30 April 2016

PRN SARAWAK : CALON-CALON AMANAH PUNYA HARAPAN BESAR UNTUK MENANG

Ternyata walaupun baru 7 bulan ditubuhkan Parti AMANAH Negara (AMANAH) mampu memberikan impak besar kepada politik negara kita. Kejayaan mereka meletakkan 13 calon pada PRN Sarawak kali ini memang membuktikan keupayaan mereka untuk pergi lebih jauh dalam politik tanahair.
Kejayaan ini dibuktikan lagi dengan kesungguhan dan komitmen calon dan petugas AMANAH yang tidak mengira masa terus berkempen mendekati rakyat di semua Dun yang mereka tandingi.
Hasilnya. selepas 4 hari kempen berjalan, sekurang-kurangnya lima dari 13 calon Parti Amanah Negara (Amanah) menunjukkan peningkatan dalam pencapaian mereka apabila kerusi mereka dikategorikan sebagai kelabu oleh Bilik Gerakan BN dan juga media di Sarawak.
Menurut sumber, kerusi Sebuyau, Balingian, Kabong, Damak laut dan Beting Maro kini dimasukkan dalam kategori kelabu oleh Barisan Nasional (BN) yang membawa makna boleh dimenangi oleh lawan mereka.
Sebuyau ditandingi tiga penjuru oleh tiga calon iaitu Datuk Haji Julaihi Haji Narawi (PBB), Haji Wan Abdillah Bin Wan Ahmad (Pas) dan Andrew Anak Jain (Amanah).
Demak Laut pula ditandingi satu lawan satu antara Dr Haji Hazland Bin Abang Haji Hipni (PBB) dan pengerusi Amanah Sarawak, Mohammad Fidzuan Zaidi.
Di Kabong pula, calon BN Mohamad Chee Kadir (PBB) akan berdepan dengan Novert Sullang (DNP) dan Jini Bin Sahini (Amanah).
Di Balingian pula pertembungan satu lawan satu antara Abdul Yakub Arbi (PBB) dan Nurzaiti Binti Hamdan (Amanah).
Di Beting Maro, calon BN, Razaili Haji Gapor (PBB) akan berdepan dengan Hamidah Binti Mokhtar (Pas) dan Andri Zulkarnean Hamden (Amanah).
Selain itu, dua lagi calon Amanah dijangka memberikan tentangan sengit kepada lawan masing-masing iaitu N26 Gedong yang diwakili oleh Rapelson Richard Hamit dan N.16 Muara Tuang yang diwakili oleh Abang Abdul Halil Abang Naili.
Rapelson, seorang OKU kini mendapat simpati pengundi selepas beliau diserang kerana kekurangan beliau padahal calon Amanah ini mempunyai banyak kelebihan termasuk menjadi orang kepercayaan anak Sarawak untuk memperjuangkan isu tanah di negeri ini.
Beliau akan berhadapan dengan calon BN, bekas menteri muda kerajaan negeri, Datuk Haji Mohd Noroden Haji Majais (PBB) yang sebelum ini bertanding di Simunjan.
Sementara itu, Abang Abdul Halil, seorang jurutera yang mewakili Amanah di Muara Tuang pula dikatakan bergerak sejak sekian lama di sini untuk bertanding kali ini.
Sebagai Setiausaha Amanah Sarawak, Abang Naili, bekas aktivis Ikram banyak dibantu oleh jentara dari NGO Islam itu.
Sumber : Mdateline

JAMIL KHIR GAGAL

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom gagal dalam permohonannya di Mahkamah Rayuan Syariah Kuala Lumpur bagi membatalkan permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Sehubungan itu prosiding rayuan qazaf beliau terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan akan didengar di mahkamah syariah.
Mesej Dr Wan Azizah di laman sosialMesej Dr Wan Azizah di laman sosialDatuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam mesejnya di laman sosial bersyukur dengan keputusan mahkamah syariah itu.
Mahkamah ujarnya mengarahkan kes dakwaan qazaf itu diteruskan dan ketua pendakwa, menteri agama dan ketua pengarah Jawi dinamakan sebagai responden.
"Mahkamah isytiharkan keputusan mahkamah sivil bagi pensabitan liwat tidak mengikat mahkamah syariah di bawah Akta 121(1A)..." mesej beliau dipetik.
Dalam perkembangan berkaitan, Malaysiakini.com melaporkan rayuan Jamil Khir dan dua yang lain untuk membatalkan semua semakan dan notis rayuan Anwar ditolak panel tiga hakim yang diketuai oleh Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Kuala Lumpur, Datuk Seri Md Yusup Che Teh.
Dalam keputusan sebulat suara, mahkamah memerintahkan kekhilafan Anwar selaku responden dalam rayuannya menamakan bekas Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain dan bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali boleh diperbetulkan.
Alasan yang diberikan dalam permohonan yang difailkan pada Mei tahun lalu adalah bahawa Che Mat telah bersara daripada Jawi manakala Shamsuddin telah dipindahkan ke Jabatan Peguam Negara.
Korum hari ini juga dianggotai Hakim Datuk Yusof Musa dan Hakim Mohd Amran Mat Zain.
Mahkamah Rayuan Syariah turut memutuskan, keputusan mahkamah persekutuan pada 10 Februari 2015 yang mengekalkan hukuman bersalah Anwar atas tuduhan meliwat Saiful tidak mengikat mahkhamah syariah kerana kedua-dua mahkamah adalah berbeza.
Qazaf adalah membuat tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat saksi lelaki.
Jamil Khir, Shamsudin dan Che Mat mengemukakan permohonan bagi membatalkan semua notis rayuan yang difailkan Anwar atas alasan mereka tidak lagi memegang jawatan seperti yang dinamakan dalam rayuan.
Mereka juga mengemukakan alasan, bahawa mahkamah persekutuan pernah mensabitkan Anwar bersalah meliwat Saiful.

27 April 2016

TERENGGANU HAMPIR PASTI DAPAT MB BARU

Tranungkite hampir pasti mendapat Menteri Besar baru. Spekulasi ini semakin kencang selepas MB sekarang, Ahmad Razif Abdul Rahman membatalkan semua program yang melibatkan beliau. 

Proses pertukaran MB ini mungkin berlaku dalam masa terdekat atau memakan masa yang lama. Mungkin melalui proses Pilihanraya negeri atau cara lain.

Kecuali mesyuarat exco hari ini, Menteri Besar Terengganu Ahmad Razif Abdul Rahman dilapor membatalkan semua program yang sepatutnya dihadiri beliau sehingga Sabtu.
Beliau sepatutnya merasmikan Karnival Usahawan Anak Terengganu 2016 pada Jumaat dan mesyuarat agung tahunan Yayasan Guru Malaysia Berhad pada Sabtu.
Kedua-dua program di Gong Badak.
Utusan Online melaporkan pergerakan Razif gagal dikesan semalam dan beliau juga difahamkan tidak terlibat dengan jadual atau program rasmi kerajaan sebagaimana lazim.
Perkara itu menimbulkan persoalan sama ada akan berlaku perubahan pucuk kepimpinan Terengganu.
Sumber : Malaysiakini.

KETUA MENTERI PENANG 'PALING JAHAT' TETAPI MB TERENGGANU YANG KENA LUCUT GELARAN

Pelik tetapi benar. Siang malam pagi petang sejak beberapa bulan lalu, media pencacai BN memainkan isu Taman Manggis dan macam-macam lagi bagi memburuk-burukkan Ketua Menteri Pulau Pinang.

Tetapi tidak semena-mena Menteri Besar Terengganu pula yang dilucutkan gelaran Datuk Seri. Inilah tanahairku.

Inilah 'standard' Media Massa di Malaysia. Berhati-hatilah dengan media massa di negara kita ini. Tabayyun atau periksalah dahulu apa juga berita dan khabar. Sebab kita semua tahu media arus perdana di negara kita ini adalah pencacai kepada pemenritah .................

PEMBANGKANG BERCAKARAN : JANGAN SAMPAI RAKYAT MUAK DAN KECIWA

Barisan Nasional dan Pakatan Harapan atau blok ketiga sama sahaja. Semuanya mementingkan diri. Itu antara luahan rakyat apabila menyaksikan gelagat para politikus mempamerkan rentak tari mereka di Sarawak pada proses penamaan calon semalam.
Bagi penyokong BN mereka kecewa kerana terdapat pemimpin BN yang tidak terpilih menjadi calon tidak semena-mena bertanding menentang calon BN sebagai calon bebas.
Ini sudah menjadi lumrah dalam politik Sarawak. Malah ramai di kalangan calon bebas pernah menang di Sarawak.
Lebih teruk lagi lima calon PKR dan satu calon DAP yang tidak sepatutnya bertanding menyerahkan borang penamaan calon menentang rakan sendiri.

Masing-masing menuding jari antara satu sama lain. Apa guna berbincang jika hasil perbincangan tidak dipatuhi. Matangkah kita?

Manakala Pas pula besar kepala langsung tidak mahu berpakat dengan blok pembangkang lain bagi menghadapi BN secara satu lawan satu. Mungkin mereka merasa kuat. Inikah yang dikatakan politik matang dan sejahtera?
Amanah pula nampaknya akur dengan keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan apabila meletakkan 13 calon seperti yang diputuskan sebelum itu. Cuma mereka terpaksa berdepan dengan Pas di lima kerusi akibat tiadanya persefahaman antara Pas dan Pakatan Harapan.
Ternyata Amanah tetap teguh dengan perjanjian dan keputusan Pakatan Harapan tidak membantah dan jelas kematangan pimpinan dan ahlinya.
Kini rakyat semakin hari semakin muak dengan politikus yang seolah-olah hanya mementingkan politik mereka bukannya masa hadapan rakyat. Rakyat sememangnya sudah muak dengan BN kerana kesengsaraan dan kepayahan hidup mereka.
Kepada Pakatan Harapan mereka ingin bergantung harapan tetapi tindak tanduk para politikus khususnya dari PKR dan DAP mengguriskan hati mereka.
Hendak diharapkan pada BN, harapan tinggal harapan. Hendak diharapkan pada Pakatan Harapan, ujian pertama ini pun nampak tidak 'comel'.
Hendak bergantung harap pada Pas, kelihatan sukar kerana payah sungguh hendak dibawa berbincang bersama pembangkang. Pas nampaknya lebih suka berbincang dengan Umno. Entahlah...
Kami rakyat hampir putus harap dengan politikus sebegini.Kami sudah muak dengan BN tetapi kecewa dengan pembangkang.
Bila agaknya pembangkang akan matang. Atau di dalam pembangkang sendiri ada agen musuh yang durjana.
Kepada rakyat Sarawak berhati-hatilah mengundi. Kebobrokan yang berlaku dalam negara sejak akhir-akhirnya ini yang mengakibatkan kita sengsara dan sudah memerlukan kita mencari alternatif selain BN.
Walaupun pembangkang kelihatan tidak sekata namun pada saya mengundi BN mudaratnya lebih besar.
Kepada pembangkang satu pesanan saya, jangan sampai rakyat kecewa dan muak dengan kamu.

25 April 2016

PRN SARAWAK : PKR LAWAN DAP DI BATU KITANG

PKR dan DAP mesti menyelesaikan isu pertandingan sesama sendiri di Dun Batu Kitang di mana calon DAP Abdul Aziz Isa dan Calon PKR Voon Shiak Nii sama-sama diterima bertandinfg di Dun tersebut selepas tempoh bantahan ditutup sebentar tadi. Selain dari mereka berdua ada 3 lagi calon iaitu BN dan 2 calon bebas

PRN SARAWAK : BN LAWAN 'BN' DI BAWANG ASSAN

Calon BN Dun Bawang Assan, Wong Shoon Koh keciwa kerana salah seorang calon bebas yang mengemukakan kertas pencalonan di Dun tersebut adalah Watson Bangau Jonathan Renang yang juga merupakan Ketua Bahagian PBB Bawang Assan.

PRN SARAWAK : SHAZNI MUNIR DIHALANG MASUK SARAWAK

10.11am - Sibu: Naib Ketua Pemuda AMANAH, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata dia turut dilarang masuk ke Sarawak.
Dalam satu kenyataan, Shazni berkata dia tiba di lapangan terbang Sibu pada jam 7.57 dan diberitahu namanya ada dalam senarai larangan itu dan diminta pulang ke Semenanjung

PRN SARAWAK : LINTAS LANGSUNG

10am: Proses penamaan calon ditutup bagi pilihan raya negeri Sarawak.
9.50am - Dewan Perbanaran Padawan, Kuching: Petugas DAP berkata calonnya bagi Batu Kitang, Abdul Aziz Isa menunggu dalam kenderaan sehingga jam 9.15 pagi sebelum turun untuk menyerahkan borang pencalonannya, selepas mendapat tahu yang PKR akan bertanding di Serian bersama DAP.
9.45am - Bau: Walaupun wujud pertikaian mengenai pencalonan antara penyandang Peter Nansian (TERAS) dan pengganti Henry Jinep (BN-SPDP), Nansian memaparkan perpaduan BN dengan hadir menyokong Jinep di Dewan Suarah Bau, pusat penamaan calon bagi Tasik Biru.
"Ya. Saya berada di sini untuk menyokong BN," Nansian memberitahu pemberita di tengah-tengah 600 penyokong BN yang mengebarkan bendera BN, SPDP dan PRS sambil melaungkan "Hidup BN".
9.35am - Marudi: Proses penamaan calon sedang berjalan di tiga lokasi berasingan di bandar Marudi, di mana satu daripadanya di bawah kawasan Parlimen Baram.
Di luar tiga lokasi itu, keadaan adalah tenang selain daripada sedikit bunyi bising dan sesekali bunyi pesawat terbang dari landasan kapal terbang Marudi yang berdekatan.
Terdapat lebih seratus penyokong PKR menunggu di luar pusat penamaan calon masing-masing - di Marudi, Telang Usan, dan Mulu.
Bagaimanapun, jumlah mereka tidak seramai penyokong BN di setiap lokasi tersebut.
Sementara itu di luar Dewan Suarah di mana proses penamaan bagi kerusi Mulu yang sedang berjalan, kira-kira 100 penyokong calon DAP Paul Raja turut hadir dan menunggu.
Mulu dijangka menyaksikan saingan empat penjuru antara beliau, calon PKR Paul Baya, calon BN Gerawat Gala, dan calon bebas Dr Roland Dom Mattu.
Pertandingan tiga penjuru juga dijangka berlaku di kawasan Dewan Undangan Negeri Marudi, antara calon PKR Elia Bit, calonn BN Penguang Manggil, dan calon Bebas Louis Jalong
Di pusat penamaan calon bagi kerusi Telang Usan, ia dijangka menyaksikan pertembungan antara calon PKR yang juga veteran kempen anti Empangan Baram, Roland Engan dengan calon ADUN penyandang dari BN, Dennis Ngau.
Pencalonan akan ditutup pada pukul 10 pagi, di mana pegawai pengurus akan membuat pengumuman rasmi.
9.32am - Bukit Assek, Sibu: Tiga calon, Cheng Buong Toon (SUPP), Irene Chang (DAP) dan Moh Hong King (Star) memasuki pusat penamaan calon.
Mereka menyerahkan borang pencalonan kepada para pegawai SPR, manakala pegawai-pegawai berkenaan menjelaskan peraturan pilihan raya dan berbual dengan mereka untuk meredakan ketegangan.
Ini adalah kali kedua Cheng dari SUPP bertanding di kerusi majoriti kaum Cina itu, selepas dia tewas kepada mendiang suami Chang yang juga bekas pengerusi DAP negeri Wong Ho Leng dengan majoriti lebih 1800 undi pada 2011.
Setengah jam sejak proses penamaan calon bermula, segala-galanya berjalan lancar dan tidak ada calon lain yang dilihat datang di Perpustakaan Awam Sibu, di mana terletaknya pusat penamaan calon itu.
9.30am - Kuching: DAP bertindak balas terhadap PKR dengan menghantar calon Abdul Aziz Isa untuk bertanding di Batu Kitang, kerusi yang sebelum ini diperuntukkan kepada PKR.
Ini selepas PKR membenarkan lima calonnya untuk bertanding bagi kerusi di mana calon-calon DAP bersedia untuk bertanding.
Batu Kitang dijangka menyaksikan pertembungan pelbagai penjuru antara SUPP, PKR, DAP dan mungkin dua calon bebas.
Voon Shiak Ni mewakili PKR manakala Lo Khere Chiang mewakili SUPP.

PRN SARAWAK : PENAMAAN CALON BERJALAN LANCAR

9.07am - Ba'kelalan: Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian mengesahkan bakal calon parti itu di lima kerusi yang menghadapi pertikaian pembahagiannya, telah menerima surat kuasa dari parti itu untuk bertanding.
"Mereka berada di kawasan masing-masing iaitu Mulu, Mambong, Simanggang, Ngemah dan Murum," katanya kepada Malaysiakini melalui telefon.
"Sebelum pukul 10 pagi, kami akan menghubungi mereka untuk memberitahu mereka sama ada akan bertanding atau tidak.".
9.05am - Bawang Assan, Sibu: Beng Kor, calon bebas, tiba di pusat penamaan calon Dewan Suarah Sibu bersama penyokongnya.
8.50am - Bau: calon DAP dan PKR terserempak berhampiran pusat penamaan calon di Dewan Suarah Bau Tasik Biru dan Serembu.
DAP bertanding kerusi Tasik Biru manakala PKR bertanding kerusi Serembu, tetapi wujud ketegangan selepas PKR semalam bertegas untuk bertanding kerusi Tasik Biru.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, yang menyertai calon DAP kerusi Tasik Biru, Mordi Bimol, berarak ke pusat penamaan calon, terserempak dengan calon PKR bagi kerusi Serembu, Athina Sim, tetapi hampir tidak ada interaksi dan mereka tidak berjabat tangan.
8.45am - Bawang Assan: Kira-kira 50 penyokong DAP berjalan ke arah Dewan Suarah Sibu berdama dengan calon Chiew Sung Ngie.
Chiew, 38, seorang ahli perniagaan, memberitahu pemberita bahawa beliau menjangka pertandingan tiga penjuru di situ
Beliau dijangka berdepan dengan calon BN Wong Soon Koh, dan calon Parti Reformasi Negeri (Star) Wong Sing Wei.
Kira-kira 50 penyokong BN berkumpul, sementara menunggu Soon Koh, bersama-sama dengan maskot Parti Rakyat Bersatu itu, helang yang dinamakan 'Oooh Ha'.

PRN SARAWAK : PENAMAAN CALON BERJALAN LANCAR

Pilihan raya bagi Bumi Kenyalang bermula secara rasmi hari ini, dengan proses pencalonan bermula jam 9 pagi ini.
Sejumlah 82 kerusi kerusi Dewan Undangan Negeri dipertandingkan, termasuk 11 kerusi baru ekoran pelaksanaan proses terbaru persempadanan semula kawasan pilihan raya di negeri itu.
Bagi Pakatan Harapan, nampaknya proses pembahagian kerusi belum dapat diselesai, selepas PKR menggesa diadakan rundingan semula pada saat-saat akhir semalam.
Ia selepas tersebar berita bahawa pengerusi PKR Sarawak Baru Bian mungkin menandatangani surat yang didakwa dikeluarkan oleh Timbalan Presiden Datuk Seri Azmin Ali yang memberi kuasa wakil PKR untuk bertanding di Tasik Biru, Mambong, Simanggang, Bukit Semuja dan Mulu.
Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen dalam reaksi balasnya menegaskan bahawa mereka akan bertanding di Batu Kitang sekiranya PKR meletakkan calonnya di kelima-lima kerusi berkenaan.
Begitu juga dengan BN, dengan SUPP, UPP dan SPDP dan TERAS dijangka bertembung dalam gelanggang di Tasik Biru, Batu Kawah dan Bawang Assan.
Parti-parti yang bertanding mempunyai masa sehingga jam 10 pagi ini untuk mengemukakan pencalonan mereka. Rakyat Sarawak akan keluar mengundi pada 7 Mei ini.
Ikuti BLOG LANGSUNG dengan pasukan petugas Malaysiakinimembawa berita terkini dari Sarawak.

8.15am - Pujut: Suasana tenang di sini dan pertandingan empat penjuru dijangka berlaku di kerusi ini antara calon BN dengan tiga calon lain.
Penyandang kerusi Pujut Fong Poh Teck akan bertanding sebagai calon Bebas. Calon DAP ialah Dr Ting Tiong Choon, calon langsung BN Hii King Chiong dan calon PAS Jofrie Jaraiee.
9.15 pagi : Calon AMANAH di Beting Maro, Andri Zulkarnaen telah mengemukakan borang pencalonan kepada SPR di Pusat Penamaan calon iaitu Pejabat Daerah Pusa. 
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter