05 April 2014

BALING MENJADI SAKSI PENDERITAAN RAKYAT MISKIN

Himpunan penoreh-penoreh getah di Baling hari ini menceritakan segala-galanya tentang penderitaan rakyat khususnya penoreh getah. Ia mengulangi nostalgia himpuanan Baling 1974.

Penoreh getah semakin menderita apabila harga sekilo getah kurang dari RM2.00. Apa yang mereka hendak makan dengan pendapatan ciput begini sedangkan anak mereka 5 orang atau lebih.

Kerajaan seolah-olah berdiam diri dan sering menyalahkan harga pasaran sedangkan tiada usaha-usaha yang konkrit dan serius bagi mengatasi masalah itu.

Apa yang menhairankan bila tiba musim pilihanraya harga komoditi ini meningkat dengan mendadak sehingga RM7.00-RM8.00 sekilo. Setiap kali PRU harga komoditi naik dan merudum jatuh selepas PRU. Nampak jelas seolah-olah adanya permainan politik dalam isu ini.

Malangnya rakyat masih belum sedar dan serik. Sudah 13 kali ditipu masih terus menyokong BN. Kawasan pedalamanlah yang paling kuat Umno/BN.

04 April 2014

CURI DUIT RM2 PENJARA 2 TAHUN. CURI JUTAAN RINGGIT TERLEPAS???


TONTON BAYI DIBUANG DALAM BEG MASIH HIDUP

Siapalah mak bapak bayi ini yang dibuang dalam beg. Masih hidup. Binatang pun sayangkan anak. Mak bapak bayi ini lebih teruk dari binatang. Klik di SINI 

Allahamddulillah,bayi yang tidak berdosa ini sempat saya selamatkan dengan beberapa jiran yg lain.bayi yg tidak berdosa ini dibuang didalam kebuk pembuangan sampah.tapi Allah swt maha memelihara...Ibubapa atau manusia apakah yang sanggup melakukan perbuatan sebegini...

~ FB Jam Sarialli

633 BAKAL PILOT TAK ADA KERJA, BAIK AMBIL LESEN LORI?

Cuba lihat jawapan menteri dalam imej di sebelah. Kira-kira 633 orang bakal pilot yang telah menamatkan pengajian di Akademi Penerbangan tidak ada pekerjaan.

Benar juga gurauan YB Ustaz Idris Ahmad, lebih baik ambil lesen lori .....banyak kekosongan sedang dapat kerja.

Belajar pilot kos sampai ratusan ribu, kerja tiada.

~ FB YB Ustaz Idris Ahmad.

USTAZ AWANG JIDIN MENINGGAL DUNIA


Bekas Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Ustaz Awang Nasruddin Abu Bakar meninggal dunia jam 9.00 malam tadi.


Allahyarham yang terkenal dengan kelantangannya berpidato juga merupakan bekas Exco Kerajaan Negeri Terengganu.

Solat jenazah akan disempurnakan di Masjid Batu 6 jam 11.00 pagi ini.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau dan ditempatkan bersama roh para anbja, Syuhada dan Solihin. Al Fatihah. Amin.

Gambar  :  Allahyarham sedang berucap ...rasanya ini program PAS Pusat.

02 April 2014

KERAJAAN BN TERUS ZALIMI RAKYAT ...TEBANG TANAMAN RAKYAT

Kerajaan BN terus menzalimi rakyat tanpa ada belas kasihan. Terbaru kerajaan BN mengganas di Perak. Tanaman sawit rakyat yang terdiri dari semua kaum ditebang tanpa ada perundingan yang saksama dan adil.

Ikuti pendedahan oleh Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman dan Pesuruhjaya PAS Perak Hj Razman Zakaria yang meninjau kawasan tanaman rakyat dizalimi tersebut. 

Petang tadi saya bersama Tuan Hj Razman Zakaria, Pesuruhjaya PAS Perak dan pimpinan Pakatan Rakyat mengadakan pertemuan dengan penduduk Kg Sahom, Kampar. Kebun sawit penduduk ini yang terdiri dari masyarakat melayu, cina dan orang Asal dimusnahkan oleh Pejabat Tanah Daerah Kampar baru-baru ini atas alasan menceroboh tanah kerajaan yang menjadi rezab lebuhraya Plus.

Penduduk kampung ini sebelum PRU 13, adalah penyokong tegar BN yang mana kampung ini gagal ditembusi PR. 

Berbagai janji dihamburkan pemimpin Umno kepada mereka. Antara janji BN ialah kebun sawit yang usianya antara 7-12 tahun tidak akan diganggu. Syaratnya mereka mesti mengundi BN.


Selepas PRU 13, janji tersebut telah dikhianati. Alasan kerajaan, kebun  itu berhampiran lebuhraya. Tetapi alasan itu sama sekali tidak logik kerana jaraknya lebih 1 km dari lebuhraya. 

Kawasan tersebut pun tiada apa-apa perancangan pembangunan kerana jauh di pedalaman. Apa salahnya diizinkan rakyat menanam kebun sawit tersebut?

Penduduk hanya miliki 2-3 ekar setiap seorang dan mereka masih ingat segala janji pemimpin Umno. Yang lupa pada janji adalah pemimpin, bila mandat telah diperolehi.

Kebelakangan ini macam trend kerajaan BN 'menjahanamkan' rumah dan kebun penyokong mereka sendiri. Adakah ia kebetulan atau kerja Allah yang bakal meranapkan BN dalam Pru 14 akan datang?


IKHLAS BN UTK LAKSANAKAN HUDUD -JUHAM SUDAH SEDIA

KENYATAAN MEDIA
JABATAN UNDANG-UNDANG DAN HAK ASASI MANUSIA (JUHAM)
DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

JUHAM MENYOKONG KETETAPAN YANG DIBUAT KERAJAAN NEGERI KELANTAN
BERHUBUNG DENGAN PERLAKSANAAN ENAKMEN KANUN JENAYAH SYARIAH II KELANTAN 1993

Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (JUHAM) Dewan Pemuda PAS Malaysia dengan ini meyokong sepenuhnya ketetapan yang telah dicapai oleh Kerajaan Negeri Kelantan di dalam Mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada hari ini (2 April 2014) iaitu :

1) Membawa rang undang-undang persendirian (private bill) di Parlimen bagi membolehkan Parlimen memberi kebenaran  di bawah peruntukan Perkara 76A Perlembagaan Persekutuan agar Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Negeri Kelantan 1993 dapat dilaksanakan; dan

2) Membawa rang undang-undang persendirian (private bill) bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) 1965 untuk memberi bidangkuasa menjatuhkan hukuman yang lebih luas kepada Mahkamah Syariah bagi tujuan perlaksanaan undang-undang jenayah Islam.

Bagi memperkemaskan lagi persediaan ke arah perlaksanaan enakmen tersebut dan bagi mengelakkan rang undang-undang yang bakal di bawa itu dari di cabar atas alasan  ultra vires perlembagaan dan lain-lain teknikaliti undang-undang, JUHAM mencadangkan supaya Kerajaan Negeri Kelantan turut memasukkan usul agar Perkara 160 (2) Perlembagaan Persekutuan berkaitan dengan tafsiran perkataan ‘undang-undang’ turut dipinda. Pindaan yang dicadangkan ialah dengan memasukkan undang-undang Islam sebagai salah satu takrifan kepada perkataan ‘undang-undang’ yang terkandung di dalam Perkara 160 (2) tersebut. Pada masa ini, istilah ‘undang’undang’ yang digunakan di dalam Perlembagaan Persekutuan hanyalah meliputi undang-undang bertulis, common law, dan apa-apa adat (custom) atau kelaziman (usage) yang mempunyai kuat kuasa undang-undang di dalam Persekutuan Malaysia atau mana-mana bahagiannya.  Dengan pindaan ini, maka dengan sendirinya undang-undang Islam akan diiktiraf di dalam Perlembagan sebagai salah satu sumber kepada undang-undang yang dilaksanakan di Malaysia.

JUHAM juga telah menubuhkan suatu jawatankuasa khas yang dianggotai oleh peguam-peguam yang mahir di dalam undang-undang sivil dan syariah bagi membantu Kerajaan Negeri Kelantan di dalam melaksanakan keputusan yang dicapai oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan sebagaimana di atas.

Yang benar,

NOORAZMIR ZAKARIA
Pengarah Jabatan Undang-Undang &
Hak Asasi Manusia (JUHAM)
Dewan Pemuda PAS Malaysia
Bertarikh : 2 April 2014

KERAJAAN BN IKHLAS BENARKAN KELANTAN LAKSANA HUKUM ISLAM??


Kebelakangan ini pemimpin-pemimpin Umno khususnya dari Kelantan sering menyatakan mereka menyokong penuh jika sekiranya kerajaan negeri Kelantan ingin menguatkuasakan hukum Islam khususnya hudud di Kelantan. Malah mereka menyalahkan kerajaan Kelantan kerana dikatakan tidak serious dalam pelaksanaan hukum Islam ini. 

Lantaran itu hari ini Menteri Besar Kelantan, Dato Ahmad Yakob mengeluarkan kenyataan media seperti di bawah :


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Berikutan keputusan mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kelantan pada hari ini, 2 Jamadil Akhir 1435H bersamaan 2 April 2014M, saya ingin mengumumkan beberapa pendirian yang telah diambil oleh Kerajaan Negeri Kelantan berkaitan dengan isu Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 yang merangkumi hukuman hudud. Ianya adalah seperti berikut :

1. Kerajaan Kelantan menyambut baik kesediaan Kerajaan Persekutuan untuk memberikan laluan kepada mana-mana kerajaan negeri termasuklah Kelantan untuk menguatkuasakan undang-undang hudud sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom baru-baru ini di Dewan Rakyat.

2. Kerajaan Kelanan dengan ini akan menyiapkan satu rang undang-undang persendirian (private bill) yang akan dibawa ke mana-mana sidang Parlimen yang terdekat oleh salah seorang Ahli Parlimen Bukan Kerajaan bagi mendapat kebenaran untuk Kelantan melaksanakan undang-undang tersebut seperti yang diperuntukkan oleh Perkara 76 (A) Perlembagaan Persekutuan. Ini kerana sebahagian besar dari kesalahan jenayah hudud dan qisas seperti mencuri, merompak, merogol, mencedera dan membunuh terletak dalam bidang kuasa Kerajaan Persekutuan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Kanun Keseksaan (Penal Code), begitu juga agensi-agensi pelaksana seperti polis dan penjara.

3. Satu rang undang-undang persendirian (private bill) juga akan dibawa bagi meminda Akta Mahkamah Shariah (Bidangkuasa) 1965 untuk memberi bidang kuasa yang lebih luas kepada Mahkamah Shariah Negeri Kelantan bagi membolehkannya menghukum sebagaimana peruntukkan dalam Enakmen Hudud.

4. Kerajaan Negeri Kelantan sedia memberi jaminan bahawa sekiranya tiada halangan dari Kerajaan Persekutuan untuk memberikan laluan kepada dua undang-undang persendirian ini dibentang dan diluluskan di Parlimen, Insha-Allah Enakman Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 paling lewat akan berkuatkuasa di Kelantan pada tahun 2015.

Sekian, salam hormat.

(Ustaz Dato Ahmad bin Yakob)
Menteri Besar Kelantan.

Pejabat Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh : 2 Jamadil Akhir 1435H bersamaan 2 April 2014M

HUKUMAN MATI TIDAK GENTARKAN MEREKA

Saksikan bagaimana pejuang-pejuang Ikhwanul Muslimin ini tidak digentar walaupun dijatuhkan hukuman mati oleh 'Si Lahanat' Fatah As-Sisi. Klik di sini 

Semangat dan komitmen mereka jelas membuktikan bahawa perjuangan Islam tidak akan pupus dan lenyap dengan kezaliman dan penindasan yang dilakukan oleh musuh-musuh Islam seperti As-Sisi dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya.


AIRASIA MAHU TERUS KEKAL DI LCCT, TAK MAHU PINDAH???

AirAsia tidak mahu pindah ke KLIA2 walaupun Kementerian Pengangkutan mengarahkan semua syarikat penerbangan berpindah ke KLIA2 selepas 9 Mei.

Pihak AirAsia hari ini menegaskan bahawa semua operasi AirAsia dan AirAsia X akan terus kekal di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) walaupun selepas 9 Mei 2014.


Kenyataan tersebut dikeluarkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Bhd, Aireen Omar.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata, walaupun AirAsia bersedia pindah ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2), perpindahan itu hanya akan dilakukan selepas semua isu diatasi.

Aireen berkata demikian sebagai maklum balas kepada pengumuman Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi bahawa LCCT akan ditutup menjelang 9 Mei 2014 bagi memudahkan pembukaan klia2.

Menurutnya, keputusan kajian Ikram Premier Consultings mengenai kesediaan klia2 baru-baru ini menunjukkan wujudnya lekukan di landasan rayap/apron dan landasan yang memerlukan langkah pemulihan berkala dilakukan ke atas kawasan tertentu.

"Keadaan ini akan menjejas operasi penerbangan hab seperti kumpulan AirAsia yang mempunyai kira-kira 400 pergerakan pesawat sehari dan sekurang-kurangnya 70 pesawat miliknya di LCCT," katanya.

Aireen berkata, adalah penting untuk memastikan langkah pemulihan dilakukan sebelum perpindahan bagi mengurangkan risiko berkaitan insiden penerbangan.

"AirAsia juga percaya kesediaan beroperasi dan tempoh perpindahan lapangan terbang (ORAT) untuk menyokong operasi AirAsia akan memerlukan lebih daripada dua bulan seperti diberikan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Aireen berpendapat tempoh perpindahan yang ditetapkan MAHB itu tidak realistik dan terlebih optimis.

Menurutnya, ORAT untuk perpindahan dari terminal utama KLIA ke LCCT pada 2006 mengambil masa lebih daripada dua bulan ketika operasi AirAsia ketika itu jauh lebih kecil.

"Selain itu, terdapat perkara utama berkaitan komersil, operasi dan perkara terbuka dalam kontrak yang masih dibincangkan antara AirAsia dan MAHB yang perlu diselesaikan sebelum perpindahan ke klia2," katanya.

PEMIMPIN ISLAM YANG AMANAH DAN ADIL UTK SARAWAK

Pemimpin Muslim Yang Amanah dan Adil Terbaik Untuk Semua

Ketua Menteri ialah satu jawatan ketua badan eksekutif bagi sebuah kerajaan. Ketua Menteri Sarawak dilantik oleh Yang di-Pertua Negeri, atau dipilih dan mendapat kepercayaan daripada anggota Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Datuk Stephen Kalong Ningkan (1920-1997) merupakan Ketua Menteri Sarawak yang pertama (22 Julai 1963- September 1966) selepas pembentukan negara Malaysia pada 16 September 1963. Beliau menang besar dalam Pilihan raya 1962 dan membolehkannya dilantik menjadi Ketua Menteri Sarawak pertama. Pada tahun 1963, jajahan-jajahan Britain di Asia Tenggara iaitu Sabah, Sarawak, Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu bergabung untuk membentuk Malaysia.

Selepas itu disandang oleh Dato 'Penghulu Tawi Sli (lahir 12 Jun 1912, meninggal dunia 1987) adalah Ketua Menteri kedua Sarawak dari suku kaum Dayak dan selepas itu disandang oleh Ketua Menteri Sarawak dari kaum bumiputera Muslim sejak tahun 1970 sehingga kini. Tiada isu perkauman dan isu keagamaan berlaku di Sarawak kerana masyarakat Sarawak lebih bersikap toleransi antara satu sama lain.

PAS Sarawak secara umumnya berpendapat bahawa sesiapa sahaja boleh dilantik sebagai Ketua Menteri asalkan ianya boleh diterima oleh semua golongan masyarakat tidak mengira bangsa dan warna kulit yang penting ianya berwibawa, jujur, amanah, tidak mementingkan diri sendiri dan adil kepada semua seperti mana yang disarankan dalam ajaran Islam.

Pada dasarnya PAS Sarawak lebih mengutamakan pilihan seorang Muslim tidak kira dari bangsa mana pun untuk  menjawat jawatan Ketua Menteri Sarawak malah didalam perlembagaan Sarawak tidak menyatakan bangsa serta agama untuk layak memegang jawatan Ketua Menteri.

PAS Sarawak sebagai sebuah parti Islam yang menjunjung tinggi Al-quran dan Al-Sunnah dan ajarannya yakin bahawa Islam lebih mementingkan ciri-ciri seorang pemimpin yang bertaqwa kerana ia bukan sahaja boleh mentadbir adil dan saksama malah amanah dalam menguruskan pembendaharaan negara serta menolak unsur–unsur rasuah, penyalahgunaan kuasa dan menindas rakyat.

Islam juga mengajar umatnya supaya memilih dan melantik seorang pemimpin yang adil untuk semua dan ini adalah merupakan satu tanggungjawab yang tidak dapat disangkal lagi buat setiap insan yang mengungkap dua kalimah syahadah, ini kerana pemimpin adalah merupakan khalifah Allah yang memimpin diatas muka bumi Allah ini.

Islam yang diperjuangkan dan diamalkan oleh PAS ialah Islam yang lengkap merangkumi semua perkara sama ada yang berkaitan dengan ibadah, politik, ekonomi, pendidikan, sosial, akhlak dan sebagainya. Ia bersumberkan Al-quran dan hadis. Risalah yang dibawa oleh PAS bukannya rekaan para pemimpin tetapi berdasarkan apa yang diajar oleh Nabi Muhammad saw.

Sejarah sudah membuktikan bahawa pemimpin Muslim yang bertaqwa adalah berlaku adil untuk semua. Sebagai contoh kerajaan umat Muslim di Sepanyol telah berjaya memperlihatkan sikap toleransi antara penganut agama yang sangat tinggi.

Di bawah pemerintahan Islam di Sepanyol itu, Yahudi dan Kristian dapat hidup dengan aman dan gemilang. Bahkan ‘The Golden Age of Jewish History’ adalah semasa pemerintahan Islam di Sepanyol.Sehingga tokoh ilmuwan Yahudi yang terkenal Musa bin Maimun (Moses Maimonides) menganggap bahawa pemerintahan Islam di Spain adalah ‘the golden age of freedom and tolerance’ untuk penganut Yahudi.

Demikian juga penganut Kristian, mereka menikmati hak beragama dan bergaul dengan semua rakyat tanpa kezaliman dan penindasan. Ini adalah hakikat sejarah. Justeru itu, ramai penduduk Sepanyol menganut Islam secara suka rela tanpa sebarang paksaan kerana memaksa seseorang menganut Islam adalah salah dan menyanggahi asas arahan al-Quran.

PAS Sarawak yakin dengan sifat dan akhlak pemimpin seorang Muslim yang menjawat jawatan Ketua Menteri dapat menyatukan seluruh rakyat Sarawak yang berbilang bangsa, kaum dan agama agar hidup dalam suasana harmoni, saling hormat-menghormati antara satu sama lain serta dapat menikmati kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat.

Pemimpin Muslim yang amanah, jujur dan adil untuk semua adalah lebih baik dari Muslim yang hanya ada pada nama tapi tidak melaksanakan ajaran Islam sebenar dalam kehidupan hariannya.

Kepada yang bukan Muslim tidak perlu khuatir dan bimbang akan kepimpinan seorang Muslim yang amanah dan adil untuk menerajui negara ini, contoh terdekat seperti tok guru Nik Abdul Aziz Nik Mat  yang menerajui Kelantan lebih dari 23 tahun tiada melakukan rasuah, tidak mengambil kesempatan mengumpul harta untuk kepentingan diri dan keluarga tapi lebih penting menjaga kebajikan rakyat.

Ciri-ciri kepimpinan macam inilah yang perlu ada pada seorang Ketua Menteri di Sarawak tanpa mengira bangsa dan fahaman ideologi.   Seorang Ketua Menteri seharusnya bersikap adil untuk semua bukannya hanya mementingkan diri sendiri dan berpuak-puak saja, sikap rasis dan hanya pentingkan diri sendiri menyebabkan rakyat bosan dan benci dengan sikap seorang Ketua Menteri semacam itu.

Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah Sarawak, kita mahu Ketua Menteri terus diterajui oleh seorang Muslim yang berwibawa, amanah, jujur dan adil untuk semua tanpa mengira keturunan dan warna kulit. Ajaran Islam lebih bersifat universal tanpa mengira bangsa dan islam melarang umatnya menindas penganut agama lain.

Sememangnya Islam sesuai untuk semua bangsa, ini bukan bermakna Islam memaksa penganut agama lain memeluk islam. Hak Kebebasan beragama tetap terpelihara dan Islam menjamin penganutnya dan yang bukan Muslim supaya sentiasa hidup dalam keadaan aman damai dan harmoni selalu.  Jadi tiada alasan untuk mereka yang anti Islam untuk menakutkan penganut agama lain supaya takut dan benci dengan islam.

Slogan PAS untuk semua dan rahmat untuk semua tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik memang sesuai dengan keadaan Sarawak yang mempunyai berbilang bangsa dan kepercayaan agama.

RAHMAT UNTUK SEMUA
ILTIZAM UNTUK SARAWAK

Haji Adam Ahid
Pesuruhjaya PAS Sarawak

01 April 2014

HAYAT KEPIMPINAN NAJIB SEMAKIN MENGHAMPIRI PENAMAT

Kepimpinan Najib semakin malap. Jelas sekali semakin ramai rakyat yang tidak suka dan tidak yakin dengan cara beliau mentadbir negara. Paling akhir kelemahan beliau begitu ketara sekali ialah kegagalan kerajaan pimpinannya menguruskan isu kehilangan pesawat MH370 dengan baik. Malah seluruh dunia menyaksikan kelemahan Najib yang tidak berani berdepan dengan wartawan. Beliau hanya hadir dalam dua sidang media berkaitan isu tersebut dan lebih malang lagi beliau tidak berani berdepan dengan soalan wartawan. Selepas membaca kenyataan bertulis dalam Sidang Media tersebut beliau terus 'Caa Alif Buuut'.


Hari ini portal Malaysiakini melaporkan bahawa satu tinjauan oleh firma kajian bebas Merdeka Center menunjukkan semakin ramai rakyat Malaysia menunjukkan sikap tidak puas hati ke atas kepemimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Tinjauan pada bulan Mac itu menunjukkan 44 peratus dari 1,005 responden memberi jawapan tidak berpuas hati dengan dengan kepemimpinan Najib.

Ia menunjukkan peningkatan sebanyak 4 peratus berbanding hasil tinjauan Merdeka Center pada bulan Disember.

Bagaimanapun, kepercayaan pengundi kepada Najib kekal tidak berubah pada tahap 52 peratus.MAJORITI RAKYAT TIDAK PUASHATI CARA KERAJAAN TANGANI ISU MH370???

Satu tinjauan terbaru oleh Merdeka Center menunjukkan ramai dari kalangan pengundi yang ditinjau menyatakan rasa tidak puas hati ke atas tindakan kerajaan dalam menangani isu kehilangan pesawat MH370.

Laporan yang dikeluarkan firma penyelidikan bebas itu menujukkan 50 peratus daripada 513 orang berpendapat demikian, berbanding 43 peratus yang menyatakan rasa puas hati.

Tinjauan itu dijalankan dalam tempoh 13 Mac hingga 20 Mac.


Keputusan 'survey' ini menggambarkan kepada kita bahawa rakyat sekarang tidak menerima bulat-bulat apa juga info yang sampai kepada mereka tidak kira siapa yang menyampaikan maklumat tersebut. Inilah kemajuan pemikiran yang kita dapat lihat dipunyai oleh rakyat Malaysia sekarang.

Menurut tinjauan tersebut, 50 peratus dari responden tidak berpuas hati dengan pengurusan krisis, manakal 43 peratus lagi berpuas hati.

Pecahan responden berkenaan menunjukkan lebih ramai pengundi dari kaum bukan Melayu yang tidak berpuas hati dengan tindakan kerajaan – 74 peratus dari masyarakat Cina dan 59 peratus pengundi India.

Sebaliknya, 63 peratus pengundi Melayu menyatakan rasa puas hati, berbanding 30 peratus yang tidak berpuas hati dari pecahan sama.

Golongan yang lebih banyak berpuas hati itu pula didapati terdiri dari golongan penjawat awam (53 peratus) dan yang tidak bekerja secara rasmi (50 peratus).

~ Mkini.

KERAJAAN DAP PENANG TAK MAHU BINA KASINO, KERAJAAN UMNO PAHANG BILA MAU TUTUP


KANAK-KANAK PALESTINE TIDAK GENTAR PADA ASKAR YAHUDI


Solidariti | Kanak-kanak tidak gentar askar zionis

Pada tahun 2008, seorang kanak-kanak perempuan Palestin berumur 13 tahun, Ah’d Tamimi dari kawasan Nabi Saleh, membuatkan Recep Tayyip Erdo─čan kagum dengannya, menerima anugerah Hanzalah* kerana jiwanya dan keberaniannya menentang tentera Israel! 

Apa yang beliau lakukan sekarang? Dia masih berani menentang zionis!. Lihat di link ini (http://goo.gl/kJvaPW) [Ph]

~ Sumber Aqsa Syarif 

KEJAMNYA REGIM AS-SISI

Syahid hari ini
Abdullah Ahmad
Mahasiswa tahun 4
Fakulti pengurusan perniagaan
Universiti para syuhada 
dikenali dgn Al Azhar sebelum ini.

Punca kematianDitembak di kepala oleh

sniper.
Peristiwa berlaku di asrama pelajar lelaki universiti Al azhar.
✳di atas
-gambar asal beliau.
-gambar cebisan kepala beliau.
-gambar penuh selepas ditembak.
✳inilah Al Azhar yang sebenar. .walaupun ramai pimpinan utama Al Azhar menyokong As Sisi
Tetapi Al Azhar tetap mulia dengan mahasiswa nya yang syahid hampir setiap hari.
Kini universiti Al Azhar dikenali sbg Jamiah Syuhada' (universiti syuhada') oleh pelajar2nya, tidak lg dipanggil universiti Al Azhar..Allahuakbar!!  
~ fb Tart Nenas

31 March 2014

GEMPAR!!! TINDAKAN ZALIM KERAJAAN BN ROBOH RUMAH RAKYAT

 Inilah kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan BN yang merobohkan rumah rakyat di Jalan Air Terjun Kota Tinggi Johor.

Penduduk di sini adalah penyokong tegar BN sejak zaman berzaman. 'Terima kasih' kerajaan BN .....

Sumber : FB Abu Siraj Al Muner.

HEBATNYA PEJUANG IKHWANUL MUSLIMIN

Saksikan hebatnya sebahagian dari 529 orang pimpinan dan ahli Ikhwanul Muslimin yang dijatuhkan hukuman mati oleh Regim As-Sisi Mesir, Klik di SINI .


Saksikan bagaimana 529 Wira-wira Islam Ikhwanul Muslimin Mesir menerima hukuman mati tanpa rasa gentar malahan terus bersemangat demi Islam dan tanah air mereka. ~ Inilah Wira-wira Islam Iskandariah Mesir! 
Mereka hanya takutkan Allah dan bukan makhlukNYA!

30 March 2014

APA TAFSIRAN ANDA TENTANG GAMBAR INI???


MH370 : MALAYSIA TERUS DAPAT MALU KERANA KELEMAHAN DAN KESILAPAN PEMIMPIN

Negara kita terus dihentam dan dikritik lantaran kelemahan dan kesilapan pemimpin negara menguruskan isu kehilangan pesawat MH370. 

Ramai pihak khususnya waris penumpang serta rakyat Malaysia sendiri tidak puashati dengan keputusan Najib Razak yang tidak semena-mena membuat kenyataan seolah-olah kapalterbang itu terhempas di Lautan Hindi dan semua penumpang seakan-akan tidak dapat diselamatkan. Sedangkan sehingga kini bangkai kapalterbang dan mayat penumpang (jika benar mennggal dunia) tidak ditemui.

Terbaru waris penumpang MH370 dari China mahu Kerajaan Malaysia dan Malaysia Airlines (MAS) meminta maaf kerana mengisytihar kematian kesemua 239 orang dalam penerbangan MH370, tanpa mengemukakan bukti konklusif.

Seorang wakil kepada 34 orang waris berkenaan, Jiang Hui berkata kerajaan Malaysia melalui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bertindak dengan tidak bertanggungjawab apabila mengumumkan perkara itu, 24 Mac lalu.

"Kami mahu Kerajaan Malaysia dan MAS memohon maaf kepada keluarga dan waris berkenaan isu ini.

"Pada 24 April, Kerajaan Malaysia beri kenyataan tidak bertanggungjawab bahawa kapal terbang (telah) terhempas tanpa bukti," kata beliau dalam sidang media dalam bahasa Mandarin di sebuah hotel di Subang hari ini.

Individu berkenaan turut mengenakan baju-T berwarna putih dengan tulisan "Doakan untuk MH370" dan "Kembalilah dengan aman" dalam bahasa Cina.

Kumpulan waris kepada penumpang berkenaan dibawa untuk menyertai satu perbincangan dengan wakil kerajaan Malaysia dan juga Malaysia Airlines di hotel berkenaan, sebaik tiba dari Beijing pagi ini.

Terdahulu, para waris penumpang berkenaan mengunci mulut dan enggan memberi sebarang kenyataan kepada para wartawan selepas pertemuan selama lebih dua jam.

Seramai 15 orang dari 34 orang yang menyertai pertemuan tersebut menegaskan mereka “tidak mahu bercakap”, apabila para wartawan mengerumuni mereka sebaik keluar dari bilik perbincangan di hotel tersebut.

Wakil Kedutaan Cina yang diketuai setiausaha pertamanya Liu Peng Xiang juga enggan memberi sebarang kenyataan ketika diasak para wartawan.

Kumpulan waris tersebut, yang menyertai perbincangan sebaik tiba di Malaysia pagi ini, hanya diiringi oleh 20 orang wakil MCA, diketuai naib presiden Datin Chew Mei Fun.

Seramai lapan orang wakil MAS, termasuk enam anggota keselamatannya turut mengiringi para anggota keluarga penumpang berkenaan dari pintu dewan perbincangan ke sebuah lif.

Tiada anggota polis dilihat mengawal para anggota keluarga tersebut, yang dikerumuni seramai kira-kira 50 orang petugas media dari pelbagai agensi dalam kejadian selama kira-kira 10 minit itu.

Para wartawan yang berasak-asak dalam kejadian tersebut menunggu sejak jam 11 pagi di luar bilik berkenaan sebaik mendapat tahu para waris tersebut dibawa ke hotel berkenaan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Naib presiden MCA Datin Chew Mei Fun yang mengetuai unit bantuan krisis parti itu merupakan wakil kerajaan Malaysia untuk berurusan dengan anggota keluarga penumpang berkenaan.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter