25 June 2016

BERBEZA JANGAN SAMPAI MELABEL BOLEH BUNUH

BERBEZA JANGAN SAMPAI MELABEL BOLEH DIBUNUH
Saya amat gusar dan bimbang dengan fahaman takfiri yang mula melanda negara kita secara hebat sekarang ini. Melabel mengkafirkan, menerakakan orang sudah menjadi trend di negara ini khususnya di media-media sosial.
Saya berpesan kepada diri saya, pimpinan, penyokong AMANAH dan umat Islam dan bukan Islam supaya kita bertanggungjawab menjaga keamanan, keharmonian sesama masyarakat.
Fahaman takfiri yang akhirnya menjadi pembunuhan sesama seperti sedang melanda Iraq, Somalia, Syria, Libya, Afganistan, Pakistan dan negara umat Islam lain, diharap tidak merebak ke negara ini.
Kemenangan mengejut Abu Bakr Al-Baghdadi di Iraq pernah dipuji oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan ia boleh mengundang kesan bahaya kepada umat manusia khasnya umat Islam.
Budaya dan fahaman takfiri ini jika sudah terjebak, sangat sukar untuk keluar sehingga ia boleh memusnahkan negara keseluruhannya.
Parti AMANAH berpendapat, dalam menangani perbezaan, perlu banyakkan program dialog berbanding melabel-label orang. Pihak bertanggungjawab perlu menjaga fatwa-fatwa mereka supaya ia akhirnya tidak menjerat umat Islam itu sendiri.
Pihak keselamatan negara pula hendaklah lebih berhati-hati dan berusaha supaya fahaman yang boleh menjahanamkan negara dan umat tidak bermaharajalela masuk ke negara ini.
Sempena bulam Ramadan yang mulia saya insan serba lemah ini merayu supaya sekalipun kita berbeza pendapat, berlawan hujah jangan sampai melabel seseorang itu sampai dibolehkan mengambil nyawanya secara tidak sah oleh undang-undang dan agama.
Harapan Baru
MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara
24 JUN 2016

KUMAN NAMPAK GAJAH TAK NAMPAK

Kuman keburukan DAP boleh nampak tapi gajah pusat judi di Genting tak nampak

Kuman keburukan orang lain nampak tapi rasuah, riba dan penyelewengan amalan rakan sekeliling tak nampak

Itulah resam dunia.

Bahaya ........pandangan tentang kafir harbi. Boleh menimbulkan huru hara atau hara huru

22 June 2016

TIADA MASA UNTUK BERLEMBUT DENGAN PAS???

Keputusan pilihanraya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar memberikan kita isyarat penting betapa parti-parti politik khususnya pembangkang perlu merancang dan melaksanakan agenda khusus bagi menyaingi BN yang terus kukuh walaupun seribu satu macam masalah melanda mereka.

Fakta yang diperolehi dari kedua-dua PRK itu adalah :

Pertandingan 3 penjuru atau lebih pasti memberi kelebihan kepada BN
Pengundi belum betul-betul mengenali Parti AMANAH Negara (AMANAH)

Pengundi Cina tidak mungkin akan mengundi PAS lagi sebaliknya mula memberikan sokongan semula kepada BN.

Majoriti pengundi Cina tetap menyokong Pakatan Harapan walaupun peratusannya menurun sedikit
PAS tetap tidak akan mahu berunding dengan Pakatan Harapan.

PAS rela kalah dan rela BN menang kerana itu PAS tidak mahu berunding bagi memastikan pertandingan 1 lawan 1

Rakyat khususnya pengundi luar bandar tetap menyokong BN walau apa isu yang dimainkan Pakatan Harapan dan PAS

Rasuah pilihanraya tetap menjadi senjata utama BN dan seperti biasa ianya tidak menjadi kesalahan di sisi SPR, SPRM dan pihak berkuasa lain

AMANAH terlalu bertahan tidak menyerang PAS sebaliknya PAS menyerang AMANAH habis-habisan. Serangan PAS kepada BN juga semakin kurang.

PKR tidak betul-betul padu dalam membantu PAS khususnya di Sungai Besar

PAS terus lebih mesra dengan BN berbanding dengan Pakatan Harapan

Dengan fakta di atas Pakatan Harapan dan PAS mestilah melakukan tindakan yang drastik jika mereka benar-benar ikhlas ingin menyelamatkan rakyat dan negara dari belenggu BN. Jangkamasa pilihanraya umum ke 14 dirasakan semakin singkat lebih-lebih dengan kemenangan bergaya BN ini sudah tentu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sedang berkira-kira untuk mengadakannya dengan lebih cepat.

Di bawah ini dinyatakan cadangan tindakan-tindakan yang perlu dilakukan oleh Pakatan Harapan :

Oleh kerana pertandingan 3 penjuru tidak dapat dielakkan maka Pakatan Harapan tiada pilihan selain bersedia dengan segala kemungkinan. Oleh kerana PAS dilhat semakin mesra dengan Umno, maka Pakatan Harapan mesti menerangkan fakta kemesraan PAS dengan Umno supaya rakyat faham dan menolak PAS dan BN. Penerangan dan serangan perlu seiring supaya rakyat faham.

PKR tidak perlu lagi berusaha untuk berunding dengan PAS kerana jelas sekali PAS tetap tidak mahu bekerjasama dengan Pakatan Harapan seperti yang dinyatakan oleh pimpinannya sebelum dan selepas PRK Sg Besar dan Kuala Kangsar

Pakatan Harapan mesti dimantapkan lagi jangan ada sebarang kesangsian dan perkara yang remeh temeh yang menyebabkan rakyat muak dengan politicking dalam Pakatan Harapan.

Parti-parti komponen Pakatan Harapan mungkin terpaksa berkorban untuk memastikan sesuatu kerusi yang ‘boleh menang’ ditandingi oleh parti dan calon yang boleh menang.

Usaha berterusan bagi mendekati rakyat di luar bandar mesti dilakukan khususnya dalam aspek pendidikan politik, program kebajikan, program pembelaan di samping terus memberi penerangan tanpa jemu tentang isu-isu tempatan dan nasional

AMANAH mesti mempromosikan dirinya dengan lebih hebat supaya parti dan pimpinan partinya di kenali ramai dan mampu meyakinkan rakyat untuk menjadi pimpinan mereka.
Mungkin ada banyak lagi asas dan fakta yang boleh diketengahkan. Setakat ini dulu untuk kali ini.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter