03 July 2010

KARPAL KRITIK NEGARA ISLAM PERKARA BIASA, UMNO TOLAK NEGARA ISLAM PERKARA PELIK

Kita tidak pelik jika Pengerusi DAP, Karpal Singh menolak negara Islam kerana beliau bukan beragama Islam dan tidak faham agama Islam sepenuhnya. Tetapi YANG PALING PELIK DAN HAIRAN ialah MENGAPA UMNO MENOLAK NEGARA ISLAM DAN PERJUANGAN ISLAM YANG DIBAWA OLEH PAS.

Sejak sekian lama Umno menentang PAS dan berusaha untuk membunuh PAS siang dan malam tanpa berhenti. Tidak mereka tahu dasar PAS ialah AL-Quran dan Al Sunnah, seruan PAS ialah Allahu Akhbar. Ini semua termaktub secara jelas di dalam perlembagaan dan undang-undang tubuh PAS. TETAPI mengapa Umno masih mahu menentang PAS.

Namun Umno tidak sedar bahawa penentangan Karpal Singh terhadap dasar Islam adalah kerana beliau tidak faham dan tidak pernah belajar agama tetapi pemimpin dan ahli Umno yang mengaku Islam dan sesetengah bergelar Ulama dan Ustaz pula yang menentang PAS - INI SESUATU YANG PELIK.

RAKYAT MUAK DENGAN KERAJAAN NEGERI

Rakyat semakin muak dengan sikap kerajaan negeri yang sering mendakwa Melaka akan menjadi negeri maju tetapi pada hakikatnya pelbagai masalah rakyat masih gagal diatasi.

Saban hari pimpinan kerajaan negeri mendakwa negeri Melaka maju serba serbi tetapi pada masa yang sama masalah banjir terus menghantui rakyat di beberapa tempat di negeri ini. Isu ini telah berlanjutan sejak beberapa lama dahulu dan tidak jelas bila ia akan dapat di atasi.

Lebih malang lagi menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Keroh, YB Khoo Poay Tiong setiap kali isu ini diajukan kepada kerajaan negeri, mereka menjawab tiada peruntukan untuk projek mengatasi banjir ini. Tetapi pada masa yang sama mereka menjalankan projek-projek membazir seperti membina sebuah perhentian bas dengan harga lebih dari RM40,000 sedangkan kosnya hanya lebih kurang RM15,000 sahaja.

Khoo berkata inilah antara penyebab mengapa pelbagai masalah rakyat khasnya banjir terus menghantui rakyat kerana duit rakyat tiris dan pembaziran berlaku di mana-mana.

Seorang penduduk Taman Merdeka, Hamid Omar Othman pula berkata kerajaan negeri hanya pandai menjalankan pembangunan tetapi ianya tidak memberi banyak faedah kepada rakyat sebaliknya ia membazirkan duit rakyat.

"Lihat sahaja bagaimana duit rakyat hangus melalui projek Eye On Malaysia, air terjun Bukit Baru dan lain-lain projek"

"Tetapi masalah rakyat seperti banjir, kesesakan di Hospital Melaka tidak diatasi" ujarnya yang sudah lama terlantar sakit.

02 July 2010

ISU – ISU NEGARA 2 JULAI 2010

Utusan

Politik
UMNO mengecam Penasihat PKR, Anwar Ibrahim kerana hubungannya dengan Yahudi. Beberapa akhbar antarabangsa seperti The Washington Post dan laman web The Evangelical Outpost menyiarkan mengenai pendirian Anwar yang dikatakan anti-Yahudi dan tidak lagi Pro Barat

Sosial
Negara sedang berhadapan dengan krisis moral yang hebat apabila perangkaan menunjukkan 257,000 sijil kelahiran yang dikeluarkan dari tahun 200 hingga Julai 2008 tidak mencatatkan nama bapa. Ini bermakna 2,500 anak luar nikah setiap bulan, 84 kes setiap hari.

Sinar Harian
Politik
Anwar Ibrahim menyelar Ketua Pemuda UMNO kerana menuduhnya sebagai sesumpah luar biasa berikutan kenyataan mengenai pencerobohan Yahudi.

Ekonomi
Ahli Parlimen Seputeh mempertikaikan kenyataan Menteri Pelancongan mengenai kos kerajaan biaya Ekspo Sedunia di Shanghai samada RM 20 juta atau RM 35 juta

CURRENT ISSUES

Utusan
Politik
Naib Presiden UMNO, Shafie Afdal mempertikaikan nisbah pendaftaran pengundi baru 1:40yang disiarkan oleh Berita Harian kelmarin. Statistik daripada SPR, UMNO mendaftarkan jumlah pengundi baru paling banyak iaitu 24,818, diikuti dengan DAP 17,756 dan kemudiannya oleh PAS 16,987.

Politik
FELDA memfailkan tuntutan saman RM 200 juta dan permohonan maaf daripada Suara Keadilan setelah mendakwa ia telah bankrap. KDN pula tidak lagi memperbaharui permit Suara Keadilan yang telah tamat pada 30 Jun 2010 setelah tidak berpuas hati dengan penjelasan akhbar tersebut.

Politik
Generasi Wawasan Generasi FELDA memberikan beberapa cadangan kepada FELDA iaitu menubuhkan Jawatankuasa Perundangan, Jawatankuasa Pelaburan dan menempatkan anak-anak peneroka yang profesional dalam jawatan-jawatan penting syarikat milik FELDA. GWGF juga menafikan dakwaan Suara Keadilan dan ANAK. Pengerusi GWGF ialah Tan Sri Rozali Ismail (Pengerusi Puncak Niaga)

Politik
Operasi pemindahan penduduk Kampung Jalan Pokok Assam, Jelutong kecoh dan akan ditangguhkan selama 3 bulan sehingga Oktober 2010

Politik
Turki dan Israel mengadakan pertemuan rahsia di Brussels untuk menyelesaikan krisis bantuan ke Gaza dan juga usaha untuk membawa Turki dalam Kesatuan Eropah

Sinar Harian
Politik
Khairy Jamaluddin meminta KDN menyiasat laporan muka depan akhbar pertama Suara Perkasa yang meminta supaya Wee Ka Siong ditahan dibawah ISA

Malaysiakini
Politik
Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air serta kerajaan Malaysia mendapat permohonan penangguhan pelaksanaan penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur supaya perjanjian air dan laporan audit diumumkan kepada awam selewat-lewatnya 5 Julai ini.

EVERGREEN ISSUES

Utusan
Politik
Ahli Parlimen Bayan Baru meminta SPRM menyiasat siapa yang menaja kehidupan penyiasat persendirian P.Balasubramiam di London

Politik
Isu mengenai status Malaysia sebagai Negara Islam atau Negara Sekular dimainkan semula oleh media. Malah, isu yang dibangkitkan oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh mengenai cita-cita PAS untuk mewujudkan negara Islam mendapat respon daripada Mursyidul Am dan Ketua Pemuda PAS Pusat.

Sosial
Jumlah kematian akibat demam denggi sepanjang tempoh enam bulan pertama tahun ini meningkat 29 peratus kepada 89 kes berbanding 62 kes bagi tempoh yang sama tahun lalu.

Politik
Presiden baru Filiphina, Benigno Aquino III akan menyambung semula usaha damai dengan ‘puak pemisah’ Islam terbesar MILF dan kumpulan komunis Barisan Demokratik Kebangsaan (NDF)

Berita Harian
Sosial
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyarankan tokoh agama untuk membantu kerajaan mencari pendekatan terbaik untuk menangani gejala pembuangan bayi dan membantu meyakinkan masyarakat Muslim di negara ini untuk menerima subjek pendidikan seks secara formal di sekolah-sekolah


Sinar Harian
Ekonomi
Ahli Parlimen Gua Musang bersetuju untuk mempengerusikan jawatankuasa menuntut royalti dan menilai semula hubungan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri.

Ekonomi
Menteri Pertahanan menjelaskan bahawa isu pembelian kapal selam Scorpene tidak perlu dibawa ke SPRM kerana ia tidak bercanggah dengan prosedur dan telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan

Malaysiakini
Politik
Peguam P.Balasubramaniam, Americk Singh Sidhu berkata kos pembiayaan lawatan ke London berjumpa dengan SPRM adalah bersumberkan daripada Deepak Jaikishan, ahli perniagaan karpet dan isteri PM, Rosmah Mansor

POLICY ISSUES

Utusan
Sosial
Keputusan mengenai pemansuhan UPSR dan PMR akan diumumkan pada tahun ini.

Politik
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Mohamed Nazri Aziz mengatakan bahawa kerajaan negeri tidak boleh melantik penasihat undang-undangnya sendiri bagi menggantikan penasihat yang dilantik oleh Peguam Negara. Pelantikan harus dibuat berdasarkan syor oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Undang-Undang

Berita Harian
Sosial
Mufti Perak menyarankan kerajaan agar menimbangkan subjek moral dan agama Islam sebagai syarat wajib lulus SPM

Malaysiakini
Ekonomi
Peruntukan untuk 222 kawasan pilihanraya akan ditambah RM 500,000 lagi dan ia menelan belanja sebanyak RM 111 juta menurut Nazri Aziz

Politik
Draf pindaan Akta Orang Asli (Akta 134) masih belum diberikan kepada masyarakat orang Asli untuk dinilai meskipun ia akan dibentangkan pada sesi Parlimen akan datang

RESERVED ISSUES

Utusan
Ekonomi
NGV Tech Sdn Bhd, sebuah syarikat milik Bumiputera untuk membina kapal-kapal perang TLDM berikutan prestasi dan kemampuan mereka sebelum ini yang telah membina 227 kapal seluruh dunia. Pengerusi Eksekutifnya ialah Zulkifli Shariff.

Ekonomi
Proton Holdings masih lagi mencari rakan strategik yang baru selepas Volkswagen AG dari Jerman di New York menolak. Walaubagaimanapun, Proton sedang melakukan kerjasama dalam beberapa bidang iaitu enjin dan komponen dengan Mitsubishi serta usaha sama serantau dengan China dan Iran

Ekonomi
Keuntungan Petronas merosot 23 peratus bagi tahun kewangan 31 Mac 2010. Ia berikutan permintaan yang lemah dan kenaikan harga minyak mentah dunia

Sinar Harian
Politik
Jawatankuasa PKR telah mengambil tindakan menghantar surat tunjuk sebab dan menggantung keanggotaan Timbalan Ketua Cabang Keadilan Kuala Selangor kerana menyerang kepimpinan parti secara terbuka

Sumber : Lajnah Penerangan PAS Pusat.

PEMILIH 1:40 : PEMUDA UMNO BERBOHONG?

Pemuda Umno berbohong menyatakan bahawa nisbah pemilih baru yang didaftarkan antara Melayu dan bukan Melayu adalah dengan nisbah 1:40.

Malaysiakini melaporkan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjelaskan jumlah sebenar pendaftaran bagi pemilih baru antara Melayu dan bukan Melayu adalah dalam nisbah 2:1, bukannya 1:40 seperti yang didakwa seorang pemimpin Pemuda Umno baru-baru ini.

Menurut pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (kanan) nisbah dua Melayu dan 1 bukan Melayu itu dikira berdasarkan lebih setengah juta pendaftaran baru sejak suku tahun pertama 2008 hinggalah suku tahun pertama pada tahun ini.

"Tanyalah dia (Pemuda Umno) daripada mana dia dapat (nisbah 1:40)?" katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Isnin lalu, Berita Harian melaporkan kajian biro keahlian dan daftar pemilih pergerakan itu mendapati nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak pilihan raya umum 2008 sehingga bulan ini adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu.

Terbukti Pemuda Umno memang suka berbohong dan membuat cerita karut marut. Rakyat khasnya pemuda dan pemudi mesti menilai semula sokongan dan kepercayaan mereka kepada pemuda Umno yang sering berbohong dan membuat kenyataan mengelirukan.

TANDA PILIHANRAYA DAH DEKAT

BN mendakwa penerimaan rakyat kepada Najib meningkat hingga 70 %

Najib buat kenyataan bahawa tarikh PRU 13 akan mengejutkan semua pihak

Serangan bertalu-talu kepada pimpinan PR khasnya Anwar, Tuan Guru Nik Aziz dan pimpinan DAP

Serangan bertalu-talu kepada kerajaan negeri PR

Bajet tambahan untuk setiap kawasan parlimen sebanyak RM500,000 setiap kawasan.

Permit Suara Keadilan digantung

Ceramah PAS dikacau dan diganggu Umno

PERUNTUKAN RM500,000 UTK AHLI PARLIMEN TANDA PILIHANRAYA MENGEJUT?

Kerajaan menyediakan pertambahan peruntukan RM500,000 untuk kawasan pilihan raya, tetapi Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz menafikan akan berlaku pilihan raya mengejut.

Tanda-tanda pilihanraya mengejut sudah dihidu oleh pelbagai pihak apabila Najib yakin dengan penerimaan rakyat terhadap dasar dan peribadinya sendiri. Petunjuk dari survey pihak tertentu menunjukkan bahawa rakyat didakwa menerima Najib dengan baik. Kira-kira 70 % dikatakan setuju dan menyatakan dasar-dasar Najib adalah baik dan terbaik. Najib pun apa lagi terangkat ........umpama masuk bakul angkat sendiri.

Selepas itu Najib membuat kenyataan bahawa tarikh pilihanraya umum ke 13 akan mengejutkan semua pihak.

Kini satu lagi tindakan mengejut kerajaan iaitu menambah peruntukan sebanyak RM500,000 lagi untuk setiap kawasan parlimen.

Itu tandanya pilihanraya mengejut akan berlaku????? Tunggu dan lihat ....yang penting kerja mesti kita teruskan jangan berundur lagi...setiap saat adalah berharga

UMNO ALIH ISU UNTUK SELAMATKAN DIRI

Hakikatnya Umnolah yang sebenarnya sahabat baik Yahudi sehingga mereka tidak berani bertindak berani terhadap negara Haram Israel dan sekutunya Amerika. Usul di parlimen yang mereka bentangpun berlapik dan tidak setegas yang dimahukan oleh rakyat.

Kini setelah mereka tersepit dengan isu APCO mereka cuba mengalihkan isu dengan menuduh Anwar sebagai kuncu Yahudi dan sahabat baik Yahudi.

Rakyat sebenarnya sudah faham benar dengan sikap Umno dan mereka kenal benar siapa sebenarnya Umno dan pemimpinnya. Rakyat tahu siapa yang mengadakan pertemuan secara sulit dengan pimpinan Yahudi.

01 July 2010

SCORPENE : JERUNG TERLEPAS, BILIS MASUK JARING

Isu pembelian kapal selam Scorpene tidak perlu dibawa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kata Menteri Pertahanan, Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, ini kerana pembelian kapal selam itu dibuat mengikut prosedur yang sepatutnya, malah kos pembelian kapal selam buatan Perancis bernilai kira-kira satu bilion euro pada tahun 2002 itu mendapat kelulusan Kementerian Kewangan.

"Pembelian dibuat mengikut apa yang ditetapkan prosedur, semua langkah diikuti sebaik-baiknya," katanya kepada media selepas melepaskan peserta Ekspedisi 1Malaysia ke Kota London di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai pembelian kapal selam itu
yang dilaporkan oleh sesetengah media membabitkan pembayaran komisen bernilai kira-kira 114 juta euro kepada syarikat di Malaysia.

TUTUP JANGAN TAK TUTUP. SEKALI LAGI JERUNG TERLEPAS, BILIS JUGA YANG MASUK JARING

VIDEO CERAMAH UMNO GANGGU CERAMAH PAS

Video ceramah PAS diganggu Umno pada Selasa lalu di Pejabat PAS Bukit Baru Dalam boleh diikuti dengan Klik di sini

CERAMAH DR HARON DIN 6 JULAI DI MELAKA

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datok Prof Dr Haron Din akan menyampaikan Ceramah Umum beliau Kg Solok Gaong pada 6 Julai Selasa pada jam 9 malam.

Seluruh rakyat dijemput hadir bagi mendengar amanat dari Ulama’ terkenal ini.

JANGAN TERLEBIH MARAH NANTI HANGUS, JANGAN TIADA MARAH NANTI DAYUS

Marah adalah kurniaan dari Allah S.W.T. Ia adalah sifat tabi’I manusia yang dijadikan oleh Allah untuk manusia.

Semua sifat yang dijadikan Allah ada guna dan manfaatnya kepada manusia itu sendiri.
Bila perlunya marah?

Marah perlu bila kedaulatan dan hak kita dirampas dan diusik. Contohnya bila Islam dihina, nyawa diancam, keturunan dikacau, harta kita hendak dirampas, maruah diperkotak katikkan dan sebagainya. Dalam keadaan itu marah wajib ada pada kita kerana kita mesti mempertahankan hak dan kedaulatan agama dan diri kita sendiri. JIKA KITA BERDIAM DIRI MAKSUDNYA KITA DAYUS.

Marah perlu diurus bagi memastikan kita tidak marah tidak tentu pasal. Kadang-kadang kita marah bila kita dikritik sedangkan kritikan itu mungkin nasihat yang membina dari musuh dan sahabat kita. Allah mengilhamkan idea dan kritikan di dalam minda musuh dan sahabat supaya mengkritik kita. Jadi jangan kita marah tidak tentu pasal tanpa mengkoreksi diri kita sendiri.

Sumber dari Motivasi Pagi IKIM.FM (Ustaz Fahrul Mohd Joei) – Telah diedit berdasarkan kefahaman dan ingatan blogmaster yang mendengar rancangan tersebut pagi ini.

30 June 2010

AWAS! HARGA BARANG KAWALAN AKAN NAIK – SALAHUDDIN

Harga barangan kawalan akan dinaikkan oleh kerajaan BN bagi menampung ‘kerugian’ mereka kerana menarik balik lessen judi bola baru-baru ini.

Naib Presiden PAS, YB Salahuddin Ayub berkata kerajaan akan ‘membalas dendam’ kepada rakyat yang bangkit menentang pemberian lesen judi bola dengan menaikkan harga barang kawalan seperti tepung, gandum, gula dan sebagainya.

Langkah ini kemungkinan besar akan dilakukan kerana kerajaan gagal mendapat wang yang banyak hasil dari cukai judi bola yang dibatalkan lesennya kerana penentangan rakyat.

“Awas semua rakyat kerajaan akan menaikkan harga barang kawalan bagi menampung kerugian kerana lesen judi bola dibatalkan, kerajaan sudah pasti marah dan berang dengan rakyat”

“Itulah sahaja jalan paling mudah untuk kerajaan mendapat wang dengan segera, akhirnya rakyat akan menjadi mangsa” ujar Salahuddin.
Beliau berkata demikian pada ceramah anjuran PAS Kawasan Bukit Katil di Pejabat PAS Bukit Baru Dalam malam tadi.

PAS PELAWA ALI RUSTAM BERDEBAT

Bukit Katil : Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Cikgu Yusof Wahab mempelawa Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam supaya berdebat dengan kepimpinan PAS dan PR Negeri Melaka atau pusat atas apa juga isu samada isu negeri atau isu nasional demi memberikan kefahaman kepada rakyat negeri ini.

Yusof berkata idea untuk mempelawa Mohd Ali berdebat ini timbul berikutan insiden Umno mengacau ceramah PAS Selasa lalu di mana Ketua Menteri sendiri turun padang menganggu ceramah PAS yang telah lama diaturkan. Umno secara tiba-tiba mengadakan tayangan layar besar siaran langsung Piala Dunia dan ceramah Ketua Menteri di sebelah tempat ceramah PAS.

Menurutnya bagi memberi peluang kepada Ketua Menteri menjawab hujah-hujah PR di hadapan rakyat alangkah baiknya kalau adakan debat secara professional di hadapan rakyat.

“PAS Bukit Katil bersedia menjadi tuan rumah kepada debat itu atas apa juga tajuk yang dipilih oleh Umno dan dipersetujui oleh PAS”.

“Kami bersedia untuk mencarikan tempat, masa dan ahli panel yang sesuai bagi berdepan dengan Ketua Menteri, rakyat Melaka memang menantikan perdebatan ini yang tidak pernah berlaku sebelum ini”. Ujar Yusof.

Beliau berkata rakyat Melaka memang dahagakan maklumat dan fakta terkini tentang isu-isu setempat seperti isu banjir, isu Melaka Maju 2010, isu Eye On, isu Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam dan lain-lain.

“Umno/BN seringkali berdolak-dalik dalam apa juga isu dan mereka sering menyatakan PR mengelirukan rakyat, jadi lebih baik kita berdebat di depan rakyat dan member peluang kepada rakyat bertanya dan berbincang dengan kita” tambah Yusof.
PAS Bukit Katil kata beliau memberikan masa selama seminggu kepada Ali Rustam untuk menjawab pelawaan ini, jika tiada jawapan kami akan menghantar surat rasmi kepada Ketua Menteri mempelawa beliau berdebat dengan wakil PAS dan PR Negeri atau Pusat dalam isu-isu yang membabitkan kepentingan rakyat.

“Tidak ada gunanya kita bercakap dan melaung-laung dari jauh lebih baik kita duduk sekali, berdebat dan berbincang bersama di depan rakyat bagi merungkaikan apa juga masalah dan kerumitan yang timbul’ ujar Yusof.

Menurutnya Ketua Menteri dan Umno negeri boleh menghubungi PAS Bukit Katil melalui talian telefonnya 013-2186886 atau email penjana@gmail.com.

KACAU CERAMAH PR : ALI RUSTAM JATUHKAN MARTABAT SENDIRI DAN KEBUDAK-BUDAKKAN

Ketua Menteri, Mohd Ali Rustam jelas tidak belajar dari kesilapan lalu apabila mengulangi perangai lamanya mengacau ceramah PAS. Malam tadi, beliau dan kuncu-kuncu mengadakan ceramah bersebelahan dengan ceramah PAS di perkarangan Pejabat PAS Bukit Baru Dalam. Perangai busuk ini pernah mereka lakukan semasa menjelangnya Pilihanraya Umum 2004 sehingga ceramah Tuan Guru Presiden PAS dikacau oleh Ali RUstam di Hamas, Jasin.

Ceramah PAS yang diaturkan sejak beberapa minggu lepas pada mulanya dikacau dengan tayangan slide perlawanan bolasepak Piala Dunia antara Jepun dan Paraguay. Mereka sengaja membesarkan ‘suara’ siaran langsung tersebut sehingga membingitkan telinga para hadirin yang mendengar ceramah.

Difahamkan program siaran langsung perlawanan bolasepak dan ceramah Umno/BN itu dianjurkan secara ad-hoc semata-mata untuk menganggu ceramah PAS.
Tidak lama kemudian mereka menutup siaran langsung tersebut dan mula mengadakan ceramah bagi menganggu ceramah PAS.

Penceramah pertama di pihak PAS ialah ADUN DAP Ayer Keroh iaitu YB Khoo Poay Tiong. Manakala penceramah mereka ialah Gan Tian Loo, Pengerusi MCA Melaka.
Dalam ceramahnya Khoo mencabar penceramah Umno supaya tampil untuk berdebat dengannnya di hadapan rakyat bagi menjelas pelbagai isu yang sedang hangat diperkatakan sekarang.

Selepas itu Naib Presiden PKR, Mustafa Kamil Ayub menyampaikan ceramah beliau. Ketika ini Ketua Menteri Ali Rustam mula berceramah.
Suasana menjadi semangat panas apabila Mustafa membangkitkan isu siapa sebenarnya pengkhianat Melayu samada PR atau BN.

“Pengkhianat Melayu bukannya PKR, PAS hatta DAP tetapi Umno/BN lah pengkhianat sebenar”.

“Siapa yang menghancurkan Bahasa Melayu dengan dasar PPSMI, siapa yang mempermainkan agama dengan menghalalkan judi bola, siapa yang menggadaikan tanah KTM kepada Singapura”soal Mustafa.
Seterusnya YB Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS mengambil gilirannya sebagai penceramah terakhir PAS sementara Ali Rustam meneruskan ceramah beliau.
Salahuddin memulakan ceramahnya dengan mengungkit cerita rasuah yang melibatkan Ali Rustam.
“Semua orang tahu bahawa Ketua Menteri tuan-tuan telah disabitkan kesalahan rasuah oleh Jawatankuasa Disiplin Umno ketika bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan yang lalu”.

“Ali Rustam menggunakan duit untuk merasuah perwakilan bagi memenangi jawatan Timbalan Presiden, semua orang tahu” tegas Salahuddin.
Beliau turut membangkitkan pengkhianatan Najib dan kerajaan BN yang membelanjakan RM77 juta yang dibayarkan kepada Syarikat Yahudi APCO semata-mata untuk menaikkan imej Najib dan BN

“Wang sebanyak itu digunakan sebagai bayaran untuk Najib bagi mengajarnya cara-cara memilih baju untuk dipakai, tali leher warna apa untuk dipakai, cara senyum dan sebagainya”

“Kami Ahli-ahli Parlimen PR dan rakyat tidak akan menghalalkan wang kami satu sen pun untuk dibayar kepada APCO’ ujar Salahuddin.

Salahuddin juga turut mengajak rakyat mengutuk sikap kerajaan BN yang sanggup menggadaikan kepentingan dengan Negara dengan menyerahkan tanah KTM kepada Singapura dan lubuk minyak Blok L dan M kepada Berunai.

“Otak pemimpin BN macam bola cantik diluar kosong di dalam sebab itu mereka sanggup menggadaikan kepentingan dan kedaulatan Negara kepada negara luar”.
“Sama juga dengan otak Ketua Menteri tuan-tuan macam otak bola, kita ceramah dia ganggu” tambah Salahuddin.

Beliau mengajak Ali Rustam supaya berdebat dengannya secara ‘live’ dan disiarkan di dalam Televisyen bukannya bercakap dari jauh.

Ternyata perangai Ali Rustam dan kuncu-kuncunya ini benar-benar menjatuhkan martabat beliau dan tidak langsung melambangkan sikap matang dan professional seorang Ketua Menteri.

Malah dalam ceramahnya itu beliau sering bertanya kepada hadirin, apa yang diperkatakan oleh penceramah Pakatan Rakyat.

“Apa dia cakap, apa dia cakap” itulah yang sering diulangi oleh Ali dalam ceramahnya.
Salahuddin juga mempersoalkan kredibiliti Ketua Menteri kerana sering tergelak dan berceramah umpama seorang yang tidak waras dengan merapu.
“Macam ini ke seorang pemimpin dan Ketua Menteri, cakap sikit gelak cakap sikit gelak” soal Salahuddin.

Rata-rata orang ramai yang hadir pada ceramah malam tadi mengeleng-ngelengkan kepala dengan sikap kebudak-budakan Ketua Menteri dan Umno yang menjatuhkan martabatnya sendiri dengan menganggu ceramah PAS dan PR.

“Tak layak langsung jadi Ketua Menteri, macam budak-budak’ ujar Latip dari Bukit Baru.

“Umno dah menggelupur dan takut bayang-bayang sendiri, Ketua Menteri pun dah jadi budak-budak” kata Zizan dari Bachang.

29 June 2010

20 OKTOBER 2010 (20/10/2010), MAMPUKAH MELAKA MENJADI NEGERI MAJU

Kerajaan negeri Melaka memilih tarikh 20 Oktober 2010 (20/10/2010) untuk mengumumkan bahawa Melaka telah mencapai status negeri maju. Persoalannya mampu Melaka mencapai status negeri maju sedangkan terlampau banyak masalah yang masih belum diatasi oleh kerajaan negeri.
Antara masalah utama ialah :-
i) Masalah banjir yang terus melanda banyak kawasan bila hujan lebat
ii) Masalah maksiat dan social yang terus membelenggu negeri ini
iii) Hutang negeri Melaka kepada kerajaan pusat masih di tahap tinggi
iv) Dasar diskriminasi dan pilih kasih pimpinan negeri ini terhadap PR dan rakyat yang menyokong PR yang tidak melambangkan minda kerajaan negeri yang maju
v) Masih ramai rakyat miskin dalam ertikata sebenarnya jika paras garis kemiskinan ialah pendapatan isirumah sebanyak RM1,500 bukannya RM750.

28 June 2010

DAFTAR AUTOMATIK SECARA ONLINE SELESAI SEMUA MASALAH

Berita Hairan hari ini memuatkan berita bahawa nisbah kaum yang mendaftar sebagai pemilih baru 1:40 antara Melayu dan Bukan Melayu memang sesuatu yang tidak memelikkan. Ini kerana pemuda dan pemudi Melayu memang tidak mengambil pusing tentang kepentingan mendaftar sebagai Pemilih. Mereka leka dengan hiburan dan keseronokan yang ditaja digalakkan oleh kerajaan BN sendiri.

Selain itu ramai remaja dan pemuda melayu yang menjadi mat dan minah rempit juga ramai yang mendiami Pusar Serenti dan terjebak dengan dadah.

Ini berbeza dengan pemuda-pemudi bukan Melayu yang sedar betapa pentingnya mendaftar sebagai pemilih. Mereka tahu dan sedar impak dan kesannya mendaftar sebagai pemilih sebab itu mereka segera mendaftar sebagai pemilih apabila umur mereka mencapai 21 tahun.

Bagi blog ini hanya satu sahaja cara untuk mengatasi masalah ini iaitu SPR diberi kuasa untuk mendaftar pemilih secara automatik di mana pangkalan data mengenai semua rakyat Malaysia yang berumur 21 tahun boleh diperolehi terus dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Masalahnya sekarang kita berasa hairan dan pelik mengapa kerajaan tidak mahu memberikan kuasa kepada SPR dan JPN untuk menjalankan pendaftaran secara automatik seperti yang telah lama dituntut oleh BERSIH dan Pakatan Rakyat

ULAMA TERKENAL HANYUT DALAM UMNO, MAMPUKAH ULAMA MUDA UBAH UMNO

Ramai ahli dan penyokong PAS mencabar ulama muda yang menyertai UMNO supaya menghapuskan budaya rasuah/politik wang, budaya berjuang untuk projek, budaya untuk kepentingan diri sendiri yang sudah menjadi darah daging dalam UMNO selama ini.

Selain itu mereka juga mahukan Ulama' muda mengubah perlembagaan Umno dan dasar perjuangan Umno dari nasionalis dan pragmatis kepada dasar Islam.

Dan juga jangan lupa, ulama' muda mesti dapat mengubah seluruh pemimpin Umno supaya komited dengan tuntutan agama khususnya bab menutup aurat dan akhlaq.

Seperti kemasukan ulama-ulama sebelum ini seperti Yusof Nor, Hamid Othman, Nakhaie Ahmad, Hamid Zainal Abidin, Abdullah Md Zin, Mashitah, Jamil Khir dan lain-lain mereka hanya duduk dalam Umno/Barisan Nasional (BN) dan tidak boleh hendak berbuat apa.

Kalau ulama dan Ustaz yang terkenal tidak mampu mempengaruhi sebarang keputusan yang diambil oleh kerajaan di semua peringkat macamana dengan Ulama muda tersebut, mampukah mereka mengubah Umno/BN.

CUCI TONG NAJIS DENGAN MASUK KE DALAMNYA, BETUL KE CARA TU???

Salah seorang yang dikatakan Ulama yang masuk menjadi ahli Umno iaitu Fadlan Mohd Othman berkata bahawa kemasukan mereka ke dalam UMNO telah dilakukan selepas pelbagai perbincangan dan penelitian dibuat termasuk mengambil pandangan ulama yang lebih senior.

Tujuan utama mereka memasuki UMNO adalah untuk berdakwah dari dalam, untuk kebaikan ahli-ahli UMNO yang kami rasakan amat subur untuk proses peningkatan ilmiah, keagamaan dan kerohanian.

Seterusnya beliau berkata mereka hanya ingin mengambil peluang dan menerima janji pihak atasan UMNO yang ada menawarkan ruang luas untuk kami berdakwah. Dengan izin Allah jua, kami akan berusaha sedaya upaya untuk menepati prinsip Ahli al-Sunnah wal-Jama‘ah dalam menyebar kebenaran dan berdakwah.

Seperti kata Prof Hamirdin di dalam blognya bahawa jawapan yang diberikan Fadlan sama dengan jawapan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika beliau menyertai Umno di awal tahun 80-an. Selepas dinasihati oleh sahabat-sahabatnya Anwar berkeras untuk masuk Umno dan yakin akan dapat memperbaiki Umno. Akhirnya lihatlah apa yang terjadi kepada Anwar. Nampaknya Fadlan cuba mengikut jejak langkah Anwar.

Bukan mudah untuk mencuci tong najis. Apatah lagi kalau kita mencucinya dengan masuk ke dalam Tong Najis sudah pasti kita akan terpalit sama dengan najis dan akan busuk dan membusukkan semua orang.

HAJI HUSSIN JANGGI JASAMU DIKENANG

Pagi Ahad lalu kita mendapat satu lagi berita sedih apabila Ketua PAS Cawangan Bukit Piatu, Haji Hussin Janggi pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya. Beliau cedera parah apabila terlibat dalam kemalangan jalanraya di Jalan Bukit Baru - Duyong petang Sabtu lalu.

Diberitakan beliau baru pulang dari menghadiri kenduri walimatul urus anak Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka Dr Khatijah Jumangat. Beliau telah dilanggar oleh seorang penunggang motosikal ketika beliau menunggang motosikal melintasi jalan tersebut untuk pulang ke rumahnya di Bukit Piatu.

Semasa hayatnya beliau menghabiskan sebahagian besar hidupnya berbakti kepada perjuangan Islam sebagai Ketua PAS Cawangan dan Pengerusi PASTI Bukit Piatu. Beliau telah diamanahkan sebagai AJK PAS Kawasan Bukit Katil beberapa penggal.

Kehilangan beliau amat dirasai oleh seluruh pencinta perjuangan Islam dan PASTI Bukit Piatu.

Semoga roh Allahyarham Haji Hussin ditempatkan bersama para anbia, syuhada dan solihin. Al Fatihah.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter