04 July 2008

BATALKAN RANCANGAN UNTUK LIBATKAN TENTERA KAWAL KETENTERAMAN AWAM

Saya ingin membuat bantahan terhadap rancangan kerajaan untuk mengerahkan anggota tentera membantu polis mengawal ketenteraman awam sewaktu perhimpunan awam diadakan - sama ada yang dijadualkan Ahad ini atau yang akan datang.

Saya hairan apakah motif kerajaan BN mahu menyeret Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terlibat dengan tugas dan tanggungjawab pihak Polis. Tidak cukupkah lagi duit rakyat dibazirkan dengan mengerahkan Polis mengawal dan menganggu perhimpunan aman rakyat.

Cadangan tersebut akan memberi gambaran yang salah kepada rakyat Malaysia dan dunia amnya, seolah-olah negara dalam keadaan krisis atau berdepan dengan perpecahan.Malah, perhimpunan-perhimpunan yang diadakan sebelum ini berjalan secara aman tanpa perlu kehadiran anggota tentera.

Cadangan ini juga jika diteruskan membuktikan Polis gagal menjalankan tugas mereka. Kerajaan seolah-olah memperkecilkan kredibiliti dan kemampuan untuk mengawal ketenteraman awam.
Jika kerajaan meneruskan juga rancangan ini, bermakna bahawa kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini yang menyatakan keadaan keselamatan di negara ini adalah terkawal, tidak begitu meyakinkan.

Ini sudah tentu akan menimbulkan keraguan mengenai kemampuan Perdana Menteri untuk memberi kepimpinan yang positif dan kemungkinan ada anasir dalam kerajaannya yang cuba memberi gambaran seolah-olah timbul keadaan tidak stabil untuk mencapai agenda politik mereka.

Gambaran buruk ini sudah tentu akan mengurangkan keyakinan pihak luar samada pelancong atau pelabur untuk melawat dan menjalankan perniagaan di negara kita.

Oleh itu saya menegaskan sekali lagi bahawa rancangan untuk melibatkan ATM dalam kerja mengawal ketenteraman awam ini mesti dibatalkan.

Sofi Wahab
Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka
http://mutaligat.blogspot.com/

Perhimpunan berpindah ke Stadium Kelana Jaya

Perhimpunan aman Protes Sejuta Rakyat Ahad ini yang dijadual diadakan di Padang Timur, Petaling Jaya telah ditukar ke Stadium Kelana Jaya.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Angkatan Muka PKR (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin.
Menurut Shamsul, perubahan tempat ini diputuskan dalam mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat semalam.

Difahamkan mesyuarat tersebut diadakan di rumah ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bukit Segambut.

Stadium Kelana Jaya boleh memuatkan 50,000 tempat duduk. Manakala padangnya pula boleh memuatkan jumlah hadirin yang sama.

Penyelaras Protes Dr. Hatta Ramli ketika dihubungi mengesahkan pertukaran tempat itu tetapi belum mahu menjelaskan butiran lanjut perkara itu.

Malaysiakini

INFO TERBARU DI BLOG INI

Bagi membantu para pengunjung sekelian saya masukkan dua info baru dalam blog ini. 1) SOAL JAWAB AGAMA 2) Info untuk mencari PEKERJAAN 3) Info PELUANG PERNIAGAAN DAN BEKERJA SENDIRI.

Insya Allah info-info tersebut akan ditambah dari masa ke semasa.

NAJIB MESTI BERCUTI

Saya menggesa Timbalan Perdana Menteri yang dikaitkan dengan Altantuya seperti surat akaun bersumpah Penyiasat Persendirian Balasubramaniam supaya bercuti dari jawatannya. ni penting supaya tiada sebarang gangguan untuk pasukan penyiasat menyiasat benar atau tidak dakwaan Balasubramaniam itu.

Sepatutnya sebagai seorang yang bermaruah (kalau masih ada maruah), beliau mesti bercuti atau terus meletakkan jawatan kerana kes ini bukannya kes yang kecil tetapi ianya melibatkan kreadiliti, imej dan juga hubungan antarabangsa.

Budaya tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa juga kes yang melibatkan seseorang pemimpin yang diamalkan oleh pemimpin kerajaan ZALIM BN mesti dilenyapkan demi untuk mengembalikan maruah kerajaan dan negara kita.

Lainlah kalau memang pemimpin BN ini muka tembok tak tahu malu. Walaupun sudah terbukti bersalah masih mahu memegang jawatan seperti yang dilakukan oleh Zaid Ibrahim, Rahim Thamby Chik, Isa Samad dan rakan-rakan Umno 'yang sewaktu' dengan mereka.

AINA MARDIAH MENINGGAL : KEZALIMAN AKAN TETAP MENERIMA BALASAN ALLAH

Berita sedih yang kita terima jam 6.25 petang semalam di mana Allahyarhamah Aina Mardiah Shahrial, 17 meninggal dunia setelah koma akibat terjatuh di rumahnya. Allahyarham merupakan anak mangsa kekejaman ISA kerajaan BN iaitu Shahrial Sirin.

Allahyarham dan keluarganya telah disiksa selama 7 tahun oleh kerajaan BN akibat penahanan tanpa bicara di bawah ISA ke atas ayahnya. Sudahlah ayahnya ditahan begitu lama, pada saat genting di mana beliau koma pun kerajaan terus menzalimi Allahyarhamah, ayahnya dan keluarganya apabila melengah-lengahkan proses kebenaran untuk ayahnya menziarahi beliau di saat Allahyarhamah sedang nazak.

Inilah sebuah kerajaan yang sangat zalim di mana pada ketika genting tentang soal sakit dan mati pun pemimpin kerajaan zalim ini masih tidak bertimbangrasa. Sudahlah mereka Allahyarhamah disiksa selama 7 tahun kerana dipisahkan dengan ayahanda tercinta, dibesarkan tanpa belaian ayahandanya, pada ketika beliau akan pergi buat selama-lamanya pun kerajaan Bn masih terus menzalimi beliau. Sampai hati kerajaan BN dan Menteri Dalam Negeri menyiksa beliau dan keluarganya sehingga ke tahap yang kita boleh katakan TIDAK WARAS.


Kita semua yakin KEZALIMAN yang sudah sampai ke kemuncak ini akan tetap mendapat BALASAN AZAB di sisi Allah kalau tidak di dunia sudah pasti di AKHIRAT akan dibalasNYA. Ingatlah kebaikan atau kejahatan sebesar ZARAH pun akan dikira dan dihitung oleh Allah dan akan diberi pembalasan setimpal.

Apakah kerajaan BN dan Menteri Dalam Negeri tidak takut akan pembalasan Allah ini. Kita hidup tidak lama, janganlah kita bermegah dengan kuasa, pangkat dan harta benda. Takutlah kepada doa orang yang kena zalim, sesungguhnya tiada hijab doa mereka dengan Allah.

Bapa kandung Allahyarhamah, Shahrial Sirin yang dilaporkan bertolak dari Kem Tahanan Kemunting selepas mendapat kelepasan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar jam 1.00 tengahari tadi masih belum tiba di hospital.
(Kita hairan mengapa setelah 5 jam beliau bertolak dari Kamunting bapanya belum sampai sehingga di saat Allahyarhaman meninggal pun bapanya belum kelihatan)

Aina Mardhiah menghembuskan nafas terakhir di sisi ibunya, Siti Fatma dan ahli keluarga terdekat.

Anak sulung pasangan terbabit dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam dan berada dalam keadaan koma sehingga disahkan meninggal dunia.

Shahrial ditahan di Kem Tahanan Kamunting sejak tujuh tahun lalu.

Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), untuk mendapatkan pelepasan sementara Shahrial bagi menziarahi anaknya menghadapi kerenah birokrasi yang cukup memeritkan.

"Walaupun permohonan telah dibuat awal (semalam) namun, jam 1.00 petang tadi barulah pelepasan itu dapat diberikan, inikah moral kerajaan tatkala soal nyawa anak tahanan menjadi taruhan," kata Aliza Jaffar salah seorang ahli PSK GMI yang ditemui di Hospital Kajang sebentar tadi.

Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman turut berada di hospital setelah mendapat berita pemergian Aina Mardhiah.

"Semoga Allah SWT memberi kesabaran kepada keluarga Allahyarhamah dan memberi balasan setimpal kepada mereka yang menzalimi keluarga ini," ujar Lutfi kesal.

Saya menggesa kerajaan BN dan Menteri Dalam Negeri memohon maaf dan membebaskan Shahrial dan semua tahanan ISA serta merta ataupun hadapkan mereka ke mahkamah untuk diadili.

Sebahagian artikel dipetik dari Harakahdaily.

Gambar : Jenazah Allahyarhamah di hospital untuk dibawa pulang ke rumahnya dan gambar adik-adik Allahyarhamah

03 July 2008

NAJIB MENGAKU JUMPA SAIFUL ........EPISOD SETERUSNYA?????

Akhirnya Najib Tun Razak mengaku beliau berjumpa Saiful Bukhari pemuda yang mendawa dirinya kena liwat.

Malaysiakini petang tadi melaporkan bahawa Najib Tun Razak mengaku bahawa Saiful Bukhari Azlan datang menemuinya beberapa hari sebelum dia membuat laporan mendakwa diliwat oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim..

Berikut laporan penuh tersebut :-

Menurut Najib, Saiful menemuinya beberapa hari sebelum membuat laporan polis tersebut, bercerita mendakwa dia telah diliwat oleh Anwar."Saya mula-mula tidak berapa yakin dengan ceritanya. Saya menerima kedatangannya atas sifat saya seorang pemimpin.

"Dia datang beberapa hari lalu, sebelum laporan polis dibuat. Dia datang kerana mahu pertolongan dari saya," katanya sambil menambah, Saiful kenal salah seorang pegawainya.

"Dia datang di pejabat saya, saya nampak dia dalam ketakutan. tangan seram sejuk," katanya kepada pemberita di Parlimen.Najib berkata, Saiful telah menceritakan segala-galanya kepada beliau.Bagaimanapun, kata Najib, beliau tidak menasihatkan Saiful supaya membuat laporan polis.Najib juga berkata, Saiful pernah datang menemuinya di kediamannya sebelum ini untuk memohonkan biasiswa.

"Saya biarkan kepada pihak berkuasa mengambil tindakan tapi saya ada hak bila saya difitnah," tambahnya. Menjawab soalan pemberita sama ada beliau risau, Najib berkata: "Saya tidak perlu risau kerana saya percaya kepada sistem".

Hebat betul si Saiful ini ya, senang saja boleh jumpa Timbalan Perdana Menteri kat pejabat ataupun rumah, nampak memang ada hubungan baik mereka berdua ini. Kalau orang lain bukan main payah lagi nak jumpa Najib ..........ada apa-apa ke? Pelik bin ajaib........tunggu episod seterusnya.

Najib mati-mati tak mengaku pernah jumpa Altantuya

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan akuan berkanun seorang penyiasat persendirian yang mengaitkannya dengan Altantuya Shaariibu sebagai satu pembohongan yang sangat dahsyat."Saya menanggapnya sebagai pembohongan yang sangat dahsyat, rekaan, berniat jahat, fitnah untuk mencemarkan imej saya," katanya kepada pemberita di Parlimen hari ini.
Mengulas lanjut mengenai akuan berkanun itu, Najib berkata perkara itu subjudis kerana ia masih dalam perbicaraan."Pertamanya, perkara ini subjudis kerana masih dalam perbicaraan tetapi saya ingin nyatakan saya tidak pernah kenal, tidak pernah berjumpa wanita Mongolia yang disebut dalam akuan berkanun itu," katanya.Najib berkata, beliau amat yakin tindakan tersebut bertujuan untuk mengalih pandangan terhadap dakwaan liwat yang sedang dihadapi oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau berkata, apa yang penting ialah rakyat hendak tahu sama ada perkara liwat berlaku atau tidak."Saya berharap pihak berkuasa menyiasat sepenuhnya dan mengumumkan kepada orang ramai," katanya.Najib juga berkata, akuan berkanun itu bercanggah dengan kenyataan di mahkamah dan laporan yang dibuat kepada polis.
"Saya minta pihak berkuasa menyiasat perkara ini. Pihak yang bertanggungjawab perlu menerima akibatnya jika ada kes terhadap perkara itu."Saya serah kepada pihak polis untuk ambil tindakan. Saya ada hak sebagai seorang warganegara untuk meminta pihak berkuasa menyiasat perkara ini," katanya.
Menurut Najib lagi, beliau tidak tahu mengapa tiba-tiba Anwar menyerang beliau, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail."Isu utama, adakah kes liwat berlaku atau tidak? mungkin dia (Anwar) anggap saya di belakang tabir," tambah Najib yang mengaku Saiful Bukhari Azlan yang membuat laporan mendakwa diliwat oleh Anwar, telah datang menemuinya beberapa hari sebelum laporan tersebut dibuat.

Diedar pada media

Dakwaan-dakwaan menggemparkan ini terkandung dalam akaunnya setebal 16 halaman - yang turut diedarkan di sidang media Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini. Akuan berkanun tersebut difailkan pada 1 Julai.Dalam akuan berkanunnya itu, Balasubramaniam memberikan beberapa butiran maklumat yang didakwa menunjukkan hubungan awal antara Altantuya, wanita Mongolia yang dibunuh, dengan timbalan perdana menteri.
Balasubramaniam, yang diupah Abdul Razak pada Oktober 2006, mendakwa Abdul Razak pernah memberitahunya bahawa Najib memperkenalkan Altantunya kepadanya dalam sebuah pameran berlian di Singapura.Abdul Razak, yang kini dituduh bersubahat membunuh wanita Mongolia itu, didakwa memberitahu sedemikian pada 14 Oktober dua tahun lalu untuk memujuknya terus bertugas dengannya.
Balasubramaniam, yang ditahan polis di awal siasatan kes berprofil tinggi itu pada pertengahan November 2006, turut mendakwa maklumat mengenai Najib yang didedahkan kepada polis tidak dimasukkan dalam kenyataan beramarannya.Bekas anggota Cawangan Khas ini, yang bertugas selama 17 tahun bersama pasukan polis, disoal siasat lebih kurang 10 jam selama tujuh hari ditahan.
Sumber : Malaysiakini

KEADAAN MENJADI SEMAKIN ...KUSUT ...NAJIB SEMAKIN PUCAT

Hari ini Anwar membuat satu lagi kenyataan akhbar yang menggemparkan apabila mengedarkan Kenyataan Bersumpah seorang penyiasat persendirian yang pernah diupah oleh Razak Baginda.

Penyiasat Persendirian itu, Balasubramaniam memberikan beberapa butiran maklumat yang didakwa menunjukkan hubungan awal antara mangsa bunuh dengan pemimpin negara itu.Balasubramaniam, yang ditahan polis di awal siasatan kes berprofil tinggi itu, turut mendakwa keterangannya mengenai Najib telah tidak dimasukkan dalam kenyataan beramarannya.

Dakwaan-dakwaan tersebut terkandung dalam akaun berkanunnya setebal 16 halaman - yang turut diedarkan di sidang media di ibu pejabat PKR, Petaling Jaya tengah hari ini. Akuan berkanun tersebut difailkan pada 1 Julai.Balasubramaniam juga mendedahkan bahawa Najib telah memberitahu Abdul Razak bahawa ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan akan "menguruskan" kes bunuh yang membabitkan rakan rapatnya.

Dan beliau turut mendedahkan bahawa bahagian yang mengaitkan Najib dalam kes tersebut, telah dibuang oleh pihak polis dari pada kenyataan beramarannya, untuk melindungi pemimpin itu.Hantar SMSBalasubramaniam, penyiasat persendirian yang diupah oleh Abdul Razak untuk menguruskan Altantuya yang datang ke Malaysia pada tahun 2006 untuk menyelesaikan beberapa perkara dengan penganalisis itu.

Tidak lama selepas itu, Altantuya ditemui terbunuh di sebuah kawasan terpencil di Shah Alam, Selangor.Dalam akuan berkanunnya itu, Balasubramaniam berkata, beliau diberitahu oleh Abdul Razak mengenai hubungan Najib dengan Altantuya.Beliau juga mendedahkan bahawa Abdul Razak telah menghantar SMS kepada Najib pada hari beliau ditahan berhubung siasatan pembunuhan Altantuya dan telah menerima jawapan daripada Najib yang menyatakan "beliau telah bercakap dengan ketua polis negara".

Balasubramaniam berkata, dalam jawapannya itu, Najib telah memberitahu Abdul Razak bahawa "perkara itu akan diuruskan oleh ketua polis negara".Pegawai penyiasat itu juga mendedahkan bahawa beliau telah memberitahu semua itu kepada polis ketika mereka mengambil kenyataannya, tetapi terperanjat kerana semua bahagian yang membabitkan Najib, tidak dimasukkan dalam kenyataan tersebut.

Laporan polis Balasubramaniam juga memberitahu sidang media tersebut bahawa beliau membangkitkan isu itu sekarang kerana kecewa dengan pihak pendakwaan - yang telah menutup kes pendakwaan terhadap dua anggota polis dan Abdul Razak yang dituduh membunuh Altantuya - kerana tidak berbuat apa-apa untuk mengemukakan keterangannya mengenai Najib.Katanya, beliau tidak ditanya langsung mengenai perkara itu apabila memberi keterangan di mahkamah.
Beliau merupakan saksi pertama pihak pendakwa.Anwar berkata, ini membuktikan bahawa pihak polis dan pihak pendakwa, terutama Musa dan peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail, telah menyembungikan maklumat yang relevan dengan kes tersebut. Ketua umum PKR itu bimbang bahawa mereka akan melakukan perkara yang sama dalam siasatan kes liwat terhadapnya sekarang, ekoran dakwaan bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.Anwar juga telah membuat laporan polis terhadap Musa dan Gani Isnin lalu yang didakwanya memalsukan bukti dalam kes ditumbuk Tan Sri Rahim Noor, ketua polis negara waktu itu, pada 1998.

Timbalan perdana menteri sebelum ini beberapa kali menafikan beliau mengenali wanita Mongolia itu dan juga menafikan sebarang kaitan dengannya.

Kenyataan bersumpah ini makin merimaskan lagi Najib setelah sebelum Anwar juga menyatakan bahawa Saiful Bukhari Azlan yang membuat laporan diliwat Anwar, juga dikatakan mempunyai hubungan baik dengan Najib dan pegawai-pegawainya.

Keadaan sekarang menjadi bertambah rumit kerana Anwar seolah-olah mendakwa Musa Hassan dan Gani Patail juga sekali lagi terlibat bersama-sama Najib dalam kes liwat terbaru ini.

Sumber : Malaysiakini

RUMAH RAKYAT YANG DIPERINTAH OLEH KERAJAAN BN
Inilah gambar rumah-rumah rakyat di Sabah negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional. Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang terkenal dengan nama 'Mike Tyson' begitu lantang menjaja ke sana ke mari bahawa negara kita sedang menuju ke arah negara maju. Rakyat sekarang semuanya senang lenang, rumah semuanya Ok, makanan cukup, pelajaran tidak diabaikan, jalanraya semuanya hebat.

Namun gambar-gambar di atas ini menjawab segalanya ..............

HAI ANGKAT BAKUL KE ....TIAP-TIAP HARI KELUAR PAPER

Ada kawan-kawan yang menegur saya kerana boleh dikatakan tiap-tiap muka saya tersiar dalam sebuah akhbar harian. " Hai popular nampak, muka hensem tiap-tiap hari masuk paper" ; "Baru ni saya nampak gambar abang dalam paper" ...itu antara sindiran dan kata-kata kawan-kawan kepada saya. Memang terasa malu juga seolah-olah nak mencari 'sesuatu', namun saya gagahi juga amanah untuk mempromosikan PAS ini ............lepas ini kalau ada orang lain ......tafaddhal (betul ke ejaan tu).

Bukan niat saya untuk mencari populariti atau glamour. Semua ini atas niat saya untuk memberitahu sekelian rakyat bahawa PAS sentiasa bersama dengan rakyat dalam apa isu sekali pun. PAS mesti dilihat sebagai gerakan massa yang sentiasa bersedia untuk jatuh bangun susah senang bersama rakyat marhaen.

Di Melaka ini PAS memang kurang dikenali lebih-lebih lagi kita tidak mempunyai walau satu pun kerusi DUN. Rakyat terbanyak juga kurang pasti apakah PAS ujud atau tidak di Melaka. Lantaran itu PAS mesti tampil untuk mendampingi rakyat dan mengambil tahu apa juga masalah rakyat. Mungkin kita tidak dapat memberikan apa-apa bantuan berupa wang ringgit atau barangan. Namun sekurang-kurangnya kita dapat memberikan khidmat nasihat, cadangan, idea bernas, nasihat, motivasi dan lain-lain. Saya berpendapat khidmat seperti ini juga amat bernilai kepada mereka.

Kita menegur, mengkritik dan menasihat sesiapa sahaja atas kebenaran dan hak. Yang HAK kita wajib kata HAK dan yang BATIL wajib kita kata BATIL dan kita tentang.

Jumpa lagi.

MOHD ALI CUBA NAK JADI JAGUH

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam cuba menjadi juara orang Melayu apabila cuba membangkit beberapa perkara sensitif yang mungkin tidak disukai oleh masyarakat Bukan Melayu.

Umno yang semakin dilupakan oleh rakyat sekarang ini terpaksa menggunakan isu ketuanan melayu dan kedaulatan bangsa Melayu untuk meraih sokongan rakyatberketurunan Melayu menyokong Umno demi 'survival' Umno masa depan.

Maka tidak hairanlah kita seluruh kepimpinan Umno cuba meniup api perkauman ini untuk meraih sokongan Orang Melayu.

Di dalam blognya Mohd Ali menukilkan ayat-ayat di bawah ini :

Jika itulah arah tuju pemikiran mereka maka sudah sampailah masanya bagi bangsa Melayu ‘menari mengikut gendang’ bukan Melayu ini. Wajarlah perkara-perkara ini dibangkitkan:

1. Kerakyatan mereka dikaji semula,

2. Jika masih mahu tinggal di tanah air ini maka mereka hendaklah berasimilasi dengan masyarakat Melayu seperti mana kaum mereka tinggal di Amerika, Eropah, Indonesia dan Thailand,

3. Hanya satu sistem pendidikan rasmi iaitu sistem pendidikan yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Penghantar, selaras dengan kedaulatan Artikle 152, Perlembagaan Persekutuan,

4. Peratus penduduk Bumiputera ialah 66.6%. Oleh itu, semua jenis hakmilik dan peluang untuk Bumiputera hendaklah sekurang-kurangnya 66.6%, dan

5. Bumiputera mempunyai Hak-hak Istimewa di bawah Artikle 153, Perlembagaan Persekutuan. Secara kuantitatif, ia hendaklah diterjemahkan sekurang-kurangnya bernilai ekstra 15%. Contohnya, kuota biasiswa dan kemasukan ke universiti ialah 81.6% (66.6% + 15%)! Mengapa bangsa Melayu hanya diberi 55% dan mereka pula diberi 45% sedangkan share penduduk mereka hanyalah 33.4%?

Kita meminta sedekah di kampung sendiri dan mereka pula tidak tahu bersyukur; malah menghina kita pula!

Apa tujuan beliau memmbangkitkan isu di atas. Adakah untuk menakutkan masyarakat Bukan Melayu (Bukan Bumiputera).?

Saya ingin mengajukan persoalan di bawah untuk Mohd Ali :-

1) Parti mana yang telah memerintah Malaysia selama 50 tahun yang merealisasikan dasar di atas? Kalau jawapannya Perikatan dan BN (memang pun) tak perlulah Ali Rustam berlakon untuk menjadi jaguh Orang Melayu kerana Umno lah yang menggadaikan semua kedaulatan dan kepentingan Orang Melayu. Baru sekarang beliau sedar? Atau beliau mempunyai agenda sendiri untuk menarik sokongan Orang Melayu di saat Umno semakin dilupakan oleh Orang Melayu.

2) Kelonggaran dari segi kerakyatan, ekonomi, pendidikan dan sosial semuanya telah lama dipersetujui atau dibiarkan oleh Umno sebagai teras Perikatan dan BN, ianya telah menjadi realiti dan tradisi serta sudah sebati dengan masyarakat Malaysia selama puluhan tahun sejak kita merdeka. Mengapa sekarang mahu diungkit?, sedangkan pada masa Umno dan BN kuat dulu, Mohd Ali dan pemimpin Umno lain asyik dengan kemewahan dan hiburan sehingga tidak menyedari itu semua. Sekarang mereka 'tersedar' bukan kerana untuk kepentingan Orang Melayu tetapi untuk kepentingan Umno dan BN.

Jangan berpura-pura dan berlakon!!!!

SUDAHKAH KITA BERSIAP UNTUK KE PJ 6 JULAI INI?

Hanya tinggal 3 hari lagi untuk kita semua mangsa kezaliman Umno untuk bersama-sama berangkat ke Padang Timur, Petaling Jaya, Ahad ini. Dengan siapa, dengan apa, pukul berapa kita pergi sepatutnya telah kita aturkan 'siang-siang'.

Kita semua faham perhimpunan ini amat penting untuk menunjukkan bahawa kita semua membantah keputusan kerajaan BN menaikkan harga minyak yang merupakan bala besar kepada seluruh rakyat Malaysia terutama rakyat marhaen yang miskin.

Bilangan peserta yang ramai akan membuktikan bahawa rakyat Malaysia memang peka dan sensitif dengan permasalahan diri sendiri dan orang lain. Bagi yang berpendapatan tinggi dan sederhana yang mana masih cukup makan pakai janganlah kita berpeluk tubuh dan merenung dari jauh sahaja. Walaupun kita masih boleh bertahan dengan bala ini, tetapi kita mesti ingat ibubapa, saudara, adik beradik, kawan-kawan dan jiran kita masih ramai yang menderita akibat bala ini.

Semua ini angkara dan bahana kegagalan kerajaan BN memahami masalah rakyat akibat keborosan dan kecuaian mereka membelanjakan duit rakyat yang menyebabkan peruntukan untuk subsidi minyak dan bantuan lain tiris dan bocor tidak sampai kepada rakyat.

Ayuh mari sama-sama kita berganding bahu menyedarkan adik-beradik, saudara, kawan dan jiran untuk sama-sama hadir di Padang Timur, Petaling Jaya jam 10.00 pagi, 6 Julai ini.

02 July 2008

ALI RUSTAM TERSILAP BODEK


Ali Rustam dalam Blognya baru-baru ini cukup tidak bersetuju dengan cadangan Menteri Penerangan, Ahmad Shabery Cheek untuk berdebat dengan Anwar Ibrahim tentang isu minyak. Antaranya Ali Rustam berperi bahawa beliau membantah sekeras-kerasnya jika debat antara menteri penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek dan penasihat Parti Keadilan Rakyat, Anwar Ibrahim disiarkan secara langsung oleh radio dan televisyen Malaysia (RTM).

Malah beliau berkata ia ibarat mengambil keris dan menikam diri sendiri. Ia tidak relevan dan tidak wajar untuk memberi publisiti murahan kepada penasihat PKR itu.Kenapa kita harus termakan dengan provokasinya untuk menurunkan harga minyak dengan bertindak mahu berdebat dengannya dan kemudian disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen, terutama yang dimiliki oleh kerajaan BN. Begitulah takutnya Ali Rustam.

Memang minda Ali Rustam ini minda kelas ketiga, mindanya sama dengan minda guru-guru KEMAS kampung mentang-mentang beliau dulu kerja KEMAS jadi mindanya pun masih bermindakan KEMAS lagi.

Orang lain termasuk pemimpin Umno dan Pakatan Rakyat telah jauh ke hadapan dari segi pemikiran dan cara bertindak, Ali Rustam masih jauh terkebelakang. Patutlah beliau masih mengamalkan politik purba kala seperti menyaman Sekolah Tadika PASTI, mengarahkan poster ceramah PAS dikoyakkan, jawatan dalam kerajaan negeri hanya untuk ahli Umno, kontrak kerajaan negeri hanya untuk orang Umno dan lain-lain tindakan yang tidak bertamadun dan disifatkan tidak cerdik.Ali Rustam tersilap percaturan, beliau ingatkan bantahan beliau disokong oleh pemimpin Umno lain, malang bagi Ali Rustam apabila Pak Lah sendiri menyokong debat itu.

Pak Lah kata DEBAT ANWAR-SHABREY... BAGUS ... beliau menyifatkan debat antara Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim anjuran Agendadaily sebagai "bagus". Katanya kepada Agendadaily di pejabatnya di bangunan Parlimen semalam, beliau yakin Shabery mampu mempertahankan dasar kerajaan.Maka malulah Ali Rustam apabila bantahannya tidak disokong oleh Pak Lah. Mana kaki pembodek ini nak sorok muka hah ............

NAJIB DAN ROSMAH SEMAKIN PANAS... ADA PIHAK KETIGA TERLIBAT DI BELAKANG SAIFUL?

Nampaknya sejak laporan kes li*at Anwar Ibrahim dibuat 28 Jun lalu, bukan sahaja Anwar yang bersusah payah mempertahankan dirinya kini Najib dan Rosmah pula yang semakin tidak tidur nyenyak. Manakan tidak Anwar semalam membuat kenyataan bahawa Saiful sangat rapat dengan Najib dan Rosmah.

Kenyataan Anwar ini semakin memperlihatkan bahawa Najib dan Rosmah terlibat dengan kerja terkutuk memfitnah orang dengan tuduhan yang sangat berat ini.

Penasihat PKR itu mendakwa lagi Mohd Saiful Bukhari Azlan beberapa kali bertemu Rosmah Mansor, selain rapat dengan Datuk Seri Najib Razak dan pegawai khasnya Khairil Anas Yusof.

"Saiful Bukhari mempunyai hubungan yang rapat dengan Khairil Anas, Rosmah dan Najib. Beliau bertemu berulang kali dengan Khairil Anas dan Rosmah," katanya."Beliau bukan pegawai peribadi saya. Beliau mempunyai hubungan yang kuat dengan Najib."

Mantan timbalan perdana menteri itu berkata beliau akan mendedahkan bukti dakwaannya dalam masa terdekat.

Kata-kata Anwar ini benar-benar mengecutkan perut Anwar dan Najib. Silap-silap haribulan dua-dua ini yang menerima padah.

Melihat kepada senario ini, ada pemerhati politik berpandangan bahawa isu li*at ini sebenarnya mempunyai serampang dua mata iaitu untuk menjatuhkan Anwar-Pembangkang dan Najib. Jika ramalan dan telahan ini betul bermakna ada pihak ketiga yang bermusuhan dengan kedua-dua mereka iaitu Anwar dan Najib yang mencari kesempatan untuk memburuk-burukkan pemimpin ini.

Logiknya ada iaitu Anwar semakin hampir untuk merampasa Putra Jaya dan Najib dikatakan mungkin akan bertanding jawatan Presiden Umno. Maka dari teori ini anda mungkin boleh berfikir siapa di belakang isu ini ..........(untuk menambahkan koleksi orang-orang yang mungkin terlibat di belakang Saiful - sebelum ini orang tuduh Najib sekarang tambah seorang lagi )...SIAPAKAH ORANG ITU?

ISU LI*AT : AHLI AKAR UMBI PAS TIDAK PERCAYA ANWAR TERLIBAT

Ahli-ahli akar umbi PAS yakin bahawa tuduhan yang Anwar Ibrahim meliwat pembantunya, Saiful Bukhari Azlan adalah tuduhan palsu yang dicipta oleh orang tertentu untuk menjatuhkan Anwar.
Kesemua mereka yakin, ada dalang disebalik laporan Polis yang dibuat oleh Saiful yang mendakwa Anwar meli*at beliau beberapa kali di mana kali terakhir ialah 26 Jun lalu.
Seorang aktivis PAS dari Ayer Molek, Ahmad Rafai Hasan, 36 berkata, sejak kes ini disiarkan oleh media beberapa hari lalu, beliau sedikitpun tidak percaya yang Anwar terlibat dengan kes jijik ini.

"Macamana saya nak percaya sedangkan kes 1998 lalu masih segar dalam ingatan di mana Anwar difitnah dan dizalimi".
"Hanya orang yang tidak siuman sahaja yang percaya Anwar terlibat, lebih-lebih lagi dalam keadaan BN gawat sekarang ini, sudah tentu saya syak ada orang tertentu yang mungkin terlibat merancang konspirasi ini" katanya dengan serius.
Abdullah Ahmad, 58 pula menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa Anwar sanggup melakukan perkara terkutuk seperti itu.
"Semua orang kenal siapa Anwar yang pernah memimpin ABIM, malah beliau juga tidak pernah dikaitkan dengan apa-apa skandal sebelum isu liwat 1998 dulu, macamana kita nak percaya, lainlah kalau memang dia ada rekod buruk dari segi akhlaq dan perangai, mungkin ada logiknya".
"Saya juga terasa macam ada tak sedap hati kerana kes ini seolah-olah mahu mengulangi kes lama yang mana Anwar akhirnya terpaksa meringkuk dalam penjara 6 tahun dan tak boleh aktif dalam politik dalam tempoh yang lama" ujar Abdullah Ahmad yang juga Ketua PAS Cawangan Taman Cempaka.
Sementara itu, Mohd Asri, 40 dari Masjid Tanah pula berpendapat, rakyat Malaysia sekarang ini sudah bijak untuk menilai mana yang betul dan yang salah. Mereka, katanya, sudah masak dengan penipuan, fitnah dan dakwaan palsu terhadap pemimpin pembangkang.
"Sejak kes li*at melibat Anwar 1998, rakyat Malaysia sentiasa berhati-hati untuk mempercayai setiap tuduhan terhadap pemimpin pembangkang. Sebab itu rakyat tetap mengundi pembangkang pada Pilihanraya Umum lalu"
"Saya yakin majoriti rakyat Malaysia, mungkin juga 80-90 % rakyat tidak percaya Anwar terlibat kerana tuduhan ini memang tidak masuk akal lebih-lebih lagi, Anwar jelas tidak bersalah dalam kes liwat 1998, macamana saya dan orang lain nak percaya" tambah Asri dengan tegas.
Seorang lagi ahli PAS dari cawangan Ayer Keroh, Alzafir Mohd Nor, 22, yakin laporan Polis yang dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan minggu lepas adalah satu konspirasi pihak tertentu yang sudah kehabisan idea untuk menyekat kemaraan Anwar dan Pakatan Rakyat.
"Pakatan Rakyat sekarang ini sudah hampir untuk memerintah, jadi pihak tertentu amat takut untuk kehilangan kuasa terutama pemimpin-pemimpin dan pegawai-pegawai yang ada skandal dan kes. Sudah tentu mereka takut kalau BN tewas kes mereka akan dibicarakan, jadi tak ada cari lain Anwar mesti dihalang dari meneruskan perancangannya untuk memerintah Malaysia".
Saiful Bukhari Azlan bekas pembantu Anwar membuat laporan polis mendakwa telah diliwat oleh Anwar di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur jam 6 petang 28 Jun lalu.

01 July 2008

Umno/BN tidak lagi boleh dipercayai

Siapa mahu percaya dengan ucapan-ucapan yang dibuat oleh pemimpin Umno yang ada dan peneraju negara sekarang?

Saya berpendapat orang berkenaan adalah bodoh dan tidak mengerti politik. Manusia yang cerdik dan pandai berpolitik, tidak akan mempercayai apa sahaja yang dikatakan pemimpin Umno hari ini kerana mereka sebelum ini beratus-ratus kali bahkan lebih dari itu sering berbohong kepada rakyat.

Ketua pembohong ialah Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri. Dalam kes tarikh pilihan raya umum ke-12 yang lalu sebagai satu contoh nyata bagaimana pembohongan itu dibuat.

Benar, kenyataan pembohongan itu perlu dibuktikan tetapi bagi penulis pembohongan itu bukan sahaja perlu dibuktikan tetapi sejarah pembohongan itu perlu diteliti dan mereka perlu diajar dengan sikap dan ketegasan rakyat sendiri.

Pemimpin pembohong seperti ini di negara maju sudah lama disingkirkan dari persada politik bukan pemimpin-pemimpin yang mahu menegakkan kebenaran dan keadilan dan membela nasib rakyat disingkirkan sebagaimana berlaku di negara ini.

Bagaimanapun dalam kes mantan Timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim, kenyataan Barisan Nasional (BN) tidak merancang untuk berkonspirasi dengan Anwar merupakan satu cakap-cakap yang tidak boleh diterima.

Walaupun ia belum berjaya dibuktikan (masa boleh menentukan siapa dalang di sebalik konspirasi kedua ini) namun rakyat perlu mengambil sikap memperkukuhkan politik mereka dengan memberi pembelaan dan sokongan sewajarnya kepada pemimpin mereka (pemimpin rakyat) apabila semua sistem dan undang-undang yang dilaksanakan di Malaysia hari ini tidak boleh memberi ruang seadil-adilnya kepada rakyat untuk menikmati keadilan dan keselesaan politik dan ekonomi apabila Umno yang menguasai segala-galanya di negara ini.

Bahkan sekiranya Anwar sekali lagi ditangkap dan dibicarakan dipercayai beliau akan berada di situasi lebih teruk dari dahulu.

Ini kerana dipercayai jentera keselamatan negara khususnya jentera gerak khas ('inteligent team' dalam pasukan keselamatan) merancang untuk mengadakan konspirasi politik terhadap Anwar tidak lama dulu.

Apabila ruang keadilan dibuka sedikit ia dapat dijengok oleh hakim dan keputusannya menyebelahi Anwar sehingga beliau dibebaskan dari penjara.

Mutakhir ini sekali lagi konspirasi itu dirancang seolah-olah semacam sama dengan konspirasi lalu termasuk dakwaan liwat dan ditambah pula dengan ugutan membunuh yang disampaikan kepada beliau sendiri sekali gus merupakan suatu kes jenayah negara yang tidak boleh dimaafkan.

Kumpulan pemimpin Umno dan 'team' konspirasinya termasuk anggota keselamatan terbabit perlu diberi pengajaran secukup-cukupnya agar di masa hadapan mana-mana pemimpin rakyat dijaga oleh pihak berwajib dan undang-undang yang diluluskan di parlimen dengan adil dan saksama.

Lainlah sudah ada bukti yang cukup jelas tanpa berselindung lagi sehingga orang awam sendiri mempunyai bukti itu maka pemimpin seumpama itu bukan lagi pemimpin tetapi ia seorang penjenayah rakyat.

Bagaimanpun apa yang boleh rakyat menaruh harapan dan kepercayaan hari ini kepada Umno sekiranya mereka sering ditipu dan pemimpin parti itu sering mengulangi kesilapan dan sikap tidak bermoral termasuk membohongi rakyat dengan pelbagai cara.

Contoh pembangunan yang dibuat dikatakn untuk rakyat tetapi sebenarnya untuk mereka membolot kekayaan negara dan meninggalkan rakyat papa kedana di setengah tempat khususnya di Sabah dan Sarawak sehingga kemajuan yang dijanjikan tidak pernah menjengok halaman rumah mereka.

Tidak ada kemudahan jalan raya, elektrik dan paip air yang memuaskan untuk penduduk Sarawak dan Sabah khususnya di kawasan pendalaman.

Keadaan kemudahan asas mereka masih lagi seperti kehidupan rakyat di semenanjung dalam tahun 1970-an walaupun era Teknoligi Maklumat (ICT) sudah melanda dunia.

Justeru, rakyat tidak perlu lagi menggadai maruah mereka untuk memberi kepercayaan kepada pemimpin dan parti tersebut yang sering menipu mereka.

Rakyat perlu mendesak ahli-ahli parlimen mereka membuat perubahan termasuk paling penting menukar kerajaan yang ada di masa terdekat kepada sebuah kerajaan yang mempunyai aspirasi dan jiwa untuk berkhidmat bagi kesejahteraan rakyat dan negara dalam semua aspek.

Suhaimi Taib
Harakahdaily

KAKI-KAKI BUSUK TAWAR DIRI BERTANDING DALAM PARTI BUSUK

Kalau sebelum ini Bekas Naib Presiden Umno, Isa Samad yang didapati bersalah dengan rasuah politik (politik wang) menawarkan diri bertanding pada pemilihan Umno Disember ini, kini tiba pula giliran Rahim Thamby Chik, bekas Ketua Pemuda Umno yang terlibat dengan skandal seks suatu ketika dahulu menawarkan diri untuk bertanding.
Memang dalam Umno ini jawatan sebegini amat penting untuk mendapat kuasa dan kekayaan. Rahim sebenarnya memang telah lama buat kerja untuk comeback. Walaupun Rahim tewas pada pemilihan Bahagian Umno Kota Melaka pada pemilihan lalu tetapi beliau menang jawatan Ahli Majlis Tertinggi Umno kerana memang orang Umno suka orang busuk macam dia ni.
Isa Samad belum berani mengumumkan jawatan apa yang akan ditandinginya manakala Rahim Thamby Chik semalam mengumumkan bahawa beliau akan bertanding jawatan Naib Presiden.

Kedua-duanya memang busuk (Alhamdulillah kalau dah taubat) dan duduk dalam parti busuk, Umno. Oleh kerana Umno parti busuk maka orang-orang busuk macam mereka berdua pun berani lagi bertanding dalam parti busuk kerana mereka tahu dalam Umno orang busuk pun boleh menang dan diterima menjadi pemimpin.

Maka kita tidak hairan kalau kedua-duanya menang pada pemilihan nanti kerana bagi Umno, orang busuk lebih senang hendak dikawal kerana orang macam ini tidak berani untuk lawan towkey.
Mudah sahaja hendak kawal Orang Busuk ini, tunjukkan sahaja file kes-kes mereka, sudah tentu mereka akan kecut perut dan tidak berani melawan, terus tunduk macam pokok semalu. Mereka akan mengiyakan sahaja apa kata bos...yes boss, betul boss, bagus boss, saya turut perintah boss ....cium tangan boss lagi.

YA BE DE BE DU !!!!!!! ABE MAK BULEH NNIKOH SORE LAGI

Itulah ungkapan yang mungkin diluahkan di dalam hati Cik Mat Drebar Lori dari Merchang, Marang Terengganu apabila Mahkamah meluluskan permohonannya untuk beristeri empat semalam.

Selepas empat kali naik-turun mahkamah, hasrat pemandu lori, Mohamed Nor Awang, 57, untuk berkahwin kali keempat akhirnya tercapai apabila permohonannya untuk berpoligami lagi diluluskan oleh Mahkamah Tinggi Syariah di Kuala Terengganu semalam.

Memang Cik Mak (Mat dalam loghat Kelantan dan Terengganu disebut Mak) memang betul-betul berusaha untuk mendapatkan kelulusan mahkamah sebab itu beliau tidak jemu-jemu turun naik mahkamah. Syabas Cik Mak.

Apa ilmu yang Cik Mak pakai sehingga semua isterinya turut sama memberikan sokongan tidak berbelah bagi kepadanya untuk beristeri empat tidaklah kita ketahui. Mungkin kita kena belajar dengan Cik Mak ilmu tersebut.

Hakim Shaikh Ahmad Ismail membuat keputusan tersebut mengikut Seksyen 21 Enakmen Pentadbiran Keluarga Islam Terengganu selepas mengambil kira kepentingan semua pihak terlibat termasuk keterangan serta pengakuan tiga isteri pemohon sebelum ini yang membenarkan suami mereka berkahwin empat.

Menurut hakim, beliau turut mengambil kira kehendak bakal isteri keempat Mohamed Nor iaitu Suzi Sulong, 34, yang tidak mahukan lelaki lain sebagai suami kecuali pemandu lori itu.

Hakim juga membuat keputusan itu selepas mendapati Mohamed Nor tetap dengan keputusannya untuk menikahi Suzi berdasarkan kesungguhannya hadir ke mahkamah sebanyak empat kali untuk perbicaraan selain tidak mahu melihat pemandu lori itu tertekan dan tidak dapat menumpukan perhatian terhadap kerja.

``Atas dasar kepentingan pihak-pihak terlibat iaitu Cik Mat, keluarga isteri dan bakal isteri yang telah berumur 30-an, mahkamah terpaksa memberi `ruksah' iaitu mahkamah perlu menimbangkan keperluan Cik Mat untuk mendapatkan seorang lagi isteri.

``Setelah saya dengar keterangan Cik Mat dan isteri-isteri yang ada saya buat kesimpulan Cik Mat mampu jalankan tanggungjawab walaupun pada mata kasar orang lain melihat tidak cukup (pendapatan) tetapi bagi isteri-isterinya ia mencukupi dan sanggup bekerjasama membantunya.

``Maka berpandukan enakmen ini saya meluluskan permohonan Cik Mat untuk berkahwin dengan perempuan yang diidam-idamkan itu, tahniah,'' katanya.

MAKAM PAHLAWAN NEGERI MELAKA MEMBAZIR? SIAPA PEMIMPIN YANG JADI PIONEER DI SITU?

Saya meninjau Makam Pahlawam untuk pembesar-pembesar negeri Melaka, Ahad lalu. Tujuan untuk melawatnya bukan untuk menempah makam tersebut sebab sememangnya saya tidak layak untuk 'booking'nya. Yang layak adalah TYT Tun Mohd Khalil Yaakub dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam serta orang-orang yang sewaktu dengan Mohd Ali.

Hebat makam tu ada 24 liang, 12 liang di sebelah kanan dan 12 liang di sebelah kiri. Siapa punya liang-liang saya pun tak tahu. Kena tanya orang-orang 'booking' liang tu lah. Keluasannya 400 meter persegi. Terdapat juga satu ruang untuk tahlil yang boleh memuatkan antara 60 hingga 80 orang pada satu-satu masa.

Kerja pembinaan ini telah bermula sejak awal Januari yang lalu dan dijangka siap sepenuhnya pada bulan Julai ini. Cepat mereka buat sebab mungkin dah ada yang menempahnya (jangan mare).

Mohd Ali dalam kenyataanya baru-baru ini berkata makam ini dibina untuk mengenang jasa pemimpin yang banyak jasanya dan teramat besar nilainya (contohnya Mohd Ali yang banyak 'jasa' tu).

Mohd Ali berkata, bagi seorang pemimpin atau bekas pemimpin, penghormatan yang kita berikan kepada mereka seharusnya diteruskan walaupun mereka telah tiada.

Terlintas di hati saya, apakah ini yang dimahukan oleh pemimpin yang akan dimakamkan di sini bila mereka meninggal nanti. Setahu saya setiap orang yang mati mengharapkan keampunan dari Allah S.W.T dan kemaafan dari manusia terutama hamba rakyat yang mungkin diZALIMI oleh pemimpin yang dimakamkan disitu. Makam yang cantik tidak akan memberikan sebarang makna kepada si mati jika ramai rakyat yang tidak diREDHA akibat diZALIMI dan diANAKTIRIkan sewaktu pemimpin itu hidup.

Adakah dosa pemimpin kepada rakyat (jika ada) dapat diampunkan oleh Allah dan dimaafkan oleh rakyat hanya dengan memakamkan jenazah pemimpin di Makam Pahlawan ini.

Mohd Ali berkata lagi, sebagai orang Melayu, saya sering di ingatkan supaya sentiasa mengenang budi mereka yang telah banyak menabur bakti. Oleh itu pembinaan makam ini dapat memberikan penghormatan kepada yang berjasa besar ini. Saya pasti jenazah yang akan dimakamkan di sini amat mengharapkan belas ihsan rakyat untuk mengampunkan beliau kerana ia lebih bermakna dari dari penghormatan dimakamkan di sini.

Makam kat mana sekalipun kalau seseorang pemimpin itu memimpin dengan adil berlandaskan hukum Allah, tidak mengamalkan rasuah, nepotisme, kronisme, telus, tidak menyalahgunakan kuasa, tidak menipu, tidak zalim, tidak bongkak, tidak ego, tidak tamak kuasa, tidak mengamalkan rasuah politik (politik wang) dan sebagainya Insya Allah beliau akan selamat di dunia dan akhirat.

Satu lagi yang ingin saya tekankan ialah berapa duit rakyat digunakan untuk membina makam itu (masih masih mencarinya berapa kos sebenar). Di saat rakyat terhimpit dan tertekan dengan kenaikan harga minyak dan barangan ini sepatutnya wang yang digunakan untuk membina makam itu lebih baik digunakan untuk membantu rakyat yang susah dan miskin.

Nanti saya postingkan gambar makam tersebut.

ISU ANWAR HANGATKAN LAGI DEMO 6 JULAI

Dakwaan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dituduh meli*at Saiful Bukhari Azlan dalam laporan Polisnya akan lebih menghangatkan lagi demo PROTES harga minyak pada 6 Julai ini.

Walaupun kehangatan demo ini tidak sehebat demo BERSIH dahulu namun saya menjangka dengan isu ini akan ramai rakyat yang turun lantaran api kemarahan mereka membuak-buak terhadap kerajaan BN walaupun tiada setakat ini mungkin tiada bukti kukuh kes tersebut melibatkan konspirasi mereka.

Kalau sebelum ini persediaan untuk menyertai demo agak kurang hebat, namun dari riak-riak sahabat-sahabat kelihatan ramai yang bersemangat untuk menyertainya. Lebih-lebih lagi sekarang ini tempat demo tersebut terletak di dalam negeri Pakatan Rakyat iaitu Selangor. Mungkin juga tempat demo tersebut adalah harta agensi kerajaan Selangor (tidak dapat saya pastikan).

Sebagai rakyat yang cintakan keADILan dan membenci penindasan dan kezaliman marilah kita seluruh rakyat turun beramai-ramai untuk menyatakan bantahan kita bagi menyedarkan kerajaan bongkak dan ego BN yang langsung tidak berperikemanusiaan menaikkan harga minyak sesuka hati. Mari kita semua ajak keluarga, jiran, kawan-kawan dan sesiapa sahaja untuk sama-sama berdemo. AYUH JANGAN TUNGGU LAGI ..............

IKLAN KERJA KOSONG

Pengusung Tilam Mahkamah

Kelayakan : Minima Darjah 6

Pengalaman : Pernah bekerja mengusung tilam sekurang-kurangnya 1 bulan. Sesiapa yang
pernah menjadi pengusung tilam untuk kes pertama dulu digalakkan memohon.

Skill : Boleh mengenalpasti tompok-tompok yang dicari supaya tidak terpegang takut tercemar. Boleh mengangkat tilam yang beratnya antara 30 - 50 kg

Lain-lain kelayakan :
Sanggup bekerja lebih masa untuk mengusung tilam dari satu tempat ke satu tempat yang sulit
Boleh menyimpan rahsia
Boleh menurut perintah tanpa banyak soal
Boleh bersubahat walaupun mungkin dakwaan palsu
Boleh melakukan apa juga kerja seperti mencalit tilam, mengotorkan tilam
Boleh menjadi Pak Sanggup untuk apa-apa juga kerja berkaitan tilam
Boleh menutup mata walaupun untuk kerja-kerja memfitnah
Tidak mengira DOSA dan PAHALA

Berminat sila hubungi Mahkamah berkenaan dan Pejabat Berkenaan. Cepat sebelum terlambat. Urgently required.

Anwar keluar dari kedutaan Turki

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim beredar dari rumah rasmi duta Turki di Kuala Lumpur, tempat beliau berlindung sejak pagi semalam, dan dipercayai menuju ke rumahnya.Anwar berjalan keluar dari rumah Barlas Ozener, yang terletak tidak jauh dari bangunan kedutaan, dan memasuki kereta hitam kira-kira jam 6.45 petang ini.

Bekas timbalan perdana menteri itu kemudian bercakap ringkas kepada kumpulan kira-kira 50 wartawan di luar pagar rumah rasmi tersebut (foto).Beliau berkata jaminan keselamatan yang diberikan kepadanya oleh timbalan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, menteri menteri dalam negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar dan menteri luar Datuk Seri Dr Rais Yatim mendorong beliau meninggalkan rumah duta berkenaan.

"Sekarang saya ambil keputusan keluar (dari kedutaan) kerana saya diberikan jaminan. Saya akan (lihat) apa yang akan berlaku," katanya. Anwar menambah, dakwaan liwat terhadapnya susulan rancangannya untuk mengumumkan akan bertanding pilihanraya kecil, minggu ini. "Kita hampir menang. Minggu ini saya sepatutnya mengumumkan keputusan saya untuk bertanding dalam pilihanraya kecil," katanya dari celah bumbung kereta.

Katanya, beliau juga akan mengumumkan penyertaan empat ahli parlimen komponen BN, termasuk dua dari Umno, bersama pembangkang minggu ini.Beliau terus mengulangi keraguannya terhadap ketua polis negara dan peguam negara seperti kenyataan awalnya semalam.

"Yang saya bimbang ini adalah kepimpinan polis yang saya pertikaikan kerana saya ada bukti betapa Tan Sri Musa Hassan dan (Tan Sri Abdul) Gani Patail terlibat dalam perencanaan jahat, merekayasa atau memberikan fakta palsu dalam kes-kes (perbicaraan saya) terdahulu," tambahnya.

"Saya tentu akan memberikan kerjasama dalam kes penyiasatan. Tetapi penyiasatan apa? "Penyiasatan yang berniat jahat, merekayasa cerita dan fakta seperti mana pernah berlaku dulu, bagaimana hakim, bagaimana polis yang menyiasat, bagaimana pendakwaraya dan Jabatan Peguam Negara dan peguam negara - ini masalahnya." Sebelum itu peguamnya Sankara Nair tiba di kedutaan tersebut jam 6.15 petang.

Manakala isterinya Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga presiden PKR tiba kira-kira jam 6.40 tadi dan naib presidennya Azmin Ali sampai lima minit sebelumnya. Bercakap ringkas kepada media, Azmin berkata pihaknya berpuas hati dengan jaminan keselamatan kerajaan.

Malaysiakini difahamkan beliau pulang ke rumahnya di Bukit Segambut sebelum mengadakan sidang akhbar jam 9 malam di ibu pejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya.

Sementara itu, penyokong Anwar juga diminta berkumpul di tempat yang sama malam ini untuk mendengar amanat pemimpin tersebut.Kira-kira 250 penyokong Anwar dan wartawan menunggu-nunggu sidang media. Bagaimanapun menurut timbalan presiden PKR Dr Syed Husin Ali, ia telah dibatalkan.

Para penyokong Anwar yang mengharapkan maklumat daripada mulutnya sendiri perlahan-lahan beredar dari depan pejabat itu dengan berat hati. Risalah sehelai yang memuatkan berita terkini Malaysiakini dan Malaysia Today tentang perkembangan kes Anwar diedarkan sehingga para penyokong berebut-rebut mendapatkannya.

Teriakan "reformasi" dan takbir kedengaran selepas pengumuman pembatalan itu bagi kali kedua oleh timbalan setiausaha agung Johnson Chong menjelang 10 malam.Menurutnya, jika ada sidang media, ia akan dimaklumkan esok.

Bagaimanapun lebih kurang 150 penyokong masih enggan beredar sehinggalah pengumuman rasmi dibuat oleh ibu pejabat parti melalui corong pembesar suara. Anwar dimaklumkan sedang berbincang dengan kumpulan peguamnya malam ini di suatu tempat yang tidak dinyatakan.

Sumber : Malaysiakini

30 June 2008

KASIHAN NAJIB MENGAPA BELIAU JADI SASARAN ???????

Kasihan Najib Tun Razak sejak kes pembunuhan Altantuya, anak Tun Razak ini tak senang duduk. Berdiri salah, duduk salah, baring salah tidur pun salah. Apa tidaknya semua orang menuding jari dan mencemek muka menuduh pembunuhan Altantuya ada kaitan dengannya. Apatah lagi orang kepercayaannya terlibat sama dan dibicarakan di Mahkamah.

Sejak itu macam-macam gambar keluar, walaupun gambar itu superimpose tapi beliau sudah tentu tidak nyenyak tidur.

Malah serangan yang dilontarkan oleh Anwar berkenaan isu Altantuya dan komisen kapal selam benar-benar menghantui dirinya. Itu belum hantu Altantuya mengacau tidur beliau. Kalau tidak sudah tentu anak kesayangan negarawan negara kita ini kurus kering dibuatnya.

Kita masih ingat bagaimana Anwar menyerang Najib bertubi-tubi ketika Pilihanraya Kecil Ijok dahulu. Najib terpaksa menggunakan 'kedua-dua' belah tangan untuk menepisnya.

Kini isu terbaru pula timbul. Anwar dituduh MELI*AT seorang anak muda 23 tahun pula. Wartawan dan pemerhati politik meng'keneng'kan isu ini terlibat dengan Najib. Najib lagi....tak ada orang lain ke. Berhempas pulas si bibir merah ini menafikan beliau terlibat.

Hari ini berbuih-buih mulut beliau menafikan dirinya dan kerajaan terlibat dalam konspirasi menuduh Anwar 'Kaki LI*AT'.

"Kerajaan BN (Barisan Nasional) tidak pernah mengancam nyawanya (Anwar) dan tidak terlibat dalam sebarang perbuatan mengugut atau mencederakan ahli politik di Malaysia.

"Kita tidak bercadang berbuat demikian. Itu bukan amalan kerajaan BN," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen selepas mempengerusi mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing, demikian menurut laporan Bernama.

TEORI DAN TELAHAN PEMERHATI POLITIK MANA SATU YANG BENAR?????

Di bawah ini disiarkan teori-teori pemerhati politik tentang isu liwat terbaru melibatkan Anwar. Ianya hanyalah andaian mereka bukannya tuduhan. Terpulang kepada para pembaca sekelian untuk menilainya. Hanya Allah S.W.T yang mengetahuinya. Wallahu' alam.

Teori di bawah adalah teori semata-mata bukannya TUDUHAN.

1) Pihak-pihak tertentu merancang untuk menjatuhkan Anwar dan Pembangkang dengan melaksanakan konspirasi menuduh Anwar meliwat Saiful Bukhari Azlan, di mana Saiful dipaksa atau diupah untuk mengaku diliwat? Dengan itu rakyat akan hilang kepercayaan, malah Ahli-ahli Parlimen BN yang dikatakan akan melompat ke kem Pakatan Rakyat akan membatalkan hasrat mereka kerana kes ini.

2) Pihak-pihak tertentu merancang kes ini supaya rakyat akan mengalihkan tumpuan mereka kepada isu liwat dan melupakan isu kenaikan harga minyak dan barangan keperluan. Setelah siasatan dibuat didapati dakwaan Saiful tidak benar dan Saiful akan dikenakan tindakan tetapi boleh diselamatkan oleh orang tertentu.

3) Anwar merancang dan mengarahkan Saiful Bukhari Azlan membuat laporan Polis bahawa Anwar meliwatnya bagi meraih simpati rakyat dan pemimpin-pemimpin politik supaya menyokong beliau. Ini terpaksa dilakukan oleh Anwar kerana beliau merasakan rancangan untuk membentuk kerajaan Pusat sebelum atau pada 16 September akan gagal kerana tidak mendapat sokongan dari Ahli-ahli Parlimen BN.

4) Pihak-pihak tertentu merancang kes ini supaya rakyat bangkit mengadakan demo dan tunjuk perasaan. Dengan keadaan kacau bilau seperti ini mungkin 'mageran' atau darurat boleh diisytiharkan bagi menyelematkan kerajaan BN yang dalam keadaan nyawa-nyawa ikan.

Yang mana satu benar pada pandangan tuan-tuan, kalau nak komen sila nyatakan di ruangan komen atau emaikan kepada saya sofiwahab@gmail.com

Bagi saya sendiri, saya yakin Anwar tidak terlibat dengan kes liwat ini. Anda bagaimana?

RENUNGAN : HUKUM LIWAT DAN QAZAF

Pertama,kita akui bahawa ulama berselisih pendapat sama ada liwat termasuk dalam kesalahan hudud atau ta`zir. Abu Hanifah berkata ia adalah kesalahan ta`zir, hukuman penjara sehingga bertaubat atau mati, atau bunuh bagi pengamal tetapnya pun adalah berdasarkan hukum ta`zir yang diijtihadkan oleh pemerintah.

Tetapi majoriti ulama iaitu Malik, Abu Yusuf dan Muhammad (dua orang murid Abu Hanifah), Syaf`ie dan Ahmad mengatakan hukuman liwat ialah bunuh dan ia termasuk jenayah hudud (Dr. Ahmad Fathi Bahnasi, Madkhal al-Fiqh al-Jina'I al-Islami, m.s: 60).

Kedua, yang menjadi persoalan, apakah sabitan jenayah liwat ke atas DSAI menurut perundangan Islam? Kalau pun hendak dikira perbicaraan itu berdasarkan proses ta`zir sekalipun (ikut pandangan Abu Hanifah seorang dan mengetepikan seluruh pendapat selainnya), apakah saksi untuk tuduhan itu tidak perlu seorang yang adil?

Apakah seorang saksi yang mengaku berzina boleh diterima sebagai benar, apatah lagi beberapa kali teragak-agak antara bersetuju atau tidak dengan tuduhan pendakwa? (Merujuk kepada kes liwat 1998).

Saksi itu juga telah menafikan sebanyak tiga kali terhadap dakwaan DSAI meliwatnya, sebelum mengaku semula. Dan mengapa pula alibi (bukti ketidak wujudan tertuduh di tempat dan masa tuduhan) DSAI langsung tidak dicabar oleh pendakwa? (Kes 1998)

Ketiga, jika hukum liwat yang dijatuhkan itu adalah ta`zir (berdasarkan pandangan Abu Hanifah seorang), bagaimana pula hukum ke atas orang-orang yang menuduh DSAI meliwat dan berzina? Apakah ulama masih berselisih pendapat tentang jenayah tuduhan zina tanpa empat saksi adil (jenayah qazaf) ini?

Jawabnya TIDAK ada perselisihan lagi kerana hukum hudud itu sudah jelas di dalam al-Quran (Surah al-Nur: ayat 4) yang bermaksud:
"Dan orang-orang yang menuduh zina terhadap perempuan-perempuan yang baik (muhsanat), kemudian tidak mendatangkan empat orang saksi lelaki, maka sebatlah mereka (penuduh) sebanyak lapan puluh kali sebatan dan janganlah kamu terima lagi persaksian mereka selama-lamanya, dan mereka itu adalah orang-orang yang fasiq"

Mungkin ada yang hendak membuat dalih dengan perkataan 'perempuan-perempuan' itu lalu mendakwa DSAI bukan perempuan dan penuduhnya tidak termasuk dalam jenayah qazaf. Ini adalah dalih orang fasiq dan tidak beriman dengan al-Quran.

Bukankah ayat-ayat yang memerintahkan solat dan zakat itu dari segi tata bahasanya (qawa`id arabiyyah) hanya ditujukan kepada lelaki-lelaki? Adakah bila disebut lelaki maka perempuan tidak wajib bersolat? Sebenarnya, disebutkan perempuan dalam ayat qazaf itu kerana perempuanlah yang lebih tercemar maruahnya dan lebih tertekan dengan tuduhan zina itu, apatah lagi hukum yang diturunkan dalam ayat itu bersempena untuk membersihkan Saydatina `Aisyah daripada qazaf yang dilakukan oleh Abdullah bin Ubay dan orang-orang yang termakan hasutannya. Seluruh ulama tafsir seperti al-Tabari, Ibn Kathir, al-Qurtubi, al-Fakhr al-Razi, al-Suyuti, al-Alusi dan seluruh ulama Islam berpendirian demikian walaupun perketaan 'perempuan' disebutkan dalam ayat itu.

Dan mungkin juga ada yang berdalih kononnya tuduhan meliwat tidak dikira qazaf kerana ayat tersebut menyebut tuduhan zina. Bagi orang fasiq yang berdalih begini kita katakan, tuduhan liwat adalah lebih buruk dan memalukan daripada tuduhan zina! Maka sepatutnya tuduhan liwat dikenakan hukuman lebih daripada tuduhan zina secara ta`zir (80 sebatan hudud, tambahannya ta`zir).

Maka mengapa 'al-Syeikh' Astora Jabat mendiamkan diri daripada ayat yang terang lagi jelas ini? Bolehkah kalau saya mengatakan beliau cuba menyembunyikan sebahagian ayat-ayat Allah s.w.t. jika beliau menuduh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang menyembunyikan ayat al-Quran tentang hukum bersekutu dengan orang bukan Islam dalam memerintah negara (Mingguan Malaysia, 15/10/2000)? (Bersekutu untuk menegakkan sistem sekular dan mengekalkan peraturan penjajah memang haram hukumnya, berbeza dengan bersekutu untuk menegakkan keadilan dan hak bersama seperti dalam BA -lihat Surah al-Maidah: 2)
Sumber : Tranungkite.

CERAMAH SIAPA RANCANG BUNUH ANWAR MALAM INI !!!!!!!!!!

Tarikh : 30 Jun 2006
Tempat : Bukit Tambun, Durian Tunggal
Masa : 9.00 mlm

Penceramah :
Cikgu Bad (Badrul Hisham Shahrin) - AMT PKR
Ust Minghat Mamut (AJK PAS Melaka)
Baba Yeo (DAP)

Seluruh rakyat Melaka dijemput hadir.

BN TAKUT PILIHANRAYA KECIL - ANWAR BERTANDING?

Mungkinkah laporan bahawa Anwar meli#at di buat bagi menghalang beliau bertanding pada Pilihanraya Kecil yang bakal diadakan apabila Ahli Parlimen PKR akan mengosongkan satu kerusi sebagaimana yang dirancang oleh Anwar dan kepimpinan PKR?

Anwar dalam kenyataannya memberitahu bahawa PKR akan mengumumkan keputusan untuk mengosongkan kerusi tersebut minggu ini juga dan beliau yakin Polis mengetahuinya.

Beliau juga menyatakan jika berlaku Pilihanraya Kecil itu Ahli-ahli Parlimen Umno dan ahli-ahli Umno telah berjanji untuk berkempen membantu beliau menentang calon BN. Ini yang membuatkan kepimpinan negara semakin gusar.

Dalam kenyataannya Anwar sudah tidak yakin dengan perjalanan perundangan negara seperti yang dialami beliau sedekad yang lalu. Oleh kerana itulah beliau terpaksa berlindung di Kedutaan Turki sehinggalah kerajaan memberikan jaminan yang konkrit bahawa keselamatannya dan keluarga beliau terpelihara.

Bagaimana anda boleh percaya kalau sebelum ini mereka telah mencipta bukti di Mahkamah, apakah mereka mahu saya mempercayai proses itu lagi? Tanya beliau.

Jelas sekali Anwar benar-benar yakin bahawa beliau akan dianiayai sekali lagi. Sebab itu beliau terpaksa berlindung di Kedutaan Turki, walaupun mungkin ada orang yang merasakan tindakan beliau ini seolah-olah seperti orang bersalah.

Gambar : Anwar dikeliling oleh pimpinan PKR dan penyokongnya ketika mereka membaca laporan Polis yang dibuat oleh pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

Sumber : Malaysiakini

TINDAKAN KE ATAS ANWAR : PERANCANGAN UNTUK ISYTIHAR DARURAT?

Ada pihak berpendapat dakwaan bahawa Anwar telah meliwat Saiful Bukhari seperti laporannya adalah perancangan rapi golongan tertentu untuk meniupkan api kemarahan rakyat terutama penyokong pembangkang.

Ianya mungkin merupakan tindakan provokasi mereka supaya rakyat bangkit berdemonstrasi di jalan-jalan raya seperti yang pernah dilakukan di zaman reformasi tahun 1998 dahulu. Jika keadaan ini berlaku sekali lagi sudah tentu ada pihak-pihak yang akan membuat provokasi supaya rakyat yang berdemo bertindak lebih ganas. Jadi sudah tindakan ganas ini akan menyebabkan negara tidak tenteram dan kacau bilau. Dalam keadaan ini mungkin juga pihak kerajaan BN yang sedang dalam keadaan nyawa-nyawa ikan akan mengisytiharkan darurat.

Inilah antara teori popular yang menjadi buah mulut orang ramai sekarang.

Namun apa yang pasti pihak-pihak yang berkepentingan sekarang ini sudah mula mencapai objektifnya apabila rakyat mula mengalihkan perhatian mereka dari membicarakan isu kenaikan harga minyak dan harga barangan kepada isu liwat Anwar pula.

Saya mengharapkan rakyat semakin cerdik dan matang dalam hal ini. Rakyat semestinya terus memperjuangkan isu ini dan isu Anwar ini seiringan kerana kedua-duanya benar-benar menjejaskan kehidupan kita. Pelabur menjadi kurang yakin dengan kestabilan negara disebabkan tindakan puak-puak tertentu yang dikatakan memfitnah Anwar. Maka ekonomi kita terjejas,inflasi menjadi semakin kronik dan rakyat yang menjadi mangsa.

Saya menggesa pihak-pihak tertentu agar menghentikan sandiwara politik tidak bertamadun ini. Jangan jadikan fitnah sebagai budaya politik kita kerana ianya jelas menjadikan seluruh negara kita menanggung malu disebabkan pemikiran pemimpin yang kolot ketinggalan 100 hari terkebelakang.

Kaedah fitnah menfitnah sebagai cara untuk mengekalkan kuasa adalah merupakan cara yang digunakan di zaman dahulu kala yang sepatutnya dijadikan sejarah hitam yang tidak perlu diteladani.

Saya mengharapkan rakyat bertenang dan sentiasa berfikiran waras dalam apa juga tindakan demi untuk menjaga kestabilan negara kita.

Bagi pemimpin yang kalah atau akan terlucut kuasa mereka seharusnya mereka menerima ini dengan hati terbuka dan professional. Bagi yang mungkin menjadi peneraju baru negara mentadbirlah dengan adil dan telus, jangan ulangi kesilapan orang lama.

Keburukan dan kebatilan lambat laun akan terserlah juga, kalau tidak didunia di AKHIRAT sudah pasti kita akan mendapat balasan.

TAKUTLAH KEPADA KEKUASAAN DAN PEMBALASAN ALLAH. KEBAIKAN DAN KEJAHATAN WALAU SEBESAR ZARAH (ATOM) SUDAH PASTI AKAN DIBALAS OLEH NYA AMIN.

METER PAIP PUN KENA CURI

Semalam kejadian mencuri kepala paip berlaku lagi di Taman Jati, Batu Berendam. Kesemua 4 kes dilaporkan berlaku di taman tersebut semalam. Pencurinya pula memang professional. Selepas meter paip mangsa ditanggal dan dikebas mereka meletakkan notis "Bekalan Air Dipotong Kerana Tunggakan".

Sahabat saya, Jauhar Md Dawi memberitahu bahawa semalam meter paip jirannya Encik Shamsul Kamal juga kena curi.

Menurut Jauhar, sehingga kini mungkin sudah lebih 10 kes seumpama ini berlaku di Taman Jati yang terletak tidak sampai 1 km dari Balai Polis Batu Berendam. Jadi kita harap pihak Polis dapat membuat pemantauan dan pengawalan yang lebih ketat di kawasan tersebut dan disekitarnya. Kepada jiran-jiran pula, saya nasihatkan supaya jenguk-jenguklah paip jiran sebelah dan laporkan kepada pihak Polis jika ada orang-orang yang mencurigakan sedang mengintai-intai paip air jiran sebelah.

Saya mengharapkan pencuri meter paip air ini diberkas dengan segera sebelum lebih ramai rakyat Melaka menjadi mangsa.

Pihak PAM pula diharapkan segeralah baiki mana-mana meter paip pengguna yang dicuri kalau tidak nanti mereka ini terpaksa menyambung sendiri paip tersebut dan dapatlah mereka air percuma.

Nampaknya sekarang ini semakin hebat kegiatan jenayah samada jenayah kecil atau jenayah berat. Kepala paip pun dah tak selamat. Mungkin kerana rakyat sudah tak ada duit nak makan maka terpaksa mencuri apa sahaja yang boleh dijual.

29 June 2008

KONSPIRASI POLITIK?

Tuduhan terhadap Anwar dibuat kerana :-

- Takut Pakatan Rakyat jadi kerajaan
- Matikan karier politik Anwar
- Untuk jatuhkan imej pembangkang
- Pecahkan perpaduan Pakatan Rakyat
- Tutup isu-isu panas seperti kenaikan harga minyak, isu Altantuya dll
- Selamatkan Pak Lah
- Tidak dapat menyaingi sokongan kepada Pakatan Rakyat sejak PRU ke-12
- Terbukti mampu menyekat kemaraan Anwar seperti yang dilakukan pada 1998

Anwar dakwa laporan polis satu tindak balas

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata laporan polis yang dibuat terhadapnya yang mendakwa beliau telah meliwat seorang kakitanganya, adalah satu rekaan semata-mata.Dalam satu kenyataannya awal pagi ini, Anwar percayai ia adalah ulangan daripada apa yang berlaku pada 1998 di mana dakwaan yang sama dilemparkan terhadapnya secara paksaan.
Katanya, ia jelas merupakan satu percubaan terdesak regim Barisan Nasional (BN) untuk menyekat pergerakan rakyat Malayaia ke arah kebebasan, demokrasi dan keadilan.Laporan tersebut dibuat oleh mangsa yang berusia 23 tahun di balai polis Jalan Travers jam 6 petang tadi. Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman mengesahkan laporan tersebut dibuat.PKR telah menghantar SMS mengatakan bahawa polis telah menahan pembantu Anwar, Saiful Bukhari Azlan petang semalam dan memaksanya membuat laporan polis yang dia diliwat oleh Anwar.
Ia menambah, polis dijangka menangkap Anwar tidak lama lagi.Menurut kenyataan itu lagi, Anwar berkata laporan tersebut diatur oleh pihak-pihak yang berkepentingan untuk "menyerangnya" sebagai tindak balas terhadap bukti yang diperolehinya, yang membabitkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail berhubung salahlaku,termasuk mereka bukti dalam kes-kes terhadapnya pada 1998-1999.Bagaimanapun, tegas Anwar, perbuatan tersebut tidak akan menghalang beliau daripada mendedahkan perkara itu kepada orang ramai.

Tegakkan keadilan

Sehubungan itu, beliau menggesa rakyat Malaysia menentang kuasa tekanan dari pihak kerajaan dalam tempoh beberapa hari dan minggu-minggu yang akan datang.Anwar berkata, pihaknya menjangka pihak media, badan kehakiman dan pasukan polis akan dikawal oleh pihak eksekutif.Sebagai susulan kepada pilihanraya umum 8 Mac lalu, Anwar menegaskan bahawa rakyat mesti meningkatkan kekuatan dan kesungguhan ke arah mencapai kebebasan dan keadilan untuk semua rakyat.
Sementara itu, semakin ramai penyokong Anwar kini berkumpul di Hotel Quality Shah Alam awal pagi ini ekoran satu laporan polis oleh seorang kakitangannya yang mendakwa dilihat oleh Ketua Umum PKR itu.Anwar, bekas timbalan perdana menteri dan menteri kewangan, dipecat dari kerajaan pada 1997 kerana didakwa menyalahguna kuasa atau terbabit dalam perbuatan liwat.
Pada 1999, beliau dijatuhkan hukuman penjara enam tahun atas tuduhan salahguna kuasa dan pada tahun 2000, dijatuhkan hukuman sembilan tahun penjara atas tuduhan liwat.Bagaimanapun, pada 2004, Mahkamah Persekutuan telah membatalkan sabitan hukuman tersebut dan membebaskan Anwar.Anwar mendakwa tuduhan terhadapnya itu merupakan satu konspirasi politik terhadapnya, tetapi kerajaan menafikannya.

Malaysiakini
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter