28 March 2009

BUKIT GANTANG BAGAIKAN MEDAN PERANG

Sehari berkampung di Bukit Gantang memberikan beberapa gambaran kepada saya. Antaranya :-

1) Bukit Gantang bagaikan medan perang, di mana-mana sahaja ceruk kelibat Polis di merata tempat terutama di Traffic light dan kawasan-kawasan berhampiran Markas PAS. Martek Polis (Khemah Polis) di bina di setiap DUN dan saya jangkakan ianya menelan jutaan ringgit duit rakyat. Apa faedahnya kepada rakyat?. Pengundi Bukit Gantang kena fikirkan hal ini.

2) 50 tahun di bawah pemerintahan BN, pekan-pekan kecil di Bukit Gantang masih lagi bertaraf Pekan Koboi seperti Pekan Terong dan lain-lain. Apakah ini yang BN katakan sebagai pembangunan.

3) Masih terdapat ramai rakyat yang miskin dengan rumah kecil, usang, buruk dan hampir roboh. 50 tahun BN perintah apa yang mereka buat. Bila PR hendak baiki taraf kehidupan rakyat mereka rompak kerajaan.

4) Kebebasan dan demokrasi hanyalah omongan kosong apabila program-program ceramah pemimpin PR dan PAS dihalang. Antaranya ceramah maulidur Rasul Anwar Ibrahim di masjid Sg Bemban, Kuala Terong pada 27 Mac dihalang oleh Polis yang lengkap dengan FRU dan lain-lain.

Banyak lagi yang boleh saya catatkan cukup setakat ini dahulu ...........nanti sambung lagi

27 March 2009

BKT GANTANG MENGGAMIT AKU KE SANA

Terasa benar kerdilnya aku sehingga sekarang aku masih tidak sampai ke Bukit Gantang untuk membantu jentera PAS dan PR mempertahankan kerusi parlimen tersebut.

Insya Allah malam ini saya akan sampai Bukit Gantang untuk bersama-sama bekerja membantu YAB Nizar mengalahkan calon BN, Ismail Safian.

Setakat mana yang termampu akan ku kerjakan Umno mengikut kemampuan aku dan juga arahan dari pimpinan

Yang pasti kita mesti sama-sama menyumbangkan apa sahaja yang kita mampu dengan tenaga, duit, buah fikiran, tulisan dan sebagainya.

Bukit Gantang aku datang sekarang.

PEMIMPIN BARU UMNO : PEMIMPIN PAS TERNYATA LEBIH BERKUALITI

Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka, Haji Bakrin Sidek berkata walaupun ramai muka baru yang dipilih pada Persidangan Agung Umno semalam, namun masih ada yang memiliki rekod dan imej yang tercalar dan mencurigakan. Nasib baik beberapa orang yang memiliki rekod dan imej yang lebih buruk tewas jika tidak maka imej Umno akan semakin teruk.
"Ada yang pernah disiasat mencabul kehormatan wanita, ada yang pernah berbelanja berjuta ringgit untuk merebut jawatan sebelum ini dan ada yang pernah terlibat dalam memalsukan kelulusannya sendiri, mereka ini juga menang, ini yang memeningkan kepada saya".
"Apa pun itulah barisan kepimpinan Umno yang telah dipilih oleh ahli-ahlinya sendiri. Najib Tun Razak dalam ucapannya merasmikan Persidangan Wanita , Pemuda dan Puteri Umno Selasa lalu ada menyebut; " Safkanlah kepada saya sekumpulan pimpinan yang ampuh dan padu. Bariskanlah kepada saya satu pasukan yang setia, berintegriti, berkebolehan lagi berdedikasi", dan inilah yang beliau dapat." kata Bakrin dengan serius.
Bakrin juga mempersoalkan apakah Umno mampu mentranformasi partinya yang teruk terluka pada Pilihanraya Umum lalu? Apakah Umno mampu bangkit, berjuang untuk rakyat dengan bersih, telus dan bermaruah sedangkan rata-rata pemimpin yang terpilih didakwa melakukan rasuah, politik wang dan salah laku lain? Atau apakah ia akan terus karam kerana tidak mampu belajar dari pengalaman yang lepas-lepas?
"PAS, kata Bakrin terkehadapan dalam aspek melahirkan pimpinan yang berkualiti dan bertakwa. Dalam ia terus bertarung dan bersaing dengan Umno, musuh politik tradisinya, PAS semakin terserlah diterima masyarakat dengan saf kepimpinan yang disenangi dan disegani"
"Kita tidak pernah mendengar Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden malah AJK PAS Pusat didakwa, dituduh dan disiasat kerana meletupkan orang, membunuh orang, merogol, meraba wanita, terlibat dengan rasuah, menyalahgunakan kuasa dan sebagainya. Jelas pemimpin PAS lebih berkualiti.
Rakyat mesti menilai perkara ini jangan tertipu dengan gula-gula media."Bakrin juga berkata umat Melayu dan Islam semakin hilang harapan pada Umno yang nazak angkara wabak politik wang yang tidak kebah-kebah itu. Kualiti kepimpinannya semakin corot dan merosot, manakala akhlak mereka terus dipertikai.
"Kini yang rakyat dapat melihat dengan jelas bahawa hanya PAS yang mempunyai kepimpinan yang bersih, telus dan berakhlaq. Dengan itu jelas rakyat akan memberikan kepercayaan kepada PAS yang bernaung di bawah Pakatan Rakyat untuk menjadi tempat mereka berpaut dan berpayung"

"PAS akan menjadi tempat mengadu hal dan menyelesaikan kemelut dalam negara antaranya masalah rasuah, ekonomi, maksiat, jenayah dan sebagainya" tambah beliau.Bakrin yakin PAS akan berjaya meyakinkan rakyat akan kemampanan dan kemampuannya untuk mengambil teraju dalam menjuarai cita-cita perjuangan ummah, membela rakyat dan melahirkan sebuah Negara yang adil dan saksama.
Beliau juga yakin bahawa pada bulan Jun nanti giliran PAS akan memilih saf kepimpinannya yang baru, muda dan yang lebih penting bersih, berakhlaq, takut pada Allah, berilmu dan berkarisma.
Dalam PAS, katanya tidak akan ada perebutan dan persengketaan dalam proses pemilihan pemimpin, jauh sekali rasuah, politik wang dan fitnah-menfitnah. Ini mesti dijadikan panduan kepada rakyat dalam usaha mereka untuk memilih pemimpin. Rakyat dan pengundi Bukit Gantang mesti melihat ketelusan dan akhlaq serta karisma pemimpin PAS ini.

PERSIDANGAN UMNO : BOTOL BARU BUDU LAMA

Seorang tetamu blog saya membuat panggilan memberikan pendapatnya bahawa pemilihan pucuk pimpinan baru Umno malam tadi tidak akan memberikan apa-apa kesan kepada rakyat dan negara malah kemungkinan ianya akan memberikan kesan lebih buruk.
Beliau memberikan perumpamaan "Botol Baru Budu Lama". Saya mengagak beliau adalah orang Kelantan berbangsa Tionghua kerana berdasarkan loghatnya yang pekat Kelantan.
Saya setuju dengan pendapatnya kerana sememangnya pemimpin baru Umno tidak akan membawa apa-apa perubahan kerana ibarat sebuah drama skripnya sama cuma pelakon sahaja yang lain. Bagaikan pementasan Puteri Gunung Ledang, walaupun bertahun-tahun ia dipentaskan tetapi ceritanya tetap sama cuma pelakon sahaja bertukar.
Samalah juga dengan botol dan budu, kalau budu sudah busuk, gantilah secanggih manapun botolnya maka budu tetap busuk. Jadi pemimpin Umno yang dilantik semalam kita lihat semua baru dari Presiden, Timbalan, Naib dan MT majoritinya orang baru, namun oleh kerana sistem dan tradisi dalam Umno itu sendiri sudah busuk, lapok, jijik dan sebagainya maka rakyat tidak dapat apa-apa malah kemungkinan lebih teruk dizalimi dan ditindas.

Buktinya belum apa-apa permit harakah dan suara keadilan telah digantung. Ceramah pembangkang disembur dengan gas dan sebagainya.
Adakah ini mencerminkan Umno dan pemimpin kerajaan sudah berubah? Mereka tidak mengikut nasihat Pak Lah dalam ucapan dasar semalam yang mencadangkan supaya rakyat tidak di'kurung' sehingga menyebabkan mereka marah dan menolak Umno pada PRU akan datang.

26 March 2009

SIAPA PUN MENANG SAMA SAHAJA, KERANA SISTEM DALAM UMNO TIDAK UBAH

Bagi saya siapa pun menang pada pemilihan Umno, sama sahaja kerana sistem di dalam Umno tetap sama. Dasar Umno meminggirkan Islam, memusuhi Islam, menolak Islam, tidak demokratik dan sebagainya sama sahaja jika sesiapapun yang menang.

Tidak ada yang boleh diharapkan kepada kemenangan Muhyiddin, Zahid, Hishamuddin dan Shafei Apdal.

Malah Umno di bawah kepimpinan Najib dan Muhyiddin ini bakal mengganas kerana riak-riak keganasan ini semakin kencang dengan penggantungan Harakah dan Suara Keadilan, tindakan ganas Polis menyembur gas pemedih mata dan air kimia kepada rakyat dan sebagainya.

Maka saya menjangkakan pintu demokrasi semakin tertutup, kerajaan pimpinan Umno akan semakin ganas.

APA MAKNA GAMBAR INI?

Sebaik sahaja mantan Presiden Umno, Pak Lah menamatkan ucapan dasar 'widak'nya Najib bangun dan mendakap beliau.
Namun Pak Lah 'buat dek' sahaja. Apa maknanya semua ini????

PEMIMPIN DAN AHLI UMNO BERJUANG UNTUK HABUAN DAN PANGKAT

Mantan Presiden Umno yang baru melepaskan jawatannya, Pak Lah mengakui Umno adalah sebuah parti yang dianggotai oleh pemimpin dan ahli yang materialistik dan mementingkan hawa nafsu dan kepentingan diri. Sebab itulah kita lihat Umno hari ini sudah tidak asas perjuangan. Objektif dan matlamat perjuangan hanya untuk kepentingan perut dan bawah perut.
Pak Lah dalam ucapan 'widak'nya berkata hari ini generasi seangkatan dengan saya bukan sahaja sudah semakin kecil bilangannya, tetapi yang lebih membimbangkan semangat yang dimiliki oleh generasi seangkatan dengan saya, ketara semakin tipis di kalangan generasi semasa.
"Semakin ramai yang menyertai Umno bukan kerana apa yang dapat mereka sumbangkan kepada Umno tetapi lebih mirip kepada apa yang bakal mereka harap untuk memperoleh. Mereka mengharapkan jawatan, mereka mengharapkan projek, mereka mengharapkan gelaran, mereka mengharapkan kepuasan duniawi."
"Semangat berkorban, semangat berjuang, semangat berkhidmat untuk bangsa, untuk negara semakin tipis, semakin lemah. Sedarilah! Di luar Dewan Merdeka ini, ramai yang berpandangan bahawa jika Umno, dan jika Barisan Nasional tidak berubah, maka pilihanraya ke-12 pada 8 Mac 2008 merupakan kemenangan terakhir kepada Barisan Nasional menubuhkan kerajaan."
Terbukti Pak Lah sebenarnya gagal mengubati barah dan kanser yang sedang menarah Umno. Malah ramai pemerhati merasakan pengganti Pak Lah bukan sahaja gagal memulihkan Umno malah Umno akan bertambah parah dan akhirnya akan berkubur dengan sendirinya.
'Signal' bahawa Umno semakin parah dapat dilihat apabila Khairy yang sepatutnya ditolak oleh perwakilan kerana terbukti rasuah akhirnya menang sebagai Ketua Pemuda Umno.

PEMUDA LANTIK KAKI RASUAH, WANITA LANTIK PEMIMPIN TAK BERMORAL

Kalau Pemuda melantik kaki rasuah sebagai pemimpin tertinggi mereka, wanita Umno pula melantik pemimpin yang tidak bermaruah dan tidak bermoral sebagai pemimpin.
Bayangkan seorang yang penuh dengan kontroversi yang terbukti tidak bermaruah, tidak bermoral telah dilantik sebagai Exco Pergerakan Wanita walaupun gambar beliau tersebar di mana-mana.

Malah suaminya sendiri membuat banyak laporan kepada pihak berkuasa tentang salah laku tidak bermoral isterinya yang memang Exco Wanita semalam. Saya pasti tetamu blog ini tahu siapa Exco Wanita yang saya maksudkan tersebut yang didapati menjalinkan hubungan dengan bekas Ahli Parlimen.
Jelas terbukti bahawa pimpinan dan ahli Umno sudah buta dan tidak nampak apa itu rasuah, maksiat, maruah dan harga diri.

AHLI DAN PEMIMPIN UMNO SUSAH UNTUK INSAF

Bakal Presiden Umno Pencen, Pak Lah menggariskan lima faktor yang menjadi punca penolakan rakyat terhadap Umno dalam ucapan'widak' sebentar tadi.

Antaranya beliau menyebut :

1) Setelah selesa kerana lama berada di tampuk kuasa, sebahagian pemimpin Umno tidak seakrab dahulu dengan rakyat jelata yang selama hari ini menjadi akar kekuatan Umno.

2) Tumpuan yang kurang seimbang kepada masyarakat luar bandar dalam keghairahan dan hasrat untuk mencapai status negara maju di peringkat global.

3) Program-program politik Umno yang kurang berkesan mendampingi generasi muda, selain dari apa yang dilaksanakan oleh pelbagai institusi kerajaan.

4) Perbalahan berpanjangan sesama sendiri terutama ketika berebut jawatan didalam parti telah meruntuhkan semangat kekeluargaan di kalangan ahli.

5) Sifat mengutamakan kebendaan hingga menjadikan sebahagian ahli bersifat tamak – bersifat haloba, lalu memberikan persepsi negatif bahawa Umno adalah parti yang korup..

Namun Pak Lah kena sedar bahawa amat susah untuk pemimpin dan ahli Umno berubah kerana Umno itu sendiri sudah menyimpang jauh dari ajaran Islam yang menjadi pelindung kepada apa juga sifat mazmumah.

Islam di dalam Umno hanya setaraf dengan Biro Pertanian dan Biro Tugas-tugas Khas. Islam hanyalah melukut di tepi gantang dalam Umno.

Akhirnya pemimpin dan ahli Umno menjadi tamak, sombong, tidak takut untuk menentang hukum Allah dan ajaran Islam yang menyebabkan mereka tidak takut untuk mengamalkan rasuah, melakukan kezaliman, penindasan dan sebagainya.

Selagi Islam tidak diambil sebagai jalan penyelesaian selagi itulah Umno akan terus hanyut dan tidak lama lagi akan ditalkinkan.

Satu cara sahaja untuk menyelematkan Umno iaitu kembali kepada ajaran Islam, tukar perlembagaan dan matlamat perjuangan kepada Islam serta berjuang bersama PAS untuk menegakkan Islam dan keadilan.

Insya Allah Malaysia dan rakyat tanpa mengira kaum dan ideologi akan selamat dan menjadi suatu negara dan bangsa yang maju.

PRK BKT GANTANG, BKT SELAMBAU, BATANG AI : KEBIADAPAN AHLI DAN PEMIMPIN UMNO MESTI DIHUKUM OLEH PENGUNDI

Saya merayu pengundi Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai supaya bangkit menolak BN pada 3 Pilihanraya Kecil iaitu Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai.
Pengundi di sana mesti mengajar BN terutama ahli dan pemimpin Umno yang masih sayang kepada pemimpin yang rasuah sehingga mereka ini dipilih menjadi ketua mereka walaupun jelas pemimpin ini seperti Khairy mengamalkan rasuah.
Walaupun terbentang dan terbongkar di depan mata, Khairy diberi amaran kerana mengamalkan rasuah beliau tetap dipilih menjadi Ketua Pemuda Umno.
Oleh kerana ahli dan pemimpin Umno bengong dan tidak dapat menilai betapa jijiknya rasuah maka saya mengharapkan pengundi di ketiga-tiga kawasan tersebut menghukum BN kerana biadap dan memperbodoh-bodohkan rakyat.
Ini dapat dilihat bahawa pada ucapan perasmian persidangan wanita, pemuda dan puteri, Najib Razak meminta perwakilan mengundi calon yang bebas dari rasuah tetapi tidak sampai 24 jam selepas perwakilan pemuda memilih Khairy yang jelas bersalah dan dihukum oleh Lembaga Disiplin (diberi amaran).

Bukankah ini maknanya pemimpin Umno cuba memperbodohkan rakyat.!!!!

KEMENANGAN KHAIRY BUKTIKAN RASUAH HALAL DI DALAM UMNO

Kemenangan Khairy Jamaluddin sebagai Ketua Pemuda Umno membuktikan bahawa rasuah HALAL di dalam Umno.
Khairy yang disabitkan terlibat dengan rasuah oleh Lembaga Disiplin Umno (hukumannya diberi amaran) menang bergaya dengan majoriti kira-kira 50 undi menewaskan Khir Toyo dan Mukhriz Mahathir.
Walaupun terbukti Khairy melakukan rasuah tetapi majoriti perwakilan mengundi beliau. Ini menunjukkan kepada kita kaki rasuah pun terus mendapat tempat dalam Umno. Jadi nasihat dan rayuan Najib Razak (juga penuh dengan kontroversi) supaya ahli Umno menolak pemimpin rasuah hanyalah omongan kosong, masuk telinga kiri keluar telinga kanan.
Bagi ahli Umno, rasuah adalah harus tidak berdosa sebab itu mereka memilih dan mendewa-dewa pemimpin yang jelas terpalit melakukan rasuah. Mereka tidak kisah samada pemimpin itu rasuah atau tidak yang penting duit dan projek.
Jelas sekali ahli dan pemimpin Umno tidak dapat membezakan yang HALAL dan HARAM.
Jadi benarlah tanggapan dan ramalan saya bahawa rasuah sudah tidak boleh dibenteras lagi kerana ianya sudah menjadi darah daging dan wirid harian Umno.

AYUH KITA KE BUKIT GANTANG

Saya dan rombongan akan bertolak ke Bukit Gantang esok bagi sama-sama membantu jentera kempen PAS di 3 UPU dalam DUN Trong.
Kepada sesiapa ahli dan penyokong PAS yang ingin sama-sama membantu PAS boleh hubungi saya di talian 019-682 1318. Hanya ahli dan penyokong PAS yang dikenali dan disahkan sahih sahaja akan dibenarkan untuk membantu kerja-kerja berkempen.
Insya Allah kontinjen PAS Melaka akan meneruskan gerakerja kempen semaksima mungkin bagi memenangkan calon PAS YAB Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin.

UMNO TAKKAN BERUBAH : ORANG BARU, SISTEM LAMA

Bukan mudah untuk mengubah sesuatu perkara yang sudah menjadi darah daging dan 'wirid' harian. Malah ianya sudah berakar umbi. Apatah lagi sistem, perlembagaan, undang-undang serta peraturan malah amalan dalam sesuah organisasi tersebut sudah berakar umbi sejak sekian lama.

Lebih malang lagi Islam yang sepatutnya menjadi asas dan matlamat perjuangan diletakkan setaraf dengan biro pertanian dan sebagainya. Maka sudah pasti sebarang cakap dan tutur kata untuk membaiki sesebuah parti hanya tinggal retorik dan angan-angan kosong.

Itulah yang bakal terjadi kepada Umno. Walaupun sebahagian besar pimpinan Umno iaitu Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan ketiga-tiga Ketua sayap Umno adalah orang baru namun saya yakin Umno tidak akan berubah dari stail dan perangai lama. Ini kerana sistem, undang-undang dan peraturan dalam Umno masih sama cuma orang yang bertukar.

Rasuah, fitnah-memfitnah, penyalahguna kuasa, zalim, tohmah, caci-mencai, 'cah keting' dan sebagainya sudah tentu sukar untuk dikikis dari Umno kerana hanya iman dan Islam yang dapat mengawal dan membasmi semua perkara jijik itu. Selagi Islam dikesampingkan (seperti yang Umno amalkan) maka selagi itulah segala sifat mazmumah itu akan terus bergentayangan dan menjadi 'wirid' harian pemimpin dan ahli Umno.

Lihat sahaja bagaiman hebat dan yakinnya Pak Lah bahawa beliau akan dapat membenteras rasuah dalam negara dan dalam Umno tetapi semua itu hanya retorik bahkan rasuah lebih membarah dalam Umno ketika beliau menjadi Presiden. Bayangkan kira-kira 1,000 aduan dilaporkan kepada Lembaga Disiplin suatu rekod yang tidak masuk akal. Bahkan ini menunjukkan seolah-olah Umno sudah menjadikan rasuah sebagai program parti.

Dari pemimpin atasan sehinggalah kepada AJK Cawangan semuanya dikatakan terlibat dengan rasuah. Dari sekecil-kecil amaun duit dan habuan sehinggalah sebesar-besar angka dan jumlah duit dan habuan semuanya menjadi gula-gula terbaik untuk calon-calon menang bertanding jawatan dalam Umno.

Maka saya yakin Umno tidak akan berubah selagi Islam tidak diangkat menjadi perlembagaan dan amalan dalam Umno. Pemimpin dan ahli akan terus memberi dan menerima rasuah dalam apa bentuk sekalipun selagi mereka tidak kembali kepada Islam dan tidak takut kepada Allah.

Sama juga halnya selagi rakyat dan pemimpin negara terus memandang Islam dengan sebelah mata maka selagi itulah seribu satu masalah dalam negara tidak akan selesai.
Islam bagi Umno dan BN hanyalah untuk solat, doa, nikah kahwin, zakat dan haji. Umno masih ber'aqidah' bahawa Ekonomi pemerintahan, muamalat dan lain-lain seolah-olah tiada dalam Islam.

25 March 2009

KHAIRY MENANG : PEMUDA UMNO AKAN LEBIH GANAS

Ramai menjangkakan kemenangan Khairy Jamaluddin Abu Bakar sebagai Ketua Pemuda Umno akan menyebabkan Pemuda Umno akan menjadi lebih ganas berbanding sebelum ini. Ini kerana semua orang kenal siapa Khairy yang sering berlagak samseng ke mana sahaja beliau pergi.

Lihat sahaja bagaimana gelagat beliau semasa kempen PRK Ijok dan lain-lain.

Kemenangan beliau yang agak mengejut semua pihak mungkin merubah Pemuda Umno 100 % kerana sebelum ini Pemuda Umno sering dilihat lembik dan lesu di bawah kepimpinan Hishamuddin Tun Hussein sehingga ada yang menganggap Puteri lebih keras dari Pemuda Umno.

Pemuda Umno mungkin bersikap lebih keras dan ganas kepada musuh politik mereka dan sifat ini mungkin sesuai dengan Presiden Umno yang baru.

Namun masih awal untuk kita melihat stail sebenar kepimpinan Pemuda. Kita tunggu dan lihat.

PRK BUKIT GANTANG : NIZAR MENDAHULUI

Ternyata tinjauan rambang kedai kopi rata-rata menunjukkan Nizar mempunyai peluang cerah untuk menang berbanding Ismail Safian calon BN.
Rata-rata 'ahli-ahli parlimen' kedai kopi di kawasan tradisi Cina dan India amat menyenangi Nizar dan mereka juga memberitahu bahawa tahu rakan dan taulan mereka juga akan menyokong Nizar.
Manakala di kawasan pengundi Melayu pula kedudukan calon BN dan PAS agak seimbang. Dari analisa kasar pemerhati politik membuat kesimpulan bahawa Nizar berupaya untuk menang.
Ramai pemerhati menjangkakan Nizar akan mendapat 45 % undi Melayu dan 70-80% undi Tionghua dan India
Ini bermakna Nizar akan menang dengan majoriti yang selesa antara 1,000 ke 2,000 undi.

KEBEBASAN MEDIA : PAS LEBIH TERBUKA DARI UMNO

Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka berkata PAS jauh lebih terbuka dari Umno. Ketika Umno menghalang semua media internet membuat liputan pada persidangan agung Umno, Mursyidul Am PAS secara jujur menyatakan PAS akan membenarkan semua media membuat liputan pada muktamar PAS.

"PAS akan membenarkan semua media membuat liputan sepanjang muktamar agung Jun ini walaupun Umno melarang media milik pembangkang membuat liputan semasa persidangan Umno yang sedang berlangsung sekarang sebagaimana kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini".

"PAS tidak akan halang. Kita akan membenarkan media arus perdana membuat liputan Muktamar Agung PAS nanti, dan ianya tidak memberikan masalah kepada PAS kerana PAS adalah sebuah parti yang telus dan terbuka tidak sebagaimana yang cuba menyembunyi sesuatu dari media". kata Bakrin.

Beberapa hari lalu Setiausaha Agung Umno Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor yang melarang media pembangkang daripada membuat liputan perhimpunan agung Umno kali ini.
"Nik Aziz menyifatkan sekatan itu sebagai mengelakkan percambahan pemikiran orang ramai"
"Kerajaan BN yang ditunjangi oleh Umno memang mengamalkan dasar tidak demokratik kepada media" ujar Bakrin.

Sebagai contohnya katanya kerajaan menggantung penerbitan Harakah dan Suara Keadilan baru-baru ini tanpa sebarang alasan yang konkrit dan munasabah.

"Saya yakin dasar Umno akan menyebabkan negara kita akan ketinggalan kerana pemikiran rakyat menjadi semakin jumud dan tertutup kerana maklumat yang diperolehi dari media bersifat jumud dan tertutup, semuanya menjuruskan kepada sokongan kepada kerajaan secara membuta tuli tanpa ada maklumat alternatif. Jadi fikiran rakyat akan sentiasa tertutup dan tidak berkembang".tambah beliau.

RASUAH DLM UMNO TETAP BERLAKU SELAGI AHLI DAN PEMIMPINNYA TIDAK TAKUT KEPADA ALLAH

Cadangan Timbalan Perdana Menteri, Najib Razak untuk menukar sistem pemilihan Umno bagi membasmi rasuah dalam pemilihan Umno tidak akan berhasil jika ahli dan pemimpin Umno tidak mahu berubah dan kembali kepada Islam.
Walaupun Najib mencadangkan supaya dilibatkan lebih ramai ahli untuk membuat pemilihan, namun unsur rasuah ini akan tetap berlaku selagi orang yang terlibat tidak takut kepada Allah.
Jika lebih ramai yang akan memilih pemimpin saya bimbang lebih banyak wang rasuah dan agen-agen akan digunakan untuk merasuah pengundi dalam Umno.
Kalau sekarang mungkin agen-agen calon bergerak di peringkat Bahagian saya yakin selepas ini agen-agen calon akan bergerak diperingkat cawangan pula, maka sudah tentu lebih banyak duit akan digunakan dan lebih ramai agen-agen akan digunakan oleh calon.
Punca sebenar berlakunya rasuah ialah masalah integriti calon yang tidak berpegang teguh kepada Islam yang jelas mengharamkan rasuah.
Bukan sahaja calon yang haram dan berdosa memberi rasuah, ahli dan perwakilan yang menerima rasuah juga berdosa, inilah masalah yang berlaku di mana Umno gagal mendidik ahli dan pemimpinnya supaya takut kepada Allah dan siksaan neraka.
Jadi hanya satu sahaja cara untuk mengatasi rasuah iaitu mendidik ahli supaya takut kepada Allah dan pada masa yang sama mengamalkan undang-undang Islam untuk membenteras rasuah.
Insya Allah dengan pelaksanaan undang-undang Islam Allah akan memberkati kita semua dan semua orang takut untuk memberi dan menerima rasuah". Najib yang berucap merasmikan serentak Perhimpunan Pemuda, Wanita dan Puteri semalam berkata telah tiba masanya untuk kita mengkaji semula perlembagaan Umno dari aspek ini agar proses pemilihan kepimpinan Umno dapat disertai oleh lebih ramai ahli dari semua peringkat.

PAS JAUH LEBIH TERBUKA DARI UMNO

Ternyata PAS jauh lebih terbuka dari Umno. Ketika Umno menghalang semua media internet membuat liputan pada persidangan agung Umno, Mursyidul Am PAS secara jujur menyatakan PAS akan membenarkan semua media membuat liputan pada muktamar PAS.
PAS akan membenarkan semua media membuat liputan sepanjang mukmatar agungnya Jun ini walaupun Umno melarang media milik pembangkang membuat liputan semasa persidangan Umno yang sedang berlangsung sekarang, kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Kita tidak akan halang. Kita akan membiarkan media arus perdana membuat liputan Muktamar Agung PAS nanti," kata Menteri Besar Kelantan itu.

Beliau diminta mengulas kenyataan Setiausaha Agung Umno, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor yang melarang media pembangkang daripada membuat liputan perhimpunan agung Umno kali ini.Nik Aziz menyifatkan sekatan itu sebagai mengelakkan percambahan pemikiran orang ramai.

PAS JAUH LEBIH TERBUKA DARI UMNO

Ternyata PAS jauh lebih terbuka dari Umno. Ketika Umno menghalang semua media internet membuat liputan pada persidangan agung Umno, Mursyidul Am PAS secara jujur menyatakan PAS akan membenarkan semua media membuat liputan pada muktamar PAS.
PAS akan membenarkan semua media membuat liputan sepanjang mukmatar agungnya Jun ini walaupun Umno melarang media milik pembangkang membuat liputan semasa persidangan Umno yang sedang berlangsung sekarang, kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Kita tidak akan halang. Kita akan membiarkan media arus perdana membuat liputan Muktamar Agung PAS nanti," kata Menteri Besar Kelantan itu.

Beliau diminta mengulas kenyataan Setiausaha Agung Umno, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor yang melarang media pembangkang daripada membuat liputan perhimpunan agung Umno kali ini.Nik Aziz menyifatkan sekatan itu sebagai mengelakkan percambahan pemikiran orang ramai.

CIUM KERIS, TAPI BAHASA DAN KEDAULATAN MELAYU DIGADAI

Kalau tidak silap saya sudah 2 kali perhimpunan agung Umno Ketua Pemudanya mencium keris yang menjadi lambang bagi bendera Umno dan dikatakan juga sebagai lambang bagi ketuanan dan kedaulatan Melayu.

Hari pada persidangan Pemuda Umno ketuanya yang akan berundur, Hishamuddin sekali lagi mencium keris yang tidak bersarung. Hebat dan gagah nampaknya ....(namun hari ini orang sudah tidak menggunakan keris lagi untu bertarung dan berperang.)

Apa maknanya Hishamuddin mencium keris ini saya pun kurang pasti. Mungkin beliau ingin menunjukkan bahawa pemuda Umno memang gagah dan berani menentang siapa sahaja dengan keris ini.

Malangnya kita lihat Umno sendiri yang menghancurkan bahasa dan kedaulatan Melayu. Dasar PPSMI masih diteruskan dan tidak ada tanda-tanda ianya akan dimansuhkan. Sementelah dalam ucapan bakal Perdana Menteri semalam beliau juga seolah-olah mengiyakan bahawa dasar ciptaan Mahathir iaitu PPSMI ini akan diteruskan.

Begitu juga dengan kedaulatan Melayu yang kini semakin terhakis lantaran kealpaan, kelembapan dan pengkhianatan Umno kepada bangsa Melayu.

Cuba kira berapa % pegangan ekonomi orang Melayu?
Berapa banyak tanah orang Melayu sudah tergadai?
Bahkan tanah wakaf pun mereka gadai dan jual?
Islam yang sinonim dengan orang Melayu juga sudah tidak relevan kerana ramai di kalangan orang Melayu yang murtad dan menganut agama lain kerana pengkhianatan dan kealpaan Umno.

PESANAN A. SAMAD SAID UNTUK PENGUNDI BKT GANTANG, BKT SELAMBAU DAN BATANG AI

Lalu, aku sayu dan aku pilu;
lalu, aku ragu dan aku malu …
Buah ranum pada tangkai;
bahasa gugur dari hati,sekali janji, sekali nafi;
sekali pancang, sekali pincang,
iktibar apakah semua ini?
Lalu pemimpin angkuh berkata …
Aku apa peduli
Kalaupun Shakespear turun ke bumi!
Lalu Sasterawan Negara bersumpah lagi …
Jangan berikan undi,
pada mereka yang menghina bahasa sendiri.
Jangan diundi pemimpin yang …
bertelinga satu,berlidah dua.

A samad said

PRK BUKIT GANTANG : SURVEY TUNJUKKAN PR AKAN MENANG

Pengundi Bukit Gantang menunjukkan isyarat yang jelas bahawa mereka menolak BN dan lebih cenderung menyokong PR.

Dari survey bebas yang dijalankan oleh Ilham Centre mendapati bahawa 40.4 % atau 251 responsden menjangkakan PR akan menang berbanding hanya 25.2 % (157) berpihak kepada BN manakala 34.4 % 214) menjawan tidak tahu.

Sejumlah 622 responden yang terdiri dari 65.6% (408 orang) pengundi Melayu, 30.9% (192 orang) Cina dan3.5% (22 orang) India.

230 responden adalah terdiri dari penyokong BN dan 281 responden adalah penyokong PR dan 111 tidak menyokong mana-mana parti.

Sejumlah 33 % atau 205 responden pula setuju bahawa cara terbaik menyelesaikan krisis di Perak dengan membubarkan DUN manakala 17.8 % (111) akur dengan tindakan BN mengambilalih kuasa di Perak sementara 49.2 % (306) menjawab tidak tahu.

Lebih mengejutkan 22.2 % atau 51 penyokong BN bersetuju agar DUN dibubarkan bagi menyelesaikan krisis di Perak; 97 atau 42.2 % akur dengan tindakan BN dan 82 atau 37.0 % penyokong BN menjawab tidak tahu.

Ini menunjukkan bahawa ramai di kalangan penyokong BN sendiri tidak setuju dengan tindakan pimpinan mereka merampas kuasa di Perak.

Responden juga jelas memberikan sokongan kepada tindakan Nizar yang tidak mahu meletakkan jawatannnya di mana 25.7 % ( 160 responden) bersetuju bahawa tindakannya bertepatan dengan perlembagaan dan 24.8 % (154 responden) mendakwa Nizar derhaka kepada Sultan dan 308 atau 49.5 % menjawan tidak tahu.

Dari hasil survey diatas kesimpulannya ialah pengundi Bukit Gantang lebih cenderung menyokong PR dan BN menghadapi saingan yang sukar untuk merampas kerusi Bukit Gantang ini.

PRK BUKIT GANTANG : LETAK ZAMBRY LAWAN NIZAR? ADA BERANI KA?

Saya yakin Zambry tidak akan berani menentang Nizar pada Pilihanraya Kecil Bukit Gantang kerana Umno/BN dan Zambry sendiri memang pengecut dan penakut. Jika Umno anak jantan Umno boleh meletakkan Zambry Menteri Besar HARAM untuk menentang Nizar bagi menentukan siapa yang mendapat sokongan dari rakyat.
Umno/BN boleh menukar calonnya walaupun Ismail Safian telah dinamakan sebagai bakal calon mereka. Namun saya yakin Zambry dan Umno sendiri sudah tentu takut dan tidak berani berdepan dengan rakyat kerana mereka telah merompak kuasa dan mandat rakyat sudah pasti mereka tidak berani bertentang mata dengan rakyat.
Umno/BN sebenarnya berada dalam keadaan yang amat cemas selepas PAS membuat keputusan meletakkan Menteri Besar Rakyat, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai calonnya. Pemilihan beliau sebenarnya menjadikan peluang untuk PAS menang semakin meningkat berdasarkan beberapa survey badan-badan bebas dan isyarat ini juga jelas dilihat dari penerimaan rakyat kepada Nizar walau ke mana sahaja beliau pergi.
Lebih mengejutkan ramai di kalangan penyokong Umno juga memberikan sokongan terbuka kepada Nizar walaupun pelbagai tohmahan dilemparkan pihak lawan kepadanya.
Tidak syak lagi bahawa pemilihan Nizar memang tepat dan menggusarkan BN/Umno.
Sekali lagi saya ingin tegaskan di sini, jika Zambry Aziz anak jantan sila tawar diri untuk bertanding lawan Nizar!!!!!

MAAF PAK LAH, TIDAK ADA YANG TERBAIK

"Maaf Pak Lah kami tidak dapat mengikut nasihatmu kerana hampir semua calon yang bertanding pada pemilihan Umno ini adalah calon bermasalah, terlibat dengan rasuah politik, salah guna kuasa dan semuanya 'Yes Man' mengikut apa juga yang dikata oleh Ketua tanpa memberikan nasihat dan teguran."
Mungkin itulah yang terbuku di dalam hati dan kepala sesetengah perwakilan apabila mendengar nasihat Pak Lah pada Majlis Taklimat Presiden di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur semalam.
Malah lebih teruk lagi perwakilan pun sama-sama sahaja berperangani jijik kerana masing-masing menerima sogokan dan rasuah dari calon-calon ketika pemilihan cawangan, bahagian dan pusat.
Bayangkan betapa teruknya Umno sehingga kira-kira 1000 aduan rasuah dan salah laku dilaporkan kepada Lembaga Disiplin. Malangnya hanya beberapa aduan sahaja yang diambil tindakan.
Jadi terbukti kalau diibaratkan seekor ikan, Umno bukan sahaja buruk di kepala malah keseluruhan badan pun sudah buruk, berpekong dan menanti masa untuk reput dan ditalkinkan.

Pak Lah dalam taklimatnya semalam meminta perwakilan supaya memilih yang terbaik untuk parti dan diterima rakyat!

NAJIB AKUI MEDIA INTERNET SANGAT BERPENGARUH

Bakal Presiden Umno, Najib Razak mengakui bahawa media internet sangat berpengaruh dalam menentukan kejayaan sesebuah parti politik.
Dalam ucapan ketika merasmikan persidangan perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno serentak di Kuala Lumpur malam tadi, Najib berkata generasi muda kepimpinan Umno perlu berbicara dalam lenggok bahasa komuniti siber dan menjadi pemuka kepada penggunaan teknologi sebagai senjata politik.

Hanya dengan berbuat demikian barulah Umno boleh mengaku sebagai parti yang mewakili bisikan nurani sebenar rakyat terutama dalam kalangan generasi muda.

Ternyata Najib terpaksa mengakui perkara ini. Cuma saya bimbang jika BN telah bertindak menggantung Harakah dan Suara KeAdilan mungkin BN akan bertindak pula kepada media internet.
Riak-riak BN akan bertindak kepada media internet ini jelas kelihatan apabila media ini dinafikan hak untuk membuat liputan pada Persidangan Agung Umno yang sedang berlangsung sekarang.

24 March 2009

MALAYSIA BARU NEGARA KUKU BESI

Media tidak yang tidak mengampu BN akan diharamkan.
Ceramah dan program PR akan diganggu oleh Polis dengan gas pemedih mata dan water cannon
SPR akan diperkudakan dengan lebih teruk dan tidak bermaruah
Polis akan terus memainkan peranan untuk memastikan kekuasaan BN tidak diganggu gugat
Jabatan Kerajaan terus memainkan peranan sebagai kaki tangan BN
Pendekata apa sahaja yang boleh digunakan oleh BN untuk memastikan kekuasaan terus ditangan mereka akan terus diperkudakan oleh mereka tanpa segan silu tidak mengira halal atau haram.
Ini adalah cabaran besar kepada PR di pasca peralihan kuasa Pak Lah-Najib.

PRK BKT GANTANG : BN AKAN BUAT APA SAHAJA HALANG KEMENANGAN NIZAR

Keputusan PAS meletakkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin untuk bertanding di Parlimen Bukit Gantang benar-benar merimaskan BN.

Mereka begitu takut jika Nizar menang kerana kemenangan tersebut sudah tentu membuktikan bahawa rakyat Perak tidak merestui tindakan BN yang merampas kuasa di Perak dengan cara paling tidak bermaruah.

Saya menjangkakan BN akan melakukan apa juga cara untuk memastikan Nizar tewas demi survival politik BN dan Umno di Malaysia khasnya Perak.

Sudah nampak tanda-tanda keganasan dan kezaliman serta apa juga langkah samada halal,haram maupun jahat dan biadap akan dilaksanakan oleh BN untuk memenangkan calonnya Ismail Safian.

Kemenangan Nizar bererti rakyat Perak masih sayangkan beliau.
Kemenangan Nizar bererti rakyat Perak tidak setuju dengan cara BN merampas kuasa di Perak
Kemenangan Nizar bererti rakyat Perak tidak menganggap Nizar dan PR derhaka kepada Raja
Kemenangan Nizar bererti rakyat Perak mahukan beliau diiktiraf sebagai Menteri Besar Perak.

Oleh itu bagi menghalang perkara di atas saya yakin BN akan bertindak berdasarkan prinsip yang selalu mereka ikuti iaitu MATLAMAT MENGHALALKAN CARA. Mereka akan lakukan apa sahaja asalkan BN menang.

Mereka ada SPR, JPN, Polis dan Jabatan-Jabatan Kerajaan bagi membantu mereka mencapai niat mereka untuk menang di Bukit Gantang.

Petugas PR mesti bekerja kuat dan istiqamah bagi memastikan perancangan jahat BN berjaya digagalkan.

PRK BUKIT GANTANG : JIKA NIZAR MEMANG JAWATAN MB MESTI DIKEMBALIKAN PADANYA

Jika calon PAS Datuk Seri Nizar Jamaluddin menang pada PRK Bukit Gantang pada 7 April ini, jawatan beliau sebagai MB Perak mesti diiktiraf oleh semua pihak. Ini kerana kemenangan itu membuktikan bahawa rakyat Perak mahukan beliau menjadi Menteri Besar bukannya Zambry Kadir.

Jika BN masih berdegil ingin mempertahankan Zambry ini menandakan BN menafikan suara rakyat, malah BN boleh dikatakan tidak mempunyai maruah dan harga diri masih mengaku mendapat sokongan majoriti rakyat.

Tidak syak pilihanraya kecil Bukit Gantang bukan hanya untuk menentukan siapa ahli parlimen kawasan tersebut tetapi juga untuk menentukan siapa Menteri BEsar pilihan rakyat. Maka suara rakyat ini mesti dihormati oleh semua pihak.

Cuma saya agak sangsi dengan ketelusan dan professionalisme SPR dalam menjalankan Pilihanraya ini kerana bimbang SPR dipengaruhi BN sehingga menyebabkan ia berat sebelah dan tidak berlaku adil kepada semua pihak.

SOKONG UNDI TIDAK PERCAYA KEPADA ALI RUSTAM

Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka, Ustaz Imran Abdul Rahman menyokong sebarang undi tidak percaya terhadap Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang bakal dibawa oleh ADUN DAP atau ADUN BN sendiri pada persidangan DUN akan datang.
Imran berkata bukan sahaja ADUN DAP, malah ADUN BN juga mesti membawa dan menyokong usul ini dalam Sidang DUN akan datang bagi membuktikan bahawa ADUN dan rakyat Negeri Melaka mahukan seorang Ketua Menteri yang beritegriti, bersih dan tidak terbabit dengan rasuah. DUN Melaka mesti memilih dan mencadangkan Ketua Menteri baru yang lebih telus dan berintegriti.
"Undi tidak percaya ini penting bagi memastikan negeri ini tidak dipimpin oleh Ketua Menteri yang tidak berintegriti, dan terlibat dengan rasuah. Datuk Seri Mohd Ali sudah tidak sesuai dan tidak layak untuk memimpin negeri Melaka".
"ADUN BN juga mesti menyokong usul ini kerana kes rasuah yang melibatkan Ketua Menteri sudah tentu menyebabkan rakyat sangsi dengan integriti Ketua Menteri dalam mengetuai kerajaan negeri Melaka."
"Kalau selama ini orang menuduh kita membuat dakwaan kosong tanpa bukti, nah sekarang Allah membentangkannya secara jelas di hadapan kita, adakah kita masih mahu terus menyokong Ketua kerajaan negeri yang kaki rasuah"ujar Imran yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Masjid Tanah.
Menurutnya rakyat seharusnya faham bahawa walaupun ada yang mendakwa Ketua Menteri tidak terlibat namun hakikatnya setiap gerakerja agen-agennya mestilah di dalam pengetahuan beliau malah duit yang dibelanjakan untuk sogokan itu juga kemungkinan besar duit beliau. Tidak mungkin agen-agen itu boleh mengeluarkan duit poket sendiri untuk menyogok perwakilan.

Satu perkara lagi katanya, yang perlu direnungi oleh rakyat Melaka ialah dari mana agen-agen Ketua Menteri mendapat duit yang begitu banyak sehingga boleh menyogok perwakilan dengan banyak.
Sepatutnya, rakyat mesti menyokong laporan yang dibuat oleh PR supaya SPRM menyiasat Ketua Menteri tentang isu rasuah ini.
Sudah sampai masanya rakyat negeri Melaka bangkit menunjukkan penentangan kepada kerajaan negeri yang dipimpin oleh kaki rasuah.

TAMPAL GAMBAR NAJIB DI KERETA SINAR HARIAN UNTUK NAIKKAN IMEJNYA?

Tindakan pihak tertentu menampal gambar Datuk Seri Najib Razak pada kereta Sinar Harian di Seremban semalam membuktikan bahawa Najib memang tidak disukai oleh rakyat sehingga mereka sanggup menampal gambar-gambar kontroversi tersebut.
Kita tidak mengetahui siapa yang menampalnya tetapi ini mungkin ada kaitan dengan pemilihan Umno dan situasi politik semasa di mana Najib terus menerus dihentam oleh akhbar-akhbar luar negeri dan akhbar alternatif tempatan yang mengaitkan beliau dengan isu-isu kontroversi beliau.
Mungkin beliau mempunyai musuh dalaman Umno dan musuh politik di luar Umno yang sanggup melakukan perkara ini.
Saya juga tidak menolak kemungkinan ada pihak-pihak tertentu melakukan sabotaj untuk memburuk-buruk pihak lawan politik mereka.
Selain itu sejak akhir-akhir ini di kalangan penyokong Umno sendiri begitu serius membantah penyerahan tampuk pemerintahan negara dari Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Datuk Seri Najib.
Antara bantahan yang dibuat ialah usaha 2 ahli Umno iaitu ketua Umno bahagian Muar, Datuk Kadar Sulaiman dan Datuk Mazlan Harun dari Selangor yang memintah ROS menghalang Perhimpunan Agong Umno dari diteruskan.
Selain itu Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim juga mencadangkan kepada DYMM Seri Padukan Baginda Yang Dipertuan Agong supaya memilih orang lain untuk menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri.
Selain itu Pimpinan PR juga lebih cenderung agar Abdullah tidak menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Najib dalam masa terdekat.
Mungkin ada pihak-pihak yang terpengaruh dengan situasi politik yang dilihat tidak menyukai Najib dan mereka bertindak melakukan semua ini. Samada ianya musuh dalaman atau luaran yang tidak menyukai Najib tidak dapat kita pastikan.
Saya mencadangkan siasatan dilakukan untuk mengetahui siapa yang melakukannya dan jika ianya menyalahi undang-undang maka pihak terbabit hendaklah didakwa jika terdapat bukti kukuh.

PRK BUKIT GANTANG : NIZAR JAUH MENINGGALKAN ISMAIL

Bakal calon PAS PRK Bukit Gantang ternyata jauh meninggalkan calon BN Ismail Safian dari segi pengalaman dan kelulusan serta personalitinya.
Pemilihan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai calon PAS untuk Parlimen Bukit Gantang memang tepat dan sesuai dengan situasi politik semasa.

Datuk Seri Mohammad Nizar adalah aset terbaik bagi menguji penerimaan rakyat Perak atas kemelut yang berkecamuk di negeri itu. Keputusan Pilihanraya Kecil tersebut akan mencerminkan samada rakyat bersetuju atau tidak dengan tindakan BN merampas negeri Perak secara tidak demokratik. Selain itu ianya juga akan menentukan samada rakyat termakan atau tidak dengan isu bahawa PR derhaka kepada Raja-Raja Melayu seperti yang dilemparkan oleh BN.

Pemilihan beliau juga menambahkan lagi keyakinan bahawa PR akan menang berdasarkan kepada beberapa kajian dan survey yang dijalankan oleh beberapa badan bebas sejak beberapa minggu lalu di Bukit Gantang.Selain itu Nizar tenyata lebih hebat dan berpengalaman berbanding calon BN Ismail Safian. Latarbelakang beliau memang meyakinkan pengundi.

Beliau merupakan lulusan Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Aston di Brimingham, United Kingdom. Sekembalinya ke tanahair, beliau bekerja di beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Kerja Raya bahagian bengkel dan kuari, Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA - Daya Urus), Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.
Beliau berpengalaman luas dalam menjalankan beberapa projek besar negara. Antaranya Projek Dayabumi fasa 2 & 3 pada tahun 1983, projek Pusat Islam (BAHES, Jabatan Perdana Menteri (1984), projek Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu (1985), pengurusan bangunan-bangunan kerajaan dan swasta termasuk KOMTAR, Bangunan Persekutuan Gunasama, pusat membeli belah dan pengurusan semua lif di hospital Kerajaan Negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis sehingga kini.Merupakan Pengarah Urusan di beberapa firma swasta. Di luar negara pula beliau banyak menjalankan beberapa projek di beberapa buah negara, antara di Birmingham, United Kingdom, Zug Switzerland, Miano Italy, Bangkok Thailand, Sdyney dan Goldcoast Australia, Doha Qatar dan Tehran, Iran.

NILAI SEMULA SOKONGAN KEPADA BN

Saya menyeru seluruh rakyat Negeri Melaka supaya menilai semula sokongan kepada kerajaan BN Negeri Melaka kerana ternyata pemimpin negeri ini tidak berintegriti, terlibat dengan rasuah dan mengamalkan cara pemerintahan yang boros dan tidak berpandangan jauh.
Kes rasuah yang melibatkan Ketua Menteri seharusnya menjadi sebab utama rakyat beralih sokongan kepada PR. Saya amat hairan jika rakyat tidak membuka mata dalam isu ini yang jelas membuktikan dakwaan PR selama ini bahawa Ketua Menteri memang seorang kaki rasuah dan tidak berintegriti.
Kalau selama ini orang menuduh kita membuat dakwaan kosong tanpa bukti, nah sekarang Allah membentangkannya secara jelas di hadapan kita, adakah kita masih mahu terus menyokong kerajaan yang dipimpin oleh kaki rasuah dan sentiasa mencari kesempatan untuk mengaut kekayaan.
Rakyat seharusnya faham bahawa walaupun ada yang mendakwa Ketua Menteri tidak terlibat namun hakikatnya setiap gerakerja agen-agennya mestilah di dalam pengetahuan beliau malah duit yang dibelanjakan untuk sogokan itu juga kemungkinan besar duit beliau. Tidak mungkin agen-agen itu boleh mengeluarkan duit poket sendiri untuk menyogok perwakilan.

Satu perkara lagi yang perlu direnungi oleh rakyat Melaka ialah dari mana agen-agen Ketua Menteri mendapat duit yang begitu banyak sehingga boleh menyogok perwakilan dengan banyak.
Sudah sampai masanya rakyat negeri Melaka bangkit menunjukkan penentangan kepada kerajaan negeri yang dipimpin oleh kaki rasuah.
Antara tindakan yang boleh diambil ialah mengundi PR pada Pilihanraya umum akan datang; keluar dari Umno/MCA/MIC/Gerakan/PPP dan menyertai mana-mana parti komponen PR; menyeru dan memberitahu anak, isteri, saudara-saudara, kawan dan jiran tentang keburukan kerajaan BN supaya mereka bangkit menolak mereka pada pilihanraya umum akan datang.

UMNO SEMAKIN PUNAH, RETAK MENANTI BELAH

Masalah rasuah sudah membarah dan pasti tidak dapat diubati. Rata-rata pemimpin, perwakilan dan ahli terlibat dengan rasuah dan politik wang.
Semalam bakal Presiden pencen, Dollah Badawi yang semakin kusut masai kecewa dengan sikap anggota Umno yang suka memfitnah. Sudah rasuah fitnah pula, bila agaknya Umno hendak berubah dan bertaubat.
Dollah mengingatkan Ahli-ahli UMNO supaya menghentikan perbuatan fitnah, bercakap bohong atau memburuk-burukkan sesama rakan menjelang pemilihan UMNO kerana itu bukan cara mendapat undi untuk mengalahkan calon yang bertanding jawatan-jawatan tertentu.
Saya yakin budaya fitnah menfitnah sudah menjadi wirid harian anggota Umno menjelang pemilihan. Mereka gunakan cara ini untuk berkempen dan menang sebab itu Dollah terpaksa bercakap soal ini.

Menurutnya, perbuatan fitnah memfitnah, kata mengata atau memburuk-burukkan seseorang bukan menjadi asas kepada ahli untuk memilih kepimpinan UMNO.
Tak lama lagi Umno akan ditalkinkan.

RAKYAT MELAKA BANTAH PENGGANTUNGAN HARAKAH DAN SUARA KEADILAN

Bandaraya Melaka : Rakyat Melaka membantah penggantungan akhbar Harakah dan Suara Keadilan. Seorang bekas pekerja Harakah, Hj Yassim Musa, 57 kesal dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri yang jelas undur ke belakang dalam zaman moden ini.

"Orang satu dunia bercakap dan mengamalkan kebebesan akhbar dan media, kita di Malaysia terus mengamalkan dasar tertutup dan kolot dengan mengambil tindakan terhadap akhbar yang tidak sealiran dengan kita".

"Tindakan kerajaan ini merupakan langkah sebuah kerajaan yang tidak bertamadun dan takut kepada bayang-bayang sendiri" ujar Yassim yang tinggal di Paya Dalam dekat sini.

Seorang peniaga, Salleh Osman, 54 dari Masjid Tanah pula kesal dengan tindakan kerajaan BN yang masih belum berubah walaupun pemimpin kerajaan melaung-laungkan dasar kebebasan media pada setiap kali berjumpa pihak media dan wartawan.

"Hakikatnya kerajaan BN tidak pernah berubah, bila sahaja BN tersepit dan sokongan kepada mereka merosot mereka akan mengambil tindakan kepada akhbar alternatif seperti Harakah dan Suara Keadilan".

"Tindakan ini merupakan langkah yang sering dilakukan apabila BN merasa terancam dengan sokongan rakyat kepada PR, perkara yang sama pernah berlaku pada tahun 1999 apabila Harakah hanya dibenarkan keluar 2 kali sebulan sahaja" ujar Salleh.

Seorang pesara tentera Jamiluddin Aman, 45 dari Durian Tunggal pula turut kesal dengan sikap kerajaan BN yang ternyata bersifat kuku besi dan zalim sehingga sanggup mematikan demokrasi media yang sedang diamalkan di negara luar.

"Saya pasti nama Malaysia akan bertambah buruk di mata dunia dengan tindakan kurang bijak ini. Malaysia sebenarnya sedang menuju ke arah kegelapan media, di mana hanya media pengampu kerajaan sahaja yang dibenarkan".

"Amat malang sekali kepada rakyat negara kita apabila media yang sepatutnya menjadi tempat untuk menyuburkan daya berfikir hanya menjadi medan untuk memuji dan memuja kerajaan secara membuta tuli sehingga menampakkan kerajaan langsung tiada cacat cela" kata Jamiluddin.

Rata-rata mereka yang ditemui menentang tindakan kerajaan BN yang mereka sifatkan mengamalkan sikap tidak demokratik terhadap media.

PENCACAI UMNO INSAFLAH !!!

Artikel ini saya terima melalui email dari seseorang yang menggelarkan dirinya wakenatawan jurnalis
Wartawan Utusan siap teruskan piket ".....Amran menambah, majikannya "sengaja melengah-lengahkan" rundingan berhubung perjanjian bersama (CA) untuk, antaranya, pelarasan gaji sebanyak 10 peratus, kenaikan gaji tahunan RM5, tambahan elaun kenderaan sebanyak RM50 dan pengekalan faedah-faedah lain yang terkandung dalam CA itu......"
".......Rundingan CA selama tiga tahun hingga 2011 NUJ Utusan itu adalah sambungan kepada CA lama yang telah tamat pada 31 Julai tahun lepas.

NUJ Utusan mewakili hampir 300 ahli yang terdiri daripada wartawan, jurugambar dan artis grafik yang menjadi nadi jabatan pengarang akhbar-akhbar keluaran kumpulan Utusan, Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia dan Kosmo!......
" Inilah akibatnya dok jadi pecacai Umno .... suppose to be menjaga kedudukan dan kebajikan orang2 Melayu ....??? konon2nya. Ini ape ke jadah ni ?... nak dok jaga kakitangan yg dok makan gaji dibawah ketiak Umno sebagai majikan pun punyalah susah untuk membuat sesuatu tuntutan yg bukanlah melampau2.
Tuntutan yg mcm kacang yg terdapat di tepi2 jalan saja ... pun susah ka? Umno sebagai taukey Utusan Melayu (M) Bhd seharusnya dan sepatutnya menjaga kebajikan kakitangan mereka sendiri ....dalam serba serbi aspek. Kalau kakitangan mereka sendiri pun tak dapat nak mereka jaga .... macam mana nak jaga rakyat ... lebih2 lagi Melayu yg mereka sering laung2kan dan canang2kan itu?
Lu fikir2 lah sendiri ......
Sedih lagi memilukan bila melihat tentang KENAIKAN GAJI TAHUNAN (ANNUAL INCREMENT) yang hanya sekadar RM5.00 sahaja.
KENAIKAN GAJI TAHUNAN HANYA RM5.00? Hey! Sekarang dizaman millenium ni ... RM5.00 hanya untuk dapat membeli apa? Bayaq tol pun tak lepaih ... kata orang. Imagine friends ... Rm5.00 untuk tambahan pada gaji bulanan dalam tempoh setahun?
Betul ka? macam tak percaya .... Ini seolah2 macam jadi hamba abdi di zaman moden saja nampaknya? Cummon Umno ... kamu tak patut buat aniaiya pada kaum puak kamu sampai begitu sekali .... Kamu Umno sebagai majikan sepatutnya lebih bertimbang rasa ......
Sekarang baru kita orang tahu bahwa ... anak2 buak kamu yg dok jalankan tugas sebagai pelapor berita (wartawan) dan yang berkaitan dgnnya sungguh sedih sekali tentang kedudukan dan keadaan pendapatan yg mereka 'earn' .... itu kira mereka punya 'hard-earned income' atau selalu kita sebut ...'pendapatan dari hasil titik peluh sendiri'.
Ini bukan 'habuan buta' yg sering puak2 'korap' (corrupted Umno politicians - Umno yg kaki perasuah (sama mcm main 'politik wang') selalu mendapat kononnya 'sumber rezeki' mereka secara sampingan. Itu SUMBER HARAM sebenarnya. Kamu mengsekploitasikan mereka (wartawan & kakitangan Utusan) begitu sekali?
Amat menyedihkan .... memandangkan Annual Increment hanya RM5.00.
Cuba bandingkan Annual Increment untuk pekerja2 kakitangan atasan bertaraf korporat ... Itupun puak2 wartawan2 (tentulah kebanyakannya dari kalangan kaum Melayu) masih tetap taat setia dan patuh dgn tak berbelah bagi pada majikan2 yg betul2 LINTAH DARAT ni ....???
BAYANGKAN ANNUAL INCREMENT YG HANYA RM5.00 ?.... TAK RELEVAN LANGSUNG DI ZAMAN KINI. .... ELAUN KENDERAAN SEBANYAK RM50.00 PUN KECIK JUGA. ... TAPI YANG PALING DAIF IALAH .... KENAIKAN GAJI TAHUNAN SEBANYAK RM5.00? SUSAH NAK PERCAYA..... MEMANG SUSAH NAK PERCAYA .... MAJIKAN MACAM NI ..... BETOI2 LINTAH DARAT!

23 March 2009

AJAR KEZALIMAN DAN KEGANAS BN DGN KEMENANGAN 3-0

Pengundi di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai mesti mengajar kesombongan, kebongkakan dan kezaliman BN kepada rakyat dengan memberikan kemenangan kepada PR dengan agregate 3-0 pada 7 April ini. Hanya dengan kemenangan itu sahaja akan memberhentikan sebentar kejahatan BN kepada rakyat.

Jika tidak BN akan terus menggunakan kuasa untuk menzalimi rakyat dengan menembak gas pemedih mata, water cannon dan menangkap sesiapa sahaja yang mereka suka. BN juga boleh menarik permit surat khabar alternatif bila-bila masa yang mereka mahu tanpa alasan kukuh.

Saya merayu kepada pengundi ketiga-tiga kawasan supaya mendengar rintihan kami, undilah PR demi masa depan anak cucu, agama dan negara kita.

Jika tidak kita akan terus dipimpin oleh manusia tamak, ganas, zalim,rasuah dan sebagainya. Negara, agama dan bangsa akan hancur jika kita tersalah pilih.

Dengar rintihan dan rayuanku wahai saudara-saudariku pengundi Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai.

BN MENGGANAS DI BUKIT SELAMBAU, POLIS TEMBAK GAS HENTIKAN CERAMAH PR

Hari ini Kerajaan BN mengumumkan bahawa akhbar Harakah dan Suara Keadilan digantung selama 3 bulan berkuatkuasa serta merta.

Malam ini pula Kerajaan BN menggunakan Polis melepaskan tembakan gas pemedih mata ke arah orang ramai yang berhimpun untuk mendengar ceramah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini.

Menurut laporan Harakahdaily, polis juga menggunakan meriam air untuk menyurai orang ramai yang berkumpul sejak awal lagi untuk mendengar amanat Anwar bersempena pilihanraya kecil Bukit Selambau pada 7 April depan.

Kejadian itu dilaporkan berlaku kira-kira 10 minit selepas Anwar memperkenalkan calon Keadilan Bukit Selambau kepada hadirin.Berikutan itu, lapor Harakahdaily, keadaan menjadi kelam-kabut dan ceramah beliau yang diadakan di padang awam Cinta Sayang Sungai Petani, terpaksa dibatalkan.

Difahamkan empat orang ditangkap dan terdapat pelbagai sekatan jalan raya menju ke tempat ceramah.

Ternyata BN sudah tidak dapat membendung sokongan rakyat kepada PR sehingga tergamak bertindak ganas dan zalim kepada rakyat yang mahu mendengar ceramah PR.

Saya yakin rakyat akan lebih membenci BN dengan tindakan kejam sebegini. Tunggulah rakyat akan menghukum BN pada 7 April ini.

PRK BKT GANTANG : NIZAR AKAN TEWASKAN ISMAIL DGN PUKULAN TKO

Ramai pihak menjangkakan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan menewaskan calon BN Ismail Safian dengan pukulan TKO pada PRK Bukit Gantang pada 7 April ini. Keyakinan ini berdasarkan kepada beberapa kajian dan survey yang dijalankan oleh beberapa badan bebas sejak beberapa minggu lalu di Bukit Gantang.

Majoriti dari responden yang ditemui semuanya cenderung untuk menyokong PR. Antaranya soalan yang diajukan kepada responden ialah adakah Nizar derhaka kepada Sultan; adakah tindakan BN merampas Perak disokong dan parti manakah yang akan menang pada PRK tersebut.

Majoriti responden memilih untuk menyatakan bahawa Nizar tidak derhaka; tindakan BN merampas Perak tidak mengikut perlembagaan dan PR akan menang di Bukit Gantang.

Saya yakin dengan pemilihan Nizar sebagai calon PR akan menang dengan lebih besar kerana sentimen pengundi yang sangat membenci BN sekarang ini meluap-luap terutama pengundi Cina dan India.

Tidak syak lagi BN akan tewas dengan teruk kali ini. Kemenangan Nizar nanti akan membuktikan bahawa rakyat memang mahukan beliau menjadi Menteri Besar dan PR terus mendapat sokongan padu rakyat Perak.

DATUK SERI NIZAR JAMALUDDIN CALON PAS BUKIT GANTANG

Datuk Seri Nizar Jamaluddin diumumkan sebagai calon PAS olehPresiden PAS di Taman Kota, Taiping malam ini. Pelbagai pihak menyifatkan pemilihan beliau merupakan suatu tamparan hebat kepada BN.

Beliau memang dikenali ramai di kawasan ini dan amat disenangi oleh kawan dan lawan. Tidak syak lagi pemilihan menjadi suatu petanda bahawa PAS akan menang pada PRK ini kerana beliau amat disenangi oleh pengundi semua kaum terutama Cina dan India.

Saya yakin PAS sudah mengambilkira semua aspek dan jelas sekali beliau mendapat sokongan semua pihak dalam siri jelajah beliau ke seluruh pelusuk negeri.

BUKIT GANTANG : SIAPA PUN CALON PAS, RAKYAT TETAP SOKONG

Malam ini PAS akan mengumumkan nama calonnya untuk PRK Bukit Gantang. Semua orang tahu bahawa antara nama-nama yang disebut-sebut ialah Idris Ahmad, Ahmad Awang, Mohd Sabu, Nizar Jamaluddin dan Khairuddin Malek.

Namun semua itu akan diputuskan malam ini.

Bagi saya dalam konteks Bukit Gantang faktor calon tidak sehebat PRK Kuala Terengganu. Ini kerana PRK mempunyai isu yang lebih besar iaitu rompakan kuasa kerajaan negeri yang dilakukan oleh BN sehingga meruntuhkan kerajaan itu di mata mereka sendiri. Sedangkan di pihak rakyat sehingga kini mereka masih marah kepada BN.

Oleh kerana itu saya yakin siapa pun yang dipilih menjadi calon PAS tidak begitu penting kerana kebencian rakyat kepada BN mengatasi segala-galanya.

Survey sebuah badan bebas yang dijalankan di Bukit Gantang membuktikan rakyat sangat marah kepada BN. Saya akan posting keputusan survey itu sedikit masa lagi.

PERHIMPUNAN UMNO DITUNDA?

Mungkinkah perhimpunan Umno ditunda kerana parti caca marba itu semakin caca marba lantaran pemimpinnya terlibat dengan pelbagai skandal dan tidak layak menghadiri dan mengundi pada pemilihan agung Umno.
Malah keputusan Lembaga Disiplin Umno juga ternyata tidak konsisten di mana ada di antara calon yang bersalah dibenarkan bertanding sementara yang lain tidak dibenarkan pula.
Jelas Umno benar-benar terdesak kerana Umno sendiri menghalalkan rasuah dan politik wang. Jika benar Lembaga Disiplin menyiasat dengan telus saya yakin entah berapa kerat sahaja yang layak bertanding. Bahkan kesemua mereka yang terlibat layak untuk didakwa oleh SPRM . Malang SPRM yang bertindak kepada ahli dan pemimpin PR bukannya untuk BN.
Hari ini Malaysiakini melaporkan bahawa sekumpulan perwakilan Umno akan menemui Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) esok untuk memohon supaya perhimpunan agung Umno minggu ini ditunda sehingga selesai siasatan berhubung rasuah politik berkaitan dengan pemilihan parti.
Antara mereka yang akan menemui ROS pada jam 2 petang esok ialah ketua Umno bahagian Muar, Datuk Kadar Sulaiman dan Datuk Mazlan Harun dari Selangor.
"Kita juga hendak meminta ROS menjelaskan bagaimana Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Khairy Jamaluddin yang didapati bersalah oleh Lembaga Disiplin Umno, dibenarkan hadir dan mengundi dalam perhimpunan agung Umno kali ini," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.
Mohd Ali dilarang bertanding jawatan timbalan presiden apabila didapati bersalah oleh Lembaga Disiplin Umno mengikut perkara 10.1 tataetika ahli umno yang membabitkan kesalahan pihak ketiga, iaitu ejennya terlibat dalam sogokan politik.
Ketiga-tiga ejen Mohd Ali itu juga didapati bersalah dan digantung keahlian selama tiga tahun.Khairy juga didapati bersalah mengikut perkara yang sama, tetapi hanya diberi amaran dan dibenarkan bertanding jawatan ketua Pemuda Umno.
Mengulas lanjut, Kadar berkata, menurut perlembagaan parti, apabila kedua-duanya didapat bersalah, maka mereka tidak boleh hadir mesyuarat parti.Kadar juga mendakwa, 42 orang daripada perwakilan tidak layak menghadiri perhimpunan agung kali kerana muflis.

GANTUNG HARAKAH DAN SUARA KEADILAN TANDA BN DALAM TERDESAK

Keputusan Kerajaan BN menggantungkan Harakah dan Suara Keadilan serta merta hari ini merupakan petanda bahawa BN dalam keadaan terdesak dan kucar-kacir.

Setiap tali BN berada dalam gawat mereka akan bertindak ke atas akhbar alternatif kerana mereka tidak mahu rakyat tahu dan terdedah dengan kelemahan dan kebobrokan mereka. Contohnya selepas PRU 1999 di mana BN kalah teruk Harakah di cantas penerbitannya dari 2 kali seminggu kepada 2 kali sebulan.

Hari ini kejadian serupa berlaku lagi. Kerajaan BN menggantung Harakah dan Suara Keadilan secara tiba-tiba tanpa memberikan sebab konkrit.

Tidak syak lagi BN sebenarnya berada dalam keadaan amat defensif untuk berhadapan dengan rakyat di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai. BN juga sedang menghadapi masalah paling kronik terutama melibatkan Umno dan MIC yang bergelora sekarang.

PAS TIDAK KEMARUK UNTUK BERSAMA KERAJAAN CAMPURAN

TPJ PAS Melaka, Bakrin Sidek berkata bahawa pendirian Dr Mahathir yang menolak kerajaan campuran memang dijangka kerana sewaktu beliau menjadi Presiden Umno dahulu pun beliau tidak pernah menpelawa PAS untuk menyertai kerajaan campuran. Malah menurut Bakrin, PAS sendiri tidak pernah membuat keputusan secara rasmi untuk bersama Umno dalam kerajaan campuran.
"Bagi saya kenyataan Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Hadi memang sesuai dengan pendirian PAS di mana semua keputusan parti mesti diputuskan oleh parti di dalam muktamar"
"Manakala PAS juga memang bersedia untuk bekerja sama dengan sesiapa sahaja tetapi mestilah atas dasar dan prinsip yang betul bukan sekadar bercakap tetapi pelaksanaan dan reformasi kepada sistem yang digunapakai tidak pernah dibuat dan dirancang".
"Apa guna kerajaan campuran jika ianya dibina atas sistem sekarang yang jelas korup, tidak telus, menzalimi rakyat dan tidak adil, untuk itu secara peribadi saya yakin ahli dan pimpinan PAS tidak akan bersetuju membuta tuli untuk membentuk kerajaan campuran" ujar Bakrin.
Umno/BN bagi saya mesti merubah dasar perjuangan, sistem pentadbiran kerajaan dan polisi kerajaan, selagi ia tidak berubah bukan sahaja PAS yang tidak sudi bersama Umno/BN malah parti-parti lain juga tidak akan menyertai kerajaan campuran yang diwar-warkan itu.

PRK BKT SELAMBAU : CALON BEBAS TAK BERI KESAN BESAR

Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Negeri Melaka, Haji Bakrin Sidek berkata kehadiran ramai calon bebas di Bukit Selambau tidak memberikan kesan kepada keputusan Pilihanraya Kecil Bukit Selambau kerana rakyat sudah tentu akan memilih samada PR atau BN.

Amat kecil pengundi yang akan mengundi calon bebas.

"Samada BN hendak menaja ramai calon Bebas itu terpulang kepada mereka kerana PR tidak ada hak untuk menghalangnya. Selagi mereka memenuhi syarat untuk menjadi calon maka sesiapa sahaja boleh bertanding".

"BN mungkin menaja calon bebas yang ramai bagi memecahkan undi PR terutama di kalangan pengundi India, namun saya yakin pengundi Bukit Selambau sudah matang dan tetap akan mengundi PR kerana BN khasnya MIC sudah tidak relevan lagi kepada kaum India" ujar Haji Bakrin

Menurutnya kemenangan Samy Vellu tanpa bertanding sebagai Presiden MIC membuktikan demokrasi sudah mati di dalam MIC dan ini menambahkan lagi kebencian kepada MIC dan BN. Bakrin juga berkata, rakyat juga menolak BN kerana parti teras BN iaitu Umno sudah rosak dan jijik dengan imej rasuah yang berakar umbi dan sukar untuk diubati.

Ini semua memberikan kesan besar kepada pola pengundian di mana pengundi sudah pasti mengundi PR kerana benci dan meluat dengan BN khasnya MIC dan Umno. Katanya, kehadiran calon bebas tidak menjadi masalah kerana pengundi sudah pasti tidak akan mengundi calon Bebas dan BN sebaliknya tetap memberikan undi kepada PR walau apapun yang berlaku

ROMBAKAN KABINET : RAMAI MENTERI CEMAS

Bakal Perdana Menteri semalam telah memberikan gambaran bahawa beliau akan membuat rombakan terhadap kabinet selepas beliau mengambil alih tampuk pemerintahan dari Abdullah Ahmad Badawi. Bila tarikhnya beliau tidak maklumkan.
Cuma beliau memberikan garis panduan siapa yang layak untuk menjadi anggota kabinetnya iaitu beliau akan mengukur mereka berdasarkan dua perkara.
"Pertama, kabinet saya adalah aggotan yang diterima oleh rakyat".

"Kedua sebagai Perdana Menteri saya mestilah ianya selari dengan agenda nasional. Jika kedua-duanya diterima oleh rakyat, saya yakin rakyat bersama kita, jika tidak kita akan berada dalam masa yang sukar" katanya dalam program dialog@1 semalam.
Namun bagi saya kabinet yang bakal dibentuk oleh Najib sebenarnya tidak memberikan keyakinan kepada rakyat kerana sebahagian besar ahli parlimen BN terutama dari Umno adalah dipersoalkan integriti mereka. Ini kerana kita semua faham terdapat 1,000 aduan tentang rasuah politik wang dan salah laku dan mereka ini kemungkinan terlibat sama.

Rakyat juga tahu bahawa susah untuk mencari seorang pemimpin Umno yang bersih dan berintegriti termasuklah calon Perdana Menteri sendiri.
Bagi saya jika Najib benar-benar ingin membersihkan kabinet dan mencari calon-calon bebas dari rasuah seperti saranan Tun Mahathir, Najib mesti membubarkan parlimen dan meletakkan calon-calon baru yang bersih dan tidak ada rekod buruk. Jika tidak sudah tentu Najib tidak akan dapat membentuk kabinet yang baik dan bebas rasuah. Tetapi perkara ini mustahil akan berlaku.
Najib sudah pasti akan melantik ahli-ahli parlimen dan senator-senator untuk menganggotai kabinetnya walaupun kredibiliti mereka dipersoalkan.
Masalahnya sekarang ramai dikalangan menteri yang ada sekarang ini masih dibayangi oleh Abdullah Badawi atau boleh dikatakan orang Dollah Badawi antaranya Rais Yatim, Mat Taib, Amir Sham, Shahrir Samad, Shabery Cheek dan lain-lain.
Saya menjangkakan ada antara mereka ini akan disingkirkan oleh Najib untuk diisi oleh orang kuat Najib seperti Jamaluddin Jarjis, Rahim Thamby Chik (lantik sebagai Senator) dan lain-lain.
Maka sudah pasti ramai menteri yang cemas sekarang takut kehilangan jawatan dan menjadi menteri pencen. Orang-orang Najib sekarang semakin senyum lebar. Kalau tidak dilantik sebagai Menteri pun sudah tentu mereka akan mengisi jawatan seperti Setiausaha Agong Umno, Ketua Penerangan Umno, Bendahari Umno dan lain-lain yang merupakan lubuk untuk memperolehi kekayaan.

22 March 2009

PRK BUKIT SELAMBAU : PENGUNDI INDIA TETAP SETIA KEPADA PR

"Hanya PR yang menjadi harapan kami, nak harapkan BN harapkan pagar, pagar makan padi" begitulah antara pandangan pengundi Bukit Selambau dalam Bahasa Melayu yang fasih.

Fenomena tidak menghairankan kerana beberapa fakta yang akan saya gariskan kemudian ini sudah cukup untuk menjadikan pengundi India semakin meluat kepada BN/MIC yang tidak pernah serik dan tidak mau berubah.

"Pengundi Bukit Selambau juga akan tolong pengundi Melayu dan Cina sokong sama calon PKR, Manikumar, kami memang suka sama Mani" kata seorang pengundi lain.

Tidak syak lagi BN akan tersungkur buat kesekian kalinya.

Lebih mengejutkan perkembangan jelas di mana mereka berjanji akan mengambil apa juga habuan yang di'rasuah'kan BN kepada mereka tetapi mereka tetap akan mengundi PR.

"BN bagi kita orang ambil, itu kita punya wang, undi tetap sama PKR, jangan takut" tegas seorang mak cik yang sudah berumur.

Tidak syak lagi kemarahan mereka kepada BN memang tidak dapat dibendung lagi. Antara sebabnya ialah :-

1) MIC/BN akan memperbaiki taraf hidup rakyat India, cuma segelintir pemimpin MIC dan kroni mereka yang kaya raya

2) Kes kematian tahanan India dan dipenjara yang jumlahnya sangat besar mencerminkan seolah-olah rakyat India adalah rakyat kelas kedua

3) Pengundi India meluat kepada Samy Vellu yang terus memimpin MIC walaupun sudah ditolak pada PRU 12 dulu. Selain itu Samy bertindak bagai samseng sehingga menjadikan MIC seolah-olah harta keluarganya.

4) Kezaliman yang dikenakan kepada pemimpin Hindraf tidak boleh di maafkan oleh masyarakat India

5) Pemilihan proksi Samy Vellu iaitu Ganesan sebagai calon di Bukit Selambau seolah-olah menghina pengundi di sana kerana mereka sangat benci kepada Samy.

6) Kadar pengangguran dan 'gangterisme' di kalangan kaum India sangat tinggi dan MIC/BN gagal menyelesaikannya.

dan banyak lagi ..........

BN PERAK TAKUT PADA PLAK 'BERHANTU'

BN Perak pimpinan Zambry Abdul Kadir takut kepada Plak Demokrasi sehingga sanggup memusnahkannya. Mungkin plak itu berhantu agaknya sehingga BN yang berselindung di sebalik Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) sanggup 'berlawan' dengan plak tersebut.
Bahkan mereka juga memberi amaran akan mengambil tindakan tegas jika plak baru didirikan kelak. Begitulah takutnya BN kepada Plak demokrasi tersebut.
Terbukti bahawa BN begitu benci dan takut kepada Plak demokrasi sehingga apa sahaja tanda dan 'legacy' demokrasi mereka akan musnahkan. Terbukti bahawa BN begitu takut akan penentangan rakyat kepada mereka dengan menjadi Plak demokrasi sebagai simbol perjuangan dan menaikkan semangat mereka.
Ketakutan BN kepada Plak demokrasi ini memang tidak menghairankan kerana BN yang membunuh demokrasi. Jadi BN takut plak demokrasi itu akan menjadi 'hantu' yang menganggu BN kini, dulu dan selamanya.

PRK BKT GANTANG : RAKYAT SEMAKIN SERLAHKAN KEBENCIAN KEPADA BN

Seminggu lagi Penamaan calon PRK Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai akan diadakan. 'Mood' rakyat nampaknya semakin memihak kepadaPakatan Rakyat (PR) lantaran kebencian mereka terhadap kejijikan dan kebiadapan serta kezaliman BN.

Saya ingin memfokuskan tulisan ini kepada 'mood' rakyat di Bukit Gantang. Tinjauan rambang yang dilakukan oleh pemerhati bebas di sana menunjukkan dengan jelas bahawa 75-85 % pengundi bukan Melayu bukan sahaja membenci BN malah meluat dan menyampah kepada BN. Antara faktor utama kebencian ini ialah kerana tindakan BN merompak kuasa kerajaan PR Perak juga kerana kegagalan BN mengatasi masalah ekonomi. Selain itu rakyat bukan Melayu juga semakin benci kerana tindakan zalim Polis yang diperkudakan oleh BN sehingga sanggup bertindak ganas kepada rakyat pada himpunan aman dan ceramah-ceramah PR. Pengundi bukan Melayu juga tidak boleh menerima tindakan BN yang jelas membelakangkan undang-undang dalam kejadian menghalang Sidang DUN, merosakkan plak demokrasi dan lain-lain.

Isu rasuah juga menjadi isu penting hilangnya kepercayaan pengundi bukan Melayu kepada BN selain isu pemberhentian kerja, ISA dan lain-lain.

Lebih mengejutkan, 'mood' pengundi Melayu juga semakin menyebelahi PR. Kalau sebelum ini 50-60 % pengundi Melayu cenderung mengundi BN kini peratusan tersebut menurun kepada hanya 45-55 % sahaja pengundi Melayu akan mengundi BN. Ini sesuatu yang mengejutkan kerana BN yang menggunakan media saban hari memfitnah BN kononnya derhaka dan biadap kepada Sultan.

Namun pemerhati bebas berpendapat pengundi Melayu semakin cenderung kepada PR kerana beberapa faktor antaranya kebiadapan kerajaan yang terus berdegil mempertahankan PPSMI sehingga sanggup menggunakan Polis untuk bertindak ganas kepada rakyat. Isu kebiadapan kepada Raja-raja semakin memakan diri BN kerana rakyat kembali sedar bahawa BN lah yang sebenarnya derhaka kepada Raja sehingga sanggup meminda perlembagaan pada era 90-an dahulu.

Orang Melayu juga semakin meluat dengan Umno/BN kerana terbukti rasuah sudah menjadi darah daging mereka sehingga hampir semua pimpinan Umno/BN terlibat dengan rasuah. Isu ini benar-benar menggugat BN dan pengundi melayu semakin hilang kepercayaan kepada BN.

Selain itu pengundi Melayu juga sedar bahawa kerajaan BN gagal menjaga kebajikan rakyat apabila semakin ramai rakyat yang hilang pekerjaan, barangan semakin naik dan sebagainya.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter