17 September 2011

Otak Mat Sabu diletak di atas kepala lutut

Inilah Professor kangkung yang berhujah secara emosi dan dikelirukan oleh akhbar pencacai Umno.

Mohamad Sabu tidak pernah menyatakan sokongan kepada komunis, tidak pernah menyanjung komunis tetapi menentang ideologi komunis tetapi akibat fitnah akhbar pencacai Umno Professor pun kena tipu.

Ikuti ucapan Professor Kamaruddin Kachar dan nilaikan sendiri.

Malaysia lebih majmuk sekarang

Kewarganegaraan dan kerakyatan jadi bahan dagangan dan mainan. Hak mengundi jadi bahan bahan lelongan dan perniagaan. Semuanya gara-gara puak-puak yang tamakkan kuasa menggunakan kuasa mereka memberi kerakyatan dan hak mengundi kepada pendatang dengan mudah asalkan mereka mengundi golongan tidak bermaruah ini.

Malaysia yang dulunya sudah majmuk dengan orang Melayu, Cina, India sebagai komponen utama kini ditambah dengan bangsa Bangladesh, Nepal, Pakistan, Indonesia dan lain-lain.

Bukti terbaru yang diperolehi dari pengakuan Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina yang dipetik dari www.ngoab.gov.bd - laman rasmi Hal Ehwal badan bukan kerajaan (NGO) Jabatan Perdana Menteri negara itu.
Mengikut laman itu, Sheikh Hasina berkata pekerja Bangladesh di Malaysia diberi kewarganegaraan dengan mudah asalkan mengundi parti yang mewakili kerajaan pemerintah.
Beliau juga mengesahkan sebilangan pekerja Bangladesh dalam beberapa sektor di Malaysia, diberi taraf kewarganegaraan sejak tahun lalu.
Katanya, mereka juga diberi hak sebagai pengundi dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
Selepas rakyat komposisi rakyat Malaysia akan seperti berikut : Melayu X%, Cina Y%, India Z%, Bangladesh B%, Indonesia C, Pakistan D %, Nepal E% dan sebagainya. 
Hak keistimewaan rakyat Malaysia terpaksa dikongsi dengan pendatang tanpa izin yang dihadiahkan dengan kewarganegaraan dan hak menundi. Bantuan Pendidikan, Kesihatan dan sebagainya terpaksa dikongsi dengan Mat Bangla, Mat Nepal, Mat Indon dan sebagainya.
Inilah bahananya apabila tampuk kekuasaan diberikan kepada orang yang tidak takut kepada Allah. Apa juga kerja yang mereka yakin akan memberikan kemenangan kepada mereka akan dilaksanakan oleh mereka tanpa rasa takut dan segan.

Umno terus mengamalkan iktikad "Politik Tidak Ada dalam Islam'?

Setiap kali penceramah atau Khatib membaca khutbah menyentuh isu-isu semasa seperti kewajipan mencegah kemungkaran yang dilakukan oleh sesiapa sahaja contohnya pemerintah; kewajipan melaksanakan hukum hudud; kewajipan melaksanakan undang-undang Islam di Malaysia; Tidak menyokong kerajaan yang zalim dan menggalakkan maksiat; menjauhi pemimpin rasuah dan membazir serta lain-lain.....akan anda jemaah masjid atau AJK Masjid yang bising dan membuat bantahan kononnya ceramah dan khutbah untuk menyentuh politik kepartian. Sedangkan apa yang diutarakan oleh Ustaz dan khatib itu adalah ajaran Islam yang asas yang mesti dipatuhi oleh umat Islam. Namun oleh kerana ianya tidak sebulu dengan Umno/BN yang memerintah maka mereka menuduh ianya adalah politik.

Bagi saya kalau ia politik adakah ia haram dan tiada dalam Islam. Sedangkan nabi sendiri berpolitik dan menjadi Ketua Negara Madinah. Nabi bermesyuarat dan menjalankan semua urusan pentadbiran di masjid.

Tetapi hari ini terbalik. Semua urusan politik dan hukum-hukum agama yang berkaitan politik tidak boleh dan diharamkan dari dibincangkan dan diajarkan di Masjid. Semua ini gara-gara brainwash dari penjajah kepada pemerintah yang ada sekarang yang takut kuasa mereka tergugat jika rakyat fahama politik Islam.

Terbukti Umno/BN masih mengamalkan iktikad politik suku agama suku atau politik tiada kena mengena dengan Islam.

Malangnya pada masa yang sama merekalah yang mengotori masjid dengan politik sempit apabila melantik semua AJK masjid dari kalangan penyokong Umno dan pimpinan Umno walaupun ada antara mereka yang tidak layak. Jabatan Agama khasnya di Melaka ini akan menamakan AJK masjid dengan nasihat dari Umno.

Inilah yang menyebabkan perpecahan dalam masyarakat di mana anak kariah tidak setuju dengan perlantikan sesetengah AJK masjid yang mereka kenal siapa AJK tersebut.

Isu jalur gemilang pula diwar-warkan


Utusan sebuah akhbar pemfitnah no 1 di Malaysia hari ini menyiarkan laporan kononnya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M. Manoharan menegaskan bahawa pembangkang akan bertindak menukar Jalur Gemilang jika memperoleh kuasa dalam pilihan raya umum akan datang.

Kenyataan bersifat kurang ajar itu disiarkan ADUN DAP terbabit menerusi laman sosial Facebook miliknya semalam dan didedahkan oleh portal berita terbaru, www.mole.my hari ini.

Secara jelas, beliau menulis kenyataan menerusi status dalam laman berkenaan yang berbunyi: “I distributed many DAP flags today in my constituency. I refused to fly the Malaysian flag because it looks more BN than Malaysian. (Saya mengedarkan banyak bendera DAP hari ini dalam kawasan undian saya. Saya menolak untuk mengibarkan bendera Malaysia kerana ia kelihatan seperti BN berbanding Malaysia).

Memang sejak dari dahulu lagi, kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sambutan kemerdekaan seolah-olah seperti sambutan Umnio kerana hanya pemimpin Umno sahaja yang diagung-agungkan sebagai pejuang kemerdekaan sedangkan pemimpin-pemimpin lain seperti Dr Burhanuddin Helmi, Ustaz Abu Bakar Al Baqir, Ahmad Boestamam, Ibrahim Yaakub dan lain-lain tidak dikelaskan sebagai Pejuang kemerdekaan.

Oleh sebab itulah rakyat kelihatan kurang mengibarkan jalur gemilang di kereta dan rumah kerana mereka melihat seolah-olah sambutan kemerdekaan umpama sambutan kemerdekaan Umno sahaja. Demikian kenyataan Mohamad pada ceramah beliau di Permatang Pasir, 14 September lalu.

Saya menjangkakan isu jalur gemilang ini mungkin akan terus dibesarkan bagi memanjangkan isu kemerdekaan dan pejuang kemerdekaan yang difitnahkan kepada Mohamad Sabu.

16 September 2011

Laporan Polis untuk Zainal Kling


Saya telah membaca di dalam akhbar Utusan Malaysia di Pejabat PAS Pusat di tingkat 2 no 318-A Jalan Raja Laut 50350 pada 10 September 2011 lebih kurang pada 10.00 pagi yang mana Ketua Kluster Sejarah, Warisan dan Sosiobudaya, Majlis Professor Negara (MPN), Prof Datuk Dr Zainal Keling dalam satu sidang akhbar di Putrajaya pada 9 September 2011 lalu telah mengatakan bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah sebaliknya hanya dilindungi dan dinaungi oleh British. Beliau mengatakan lagi "jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun. Itu adalah kesalahan yang amat besar".

Saya, mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia amat terkejut dengan kenyataan tersebut yang dikeluarkan oleh seorang yang berpengaruh dan dikatakan pakar dalam bidang sejarah tanahair malah dinyatakan beliau mewakili Majlis Profesor Negara. Kenyataan yang tidak bertanggungjawab ini telah mengganggu-gugat kestabilan dan mengelirukan segenap lapisan masyarakat yang telah sekian lama diajar dan difahamkan bahawa British adalah penjajah Negara dan kemerdekaan yang dicapai pada 31 Ogos 1957 merupakan kemerdekaan dari penjajahan British.

Kenyataan ini juga sekaligus menafikan pengorbanan para pejuang-pejuang kemerdekaan tanahair yang telah mempertaruhkan nyawa seperti Tok Janggut, Mat Kilau, Dato' Bahaman, Dol Said, Rosli Dobi dan lain-lain.

Dewan Pemuda PAS Malaysia merasakan terdapat agenda tersembunyi yang dirancang oleh pihak tertentu di sebalik kenyataan ini yang bertujuan menggugat keharmonian dan mewujudkan kegusaran dalam masyarakat bagi mengalih perhatian rakyat terhadap isu-isu lain yang gagal ditangani oleh pihak yang berwajib. Kenyataan ini juga mencerminkan seolah-olah rakyat telah ditipu selama 54 tahun apabila menyambut Hari Kebangsaan setiap tahun sebagai ulangtahun kemerdekaan negara dari cengkaman penjajahan British di samping ia juga telah menghina Raja-Raja Melayu yang digambarkan seolah-olah tidak berbuat apa-apa bagi menghalang kemasukan penjajah ke Tanah Melayu. Sekiranya Negara tidak pernah dijajah dan hanya dilindungi atau dinaungi oleh British,  apa perlu duit rakyat dihabiskan oleh Kerajaan setiap tahun untuk mengadakan majlis sambutan Kemerdekaan secara besar-besaran tersebut.

Tiadanya pendirian yang jelas di pihak kerajaan berkenaan perkara ini memburukkan lagi keadaan dan dikhuatiri akan menimbulkan keadaan huru-hara dalam masyarakat jika tidak dibendung dari awal apabila rakyat merasa tertipu dan mengambil tindakan sendirian yang bertentangan dengan undang-undang.

Sehubungan dengan itu, Dewan Pemuda PAS Malaysia menuntut agar Prof Datuk Dr Zainal Keling disiasat dan didakwa di mahkamah kerana secara jelas telah melakukan suatu kesalahan di bawah Seksyen 505 Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan atau berita yang telah menimbulkan kegusaran, kekeliruan dan mengganggu ketenteraman awam yang boleh mendorong dan/atau mengapikan mana-mana pihak untuk melakukan sesuatu kesalahan yang bertentangan dengan undang-undang.

Sekian laporan saya.

Nasruddin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

15 September 2011

Suhaizan akan dedahkan 10 kad pengenalan palsu setiap hari

Ketua Dewan Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat berkata beliau akan mengeluarkan setiap hari sepuluh kad pengenalan palsu sehingga satu jawatankuasa siasatan di buat oleh pihak kerajaan. 


Beliau berkata demikian yang saya petik dari laman Facebook beliau hari ini.

Cadangan dan tindakan beliau saya sokong penuh bagi membuktikan kepada rakyat betapa dahsyat kedurjanaan yang dilakukan oleh pihak-pihak terbabit yang sanggup menggadaikan keselamatan dan kedaulatan negara demi kuasa dan pangkat mereka.

Tindakan mengeluarkan kad pengenalan palsu ini adalah tindakan yang amat bahaya dan mengancam keselamatan negara. Namun sehingga kini tiada siasatan dibuat walaupun pendedahan demi pendedahan dilakukan oleh PAS dan PR.

Gempar : Kadi kena tangkap khalwat?


Sehari dua ini kita digemparkan dengan berita seorang Kadi @ Pegawai Agama ditangkap khalwat di negeri Melaka ini. Saya mendoakan agar berita ini tidak benar kerana ianya jelas memalukan umat Islam jika ia benar. 


Mana tidaknya jika benar, di mana kita hendak letakkan muka kerana Kadi ialah seorang yang berilmu yang sering memberikan nasihat kepada sesiapa sahaja yang mempunyai masalah berkaitan dengan agama.

Saya mengharapkan Ketua Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM), Ustaz Rahimin Bani menafi atau  mengesahkan berita ini kerana ianya penting bagi menjaga kesucian Islam. Kalau ianya tidak benar maka pihak yang menabur fitnah mesti didakwa kerana menabur fitnah. Kalau ianya benar ia merupakan suatu peristiwa malang bagi negeri Melaka setelah berlakunya penyelewengan dalam wang zakat kerana digunakan untuk buat bangunan kini Pegawai Agama @ Kadi pula didakwa melakukan khalwat.

Gaji tak naik-naik, harga barang naik 2 kali ganda

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari (gambar) berkata rakyat Malaysia semakin sengsara lantaran kegagalan kerajaan pimpinan BN menguruskan ekonomi negara.

"Contoh paling mudah ialah tentang isu kenaikan gaji, di mana gaji dari tahun 1990-an bagi seorang Jurutera muda yang baru kerja adalah RM1800-RM2000, sekarang ini gajinya Jurutera pun sama lebih kurang RM2,200 sebulan, sedangkan harga barangan sudah naik hampir 2 kali ganda".

"Harga rumah kos sederhana tahun 1990-an sekitar RM60,000 sekarang harga rumah yang sama sudah mencecah RM120,000, begitu juga dengan barangan lain harganya naik 2 kali ganda" ujar Adly.

Beliau berkata ini membuktikan kegagalan kerajaan BN dalam memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat Malaysia.

"Satu lagi contoh, gaji Jurutera muda yang bekerja dengan syarikat antarabangsa di luar negara di sekitar USD10,000, sedangkan Jurutera yang bekerja di Malaysia gajinya sekitar RM2,200 sahaja, cuba bandingkan bezanya".

"Semuanya patut disedari oleh anak-anak muda supaya mereka dapat membuat penilaian tentang keupayaan BN memerintah negara" tegas Adly.

Beliau berkata demikian pada ceramah perdana anjuran Dewan Pemuda PAS Melaka di Kg Permatang Pasir, Alai Melaka malam tadi.

Umno masih berpolitik cara 60-an

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata Umno terus berpolitik dengan cara politik tahun 60-an.

"Siapa buat jalan raya....Umno siapa buat bangunan ...Umno" itulah cara kempen Umno sampai sekarang".

"Sedangkan sekarang pemikiran rakyat sudah berubah, Umno masih tidak berubah, rakyat sekarang akan bertaya berapa kos buat jalan, berapa kos buat bangunan, jika harganya melambung tinggi dari harga sebenarnya mereka akan bertanya adakah berlaku rasuah atau penyelewengan, itu rakyat sekarang bukan macam Umno yang masih berfikiran macam tahun 60-an" kata Mohamad Sabu yang lebih mesra dengan panggilan Mat Sabu atau Bang Mat.

Mohamad berkata rakyat sekarang terdedah kepada media baru iaitu Blog, Facebook, Twitter dan sebagainya, namun Umno/BN masih menggunakan media cetak dan TV untuk mempengaruhi rakyat.

"Rakyat dah meluat baca Utusan, tengok TV1,2 dan 3 semuanya menipu dan membelit" ujar Mohamad.

Umno, katanya tidak mengambil pengajaran kejatuhan kerajaan Hosni Mubarak di Mesir, walaupun media ditutup dan disekat tetapi generasi anak-anak mendapat maklumat alternatif dari media baru ini.

Beliau menyatakan demikian ketika menyampaikan ceramah anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka di perkarangan Surau Ustaz Ali, Permatang Pasir, Melaka malam tadi. Turut berceramah ialah Pesuruhjaya PAS Negeri, Adly Zahari.

Sejarah Kemerdekaan : Murid pening angkara Professor Kangkung

Sketsa pagi Isnin:

Lokasi : Kelas Sejarah tingkatan 3

Guru Sejarah: Kelas!... siapa tahu, siapakah "bapa kemerdekaan" Malaysia.

Murid: Tiada sesiapa cikgu.

Guru Sejarah: Kenapa kamu cakap macam tu!...
Murid: Zainal Keling cakap, negara kita tak pernah dijajah jadi kita tak perlu ada bapa kemerdekaan.

Guru Sejarah: Dalam hati; 'Rosak minda murid-murid'.Sumber : FB Umno tak suke masjid
Gambar di atas sekadar hiasan

14 September 2011

PRU 13 : Najib pun tak layak JADI CALON BN, dia bukan calon yang boleh menang.

Presiden Umno, Najib Razak sudah beberapa kali menyatakan bahawa Umno/BN akan meletakkan calon yang boleh menang di semua kerusi samada parlimen atau Dun. Memang sedap bunyinya cakap Najib ini. Tetapi beliau tidak sedar bahawa beliau sendiri kalau calon yang tidak boleh menang atau calon yang akan menyebabkan peluang Umno/BN untuk menang menjadi tipis. Ini kerana pelbagai masalah yang beliau hadapi dan telah beliau lakukan sehingga rakyat menjadi semakin benci kepada Umno/BN.

Ini ditambah lagi dengan gelagat 'Mem Besar'nya Rosmah yang menyebabkan rakyat dan kalangan pemimpin Umno/BN sendiri menjadi semakin meluat kepada Najib. Perdana Menteri itu boleh disifatkan sebagai liabiliti atau biawak hidup yang terpaksa digalas oleh Umno/BN. 

Beban menanggung Najib dan Rosmah ini memang sukar untuk dipikul oleh Umno/BN. Malangnya Najib tidak sedar diri dan syok sendiri. Tukang-tukang bodek di  keliling kelalang beliau juga terus mengampu beliau tanpa Najib sedari. 

Pelbagai isu yang dikaitkan dengan anak Perdana Menteri kedua ini yang tidak dijelaskan dengan meyakinkan oleh beliau antaranya isu Altantuya, isu scorpene, isu cincin, isu pembaziran dan sebagainya.

Sejak dari dahulu lagi pemimpin PAS menasihatkan Najib supaya membersihkan namanya dari semua isu tersebut dengan menyaman pihak yang menuduh dan mendakwa beliau terlibat dengan isu-isu di atas. Namun beliau tetap berdiam diri. Kini musuh-musuh politik beliau khasnya dari dalam menggunakan isu tersebut secara halus untuk menerajang beliau dari tampuk pemerintahan yang sangat diidamkan oleh orang-orang politik yang menjadi takhta, wanita dan harta sebagai matlamat perjuangan.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar hari ini berkata berkata  langkah Dr Mahathir yang menasihatkan Najib agar melewatkan pilihan raya umum ke-13 adalah satu bentuk tekanan terhadap Najib selaku Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN).
Mahfuz melihat dalam Umno sekarang berdepan isu calon atau isu parti sendiri yang mana mereka mahu meletakkan calon yang boleh menang... Tun Mahathir cuba beri mesej bahawa beliau (Najib) juga tidak berkelayakan sebagai seorang calon.
Beliau berkata Najib menjadi liabiliti dan beban kepada Umno-BN, sebab itu diminta supaya dilewatkan pilihan raya umum ke-13, malah dalam Umno juga ada gesaan supaya Najib berundur sebelum pilihan raya umum ke-13,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.
Memang tidak syak lagi bahawa ramai di kalangan pemimpin Umno yang sedar bahawa Najib menjadi penyebab kepada berkurangannya sokongan kepada Umno/BN sekarang. Lantaran itulah mereka memulakan tekanan kepada Najib secara senyap dan terang-terangan.

Mat KIlau Pahlawan Pahang - Pejuang Kemerdekaan menentang PENJAJAH


Mat Kilau Pahlawan Pahang

PAHLAWAN terbilang Melayu, Mat Kilau tidak hanya berjuang menentang penjajah di negeri kelahirannya, Pahang malah turut sama menyemarakkan semangat perjuangan bagi menebus maruah bangsa dan agama di negeri jiran iaitu Terengganu dan Kelantan.

Anak kelahiran Kampung Masjid Pulau Tawar, Jerantut itu adalah anak kepada orang besar Pahang, Imam Rasu yang turut dikenali seb...agai Tok Gajah . Sekitar 1890-an, berlaku pemberontakan rakyat di Pahang yang marah dengan tindakan British mengambil alih tugas memungut cukai dan hasil daripada pembesar negeri yang dilantik. Antara yang menerima akibat daripada campur tangan pentadbiran British di Pahang adalah pembesar negeri iaitu Tok Gajah dan Dato' Bahaman .

Kesan daripada itu, bermula siri pemberontakan di kalangan pembesar negeri hingga mengakibatkan mereka diburu British kerana menentang penjajah. Rentetan daripada peristiwa itu, British mengisytiharkan perang terhadap beberapa pembesar Pahang dan mengarahkan mereka ditangkap serta dihukum.

Bagaimanapun, Mat Kilau dan beberapa pembesar lain berjaya melarikan diri dan menyebarkan semangat perjuangan menentang penjajahan di negeri jiran iaitu Kelantan dan Terengganu. Perjuangan Mat Kilau mendapat sokongan padu daripada dua tokoh ternama kedua-dua negeri iaitu ulama terkenal Terengganu, Tok ku Paloh dan Abdul Rahman Limbong serta Tok Janggut di Kelantan (Foto Tok Janggut)

Melalui kerjasama dan sokongan padu yang diberikan, Mat Kilau yang agak mahir dengan ilmu hutan menyusup masuk ke Terengganu dan Kelantan melalui beberapa laluan khusus yang hingga ke hari ini laluannya masih tetap digunakan khususnya pencari gaharu. Dipercayai, terdapat tiga laluan yang digunakan Mat Kilau untuk ke Terengganu dan Kelantan bagi mendapatkan sokongan penduduk di kedua-dua negeri itu.

KEMUNCULAN MAT KILAU

Alkisah, maka pada tanggal 27 hb. Disember 1969, Mat Din telah dibawa oleh anak-anak cucunya ke Masjid Kampung Pulau Tawar dan pada hari Jumaat itu juga, orang ramai sungguh terkejut apabila mengetahui orang tua yang bernama Mat Din itu adalah Mat Kilau bekas Pahlawan Melayu Pahang yang cukup terkenal menentang penjajahan Inggeris dulu.

Susulan daripada itu, atas perkenan Sultan Pahang sebuah Jawatankuas Penyiasat telah ditubuhkan yang diketuai oleh Dato' Abdul Aziz Ahmad telah menjalankan tugas untuk menyiasat perkara tersebut iaiutu pada 6 hb. Ogos 1970. Hasil siasatan yang dibuat , maka Menteri Besar Pahang ketika itu, Tan Sri Haji Yahya Mohd Seth telah mengisytiharkan kesahihan Mat Din adalah sebenarnya Mat Kilau , yang pada ketika itu telah berusia 123 tahun.

Beliau dilahirkan di Kg.Kendondong Pulau Tawar, pada usia 12 tahun beliau telah dihantar oleh bapanya Imam Rasu ke Trengganu untuk belajar sekolah pondok. Sesudah tamat belajar, Mat Kilau kembali ke Pulau Tawar dan Sultan Pahang berkenan menganugerahi daerah Budu untuk ditadbir oleh beliau..

Apabila Dato' Bahaman menentang penjajahan Inggeris pada tahun 1891, Mat Kilau telah membantu dan menyebelahinya. Beberapa tahun kemudian Mat Kilau terpaksa meninggalkan Pahang kerana serangan bertubi-tubi dari pihak Inggeris dan tali barut mereka yang telah mengkhianati pahlawan-pahlawan Melayu Pahang .

LATAR BELAKANG MAT KILAU

Imam Rasu atau Tok Gajah adalah ayah kepada Mat Kilau

Ibu Mat Kilau adalah Teh Mahda iaitu anak kepada Tok Kaut, Burau.

Mat Kilau dilahirkan sekitar tahun 1865/1866 di Kg. Kendondong, Pulau Tawar, Jerantut Pahang.

Mat Kilau dijaga dan dipelihara seperti kanak-kanak lain di kampung.

ZAMAN KANAK-KANAK

Mat Kilau diserah mengaji Quran dengan beberapa kanak-kanak lain.Mat Kilau mengaji dengan tekun hinggakan dia pandai membaca Quran dengan berbagai lagu.

Apabila tamat Quran Mat Kilau belajar berzanji dan diikuti dengan berdikir Maulud.Setelah pandai berzanji dan berdikir Maulud,barulah Mat Kilau belajar berdikir rebana yang lebih terkenal sebagai 'Dikir Pahang'.

Oleh kerana suaranya merdu,maka jadilah Mat Kilau sebagai seorang pendikir yang terkenal di Pulau Tawar.

HOBI MAT KILAU

Semasa kecil Mat Kilau suka bermain gasing.Oleh itu kerana mat Kilau pandai main gasing,maka dialah yang dijadikan jurumudi,iaitu orang yang memangkah terakhir.Apabila ada perlawanan main gasing seperti melawan pasukan Pedah di sebelah Hulu Atau Burau di sebelah Hilir, Mat Kilau dijadikan Ketua pasukan Kampung Masjid.

Setelah remaja,Mat Kilau mengambil bahagian di dalam permainan orang-orang dewasa iaitu berlaga buah keras.Disebabkan dia seorang pemuda yang kuat kudrat,maka Mat Kilau dijadikan orang tukang hencang.

Mengikut apa yang diketahui Mat Kilau tidak pernah menghencang tidak pecah. Dia jadi lebih terkenal sebagai penghencang buah keras apabila Sultan Ahmad (Sultan Pahang ketika itu ) sampai dan bersemayam di Pulau Tawar.

Mat Kilau juga gemar pergi berburu. Apabila 'peran tua' (ketua berburu) tidak berburu.Mat Kilau dijadikan peran.Akhirnya Mat kilau dijadikan Tok Peran.

Sebagai pemburu Mat Kilau telah memperolehi banyak pengetahuan bersangkut paut dengan hutan.

PERKAHWINAN MAT KILAU

Apabila berusia lebih kurang 20 tahun, Mat Kilau berkahwin dengan seorang gadis yang bernama Yang Chik binti Imam Daud, Kampung Kedondong, Pulau Tawar.
Hasil perkahwinan ini Mat Kilau telah dikurniakan tiga orang anak.

ILMU YANG DIPELAJARI

Setelah berkahwin barulah Mat Kilau belajar bersilat dan menuntut ilmu kebatinan.

Mat Kilau bukan sahaja belajar bersilat sebagaimana sahabatnya yang lain,bahkan beliau lebih mendalami silat dengan menggunakan senjata seperti keris dan parang.

Tentang ilmu batin pula Mat Kilau banyak menuntut ilmu kepahlawanan hinggakan boleh menghilangkan diri.

Mat Kilau juga banyak menuntut ilmu daripada ayahnya sendiri iaitu Tok Gajah.

Ilmu kebatinan secara agama banyak dituntutnya daripada Haji Osman yang dikenali juga sebagai Haji Muntuk sebelum dia berpindah ke Pekan sebagai Mufti Negeri Pahang.

SIKAP PERIBADI MAT KILAU

Mat Kilau mempunyai sifat-sifat pemimpin,maka beliau telah menjadi seorang pemuda yang sangat disegani dan dihormati.

Mat Kilau mempunyai cara pemikiran yang matang.Pada bula Oktober 1888 semasa Tok Gajah berada di Pekan, Hugh Clifford (Residen British di Pahang) telah datang ke Pulau Tawar dan berunding dengan anak Tok Gajah iaitu Mat Kilau itu sendiri. Ini menunjukkan Clifford mempercayai idea-idea Mat Kilau.

Mat Kilau menjadi seorang yang luas pandangan dan mendapat kepercayaan penuh dari masyarakat terutamanya bagi penduduk setempat.

Mat Kilau juga merupakan seorang yang amat disegani.Ini bukan kerana dia adalah seorang anak orang yang berpangkat tetapi kerana kejujurannya.

Mat Kilau adalah seorang yang tegas mak dia bukan sahaja disegani bahkan amat dikasihi oleh pengikut-pengikutnya.Pengikutnya terlalu ramai,tetapi yang diketahui namanya ialah Awang Nong,Teh Ibrahim,Mat Kelubi,Mat Ali (khatib), Awang (Imam) dan Mat Tahir.Mereka ini sanggup sehidup semati dengan Mat Kilau.

KEMATIAN MISTERI MAT KILAU

Khabar yang menyatakan Mat Kilau mati tersiar di dalam akhbar-akhbar Inggeris yang diterbitkan di Singapura.

The Straits Times dan The Free Press menyatakan "Ketua Pendehaka,iaitu Dato' Bahaman telah jatuh ke tanang pemerintahan Siam pada bulan Oktober,1895".

The Free Press pula memberitahu bahawa "Mat Kilau telah melawan apabila hendak ditawan dan akibatnya dia telah cedera di muka dan di kepalanya.Luka-lika itu sangat parah dan dia telah mati di dalam perjalanan ke hilir Kota Bharu disebabkan kehilangan banyak darah".

Dengan tersiarnya berita kematian Mat Kilau oleh akhbar The Free Press keluaran 22 Oktober,1895,maka pada pendapat umum tamatlah sudah riwayat Mat Kilau.akan tetapi apa yang sebenarnya berlaku tiada diketahui kecuali beberapa oarang sahabatnya seperti Mustafa bin Awang Mat (Jusoh Rimau) ,Pendekar Tok Demali, Raja Ibrahim (Pak Him), Mat Kelantan dan beberapa orang lain.

KEMUNCULAN MAT KILAU

Disebabkan Mat Kilau dicop sebagai 'penderhaka' oleh Inggeris,maka terpaksalah Mat Kilau mengasingkan diri dan berpindah dari satu tempat ke satu tempat dan akhirnya bermastautin di Batu 5,Jalan Kuantan-Gambang.

Semejak 1930 Mat Kilau juga terpaksa menukar namanya buat beberapa kali dan akhirnya dia memakai nama Mat Siam.

Dalam bulan Disember 1969,Tuhan telah menggerakkan hati Mat Kilau yang pada itu memegang kad pengenalan diri K/P 2044778 dan bernama Mohamad bin Ibrahim,memperkenalkan dirinya yang sebenar.

Untuk mengelakkan dirinya dari menjadi tumpuan ramai,maka Mat Kilau telah bersetuju mengumumkan dirinya di kampung kelahirannya. Atas daya usaha Omar bin Mat Kilau,maka Mat Kilau dibawa ke Kampung asalnya iaitu Kampung Masjid, Pulau Tawar.

Pada hari Jumaat 26 Disember 1969,Mat Kilau telah pergi ke Masjid di Kampung Masjid untuk bersembahyang Jumaat.

Selepas sembahyang, Mat Kilau telah membaca Quran dan kemudiannya mengistiharkan dirinya sebagai Mat Kilau.

Pengistiharan ini telah mengemparkan orang ramai sehingga Kerajaan Pahang menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk menyiasat. Jawatan Kuasa itu dibentuk pada 8 Januari 1970.

Beberapa orang telah ditemuramah bagi membuktikan bahawa Mat Siam itu adalah Mat Kilau.Setelah disahkan maka pada pukul 10.30 pagi hari Khamis 6 hb.Ogos 1970 Mat Siam diisytiharkan sebagai Mat Kilau oleh Menteri Besar Pahang.

Setelah empat hari selepas pengumuman pengiktirafan terhadap dirinya dibuat,Mat Kialu meninggal dunia kerana keuzuran.

Usianya ketika itu dipercayai berusia 123 tahun.Beliau tidak sempat menceritakan kisah-kisah perjuangannya kepada kita dengan lebih lanjut.

MASJID KAMPUNG PULAU TAWAR

Masjid inilah yang telah merakamkan detik sejarah penuh suka dan duka masih wujud hingga ke hari ini di Kampung Masjid, Pulau Tawar. Usianya hampir 200 tahun. Terletak kira-kira 30 minit dari bandar Jerantut. Suasana kehidupan tradisional masyarakat Melayu yang bermastautin di pesisiran Sungai Pahang masih tebal. Malah degup sejarah serta nostalgia abad ke-18 dan 19 seolah-olah baru sahaja berlalu. Masjid lama itu terletak berdekatan tebing Sungai Pahang yang jernih airnya.

Kewujudan masjid lama di situ berkaitan sejarah kepahlawanan Melayu Tok Gajah, Mat Kilau dan pengikutnya kerana di situlah tercetusnya kebangkitan semangat nasionalisme menentang penjajah Inggeris di Pahang.

Namun begitu masjid lama itu lebih sinonim berperanan sebagai pusat pengembangan ilmu serta syiar Islam bermula dari kurun ke-18 hingga awal tahun 1970-an. Perkembangan institusi pengajian pondok di Pulau Tawar berhubung rapat dengan masjid lama itu.

Di situlah markas tempat berkumpulnya tokoh ulama terkenal yang berasal dari Sumatera seperti Allahyarham-Allahyarham Imam Malim, Imam Ahmad, Imam Haji Abd Rahim, Imam Daud dan Imam Yahya. Masjid lama itu berperanan menyebarkan dakwah Islamiah.

Malahan banyak pelajar dari seluruh Jerantut, Kelantan dan Terengganu datang belajar di situ pada kurun ke-18. Menurut keterangan orang-orang tua Cucu , tapak asal pembinaan masjid lama itu dilakukan oleh Imam Perang Rasu (Tok Gajah), Mat Kilau serta orang-orang Melayu Pulau Tawar pada awal tahun 1880-an.

Masjid lama itu kemudiannya dibangunkan dengan wajah baru pada tahun 1923 tetap mengekalkan perspektif seni bina tradisional yang menggunakan kayu dan pelupuh dari hutan tempatan.

Dalam buku Sejarah Pahang ada menceritakan pembesar British, Hugh Clifford, pernah mendarat di tebing berdekatan masjid itu untuk mengadakan perundingan dengan Mat Kilau dan Tok Gajah serta penduduk Pulau Tawar supaya jangan mencampuri urusan pentadbiran Inggeris di Pahang.

Setelah mengalami kerosakan teruk diancam banjir besar tahun berikutnya, masjid lama itu mengalami sekali lagi perubahan dengan binaan simen di bahagian bawah serta lantainya supaya kelihatan lebih teguh. Walaupun berhadapan dengan arus putaran masa, kubah dan mimbar masjid berkenaan masih lagi dalam bentuk binaan asal iaitu mempunyai ciri-ciri pengaruh seni bina Minangkabau.

Yang lebih unik, sehingga ke hari ini, sebatang tongkat yang dibuat daripada kayu teras berusia hampir sama dengan pembinaan masjid asal masih tersimpan rapi dan digunakan oleh khatib sewaktu membaca khutbah. Sebuah beduk kayu yang juga berusia hampir dua abad hilang dari masjid berkenaan dipercayai dicuri oleh mereka yang tidak bertanggungjawab beberapa tahun lepas.

Di masjid lama Pulau Tawar itulah berlaku sejarah pengistiharan diri Pahlawan Melayu Pahang Mat Kilau pada 26 Disember 1969 setelah menghilangkan diri buat sekian lama. Sebelum mengisytiharkan dirinya pada hari Jumaat, Mat Kilau pernah beberapa kali singgah di masjid itu menyamar sebagai peniaga dan orang luar.

Sehingga pertengahan tahun 1995 tinggallah masjid lama tersebut digigit sepi malah diselimuti dengan semak samun setelah penduduk di situ menggunakan masjid baru. Namun masjid lama itu sering didatangi oleh ahli sejarawan tempatan, siswa universiti, pelajar sekolah serta orang perseorangan untuk merakamkan sejarah dan melihat seni bina di luar dan dalamnya.

JEJAK MAT KILAU

Laluan pahlawan Melayu kini destinasi unik buat pencinta keindahan flora dan fauna

JEJAK Mat Kilau, laluan yang digunakan pahlawan Melayu terbilang, Mat Kilau ketika menentang penjajah kini dijadikan laluan untuk peminat aktiviti lasak dan pencinta alam bagi melihat keindahan flora dan fauna sepanjang jejak yang ditinggalkan.

Dipercayai ada tiga laluan utama digunakan Mat Kilau yang setiap satu menghubungkan Pahang dengan Terengganu, Kelantan dan Perak bagi mendapat dan meraih sokongan penduduk di kawasan berkenaan untuk menentang penjajah Inggeris.

Bagaimanapun, daripada tiga laluan itu hanya dua laluan sering digunakan pencinta alam dan penggemar aktiviti sukan lasak ketika ini iaitu laluan Pahang ke Perak dan laluan Pahang ke Terengganu.

Mat Kilau bersama-sama tokoh pejuang seperti Datuk Bahaman, Tok Janggut dan Tok Gajah yang juga ayahnya memiliki kelebihan menguasai ilmu hutan dan ia menjadi kekuatan mereka untuk mengelak daripada ditangkap pemerintah British.

Di Terengganu, Mat Kilau turut meninggalkan kubu yang digunakan menentang penjajah yang diketuai Residen Inggeris, Hugh Clifford di Padang Jerangau Jerangau, Kampung Pasir Raja, Dungun.

Laluan antara Pahang dan Terengganu agak berbukit bukau serta laluan sungai yang perlu diharungi hampir 60 peratus daripada keseluruhan perjalanan melalui laluan itu. Antaranya, mengharungi Bukit Lata ****** dan Bukit Gelugor ke puncak Gunung Main Angin (1,460 meter) yang agak memenatkan sebelum menyusur turun dan melalui semula laluan sungai untuk ke Kampung Bantal menggunakan rakit.

Laluan ketiga membabitkan laluan dari Ulu Tembeling di Pahang ke Hulu Terengganu (kini sebahagiannya sudah menjadi Tasik Kenyir) dan ke Hulu Kelantan (Gua Musang). Bagaimanapun, laluan ini kurang dikenali kerana hampir sebahagian daripada laluan utama sudah ditenggelami air Tasik Kenyir berikutan kerja membina empangan yang jalankan.

Pengarah Muzium Negeri Terengganu, Mohd Yusoff Abdullah, berkata laluan yang digunakan Mat Kilau sebenarnya laluan biasa penduduk pedalaman ketiga-tiga negeri terbabit yang digunakan untuk mencari hasil hutan terutama damar dan kayu gaharu.

Katanya, daripada tiga laluan yang ada, laluan Pahang (Kampung Bantal) ke Terengganu (Kampung Pasir Raja) adalah yang paling popular kerana ia menghubungkan persaudaraan antara dua negeri yang masih kekal dan terus digunakan hingga ke hari ini.

LALUAN JEJAK MAT KILAU

Ada tiga laluan digunakan, bagaimanapun hanya dua masih digunakan dengan meluas baik oleh peminat sukan lasak, pencinta alam dan ahli sejarah.

1. Laluan Pahang ke Perak bermula di Lata Lembik, Kampung Ulu Sungai, Raub hingga ke Batu Hidang, Pos Bersih, Ulu Slim, Perak. Laluan ini sejauh 34 kilometer dan mengambil masa antara dua ke tiga hari untuk dihabiskan (jika bermalam)

2. Laluan Pahang ke Terengganu bermula di Kampung Pasir Raja, Dungun ke Kampung Bantal, Hulu Tembeling yang lazimnya mengambil masa antara tiga hingga lima hari untuk dihabiskan.

Antara laluan paling sukar kerana terpaksa mudik ke hulu dan melalui laluan sungai.

Laluan ini sering digunakan penduduk antara kedua-dua negeri kerana mereka mempunyai talian persaudaraan dan menjadi antara laluan yang paling popular di kalangan pelancong atau peminat aktiviti lasak.

Laluan ini sebenarnya digunakan penduduk setempat untuk mencari hasil hutan terutama damar dan kayu gaharu.

3. Laluan Pahang, Terengganu dan Kelantan bermula dari Sungai Tembeling (Taman Negara Pahang) hingga ke Sungai Pertang (Hulu Kelantan/Hulu Terengganu) yang sebahagiannya kini sudah tenggelam kerana pembinaan empangan di Tasik Kenyir.

KRONOLOGI PEMBERONTAKAN MAT KILAU

Mac 1892 - Tok Gajah bertemu dan bersatu dengan Mat Kilau di Kampung Budu, Raub untuk menyerang tentera Hugh Clifford di Kuala Lipis.

9 April 1892 - Mat Kilau tidak sempat berperang dengan Inggeris dan beliau dibawa Haji Muhammad Nur ke Bukit Bentang bertemu Datuk Maharaja Perba Jelai

Mei 1892 - Inggeris mara ke Kampung Budu tempat Mat Kilau berkampung dan selepas mengetahuinya beliau melarikan diri ke hutan dan bersatu dengan Datuk Bahaman di Kampung Hulu Cempaka bagi meneruskan perjuangan menentang Inggeris

13 Julai 1892 - Pasukan Pengakap daripada pasukan Walker dan Clifford berkhemah di Lechau dekat Kampung Budu diserang kumpulan Mat Kilau dan Datuk Bahaman berhampiran Batu Berapit. Mereka kemudiannya berundur meninggalkan kawasan itu. Mat Kilau dan pengikutnya bersatu dengan Tok Gajah di Pasir Atas (tepi Sungai Tembeling)

22 Ogos 1892 - Mat Kilau dan adiknya Awang Nong membawa pasukannya menyerang Inggeris di Kuala Atuk (tepi Sungai Tembeling) yang diketuai R W Duff dan Panglima Garang Yusoh. Dua pengakap Inggeris terbunuh. Mat Kilau dan Awang Nong berundur membawa pengikut mereka ke Kuala Tembeling.

Oktober 1892 - Keadaan Pahang agak tenang, Sultan Ahmad mengikut nasihat Sultan Abu Bakar (Johor) dan Inggeris mengisytiharkan pengampunan beramai-ramai rakyat Pahang yang dicop penderhaka kecuali Datuk Bahaman dan Tok Gajah.

Tok Gajah bersama anaknya Mat Kilau dan Awang Nong membawa pengikutnya berundur ke hulu Sungai Tembeling dan menyeberangi sempadan Pahang dan Kelantan hingga sampai di Kuala Tenggeling di Hulu Lebir, Hulu Kelantan

Akhir 1892 - Orang Melayu Pahang di bawah pimpinan Datuk Bahaman, Tok Gajah dan Mat Kilau yang menentang Inggeris di Pahang diusir keluar ke Hulu Kelantan

Mei 1894 - Tok Gajah, Datuk Bahaman dan Mat Kilau berpindah dari Hulu Kelantan ke Kuala Terengganu dan tinggal di Kampung Seberang Engku Ngah. Ketika di Kampung Seberang Engku Ngah, Tok Gajah, Datuk Bahaman, Mat Kilau selalu berulang alik ke Kampung Paloh dan berjumpa Tok Engku Sayyid yang dianggap keramat

Pertengahan 1894 - mereka kembali ke Hulu Kelantan

Jun 1894 - Tok Gajah, Datuk Bahaman, Mat Kilau dan Mat Kelubi dari Hulu Kelantan membawa 100 pengikut pergi ke Hulu Pahang menghilir Sungai Tembeling

14 Jun 1894 - mereka menyerang Inggeris di Kuala Tembeling. Tok Gajah, Datuk Bahaman dan Mat Kilau ke Pulau Tawar berjumpa Panglima Garang Yusoh dan Maharaja Perba Jelai.

Kembali ke Sungai Tembeling mendirikan kubu di Jeram Ampai (berhampiran Kuala Tembeling)

Tok Gajah, Datuk Bahaman dan Mat Kilau serta pengikut menghilir Sungai Kelantan sampai ke Kemuning (berhampiran Tanah Merah)

6 Jun 1895 - Hugh Clifford sampai di Pasir Nering, Kuala Berang kerana percaya Mat Kilau bersembunyi di sana

Oktober 1895 - Mat Kilau ditangkap askar Siam dan membawanya ke Kota Bharu, Kelantan. Dalam perjalanan ke sana Mat Kilau dipercayai melawan dan askar Siam dikatakan memukul kepala Mat Kilau hingga tidak sedarkan diri dan dianggap mati.

'Mayat' Mat Kilau diserahkan kepada Sultan Kelantan dan dia didapati masih hidup. Sultan Kelantan kemudian menyuruh Mat Kilau melarikan diri dan upacara gimik mengebumikan Mat Kilau dilakukan di Bunut Payung dekat Kota Bharu menggunakan batang pisang

MAT KILAU SEMPAT LAUNG MERDEKA

Daripada ramai pahlawan Melayu Pahang yang bangkit menentang penjajahan Inggeris pada 1880-an, hanya seorang daripada mereka yang sempat menyaksikan sendiri detik kemerdekaan negara.

Dia ialah Mat Kilau, anak kepada pembesar Imam Perang Rasu (Tok Gajah), yang bangkit menentang kedatangan Inggeris ke Pahang pada sekitar 1880-an dan 1890-an. Lebih daripada itu, Mat Kilau juga berpeluang melaungkan ungkapan keramat "Merdeka!" pada 31 Ogos 1957, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh rakan-rakan perjuangan seangkatan dengannya seperti Datuk Bahaman, Tok Gajah, Haji Abdul Rahman Limbong dan Tok Janggut atau yang lebih awal seperti Datuk Maharaja Lela dan Dol Said.

Namun, pada hari berkenaan tiada seorangpun daripada puluhan ribu manusia yang berkumpul di Padang Masjid Negeri di Kuantan mengetahui bahawa orang tua yang dianggarkan berusia lebih 100 tahun di kalangan mereka adalah Mat Kilau.

12 TAHUN ISYTIHAR DIRI

Anak angkat Mat KIlau yang kemudian menjadi menantunya, Abu Bakar Awang, 80, berkata sebelum mengisytiharkan dirinya yang sebenar, Mat Kilau sentiasa berdalih setiap kali ditanya tentang asal-usul dirinya -- mungkin kerana khuatir beliau belum lagi diampunkan oleh sultan. Semasa kebangkitan itu, Pahang berada di bawah pemerintahan Sultan Ahmad Al-Muazam Shah.

"Beliau juga mengambil masa hampir 12 tahun selepas merdeka sebelum tampil mengisytiharkan dirinya sebagai Mat Kilau kerana khuatir sultan belum mengampunkan dirinya yang dianggap sebagai penderhaka," katanya.

Salah seorang anak Mat Kilau, Aminah, 80, yang ditemui di rumahnya di Kampung Batu 5,Jalan Gambang Kuantan mengesahkan bahawa sebelum perisytiharan tentang identitiya, beliau dan anak-anak lain tidak pernah menyangka bahawa manusia yang bergelar Mat Siam itu adalah pahlawan yang digeruni Inggeris.

Aminah adalah antara empat daripada lima orang anak Mat Kilau yang masih hidup dan tinggal di sekitar Kuantan. Yang lain ialah Sabariah, Abdul Rahman, Salamah dan Razali, manakala anak bongsunya, Zaleha, yang berkahwin dengan Abu Bakar meninggal dunia pada 1978.

Meneruskan ceritanya, Abu Bakar berkata beliau adalah antara orang yang paling gembira apabila mengingat kembali keghairahan luar biasa Mat Kilau menunggu saat-saat perisytiharan kemerdekaan.

"Hari itu (31 Ogos 1957) awal-awal pagi lagi dia sudah bangun dan lepas sembahyang subuh dia terus bersiap untuk ke bandar Kuantan apabila mendapat tahu upacara sambutan juga akan diadakan di peringkat negeri, selain daripada Stadium Merdeka di Kuala Lumpur.

"Saya agak hairan melihat dia beria-ia benar hendak ke Padang Masjid Negeri. Walaupun sudah berusia lebih 100 tahun, saya lihat dia begitu bersemangat sekali untuk turut menyambut hari bersejarah itu," katanya.

GURU SILAT

Abu Bakar yang kini menjadi guru utama Seni Silat Tapak Setia Suci, seni yang diwarisi daripada bapa mertuanya itu, berkata beliau masih ingat pada hari berkenaan Mat Kilau memakai kemeja-T leher bulat warna putih, kot warna kelabu, berseluar panjang dan bersamping serta lengkap berkasut, manakala kepalanya pula berlilit kain cindai.

"Saya sendiri tidak tahu di mana beliau perolehi semua itu dan apakah maksud tersirat di sebalik melilit kain cindai di kepala," katanya.

Menurut tradisi, kain cindai iaitu sejenis kain sutera nipis untuk lilitan kepala atau bengkung yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan Melayu ketika turun ke gelanggang untuk berhadapan dengan musuh.

Meneruskan ceritanya tentang detik-detik pagi keramat itu, Abu Bakar berkata gelagat bapa mertuanya yang ternyata amat bersemangat itu menyebabkan isteri Mat Kilau, Ajrah Bakar menganggapnya sebagai "buang tabiat".

Selesai bersiap-siap, Abu Bakar dan Mat Kilau keluar rumah dan sama-sama menunggu bas percuma yang disediakan pihak berkuasa sempena sambutan itu.

Walaupun bas berkenaan penuh sesak hingga memaksa ramai yang berdiri dan berhimpit-himpit, Mat Kilau tetap nekad dan seolah-olah tidak sabar untuk ke padang berkenaan.

"Bila sampai di padang kami sama-sama menunggu detik laungan Merdeka. Sempat juga tengok orang berarak... kereta berhias pun ada dan dia (Mat Kilau) hari itu kelihatan cukup seronok," katanya.

Apabila laungan merdeka kedengaran, Mat Kilau turut serta melaungkan merdeka.

CUBA BERI BAYANGAN

Malah ketika berada di padang itu, Mat Kilau ada cuba memberi bayangan kepada Abu Bakar tentang siapa dirinya sebenar dengan berkata: "Tengok, siapa sangka aku juga sempat melihat (negara) merdeka".

Abu Bakar yang tinggal bersama Mat Kilau sejak berusia 18 tahun berkata walaupun tidak berupaya untuk pergi ke Stadium Merdeka di mana perisytiharan kemerdekaan peringkat kebangsaan diadakan, bapa mertuanya tetap berpuas hati kerana dapat turut melaungkan "Merdeka!" di padang Kuantan itu.

Bagi Abu Bakar, laungan itu adalah manifestasi sebenar kegembiraan seorang pahlawan yang terpaksa menjalani liku-liku kehidupan penuh keperitan semata-mata kerana bangkit mempertahankan maruah bangsa dan agama serta kedaulatan tanahairnya.

Beliau juga berharap agar sesetengah teks sejarah disemak atau ditulis semula kerana masih ada kalangan yang terus menganggap Mat Kilau sebagai seorang penderhaka raja.

"Pihak Inggeris yang melabelkan Mat Kilau serta rakan-rakannya termasuk Datuk Bahaman sebagai pemberontak dan penderhaka, semata-mata untuk mengabui mata rakyat agar perjuangan mereka ketika itu tidak mendapat sokongan," kata Abu Bakar yang juga Ketua Kampung Batu 5.

Cucu Mat Kilau, Alhamadi Abu Bakar, 40, berkata datuknya tidak meninggalkan apa-apa harta pusaka kecuali semangat perjuangan dan keberanian untuk diwarisi generasi sekarang dan akan datang agar negara tidak kembali dijajah

DEMIKIANLAH ADANYA KISAH MAT KILAU

Al-Fatihah untuk Allahyarham Datuk Cucu ( Aki Md. Yunus B. Teh ) dan Nenek (Wan Sipah Bte Teh ) Ayahanda Cucu ( Jamaluddin Bin Md. Yunus) semuanya di kebumikan di Tanah perkuburan Islam Felda Sg.Tekam Getah, Jerantut dan Bonda Cucu (Kamsiah Bte Jamil) yang
dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Felda Kenanga Jengka 7, Pahang. AMIN YA RAB BAL ALAMIN


Sumber : FB Ahmady Tiryaqi

Mat Sabu terus difitnah, Video Klip skandal Mat Sabu-Normah Halim disebar

Fitnah terhadap Mat Sabu tidak tertakluk kepada isu komunis dan kemerdekaan sahaja. Kini ianya merebak pula kepada kisah lama apa yang dikatakan sebagai Skandal Mat Sabu-Normah Halim. Kini tersebar di internet Klip Video memfitnah beliau.

Walaupun mahkamah telah membebaskan beliau tetapi musuh-musuh beliau terus memainkan fitnah tersebut yang didakwa berlaku sekitar tahun 1995 ketika Mat Sabu menjadi Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Terbukti pihak tertentu tidak dapat menangkis hujah-hujah berkenaan kemerdekaan dan isu berkaitan dengannya mereka cuba pula memainkan isu peribadi sebagaimana mereka memfitnah Anwar Ibrahim. Rakyat terutama golongan muda semakin mengerti tentang siapa pejuang kemerdekaan sebenar. Mereka juga semakin faham dengan fakta sejarah yang digelapkan pihak tertentu demi survival politik mereka sendiri.

Saya yakin rakyat tidak mudah terpengaruh dengan fitnah dan tohmah ini, taktik lama yang diulangtayang semula. Ianya tidak mampu menggugat kemarahan rakya terhadap keadaan sekarang di mana rakyat semakin terhimpit dan sengsara dengan kos sara hidup yang meningkat.

Apa kemungkinan yang berlaku jika BN menang PRU 13?

Di bawah ini kemungkinan-kemungkinan yang berlaku yang akan ditanggung rakyat jika BN menang PRU 13?

1) Cukai GST akan dikenakan
2) Cukai 6 % untuk telefon Top Up
3) Harga minyak akan naik
4) Harga barangan keperluan dan perkhidmatan akan terus naik
5) Kos perubatan akan meningkat
6) Kos pendidikan anak-anak meningkat
7) Bahasa Melayu dan Jawi dipinggirkan
8) Undang-undang zalim ISA, OSA dan lain-lain dikekalkan.
9) Undang-undang Islam hanya dipinggirkan bukannya Islam Memerintah tetapi Islam diperintah
10) Negara akan semakin teruk kerana rasuah, kronisme, dadah, penyelewengan dan sebagainya

Banyak lagi ....................

Mat Sabu kena usir


Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau Mat Sabu wajar diusir dari negara ini kerana sikap biadabnya yang sanggup menghina pejuang kemerdekaan negara.


Ahli Dewan Negara, Senator Mohamed Ezam Mohd. Noor berkata, ini kerana tiada tempat di negara ini bagi mana-mana rakyat yang sanggup mengangkat komunis sebagai hero seperti mana yang dilakukan Mat Sabu.

Malah, katanya, Mat Sabu juga melanggar garisan sebagai seorang rakyat yang beradab apabila menghina Bapa Kemerdekaan Negara, Tunku Abdul Rahman. Kenyataan dangkal Ezam ini dipetik dari media pencacai Umno, Utusan  M@%$$#

Jadi kalau kita ikut idea Ezam maka Mat Sabu akan diusir dari Malaysia hanya kerana fitnah dari media Pencacai Umno. Selepas ini sudah tentu ramai yang akan diusir, dilucutkan kewarganegaraan dan sebagainya.

Kalau Ezam menjadi Menteri Dalam Negeri saya rasa ramai yang kena buang daerah, buang negeri dan dilucutkan kewarganegaraan.

PAS tiada hubungan dengan KOMUNIS, siapa pula sahabat PARTI KOMUNIS?

Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka, Azrin Majed berkata sejarah telah membuktikan bahawa Pas tidak pernah membuat sebarang hubungan, kerjasama dan perjanjian dengan parti komunis. 


"Tetapi sejarah juga sudah membuktikan bahawa Umno/BN telah dan sedang membuat hubungan, kerjasama dan perjanjian dengan parti dan penganut komunisme." 


"Ada tak penganut fahaman nasionalis/kapitalis itu yang sudah, sedang dan akan mengikat hubungan kekeluargaan pula dengan penganut fahaman komunis tersebut?" soal beliau dipetik dari laman FB Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka.


Terbukti bahawa Umnolah satu-satunya parti politik di Malaysia yang mempunyai hubungan erat dengan parti komunis.

Mat Sabu berceramah di Melaka malam ini

Timbalan Presiden PAS, Haji Mohammad Sabu akan berceramah di Surau Ustaz Ali Permatang Pasir, Dun Telok Mas malam ini.

Program ceramah tersebut akan bermula pada jam 9.00 malam. Turut berceramah malam ini ialah Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari dan pimpinan PR negeri Melaka. Ceramah ini dijangka menarik perhatian ramai ekoran fitnah yang dilemparkan oleh Umno dan media pencacainya kepada Mohamad Sabu.. Timbalan Presiden PAS itu telah membuat tuntutan saman Isnin lalu.

Seluruh rakyat negeri Melaka dijemput hadir bagi mendengar kupasa tuan empunya badan tentang fitnah dan tohmah yang dimainkan media pencacai Umno.

13 September 2011

Komponen BN - Umno, Gerakan, MCA, MIC dan PPP berebut kerusi

Semua komponen BN berada dalam keadaan serba salah dalam usaha untuk menentukan kerusi yang bakal ditandingi. Ini kerana kerusi-kerusi campuran khasnya yang mempunyai pengundi Cina melebihi 45 % dilihat amat sukar untuk dimenangi BN walau sesiapa pun yang bertanding.

Oleh kerana itu parti-parti berebut kerusi yang selamat untuk ditandingi oleh calon-calon masing. Bayangkan Presiden parti-parti komponen selain Umno sendiri tidak tahu kerusi mana yang boleh memberikan kemenangan kepada mereka. Kerusi-kerusi di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumput contohnya sudah tentu menjadi mimpi ngeri kepada mereka. Begitu juga kerusi-kerusi di bandar seperti Ipoh sudah tentu tidak berani ditandingi oleh Presiden parti-parti komponen ini.

Sehingga kini mereka masih lagi gagal untuk memutuskan siapa bertanding dan kerusi mana yang akan ditandingi lantaran masing-masing mencari kerusi yang agak selamat. Presiden MCA sudah tentu mencari kerusi selamat di Johor. Namun Presiden Gerakan berada dalam keadaan yang amat kritikal kerana ahli-ahli partinya sendiri tidak mahu beliau bertanding. Hendak mencuba nasib di Pulau Pinang sudah tentu mencari nahas .....

Bagi Presiden MIC pula mungkin beliau terpaksa mencuba nasib di kerusi di mana berkuburnya Presiden terdahulu iaitu Samy Vellu. Sg Siput dilihat bukan lagi kerusi selamat bagi MIC lebih-lebih lagi parti-parti lain juga mengintai kerusi tersebut.

Bagi Presiden PPP pula lebih malang ....kemungkinan tiada kerusi parlimen diberikan kepadanya.

Kita tunggu dan lihat .....

Rakyat tertunggu-tunggu Negara Berkebajikan PAS

Rakyat Malaysia sedang menunggu negara berkebajikan yang akan digagaskan oleh PAS kata Ketua Penerangan PAS. Oleh kerana itu PAS akan mengadakan road show berupa konvensyen Negara Berkebajikan ke seluruh negara dalam masa 2 atau 3 bulan ini, kata Ketua Penerangan PAS, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menurutnya PAS juga akan mengadakan himpunan Blogger-Blogger dan media Pas untuk disebarkan makluman tentang negara berkebajikan ini.

Terdekat konsep negara berkebajikan ini dibentang pada program sambutan 60 tahun PAS di Pulau Pinang pada 1 Oktober akan datang.

Komunis baik komunis jahat, Najib cuba kelirukan rakyat

Najib dalam jawapan balas terhadap pendedahan PAS bahawa Umno menjalinkan hubungan baik dengan Parti Komunis China, berkata bahawa komunis yang ada pada hari ini telah meninggalkan ideologi lama mereka yang jauh berbeza dengan komunis dahulu.

Hebat sungguh Najib hendak mengelirukan rakyat tentang fahaman komunis. Katanya, Umno berkawan dengan Parti Komunis Cina (yang sudah pasti tidak meninggalkan ideologinya) tidak menjadi masalah kerana katanya parti itu sudah meninggalkan ideologi komunisnya. 

Sekali lagi Najib memperbodohkan rakyat yang sebenarnya sudah sarat dengan maklumat. Najib lupa sekarang ini bukan era 50-an atau 60-an malah bukan juga era 70-an, yang mana sekarang lambakan maklumat terhidang di hadapan kita. 

Mana mungkin seseorang atau sesebuah parti komunis boleh meninggalkan ideologi komunisnya dengan mudah. Malah Parti Komunis Cina masih mengekalkan namanya dengan perkataan komunis. Komunisme tidak percaya kepada kewujudan Tuhan. Ini menyebabkan ramai penduduk beragama tidak menyokong komunis. Kerajaan komunis juga sering menindas mereka yang berpegang kepada agama. KIta lihat sahaja bagaimana etnik Islam di China masih ditindas di China. Inilah parti yang menjadi sahabat Umno. 

Sejarah komunisme

Komunisme adalah ideologi politik dan struktur sosio ekonomi yang menggalakkan penubuhan masyarakat yang egalitariantanpa kelas, dantanpa negara berdasarkan pemilikan dan kawalan sama ke atas faktor pengeluaran dan harta secara umumnya. Karl Marx menganjurkan komunisme sebagai peringkat akhir dalam masyarakat manusia, yang boleh dicapai melalui revolusi golongan proletariat. "Komunisme tulen" menurut Marx merujuk kepada masyarakat tanpa kelas, tanpa negara dan bebas penindasan di mana keputusan tentang pengeluaran dan dasar yang dibuat secara demokratik bermakna membenarkan setiap ahli masyarakat mengambil bahagian dalam proses membuat keputusan dari segi ekonomi, politik dan sosial.
Sebagai ideologi politik, komunisme dianggap sebagai satu cabang sosialisme; satu falsafah luas berkenaan ekonomi dan politik yang dipengaruhi oleh pelbagai gerakan politik dan intelektual dengan asalnya dari hasil kerja mereka pada Revolusi Perindustrian dan Revolusi Perancis. Komunisme cuba untuk memberi satu alternatif kepada masalah dalam ekonomi pasaran kapitalisme dan warisan penjajahan dannasionalisme. Marx menyatakan hanya satu jalan untuk menyelesaikan masalah-masalah ini adalah bagi golongan pekerja (proletariat), yang menurut Marx adalah pengeluar utama kekayaan dalam masyarakat yang dieksploitasi oleh kelas kapitalis (borjuis), menolak golongan borjuis ini daripada kelas pemerintah bagi menubuhkan masyarakat bebas tanpa pembahagian kelas dan kaum.
Selain Karl Marx, tokoh penting lain adalah Friedrich Engels. Fahaman dominan komunisme seperti LeninismeStalinismeMaoisme danTrotskyisme adalah berakar dari Marxisme. Akan tetapi wujud juga fahaman bukan Marxisme dalam komunisme seperti komunisme Kristian. Dalam gunaan zaman moden, komunisme selalu merujuk kepada Bolshevisme atau Marxisme-Leninisme.
Era kegemilangan komunisme ialah antara akhir Perang Dunia II dan tahun 90-an apabila komunisme berkuasa di Kesatuan Soviet. Komunisme juga mempunyai pandangan bahawa "agama adalah racun yang boleh mengongkong pemikiran rakyat".
Walaupun ramai yang menganggap ideologi komunisme sudah lemah berikutan jatuhnya Kesatuan Republik Soviet pada tahun 1991, namun ideologi itu tetap wujud dalam bentuk sosialisme. Masih terdapat Parti Komunis di negara-negara lain seperti di barat yang memperjuangkan hak pekerja, pelajar dan bersikap anti-penjajah.

PRU 13 lewat sikit pun tidak apa - kata Dr Mahathir

Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad yang masuk semula Umno setelah keluar beberapa tahun lalu, berkata Pilihanraya Umum ke 13 boleh diadakan lewat sedikit bagi memberi peluang kepada Presiden Umno, Najib Razak memilih calon sesuai untuk mewakili BN.


Apabila ditanya masa sesuai untuk mengadakan pilihan raya, Dr Mahathir berkata 'lewat sikit pun tidak apa". 

"Ini boleh memberi masa kepada Najib untuk membuat penilaian siapa yang harus menjadi calon,"
katanya ketika ditemui media dalam sesi rakaman rancangan Bicara Negarawan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad di Yayasan Kepimpinan Perdana, di Putrajaya, semalam.Kenyataan Mahathir menggambarkan kepada kita bahawa beliau sendiri tidak yakin BN akan menang selesa andainya pilihanraya umum ke 13 diadakan sekarang.  


Dr Mahathir juga berkata Najib yang juga Pengerusi BN harus menerangkan kepada bakal-bakal calon untuk meraih sokongan di akar umbi. 

"Jesteru itu, adalah lebih baik untuk memastikan parti yang meraih kemenangan agar rakyat yang dapat nikmat," katanya dipetik dari Malaysiakini.

Hanya 3 % menyatakan Pegawai-pegawai British adalah Pejuang Kemerdekaan

Hanya 3 % sahaja tetamu blog ini memperakui bahawa Pegawai-pegawai British seperti Tunku Abdul Rahman dan Dato Onn sebagai Pejuang Kemerdekaan sebenar. 97 % lagi menyatakan bahawa Pejuang kemerdekaan sebenar ialah agamawan dan pahlawan-pahlawan Melayu yang berjuang menentang British sejak dari awal lagi. Ada antara mereka dibunuh syahid, dibuang negeri, dipenjara dan sebagainya.

Mengapa mereka tidak mengiktiraf pemimpin-pemimpin Umno sebagai pejuang kemerdekaan sedangkan merekalah yang di'hadiah'kan dengan kemerdekaan oleh British.

Anda bagaimana?????

Kerajaan BN prihatin, tangguh kenaikan cukai 6 % untuk Top Up?

rais yatimSemua empat pengendali utama telekomunikasi (telco) di negara ini bersetuju menangguhkan kutipan cukai perkhidmatan enam peratus ke atas pengguna talian telefon prabayar sehingga perbincangan semula dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Setelah mengadakan perundingan dengan syarikat-syarikat telekomunikasi utama yang terlibat dengan isu cukai perkhidmatan, kesemuanya telah bersetuju supaya cukai perkhidmatan enam peratus yang akan dikenakan kepada pengguna ditangguhkan dan tidak lagi dikuatkuasakan seperti yang diumumkan sebelum ini.

"Perbincangan melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U Mobile berlangsung dalam suasana cukup baik, mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim selepas bermesyuarat kira-kira sejam bersama wakil pengurusan tertinggi syarikat telekomunikasi itu.

Mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom Datuk Shazalli Ramly, CEO Kumpulan Digi Henrik Clausen, CEO Kumpulan Maxis Sandip Das dan CEO U Mobile Dr Kaizad Heerjee.

Hebat sungguh kerajaan BN begitu prihatin sehingga berjaya menangguhkan kenaikan cukai ini. Tetapi benarkan mereka begitu prihatin.? Mengapa sebelum ini Telco berani mengumumkan kenaikan 6 % itu. Selepas ditentang hebat baru kerajaan BN meminta Telco menangguhkannya. Itu pun bukannya batal cuma tangguh, maknanya suatu hari nanti ianya akan dikenakan mungkin lebih tinggi dari 6 % siapa tahu. Mungkin selepas PRU 13 ianya dilaksanakan sesudah BN berkuasa semula (jika BN menang).

Mungkin juga episod ini hanya drama rekaan BN dan Telco bagi menunjukkan keprihatinan kerajaan kepada rakyat kononnya mereka begitu mengambil berat terhadap kebajikan rakyat. Jika benar kerajaan ikhlas banyak lagi yang mesti kerajaan lakukan antaranya turunkan harga minyak dengan memberhentikan subsidi kepada Penjana Bebas; kawal harga barangan; turunkan tarif elektrik dan sebagainya.

Rakyat semakin sengsara sekarang. Naik Top Up mungkin tidak memberi kesan ketara kepada rakyat tetapi kenaikan harga barang dan tarif air serta elektrik amat membebankan rakyat.

12 September 2011

Video Clip yang patut diltonton

Para tetamu sekalian saya syorkan menonton Video Clip ini. Penuh dengan ilmu dan maklumat. Selepas tuan menonton video klip ini tuan-puan boleh membuat penilaian.

Sejarah negara diubah oleh British untuk padam sumbangan semua pejuang kemerdekaan


Najib Razak mengingatkan semua pihak supaya tidak sesekali cuba mengubah fakta sejarah dengan mengagung-agungkan kezaliman pengganas komunis pada era zaman darurat.


Perdana Menteri berkata (dipetik dari media pencacai Umno), rakyat pada era tersebut bangkit menentang perjuangan komunis yang cuba menguasai negara dengan ideologi yang tidak boleh diterima termasuk antiagama dan antituhan, malah, sanggup melakukan pembunuhan kejam.

Beliau menegaskan, komunis pada zaman tersebut tidak boleh disamakan dengan negara komunis masa kini kerana kedua-duanya berbeza dari segi ideologi perjuangan.

Memang sewajibnya kita tidak mengubah sejarah kerana ia adalah fakta yang tidak boleh dinafikan. Namun apa yang berlaku di dalam kepada sejarah negara, ianya telah diselewengkan oleh British dengan melabelkan semua pejuang Melayu seperti Ustaz Abu Bakar Al Baqir, Dr Burhanuddin Al Helmy, Tok Janggut, Haji Abdul Rahman Limbong, Mat Kilau, Tok Bahaman, Rosli Dhoby, Datuk Maharaja Lela, Dol Said, Ibrahim Yaakub, Pak Sako, Ahmad Boestamam dan lain-lain sebagai pengkhianat, penderhakan dan pengganas.

Malangnya selepas merdeka sejarah ini diteruskan tanpa adanya pembaharuan dan penilaian semula. Hanya bekas-bekas Pegawai British seperti Tunku Abdul Rahman, Dato' Onn dan lain-lain yang dikatakan pejuang kemerdekaan, pejuang-pejuang lain dinafi dan dipadamkan sumbangan mereka kepada kemerdekaan. Hanya pemimpin Umno sahaja yang dikatakan sebagai pejuang kemerdekaan .

Memang kita tidak menafikan sumbangan Tunku Abdul Rahman dan Dato Onn namun apakah sumbanag pejuang dan pahlawan serta agamawan di atas tidak diiktirafkan sedangkan mereka menggadaikan nyawa, hidup dan tenaga mereka menentang penjajah. Lebih malang  lagi ada Professor 'kangkung'  yang membodohkan diri sendiri dengan menyatakan bahawa negara kita tidak pernah dijajah sedangkan saban tahun kita menyambut kemerdekaan sampai dua kali iaitu 31 Ogos dan 16 September. Mengapa sampai begitu sekali Professor ini membodoh dan menjahilkan dirinya sendiri?

Bak kata Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu, akibat ketidakjujuran pihak-pihak berwajib yang hanya mengiktiraf pemimpin Umno sahaja sebagai pejuang kemerdekaan akhirnya sambutan Hari Kemerdekaan negara dilihat sama dengan Hari Kemerdekaan Umno. Cuba kita kira bilangan kereta dan rumah yang memasang bendera saya kira tidak sampai 1% yang berbuat demikian. Apa puncanya? Tepuk dada tanya Iman masing-masing.

Oleh itu saya sekali lagi menyokong penuh saranan pemimpin PAS supaya sejarah negara dikaji dan dinilai semula ianya jelas bercanggah dengan fakta sebenar. Ianya hanya mengagungkan British dan pemimpin-pemimpin Umno sahaja.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter