29 October 2011

Bekas Presiden MCA sertai PAS?

"Saya juga berpeluang untuk bercakap dengan pemimpin PAS termasuk anggota Exco dan Adun dalam bahagian saya. Saya tidak terkejut jika selepas ini ada yang menyebarkan spekulasi bahawa saya akan menyertai  PAS" kata bekas Presiden MCA Ong Tee Keat.

Ong berkata demikian ketika ditanya tentang khabar bahawa beliau akan menyertai DAP atau PKR.

Beliau yang semakin renggang dengan MCA selepas ditewaskan oleh Chua Soi Lek untuk jawatan Presiiden MCA, dilihat banyak kali mengkritik MCA.

Ong juga menegaskan akan mempertahankan kerusi Parlimen Pandan walaupun partinya tidak memilih beliau bertanding di Parlimen Pandan.

Bagi saya sudah sampai masanya Ong meninggalkan MCA dan BN yang terbukti hanya mementing diri dan kroni-kroni mereka.

PAS dicadangkan supaya hapus cukai/bayaran tidak munasabah & parking tertunggak

Saya mencadangkan kepada PAS Negeri Melaka supaya menghapuskan cukai/bayaran yang dikenakan kepada rakyat Melaka yang tidak munasabah. Antaranya cukai petai, jering dan sebagainya yang dikenakan kepada penjaja selain dari bayaran yang dikenakan ke atas pelbagai barang jualan.

Ada Majlis Kerajaan tempatan yang mengenakan bayaran mengikut jenis barang perniagaan seperti bayaran untuk nasi lemak, kuih muih dan sebagainya.

Selain itu saya mencadangkan agar bayaran parking tertunggak termasuk saman parking dimansuhkan jika PAS dan PR memerintah.

Saya akan menulis beberapa cadangan saya untuk manifesto PAS dan PR.

Beranikah UiTM singkir pelajar?

UiTM memang terkenal menjadi kubu Umno sejak dari dahulu, kini dan harap-harap tidak selamanya. Sebab itu sudah ramai pelajar diambil tindakan kerana didakwa terlibat menyokong parti selain dari Umno/BN. Menyokong Umno/BN halal dan digalakkan oleh UiTM tetapi menyokong parti selain Umno/BN adalah 'berdosa besar' dan salah besar di sisi undang-undang nafsu manusia UiTM.

Kini UiTM akan memperlihatkan belangnya sekali lagi. Seorang pelajar Fakulti Undang-undang Tahun 1, Khalid Mohd Ismath dipanggil oleh pentadbir UiTM kerana didakwa menghentam UIA dalam kes Aziz Bari. Pelajar yang menyokong Umno membuta tuli disanjung dan diangkat sebaliknya pelajar yang tidak sealiran dengan kemungkarab Umno dihenyak hingga kumat.

Sementara beberapa pertubuhan pelajar antaranya Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Kumpulan Mahasiswa Independen "(KAMI) dilaporkan akan mengadakan demonstrasi besar-besaran jika Khalid diambil tindakan seterusnya disingkirkan dari UiTM.

Saya menyokong penuh hasrat SMM dan KAMI ini. Adalah diharapkan mahasiswa akan bersatu menentang tindakan zalim UiTM ini. Jelas UiTM cuba menutup daya keintelektualan mahasiswa yang mahu memberikan idea dan cadangan terhadap sesuatu isu. Apakah IPTA maksum dan perfect sehingga tidak boleh dikritik dan ditegur.

Mahasiswa juga boleh menyatakan bantahan melalui kertas undi pada PRU 13 nanti jika UiTM terus biadap kerana ramai mahasiswa yang telah layak mengundi.

Umno/BN akan RAMPAS KEL:ANTAN?

Apakah Umno akan berjaya merampas Kelantan dari PAS/PR pada Pilihanraya Umum ke 13 nanti.?

Setelah mereka mencuba beberapa kali bermula pada PRU 1995, PRU 1999, PRU 2004 dan PRU 2008 semuanya gagal kini Umno/BN mengatur strategi lain.

Bersilih ganti Umno menukar kapten bermula dengan Mustapha Mohamad, Annuar Musa, Tengku Razaleigh dan lain-lain pemimpin seperti Awang Adek semuanya gagal. Kini Mustapha Mohamad diberikan amanah sekali lagi menggalas tugas mencabar PAS/PR kali ini.

Sejak-sejak akhir-akhir ini golongan tua dalam Umno dilihat semakin tidak bermaya kerana sudah letih untuk berlawan dengan PAS. Kini pemerhati politik melihat Pemuda Umno bersungguh-sungguh untuk mengambilalih tugas menentang PAS.


Hari ini Malaysiainsider melaporkan bahawa Pemuda Umno Kelantan akan mengetuai kempen untuk merampas balik Kelantan daripada penguasaan PAS dengan ceramah-ceramah mingguan, pameran perumahan dan kerjaya dan kunjungan berterusan untuk menyenarai dan mengumpulkan kekecewaan ke atas parti Islam itu yang telah memimpin selama dua dekad.
Kempen yang dinamakan “gelombang merah gelombang rakyat” ini juga menggunakan cara yang berbeza untuk mendekati para pengundi yang berpotensi seperti penggunaan dokumentari dalam bentuk CD dan persembahan dikir barat untuk mengkritik pentadbiran PAS, yang diketuai Mursyidul Amnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
“Pemimpin-pemimpin 12 daripada 14 bahagian di Kelantan berumur 50 tahun ke bawah. Kempen untuk menang balik Kelantan diketuai oleh orang muda, pemimpin-pemimpin akar umbi yang bekerja keras.
“Kami adalah pihak yang anda kemungkinan tidak dengar langsung, tetapi kami bekerja sepanjang masa untuk mendedahkan kesilapan dan kelemahan kerajaan PAS,” kata Ketua Pemuda Umno Pengkalan Chepa Che Othman Che Wil kepada The Malaysian Insider dalam satu temu bual minggu ini.

28 October 2011

Konsep 1Malaysia BOHONG : Rakyat Kedah DIANAKTIRIKAN

Konsep 1Malaysia yang dikatakan sentiasa mengutamakan rakyat, rakyat didahulukan tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik hanyalah retorik semata-mata. Di saat pemimpin BN melaungkan 1Malaysia di mana-mana sahaja sehingga serak suara dan lenguh tangan mengangkat jari telunjuk 1Malaysia, mereka tanpa segan silu mengenepikan Kedah dari segi bantuan tebatan banjir dan peruntukan untuk menghadapi banjir.

Apakah rakyat negeri Kedah bukan rakyat Malaysia.?
Apakah kerajaan negeri Kedah adalah  kerajaan haram yang dilantik oleh penyangak macam kerajaan negeri Perak?
Apakah kerajaan pusat ingin menganiaya rakyat negeri Kedah yang menghadapi musibah banjir tidak lama dahulu?
Apakah kerajaan ingin menghukum rakyat negeri Kedah hanya kerana mereka memilih PR sebagai kerajaan negeri?

Semalam Menteri Besar Kedah, Dato Seri Azizan Abdul Razak melahirkan kekesalannya di atas sikap kerajaan pusat yang meminggirkan Kedah dalam peruntukan tebatan banjir dalam Bajet 2012 yang dibentangkan baru-baru ini.

"Perlis depa bagi, Johor depa bagi sebab negeri Timbalan Perdana Menteri, Perak yang tak bah pun depa bagi".

"Saya akan selesaikan isu ini dengan buat rayuan pada depa" ujar Ustaz Azizan dengan nada kesal.

I/C Klon : Rashid SPR nafikan FAKTA SEJARAH

Bekas Pengerusi SPR Abdul Rashid Abdul Rahman menyatakan bahawa dakwaan mengenai pemberian secara sistematik kewarganegaraan Malaysia kepada ribuan pendatang haram di Sabah pada tahun 1990-an adalah seperti bahan legenda.

"Dan sepertimana semua legenda yang baik, ia mungkin dirasakan banyak berlaku, tetapi tidak ada bukti yang dapat dinafikan, bahawa ianya telah berlaku."

Sekurang-kurangnya, itulah apa yang bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman percaya mengenai operasi popular dengan panggilan Projek IC atau Projek M.

"Saya tidak mempunyai maklumat yang ketara atau boleh dipercayai mengenai kebanjiran pendatang tanpa izin di Sabah ketika saya menjadi pengerusi SPR," katanya.

Abdul Rashid berkata sepanjang masa, orang bawa cerita-cerita yang sukar untuk diterima sebagai benar.


Beliau dipetik berkata demikian dalam sebuah portal internet.

Kenyataan ini merupakan sesuatu yang tidak benar. Ini kerana kita semua tahu bahawa beberapa orang telah ditangkap kerana terlibat dengan pembuatan Kad Pengenalan klon ini. 

Apakah Rashid hendak menafikan fakta sejarah.????

Bukti RAKYAT DIDAHULUKAN.

malacca 01 traders police reportInilah bukti rakyat Malaysia sentiasa di dahulukan oleh kerajaan BN. Maksudnya didahulukan mendapat susah bukan mendapat kesenangan. Kerapkali bila sesuatu projek pembangunan hendak dilaksanakan di sesuatu tempat maka rakyat akan dipaksa berkorban. Malah pengorbanan mereka itu dibalas dengan imbuhan yang tidak setimpal malah membebankan mereka.


Inilah yang berlaku kepada beberapa orang peniaga di Taman Mini Malaysia Ayer Keroh.


Hari ini Malaysiakini melaporkan bahawa  sebelas peniaga kraftangan dan makanan Taman Mini Malaysia, di Ayer Keroh, Melaka membuat laporan polis kerana mendakwa mereka dianiaya oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM).

Diifahamkan, sebelum ini mereka pernah menerima surat daripada pihak terbabit hampir setahun lalu yang mengarahkan kesemua peniaga terlibat mengosongkan premis masing-masing bagi memberi laluan kepada projek pengubahsuaian Taman Mini Malaysia.

Namun, peniaga mendakwa setakat ini belum ada sebarang kata putus berhubung proses pengosongan itu dan lokasi sesuai untuk memindahkan peniaga terlibat.

Sehinggalah 1 Ogos lalu, kesabaran peniaga yang rata-ratanya bumiputera diuji, apabila PKNM mula menutup operasi Taman Mini Malaysia.

Seorang peniaga, Mohammad Ali, 55, menjelaskan sejak tindakan itu, peniagaan beliau dan rakan-rakan terus merosot.

Beliau mendakwa pihak terbabit kemudian bertindak memasang kepungan di hadapan premis sehingga menutup pemandangan pengunjung yang sebelum ini menjadi tumpuan pelancong.

malacca 03 traders police report"Sudahlah sejak beberapa bulan lalu, mereka langsung tidak menjaga tempat ini apabila rumput dan lalang tumbuh meliar.

"Tandas pula tidak diselenggara dengan betul sehingga dilihat begitu kotor. Lebih buruk lagi, pengunjung sering berdepan ketiadaan bekalan air di tandas terbabit," katanya ketika ditemui semalam.

Kesemua itu, menurutnya, memaksa mereka dan rakan-rakan membuat laporan polis.

Sementara itu, isu berkenaan turut mendapat perhatian pihak Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) yang turut serta mengiringi peniaga terlibat ketika membuat laporan itu di Balai Polis Ayer Keroh.

Presidennya, Mohd Redzuan Abdullah berkata, pihaknya hairan bagaimana masalah berkenaan gagal diatasi pihak terbabit sehingga ia berlarutan sekian lama.

malacca 02 traders police report"Kenapa pemimpin di Melaka susah sangat nak selesaikan masalah ini sedangkan ia bukanlah masalah besar.

"Kita sebagai pemimpin kena jaga hati rakyat seperti mana yang dilaksanakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sentiasa mengambil berat soal peniaga kecil.

"Mengapa kerajaan negeri Melaka tidak mengamalkan konsep ini, sebab itu ia mendatangkan kemusykilan kepada Ikhlas dan mereka seolah-olah ambil sikap endah tak endah hal ini.

"Mereka sepatutnya mengadakan perbincangan terlebih dahulu dengan peniaga, malah sebarang kata putus belum diterima tetapi tiba-tiba sahaja mereka dah kepung tempat ini, sedangkan mereka masih berniaga di sini. Siapa yang terkena pun akan marah" katanya.

Mohd Redzuan berkata, sebelum ini peniaga pernah di ditawarkan lokasi baru iaitu berhampiran dengan Zoo Melaka, tetapi peniaga menolak atas alasan tidak sesuai.

"Yang peniaga bimbangkan, sebaik mereka keluar, tiada sebarang surat jaminan yang dikeluarkan oleh PKNM menyatakan mereka akan ditempatkan semula ke lokasi berkenaan sebaik kerja-kerja pengubahsuaian selesai.

"Lagipun, peniaga cuma menuntut agar mereka dibayar pampasan sepanjang proses perpindahan dengan jumlah RM5,000 sebulan atau setidak-tidaknya RM3,000 sebulan.

"Sedangkan setakat ini, pihak PKNM hanya bersetuju untuk membayar sebanyak RM5,000 dengan sekali bayaran sahaja dan ini bermakna hanya sekitar RM300 sahaja sebulan sebagai pampasan," katanya.

malacca 04 traders police reportSementara itu, Pengurus Besar PKNM, Datuk Yusof Jantan, ketika dihubungi menjelaskan, sikap peniaga sendiri yang enggan memberikan kerjasama menjadikan isu berkenaan sukar ditangani.

Menurutnya, memang mereka ada menghantar surat mengarahkan peniaga berpindah dengan menyediakan unit-unit gerai bersebelahan Zoo Melaka.

"Kita sebelum ini dah tawarkan pampasan RM3,000 dan kemudiannya dinaikkan kepada RM5,000 supaya mereka berpindah sementara tetapi mereka enggan.

"Sebaliknya, mereka mahu kita membayar pampasan secara bulanan sebanyak RM5,000 tetapi jumlah tersebut kita tidak mampu," katanya.

TIDAK ADIL : Semua bangunan DIROBOH, PEJABAT BN SELAMAT

Penyelia DUn Bukit Baru, Yusof Wahab mempertikaikan tindakan pihak berkuasa yang jelas menyalahgunakan kuasa untuk kepentingan BN. Ketika bangunan lain habis dirobohkan bangunan kayu (gambar) yang menempatkan  Pejabat BN Bukit Baru terletak berdekatan dengan masjid Bukit Baru tetap berdiri teguh tidak diganggu. 

"Sehingga ke hari ini, bangunan ini masih lagi teguh berdiri walaupun bangunan di sebelah dan belakangnya telah dirobohkan."

"Sepatutnya bangunan di kawasan tersebut perlu dirobohkan atas arahan kerajaan negeri untuk membangunkan kawasan tersebut,  yang menjadi persoalan sekarang mengapa ia tidak dirobohkan serta apakah kelebihan bangunan itu kepada kerajaan negeri?"

Yusof berkata ketika bangunan lain telah ranap dimamah jentolak, bangunan istimewa ini seakan-akan dibiarkan dan kemungkinan ia akan digunakan dalam pilihan raya ke-13 nanti.

"Bangunan Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional ini tidak pun beroperasi tetapi 'kuasa' yang ada padanya terus gah berdiri."

Menurutnya perkara ini tidak adil kepada mereka yang dipaksa berpindah semata-mata ingin memenuhi kehendak kerajaan negeri, namun pada masa yang sama ada bangunan yang dibiarkan tidak dirobohkan. 

"Adakah pihak kerajaan Melaka bimbang sekiranya Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional ini dirobohkan, maka Barisan Nasional Melaka akan turut tumbang pada pilihan raya yang akan datang."

"Keistimewaan itu juga menyerlahkan sikap talam dua muka kerajaan negeri terhadap rakyat."

Yusof berkata rakyat terpaksa mengikut kehendak kerajaan namun pada masa yang sama menjadikan kerajaan jelas menggunakan mandat yang diberi rakyat untuk kepentingan diri dan parti mereka.

Beliau berharap rakyat di negeri Melaka membuka mata terhadap segala kepincangan dan salahguna kuasa yang dilakukan oleh kerajaan BN selama ini yang mementingkan diri sendiri dan memangsakan rakyat.

Laporan Audit : Apa terjadi dengan laporan Polis tahun-tahun lepas?

Saban tahun Ketua Audit Negara membentangkan laporannya kepada umum. Maka saban tahun jugalah kita melihat koleksi penyelewengan, pembaziran dan penyalahgunaan kuasa dilakukan sewenang-weanngnya oleh kerajaan dan agensi-agensinya.

Pentadbiran kewangan negeri Melaka juga tidak terlepas dari keraguan ini. Antaranya laporan tentang pentadbiran wang zakat yang jelas bercelaru dan ada unsur-unsur penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Malangnya laporan Polis dan laporan kepada SPRM hanya menjadi 'sampah' di dalam pejabat kedua-dua agensi tersebut. Sehingga ini tiada tindakan yang dibuat, samada ianya disiasat atau tidak pula dapat dipastikan.

Yang pasti SPRM Melaka menyatakan bahawa isu wang zakat ini tiada kes dan meminta PAS Melaka menyiasat sendiri. Satu jawapan yang sangat tidak bertanggungjawab.

Kini laporan baru Ketua Audit Negara dikeluarkan dan kita melihat kepincangan dan penyelewengan terus dilaporkan. Tidak ada perubahan dan penambahbaikan dilakukan ke atas sistem pentadbiran kewangan di pusat dan negeri. Namun kita berasa sangsi untuk membuat laporan kerana laporan lama pun sudah 'busuk' dan 'berulat' tidak disentuh atau diambil tindakan oleh pihak berwajib.

Saya bersetuju dengan kenyataan Setiausaha Operasi DAP Selangor, Lau Weng San yang mengatakan bahawa kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa mereka akan membuka fail bagi menyiasat 36 kes salah laku yang melibatkan perolehan dibuat oleh agensi-agensi dan jabatan-jabatan kerajaan merupakan retorik yang tidak bermakna.
Lau  berkata, ini adalah kerana SPRM sehingga sekarang masih belum menyelesaikan kes-kes salah laku yang berpunca daripada perolehan jabatan-jabatan kerajaan dengan harga yang jauh lebih tinggi (inflated price) pada tahun 2006.
Katanya, antara kepincangan yang dilaporkan pada masa itu termasuk pembelian satu set pen yang berharga RM160 dengan harga RM1,146, iaitu RM986 lebih mahal daripada harga pasaran.
Selain itu, ujarnya Kementerian Belia dan Sukan dikatakan membuat salah laku apabila membeli sebuah jek kereta yang berharga RM50 dengan harga yang melampung tinggi, iaitu RM1,664.

27 October 2011

Najib TIPU RAKYAT

Perdana Menteri menipu rakyat untuk membenarkan himpunan Bersih 2.0 di stadium tetapi akhinrnya beliau mungkir janji.

Beliau sengaja membuat helah dan pujukan agar tidak diadakan himpunan di Kuala Lumpur dengan tawaran stadium.

Dengan menggunakan Polis, Bersih 2.0 digempur dengan water cannon, gas pemedih mata, air kimia dan ribuan peserta Bersih 2.0 ditangkap. Berbanding  HIMPUN baru-baru ini yang tiada provokasi Polis.

Mengapa ada dua standard dalam hal ini.?

HIMPUN inendapat layanan istimewa sehingga boleh dikatakan  tiada pun bulu roma pun yang tercabut manakala Bersih 2.0 diprovok sedemikian rupa sehingga ada yang meninggal dan cedera.

Begitulah hebatnya layanan Najib dan kuncu-kuncunya. terhadap peserta HIMPUN yang sememangnya mendapat sokongan mereka kerana tidak lantang membongkar penyelewangan dan kebobrokan kerajaan BN malah mereka merasakan perhimpunan itu memberikan impak yang baik kepada mereka.

Kalau Najib berkata HIMPUN berkumpul secara aman  dan beretika tetapi Bersih tidak seperti itu, mengapa Najib dan pihak berkuasa  berdolak dalik bila Bersih 2.0 memohon untuk berkumpul dalam Stadium Merdeka. Tetapi sekarang Najib cuba membandingkan Bersih 2.0 dan HIMPUN.

HUDUD : Curi CINCIN 24 JUTA kena POTONG TANGAN

Ramai orang termasuk orang Islam jahil tentang hukum hudud. Sehingga ada yang memandang hudud sebagai satu hukum yang zalim dan ganas. Ada orang Islam yang jahil menyatakan bahawa kalau hudud dilaksanakan maka ramai orang Islam akan kudung tangan dan sesiapa yang ingin makan sup tangan boleh pergi ke Kelantan.

Ada juga yang berani menyatakan hukum hudud tidak sesuai dijalankan di negara kita. Tanpa mereka sedar pandangan dan kenyataan mereka itu adalah serius dan boleh menjejaskan akidah mereka sendiri. Semuanya dilakukan kerana memang jahil atau mereka mempunyai niat jahat terhadap hudud.

Kita tidak hairan kalau kenyataan itu dikeluarkan oleh pemimpin atau orang bukan Islam tetapi malangnya ia keluar dari mulut umat Islam malah pemimpin umat Islam sendiri.

Sebagaimana yang kita tahu bukan mudah untuk sesuatu hukum Islam itu dijatuhkan. Contoh bukan mudah untuk dijatuhkan hukuman potong tangan atas kesalahan mencuri. Seperti kata Ulama Islam tersohor, bahawa terdapat 20 syarat yang perlu dipenuhi jika hukuman potong tangan hendak dilaksanakan kepada si pesalah. Contohnya seperti kata Ustaz Nik Amar, kalau curi maggi (mee segera) sudah tentu ia tidak akan dipotong tangan. Tetapi jika curi cincin berharga RM24 juta maka ia layak dijatuhkan hukuman potong tangan.

"Kalau si pencuri itu mencuri tetapi beliau ada anak 12 orang dan gajinya RM150 sebulan, orang ini tidak akan dipotong tangan, tetapi kalau gaji RM5000. RM6000 maka ia layak dijatuhkan hukuman setelah sabit kesalahan" ujar Nik Amar dalam debat mengenai hudud anjuran Sinar Harian 2 hari lepas.

"Hudud ini sebenarnya tidak perlu ditakuti kerana hanya orang jahat sahaja yang takut kepada hudud, orang baik tidak takut" tambah Nik Amar.

Turut menjadi ahli panel pada program tersebut ialah Pensyarah Universiti Pertahanan Nasioanl, Dr Ridhuan Tee Abdullah dan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Mohd Isa Ralit. Program tersebut dipengerusikan oleh Dr Maszlee Malik.

Gambar di atas hanya sekadar hiasan.

Satu lagi Bangunan Umno DIBELI OLEH PAS

Setelah Dewan Pemuda Negeri Kelantan berjaya membeli Bangunan Umno Kota Bharu tidak lama dahulu, kini satu lagi bangunan milik pemimpin Umno berjaya dibeli oleh PAS.

Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor berjaya membeli sebuah bangunan milik Ketua Pemuda Umno Bahagian Kelang yang mana ianya pernah menjadi Bilik Gerakan Umno pada Pilihanraya Umum 2004. Bangunan yang terletak di Seksyen 10 Shah Alam tersebut berjaya di beli setelah ianya dilelong baru-baru ini.

Nampaknya satu demi satu bangunan Umno kena lelong. Trend ini semakin menjadi-jadi dan saya yakin tidak lama lagi lebih banyak bangunan Umni akan lelong seperti juga partinya akan dilelong tidak lama lagi.

Satu lagi bangunan yang dilihat berpotensi untuk dibeli ialah Bangunan Umno Temerloh yang sudah lama kosong dan rosak.

HUTANG MELAKA meningkat RM1bilion pada 2011?

Laporan Audit menyebut bahawa Baki Hutang Kerajaan Negeri melaka meningkat Kepada RM853.07 Juta Berbanding RM587.53 Pada 2009. Terbukti kerajaan negeri hanya pandai berhutang tetapi tidak pandai membayar hutang. 'anak' seperti ini hanya tahu menghabiskan duit ayah tetapi tidak tahu berjimat, dia hanya tahu mahu berbelanja besar tanpa memikirkan kesusahan orang tuanya.


Dari data di atas manknay peningkatan hutang kerajaan negeri antara 2009 dan 2010 ialah RM265.54 juta


Tidak mustahil hutang kerajaan negeri Melaka akan meningkat kepada RM1bilion pada hujung tahun ini. Melihat kepada trend hutang kerajaan negeri melaka sejak kebelakangan ini memang perkara ini tidak mustahil berlaku.


Ertinya rakyat Melaka terus dibebankan dengan hutang yang dibuat oleh kerajaan negeri Melaka yang menguruskan kewangan negeri dengan tidak bijak. Apa yang kerajaan negeri tahu ialah berbelanja besar, boros dan membazir. Bila tidak ada duit mereka pinjam dari kerajaan Pusat. Akibatnya hutang negeri semakin meningkat. lambat laun kerajaan negeri melaka akan muflis.


Ini semua terjadi kerana negeri Melaka dipimpin oleh pemimpin yang rasuah dan tidak tahu berbelanja dengan berhemah. Oleh itu rakyat negeri melaka mesti sedar dan insaf bahawa tidak ada cara yang paling berkesan untuk mempastikan negeri Melaka diselamatkan dari muflis dan rasuah melainkan menukar kerajaan yang ada sekarang kepada kerajaan PR.


Buktinya jelas semua kerajaan negeri-negeri pR dipuji oleh Ketua Audit negara dalam laporan 2010 kerana tiada ketirisan, tiada rasuah, sistem pengurusan kewangan yang baik dan tiada masalah

HUDUD : Kerajaan Pusat NIGERIA yang KRISTIAN BERI LALUAN AMAL HUDUD

Kerajaan Pusat Nigeria yang pemimpinnya beragama Kristian memberikan laluan kepada kerajaan negerinya melaksanakan hudud. Perkara ini sudah lama berlaku. di Nigeria.

Malangnya di Malaysia ini kerajaan pusat pimpinannya Islam dan parti yang menjadi teras pemerintah mengaku sebagai Parti Islam terbesar tetapi TIDAK MEMBERI LALUAN kepada Kerajaan Negeri. Ini suatu perkara yang ganjil.

Oleh itu kita berharap kerajaan pusat sedar akan pentingnya melaksanakan hukum Islam antaranya Hudud bagi menyelesaikan masalah jenayah dan sosial di negara kita.

Kerajaan Pusat sepatutnya MALU dengan kerajaan Nigeria yang bekerjasama dan memberikan laluan kepada kerajaan negerinya

26 October 2011

Ada perkara disembunyikan dalam Laporan Ketua Audit Negara?

Sekali lagi Laporan tahunan Ketua Audit Negara (KAN) mendedahkan penyelewengan, kepincangan, keborosan dan keraguan dalam sistem pentadbiran khususnya berkaitan kewangan.

Mungkinkah ada bukti-bukti lain yang lebih besar disembunyikan dari pengetahuan umum.Ini kerana Laporan ini terlebih dahulu diserahkan kepada kabinet sebelum didedahkan kepada Parlimen dan umum.

Sedangkan menurut perlembagaan Malaysia Perkara 107 Perlembagaan Persekutuan menyebut LKAN perlu disediakan oleh ketua audit negara dan diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong sebelum dibawa ke Dewan Rakyat.

"Perkara ini salah dan saya percaya boleh dibawa ke mahkamah. Dalam perlembagaan, di mana ada kabinet disebut (terlibat)? Lagi pun, kabinet sebahagian daripada player," kata Professor Abdul Aziz Bari

"Secara logiknya juga, kalau bentang pada kabinet, buat apa perlu ada (jawatan) ketua audit negara."

Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang pada 21 Oktober lalu menjelaskan, sejak 1982, LKAN dimaklumkan kepada kabinet sebelum dibentangkan supaya kerajaan dapat mengetahui isu yang dibangkitkan dan bersedia memberi penjelasan apabila diperlukan.

Beberapa anggota parlimen Pakatan Rakyat baru-baru ini mempersoalkan ketiadaan laporan itu semasa pembentangan Belanjawan 2012, antaranya anggota parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong yang mahu perdana menteri menjelaskan kelewatan itu.

25 October 2011

PRU 13 : Rakyat Melaka mahu KETUA MENTERI BARU?

Rakyat negeri Melaka semakin muak dengan Ketua Menteri Melaka sekarang kerana :-
  • Menjalankan projek-projek membazir yang menghanguskan duit rakyat antaranya Eye On, Kincir, Litar Go-Kart dan lain-lain.
  • Mengutamakan kroni-kroni beliau sehingga ramai yang kaya raya dalam sekelip mata walaupun sebelum itu hanyalah Peon(Budak Pejabat) dan pekerja bawahan sahaja
  • Terlibat dengan rasuah semasa pemilihan Agung Umno
  • Mengutamakan pembangunan di kawasan sekitar Bukit Katil dan meminggirkan kawasan lain seperti Selandar, Batang Melaka, Masjid Tanah dan lain-lain
  • Gagal mentadbir kewangan negeri sehingga hutang negeri Melaka semakin meningkat
  • Bertindak merobohkan kawasan perniagaan orang Melayu seperti Padang Nyiru dan Bandar Hilir di depan Hotel Equatorial.
  • Bertindak merampas tanah rakyat walaupun rakyat tidak bersetuju seperti di kawasan PASTI Bukit Katil dan Surau Bukit Katil.
  • Dan banyak lagi ..............
Rakyat Melaka mahukan Ketua Menteri baru samada dari PR atau BN. Yang pasti kalau BN menang mereka mahu Ketua Menteri selain dari Datuk Seri Mohd Ali Rustam.....kalau PR menang sudah tentulah Ketua Menteri  bukan Ali Rustam.

Laporan Ketua Audit Negara : Bukti Umno/BN korup, boros dan keras kepala


Saban tahun Laporan Ketua Audit Negara (KAN)  dikeluarkan dan diumumkan kepada rakyat. Ternyata ianya penuh dengan penyelewengan, rasuah dan data yang meragukan. \

Maknanya duit rakyat hangus begitu sahaja. Selain itu terbuktilah juga bahawa kerajaan yang ada pada hari ini korup, boros dan keras kepala.

Rakyat pula hanya sekadar membaca dan tidak mengambil apa-apa tindakan bagi menghentikan kedurjanaan ini. 

Mengikut laporan terbaru, antara teguran yang dibuat KAN, ia kelakuan agensi kerajaan yang sangat jelas melanggari undang-undang. Sebagai contoh, bangunan tambahan Perpustakaan Negara yang diduduki tanpa sijil CF tidak sepatutnya berlaku kerana sebagai sebuah agensi kerajaan, mereka mesti tahu peraturan dan risiko menduduki sesebuah bangunan tanpa Sijil Boleh Menduduki (CF).

Demikian juga teguran terhadap banyaknya projek kerajaan diberi melalui runding terus dan ianya jelas suatu tindakan untuk memberi projek kepada kroni dan mereka yang tidak layak menerimanya.

Antara projek runding terus yang merugikan negara ialah pembelian kuda “sakit” oleh Majlis Sukan Negara. Daripada 23 ekor kuda yang dibeli dengan harga RM246,000 seekor, hanya 5 ekor sahaja layak bertanding.

Selain itu, juga dilaporkan kesanggupan Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) membelanjakan lebih daripada RM128,000, iaitu lebih 2,810% di dalam pembelian pelbagai jenis peralatan. Antara yang paling menjengkelkan ialah pembelian sebuah binokular pada hargaRM56,350 or 2,805% tinggi daripada harga pasaran RM1,940.

MARA (Majlis Amanah Rakyat) juga tidak kurang hebatnya kerana sanggup membeli ketuhar hampir 300% (RM1,200) lebih tinggi daripada harga pasaran RM419 dan “katil boleh lipat” pada lima kali ganda RM500 yang harga pasarannya RM100. Keborosan sedemikian ini tidak kena pada tempatnya kerana ia tidak mendatangkan sebarang faedah pada warga MARA.

Selain itu, syarikat-syarikat GLC yang ditegur bertahun-tahun juga terus dilanda kerugian. Antara yang mencatat kerugian yang besar adalah Syarikat Perumahan Negara Bhd (RM21.4 juta), Indah Water Konsortium Bhd (RM33.4 juta), Aset Global Network Sdn Bhd (RM41.1 juta), Keretapi Tanah Melayu Berhad (RM92.6 juta), manakala Prasarana Bhd (RM367.1 juta).

Pada skop yang lebih besar, hutang negara meningkat 12.3% kepada RM407.11 billion pada 2010 daripada RM362.39 billion di 2009, dan ini merupakan tahun kedua berturut-turut nisbah hutang negara kepada KDNK melebihi 50% pada 53.1%.

Agaknya sampai bila kerajaan yang ada pada hari ini akan menggunakan kuasa mereka untuk melakukan rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

Bagi saya sudah sampai masanya, RAKYAT BANGKIT MENOLAK KERAJAAN YANG ADA PADA PILIHANRAYA UMUM 13 akan datang.

Jangan kita beri peluang lagi kepada mereka untuk meng'songlap' duit rakyat tanpa rasa bersalah.

Sumber : Kenyataan Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Harakahdaily

Duit rakyat hangus SEWENANG-WENANGNYA

Bandingkan harga kontrak dengan harga pasaran. Berapa banyak bezanya.?
Berapa banyak duit rakyat melayang?
Berapa banyak pembaziran?
Berapa ramai yang menjadi kaya sekelip mata?
Berapa ramai orang yang sepatutnya mendapat manfaat dari duit itu dinafikan hak?

HANYA PETI UNDI DAPAT MENGATASI KEDURJANAAN SEPERTI INI.

TERKINI Isu Aziz Bari : Komputer beliau DIRAMPAS

Terkini! Mesej Ringkas Dari Prof Aziz Bari. Sebarkan
Mesej Ringkas:


Salam, Jangan silap; mereka hanya mahu simpati rakyat.

Saya masih belum bebas. Saya masih seorang suspek. Polis masih menyiasat. UIA pun begitu. Kita masih belum tahu natijahnya. Akan didakwa? UIA akan ambil tindakan disiplin?

Dalam masa yang sama saya kena kerja macam biasa. Tadi komputer dirampas? Tak lebih zalim ke?

Laporan Audit : Cerdik tak boleh diikut BODOH tak boleh DIAJAR

Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan penemuan yang memeranjatkan apabila mengesan pihak kerajaan melalui Jabatan Perkhidmatan Awam telah terlebih membayar RM4.66 juta sebagai pencen kepada pesara dan waris mereka di antara 2007 dan 2010.


Ini suatu penemuan yang memalukan negara kita yang membuktikan kecuaian mereka yang terlibat disamping menimbulkan keraguan kepada sistem kewangan negara.

Daripada jumlah itu media juga mendedahkan bahawa RM2.57 juta telah terlebih bayar kepada 1,975 kakitangan awam yang telah meninggal dunia. Hanya RM850,000 berjaya dikutip semula daripada 965 waris mereka.azlanSiapa yang harus dipertanggungjawabkan terhadapa kehilangan wang rakyat ini????? Sudah tentu waris-waris tersebut enggan membayar balik kerana mungkin sebahagian besarnya telah digunakan oleh mereka.

Baki, RM1.72 juta, yang perlu dituntut daripada 1,010 yang lain, masih belum dituntut sepenuhnya. Seramai  206 individu lagi membayar balik secara ansuran bulanan bagi jumlah RM390,000.

Bagi baki pencen terlebih bayar seterusnya berjumlah RM1.33 juta, wang itu tidak dapat dituntut kerana waris berkenaan tidak dapat dikesan, telah meninggal dunia atau memilih untuk tidak mengendahkan notis yang dihantar kepada mereka.

Antara lain, laporan audit mendapati bahawa pencen yang terlebih bayar itu adalah akibat rekod kematian yang ketinggalan zaman.

Ini berlakuwalaupun terdapat sistem komputer bersepadu yang dikenali sistem Power - Pensions  Online Workflow Environment  - untuk mengemas kini rekod kematian yang diperolehi daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

azlan"Sekiranya, maklumat kematian yang diterima daripada JPN tidak sepadan dengan maklumat dalam sistem Power, satu laporan tidak sepadan dikeluarkan.

"Berdasarkan laporan ini bagi tempoh tahun 2007 sehingga September 2010, didapati data kematian 2,262 pesara/penerima pencen tidak dapat dikemaskini kerana maklumat seperti nama, nombor kad pengenalan dan tarikh lahir tidak sepadan dengan maklumat dalam sistem Power,” kata Laporan Ketua Audit Negara itu.Kita menuntut suatu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat perkara ini dan sesiapa yang terlibat dengan kecuaian ini termasuk menteri, pegawai tertinggi kerajaan dan sebagainya mesti diambil tindakan.

Kerajaan arah rakyat pindah, TETAPI ABAIKAN KEBAJIKAN MEREKA


Penyelia Dun Bukit Baru, Yusof Wahab menyeru pihak kerajaan agar menurap jalan tanah merah menghala ke rumah  6 keluarga yang terpaksa berpindah ke  Kampung Solok Sama Tahu, Bukit Katil akibat pengambilan tanah mereka di Jalan Datuk Demamg Hussein.

"Penduduk masih menunggu kemudahan infrastruktur seperti jalan tar di penempatan baru mereka memandangkan jalan tersebut masih lagi belum diturap sedangkan sudah ada enam buah rumah yang siap di bina. Keadaan jalan yang berdebu dan kadang-kadang berlumpur  mendatang keadaan kurang selesa kepada penduduk di situ."

"Sepatutnya pihak kerajaan menurap jalan tersebut terlebih dahulu bagi memberikan kemudahan untuk mereka berulang alik" ujar Yusof yang meninjau keadaan mereka semalam.

Salah seorang penduduk terbabit Nyemah Binti Mohamad, 50-an berkata mereka telah lama berpindah ke kampung tersebut tetapi kerajaan seolah-olah tidak mengendahkan kebajikan mereka.

"Kami sudah lama berpindah kerana mengikut arahan kerajaan supaya berpindah ke tempat baru setelah rumah dan tanah lama kami ambil untuk tujuan pembangunan tetapi kebajikan kami diabaikan" ujar Nyemah.

Yusof berkata sebelum ini penduduk terbabit terpaksa menyewa rumah selama 6 bulan yang mana kadar sewanya RM300 bagi setiap bulan di Lorong Undang, Bukit Katil kerana mereka tidak dapat berpindah ke rumah baru akibat  tiada jalan berturap dan tiada wang untuk membuat pendawaian elektrik.

"Akhirnya mereka sudah tidak sanggup lagi menyewa rumah sedangkan rumah baru mereka telah siap, akhirnya mereka berpindah juga walaupun keadaan tidak selesa" tambah Yusof.

Beliau berharap pihak yang berwajib dapat menunaikan permintaan supaya kemudahan asas disediakan terutamanya jalan yang sering berlumpur dalam keadaan hujan.

"Penduduk juga mengeluh kerana ada antara mereka yang terpaksa membayar harga rumah mereka yang melebihi dari wang pampasan yang diterima. Ada antara penduduk yang menerima kira-kira RM60,000 sahaja sedangkan harga rumah baru yang dibina mencecah lebih dari RM70,000"

"Mereka juga terpaksa mengeluarkan belanja sendiri untuk membuat pendawaian elektrik, paip dan sebagainya, ada antara mereka yang memang tidak mampu" tambah Yusof.

Menurutnya kerajaan Melaka jangan berlepas tangan dalam isu ini kerana rakyat berpindah ke tempat baru bukan atas permintaan mereka tetapi diperintah oleh kerajaan yang mengambil tanah mereka.

Melaka pelihara banyak 'Gajah Putih' dalam 'Zoo'nya

Kerajaan negeri Melaka sudah lama membina Zoo 'Gajah Putih' di negeri ini. Memang banyak Gajah Putih dipelihara di Melaka. Tidak ada Zoo di seluruh dunia yang memelihara gajah putih sebanyak yang ada dalam Zoo 'Gajah Putih' di Melaka ini.

Sejak negeri ini diperintah oleh Datuk Seri Mohd Ali Rustam memang banyak gajah putih dipelihara. Ada yang diimport dari luar negeri ada yang di'tangkap' di dalam negara kita sendiri.

Antara gajah putih yang sedang dipelihara di Melaka ialah Lapangan Terbang 'Antarabangsa' Batu Berendam, Eye On, Kincir Air, Litar Go-Kart, Stadium Hang Jebat, Taman Seribu Bunga dan banyak lagi. Terbaru 'seekor' lagi 'gajah putih' ditangkap dan dipelihara iaitu restoran terapung di Ayer Keroh.


Restoran ini berharga RM1.2 juta di Ayer Keroh. Restoran ini menjadi Gajah Putih selepas pengusaha-pegusaha di restoran terpaksa terpaksa gulung tikar tahun lalu sehingga menyebabkan sewa serta bil air dan elektrik tertunggak mencecah sehingga RM26,000. Kerajaan negeri Melaka diberitakan hanya mengutip sekitar RM57,500 sahaja.


Media hari ini menyiarkan pendedahan Adun Ayer Keroh, YB Khoo Poay Tiong yang mendedahkan bahawa projek restoran terapung telah menyebabkan hangusnya duit rakyat bernilai RM1.2 juta akibat kegagalan projek tersebut.


Ternyata kegagalan projek ini menambahkan lagi koleksi kegagalan kerajaan negeri Melaka dalam menganalisa, merancang dan melaksanakan sesuatu projek yang melibatkan duit rakyat.

Benarkah Umno SERIUS benteras MURTAD?


PAS sudah tiga kali membawa undang undang persendirian di Parlimen sejak 1990 oleh Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk mengawal murtad.
Malangnya usul yang memerlukan cadangan daripada anggota kabinet tidak diangkat walaupun sidang Parlimen habis.
Tidak ada seorang pun menteri Umno dan Ahli Parlimen Umno menyokong Presiden PAS yang membentangkan undang-undang persendirian tersebut.

Kini Umno cuba berlagak kononnya merekalah juara yang mempertahankan umat Islam dari murtad. Mereka menempelak PAS yang tidak menyertai Himpunan Sejuta Umat di Shah Alam 2 hari lepas. Persoalannya kalau mereka benar-benar ikhlas dalam memperjuangkan akidah umat Islam mengapa menteri dan Ahli Parlimen mereka tidak menyokong undang-undang persendirian yang dibawa oleh PAS selama ini.
Apakah mereka mahu menggubal undang-undang murtad di dalam stadium bukan di Parlimen. Janganlah Umno cuba berlakon dalam isu ini. Rakyat sangat kenal dengan Umno yang membisu dalam isu Norasiah Bokhari, Natrah. Lina Joy dan kenyataan mufti Perak 250,000 umat Islam murtad.

PAS rosak akidah?


Hebat sungguh Ulama' Wanita Umno, Mashitah Ibrahim  yang menuduh hala tuju perjuangan Pas dilihat semakin kabur dan bercelaru apabila parti tersebut sanggup mengorbankan akidah semata-mata untuk tujuan politik. Mungkin kenyataan itu boleh kita fahamkan sebagai PAS ROSAK AKIDAH.

Mashitah berkata, hala tuju perjuangan Pas yang kabur itu terbukti apabila parti berkenaan tidak menyokong Akta Murtad dan penganjuran Himpunan Sejuta Umat (Himpun).

Sebaliknya, beliau berkata, parti tersebut sanggup pula menyertai perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang dipengerusikan oleh Datuk S. Ambiga, individu yang menyokong tuntutan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) semata-mata demi kepentingan politik mereka.

Kenyataan Mashitah ini dipetik dari laporan sebuah media pengampu Umno hari ini.

Ternyata Mashitah cuba mengelirukan rakyat dengan menuduh PAS rosak akidah tetapi pada masa yang sama berdiam diri apabila pemimpinnya mengeluarkan kenyataan yang amat mengerikan antaranya :-

1) Hudud tidak sesuai di Malaysia dengan alasan tertentu

2) Kalau laksana hudud tangan kita boleh makan sup tangan

3) Hudud yang diluluskan di Kelantan adalah hudud PAS

4) Hukum Islam tidak boleh dilaksanakan kerana masyarakat majmuk.

Pada masa yang sama Mashitah mendiamkan diri dengan tindakan kerajaan BN mengenepikan sistem ekonomi Islam (mengamalkan riba), membiarkan wanita dan puteri Umno tidak menutup aurat dan lain-lain.

24 October 2011

Tarik balik penggatungan : UIA malukan diri sendiri, Zaleha mesti letak jawatan

pro bari poster uia 241011Universiti Islam Antarabangsa (UIA) memalukan dirinya sendiri apabila menggantung Prof Aziz Bari dan hari ini menarik balik penggantungan tersebut. Tidakkah ini namanya tindakan ala Pak Pandir dan memalukan diri mereka sendiri.


Sehubungan dengan itu saya sekali lagi menyeru UIA memecat Rektornya Zaleha Kamaruddin atau beliau sendiri meletakkan jawatan, itupun kalau beliau mempunyai harga diri.


Media petang tadi melaporkan bahawa UIA menarik balik penggantungan Pakar Perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarahnya berkuatkuasa serta-merta.

Menurut peguam Zulqarnain Lukman, beliau menerima surat daripada universiti memaklumkan bahawa anak guamnya harus melapor diri kepada dekan fakulti undang-undang esok.

Peguam itu mengesahkan ia bermaksud Aziz boleh menyambung tugasnya seperti biasa esok.

Bagaimanapun, tambahnya, siasatan terhadapnya masih berjalan kerana universiti perlu masa menimbangkan dengan teliti jawapan kepada surat tunjuk sebab.Tindakan menarik balik penggantungan ini dilihat dibuat berdasarkan penentangan hebat dari pelbagai pihak termasuk pelajar, kakitangan UIA dan rakyat Malaysia. 


Namun bagi saya penarikan balik penggantungan ini tidak cukup kerana Aziz Bari akan terus disiasat dan kemungkinan akan dikenakan tindakan. Sepatutnya penyiasatan itu juga dihentikan dan kes ini ditutup terus.

Mari BERPIKET 3 NOV

Saya menyokong penuh keputusan Pakatan Rakyat  yang akan bersama-sama Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dalam piket besar-besaran serentak di seluruh negara, 3 November depan.


Adalah diharapkan seluruh warga pekerja di Malaysia dan juga rakyat Malaysia yang prihatin, mari sama-sama kita berpiket menyatakan sokongan kepada MTUC.


Ahli-ahli dan penyokong PAS mesti keluar beramai-ramai berpiket bagi memberikan isyarat kepada kerajaan BN bahawa rakyat Malaysia membantah akta baru ini.

Piket tersebut bagi membantah Akta Kerja (Pindaan) 2000 yang diluluskan Dewan Rakyat sebelum pembentangan Belanjawan 2012 baru-baru ini.

Akta ini membolehkan majikan mengambil pekerja secara kontrak melalui agensi yang dilantik sebagai orang tengah di antara majikan dan pekerja.

Agensi yang membekalkan pekerja secara kontrak akan dilembagakan dan dikitiraf kerajaan.

Bercakap pada sidang media di Pejabat PAS Selangor, dekat sini hari ini, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, PAS menyokong penuh tindakan MTUC menganjurkan piket tersebut kerana nasib pekerja bawahan semakin tidak terbela apabila semakin banyak pekerja kontrak diambil.

Kedai 1Malaysia : Semakin banyak kedai runcit gulung tikar

Kewujudan pasaraya besar dan kedai 1Malaysia di seluruh menyebabkan semakin banyak kedai-kedai runcit gulung tikar kerana tidak mampu bersaing. Ini kerana kedai runcit tidak mampu menawarkan harga yang rendah berbanding pasaraya besar.

Kerajaan diseru agar menangani perkara ini dengan bijaksana bagi menjamin kebajikan pengusaha kedai-kedai runcit yang hilang mata pencarian mereka. Bagi saya kerajaan sepatutnya mencari jalan untuk menurunkan harga barangan bukannya semata-mata menubuhkan kedai 1Malaysia yang terdiri dari kroni mereka untuk menawarkan harga murah.

Apakah kerajaan mahu melihat pekedai-pekedai runcit terus menderita hilang mata pencarian. Mahu tida mahu kerajaan mesti mencari jalan bagi mengawal harga barangan untuk memastikan rakyat tidak terbeban.

23 October 2011

Isu Aziz Bari : DEMONSTRASI LEBIH BESAR, Zaleha mesti DIPECAT

Presiden, kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen, Haziq Abdullah bin Abdul Aziz menggesa rektor UIA supaya menarik balik penggantungan ke atas Professor Abdul Aziz Bari dengan kadar segera.


"Minta maaf kepada Prof Aziz Bari atau akan berdepan dengan demonstrasi yang lebih besar daripada semalam dalam jangka masa yang terdekat ini." 


"Siasatan harus dilakukan dengan adil dan telus tanpa sebarang campur tangan ahli politik. Kami percaya ada tangan-tangan ghaib yang cuba menganiaya Prof Aziz Bari memandangkan kenyataan-kenyataan Aziz Bari diliihat sering tidak memihak kepada parti pemerintah." ujar Haziq dalam tulisannya yang disiarkan sebuah portal berita internet.

Beblaiu juga mencabar pihak UIA atau mana-mana pihak sekalipun, sekiranya apa yang dikatakan oleh Prof Aziz Bari bahawa sultan tidak boleh dikritik adalah salah, maka tampilkan seorang ahli akademik untuk berbahas dengan beliau.

Kenyataan Haziq merupakan perkara serius dan menggambarkan penentangan terbuka mahasiswa ke atas pentadbir universiti yang dilihat jelas bertindak tidak cerdik dan dipengaruhi oleh tangan-tangan ghaib.

Sesungguhnya tindakan Rektor UIAM, Zaleha Kamaruddin menunjukkan kegagalan beliau memimpin sebuah institusi pendidikan bertaraf antarabangsa. Bagi saya adalah wajar pihak kerajaan memikirkan semula keputusan melantik beliau menjadi Rektor kerana terbukti beliau bukan sahaja memalukan universiti malah negara di persada antarabangsa.

Sepatutnya sebagai sebuah Universiti yang mendaulatkan ilmu tidak timbul tindakan tidak cerdik seperti. Adalah wajar Zaleha Kamaruddin diberhentikan serta merta kerana kegagalannya menjaga nama baik UIAM dan Malaysia.

Rakyat akan terus TERTEKAN, GST TAK LAMA LAGI

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mendakwa kerajaan di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak tidak ada kawalan ke atas perbelanjaan yang boros dan gaya hidup mewah.

Pada masa yang sama, rakyat pula katanya bakal dikenakan cukai barangan GST (Goods and Services Tax) yang sekaligus menyaksikan rakyat bawahan akan terus terbeban.

“Rang Undang-Undang berkaitan sudah diedarkan, tunggu masa hendak diluluskan dan akan dilaksanakan kutipan cukai baru itu ke atas segenap lapisan rakyat tanpa mengira miskin atau kaya.

“Sedangkan dia tidak ada kawalan ke atas perbelanjaan yang boros dan gaya hidup mewah, bahkan memperkenalkan cukai baru," katanya.Slogan RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN memang benar di mana rakyat akan terlebih dahulu dibebankan oleh kerajaan berbanding dengan pimpinan BN yang terus mewah dan boros.


Rakyat akan terus menangis dan merintih di atas kemewahan dan keborosan.


Sumber :Harakahdaily

Janji tak ditepati : Monyet dan kucing Melimau 'HANTAR MEMO' pada Ali Rustam

Monyet dan kucing di Merlimau sudah menunggu lebih 8 bulan untuk melihat taman mereka dibina di Merlimau. Ini kerana Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam pernah berjanji pada kempen Pilihanraya Kecil Merlimau bahawa satu taman untuk mereka akan dibina di Jeti Merlimau.


Mohd Ali dalam kenyataannya pada 10 Februari lalu memberitahu bahawa kerajaan negeri bercadang mewujudkan taman rekreasi yang mengandungi habitat binatang ternakan berhampiran Jeti Muara Sungai Merlimau di pada masa depan.
Beliau berkata, rancangan tersebut termasuk dalam projek menaik taraf jeti berkenaan yang melibatkan perbelanjaan kira-kira RM5.6 juta.
Menurutnya, peruntukkan itu disediakan di bawah kerajaan Pusat selepas perlaksanaanya diluluskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengadakan lawatan ke jeti tersebut tahun lalu.
”Jeti Muara Sungai Merlimau ini akan menjadi salah sebuah taman rekreasi di negeri ini malah di situ bukan sahaja ada jeti tetapi ada taman hidupan monyet dan kucing,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan nelayan Jeti Muara Sungai Merlimau di Merlimau semasa berkempen untuk memancing undi pengundi Merlimau.
Saya yakin jika monyet dan kucing di Merlimau boleh berkata-kata dan menulis sudah tentu mereka akan membuat temujanji dan menghantar memorandum kepada Ketua Menteri untuk meminta pembinaannya disegerakan.
Nampaknya Ketua Menteri cuba memperdayakan bukan sahaja manusia malah binatang pun diperdayakan, Saya menuntut beliau memohon maaf kepada Kucing dan monyet.

Rosmah hebat berSILAT ...... dapat ANUGERAH dari Persatuan Silat Lincah

Tahniah kepada isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor yang dilaporkan telah menerima 'Anugerah Selendang Tun Fatimah' daripada Persatuan Seni Silat Lincah Malaysia sebagai tanda mengangkat martabat wanita Melayu zaman ini...


Mungkin beliau seorang yang hebat bersilat dan hebat pencaknya. Jika tidak masakan beliau dianugerahkan selendang Tun Fatimah. 


Selepas ini jangan ada yang cuba mengacah beliau, kerana Datin Seri kita ini hebat bersilat. Silap langkah buruk padahnya kita. Terkulai leher kita kena buah dan bunga silat beliau. Sudah tentu selepas ini musuh Rosmah tidak akan berani 'berlawan' dengan Rosmah.

Isu Aziz Bari : Semoga Allah beri HIDAYAH KEPADA PENTADBIR UIAM

Persatuan Alumni Mahasiswa Islam (PAMI) ingin melahirkan rasa sedih dan kesal terhadap tindakan penggantungan yang dikenakan terhadap Prof. Dr Abdul Aziz Bari, seorang pakar perlembagaan di Malaysia yang telah berkhidmat sekian lama dengan UIAM.


Pada pendapat kami, adalah kurang adil tindakan penggantungan dikenakan terhadap Prof. Dr. Aziz sebelum beliau diadili terlebih dahulu. Sebagai salah sebuah institusi pendidikan yang ulung di Negara ini, tindakan UIAM yang menghukum sebelum bicara dilihat tidak mencerminkan nilai keadilan dan keintelektualan yang sepatutnya menjadi teras sebuah universiti yang menggunakan Islam sebagai namanya.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Dr  Aziz Bari adalah bersandarkan kepada ilmu yang dimilikinya sebagaimana kenyataan yang pernah dikeluarkan Prof. Datuk Zainal Kling tentang sejarah Malaysia berdasarkan ilmu yang dimilikinya. Sewajarnya isu seperti ini tidak ditangani dengan tindakan menghukum tetapi melalui perbincangan intelektual dan diskusi-diskusi ilmiah selaras dengan taraf UIAM sebagai sebuah universiti antarabangsa.

Selain itu, berdasarkan tulisan dan buku-buku yang pernah dihasilkan oleh Prof. Dr. Aziz Bari adalah seorang murabbi yang konsisten dalam mempertahankan kedudukan Islam dan Raja-Raja dalam perlembagaan. Beliau juga adalah antara ilmuan yang melakukan penyelidikan berkenaan gejala riddah khususnya dari aspek undang-undang.

Justeru itu, penggantungan beliau oleh UIAM atas dakwaan bahawa beliau “memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti” amat diragui. Keadaan ini menimbulkan kerisauan bahwa ada campurtangan politik di dalam isu ini. Kami berharap agar UIAM dapat membebaskan diri mereka daripada terpengaruh dan dipengaruhi unsur-unsur politik yang tidak membina.

Oleh itu, sebagai sebuah NGO yang ahlinya terdiri daripada komuniti orang-orang terpelajar yang pernah menimba ilmu di universiti, kami berharap pihak UIAM menarik balik penggantungan yang dikenakan kepada Prof Dr. Aziz Bari dan memberikan ruang kepada beliau untuk memberikan penjelasan sebelum menjatuhkan hukuman. Semoga Allah memberikan hidayah kepada pihak pentadbiran UIAM untuk menjernihkan kekeruhan yang timbul ini seterusnya memartabatkan diri menjadi antara university terulung di negara ini.

Yang benar,
Mohd Naim bin Hassan
Setiausaha Agung,
Persatuan Alumni Mahasiswa Islam (PAMI)

2 maut dan 40 hilang JAMBATAN RUNTUH


Sekurang-kurangnya dua orang maut dan lebih daripada 40 lagi hilang apabila sebuah jambatan gantung yang penuh dengan orang, runtuh.

Pasukan kecemasan hanya dapat menyelamatkan empat orang dari sungai Trishuli serta menemui dua mayat warga India dan Nepal.

Seramai 47 orang dilaporkan berada di atas jambatan itu sebelum ia runtuh dan terjunam ke dalam sungai.

Insiden berlaku Selatan Nepal.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter