04 June 2011

(Muktamar) Dewan Ulama kutuk video seks

Dewan Ulama mengutuk penyebaran video seks yang dijadikan bahan untuk memfitnah Anwar Ibrahim. Wakil Dewan Ulama' Ustaz Khairuddin Aman Razali At Takiri berkata Dewan Ulama' tegas menyatakan bahawa Anwar Ibrahim tidak bersalah kerana beliau tidak pernah disabitkan oleh mahkamah syariah tentang skandal seks yang didakwa di dalam video tersebut.

Tinggal Tok Guru seorang sahaja Ahli PAS di Kelantan

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Awang Adek Hussin mendakwa kira-kira 10,000 anggota Pas, golongan atas pagar dan kaum belia yang mencapai umur mengundi di Kelantan menyertai UMNO selepas pilihan raya umum 2008.

Beliau berkata, mereka berbuat demikian setelah kecewa dengan kegagalan Pas membangunkan Kelantan.

Kenyataan 'Menteri Besar Kempunan' ini disiarkan oleh Utusan Meloya hari ini.

Nampaknya ahli PAS di Kelantan tinggal Tok Guru Nik Abdul Aziz seorang sahaja jika benar dakwaan Awang Adik ini.

Dakwaan beliau jelas suatu pembohongan besar yang cukup menggelikan hati sesiapa sahaja yang membacanya.

"Kalau hendak berbohong pun biarlah logik dan munasabah" kata seorang seorang Perwakilan PAS pada muktamar PAS yang sedang berlangsung. 


(Muktamar) Luang masa untuk bersama dengan rakyat

Wakil Perlis, Ustaz Yaakub Abu Seman mencadangkan kepada pemimpin PAS supaya bukan sahaja datang ke sesuatu tempat bukan semata-mata untuk berceramah tetapi bersedia untuk bertemu rakyat akar umbi melalui program khas berkampung dengan rakyat.

"Kita lihat bagaimana pemimpin DAP datang ke Perlis dan turun bertemu rakyat, hasilnya DAP Perlis semakin kuat dan diterima rakyat" kata Yaakub Abu Seman.

Wakil Perlis juga mengingatkan PAS Pusat tentang kepentingan DHPP kepada PAS. Sumbangan mereka tidak boleh dikesampingkan.

(Muktamar) PAS Sabah sudah bersedia hadapi Pilihanraya Umum ke 13

Wakil PAS Sabah, Aminuddin Aling berkata PAS Sabah sudah bersedia untuk menghadapi Pilihanraya Umum ke 13.

"PAS Sabah sudah bersedia untuk bertanding di 30 buah kerusi pada pilihanraya tersebut dan selebihnya diberikan kepada PKR dan DAP".

"Sabah bukan lagi 'fix deposit' kepada BN seperti pilihanraya lalu" tegas Aminuddin penuh semangat.

Ucapan beliau mendapat sambutan baik dari para perwakilan.

(Muktamar) Jenguklah kami di Sarawak jangan biarkan cawangan mati

Wakil PAS Negeri Sarawak mengharapkan pemimpin PAS Pusat supaya melawat Sarawak dengan lebih kerap bagi membimbing PAS Sarawak memperkuatkan jentera PAS di semua peringkat.

"Kita tidak mahu PAS Cawangan dan Kawasan ditubuhkan tetapi selepas setahun ianya berkubur begitu sahaja".

"Kita berjaya menubuhkan banyak cawangan baru dan menerima keahlian yang ramai semasa Pilihanraya Negeri Sawarak baru-baru ini" kata beliau.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada semua petugas PAS yang membantu PAS dan PR pada pilihanraya negeri baru-baru ini.

(Muktamar) Usul khas menjunjung kasih terhadap Seri Paduka Baginda diluluskan sebulat suara

Dewan Ulama' PAS Pusat membentangkan usul khas menjunjung kasih kepada Yang Dipertuan Agung sempena hari keputeraan Baginda pada hari ini.

Usul tersebut disokong oleh Timbalan Presiden PAS Haji Mohd Sabu. Timbalan Mursyidul Am, Dato Dr Haron Din diberi penghormatan membaca doa untuk kesejahteraan baginda.

Usul tersebut diluluskan sebulat suara.

(Muktamar) Pemimpin PAS mesti berkualiti

Wakil PAS, Ustaz Mohd Nor Omar menyarankan pemimpin PAS supaya menyiapkan diri mereka menjadi pemimpin yang berkualiti.

"Antara sifat pemimpin-pemimpin yang berkualiti adalah kekuatan Ilmu – ilmu dunia, fikrah perjuangan yang jelas, pemimpin yang kuat tubuh badan, ibadah, roh dan kebolehan tadbir".

4)     "Pemimpin  yang menguasai ilmu peperangan atau art of War juga mesti dilahirkan oleh PAS" kata Ustaz Mohd Nor sebentar tadi.

(Muktamar) DHPP cabar Umno berdebat

Dewan Himpunan PAS Pusat (DHPP) mencabar Umno berdebat atas isu Melayu. Pengerusi DHPP, Hu Pang Chow yang berucap mewakili DHPP berkata beliau mencabar Umno untuk berdebat atas tajuk Benarkan Umno membela Melayu.

"Saya berani untuk berdebat dengan Umno atas tajuk benarkah Umno membela Melayu dengan sesiapa sahaja pemimpin Umno. Saya harap Najib menjawab cabaran saya ini" tegas Hu.

Di akhir ucapannya Hu juga mengharapkan semua petugas dan ahli PAS berjuang dengan lebih kuat moga-moga kita semua mendapat keredhaan Allah S.W.T.

(Muktamar) Wakil DHPP cadang cari dana RM10juta

Wakil Dewan Himpunan PAS Pusat (DHPP), Hu Pang Chow menyampaikan ucapan syabas kepada perwakilan kerana membuat transformasi kedua selepas transformasi pertama pada PRU 2008 dengan pemilihan kepimpinan baru hari ini.

Hu juga menubuhkan 'Think Tank'  bagi mencari jalan untuk memastikan kesinambungan perjuangan PAS.

Beliau juga mencadangkan PAS Pusat mengumpulkan dana RM10juta untuk gerakerja parti mencari 'best brain' untuk bergerak dalam parti.  Dana mesti diurus dengan baik. 


Muktamar : 'Cawangan' PAS akan ditubuhkan di serata dunia

Wakil Kelab PAS luar negara menegaskan bahawa mereka bertekad untuk membuka pejabat di serata dunia terutama di Bandaraya-bandaraya besar di seluruh dunia.

Kepimpinan Ulama terhakis di dalam PAS?

Kepimpinan Ulama PAS terhakis di dalam PAS. Itulah antara tajuk utama akhbar arus perdana esok berikutan kemenangan Mohd Sabu, Husam, Salahuddin dan Mahfuz yang dipilih sebagai Timbalan dan Naib-Naib Presiden PAS. Semua mereka tidak mempunyai latar pendidikan agama secara formal. Atau boleh kita katakan bukannya bertaraf ulama'. Kesemua calon-calon yang bertaraf ulama' iaitu Nasharuddin Mat Isa, Tuan Ibrahim Tuan Man, Nik Amar Nik Abdullah tewas pada pemiihan kali ini.

Media arus perdana sudah tentu akan menggunakan peluru ini setelah percubaan mereka selama ini dilihat gagal menggugat keutuhan dan kepercayaan serta thiqah ahli PAS kepada jemaah kita ini.

Selain itu kemenangan Mohd Sabu(Abang Mat) selaku Timbalan Presiden, sudah tentu akan merancakkan lagi media untuk mencari isu untuk menghentam Abang Mat.

Namun begitu kita yakin ahli PAS dan rakyat Malaysia yang menyokong PAS dan PR sudah matang dan tidak akan termakan dengan segala serangan pemikiran dan perang saraf media berkaitan kepimpinan baru.

Kita ingin tegaskan bahawa sesiapa pun yang dipilih memimpin PAS adalah pejuang yang telah ditarbiah oleh PAS untuk menjadi pendokong perjuangan suci ini. Selain itu perlembagaan kita yang meletakkan Islam sebagai asas perjuangan dengan dikawal dan dipandu oleh Majis Syuro Ulama' sudah tentu akan memelihara PAS agar sentiasa komited terhadap perjuangan Islam.

03 June 2011

ROS tak jadi batalkan PKR

Pendaftar Pertubuhan (ROS) memutuskan tidak akan membatalkan pendaftaran Parti Keadilan Rakyat PKR selepas berpuas hati dengan penjelasan dikemukakan pertengahan bulan lalu berhubung aduan seorang ahli dipecat dua tahun lalu.

Sehubungan keputusan RoS itu PKR juga memutuskan untuk tidak meneruskan tindakan mahkamah ke atas agensi tersebut yang difailkan kelmarin.

Perwakilan PAS Kawasan Bukit Katil pada Muktamar ke 57

Perwakilan PAS Kawasan Bukit Katil pada Muktamar PAS kali ke 57 di Dewan Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) terdiri Sofi Wahab, Haji Mohd Ali Sharif, Haji Ramli Dalip, Haji Ab Rahhim Idris, Cikgu Yusof Wahab.


Wakil PAS Kawasan Bukit Katil juga cuba diprovok oleh TV9 tentang isu penghakisan kepimpinan Ulama' dalam PAS. Ternyata media arus perdana berterusan mahu melaga-lagakan ahli PAS tentang kepimpinan ulama dan professional. 

Wakil Kawasan Bukit Katil menyangkal dakwaan tersebut sambil menegaskan bahawa PAS tetap diterajui ulama kerana kita mempunyai badan tertinggi iaitu Majlis Syura Ulama yang memandu PAS.

PAS sudah lupakan negara Islam?

Benarkah PAS sudah melupakan perjuangannya untuk menegakkan negara Islam seperti yang diwar-warkan oleh Umno. 
Ikuti jawapan Tuan Guru Presiden PAS dibawah ini yang disiarkan oleh Harakahdaily.
Ketika ditanya tentang isu negara berkebajikan yang menjadi tema muktamar kali ini berbanding negara Islam, Abdul Hadi menjelaskan PAS sekarang mementingkan isinya.
"Tema kita negara berkebajikan, ia sememangnya dah ada dalam Islam.  Dalam al Quran tak sebut negara Islam, dia sebut negara kebajikan, jadi kita laksanakan iaitu kita dahulukan yang ada persamaan," kata Abdul Hadi.

Beliau mengaku antara parti-parti ini ada beza antara satu sama lain.

"Kita berikan hak mereka yang benarkan minum arak tetapi kita tidaklah turut sama minum arak dengan mereka sebagaimana sesetengah pihak," katanya.

Berhubung dengan perbezaan latar belakang pemimpin dalam PAS pula, Abdul Hadi berkata, ia wujud sejak awal PAS lagi jadi tidak berbangkit soal PAS berpecah.

"Perpecahan dalam PAS tidak berlaku kerana wujudnya kumpulan ini sejak ditubuhkan lagi, Dr Haji Abas adalah Yang Dipertua PAS, Aminudin Baki dan juga Datuk Asri Muda semuanya bukan ulamak namun PAS kukuh kerana kepimpinannya secara kolektif untuk laksakan Islam yang luas bukan fahaman barat yang sempit," jelas Abdul Hadi.

PAS tetap setia malah akan ukuhkan PR

Presiden PAS menegaskan PAS akan tetap meneruskan kerjasama dengan Pakatan Rakyat dalam titik persamaan merealisasikan Negara Berkebajikan biarpun berbeza agama dan berbeza pendekatan.
Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kesepakatan yang dicapai dalam membentuk Negara Berkebajikan adalah pembasmian kemiskinan tanpa mengira kaum, dalam masa yang sama juga, hak bumiputera tidak dipinggirkan.
"Layanan yang adil tetap akan diberikan kepada kaumlain yang juga miskin," jelasnya dalam sidang media pagi tadi.
Katnya, Pakatan Rakyat juga bersepakat Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan dan menerima sepenuhnya sistem Raja Berpelembagaan seperti sedia ada kini tanpa timbul apa-apa isu jika ada pihak mahu merubahnya.
“Apa yang penting adalah pelaksanaan Negara Berkebajikan oleh PAS. Jika letak jenama saja tanpa pelaksanaan, maka tiada faedah,
"Kita mulakan dengan pelaksanaan negara berkebajikan. Dalam Al-Quran tidak menyebut negara Islam, tetapi disebut Negara Berkebajikan yang diiktiraf dalam Islam."
Oleh itu beliau memberitahu PAS lebih mementingkan perlaksanaan dahulu kemudian baru Negara Berkebajikan menjadi nama.
Menurut Abdul Hadi, PAS bertegas tidak akan bekerjasama dengan UMNO dalam soal politik yang ditawarkan walaupun beberapa kali ditawarkan oleh UMNO kecuali dalam beberapa isu seperti isu Palestin serta menentang kekejaman Israel.
PAS bekerjasama dengan Umno dalam menghantar misi bantuan Palestin melalui kapal Marvi Marmara, menangani isu nuklear serta isu ekonomi dalam negara.
"Perpecahan tidak menjadi isu dalam PAS kerana kumpulan ulama dan bukan ulama telah ada sejak PAS ditubuhkan sejak dahulu lagi. Kumpulan-kumpulan ini bukan bermaksud perpecahan telah berlaku tetapi sebenarnya pimpinan secara kolektif," tegasnya menjawab soalan media berikutan isu perpecahan dalam PAS.
Portal Muktamar PAS

Tema Ucapan dasar Membangun Negara Berkebajikan menggerunkan BN

Tema Ucapan dasar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang iaitu 'Membangung Negara Berkebajikan' benar-benar menggerunkan BN. Tuan Guru dengan jelas menggariskan corak negara yang akan dibangunkan oleh PAS dan PR iaitu negara yang penuh dengan kebajikan bukan negara yang menekan rakyat seperti sekarang.

Bukti betapa takutnya BN kepada tema tersebut jelas terbukti apabila TV pengampu BN iaitu TV1, TV 3 dan sekutu-sekutunya tidak langsung memfokus laporan mereka kepada tema tersebut sebaliknya memainkan lagu lama iaitu kepimpinan ulama mungkin terhakis dengan keputusan pemilihan PAS pada kali ini.

Pada hal berita paling besar yang sepatutnya di'highlight' ialah tentang komitmen PAS untuk mengutamakan rakyat melalui pembentukan negara berkebajikan dan adil seperti saranan Islam itu sendiri. Presiden PAS juga sekali lagi menegaskan bahawa PAS akan tetap setia malah akan mengukuhkan lagi komitmennya kepada PR.

Ucapan dasar Tuan Guru pagi tadi di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad dilihat amat relevan dan boleh dijadikan panduan untuk menghadapi pilihanraya dan seterusnya  membentuk sebuah negara. Ianya dilihat sebagai sebahagian dari manisfesto PRU PAS dan PR.

Pilihanraya tidak berlaku Julai ini

Pilihanraya tidak akan berlangsung Julai ini sebaliknya paling awal akan diadakan pada November depan.

Sebabnya :-

1) BN ingin mengumpul dana pilihanraya dengan menaikkan harga gula, minyak dan tarik elektrik.

2) BN ingin mengambil masa yang lebih panjang untuk memujuk, mengeliru dan memperdayakan rakyat supaya setuju dengan kenaikan tersebut.

3) Menggunakan Bajet 2012 yang akan dibentangkan pada bulan Oktober sebagai strategi kempen dengan beberapa insentif dan gula-gula untuk rakyat.

4) Rakyat berketurunan Cina hampir 80 % tidak menyokong BN. Jadi BN sekarang takut kehilangan lebih banyak kerusi majoriti Cina dan kerusi campuran.

5) BN masih tidak puashati dengan tahap sokongan orang Melayu terhadap BN. Mereka memerlukan lebih masa untuk meracuni pemikiran orang Melayu

6) Manipulasi dan konspirasi terhadap daftar pemilih masih belum memuaskan hati pemimpin BN. Lebih banyak penipuan dan manipulasi akan mereka buat bagi memastikan BN menang besar.

7) Kewangan dan dana BN belum cukup untuk membiayai kempen BN yang penuh dengan rasuah, sogokan, penyelewengan , pembelian undi dan sebagainya.

Dan lain-lain

Muktamar : Harapan baru kepada pimpinan sayap-sayap PAS

Muktamar ketiga-tiga sayap utama PAS selesai semalam.Tidak ada kejutan besar berlaku seperti yang dijangka. Dewan Pemuda dan Muslimat menyaksikan perubahan yang agak besar apabila masing-masing Timbalan dan Naib Ketua Pemuda baru dipilih bagi Dewan Pemuda manakala Ketua dan Timbalan Ketua baru dipilih oleh muslimat. Nik Abdul dan Raja Iskandar dipilih sebagai Timbalan dan Naib Ketua Pemuda sementara Zailah dan Siti Mariah dipilih sebagai orang No 1 dan No 2 Dewan Muslimat.

Dewan Ulama pula mengekalkan kepimpinan lama. Adalah dijangka tidak banyak perubahan dari segi gerakan Pemuda kerana Ketuanya masih ketua lama manakala bagi Dewan Muslimat dijangkakan berlaku perubahan yang ketara dengan perlantikan Zailah dan Siti Mariah yang terkenal dengan kelantangan mereka menyuarakan kebajikan wanita dan isu-isu semasa.

Dewan Pemuda sebagai salah satu sayap penting mesti kembali mencipta sesuatu yang baru sesuai dengan situasi semasa supaya ia disegani kawan dan lawan. Keyakinan pimpinan pemuda menyahut cabaran dan undangan sesiapa untuk berdialog dan berdebat amat disanjungi. Selain itu Dewan Pemuda mesti terus menjuarai apa juga isu semasa supaya kita dilihat lebih terkehadapan berbanding Pemuda parti-parti lain.

Adalah diharapkan perubahan juga berlaku dalam Dewan Ulama sebagaimana saranan wakil Dewan Ulama Kelantan, Mansor Daud yang mahukan ulama PAS lebih terkehadapan dan berusaha untuk menjuarai isu-isu semasa yang memerlukan fatwa dan pandangan ulama'.


Muktamar : 3 YB dan 2 CT pimpin Dewan Muslimat

Ketiga-tiga pimpinan Dewan Muslimat yang baru diipilih pada Muktamar hari ini bergelar YB dan 2 darinya adalah Siti.

Siti Zailah dan Siti Mariah kedua-duanya Ahli Parlimen dipilih menjadi Ketua dan Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat pada muktamar dewan tersebut yang berlangsung di Shah Alam hari ini. Zailah dipilih menggantikan Nuridah Salleh dalam pertandingan satu lawan satu dengan Ketua Dewan Muslimat Wilayah tersebut. Manakala Siti Mariah mengenepikan cabaran Wan Hasrina Wan Hassan yang juga merupakan Ketua Dewan Muslimat PAS Selangor.

Seorang lagi YB iaitu Mumtaz Mohd Nawi dipilih sebagai Naib Ketua Dewan Muslimat. Adalah diharapkan kepimpinan baru Dewan Muslimat dapat meneruskan kesinambungan perjuangan yang ditinggalkan kepimpinan terdahulu. 

Rapat saf, bulatkan tekad dan memacu perjuangan ke hadapan tanpa menghiraukan salakan dan gangguan musuh yang sentiasa mencari peluang untuk melemahkan kita semua.

02 June 2011

Sejarah tercipta, KJ berucap dalam Muktamar Pemuda PAS

Khairie Jamaluddin diberi penghormatan berucap dalam Muktamar Dewan Pemuda PAS petang ini. Beliau secara terus terang memuji dan bersetuju dengan ucapan dasar Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan.

Ramai perwakilan terpinga-pinga apabila KJ diberi peluang bercakap.

Dalam ucapannya, KJ masih mampu menarik minat perwakilan dan pemerhati serta pimpinan meskipun ketika itu sangat enak dibuai pendingin hawa.

Beliau membangkitkan isu ramai dalam kalangan pimpinan parti yang banyak memberikan alasan tidak mempunyai pengalaman bila dilantik.

Akibat negatif dari sikap tidak mahu melaksanakan amanah kepimpinan menyebabkan seorang terpaksa memegang dua tiga jawatan.

Dalam hal ini, KJ membawa contoh menarik dan ramai yang bersetuju dengannya sehingga mampu hilangkan rasa mengantuk di petang hari.

Tetapi KJ yang dimaksudkan bukan KJ Ketua Pemuda Umno tetapi KJ (Khairie Jamaluddin) Naib Ketua Pemuda PAS Perak.

Sumber : Harakahdaily

Ulama PAS tak percaya Video Seks, kutuk dan percaya ianya fitnah

Dewan Ulama PAS Pusat hari ini sebulat suara meluluskan usul menolak video seks yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, selepas dibahaskan.

Menurut usul yang dibentangkan oleh wakil Ulama Kelantan, Ustaz Nik Razi Nik Mat, video itu disifatkan sebagai satu fitnah jahat yang dibuat secara terancang oleh pihak tertentu untuk tujuan politik.

Ulama; Umno macamana? Apa komen mereka ............biasanya Syaitan bisu sahaja yang diam membisu.

Muktamar : Nik Abduh dipilih Timbalan Ketua Dewan Pemuda

Nik Abduh Nik Abdul Aziz dipilih sebagai timbalan ketua Pemuda parti itu dalam pertandingan empat penjuru.

Beliau mendapat 260 undi daripada 655 undi . Manakala dua lagi calon Firdaus Jaafar dan Suhaizan Kaiat mengekor di belakang dengan undi sebanyak 193 dan 107 undi masing-masing. Penyandang jawatan Azman Shapawi yang hanya mendapat 94 undi sahaja.

Manakala Raja Iskandar Al Hiss Raja Yaacob dipilih menjadi Naib Ketua Dewan Pemuda mengenepikan calon lain.

1) Ustaz Riduan Mohd Noor
2) Khairul Faizi Ahmad Kamil
3) Ustaz Ahmad Baihaqi Atiqullah
4) Adram Musa
5) Kamaruzzaman Mohamad
6) Ustaz Ahmad Fadley Shaari
7) Ustaz Mohd Khairul Abdul Hadi
8) Ustaz Nazri Chik
9) Yusni Mat Piah
10)  Sany Hamzan
11) Syed Qadir
12) Ustaz Mohd Noor Hamzah

Harga Minyak : Malaysia jauh lebih hebat dari Indonesia

Malaysia memang selamanya lebih hebat dari negera lain. Bila kerajaan membandingkan sesuatu harga barangan atau caj perkhidmatan mereka akan membandingkan dengan negara jiran. Tidak ada kerja lain selain cuba menghalalkan semua langkah yang jelas menyusahkan rakyat. Semuanya semata-mata untuk mengabui mata rakyat yang sesetengahnya tidak mahu mencelikkan mata dan membuka telingan lubang telinga luas-luas.

Hari ini Harakahdaily melaporkan kenyataan Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim bahawa Indonesia menurunkan harga minyak disaat kerajaan Malaysia mendera rakyat dengan menaikkan harga minyak (terbaru menaikkan RON 97 tidak lama dahulu).

Kelmarin, PT Pertamina Indonesia mengambil tindakan untuk kali kedua dalam tempoh seminggu iaitu menurunkan harga petrol antara Rp 200 hingga Rp 600 per liter atau dalam RM0.07 hingga RM0.21 seliter.

Ketua Penerangan PAS Perak ketika mengulas perkara itu berkata, tindakan yang diambil oleh Kerajaan Republik Indonesia itu merupakan satu jawapan yang jelas kepada apa yang telah dikatakan oleh Pakatan Rakyat di Malaysia bahawa harga minyak boleh diturunkan.

"Pakatan Rakyat menegaskan berulang bahawa Malaysia mampu menurunkan harga minyak bila BN jadi pembangkang selepas PRU ke 13 nanti.

"Malah ada isu yang mengatakan sepatutnya harga minyak di Malaysia sekiranya pengurusan ekonomi negara tidak pincang selama 50 tahun lebih sebenarnya boleh sampai ke tahap RM 0.60 seliter dan tidak semahal sekarang,"katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Rakyat Malaysia mesti membuka mata tentang perkara ini. Sudah jelas bahawa kerajaan yang ada hari ini adalah kerajaan yang hanya ingin menekan rakyat apabila mereka menghadapi masalah kewangan yang disebabkan amalan rasuah, penyelewengan, kronisme, ketirisan dan sebagainya.

Pra Muktamar : Utusan Meloya kempen pertahan kepimpinan Ulama? Pelik bunyinya

Kita berasa hairan kerana sejak dua tiga hari ini Utusan Meloya memberikan ruang yang luas kepada berita-berita tentang pentingnya mempertahankan kepimpinan Ulama'. Sedangkan perkara sudah jelas selari dengan perjuangan dan perlembagaan PAS. Sebelum ini Utusan Meloya saban hari, minit dan saat menghentam, memfitnah dan membaham PAS tanpa belas ihsan. Tetapi kini begitu lunak dan beradab dengan PAS.

Hari ini Utusan menggunakan tajuk gandingan HADI-NASHA mantap. Hebat sungguh Utusan Meloya. Kita hanya mahu pimpinan dan ahli PAS supaya berwaspada dengan Utusan kerana setiap langkah dan gerak geri mereka sudah pasti mempunyai strategi dan perancangan tertentu.

Semoga kita semua sentiasa mengkaji dan berfikir tentang perancangan dan perang saraf UTUSAN MELOYA.

Pra-Muktamar : Dulu Erdogan, Kumpulan Professional, Ulama kini Geng Terengganu

Kaki adu domba dan pencacai musuh akan tetap mencari kesempatan untuk memecah belahkan keutuhan di dalam PAS. Setiap kali pemilihan bermacam-macam label mereka ujudkan. Kalau dulu memecahkan kelompok-kelompok dalam PAS kepada Kumpulan Erdogan, Professional, Ulama dan sebagainya kini ujud kumpulan baru yang mereka labelkan sebagai Geng Terengganu. Hebat sungguh kumpulan pencacai ini mengambil kesempatan. Namun kita yakin bahawa niat dan perancangan jahat mereka tidak akan tercapai kerana pimpinan dan ahli PAS tetap utuh dari dari wehdatul fikr dan amal.
Walaupun memang ada perbezaan idea, personaliti, latarbelakang dan kecenderungan namun ianya dapat disatukan dengan semangat perjuangan Islam dan dipandu oleh kepimpinan Ulama'. Perkara inilah yang menjadi kunci keutuhan perjuangan PAS yang dapat dipertahankan sejak penubuhan PAS.

Parti-parti lain yang berjuang berlandaskan nafsu dan akal manusia berkubur satu persatu termasuklah Umno yang menghembuskan nafas terakhirnya pada tahun 1988. Umno yang ada sekarang adalah Umno palsu iaitu Umno Baru yang ditubuhkan oleh Mahathir selepas Umno sebenar berkubut tanpa nesan diharamkan oleh mahkamah.

Kita yakin PAS akan tetap utuh selagi kepimpinan Ulama dan dasar perjuangan Islam dipertahankan. Masuklah penyamun, perompak, orang buta huruf, orang bukan Islam (DHPP) sekalipun ke dalam PAS, Insya Allah PAS akan mampu bertahankan dan mendapat pertolongan Allah selagi dasar Al Quran dan Hadis tetap utuh dalam PAS.

Pra-Muktamar : Kepimpinan Ulama' tetap utuh

Kepimpinan Ulama' di dalam PAS tetap utuh walau sesiapa sahaja dipilih menjadi kepimpinan tertinggi PAS. Ini kerana perlembagaan PAS jelas memperuntukkan bahawa Majlis Syura Ulama' adalah badan tertinggi yang diberi autoriti untuk memutuskan sesuatu perkara dasar dalam PAS. Ini bermakna kuasa Presiden dan kepimpinan lain tidak mutlak dalam menentukan halatuju PAS tidak sebagaimana parti-parti lain. Oleh kerana itu adalah jelas sesiapa juga yang dipilih dalam muktamar masih tertakluk kepada Majlis Syura Ulama dalam menentukan sesuatu perkara dasar.

Bertitik tolak dari fakta dan realiti ini maka tidak timbul bahawa jika seorang ulama' tidak dipilih menjadi Timbalan atau Naib Presiden maka dasar kepimpinan Ulama' akan berkubur. Begitu juga tuduhan bahawa jika ramai pimpinan bukan dari kalangan Ulama' maka PAS akan menjadi parti sekular, pragmatik dan liberal.

Bagi saya ahli PAS dan pemimpin PAS sudah matang dalam hal ini dan mereka tidak akan terpengaruh dengan hasutan dan fitnah dari media arus perdana yang jahat, bohong dan batu api. Tidak perlulah kita mengeluarkan kenyataan yang boleh menyebabkan para perwakilan melihat kita memperlekehkan mereka.

Saya sendiri sebagai seorang perwakilan dan mempunyai kuasa mengundi telah membuat keputusan siapa yang hendak saya pilih dan menegaskan sekali lagi bahawa sesiapa pun yang menang kali ini akan tetap mempertahankan tradisi dan aqidah perjuangan PAS iaitu meletakkan Islam dan memperteguhkan lagi kepimpinan Ulama'.

Semua pimpinan yang bertanding kali ini bagi saya layak untuk memegang jawatan yang mereka tandingi sebab itulah mereka dicalonkan untuk jawatan tertentu.

Selamat Bermuktamar.

01 June 2011

(Nasional) PRU 13, bubar salah, tak bubar salah

Najib betul-betul di dalam dilema sekarang samada hendak bubar atau tidak bubar Parlimen dalam masa terdekat. Ibarat ditelan mati mak diluah mati bapak. (Kemam aje le ....)

Jika bubar sekarang, Najib takut BN kalah. Tidak bubar sekarang, PR makin kuat, pembohongan BN makin terserlah, rakyat makin sengsara dan sebagainya.

Najib benar-benar berada di persimpangan. Tetapi pada masa yang sama jentera mereka sedang bekerja keras untuk menipu, membuat muslihat dan sebagainya bagi mencapai kemenangan mengikut pintu belakang.

Sebab itu banyak isu berkaitan SPR dan JPN kita dengar sekarang. Antaranya penambahan pengundi yang kuar biasa khasnya di Selangor. pemindahan pengundi, pemberian kerakyatan kepada warga asing dan sebagainya.....

Kita harap Allah melindungi kita dari tipu muslihat dan strategi kotor musuh Allah dan musuh kita ini.

(Nasional) Tarif Elektrik : Tak habis-habis tipu rakyat

Pimpinan Kerajaan Pusat (BN) tidak habis-habis menipu dan mengelirukan rakyat. Semalam Perdana Menteri, Najib Razak memberi jaminan sebarang kenaikan atau perubahan tarif elektrik pada masa depan tidak akan sesekali membebankan rakyat melalui kajian yang dilakukan kerajaan dari semasa ke semasa.

Beliau berkata, komitmen itu dibuktikan seperti mana kenaikan tarif elektrik pada masa ini seperti diumumkan kerajaan semalam yang tidak melibatkan 75 peratus daripada pengguna domestik atau isi rumah tempatan.

Mungkin ramai yang tidak terbabit dengan tarif baru elektrik ini TETAPI sedarkah kita bahawa syarikat-syarikat, kilang-kilang dan firma-firma begitu terkesan dengan kenaikan tarif elektrik ini dimana kos pembuatan barangan, kos perkhidmatan sudah tentu akan meningkat. Bila kos pembuatan, kos perkhidmatan meningkat maka sudah tentu mereka akan menaikkan harga barang dan caj perkhidmatan. Maka sudah tentu semua barang keperluan harian dan caj perkhidmatan akan dinaikkan. BUKANKAH INI AKAN MENYEBABKAN RAKYAT TERPAKSA BERBELANJA LEBIH UNTUK KEHIDUPAN SEHARIAN.

Bayangkan jika semua barangan keperluan harian naik antara 20-50 sen satu barangan, berapakah lebihan perbelanjaan yang terpaksa ditanggung oleh rakyat dalam masa sehari, sebulan dan seterusnya, Sedangkan pendapatan rakyat tidak meningkat, gaji tidak naik dan sebagainya. Rakyat makin sengsara.

Sebenarnya kerajaan yang ada pada hari ini sudah tidak mampu lagi mentadbir negara kita. Sebab ituah bila kerajaan mengalami masalah kewangan mereka menekan rakyat dengan menaikkan tarif elektrik, barangan terkawal, minyak dan air dan sebagainya.

Rakyat wajib menolak kerajaan yang ada pada Pilihanraya Umum ke 13 akan datang.

(Sambungan) Kenali Calon pimpinan PAS Pusat

Dato' Mahfuz Omar

Naib Presiden PAS dan TPJ Kedah. Berasal dari Alor Setar, Kedah. Juga diamanahkan sebagai Yang Dipertua PAS Kawasan Pokok Sena. Seorang pejuang kental sejak zaman mudanya. Mewakafkan dirinya kepada jemaah sejak awal 80-an ketika menetap di Pulau Pinang. Menjadi Ketua Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang beberapa penggal sebelum kembali ke negeri asalnya Kedah. Saya sempat menjadi AJK DPPN Pulau Pinang ketika beliau menjadi Ketua. Seluruh hidupnya diwakafkan kepada jemaah. Tinggal di Markaz Tarbiyah Pongsu Seribu beberapa lama sementara isteri dan anak-anaknya tinggal di Kedah. Seorang pemidato hebat. Berjaya menaikkan imej Dewan Pemuda PAS. Ditahan dibawah akta zalim ISA. Pernah diamanahkan sebagai Ketua Penerangan PAS Pusat. Menyandang jawatan Naib Presiden selama pada penggal ini.

Ustaz Idris Ahmad

Ketua Penerangan PAS Pusat. Bekas Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, bekas Setiausaha Majlis Syura Ulama'. Seorang ulama' muda berkelulusan Sarjana Pengajian Islam. Berasal dari Bukit Gantang Perak. Lahir dalam keluarga ulama'. Bakat kepimpinannya terserlah sejak dari bangku sekolah. Menjadi pemidato terbaik bahas Piala Perdana Menteri ketika mewakili Kolej Islam Kelang. Diamanahkan sebagai pemimpin Ikatan Studi Islam UKM (ISIUKM) dan Persatuan Mahasiswa UKM (PMUKM). Pemidato yang lantang, berkaliber dan mempunyai idea yang hebat. Beberapa kali bertanding dalam pilihanraya umum dan kecil antaranya Dun Changkat Jering dan Parlimen Jerlun. Pernah berkhidmat sebagai Pensyarah UiTM selama lebih 10 tahun. Menulis beberapa buah buku berkaitan pendidikan dan isu-isu semasa. Seorang pemimpin yang berpotensi untuk masa depan.

Dato' Haji Husam Musa

AJK PAS Pusat, Timbalan Pesuruhjaya 2 Kelantan. Bekas Naib Presiden PAS dan AJK Pemuda PAS Pusat dan Ketua Dewan Pemuda Kelantan. Berasal dari Kota Bharu. Berkelulusan Sarjana Muda Ekonomi Universiti Malaya. Bekas pemimpin pelajar UM. Mewakafkan dirinya kepada perjuangan sebaik sahaja selesai pengajiannya di UM. Mempunyai idea-idea yang bernas tentang pentadbiran kewangan, ekonomi dan sebagainya. Menjadi orang kepercayaan Tok Guru Nik Aziz dalam kerajaan Kelantan dalam hal-hal berkaitan ekonomi, kewangan, kebajikan dan sebagainya. Menubuhkan Kijang Care dan lain-lain NGO untuk kepentingan umum. Pemimpin pelapis yang bepotensi besar. Komitmen, pengorbanan dan ketabahan beliau sukar ditandingi kerana sanggup meninggalkan kemewahan dunia dengan tidak berkhidmat dengan mana-mana jabatan atau firma sebaliknya menyumbangkan sepenuh masanya kepada PAS.

Bersambung ..............

31 May 2011

(Nasional) BN mesti undur kalau tidak pandai perintah

Rakyat Malaysia terus dilanda bala yang bertimpa-timpa. Baru beberapa minggu lepas harga Minyak RON95 dan gula dinaikkan, semalam tarif elektrik pula dinaikkan .....semuanya merupakan hadiah istimewa kerajaan BN kepada rakyat.

Gula Naik + MInyak Naik + Tarif Air Naik + Tarif Elektrik Naik ---> Barang Naik
Gula Naik + MInyak Naik + Tarif Air Naik + Tarif Elektrik Naik ---> Rakyat Sengsara
Gula Naik + MInyak Naik + Tarif Air Naik + Tarif Elektrik Naik ----> Kerajaan BN tak pandai perintah
Gula Naik + MInyak Naik + Tarif Air Naik + Tarif Elektrik Naik-----> Kerajaan BN mesti berundur
Gula Naik + MInyak Naik + Tarif Air Naik + Tarif Elektrik Naik-----> Tak undur, jangan undi BN PRU 13

(Nasional) Tarif Elektrik : Jangan Tipu Rakyat

Setiap kali kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak, tarif elektrik dan sebagainya, kerajaan akan memberi alasan ianya tidak membebankan rakyat dan kerajaan akan mengawal harga barangana agar tidak naik. Namun semuanya indah khabar dari rupa dan bagaikan menanam tebu di bibir mulut. Apa yang kita lihat barangan dan caj perkhidmatan melambung tinggi sebaik sahaja kenaikan diumumkan kerajaan.

Semalam kerajaan BN memberikan 'hadiah' terbaru kepada rakyat sebagai tanda terima kasih apabila menaikkan tarif elektrik. Pengumuman ini sekali lagi diiringi dengan penipuan apabila menyatakan bahawa ianya tidak menjejaskan rakyat sedangkan sudah pasti harga barang dan caj perkhidmatan akan dinaikkan selepas ini.

Semalam Kerajaan persekutuan menaikkan tarif elektrik dengan purata 7.12 peratus bermula 1 Jun ini sebagai sebahagian daripada pengurangan subsidi.


Sementara gas asli pula dinaikkan RM3 setiap mmBtu setiap enam bulan sehingga mencecah harga pasaran pada 2016, apabila harganya diapung sepenuhnya.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui berkata, seramai 44.4 juta atau 75 peratus dariapada keseluruhan 5.94 juta isi rumah tidak akan terjejas dengan tarif baru ini.

Bagi yang menggunakan 301kW hingga 1000kW, tarif dinaikkan daripada 0.1 peratus hingga 10 peratus, atau RM0.07 kepada RM30.30.

30 May 2011

(Nasional) Kenali Calon pimpinan PAS Pusat dari pandangan mata saya

Sukar bagi saya untuk memilih calon-calon pimpinan PAS Pusat yang akan bertanding pada Pemilihan Parti Islam SeMalaysia yang disayangi oleh semua ini.

Saya mula bersama dengan PAS sejak dari Tingkatan 2. Saya diasuk oleh ibu bapa saya supaya beriltizam dengan PAS ke mana sahaja saya pergi. Sudah lama saya mengenali kebanyakan pimpinan PAS ini samada secara personal ataupun secara pembacaan.

Di bawah ini saya nukilkan serba sedikit latarbelakang pimpinan PAS tersebut. Tolong betulkan jika fakta yang saya catatkan di sini tidak tepat.

1) Ustaz Nasaruddin Mat Isa.
Seorang pemimpin yang sudah banyak pengalaman sejak dilantik menjadi Setiausaha Agung PAS oleh Almarhum Dato Haji Fadzil Mohd Nor. Sebelum beliau pernah menjadi Exco Dewan Pemuda PAS Pusat. Bekas seorang Pensyarah Universiti di UIA dalam bidang undang-undang. Berkelulusan Sarjana Undang-undang dari luar negara. Berkemahiran dalam beberapa bahasa khasnya Melayu, Inggeris dan Arab. Sudah 2 penggal menjadi Ahli Parlimen iaitu Yan (1999-2004) dan Bachok ( 2008 - sekarang). Di amanahkan sebagai Timbalan Presiden selama 2 penggal. Seorang pemimpin berkarisma, disegani kawan dan lawan. Kemahirannya membentang kertas kerja tarbiyyah dan sering dijemput oleh badan-badan politik atau NGO di dalam dan luar negeri. Menjadi contoh kepada pemimpin muda supaya bersiap siaga untuk diamanahkan menjawat jawatan yang tinggi dalam jemaah. Ceramah beliau penuh dengan fakta dan disusun secara sistematik.

2) Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
Naib Presiden PAS dan Pesuruhjaya PAS Pahang. Berasal dari Kg Batu Balai, Jerantut. Terkenal sebagai penceramah agama yang hebat sebelum dilantik memegang amanah yang besar dalam parti. Berkelulusa Sarjana dalam Pengajian Islam. Bekas Pensayarah Kanan UiTM. Meletakkan jawatan untuk bertanding pada PRU 1999 di Dun Jengka dan menang. Seorang pemidato yang hebat. Merupakan anak saudara kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Tewas dalam PRU 2004 dan PRU 2008 di Dun Jengka dengan majoriti kurang dari 1000 undi. Seorang yang dilihat tenang, warak dan berilmu. Mempunyai hubungan yang rapat dengan pimpinan DAP dan PKR Pahang. Juga mempunyai hubungan yang akrab dengan Tengku Mahkota Pahang. Tinggal di Bandar Jengka.

3) Haji Mohamad Sabu.
AJK PAS Pusat. Seorang pejuang kental dan tahan uji. Pemidato hebat yang mahir dalam sejarah politik Malaysia dan dunia. Mempunyai hubungan yang rapat dengan pimpinan gerakan Islam luar negara. Berkelulusan dari ITM. Berjuang bersama PAS sejak dari zaman muda beliau. Berasal dari Padang Menora, Seberang Perai, Pulau Pinang. Seorang yang dilihat berani, tegas tetapi sebenarnya lemah lembut dan sopan santun.Berkahwin dengan Puan Normah Alwi dan tinggal di Shah Alam. Menjadi Ahli Parlimen Nilam Puri (1990-1995), Kubang Kerian (1995-1999) dan Kuala Kedah (1999-2004). Mampu berhujah dan memberikan soalan yang mematikan hujah lawan di dalam parlimen. Pernah menjadi Pemangku Ketua Pemuda PAS Pusat, AJK PAS Pusat, Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Naib Presiden PAS. Sudah beberapa kali dituduh berceramah tanpa permit dan menang kes tersebut di mahkamah. Mampu memobilisasikan ahli PAS untuk berdemonstrasi.

4) Salahuddin Ayub
Naib Presiden PAS. Bekas Ketua Dewan Pemuda yang disegani lawan dan kawan. Berjuang dalam PAS sejak zaman muda. Menjadi AJK Pemuda PAS sejak era Ustaz Abu Bakar Chik dan Mahfuz Omar sehingga ke zaman beliau memimpin Pemuda PAS. Seorang pekerja parti yang komited, taat setia dan tahan uji. Pernah masuk penjara. Berkorban apa sahaja untuk parti sejak dari zaman muda. Berasal dari Kg Serkat Pontian Johor. Berjaya menaikkan imej Dewan Pemuda sehingga disegani lawan dan kawan. Menjadi Ahli Parlimen Kubang Kerian sejak 2004. Mampu menyampaikan ucapan dan hujah dengan baik di Parlimen dan pentas politik.

Bersambung .........................

(Nasional) Tarif Elektrik Naik : Satu lagi bukti RAKYAT DIDAHULUKAN

Kerajaan persekutuan membuktikan bahawa RAKYAT MEMANG DIDAHULUKAN apabila menaikkan tarif elektrik dengan purata 7.12 peratus bermula 1 Jun ini sebagai sebahagian daripada pengurangan subsidi.

Sementara gas asli pula dinaikkan RM3 setiap enam bulan sehingga mencecah harga pasaran pada 2016, apabila harganya diapung sepenuhnya.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air  Peter Chin Fah Kui cuba mengelirukan rakyat dengan berkata bahawa seramai 44.4 juta atau 75 peratus dariapada keseluruhan 5.94 juta isi rumah tidak akan terjejas dengan tarif baru ini.

Rakyat seharusnya sedar bahawa dengan kenaikan tarif elektrik ini sudah tentu kos pengeluaran barangan dan kos perkhidmatan yang sudah tentu menggunakan elektrik akan melambung naik. Apa jaminan kerajaan bahawa pengeluar barangan dan syarikat perkhidmatan tidak menaikkan harga barangan dan perkhidmatan mereka?

Ternyata kerajaan terus menerus mendera rakyat sesudah menaikkan harga gula, minyak RON97 dan air (Melaka).

Slogan RAKYAT DIDAHULUKAN memang benar iaitu diDAHULUkan dengan kenaikan tarif elektrik, minyak dan air.

SYABAS DAN TAHNIAH KEPADA PENGUNDI BN serta TAKZIAH KEPADA PENGUNDI PR.Bagi yang menggunakan 301kW hingga 1000kW, tarif dinaikkan daripada 0.1 peratus hingga 10 peratus, atau RM0.07 kepada RM30.30.Pelepasan bil elektrik untuk pengguna yang menggunakan kurang daripada RM20 sebulan akan tamat pada Disember 2011.

Pra-Muktamar : Tuan Ibrahim menang Timbalan Presiden, Husam-Idris-Nizar menang Naib Presiden, Zailah - Ketua Muslimat

Sehari dua ini saya begitu sibuk dengan urusan keluarga sehingga terpaksa mengambil cuti dari menghadiri beberapa program besar PAS Kawasan dan Majlis Tindakan Dun. Kekangan masa dan kelapangan membataskan gerakan dan aktivti seharian.

Namun begitu sempat juga menjenguk dan berbual dengan kawan-kawan dan pemerhati politik tentang Muktamar PAS Pusat yang bakal berlangsung pada 3-5 Jun ini lokasi paling nostalgia iaitu Taman Melewar.

Tumpuan sudah tentu terarah kepada pemilihan Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Ketua Muslimat. Ramai juga kengkawan yang menjangkakan bahawa Dato' Tuan Ibrahim akan membuat kejutan dipilih sebagai Timbalan Presiden yang baru. Beliau dikatakan mendapat sokongan yang kuat dari Pahang, Kelantan di mana hampir 100 % perwakilan dari kedua-dua negeri itu menyokong beliau.

Untuk jawatan Naib Presiden pertembungan amat sengit kerana terdapat 2 orang dari kalangan pendidikan agama iaitu Ustaz Idris Ahmad, Ustaz Mohd Amar Nik Abdullah dan calon dari kalangan bukan pendidikan agama iaitu  YB Dato' Hj Husam Musa, YB Salahuddin Ayub, YB Dato Mahfuz Omar dan YB Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin. Beberapa sahabat dan pemerhati politik berpendapat salah seorang dari kalangan yang berpendidikan agama akan menang iaitu Ustaz Idris Ahmad. Manakala untuk 2 kouta lagi persaingannya sangat sengit. Dijangkakan undi yang mereka perolehi tidak banyak bezanya antara satu sama lain. Datuk Husam Musa dan Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dijangka menang berdasarkan kepada beberapa faktor menurut pemerhati politik tersebut.

Antara faktor yang menyebabkan Husam menang ialah beliau dikatakan orang yang penting dalam membantu Tuan Guru di Kelantan dari segi perancangan ekomoni, kewangan dan pentadbiran selain dari mempunyai idea-idea yang baik dalam menyumbang kepada pembangunan Kelantan. Selain itu beliau juga merupakan petugas parti yang sangat komited dan tahan uji. Sebaik sahaja menamatkan pengajian beliau dari Universiti Malaya (UM) beliau terus sahaja mewakafkan dirinya kepada PAS Kelantan sehingga ke hari ini.

Datuk Seri Muhammad Nizar pula diilihat sebagai pemimpin 'versatile' yang diterima oleh semua pihak termasuk rakyat yang bukan Islam. PAS mesti mempunyai  pemimpin seperti ini bagi meneruskan kesinambungan perjuangan PAS for All. Selain dari Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Presiden beliau dilihat sebagai pemimpin yang sangat berpengaruh di kalangan rakyat yang bukan Islam. PAS mesti mempunyai seorang pemimpin yang seperti ini. Demikian hujah yang dikeluarkan oleh pemerhati politik kepada saya.

Bagi Dewan Muslimat pula kepimpinan Nuridah dilihat tidak begitu menonjol dan ramai berpendapat beliau perlu diganti dengan Zailah yang terkenal dengan kelantangannya di Parlimen.

Insya Allah saya akan menulis lagi tentang calon-calon lain ...................

Sudah banyak duit saya dapat kalau jadi perwakilan Umno ...

Hujung minggu ini muktamar PAS Pusat akan berlangsung di Taman Melewar. Kali ini ianya melibatkan pemilihan kepimpinan tertinggi parti. Kalaulah pemilihan ini melibatkan Umno saya yakin jutaan ringgit sudah mula bertukar tangan dan bertukar milik dek kerana kemaruk kuasa dan pangkat. Ini kerana pangkat dalam Umno bererti duit dan nafsu menanti dihadapan pemimpin yang dipilih.

Sudah tentu kalau pemilihan Umno, 'Campaign Manager' calon-calon tertentu khasnya jawatan penting seperti Presiden, Timbalan dan Naib Presiden sudah berbulan-bulan bergerak dan bermukim di serata negeri dan kawasan untuk memancing undi dengan duit, projek, pangkat dan sebagainya.

Namun dalam PAS semua itu tidak wujud. Saya yang akan mengundi memilih calon-calon Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden dan AJK Pusat sehingga kini tidak didatangi atau dihubungi oleh sesiapa juga bagi memastikan saya mengundi calon mereka. Inilah unik dan istimewanya PAS. Para perwakilan sudah dibekalkan dengan ilmu dari hasil tarbiyah PAS bagi memilih siapa pimpinan yang layak dan wajar dipilih nanti.

Tidak timbul soal surat layang, fitnah, tohmah dan lobi-melobi. Yang pasti saya tidak akan mengundi calon-calon yang melobi kerana saya sendiri tidak melobi ketika pemilihan di peringkat kawasan tempohari.

Konsep berlumba-lumba berbuat kebaikan ditanamkan di dalam jiwa pimpinan dan ahli PAS tidak kira jawatan yang kita pegang. Seorang penampal poster dan pengutip derma mungkin lebih mulia di sisi Allah berbanding Naib Presiden atau AJK PAS Pusat. Ini semua tersemat di dalam jiwa orang-orang PAS.

(Nasional) Kapal Selam : Kerajaan BN mula takut dan gusar

Pihak berkuasa Perancis kini menjalankan siasatan berhubung sama ada komisyen dibayar dalam perjanjian bernilai RM7.3 bilion antara kerajaan Malaysia dengan firma pertahanan yang berpangkalan di Perancis, DCNS. Bayaran seumpama itu adalah tidk sah mengikut undang-undang Perancis.

Menteri-menteri Umno khasnya mula takut dan gusar.Najib juga sudah tentu berdebar-debar menanti apa perkembangan selanjutnya tentang perbicaraan ini. Mana tidaknya sudah tentu mereka yang terlibat ini tidak berani berbohong dan tidak mempunyai imuniti seperti di Malaysia. Di Perancis sesiapa sahaja boleh dihukum jika disabitkan kesalahan.

Pada 2009, NGO hak asasi manusia, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) mengemukakan saman ke atas DCNS di mahkamah di Paris dalam apa yang didakwa mereka sebagai rasuah aktif dan pasif, menjalankan urusniaga berdasarkan habuan dan menyalah-guna aset koporat.

Suaram sedang mengumpulkan dana bagi menanggung membiayai kos guaman kepada peguam-peguamnya.

Apabila diminta mengulas perkembangan itu, Menteri Pertahanan sekarang iaitu Zahid berkata: “Saya sedia ke mahkamah jika diminta berbuat demikian tetapi syaratnya mesti diluluskan oleh kabinet. Jika kabinet tidak benarkan, maka saya tidak perlu pergi.”

Apa komen Menteri Pertahanan yang memegang jawatan tersebut semasa pembelian kapal selam itu? Kita tunggu komennya ..................

Kapal selam yang dibeli tersebut menggemparkan negara kita kerana ianya dikaitkan dengan pelbagai kontroversi antaranya pemberian komisen dan kematian seorang wanita Mongolia.

Sumber : Malaysiakini

SELAMAT KEMBALI SETELAH 5 HARI BERCUTI

Saya memohon maaf kepada para tetamu kerana tidak dapat mengupdate Blog ini kerana kesibukan dan sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Insya Allah bermula hari ini blog ini akan beroperasi seperti biasa.

Harap Maaf
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter