11 June 2011

MB Kelantan yang prihatin

Ternyata Menteri Besar Kelantan, Tok Guru Nik Abdul Aziz amat prihatin dengan keselamatan dan kesejahteraan rakyat. Buktinya beliau mengisytiharkan cuti umum di Kelantan esok sempena perlawanan akhir bolasepak Piala FA antara Kelantan dan Terengganu malam ini.


Tok Guru berkata, keputusan itu dibuat supaya anak Kelantan yang menonton perlawanan akhir Piala FA antara pasukan negeri dan Terengganu di Bukit Jalil malam ini dapat pulang dengan selesa.

"Insya-Allah pada malam ini saya akan turut serta menyaksikan perlawanan akhir Piala FA Kelantan melawan Terengganu. "Esok diisytiharkan cuti umum di Kelantan sebagai memberikan peluang kepada anak-anak Kelantan pulang dengan selesa," katanya di laman Facebook yang saya petik dari laporan Malaysiakini.

Program Khdimat Kesihatan PAS Kawasan Bukit Katil dan MTD Bukit Baru


Hari ini PAS Kawasan Bukit Katil dan MTD Bukit Baru meneruskan program kebajikan di Kg Bukit Katil. Program Khidmat kesihatan yang dijalankan hari ini merupakan program siri ketiga di mana ianya mendapat sambutan yang sangat mengalakkan.

Penyelaras Program yang juga Penyelia Dun Bukit Baru melahirkan rasa syukur di atas sambutan masyarakat setempat terhadap program ini dan ianya akan diteruskan dari masa ke semasa.

Negara Berkebajikan PAS vs Negara Berkebajikan Umno/BNNK P

Beza Negara Berkebajikan (NK) PAS dan NK Umno/BN :-

1) NK PAS mengikut Al Qur'an dan Hadis TETAPI NK Umno/BN mengikut hawa nafsu manusia

2) NK PAS mengajak kepada Makrif dan mencegah kemungkaran TETAPI NK Umno/BN kadang-kadang mengajak kepada Makrif, kadang-kadang ajak kepada Maksiat dan tidak mencegah kemungkaran

3) NK PAS bebas rasuah dan penyalahgunaan kuasa TETAPI NK Umno/BN penuh rasuah dan penyalahgunaan kuasa

4) NK PAS mengutamakan soal halal haram TETAPI NK Umno/BN tidak kira halal dan haram

5) NK PAS berusaha mengurangkan harga minyak TETAPI NK Umno/BN menaikkan harga minyak dari masa ke semasa walaupun Petronas untung berlipatkali ganda

6) NK PAS berusaha memberikan pendidikan PERCUMA TETAPI NK Umno/BN memberikan pinjaman kepada pelajar dan mengenakan interest 4 % kepada rakyat yang meminjam

7) NK PAS berusaha memberikan perkhidmatan PERCUMA TETAPI NK Umno/BN kos perkhidmatan kesihatan semakin meningkat

8) NK PAS berusaha menurunkan atau memberikan air percuma macam Selangor TETAPI NK Umno/BN menaikkan harga air

9) NK PAS tidak akan memotong subsidi kepada rakyat TETAPI NK Umno/BN memikirkan untuk memotong subsidi kepada rakyat setiap masa

10) NK PAS akan menghapuskan semua akta zalim ISA, OSA, Akta Polis, AUKU TETAPI NK Umno/BN terus menekan dan menzalimi rakyat dengan akta zalim yang jelas bertentangan dengan Islam

Bersambung .............

Negara Berkebajikan : Najib tidak malu tuduh PAS tiru BN

Perdana Menteri, Najib Razak memang tidak malu menuduh PAS meniru BN berkenaan Negara Berkebajikan. PAS tidak 'lapaq' dan kemaruk untuk meniru Negara Berkebajikan BN yang penuh dengan rasuah, penyelewengan, kronisme, kezaliman dan maksiat.

Negara Berkebajikan yang disarankan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam ucapan dasar muktamar baru-baru ini mempunyai agenda tersendiri dan jauh daripada anasir buruk sepertimana yang dilakukan kerajaan pimpinan Najib.


Semua orang tahu BN memang membantu rakyat tetapi pada masa yang sama akan peruntukan bantuan dalam projek pembangunan tersebut sering berlipatkali ganda kerana adanya unsur rasuah dan penyelewengan dalam bentuk rasuah, duit kopi dan sebagainya. Projek-projek pembangunan untuk rakyat dijadikan sumber untuk mengumpul kekayaan di mana ramai kontraktor yang terlibat berjaya mendapat projek atas dasar kronisme, rasuah dan sebagainya.Rakyat sebenarnya sedar bahawa yang sebenarnya BN meniru langkah Pakatan Rakyat apabila cuba melaksanakan sedikit demi sedikit rancangan 10 perkara yang termaktub dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat.

Sementara itu Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, jika Pakatan Rakyat dapat menguasai Putrajaya selepas Pilihanraya Umum ke 13 nanti pasti rakyat akan menikmati banyak manfaat yang tidak pernah dilaksanakan di era pemerintahan BN.
Jelasnya, gagasan Negara Berkebajikan yang ingin diperkenalkan oleh PAS kepada rakyat berlainan dengan cara Umno dan BN lakukan kerana Negera Berkebajikan bukan sebuah negara yang hanya membantu rakyat semata-mata tanpa kerajaan sendiri mengubah cara pentadbiran.
“Umno melalui BN dan PAS dalam Pakatan Rakyat berlainan corak pendekatan.  Umno memperkenalkan kebajikan dan mengulangi apa yang mereka lakukan bila terdesak khususnya ketika menjelang pilihanraya sama umum mahupun kecil.  Tetapi PAS, tidak begitu kerana bila menang ia adalah amanah yang perlu dijagai demi memastikan rakyat mendapat manafaatnya," tambah beliau.
Katanya, konsep kebajkan yang dipandang oleh BN seperti jalan raya, sekolah, perumahan, rumah kos rendah atau sebagainya tidak memadai.
Bagi PAS, katanya ini kerana semua isu tersebut sudah menjadi kewajiban sebagai pemerintahan.


Sebaliknya, tambah beliau PAS menerusi Negara Berkebajikan lebih memfokuskan bagaimana mendapatkan dana negara untuk mengurus pentadbiran agar tidak menyeleweng.Menurutnya, sumber yang diperolehi pula tidak hanya berlegar di kalangan kroni sahaja tanpa memberi ruang kepada pihak yang sewajarnya memperolehi berdasarkan kemahiran atau tender terbuka.
Kenyataan beliau saya petik dari Harakahdaily.

10 June 2011

Perhimpunan BERSIH 2 tak kesampaian?

Terdapat usaha pihak tertentu yang ingin menghalang perhimpunan Bersih 2 yang diadakan pada 9 Julai ini. Langkah pertama mereka ialah membuat laporan Polis supaya tindakan awal di ambil bagi menggagalkan perhimpunan tersebut.

Ada dijangkakan bahawa usaha-usaha terancang akan digerakkan menggunakan semua pihak termasuk jabatan kerajaan. Bagi mereka perhimpunan itu amat bahaya kepada BN kerana ianya boleh membangkitkan semangat rakyat menuntut pilihanraya bersih dan telus.

Pihak-pihak terbabit hampir pasti akan menggunakan pelbagai kaedah samada ugutan ataupun kekerasan. Matlamat mereka jikapun perhimpunan itu tidak dapat dihalang sekurang-kurangnya bilangan rakyat yang berhimpun tidak ramai sudah memadai. Ini kerana mereka sudah pasti mahu perhimpunan dihadiri oleh sebilangan kecil rakyat, kalau boleh tidak sampai 10,000 orang.

Saya pasti semangat rakyat berkobar-kobar untuk menyatakan bantahan kepada kerajaan dan SPR. Mereka mahukan pilihanraya yang telus dan adil. Sejak akhir-akhir ini imej SPR semakin terus di mana aduan di mana pendatang-pendatang asing diberikan kad pengenalan dan seterusnya didaftarkan sebagai pengundi. Isu ini bukan sekadar isu pilihanraya tetapi juga melibatkan keselamatan negara di mana kerakyatan dan diberikan sewenang-wenangnya kepada pendatang asing. Mereka sanggup menggadaikan maruah dan keselamatan negara semata-mata kerana tamak dan gila kuasa.

Mat Sabu pula kena fitnah Video sex?

Politik Umno semakin lucah dan kotor. Setelah memfitnah Anwar kini mereka memfitnah Mat Sabu pula. Terbaru VCD memfitnah Mat Sabu ditemui di Ampang, lapor Malaysiakini. Jelas sekali Umno semakin terdesak dan takut dengan bayang-bayang sendiri. Setelah gagal dengan senjata perkauman dan agama mereka sekarang mereka begitu bersemangat menggunakan senjata VCD lucah untuk memburuk-burukkan lawan politik mereka.

Hari ini Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin membuat aduan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Ampang Jaya setelah menemui VCD bersama surat palsu dalam peti surat rumahnya yang kononnya dikeluarkan PAS.

Bahagian luar VCD itu memaparkan imej Mohamad Sabu - yang baru dipilih sebagai timbalan presiden PAS yang baru - dengan judul 'Skandal Seks Mat Sabu'.Zuraida mendakwa terdapat penglibatan Umno dalam kerja itu dalam rangka untuk memecah-belahkan kerjasama parti gabungan Pakatan Rakyat.

Negara berkebajikan ala Najib terus tekan rakyat?

Presiden Umno, Najib Razak berkata, perjuangan menjurus kepada negara kebajikan "yang baru terfikir oleh PAS" sudah lama dilaksanakan oleh kerajaan BN.

Bernama memetik Perdana Menteri berkata, PAS sepatutnya tidak mengambil modal yang dilaksanakan BN untuk mewujudkan negara kebajikan kerana perkara itu sudah lama dilaksanakan oleh kerajaan.

Benarkan negara Malaysia sekarang negara berkebajikan.?

Bolehkah sesebuah negara dikatakan negara berkebajikan sedangkan :-

1) Rakyat semakin sengsara dengan kenaikan harga minyak, gula, tarif elektrik dan barangan akibat tindakan kerajaan menarik balik subsidi kepada rakyat tetapi pada masa yang sama meneruskan subsidi kepada kroni contohnya IPP. Malah Petronas juga semakin untung tetapi subsidi rakyat dikurangkan.

2) Kos pendidikan semakin meningkat dan rakyat terpaksa meminjam wang dari kerajaan dan terpaksa membayar dengan interest 4 % setahun. Sepatutnya sebuah negara yang dikatakan berkebajikan pendidikan sepatutnya percuma

3) Pemimpin kerajaan dan kroni-kroni mereka kaya raya sedangkan rakyat semakin terhimpit

4) Badan penguatkuasa, kehakiman, SPR, JPN dilihat tidak lagi telus dan menjaga kepentingan rakyat dan umum sebaliknya lebih banyak menyebelahi kerajaan dan BN.

5) Gaji dan pendapatan rakyat terbanyak tidak naik atau naik pada kadar yang sangat minimum sedangkan kos sara hidup meningkat mendadak.

5) Kos perubatan juga semakin meningkat.

dan banyak lagi ..............

Abang Mat mula difitnah

Abang Mat mula difitnah selepas dipilih menjadi Timbalan Presiden. Fitnah terbaru dibuat oleh Blogger pencacai Umno Parpukari yang menuduh Abang Mat hendak mengorat Cikgu Mala. Memang Umno dan pencacainya ini tudak kerja lain untuk mengekalkan kuasa mereka. Hanya fitnah dan tohmah sahaja senjata mereka.

Dalam postingnya semalam Blogger pencacai itu menulis................


Hairan juga dengan mentaliti ahli PAS yang tahu dengan cerita skandal Mat Sabu sebelum ini masih mampu lagi menjinakkan kebanyakan pemimpin aliran agama.

Tambahan pula, kedengaran cerita terbaru yang mengaitkan Mat Sabu sedang 'merisik' Cikgu Mala selepas wanita tersebut berjaya di'groming' solid ketika PRK Tenang dulu. Ada yang bercerita Cikgu Mala sedang 'perang dingin' dengan Maarof MC yang jobless sekarang?Ini masalah laki bini selalunya pandai ditackle orang luar khususnya orang yang berjawatan besar macam Mat Sabu. Wanita mana yang tak terkesima dengan karisma Mat Sabu apatah lagi dalam memesrakan sesebuah perhubungan. Mat Sabu memang champion.Jangan pula lepas ini Mat Sabu kerap ke Johor berceramah sambil mencuri pandang rumah tangga orang lain. Bukankah saling ingat mengingati perkara baik daripada ingat mengingati dengan melakukan tindakan bodoh seperti merusuh.

Moga Allah memberikan hidayah kepada blogger pencacai ini .................Amin

Surat Mahathir tolak hudud yang dihantar kepada Tok Guru Nik Aziz

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB Tuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan

Y.A.B. Tuan Haji,

PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993 DI NEGERI KELANTAN

Rujukan : MB(KN)(S)16/6/(26)
Bertarikh 8 Jun 1994

Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW. dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.

1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kepada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu "tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum)." Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW. dan para sahabat.


2. Sepertimana yang Amat Berhormat sendiri sedia ketahui, KEADILAN adalah ASAS yang paling utama ditekankan oleh agama Islam apabila melaksanakan sesuatu perkara. Penekanan mengenai dengan keadilan adalah sangat terserlah dalam ajaran Islam lebih daripada penekanan yang terdapat dalam ajaran-ajaran yang lain dalam sejarah agama. Baginda Rasulullah SAW sewaktu mengembangkan agama Islam ialah usaha menghapuskan ketidakadilan yang menjadi sebahagian daripada budaya di zaman itu.

3. Tidak perlu bagi saya menyatakan disini betapa banyaknya terdapat ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan tentang pentingnya keadilan dan lebih banyak bagi ayat-ayat yang mencela sebarang jenis kezaliman. Disamping itu al-Quran juga sentiasa menggesa supaya dielak daripada terjadinya huru-hara dan Allah sendiri sangat tidak gemarkan kapada mereka yang menyebabkan huru-hara berlaku. Kita hanya bertindak balas terhadap sikap permusuhan dan serangan yang dilakukan terhadap kita. Di Malaysia, orang bukan Islam bukan sahaja tidak memusuhi kita tetapi mereka memberi kerjasama bahkan membantu kita dalam urusan-urusan yang bersangkutan dengan kegiatan dan amalan ajaran Islam.

4. Khusus mengenai undang-undang jenayah PAS di Kelantan, kajian awal menunjukkan dengan jelas bahawa undang-undang itu yang disediakan menerusi perjuangan sebuah parti politik ternyata bukan sahaja menyebabkan ketidakadilan aakan berlaku tetapi, sebaliknya ia akan membawa kezaliman. Kebenaran kenyataan ini adalah berdasarkan kapada keterangan berikut:

(i) Dakwaan bahawa undang-undang ini akan dikuatkuasakan hanya di kalangan orang Islam sahaja dan tidak digunapakai untuk orang bukan Islam akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara berlaku. Memang benar di zaman Nabi Muhammad SAW., orang Yahudi biasa dihukum di bawah undang-undang yang berada di dalam kitab Taurat mereka tetapi kitab Taurat mempunyai hukuman yang tidak berbedza dengan hukum-hukum dalam al Quran. Mereka yang berzina umpamanya, akan dihukum rejam sama seperti hukuman terhadap jenayah yang sama bagi orang Islam. Justru itu tidak ada perbedzaan sama ada penjenayah dihukum di bawah undang-undang Islam atau Undang-undang Yahudi di zaman Nabi Muhammad SAW. Tetapi terdapat perbedzaan yang amat ketara di antara hukuman di bawah undang-undang yang ada sekarang dengan hukuman di bawah undang-undang jenayah yang dicadangkan oleh kerajaan PAS di Kelantan.

Menghukum orang Islam dengan lebih berat tetapi orang bukan Islam dengan amat ringan untuk jenayah yang sama atau jenayah dilakukan bersama amatlah tidak adil dan merupakan satu kezaliman, sedangkan undang-undang PAS akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman berlaku, maka undang-undang PAS tidak boleh diterima sebagai undang-undang Islam atau secucuk dengan undang-undang Islam ataupun selaras dengan ajaran Islam. Ia sebenarnya tertentangan dengan agama Islam.

(ii) Masaalah kesalahan merogol wanita, berdasarkan kapada undang-undang PAS, jika seseorang wanita yang belum kahwin melahirkan anak maka ini adalah bukti ia telah berzina dan akan dihukum mengikut undang-undang PAS, sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah wanita itu adalah mangsa rogol. Mengikut undang-undang PAS jika ia menuduh perogolnya, tuduhan hanya boleh diterima sah jika terdapat empat orang saksi (yang terdiri daripada orang-orang yang baik, yang tidak melakukan dosa besar) yang menyatakan bahawa telah melihat dengan terang dan jelas bahawa yang dituduh telah merogol wanita berkenaan.

Seperti kita ketahui, melainkan dalam keadaan perang seperti di Bosnia diwaktu mana orang Serb merogol beramai-ramai wanita Bosnia, tidak mungkin jenayah merogol dilakukan di hadapan saksi-saksi yang terdiri daripada orang-orang yang baik. Jika saksi ini melihat dan mereka tidak menolong wanita berkenaan, mereka boleh dianggap sebagai bersubahat seperti penjenayah-penjenayah Serb bersubahat dengan perogol daripada kaum mereka. Jika ada pun saksi, dan mereka tidak membuat apa-apa untuk menolong mereka tidak boleh dianggap sebagai terdiri daripada orang yang baik, tetapi disebaliknya dianggap sudah bersubahat. Dengan itu tuduhan mangsa rogol akan ditolak dan perogol akan terlepas.

Keadaan di mana mangsa rogol dihukum salah kerana melahirkan anak di luar nikah dan perogol dilepaskan sebagai tidak bersalah kerana tidak ada saksi adalah sama sekali tidak boleh diterima oleh sesiapa pun sebagai sesuatu yang adil, bahkan aia adalah satu kezaliman yang dahsyat.

5. Hukum Hudud Islam bertujuan untuk memberi keadilan kapada semua pihak. Ia bukanlah bertujuan untuk melakukan kezaliman. Undang-undang PAS jelas menunjukkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara akan berlaku. Justeru itu undang-undang yang disediakan oleh PAS bukanlah undang-undang yang menepati ajaran Islam. Ia hanyalah undang-undang ciptaan PAS yang bertentangan dengan penekanan oleh agama Islam yang menuntut supaya menghukum secara adil dan menolok sebarang kezaliman. Kerajaan Pusat akan sentiasa berpandu dan menerima ajaran-ajaran dan amalan Islam dari semua aspek tanpa diheret oleh kehendak organasasi politik yang mempunyai kepentingan yang lain daripada Islam dan kepentingannya .

6. Jika undang-undang PAS yang jelas mengandungi unsur-unsur ketidakadilan dikuatkuasakan dinegara ini, dan jika ia dikatakan itulah Hukum Hudud Islam maka umat Islam dan juga anggota masyarakat bukan Islam akan hilang kepercayaan Islam membawa keadilan untuk penganutnya. Ia juga memberi gambaran yang buruk terhadap agama yang suci ini dan menjejaskan imej orang-orang Islam di kalangan penganut agama-agama yang lain. Ia tetap akan menyebabkan penganut agama lain menjauhkan diri daripada agama Islam dan menyebabkan orang yang berminat memeluk Islam menolaknya.

7. Kerajaan Pusat tidak berhajat untuk bersubahat dengan PAS bagi melaksanakan ketidakadilan semata-mata untuk kepentingan politik dan sokongan oleh orang yang telah diabui matanya. Kerajaan Malaysia yang sentiasa dan terus mempertahankan ajaran dan nilai-nilai Islam tidak dapat membenarkan Kerajaan Pas menjalankan sesuatu yang bercangah dengan prinsip keadilan dalam Islam, maka Kerajaan Pusat akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadapKerajaan PAS demi menjaga maruah dan ketinggian martabat Islam dan penganut-penganutnya.

DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD
15 Julai 1994

Sumber : Blog Anak Muallaf

Taubatlah, jangan kongsi dosa orang lain.

Saya mengharapkan kawan-kawan tidak menghantar video porno kepada Facebook saya. Sesiapa berbuat demikian yakni menyebarkan perkara haram di sisi agama tunggulah balasan dari Allah S.W.T. 

Hormatilah orang lain kalau tak mahu hormat diri sendiri. 

Ada yang kurang ajar menghantar klip video itu kepada Facebook saya 2 hari lepas.Apa yang lebih menyedihkan orang yang berbuat demikian ialah orang yang saya kenal sejak dari kecil lagi. Marilah sama-sama kita bertaubat. Hilang rasa hormat saya kepada orang seperti itu. Tergamak menjadi penerus fitnah yang belum tentu kebenarannya. Sanggup tumpang sekaki berkongsi dosa memfitnah orang lain yang belum dibuktikan bersalah di sisi Islam.

Kabinet penuh PAS Pusat diputuskan Ahad ini

PAS pusat akan mengadakan mesyuarat pertamanya selepas Muktamar ke 57 Ahad ini. Adalah dijangkakan kabinet penuh PAS Pusat akan dibuat pada mesyuarat tersebut. Antara jawatan penting yang akan diputuskan pada mesyuarat itu ialah Setiausaha Agung, Pengarah Pilihanraya, Bendahari, Ketua Penerangan, Pesuruhjaya-Pesuruhjaya Negeri-negeri dan Ahli Jawatankuasa Tambahan. Presiden mempunyai kuasa penuh untuk melantik 4 orang anggota Jawatankuasa Harian dan 6 orang Ahli Jawatankuasa tambahan.

4 orang pimpinan yang tewas pada pemilihan jawatan Timbalan Presiden dan Naib-Naib Presiden iaitu Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Ustaz Idris Ahmad, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dijangka dilantik untuk salah satu jawatan di atas. Seorang lagi calon Naib Presiden yang tidak dipilih ialah Dato Mohd Amar Nik Abdullah, namun beliau telah dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa PAS Pusat pada muktamar tersebut.

Selain itu beberapa orang lagi AJK yang tidak terpilih seperti Asmuni Awi, Dato Taib Azzamuddin Mohd Taib, Mohd Taufek Abdul Ghani, Mohd Anuar Tahir dan lain-lain mungkin juga dilantik semula.

Pada pemilihan Sabtu lalu, Haji Mohamad Sabu dipilih sebagai Timbalan Presiden manakala Salahuddin, Husam dan Mahfuz dipilih sebagai Naib Presiden. Ramai pemerhati melihat kabinet PAS kali ini adalah paling mantap dan sesuai untuk menghadapi Pilihanraya Umum ke 13 ini.

09 June 2011

Ustaz Nasharuddin masuk Umno?

Benarkah Ustaz Nasharuddin Mat Isa akan masuk Umno? Itulah cita-cita Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan, Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan yang menulis di ruangan 'Cuit' di akhbar itu hari ini.

Zaini berkata PAS kini mula hilang arah dan beliau berdoa Nasharudin yang seorang ulama akan berbuat demikian.

“Saya berdoa Ustaz Nasharudin Mat Isa, seorang ulama dan bekas orang nombor 2 PAS yang disungkurkan mengikut jejak beberapa pemimpin PAS sebelum ini berjuang dalam Umno.' 

Saya petik laporan ini dari Portal Malaysiakini.

Saya yakin Ustaz Nasharuddin bukan bodoh seperti Nakasone dan lain-lain. Beliau seorang yang faham Islam dan jitu pegangannya. Beliau anak didik Ustaz Fadzil Noor. Mana mungkin beliau sanggup mengkhianati kepercayaan dan amanah yang diberikan oleh Allahyarham Ustaz Fadzil.

Umno benar-benar gila meroyan dan hampir kelemasan menggagau apa sahaja untuk menyelamatkan diri.

Siapa yang politikkan masjid kalau bukan Umno

Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam berkata pentadbiran masjid tidak wajar dipolitikkan. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan kerajaan negeri Pulau Pinang hendak mengujudkan pilihanraya bagi memilih Jawatankuasa Masjid.

Kenyataan beliau disiarkan oleh Sinar Harian semalam.

Tergelak dan geli hati saya bila membaca komen Ali Rustam. Ini kerana beliaulah bapak yang mempolitikkan masjid. Buktinya semua masjid dan surau di Melaka ini dikuasai oleh orang Umno melalui perlantikan oleh Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM). Imam, Khatib, Noja, Pengerusi dan semua AJK Masjid akan dipastikan orang Umno, jika ada yang bukan Umno akan dipecat atau dilucutkan jawatannya. Anak qariah tidak mempunyai kuasa untuk melantik AJK Masjid semuanya dilantik dengan perakuan Umno dan Ketua Menteri sendiri. Ada antara pengerusi dan AJK yang tidak layak tetapi dilantik semata-mata kerana orang Umno.

Akhirnya penduduk berpecah semata-mata disebabkan Umno bermain politik di masjid. 2 contoh paling ketara berlakunya perpecahan akibat politik Umno ialah di Kariah Bukit Pegoh sehingga berlaku pergaduhan di dalam masjid. Pengajian agama di halang oleh Pengerusi dan AJK yang semuanya Umno.

Surau An-Najihin, Taman Merdeka Jaya juga mengalami krisis akibat politik Umno. Kemuncak krisisnya ialah perletakan jawatan kesemua 3 orang Imam surau tersebut beserta dengan beberapa orang AJK. Semuanya gara-gara tamak kuasa dan campurtangan politik Umno.

Jadi siapa sebenarnya yang berpolitik di Masjid.................????????????????

Banyaknya gigi dicabut Khir Toyo hingga dapat kumpul jutaan ringgit

Malaysiakini melaporkan bahawa Mantan Menteri Besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo membelanjakan RM6.5 juta bagi mengubah-suai rumahnya daripada rekabentuk asal Itali tropikal kepada konsep Bali, kata pereka lanskap yang dipertanggungjawab membuat pengubah-suaian itu, Nasir Ismail, di Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini.

Banyak sungguh duit Khir Toyo sehingga dapat mengumpulkan duit sebanyak itu. Suatu ketika dahulu Khir Toyo pernah menyatakan duit sebanyak itu dikumpulnya melalui perniagaan klinik giginya. Kalau betul dakwaan beliau saya yakin ramai orang Selangor tiada gigi sebab habis dicabut Khir Toyo. Selain itu sudah tentu gigi-gigi yang dicabut Khir Toyo memerlukan kawasan yang luas kerana terlalu banyak sehingga beliau berjaya mengumpul jutaan ringgit dalam simpanannya.

Kalau kita kira secara jujur dengan gaji dan elaun Menteri Besar dan Wakil Rakyat serta duit cabut gigi mustahil beliau dapat mengumpulkan sehingga puluhan juta walaupun beliau tidak membelanjakan satu sen pun duit gaji dan perniagaannya.


Persoalannya dari mana Khir Toyo memperolehi duit tersebut?????


Dalam perbicaraan tersebut, Nasir berkata beliau menerima bayarannya sebanyak RM500,000 dalam bentuk tunai daripada Pengarah Syarikat Ditamas Sdn Bhd Datuk Shamsuddin Hayroni dan Khir, yang ketika itu adalah menteri besar Selangor di kediaman rasminya.

Jumlah itu, dinyatakan Nasir pada hari ketiga perbicaraan rasuah Khir dibuat dalam bayaran ansuran sebanyak lima kali dan dibayar dengan tunai.
Khir, yang juga ADUN Sungai Panjang, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di Shah Alam pada 29 Mei 2007.

Pengerusi Harakah wajar ditukar

Saya mencadangkan Pengerusi Harakah akhbar rasmi PAS ditukar baru bagi memberi suntikan baru kepada media yang amat disayangi itu. Sudah 25 tahun Pengerusi sekarang, Cikgu Mustafa Ali menerajuinya. Kini tiba masanya untuk beliau melepaskannya kepada orang lain.

Dijangkakan Cikgu Mustafa akan dilantik semula menjadi Setiausaha Agung PAS sessi 2011/2013, jadi adalah lebih baik beliau menumpukan tugasnya sebagai Setiausaha yang sudah tentu kerja beliau lebih banyak sebagai persediaan untuk menerajui Putra Jaya.

Sudah menjadi perkara biasa sesebuah organisasi itu melantik orang baru sebagai penerajunya lebih-lebih Cikgu Pa sudah terlalu lama memegang amanah ini. 

Saya bukannya menafikan sumbangan besar dan hebat Cikgu Pa selama 25 tahun tetapi ianya sedikit banyak mungkin dapat menyuntik idea dan perancangan baru kepada Harakah dalam era peperangan media dan cyber ini.


Ramai calon-calon yang boleh diketengahkan antaranya Dato Husam Musa, Dato Seri Muhammad Nizar dan  lain-lain. Jawatan Pengarah Urusan juga mungkin boleh ditukarkan. 


Terpulanglah kepada pucuk pimpinan PAS untuk membuat keputusan. Saya hanya melontarkan idea sahabat-sahabat sahaja.

08 June 2011

Malunya muka, Karpal nasihat Mahathir supaya bertaubat

Pengerusi DAP, Karpal Singh meminta Dr Mahathir yang sedang “meniti usia yang senja” supaya menggunakan sisa-sisa kehidupannya dengan bertaubat atas segala salah laku silamnya.

Karpal berkata Dr Mahathir banyak melakukan kesalahan (semasa menjadi perdana menteri) dan sepatutnya menggunakan sisa-sisa kehidupannya untuk bertaubat kerana banyak melakukan kesalahan kepada negara dan rakyat yang sehingga kini beliau langsung tidak pernah memohon maaf.Menurut Karpal sebagai perdana menteri, dia sangat degil dan tidak sepatutnya berkelakuan seperti itu.

Di mana Dr Mahathir hendak letakkan mukanya apabila Karpal bangkit menjawab tuduhan Dr Mahathir di dalam blog peribadinya mengenai isu negara Islam. Karpal menyuruh Mahathir bertaubat kerana usianya sudah senja tidak patut campur tangan dalam hal ehwal Pakatan Rakyat.

Mahathir dalam blognya menuduh Karpal tidak lagi perlu mati untuk PAS melangkah mayatnya terlebih dahulu jika parti tersebut berhasrat mahu menubuhkan sebuah negara Islam kerana, perjuangan pengerusi DAP itu sudah pun tercapai tanpa perlu dia bersusah-payah. 

Menurut Mahathir, PAS sudah pun lari dari perjuangan apabila tidak lagi meletakkan agenda penubuhan negara Islam sebagai matlamat. Tuduhan Mahathir jauh meleset kerana PAS tidak pernah mengubah perlembagaanntanya yang berjuang untuk menegakan Islam dengan dipandu oleg Al Quran dan sunnah Nabi S.A.W.

Mahathirlah sepatutnya belajar Iqra' dan fardhu ain semula kerana terus menerus memusuhi perjuangan Islam.


Jarum Umno 'patah' semasa Muktamar.

Matlamat Umno untuk melihat Muktamar Pas ke 57 ialah :-


1. Supaya berlaku perpecahan dalam Pas. 


2. Supaya ada usul minta supaya Pas keluar PR. 


3. Minta ada usul bersatu dengan Umno. 


4. Minta supaya jangan rapat dengan DAP. 


5. Minta supaya berpisah dengan Parti keadilan Rakyat (PKR) kerana DSAI yg dikaitkan dengan moral. Kesemuanya  gagal. Umno gigit sahaja selepas muktamar. Takbir


Semua jarum yang mereka 'cucuk' semuanya patah.


Sumber : FB Ustaz Idris Ahmad

Belarus naikkan harga minyak disiarkan, Indonesia turunkan harga minyak disembunyikan

Akhbar pencacai Umno, Utusan Me@o*a  terus menjadi akhar pengkhianat kepada rakyat. Hari ini akhbar pencacai tersebut menyiarkan berita bahawa negara Belarus menaikkan harga minyak kira-kira 30 peratus, dalam siri terbaru campur tangan pihak berkuasa untuk mengekang krisis ekonomi negara itu dan mendapatkan bantuan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

Menurut laporan itu langkah Belarus menaikkan harga minyak itu menyusuli beberapa negara lain seperti China, Taiwan dan Filipina. Kenaikan oleh syarikat minyak negara, Belneftekhim yang meningkat kos seliter minyak kepada kira-kira AS$1 (RM3), merupakan kali ketiga dalam tempoh dua bulan ini.

Namun akhbar pencacai Umno itu tidak pula menyiarkan berita bahawa Indonesia sudah dua kali menurunkan harga minyak  baru-baru ini. Ternyata akbar ini cuba mengelirukan pemikiran rakyat supaya bersetuju dengan kenaikan harga minyak tersebut.

Belarus, China, Taiwan dan Filiphina bukan pengeluar minyak memang munasabah mereka menaikkan harga minyak. Tetapi Malaysia adalah pengeluar minyak sama seperti Indonesia, mengapa negara kita tidak dapat menuruti tindakan Indonesia yang mampu menurunkan harga minyak??????

Rabu lalu, akhbar Kompas melaporkan bahawa kerajaan Indonesia menurunkan harga minyak seperti laporan dibawah ini.


JAKARTA, KOMPAS.com — PT Pertamina kembali menurunkan harga bahan bakar minyak (BBM) nonsubsidi terhitung mulai hari ini, 1 Juni 2011 pukul 00.00 WIB, di beberapa wilayah Indonesia. Demikian rilis dalam situs web Pertamina hari ini.

Padahal, pada Senin (30/5/2011) lalu Pertamina baru saja menurunkan harga BBM yang terdiri dari Pertamax/Bio Pertamax, Pertamax Plus, dan Pertamina Dex ini. Hal tersebut langsung diikuti dua perusahaan pesaing Pertamina dengan menurunkan harga BBM sejenis pada Selasa (31/5/2011).
Adapun harga BBM nonsubsidi Pertamina yang mulai berlaku hari ini untuk wilayah Jakarta dan sekitarnya, yaitu harga Pertamax turun Rp 300 menjadi Rp 8.600 per liter dari sebelumnya pada 30 Mei 2011 harga Pertamax Rp 8.900.

Kemudian, harga Pertamax Plus di Jakarta dan sekitarnya turun Rp 200 menjadi Rp 9.050 per liter dari Rp 9.250 per liter, serta harga Pertamina Dex di Jakarta dan sekitarnya turun Rp 350 dari sebelumnya Rp 9.700 per liter menjadi Rp 9.350 per liter.

Kemarin, PT Shell Indonesia menurunkan harga produk BBM jenis Super R92 beroktan 92. Harga Super R92 di stasiun pengisian bahan bakar umum (SPBU) Shell di Jakarta, Bogor, Tangerang, Depok, dan Bekasi yang semula Rp 9.050 per liter, mulai kemarin pukul 00.01 menjadi Rp 8.450 per liter. Adapun harga baru Super R92 di SPBU Shell di Surabaya Rp 8.800 per liter.

Hal serupa juga dilakukan PT Total Oil Indonesia. Kemarin pukul 14.00, harga baru untuk produk BBM Total jenis Performance 92 dari Rp 9.050 menjadi Rp 8.450 per liter. Berarti ada penurunan harga Rp 600 per liter. Sebelumnya, PT Pertamina menurunkan harga Pertamax rata-rata Rp 350 per liter.


Muhyiddin jangan perbodohkan rakyat

Allahyarham Tun Ghafar Baba merupakan seorang pemimpin akar umbi yang naik dari bawah. Beliau disenangi oleh rakyat bawahan kerana sikapnya yang sederhana dan ucapannya yang mudah difahami oleh orang kampung.


Bila beliau masuk kampung ada sahaja projek juta-juta yang beliau katakan akan dilaksanakan oleh kerajaan.


Kini nampaknya muncul lagi seorang pemimpin yang boleh kita katakan Mr Juta-juta atau Mr Retorik. Ada sahaja projek yang diumumkan oleh pemimpin ini yang sebahagian besarnya belum tentu dilaksanakan oleh kerajaan.


Pemimpin tersebut tidak lain tidak bukan ialah Muhyidin Yassin. Wira Arjuna dalam tulisannya di Malaysiakini memperincikan sikap dan perangai Muhyiddin yang semakin ketara pandai berjanji dan berjanji.


NONEKenyataan-kenyataan Muhyiddin (menurut Wira Arjuna) sejak akhir-akhir ini menampakkan seorang pemimpin yang mengharapkan retoriknya dan pengumuman “peruntukan satu dua juta ringgit” ke mana sahaja beliau pergi adalah cukup untuk menarik sokongan rakyat. 

Tidak apa jika retorik itu adalah pembohongan semata-mata – contohnya di Sarawak, beliau mengumumkan Malaysia adalah sebuah negara maju kepada pengundi Iban di rumah panjang. Umum tahu kita masih, lebih-lebih lagi sekarang, dikategorikan sebagai negara membangun. 

Di Pahang, bulan lalu, Muhyiddin dengan selamba memberitahu masyarakat petani, kononnya hanya Malaysia satu-satu negara yang membekalkan subsidi kepada rakyat.
tobacco farmers 190505Sekali lagi, beliau lupa masyarakat tani juga mempunyai anak pinak berpelajaran yang tahu sistem subsidi diamalkan di hampir semua negara termasuk Amerika Syarikat. 

Semalam pula beliau memberi satu lagi “bola tanggung” - Malaysia menurut Muhyiddin sudah lama menjadi negara berkebajikan kerana menyediakan subsidi untuk barangan dan pendidikan percuma serta rawatan hospital pada kadar yang nominal.Apakah Muhyidin tidak sedar bahawa rakyat tahu mahu kerajaan yang dikatakan berkebajikan oleh Muhyidin inilah yang menarik subsidi minyak, gula, elektrik dan sebagainya sehingga rakyat semakin sengsara. Apakah ini yang dikatakan kerajaan berkebajikan. 


Begitu juga dengan kos pendidikan dan perubatan yang kian meningkat. Pelajar-pelajar IPTA atau IPTS terpaksa meminjam duit dari kerajaan melalui PTPTN dan selepas tamat belajar terpaksa membayar bunga sebanyak 4 % kepada kerajaan. Adakah ini yang dikatakan kerajaan berkebajikan.


Apa pula tindakan kerajaan berkebajikan Muhyidin sekarang di saat rakyat sengsara dengan kenaikan harga barangan keperluan dan perkhidmatan sedangkan gaji tidak pula dinaikkan. Kalau dinaikkan sekalipun tidak mampu untuk menampung tsunami kenaikan harga barangan sekarang akibat kenaikan harga minyak, elektrik, gula dan sebagainya.


Tidak usahlah Muhyidin memperbodohkan rakyat kerana rakyat sudah mula membuka mata sekarang. Jangan Muhyidin perbodohkan dirinya sendiri kelak rakyat akan mencemuh dan menjengkelkan jari kepada beliau.


Sumber : Malaysiakini

Negara berkebajikan Najib?

Di bawah ini adalah negara berkebajikan yang diasaskan oleh Najib Razak :-

1) Menekan rakyat dengan kenaikan harga minyak, gula, elektrik yang menyebabkan harga barangan dan perkhidmatan semakin naik dan menyusahkan rakyat

2) Kos pendidikan dan perubatan semakin meningkat. Pinjaman pelajaran terpaksa dibayar oleh rakyat dengan dikenakan bunga (interest). Kerajaan seolah-olah berniaga dengan rakyat.

3) Menekan rakyat dengan undang-undang zalim seperti ISA, OSA, AUKU, Akta Polis dan lain-lain

4) Tiada kenaikan gaji atau kenaikan yang tidak dapat menampung kehidupan seharian sedangkan harga barangan semakin meningkat.

5) Pemimpin dan kroni semakin kaya dengan projek-projek sedangkan rakyat marhaen semakin miskin. Kekayaan dan kesenangan berlegar di kalangan mereka.

6) Rasuah, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan sebagainya semakin membarah

7) Hanya mereka yang menyokong dan rapat dengan kerajaan dan BN yang mendapat bantuan sedangkan ramai di kalangan lain yang dinafikan hak mereka

8) Media terus dikongkong yang menyebabkan rakyat tidak mendapat maklumat yang tepat, adil dan telus.

9) Institusi masyarakat terus dikongkong dan dikawal supaya hanya penyokong dan ahli Umno/BN sahaja yang menjadi pemimpin walaupun mereka tidak layak dari segi ilmu, akhlaq dan karisma.

10) Institusi-intitusi yang penting seperti SPR, SPRM, JPN, kehakiman, keselamatan dan sebagainya terus diragui kredibiliti, ketelusan dan sebagainya kerana kongkongan BN.

Bukan Karpal halang hudud tetapi Dr Mahathir

Dr Mahathir cuba mengelirukan rakyat Malaysia kononnya Karpal Singh yang menghalang hudud. Benar Karpal Singh pernah menjadi penentang keras pelaksanaan hudud di Malaysia suatu ketika dahulu. Tetapi Karpal hanya boleh bercakap tiada kuasa apa-apa. Malah Karpal pada Konvensyen Pakatan Rakyat kedua di Pulau Pinang juga menjelaskan bahawa DAP boleh berbincang dengan PAS dalam apa juga isu termasuk Islam.

Namun sedarkah kita penghalang utama hudud yang hendak dilaksanakan oleh kerajaan Kelantan suatu ketika dahulu adalah Dr Mahathir yang ketika itu menjadi Perdana Menteri.


Seperti yang disiarkan Harakahdaily semalam bahawa surat Dr Mahathir sampai kini masih diingati oleh Tuan Guru Nik Aziz hatta dalam satu majlis baru-baru ini.

“(Tun) Dr Mahathir (ketika itu perdana menteri) datang ke Kelantan memberi amaran sekiranya (kerajaan) Kelantan laksana hudud, kerajaan pusat akan mengambil tindakan.

“Sebelum ini, Kelantan pernah digantung perlembagaan oleh Mageran… Jadi kalau (kita) tak boleh buat semua, jangan kita tinggal semua,” katanya.

“Kalau kerana hukum hudud, satu Kelantan kena Mageran… dan kerajaan Kelantan nak digantung oleh kerajaan pusat, (jadi) itu tak cerdik,” kata Nik Aziz dalam satu dialog bersama penulis blog dan facebook di Hotel Grand Season di ibu negara, baru-baru ini.

Mursyidul am PAS itu berkata, sekiranya ketiadaan kuasa untuk melaksanakan undang-undang tersebut, maka tidak boleh ditinggalkan semua undang-undang berkenaan.

Dengan mengumpamakan tindakannya itu sebagai seguni beras, katanya, sekiranya tidak mampu untuk membawanya, maka “diambil secupak-secupak” sehingga habis.

“Oleh itu, kita tak laksana hudud (keseluruhan), tetapi kita laksana (Islam) satu persatu. Alhamdulilllah kaum Cina dan India menyokong PAS,” katanya yang mendapat tepukan kira-kira 130 penulis blog dan pemilik Facebook.

Jadi siapa sebenarnya penentang Hukum Hudud. Mahathir atau Karpal? Saya tidak hairan kalau Karpal menentang hudud kerana beliau tidak beragama Islam. Tetapi saya sangat hairan bagaimana seorang yang mengaku Islam menentang hudud. Apa hukumnya wahai Jamil Khir dan Mashitah???

07 June 2011

Negara berkebajikan tidak menekan rakyat

Rakyat negara ini wajar mengkaji dan menilai hasrat dan cadangan PAS untuk membentuk negara berkebajikan.

Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Yusof Wahab berkata PAS dan Pakatan Rakyat mahu mewujudkan asas negara berkebajikan - pengurusan yang tidak akan membebankan rakyat sama sekali.

"Ucapan dasar Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu yang bertemakan “Membangun Negara Berkebajikan”, dilihat kali pertama meletakkan komponen pengurusan dan pentadbiran ekonomi secara menyeluruh lagi terperinci. Ucapan-ucapan lalu lebih berkisar pada soal agama dan sosial."

"Dalam ucapannya Abdul Hadi menegaskan, dalam negara berkebajikan, kerajaan mengambil tanggungjawab dalam perkara yang menjadi rukun hidup, keperluan asasi kemudahan asas, makanan, pakaian, tempat tinggal, kesihatan, pendidikan dan lain-lain." kata Yusof

"Hari ini rakyat sangat terbeban dengan kenaikan harga minyak, gula, elektrik, air dan sebagainya di mana kenaikan ini berpunca dari sikap kerajaan pusat yang tidak berusaha untuk menyelesaikannya malah bertindak menarik subsidi yang akhirnya rakyat semakin menderita. Ini bertentangan dengan konsep negara berkebajikan" tambah Yusof

Yusof berkata negara berkebajian yang akan diujudkan jika PAS dan PR ialah negara yang menghapuskan budaya mendapat hasil secara membebankan rakyat yang menjadi amalan kerajaan Umno-BN sehingga mengambil kesempatan mendapat hasil melalui rukun hidup rakyat.

Menurutnya juga, rakyat yang berniaga pula terpaksa berdepan dengan kerajaan yang berniaga.

“Kerajaan yang berniaga menerusi GLC pula, mengagihkan keuntungan kepada pemegang saham kroni tertentu manakala kerugian perniagaan pula ditanggung oleh kerajaan, yang akhirnya dibebankan kepada rakyat menerusi sistem cukai yang menekan mata pencarian hidup rakyat jelata.

“Akhirnya GLC ini akan hilang daya saingnya kerana sentiasa menerima bantuan dari kerajaan,” kata Yusof memetik ucapan Abdul Hadi pada Muktamar PAS Pusat Jumaat lalu.

"PAS percaya bahawa perolehan pendapatan negara bukannya dengan cara membebankan rakyat dengan kaedah menaikkan cukai atau menyebabkan kenaikan harga barangan keperluan."

“PAS yakin bahawa keadilan sosial yang berteraskan kebajikan kepada rakyat dan amalan yang adil membawa berkat yang mengembangkan hasil negara,” kata beliau lagi." tambah Yusof

PAS, kata Yusof, telah melaksanakan sebahagian daripada konsep negara berkebajikan di negeri yang diperintahnya, mengikut kemampuan dan bidang kuasa yang ada di Kelantan dan Kedah, pernah di Terengganu dan Perak dan memperkenalkan di negeri PAS menyertai kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang.

Katanya, PAS bersama Pakatan Rakyat telah memperkenalkan konsep negara berkebajikan melalui Buku Jingga yang dilancarkan Disember lalu.

Manifesto PAS ketika pilihan raya umum 2008 juga bertemakan negara kebajikan yang mana telah diterima oleh sebahagian besar rakyat Malaysia sehingga PAS berjaya membentuk kerajaan negeri di 2 buah negeri iaitu Kelantan dan Kedah dengan dibantu rakan-rakan dari PKR dan Dap. Selain itu PAS juga menjadi anggota kerajaan di Selangor dan Pulau Pinang.

Benarkah BN sudah bangunkan negara berkebajikan

Perdana Menteri,Najib Razak berkata  sebenarnya negara kebajikan itu telah lama diperjuangkan oleh UMNO dan kerajaan selama ini.

"Ini bukan satu perkara baharu, cuma sejak kebelakangan ini sahaja (negara kebajikan) tapi apa yang kita buat dalam bidang pendidikan, kesihatan, subsidi makanan, minyak dan sebagainya, ini semua adalah ciri-ciri negara kebajikan," katanya.

Benarkah Malaysia negara berkebajikan. Kos pendidikan semakin meningkat, kos perubatan meningkat, harga minyak, barangan semakin melambung, rakyat ditakut-takutkan dengan ISA, OSA, akta polis dan sebagainya, kekayaan berlgear di kalanagan pemerintah dan kroni, rasuah, penyelwengan berleluasa, demokrasi pincang, pendakwaan dan hukuman hanya untuk orang bawahan, diskriminasi kaum, kedudukan, politik begitu teruk, institusi seperti SPR, SPRM, Jabatan Agamadan lain-lain dokonkong dan sebagainya.

Bagaimana pula dengan pelaksanaan Islam. Undang-undang Islam terus dipinggirkan. Masjid dan surau dipolitikkan di mana hanya orang Umno yang dibenarkan menjadi pegawai dan AJK masjid walaupun tidak layak dari segi ilmu dan akhlaq.

Kos pendidikan dan perubatan semakin meningkat. Hari ini kalau tidak ada duit jangan harap anak dan masuk Universiti. Selepas tamat pengajian hutang menunggu puluhan ribu. Inikah negara berkebajikan??

Undang-undang zalim ISA yang boleh manahan rakyat tanpa bicara, AUKU yang menutup mulut mahasiswa, OSA yang menjaga rahsia penyelewengan kerajaan terus menghantui rakyat. Hak Asasi rakyat untuk berhimpun juga dinafikan dalam negara berkebajikan Najib.

Ternyata Najib cuba mengelirukan rakyat dengan mendakwa Malaysia sebuah negara yang sudah lama mengamalkan konsep negara berkebajikan sedangkan hakikatnya kebajikan hanyalah untuk pemimpin dan kroni sahaja.


Rakyat mesti kaji negara berkebajikan PAS

Rakyat Malaysia mesti mengkaji apakah pengisian negara berkebajikan yang dibentangkan oleh Presiden PAS pada Muktamar PAS Pusat kali ke 57 hujung minggu lalu. PAS mula memperkenalkan negara berkebajikan menjelang Pilihanraya Umum 2008. Rakyat menerima baik cadangan dan tawaran PAS tersebut apabila terus diberikan mandat memerintah Kelantan, memimpin pemerintahan PR di Kedah dan menjadi sebahagian dari kerajaan di Pulau Pinang dan Selangor. PAS juga diberi penghormatan memimpin Perak walaupun selepas itu rompakan kuasa dilakukan Umno/BN.

Kali ini sekali lagi Presiden PAS memperincikan lagi negara berkebajikan yang akan dibangunkan oleh PAS. Yang pasti negara berkebajikan PAS ini Insya Allah akan menjadi sebuah 'Baldatun Toiyyabtun Waghobbun Ghofur' - Negara yang baik yang mendapat keampunan dari Allah. Negara di mana rakyat tidak dizalimi, tidak ditekan, kebajikan terjaga, kekayaan tidak dibolot oleh pemerintah dan kroni, tiada rasuah, tiada penyelewengan, tiada undang-undang zalim seperti ISA, tiada diskriminasi dalam bantuan, institusi pendidikan dan masyarakat diberi kebebasan, kesejahteraan rakyat diutamakan, ulama dan umara berjalan seiring tiada pertentangan, mengamalkan yang makhruf dan mencegah mungkar dan sebagainya.

PAS yakin bahawa negara berkebajikan ini akan diterima oleh rakyat di mana contohnya yang dapat dilihat di hadapan mata bagaimana kerajaan Kelantan dan Kedah berjaya memerintah dengan baik. Banyak program kebajikan dijalankan untuk memberi kesejahteraan kepada rakyat. Jika PAS dan PR diberi kuasa memerintah Malaysia makan sudah pasti banyak lagi program kebajikan yang akan dilaksanakan kepada seluruh rakyat. 

Antara program yang pasti dijalankan jika PAS dan PR memerintah Malaysia dengan konsep negara berkebajikan ialah pendidikan percuma, kos perubatan percuma, penurunan harga minyak dan sebagainya. Tawaran PR dalam buku jingga merupakan sebahagian dari langkah-langkah program yang akan dilaksanakan oleh negara berkebajikan. 

Rakyat wajib memikirkan tawaran dan cadangan PAS dan PR ini. Adalah sangat rugi jika rakyat menolak tawaran dan cadangan yang hebat ini yang bukannya dibuat secara membuta tuli tetapi selepas dikaji dan dianalisis dengan terperinci kemampuan kewangan negara jika tiada rasuah, ketirisan, penyelewengan, pembaziran dan sebagainya.

06 June 2011

Jalan-jalan di Muktamar ke 57

Gambar saya diambil oleh Paparazzi BGM ...... semasa keluar dari Dewan Muktamar pada hari kedua Muktamar PAS kali ke 57 4 Jun 2011.

Kesempatan menjejak kaki semula ke Markaz Tarbiyyah Taman Melewar kini dikenali sebagai Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) mengubati rinduku kepada markaz yang penuh nostalgia ini.

Mula menghadirkan diri sebagai pemerhati pada setiap kali muktamar PAS sejak tahun 1980-an. Banyak ilmu haraki diperolehi dari kunjunganku ke Markaz Tarbiah ini.

Semoga Markaz ini terus subur dan berkembang menjadi menimba ilmu-ilmu Islam khususnya perjuangan Islam yang amat dicintai ini.

Ayuh mari kita memacu perjuangan ke medan jaya samada di dunia maupun di Akhirat yang pastinya datang. Allahu Akhbar.

Tahniah kepada GERAM yang jalankan kempen bantah kenaikan tarif akir

Ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada Gerakan Anak Muda Melaka (GERAM) yang menjalankan kempen membantah kenaikan tarif air di Melaka.

Blog Suara Melaka melaporkan bahawa Gerakan Anak Muda Melaka (GERAM) bersama Pemuda Pakatan Rakyat(PR) meneruskan kempen jelajah ke seluruh negeri Melaka bagi mendapatkan tandatangan rakyat negeri Melaka sebagai tanda membantah kenaikan tarif air yang dikenakan oleh Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB).

Jelajah kali kedua di Pasar Besar Jasin semalam mendapat sambutan menggalakkan dari rakyat yang rata-rata tidak berpuas-hati dengan kenaikan bil air mereka yang naik mendadak.

Seorang peniaga kedai runcit, Lim Pin Seng 65 yang di temui di pasar besar tersebut mengeluh dengan kenaikan tersebut.

“Setiap hari harga barang naik, dulu minyak naik, kemudian air naik dan sekarang elektrik pula naik, ini sangat membebankan saya sebagai peniaga yang sudah lama berniaga di sini” katanya yang sudah 10 tahun berniaga di situ.

Ada pengunjung yang di temui tidak sedar akan kenaikan bil air sejak 1 April lalu memandangkan notis rasmi tidak di keluarkan oleh SAMB.

“Saya langsung tak tahu dan tak di maklumkan tentang kenaikan air, sedar-sedar terpaksa membayar lebih walaupun penggunaan hampir sama setiap bulan” ujar Yusof Ahmad dari Jasin.

Seorang petugas GERAM, Jauhar Md Dawi berkata, program jelajah ini akan diteruskan ke seluruh negeri Melaka dari masa ke semasa.

"Kita sudah memulakan jelajah ini Pasar Besar Melaka Sentral, hari ini di Jasin dan selepas ini di kawasan-kawasan lain"

"Sambutan rakyat terhadap kempen ini amat hebat dan ada antara mereka bersungguh-sungguh mengucapkan terima kasih 
kepada kami" ujar Jauhar yang juga merupakan Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil.

Kadar lama tariff air adalah 55 sen bagi setiap meter padu untuk 1-15 meter padu pertama, 85 sen bagi setiap meter padu untuk 15.1 – 40 meter padu berikutnya dan RM1.33 sen untuk setiap meter padu berikutnya.

Manakala kadar baru pula ialah 55 sen bagi setiap meter padu untuk 15 meter padu pertama, 85 sen bagi setiap meter padu untuk 15.1 – 30 meter padu berikutnya, 0.95 sen bagi setiap meter padu untuk 30.1 – 35 meter padu berikutnya dan RM1.45 
 sen bagi setiap meter padu berikutnya. Kenaikan sebanyak 20% berbanding sebelumnya.

Program jelajah GERAM semalam turut disertai oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Bandar Hilir, Tey Kok Kiew dan pimpinan Pemuda DAP (DAPSY), Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Dewan Pemuda PAS pelbagai peringkat.

Kepimpinan PAS Mantap

 Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Cikgu Yusof Wahab menyifatkan saf kepimpinan PAS yang dipilih pada Muktamar PAS Sabtu lalu merupakan pasukan yang mantap dan lengkap.

"Kepimpinan baru yang dipilih itu terdiri daripada lapan ulama, dua doktor, dua jurutera, satu peguam, enam bekas pensyarah dan dua aktivis masyarakat."

"Siapa kata Ulama disingkirkan sedangkan 8 orang ulama dipilih malah Presidennya adalah seorang ulama" soal Yusof yang juga merupakan Timbalan Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka.

Komposisi itu katanya menunjukkan kabinet PAS mempunyai pemimpin rencam termasuk ulama yang lengkap melengkapi antara satu sama lain.

Malah katanya perlembagaan PAS juga memperuntukkan enam AJK dilantik, empat anggota dewan harian dan semua pesuruhjaya negeri untuk bersama kabinet baru.

"Presiden dan kepimpinan yang dipilih ini boleh melantik mereka dari pelbagai latarbelakang untuk melengkapkan 'kabinet' PAS Pusat untuk sessi 2011-2013".

"Saya yakin pemimpin yang tidak terpilih seperti Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Datuk Tuan Ibrahim, Datuk Seri Muhammad Nizar, Ustaz Idris Ahmad dan lain-lain akan dilantik untuk memenuhi kouta 6 AJK, 4 anggota dewan harian dan pesuruhjaya negeri-negeri" kata Yusof.

Menjawab tuduhan bahawa Ulama diketepikan pada pemilihan ini, Yusof berkata tidak berbangkit isu ulama diketepikan kerana 8 orang Ulama masih mendapat kepercayaan perwakilan selain itu Majlis Syura Ulama terus menjadi badan tertinggi yang mengawal halatuju dan arah perjuangan PAS.

"PAS terus dipandu dan dikawalselia oleh Majlis Syura Ulama' malah perlembagaan PAS jelas meletakkan Al Qur'an dan sunnah sebagai perlembagaan dan rujukan tertinggi PAS".

"Matlamat, perlembagaan, rujukan dan asas perjuangan tetap sama cuma pemimpin dan strategi sahaja yang mungkin berubah".

"Macam dalam Umno pemimpin mungkin berubah tetapi dasar mereka yang membelakangkan Islam, pragmatik, mesra rasuah, sekular, mengamalkan matlamat menghalalkan cara masih dipertahankan dan terus diamalkan" ujar Yusof.

Menurut Yusof, akar umbi PAS juga terus memberikan sokongan kuat kepada PAS untuk meneruskan tahaluf siasi bersama PR kerana kejayaan  boleh dilihat kepada sokongan bukan Islam terhadap PAS semakin meningkat akibat kefahaman mereka terhadap perjuangan keadilan Islam yang dibawa PAS.

"Persefahaman kita, mengekalkan jati diri kita sebagai orang Islam, memperkenal mesej Islam kepada bukan Islam tanpa paksaan.

"Berbeza dengan persefahaman wala' Umno BN yang menghilangkan jati diri, hilang hak dan hilang jati diri Islam itu sendiri," katanya menegaskan perbezaan.

Yusof berkata demikian ketika ditemui di Pusat Aduan Rakyat (PAR) Dun Bukit Baru di sini pagi ini.

Rinduku kepada Taman Melewar terubat

Nostalgia lama tidak dapat dilupakan apabila menjejakkan kaki untuk kesekian kalinya di Taman Melewar Sabtu lalu.

Atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, saya terpaksa datang lewat pada Muktamar kali ini. Sampai di Taman Melewar lebih kurang pukul 4.10 petang. Ketika itu para perwakilan telah mula membuang undi memilih pimpinan PAS sessi 2011-2013.

Tanpa segan dan silu saya menukar pakaian di sebuah gerai menjual pakaian di perkarangan Markaz Tarbiah yang kini dikenali Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM).

Selesai menukar pakaian  saya bergegas memasuki Dewan Muktamar semata-mata untuk menunaikan tanggungjawab memilih pemimpin Gerakan Islam PAS yang disegani lawan dan kawan ini.

Beratur panjang untuk mengundi memberikan kesempatan untuk bertemu sahabat-sahabat lama semasa di Pulau Pinang, Pahang dan lain-lain. Antara yang ditemui ialah Arsadik, Bahari Mahat, Hasnul Baharuddin, Wak Azlee, Azmi Nazir, Roni Rahim, Ariffin Deraman, Zuhairi Zubit dan beberapa orang lagi.

Seperti biasa bila menghadiri 'event' dan program PAS mataku melilau mencari sahabat-sahabat lama yang pernah 'berjuang' bersama-sama suatu ketika dahulu. Biasanya hampa kerana sahabat-sahabat yang ditemui semuanya sama sahaja. Tiada yang baru.

Kali ini aku bertemu seorang sahabat baru yang pernah menjadi 'musuh' ku semasa di kampus dahulu. Beliau merupakan pemimpin Persatuan Bahasa Malaysia (PBM) yang menjadi 'seteru' Persatuan Mahasiswa Islam (PMI). Beliau kini menjadi salah seorang pensyarah IPT dan lebih hebat dari itu beliau menjadi Perwakilan salah sebuah PAS Kawasan di Selatan Tanahair. Alhamdulillah.

Itulah ketentuan Allah, kadang-kadang orang yang kuat berjuang di suatu waktu dahulu, akhirnya senyap sepi tidak mahu meneruskan perjuangan. Tetapi orang yang mnentang perjuangan kita atau sekadar menjadi pemerhati kini komited dan bersemangat untuk menegakkan perjuangan Islam.

Satu lagi 'event' yang saya hadiri ialah program 'makan-makan' dan mesyuarat PAMI (Persatuan Alumni Mahasiswa Islam). Tidak ramai yang datang seperti juga tidak ramai sahabatku yang hadir pada setiap kali muktamar. Namun saya berjanji untuk membantu pimpinan PAMI menggiatkan usaha menambah keahlian dan mengaktifkan PAMI. Insya Allah.

Didoakan kita semua akan mendapat keredhaan Allah dan menetapkan hati kita untuk terus teguh beriltizam di bawah paynng ulama' berjuang membebaskan dunia dari kezaliman dan maksiat musuh-musuh Allah.

'Pilihanraya Masjid' :Umno sudah lama berpolitik di Masjid

Kerajaan DAP Pulau Pinang memutuskan pemilihan jawatan kuasa masjid di seluruh negeri mulai tahun ini akan dijalankan melalui proses ‘pilihan raya’.

Utusan Meloya sepantas kilat menuduh proses pemilihan sedemikian akan  menjerumuskan institusi masjid ke kancah politik kepartian seperti yang disiarkan oleh akhbar pencacai Umno itu hari ini.

Menurut ahbar pencacai itu jika dilaksanakan sepenuhnya, ‘pilihan raya masjid’ itu yang dijangka bermula pertengahan bulan ini akan menjadikan Pulau Pinang sebagai satu-satunya negeri yang pernah melaksanakan kaedah pemilihan seumpama itu.

Ketetapan baru itu dibuat dalam satu mesyuarat khas Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang dihadiri Exco Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Kassim baru-baru ini.

Namun semua orang sedar bahawa di negeri-negeri yang dikuasai BN, masjid dan surau sudah lama dicengkam oleh pengaruh politik. Lebih teruk lagi semua Jawatankuasa Masjid termasuk Pegawai Masjid dilantik dikalangan ahli atau penyokong Umno. JIka didapati Pegawai Masjid dan AJK Masjid cenderung kepada parti lawan Umno, mereka sudah tentu akan dipecat. 

Pemilihan AJK Masjid pula tidak dibuat dalam mesyuarat agung tetapi sebaliknya diisytiharkan oleh Pejabat Agama. Anak Kariah tidak diberikan mandat untuk memilih AJK Masjid. Siapa yang berpolitik di Masjid sebenarnya? 

Banyak kes di negeri-negeri BN, Ketua Umno Cawangan atau Pengerusi JKKK menjadi Pengerusi Masjid walaupun tidak layak kerana masalah tertentu. Malah ada di kalangan Pegawai Masjid yang tidak layak dan sudah berumur pun tetap dilantik menjadi pegawai masjid dan AJK masjid hanya semata-mata mereka orang kuat Umno bukannya berdasarkan ilmu, akhlaq, keperibadian dan komitment kepada Islam.

Jelas sekali akhbar pencacai ini Umno dan pemimpin Umno bimbang penguasaan Umno di masjid-masjid akan berakhir kerana mereka tahu anak-anak kariah kenal siapa yang layak menjadi AJK Masjid. Sudah tentu mereka yang laya sahaja akan dipilih oleh anak kariah bukannya berdasarkan fahaman politik kepartian. Ini yang membimbangkan Umno dan pencacainya.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter