20 July 2013

YAHUDI SIFATKAN AS SISI SEBAGAI HERO


Cinta Rakyat Israel kepada As Sisi yang 'Mulia']

Akhbar 'Middle East Monitor' menyebut bahawa duta Israel telah menyatakan sekembalinya beliau dari Kaherah, "Sesungguhnya semua rakyat Israel memandang General Abdul Fattah As Sisi sebagai seorang hero nasional untuk semua orang yahudi.

Perkara ini disahkan lagi apabila beliau juga menyatakan demikian di dalam radio Israel bahawa As Sisi bukan seorang hero national bagi negara Mesir tetapi hero bagi seluruh kaum yahudi di Israel dan seluruh dunia.

Sumber : نبض رابعة

KERAJAAN CAP AYAM ; BERSELINDUNG DENGAN ISTILAH HARGA SYILING

KERAJAAN CAP AYAM ..... kata orang kampong

Modus operandi :
Tambang bas - harga naik 30%
Rakyat bising... ok kerajaan naikkan 10% sahaja... kesimpulannya tambang bas berjaya naik secara rasmi...


Ayam - sebelum ramadhan rm 6.50 sekilo
Masuk ramadhan naik sehingga rm8.80
Rakyat bising.... ok... kerajaan tetapkan harga siling rm7.70 sekilo.... 

kesimpulannya harga ayam berjaya naik secara rasmi. ..

kerajaan cap ayam berselindung dengan istilah harga syiling untuk naikkan harga barangan dan perkhidmatan.

Lama-lama nanti rakyat akan panggil kerajaan cap ayam dengan istilah baru kerajaan harga syiling.

PRK KUALA BESUT : KAIN BATIK TERUS JADI UMPAN


Semasa menyantuni pengundi diperkampungan Pulau Perhentian semalam...squad sayang Wanita UMNO dikala itu sedang mengedarkan "buahtangan" untuk penduduk pulau perhentian.

Isi kandungan buahtangan untuk penduduk pulau diisi dalam beg kertas yang tertera gambar MB umno trengganu adalah hadiah yang kerap dihantar ketika musim kempen pilihanraya...

Umno masih setia mengunakan taktik lama mengaburi mata pengundi pulau...kain batik sejak dulu tetap jadi pilihan!!!kalau tak percaya,sila tengok gambar yang dipaparkan!!! 

~ Abusiraj 

HIMPUNAN DI DEPAN KOMPLEKS PENGAWAL REPUBLIK

Sekarang : Di hadapan kompleks Pengawal Republik. 

Kemenangan itu tidak pernah dijanjikan senang. Hanya yang benar-benar ikhlas sahaja akan bertahan. Semoga Allah kekalkan hati-hati kita demi agamanya, tanpa sekelumit niat lain di hati kita melainkan demi keredhaan Allah semata.

Sumber : Gehad El-Haddad


Suasana di Medan An-Nahdhah sekarang.

Sumber : شبكة نبض الاخوان

19 July 2013

MESIR ; AMERIKA LAKNATULLAH BERDOLAK DALIK


Amerika mengecam tindakan tentera Mesir tetapi masih berdalih untuk mengakui apa yang berlaku merupakan satu rampasan kuasa dan bantuan kewangan masih terus diberikan kepada tentera Mesir.

Amerika terus berselindung dengan topeng 'hero' yang kononnya menolak tindakan tentera tetapi masih membantu mereka.

Sumber : Twitter Ikhwanweb

PERARAKAN SOKONG MURSI DI MANSOURAH

Ribuan telah berarak di Mansourah bagi menentang rampasan kuasa tentera yang berlaku dan menuntut Dr Mursi dikembalikan. Mereka tidak akan berundur selagi tuntutan mereka tidak dipenuhi. 

Mereka melaung-laungkan slogan,"Berambus kau wahai Sisi,Kami bersamamu wahai Mursi !". 

Beberapa orang samseng upahan bertindak membaling batu ke arah pro-Mursi. 

Sumber : شبكة نبض الاخوان 

KUALA BESUT : BERAT NANANG POLITIK PUNYA PASAL SOLAT PUN TAK BOLEH

Orang Islam dihalang bersolat di masjid. Memang suatu perkara yang mustahil boleh berlaku di negara Malaysia. Tetapi itulah yang terjadi apabila seorang yang bernama Nik Abdul Aziz Nik Mat (Tuan Guru Dato Bentara Setia) dihalang dari mendirikan solat di Masjid TUDM Gong Kedak. Apa puncanya, sudah tentu tidak lain dan tidak bukan sebab takutnya pihak tertentu kepada pengaruh Tuan Guru sehingga mereka berani menghalang orang untuk bersolat di Rumah Allah.

Harakahdaily hari ini melaporkan bahawa Hasrat Tuan Guru Datuk Nik  Abdul Aziz Nik Mat menunaikan solat Maghrib di Masjid Kem Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Gong Kedak malam tadi tidak kesampaian. Berat nanang puak ini.

Kehadiran mantan Menteri Besar Kelantan ke masjid berkenaan di atas undangan pihak tertentu.

Dan persetujuan juga telah dicapai pihak pengurusan masjid bagi membenarkan bekas Menteri Besar Kelantan bertandang ke masjid berkenaan.

Kebajikan Rangkaian Bekas Tentera (Kerabat) Cawangan Kelantan, Mejar (B) Yusoff Ali berkata, memang pada awalnya telah dipersetujui bagi membolehkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz menunaikan solat di masjid berkenaan.

Bagaimanapun katanya, pada saat-saat akhir kebenaran ditarik balik kemungkinan atas arahan pihak atasan.

Kata beliau tidak sepatutnya dilarang mana-mana pihak datang ke masjid berkenaan, memandangkan sebelum ini pemimpin utama Umno juga bebas datang ke situ.

“Kita faham kerana pegawai di kem berkenaan semuanya kawan-kawan saya yang pernah khidmat bersama di TUDM sebelum ini, namun kerana tekanan atasan mereka tidak dapat berbuat apa-apa,” katanya ketika ditemui di lokasi ceramah di Kampung Beris Pak Abu malam tadi.

Hadir sama pada ceramah itu Mursyidul Am, Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Setiausaha Majlis Syura Ulamak, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh,  Ketua Dewan Ulamak PAS Terengganu, Datuk Hussin Awang dan Presiden Kerabat, Kol (B) Nazari Mokhtar.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga memberitahu beliau tidak dibenarkan solat di masjid tersebut biar pun pada ada persetujuan diberi. 

Menurut penduduk sejak hari penamaan calon pada Jumaat lepas masjid di kem TUDM Gong Kedak diadakan majlis berbuka puasa setiap hari sehingga sekarang.

Mereka juga melahirkan rasa hairan sedangkan sebelum ini tidak pernah diadakan majlis berbuka secara besar-besaran setiap hari di kem berkenaan, yang turut terbuka kepada penduduk tempatan.

Terdapat banyak khemah yang lengkap dengan meja dan kerusi disediakan di bahagian belakang masjid TUDM.

KUALA BESUT : CALON PAS ANTARA KONTRAKTOR TERBAIK


PETALING JAYA: Walaupun hanya berkelulusan SPM, calon PAS Kuala Besut  Endot@Azlan Yusof mendakwa beliau merupakan antara kontraktor terbaik di Kelantan.

“Saya berkelusan SPM sahaja tetapi sijil bukan penentu segala-galanya. Bukan sijil jadi ukuran, bukan wajib ada. Saya tak sekolah tetapi boleh menjadi kontraktor terbaik di Kelantan.

“Buat tahfiz sains RM11 juta, buat dulu 100%, baru kerajaan bayar secara berperingkat.

“Orang ngaji sekolah tinggi, ada kontraktor macam saya, satu dua projek fail (gagal), dia ngaji Amerika,” katanya.

Bendahari PAS Besut itu akan menentang calon BN Tengku Zaihan Cheku Abdul Rahman pada 24 Julai ini.

Dalam pada itu, Che Long menambah, beliau berjanji akan berkhidmat kepada rakyat jika menang pada 24 Julai ini.

“Saya berjanji kepada parti, jika dipilih, jika menang saya akan berkhidmat kepada rakyat.

“Che Long tidak mahu menjadi wakil rakyat yang berdosa,” katanya lagi.

~ FMT

PAMPLET PRO DR MORSI DIEDAR


[Pamplet Pro Mursi yang diedarkan semalam semasa perarakan di Jalan Qasr el Aini]

“Kepada keluarga dan saudara-saudara senegara kami”

Ingin kami tegaskan kepada kalian, sesungguhnya pendirian kami untuk berdiri menentang rampasan kuasa ini tiadalah melainkan ingin mempertahankan legitimasi perlembagaan dan kedaulatan demokrasi yang terzahir melalui :

1. Presiden pilihan rakyat melalui sistem demokrasi.
2. Perlembagaan yang dibina hasil persetujuan rakyat.
3. Dewan Syura (salah satu komponen bagi badan legislatif di Mesir)

Inilah yg dikatakan sebagai ekspresi sebenar kehendak majoriti rakyat yang kini dinafikan oleh pihak kudeta dan konco- konconya untuk dilaksanakan. Jadi mereka telah membubar dewan rakyat
kemudian berkonspirasi dalam menjayakan rampasan kuasa yang telah menculik Presiden dari rakyat mereka, tidak cukup sekadar itu lalu dibubar pula dewan syura seterusnya diikuti dgn penggantungan perlembagaan.

Apa yang lebih teruk ialah, seluruh majoriti rakyat kini dipaksa utk tunduk terhadap kehendak golongan-golongan minoriti yang berkepentingan yang tanpa segan dan silu melantik dari kalangan mereka Presiden dan anggota kabinet serta menggantikan perlembagaan dengan yg baru tanpa mendapat mandat dan persetujuan rakyat.

Pada hari-hari sebelum berlakunya rampasan kuasa, sabotaj telah dirancang dan telah menyebabkan berlakunya krisis- krisis seperti krisis petrol, diesel dan elektrik yang telah berjaya dijadikan umpan untuk mencetus kemarahan dan kebangkitan rakyat ; yang akhirnya keluar membanjiri jalanan pada 30 Jun yang lepas. Satu demonstrasi yang tidak menjangkau tempoh sehari namun dicanang oleh media-media Pro Kudeta sebagai 'Revolusi Rakyat'.

Lantas keadaan ini seolah- olah berjaya menarik perhatian pihak tentera yang prihatin terhadap keselamatan dan kehendak rakyat, namun pihak tentera hanya menutup sebelah mata serta tidak menghiraukan keberadaan jutaan rakyat (sejak 28 Jun hingga ke hari ini) yang membanjiri seluruh medan di seluruh pelosok negara; demi menyatakan sokongan mereka terhadap demokrasi dan Presiden yang telah mereka pilih.

Bukan setakat itu sahaja, malahan respon pihak tentera terhadap pihak Pro Legitimasi hanyalah dengan melancarkan jenayah penyembelihan ke atas demonstran pada Isnin 8/7/2013 tatkala mereka sedang bersujud di dalam solat subuh mereka lalu dibunuh atas dosa memelihara kedaulatan legitimasi. Dianggarkan 100 nyawa terkorban dan lebih daripada 1000 org cedera dalam peristiwa tersebut.

Sebuah peristiwa hitam bagi negara Mesir yang buat pertama kalinya dalam sejarah ketenteraan mesir, rakyat ditembak munggunakan peluru hidup yang dilepaskan bukannya oleh samseng-samseng dan penjenayah tetapi dari pihak tentera dan polis yang sepatutnya memelihara keamanan. Juga dalam masa yg sama berlaku penangkapan tokoh-tokoh politik secara besar-besaran tanpa soal bicara namun samseng-samseng dan penjenayah dibiar bebas bermaharajalela.

Justeru, ingin kami tegaskan sekali lagi pendirian kami iaitu menolak kudeta dan segala yang berkaitan dengannya, dan kami menuntut agar dikembalikan hak rakyat dalam sebuah Negara yg demokrasi
(Presiden dan ahli dewan syura yang dipilih melalui pilihan raya-Perlembagaan yang dipersetujui bersama)

Dengan ini kami menyeru sekutu-sekutu kami yang yakin bahawa jutaan rakyat bersama menyokong mereka, untuk mereka bertanding secara demokrasi dalam pilihan raya parlimen yang mendatang yang memungkinkan mereka untuk menang majoriti dewan dan mengubah kerajaan yang sedia ada; kabinetnya dan polisi-polisi juga merubah perkara-perkara yang tidak sesuai di dalam perlembagaan sedia ada yang harus dipinda dengan cara demokrasi dan bukanlah dgn mengambil rampasan kuasa tentera sebagai jalan keluar.

Ketahuilah bahawa rentetan daripada kudeta ini ialah, tiada lain selain menyebabkan negara dilanda krisis yang teruk dan ketegangan hubungan antara rakyat sesama rakyat dan juga tentera yang akan menyaksikan pertumpahan darah yang lebih dahsyat lagi.

Sesungguhnya cukuplah apa yang telah kami lihat akan kezaliman sejak seminggu yang lepas dari sebuah pemerintahan tirani dan kuku besi pihak tentera yang mengongkong dan menindas suara rakyat.

Kami sama sekali tidak akan redha untuk mereka memegang tampuk pemerintahan bagi negara kami yang tercinta ini sekali lagi selepas kami sudah bebas dari peristiwa hitam selama 60 tahun yg lepas dalam cengkaman regim tentera.

Sesungguhnya kami sedikit pun tidak menyimpan dendam ataupun ingin berperang dengan saudara kami; pihak polis dan tentera.
Kerana hakikatnya mereka ini adalah benteng negara yang bertanggungjawab memelihara keamanan, namun permasalahannya ialah terhadap kelompok yang wujud di dalam tentera yang terlibat secara langsung dalam konspirasi yang telah mengakibatkan campur tangan tentera dalam arena politik dan pertumpahan darah.

Kami akan terus menentang kudeta ini, dengan cara aman dan tidak akan melayan apa jua provokasi. Akan kami guna segala cara yg aman dalam memberi tekanan terhadap pihak tentera. Biarpun menelan masa yang lama, namun kami akan teguh dan konsisten sehingga mereka turun dan menyerah kerana ianya lebih mudah jika hendak dibandingkan dengan harga yang perlu dibayar oleh rakyat jelata apabila regim ini stabil dan berkuasa.

Oleh itu, kami menyeru kepada semua untuk bersatu padu berganding bahu demi mengembalikan impian kita untuk menjadikan negara Mesir sebagai sebuah negara demokrasi madani; yang wujud di dalam kamusnya istilah pertukaran kuasa dan bukannya sebuah negara tirani kuku besi dibawah pemerintahan tentera yang rakus dan ingin berkuasa berabad lamanya.

Sumber : Wartawan Mesir Kini

DELEGASI ITALI BANTAH RAMPASAN KUASA KUDETA

Delegasi Parlimen Itali telah bermesyuarat dengan Majlis syura mengumumkan bantahan terhadap rampasan kuasa tentera.

Kita hairan bagaimana sebuah kerajaan bukan Islam boleh menentang rampasan kuasa ini tetapi kerajaan negara-negara Arab menyokong rampasan kuasa zalim dan ganas ini. 

Sumber : نبض رابعة

KUDETA HALANG PERARAKAN MAHASISWA UNIVERSITI

Pasukan tentera telah membuat persediaan bagi mengawal perarakan 'Universiti Menentang Rampasan Kuasa'.

Mereka memasang kawat berduri dan berdiri di belakangnya dengan senjata dan kereta perisai.


Sumber : نبض رابعة

ERDOGAN TEGAS TOLAK KERAJAAN KUDETA MESIR


Terjemahan :


Sampai kepadaku semalam satu mesej dari seorang individu namanya El Baradei.

Beliau menyatakan rasa tidak senang dan terkilan terhadap respon dan kenyataan- kenyataan dari kerajaan Turki terhadap apa yg berlaku di Mesir.

Katanya :"Dan sesungguhnya Negara Turki mempunyai seorang perdana menteri yang sangat kami sanjungi dan hormati. Dan sekiranya kerajaan Turki memerlukan apa jua pertolongan dari kami, kami bersedia dan hubungilah kami".

Wahai hadirin sekalian..

Apakah perlu kita ketawa atau menangis atas kelucuan ini?

Bagaimana boleh aku berurusan dan berbicara dgn orang seperti kamu sedangkan kamu bukanlah menteri pilihan rakyat bahkan dipilih sewenang-wenangnya oleh pihak kudeta.

Individu yang menghantar mesej kepadaku iaitu El Baradei ini, pada beberapa minggu lalu berkata bahawa pendiriannya ialah Anti Kudeta. Namun pabila dijanjikan kepadanya jawatan Presiden atau Perdana Menteri terus ia merubah pendiriannya bersama dgn kudeta dan rampasan kuasa.

Dan akhirnya beliau kini dilantik menjadi Timbalan Presiden (bagi Hubungan Luar) dan cuba tanpa segan silu ingin berurusan dengan kami.

Lupakanlah wahai El Baradei !!

Mesirkini

18 July 2013

TERKINI MESIR : SEORANG ANGGOTA POLIS TERKORBAN


Penyerang bersenjata api telah menyerang seorang pegawai polis di El Arish semasa dia dalam perjalanan pulang ke rumah. Dalam satu serangan yang berasingan, seorang anggota polis telah terkorban di pejabat polis berdekatan. Tiga anggota polis pula telah cedera dalam serangan ketiga di Sheikh Zuweid.

Tidak dapat dipastikan siapa dan dari kumpulan mana pembunuh tersebut. Setakat ini tiada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab.

Sumber : AlJazeera

TERKINI MESIR : HELIKOPTER BERLEGAR-LEGAR PANTAU MEDAN RABIATUL ADAWIAH


Media melaporkan bahawa helikopter tentera As-Sisi kini sedang berlegar-legar di ruang udara Medan Rabiatul Adawiah memantau himpunan pejuang-pejuang rakyat Mesir.


Apa yang hendak dilakukan tidak pula diketahui sehingga kini. Apakah mereka merancang untuk melakukan pembunuhan dan kekejaman lagi.

Sumber : نبض رابعة

Ya Allah hancurkanlah musuh-musuhMu dan musuh-musuh umat Islam yang tidak berdosa di bumi Mesir. Selamatkan mereka-mereka yang berjuang untuk menegakkan kebenaranMu.

TERKINI DARI MESIR : KANAK-KANAK 10 TAHUN CERITAKAN KEKEJAMAN TENTERA


Kanak-kanak ini adalah tahanan politik paling muda berumur 10 tahun di penjara oleh As-Sisi. 

Selepas dibebaskan beliau diminta naik ke pentas di Rabiatul Adawiah untuk menceritakan  tentang pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh tentera dan 'anjing-anjing' mereka.


Sumber : هنا رابعة

Hebat sungguh kanak-kanak walaupun umur setahun jagung tetapi beliau mengerti erti sebuah perjuangan dan tidak gentar dengan peluru dan keganasan tentera. 

Sudah tentu beliau bakal mewarisi perjuangan ayah dan bondanya serta seluruh pejuang Islam di Mesir dan seluruh dunia.

MESIR : DOAKAN BERITA INI JADI KENYATAAN

Bibit kemenangan terzahir, Seorang wartawan Mesir dari kalangan penyokong legitimasi, Alaa Sadek menyenaraikan beberapa bukti bahawa kemenangan penyokong legitimasi dan kekalahan puak-puak perampas ataupun tentera semakin jelas.

Beliau berkata,"Media-media serpihan Mubarak ataupun dikenali sebagai fulul telah berhenti dari menyiarkan khabar-khabar palsu, sebagai contoh akhbar 'Syurouq' yang buat pertama kalinya menyiarkan khabar yg benar tentang perhimpunan-perhimpunan penyokong legitimasi, dan semua media-media fulul ini pastinya akan berpaling tadah dalam masa yg terdekat, bersama rakyat, dalam menyiarkan kemenangan kebenaran dan legitimasi sekaligus menjadi pengakhiran buat General Sisi.

Tambah beliau,"Sebahagian dari konsul-konsul negara teluk telah pun bersiap sedia untuk melarikan diri sebelum dihakimi oleh pejuang-pejuang sejati revolusi".

Beliau juga berkata,"Sesungguhnya seorang dari anggota kudeta telah pun mengumumkan bantahan dan ketidaksetujuannya terhadap pemerintahan tentera dan menegaskan bahawa parti-parti politik yang dahulunya bersama kudeta telah pun mengubah pendirian mereka, dan telah pun bersama demonstran legitimasi; membanjiri jalanan menentang pemerintahan tentera".

Beliau juga memberitahu bahawa pada 2 minggu yg lalu,
siaran televisyen rasmi 1 Mesir telah buat pertama kalinya membuat liputan tentang perkembangan demonstran legitimasi di Ramsis.

Begitu juga portal Al Ahram (Utusan Harian Mesir) yang telah mengiktiraf dan membawa liputan akhbar bagi pihak demonstran legitimasi.

Semua ini adalah petanda-petanda bahawa media-media fulul sudah mula berpaling tadah dari pihak tentera lantas menimbulkan persoalan, Apakah General As Sisi masih lagi berada di Mesir atau sudah pun melarikan diri?

Sumber : مفكرة الإسلام

RUNGUTAN RAKYAT : TANGAN KANAN BERI TANGAN KIRI RAMPAS LEBIH BANYAK

Bagi bonus raya kat kakitangan kerajaan.....bagi sagu hati kat peneroka felda sempena hari raya....tapi kamera AES dipasang makin banyak sebelum hari raya....bagi tangan kanan tapi ambik balik tangan kanan dan kiri....macai nanti kata lagi banyak kamera lagi selamat dijalan raya...

Main wayang aja ke????????

Betul tak??????????

TERKINI DARI MESIR : BANTAHAN SEMAKIN MEMUNCAK


Para demonstran menentang kudeta berkumpul di hadapan Mahkamah Perlembagaan.


Demonstrasi besar-besaran menentang kudeta di Matrouh bermula.


Ratusan ribu dalam perarakan dari Masjid Rabiatul Adawiyah menuju ke Bangunan Pengawal Republik.

Perarakan menentang rampasan kuasa di Assiut.

Puluhan ribu manusia sedang bergerak dalam satu perarakan besar-besaran dari Medan Rabiatul Adawiyah menghala ke Masjid Mustafa untuk mengutuk rampasan kuasa dan menuntut semula legitimasi.

Berpuluh-puluh ribu orang sedang berarak dari Masjid Madinah di Ma'adi dalam perjalanan ke Mahkamah Perlembagaan Agung untuk menolak rampasan kuasa tentera.


Ikhwan Muslimin Mesir berkata bahawa Kesatuan Eropah tidak memberi apa-apa perubahan terhadap krisis yang melanda. Seorang tokoh kanan Ikhwan Muslimin bertemu ketua Hal Ehwal Luar Negeri Kesatuan Eropah di Kaherah pada hari Rabu dan berkata Brussels tidak menawarkan sebarang cadangan yang boleh menyelesaikan krisis politik Mesir. 


Ketua Hal Ehwal Luar Kesatuan Eropah Catherine Ashton telah mengadakan pertemuan selama 45 minit dengan Amr Darrag(menteri dalam kabinet Presiden Mursi) dan pemimpin lain Ikhwan Muslimin serta Perdana Menteri Mursi, Hisyam Qandil. Apabila ditanya adakah beliau kecewa bahawa Kesatuan Eropah tidak menyokong Ikhwan?, Darrag berkata: "Kami tidak mengharapkan sokongan daripada sesiapa pun, Kami bergantung hanya pada diri kami sendiri."


Sumber : RNN, نبض رابعة, AlJazeera.Blog

SETIAUSAHA PERTAHANAN AS DAN AS SISI RANCANG RAMPAS KUASA - WALL STREET JOURNAL


Akhbar Wall Street Journal menyatakan bahawa rampasan kuasa tentera yang berlaku di Mesir telah pon dirancang secara rahsia di antara Menteri Pertahanan Mesir Abdul Fattah As Sisi dan Menteri Pertahanan Amerika Chuck Hagel.


Akhbar tersebut menambah bahawa, mereka berdua bukan sahaja menyelaraskan rentetan peristiwa di Mesir, malah peristiwa di seluruh Timur Tengah secara umum. Menteri Pertahanan Amerika memainkan peranan untuk mendesak tentera Mesir untuk memulihkan sistem dan demokrasi dengan mengikut piawaian Washington -berdasarkan kata-kata beliau-

Menurut akhbar tersebut di laman webnya bahawa mesej khas dan panggilan telefon baru-baru ini antara Hagel dan Sisi telah menetapkan beberapa perkara yang juga melibatkan pembuat dasar dari seluruh pentadbiran, termasuk White House dan Kementerian Luar Negara Amerika Syarikat. Dan akhbar tersebut juga menyifatkan terdapat hubungan yang rapat antara kedua-dua pemimpin tersebut

Akhbar tersebut menjelaskan bahawa penggubal politik Amerika menganggap As-sisi sebagai "titik penting" di Mesir. Menjadikan saluran perhubungan di antara As Sisi dan Hagel sebagai yang terpenting.

Berdasarkan sumber ketenteraan Amerika, hubungan mereka telah terjalin selama lebih dari 30 tahun.

Menurut akhbar, hubungan As Sisi -Si Perisik- dengan Menteri Pertahanan Amerika menjadi bertambah rapat sejak 24 April yang lalu apabila mereka telah mengadakan makan tengah hari bersama-sama selama dua jam di Kaherah pada lawatan Hagel yang terakhir. Setelah itu Menteri Pertahanan Amerika tersebut beria-ria untuk memberi pertolongan dan berkerjasama dengan As-sisi dalam bentuk hubungan rapat.

Kerana bagi Amerika, mudah berurusan dengan As-sisi.

Sumber : بوابة الحرية والعدالة

17 July 2013

NAK KENAL INILAH PETUALANG2 DI MESIR

KERAJAAN HARAM MESIR

Presiden Interim Adly Mansour di tengah-tengah bersama menteri kabinet di Istana Presiden Kaherah (foto semalam 16 Julai).


Hampir 2 minggu yang lalu, Adly Mansour telah angkat sumpah, diikuti dengan jentera kerajaan yang baru diketuai oleh Perdana Menteri Hazeem El-Beblawi.

Menampilkan Menteri Pertahanan Gen. Abdel-Fattah As-Sissi, watak yang bertanggungjawab dalam rampasan kuasa ke atas Dr. Morsi pada 3 Julai yang lalu. As-Sisi sekarang ini diberi mandat sebagai Timbalan Perdana Menteri & masih memegang portfolio di Kementerian Pertahanan.

Dekat belakang sekali ada seorang yang pakaian seperti ulama' dan 3 orang   wanita tidak bertudung.

MESIR : PULUHAN SYAHID DAN RATUSAN CEDERA


Kenyataan Hospital Lapangan di Rabiatul Adawiah tentang pertempuran yang berlaku semalam:


Jumlah kecederaan akibat pertempuran semalam adalah sebanyak 647 kecederaan dan 7 orang yang terkorban.

-Kaherah: 207 kecederaan dan 3 kematian:
1 di Hospital Kasr El-Ainy
1 di Hospital Damardesh
1 di Hospital Ta'min Sihhi

-Giza : 75 kecederaan

-Hospital Lapangan di Rabiatul Adawiah menerima 323 kes kecederaan. Sejak 11 malam semalam hingga 6 pagi tadi, hospital lapangan menerima kes hampir setiap minit.

Sumber : المستشفى الميداني برابعة العدوية - الصفحة الرسمية

16 July 2013

TERKINI : TENTERA MESIR DAN SAMSENG UPAHAN SEMAKIN MENGGANAS


Setakat ini 300 orang masih terperangkap di dalam Masjid Al Fath di Ramsis dan bersama mereka orang-orang yang tercedera, wanita-wanita dan kanak-kanak.


Terkini : Samseng upahan bersenjata mengepung hospital supaya ambulans tak dapat masuk ke kawasan hospital.

Seorang ayah yang anaknya sedang dirawat segera di bilik pembedahan memberitahu bahawa dia melihat 2 orang anaknya disembelih di hadapannya !

Pengarah Hospital Medan Rabiatul Adawiah : Seorang terkorban manakala 300 yang lain cedera akibat peluru senapang dan tembakan dalam kejadian yang berlaku di Ramsis yang memperlihatkan serangan pihak polis kepada Penyokong Presiden Mursi.

As Syahid tersebut adalah - Mustafa Muhammad Ali, 33 tahun, dari Gharbiyyah, Mahalla Kubra.

Sumber : الاخوان المسلمون " تربية جهاد و دعوه"

GEMPAR AYAM NAIK HARGA KERANA PENYEMBELIHAN BERAMAI-RAMAI

Menurut kajian seorang pemerhati, harga ayam melambung begitu tinggi sekarang kerana berlakunya penyembelihan beramai-ramai bapak, ibu dan anak-anak ayam pada 5 Mei lalu.

Akibatnya stok 'ayam' kehabisan ...........bila stok sudah tidak ada dan tidak cukup maka harganya meningkat ......betul tak?????

Pemerhati itu juga berkata setiap kali dalam masa 4 - 5 tahun akan berlaku penyembelihan ini. Modus operandinya mudah sahaja. Ayam-ayam ini diberikan makan enak-enak, banyak-banyak supaya ia leka. Selain itu ayam-ayam ini juga sering dibawa bersiar-siar ke bandar-bandar besar hatta ke luar negara.

Setelah kenyang tembolok dan terbeliak mata melancong, ayam-ayam ini disembelih ....dan akan terus disembelih andainya mereka masih tidak mahu berfikir dan tidak mencari kebenaran.

ADA AYAM 5 TAHUN SEKALI KENA SEMBELIH

Ada ayam yang sering diberi makan kenyang-kenyang 5 tahun sekali. Kadang-kadang lepas makan diajak bersiar-siar di bandar besar melihat bangunan pencakar langit dan sebagainya.

Selepas kenyang dan 'montek' serta sedap menghirup udara 'bersih' di bandar besar mereka disembelih. Perkara berlaku setiap 5 tahun sekali tanpa disedari. Jika ada yang cuba memberi kesedaran kepada ayam-ayam ini, mereka melenting dan berkata mu apa tahu ..........kawe doh kenye dan kembung make angin ...............ikut mu lah Awe ......tapi kawe pun keno sembelih jugok ......buke mu sore. Kalu mu sore tak po jugok ............

Gambar di atas sekadar hiasan ............

MESIR : PESANAN DR SOLAH SULTAN KEPADA MORSI DAN TENTERA


[Pesanan Dr Solah Sultan kepada Dr Mursi dan Para Tentera]


Ketika ditanya oleh wartawan, sekiranya diberi peluang untuk beliau menulis surat kepada Dr Mursi, apakah yang akan diperkatakan kepadanya?Dr Solah Sultan menjawab :
"Akanku katakan padanya; Dr Mursi, sesungguhnya Allah bersama kamu, dan bersama kamu jua kehendak rakyat yang telah mengundi kamu, mereka di belakangmu dan bersamamu di setiap pelusuk Mesir, teguh lah! Dan kau akan kembali menjadi pemimpin Mesir, tapi hendaklah kau menjadi pemimpin yang melayan pembuat-pembuat kejahatan selayaknya"

Dan pesanan buat tentera-tentera Mesir :

"Saya memohon kepada kalian, demi Allah percayalah bahawa kami sebahagian dari kalian dan kalian adalah sebahagian dari kami. Kami menyayangi kalian dan menghargai jasa kalian dalam mempertahankan kubu pertahanan dan kami diingatkan dengan peringatan perang "Asyir min Ramadhan" (Perang Oktober).

Kami tidak akan lupa pada sejarah, perjuangan dan perlindungan yang kalian berikan dalam mempertahankan kubu-kubu ini.

Ingin aku katakan bahawa tembakan-tembakan kalian ini sepatutnya menakutkan tentera-tentera Zionis dan dihalakan kepada tentera-tentera Zionis, bukan dihalakan kepada rakyat dan saudara-saudara kalian.

Sebagaimana hadith nabi ada menyebut : "Meruntuhkan Ka'bah satu persatu itu lebih rendah dari membunuh seorang Muslim tanpa hak"

Di dalam hadith Nabi lagi menyebut : "Sesiapa yang berkomplot dalam membunuh seorang muslim walau dengan sepatah perkataan, dia tidak akan menghidu bau syurga".

Jangan sia-siakan dunia dan akhirat kalian dengan membunuh saudara-saudara Mesirmu. Aku memohon kepada kalian demi Allah, fahamilah bahawa kami adalah saudara-saudaramu, bahawa kami adalah orang-orang kesayanganmu.

Kami tidak akan membalas kepada kalian kecuali cinta dan kasih sayang melainkan Al-quran yang selalu kami bawa bersama ini akan berada di antara kami dan kalian semua.

Maka bertaqwalah kepada Allah dalam muamalah anda bersama kami sebagaimana kami bertaqwa kepada Allah dalam bermuamalah bersama kalian"

Sumber : RNN

ULAMA AL AZHAR BERKUMPUL DI MASYAIKHAH AZHAR TOLAK KUDETA

Ulama' Al Azhar berkumpul di hadapan Masyaikhah Azhar sebagai tanda sokongan terhadap Legitimasi dan penolakan terhadap Kudeta dan selepas itu akan bergerak menuju ke Medan Rabiatul Adawiyah semalam.

Sumber : نبض رابعة

15 July 2013

KETUA PENGARAH KEMAS SILA JAWAB, KALAU BETUL DAKWAAN INI SILA LETAK JAWATAN DAN MOHON MAAF


Kita mendesak Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS), Dato Hassan Mohd Amin supaya menafikan dakwaan pihak tertentu berkenaan satu salinan yang menggunakan 'letter head' kementerian yang menyebut  bahawa Kemas terlibat dengan kempen PRK Kuala Besut. Mereka didakwa berkempen untuk BN dengan menyusun beberapa program bagi membantu kempen calon BN.

Ini satu dakwaan yang berat terhadap beliau dan agensinya. Ianya sudah tentu mencabar kewibawaan sebuah agensi kerajaan yang sepatutnya tidak berpihak kepada mana-mana parti politik khususnya semasa sessi kempen-mengempen..

Jika benar dakwaan tersebut Hassan mesti bertanggungjawab dan wajib meletakkan jawatan bagi memastikan jabatan tersebut tidak terpalit dengan kerja-kerja politik kepartian.

Pegawai Kerajaan adalah pelaksana terhadap urusan kerajaan bukannya turut sama berkempen membantu BN menggunakan dana kerajaan yang merupakan wang rakyat. Jika benar anggota Kemas malah pegawai-pegawainya berkempen untuk BN, sudah tentu ianya menyalahi undang-undang pilihanraya. SPR dan pihak berkuasa lain mesti tegas, tidak memilih bulu dalam menegakkan kebenaran.

Apa beza BN dan PAS kepada SPR kedua-dua parti politik yang sewajibnya dilayan sama rata. Jangan berdiam diri dan memejam mata dalam menegakkan undang-undang.

Gambar di atas hanya sekadar hiasan.

PERSEMPADANAN BARU PRU : PASTI DIBUAT UNTUK KEKALKAN KUASA BN

Sekarang ini riuh rendah pasal persempadanan baru kawasan pilihanraya. Edah untuk membuat persempadanan baru telah sampai. Kali terakhir persempadanan kawasan pilihanraya dibuat menjelang PRU 2004. Ia siap sepenuhnya pada 2003 dan digunakan pada PRU 2004. Jumlah kerusi Parlimen menjadi 222 dan lebih 500 kerusi Dun dibentuk. 

Pada persempadanan tahun 2003, SPR memperbanyakkan kawasan parlimen yang komposisi kaumnya bercampur (mixed). Banyak kawasan-kawasan yang peratusan pengundi bukan Melayu antara 30-45 % dibentuk dengan mengambil kira bahawa pengundi bukan Melayu akan tetap setia kepada BN. Maka pada waktu itu kerusi-kerusi Parlimen Melayu tidak ditambah. Buktinya kerusi-kerusi tidak ditambah di Kelantan, Kedah, Perlis dan Terengganu padahal ada kawasan-kawasan Parlimen di negeri-negeri itu pengundinya mencecahkan 60,000-70,000 sedangkan ia digolongkan sebagai kawasan pedalaman. Contoh terbaik ialah kerusi Parlimen Baling yang tidak dipecahkan walaupun pengundinya sudah mencecah lebih 65,000. 

Mengikut kriteria kawasan pilihan raya bagi sesebuah Parlimen di bandar ialah mempunyai pemilih berjumlah 60,000 orang ke atas, berkeluasan di antara lapan dan 49 kilometer (km) persegi manakala jumlah pengundi bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) di bandar ialah 25,000 orang ke atas.

Bagi kategori separuh bandar pula, kawasan parlimen perlu mempunyai keluasan di antara 50 dan 250km persegi dengan jumlah pemilih bagi kawasan Parlimen berjumlah 30,000 hingga 59,000 orang manakala jumlah pemilih DUN ditetapkan di antara 15,000 dan 24,000 orang.

Bagi kategori luar bandar dan pedalaman pula, ia terletak dalam kawasan kurang daripada 250km persegi dengan jumlah pengundi Parlimen di bawah 30,000 orang manakala jumlah pemilih DUN kategori itu berjumlah di bawah 15,000 orang.


Antara contoh terbaik penyelewengan dan penipuan SPR ketika persempadanan 2003 ialah apa dilakukan mereka di Kedah, Kelantan dan Terengganu. 

Beberapa daerah mengundi yang dikuasai orang Melayu di Padang Serai dipindahkan ke Baling, menjadikan jumlah pengundi di Padang Serai dalam PRU11; turun ke 53,925 sementara pengundi di Baling, naik kepada angka 74,808. Secara perbandingan, kawasan parlimen Baling, Kuala Kedah dan Pokok Sena adalah kawasan luar bandar, amat jauh berbeza Padang Serai, semi-urban dan Alor Star, sebuah bandaraya, yang mempunyai pengundi lebih kecil berbanding kawasan luar bandar. Parlimen Baling satu kawasan yang sangat luas berbanding Alor Star. 

Dalam PRU10, bilangan pengundi Parlimen Pokok Sena; 68,125, Parlimen Alor Star; 63,678, Parlimen Kuala Kedah; 61,114, Parlimen Baling; 64,234 dan Parlimen Padang Serai; 64,294. Pokok Sena, Kuala Kedah dan Baling dimenangi Pas, Alor Star dan Padang Serai dimenangi oleh MCA. 

Tiada pertambahan kerusi sama ada Parlimen atau DUN di negeri Kedah, cuma perubahan sempadan sahaja, di mana sebahagian daerah mengundi majoriti Cina di Alor Star dipindahkan ke Kuala Kedah dan Pokok Sena. Beberapa daerah mengundi majoriti Melayu di Pokok Sena dipindah ke Parlimen Kubang Pasu. Menjadikan jumlah pemilih dalam PRU11, pengundi Parlimen Alor Star turun ke 57,313, pengundi Kuala Kedah naik ke 78,791 dan Pokok Sena; 68,072 pemilih.

Dalam PRU13 tempoh hari, jumlah pemilih Parlimen Baling; 93,168, Kuala Kedah; 95,328 pemilih, sementara pengundi Parlimen Alor Star; 69,009 dan Padang Serai; 74,095 pemilih. Tidak munasabah sekali kawasan pedalaman seperti Baling yang luas mempunyai pengundi yang jauh lebih ramai dari kawasan bandar seperti Alor Setar. Sepatutnya Baling boleh dipecahkan menjadi 2 parlimen kerana jumlahnya pengundi yang ramai dan kawasannya yang luas ditambahkan lagi dengan statusnya iaitu kawasan luar bandar.

Di Kelantan, negeri BN menjadi pembangkang, tiada pertambahan kawasan pilihan raya Parlimen dan tambah 2 kawasan baru untuk kerusi DUN. Kedua-dua kerusi adalah hasil persempadanan semula kawasan yang dimenangi UMNO; Bukit Bunga (dalam Parlimen Jeli) dan Nenggiri (dalam Parlimen Gua Musang).

Di Terengganu, tidak ditambah sebarang kerusi dan tidak dilakukan persempadanan kawasan pilihan raya secara besar-besaran, cuma sedikit perubahan daerah mengundi. Kerusi Parlimen Kuala Terengganu memiliki 64,435 pemilih dalam PRU10, dan Parlimen Marang; 58,559 pemilih. Dalam PRU11, Kuala Terengganu mengandungi 72,259 pengundi dan Marang; 64,387 pegundi. Dalam PRU13, jumlah pemilih di Kuala Terengganu; 94,561 dan Marang; 90,926. Kuala Terengganu kawasan bandaraya dan Marang semi-urban, kawasan cenderung kepada Pas. Sepatutnya kedua-dua parlimen itu sudah lama dipecahkan dengan mengujudkan sekurang-kurangnya 1 Parlimen baru kalaupun tidak 2 parlimen.

Kawasan Parlimen tradisi UMNO, Hulu Terengganu mempunyai 39,199 pengundi dalam PRU10. Dalam PRU11; 45,258 dam dalam PRU13; 63,667. Kalau ikut nisbah keluasan kawasan, kawasan bandar-desa dan kepadatan pendduduk yang diamalkan di negeri-negeri lain, kawasan Parlimen Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu, boleh dipecahkan kepada 2 kawasan Parlimen baru. 

Angka pemilih sesuatu kawasan pilihan raya dari PRU10 diambil sebagai asas perbandingan kerana PRU10 adalah wajah sebelum persempadanan semula 2003, sementara angka PRU11, selepas persempadanan dan angka PRU13, angka terakhir digunakan oleh SPR.

Jauh berbeza dengan amalan di negeri lain. Di Perak, pengundi Parlimen Gerik dalam PRU10; 38,637, Parlimen Chenderoh; 36,121,  Selepas persempadanan, diwujudkan Parlimen Lenggong dan Chenderoh ditukar kepada Padang Rengas, dan pemilih diagihkan dalam PRU11; Gerik; 24,646 pemilih, Lenggong; 23,159 dan Padang Rengas; 24,963. Dalam PRU13: Gerik; 32,814, Lenggong; 28,018, Padang Rengas; 28,572. Semua kawasan ini adalah kubu kuat UMNO.  Kalaulah format yang sama digunakan di Kedah, Kelantan dan Terengganu sekurang-kurangnya 10 parlimen baru boleh diujudkan di ketiga-tiga negeri tersebut. Malangnya SPR telah menjadi kuda tunggangan BN sehingga tidak berani mengujudkan parlimen baru diketiga-tiga negeri tersebut kerana dikhuatiri akan menyebabkan kerusi PR bertambah. 

Di Kelantan, kawasan paling pedalaman ialah Parlimen Jeli dan Gua Musang. Dalam PRU13, pengundi Jeli ialah 43,340 dan Gua Musang; 40,271 pemilih. Perbandingan Jeli-Gua Musang yang dipisahkan oleh Banjaran Titiwangsa dengan Gerik-Lenggong-Padang Rengas, amat mengkatarakan kepentingan untuk jaminan kepentingan parti berkuasa mengatasi amalan eksekutif.

Parlimen Kuala Kangsar, kawasan elit, kawasan Bandar Diraja memiliki seramai 32,831 pengundi dalam PRU10, dalam PRU13 cuma ada 33,607 pengundi sahaja, tidak menggambarkan menepati asas merit bandar-desa, berbanding kawasan Parlimen luar bandar di negeri-negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Di Pahang, dalam PRU10, Parlimen Paya Besar mengandungi 53,281 pengundi dan Parlimen Pekan 35,832 pengundi. Parlimen Paya Besar adalah sebahagian pinggir bandar dan selepas persempadanan 2003, jumlah pemilih dalam PRU11 di Paya Besar; 37,440 dan Pekan; 52,687. Kesan kemenangan tipis pemimpin kanan di kawasan Parlimen tradisi UMNO yang pernah diwakili Perdana Menteri Kedua dan Bandar Diraja Pahang, 241 undi dalam PRU11, mendorong persempadanan semula kawasan Parlimen Pekan dengan meluaskan kawasan dan memindahkan sebahagian kawasan Paya Besar, menghasilkan kemenangan penuh bergaya bagi seorang Timbalan Perdana Menteri. Pengundi di Pekan bertambah dengan kadar yang tinggi dalam PRU12; 58,217 dan PRU13; 80,389 orang, yang memberikan kemenangan besar buat TPM kemudiannya PM ke 6. 

Contoh di Selangor, dalam PRU10, pemilih di Parlimen Sabak Bernam; 34,635 dan Tanjong Karang; 42,109. Selepas persempadanan semula, dalam PRU11, dua kawasan ini dijadikan tiga kawasan Parlimen: Sabak Bernam (30,862 pengundi), Sungai Besar (31,001 pengundi) dan Tanjong Karang (35,816 pengundi). Dalam PRU13: Sabak Bernam; 37,390, Sungai Besar; 42,923 dan Tanjong Karang; 40,271 pemilih.

Di Johor, pengundi Parlimen Segamat dalam PRU10; 60,782 dan Labis; 48,674. Kedua-dua kawasan ini adalah kawasan campuran: bandar, kampung tradisional, penempatan Felda. Dalam PRU11, selepas persempadanan semula diwujudkan satu kawasan Parlimen baru; Sekijang, dengan pengundi: Segamat; 40,982, Sekijang; 32,594 dan Labis; 32,518. Dalam PRU13: Segamat; 47,115 pengundi, Sekijang; 43,129 pengundi dan Labis; 37,787 pengundi.

 Dengan sedikit kutipan contoh di atas, jumlah pemilih di kawasan-kawasan Parlimen yang dimenangi oleh calon BN atau kerusi selamat, di negeri-negeri Perak, Selangor dan Johor, jauh lebih rendah pengundinya berbanding kawasan-kawasan yang tidak selamat untuk BN di Kedah, Terengganu dan Kelantan. 

Untuk persempandan kali ini ramai menjangkakan bahawa SPR akan merobek persempadanan kawasan pilihanraya ini dengan memperbanyakkan kawasan majoriti Melayu dan mengumpulkan pengundi-pengundi Cina di dalam satu-satu kawasan sehingga jumlah peratusan mereka meningkat menjadi 80-90 %. Manakala lokaliti-lokaliti dan daerah mengundi yang majoriti Melayu akan dimasukkan ke dalam Dun-dun atau parlimen-parlimen baru atau lama yang majoritinya Melayu. Maka akhirnya nanti akan ujud dan bertambahlah banyak kerusi parlimen dan dun dengan majoriti Melayu antara 70-85%. Manakala kerusi-kerusi campuran akan berkurangan dan di gantikan dengan kerusi-kerusi di mana peratusan pengundi Cina sehingga 70-90 %. 

Mereka akan berusaha untuk menambahkan kerusi yang peratusannya pengundi Melayunya tinggi dan pada masa yang mengurangkan kerusi campuran dengan digabungkan dengan kerusi-kerusi majoriti pengundi Cina supaya jumlah kerusi campuran dan kerusi majoriti pengundi Cina berkurangan. Sekali lagi mereka akan melanggar skema dan spesifikasi yang sepatutnya digunapakai untuk persempadanan baru kawasan pilihanraya. 

Sebagai contoh untuk Dun Bukit Baru yang merupakan kerusi campuran di mana 35 % pengundinya adalah bukan Melayu. Mereka akan memasukkan dua peti undi yang majoriti Cina iaitu Bukit Baru Dalam dan Kg Ku Sayang ke dalam Dun Bachang yang sememangnya kerusi DAP. Akhirnya DAP akan menang mudah di Bachang tetapi pada masa yang sama PAS akan tewas di Bukit Baru kerana 2 kubu kuatnya iaitu Bukit Baru Dalam dan Kg. Ku Sayang yang dimenangi dengan majoriti lebih dari 1000 undi telah tiada lagi dalam Dun Bukit Baru. Sebagai ganti mereka boleh memasukkan Peti Undi Pengkalan Minyak yang 80 % pengundi Melayu ke dalam Dun Bukit Baru.

Begitu juga untuk Parlimen Bukit Katil di mana mereka boleh memasukkan beberapa peti undi yang peratusan pengundi Cinanya tinggi seperti Malim Jaya ke Parlimen Kota Melaka dan Sg. Putat, Bukit Beruang serta Taman Merdeka ke Parlimen Alor Gajah. Semua ini boleh dilakukan demi masa depan politik pencacai mereka.

Pemerhati politik melihat bahawa persempadanan baru kali ini akan lebih parah kerana ianya sudah tentu akan menjadi medan untuk memastikan BN terus berkuasa lebih-lebih lagi dengan keputusan PRU 2008 dan 2013 di mana BN gagal mendapatkan kembali majoriti 2/3 yang sentiasa mereka kecapi sebelum PRU 2008 (PRU 12).

KUDETA MESIR ZALIMI PELARIAN SYRIA


Lapangan terbang Kaherah dipenuhi dengan tangis hiba kanak-kanak dan wanita-wanita Syria yang dihalang dari memasuki Mesir. Ini semua arahan Jeneral Fatah  AS-Sisi sang pengkhianat!


P/s : Mereka mungkin dihantar pulang ke Syria. Basyar pula mungkin sudah menunggu untuk membunuh mereka sesampainya mereka di Syria nanti.

Gambar sekadar hiasan sahaja.

Sumber :شبكة نبض الاخوان 

BUTA KEDUA-DUA MATA AKIBAT KEZALIMAN KUDETA MESIR


Ini adalah gambar Mahmud Fauzi Abdul Salam yang berumur 28 tahun yang telah kehilangan kedua belah matanya akibat ditembak menggunakan pistol oleh seorang polis berpangkat tinggi pada pembunuhan beramai-ramai di perkarangan Bangunan Pengawal Republik.

Ini adalah salah satu kezaliman yang dilakukan oleh pihak berkuasa Mesir yang zalim. Berpuluh-puluh rakyat dibunuh, malah ada yang ditembak sewaktu mereka menunaikan solat.


Sumber : IkhwanOnline

PEMIMPIN GERAKAN ISLAM DUNIA ADAKAN HIMPUNAN BANTAH RAMPASA KUASA DI MESIR


Pemimpin-pemimpin gerakan Islam dari seluruh pelusuk dunia menyertai himpunan jutaan bagi menyokong legitimasi dan membantah rampasan kuasa tentera di Istanbul.

Himpunan itu disertai Presiden PAS, Dato Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang dan NGO dari Malaysia antaranya IKRAM.

Ternyata seluruh pemimpin gerakan Islam dunia bersatu hati mengutuk rampasan kuasa tersebut yang boleh disifatkan sebagai mematikan demokrasi dan meragut kuasa rakyat. 

Malangnya pemimpin-pemimpin negara umat Islam majoritinya menyokong rampasan kuasa tersebut dan tidak kurang juga hanya berdiam diri tidak menyatakan pendirian masing-masing.

Kebanyakan mereka menyokong Amerika dan sekutunya Yahudi sehingga mulut mereka tidak berani menyatakan yang hak. Inilah masalah terbesar umat Islam akhir zaman di mana pemimpin-pemimpin mereka menjadi juak-juak kepada musuh Islam nombor satu ialah Yahudi dan Amerika.


Gambar - Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (Presiden PAS), Dr Mohd Parid Syeikh Ahmad (Presiden IKRAM) dan Ustaz Wan Subki Wan Salleh (Naib Presiden IKRAM).

Sumber : RNN, Mesirkini.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter