05 November 2016

AMANAH KOMITED BANTU RAKYAT
Parti AMANAH Negara Cawangan Sungai Putat istiqamah meneruskan khidmat kepada rakyat di sekitar cawangan tersebut.

Bantuan bulanan ini disampaikan kepada penerima yg terdiri dari fakir miskin, warga emas, ibu tunggal, pesakit kronik, anak yatim dan lain2.

Tahniah kepada Tuan Haji Mohamad Ali Shariff, Sdr Zaidi Mohammad dan semua AJK Cawangan.

MINYAK MASAK : PELIK BIN AJAIB


PELIK BIN AJAIB

Tanahairku pengeluar minyak tetapi petrol semakin naik dan mahal.

Tanahairku pengeluar kelapa sawit terbesar, tetapi minyak masak tiada dan naik harga.

Apa sebenarnya yg berlaku??? Rakyat jangan terima bulat2 alasan dangkal. Gunakan otak untuk berfikir. Jangan kita diperbodohkan oleh mereka.

Kita ada kuasa 5 tahun sekali!!!!!

INILAH MALAYSIA TANAHAIRKU

KREN TUMBANG : SIASAT DAN DAKWA

Sudah acapkali kejadian seperti berlaku. Apakah aspek2 prosedur dan aspek2 keselamatan pekerjaan (OSH) sudah dikesamping. Harap pihak berwajib seperti DOSH dan sebagainya lebih serius msnguatkuasakan undang. Mungkinkah juga prosedur dan undang2 yg ada tidak berkesan????

Kita kesal dengan kejadian sebegini yang melibatkan kemalangan maut insan yang tidak bersalah.

Mungkinkah ianya disebabkan peralatan yg tidak diselenggara, kecuaian pengendali mesin, jentera atau mesin yg sudah sepatunya dilupuskan dan sebagainya?

Siasatan menyeluruh dan punca sebenar mesti dicari dan langkah pembetulan serta pencegahan diambil. Jika terdapat didapati aspek kecuaian dan ketidakpatuhan pada prosedur pihak terbabit mesti didakwa.

Begitu juga jika terdapat faktor rasuah dan penyelewengan pihak berwajib yg terlibat juga mesti di bawa ke muka pengadilan. Kita tidak mahu ianya berulang lagi.

Mohd Sofi Abdul Wahab
Ketua Parti AMANAH Negara
Kawasan Bukit Katil

01 November 2016

JGN MARAH MINYAK NAIK

Bila minyak naik harga, tidak kira minyak masak atau petrol, ramai yang marah-marah.

Tetapi sesetengahnya tidak perasan bahawa merekalah mengangkat kerajaan dan pemimpin yang ada sekarang.

Malah ada yang mungkin tidak perasan merekalah yang memberikan tongkat dan talian hayat supaya kerajaan dan pemimpin yang ada hari ini terus berada ditampuk kekuasaan.

BRIM BELUM DPT POKET DAH BOCOR

KENAIKAN harga minyak yang diumumkan untuk bulan November telah menzahirkan negara sedang mengalami krisis kewangan yang meruncing.

Kenaikan bulan ini adalah tertinggi dalam tempoh tahun ini iaitu RON 95 berharga RM1.95 seliter, RON97 (RM2.30), dan diesel (RM1.90).

Harga baru yang diumumkan oleh kerajaan ini sudah pasti disambut negatif oleh masyarakat yang kini dalam keadaan sangat tertekan dengan kos kehidupan yang semakin meningkat.

Kenaikan harga bahan bakar ini akan menyebabkan kenaikan harga-harga barangan berdasarkan keadaan dan pengalaman sebelum ini, ini akan menambahkan lagi bebanan rakyat khusunya golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Biarpun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru sahaja membentangkan belanjawan 2016, tidak sampai sebulan kerajaan telah membuktikan belanjawan yang dibentangkan itu tidak realistik kerana negara mengalami krisis kewangan.

Kerajaan sendiri menunjukkan kepada masyarakat bahawa belanjawan negara untuk tahun 2016 tempang dan sukar untuk dilaksanakan.

Rakyat baru sahaja dimomokkan dengan belanjawan yang 'enak' di mata masyarakat, ini termasuklah pengumuman kenaikan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dan sebagainya.

Belum sempat rakyat 'menikmati' bantuan tersebut, poket rakyat telah 'dicuri' melalui kenaikan harga minyak.

Rakyat perlu melihat kenaikan harga minyak ini sebagai bukti kerajaan yang ada pada hari ini tidak lagi memikirkan kepentingan rakyat, sebaliknya membuat kerja mudah untuk mendapatkan dana dengan menaikkan harga minyak!

MUHAMMAD FAEEZ BIN AZAHAR
Pengarah Komunikasi, Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah)‎ Perak.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter