14 March 2009

MELAKA MAJU 2010 : TAPI MASALAH BANJIR TERUS MEMBELENGGU RAKYAT

Melaka didakwa akan menjadi negeri maju 2010. Acapkali Ketua Menteri dan kuncu-kuncunya mendabik dada mencanang ke sana ke mari bahawa Melaka jauh maju ke hadapan berbanding negeri lain khasnya Kelantan.

Namun saya sebagai rakyat negeri Melaka sangsi dengan dakwaan ini kerana Melaka sering dilanda banjir. Masalah ini tidak selesai dari dahulu, kini dan mungkin selamanya sesuai dengan slogan Umno, dulu, kini dan selamanya.

Jumaat lepas Merlimau pula dilanda banjir. Rumah 9 sembilan keluarga di Kampung Kilang Berapi utara dinaiki air.

Kalau sebelum ini antara kawasan yang sering dilanda banjir ialahKg Tun Razak, Kg Durian Daun di Melaka Tanah; kawasan berhampiran Masjid Tanah dan lain-lain. Kini ia merebak ke Jasin pula.

Bilakah agaknya masalah banjir ini dapat diselesaikan.

Kerajaan sibuk dengan pembinaan projek-projek tidak bermanfaat seperti Melaka International Bowling Centre, Eye On, Menara Taming Sari dan sebagainya tetapi mengabaikan kebajikan rakyat yang sering fobia bila hujan lebat turun.

BUKIT GANTANG : BN SILAP PILIH CALON

BN telah mengumumkan bahawa Ismail Safian sebagai calon untuk mewakilinya pada PRK Bukit Gantang.
Ismail merupakan calon Ketua Bahagian Umno Bukit Gantang yang tewas kepada Ketua Bahagian sekarang Rosli Ismail. Beliau merupakan bekas Ketua Penerangan Bahagian tersebut.

Saya tidak mahu mengulas lanjut tentang latarbelakang calon BN yang merupakan lulusan pusat pengajian yang sama dengan saya.
Cuma saya ingin nyatakan di sini bahawa BN mengulangi kesilapan dalam pemilihan calon sama seperti di Kuala Terengganu. Bezanya cuma BN memilih orang yang pernah kalah bertanding di peringkat bahagian, secara logiknya menggambarkan bahawa orang Umno sendiri tidak menyukai beliau. Cuma Najib seorang yang suka kepada Ismail???
Mengapa saya katakan BN silap, tuan-puan boleh fikir sendiri ..............

13 March 2009

ADUN LOMPAT KELUAR DARI PERSEMBUNYIAN MUNCUL DI BUKIT GANTANG

Salah seorang ADUN lompat iaitu ADUN Changkat Jering, Osman Md Jailu muncul di khalayak ramai buat kali pertama semalam apabila menghadiri satu majlis di Bukit Gantang.

Majlis itu dihadiri oleh Menteri Besar kerajaan Kudeta, Zambry Abdul Kadir. Osman yang seolah-olah bersembunyi sebelum ini selamba duduk di sebelah Zambry.

Dalam ucapannya ADUN yang tidak bermaruah ini berkata bukan mudah untuk beliau membuat keputusan melompat parti, semuanya adalah kerana agama, bangsa dan negara.

Saya yakin tidak ada seorang pun orang waras mempercayai cakap-cakap beliau kerana semua orang sudah tahu siapa Osman terutama orang Changkat Jering.

BUKIT GANTANG & BUKIT SELAMBAU AKAN JADI MEDAN TERAKHIR BUAT NAJIB?

Andainya BN tewas di Bukit Gantang dan Bukit Selambau, Najib sepatutnya menarik diri untuk mengambilalih tampuk pemerintahan kerajaan Malaysia dari Pak Lah. Ini kerana jika tewas beliau sudah tiga kali atau tewas 'hatrik' kepada PR.

Tidak manis dan tidak beretika jika seorang pemimpin sepertinya meneruskan nafsu besarnya memegang amanah sebagai Perdana Menteri sedangkan rakyat tidak menaruh kepercayaan kepada beliau.

Kalau tewas sekali mungkin dikatakan nasib tetapi kalau tewas 'hatrik' itu namanya diri sendiri memang tidak cerdik, bengap dan bengong.

Seseorang yang bergelar Perdana Menteri atau bakal Perdana Menteri seharusnya faham dan 'reti' samada rakyat suka atau tidak kepada dirinya. Mana mungkin kalau setiap kali pilihanraya BN tewas, Najib mendabik dada mengatakan dirinya masih dipercayai dan disokong oleh rakyat.

Dari itu saya merayu kepada pengundi Bukit Gantang dan Bukit Selambau supaya menolak BN pada PRK 7 April bagi memberikan 'signal' bahawa rakyat Malaysia tidak rela dan tidak redha Najib menjadi Kepala Negara.

Punah ranah jadinya nanti ........................

MEDIA CUBA LAGAKAN PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT

Sebagaimana biasa media pembodek akan sentiasa mencari ruang dan peluang untuk memporak perandakan perpaduan dan permuafakatan Pakatan Rakyat.

Isu terbaru ialah berkaitan dengan cadangan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang agar kerajaan perpaduan diujudkan di Malaysia bagi mengatasi pelbagai masalah seperti krisis ekonomi dan sebagainya.

Hari ini media cuba menangguk di air keruh dengan cuba membuat provokasi kepada Setiausaha Agong DAP, YAB Lim Guan Eng agar melatah.

Soalan yang dituju tidak lain tidak bukan berkait dengan kerajaan perpaduan cadangan Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang. Nasib baik Lim sudah matang berhadapan dengan soalan yang penuh 'tricky' sebegini.

Wartawan meminta beliau mengulas kenyataan Abdul Hadi barubaru ini, yang mencadangkan supaya Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) membentuk sebuah kerajaan campuran.
Dengan bersahaja Lim menjawab bahawa Abdul Hadi perlu memberi penjelasan kepada majlis kepimpinan tertinggi pakatan DAPPASPKR berhubung cadangan pembentukan kerajaan campuran di negara ini.

Lim berkata perkara itu memerlukan penjelasan yang lebih terperinci bagi memastikan maksud sebenar berhubung kenyataan yang dibuat Abdul Hadi itu.

Menurutnya beliau tidak tahu apa yang beliau dimaksudkan, jadi lebih baik katanya, pemimpin PR mendapat penjelasan secara langsung daripada Abdul Hadi.

Ini kerana menurutnya, kalau hanya bergantung dengan apa yang dilaporkan (media) mungkin tidak begitu tepat.

CABAR MENTERI PELAJARAN DEDAHKAN MARKAH LULUS, KEPUJIAN DAN CEMERLANG

Komen di bawah ini dibuat oleh Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia untuk MENGHALALKAN PPSMI.

"Keputusan peperiksaan itu juga menunjukkan peningkatan kelulusan dalam Sains dan Matematik, sekali gus membuktikan pelaksanaan pembelajaran dan pengajaran kedua-dua subjek itu dalam bahasa Inggeris (PPSMI) tidak menjejaskan pencapaian pelajar."

"Prestasi calon bandar dan luar bandar serta pada peringkat nasional bagi mata pelajaran itu terus meningkat. Subjek Sains mencatat kelulusan 91.2 peratus berbanding 87 peratus pada tahun sebelumnya, manakala Matematik 77.5 peratus berbanding 75.8 peratus pada 2007."

Apa tujuan beliau membuat kenyataan tersebut. Bagi saya tidak lain tidak bukan beliau mengikut telunjuk Menteri Pelajaran yang beriya-iya mempertahankan dasar PPSMI tanpa menghiraukan pandangan dan saranan cendikiawan bahasa dan sastera Melayu seperti Dato' Dr Hassan Ahmad, Prof Abdullah Hassan, Prof Shaharir Md Zain, Prof Dr Nik Safiah Karim Sasterawan Negara, A Samad Said, Ainon Mohamad, Dinsman, Azizi Abdullah dan lain-lain yang kesemuanya menentang PPSMI.

Seperkara yang menjadi kemusykilan kepada kita sejak PPSMI di jadikan dasar ialah saban tahun keputusan subjek Sains dan Matematik menunjukkan peningkatan.....ini menimbulkan tanda tanya ??????

Saya bersetuju dengan persoalan yang ditimbulkan oleh blogger angkasanuri yang mencabar Menteri Pelajaran, Hishamuddin Hussein supaya membuktikan bahawa PPSMI tidak menjejaskan keputusan SPM malah meningkat, sila umumkan berapa gred markah lulus, kepujian dan cemerlang untuk subjek sains dan matematik?

Adakah pihak Kementerian Pelajaran bersedia mendedahkannya? Jika tidak maka tidak mustahil markah dan gred subjek matematik dan sains telah dimanipulasi untuk kepentingan pihak tertentu. Terutama untuk terus menghalalkan pelaksanaan PPSMI yang mendapat tentangan daripada pelbagai pihak.

BUKIT GANTANG : NIZAR DAN ZAMBRY WAJAR BERTEMBONG

PRK Bukit Gantang wajar mempertemukan kedua-dua Menteri Besar Perak yang masing-masing mendakwa sah.


Jika kedua-dua mereka bertembong sudah pasti akan ada seorang yang menang dan seorang lagi kalah. Memang susah untuk kedua-duanya seri kerana tidak pernah dalam sejarah Pilihanraya di Malaysia ada calon yang seri selepas kiraan. Paling hampir ialah semasa PRU 2004 di DUN Kemuning, Kelantan di mana calon PAS Cikgu Zakaria Yaakob hanya menang 2 undi sahaja. Kemenangan beliau juga membolehkan PAS terus menerajui Kelantan pada penggal itu.


Saya yakin majoriti dari rakyat Malaysia 'gumbira' jika kedua-dua mereka sanggup bertembung pada PRK itu bagi menguji pengaruh siapa yang lebih hebat. Jadi mudah untuk rakyat menghakimi mereka berdua.


Lebih manis lagi jika ditakdirkan Zambry menang, Nizar mesti menerimanya. Atau jika Nizar menang Zambry mesti letak jawatan dan pilihanraya negeri mesti dilakukan segera untuk memberi peluang kepada rakyat memilih kerajaan baru yang lebih stabil.

Jadi saya harap BN dan PAS dapat memilih kedua-dua mereka untuk mewakili parti masing-masing pada penamaan calon 29 Mac ini.

BUKIT SELAMBAU, BUKIT GANTANG DAN BATANG AI: SIAPA YANG AKAN DIKUBURKAN

Siapa yang akan dikuburkan.???? BN atau PR. Itulah 2 pilihan yang ada walaupun mungkin calon Bebas akan mengacau tetapi kehadiran calon Bebas tidak banyak memberikan impak kepada keputusan PRK tersebut.
Kubur sudah tersedia di gali oleh rakyat. Cuma persoalannya siapa yang akan ditolak masuk dan dikambuskan hidup-hidup.
Tidak ada belas kasihan dan simpati, siapa kalah dia kena masuk kubur untuk beberapa tahun sebelum PRU akan datang.
Saya yakin rakyat akan membuat pilihan tepat dengan mengambuskan BN sekali lagi kali ini setelah BN 'meninggal' hidup-hidup di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu. Ini berdasarkan mood rakyat yang nyata benci malah meluat kepada BN yang sudah hilang kewarasan dalam semua tindak tanduk mereka akhir-akhir ini.
Apa lagi yang hendak diharapkan kepada BN, diharap jaga Bahasa, Bahasa sendiri dihina, diharap jaga Islam, Islam sendiri dihinjak-hinjak, diharapkan jaga Bangsa, bangsa sendiri dihalau; di harap jaga rakyat, barangan semakin naik rakyat semakin tertekan. Apa lagi yang boleh kita harap dan percaya kepada BN....................hanya kertas undi mampu mengajar dan menamatkan kebongkakan dan kebiadapan BN dan pemimpinnya.

SATU DEMI SATU KEPINCANGAN PENTADBIRAN NEGARA TERBONGKAR

Satu demi satu pekung dan kudis yang dilakukan oleh pentadbiran kerajaan BN terbongkar. Kalau sebelum ini modus operandi jahat mereka di Perak terbongkar dengan rompakan kuasa yang akhirnya menyebabkan Zambry dilantik sebagai Menteri Besar Haram, hari ini perancangan jahat mereka dibongkar di Selangor.
Benar atau tidak apa yang berlaku di Selangor kita belum pasti. Tetapi bukti nyata telah ditunjukkan oleh YB Lau Weng San. Terpulang kepada pihak berwajib untuk menyiasat. Namun saya tidak yakin satu siasatan telus akan dijalankan kerana sudah menjadi lumrah di Malaysia kes sebegitu akan berakhir samada di diamkan atau dinyatakan tiada bukti yang jelas.
Namun bagi saya peristiwa di Perak menjelaskan segala-galanya.
Kalau BN boleh lakukan di Perak sudah tentu mereka boleh rancang perkara yang sama di negeri-negeri PR yang lain.
Hanya Allah tempat kita berserah dengan kejahatan dan kezaliman BN ini. Moga Allah menghukum perompak dan penyamun ini dengan balasan yang setimpal.

AGENSI KERAJAAN DIGUNA UNTUK TUMBANGKAN KERAJAAN PR? JELIK DAN MENJIJIKKAN

Ini suatu yang menjijikan!!! Ini komen saya jika benar tuduhan ADUN Kampung Tunku, Selangor bahawa agensi kerajaan iaitu Agensi Keselamatan Kebangsaan dan Suruhanjaya Pilihanraya digunakan untuk menjatuhkan kerajaan Selangor.
ADUN tersebut Lau Weng San akan membawa usul tergempar pada Sidang DUN Selangor jam 2.30 petang ini.
Lau mendakwa bahawa satu mesyuarat telah diadakan pada 26 Februari, yang dinamakan sebagai “Pelaksanaan Programme People Centric (sic) di Negeri Selangor” di mana ia membabitkan kedua-dua agensi di atas.
Dewan Undangan Negeri (DUN), Selangor menerima usul tergempar untuk membincangkan perlaksanaan program 'people centric' oleh Pejabat Pembangunan Negeri Selangor yang didakwa bertujuan menjatuhkan kerajaan negeri.

Pejabat tersebut terletak di bawah Unit Penyelarasan Pelaksanaan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Usul Lau Weng San (Kampung Tunku) diterima speaker Teng Chang Kim berdasarkan peraturan 17 (1) Peraturan-peraturan tetap Dewan kerana berkenaan kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

Dewan akan membincangkannya pada 2.30 petang ini setelah DUN berhenti rehat tengah hari.
Jika ianya benar maka ia merupakan suatu yang amat malang kepada negara kerana 2 agensi kerajaan yang sangat penting yang bertanggungjawab kepada keselamatan dan pilihanraya boleh diperkotak katikkan untuk kepentingan politik BN.

Saya merayu kepada Perdana Menteri supaya menyiasat perkara ini dengan telus dan adil sebagai suatu buah tangan akhir beliau sebelum berundur. Mengapa saya meminta beliau sendiri menyiasat? Ini kerana saya sudah hilang kepercayaan kepada SPRM. !!!!

BERJUANG PERTAHAN BAHASA IBUNDA JADI KESALAHAN

Di bawah ini adalah individu yang dikehendaki oleh Polis untuk membantu siasatan kerana berhimpun untuk mendaulatkan Bahasa Melayu pada 7 Mac lalu.

Berhimpun untuk MENDAULATKAN BAHASA MELAYU pun suatu kesalahan di bawah pemerintahan BN???????

YB Datuk Seri Abdul Hadi Awang
Sasterawan Negara Datuk A Samad Said
YB Ustaz Nasaruddin Mat Isa
Haji Mohamad Sabu
YB Hj Salahuddin Ayub
Datuk Mahfuz Omar
YB Saifuddin Nasution Ismail
Professor Dr Shaharir Mohd Zain
Professor Dr Abdullah Hasan
Hasni Abas,
Che Shamsudin Othman (Dinsman),
Mohammad Faizal Abd Aziz,
Aizad Mohd Saleh,
Muhammad Haafizuddin Abirerah
Kamarulzaman Mohamad
Iskandar Mohd Akin
Khairul Anuar Ahmad Zainuddin
Suhaizan Kaiat
Ainon Mohd.
Ustaz Idris Ahmad
Rozan Azen Mat Rasip

Mengapa tak panggil semua sekali lebih 60,000 orang.......kan semua mereka ini turut sama berhimpun ....termasuk Haji Samah, Pak Ngah Dollah, Mat Siput, Ngah So'od, Mak Itam Senah, Mek Selamah, Dollah Goreng, Samad Kengkang, Din Kelentong, Pok Wil Bukit Abal, De Kiah, Pok Su Cha, Pok Ya Tigo, Jenab Janda dan lain-lain.

AIR TANGAN NIZAR DIMUSNAHKAN : APA DOSA PLAK DEMOKRASI

Apakah dosa Plak Demokrasi sehingga ia dirosakkan. Plak itu yang diletakkan di bawah Pokok Demokrasi tempat bersejarah DUN Perak bersidang secara tergempar baru-baru ini adalah simbol perjuangan rakyat Perak menuntut hak mereka setelah disamun oleh kepala penyamun tarbus dan askar-askarnya.

Blog Cina Islam melaporkan ianya telah dirosakkan. Mengapa begitu sakit hati puak-puak dan juak-juak yang merosakkan plak tersebut. Apakah ianya menganggu tidur dan mimpi kepala penyamun sehingga tergamak mereka merosakkan plak yang tidak berdosa itu. Apa yang plak itu boleh lakukan. Ia tidak bernyawa dan tidak berdaya untuk menentang secara berdepan dengan kepala penyamun dan kepala merah yang bersenjatakan gas pemedih mata dan water cannon.
Menurut Blog Cina Islam beliau dimaklumkan melalui talipon oleh seorang warga Ipoh yang melawat tempat itu pagi ini.

Mengapa begitu zalim puak-puak dan juak-juak ini sehingga apa sahaja tanda sokongan kepada PR kalau boleh mereka ingin hapuskan.

Buatlah apa sahaja yang kamu boleh buat atas dunia ini. Kamu hanya boleh menghukum diatas dunia dengan sedikit kuasa yang ada.
Tetapi ingat kuasa itu tidak kekal lama, suatu hari kita masing-masing akan mengadap Allah di hari yang dinyatakan sebagai HARI YANG TIDAK BERGUNA LAGI HARTA DAN ANAK PINAK, KECUALI KAMU MENGHADAP ALLAH DENGAN HATI YANG SEJAHTERA.

BUKIT SELAMBAU MENGIMBAU KENANGAN LAMA

Bukit Selambau sebuah pekan koboi yang terletak tidak begitu jauh dari Sungai Petani semakin 'famous' sejak Ahli Dewan Undangannya, Arumugam meletakkan jawatan bulan lalu lantaran permainan kotor puak-puak yang tamakkan kuasa.

Arumugam mendakwa hidupnya tidak tenteram diganggu oleh 'hantu-hantu' dan 'jembalang-jembalang' utusan siapa lagi kalau bukan dari parti 'kepala penyamun'. Akhirnya beliau meletakkan jawatannya sebagai Exco kerajaan negeri dan ADUN sekaligus. Namun sebenarnya parti kepala penyamun tidak begitu 'gumbira' kerana kalau boleh mereka mahu Arumugam melompat menyertai mereka seumpama 3 jaguh lompat katak di Perak. Tetapi Arumugam lebih bermaruah dan ada harga diri. Beliau tidak sanggup menjual maruahnya semata-mata untuk menyertai parti kepala penyamun yang lebih tidak bermaruah.

Kini Bukit Selambau semakin dilawati pelancong-pelancong yang tidak diundang. Pelbagai hadiah dan habuan serta janji mula ditaburkan ke Bukit Selambau. Almaklumlah bila di mana-mana sahaja ada pilihanraya kecil maka sudah tentu bapak segala 'Santa Klaus' akan datang menjanjikan habuan berupa projek, duit dan janji-janji manis. 'Santa Klaus' ini tidak serik-serik memperbodohkan rakyat. Beliau tidak sedar bahawa rakyat sudah cerdik dan bijak menilai parti mana yang hendak diundi. Masalah projek dan pembangunan tidak menjadi hal kerana semua kerajaan akan menyediakannya untuk rakyat.

Rakyat sekarang mahu melihat samada sesebuah kerajaan itu adil, telus, ikhlas dan serius memastikan kebajikan rakyat. Apa guna pembangunan dan projek jika Islam dipinggirkan, Bahasa Melayu dihina, Bangsa Melayu semakin layu, Bangsa sendiri dianaktirikan, kezaliman berleluasa, barangan semakin mahal, pemimpin sombong dan bongkak, rasuah dibiarkan dan macam-macam lagi.

Bukit Selambau ini sebenarnya bukan suatu tempat yang asing bagi saya. Semasa saya bermukim di utara tanahair dulu saya selalu berulang alik ke Jeniang, Sik, Gurun dan lain-lain. Acap kali saya melalui Bukit Selambau. Dulu hutan getah dan kepala sawit mewarnai Bukit Selambau dengan deretan estet bersilih ganti. Kini mungkin semua sudah berubah.......

Bukit Selambau mengimbau kenangan lama ................

BERHATI-HATI JANGAN MASUK PERANGKAP UMNO SEKALI LAGI

Sejak Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang melontar idea supaya sebuah kerajaan perpaduan di bentuk bagi mengurangkan politiking di negara kita, pelbagai pihak memberikan reaksi berbeza antara satu sama lain.

Antara 'respon' yang dapat kita tatap ialah yang dikeluarkan oleh Calon Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin yang tersiar di akhbar arus perdana hari ini.

Muhyiddin 'bersurah' bahawa PAS perlu kemukakan butir terperinci dan lengkap jika berhajat untuk merealisasikan perkara tersebut.

Bagi saya itu tidak menjadi masalah kerana PAS sudah lama bersedia untuk bekerjasama dan bermuzakarah maupun berdebat dalam apa juga isu. PAS tidak pernah menolak untuk bekerjasama dengan sesiapapun hatta DAP yang dituduh anti Islam dan Melayu. Sesiapa pun boleh dan diterima oleh PAS untuk menjadi kawan hatta perompak dan penyamun. Syaratnya cuma satu iaitu perpaduan dan persefahaman itu mesti jelas dan sesuai dengan prinsip perjuangan PAS.
Saya yakin jika perpaduan mahu direalisasikan tetapi pihak yang ingin berkawan tidak berubah dengan amalan rasuah, menyeleweng, bongkak, zalim dan tidak menghormati demokrasi dan sebagainya sudah tentu PAS tidak bersedia untuk berkawan.


Mungkin ada orang akan bertanya mengapa PAS boleh berkawan dengan DAP tetapi bermusuh dengan Umno. Jawapannya mudah sahaja di sana banyak persamaan antara PAS dan DAP. Kedua-dua parti berjuang untuk menegakkan keadilan; menghapuskan rasuah dan penyelewengan; menghormati dasar dan perjuangan masing-masing; menentang sebarang penyelewengan, kezaliman, penyalahgunaan kuasa, amalan rasuah, kronisme dan sebagainya.


Soalnya mahukah Umno berubah dan meninggalkan 'fe'el' lamanya iaitu melindungi dan mengamalkan rasuah, tidak demokratik, menyalahgunakan kuasa, boros dan zalim kepada rakyat serta seribu satu macam lagi sifat buruk yang orang kampung semua sudah tahu.


Jika Umno benar-benar ikhlas ingin berubah saya yakin bukan sahaja PAS ingin berkawan dengan Umno tetapi PKR dan DAP juga sudah tentu ingin 'bercinta' dengan Umno, bukan setakat ingin berkawan.

Akhir sekali saya ingin meningatkan diri saya supaya berhati-hati dengan Umno yang sentiasa cuba menangguk di air keroh. Dalam suasana Umno semakin berkecamuk dan huru-hara ini sudah tentu mereka sekali lagi mencari dahan untuk berpaut sebagaimana mereka lakukan dalam isu muqabalah dan muzakarah tahun lepas.
Umno memang berpengalaman berlakon 'lembik tengkok' dan mencari simpati. Umno boleh berlakon memimikkan muka menjadikan orang lain kasihan dan simpati kepada mereka walaupun muka mereka sebenarnya penuh dengan kurap dan panau. Namun bedak yang mereka tampal di muka kadang-kadang menarik minat 'jejaka' miang untuk menguratnya.

12 March 2009

BUKIT GANTANG MENUNGGU NIZAR UNTUK KUBURKAN BN?

Ramai pengundi di Parlimen Bukit Gantang mahu Menteri Besar YAB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin bertanding pada Pilihanraya Kecil 7 April nanti.

Rata-rata dari mereka saya rasakan bersetuju jika PAS meletakkan YAB Mohammad Nizar bertanding di situ bagi menaikkan semangat rakyat Perak mengajar BN yang biadap merompak kuasa Kerajaan PR Perak.

Bagi saya jika Nizar dicalonkan sudah tentu golongan atas pagar juga mengundi beliau kerana simpati dengan Nizar dan PR.

BN sudah pasti terasa bahangnya jika Nizar diturunkan oleh PAS kerana semua rakyat dan pengundi di sana mengenali beliau walaupun beliau baru setahun menjadi YAB Menteri Besar Perak.

Semua lapisan masyarakat tidak kira Cina, India maupun Melayu menyenangi beliau yang terkenal dengan sikap mesra, ramah dan berhemah. Beliau juga dilihat mempunyai karisma dan personaliti yang baik sebagai seorang pemimpin.

Beliau juga berkemampuan untuk bercakap dalam Bahasa Mandari, Tamil, Inggeris dan Melayu. Selain itu beliau mampu menjadi Imam, Khatib dan menyampaikan kuliah agama dengan baik.

Tidak syak lagi jika Nizar menjadi calon di Bukit Gantang, BN akan lebih teruk tewasnya nanti.

BUKIT GANTANG, BUKIT SELAMBAU & BATANG AI : BAJET MINI KEDUA JADI UMPAN

BN mendapat suntikan baru untuk menggula-gula pengundi Parlimen Bukit Gantang, DUN Bukit Selambau dan Batang Ai dengan melancarkan pakej kedua bajet mini 2 hari lepas.

Saya yakin sebahagian dari bajet ini akan di'lari'kan ke kawasan pilihanraya kecil ini kerana kita semua sedia maklum bahawa projek, janji dan habuan material adalah bahan kempen tradisi dan paling ampuh pada pandangan Umno/BN.

Walaupun kita tahu rakyat sudah semakin cerdik dan bijak menilai sesebuah parti semasa pilihanraya, namun pemikiran pemimpin BN masih ditakuk lama iaitu mengamalkan politik pembangunan dan politik kebendaan. Sedangkan rakyat hari ini sudah tidak memandang perkara tersebut lagi tidak seperti pada era 80-an dan 90-an dahulu.

Rakyat dan pengundi hari ini lebih bijak mereka lebih menumpukan kepada perkara-perkara yang berkaitan kedaulatan bangsa, bahasa, agama dan masa depan mereka. Rakyat tahu pembangunan sebenar tidak membawa apa-apa erti kalau kedaulatan bangsa, agama dan tanahair mereka sendiri tergadai. Pembangunan boleh dilakukan oleh mana-mana kerajaan yang memerintah. Malah jika PR yang memerintah mereka yakin yang PR berupaya menjalankan pembangunan dengan lebih baik dan mampan kerana tiadanya rasuah, penyelewengan dan salahguna kuasa yang menjadi wirid pemimpin N.

Jadi saya yakin walaupun BN akan menggunakan bajet mini untuk menjanjikan pelbagai pembangunan dan projek di ketiga-tiga kawasan tersebut, pengundi di sana tidak akan termakan dengan projek dan janji-janji manis BN ini. Malah rakyat tahu janji-janji manis BN di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu pun mereka belum kotakan. Bahkan janji semasa PRU 8 Mac 2008 dahulu pun masih belum jelas kelihatan.

Jadi saya menasihatkan pemimpin BN supaya berpolitik dengan lebih bijak dan matang. Jangan memperbodohkan rakyat. Kelak BN yang akan dipermain dan diperbodohkan oleh rakyat.

BUKIT GANTANG AKAN JADI SAKSI KEDURJANAAN BN

Bukit Gantang akan menjadi saksi kedurjanaan BN merampok (merompak) mandat rakyat yang diamanahkan kepada Pakatan Rakyat (PR). Maling-maling (Perompak) BN yang diketuai oleh kepala perompak ala penyamun tarbus, Najib Razak, Insya Allah akan dihukum oleh rakyat yang dahagakan keadilan dan ketelusan.

Rakyat Perak sudah bosan dengan kemelut politik yang bercelaru natijah dari kedurjanaan ciptaan BN yang begitu halobakan kuasa walaupun mereka sendiri telah diterajang oleh rakyat pada PRU ke 12 lalu.

Namun disebabkan sifat mazmumah yang hebat bersarang di dalam hati pemimpin BN mereka sanggup membelakangkan kemahuan rakyat Perak yang sudah muak dan mual dengan pemerintahan BN selama 51 tahun. BN tergamak merompak kuasa dengan berselindung di sebalik ketaatan kepada Paduka Seri Sultan Perak.

Rakyat sebenarnya memerhatikan tindak tanduk dan perlakuan bobrok BN ini dari jauh dan dekat. Mereka menunggu masa yang sesuai untuk menjatuhkan hukuman setimpal dengan kelakuan tidak bertamadun BN ini.

Saya yakin BN sebenar tersilap langkah dengan menyangkakan bahawa rakyat hari ini bodoh dan tidak pandai berfikir menerima apa juga tindakan mereka walaupun jelas ianya tindakan biadap dan melukakan hati rakyat.
Insya Allah rakyat Bukit Gantang akan mewakili keseluruhan rakyat Perak menghukum BN dengan sebesar-besar malu pada 7 April ini.

NIZAR PEMIMPIN KENTAL, KOMITED DAN TAHAN UJI

Saya begitu kagum dengan kejayaan YAB Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang terus komited memperjuangkan hak rakyat yang diragut oleh BN. Kekentalan semangat, komitmen dan kesabaran beliau wajar dicontohi oleh sekelian pejuang Islam dan keadilan.

Bukan mudah untuk menghadapi ujian seberat itu. Tidak semua orang boleh tahan dengan ujian dan cabaran hebat sebegini. Bukan calang-calang orang boleh tahan dengan ujian yang bukan sahaja datang dari luar malah dari dalam Pakatan Rakyat sendiri.

Namun Nizar kelihatan masih tegap, gagah dan berstamina untuk meneruskan perjuangan memartabatkan hak dan keadilan untuk rakyat.

Inilah hasil tarbiah dan didikan Islam yang ada di dalam diri beliau. Maka tidak syak lagi pemilihan beliau sebagai Menteri Besar Perak oleh Ke Bawah Duli Paduka Seri Sultan Perak selepas Pilihanraya umum lalu adalah pilihan tepat.

Saya yakin beliau mempunyai sifat seorang negarawan yang kental mempertahankan hak dan maruah rakyat dan dirinya.

Saya juga menyanjung tinggi sokongan dan dokongan dari sekelian pemimpin Pakatan Rakyat Perak kepada Nizar. Saf Exco negeri Perak dan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat terus komited mempertahankan Nizar dan kerajaan negeri Perak. Rakyat sebenarnya melihat dan menilai semua ini. Mereka hanya menantikan saat dan waktu yang sesuai untuk menghukum BN yang merompak dan menyamun mandat yang mereka berikan kepada PR pada PRU 12 lalu.

Insya Allah signal awal akan mereka zahirkan pada 7 April nanti di mana BN akan mereka sungkurkan dengan dengan semalu-malunya.

Kami penyokong dan simpatisan PR di negeri lain sentiasa memberikan sokongan moral dan doa kepada Nizar dan pemimpin PR lain.

Syabas Nizar dan pemimpin Pakatan Rakyat Perak!!!!!!

NIZAR TIDAK DIPERKENAN MENGHADAP SULTAN?

Surat mohon menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bagi menyembahkan tiga resolusi yang diluluskan ketika sidang tegempar di bawah pokok di Ipoh, Selasa lalu telah difakskan kepada pihak Istana semalam.

Menurut Setiausaha Politik Menteri Besar Perak yang sah, Mohd Misbahul Munir Masduki surat tersebut telah dihantar secara faks pada pukul 12 tengah hari semalam.

Namun belum dapat dipastikan samada Nizar diterima mengadap atau suratnya tidak dilayan.

Sekelian hamba rakyat amat mengharapkan Ke Bawah Duli Paduka Seri Sultan Perak memperkenankan permintaan hamba rakyat melalui wakil rakyat mereka supaya Dewan Undangan Negeri dibubarkan bagi menyelamatkan negeri Perak dari krisis yang berpanjangan ini.
Hamba rakyat pasti jika DUN tidak dibubarkan krisis ini akan berlarutan dan sudah tentu kerajaan negeri yang dibentuk tidak dapat menjalankan tugas dengan baik. Ini kerana kedua-dua pihak samada PR atau BN akan berhadapan dengan tindakan mahkamah dari masa ke semasa sehingga mengganggu tugas seharian.
Semalam berpuluh-puluh NGO Perak berkumpul dan mencapai kata sepakat memohon agar Tuanku memperkenankan keputusan Sidang DUN Perak baru-baru ini yang mengusulkan supaya DUN Perak dibubarkan.

Dari itu hamba rakyat merayu Tuanku untuk memperkenankan hasrat kami lebih-lebih lagi usul ini telah diluluskan pada Sidang Tergempar DUN baru-baru ini.

46 TAHUN MERDEKA RAKYAT BATANG AI MASIH GUNA AIR TELAGA DAN TIADA ELEKTRIK

Sarawak sudah 46 tahun merdeka di bawah Malaysia. Pemimpin BN cakap berdegar-degar bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang pesat membangun, rakyatnya sejahtera dan moden.

Namun hakikatnya rakyat di DUN Batang Ai, Sarawak masih ramai yang bergelap tiada bekalan elektrik dan minum air telaga. Mereka ini seolah-olah dianaktirikan, sedangkan Ketua Menterinya Taib Mahmud mewah ke sana kemari dengan Rolls Royce dan lain-lain kereta berharga jutaan dan ratusan ribu ringgit.

Inilah kemajuan dan pembangunan yang diagung-agungkan oleh BN. Rakyat digula-gulakan dengan pembangunan yang sebenarnya tidak dikecapi oleh semua rakyat.
Sudah sampai masanya rakyat khasnya di Batang Ai menilai semula sokongan kepada BN yang hanya mementingkan diri sendiri.

Kekayaan negara di bolot oleh mereka sehingga Ketua Menteri mempunyai sederet kereta mewah sedangkan rakyat sakit perut minum air telaga dan saban malam meraba-raba di dalam kegelapan.

Semua gambar di atas adalah gambar hiasan.

KHAIRY CUBA PERBODOHKAN RAKYAT DAN DUNIA

Saya bagaikan hendak tergelak dan ketawa sendiri bila membaca kenyataan Suami Nori Abdullah, Khairy Jamaluddin yang memberikan komen tentang politik wang. Menantu Imam Hadhari ini seolah-olah ingin memperbodohkan rakyat semacam rakyat ini buta maklumat dan tiada otak untuk berfikir.

Satu dunia tahu bahawa sebahagian besar atau kemungkinan 100 % calon yang akan bertanding pada pemilihan Umno hujung Mac ini terlibat dengan rasuah politik wang dan mereka menang kerana politik wang. Ini bermakna ahli Umno yang mengundi mereka kebanyakannnya terpengaruh dengan politik wang dan habuan-habuan lain seperti pakej pelancongan, projek, pingat dan sebagainya.

Tidak usahlah Khairy berlakon untuk menunjukkan pemimpin Umno semuanya baik dan ahli Umno bagaikan malaikat kerana orang kampung semua sudah tahu akan apa yang berlaku. kalau tidak masakan ribuan aduan salah laku dan politik wang diadukan kepada Jawatan Kuasa Tatatertib Umno sejak pemilihan cawangan hingga pemilihan Bahagian dan sekarang pemilihan pusat.

Semalam Calon Ketua Pemuda itu berkata perwakilan Umno tidak akan mudah menggadaikan undi mereka demi wang pada pemilihan parti yang akan berlangsung pada 24 Mac ini.

Khairy berkata lagi bahawa beliau cukup bangga dan yakin dengan para perwakilan kali ini kerana setakat apa yang saya tahu, mereka tidak terlibat dengan gejala negatif seperti politik wang.

Menantu Perdana Menteri yang lebih mesra di panggil Penghulu Tingkat 4 itu berkata demikian selepas menghadiri majlis pertemuan calon Pergerakan Pemuda Umno dengan perwakilan Umno Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur, malam tadi.

AZALINA DAN PEGAWAINYA SUDAH TENTU BERSIH DAN SUCI

Saya menasihatkan SPRM dan pegawai-pegawainya supaya tidak membuang masa menyiasat Menteri Pelancongan dan Pegawai-pegawainya kerana kesemua mereka sudah tentu bersih dan suci. Mereka sudah tentu tidak melakukan apa-apa kesalahan kerana sebagai pemimpin Umno mereka seolah-olah maksum.

Tidak perlulah pegawai-pegawai SPRM berlakon dan kelihatan bersungguh-sungguh melakukan siasatan. Ini kerana jika ada pun bukti dijumpai sudah tentu akan ada 'tangan-tangan' ghaib yang akan menjadikan bukti tersebut tidak relevan ataupun nanti ia diklasifikan sebagai bukti tidak kukuh dan tidak perlu didakwa.

Namun jika kes yang melibatkan bukan pemimpin Umno maka bersiap sedia orang yang dituduh untuk naik mahkamah.
Media semalam dan hari ini melaporkan bahawa selepas seminggu menahan setiausaha politik, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 'menyerbu' pejabat Menteri Pelancongan di ibu negara pagi semalam.

Tiga pegawai SPRM menghabiskan hampir tiga jam untuk mendapatkan bukti susulan dipercayai berhubung amalan politik wang menjelang pemilihan Umno hujung bulan ini.Menurut sumber, pegawai-pegawai SPRM keluar dari pejabat menteri berkenaan dengan membawa keluar beberapa dokumen.
Dua fail berkaitan dengan perwakilan Umno Wilayah Persekutuan dipercayai dibawa keluar ekoran kunjungan tersebut.Malah mereka juga menemu bual dua pegawai kanan di pejabat Datuk Azalina Othman yang terletak di Menawa Dato Onn, Kuala Lumpur.

11 March 2009

Hakikat PPSMI...

Tanpa disedari ramai, bahasa Melayu rupanya menjadi bahasa yang kukuh kedudukannya di peta dunia. Buktinya, berdasarkan rekod daripada UNESCO, kini terdapat lebih 300 juta bilangan penutur bahasa Melayu di seluruh dunia walaupun berbeza segi dialeknya. Ini sekali gus menjadikannya sebagai bahasa tuturan ke empat terbesar di dunia.
Di sudut lain, terdapat 129 buah Institusi Pengajian Tinggi melibatkan 40 buah negara di dunia ada menawarkan kursus pengajian bahasa Melayu.Maknanya bahasa ini bukanlah seperti kata pepatah, melukut di tepi gantang. Tetapi ia menjadi bukti bahawa bahasa Melayu boleh dijadikan bahasa komunikasi antarabangsa.
Yang sedihnya kini kita sendiri tidak mahu memasyhurkannya malah lebih teruja kepada bahasa asing. Ini dibuktikan dengan perlaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). Sepatutnya kita memartabatkan lagi bahasa Melayu bagi menaikkannya ke mata dunia.
Dengan perlaksanaan dasar itu, ia seolah-olah menidakkan kebenaran bahawa bahasa kita ialah bahasa yang mudah untuk dipelajari dan boleh di bawa ke peringkat antarabangsa. Dan ia tidak mustahil mampu dijadikan sebagai bahasa antarabangsa setaraf dengan bahasa Inggeris. Sebelum ini kerajaan sering melaungkan cintailah bahasa kita, adakan pelbagai kempen untuk memperhebatkan lagi penggunaan bahasa Melayu bukan sahaja di Malaysia malah juga di peringkat antarabangsa.
Tetapi Pada tahun 2003, kerajaan mengambil langkah untuk melaksanakan dasar PPSMI yang mana ia menampakkan kempen yang dilaungkan oleh kerajaan itu sendiri tidak berkesan di kalangan mereka. Inikah caranya untuk mendapatkan kepercayaan rakyat jika kerajaan mengadakan kempen-kempen lain selepas ini? Apabila pihak yang berkempen pun berpatah arang dan tidak berdiri teguh dengan apa yang dipegang, bagaimana ingin mempengaruhi rakyat dalam kempen yang lain.
Setelah hampir 6 tahun dasar PPSMI dilaksanakan mengapa hanya kini baru kerajaan ingin mengambil tindakan untuk menyelesaikan masalah yang timbul mengenai dasar itu? Selepas adanya bantahan keras daripada pejuang bahasa, setelah adanya tindakan demonstrasi jalanan bagi membuka mata kerajaan, setelah berlaku kekecohan baru kini pihak kerajaan mengeluarkan kenyataan masalah ini perlu diselesaikan segera.Mengapa baru sekarang? Apakah tiada sebarang kajian dijalankan mengenai akibat yang bakal dihadapi sekiranya dasar itu dilaksanakan?
Pihak kerajaan dilihat seperti baru bangkit dari tidur dek kerana bisingnya kekecohan yang berlaku ketika berlangsungnya demonstrasi membantah dasar itu.


fairusrazak: Sokong penuh anti PPSMI...

Dari Blog : fairusrazak.blogspot.com

CALON BEBAS PALING RAMAI : BUKIT SELAMBAU PECAH REKOD

Sehingga kini sudah lebih dari 10 borang pencalonan telah dibeli oleh bakal-bakal calon dan wakil mereka. Malah sudah lebih 5 orang mengaku akan bertanding sebagai calon bebas.

Mengapa begitu ramai yang ingin bertanding di Bukit Selambau. Mungkinkah PRK Bukit Selambau akan menyaksikan bilangan calon bebas paling ramai bertanding dalam sejarah PRK.

Mesti ada sebab mengapa ramai yang berminat untuk bertanding di Bukit Selambau. Ada antara mereka merasakan bahawa calon bebas mempunyai peluang untuk menang sebagaimana yang dilakukan oleh bekas YB sebelum ini iaitu V Arumugam. Namun mereka kena ingat Arumugam menang kerana sokongan dan dokongan Pakatan Rakyat iaitu Parti KeADILan Rakyat, PAS dan DAP. Jika tidak sudan tentu agak sukar untuk Arumugam menang.

Yang pasti PR akan BN akan meletakkan calon masing-masing. Besar kemungkinan BN dan PR sekali lagi akan meletakkan calon berketurunan India memandangkan peratusan pengundi India agak tinggi di DUN ini.

Walaupun Umno kelihatan beriya-iya menuntut kerusi ini namun sudah menjadi resam Umno, hanya cakap berdegar-degar tapi ekor bergelumang dengan ta@i tidak berani bertegas untuk memperolehi kerusi ini semula. Jangankan kerusi orang hendak diambil kerusi sendiri terlepas begitu sahaja seperti kerusi Parlimen Grik pada PRU 2008 dan kerusi Parlimen Bukit Gantang pada PRU 2004.

Bagi PR, tiada masalah kerana kerusi ini memang akan ditandingi oleh PKR seperti PRU 8 Mac lalu. Walaupun pada PRU 2008, Saiful Izham Ramli yang bertanding di kerusi ini namun saya yakin kali ini calon berketurunan India akan dipilih bagi mengisi kouta kaum India lebih-lebih di kalangan Exco Kerajaan Negeri Kedah sekarang ini yang berketurunan India.

Saya yakin pengundi kaum India akan mengundi calon PR bagi memastikan calon tersebut akan mewakili kaum India dalam saf Exco Kerajaan Negeri Kedah.

KEMANA PERGI WANG RM7BILION BAJET MINI PERTAMA? JANGAN PERDAYAKAN RAKYAT SEKALI LAGI

Saya ingin bertanya dan mengulangi soalan Dr Dzul kepada Menteri Kewangan???

Apa sudah jadi dengan RM7 bilion pakej rangsangan pertama. Apakah ia sudah habis disuntik? Dalam sektor mana? Bila dan apa kesannya? Apakah ia menepati sasaran dan matlamat rangsangan? Apakah ia berjaya atau gagal? Terlalu banyak yang masih belum diketahui dan didedahkan.

Memang kerajaan dalam bajet mininya semalam memperuntukkan jumlah yang besar untuk program-program membantu rakyat seperti pembeli rumah diberikan pelepasan cukai; tambahan RM200 juta bagi membina Rumah Mesra Rakyat untuk golongan berpendapatan rendah dan sebagainya.

Namun apa yang penting bagi rakyat ialah mereka mempunyai pekerjaan dan pendapatan yang dapat menampung kehidupan seharian yang semakin mencabar.

Rakyat juga mahukan kerajaan supaya dapat mencari jalan supaya harga barang keperluan harian dapat diturunkan agar mereka dapat meneruskan kehidupan dengan lebih sejahtera.

Rakyat juga ingin melihat dan memantau sejauh mana bajet mini ini berkesan dalam menangani krisis ekonomi ini kerana kita tidak mahu ianya sekadar indah khabar dari rupa.

Selain itu kita tidak tahu peruntukkan ini diberi kepada siapa dan melalui siapa. Ini kerana sebelum ini terlalu banyak kebocoran kontrak yang diberi secara terus, margin terlalu tinggi, komisen terlalu tinggi, rasuah dan salah guna kuasa berleluasa. Keadaan ini akhirnya gagal untuk menggalakkan aktiviti ekonomi diperingkat bawahan.

Ini yang menyebabkan dasar ini tidak sesuai kerana tidak ada sikap pertanggungjawaban dikalangan menteri dan pemimpin. Kali ini semua pemerolehan kerajaan akan dibuat menerusi tender terbuka atau tender terhad, kecuali dalam kes-kes khusus, ini bermakna dalam kes khususnya tender secara rundingan ini masih dilakukan. Maka kita khuatir isu rasuah dan penyalahgunaan kuasa akan berlaku juga.

Selain itu kerajaan seharusya meletakkan pemotongan cukai sebagai sandaran bagi menggalakkan dan daya saing di peringkat akar umbi rakyat dan sektor perniagaan.

Jika ekonomi rakyat diperkuat, maknanya pendapatannya lebih, cukainya berkurangan, pastinya rakyat akan lebih yakin untuk membelanjakan wang tersebut dan secara langsung meningkatkan kitaran ekonomi negara.

Jadi kita mengharapkan kerajaan benar-benar memastikan tiada kebocoran dan ketirisan dalam projek-projek dan program yang dijalankan. Selain itu terdapat juga pembaziran duit rakyat contohnya RM480 juta digunakan untuk menampung kenaikan kadar tol, sedangkan sepatutnya duit sebanyak itu tidak mudah mengalirkan begitu sahaja jika kontrak dan perjanjian tersebut tidak memihak kepada syarikat pengendali Tol tersebut.

BUKIT GANTANG : BN AKAN DISUKAT PAKAI GANTANG

Kalau dulu zaman nenek moyang kita, tiada dacing dan 'device' untuk menyukat padi dan beras. Mereka tidak menggunakan sistem metrik atau sistem kati dan tahil kerana tiada alat. Tidak seperti sekarang macam-macam alat yang boleh kita gunakan untuk mengukur panjang, berat dan sebagainya.

Gantang adalah salah satu unit yang digunakan untuk mengukur jumlah beras atau padi pada zaman dahulu. Kalau tidak silap saya 4 cupak 1 gantang. Nenek moyang kita menggunakan unit ini untuk urusan seharian selain dari ela, jengkal, hasta dan lain-lain.

Mungkin nama Bukit Gantang diperolehi dari unit Gantang ini. Atau mungkin ada bukit di kawasan tersebut menyerupai gantang iaitu alat yang digunakan untuk menyukat beras dan padi.

Apapun jika tuan-puan ingin tahu asal usul nama Bukit Gantang kenalah tanya pakar Sejarah atau orang-orang tua di Bukit Gantang.

Yang pasti para pejuang Islam, Keadilan dan Rakyat mesti berusaha sedaya mungkin untuk menumpaskan BN dengan majoriti yang besar kalau boleh jangan biarkan BN dapat undi walaupun seGANTANG. Mari sama-sama kita bungkus BN dalam gantang dan campakkan ke dalam Sungai Perak.!!!!!

MEMANG SUDAH DIJANGKA, KPN DAN PEGUAM NEGARA BERSIH DAN SUCI

Memang sudah dijangka bahawa Ketua Polis Negara dan Peguam Negara didapati tidak terlibat dalam kesalahan jenayah berhubung isu memalsukan bukti dalam siasatan kes mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998.
Kedua-dua memang 'bersih dan suci'. Kedua-duanya mungkin mencapai tahap 'maksum'. Selagi mereka berkuasa dan memegang jawatan yang 'power' itu sesiapa pun tidak dapat dan tidak boleh mendakwa mereka. Selagi kerajaan BN memerintah selagi itulah ramai yang sangsi kepada institusi pengadilan di negara kita.
Buang masa sahaja sesiapa yang ingin menyaman mereka berdua, kerana mereka adalah suci dan bersih malah mungkin maksum pula. Tunggulah sehingga kerajaan BN jatuh tersungkur dan digantikan dengan kerajaan telus dan adil, Insya Allah semua perbicaraan akan telus dan adil juga.
Keputusan siasatan terhadap Tan Sri Musa Hassan dan Tan Sri Abdul Gani Patail dimaklumkan dalam sesi soal jawab di Parlimen hari ini oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.
Anwar membuat aduan polis terhadap kedua-dua pegawai tinggi kerajaan itu pada 1 Julai tahun lalu sewaktu mantan timbalan perdana menteri tersebut disiasat berhubung dakwaan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Mereka berdua adalah pembawa watak penting dalam drama usung-mengusun tilam. Bilalah agak drama sehebat itu akan ditayangkan semula. Mungkin perbicaraan kes liwat Anwar ke atas Saiful Julai ini akan mengatasi kehebatan Drama tersebut. Sama-sama kita tunggu 'tayangan'nya nanti.

BUKIT GANTANG NOSTALGIA LAMA MENGGAMIT DIRIKU KE SANA

Nama Bukit Gantang tidak asing bagi diriku. Ramai sahabat-sahabatku berasal dari Bukit Gantang. Antaranya Adnan Kg Jaha, Khairul Kg Bendang Siam, Batu Lapan, Faisal Kg Bendang Siam Batu Lapan, Idris Changkat Ibol, Masriyah Bukit Chempedak dan lain-lain. Pendekata saya tidak kesunyian kalau pergi ke Bukit Gantang kerana ramai kenalan ku di sana. Walaupun mereka mungkin tidak tinggal di sana kerana bekerja di luar namun desa-desa mereka masih gah di sana untuk aku kunjungi.

Sahabatku bekas Exco MPPUSM, Idris Zakaria pernah bertanding pada PRU 2004 lalu di salah satu DUN di Parlimen Bukit Gantang ini.

Di kalangan pimpinan, AJK PAS Pusat Ustaz Idris Ahmad berasal dari Bukit Gantang malah beliau pernah bertanding di DUN Changkat Jering dan pernah juga diamanahkan sebagai Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Gantang.

Saya turut sama turun berkempen membantu Ustaz Idris semasa PRK tersebut kalau tak silap di hujung era 90-an.

Kampung Bukit Chempedak sendiri menjadi antara kampung yang menjadi nostalgia dalam hidupku kerana saya pernah berkunjung ke sana menziarahi keluarga seorang sahabat dalam usaha menjalinkan hubungan silaturrahim sesama Islam.
Saya bersama-sama dengan Saudara Mohammad Ismail (Bekas Calon PAS DUN Guar Cempedak, Kedah) membawa misi besar seorang sahabat berkunjung ke sana. Alhamduillah segalanya selamat. Saudara Mohammad sudah tentu tersenyum jika membaca posting saya ini. Unta saya WBP 4731 menjadi kenderaan kami pada masa itu.

Selain semasa muda-muda dahulu saya memang sering melalui kawasan Bukit Gantang terutama Changkat Jering kerana setiap kali saya balik ke kampung menaiki motorsikal Honda Raider saya berplat nombor PBD 9338 (di mana gerangan motorsikal kesayangan saya ini sekarang) saya akan melintasi kawasan ini. Kadang-kadang berehat sebentar melabuhkan diri berehat sebelum meneruskan perjalanan samada haluan ke Pahang atau Pulau Pinang. Memang itu rutinku sekitar tahun 1989-1992. Saya sering pulang ke kampung menaiki Honda Raider berwarna putih biru, kemudian putih hitam dan kembali putih biru itu.

Memang kali ini saya tidak akan melepaskan peluang untuk kembali ke Bukit Gantang membantu PAS pada Pilihanraya Kecil ini. Saya dan sahabat-sahabat akan turun habis-habisan untuk mengajar BN yang biadap, celupar dan derhaka kepada Raja dan rakyat ini.
Kepada sahabat-sahabat ku Khairul, Adnan, Faisal, Masriyah, Idris kalau ada durian sediakan banyak-banyak sebab Bukit Gantang memang terkenal dengan duriannya yang 'berbuah sepanjang tahun' termasuk yang diimport...he he..

NAJIB SEMAKIN BIMBANG TERLEPAS PELUANG JADI PM

Umpama seorang pengantin yang bakal memasuki gerbang perkahwinan, bakal Perdana Menteri, Najib Razak lebih takut dan bimbang dari seorang pengantin. Manakan tidak beberapa peristiwa sehari dua ini seolah-olah menjadi penghalang kepada cita-cita besar Najib dan 'Mem'nya Rosmah yang berangan-angan sejak dulu untuk menjadi Wanita Pertama di Malaysia.

Antara isu-isu yang merimaskan Najib dan 'Mem'nya ialah :-

1) Laporan sebuah akhbar Peranchis yang mengaitkan beliau dengan Altantuya yang didakwa pernah bertemu di Peranchis.

2) Pertemuan Abdullah Ahmad Badawi dan Anwar semalam di mana laporan media menyebut mereka berdua berbincang secara 4 mata.

3) Isu komisen kapal selam

4) Pembunuhan Altantuya dan lain-lain.

Sebenarnya banyak lagi isu lain yang dikaitkan dengan Najib sejak mula beliau menceburi politik menggantikan Ayahanda beliau sebagai Ahli Parlimen Pekan tahun 1976 .

Tuan-puan boleh mencarinya sendiri .....mungkin tuan-puan berjumpa dengan seribu satu macam isu yang dikaitkan dengan YAB Timbalan Perdana Menteri yang di'sayangi' ini.

NIZAR CALON PAS DI BUKIT GANTANG?

YAB Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dipilih sebagai calon PAS bagi Pilihanraya Kecil Bukit Gantang.? Spekulasi ini bertiup kencang sekarang.
Sumber dalaman PAS menyebut bahawa antara nama-nama bakal calon yang ada dalam senarai ialah nama ahli politik paling popular ini.
Malah ada cawangan-cawangan di dalam PAS Kawasan Bukit Gantang yang menghantar nama beliau sebagai calon pilihan mereka.
Saya yakin jika nama beliau dipilih ramai yang bersetuju kerana sememangnya beliau diterima oleh rakyat negeri Perak dan Bukit Gantang walaupun beliau tidak berasal dari Bukit Gantang. Malah dari segi populariti Nizar merupakan ahli politik paling popular sekarang berbanding dengan pemimpin PAS Perak yang lain. Ini sesuai dengan jawatan beliau sebagai Menteri Besar Perak.
Sebelum ini DAP Negeri Perak mencadangkan Nizar bertanding di kerusi tersebut.
Selain dari Nizar bakal-bakal calon lain yang popular ialah Ustaz Idris Ahmad, Ustaz Ahmad Awang, Dr Khairuddin Datuk Abdul Malik dan Haji Asmuni Awi.

ISU DERHAKA MAKAN TUAN

Umno/BN masih terus memainkan isu derhaka bagi meraih sokongan rakyat berketurunan Melayu kerana mereka tahu sokongan kaum Cina dan India kepada Umno/BN semakin hari semakin merosot.

Setiap hari isu Pakatan Rakyat (PR) derhaka tak habis-habis dimainkan oleh media massa pengampu BN/Umno. Sedangkan Ke bawah DYMM Sultan-Sultan sendiri tidak pernah bertitah bahawa PR derhaka kepada mereka. Umno/BN seolah-olah lebih sudu dari kuah menjadi jurucakap kepada Ke Bawan Duli Tuanku.

Begitu juga dengan Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam yang terus memainkan isu ini dengan membuat kenyataan akhbar demi untuk menonjolkan dirinya supaya digelar pejuang Melayu sedangkan Raja Melaka sendiri pun beliau tidak daulatkan. Kalau betul beliau bersemangat Melayu dan mendaulatkan Raja-Raja Melayu mengapa beliau tidak mencari susur galur Sultan Melaka dan menabalkan individu tersebut sebagai Raja Melaka selepas disahkan keturunannya sahih lagi benar. Malang sekali negeri Melaka yang terkenal dengan Zaman Kesultanan Melayu Melaka dahulu, kini tidak beraja sedangkan negeri-negeri lain semuanya ada Raja kecuali Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak.

Saya juga yakin isu penderhakaan kepada Raja-Raja Melayu yang dimainkan oleh Umno/BN ini akan MAKAN TUAN. Ini kerana rakyat Malaysia tidak lupa peristiwa di bawah :-

1) Umno/BN telah meminda perlembagaan menghadkan kuasa Raja-Raja pada era 90-an. Peristiwa ini merupakan peristiwa paling malang dalam sejarah Kesultanan Melayu dan Umno lah yang sebenarnya MENDERHAKA kepada Sultan.

2) Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan menabalkan seorang kerabat Di Raja Kelantan sebagai Sultan Kelantan, semasa krisis pindaan perlembagaan menghadkan kuasa Raja-Raja Melayu memuncak. Jelas peristiwa ini benar-benar MENDERHAKA kepada Sultan Kelantan.

3) Pemimpin Umno sanggup membongkar segala keaiban Raja-Raja Melayu di media massa sehingga semua keburukan Raja-Raja Melayu baik yang lama atau baru disiarkan di dada akhbar semasa isu pindaan perlembagaan hangat diperkatakan pada era 90-an dahulu.

4) Seorang pemimpin Umno sanggup mengahwini Puteri Sultan dengan membelakangkan Ayahanda Puteri tersebut. Pemimpin Umno itu sekarang masih menjadi pemimpin kanan Umno dan bertanding jawatan tertinggi Umno pada pemilihan hujung bulan ini.

5) Umno sanggup membelakangkan calon Menteri Besar pilihan Sultan di 2 buah negeri sehingga berlaku demonstrasi di kedua-dua negeri tersebut. Ada banner yang dibawa mencaci Sultan dengan perkataan seperti 'Menatang' (Binatang). Walaupun akhirnya Umno akur dengan titah Sultan di kedua-dua negeri tersebut namun peristiwa ini menggambarkan bahawa Umno derhaka kepada Sultan.

Banyak lagi peristiwa penderhakaan Umno/BN kepada Sultan. Tetapi cukup untuk saya nukilkan peristiwa di atas bagi membuktikan bahawa bukan PR yang derhaka kepada Sultan tetapi sebenarnya Umno/BN yang lebih kurang ajar dan biadap serta derhaka kepada Sultan.

10 March 2009

SOKONGAN KEPADA NIZAR SEMAKIN MENINGKAT

Sokongan kepada YAB Menteri Besar Perak semakin meningkat dari masa ke semasa sejak kerusi Menteri Besarnya dirompak oleh BN.

Tinjauan rambang beberapa organisasi dan media mendapati sokongan ini meningkat disebabkan beberapa perkara samada isu domestik Perak atau isu nasional.

Antara isu yang semakin menyemarakkan sokongan kepada YAB Nizar dan kerajaan PR di Perak ialah :-

1) Isu Sidang DUN tergempar dihalang oleh Polis dan Setiausaha Kerajaan Negeri

2) Isu kezaliman kerajaan kepada peserta himpunan PPSMI

3) Isu derhaka kepada Raja. Rakyat mula sedar bahawa Umno lah yang sebenarnya derhaka kepada Raja dengan meminda perlembagaan mengurangkan kuasa Raja-Raja

4) Isu kematian tahanan yang mati dalam penjara, Kugan

5) Isu ekonomi yang semakin meruncing

6) Isu kebiadapan Polis terhadap Speaker dan ADUN Perak yang dihalang untuk memasuki Bangunan Perak Darul Ridzuan dan DUN Perak

7) Isu kebiadapan dan kejahatan BN merompak kuasa PR itu sendiri

8) Isu rasuah dalam Umno dan rasuah kepada 3 ADUN yang melompat parti

9) Isu pembaziran kerajaan HARAM BN yang mula disedari rakyat

10)Isu simpati rakyat kerana Nizar dihalau dari pejabat dan rumahnya

Dan banyak lagi isu lain yang benar-benar menyentuh hati rakyat ....dari tinjauan secara rambang pihak-pihak yang menjalankan survey mendapati 80-90 % rakyat berketurunan India; 70-80% rakyat berketurunan Tionghua dan 45-55 % orang Melayu menyokong Nizar dan PR.

Ini menjadikan BN agar sukar untuk merampas Parlimen Bukit Gantang dan Bukit Selambau pada PRK yang diadakan pada 7 April ini.

BAHANG PANAS PPSMI AKAN 'MEMBAKAR' BUKIT GANTANG & BUKIT SELAMBAU

Api kemarahan rakyat terhadap kerajaan BN yang menzalimi aktivis dan pejuang bahasa pada 7 Mac lalu sukar untuk dipadamkan. Tindakan kerajaan BN menggunakan Polis untuk berdepan dengan pejuang bahasa merupakan suatu kezaliman dan kesilapan besar.

Pejuang Bahasa Melayu dan rakyat semakin muak dan meluat dengan kerajaan BN yang ternyata melengah-lengahkan keputusan samada ingin meneruskan PPSMI atau sebaliknya.

Walaupun Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi sudahpun mengarahkan ianya dipercepatkan (keputusan menerus atau menghentikan PPSMI), namun Menteri Pelajaran iaitu orang kuat dan suku sakat Najib, Hishamuddin ternyata mempunyai agenda sendiri dengan melambat-lambatkannya. Seolah-olah ada rahasia disebaliknya.

Kalau kerajaan merasakan dengan tindakan biadap dan kejam 7 Mac lalu, pejuang Bahasa dan rakyat akan serik untuk berjuang, maka ramalan kerajaan BN itu meleset. Ini kerana ternyata Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) semakin bersemangat untuk meneruskan kempen memansuhkan PPSMI ini.

Hari ini Setiausaha gabungan itu Hasni Abas berkata ia akan turut serta dalam kempen di kawasan parlimen Bukit Gantang, Perak dan DUN Bukit Selambau, Kedah bagi terus menentang dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Dua pilihanraya itu - yang diadakan serentak dengan DUN Batang Ai di Sarawak - berlangsung antara 29 Mac hingga 7 April.

Mengulas mengenai perkara tersebut, timbalan setiausaha GMP Suhaizan Kaiat menambah selain untuk berkempen, ia ke sana untuk “membalas jasa” penyokong-penyokong yang hadir dalam demonstrasi Sabtu lalu."Kita akan ke Bukit Gantang dan Bukit Selambau untuk berkempen berhubung isu PPSMI dan membalas jasa mereka yang hadir (dalam demonstrasi)," katanya.

Sumber : Malaysiakini

JUNJUNG KASIH DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR

Patik insan yang hina ini amat tersentuh dengan titah Baginda DYMM Sultan Selangor yang jelas mahukan negeri itu aman, bersatu, makmur, sejahtera dan berkebajikan.

Ternyata Baginda faham aspirasi rakyat baginda yang sentiasa berdiri tegak di bawah payung Raja-Raja Melayu yang tidak dipengaruhi oleh sesiapa. Daulat Tuanku!!!!

Seorang Raja yang bijaksana, adil dan sentiasa mengutamakan kepentingan dan kebajikan rakyat sudah pasti disayangi dan didaulat oleh rakyat.

Hari ini, Baginda menitahkan bahawa Prinsip yang paling penting untuk mencapai sebuah negara yang maju ialah prinsip demokrasi dengan pandangan rakyat perlu diutamakan dalam menetukan hala tuju sesebuah negara.

"Pandangan rakyat merupakan satu petanda yang terbaik sama ada berjaya atau tidak pentadbiran sesebuah negeri.

"Sudah semestinya prinsip ini dilengkapkan dengan perlembagaan persekutuan dan undang-undang tubuh kerajaan negeri yang semua seharusnya sedia maklum," titahnya.

Baginda bertitah demikian dalam Majlis Perasmian Mesyuarat Pertama (Pembukaan) Persidangan Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Selangor ke-12 di Bangunan Dewan Undangan Negeri Selangor, dekat sini pagi tadi.

Patik yakin negeri Selangor akan menjadi sebuah negeri yang maju dari segenap segi termasuk fizikal dan spiritual berkat pentadbiran Tuanku dan memanda Menteri Besar dan para Exconya yang bekerja dengan komited serta telus, adil dan cekap.


NIZAR BAGAIKAN PENYAMUN DAN PEROMPAK

YAB Menteri Besar Perak yang tidak pernah dilucutkan jawatannya, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin diibaratkan sebagai seorang penyamun dan perompak kerana ke mana sahaja beliau pergi beliau akan diekori dan di kawal oleh Polis samada yang beruniform atau 'freeman'.

Mungkin beliau sangat bahaya dan ganas yang menyebabkan beliau dikawal sedemikian rupa. Sedangkan beliau adalah Menteri Besar dan Ahli Dewan Undangan Negeri yang sah.

Mengapa terjadi sedemikian semuanya angkara Umno/BN yang memperkudakan Polis untuk kepentingan politik mereka sehingga Polis sendiripun dilayan seperti Polis peribadi mereka boleh diarah ke sana ke mari.

Beberapa lepas Nizar dan pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Perak memberitahu bahawa Nizar akan memohon untuk mengadap Sultan Perak hari ini.

Maka sibuklah Polis berkawal di depan istana bagaikan penyamun dan perompak ingin merompak Istana. Sedangkan Nizar adalah Menteri Besar yang sah dan hanya meminta untuk mengadap Ke Bawah Duli Tuanku bagi mempersembahkan keputusan Sidang DUN tergempar 2 minggu lepas.

Lantaran itu Polis mengadakan kawalan ketat di Istana Kinta sejak pagi tadi lagi. Keadaan ini ekoran dari berita yang mengatakan YAB Menteri Besar, Ir.Muhammad Nizar Jamaluddin akan menghantar surat mohon mengadap pada hari ini.

Tengah hari ini orang ramai yang tidak dapat dipastikan statusnya masih menunggu di depan kawasan pintu istana.

Jelas sekali Polis sudah hilang identiti bukan lagi bersungguh-sungguh untuk menangkap penjenayah sebaliknya pantas bertindak untuk memastikan kesinambungan BN/Umno.

Menteri Besar pula telah beberapa kali dihalang dari menjalankan tugas antaranya memasuki pejabatnya dan menghadiri Sidang DUN. Ini merupakan suatu tindakan yang amat tidak bertamadun.

ALI RUSTAM DICABAR ISYTIHAR HARTA SEPERTI KERAJAAN SELANGOR

Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka, Imran Abdul Rahman mencabar Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan exco-exconya mengisytiharkan harta masing-masing seperti yang dilakukan oleh kerajaan negeri Selangor.

"Saya cabar Ali dan semua Exco isytiharkan harta mereka bermula dari hari pertama mereka menjadi wakil rakyat sehingga ke hari ini"

"Ada antara mereka yang sudah menjadi Yang Berhormat lebih dari 3 penggal dan kita mahu mereka isytiharkan harta dari mula-mula mereka menang, jangan berdolak-dalih lagi.

Ini penting untuk membuktikan pemimpin kita di Melaka ini bersih dari sebarang penyelewengan, rasuah dan salah guna kuasa".

Imran berkata Datuk Seri Ali jangan hanya sedap bercakap menghentam kerajaan Negeri Selangor tetapi tidak berani untuk mengisytiharkan harta beliau dan exco-exconya sebagaimana yang dilakukan oleh Tan Sri Khalid dan barisan Exconya.

"Jika Ali tidak berani untuk mengisytiharkan hartanya bermakna mungkin beliau bermasalah, sebab itu tidak berani untuk berbuat demikian".

Khalid hari ini mengumumkan bahawa beliau bersama barisan Exconya akan mengisytiharkan harta masing di dalam laman web kerajaan negeri http://www.selangor.gov.my/ bermula esok.

KERAJAAN PR BERJAYA TUNAIKAN JANJI, RAKYAT DAPAT BANYAK KEBAJIKAN BERBANDING DI NEGERI BN

Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Negeri Melaka, Haji Bakrin Sidek menyangkal dakwaan 2 orang pemimpin Umno bahawa kerajaan PR hanya memberikan harapan palsu kepada rakyat.

Bakrin berkata sebahagian besar janji kerajaan PR di kelima-lima negeri PR berjaya ditunaikan walaupun kerajaan tersebut baru memerintah setahun. Ini berbeza dengan kerajaan BN yang sudah memerintah 51 tahun tetapi gagal menangani isu kebajikan rakyat malah mereka semakin ditekan dengan undang-undang 'drakonian' seperti ISA, AUKU, OSA, Akta Polis dan lain-lain.

Menurut Bakrin sebagai contoh kerajaan PR negeri Selangor mejaya menunaikan janji-janji mereka kepada rakyat yang tercatat di dalam manifesto Pilihanraya Umum lalu.

Antara janji-janji yang telah ditunaikan pada Fasa 1 ialah :-

1) Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) di mana setiap anak yang baru dilahirkan mendapat imbuhan RM100 pelaburan bagi semua bayi. Pelaburan itu bertindak sebagai insurans. Pada usia 18 tahun kanak-kanak bakal mendapat dividen berjumlah RM1,500. Sehingag kini sudah 2,000 bayi didaftarkan.Ia dilancarkan pada 1 Ogos 2008

2) Bekalan air percuma sebanyak 20 meter padu pertama. Lebih 1.5 juta isirumah sudah menikmati program ini.Dilancarkan pada 1 Jun 2008

3) Hadiah Anak masuk Universiti sebanyak RM1000. Sehingga ini 4,000 anak-anak Selangor sudah menikmati hadiah ini. Ia dilancarkan pada 1 Julai 2008

4) Caruman Takaful & Perubatan Percuma kepada warga emas. Seramai 31000 warga emas telah mendaftar dan sebanyak RM9.7 juta telah dibelanjakan untuk caruman ini. Pada tahun 2009 kerajaan Selangor memperuntukkan RM20.7 juta untuk caruman ini.

5) Program Peningkatan Hasil daripada Bahan Batuan dan Mineral. Dijangka hasil dari projek ini memberikan jumlah sebanyak RM50 juta kepada kerajaan negeri. Pendapatan kerajaan yang meningkat ini akan disalurkan kembali kepada rakyat. Program ini dimulakan pada 5 September 2008.

6) Pusat Khidmat Krisis Sehenti bagi membantu mangsa-mangsa deraan, seksual dan krisis rumah tangga.7) Tabung Pendidikan Anak-anak pekerja ladang dimulakan pada 31 Ogos 2008 dimana sejumlah RM3 juta diperuntukan untuk program ini.

"Selepas ini kerajaan negeri Selangor akan melaksanakan program dan janji di peringkat Fasa 2,3 dan 4 yang akhirnya akan menunaikan kesemua janji yang didrafkan pada manifesto mereka dahulu" tegas Haji Bakrin.

Beliau yakin kerajaan PR bukan sahaja di Selangor malah negeri-negeri lain akan berjaya menunaikan janji mereka secara berperingkat sebelum tamat pemerintahan penggal ini iaitu 2013.

"Tujuan kerajaan PR untuk merakyatkan kerajaan Insya Allah akan tercapai dengan komitment dan kerja kuat mereka, ditambah lagi dengan polisi kerajaan PR yang tidak membazir, tidak bertolak ansur dengan rasuah dan penyelewengan kuasa".

"Ini berbeza dengan kerajaan BN samada kerajaan pusat atau negeri yang ternyata gagal menangani masalah kebajikan rakyat walaupun telah memerintah 51 tahun lebih. Bakrin berkata program kebajikan seperti di Selangor juga sebahagian besarnya telah dan akan dilaksanakan di negeri-negeri Pakatan Rakyat yang lain.

Malangnya menurut Bakrin, kerajaan pusat dan kerajaan negeri BN tidak mahu mencontohi program-program kebajikan yang dilaksanakan di negeri-negeri PR menyebabkan rakyat di negeri-negeri tersebut terabai kebajikannya.

"Alangkah baiknya jika kerajaan negeri Melaka sendiri meniru dan mencontohi program kebajikan ini" tambahnya.

Umno menjadi jurucakap Sultan?

Saya setuju sangat dengan pandangan dan pendapat rakan blogger kita ini saudara Ajijoi yang menjelaskan bahawa Umno lebih sudu dari kuah sentiasa mendahului Baginda Sultan.

Tulisan Ajijoi di bawah ini :

Sultan Perak tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan semenjak berlakunya rampasan kuasa oleh umno/bn.Tetapi umno/bn telah melantik diri mereka sendiri sebagai jurucakap kepada Sultan Perak apabila setiap hujah Pakatan hanya dapat dibalas umno/bn dengan kata-kata "tiada perkenan Sultan" dan "derhaka kepada Sultan".

Zambry yang masih takutkan bayang-bayang sendiri telah mengeluarkan 2 kenyataan seakan-akan bagi pihak Sultan.Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin tiada hak untuk memohon perkenan Sultan Perak Sultan Azlan Shah bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, kata Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir.

Siapakah Zambry yang berani mendahului Sultan Perak di dalam menentukan siapa yang berhak mengadap Sultan?Dr. Zambry Abdul Kadir menyifatkan tindakan pembangkang membina tugu berbentuk plak di bawah pokok hujan di Medan Istana di sini serta menanam lima batang pokok "sebagai tanda dan kemuncak penderhakaan kepada institusi Raja".

"Tindakan yang dibuat itu adalah simbolik dan secara terang-terangan menunjukkan tindakan penderhakaan kepada Tuanku Sultan dan institusi Raja di Perak."katanya.Pokok yang sebegitu juga menakutkan Zambry sehinggakan pokok juga dituduh menderhaka kepada raja?

Gunakanlah PhD yang kamu ada untuk berhujah secara matang dan berilmiah dalam menegakkan kebenaran tindakan yang kamu lakukan. Janganlah hanya memberikan kenyataan pengecut yang sentiasa berselindung disebalik sultan dan juga dibalik rombongan polis yang sentiasa mengepung kamu daripada berjumpa rakyat.

Segala perlembagaan dan undang-undang negeri Perak telah kamu injak-injak dan robek-robekkan sehingga rakyat tidak tahu lagi yang mana benar dan yang mana palsu.Hentikanlah perbuatan memperguna nama istana kerana ianya akan memburukkan lagi kedudukan istana dimata rakyat. Dan yang paling penting, nama kamu dan umno/bn itu sendiri akan diperingati sebagai pengkhianat yang merosakkan bangsa dan raja melayu di negeri Perak.

BN GAGAL DAPATKAN SATU LAGI KERUSI PARLIMEN IKUT PINTU BELAKANG

PUTRAJAYA: Usaha BN untuk mendapatkan satu lagi kerusi Parlimen secara percuma gagal apabila Mahkamah Persekutuan mengekalkan kerusi Parlimen Bandar Kuching yang dimenangi oleh wakil DAP, Chang Chieng Jen hari ini.

Mahkamah menolak rayuan pengundi terhadap keputusan Mahkamah Pilihan Raya tahun lalu.

Pada 25 September lalu, Mahkamah Pilihan Raya Kuching mengetepikan dengan kos petisyen bagi mencabar pemilihan Naib Pengerusi DAP Chong sebagai Anggota Parlimen Bandar Kuching pada pilihan raya umum 8 Mac.

Dalam pertandingan itu, Chong memperoleh 22,901 undi, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Sim Yaw Yen dalam pertandingan satu lawan satu.
Nasib baik Hakim Mahkamah masih dapat berfikir secara professional tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak jika tidak BN sudah pasti akan berpesta sekali lagi hari ini setelah mereka berkabung lama selepas kekalahan 8 Mac 2008 lalu.

PAMER ASET PERIBADI ONLINE : BERANIKAH KEPIMPINAN BN TIRU KERAJAAN SELANGOR?

Kerajaan Negeri Selangor mengotakan janji untuk menyatakan aset peribadi yang dipunyai oleh Menteri Besar dan Exco-exconya bermula esok di laman web kerajaan negeri www.selangor.gov.my.
Ternyata kerajaan negeri mengotakan janjinya untuk berbuat demikian seperti yang dinyatakan dalam manifesto Barisan Alternatif PRU 2008.
Senarai aset yang akan dipamerkan di dalam laman web itu ialah harta yang diperolehi mereka selepas mengangkat sumpah memegang amanah masing-masing.
Syabas saya ucapkan kepada kerajaan Selangor yang terbukti berani berdepan dengan rakyat tidak sebagaimana kerajaan BN di peringkat pusat atau negeri.
Saya mencabar seluruh kepimpinan kerajaan BN baik di pusat dan negeri melakukan perkara yang sama untuk membolehkan rakyat menilai setiap mereka samada berjuang untuk rakyat atau berjuang untuk mengenyangkan tembolok mereka dan kroni-kroni mereka.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter