15 February 2014

NAJIB KENA 'KENCING' DENGAN WAYTHAMOORTHY

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (gambar) hari ini mengesahkan beliau telah menerima surat peletakan jawatan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri P.Waytha Moorthy pada Isnin lepas (10 Februari).
Bagaimanapun perdana menteri berkata Waytha Moorthy tidak berjumpa dan berunding dengannya terlebih dahulu sebelum berbuat demikian.
"Saya menghormati dan menerima keputusan beliau serta mengucapkan selamat berjaya dan mengharapkan yang terbaik untuk usaha beliau di masa hadapan.
"P.Waytha Moorthy mungkin mempunyai pendekatan yang berbeza, namun beliau sepatutnya berjumpa dan berunding dengan saya terlebih dahulu sebelum mengumumkan peletakan jawatannya," katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.
Najib berkata keputusan pengerusi Hindraf itu untuk meletakkan jawatan setelah memeterai perjanjian persefahaman dengan Barisan Nasional bagi memajukan lagi agenda masyarakat India, adalah mendukacitakan.
"Bagi menjayakan persefahaman ini, P. Waytha Moorthy seharusnya menyesuaikan diri dalam sistem pentadbiran kerajaan dan menjalin kerjasama bagi mendapatkan konsensus untuk melaksanakan program kerajaan.
"Saya ingin menegaskan bahawa selaras dengan pendekatan saya membentuk kerajaan yang mudah didekati dan sentiasa memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan, kita akan melaksanakan program pembangunan sosioekonomi kepada kaum India sebagaimana kita lakukan untuk kaum-kaum yang lain," kata perdana menteri.
Dalam satu kenyataan Barisan Bertindak Hak Penganut Hindu (Hindraf) pada Isnin lepas, Setiausahanya P.Ramesh berkata Waytha Moorty memutuskan untuk meletak jawatan kerana mendakwa kerajaan BN gagal mengotakan janji, biarpun menang Pilihan Raya Umum ke-13 tahun lepas.
Waytha Moorthy dilantik sebagai senator dan timbalan menteri selepas PRU13.
Sebelum itu, Hindraf memeterai perjanjian persefahaman dengan kerajaan pada 18 April untuk berusaha menyelesaikan isu sosioekonomi melibatkan masyarakat India. - Bernama, 14 Februari, 2014.
Sungguh memalukan apabila Perdana Menteri kena 'kencing' dengan Timbalan Menterinya sendiri. Dia letak jawatan pun tak beritahu Ah Jib.......apa Ah Jib tidur ke ....tak boleh panggil Waytha mengadap.
~ tHEmalaysianinsider

MAT TAIB MASIH BERBISA

Bekas Naib Presiden Umno dan Mantan Menteri Besar Selangor, Tab Sri Mohamad Taib menginfaqkan dirinya dalam perjuangan Islam di usia lanjutnya setelah lama bergelumang lama dalam Umno. 

Beliau seorang yang berpengalaman dan tidak kekoh dengan perjuangan PAS walaupun masih baru. Ideanya masih bernas dan perlu dimanfaatkan. Kini beliau diamanahkan sebagai Timbalan Ketua Lajnah Penerangan dan Hubungan Media PAS Pusat. Hidayah itu milik Allah....

~ FB Batu Gajah Mari.

GEMPAR : CERAMAH ANWAR DI KAJANG TAK ADA ORANG DATANG

Inilah gambar manusia yang datang ceramah Anwar di Sg Chua, Kajang malam ini. Kalau macam inilah kedatangan rakyat dijangkakan Anwar akan 'kalah teruk' nanti.

Kalau Media pencacai kira jumlah kehadiran ini mesti dilaporkan bahawa hanya 10 orang yang hadir.

Noh Omar sudah tentu 'gembira' dan riang dengan perkembangan ini.

Sumber : Omakkau

14 February 2014

BAZIR DUIT RAKYAT : PR DAN BN MESTIKAN KOTAKAN JANJI

Melaka : Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Mahani Othman Basir mencadangkan supaya PR dan BN masing-masing memberikan kemenangan percuma kepada lawan-lawan masing di Dun Kajang dan Balingian.

"Kalau betul kedua-dua gabungan tidak mahu membazirkan duit rakyat saya ingin cadangkan supaya BN memberikan kemenangan percuma kepada PR di Dun Kajang dan PR jangan bertanding di Balingian" 

"Kalau kedua-dua parti boleh melakukan perkara demikian barulah benar hujah kedua-dua parti tidak mahu duit rakyat dibazirkan jutaan ringgit kerana adanya PRK di kedua-dua tersebut" ujar Mahani.

Beliau berkata BN sebelum ini menuduh tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang darI PKR meletakkan jawatan adalah membazir tetapi kini Adun Balingian iaitu Taib Mahmud juga meletakkan jawatan ini juga satu tidakan membazir.

"Kalau betul kedua-dua parti tidak mahu membazirkan duit rakyat ayuh buktikan sekarang, jangan hanya pandai cakap sahaja".

"Kemenangan kedua-dua parti di kedua-dua kerusi tersebut tidak mengubah landskap politik di Selangor dan Sarawak kerana PR dan BN mempunyai majoriti yang sangat selesa" tambah beliau.

Menurutnya mungkin ada pihak yang mahukan pilihanraya berlangsung atas alasan untuk menguji kekuatan parti masing-masing di kedua-dua Dun itu.

"Bagi saya PR akan menang selesa di Kajang dengan isu-isu harga barang, isu keselamatan dan ekonomi semakin teruk di Malaysia sekarang"

"Manakala BN juga akan menang mudah di Balingian kerana isu-isu nasional dan kesusahan rakyat tidak mempengaruhi pengundi di sana yang jauh ketinggalan dari segi maklumat dan rendahnya kesedaran politik mereka"kata beliau.

Mahani berpendapat, SPR tidak perlu bersusah payah membelanjakan jutaan ringgit untuk menguruskan kedua-dua PRK ini.

"Elok rasanya pada hari penamaan calon, SPR umumkan PR dan BN menang tanpa bertanding, jika ada calon bebas yang bertanding pun mungkin kita boleh 'slow talk' sebab mereka sudah pasti tidak akan menang menentang kedua-dua gergasi politik Malaysia ini".

"Masa, tenaga dan wang rakyat, petugas parti, SPR dan jentera kerajaan lain tidak terbazir dengan PRK ini" tambah beliau. 

13 February 2014

DI MANA KAN KU CARI DIKAU

KOTA BHARU: Hasnah Awang, 52 tidak lagi berselera menjamah makanan selepas lapan hari anak kesayangannya, Siti Aisyah Abu Bakar, 21 tidak pulang ke rumah.

Katanya, ketika anak keenam itu keluar dari rumah beliau menghantar anaknya yang lain ke sekolah kira-kira jam 7 pagi.

“Apabila pulang ke rumah ibu saya, Minah Yusof memberitahu Cah (Aisyah) turun dari rumah tanpa memberitahu ke mana hendak pergi.

“Sejak hari itu kami sekeluarga puas mencari tidak jumpa. Saya merayu mana-mana orang yang terserempak dengannya supaya menghantarnya pulang,” katanya di sini.

Aisyah pelajar lepasan STAM di Maaahad Pengajian Islam pada 2012. Beliau sebelum ini berhasrat melanjut pelajaran ke Mesir selepas lulus peperiksaan tersebut, bagaimana menundanya selepas berlaku pergolakan di Kaherah.

Hasnah yang tinggal di Kampung Paya Bemban juga berkata, ketika menunggu peperiksaan STAM Aisyah bekerja sementara di sebuah kedai borong tidak jauh dari rumahnya.

Katanya, ketika bekerja di situ dia berkenalan dengan seorang pemuda Myanmar dan berkawan dengannya.

“Bagaimana pun keluarga tidak merestui hubungan mereka. Selepas itu ayahnya menghantar Aisyah tinggal bersama abangnya di Kuala Lumpur dan bekerja di sana.

“Selepas kira-kira sembilan bulan bekerja di sana dia balik pada 28 Januari lalu kerana cuti Tahun Baru Cina.

“Bagaimanapun pada 6 Febuari Aisyah tiba-tiba menghilang diri dan tidak balik rumah sampai sekarang. Kami sekeluarga amat bimbang keselamatannya,” katanya.

Suaminya, Abu Bakar Mat Ali, 56 bekerja mengambil upah menebang pokok. Mereka mempunyai 10 anak, empat perempuan dan enam lelaki.

Hasnah berkata, beliau sudah membuat laporan polis di Balai Polis Kota Bharu pada 8 Febuari lalu, namun sehingga sekarang belum mendapat sebarang khabar berita.

Katanya, lelaki Myanmar yang dikenali anaknya itu masih lagi tinggal di Paya Bemban dan telah memeluk Islam selepas mengenali Aisyah.

Beliau juga memberitahu pada hari Aisyah menghilangnya diri dia ada menghantar sistem pesanan ringkas kepada kakaknya, Mah meminta supaya emak dan ayahnya tidak gusar tentang dirinya.

Oleh itu Hasnah berharap orang ramai yang menemui Aisyah supaya menghubungi keluarganya Mah (014 509 4924) dan Abu Bakar (013 933 2620).

~ harakahdaily.

Kes lari dari rumah ini memang sering berlaku. Kepada muda-mudi di luar sana sedardan insaf lah jangan kecewakan ibu dan ayah anda. Mereka sangat menyayangi anda .......... 

TAIB BERSARALAH ......JANGAN TAMBAHKAN LAGI KEKOTORAN PADA POLITIK SARAWAK


Taib Mahmud bukan sahaja berkuasa mutlak melantik penggantinya tetapi berkuasa mutlak untuk melantik Tuan Yang Terutama (TYT). Dalam perlembagaan TYT dilantik Yang di-Pertuan Agong selepas berbincang dengan Ketua Menteri, dan apabila KM baru dilantik atas ehsan Taib, maka siapa lagi cadangan yang akan dikemukakan oleh KM untuk jawatan TYT.


Seeloknya Taib bersaralah sepenuhnya daripada politik dan pentadbiran negeri.

Masakan SPRM dapat menyiasat dengan bebas kes rasuah membebaskan TYT nanti?

~ FB Ahmad Lutfi Othman

ADENAN SATEM : JANGAN KECEWAKAN RAKYAT SARAWAK

PAS Sarawak mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Adenan Satem yang diumumkan sebagai pengganti kepada Pehin Seri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak yang baru.

Ketua Penerangannya, Andri Zulkarnaen Hamden berkata pemilihan Adenan Satem walaupun agak mengejutkan tidak memberikan makna yang besar kepada rakyat Sarawak jika dasar dan cara pentadbiran yang diamalkan oleh Abdul Taib diteruskan oleh Adenan Satem.

“Sebagai rakyat Sarawak kita mengharapkan Adnan dapat menyelesaikan isu-isu kontroversi yang melibatkan Taib Mahmud dan keluarganya yang didakwa mempunyai aset berbilion ringgit”

“Adenan mestilah berusaha supaya kerajaan yang diwarisinya adalah kerajaan yang bersih dan semua perkara-perkara yang meragukan mesti disiasat dengan segera. SPRM mesti dipanggil dengan segera bagi memulakan siasatan dengan telus, professional dan pantas” 

"Kita harap Adenan jangan kecewakan rakyat Sarawak dengan meneruskan kesilapan pemimpin sebelum ini yang bukan sahaja dilihat tidak telus tetapi seolah-olah menghalang SPRM untuk menyiasat" ujar Andri

Beliau juga menegaskan agar kerajaan baru pimpinan Adenan memastikan calon Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri Sarawak yang baru mestilan seorang yang bersih, berintegriti dan tidak terpalik dengan dakwaan serta isu-isu kontroversi yang berkaitan dengan rasuah dan penyelewengan kuasa.
“Kerajaan mempunyai hak untuk memberikan pandangan dan mencadangkan siapa yang mereka mahu untuk dilantik menjadi TYT.”

“Bagi kami jika Pehin Seri Taib yang hendak dicadangkan beliau mestilah terlebih dahulu ditapis dan disiasat oleh SPRM. Setelah beliau dibuktikan bersih barulah beliau layak dilantik sebagai TYT” tegas Andri.

Selain itu Andri juga mengharapkan kerajaan baru pimpinan Adenan nanti lebih proaktif dan dinamik dalam menyelesaikan isu kemiskinan dan kemudahan asas di seluruh negeri Sarawak.

“Jika kita melawat ke pedalaman Sarawak kita melihat rakyat ramai yang miskin, kemudahan asas seperti jalanraya, air, elektrik dan sebagainya masih dalam keadaan menyedihkan”.

“Mana mungkin kita sudah lebih 50 tahun merdeka tetapi rakyat masih dibelenggu dengan masalah kemiskinan dan masalah kemudahan asas yang teruk sedang pemimpin negeri dilihat begitu mewah dan kaya raya termasuk anggota keluarga mereka” tambah Andri.

PAS Sarawak juga, kata Andri bersedia untuk berbincang dan memberikan pandangan kepada kerajaan negeri Sarawak pimpinan Adenan dalam apa juga isu yang berkaitan dengan kepentingan Sarawak dan rakyatnya.


“Kita memang bersedia bila-bila masa untuk berbincang dan bertukar-tukar pandangan atas isu-isu yang bersabit dengan kepentingan rakyat dan negeri Sarawak” katanya.

12 February 2014

TAIB PILIH KRONINYA ADENAN SATIM JADI PENGGANTI

Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud menamakan Adenan Satem meggantikan beliau. Difahamkan Adenan adalah bekas Adik Ipar Taib.

Jelas Taib mencari orang yang boleh dipercayai yang mampu menjaga kepentingan Taib yang penuh dengan kontroversi dan isu-isu panas. Nampaknya melepas Abang Johari Tun Openg dan Awang Tengah Ali Hassan. Mimpi mereka berdua menjadi mimpi ngeri begitu juga Alfred Jabu yang sekali lagi menggigit jari.

Adenan seorang peguam dan bekas Menteri pusat adalah Adun Tanjung Datu. Berumur 70 tahun merupakan ahli politik veteran. Kemungkinan juga Taib memasang strategi untuk mengangkat salah seorang anaknya menggantikan beliua suatu masa nanti. Ada ura-ura kerusi Dun Balingian yang akan dikosongkan oleh Taib nanti akan diserahkan kepada anaknya untuk mewakili BN pada PRK Dun tersebut.

Taib menyerahkan surat perletakkan jawatannya hari ini di mana ianya akan berkuatkuasa pada 28 Feb ini. Pada tarikh yang sama Taib akan dilantik menjadi TYT menggantikan penyandang sekarang Tun Abang Salahuddin Abang Barieng yang akan tamat tempoh perkhidmatannya pada hari yang sama.

PAS dan beberapa NGO membantah perlantikan Taib sebagai TYT dengan lantang kerana isu-isu panas yang sering dikaitkan dengan Taib dan masih belum diselesaikan.

DIRIKAN SOLAT SUNAT ISTISQA' MOHON HUJAN - YDP PAS BUKIT KATIL

Saya mencadangkan seluruh umat Islam di Malaysia khususnya di Melaka supaya mendirikan Solat Sunat Istiqa' memohon Allah menurunkan hujan dan menamatkan kemarau di bumi kita ini. Cuaca yang panas dan tumbuhan yang semakin kering jelas membuktikan kekuasaan Allah. Sedangkan beberapa minggu lalu kita dikejutkan dengan keadaan cuaca yang agak sejuk di seluruh negara.

Ada tempat di mana bekalan air di loji semakin berkurangan dan keadaan ini akan semakin kritikal beberapa minggu lagi jika hujan tidak turun.

Tindakan yang perlu dilakukan ialah :

1. Puasa selama tiga hari, sambil itu bertaubat kepada Allah dengan meninggalkan segala dosa dan kezaliman.

2. Pada hari yang keempat, semua penduduk disuruh keluar dengan berpakaian sederhana menuju ke tanah lapang. Binatang ternakan juga perlu dibawa bersama.

3. Solat Sunat Istisqa' sebanyak 2 rakaat. Pada rakaat pertama sesudah membaca surah al-Fatihah bacalah Surah Sabbihisma Rabbikal A’la, dengan suara nyaring. Dan pada rakaat kedua pula dibaca surah Hal Ataaka Hadithul Ghasyiah.

4. Khatib membaca dua khutbah, pada khutbah yang pertama dimulai dengan membaca Istighfar 9 kali dan pada khutbah kedua pula dimulai dengan 7 kali istighfar.

NIATNYA

أصَلِّي سُنَّةَ الإِسْتِسْقَاءِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Sahaja aku menunaikan solat ististiqa’ 2 rakaat kerana Allah Taala.

DOA SOLAT ISTISTIQA’

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ مَلِكِ يَوْمِ الدِّينِ. لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ يَفْعَلُ مَا يُرِيدُ اللَّهُمَّ أَنْتَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ الْغَنِيُّ وَنَحْنُ الْفُقَرَاءُ أَنْزِلْ عَلَيْنَا الْغَيْثَ وَاجْعَلْ مَا أَنْزَلْتَ لَنَا قُوَّةً وَبَلَاغًا إِلَى حِينٍ

“Segala puji bagi Allah pemelihara alam semesta, Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Raja hari kiamat, tiada Tuhan selain Allah, Yang berbuat menurut kehendak-Nya. Ya Allah, Engkaulah Allah yang tiada Tuhan selain-Mu. Engkaulah Maha Kaya, sedangkan kami adalah papa, turunkanlah kepada kami hujan, dan jadikanlah apa yang Engkau turunkan itu menjadi bekal sampai beberapa lama. Riwayat Abu Daud.

اللَّهُمَّ أَغِثْنَا اللَّهُمَّ أَغِثْنَا اللَّهُمَّ أَغِثْنَا

Ya Allah siramilah kami, Ya Allah siramilah kami, Ya Allah siramilah kami” Riwayat Muslim

اللَّهُمَّ اسْقِنَا غَيْثًا مُغِيثًا مَرِيئًا مَرِيعًا نَافِعًا غَيْرَ ضَارٍّ عَاجِلًا غَيْرَ آجِلٍ

“Ya Allah siramilah kami dengan hujan yang menyuburkan dan yang baik kesudahannya yang bertapis-tapis yang memberi manafaat tidak memberi mudharat segera tidak berlambat-lambat” Riwayat Abu Daud.

اللَّهُمَّ اسْقِ عِبَادَكَ وَبَهِيمَتَكَ وَانْشُرْ رَحْمَتَكَ وَأَحْيِ بَلَدَكَ الْمَيِّتَ

“Ya Allah siramilah hambaMu dan haiwan-haiwan ternakanMu dan sebarkanlah rahmatMu dan hidupkanlah negeriMu yang mati” Riwayat Malik dan Abu Daud.


~ Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil, Mohd Sofi Abdul Wahab

MACAM KENAL JE .....MACAM KENAL JE


FAKTA BUKAN AUTA : UMNO CAKAP BESAR HABUK PUN TARAK

FAKTA BUKAN AUTA ... Pada PRU 13 lalu UMNO cukup yakin cakap besar berdegar-degar mendabik dada sombong dan angkuh berkata jika Parlimen Kuantan, Wangsa Maju dan Gelang Patah mau dimenangi oleh BN maka wajar MCA serahkan kepada calon UMNO untuk bertanding .. keputusannya ketiga-tiga kerusi berkenaan dimenangi Pakatan Rakyat dengan majoriti yang jauh lebih besar ... PRK Kajang ini kalau UMNO angkat bendera putih melutut merayu serahkan kepada calon MCA lawan DSAI ... petandanya UMNO tidak yakin BN mampu menang .. mau menutup rasa malu dan dihina betapa rakyat separa kota tolak dan menyampah habis dengan UMNO kini dan selamanya.

~ Sumber : FB Rohani Abd Hamid


PAS SARAWAK MAHU KETUA MENTERI BARU TUNTUT ROYALTI MINYAK NAIK 20 %

Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak menggesa Ketua Menteri baru yang akan menggantikan Taib Mahmud nanti berusaha untuk mendapatkan royalti minyak sebanyak 20 % tidak seperti sekarang hanya 5 %.

Ketua Penerangannya, Andri Zulkarnaen Hamden berkata royalti 20 % tersebut amat bermakna kepada rakyat Sarawak kerana ianya sudah tentu dapat menambahkan pendapatan kerajaan negeri dan seterusnya ia boleh disalurkan kepada projek-projek ekonomi dan pembangunan bagi membangunkan modal insan dan infrastruktur di Bumi Kenyalang ini.

"Jumlah rakyat miskin di negeri ini sangat ramai, kemudahan asas juga masih di tahap rendah, ini semua mesti diatasi dan wang royalti ini sudah tentu dapat digunakan untuk tujuan tersebut" ujar Andri.

Menyentuh soal perletakkan jawatan Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri, Andri berkata PAS Sarawak menghormati keputusan tersebut malah beliau sepatutnya meletakkan jawatannya lebih awal lagi sebagaimana janjinya selepas dilantik menjadi Ketua Menteri pada Pilihanraya Negeri Sarawak yang lalu.

"Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak juga menghormati keputusan PBB yang mencadangkan Pehin Sri untuk dilantik menjadi Tuan Yang Terutama (TYT) Yang Di-Pertua Negeri Sarawak yang baru bagi menggantikan TYT sekarang Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng yang akan tamat tempoh perkhidmatannya pada 28 Februari 2014 ini." tambah Andri.

Namun, katanya  pihak PAS Sarawak menegaskan bahawa dengan perletakkan jawatan selaku Ketua Menteri dan sebelum dilantik sebagai TYT beberapa langkah wajib dilakukan antaranya :


1) SPRM mestilah mengambil peluang dari perletakan jawatan ini untuk meneruskan siasatan terhadap isu rasuah dan penyalahgunaan kuasa beliau secara telus dan adil. Ini kerana sehingga kini SPRM masih belum menjalankan siasatan walaupun pelbagai pihak membuat aduan dan laporan terhadap beliau. Antara laporan yang diketahui umum ialah laporan dari sebuah NGO antarabangsa Bruno Manser Fun (BMF) yang berpengkalan di Switzerland yang menganggarkan aset keluarga Tan Sri Abdul Taib Mahmud bernilai USD$21 BILION (RM64 BILLION).

2) SPRM mestilah mendedahkan hasil siasatannya kepada umum setelah siasatan dibuat supaya rakyat mengetahui kedudukan sebenar Pehin Sri samada beliau benar-benar terlibat dengan rasuah dan penyalagunaan kuasa atau sebaliknya. Ini sangat penting kerana seseorang pemimpin yang hendak dilantik mestilah bersih dari sebarang kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Malah beliau juga bukan sahaja dibuktikan bersih tetapi mesti kelihatan bersih dari semua segi.

3) Pehin Sri tidak boleh dilantik sebagai TYT jika beliau tidak dibuktikan bersih dari sebarang isu rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Beliau mesti melepasi tapisan SPRM terlebih dahulu bagi memastikan beliau benar-benar layak untuk menjadi TYT. Rakyat mesti diyakinkan dengan fakta dan bukti yang jelas tentang integriti Pehin Sri kerana jawatan TYT adalah jawatan yang sangat mulia dan tidak wajar dianugerahkan kepada individu yang tidak bersih dan sering dikaitkan dengan isu rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

4) Ke Bawah Duli Yang Di-Pertuan Agong mestilah mempertimbangkan untuk tidak melantik beliau sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak selagi beliau belum dibersihkan daripada rasuah dan pengesahan tapisan tidak dimaklumkan kepada seluruh rakyat Malaysia khasnya rakyat Sarawak. Rakyat Sarawak tidak mahu perlantikan TYT dibuat bagi menyelamatkan seseorang dari kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang sering didakwa oleh pihak-pihak tertentu. Rakyat Sarawak tidak mahu pengulangan kes yang sama sepertimana yang berlaku keatas Tan Sri Khalil Yaakob di Melaka dimana segala tuduhan dan aduan rasuah keatas beliau lenyap sama sekali setelah dilantik menjadi Tuan Yang Di-Pertua Negeri Melaka.

5) Rakyat akan rasa terhina dan kesal jika perlantikan beliau dibuat secara tergesa-gesa tanpa melalui proses tapisan integriti dan siasatan rapi kerana TYT adalah payung kepada rakyat dan mestilah menjadi contoh tauladan kepada rakyat. Perlantikan seseorang yang tidak dibuktikan bersih dari rasuah dan penyalahgunaan kuasa sudah tentu akan mengikis keyakinan rakyat terhadap institusi penting dalam pemerintahan negeri Sarawak yang tercinta ini.

6) Pihak Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud sendiri harus bertanggungjawab dan telus dalam isu perlantikan beliau sebagai TYT. Sebagai seorang pemimpin negeri yang banyak berjasa kepada negara dan negeri Sarawak sudah tentu beliau sangat faham dan sedar tentang kelayakan seseorang untuk dilantik menjadi TYT. Beliau sendiri harus mempunyai jiwa besar untuk menolak jawatan tersebut kerana beliau tidak pernah dibuktikan bersih oleh SPRM dari dakwaan rasuah dan penyalagunaan kuasa.

Pihak Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak amat mengharapkan cadangan dan penegasan yang kami nyatakan tadi diambil perhatian sewajarnya oleh semua pihak bagi memastikan nama baik negeri Sarawak dan rakyatnya dipelihara dan dibersihkan dari unsur-unsur tidak yang tidak baik.

Kami juga mengharapkan pemimpin-pemimpin yang bakal menerajui negeri ini dapat membersihkan institusi pemerintahan negeri Sarawak dari sebarang dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa dari dahulu, kini dan selamanya.

09 February 2014

TAIB NAK SELAMATKAN DIRI JADI TYT

Tindakan Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud yang akan meletakkan jawatan dan melobi untuk menjadi TYT Sarawak merupakan tindakan untuk menyelamatkan diri dari segala masalah rasuah yang membelenggu dirinya.

Rakyat Malaysia khususnya rakyat Sarawak tahu bahawa Taib, keluarga dan kroninya mempunyai harta berbilion ringgit di dalam dan luar negeri.

Semua orang tahu anak-anaknya adalah jutawan. Dari mana Taib dan anak-anaknya mendapat harta sebsnyak itu? Perkara ini masih tidak disiasat SPRM walaupun pelbagai laporan dan rungutan dibuat oleh pelbagai pihak.

Kita mahu perkara ini disiasat segera malah ia sepatutnya telah lama disiasat oleh SPRM. Amat sayang sekali SPRM langsung tidak berani menyiasat skandal Taib ini.

Rakyat sudah pasti tidak bersetuju dengan cadangan Parti Pesaka PBB yang mencadangkan Taib menjadi TYT. Beliau tidak layak menjadi TYT selagi dirinya tidak dibuktikan bersih oleh SPRM. Malah Taib memang tidak layak menjadi TYT kerana dirinya memang dilihat tidak bersih dengan empayar kekayaan diri dan anak-anaknya.

Tindakan Taib melobi untuk menjadi TYT juga dilihat sebagai tindakan untuk menyelamatkan diri dari isu kontroversi ini yang membelenggu diri dan keluarga nya. Beliau juga cuba untuk menuruti jejak langkah bekas Menteri Besar Pahang yang dilantik sebagai TYT Melaka.

Rakyat menjunjung kasih kepada Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung agar baginda tidak memperkenankan perlantikan Taib Mahmud sebagai TYT.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter