24 April 2014

PRK BUKIT GELUGOR : BERANIKAH BN MENEMPAH MAUT?

Beranikah BN menempah maut meletakkan calon pada PRK Bukit Gelugor berikutan kekosongan kerusi Parlimen tersebut disebabkan kematian penyandangnya mendiang Karpal Singh baru-baru ini. Apakah BN khususnya MCA tidak serik dengan kekalahan teruk mereka pada PRK Kajang tempohari. Malah kali ini BN dijangka kalah lebih teruk berikutan sentimen penolakan pengundi Cina kepada BN dan sentimen simpati rakyat kepada keluarga mendiang Karpal. 

Tidak mustahil majoriti DAP akan melebihi majoriti pada PRU 13 dahulu iaitu kira-kira 41,000. Soal mahukah BN dimalukan buat kali kedua?

Bernama melaporkan hari ini bahawa Pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gelugor, Pulau Pinang ditetapkan pada 25 Mei, penamaan calon, 12 Mei manakala pengundian awal pada 21 Mei, demikian diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini.

    
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata pilihan raya kecil itu akan menggunakan Daftar Pemilih Induk 2012 yang digabungkan dengan daftar pemilih 2013 suku tahun pertama, kedua, ketiga dan keempat.
    
"Sebanyak 21 pusat pengundian akan dibuka, 17 daripadanya untuk pengundian biasa dan selebihnya untuk pengundian awal" katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas berkaitan kerusi berkenaan di sini.
    
Pilihan raya itu diadakan ekoran kematian penyandangnya Karpal Singh, dalam kemalangan jalan raya di Kilometer 306.1 Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Gua Tempurung di Kampar, Perak pada 17 April lepas.
    
Pada pilihan raya umum Mei 2013, Karpal Singh, 74, menang kerusi itu dengan majoriti 41,778 undi menewaskan calon Barisan Nasional, Teh Beng Yeam.

Abdul Aziz berkata bagi Pilihan raya kecil (PRK) itu, Dewan Sri Pinang, Georgetown dipilih sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi. 

    
"Bagi tujuan PRK kali ini juga seramai 1,095 orang petugas akan dilantik dan membabitkan kos perbelanjaan RM1.9 juta," katanya. 
    
Sebanyak 82,431 pemilih berdaftar terdiri daripada 82,255 pengundi biasa, 148 pengundi awal dan 28 pengundi tidak hadir (PTH) luar negara. 
    
Daftar Pemilih Pilihan Raya bagi PRK itu akan mula dijual pada 6 Mei. 
    
Pengundi yang ingin membuat semakan boleh melayari laman sesawang www.spr.gov.my serta melalui khidmat pesanan ringkas SPR SEMAKNO KAD PENGENALAN dan hantar ke 15888 mulai tarikh sama.

Pada PRK kali ini juga Abdul Aziz berkata SPR hanya akan melantik pemerhati tempatan dan tidak iktiraf pemerhati lain. 
    
"Pemerhati dilantik dalam kalangan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan dibenarkan membuat pemerhatian seperti di pusat penamaan calon, pusat mengundi awal, pusat mengundi, tempat pengiraan undi dan proses penjumlahan undi," katanya. 
    
Bagi memastikan proses pelaksanaan pilihan raya itu berjalan lancar, beliau berkata semua pihak diminta mematuhi arahan polis dalam menjaga ketenteraman awam dan keselamatan urusan pilihan raya. 
    
"Pemimpin parti politik, calon, petugas dan penyokong, NGO dan mana-mana individu terlibat semasa berkempen hendaklah mematuhi undang-undang dan peraturan pilihan raya serta tata etika berkempen semasa tempoh rasmi kempen," katanya. 

HUDUD : TEMBELANG UMNO AKAN PECAH?

HUDUD : TEMBELANG UMNO PECAH?

Tidak semena-mena Umno mendakwa mereka menyokong pelaksanaan hudud khususnya di Kelantan jika kerajaan negeri mahu melaksanakan hukum Allah tersebut. Sedangkan sebelum ini berbagai dalih dan alasan yang mereka berikan.

Di saat sesetengah pemimpin bawahan mereka bercakap untuk menyokong hudud, Dewan Undangan Negeri Terengganu yang bersidang minggu lalu menolak usul berkenaan hudud yang dibawa oleh Adun Bukit Payong Ustaz Mohd Nor Hamzah. Malah 'Mursyid' mereka iaitu Mahathir juga mengulangi 'fatwa' lamanya dengan mengeluarkan kenyataan yang cukup 'mengerikan'.

Pimpinan kerajaan negeri Kelantan sejak dari zaman Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat tetap bertegas ingin melaksanakan hukum hudud. Namun kekangannya ialah perlembagaan tertinggi negara kita yang jelas meletakkan apa juga undang-undang yang bercanggah dengan perlembagaan negara akan terbatal dengan sendirinya.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat semasa menjadi Menteri Besar pernah beberapa kali 'memohon restu' untuk mendapat sokongan kerajaan pusat bagi melaksanakan kanun jenayah syariah negeri Kelantan berkaitan hudud, takzir dan qisas yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan di era 90-an.

Namun jawapannya adalah amat negatif. Lebih malang lagi kerajaan pusat pernah memberi amaran kepada kerajaan Kelantan supaya jangan melaksanakan draf undang-undang hudud ini di mana jika kerajaan meneruskan hasratnya kerajaan pusat akan bertindak. Begitulah kerasnya amaran yang diberikan oleh kerajaan pusat kepada kerajaan negeri Kelantan. 

Malah bekas Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub pernah membawa usul berkenaan hudud ini di Parlimen. Namun ianya ditolak dengan alasan tradisional oleh Speaker Dewan Rakyat. Ini jelas membuktikan bahawa Umno tidak mahu membantu Kelantan melaksanakan hukum Allah ini.

Kini Menteri Besar Kelantan sekarang, Dato' Ahmad Yaakob sekali lagi menegaskan bahawa kerajaan negeri serius untuk melaksanakan draf hudud ini. Antara usaha yang mereka rancang ialah untuk membawa usul ini di Parlimen melalui usul persedirian melalui Ahli Parlimen PAS. 

Namun begitu usul ini bukan semudah itu boleh diluluskan di Parlimen. Ini kerana Perkara 8 dan Jadual Sembilan Perlembagaan  Persekutuan jelas menjadi penghalang kepada usul ini. Perkara 8 berkaitan kebebasan beragama dan Jadual Sembilan perlembagaan negara secara terang menyatakan bahawa kuasa menggubal undang-undang jenayah terletak dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan. Untuk meminda perlembagaan ini sokongan dari 148 ahli-ahli Parlimen diperlukan.  Umno tahu bahawa mana mungkin pindaan ini dapat dibuat. Pada masa sekarang PAS kekurangan 39 undi. Umno dengan sejumlah 88 Ahli Parlimen dan PAS dengan  21 Ahli Parlimen, maka PAS hanya mempunyai 109 undi sahaja. Jadi sudah tentu sokongan dari Ahli Parlimen PKR dan DAP.

Jadi dengan keadaan terkini di mana DAP terus menentang hukum hudud dan PKR pun tidak bersedia untuk memberikan sokongan maka sudah tentu usaha untuk meminda perlembagaan di Parlimen tidak akan membuahkan hasil. Jadi apa sebenarnya motif Umno membangkitkan isu ini.

Isu hudud produk ‘war room’ Umno

Persoalannya kini mengapa tiba-tiba isu ini timbul kembali setelah senyap beberapa lama. Adakah ianya sekadar untuk menutup isu-isu sensasi lain seperti isu kehilangan MH370, isu pelaksanaan GST yang membebankan rakyat dan sebagainya. Atau memang Umno betul-betul ikhlas mahu menegakkan hokum Allah yang sering mereka perkecilkan sebelum ini.

Tetapi apabila mantan Presiden Umno, Tun Dr.Mahathir  Mohamad mengeluarkan kenyataan negatif tentang hudu diikuti dengan tindakan Dun Terengganu menolak usul berkenaan hudud maka timbullah prasangka bahawa Umno masih belum berubah dan sememangnya tidak ikhlas menyokong pelaksanaan hukum hudud ini.  Mereka sengaja menimbulkan isu sokongan kepada hudud  bagi mengabui mata rakyat khususnya orang Melayu dan pada masa yang sama berusaha untuk memporak perandakan perpaduan dalam Pakatan Rakyat.

Apakah isu sokongan Umno kepada hudud ini adalah merupakan 'produk' war room mereka yang khabarnya diujudkan untuk merancang, melaksana dan memantau gerakerja mempengaruhi minda rakyat supaya kembali menyokong Umno/BN setelah keputusan yang tidak memberangsangkan pada dua PRU 12 dan 13 lalu.

Pimpinan utama Umno tidak memberikan kenyataan rasmi berkaitan sokongan kepada hudud, namun keberanian beberapa pimpinan peringkat negeri menyatakan sokongan terbuka kepada hudud menjadi tandatanya. Kita semua tahu bahawa pimpinan-pimpinan di peringkat negeri tidak akan berani mengeluarkan kenyataan sedemikian jika ia tidak mendapat restu dari pimpinan utama mereka. Sebab sudah menjadi tradisi dalam Umno jika tersilap cakap dan mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan aspirasi pimpinan atasan, sudah tentu karier politik mereka berkubur atau secara mudahnya mereka akan ‘pendek umur’.

Umno/BN tahu bahawa isu hudud adalah senjata ampuh untuk mengeruhkan perhubungan mantap dalam Pakatan Rakyat khususnya DAP dan PAS.  Setiap kali isu hudud ini ditimbulkan oleh Umno maka pemimpin PAS dan DAP akan bercakaran antara satu sama lain. Itu yang Umno mahu. Sebab itulah isu hudud menjadi ‘fix deposit’ kepada Umno bagi mencapai senjata serampang dua mata mereka iaitu mendapat sokongan rakyat dan kedua memecahkan perpaduan dalam PR.

UMNO jelas tolak hudud

Namun hakikat sebenarnya, Umno jelas tidak mahu melaksanakan hudud. Ini dibuktikan dengan kenyataan demi kenyataan memperlekeh dan menghina hudud. Antaranya hudud tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia, hudud bukan perkara pokok, hudud tidak boleh diamalkan kerana rakyat Malaysia terdiri dari pelbagai kaum, kalau hudud dilaksanakan ramai orang Islam yang kudung, habis batu di negara kita jika hudud dilaksanakan dan bermacam-macam lagi sindiran dan tohmahan yang cukup mengerikan kita mendengarnya.

Malah ada yang menuduh bahawa hudud yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri Kelantan itu adalah hudud PAS bukan hudud Islam. Tetapi apabila PAS meminta Umno dan cerdik pandainya memberikan input dan memperbaiki mana yang kurang dalam 'hudud PAS' itu mereka senyap menyepikan diri seribu bahasa.
Bagi kita,  jika pun perlembagaan tidak dapat dipinda, Umno yang memegang tampuk kuasa mesti serius mendidik rakyat khususnya yang bukan Islam supaya faham kebaikan dan keistimewaan hukum hudud yang dijamin oleh Allah sangat adil dan mempunyai unsur-unsur pencegahan yang sudah tentu digeruni oleh manusia. Insya Allah jenayah akan menurun dan rakyat akan berasa lebih selamat. Malah draf undang-undang hudud jenayah syariah yang diperkenalkan oleh Kelantan jelas menyatakan bahawa ianya hanya dikenakan kepada orang Islam sehinggalah rakyat bukan Islam memahami kepentingan hukum hudud. Orang bukan Islam boleh memilih samada untuk diadili di bawah hukum hudud atau konvensional.
Umat Islam di negara kita sebenarnya sedang menunggu dengan penuh sabar apa tindakan yang Umno akan buat berkaitan dengan pelaksanaan hukum hudud ini. Jika usul ini ditolak pada persidangan Parlimen Jun ini ia bukanlah perkara pelik kerana sememangnya sudah dijangkakan. Tetapi ia akan bertambah pelik jika pimpinan Umno dengan jelas menyatakan sokongan kepada hudud tetapi pada masa yang sama tidak serius untuk ‘all out’ membuat penerangan kepada rakyat.
Kerajaan ada media elektronik dan media cetak. Mereka boleh menggunakan saluran media ini secara serius tanpa henti bagi menerangkan kebaikan hudud kepada rakyat. Kempen-kempen penerangan yang terancang dan merangkumi semua lapisan rakyat mesti dilaksanakan jika Umno benar-benar ikhlas. Insya Allah rakyat akan menerimanya kerana sudah pasti hukum Allah ini akan dapat menyelesaikan masalah jenayah yang kian meruncing dalam negara kita.
Rakyat bukan Islam juga akan dapat melihat dan membuat perbandingan kebaikan undang-undang hudud dan konvensional. Akhirnya mereka sendiri akan melihat keadilan dan kebaikan hudud serta menerimanya dengan hati terbuka tanpa syak wasangka.

Bola di kaki UMNO

Kini bola di kaki pimpinan Umno. Rakyat menunggu ke arah mana ‘bola’ ini akan ditendang oleh Umno. Pertama Umno menyokong usul hudud di parlimen atau menolaknya. Kedua jika usul ditolak rakyat khususnya umat Islam mengharapkan Umno melalui kerajaan pusat ‘all out’ menjalankan kempen penerangan tentang hudud bagi member kefahaman kepada semua rakyat Malaysia supaya mereka faham dan akhirnya menerima hudud dan undang-undang Islam lain sebagai jalan penyelesaian kepada masalah jenayah negara.

PR jangan melatah

Rakyat mengharapkan pimpinan PAS, DAP dan PKR jangan melatah dalam isu ini. PAS mempunyai prinsip, DAP dan PKR juga mempunyai prinsip. Mempertahankan prinsip masing-masing adalah hak parti-parti itu sendiri. Jika PAS berkeras untuk meneruskan niat mereka melaksanakan hudud, DAP berhak menentangnya berdasarkan prinsip mereka, PKR juga berhak menentukan pendirian mereka sendiri. PAS sendiri tidak perlu marah kepada DAP dan PKR jika kedua-dua parti tersebut tidak bersetuju. Namun perselisihan pendapat ini jangan sampai memecahkan perpaduan dalam PR.

Biarkan sahaja PAS membawa usul hudud ini di Parlimen. DAP dan PKR boleh tidak menyokong usul tersebut dan boleh juga berkecuali. PAS jangan marah kepada DAP dan PKR. Kita tengok adakah anggota Parlimen Umno akan menyokong usul tersebut. Kalau Umno betul-betul ikhlas sudah tentu Najib, Mahyuddin dan semua anggota Parlimen Umno akan menyokongnya. Kita tengok nanti adakah Speaker akan memberikan peluang untuk usul ini dibahas dan diundi. Jika Speaker awal-awal menolaknya maka kita tahu tembelang Umno.

Jika usul ini ditolak rakyat ingin melihat reaksi Umno, Apakah mereka ikhlas mahu hudud dilaksanakan. Jika benar mereka ikhlas mereka akan merancang  kempen besar-besar member penerangan kepada rakyat ….. jika mereka berdiam diri maka rakyat juga akan tahu tembelang mereka.

Kita tunggu dan lihat.........


Penulis : Sofi Wahab (http://www.facebook.com/sofiwahabpj9)
TPJ3 PAS Melaka/Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil


23 April 2014

GEMPAR : PAS MEMANG JUARA ISU BABI

Sebuah NGO yang menamakan mereka Kumpulan Pahlawan Maya Melaka (PMM) mendakwa PAS Melaka sebagai Juara Isu Babi. Memang betul PAS Melaka Juara Isu Babi. PAS menjadi juara isu ini kerana ingin memastikan keharmonian dan kebajikan rakyat terjamin. Tidak kira agama, bangsa dan ideologi mereka PAS akan membela mereka mengikut kemampuan dan bidang kuasa serta peraturan yang ada.

Dalam isu penutupan pusat sembelihan babi di Ayer Keroh, PAS juga membantu menangani isu ini seperti juga isu babi Paya Mengkuang. Kerajaan ini menutup pusat sembelihan babi di Ayer Keroh tetapi pada masa yang tidak menyediakan tempat baru itu penyembelihan babi. Kita ingin bertanya kerajaan dan PMM, apa akan berlaku kalau penternak babi menyembelih babi di merata tempat kerana tiada tempat baru disediakan setelah tempat lama ditutup. Jika ini berlaku sudah tentu ia akan menganggu umat Islam dan keharmonian rakyat. 

Oleh kerana itulah PAS mengharapkan kerajaan menyediakan tempat baru yang jauh dari umat Islam supaya mereka yang terlibat tidak sesuka hati menyembelih babi di mana sahaja mereka suka lantaran kerana tiada tempat khusus disediakan.

Selain itu PAS juga mengharapkan kerajaan menyediakan tempat yang sesuai serta memastikan ianya mematuhi undang-undang dan peraturan Jabatan Alam Sekitar tidak seperti yang berlaku di Paya Mengkuang. Peraturan-peraturan lain juga mesti dipatuhi dan kerajaan serta badan penguatkuasa mesti memastikan pemantauan dilaksanakan secara berkala.

Di bawah ini adalah kenyataan AJK Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka Ustaz Julasapiyah Kassim pada sidang akhbar bersama pimpinan Pakatan Rakyat Melaka pada 15 April 2014 di Pejabat Adun Bukit Baru, Bukit Katil. Kenyataan ini disiarkan di media Cina pada 16 April 2014.

1) Sebelum penutupan tempat sembelihan lama kerajaan harus menyediakan tempat baru. Kita bimbang mereka akan melakukan sembelihan di mana sahaja mereka suka jika tiada tempat baru disediakan. Jika ini berlaku sudah tentu ia akan mengganggu umat Islam dan keharmonian rakyat.

2) Tempat baru yang bakal disediakan mesti lokasinya di kawasan yang bukan padat penduduk Islam bagi menjaga keharmonian rakyat berbilang kaum dan sensitiviti umat Islam. 

3) Tempat sembelih baru mesti memenuhi peraturan Jabatan Alam Sekitar dan mematuhi peraturan2 lain.

22 April 2014

GEMPAR : JUMPA MAYAT REMAJA DALAM KEADAAN NGERI DI TAMAN MERDEKA JAYA

Seorang remaja yang sebelum ini dilaporkan hilang ditemui maut dalam keadaan ngeri setelah kaki dan tanggannya diikat pada sebuah kerusi serta mulutnya ditutup dengan tali.

Mangsa, Gunaseelan a/l D.Murgan di temui di tingkat satu sebuah bangunan kosong di sebuah rumah kedai di Taman Merdeka Jaya, Melaka kira kira jam 6.30 petang Selasa.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah IPK Melaka, Raja Sharom Abdullah Said, mangsa ditemui dalam keadaan berpakaian namun, telah meninggal dunia kurang 24 jam berdasarkan keadaan mangsa.

“Kami sedang menjalankan siasatan untuk mencari kematian mangsa, mengapa diikat sehingga begitu dan apa yang telah menyebabkan kematiannya,” kata Raja Sharom.

Menurut Raja Sharom, siasatan awal mendapati tiada pergelutan berlaku atau sebarang kesan tikaman pada anggota badan mangsa, namun pihak polis akan menyiasat punca kematian mengikut Seksyen 302 kerana membunuh.

Polis difahamkan bahawa ibu kepada mangsa telah membuat laporan polis mengenai kehilangan anaknya yang diculik pada Ahad lepas sebelum dijumpa mati petang semalam.

Mayat mangsa akan dihantar ke Hospital Besar Melaka untuk di bedah siasat.

JENAYAH SUDAH MENJADI PERKARA BIASA. BUKAN LAGI DIKIRA BERAPA JENAYAH DALAM MASA SEHARI TETAPI .....BERAPA JENAYAH DALAM SESAAT!!!

GEMPAR : TAHUKAH ANDA ......FAKTA YANG MENGGERUNKAN!!!


RAMAI BANGLA, NEPAL DAN BANGSA LAIN LAHIR DI CAMERON????

Sesuatu perlu dilakukan pada segera di perkampungan Orang Asli di Pos Terisu, Cameron Highlands bagi mengelak lebih ramai anak-anak gadis di kampung tersebut menjadi pelacur kepada warga asing seperti Nepal, Myanmar dan Bangladesh yang bekerja di kawasan sekitar.

Ini bukanlah cerita rekaan tetapi satu kenyataan yang cukup mengejutkan penulis apabila dimaklumkan gadis-gadis Orang Asli di kampung tersebut cuma perlu dibayar sebanyak RM50 untuk mendapatkan khidmat seks sepanjang malam.

Lebih mengejutkan lagi, hubungan seks itu boleh dilakukan di rumah gadis terbabit dengan izin orang tuanya sendiri.

Dalam erti kata lain, tidak ada halangan daripada ibu bapa gadis Orang Asli untuk membiarkan anak gadis mereka ditiduri warga asing asalkan dibayar sebanyak RM50 atau dibelikan sebotol arak berjenama.

Walaupun bukan semua ibu bapa Orang Asli di kampung itu merelakan anak-anak gadis mereka ditiduri warga asing namun terdapat banyak kes terbongkar dengan sendirinya apabila anak-anak gadis ini mengandung luar nikah!

Tidak pula dimaklumkan sama ada berlakunya kes buang bayi di kalangan anak gadis Orang Asli, sebaliknya diberitahu mereka dengan senang hati melahirkan anak-anak hasil hubungan seks terlarang itu dan seterusnya membesarkan mereka sebagai ahli keluarga tanpa ayah.

Perkara ini didedahkan oleh Penghulu Mukim Hulu Telom, Cameron Highlands, Mohd. Zuki Muhammad kepada penulis pada satu pertemuan di Cameron Highlands baru-baru ini.

"Semuanya bermula dengan arak yang dibekalkan oleh warga asing yang bekerja di sini kepada ibu bapa di kalangan Orang Asli yang akhirnya terjebak untuk melacurkan anak sendiri.

"Kami hanya mendengar dan melihat tetapi tidak mampu berbuat apa-apa. Bukan mereka tidak pernah ditangkap tetapi akhirnya dilepaskan semula apabila ibu bapa anak gadis Orang Asli yang terlibat datang ke balai dan mengatakan itu hak mereka untuk melakukan apa sahaja.

"Itu anak kami dan kami tidak melarang dia untuk buat seks dengan siapapun yang dia suka. Itulah antara jawapan yang kami terima kerana untuk menghukum mereka di mahkamah memang sukar kerana mereka mendakwa bukan beragama Islam," cerita Muhd. Zuki.

Memang sesuatu yang tidak patut berlaku ujarnya tetapi masalah itu sukar dibendung tanpa kerjasama semua pihak khususnya agensi-agensi kerajaan.

"Pos Terisu agak terpencil dan terdapat empat buah perkampungan Orang Asli di situ yang mempunyai penduduk sekitar 1,000 orang daripada beberapa buah keluarga.

"Terdapat juga penduduk beragama Islam dalam jumlah yang kecil tetapi yang menganut agama Kristian agak ramai sehingga terbinanya dua buah gereja di Pos Terisu," katanya.

Jelas Muhd Zuki lagi, masalah yang sering timbul daripada perbuatan seks di kalangan gadis orang asli ini adalah kehamilan.

"Mereka memang mahukan anak yang dikandung tetapi masalahnya mereka tidak akan mendapat sijil kelahiran selagi tiada sijil daftar perkahwinan.

"Seterusnya, bagaimana anak-anak ini akan bersekolah sekiranya tiada sijil kelahiran yang memang diperlukan sewaktu mendaftar nanti.

"Masalah ini telah pun wujud di Pos Terisu tetapi disebabkan ada budi bicara dengan pihak sekolah, anak-anak luar nikah ini dibenarkan ke sekolah seperti kanak-kanak lain. Tetapi sampai bila mereka akan hidup begitu?" soal Mohd Zuki.

Soalan yang dilontarkan Muhd Zuki sukar dijawab tetapi sebaiknya penulis mengajaknya melupakan permasalahan itu untuk seketika.

Namun perkara pokok yang harus dipandang serius adalah keseronokan yang dinikmati oleh warga-waga asing yang menjadikan anak-anak gadis Orang Asli sebagai tempat melepaskan nafsu tanpa sekatan di lokasi terpencil di pedalaman.

Seperti yang diberitahu Muhd Zuki, perbuatan tidak bermoral ini bukan baru semalam berlaku tetapi telah bertahun-tahun tanpa didedahkan kepada umum.

Hanya agensi yang terlibat dengan Orang Asli sahaja yang tahu perkara ini tetapi apakah usaha yang telah dilakukan untuk membanteras permasalahan ini?

Kalau tidak didedahkan, kemungkinan akan lebih ramai lagi anak-anak gadis Orang Asli di sini akan dirosakkan oleh warga-warga asing yang sanggup membayar demi menuntut keperluan seks mereka. 

Sebenarnya, tidak ada alasan yang boleh diberi oleh pihak yang dipertanggungjawabkan kerana penulis melihat sendiri jalan untuk ke kawasan tersebut tidaklah sesusah mana.

Apa yang penting adalah kesungguhan untuk melindungi warga Orang Asli tanpa mengira usia. ~ MalaysiaGazette

Apa nama bangsa baru itu kelak?


APA TINDAKAN YANG KERAJAAN DAN RAKYAT KENA AMBIL BAGI MENGATASI MASALAH INI????


~ lusuka.com 

21 April 2014

JOM TURUN 26 APRIL DATARAN RAKYAT BUKIT KATIL


GEMPAR : SAKSIKAN KLIP VIDEO PESAWAT MH192 MENDARAT DENGAN SELAMAT

Alhamdulillah pesawat MH192 yang mengalami kerosakan 'landing gear' mendarat dengan selamat.

Tahniah kepada pilot dan penumpang
MH192.

20 April 2014

88 PELAJAR SEKOLAH DITAHAN DLM KEADAAN KHAYAL

Apa yang ajan terjadi kepada muda-mudi sekarang. 88 orang anak muda yang terdiri dari pelajar sekolah ditahan dalam keadaan khayal dam mabuk di Pulau Pinang.

Klik di sini untuk cerita lanjut.

SEMOGA UST GHANI TERUS SIHAT DAN SEHAHTERA

Ayahanda Ustaz Abdul Ghani bin Abdul Rahman
20hb April 1945

Hari ini, genap usia abah ke 69. Allah berikan abah usia yang hebat. Antara manusia yg saya sentiasa jadikan ukuran, sandaran, rujukan dan kawan.

Abah pula berpencak di pentas dakwah pada usianya 15thn dan pernah memenangi Johan dan Peserta Terbaik dalam Pertandingan Syarahan Peringkat Negeri Kelantan, mengalahkan sahabat2 seangkatan seperti Dr. Mahmood Zuhdi, Dato Taib Azamuddin dan ramai lagi sewaktu di Nilam Puri era 60 an.

Allah berikan abah kekuatan utk melangkah jauh ke Bumi Mesir dan sekali lagi diamanahkan menjadi Presiden PMRAM sewaktu pergolakan besar dalam krisis kepimpinan dan kenegerian PMRAM dahulu. Abah mengambil alih tampuk kepimpinan PMRAM pada tahun 1980 bersama Al Marhum Tuan Guru Dato' Haron Taib. Alhamdulillah, persatuan itu hebat dan gah sehingga kini.

Antara jasanya yang terakhir bersama kepimpinan PAS Melaka apabila membawa PAS Melaka ke arah kegemilangan...hanya orang sezamannya yg tahu. Alhamdulillah, kini Melaka punya ADUN kelahiran sulung walaupun abah sudah meninggalkan kerusi Pesuruhjaya...

Kini... abah hanya dipimpin anak2, isteri2 tersayang dan sentiasa dibawa pergi mencuci darah. Moga Allah membersihkan seluruh dosa dan khilaf abah di dunia dan moga abah pergi nanti bagai bayi dilahirkan. Namun... semangat dan istiqamah tidak pernah luntur dari jiwa abah. Biar bertongkat, abah tetap nak solat berjemaah...

Kami... sentiasa doakan yg terbaik buat abah. Tiada galang gantinya. Moga abah tetap istiqamah dan sentiasa bertaqwa kepada Allah. Moga Allah gantikan kesakitan hari ini...dengan nikmat syurgaNya yang hebat.

Salam sayang buat abah.
Semoga usia yg bertambah ini dengan keberkatanNya
Semoga dalam perlindungan Allah SWT.

Anakandamu,
AMIR MUTTAKIN AB GHANI
Hayyu Asyir, Kaherah
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter