08 October 2011

Bersih 3.0 akan DIGERAKKAN

Dewan Pemuda PAS Malaysia akan menggerakkan Bersih 3.0 tidak lama lagi. Ini kerana semua 8 tuntutan Bersih tidak dilayan oleh Kerajaan Malaysia dan SPR.

Oleh itu tidak ada pilihan lain, Bersih 3.0 mesti digerakkan bagi menggesa kerajaan dan SPR melaksanakan 8 tuntutan tersebut.


Sehubungan dengan itu Dewan Pemuda PAS Malaysia juga akan mengadakan himpunan khas bagi membantah tindakan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berhubung Maykad klon pada 25 Oktober ini di bangunan Parlimen, bermula jam 11.00 pagi.

Himpunan tersebut akan turut disertai Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, barisan kepimpinan tertinggi Dewan Pemuda PAS Malaysia, Keadilan dan DAP dari Pakatan Rakyat.
Saya menyokong penuh perancangan dan gerakerja pemuda bagi menggerakkan Bersih 3.0 dan himpunan membantah JPN ini. Sesungguhnya kerajaan, SPR dan JPN menjadi dalang kepada pilihanraya yang tidak bersih dan tidak beramanah.

14 tahun berturut-turut Bajet DEFISIT, pandai sungguh BN memerintah

14 tahun kerajaan BN membentangkan Bajet DEFISIT. Pandai sungguh kerajaan BN memerintah Malaysia. Dengan segala hasil mahsul dan kurniaan Allah, BN gagal menguruskan kewangan negara sehingga Bajet negara mengalami DEFISIT 14 tahun berturut-turut.

Bila kita kritik, mereka melenting menyatakan kita hanya tahu mengkritik. Sedangkan Pakatan Rakyat telah pun membentangkan Bajet mereka lebih awal dengan lebih meyakinkan.

Rakyat wajar melihat perkara ini. Ke mana perginya wang dan kekayaan negara sehingga bajet kita saban tahun DEFISIT.

Tetapi bila Kerajaan PR Pulau Pinang dan Selangor membentangkan Bajet yang baik tidak defisit mereka menghentam dan mengkritik bagai nak 'rak'. Memang mereka ini tidak cerdik

Kita boleh panggil Menteri Kewangan sebagai Menteri DEFISIT.

Bajet 2012 : Sekolah Agama Rakyat TERUS DIPINGGIRKAN

Kerajaan BN terus memandangkan serong dan meminggirkan Sekolah Agama Rakyat (SAR) apabila tidak memasukkan sebarang peruntukan untuk SAR dalam Bajet 2012 yang dibentangkan semalam. Sedangkan Sekolah Jenis Kebangsaan mendapat bantuan ratusan juta.

Nampaknya Najib benar-benar benci dan terus mengikut jejak langkah Mentor yang ditakuti beliau iaitu Tun Mahathir. Di zaman Mahathirlah bantuan kepada SAR dihapuskan sehingga berpuluh-puluh SAR mati kalaupun hidup hanyalah nyawa-nyawa ikan.

Rakyat peka kepada isu ini supaya mereka sedar bahawa Umno memang tidak mahu pendidikan agama berkembang sehingga SAR dipandang sebelah mata sahaja.

Semua Polis dan Tentera TAK LAYAK terima PINGAT BGP Melaka?


Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka Haji Adly Zahari  kesal kerana tiada seorang pun polis dan tentera Melaka yang layak menerima Bintang Gagah Perkasa (BGP) sejak tahun 1978 sehingga kini.


Beliau mempersoalkan mengapa mereka tidak dianugerahkan pingat tersebut sedangakn tujuan BGP diujudkan ialah untuk mengenangkan jasa mereka yang gagah berani semasa menjalankan tugas sehingga mempertaruhkan nyawa. 

"Kenapa ini boleh berlaku, adakah tiada seorang pun polis atau tentera Melaka atau Malaysia yang layak untuk menerima bintang tersebut, bukan mereka mempertaruhkan nyawa semasa bertugas""Atau polis dan tentera selama ini memang terabai dan tidak diiktiraf oleh kerajaan negeri Melaka" ujar Adly."Mustahil tiada yang layak semenjak 1978" soal beliau.

Sementara itu Adly menyokong langkah Kerajaan Melaka menganugerahkan Bintang Gagah Perkasa(BGP) kepada Jurugambar Bernama Allahyarham Noramfaizul yang terkorban di Somalia semasa menjalankan tugas baru-baru ini.

"Kita sokong usaha pengiktirafan ini, beliau memang layak menerimanya malah sepatutnya beliau dianugerahkan dengan anugerah yang lebih dari itu"
"Beliau mempertaruhkan nyawa, tidak semua orang berani menjalankan tugas yang mencabar ini, bukan setakat tenaga dan keringat malah nyawa" tambah  Adly juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Alor Gajah.

Bajet 2012 : Kos sara hidup terus meningkat tiada PENURUNAN HARGA BARANG

Rakyat diharap tidak termakan dengan pancing Bajet 2012 kerana sebenarnya rakyat akan terus dibebankan kos sara hidup tahun depan terutamanya mereka yang bekerja sendiri dan swasta khususnya mereka yang berpendapatan kurang dari RM1,500.00

Apa yang penting Najib tidak mengumumkan peningkatan subsidi kepada barangan makanan dan minyak yang memungkinkan harganya turun. Ini bermakna kerajaan sudah pasti tidak akan menurunkan harga barangan tersebut. Malah ianya mungkin akan terus naik, tidak ada jaminan barangan tersebut tidak naik.

Najib menyebut bahawa kerajaan BN telah mengamalkan konsep Negara Berkebajikan dengan menyenaraikan subsidi yang diberikan kerajaan kepada rakyat seperti subsidi harga gula, minyak masak, minyak dan sebagainya. Tetapi pada masa yang sama beliau tidak pula menyebut untuk menurunkan harga barangan tersebut.

Selagi harba barangan tersebut tidak diturunkan sudah pasti rakyat akan terus terbeban dan sengsara.

Bajet 2012 : Pekerja Swasta di ANAK TIRIKAN

Perdana Menteri mengumumkan kenaikan gaji kepada pekerja sektor awam tetapi pekerja-pekerja swasta tidak mendapat nikmat sedemikian. Perkara yang paling penting yang sepatutnya ditetapkan dalam bajet ini ialah pelaksanaan gaji minima bagi pekerja swasta dan awam.

Tidak ada ketetapan dibuat untuk memastikan sektor swasta juga mesti memberikan kenaikan gaji yang serupa kerana terdapat majikan yang tidak menaikkan gaji pekerja mereka sudah bertahun-tahun lamanya.

Sehingga ini majoriti pekerja swasta mendapat gaji di bawah RM1,500 yang sepatuntya menjadi paras garis kemiskinan.

Bajet 2012 : Permata dapat peruntukan 'senyap'?


Walaupun bajet 2012 tidak menyenaraikan Program Permata seperti pada Bajet 2011, ramai pihak merasakan bahawa NGO Rosmah Mansur itu mendapat 'Bajet Senyap' dari kementerian tertentu.
Pada Bajet 2012 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak petang semalam telah memperlihatkan tiada peruntukan khusus diberikan kepada Program Permata sedangkan pada bajet sebelum ini sebanyak RM110 juta telah diperuntukkan bagi melaksanakan program tersebut.
Mana mungkin Permata tidak mendapat peruntukan sedangkan ianya adalah program 'penting' wanita yang paling 'disayangi' rakyat Malaysia iaitu Rosmah Mansur (RM).
Mustahil program-program Permata yang bersifat glokal (global + lokal) itu akan dihentikan begitu sahaja sedangkan RM dilihat begitu bersungguh-sungguh mempromosikan Permata dan dirinya sendiri.
Namun begitu sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negara dan sayangkan wang rakyat saya mengharapkan program Permata ini dihentikan dan mana-mana program yang bermanfaat hendaklah diteruskan oleh Kementerian berkaitan. Tidak perlulah Rosmah Mansur hendak menjadi juara mengalahkan kementerian yang sememangnya diamanahkan untuk menjaga kebajikan rakyat.

07 October 2011

Parlimen BUBAR MINGGU DEPAN?

Setelah membentangkan Bajet GULA-GULA untuk rakyat petang kini ramai rakyat khasnya pemerhati politik menjangkakan Najib akan membubarkan Parlimen bila-bila masa. Paling cepat minggu depan.

Mungkin Najib akan mengikut jejak langkah guru yang beliau takuti iaitu Mahathir yang membubarkan Parlimen selepas membentangkan Bajet pada 1999 dengan menjadikan Bajet sebagai bahan kempen utama. Selepas BN mendapat mandat baru maka Bajet baru pula akan dibentangkan kerana Bajet yang dibentang sebelum pilihanraya dikira tidak sah.

Ada kemungkinan juga Najib membubarkan parlimen minggu depan bagi memberikan laluan agar Pilihanraya Umum dijalankan pada bulan November. Secara spesifiknya pada 11.11.11 (11 Nov 2011). Semua boleh dilakukan oleh Najib.

Jika Najib membubarkan parlimen ternyata Najib menipu rakyat dengan menubuhkan jawatankuasa khas parlimen bagi reformasi pilihanraya tetapi suara jawatakuasa itu tidak didengar kerana ia baru hendak memulakan tugas. Namun sebagai seorang yang mabuk kuasa sudah tentu Najib boleh melakukan apa sahaja sebagaimana beliau pernah berkata akan mempertahankan Putrajaya walau dengan apa cara sekalipun.

Kita tunggu dan lihat?????????????????

Bajet 2012 : Bajet Pilihanraya

Najib sedang membentangkan Bajet 2012 yang boleh disifatkan sebagai Bajet Pilihanraya.

Antara yang diumumkan oleh Najib ialah :


  • kenaikan gaji bagi penjawat awam dan juga nikmat yang sama dirasai oleh bilangan pesara.
  • Umur bersara juga dinaikkan dari 58 kepada 60 tahun.
  • 5,000 peluang kepada penjawat awam untuk menlanjutkan pengajian peringkat Sarjana Muda dan Sarjana dan 500 untuk PhD. Semuanya ditanggung oleh kerajaan
  • 4,300 orang bekas pekerja kontrak Kemas dan Jasa yang menamatkan kontraknya dibayar RM3,000 sekaligus.
  • Peruntukan RM220 juta untuk fasiliti PDRM dan RM420 juta untuk prasarana anggota PDRM
  • Peruntukan RM500juta untuk naikrataf kem dan penempatan ATM
  • Program latihan khusus untuk anggota ATM bersara tanpa pencen (menamatkan perkhidmatan kurang dari 21 tahun) dengan belanja RM50 juta.
  • Sumbangan kepada setiap 62,000 orang Home Guard dan semua anggota semua Polis bantuan dan sebagainya dengan jumlah RM3,000.00 secara sekaligus.
  • Najib mendakwa kerajaan BN mengamalkan konsep Negara Berkebajikan dengan menyenaraikan subsidi kerajaan dalam makanan seperti gula, minyak masak, gas memasak serta minyak petrol.
  • Pemberian subsidi bil elektrik sebanyak RM30.00 diteruskan.................................

88 kes Polis tembak mati rakyat tanpa siasatan?

2007-2009 - Di England dan Wales - hanya 3-5 kes Polis menembak mati rakyatnya.
2008-2009 - Di Malaysia 88 kes menembak mati rakyat Malaysia tanpa siasatan yang meyakinkan? Mengapa perkara ini berlaku.

Apakah benar dakwaan bahawa Polis telah mencapai KPI dan mereka juga menjalankan kerja dengan telus, mesra, pantas dan betul.

Ikuti Video Klip yang dipostingkan di sini.

Apa sebab Syamil dibunuh?

Ibu Syamil mengharapkan keadilan. Siasatan terhadap anaknya yang dibunuh masih belum selesai walaupun sudah begitu lama ia berlaku. Semalam ibu Syamil membuat rayuan kepada Menteri Dalam Negeri di Parlimen.

Tangisan ibu yang kehilangan anak sulung dan menjadi harapannya ini amat menyentuh ibu-ibu diluar sana.

Doa dan harapan semoga semua artis dan kita semua mendapat hidayah dan rahmat

3 orang artis telah memakai tudung. Dulu mereka tidak memakai tudung dan membuka aurat mereka. Kini mereka bertudung dan berdoa agar mereka menutup aurat dengan sempurna.

Alhamdulillah semoga Allah terus memberikan hidayah dan rahmat kepada mereka dan rakan-rakan artis yang lain.

Memalukan : Universiti Malaysia sama taraf dengan Papua New Guinea?

Tiada universiti di Malaysia yang berjaya disenaraikan dalam majalah Times Higher Education (THE) yang memuatkan nama 400 universiti terbaik di dunia.

Sehubungan itu, supremo DAP Lim Kit Siang berkata adalah sia-sia bagi kerajaan yang begitu bangga dengan prestasi Malaysia dalam ranking dunia QS 200 World University 2011/12.Apa puncanya perkara ini berlaku?


Bagi saya oleh kerana hilang fokus, lebih menumpukan kepada berpolitik dengan pelajar, pensyarah dan sebagainya akhirnya tugas dan tanggungjawab sebenar dikesampingkan. Akibatnya Universiti kita terkeluar dan terperosok jauh dari kedudukan terbaik dunia.06 October 2011

Najib-Rosmah TERSILAP LANGKAH

Tindakan Najib-Rosman enggan hadir menjadi saksi di Mahkamah dengan mengenepikan sapina melonjakkan syak wasangka rakyat tentang keterlibatan dua merpati sejoli ini dalam kes Anwar.

Sebenarnya Najib-Rosmah tersilap langkah kerana rakyat masih percaya kepada BERANI KERANI BENAR TAKUT KERANA SALAH. Keengganan mereka berdua hadir di mahkamah untuk disoal peguam kedua-dua belah pihak membuktikan Najib-Rosmah tidak berani menghadapi kebenarang. Sebagai seorang bakal negarawan Najib sepatutnya bersifat 'cool' dan tidak cepat melatah bila berhadapan dengan situasi semacam ini.

Saya yakin jika Najib berani hadir sebagai saksi sudah tentu penerimaan rakyat kepada beliau akan melambung tinggi dan sukar untuk pembangkang untuk memberi tentangan sengit pada Pilihanraya Umum ke 13 nanti.

Sekarang Najib sudah tersilap langkah kerana memilih untuk lari dari tanggungjawab sebagai saksi.....rakyat makin sangsi dan ragu terhadap beliau.

Najib wajar memecat pembantu-pembantu khas dan sukit di sekeliling beliau yang gagal membaca politik dan kecenderungan rakyat sehingga gagal menasihatkan beliau supaya tampil di mahkamah sebagai saksi. Sebenarnya Najib sudah menolak peluang keemasan untuk membersihkan terus dirinya dari isu konspirasi Anwar. Peluang tersebut ialah bercakap di mahkamah dan mengeluarkan bukti-bukti kukuh di mahkamah.

Najib-Rosmah tersilap langkah!!!!

Bersih 2.0 : Ambil Tindakan terhadap Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis

Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar menggesa tindakan diambil terhadap Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara dalam isu keganasan Bersih 2.0.

Polis bawahan yang melakukan keganasan semasa Himpunan Bersih 2.0 disebabkan orang atasan membiarkan mereka melakukan perkara tersebut.

Bukan Polis sahaja yang bersalah tetapi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan Ketua Polis Negara, demikian antara intipati ucapan Ahli Parlimen Pokok Sena dalam Persidangan Dewan Rakyat semalam.

Najib dan Rosmah terselamat

Najib dan Rosmah terselamat dari asakan peguam Anwar Ibrahim apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengenepikan permohonan sepina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya daripada menjadi saksi di mahkamah.
Keputusan itu dibuat hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah pagi ini, laporKeadilanDaily.
Beliau Perdana Menteri kedua 'terselamat' dari memberikan keterangan kepada Mahkamah setelah Dr Mahathir juga terselamat dari sepina pada kes Anwar 1 pada 1998.
Zabidin memutuskan mereka tidak relevan dan bukan saksi utama dalam perbicaraan fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim
Sehubungan itu, perdana menteri dan isterinya, Datin Seri Rosmah mansor tidak akan tampil ke mahkamah sebagai saksi peguam bela dalam kes berkenaan, meskipun sebelum ini secara terbuka menyatakan akan hadir jika disepina oleh mahkamah.
Pengadu dalam kes itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan sebelum ini mengaku pernah bertemu Najib empat hari sebelum membuat laporan polis diliwat Ketua Pembangkang pada 28 Jun 2008.
Saiful juga bertemu dengan bekas pembantu khas kepada Rosmah, Datuk Mumtaz Jaafar. Justeru pasukan peguam berpendapat mereka adalah saksi relevan dalam kes itu.
Sumber : Harakahdaily

Isu cincin : Rakyat Malaysia mesti MINTA MAAF PADA ROSMAH

Rakyat Malaysia mesti minta maaf kepada isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor kerana mengaitkan beliau dengan cincin berharga RM24 juta. Jumlah itu tidak betul.

Kita mesti minta maaf padanya. Mungkin ia mengguriskan hati orang kesayangan Perdana Menteri yang juga 'First Lady' Malaysia ini.

Jumlah RM24juta itu tidak betul. Kita mesti MINTA MAAF. Jumlah yang betul ialah RM72juta bukan RM24juta. Angka 24 juta itu ialah dalam matawang USD. Rakyat mesti maaf kerana menuduh harganya hanya RM24 juta sedangkan harga sebenar ialah RM72juta.

Rakyat merendah-rendahkan tuan punya cincin tersebut (Tiada siapa yang mengaku menjadi Tuan Punya cincin). Sedangkan harga sebenar ialah RM72juta atau lebih kurang USD24juta. Jangan pandang lekeh kepada tuan punya cincin kerana beliau beli cincin dengan harga RM72juta bukan RM24 juta.

Syabas kepada tuanpunya cincin kerana mampu beli cincin dengan harga RM72juta bukan RM24juta. Kalau cincinnya berharga RM72juta bukan RM24juta agak-agaknya berapa harga seluar dalam, baju, seluar dan sebagainya. Tentulah berlipat-lipat ganda lagi.

Apapun saya juga minta maaf sebab merendah-rendahkan tuan punya cincin dengan menulis bahawa harganya RM24juta sahaja sedangkan harga sebenarnya ialah RM72juta.

Syabas kepada tuan punya cincin yang sampai sekarang tidak ada orang yang mengaku menjadi pemiliknya. Mungkin cincin tersebut boleh menulis sendiri borang penghantaran, borang kastam dan sebagainya sehingga boleh dihantar ke Malaysia.

05 October 2011

Keganasan Bersih 2.0 : Hishamuddin layak menangi RAJA LAWAK

home minister and igp in parliament 051011 hishammuddin hussein and ismail omar story imageRaja Lawak, Hishamuddin Hussein memang layak dengan gelaran itu. Walaupun pelbagai bukti ditunjukkan di depan mata Raja Lawak masih mahu meneruskan lawaknya.


Hari ini Hisham berkata hanya seorang anggota polis telah dikenalpasti melanggar garis panduan operasi polis (SOP) ketika cuba menyuraikan peserta perhimpunan BERSIH 2.0 di Hospital Tung Shin pada 9 Julai lalu.

Beliau dan Ketua Polis Negara Tan Ismail Omar mengesahkan tindakan tatatertib akan diambil ke atas anggota itu tidak lama lama lagi.

Namun, menurut Hishammuddin, kejadian berkenaan telah diperbesar-besarkan dan polis tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya terhadap situasi semasa perhimpunan menuntut reformasi pilihan raya itu.

Katanya kejadian di Hospital Tung Shin itu adalah hanya "satu daripada enam atau tujuh" kesilapan.

Dalam laporan siasatannya yang didedahkan semalam, Kementerian Kesihatan mengesahkan meriam air polis telah ditembak ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di tempat meletak kenderaan bertingkat dan pintu masuk utama Hospital Tung Shin.Saya mencadangkan Hishamuddin menyertai pertandingan Raja Lawak berikutnya jika ianya diadakan sekali lagi. Sudah tentu beliau akan menang bukannya Raja Lawak, Maharaja Lawak pun layak digondolnya.

Najib dan Menteri Kabinet isytihar harta?

Jika benar Najib beriya-iya mahu melakukan transformasi, perkara pertama yang mesti dilakukan oleh memuhasabah diri sendiri dan kabinetnya. Saya mencadangkan Perdana Menteri dan Timbalannya serta menteri dan timbalan menteri melakukan transformasi dengan memaklumkan bilangan harta masing-masing yang dipunyai diri sendiri, isteri dan ahli keluarga terdekat.

Kabinet India telah mengisytiharkan harta masing-masing tidak lama dahulu. Kabinet Malaysia langsung tidak memberikan reaksi terhadap tindakan terpuji kabinet India.

Persoalannya sekarang beranikah Najib dan kuncu-kuncu mengisytihatkan harta masing-masing. Sepatutnya Najib berani berbuat demikian demi menutup segala prasangka buruk dan tohmah musuhnya.

Apa yang hendak Najib dan menteri kabinet takutkan. Merekakan semuanya Bersih, Cekap dan Amanah dalam menjalankan tugas. Tidak ada apa yang perlu digusarkan kerana harta mereka semunya harta yang 'halal' dan bersih tidak bercampur pun dengan harta syubhah apatah lagi yang haram.

Saya yakin Najib dan menteri-menterinya masing-masing tidak mempunyai harta yang banyak sekadar beberapa buah rumah bungalow jutaan ringgit, beberapa buah kereta mewah, service kereta di bawah pokok sahaja dan sebagainya.

Jadi AYUH NAJIB LAKUKAN TRANSFORMASI DENGAN MEMBERSIHKAN DIRI DAN KABINETNYA DAHULU.

PELIK BIN AJAIB : Cincin RM72 juta disahkan masuk Malaysia tapi tiada pembelian dibuat

Semalam Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengesahkan cincin berlian RM24 juta yang didakwa dibeli isteri perdana menteri Rosmah Mansor benar-benar wujud.

Bagaimanapun, dalam jawapan bertulis kepada ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (kiri) berkata, tiada pembelian dibuat terhadapnya.Pelik tapi benar, Cincin RM72juta (USD24Juta) benar-benar ujud dan disahkan memasuki Malaysia tetapi tiada tuan yang membelinya.

Ini satu lagi perkara pelik berlaku dalam Malaysia. Di mana sebentuk cincin boleh datang sendiri ke sebuah negara yang bernama Malaysia tanpa tuan. Tiada orang yang menghantarnya dan tiada orang yang menerimanya. PELIK BIN AJAIB.Memang Malaysia penuh dengan perkara PELIK BIN AJAIB. Kalau dahulu seorang wanita luar negara dibunuh dengan kejam, bila disiasat dan kesnya dibawah ke mahkamah tujuan pembunuhan wanita tersebut tidak jelas. Si pembunuh pula seolah-olah tidak tahu mengapa wanita itu dibunuh. PELIK BIN AJAIB.


NONEHari ini media melaporkan bahawa Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) mengesahkan tiada pembelian cincin bernilai RM72juta dan cincin tersebut telah dipulangkan kepada tuan punyanya. Media tidak pula menyatakan siapa tuan punya cincin yang 'murah' itu. Juga tidak dinyatakan mengapa pula cincin 'murah' itu datang 'sendiri' ke Malaysia. PELIK BIN AJAIB.

04 October 2011

Najib disepina di Paris?? Baru dia tahu langit tinggi atau rendah

Perdana Menteri Najib Razak mungkin tidak boleh mengelakkan diri dari disepina untuk hadir di mahkamah Paris berhubung kontroversi pembelian kapal selam Scorpene yang didakwa melibatkan jutaan ringgit dalam bentuk komisen kepada pemimpin negara dan pegawai tentera.

Kalau Mahkamah Malaysia Najib mungkin selamat tetapi belum tentu Najib dapat melarikan diri dari hadir di Mahkamah Paris. Kita akan lihat nanti bagaimana Najib menjawab pertanyaan soalan peguam. Mungkin beliau akan tahu langit tinggi atau rendah. Selalunya pemimpin di Malaysia selamat dari sepina kalau di Malaysia tetapi di luar Negara ‘imuniti’ itu tidak ujud.

Untuk rekod Najib adalah menteri pertahanan semasa urus niaga RM7.3 bilion bagi membeli dua buah kapal selam itu dijalankan. Perjanjian pembelian senjata itu, yang juga termasuk jualan yang serupa kepada Pakistan dan Taiwan, telah memalukan Perancis di mana pegawai-pegawainya didakwa telah menerima 'komisen' jutaan dolar dari firma pembuat kapal selam Perancis, DCN.

Jika Najib disepina, dia terpaksa pergi ke Paris dalam tempoh satu atau dua bulan apabila kes ini didengar di mahkamah terbuka. Perkara ini pasti tidak akan menyenangkan perdana menteri.

Mungkin jika beliau disepina dan terpaksa hadir di Mahkamah Paris, maka pilihanraya umum tidak dapat diadakan pada tarikh tersebut.

Perdana Menteri berbelanja mewah di atas air mata rakyat

Jumlah kos penyewaan sebuah pesawat Airbus A319 yang digunakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sewaktu percutiannya di Perth, Australia pada Hari Kemerdekaan, tahun ini berjumlah RM9.1 juta.

Dalam jawapan bertulis kepada soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata kekerapan penggunaan pesawat itu adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara.

Katanya, kos penggunaan berjumlah RM9.1 juta itu meliputi kos bahan api pesawat, caj tempat dan kendali, sajian serta logistik krew pesawat.
Kalau sebelum kita dikejutkan kos bil elektrik dan air Perdana Menteri yang tidak masuk akal kini kita sekali lagi dimaklumkan dengan berita sedih ini di mana pemimpin yang boros seperti ini sewenang-wenangnya membelanjakan duit rakyat berjumlah RM9.1 juta hanya untuk menyewa pesawat untuk bersiar-siar dan bercuti.

Di saat masih ramai rakyat yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang, kadang-kadang makan kadang-kadang tidak makan, tiada rumah tempat berteduh, anak tidak bersekolah kerana tiada duit dan sebagainya Perdana Menteri sanggup membelanjakan duit sebanyak itu dengan selamba sahaja tanpa rasa bersalah.

Inilah bahananya apabila rakyat memilih pemimpin yang tidak bertanggungjawab, boros, tidak bertaqwa dan tidak beramanah dan paling penting tidak takut kepada Allah.

Oleh itu marilah sama-sama kita membuat perubahan pada Pilihanraya Umum ke 13 akan datang bagi menggantikan pemimpin yang ada dengan pemimpin yang bertaqwa, beramanah, tidak boros dan takut kepada Allah.

Jawatankuasa Pilihan Khas ditubuh, tapi BN tak janji mahu laksanakan pembaharuan

Semalam Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk pembaharuan Sistem Pilihanraya telah diluluskan pada Persidangan Parlimen. Maka gegak gempita kerajaan mencanangkan kepada rakyat bahawa BN komited untuk melaksanakan pembaharuan kepada system pilihanraya sekarang. Maknanya system dahulu tidak telus dan member kelebihan kepada BN.

Namun satu isu yang tidak dapat diberi jaminan oleh kerajaan ialah Pilihanraya Umum ke 13 boleh diadakan bila-bila masa tidak semestinya selepas cadangan pembaharuan Jawatankuasa Khas Parlimen dilaksanakan.

Apa maknanya jawatankuasa ini ditubuhkan jika segala cadangan mereka tidak digunapakai pada PRU 13 ini. Semua ini sudah tentu membazirkan wang rakyat. Lebih baik ianya tidak ditubuhkan kerana sudah terbukti ianya hanyalah retorik politik BN yang mahu menunjukkan mereka mahu melakukan perubahan padahal ianya merupakan strategi politik sementara mereka untuk mengaut undi dan simpati rakyat.

Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat sedar akan perkara ini. Tetapi bagi menunjukkan PR komited untuk menyokong pembaharuan sistem pilihanraya PR sanggup duduk semeja dengan Ahli Parlimen BN walaupun mereka tahu tidak semestinya cadangan mereka nanti dilaksanakan oleh BN, malah kemungkinan besar cadangan dan proposal itu akan ditolak di peringkat jawatankuasa itu.

Tak redha 1 sen pun duit digunakan untuk JASA

Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) ditubuhkan oleh kerajaan BN beberapa tahun lalu. Tujuannya tidak jelas tetapi kerja yang dilaksanakan oleh Jasa hanyalah untuk berkempen supaya rakyat menyokong BN, itu sahaja.

Malah dalam media hari ini tanpa segan silu Ketua Pengarah Jasa, Fuad Hassan berkata Jasa akan mengesyorkan kepada Perdana Menteri nama-nama yang mampu bertanding pada pilihanraya akan dating.

Malangnya sungguh bagi rakyat Malaysia apabila sebuah agensi kerajaan yang dibiayai dengan duit rakyat digunakan untuk mengekalkan kuasa pemerintah dengan program-program khas yang 100 % untuk Umno/BN.

Saya sebagai rakyat Malaysia tidak akan redha 1 sen pun duit rakyat yang sebahagiannya duit cukai dan sebagainya yang dibayar oleh saya, saudara-mara dan rakan-rakan saya.

Transformasi untuk kabui mata rakyat

Kerajaan BN melaung-laungkan program transformasi mereka menjelang Pilihanraya Umum ke 13. Pelbagai perkara dicadang untuk ditransformasikan antaranya transformasi kerajaan, ekonomi dan politik. Hakikatnya semua itu hanyalah tempelan dan kosmetik semata-mata kerana system dan perlembagaan Negara masih sama.
Apakah transformasi ekonomi yang dijalankan sedangkan amalan kronisme, nepotisme, rasuah dan penyelewengan masih terus berleluasa. Diskriminasi ekonomi terhadap kerajaan negeri-negeri PR masih hebat.
Apa pula transformasi politik yang dijalankan oleh kerajaan sedangkan parti-parti politik bukan BN terus dianaktirikan oleh media. ‘Coverage’ kepada program-program PR hanyalah yang bersifat negative dan menguntungkan BN semata-mata.
Sekarang kerajaan bercakap pula tentang transformasikan politik kononnya untuk menambahbaikan system pilihanraya sedangkan pada sama kecelaruan daftar pemilih, nama pendatang asing dimasukkan sebagai pengundi sah, tekanan terhadap pemimpin dan ahli politik PR terus bertahan. Undang-undang ISA dan Ordinan Darurat yang hendak dimansuhkan akan diganti dengan undang-undang baru yang belum tentu tidak zalim dan adil. Malah mungkin ada klausa-klausa yang ianya lebih hebat dan zalim dari undang-undang terdahulu.
Bagi system pilihanraya jika benar BN ikhlas ingin melaksanakan pembaharuan mereka tidak perlu bersusah payah untuk membentuk Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen. Semuanya sudah dicadangkan oleh PAS sejak dahulu lagi ditambah pula dengan 8 cadangan Bersih 2.0.
Rakyat diharapkan tidak terlalu mengharap dengan janji transformasi BN ini kerana sudah banyak kali mereka merancang sesuatu tetapi rancangan itu hanya untuk gula-gula politik dan akhirnya mencari pelbagai alasan untuk menghalalkan pembohongan mereka.

03 October 2011

Ong Tee Keat sertai PAS?

Saya menjemput bekas Presiden MCA dan Ahli Parlimen Pandan, Dato Seri Ong Tee Keat untuk menyertai PAS setelah beliau kelihatan tidak lagi diterima oleh MCA.

Presiden MCA sekarang begitu lantang menghentam Tee Keat sehari dua ini seolah-olah beliau langsung tidak mempunyai jasa kepada MCA dan BN.

Oleh itu saya mencadangkan Tee Keat menyertai PAS melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) yang sememangnya menjadi wadah terbaik untuk berjuang membela rakyat. Tidak ada gunanya bersama dengan MCA dan BN yang semua orang tahu tamakkan kuasa, harta dan takhta sehingga sanggup menjadikan kawan mangsa politik mereka.

Saya yakin kepimpinan DHPP pun sudah tentu menyambut baik keputusan Tee Keat jika beliau ingin menyertai PAS yang terkenal dengan slogan PAS FOR ALL. Pemimpin berkarisma dan berwawasan seperti Tee Keat tidak wajar diketepikan begitu sahaja kerana bakat kepimpinan dan kecerdasan beliau amat perlu untuk membela rakyat dan membangun tamadun negara.

Sekali lagi saya jemput Tee Keat untuk bersama dengan PAS. Banyak sekali ruang untuk beliau penuhi jika beliau bersama dengan PAS.


Semalam aktor hebat MCA, Chua Soi Lek menyerang Ong Tee Keat sambil menyifatkan bekas presiden itu sebagai tidak relevan kepada MCA.
Katanya, Ong Tee Keat tidak relevan kepada kami (MCA). Beliau (Tee Keat)  akan kekal sebagai nota kaki dalam sejarah MCA.

DAP tetap bersama PAS, walaupun tak sokong HUDUD

Kita menyanjung tinggi sikap terus terang DAP serta kematangan mereka berpolitik. Tanpa berselindung DAP menyatakan sikap mereka menolak pelaksanaan hukum Hudud atas alasan bertentangan dengan perlembagaan Malaysia.

Tidak seperti Umno yang berdolak dalik dengan menyatakan hukum Hudud tidak sesuai kerana masyarakat majmuk dan rakyat belum faham sepenuhnya. Kalau itu alasannya Umno/BN sepatutnya berusaha untuk memberi kefahaman kepada rakyat tentang baik dan adilnya hudud bukannya menakut-nakut rakyat dengan pelbagai isu berkaitan hudud.

Kesetiaan DAP untuk terus bersama PR dan setia dengan persahabatan ini amat disanjung kerana kita tahu manusia dipegang pada janji, kerbau dipegang pada tali. PAS sudah terbukti tidak pernah mengkhianati segala perjanjian persefahaman politik sebelum ini iaitu Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif dan sekarang Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agung DAP 2 hari lepas dengan lantang menyatakan bahawa DAP akan tetap bersama PAS untuk menumbangkan BN, banyak persamaan dalam perjuangaan PAS dan DAP, yang berbeza hanya isu hudud sahaja katanya.

Umno saya tahu siapa kamu

Semua rakyat sudah kenal siapa Umno.
Semua orang tahu bagaimana sikap Umno terhadap Islam
Semua orang tahu sikap Umno terhadap Hukum Hudud
Semua orang tahu sikap Umno terhadap harta negara
Semua orang tahu sikap Umno terhadap rakyat ..........
I know who you are


Undang-undang Syariah : Laksanakan Referendum untuk tinjau hasrat rakyat

Saya sangat bersetuju dengan cadangan Prof Aziz Bari agar referendum dilaksanakan bagi meninjau kehendak rakyat terhadap pelaksanaan hukum syariah di dalam negara kita dan setiap negeri dalam Malaysia.


Sebagai contoh jika rakyat Kelantan majoritinya ingin undang-undang syariah antaranya hudud diljalankan di Kelantan maka segala kesulitan dan masalah berkaitan perlembagaan negara hendaklah dipinda bagi membolehkan kehendak rakyat ditunaikan.


KIta mesti menghormati kehendak dan hasrat rakyat yang sememangnya sudah tidak percaya lagi dengan undang-undang manusia yang gagal mengatasi masalah jenayah yang semakin berleluasa sekarang ini.


Tidak ada apa yang hendak ditakutkan kerana undang-undang syariah hanya dilaksanakan untuk orang islam sebagaimana yang ada sekarang. Orang bukan Islam boleh memilih samada ingin menuruti undang-undang Islam atau pun tidak. Namun bagi orang Islam mereka wajib patuh pada undang-undang Islam.


Aziz dalam wacana yang dianjurkan oleh Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) semalam  mencadangkan agar satu referendum atau pungutan suara dilakukan untuk meninjau hasrat dan kehendak rakyat mengenai perlaksanaan hudud.

Beliau berkata jika referendum itu positif, kerajaan Pusat seharusnya membantu kerajaan negeri ke arah perlaksanaannya dengan bersungguh-sungguh.

Menurutnya undang-undang jenayah Islam boleh dilaksanakan di dalam kerangka perlembagaan dan lunas perundangan yang ada sekarang. 
Persoalannya ialah mahu atau tidak?.

Nama dan lambang BN dicadangkan oleh Presiden PAS?

Ada pihak mendakwa nama Barisan Nasional dan lambang Dacing dicadangkan oleh bekas Presiden PAS, Allahyarham Dato Mohd Asri Muda. Benarkah begitu?

Nama Perikatan dan lambang kapal layarnya ditukar kepada Barisan Nasional dan Dacing pada tahun 1974 selepas PAS menyertai gabungan Perikatan atas kemahuan Tun Razak yang merayu supaya menyertai Perikatan berikutan kemalapan Perikatan pada Pilihanraya Umum 1969 sehingga berlakunya Peristiwa 13 Mei.

Presiden PAS ketika itu, Dato Asri menerimanya dan masuk menyertai Perikatan walaupun mendapat tentangan hebat dari pemimpin-pemimpin PAS lain sehingga berlakunya perpecahan hebat dalam PAS.

Saya mengharapkan para pengkaji sejarah supaya mengesahkan fakta dengan hujah dan bukti yang nyata agar faktanya diterima oleh semua orang. Kalau benar Dato Asri yang mencadangkannya maka malulah Barisan Nasional kerana nama dan lambangnya sendiri dicadangkan oleh bekas Presiden PAS.

Mungkin Dato Asri mencadangkan nama Barisan Nasional kerana ianya sesuai dengan zaman moden dan nampak lebih gah dan global berbanding dengan nama Perikatan yang bersifat kuno dan kolot.

Manakala Dacing pula dipilih mungkin kerana dacing melambangkan satu alat yang adil, telus dan membuat pertimbangan yang saksama. Namun Dacing BN sekarang sudah senget tidak seperti dacingnya dahulu.

Pegang jawatan Umno untuk habuan dunia - MahathirTun Dr Mahathir Mohamad berkata Umno perlu balik kepada perjuangan asal parti demi agama, bangsa dan tanah air dengan mengetepikan kepentingan diri untuk memenangi pilihan raya umum ke-13 yang disebut-sebut akan diadakan tidak lama lagi.
Malah, bekas perdana menteri menegaskan Umno boleh kalah teruk jika pilihan raya umum diadakan pada masa sekarang kerana semangat telah pudar dan “perpecahan masih kritikal.”
Justeru katanya, hanya dengan cara itu penyakit yang menjadi ‘duri dalam daging’ iaitu mencantas atau menikam belakang dalam diri orang-orang Umno akan terhapus.
“Dulu orang Umno berkorban apa saja untuk parti, sanggup gadai barang kemas dan sebagainya untuk bantu parti tetapi sekarang mereka pegang jawatan sebab hendak dapat kontrak, jadi calon atau sebab tertentu.
“Jika diadakan PRU waktu ini, Umno boleh kalah besar kerana sokongan dan semangat mereka telah pudar,” kata Dr Mahathir (gambar) kepada pemberita selepas menyampaikan ‘Bicara Negarawan’ pada perhimpunan perdana Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) siri kedua peringkat negeri di Jitra semalam.
Memang sah pemimpin Umno hanya mementingkan perut dan bawah perut seperti yang diperakui oleh Mahathir di atas. Mana ada satu pemimpin yang berjuang ikhlas untuk agama, bangsa dan negara semuanya kerana 3 TA iaitu takhta, harta dan wanita.
Sewajarnya rakyat khasnya ahli-ahli Umno perlu memikirkan kembali sokongan dan dokongan mereka kepada Umno keraan Dr Mahathir sendiri mengakui akan busuk dan buruknya Umno.

DAP dan PAS tiada masalah.......BOLA DIKAKI UMNO/BN


DAP tidak ada sebarang masalah dengan PAS dalam kebanyakan isu besar kecuali soal hukum hudud, kata Pengerusinya Karpal Singh hari ini.
“Kami tiada apa-apa (sebab) untuk menentang PAS. Dalam isu-isu besar, kami memiliki pendirian yang sama.
“Tetapi kami mendapati pendirian PAS tidak konsisten dengan Perlembagaan Persekutuan,” kata beliau pada satu sidang media di George Town hari ini.
Karpal juga berkata, beliau terkejut dengan kenyataan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam bahawa parti itu telah bersetuju pada dasarnya dalam soal pelaksanaan undang-undang hudud yang diluluskan di Kelantan dan Terengganu masing-masing pada 1999 dan 2003.
“Kami tidak bersetuju pada dasarnya berhubung perundangan (hudud),” kata beliau dipetik Star Online hari ini.
Karpal berkata pemimpin-pemimpin DAP telah membuat pendirian yang jelas pada satu mesyuarat Pakatan Rakyat Rabu lalu bahawa hukum hudud tidak seiring dengan Perlembagaan Persekutuan.
Itu pendirian Karpal yang jelas, ikhlas dan terus terang. Tidak seperti Umno yang mengaku Islam tetapi tidak mahu memberikan laluan kepada PAS untuk melaksanakan hudud. Dari apa yang diperkatakan oleh Karpal, DAP tidak bersetuju dengan hudud bukan kerana DAP anti Islam tetapi penentangannya adalah kerana undang-undang tersebut berlawanan dengan perlembagaan persekutuan. Jadi bola di kaki Umno/BN sekarang samada ingin meminda perlembagaan untuk memberi laluan kepada pelaksanaan undang-undang syariah ini ataupun terus menentangnya dengan tidak meminda perlembagaan. Umno/BN mempunyai majoriti di Parlimen dan menjadi tanggungjawab mereka untuk meminda perlembagaan bagi memboleh enakmen jenayah syariah negeri Kelantan dan Terengganu dikuatkuasakan.
Bola di KAKI UMNO/BN sekarang.
Sumber : Malaysiainsider

02 October 2011

Karpal BOIKOT program PAS, BN senyum lebar?

Pengerusi DAP, Karpal Singh dikatakan memboikot program PAS kerana tidak senang dengan tindakan PAS yang terus mahu melaksanakan hudud khasnya di Kelantan. BN senyum sampai ke telinga jika benar Karpal memboikot program sambutan 60 tahun PAS.


Sudah tentu akhbar pencacai Umno akan menjadikan isu ini sebagai senjata untuk mengelirukan rakyat.


Namun akhbar pencacai Umno dan Umno sendiri hampa apabila Karpal tampil menafikan beliau memboikot program tersebut.


Katanya, keadaan kesihatan yang kurang memuaskan memaksa beliau tidak hadir dan perkara itu telah dimaklumkan kepada ibu pejabat DAP semalam. Karpal pada upacara malam semalam sepatutnya dijadualkan berucap kepada kira-kira 10,000 hadirin bersama-sama pemimpin Pakatan Rakyat yang lain.

Menurutnya lagi, perkara itu bukan disengajakan ataupun beliau mempunyai niat untuk mengelakkan atau memboikot PAS dan penyokong parti itu.

Pakatan bentang belanjawan esok, rakyat diutamakan

Pakatan Rakyat akan membentang belanjawan awal negara esok lebih awal dari bajet 2012 Najib yang bakal dibentangkan pada Sidang Dewan Rakyat tidak lama lagi.

Belanjawan PR dijangka akan mementingkan kesejahteraan dan kebajikan rakyat sesuai dengan manifesto parti-parti komponen PR yang sememangnya sentiasa mengutamakan rakyat tidak seperti BN yang hanya melaungkan slogan rakyat didahulukan tetapi didahulukan dengan penderitaan dan penindasan.

Cikgu Mala di Bukit Katil malam ini

Bekas Calon PAS Dun Tenang, Cikgu Normala Sudirman akan berceramah di Pejabat Pas Bukit Katil jam 9.00 malam ini.

Pada sebelah petang pula, Cikgu Mala akan bersama PAS Kawasan Bukit Katil meraikan orang-orang tua di Rumah Orang Tua Tebing Tinggi Bukit Katil jam 2.30 petang.

Seluruh rakyat Negeri Melaka dijemput hadir
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter