30 July 2011

Bebaskan PSM6 takut tekanan rakyat

setelah melakukan kezaliman selama 28 hari dan melakukan fitnah dengan pelbagai tuduhan, akhirnya mereka dibebaskan semalam. Pembebasan ini ada kaitan dengan desakan demi desakan yang dilakukan oleh rakyat termasuk NGO dan parti-parti politik. Bagi saya pembebasan ini tidak cukup sebaliknya kerajaan mesti memohon maaf kepada 6 orang yang ditahan, keluarga mereka dan rakyat.

SPR dan kerajaan : Jangan buat bodoh terhadap gesaan dan cadangan rakyat

Rakyat sangat kesal dengan sikap SPR dan kerajaan yang berlakon tidak faham dan mencari pelbagai alasan di atas gesaan dan cadangan supaya penambahbaikan dijalankan terhadap sistem pilihanraya di negara kita. Jika pegawai-pegawai SPR memang tidak faham dan tidak pandai untuk membuat penambahbaikan tersebut sewajarnya mereka meletakkan jawatan. Sudah tentu ramai lagi orang lain yang lebih berwibawa dan bertanggungjawab untuk melaksanakan amanah negara ini.

Sudah jelas lagi bersuluh penyelewengan dan penipuan dilakukan terhadap jantung kepada sistem pilihanray iaitu Daftar Pemilih. Jika daftar pemilih sudah penuh dengan keraguan dan penyelewengan bagaimana sebuah pilihanraya adil hendak dilaksanakan kerana daftar pemilih merupakan perkara yang amat penting dalam sesebuah pilihanraya.

Dalam beberapa forum yang dilangsungkan baru-baru ini Timbalan Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wan Omar menyalahkan sistem dan orang lain yang menyebabkan segala masalah itu berlaku sedangkan SPR sendiri mempunyai kuasa dan peruntukan tertentu untuk penambahbaikan tersebut. Selain itu SPR juga sepatutnya bertindak lebih agresif mencadangkan kepada pihak terbabit untuk penambahbaikan tersebut. Tetapi apa yang sebaliknya berlaku ialah SPR hanya mengikut telunjuk pihak tertentu dalam hal ini. Mana-mana sistem yang dilihat tidak memberikan kelebihan kepada pihak pemerintah cadangan itu sudah pasti tidak akan dilaksanakan.

Jika SPR ikhlas untuk mencadangkan kepada pihak berkuasa untuk melaksanakan pembaharuan tersebut sudah pasti rakyat dan BERSIH akan berdiri teguh di belakang SPR.

Amat malang bagi negara kita apabila sebuah badan bebas yang sepatutnya bertindak dengan telus dan adil dilihat lebih cenderung untuk mengekalkan kuasa parti pemerintah sekarang.

29 July 2011

Ramainya pengundi baru di Melaka

Pendaftaran Baru RDPT Suku 2 tahun 2011 untuk negeri Melaka seramai 14,288 berbanding suku 1 hanya 6,394 sahaja. Dari mana datangnya mereka ini.


Kita tidak kisah jika mereka benar-benar rakyat Malaysia yang sah  untuk menjadi pemilih. Apa yang dirisaukan ialah mereka pemilih-pemilih yang diprojekkan oleh pihak tertentu dengan pemberian kad pengenalan 'percuma' dan didaftarkan sebagai pemilih.

Selain itu kita juga bimbang jika pengundi-pengundi baru ini juga adalah pengundi lama yang didaftarkan sekali lagi dengan menggunakan modus operandi sebelum ini iaitu dengan mendaftarkan mereka menggunakan kad pengenalan lama. Ayuh kita buat pemeriksaan dengan menggunakan laman web SPR sendiri. 

Malaysia kalah sebab tak pakai baju kuning?


Ramai peminat-peminat bolasepak Malaysia bergurau bahawa kegagalan Malaysia melayakkan diri pusingan seterusnya dalam pusingan kelayakan Piala Dunia adalah disebabkan pasukan kita tidak memakai baju kuning Harimau Malaya yang garang.Pada kedua-dua perlawanan Malaysia memakai baju Biru berbanding Singapura yang memakai baju merah garang.


Malaysia tewas pada perlawanan pertama 3-5 dan sekadar seri pada perlawanan malam tadi 1-1.walaupun mendahului Singapura pada satu ketika 1-0.

Peminat Malaysia yakin jika pemain-pemain memakai jersi kuning mereka lebih bersemangat dan yakin menentang musuh.

Mengapa Malaysia tidak memakai baju Kuning sedangkan jersi kuning adalah jersi yang sinonim dan jersi utama kita sejak zaman berzaman. Apakah ianya ada kaitan dengan ketakutan kerajaan dan pemimpin Umno/BN yang fobia dengan warna kuning???????????????????????

Najib takut bertemu rakyat?

Seorang pemimpin yang baik dan terbuka tidak akan takut untuk bersemuka dan mendengar apa sahaja masalah dan keluhan rakyat.

Seorang pemimpin yang adil dan telus tidak akan diserbu oleh rakyat apabila keluar ke mana-mana sahaja.

Seorang pemimpin yang berjiwa rakyat dan baik tidak akan membiarkan rakyatnya dikasari dan ditangkap di depan matanya sendiri sedangkan rakyatnya hanya hadir untuk menyerahkan memo dan surat secara 'by hand'.

Seorang pemimpin yang tiada masalah dan tiada skandal tidak akan takut untuk hilang kuasa jika rakyat menolaknya melalui pilihanraya. ......

Mat Sabu pembohong, esok dia jawab

Ramai pihak khasnya Polis seolah-olah menuduh Mat Sabu berbohong apabila menyatakan bahawa Timbalan Presiden PAS itu tidak dilanggar oleh Polis malah motorsikal yang dinaikinya jatuh sendiri terlanggar pembahagi jalan kemudian bergesel dengan Pajero Polis.

Mat Sabu pula mendakwa motorsikal yang dinaikinya dilanggar oleh Kereta Waja Polis.

Video yang ditunjukkan oleh Polis (Video zaman 60-an/70-an hitam putih) tidak menunjukkan bagaimana Mat Sabu jatuh kerana ia dilindungi oleh Pajero Polis. Memang terdapat kereta Waja Polis dibelakang Pajero itu. Jadi kita tidak nampak di dalam Video hitam putih itu samada Mat Sabu dilanggar atau tidak. Kemungkinan ia dilanggar oleh Waja itu memang besar.

Kita juga tidak dapat melihat dengan jelas samada orang yang membonceng di belakang Motorsikal itu Mat Sabu atau tidak kerana mutu Video itu sama sahaja dengan Video Seks memfitnah Anwar.

Jadi siapa yang berBOHONG, Kita semua tahu zaman sekarang ini orang sanggup berBOHONG semata-mata untuk menjaga periuk nasi dan pangkat mereka.

Orang sanggup berBOHONG kerana hendak membodek dan untuk naik pangkat.

Esok Mat Sabu akan menjawab isu ini di Kampung Belimbing Dalam, Durian Tunggal Melaka. Semua rakyat Melaka dijemput hadir.

28 July 2011

Pilihanraya hampir, makin banyak Projek berjuta diumumkan Najib

Tanda-tanada PRU 13 hampir semakin jelas. Hari ini Najib mengumumkan projek jutaan ringgit kepada rakyat demi untuk menawan hati mereka. Najib melayan rakyat sama seperti rakyat era 60-an dan 70-an iaitu dengan projek pembangunan. Dia tidak sedar bahawa itu era Allahyarham Tun Ghafar Baba, rakyat masih dahagakan pembangunan dan tidak faham bahawa projek-projek memang tanggungjawab kerajaan bukannya untuk bahan kempen.

Hari ini Najib mengumumkan peruntukan RM1.1 juta kepada tujuh buah sekolah menengah jenis kebangsaan (SMJK) Cina dan sekolah persendirian di Kedah. 


Sekolah Menengah (Persendirian) Sin Min Sungai Petani dan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan(SMJK) Keat Hwa masing-masing menerima sumbangan RM200,000.

Selain itu, SMJK Keat Hwa 2, SMJK Chio Min, SM (Persendirian) Keat Hwa, SM (Persendirian) Sin Min Alor Setar, SMJK Sin Min Sungai Petani dan jawatankuasa Perayaan Ulang Tahun Ke-100 SMJK Keat Hwa masing-masing menerima peruntukan RM100,000.Kerajaan Persekutuan juga memperuntukkan sebanyak RM1.12 juta untuk pembesaran Masjid Al-Rahmah, Taman Wira Mergong di Alor Setar yang dibina sejak 20 tahun lalu. 


Najib cuba mengambil hati rakyat Kedah berketurunan Cina dan Melayu. Jelas sekali minda pemimpin Umno/BN ini sama sahaja samada Ketua Cawangan atau Presiden parti. Apa yang mereka fikirkan bahawa rakyat boleh disogokkan dengan pembangunan sedangkan rakyat sekarang adalah rakyat zaman internet zaman dunia tanpa sempadan, mereka memikirkan jauh dari itu.


Saya yakin semakin banyak projek yang dilonggokkan kepada rakyat semakin kuat rakyat menyokong PR kerana mereka tahu mereka akan dapat lebih banyak habuan jika menolak BN.

Rakyat hari ini mahukan hak asasi mereka ditunaikan, sistem sosial yang adil dan telus, demokrasi yang tulen, kebajikan mereka dijaga, suara mereka didengar, harga barang yang rendah, tiada diskriminasi, sebuah kerajaan yang adil, pemimpin berakhlaq tidak rasuah, pemimpin yang tidak mengumpul kekayaan untuk diri sendiri dan kroni serta lain-lain lagi.Mengapa pemimpin BN begitu bengap???????

MIC patut kaji semula keahlian mereka dalam BN

NONESokongan masyarakat India kepada kerajaan BN masih menjadi persoalan, kata presiden MIC G Palanivel, yang juga mengakui partinya dan juga BN hilang sebahagian besar sokongan pada pilihan raya umum 2008.

"Kami (masyarakat India di Malaysia) hanya dibantu semasa pilihan raya kecil dengan pemberian kecil, peruntukan kerdil untuk sekolah, kuil, pinjaman mudah - (tetapi) kami perlukan bantuan berkenaan dalam skala besar. Hanya dengan itu, masyarakat India akan kembali menyokong kerana tidak ada sesiapa yang boleh kami harapkan kecuali kerajaan BN,” katanya pada sidang media hari ini yang dilaporkan oleh Malaysiakini.Bagi saya MIC wajar mengkaji semula keahlian mereka dalam gabungan BN kerana kehadiran MIC hanyalah sekadar penumpang. Orang India dipermainkan dengan gula-gula politik di sepanjang musim pilihanraya. Bila tiada pilihanraya orang India ditinggalkan begitu sahaja.


Kesedaran Palanivel dalam isu ini sepatutnya menginsafkan beliau supaya keluar dari BN dan menyokong PR. 


PR ternyata gabungan yang lebih telus dan adil. Buktinya di negeri-negeri PR semua rakyat tanpa mengira kaum mendapat bantuan tanpa adanya diskriminasi. Sudah tentu jika MIC menyokong PR dan ditakdirkan PR berjaya menawan Putrajaya sudah tentu nasih masyarakat India lebih terbela.

Rakyat dihalang dari bercakap dan berjumpa Perdana Menteri?

Mengapa begitu sekali rakyat dihalang dari bertemu dengan Perdana Menteri mereka sendiri.?

Mengapa rakyat dihalang dari menyampaikan surat atau memo kepada Perdana Menteri mereka sendiri, sedangkan Perdana Menteri sendiri melaung-laungkan slogan Rakyat diutamakan?

Saya yakin Perdana Menteri sendiri tidak keberatan untuk bertemu rakyat tetapi pihak berkuasa yang kuat membodek lebih kuah dari sudu menghalang rakyat dari bertemu dengan pemimpin kesayangan mereka.

Amat malang jika halangan ini adalah atas arahan Perdana Menteri kerana sebagai seorang pemimpin beliau mesti bersedia bertemu rakyat. Mereka adalah rakyat Perdana Menteri yang amat memerlukan pertolongan dan perhatian beliau. Sebagai seorang Perdana Menteri beliau sepatutnya berjiwa besar dan bersedia bertemu sesiapa sahaja!!!!!!!!!!!!!

Umno terus GILA BAYANG

Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan berkata parti itu masih berharap PAS dapat bekerjasama dengan Umno bagi menyatu padukan umat Islam dan Melayu di negara ini terutamanya dengan ketibaan bulan Ramadan pada minggu hadapan.

NONE"Walaupun tangan yang dihulurkan oleh Umno tidak disambut sebelum ini tetapi Umno tidak pernah menutup pintu rundingan kepada PAS apatah lagi sempena bulan Ramadan," katanya kepada pemberita selepas menutup Forum Perdana Menjana Umatan Wahidah anjuran Umno Bahagian Kota Raja di Shah Aalam malam tadi.

Ahmad, yang juga Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, berkata kesanggupan Umno untuk bekerjasama dengan PAS bukanlah kerana Umno berada dalam keadaan terdesak tetapi untuk masa hadapan umat Islam terutamanya dalam soal sosio-ekonomi.Ternyata Umno masih gila bayang dan teringin untuk 'rujuk' semula dengan PAS kerana mereka tahu isu perpaduan ini memberi banyak keuntungan politik kepada Umno.


Memang Umno jenis GILA BAYANG 'tidak reti' bahasa bahawa PAS tidak akan mahu berpadu dengan bergabung dengan Umno selagi tiada perubahan dalam dasar dan amalan parti rasuah dan parti zalim tersebut.


Janganlah Ahmad Maslan hendak memalukan dirinya sendiri ibarat hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Siapa yang hendak berkawan dan bergabung dengan parti yang penuh dengan rasuah, kronisme, penyelewengan, kezaliman, dendam dan hasad dengki sebegini.

Pengerusi, Timb. Pengerusi dan Setiausaha SPR mesti letak jawatan

Saya menggesa Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan Setiausaha SPR meletakkan jawatan serta merta kerana kegagalan mereka memastikan Daftar Pemilih telus dan BERSIH.

Pendedahan demi pendedahan yang dibuat oleh parti-parti politik, blogger dan orang perseorangan tentang kecelaruan dan keraguan dalam daftar pemilih jelas membuktikan kelemahan SPR. Pendedahan ini sudah lama disuarakan bukan setahun dua ini sahaja malah puluhan tahun namun SPR tidak melakukan tindakan yang agresif sehingga sekarang.

PAS baru-baru mendedahkan bahawa sekurang-kurangnya 17,000 nama bertindih dalam daftar pemilih di mana pemilih yang sama mempunyai 2 nama dalam daftar pemilih yang menyebabkan mereka boleh mengundi 2 kali.

Selain itu masih banyak nama-nama pengundi yang telah lama meninggal dunia masih ada dalam daftar pemilih. Jika kad pengenalan orang yang mati ini dikeluarkan secara rahsia kepada pendatang asing atau sesiapa sahaja, maka mereka boleh mengundi. Ini juga telah pernah berlaku.

Terdapat juga dakwaan pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang asing secara beramai-ramai. Ada pihak mendakwa mereka ini kemudian didaftarkan sebagai pemilih yang sah. Sebab itu banyak bantahan dilakukan ke atas pengundi baru di Kelantan dan Kedah. Bila pengundi ini dipanggil untuk perbicaraan kerana bantahan tersebut, mereka tidak hadir. Akhirnya nama mereka dapat dikeluarkan dari daftar yang sah. Itu yang kita dapat kesan bagaimana dengan nama-nama yang tidak dapat dikesan kerana kelemahan jentera parti dan sebagainya.

Banyak lagi kecelaruan lagi yang jelas menunjukkan kelemahan SPR atau ianya sengaja dirancang untuk memberikan kelebihan kepada pihak tertentu.

Saya sekali lagi menegaskan pengerusi, T.Pengerusi dan setiausaha SPR mesti meletakkan jawatan serta merta.

27 July 2011

Hadiah bendera pada rakyat, Najib memang muka tidak malu.


Jika pada 9 Julai rakyat dihadiahkan dengan air mandian percuma iaitu air kimia berasid dan ubat sakit mata (gas pemedih mata), hari ini Najib Razak dan menteri kabinet terus bermurah hati dengan menghadiahkan bendera percuma sempena bulan kemerdekaan.

Memang muka pemimpin kerajaan ini tidak tahu malu, pada 9 Julai lalu mereka melayan rakyat sendiri bagaikan penjenayah dan perompak berbahaya. Mereka ditangkap sesuka hati malah ramai yang dipukul, ditendang dan disepak terajang. Mereka dilayan bagaikan pendatang haram tanpa bekas kasihan.

Hari ini dengan muka manis kononnya mereka hendak menyerahkan bendera Malaysia. Di mana maruah pemimpin kerajaan ini. Negara kita seolah-olah bukan sebuah negara yang merdeka walaupun hakikatnya kita sudah merdeka hampir 54 tahun. Benarlah apa yang diperkatakan oleh Prof. Dr Shamsul Amri Baharuddin pada forum apa selepas 9 Julai di mana beliau berkata bahawa rakyat Malaysia masih dikongkong di negara sendiri.

Saya menggesa semua 10 rakyat yang ditangkap dibebaskan segera. Jangan tambahkan imej buruk negara kita di mata dunia setelah kekejaman 9 Julai dan peristiwa penangkapan Peguam William Bourdon.

Polis 'mengganas' lagi : 10 kena tangkap tidak sempat beri hadiah pada Najib

10 orang rakyat Malaysia ditangkap di KL Sentral sebentar tadi. kerana berpakaian kuning dan cuba menyerahkan memorandum tuntutan BERSIH 2.0 kepada Perdana Menteri Najib Razak.

Mereka cuba menyerahkan memo tuntutan BERSIH 2.0 kepada Najib. Niat mereka baik hanya untuk menyerahkan memo sahaja bukannya ada hasrat lain. Apakah rakyat tidak boleh bertemu dan menyerahkan memo kepada Perdana Menteri mereka sendiri.


Di mana budi bicara Polis dan kerajaan. Rakyat yang tidak mempunyai apa-apa senjata dan kuasa dilayan seperti penjenayah dan perampok (perompak) atau maling.

Najib dan beberapa anggota jemaah menteri menaiki tren Express Rail Link, daripada Putrajaya menuju ke KL Sentral bagi mengedarkan bendera Jalur Gemilang menjelang sambutan hari kebangsaan pada 31 Ogos ini.


Apalah salahnya rakyat berhimpun untuk menyerahkan memo kepada Perdana Menteri mereka yang mereka sayangi dan rindui. Mengapa Polis 'mengganas' lagi .....

Cara menangani BERSIH 2.0 didominasi pendekatan politik lama

"Usah bimbang," berkali-kali Zaharin Mohd Yasin, Setiausaha UMNO Bahagian Tun Razak mengulangi ungkapan ini.  Dengan yakin beliau menyimpulkan bahawa perhimpunan ini dianjurkan Ambiga Sreenevasan ini menguntungkan UMNO, dengan latar belakang penganjurnya yang menyokong Lina Joy dan kebebasan beragama (muslim).

Apabila ditanya apakah bilangan orang Melayu yang hadir perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai itu tidak membimbangkan UMNO, Zaharin (gambar kanan) lantas menjawab bahawa peserta perhimpunan itu sememangnya "hard-core" PAS, dan itu perkara "normal".  Apa yang penting, Melayu yang berada di atas pagar telah kembali ke UMNO berikutan perhimpunan BERSIH 2.0, kerana tidak yakin dengan PAS dan PKR, yang sanggup bersama Ambiga Sreenevasan.

Hujah Zaharin selari dengan kenyataan pimpinan UMNO sebelum ini.  Ini perhimpunan anti-kerajaan, yang mahu menggulingkan kerajaan melalui huru-hara yang dicetuskan, seperti di Mesir.  Alasannya, tiada sepanduk menuntut sistem pilihan raya yang adil dalam kelompok manusia pada hari itu.  Malah untuk Zaharin, peserta demonstrasi lawan balik apabila FRU menyuraikan mereka - tanda perhimpunan "tidak aman".  "Kalau perhimpunan aman, kamu tak lawan balik," katanya kepada MerdekaReview.

Malah, Zaharin menganggap BERSIH 2.0 gagal meraih sokongan Cina, meskipun wartawan membangkitkan bahawa bilangan peserta kaum Cina dan India lebih ramai daripada perhimpunan BERSIH pada tahun 2007.  Zaharin mendakwa dirinya mempunyai ramai sahabat Cina dari bidang korporat, dan beliau yakin mereka faham, bahawa Cina akan dimangsakan apabila Melayu bergaduh.

Zaharin menjelaskan, jikalau Malayu bergaduh dengan Cina, kerajaan hanya perlu mengasingkan mereka untuk mententeramkan keadaan.  Namun demikian, apabila Melayu bergaduh dengan Melayu, pihak yang ekstrem sama ada dari kumpulan Melayu A atau kumpulan Melayu B akan memangsakan Cina, dan inilah yang ditakuti orang Cina.

"DAP tak ada penyokong, mereka hanya ada simpati dari kaum Cina," sebelum beliau menambah, "Apa yang berlaku pada 8 Mac 2008 adalah simpati Cina terhadap DAP".  Sebelum mengakhiri wawancara melalui telefon ini, Zaharin menegaskan bahawa perhimpunan BERSIH 2.0 telah menguatkan UMNO.

UMNO bermimpi untuk kembali ke titik asal

Retorik ini seiring dengan apa yang diketengahkan di dalam Utusan Malaysia.  Bacaannya tidak jauh berbeza, sebelum dan selepas perhimpunan BERSIH 2.0, meskipun wartawan menjangkakan sedikit kelainan sebelum dan selepas 9 Julai 2011.

"Enggan berubah," demikianlah ungkapannya apabila Dzulkefly Ahmad gambar kanan), ahli parlimen Kuala Selangor menyifatkan UMNO.

"Realitinya, lanskap politik telah berubah.  Tetapi kerajaan UMNO-BN masih mimpi untuk kembali ke titik asal, di mana mereka boleh mengecapi kekuasaan tanpa kekangan, tanpa penentangan, tidak disemak-imbang.  Mereka panik, semacam tidak tahu untuk mengendalikan politik baru," kata Dzulkefly Ahmad, yang berulang-kali menekankan bahawa sesiapa yang mampu mengendalikan perubahan, menangani tuntutan politik baru, politik pertengahan dan pencerahan, maka parti politik itulah yang akan menguasai gelanggang pada masa depan.

Di sebalik segala kekuasaan yang digunakan, keganasan untuk menakutkan, ia memperlihatkan bahawa UMNO masih berada di takuk politik lama, sedangkan rakyat sudah jauh ke depan, katanya.  Dzulkefly Ahmad menyebut nama Pak Samad (Sasterawan Negara, A.Samad Said), Marina Mahathir (anak perempuan mantan Perdana Menteri) yang turun ke jalan raya kali ini; malah ramai bekas birokrat yang menyatakan kepada dirinya, bahawa mereka menyokong BERSIH 2.0.

Beliau mengisahkan lagi, bekas mufti Perlis, Asri Zainul Abidin pada 4 Julai mengeluarkan kenyataan bahawa BERSIH 2.0 harus menerima tawaran berhimpun di stadium; malah ada sumber dalaman dipetik mengatakan bahawa istilah "gabungan HARAM" telah ditarik dari teks Titah Khas DYMM Yang di-Pertuan Agong, dan kemudian diedarkan secara terus kepada media, tanpa melalui kerajaan BN.

Ia memperlihatkan usaha golongan tertentu untuk meredakan ketegangan, malah ada usaha YDPA untuk mengimbangi keadaan itu, menurut Dzulkefly.  Namun demikian, tawaran stadium ditarik balik kemudiannya, Dzulkefly berkata, "Kerajaan Najib gagal mengambil kesempatan ini untuk menggarap pemikiran rakyat yang menuntut perubahan."

Sikap dan strategi Najib silap

AJK PAS ini mengimbas, perlancaran perhimpunan BERSIH 2.0 di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor pada 19 Jun 2011 membariskan pimpinan NGO di atas pentas, sementara pemimpin parti politik yang diundang, diberi tempat duduk di bawah pentas.  Dzulkefly mengakui bahawa mereka diberi peluang berucap, tapi "itu pun tiga minit!"

Tapi apa yang penting, Barisan Nasional juga disediakan kerusi, tetapi "kosong" dari awal hingga akhir majlis tersebut.  Dzulkefly cuba mengulas dari perspektif pendekatan dan strategi politik.  Dari segi pendekatannya, seandainya kerajaan Najib Razak menghantar wakil BN ke majlis tersebut, maka ia akan dilihat lebih bijak mengendalikan politik baru; dari strateginya pula, seandainya pimpinan BN berada dalam BERSIH 2.0, maka pimpinan Pakatan Rakyat tidak akan ditonjolkan sebegitu.

Untuk Dzulkefly, disebabkan fikrah pimpinan BN gagal bebas dari politik lama, maka diserang habis-habis BERSIH 2.0, sehingga hancur semua idea "politik baru" kononnya, yang cuba dibawa Najib Razak.

Najib lebih lemah dari Abdullah Badawi  


Malah, untuk mereka yang suka membaca kejadian politik dengan teori konspirasi, yang biasa didengar adalah "agenda perubahan yang ingin dibawa Najib telah disabotaj oleh pimpinan seperti Muhyiddin, Mahathir dan sebagainya."  Dzulkelfy berkata, jikapun teori ini diterima, ia terbukti bahawa Najib lebih lemah, lebih flip-flop, lebih tidak berani daripada Abdullah Ahmad Badawi!

"Spineless! Tiada tulang belakang, macam sotong!" Dzulkefly Ahmad semakin rancak nadanya.  Pada hakikatnya, dari awal hingga akhir episod perhimpunan BERSIH 2.0, pendekatan kerajaan menanganinya didominasi dengan agenda politik lama, malah sepupu Najib, Hishammuddin Hussein selaku Menteri Dalam Negeri, mendukung cara untuk menekan peserta perhimpunan ini.

"Apakah retorik Najib?  1Malaysia-nya hancur.  Model Ekonomi Baru-nya?  Hancur, kerana PERKASA.  Retoriknya, 'era kerajaan tahu semua telah berakhir', juga hancur, jika dilihat apa yang berlaku pada perhimpunan BERSIH 2.0!"

Beliau meneruskan, "Apa yang diulangi adalah perhimpunan akan mencetuskan huru-hara, kedai tutup, ekonomi hancur... Rakyat dah bosan mendengarnya!"

UMNO semakin keseorangan

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu ketika dihubungi MerdekaReview berkata, UMNO kekal dengan retorik perkaumannnya ketika berdepan dengan perhimpunan BERSIH 2.0, malah ia didoktrinkan kepada anggota polis - digambarkan bahawa BERSIH 2.0 adalah untuk melawan kerajaan Melayu UMNO.

"Ketika peserta perhimpunan ditangkap dan dipukul, polis menjerit 'jangan jadi alat Hindu'.  Malah tangkapannya sengaja dikhususkan kepada pemimpin PAS.  Pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang tidak ditangkap.  Ini untuk menunjukkan bahawa pemimpin PAS menjadi alat kepada orang bukan Islam/Melayu," jelasnya.

Bagaimanapun, Mat Sabu menganggap propaganda UMNO tidak berkesan, melihat kepada bilangan peserta yang menghadiri perhimpunan tersebut.  "Kalau tidak disekat, mungkin mencecah setengah juta," katanya, yang tercedera ketika ditangkap polis pada 9 Julai 2011.

Mat Sabu (gambar kiri, di atas kerusi roda) menjangkakan UMNO semakin keseorangan dalam BN pada masa akan datang, memandangkan MIC, MCA dan Gerakan tidak menunjukkan kepedulian dalam isu ini.  "Mereka hanya boleh mengharapkan NGO seperti PERKASA," katanya.

Sebaliknya, perhimpunan BERSIH 2.0 kali ini telah menyuntik semangat kepada Pakatan Rakyat, seandainya dinilai dari perspektif politik.  Beliau berkata, perhimpunan BERSIH 2.0 adalah tunjuk perasaan yang dihadiri pelbagai kaum, malah kelihatan lebih pemuda Cina tampil ke depan, berbanding perhimpunan yang lalu.

Beliau agak positif dengan sokongan Cina pada kali ini, sambil mengakui bahawa perlu lagi usaha untuk menyebarkan maklumat di kawasan desa atau kampung.  "Perhimpunan ini memberi impak.  Mereka yang menyertainya akan membawa maklumat ini kepada keluarga mereka di kampung, dan maklumat ini sedang menyebar luas," katanya.

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

Ustaz Zamri 'mantop' dibuang dari TV9 kerana BERSIH 2.0?

Benarkah rancangan Adik & Al Qur'an yang dihoskan oleh Ustaz Zamri Mantop diberhentikan hanya kerana beliau menghadiri Himpunan BERSIH 2.0 9 Julai lalu.?
Kalau benar, ianya merupakan sesuatu yang malang kerana pihak terbabit mengorban satu program yang amat diminati dan sarat berlimu hanya kerana dendam kepada BERSIH 2.0?

Jika inilah mentaliti pihak terbabit yakni mencampuri urusan komersil dan pendidikan dengan perkara luar bagi ianya sesuatu yang amat malang. Sampai bilapun negara kita tidak akan maju.

Saya menggesa pihak terbabit kembali menyiarkan rancangan tersebut demi anak-anak kita yang sangat meminati rancangan ini. 

Rakyat masih terkongkong, SPR gagal selesaikan perkara asas pilihanraya

Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin menegaskan walaupun Malaysia sudah mencapai kemerdekaan lebih daripada 50 tahun, namun rakyat negara ini masih dikongkong oleh sistem pentadbiran sedia ada.

Negara akan menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-54 akhir bulan depan.

Bercakap pada Wacana Apa Selepas 9 Julai anjuran Kumpulan Media Karangkraf di sini hari ini, penganalisis politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ini menegaskan, rakyat negara ini masih belum mendapat kebebasan seperti mana yang sepatutnya.
“Kita sudah merdeka tapi kita tidak mendapat kebebasan sebab itu kita cuba untuk mendapatkan (kebebasan) dan keluar daripada kongkongan ini,” kata Pengarah Institut Kajian Etnik UKM ini.
“Empat tuntutan Bersih 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) iaitu membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal dan akses media yang bebas dan adil adalah sistem sosial yang masih dikongkong dan tidak mendapat kebebasan, ini adalah isu pokok yang belum dapat diselesaikan,” kata Shamsul Amri merujuk kepada tuntutan yang dikemukakan Bersih 2.0 kepada SPR.
Saya sangat bersetuju dengan pandangan Prof Shamsul Amri seorang ahli akademik yang dilihat cenderung kepada kerajaan tetapi dalam hal ini beliau ternyata berfikiran terbuka.
Sumber : Malaysianinsider

Takutlah kamu doa orang yang dizalimi wahai pemimpin Umno/BN dan Polis


Warkah Dr Asri Zainul Abidin (Disiarkan oleh Malaysiakini)


Assalamualaikum warahmatuAllahiwabarakatuhu,


Terlebih dahulu, pohon kemaafan jika warkah ini terbuka. Saya harap ia dapat dibaca oleh semua. Jika ada kebaikan, ambillah darinya. Jika tidak, campaklah ia ke tepi dan lupakan sahaja. Ia hanya satu coretan dari seorang rakyat bawahan. 


Tanda cinta dan kasih kepada saudara yang saya lihat tercegat di segala penjuru negara atas tanggungjawab menjaga keamanan kita semua. Mata memandang, hati merintih dan berdoa agar tugasan saudara benar-benar diberikan pahala di sisi Tuhan dan diiktiraf di sisi rakyat.Saudaraku anggota polis,Kerja polis adalah satu kerja yang mulia kerana menjaga keamanan dalam negara. Penat lelah anggota polis dalam memastikan negara kita aman dan adil adalah pahala yang amat besar di sisi Allah jika pengamalnya jujur dan ikhlas.Sepatutnya, tiada seorang pun rakyat yang cintakan keadilan dan keamanan akan membenci polis. Sebaliknya, perasaan fitrah; sayang dan menghargai akan tertanam dan mekar sebaik sahaja mendengar nama polis, melihat anggota atau apa sahaja perlambangan polis. Itulah perkara sewajarnya berlaku.

Cegah kemungkaran

Saudaraku anggota polis,Tugas seorang anggota polis - sebelum tugasan kenegaraan- sebenarnya adalah tugasan yang diperintahkan oleh Allah dan RasulNya iaitu 'Menyuruh Kebaikan, Mencegah Kemungkaran'.
Itu moto asal pasukan polis. Sekalipun, tumpuan terbanyaknya kepada bahagian kedua iaitu 'Mencegah Kemungkaran'. Hakikatnya, polis berperanan menyelamatkan masyarakat dari kemurkaan Allah dengan dipastikan setiap penzalim akan dihalang, dicegah dan dihukum.
Jika itu tidak berlaku, masyarakat akan porak peranda dan menerima hukuman dari Allah. Allah berfirman: (maksudnya): “Telah dilaknat mereka yang kufur daripada Bani Israil melalui lidah Daud dan Isa bin Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh. Mereka sentiasa tidak berlarang (sesama sendiri) perbuatan mungkar yang mereka kerjakan. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah lakukan. (Surah al-Maidah, ayat 78-79).
Nabi s.a.w pula bersabda: “Sesungguhnya manusia apabila melihat orang zalim, namun tidak menghalang tangannya, hampir Allah akan meliputi mereka dengan hukumanNya” (Riwayat Abu Daud, al-Tirmizi dan al-Nasai dengan sanad yang sahih).

Kami sebagai rakyat mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak polis yang telah menyelamatkan masyarakat dari kemurkaan Allah, kezaliman dan kerosakan.Bahaya kuasaSaudaraku anggota polis,Namun, dalam masa yang sama, bidang tugas dan kuasa saudara yang menghalang kezaliman itu jika disalahgunakan boleh memberikan kesan yang sebaliknya.
Ia boleh bertukar dari melindungi yang tidak bersalah kepada menginayainya, menghalang yang zalim kepada memberi peluang kepadanya, memberi hak kepada yang berhak kepada merampas hak dari tuannya.
Jika itu berlaku, rosaklah masyarakat, hilanglah neraca keadilan, bermegah si zalim, kesakitanlah yang ditindas. Lantas, kebencian akan merebak, kepercayaan akan hilang dan saudaraku polis yang sepatutnya disayangi menjadi pihak dimusuhi, dibenci dan diragui.

Saudaraku anggota polis,
Ingin saya sebut di sini suatu tazkirah yang harapnya boleh memberikan manfaat kepada semua, khususnya mereka yang berkuasa seperti saudara.
Saudaraku, kezaliman itu adalah suatu racun. Ia bukan sahaja menyakitkan yang dizalimi, tetapi suatu hari akan membawa sengsara, bahkan mengorbankan si zalim itu sendiri.
Pada hari kita memukul orang yang tidak bersalah, melukai atau menfitnahnya, kita mungkin rasa selamat di balik peruntukan kuasa yang ada. Mungkin juga rasa selamat di balik pakaian lengkap kita yang mungkin gagal mangsa mengenali pelakunya.
Namun Tuhan tidak lupa. Akan ada harinya yang menanti kita di hadapan. Tangan yang memukul orang lain dan kaki yang menendang mangsa itu tidak akan terpadam catatannya sehingga kemaafan diberikan.
Ketika saudara pulang ke rumah berjumpa keluarga, si mangsa mendongak ke langit mengadu kepada Tuhan Yang Maha Berkuasa.

Doa orang dizalimi

Dengarlah baik-baik apa yang yang disabdakan Nabi SAW: "Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sesungguh antaranya dengan Allah tiada sebarang hijab (penghalang)" (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Dalam riwayat Ahmad, baginda bersabda: "Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sekalipun dia seorang yang jahat. Kejahatannya itu bagi dirinya" (hadis ini dinilai hasan oleh al-Albani).
Dalam riwayat Ahmad yang lain: "Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sekalipun dia seorang yang kafir kerana ia tidak ada hijab (penghalang untuk Allah menerimanya). (hadis ini dinilai hasan oleh al-Albani).

Saudaraku anggota polis,

Tiada siapa antara kita yang dapat menyelamatkan dirinya dari hukuman Tuhan. Seseorang mungkin telah melupai orang yang dizaliminya, atau si mangsa juga mungkin terlupa, atau pergi menemui Ilahi terlebih dahulu.
Namun doanya tetap hidup. Akan ada waktu, ia tetap datang bertandang dalam kehidupan si zalim; meragut kebahagiaannya, ketenteraman hidupnya dan mencampakkan derita dalam pelbagai warna dan rupa.
Mungkin si zalim ketika itu terpinga dan bertanya 'apakah salah saya?'. Dia terlupa bahawa Tuhan tidak lupa atas kezalimannya, di dunia dan akhirat sana.

Saudaraku anggota polis,Dunia ini sementara. Setiap kita akan ada hari akhirnya. Akan berakhirlah sebuah kehidupan dan bermulalah mahkamah keadilan Tuhan.

Tunggu balasan

Tiada kuasa yang dapat membela, tiada pembesar yang dapat berkata. Semua tunduk menunggu balasan. Firman Allah (maksudnya): “Dan janganlah kamu menyangka bahawa Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Dia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang ketika itu terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar), mereka terburu-buru (menyahut panggilan) sambil mendongakkan kepala mereka dengan mata yang tidak berkelip, dan hati mereka yang kosong (kerana bingung dan cemas)”. (Surah Ibrahim 42-43).

Saudaraku anggota polis,Sekali lagi pada hari itu si zalim akan bertemu dengan semua mereka yang telah dimangsakan, di hadapan mahkamah yang Maha Adil.
Tiada bukti yang dapat disembunyikan, diputarbelit dan ditipu kepada masyarakat manusia yang berkumpul ketika itu. Tiada media yang boleh diperguna dan tiada kuasa kerajaan yang boleh melindunginya.
Adil seadil-adilnya. Bak kata Nabi s.a.w: "Segala hak akan dibayar kepada empunya pada Hari Kiamat, sehinggakan akan dibalas untuk biri-biri yang bertanduk atas perbuatannya ke atas biri-biri yang tidak bertanduk" (Riwayat Muslim).
Sabda baginda juga: "Sesiapa yang ada padanya kezaliman terhadap saudaranya (muslim yang lain); seperti terhadap maruah dan selainnya, mintalah halal pada hari ini sebelum tiba waktu yang tiada dinar dan dirham (tiada harta iaitu pada Hari Kiamat).

Arahan atasan

Sekiranya baginya kebaikan (amalan soleh) maka akan diambil darinya dengan kadar kezalimannya. Jika tiada baginya kebaikan, maka akan diambil dosa orang yang dizalimi lalu ditanggung ke atasnya" (Riwayat al-Bukhari).

Saudaraku anggota polis,Saya tahu, kadang-kala ada keadaan yang sukar sebagai anggota polis yang terpaksa melaksanakan arahan 'atasan'. Maka, mungkin ada yang berkata 'kami hanya menjalankan tugas'.
Sudilah saudara mendengar nasihat tokoh Islam yang agung al-Imam Hasan al-Basri r.a. kepada Gabenor Iraq dan Khurasan iaitu 'Umar bin Hubairah. Ketika itu zaman pemerintahan Khalifah Yazid bin Abdul Malik.
Kata 'Umar bin Hubairah: “Sesungguhnya khalifah Yazid bin Abdul Malik kadang-kala menyuruhku melaksanakan perkara yang aku rasa tidak puas hati dari segi keadilan. Apakah jika aku melaksanakannya menjadi sutu kesalahan di sisi agama?
Kata Hasan al-Basri: “Wahai Umar bin Hubairah! Takutlah Allah mengenai Yazid, jangan engkau takutkan Yazid mengenai Allah. Ketahuilah sesungguhnya Allah azza wajalla dapat menghalang Yazid daripada bertindak ke atasmu, tetapi Yazid tidak dapat menghalang Allah daripada bertindak ke atasmu.
Wahai 'Umar bin Hubairah! Sesungguhnya akan turun kepadamu malaikat yang bengis dan keras, dia tidak akan menderhakai apa yang Allah perintahkannya. Dia akan mengambil engkau dari tempat dudukmu ini, dan memindahkan engkau dari istanamu yang luas, ke kubur yang sempit.

Tanggungjawab kepada Allah

Di sana tiada Yazid, hanya yang ada amalanmu yang menyanggahi Tuhan Yazid. Wahai 'Umar bin Hubairah! Sekiranya engkau bersama Allah dan ketaatan kepadaNya, ia boleh menghalangmu dari kejahatan Yazid di dunia dan akhirat.
Jika engkau bersama Yazid dengan menderhakai Allah, sesungguhnya Allah akan menyerahkanmu kepada Yazid. Ketahuilah wahai 'Umar bin bin Hubairah! Tidak ada ketaatan kepada makhluk dalam menderhakai Pencipta”. Maka menangislah Gabenor 'Umar bin Hubairah”. (rujukan: Mir at al-Jinan wa 'Ibrah al-Yaqzan)

Saudaraku anggota polis,Kita boleh bertugas kepada sesiapa pun, tetapi jangan lupa tanggungjawab kita di hadapan Allah. Tiada cacatnya menjadi anggota polis. Saudara bukan musuh rakyat. Sebaliknya, saudara diperlukan rakyat.
Apa yang cacat dan menimbulkan kebencian awam adalah tindakan kita sendiri jika menyalahi prinsip-prinsip keadilan dan keamanan. Jika itu tidak berlaku, sayang dan cinta rakyat tertumpah kepada saudara.

Ingatlah kata-kata Abu Bakar al-Siddiq: “Benar adalah amanah, bohong adalah khianat”. Jika saudara benar, rakyat sayang, Allah juga sayang. Kedamaian jiwa pun menjelang. Jika saudara bohong rakyat benci, Allah juga benci. Rezeki tidak halal, hidup tidak bahagia.Saudaraku anggota polis,Inilah pandangan seorang rakyat marhaen awam seperti saya. Tiada kebencian antara rakyat dan saudara jika keadilan itu tertegak.
Rakyat awam bukan sahaja mahukan keadilan yang ditafsirkan oleh pihak saudara, tetapi keadilan yang dapat difahami oleh semua. Bukan sahaja adil dari segi bicaranya, tetapi hendaklah kelihatannya juga adil.
Semoga Allah merahmati saudara dan tugas saudara. Diberikan rezeki yang halal. Bebas dari kezaliman dan rasuah. Kami akan bersama menyanjungi saudara! Selamat bertugas!


PAS akan bongkar kecelaruan DAFTAR PEMILIH besar-besaran

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata PAS Pusat akan membongkar kecelaruan SPR khususnya berkaitan daftar pemilih secara besar-besaran dalam masa dua minggu ini.

"Mesyuarat khas PAS Pusat yang berlangsung semalam memutuskan untuk membongkar penyelewengan dan kecelaruan daftar pemilih dengan menugaskan beberapa orang pakar IT untuk menjalankan tugas tersebut."

"PAS telah mengesan kecelaruan dan penyelewengan daftar pemilih dari dahulu lagi tetapi SPR tidak pernah mengakuinya, akhir-akhir ini barulah SPR mula mengaku" katanya.

Ustaz Idris berkata sehingga kini sekurang-kurangnya 17,000 nama pemilih dikenalpasti berada dalam daftar pemilih di 2 tempat mengundi berasingan di seluruh negara.

"Bayangkan tuan-tuan 17,000 pengundi ini ianya jumlah yang besar dan kita sedang mengenalpastikan nama-nama pemilih yang lain sekarang ini"

"Semua ini adalah kelemahan dan penyelewengan yang mesti dipertanggungjawabkan kepada SPR sebagai badan yang bertanggungjawab kepada pengurusan dan pengedalian pilihanraya di negara kita".

Beliau berkata demikian pada ceramah anjuran PAS Kawasan Bukit Katil di pejabat PAS kawasan di sini malam tadi.

Ustaz Idris juga berkata PAS kemungkinan besar akan mengadakan seminar antarabangsa bagi membongkar segala penipuan dalam daftar pemilih ini setelah semua data-data berkenaan diperolehi dalam masa terdekat.

"Kita mempunyai ramai pakar-pakar IT dan kita mempunyai sistem yang canggih dan berkesan untuk mengenalpasti penipuan dan penyelewengan dalam daftar pemilih."

"SPR tidak boleh berdolak dalik lagi dalam hal ini, jika bukan mereka siapa yang lagi yang melakukan kemungkaran dan penipuan dalam daftar pemilih ini" tegas Ustaz Idris.

Menurutnya PAS juga konsisten menolak sistem biometrik dalam pengendalian pilihanraya di negara kita.

"Kita tetap yakin bahawa sistem celupan dakwat kekal lebih praktikal dan terbukti berkesan untuk mengatasi seseorang pemilih mengundi lebih dari sekali".

"Kita minta teh dia bagi kopi, kita minta celupan jari dalam dakwat dia bagi sistem biometrik, memang mereka sengaja tidak mahu menggunakan dakwat kekal" tegas Ustaz Idris.

Beliau berkata sistem biometrik terbuka kepada penipuan kerana sesiapa sahaja yang mempunyai kad pengenalan yang menggunakan biometriknya sendiri sudah pasti boleh mengundi.

"Jadi kalau seseorang itu mempunyai 2 kad pengenalan dan ada nama dalam daftar pemilih di saluran yang berlainan di Dun sama atau berlainan, maka dia boleh mengundi" tegas Ustaz Idris.

26 July 2011

Kerajaan TIADA BELAS KASIHAN pada rakyat?


Tindakan kerajaan menaikkan kadar faedah bagi mengawal inflasi, sebenarnya adalah suatu tindakan yang tiada BELAS KASIHAN kepada rakyat. Tindakan itu menyebabkan rakyat terpaksa berbelanja lebih dan bebannya semakin berat untuk ditanggung.

Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas telah menyebabkan peningkatan kos tambahan sekurang-kurangnya RM50 bagi keluarga yang mempunyai pinjaman perumahan RM280,000. 


Nilai itu adalah harga purata sebuah rumah kos sederhana di kawasan bandar dan pinggir bandar.Ditambah pula dengan kos elektrik yang naik hampir dua kali ganda bagi mereka yang bilnya lebih RM77 sebulan (akibat kenaikkan tarif), kenaikkan harga petrol, kos makanan, kos pendidikan semuanya akan menjadi beban khususnya apabila gaji tidak pula naik.

Jelas sekali dasar kerajaan sekarang bukan sahaja TIDAK MESRA rakyat malah membebankan dan menekan serta menzalimi rakyat.

Sumber : Kenyataan Rafizi Ramli di Malaysiakini.

TV hanya RTM dan TV3 boleh tengok, Surat Khabar hanya Utusan dan Berita Hairan boleh baca

Rais Yatim kata video Bersih 2.0 yang dijhasillkan oleh PDRM dan ditayangkan nanti di RTM dan TV2 sahaja boleh dilihat. Dan sudah pasti surat khabar hanya Utusan dan Berita Hairan sahaja boleh dibaca. Yang lain semua tak boleh ditonton dan dibaca .....penipu dan pembohong.

Seperti kata Ustaz Idris Ahmad, Rais dan kerajaan Umno/BN sekali lagi buat lawak untuk menggelikan hati rakyat. Rais kena faham bahawa rakyat sudah tidak percaya TV 'Hitam Putih' RTM dan TV3. Rakyat juga sudah muak dan tidak percaya kepada surat khabar 'Mesin Taip Buruk' seperti Utusan dan Berita Hairan.

Tidak perlu Rais buat lawak untuk gelikan hati rakyat. Cukuplah program Maharaja Lawak untuk menghiburkan rakyat yang sememangnya sudah celik maklumat. Mereka menonton TV dan membaca surat khabar yang didewakan Rais hanya untuk mendapat maklumat tentang sukan dan rancangan TV. Ataupun kalau kaki ekor mereka baca surat khabar untuk tahu keputusan 'Ekor' sebab Umno/BN tidak haramkan Ekor.

Dr Asri Pengganas? Siapa tak sokong Umno/BN pengganas?


Ramai yang terkejut apabila media melaporkan pendakwah Dr Mohd Asri Zainul Abidin dilabelkan sebagai PENGGANAS.


Antara yang turut mempertikaikan laporan itu ialah Khairy Jamaluddin yang jelas tidak puashati dengan label tersebut.


Ketua Pergerakan Pemuda Umno itu mahu Majlis Keselamatan Negara memberi penjelasan berhubung laporan media bahawa bekas Mufti Perlis itu dan tokoh-tokoh agama Islam disenaraikan sebagai pendokong gerakan Wahabi atau pengganas.

“Saya berasa sungguh terkejut dengan laporan media bahawa kononnya Majlis Keselamatan Negara, semasa mesyuaratnya, telah mengenalpasti bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Asri Zainul Abidin, serta beberapa pemimpin agama Islam yang lain sebagai pendokong gerakan Wahabi serta pengganas dan merasakan ia sebagai suatu yang sangat keterlaluan sekiranya laporan ini betul,” katanya ketuanya, Khairy Jamaluddin Abu Bakar di blognya yang saya petik dari Malaysiakini.

Menurut beliau, sebarang maklumat yang telah dibentangkan itu hendaklah diteliti dan dihalusi secara adil dan amatlah tidak wajar sekiranya pihak yang berkenaan bersifat melulu dengan terus menjatuhkan ketetapan atau hukum tanpa usul periksa.Katanya, Dr Asri serta mereka yang telah disenaraikan sebagai pendokong gerakan Wahabi atau pengganas itu juga perlu diberi peluang membela diri dan memberikan hujah bagi menjelaskan kedudukan mereka.


Adakah kerajaan mengamalkan fahaman bahawa sesiapa yang tidak menyokong Umno/BN secara totok adalah PENGGANAS. 


Oleh kerana Asri selalu mengkritik Umno/BN dan kerajaan pimpinan parti itu maka Asri disifatkan sebagai PENGGANAS. ????

Biometrik : Ibarat menembak lalat dengan peluru berpandu

Lain diminta lain diberi, ibarat menembak lalat dengan peluru berpandu itulah perumpamaan yang sesuai diberikan kepada tindakan SPR yang akan menggunakan kaedah biometrik dalam pilihanraya umum akan datang.


Memang SPR sebenarnya sengaja tidak mahu menggunakan kaedah yang jauh lebih murah dan berkesan untuk mengelakkan seseorang mengundi 2 kali dan penipuan lain.


Kita hanya mahu memastikan seseorang itu tidak mengundi 2 kali, maka seseorang itu telah mengundi dan tangannya dicelup dalam dakwat sudah pasti beliau tidak boleh mengundi kali kedua kerana sudah ada kesan ditangan. Tetapi jika kaedah biometrik dipakai maka sudah pasti seseorang itu boleh mengundi lebih dari sekali jika namanya ada di beberapa tempat yang berlainan seperti yang dibuktikan oleh saya. 

Seseorang itu juga boleh mengundi banyak kali jika dia mempunyai Kad Pengenalan sah yang banyak. Ini kerana biometrik boleh memastikan bahawa dia adalah pemegang Kad Pengenalan yang sah berpandukan cop ibu jari dalam biometrik walaupun gambarnya tidak sama dengan tuannya.

Memang banyak cara dan kaedah untuk menipu jika kaedah biometrik digunakan asalkan pemegang Kad Pengenalan itu ada Kad Pengenalan yang menggunakan data ibu jari beliau sendiri. 

Sudah banyak isu dan dakwaan yang kita dengar di mana pendatang asing di beri Kad Pengenalan dengan mudah. Selain itu sudah banyak tangkapan dibuat ke atas Pegawai yang terlibat dengan pemberian Kad Pengenalan. Ini bermakna memang ujud kes di mana Kad Pengenalan yang mempunyai sistem pengenalan biometrik ini diberikan kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki lebih-lebih lagi jika ia direstui oleh pihak-pihak tertentu.

Tuntuan BERSIH 2.0 tentang penggunaan dakwat kekal memang relevan dan praktikal. Ianya tidak memerlukan kos yang tinggi dan prasarana yang canggih.
SPR dan kerajaan jangan buat-buat tidak faham akan perkara ini.

25 July 2011

Bapak hantu mengaku ada anak hantu dalam Daftar Pemilih

Maka bermesyuarat lah sekelian 'bapak-bapak hantu' disebabkan nama anak-anak hantu dikesan 'berkeliaran' dalam daftar pemilih. Oleh kerana tidak dapat disorok lagi maka bapak-bapak hantu terpaksa mengakui bahawa   nama anak-anak hantu memang ujud dalam daftar pemilih.

Oleh kerana itu apa ditunggu lagi bapak-bapak hantu silalah keluarkan nama anak-anak hantu dalam daftar pemilih dengan segera. Jangan tunggu lama-lama. Manusia sebenar sedang memantau kerja-kerja bapak hantu bukan sahaja manusia di Malaysia tetapi manusia seluruh dunia.

Baru-baru ini kuncu-kuncu bapak hantu bukan main garang lagi membantai dan menzalimi manusia semasa himpunan Aman 9 Julai.. Selepas program tersebut bapak hantu menafikan bahawa nama anak-anak hantu ada dalam daftar pemilih. Namun semalam bapak hantu secara tak langsung mengaku nama anak-anak hantu memang ada dalam daftar pemilih.

Saya sendiri telah mengemukakan bukti bahawa nama anak-anak hantu ujud dalam daftar pemilih di beberapa Dun di Melaka. Seorang anak hantu namanya ada di 2 Dun berlainan atau Dun sama. Selain itu Suhaizan Kayat juga telah mengeluarkan bukti yang sama.

Jadi apa tunggu lagi sebelum manusia menghalau anak-anak hantu itu, bapak-bapak kena ambil anak mereka keluarkan dari daftar pemilih cepat.

Jangan adakan Pilihanraya selagi Daftar Pemilih tidak diBERSIHkan, SPR mesti MOHON MAAF


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) secara tidak langsung telah mengakui wujudnya "klon" kepada kad pengenalan pengundi dalam daftar pemilih yang dikeluarkan mereka.
Pengakuan itu dibuat Timbalan Pengerusi SPR  Wan Ahmad Wan Omar selepas 16 hari himpunan Bersih 2.0 berlangsung.
Kenyataan tersebut disiar di akhbar The Star bertarikh 24 Julai 2011 di bawah tajuk  ”EC: Help us purge ‘clones’ from electoral roll”.
Beliau antara lain menyatakan bahawa pengundi hantu benar-benar wujud dalam daftar pemilih SPR dan meminta parti politik dan individu tertentu tampil memberi maklumat kepada SPR untuk membersihkan daftar pemilih.
Oleh itu saya menggesa SPR tidak mengadakan Pilihanraya sehingga semua 'hantu-hantu' ini diBERSIHkan dari Daftar Pemilih. Saya sendiri mendedahkan 2 contoh di mana berlakunya nama-nama pengundi yang di'duplicate'kan yang mana nombor kad pengenalan lamanya sama cuma berbeza ejaan nama dan ejaan binti. Walaupun nombor kad pengenalan barunya berlainan tetapi mengapa SPR membenarkan pengundi yang mempunyai nombor kad pengenalan lamanya sama mendaftar 2 kali. Atauupun memang ianya sengaja dibuat begitu untuk membolehkan pengundi itu mengundi 2 kali.
Tindakan SPR yang mengaku perkara ini jelas membuktikan bahawa selama ini pegawai-pegawai tertinggi SPR menipu dan membohongi rakyat. Mereka mesti memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia dan segera menyelesaikan masalah tersebut.
Selagi isu ini tidak diselesaikan JANGAN ADAKAN PILIHANRAYA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ku Li dan Kadir Sheikh Fadzil lebih baik keluar Umno masuk Pakatan Rakyat?

Sehari dua ini 2 orang bekas menteri Umno iaitu Tengku Razaleigh Hamzah dan Kadir Sheikh Fadzil bercakap mengalahkan pemimpin PR. Mereka membicarakan tentang ketelusan pilihanraya, perpaduan kaum, rasuah dan pelbagai lagi yang jelas senada dengan pandangan PR.


Mereka bercakap tentang apa yang dikatakan sebagai POLITIL BARU politik yang merentasi sempadan kaum, agama dan bangsa bukannya POLITIK LAPUK yang digagaskan Umno/BN yang terus menerus menjadikan isu perkauman, agama dan fitnah sebagai senjata untuk terus mabuk berkuasa.


Sungguh indah dan hebat Ku Li dan Fadzir bermadah dan berperi sehingga seolah-olah mereka menjadi jurucakap PR dan BERSIH 2.0.

Dalam kenyataanya kepada media Kadir Sheikh Fadzir berkata sekiranya pilihanraya di negara ini benar-benar dilaksanakan dengan bersih dan adil, tidak mungkin pertikaiaan mengenainya berlaku sehingga menyebabkan pelbagai protes dilakukan secara berterusan oleh pelbagai pihak termasuk parti-parti politik, NGO-NGO di tanah air dan pelbagai pihak lain.

Beliau turut mengakui perkara itu dan antara lain meminta pihak kerajaan BN merujuk kepada penganjuran protes besar-besaran yang dilakukan oleh Bersih 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.Kadir berkata sekiranya pilihanraya di negara ini memang bersih, masakan Bersih sanggup bersusah payah mengadakan perhimpunan itu. Ini menggambarkan keadaan di negara kita yang sudah teruk.   

Berucap pada majlis pelancaran sebuah NGO baru, Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra, di sini, baru-baru ini, beliau menyarankan kerajaan memperbaiki keadaan itu demi kepentingan negara.Sehubungan itu, beliau menyarankan kerajaan agar mengambil pendekatan yang baik dengan turut menerima cadangan-cadangan yang baik dari rakyat termasuk dari Bersih 2.0.

Menurutnya untuk memperbaiki perkara itu, Datuk Ambiga turut mencadangkan agar SPR turut dianggotai wakil-wakil NGO. Saya kira cadangan itu adalah sesuatu yang baik yang patut diterima oleh kerajaan.

Keadaan yang teruk di negara ini, menurut beliau, selain pilihanraya tidak bersih, juga boleh dilihat dari pelbagai sudut lain termasuk amalan rasuah, kronisme, salahguna kuasa, penyelewengan, kerosakan moral dan sistem sosial, kehancuran perpaduan kaum dan hilangnya rasa hormat menghormati antara satu sama lain.

Beliau seterusnya berkata semua itu boleh menjejaskan kestabilan politik dan boleh merosakkan negara. Ia berlaku akibat sikap pihak-pihak tertentu yang ingin menjaga kepentingan kumpulan minoriti mereka tanpa mengambil kira kepentingan rakyat.

Galakkan rakyat buat maksiat : Mengapa Ali Rustam membisu

Ahli Jawatankuasa Lajnah Penerangan PAS Melaka, Yusof Wahab melahirkan kekesalan di atas sikap Ketua Menteri  Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang membisu dengan bantahan rakyat terhadap keputusan kerajaan negeri yang memberikan kelulusan untuk pusat hiburan melanjutkan masa operasi sehingga jam 3.00 pagi.

Yusof berkata Mohd Ali sepatutnya tampil memberikan maklum balas kepada rakyat Melaka samada bersedia untuk menghadkan masa operasi pusat hiburan atau meneruskan keputusan kerajaan negeri baru-baru ini.

"Kita kesal kerana di saat umat Islam akan menyambut Ramadhan kira-kira 5 hari lagi kita dikejutkan dengan tindakan kerajaan negeri Melaka meluluskan perlanjutan operasi pusat hiburan sehingga pukul 3.00 pagi."

"Kita hairan bagaimana pemimpin yang mengaku Islam tetapi tidak tahu halal haram dan tidak menghormati bulan Ramadhan yang mulia."tegas Yusof yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Bukit Katil.

Beliau berkata sepatutnya kerajaan negeri Melaka kalaupun tidak mampu untuk menutup pusat hiburan ini sekurang-kurangnya mereka menghadkan masa operasinya dan juga menetapkan supaya orang-orang Islam diharamkan dari memasukinya seperti yang dijalankan di Kedah.

"Jangan hendak hadkan masa operasi dan  hadkan orang Islam jangan masuk sebaliknya kerajaan negeri Melaka dengan biadap melanjutkan lagi operasi pusat hiburan ini seolah-olah mencabar Allah yang menyuruh kita memperbanyakkan ibadat di bulan Ramadhan."

"Tidakkah kerajaan negeri rasa bertanggungjawab kepada rakyat dengan menggalakkan mereka beribadat bukannya memberikan ruang yang luas untuk berhibur di pusat-pusat maksiat ini." soal Yusof

Yusof sekali lagi menggesa kerajaan negeri menarik balik keputusan mesyuarat exco kerajaan negeri baru-baru disamping membuat keputusan supaya orang Islam di larang memasuki piusat-pusat maksiat tersebut.

Minggu lalu kira-kira 200 orang umat Islam dan ahli PAS Melaka mengadakan himpunan aman membantah perkara tersebut di hadapan Masjid Bukit Katil.

Dengarlah rayuan kami wahai PM Najib

Inilah antara rayuan rakyat Marhaen kepada PM Najib sempena Ulang Tahun Kelahirannya yang ke 58::
1) Turunkan harga minyak

2) Kawal harga barangan keperluan seharian dan pastikan supaya harga barangan seperti beras, gula, minyak, susu diturunkan selepas minyak diturunkan

3) Pastikan pendidikan percuma untuk anak-anak kami dari Tadika sehingga IPT dengan menggunkan wang subsidi untuk IPP

4) Pastikan bayaran untuk kos kesihatan percuma di Hospital Kerajaan dan sederhana di Hospital Swasta
5) Bebaskan institusi masyarakat seperti masjid, surau, JKKK dan sebagainya bebas dari politik supaya perpaduan lebih baik di kalangan kami dan supaya kami dapat melantik mereka yang benar-benar layak memimpin kami .

6) Bebaskan media dari pengaruh terlampau politik pemerintah sehingga kami meluat untuk membaca surat khabar dan menonton TV yang hanya mengampu kerajaan membuta tuli sehingga menyiarkan berita fitnah, bohong, video seks, penipu dan sebagainya. Jangan heret rakyat sama-sama dapat saham menipu, memfitnah, menonton video seks dan sebagainya.

Itu sahaja buat kali ini wahai PM Najib .....................

24 July 2011

Kerajaan anak beranak pupu poyang

Kerajaan anak beranak pupu poyang. Tertinggal seorang lagi iaitu RM. Siapa RM tuan-tuan dan puan-puan tahu dan kenal RM lebih dari saya. Dia akan FLOM ........

Zaman berzaman kerajaan anak beranak ............................
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter