05 February 2010

PERAK : NIZAR KALAHKAN ZAMBRY

Terbukti Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin terus mendapat sokongan dari rakyat negeri Perak 'mengalahkan' perampas kuasa, Zambry Abdul Kadir.

Tinjauan terbaru Merdeka Centre ke atas 805 rakyat Perak yang terdiri dari 382 Melayu, 330 Cina dan 93 India menunjukkan 46 % menyokong Nizar, hanya 44 % menyatakan sokongan kepada Zambry.

Bagi kaum Cina pula 59% menyokong Nizar, hanya 16 % mengampu Zambry.

Sementara di kalangan Melayu, 67 % mengampu Zambry dan 37 % menyokong Nizar.

Keputusan kajian ini benar-benar memberikan tamparan hebat kepada Zambry yang sentiasa bangga diri menyatakan rakyat Perak sudah kembali menyokong BN kerana kebijaksanaan BN memerintah negeri Perak.

Kalau anak jantan sila bubar DUN Perak sekarang.

REFORMASI 1998 BERULANG, SOKONGAN MELAYU KPD PR NAIK

Apakah zaman Reformasi 1998 akan berulang kembali dengan bermulanya perbicaraan ke atas Dato Seri Anwar Ibrahim minggu ini.
Rakyat Malaysia yang menyokong PR maupun BN sebenarnya jauh di sudut hati mereka tidak percaya 100 % yang Anwar melakukan kerja terkutuk itu baik pada tahun 1998 atau 2008.

Itu sebabnya ramai diantara mereka mengadakan 'silent protest' di dalam hati pada tahun 1998. Sebab itulah keputusan pilihanraya umum 1999 menunjukkan bahawa majoriti orang melayu menolak BN khususnya Umno. Rata-rata undi orang Melayu kepada BA pada waktu melonjak tinggi.

Kini sekali lagi Anwar dihadapkan ke mahkamah dengan isu yang sama cuma pelakonnya sahaja yang berbeza. Apakah mungkin rakyat Malaysia akan berdiam diri.? Saya tiada jawapannya.

Namun bunga-bunga Reformasi 1998 kelihatan mula terbit. Hari ini Sekumpulan penunjuk perasaan dari pelbagai kaum menunjuk perasaan di hadapan masjid Wilayah Persekutuan berhampiran kompleks Mahkamah Jalan Duta selepas solat Jumaat.

Para demonstrator membawa kain rentang ‘Keadilan Untuk Anwar’ dan ‘Perhimpunan Bantah Fitnah ke-2’. Mereka melaungkan Reformasi dan mengutuk pendakwaan yang hanya bertujuan untuk menghancurkan karier politik Anwar.

Ketua Biro Strategik PKR Tian Chua, menyatakan kes Anwar hanyalah ulangan dari kes 1998 yang hanya punya satu matlamat iaitu menzalimi seorang peribadi untuk membenarkan Najib kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri.

“Apa yang berlaku ini adalah satu ulangan yang familiar dalam sejarah tanah air. Kita akan berjuang berhabis-habisan menentang satu sistem yang sanggup menzalimi hak individu untuk kekal berkuasa pada kedudukan mereka.

“Ini adalah satu perkara yang kejam,” tegasnya.

Seorang lagi tokoh Reformasi Datuk Johari Abdul menyatakan pendakwaan terpilih tersebut hanyalah usaha terdesak regim BN untuk meneruskan kekuasaan. Oleh itu para penggerak Reformasi akan kembali bersatu untuk menggerakkan perhimpunan massa seperti mana yang pernah mereka lakukan sepuluh tahun lalu.

Perhimpunan aman itu berakhir dalam masa lima belas minit tanpa gangguan polis.

Jadi untuk perkembangan seterusnya kita tunggu dan lihat.

Peristiwa Reformasi 1998 akhirnya mencetuskan Gerak dan membentuk Barisan Alternatif dokongan PAS, DAP dan PKN (Parti KeADILan Nasional). Kini PR sudahpun terbentuk, jadi peristiwa kezaliman terhadap Anwar ini mungkin akan menyebabkan perpaduan PR yang sudah utuh akan bertambah kuat dan padu serta kemungkinan akan menyebabkan mereka mendapat lebih banyak sokongan dari parti-parti lain. Kemungkinan besar juga orang sokongan orang Melayu kepada PR akan bertambah dengan drastik.

BN PERINTAH PULAU PINANG APA MELAYU DAPAT

Pulau Pinang diperintah oleh BN lebih dari 50 tahun. Apa yang orang Melayu dapat hasil dari pemerintahan BN dalam masa yang lama itu.

Kini PR baru sahaja perintah Pulau Pinang selama tidak sampai 2 tahun, sibuk juak-juak Umno membuat kacau memfitnah dan melakukan tohmah.

Hari ini sekali lagi juak-juak Umno berdemonstrasi kononnya untuk membela orang Melayu yang ditindas oleh DAP dan PR di Pulau Pinang sekarang.

Namun sedarkan wahai juak-juak Umno apa yang berlaku di Pulau Pinang sepanjang 50 tahun BN memerintah :-

1) Tanah orang Melayu semakin kecil saiznya

2) Orang Melayu ramai yang berhijrah ke Kedah kerana pelbagai masalah

3) Banyak kawasan perkampungan Melayu di sebelah Pulau ghaib ditelan pembangunan antaranya di Jelutong, Sungai Dua, Sungai Nibong dan lain-lain.

4) Yang kaya hanyalah orang Melayu Umno dan kroni-kroni mereka

5) Orang Melayu merempat di Tanahair sendiri.

6) Dan macam-macam lagi

Semua itu bukan angkara DAP dan PR tetapi angkara dan sikap BN yang berlepas tangan walaupun Umno mempunyai kerusi majoriti di DUN Pulau Pinang pada zaman pemerintahan BN dahulu.

Di bawah ini beberapa fakta untuk tatapan Melayu Umno Pulau Pinang.

1) Pada 2007, katanya, Kerajaan BN mensasarkan Belanjawan 2008 mengalami defisit RM35 juta tetapi sebaik sahaja kerajaan bertukar kepada PR, belanjawan itu mengalami lebihan RM88 juta, iaitu lebihan paling tinggi dalam sejarah Pulau Pinang.

2) Belanjawan 2009 pula, anggaran defisit dibuat sebanyak RM40 juta tetapi pemerintahan Pakatan sekali lagi memberikan hasil dengan lebihan RM77 juta.

3) Pada 2008 peruntukan untuk hal ehwal Islam yang dibuat oleh kerajaan BN dalam belanjawan tahun sebelumnya hanya bernilai RM12.5 juta, namun pada pembentangan belanjawan tahun 2008, Kerajaan Pakatan telah menambah kepada RM20.5 juta untuk peruntukan 2009.

4) Pada pembentangan Belanjawan 2009 peruntukan meningkat lagi kepada RM24.3 juta untuk 2010. Jumlah ini adalah peruntukan tertinggi yang pernah dinikmati oleh intistusi Islam di Pulau Pinang selama ini.

5) Kerajaan Pakatan juga memberi pengiktirafan kepada para huffaz dengan memberikan peruntukan RM1.5 juta setiap tahun kepada sekolah-sekolah agama rakyat.

6) Dakwaan Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang yang dikuasai Umno bahawa Melayu dipinggirkan dalam agihan projek dinegeri itu adalah tidak benar. Ini kerana pada 2008, 78 kontraktor Melayu, berbanding 35 kontraktor bukan Melayu telah menerima projek melalui sebut harga, atu kontraktor Melayu dan satu kontraktor bukan Melayu masing-masing telah menerima projek melalui tender terbuka.

7) Pada 2009 pula, 89 kontraktor Melayu diterima untuk projek melalui sebut harga dan bilangan kontraktor bukan Melayu yang diterima berkurangan kepada 19 syarikat sahaja.

8) Pada tahun 2009 juga, projek yang diberi kepada kontraktor Melayu melalui tender terbuka bertambah kepada 45 syarikat dan bukan Melayu enam Syarikat.

Sebenarnya orang Umno dengki dan susah hati kerana mereka sudah tidak mendapat kontrak dan projek sebagaimana zaman pemerintahan BN. Mereka gagal mendapat projek kerana sememangnya mereka tidak berkemampuan untuk melaksanakan sesuatu projek yang diberikan. Mungkin sebutharga mereka mungkin tinggi, pengalaman dan kepakaran tiada dan sebagainya.

Selama ini mereka mendapat projek kerana tender rundingan dan mereka mendapat projek atas dasar kroni BN dan Umno. Jadi mereka sekarang berada dalam keadaan tenat kerana hendak beri rasuah kerajaan PR tidak makan rasuah, hendak bodek kerajaan PR 'tidak makan' bodek.

INI BARANG 'famous' SEHARI DUA INI

KLINIK 1MALAYSIA : KLINIK PALING PELIK DALAM DUNIA

KLINIK TIADA DOKTOR


Malaysia memang unik. Macam-macam keunikan yang ada di negara kita.

 • Klinik tiada doktor, itulah klinik 1 Malaysia.
 • Satu Malaysia tahu klinik ini tiada doktor.
 • Satu Malaysia tahu klinik ini tak ada MC.
 • Satu Malaysia tahu kalau betul-betul sakit tak boleh pergi klinik ini.
 • Satu Malaysia tahu yang klinik ini hanya untuk orang yang sakit TAPI tak sakit.
 • Satu Malaysia tahu yang mereka dah kena tipu.
 • Sepatutnya bila sudah merdeka lebih 50 tahun, rakyat sepatutnya mendapat perubatan dari doktor pakar bukannya dari pembantu perubatan.
 • Sepatutnya dengan kekayaan hasil petronas, kerajaan membelanjakan wang bagi tujuan pendidikan, agar lebih ramai anak-anak kita mampu menjadi doktor malah pakar dalam bidang tersebut. Paling kesal, kita tak cukup doktor dalam keadaan anak-anak kita yang cerdik begitu ramai.
 • Klinik 1 Malaysia melambangkan bahawa kita sedang mundur dalam bidang perubatan.
 • Wajarlah kita membayar RM1.00 diklinik 1 Malaysia. Kerana nilainya memang begitu.

Oleh Adly Zahari.

ORANG BESAR DATANG RAKYAT SUSAH!!!!!

Sudah menjadi lumrah di negara hamba bila orang besar datang hamba rakyat susah. Macam-macam kesusahan yang terpaksa dialami oleh hamba rakyat namun mungkin ianya tidak disedari oleh orang-orang besar. Atau kalau mereka sedarpun mereka buat tak 'dek' sahaja.
 • Lambat masuk kerja sebab jam, kenderaan rakyat disekat sebab hendak memberi laluan kepada orang besar-besar

 • Parking di tempat jalan tidak dibenarkan sebab kenderaan orang besar hendak parking dikawasan berhampiran program

 • Jalan-jalan dibaiki, rumput ditebas, tepi-tepi jalan dibersihkan dan lain-lain padahal kalau orang besar tak datang ianya dibiarkan semak, jalan rosak dan sebagainya

 • Banyak duit hamba rakyat hangus untuk buat banner, kain rentang, hias sana sini dan sebagainya

 • Hamba rakyat dikerah menyambut orang besar sehingga meninggalkan kerja asasi mereka

 • Budak-budak sekolah jadi mangsa disuruh balik awal, hendak tuntut ilmu tak senang

 • Segala kenderaan, harta kerajaan yang menggunakan duit rakyat digunakan sesuka hati demi untuk memuaskan hati orang-orang besar

 • Dan macam-macam lagi
 • Semuanya ini untuk menunjukkan kepada orang besar yang rakyat sukakan mereka. Padahal hamba rakyat dipaksa dan bukan atas kerelaan hati mereka.
Gambar sekadar hiasan.

ANAK DERHAKA


Cerita Anak Derhaka :

Saya dibiarkan hidup merempat seolah-olah saya bukan bapa mereka. Malah, harta benda saya dikikis termasuk 27 ekor lembu peliharaan saya dijual,” kata warga emas, Zainnu Hussin, 71, yang mendakwa dibuang tiga anak kandungnya dan dibiar hidup merempat di sebuah pondok buruk di tepi sawah di Kampung Besah, Mukim Teloi Kanan, Kuala Ketil, dekat sini, lebih setahun.

Zainnu yang juga cacat kedua-dua tangan selepas terbabit dalam kemalangan tiga tahun lalu, mendakwa kehidupannya semakin melarat apabila dua anak perempuan dan seorang lelaki berusia 30-an hingga 40-an yang dibesar dengan penuh kasih sayang membiarkannya merempat seorang diri.

“Sebelum ini saya tinggal di pondok untuk berteduh dari panas dan hujan. Malah, di situ saya tidur, makan, minum dan membuang air,” katanya. Zainnu berkata, sejak dilanggar kereta ketika memotong rumput tiga tahun lalu, separuh badannya termasuk kedua-dua tangan lumpuh dan penglihatannya kabur. “Selepas kemalangan itu, saya mengharapkan belas anak-anak untuk menjaga dan menguruskan makan minum. “Malangnya, anak-anak membiarkan saya seorang diri, pernah berbulan-bulan saya tidak mandi kerana mereka tidak mahu membantu. “Mereka ada menghantar makanan, tetapi disebabkan kedua-dua tangan saya lumpuh saya terpaksa membongkok untuk makan,” katanya.

Zainnu berkata, dia mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan, namun bantuan itu tidak pernah diterima kerana tidak berdaya ke pejabat JKM dan hanya mengharapkan anak untuk menghantarnya menuntut wang berkenaan.

“Malangnya, bantuan daripada JKM itu juga dikebas mereka sedangkan saya memerlukan wang itu untuk menampung perbelanjaan harian,” katanya.

Hmetrok

JABATAN ARAHKAN STAFF HADIR PROGRAM GEGAU MELAKA

Ini faktanya :
 • Setiap sekolah di sekitar Melaka diwajibkan menghantar paling kurang sebuah bas untuk membawa pelajar. Sekolah rendah tak disuruh nanti nampak sangat budak-budak belum aqil baligh yang ramai sokong parti juara rakyat.

Pengakuan Guru Besar salah sebuah sekolah agama di Melaka.

 • "Minta maaf Encik, kami diarahkan oleh Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) berkumpul di masjid Negeri untuk pergi ke Dataran Klebang bersama dengan PM."

  Kalau paksa-paksa macam ini sejuta orang pun boleh hadir. Kalau tak hadir 'umur pendek'. Patutlah program malam tadi dihadiri ramai orang. Kalau tidak dipaksa .....sendiri mau ingatlah. Silap-silap pokok lagi banyak dari orang.

Masalahnya ialah pihak terbabit memaksa orang ramai hadir dalam program tari-menari, menyanyi bercampur lelaki perempuan. Bukankah itu program maksiat. Siapa hendak menanggung dosa ini .................

Sumber : Angkasanuri.

SIAPA PENIPU, PEMFITNAH, SIAPA YANG BENAR?

Siapakah agaknya penipu, pemfitnah dan siapa yang benar antara dua orang dalam gambar sebelah.
Seorang yang kelihatan tidak bersalah dan bermuka manis dan seorang lagi dengan wajah bengis, berkaca mata hitam dan kelihatan macam samseng.
Namun begitu kita jangan ukur mengikut gambar ini kerana semua orang tahu siapa pemilik akhbar ini. Gambar yang dimuatkan di dalam akhbar ini juga sengaja dipilih gambar sedemikian untuk menggambarkan si pemakai cermin mata gelap itu seorang samseng, jahat dan pel$#@*.
Inilah bahayanya jika tuanpunya akhbar sebegini tidak takut kepada Allah dalam apa juga kerja buat yang dilakukan.
Media boleh menggambarkan orang jahat jadi baik dan orang baik jadi jahat.
Berhati-hatilah dengan media yang tidak takut kepada Allah. Mereka hanya takut kepada manusia.!!!!!

1MALAYSIA SAMBUT MALAM JUMAAT

Malam tadi bertempat di Pantai Klebang, Melaka pendokong-pendokong 1Malaysia menyambut malam Jumaat yang berkat dengan muzik, tarian dan lain-lain program 'Lagho'.

Saya tidak tahu Ayat mana dan Hadis mana yang mereka pakai sehingga mengHALALkan pergaulan lelaki perempuan dan mengHALALkan tarian dan muzik keterlaluan seperti itu. Ustaz Jamil Khir dan Ustazah Masyitah mungkin ada hujjahnya.

Sambutan ini dihadiri oleh Imam 1Malaysia, Datuk Seri Najib dan Rosmah Mansor tidak ketinggalan Ketua Menteri kesayangan orang Melaka, Ali Rustam yang dikenali ramai sebagai pemimpin rasuah yang disabitkan kesalahan semasa pemilihan Umno dahulu.

Malam Jumaat yang mulia disambut dengan sambutan yang sedemikian rupa. Ternyata BN menggalakkan program "LAGHO' dan mendaulatkan budaya hedonisme seperti itu.

Mereka langsung tidak insaf dengan kejadian MAKSIAT yang kronik di Melaka ini sehingga 393 anak luar nikah dilahirkan di negeri ini tahun lalu.

Gambar sekadar hiasan.

DIA BODEK UNTUK HIDUP LAMA

Datuk Ibrahim Ali (DIA) memang seorang ahli politik yang licik dan tidak berpendirian. Bayangkan dalam karier politiknya beliau sudah berapa kali lompat parti. Lompat keluar masuk balik, keluar dan masuk balik. Akhirnya semua parti utama negara tidak percaya lagi kepada beliau. PAS dan Umno sehingga kini tidak menerima Ibrahim untuk menjadi ahli parti masing-masing kerana DIA boleh menjadi liabiliti kepada mereka.

Setelah beliau ditendang keluar dari Umno, beliau dikutip oleh PAS Kelantan untuk menjadi calon Parlimen Pasir Mas pada pilihanraya umum 2008. Beliau menang atas sokongan dan dokongan PAS. Jika beliau bertanding atas tiket bebas saya yakin siang-siang lagi beliau bungkus.

Namun selepas itu beliau mula membuat 'onar'. Mengkritik PAS secara membuta tuli. Pada masa yang sama memuji dan mendewa-dewakan Umno dan BN parti yang membuang beliau menjadi seolah-olah kucing kurap di arena politik tanahair.

Sebelum ini beliau menubuhkan Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK). Ke sana-sini kononnya memperjuangkan kepentingan rakyat Kelantan. Setelah berjaya meyakinkan PAS Kelantan akhirnya beliau dipilih sebagai calon menggunakan lambang PAS pada 2008.

Kini beliau tahu bahawa namanya hampir pasti tidak akan dipilih oleh PAS untuk bertanding sekali lagi di Pasir Mas. Jadi sudah tentu sebagai seorang ahli politik beliau sudah membaca perkara ini.

Jadi jalan terbaik ialah mencari publisiti dan menunjukkan kepada pimpinan BN bahawa beliau lebih Umno dari orang Umno. Maka PERKASA ditubuhkan. Sekali lagi beliau menggunakan platform PERKASA ini untuk kononnya memperjuangkan kepentingan Islam dan Melayu. Selain itu beliau meneruskan agenda politiknya mengkritik PAS dan PR.

Kini hanya tinggal kira-kira 3 tahun lagi untuk pilihanraya umum diadakan. Jadi DIA mesti melipatgandakan usaha untuk menambat hati Najib dan Muhyiddin agar dipilih menjadi calon Umno. Tetapi sebelum itu DIA mesti diterima mesti ahli Umno dulu.

Saya mengharapkan pimpinan Umno dapat menerima DIA kembali kepada Umno dan dipilih menjadi calon BN di mana-mana parlimen. Kalau boleh di Pasir Mas. Biarkan DIA berentap dengan PAS di sana.

Saya doakan selamat maju jaya kepada DIA.

Nik Aziz mahu Pas, UMNO berbincang : Utusan ambil kesempatan

Seperti biasa kerja akhbar pembodek mencari peluang dalam apa juga keadaan bagi memuaskan nafsu boss mereka.

Hari ini Utusan menyiarkan laporan Tok Guru Nik Aziz mahu PAS dan Umno berbincang. Utusan sengaja membesar-besarkan isu ini seolah-olah Tok Guru mahu PAS dan Umno berbincang dalam semua perkara padahal hanya menjuruskannya kepada hal-hal bermusim seperti isu kalimah Allah dan lain-lain.
Memang pandai dan bijak Utusan mencari peluang untuk 'cilok' kenyataan akhbar pimpinan PAS.
Saya ingin menasihatkan diri saya dan Utusan supaya adil dan jujur dalam melaporkan sesuatu perkara jangan jadikan MATLAMAT MENGHALALKAN CARA sebagai panduan hidup.
Bercakap kepada pemberita selepas menutup Seminar Pemikiran Islam Semasa - Pemakaian Kalimah Allah di sini, Tok Guru Nik Abdul Aziz mencadangkan Pas dan UMNO duduk semeja berbincang dan menamatkan perseteruan lebih 50 tahun antara kedua-dua parti dokongan orang Melayu itu dalam soal yang menjadi isu bermusim.

ZAMAN TAK KIRA HALAL DAN HARAM

Zaman sekarang kita orang sudah tidak mengira halal dan haram demi mendapatkan habuan dunia. Sebab itulah semua kerja yang mereka lakukan tidak mengira samada ianya baik atau jahat yang penting habuan dunia terhidang di depan mata sebagai upah kepada kerja-kerja jahat tersebut.

Contohnya wartawan dan editor media, mereka menulis ikut sedap 'mulut' sahaja tanpa memikirkan samada ianya fitnah, tohmah, pembohongan dan sebagainya. Mereka mengikut telunjuk boss dan menjadi 'yes man', pak turut atau wok yek.

Pada mereka apa yang boleh disensasikan mereka sensasikan, surat khabar laku itu paling penting. Malah yang paling penting bagi mereka ialah dapat mempengaruhi rakyat supaya menyokong big boss mereka (kerajaan BN). Walaupun berita itu ternyata palsu, fitnah dan bohong mereka tetap siarkan demi periuk nasi dan keuntungan politik big boss.

Saya ingin ingatkan diri saya dan sesiapa juga semua perilaku kita disuluh dan dicatat oleh malaikat di kiri kanan kita. Jangan ingat kita terlepas dari hukuman Allah. Sekecil-kecil kejahatan dan kebaikan akan dibalas oleh Allah S.W.T tunggulah saat dan ketikanya ia pasti datang.

Di dunia mungkin kita terlepas tetapi pada Hari Hisab nanti kita akan dinilai dan ditimbang amalan kita. Kaki, tangan, telinga dan semua anggota akan menjadi saksi kepada perbuatan kita di dunia dahulu.

BINCANG DALAMAN BUKAN DI MEDIA

Tidak mustahil 2 orang Ahli Parlimen PKR Pulau Pinang yang mengkritik hebat kepimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng akan keluar dari PKR .

Ini kerana kritikan terbuka mereka sepatutnya dibincang di dalam mesyuarat bersama Majlis Pimpanan PR bukannya diselesaikan melalui media.

Saya dalam entri terdahulu sering mencadangkan kepada pimpinan PR supaya menyelesaikan semua isu secara dalaman bukannya melalui media musuh. Mengapa pimpinan begitu liat dan degil. Adakah untuk mencari publisiti.? Kalau demikian lebih baik jadi artis kalau setakat hendak mencari populariti.

Inilah masalahnya apabila seseorang ahli parti tidak berdisiplin, mudah disogok dan diugut. Yakni tiada integriti dan kekuatan diri akhirnya menyusahkan parti sendiri.

Sekali lagi saya cadangkan supaya semua parti tak kira PAS, DAP, PKR maupun Umno supaya mencari bakal-bakal calon yang beriman, berakhlaq baik, teguh pendirian, berintegriti dan sebagainya. Jangan meletakkan calon secara tangkap muat sahaja. Akhirnya calon ini menyusahkan parti, rakyat dan semua orang.

Berbalik kepada isu lompat parti, adalah tidak menghairankan 2 Wakil Rakyat ini akan melompat parti kerana mereka sebenarnya tiada agenda perjuangan dan mudah tertipu dengan stategi BN. Orang-orang seperti memang menjadi liabiliti kepada parti. Hari ini insaf besok belum tentu akan insaf..........

SERANGAN BN : SELANGOR DAN PENANG JEJAKI KELANTAN

Saya menerima SMS dari seseorang yang menyatakan bahawa serangan, tohmah, fitnah dan seumpamanya yang diterima oleh kerajaan Selangor dan Pulau Pinang sekarang ini adalah sama seperti yang dialami oleh kerajaan Kelantan di awal pemerintahan mereka pada tahun 1990-1993 dahulu.
Kesabaran dan ketahanan diri dan keteguhan pendirian pendokong kerajaan dan penyokong kerajaan Kelantan ketika itu berjaya menyelamatkan kerajaan negeri Kelantan hingga kekal ke hari ini
Kalau kita letih dan penat melayan serangan dan fitnah mereka, perlu diingat bahawa mereka juga letih menyerang kita. Malah mereka bertambah letih dan kadang-kadang terasa bersalah kerana fitnah dan tohmah sedemikian.

Insya Allah semuanya akan berjalan dengan baik jika kita sabar dengan dugaan Allah ini.

1MALAYSIA : BANYAK LOLOS DAN BOCOR

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) kesal dengan kerapuhan sistem keselamatan agensi Pertahanan Negara mutakhir ini kerana sebelum kes kehilangan enjin pesawat F5E selesai, kini timbul pula isu kebocoran maklumat sulit Angkatan Tentera Malaysia.

Angkatan Tentera sepatutnya menjadi contoh dan penanda aras kepada sistem keselamatan agensi pertahanan lain, namun insiden terbaru ini menimbulkan kebimbangan dihati rakyat kerana negara ini boleh dianggap tidak selamat. Apa sahaja kekuatan dan kelematan sistem pertahanan yang ada dalam negara ini begitu senang diketahui musuh.

Intergriti anggota keselamatan negara bakal menjadi pertikaian jika ianya gagal ditangani segera. PAS yakin, insiden pembocoran maklumat ini melibatkan pegawai-pegawai kanan berpangkat tinggi kerana dari segi amalan kerahsiaan dalam organisasi Kerajaan dan Pertahanan, hanya mereka yang yang berpangkat tinggi sahaja mempunyai akses terhadap maklumat bertaraf sulit, rahsia dan rahsia besar.

PAS berharap agar agensi Keselamatan Negara membuat kajian semula tentang tahap keselamatan yang ada. Rakyat memerlukan satu jaminan yang kondusif terhadap tahap keselamatan negara.

Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan dinegara maju seperti Jepun pasti akan meletakan jawatan jika perkara sebegini berlaku, adakah Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Malaysia perlu dibiarkan sahaja sedangkan ini adalah insiden kedua yang melibatkan kecuaian yang besar dibawah pentadbiran mereka.

PAS mahu Kerajaan mendakwa dan memberikan hukuman yang berat kepada pengkhianat negara yang terlibat dalam kes ini.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

DULU TILAM KINI KATIL?

Kalau dalam perbicaraan Anwar pada episod 1998, tilam dibawa sebagai bahan bukti kali ini tidak mustahil katil pula akan dibawa mahkamah. Kalau boleh kondominium itu sekali hendak dibawa. Apakan daya ianya berat jadi tidak boleh dibawa ke tempat perbicaraan.

Semalam diberitakan Hakim, Pendakwaraya, Peguambela, Penuduh dan tertuduh di bawa ke tempat yang di dakwa berlaku kejadian tersebut.

Entah ya atau tidak kejadian tersebut berlaku hanya Allah yang Maha Mengetahui. Siapa bercakap bohong akan dilaknat oleh Allah dan sekelian manusia.

04 February 2010

AKU TAK RELA, TAPI MENGAPA BIARKAN

Persoalan yang perlu dijawab dan ditanyakan :-
 • Aku tak rela dil%$#% lagi, tapi mengapa tidak melawan dan tidak terajang si durjana yang mel@#$@nya jika betul perkara itu berlaku.?
 • Seorang pemuda yang tegap sasa gagal melawan seorang tua yang dah 'monopaus'.
 • Selambanya bertemu orang ramai tak rasa malu dan segan. Takkan kena l$#%& tak trauma langsung

KERAJAAN BAIK HATI? SPR DAN SPRM PATUT NAIK GAJI JUGA

Orang lain berhempas pulas untuk mendapat kenaikan gaji dan elaun serta bonus. Namun anggota Polis sebaliknya menikmati kenaikan gaji yang agak lumayan.

Syabas diucapkan kepada kerajaan kerana begitu prihatin dengan kebajikan dan kesejahteraan anggota Polis.

Mungkin kerajaan begitu menghargai jasa-jasa Polis lebih dari penjawat awam lain seperti askar, jururawat, doktor dan lain-lain.

Apalah agaknya keistimewaan anggota Polis jika hendak dibandingkan dengan penjawat awam lain? Sudah tentu mereka ini banyak berjasa kepada kerajaan dan rakyat.

Saya harap selepas ini kerajaan menaikkan pula gaji anggota-anggota Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Jenayah Malaysia (SPRM). Agensi-agensi ini juga pada hemat saya amat berjasa kepada kerajaan dan rakyat.

Agensi-agensi lain kena tunggu dahulu, sebab agensi-agensi di atas lebih banyak jasanya kepada kerajaan dan rakyat. Itu pandangan peribadi saya, tuan-puan mungkin ada pandangan lain. Jangan mare ................

Semalam kerajaan mengumumkan bahawa 98,747 anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menikmati pelarasan kenaikan gaji dan elaun Imbuhan Tetap Khidmat Polis (ITKP) antara RM1,500 hingga RM6,000 berkuat kuasa 1 Januari 2009.

UMNO PARTI PERKAUMAN, DAKWA NASIR DI MAHKAMAH

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) bertegas untuk mendesak pihak Polis melakukan siasatan dan membuat pendakwaan terhadap pegawai khas Perdana Menteri, Datuk Nasir Safar yang terang-terangan menghina kaum India dan Cina dinegara ini.

PAS sesekali tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang mempertikaikan hak mana-mana kaum yang sah taraf sebagai warganegara ini. Selagi Umno, MIC dan MCA masih wujud, isu perkauman akan sentiasa menjadi bahan pertikaian.

PAS melihat tindakan Nasir ini sebagai natijah penglibatannya yang sekian lama bergeluman dengan parti perkauman Umno. Nasir perlu dibicarakan kerana jelas pandangannya itu telah menghina intitusi Perlembagaan negara ini yang menjamin hak setiap warganegara tanpa mengira kaum.

Walaupun Nasir menafikan itu pendirian Perdana Menteri, namun jelas Perdana Menteri telah gagal untuk mengajar pegawainya untuk memahami gagasan 1 Malaysia yang dicanangkannya. Jika Pegawai yang rapat dengan beliau boleh menganggap gagasan itu sebagai remeh, bagaimana rakyat mahu percaya keikhlasan Najib terhadap dasar berkenaan.

Jika apa yang Nasir lontarkan itu disebut oleh pimpinan Pakatan pasti mereka sudah dipenjarakan dengan akta ISA. PAS tetap menolak akta ISA dan akta Hasutan. PAS mahu Nasir didakwa segera di Mahkamah.

Jika para Blogger yang menghina Institusi Beraja dinegara ini bioleh dibicarakan, maka Nasir juga berhak untuk menerima tindakan yang serupa walaupun beliau sudah meletakan jawatan sebagai Pegawai Khas Perdana Menteri.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

CONTOHI PAS DALAM PEMILIHAN CALON

Sejak dari pilihanraya pertama Malaya (Malaysia) kita sering mendengar adanya Wakil Rakyat melompat parti kerana pelbagai sebab. Ada yang kena beli, kena ugut, kena culik dan sebagainya. Secara asasnya Wakil Rakyat yang melompat parti dikira tidak bermaruah dan tiada harga diri. Namun bagi saya jika da Wakil Rakyat yang melompat parti dari parti yang ususnya pun busuk kepada parti wangi itu tidak menjadi masalah kerana beliau sudah sedar dari kesilapan bersekongkol dengan kejahatan dan kezaliman.

Sehari dua ini riuh rendah 2, 3 orang Wakil Rakyat PKR buat hal, kritik parti sendiri dan kerajaan dokongan mereka. Nampanya mereka ini tidak 'makan' nasihat terus membuat kenyataan terbuka menyerang sesama sendiri.

Saya secara peribadi menyalahkan pimpinan Parti kerana memilih calon-calon tanpa usul periksa. Ada antara mereka ini di'tangkap' muat menjadi calon. Sedangkan sebelum itu latarbelakang diri, keluarga, agama dan pendirian mereka tidak diselidiki dengan mendalam.

Akhirnya mereka yang dipilih menjadi calon ini menang dan selepas buat hal. Semuanya kerana tidak ada pendirian dan kekuatan dalaman.

Kita tahu musuh sentiasa mencari jalan dan peluang untuk merosakkan kita. Pelbagai cara digunakan. Tidak boleh dengan wang, disogok dengan betina, projek dan sebagainya. Malah ada yang diugut supaya melompat parti.

Sebab itulah parti-parti politik wajar menuruti apa yang PAS lakukan dalam proses pemilihan calon Pilihanraya. Bukan mudah untuk lulus ujian untuk menjadi calon. Pertama mereka mesti ditapis diperingkat negeri dan dinilai latarbelakang diri, keluarga, pendidikan, kerja sosial, rekod-rekod lama dan yang penting pegangan agama yang kuat. Calon PAS mestilah taat kepada Allah dan tidak berterusan melakukan dosa kecil apatah lagi dosa besar. Kita mahu calon yang mempunyai ketahanan dalaman dan luaran.

Selepas ditapis oleh negeri Jawatankuasa PAS Pusat dan JK Politik akan menapis senarai bakal-bakal calon ini sebelum dinilai oleh Majlis Syura' Ulama sebagai institusi terakhir yang menentukan samada seseorang calon itu layak atau tidak bertanding.

Setelah dipilih bakal-bakal calon ini pula mesti berbai'ah untuk taat kepada Allah dan parti serta tidak akan menjual maruah Islam, parti dan diri sendiri. Insya Allah dengan bai'ah ini mereka akan tetap pendiriannya dan tidak akan melanggar bai'ah dengan Allah dan parti ini.

Diharapkan pada masa semua bakal-bakal calon PR akan ditapis dengan rapi dan jitu supaya tidak akan ada lagi Wakil Rakyat yang tidak bermaruah dan tiada harga diri ini.

MCA BERGOLAK TIDAK DILAPOR,PR PULA JADI SASARAN

Berita MCA bergolak hebat hingga sekarang tidak dapat diselesaikan tidak dilaporkan oleh media. Sebaliknya cerita-cerita tentang kritikan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang oleh beberapa individu tertentu yang ada kepentingan dibesar-besarkan.
Inilah standard media Malaysia yang ada hari ini. Kerja tak ada yang lain selain mengampu BN dan mengadu domba serta memfitnah musuh BN.
Semua yang BN buat walaupun busuk sampai ke usus dan berperang hebat tidak diceritakan tetapi bau kentut dan ketiak PR pula yang disensasikan.

Media ini masih belum insaf bahawa jika mereka terus menjalankan kerja tidak bertamadun suatu hari media ini akan tutup kedai dan tidak ada orang yang mahu membeli dan melanggannya.
Jadi saya mengharapkan media ini insaf dan segera membuat perubahan agar kredibiliti dan integriti mereka tidak dipersoalkan.
Sehari dua ini sibuk pasal Ahli Parlimen Nibong Tebal dan Bayan Baru dari PKR membuat kritikan ke atas kerajaan negeri yang didokong oleh PKR sendiri. Macam-macam tuduhan dilemparkan. Malangnya pekung dan usus busuk BN tidak pula mereka lihat dan sedar. Saya rasa mereka berdua ada kepentingan lain yang tersembunyi. Saya tidak hairan dan pelik jika diakhir cerita nanti kedua-duanya beralih arah menyertai BN. Ini kerana orang-orang seperti ini memang tidak berpendirian dan tiada harga diri.
Oleh itu berhati-hati memilih calon-calon pilihanraya pada masa akan datang.

BETUL KE BERITA INI????

Utusan menyiarkan berita ini hari ini. Saya tidak pasti samada ianya betul atau tidak.
Kepada sesiapa yang hadir sila sahkan. Cuma saya berasa tak sedap hati dengan berita ini sebab dalam TV3 suku malam tadi ada ditunjukkan ramai yang berhimpun memberikan sokongan kepada Anwar bukannya 50 orang.
Laporan Utusan
Usaha Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menarik para penyokongnya berhimpun pada hari pertama perbicaraan kes liwatnya tidak mendapat sambutan apabila kira-kira 50 orang sahaja hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini hari ini.

Sebaliknya, bilangan anggota keselamatan dan petugas media lebih ramai berbanding penyokong Anwar yang diketuai oleh Tian Chua.

Para penyokong cuba melakukan provokasi sebaik sahaja Anwar tiba di mahkamah pada pukul 2.45 petang apabila Tian Chua yang juga Ahli Parlimen Batu bersama kira-kira 20 lagi mahu membentangkan kain rentang di dalam lobi mahkamah.

Namun, tindakan itu dihalang oleh polis sehingga berlakunya aksi tolak menolak dan tempikan oleh penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Berikutan penyertaan yang kecil itu, difahamkan para penyokong PKR kemudian menghubungi rakan masing-masing dan menjelang pukul 4.30 petang, kira-kira 50 penyokong mula mengerumuni pekarangan mahkamah.

Tindakan para penyokong Anwar membuat bising memaksa polis campur tangan kerana perbicaraan sedang berlangsung.

DISINIKAH BANYAK MAKSIAT?????

Ini adalah gambar Bandar Hilir, Bandaraya Melaka pada waktu malam. Nampak indah dan penuh dengan cahaya lampu sana-sini.
Di sini terletaknya Melaka Raya, suatu tempat popular untuk sesiapa yang ingin mencari hiburan. Banyak kelab-kelab malam, dangdut, disko dan sebagainya di sini.
Di harapkan kerajaan negeri dapat mencari jalan untuk membasmi maksiat yang berlaku di sini.

SEMUA KITA TERLIBAT, KERAJAAN/KWSP MESTI JAWAB

Sikap KWSP yang berlepas tangan dalam isu pelaburan TIDAK HALAL duit pencarumnya amat dikesali. Jelas sekali KWSP langsung tidak sensitif dengan hukum syarak dan sehingga kini tidak ada usaha-usaha yang bersungguh-sungguh untuk membebaskan duit caruman dalam KWSP dari pelaburan yang TIDAK HALAL.

Akhirnya semua umat Islam yang mempunyai dalam KWSP terpalit sama. Persoalannya bagaimana dengan duit KWSP yang digunakan oleh pencarum untuk naik haji dan lain-lain.

Kerajaan dalam hal ini sebagai pihak yang berkuasa WAJIB menangani masalah ini demi kesejahteraan pencarum KWSP yang sebahagian besarnya umat Islam.
Persoalannya mengapa KWSP dan kerajaan begitu susah untuk membuat perubahan ke arah memastikan semuanya bertepatan dengan syariah. Tetapi dalam hal-hal lain mereka begitu pantas bertindak dengan bersungguh-sungguh.
Negara sudah mencapai kemerdekaan lebih dari 50 tahun namun Islam seolah-olah masih dipinggir dan dipermain-mainkan.
Apakah jawapan yang diberikan oleh KWSP dalam suratnya itu dapat diterima oleh Allah di Hari Kiamat kelak.
(Klik atas gambar untuk membacanya)

SELAMAT DATANG PERDANA MENTERI

Perdana Menteri, Dato Seri Najib Razak dan isteri kesayangan beliau, Rosmah Mansor melawat Melaka hari ini. Rakyat Melaka berbesar hati dengan kesudian Dato Seri melapangkan masa melawat negeri bersejarah ini.
Harapan kami agar Dato Seri dapat membuat beberapa perubahan dalam negeri Melaka ini kerana kami lihat kerajaan negeri Melaka gagal mentadbir dengan negeri ini. Antara kegagalan ketara yang kami ingin ajukan kepada Perdana Menteri ialah :-
1) Kerajaan Negeri masih diterajui oleh pemimpin rasuah yang dibuktikan terlibat dengan rasuah semasa pemilihan Umno yang lalu. Jadi Dato Seri sepatutnya sudah lama menggantikan Ketua Menteri yang rasuah ini dengan orang lain. Kami merayu Dato Seri berbuat demikian, kami tidak rela berketuakan pemimpin rasuah.
2) Banyak sekali projek-projek membazir di negeri Melaka ini yang akhirnya duit rakyat hangus begitu sahaja. Antaranya projek Eye On Malaysia yang telah disita; Projek Pulau Melaka, dan lain-lain. Kerajaan Negeri yang ada pada hari ini ternyata hanya mahukan projek tetapi tidak tahu menilai samada projek yang dibangunkan itu berdaya maju atau tidak.
3) Kerajaan negeri gagal mengurangkan maksiat malah mengalakkan maksiat di negeri ini. Buktinya kelab-kelab malam begitu banyak, rumah-rumah urut tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan, pusat-pusat pelacuran tidak ditutup dan sebagainya. Hasilnya jumlah anak luar nikah semakin meningkat di mana pada tahun 2009 seramai 393 orang anak luar nikah dilahirkan. Bayangkan berapa banyak perzinaan berlaku. Kalau 393 perzinaan menghasilkan anak, sudah tentu perzinaan yang tidak menghasilkan anak jumlahnya berlipat kali ganda.
4) Hutang kerajaan negeri kepada kerajaan pusat juga berjumlah ratusan juta. Kami rakyat Melaka berasa malu kerana hutang ini gagal dijelaskan oleh kerajaan negeri. Semua ini adalah kerana pentadbiran kewangan yang lemah serta pembaziran yang berlaku dengan dahsyat. Ini dibuktikan dalam laporan ketua Audit Negara 2008 yang menjelaskan betapa banyak salah urus kewangan di negeri ini.

Sebenarnya banyak lagi yang kami ajukan kepada Dato Seri tetapi cukup setakat itu. Yang lain kami akan kemukakan pada kesempatan yang lain.
Tolonglah Dato Seri tengok-tengokkan rintihan kami ini.

03 February 2010

KES LIWAT : SIAPA BENAR ANWAR ATAU SEPOL

Hari ini bermula satu lagi perbicaraan yang akan menjadi sejarah kepada sistem kehakiman di negara kita. Episod tahun 1998 berulang kembali cuma pendokong watak utama yang bertukar. Kalau pada tahun 1998 antara watak utama ialah Anwar, Christopher Fernando, Azizan, Mohtar Abdullah, Umi Hafilda, Musa Hassan, Gani Patail, Munawwar Aness, Sukma dan tidak lupa Augustine Paul kini ianya dipikul pula oleh Anwar, Sepol, Yusof Zainal Abidin, Mohamad Zabidin Mohd Diah dan lain-lain.

Perkataan jijik yang sama dengan tahun 1998 juga tetap akan digunakan kali ini. Tidak payah saya ulangi di sini.

Antara barang kes yang popular pada tahun 1998 ialah tilam yang diusung ke mahkamah. Kali ini kita tidak tahu apa barang kes yang akan diusung. Mungkin kondom, seluar dalam atau apa juga yang difikirkan relevan.

Hebat perancangan puak-puak ini untuk mengenakan Anwar. Kini sekali lagi Anwar berhadapan dengan situasi yang sama.

Persoalannya siapakah yang bercakap benar. Anwar atau Sepol. Mahkamah dunia mungkin tidak dapat menjalankan hukuman seadilnya.

Cuma siapa yang menipu dalam kes ini mereka akan diazab oleh Allah dengan seazab-azabnya. Di dalam sendiri andainya pendakwa tidak dapat mendatangkan saksi yang tidak fasik dan menepati ciri-ciri yang baik maka orang menuduh sudah tentu tidak mempunyai asas yang kuat dan penuduh mungkin didakwa dengan hukuman lain.

Namun dalam sistem sivil semua itu tidak di ambil kira. Saksi boleh sahaja seorang perompak, penyagak, pemakan rasuah, fasik, penjenayah dan sebagainya. Jadi di mana integriti saksi. Mungkin saksi yang sebegini akan mudah dibeli dan disogok.

Tetapi apakan daya negara kita tidak mengamalkan undang-undang Islam walaupun sudah lebih 50 tahun kita merdeka dan dipimpin oleh orang Islam. Undang-undang Islam dipinggir dan dibelakangkan.

Mudah sahaja jika Anwar bercakap benar Sepol bohong, jika Sepol benar Anwar bohong. Maka kalian tunggulah hukuman Allah. Siapa yang benar akan terlepas. Siapa salah dan tidak mahu bertaubat maka tunggulah azab Allah.
Seluruh dunia sedang menunggu keputusan perbicaraan ini. Kemungkinan besar ia akan memakan masa yang lama.

YB ZUL ELOK JADI BEBAS?

Bagi saya YB Zulkifli Nordin sudah tidak boleh duduk dalam sebuah organisasi politik lebih baik beliau bergiat dalam NGO yang sesuai dengan cara dan fikrah beliau.

Beliau mendakwa masih menjadi ahli PAS dan pada masa yang sama menjadi Ahli Parlimen PKR. Itu tidak menjadi masalah tetapi yang menjadi problemnya ialah beliau bertelagah dengan sesama ahli parti. Jadi bila bertelagah maka parti mempunyai cara tersendiri untuk menyelesaikannya. Jika YB Zul tidak boleh menurut disiplin parti maka elok rasanya beliau menjadi YB bebas macam Ibrahim Ali (tetapi jangan jadi Ibrahim yang suka membodek BN sejak akhir-akhir ini).

Perjuangan Islam yang menjadi darah daging YB Zul (menurut katanya) mesti diteruskan. Namun jamaah Islam juga mempunyai disiplin jadi kalau tak boleh ikut disiplin jamaah eloknya berjuang seorang diri dan jadi bebas.

Cuma satu sahaja yang rakyat mahu, jangan letak jawatan Ahli Parlimen!!!! dan jangan masuk Umno kerana kalau masuk Umno maka terbukti YB Zul berjuang untuk sesuatu bukan untuk Islam ............

KENYATAAN BERSIFAT RASIS, SAYA TIDAK HAIRAN

Saya tidak hairan dan pelik jika seorang ahli dan pendokong kerajaan yang ada sekarang mengeluarkan kenyataan bersifat rasis kerana parti pemerintah yang ada sekarang memang diasaskan atas dasar perkauman.NONE
Umno atau Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, MCA dan MIC sememangnya ditubuhkan atas kepentingan Melayu, Cina dan India. Parti-parti tersebut digagaskan untuk memperjuangkan bangsa masing-masing sesuai dengan nama parti-parti mereka.
Jadi tidak pelik jika pemimpin parti-parti tersebut atau orang-orang suruhan mereka mengeluarkan kenyataan berbau perkauman sempit yang mungkin mengguriskan hati kaum yang lain.
Tidak ada yang pelik dan mengejutkan jika Datuk Nasir Safar, pegawai khas kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman di Melaka pagi semalam.

Ini kerana parti yang didokong oleh tuannya sendiri dengan jelas berjuang atas dasar perkauman sesuai dengan namanya. Umno untuk Melayu, MCA untuk Cina dan MIC untuk India.
Bagi saya Datuk Nasir mengeluarkan kenyataan yang relevan dengan parti yang disokongnya. Cuma rakyat kena berhati-hati dalam memberikan sokongan kepada parti-parti perkauman yang sentiasa mementingkan kaum mereka sendiri. Mereka kadang-kadang langsung tidak sensitif dengan kawan-kawan dari bangsa lain.
Di sinilah sebenarnya perbezaan antara Pakatan Rakyat (PAS, DAP dan PKR) dengan BN. PAS dengan jelas meletakkan Islam sebagai asas perjuangan merentasi garis sempadan kaum, agama dan ideologi. Sebab itu PAS sentiasa terbuka membela semua kaum sesuai dengan tuntutan Islam itu sendiri.
Begitu juga DAP dan PKR yang diasaskan bukan atas dasar perkauman sempit. Ketiga-tiga parti utama PR ini menerima sesiapa sahaja menjadi ahli atau penyokongnya tanpa membezakan warna kulit, agama dan budaya.
Sejak dari dahulu lagi saya secara konsisten menyeru rakyat Malaysia supaya membuka mata dan hati mereka menolak parti-parti perkauman seperti Umno, MCA dan MIC. Mari sama-sama kita bina Malaysia Baru yang komited berjuang untuk semua kaum dan agama.

PR telah membuktikan kejayaan mereka menangani isu sensitif perkauman dan agama apabila berjaya mengadakan dialog antara agama dalam menangani isu penggunaan kalimah Allah. Ini menunjukkan PR lebih matang, terbuka dan ssuai untuk didokongi oleh semua kaum.

Nasir dikatakan telah membuat kenyataan berbaur perkauman ketika berucap pada seminar '1Malaysia' di Melaka semalam, menyebabkan puluhan ahli MIC, MCA dan perwakilan pertubuhan bukan kerajaan meninggalkan majlis berkenaan.

Menurut sumber, Nasir telah menimbulkan kemarahan hadirin apabila dia melabelkan kaum India dan Cina sebagai pendatang.

SHAHRIZAT LAIN DARI YANG LAIN?

Shahrizat dan seorang lagi pimpinan Wanita Umno dalam gambar ini LAIN DARI YANG LAIN.
Saudara-saudari tafsirlah sendiri. Moga kita semua diberikan hidayah oleh Allah S.W.T

PERJUANGAN ISLAM DIPELIHARA ALLAH

Resam perjuangan Islam sudah tentu akan ditekan, ditindas dan dizalimi. Namun ianya tidak akan lupus dan padam. Akan ada pengganti kepada setiap pejuang yang pergi samada di panggil mengadap Allah atau meninggalkan perjuangan kerana kebendaan atau tidak tahan dengan ujian.
PAS yang ada sekarang ini bermula dengan keadaan yang amat dhaif. Ianya dituduh sebagai parti tok lebai, parti orang kampung, parti miskin, pemecah belah masyarakat dan sebagainya. Alhamdulillah tuduhan tersebut jugalah yang dikenakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Maknanya kita mewarisi perjuangan para anbia kerana kita dilabelkan sama seperti para anbia yang berjuang pada zaman masing-masing.
Benarlah janji Allah seperti dalam firmannya " Mereka berusaha untuk memadamkan cahaya Allah, dan ingatlah Allah akan tetap memelihara cahayaNya walaupun dimarahi oleh orang-orang kafir".
Setelah bergelumang dengan ujian dan cubaan maha hebat, ada ahli dan pimpinan yang dibunuh, dipenjara, dibuang daerah, dizalimi dengan pelbagai bentuk, kini PAS telah matang dan dianggotai oleh semua lapisan masyarakat bukan sahaja orang Islam malah orang Bukan Islam juga turut sama mendokongi PAS. Suatu perkara yang kita sendiri tidak pernah mimpi dan bayangkan. Tetapi ini semua kuasa dan kehendak Allah. Siapa yang menjangkakan orang Cina, India dan Iban akan menyokong dan mendokong PAS. Tetapi inilah hakikat yang ada didepan mata kita sekarang.
Oleh itu mari kita menginsafi akan nikmat yang Allah kurniakan kepada kita sekarang. Mari kita lipatgandakan lagi perjuangan kita bagi membebaskan negara ini dari kezaliman Umno/BN yang sedang bermaharajalela menindas rakyat sekarang.
Hanya PAS dan PR yang dapat menyelamatkan rakyat dari terus sesat dan melarat.

02 February 2010

KES LIWAT : INI TAK RELEVAN, ITU TAK RELEVAN

Kes Anwar akan terus dibicarakan esok kerana Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin hari ini menolak permohonan untuk menangguhkan perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim,
Prosiding akan diteruskan jam 2.30 petang esok di mahkamah yang sama.
Jadi esok rakyat Malaysia akan menyaksikan satu lagi episod perbicaraan yang unik buat kali kedua setelah perbicaraan kes liwat pertama tahun 1998 berlangsung.
Apakah babak-babak lucu dan pelik akan juga berlaku dalam episod perbicaraan kali ini.
Kalau dulu tilam dipikul ke mahkamah mungkinkah kali ini perkara itu akan berulang kembali.?

Apakah perkataan TAK RELEVAN akan menjadi antara perkataan popular bagi episod perbicaraan kali ini setelah ianya begitu 'famous' pada episod perbicaraan dahulu.
Sama-sama kita tunggu.

KES LIWAT ANWAR : KONSPIRATOR SILAP STRATEGI

Kalau benar dakwaan ramai pihak bahawa Anwar sekali lagi difitnah oleh sepasukan Konspirator yang mahu membunuh karier politik Anwar dan PR, saya kira pasukan konspirator dan tuannya telah tersalah langkah.

Strategi mereka untuk membunuh masa depan politik Anwar adalah silap dan salah 100 %. Bagi saya Anwar sebenarnya akan sekali lagi mendapat simpati dari rakyat dan seluruh dunia. Satu dunia sudah tahu Anwar tidak bersalah dalam kes liwat yang pertama dahulu. Tetapi mengapa pihak Konspirator ( kalau benar dakwaan itu) masih menggunakan taktik lama yang terbukti gagal.?

Saya yakin kes ini akan memberikan impak yang besar juga kepada senario politik tanahair. Rakyat tanpa mengira agama, ideologi dan warna kulit akan simpati kepada Anwar dan keluarganya. Rasa simpati juga akan tempias sama kepada PR kerana Anwar adalah salah seorang pemimpin utama PR.

Kita lihat hari ini bagaimana sokongan kepada Anwar tetap teguh malah semakin teguh. Kalau sebelum ini Mursyidul Am PAS tidak pernah hadir memberikan sokongan moral kepada Anwar di mahkamah tetapi Tok Guru Nik Aziz hari ini berbuat demikian sebagai tanda simpati kepada Anwar. Begitu juga dengan Penasihat DAP Lim Kit Siang yang awal-awal lagi sudah kelihatan di mahkamah. Tidakkah menunjukkan bahawa PR semakin kukuh dan padu.

Saya mengharapkan konspirator dan pihak-pihak yang bertanggungjawab (jika benar ini fitnah jahat) menggugurkan tuduhan kepada Anwar jika mereka mahu isu ini reda dan sokongan kepada tidak membuak-buak seperti era reformasi dahulu. Jika tidak saya yakin PR akan mendapat sokongan yang lebih jitu.

Saya bukan bercakap atas isu politik semata-mata tetapi sebagai seorang rakyat dan seorang Islam saya harap pihak terbabit terutama Saiful segera menggugurkan tuduhan ini kerana banyak keraguan yang dilihat dari dakwaan ini. Jadi lebih baik kita sama-sama bertaubat dan memohon ampun kepada Allah sebelum kita terlambat.

SAPINA : NAJIB AKAN IKUT JEJAK MAHATHIR?

Beranikah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan 'mem' kesayangannya Rosmah Mansor hadir di mahkamah sebagai saksi dalam kes liwat Anwar Ibrahim. ? Rakyat sedang menunggu dengan sabar.

Hari ini Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau telah meminta peguamnya, Karpal Singh supaya mensapena Perdana Menteri, Najib & Rosmah untuk menjadi saksi dalam kes liwat terhadapnya.

Anwar yang juga ketua umum PKR berkata, beliau mempunyai bukti untuk menunjukkan bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan, telah menemui Rosmah dan kemudian Najib, dua hari sebelum membuat laporan polis.

Menurut Anwar kita mahu tahu pembabitan Rosmah dan Najib dalam hal ini.

Katanya, mereka(Najib & Rosmah) tidak menafikan pertemuan tersebut dan kita mahu tahu.

Persoalannya sekarang apakah Najib akan mengikut jejak langkah mentornya Dr Mahathir yang tidak berani untuk hadir ke mahkamah sebagai saksi dalam kes liwat pertama Anwar dahulu.


Bagi saya sebagai seorang rakyat, saya mengharapkan Najib dan isterinya Rosmah akan hadir ke mahkamah untuk membersihkan nama mereka kerana selagi kedua-dua mereka enggan hadir ke mahkamah atau mencari helah untuk tidak hadir mahkamah maka selagi itulah rakyat akan sangsi kepada beliau.

Jadi lebih baik Najib dan Rosmah hadir untuk membuktikan samada mereka tidak terlibat dengan konspirasi kes liwat kedua ini.

Najib diharapkan tidak menuruti jejak langkah Mahathir yang diam seribu bahasa dan enggan hadir ke mahkamah.

NIZAR VS ZAMBRY : MENGAPA MASIH TAKUT UNTUK JADI ANAK JANTAN

Bagi saya Zambry dan Nizar tidak perlu menunggu hingga 9 Feb untuk menentukan siapa Menteri Besar yang sah. Jika benar Zambry seorang yang bermaruah, berkarisma dan berani serta anak jantan bubarkan sahaja DUN Perak biar rakyat tentukan kedudukan kalian.
Zambry sendiri sepatutnya tidak perlu menunggu lama untuk membuktikan bahawa beliau adalah pemimpin kesayangan rakyat. Tidak perlu membiarkan rakyat dan negeri Perak berada dalam keadaan terumbang-ambing seperti sekarang.
Sebagai Menteri Besar yang dikatakan sah sekarang ini, bola di kaki Zambry. Bubarkan sahaja DUN agar mulut rakyat dan PR ditutup. Selepas mendapat mandat dari rakyat maka sudah tentu pimpinan PR akan diam dan tidak lagi mengkritik dan melabelkan Zambry sebagai Menteri Besar mahkamah, perampasa kuasa, muka tembok dan sebagainya.
Saya yakin jika Zambry benar-benar ikhlaq ingin membersihkan namanya beliau boleh memohon agar DUN dibubarkan mengikut perlembagaan negeri Perak. Itu yang PR mahukan. Jadi apa ditunggu lagi bubarkan segera biar mulut pemimpin PR ditutup. Biar rakyat tentukan siapa yang mereka mahukan menjadi Menteri Besar mereka.
Zambry tidak perlu takut kerana SPR, Polis dan lain-lain agensi sudah tentu akan memainkan peranan yang mereka mainkan selama ini. Jangan bimbang Zambry!!!!!!
Bagi PR jika memang mereka mahu sangat DUN dibubarkan ......maka bersedialah untuk menghadapinya ......Persoalannya sekarang BERANIKAH ZAMBRY membubarkan DUN sedangkan semua orang kenal siapa Zambry????????

KERA DIHUTAN DISUSUKAN ANAK SENDIRI MATI KEHAUSAN

Yayasan Melaka sedia membantu melunaskan tunggakan RM5.7 juta cukai tanah seluas 526 hektar milik Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) Selangor di Serendah, jika kerajaan negeri Selangor bersetuju melanjutkan tempoh bayaran itu sehingga Isnin lalu.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, pihaknya sudi berbuat demikian atas dasar semangat membantu golongan miskin.

Saya sungguh berbesar hati dengan kemurahan hati dan semangat tolong-menolong yang ditunjukkan oleh Datuk Seri Ali Rustam kerana sanggup membantu YBK.

Cuma persoalannya s:-

1) Apakah Melaka sudah menyelesaikan semua hutang negeri kepada pusat.?

2) Apakah semua rakyat Melaka sudah hidup senang dengan pendapatan yang melebihi RM1,500 sebulan. Kalau setakat pendapatan RM750 apa yang boleh mereka makan dengan pendapatan sebanyak itu.?

Kalau kedua-dua isu tersebut masih gagal diselesaikan saya rasa lebih baik Melaka bantu negeri kita sendiri sebelum menunjukkan sifat murah hati kita kepada negeri lain.

BUBARKAN MAJLIS PERWAKILAN MAHASISWA

Saya mencadangkan semua IPTA membubarkan semua Majlis Perwakilan Mahasiswa dan digantikan Badan Pengawas seperti yang diamalkan di sekolah. Pihak IPTA tidak perlu menghabiskan belanja menjalankan Pilihanraya Kampus sebaliknya setahun sekali HEP mengumumkan siapa Pegawas yang hendak mereka lantik. Itu lebih mudah, menjimatkan masa dan belanja.

Apa guna diadakan Pilihanraya Kampus jika HEP tidak mahu berlaku adil dan telus semata-mata kerana takut kumpulan yang tidak menjadi 'Yes Man' HEP menang.

Jadi lebih baik HEP mansuhkan pilihanraya kampus lantik terus semua Pengawas universiti. Tak perlu pening-pening kepala habiskan duit rakyat buat kursus dan taklimat kepada Kumpulan 'Yes Man' HEP.

Harap cadangan ini dipertimbangkan jika benar-benar HEP, IPTA dan Kementerian serta kerajaan tidak malu kepada rakyat dan dunia.

TOK GURU PRIHATIN

Ternyata Tok Guru Nik Aziz seorang pemimpin yang prihatin dan sentiasa memberikan peransang dan 'support' kepada sesiapa sahaja yang teraniaya dan dizalimi.
Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat menghadiri perbicaraan kes liwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau tiba di pekarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pukul 9.26 pagi, kira-kira 40 minit selepas ketibaan Anwar.

Perbicaraan kes liwat Anwar turut menarik perhatian ramai apabila galeri awam dipenuhi pihak media, penyokong-penyokong Anwar dan para pemerhati daripada perwakilan asing sebelum pukul 9 pagi lagi.

3 TEMPAT KITA TAK AKAN INGAT KEPADA SESIAPAPUN

Rasulullah S.A.W bersabda yang maksudnya : 3 tempat di mana suami tidak akan ingat kepada isteri pertama ketika manusia dihisab oleh Allah di Hari Akhirat; kedua ketika manusia menerima suratan amalan dan ketiga ketika menyeberangi titian Siratul Mustaqim.

Bukan sahaja suami tidak ingat kepada isteri tetapi semua manusia tidak akan kepada sesiapapun ketika itu kerana ianya adalah saat genting menentukan ke mana kita akan dihantar (dihukum).

01 February 2010

HENTIKAN PERBALAHAN, HALAKAN MASA DAN IDEA UNTUK BEBASKAN RAKYAT

Saya mengharapkan semua pihak dalam PR menghentikan perbalahan secepat mungkin kerana ianya merugikan PR dan rakyat yang sedang menunggu perkhidmatan kita semua.

Saya bimbang perbalahan kecil kita hari ini adalah agenda musuh yang sentiasa mencari peluang untuk memporak perandakan kita. Mungkin jarum musuh sudah masuk ke dalam organisasi dan ahli serta pimpinan kita sehingga kita hilang arah siapa musuh dan siapa kawan.

Jadi untuk itu mari kita sama-sama hentikan semua pertelingkahan kecil dengan serta merta. Biarkan MCA, PPP, Umno dan MIC serta Gerakan yang bertelagah jangan kita ikut jejak langkah mereka.

KETUA PEMUDA UMNO BUTA HATI ATAU BUTA MATA?

Khairy Jamaluddin semalam meminta orang ramai tidak terpedaya dengan kata-kata manis pembangkang yang menurutnya hanya berupa retorik politik kerana tiada satu pun bukti yang menunjukkan mereka mampu membela rakyat.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO itu berkata, ini dapat dilihat apabila negeri-negeri yang diterajui pakatan pembangkang sehingga hari ini gagal meletakkan rakyat sebagai keutamaan.

Saya hairan mengapa Khairy tidak bercakap benar dan bertindak menafikan fakta yang semua rakyat tahu dan faham.

Apakah program-program kebajikan yang dilakukan oleh kerajaan PR selama ini tidak diketahui beliau.

Banyak sekali program kebajikan rakyat yang dilaksanakan oleh kerajaan PR di negeri-negeri diperintah mereka.

Antaranya di Kelantan; program Takaful Kifaalah, bantuan Armalah, projek ladang rakyat, projek rumah rakyat, bantuan pelajaran, orang miskin dan sebagainya. Malah kerajaan Kelantan sudah berkhidmat kepada rakyat Kelantan kira-kira 20 tahun. Apakah Khairy tidak menyedarinya atau buat-buat tidak nampak. Jangan nanti rakyat menyoal Khairy samada dia buta hati atau buta mata.

Di Selangor kerajaan negeri awal-awal lagi memberikan bantuan 20 meter padu air percuma, bantuan pendidikan kepada pelajar, bantuan kepada sekolah agama dan lain-lain yang tidak mampu saya tulis di sini.

Begitu juga dengan kerajaan Kedah dan Penang serta Perak.

Janganlah Khairy fanatik membabi buta kepada Umno sehingga menafikan fakta dan bukti yang terbentang di depan mata. Semua rakyat khasnya rakyat di negeri PR pernah merasa dan dapat membezakan bagaimana hebatnya kerajaan PR menjaga kebajikan mereka berbanding dengan BN.

Contohnya bagaimana kerajaan PR Perak berjaya menyelesaikan isu tanah di kampung baru yang gagal ditangani oleh BN selepas lebih 50 tahun.

Rakyat sebenarnya sedar dan tahu tentang betapa prihatinnya kerajaan PR kepada kebajikan rakyat. Hanya Khairy sahaja yang tidak nampak atau sengaja buat tidak nampak.

Berpolitik berpolitik juga jangan sampai rakyat tertawa kita wahai Khairy. Rakyat sekarang sudah cerdik dan akses kepada maklumat, jangan samakan dengan 20 tahun lalu.

ANGPOW UNTUK WAKIL RAKYAT PR?

Ada pihak menuduh bahawa BN sedangkan menyediakan angpow untuk wakil-wakil rakyat PR supaya melompat menyertai BN. Saya tidak hairan dengan tuduhan itu kerana selama ini pun sudah banyak kali saya mendengar hal sedemikian. Malah ada yang mengaku sendiri akan hal ini bahawa mereka pernah hendak disogok oleh BN.
Terbaru Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sendiri mendedahkan perkara ini, ada percubaan untuk menghasut dan meyogok Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail untuk meninggalkan PKR dan Pakatan.
Anwar berkata YB Azan Ismail sendiri menunjukkan sms mereka untuk tujuan itu.
Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di ibu pejabat PKR dekat Petaling Jaya semalam.
Dalam sejarah politik Malaysia sendiripun, kerajaan negeri Terengganu pernah tumbang kerana angkara politik 'angpow' ini iaitu di era hujung 50-an dulu.
Dalam kenyataan medianya semalam Anwar mengingatkan semua Wakil Rakyat PR supaya bersedia dengan modus operandi orang-orang ini (tali barut BN) yang cuba membuat semua cara yang tidak bermoral untuk menimbulkan masalah dalam Pakatan Rakyat.

Beliau meminta semua rakan dalam Pakatan berwaspada dengan pelancaran pembelian besar-besaran sebelum hari raya Cina ini.

Hati-hati dengan angpow BN menjelang Tahun Baru Cina ini. Rakyat Malaysia tidak mampu dan tidak mahu ada Wakil Rakyat yang mudah dijual beli macam ayam itik di pasar. Kepada pimpinan BN dan tali barutnya hentikan kerja tidak bermaruah dan berdosa ini (jika benar sudah merancang sedemikian).

KEPUTUSAN JK DISIPLIN : APA YANG AHLI MAHUKAN?

Saya sebagai salah seorang ahli PAS berasa terpanggil untuk memberikan komen tentang keputusan Jawatankuasa (JK) Disiplin parti yang menggantung jawatan YB Ir Khalid Samad dan memberikan amaran bertulis kepada YB Dato Hassan Ali.
Bagi saya kedua-dua mereka telah didapati bersalah dan wajar menerima hukuman atas alasan yang diberikan oleh JK disiplin. Persoalannya sekarang ada ahli yang tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut kerana Khalid dihukum dengan berat manakala Hassan sekadar amaran bertulis. Mengapa terjadi begitu?

Ramai yang menghantar sms kepada saya menyatakan bahawa keputusan tersebut hanya wayang kulit sahaja.
"Sepatutnya Hassan Ali menerima hukuman yang sama atau lebih berat dari Khalid" kata penghantar sms tersebut.
Bagi saya bukan mudah untuk JK Disiplin dapat memuaskan hati semua pihak kerana semua orang mempunyai pandangan yang berbeza. Sudah tentu JK Disiplin mempunyai asas dan fakta serta jawapan kepada persoalan ini.
Sebagai seorang ahli PAS, saya beranggapan bahawa amat penting bagi JK Disiplin untuk memberikan justifikasi mengapa Khalid dihukum dengan lebih berat berbanding Hassan. Mungkin ada sebab konkrit. Namun jika ianya rahsia maka tidak perlulah dinyatakan kepada umum.
JK Disiplin yang diamanahkan mempunyai kuasa dan saya yakin kuasa yang diberikan kepada mereka telah digunakan secara amanah. Cuma ahli PAS mahukan penjelasan (jika boleh) mengapa keputusan yang berbeza antara dua orang yang telah melakukan kesalahan.
Saya bersetuju dengan pandangan Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Abdullah Abdul Karim yang menyatakan bahawa Khalid yang menyokong keputusan PAS Pusat untuk memperkuatkan PR dihukum dengan berat sedangkan Hassan yang mempertikaikan keputusan kerajaan PR dokongannya sendiri dihukum dengan lebih ringan.
Jika kedua-duanya telah dibuktikan melakukan kesalahan membocorkan rahsia parti mengapa hukumannya berbeza. Adakah kerana Hassan Ali Pesuruhjaya PAS Negeri manakalan Khalid hanya Yang Dipertua PAS Kawasan maka hukumannya berbeza.
Tentang perkara ini (hukuman berbeza), ada yang menuduh Jawatankuasa Disiplin pilih kasih dan menghukum kroninya dengan ringan tetapi Khalid yang lantang bersuara menerima akibatnya.
Apa pun bagi saya secara peribadi saya menerima keputusan JK Disiplin dan perkara ini tidak perlu diperpanjangkan polemiknya. Apa yang penting kita mesti menjaga kerahsiaan parti dan strategi parti jangan kita terjebak dengan senjata musuh.

Dalam isu ini saya berharap semua ahli dan penyokong PAS bersikap matang dan pandai memilih yang mana kawan dan lawan. Sudah pasti lawan kita sekarang sedang menganalisis dan merancang untuk melakukan sesuatu bagi mendapat 'political mileage' dari isu ini.

BERANIKAH UMNO PECAT KU LI?

Berceramah di atas pentas pembangkang adalah menjadi satu kesalahan dalam Umno. Tetapi itulah yang dilakukan oleh Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah minggu lalu. Tanpa menghiraukan implikasi yang bakal dihadapinya Ku Li tampil memberikan penerangan kepada rakyat Kelantan tentang kedudukan sebenar isu royalti.
Persoalannya sekarang BERANIKAH UMNO memecat Ku Li Putera Raja yang sangat berpengaruh di Gua Musang. Beliau sudah menjadi ahli parlimen di kawasan itu lebih dari 30 tahun.
Umno Kelantan awal-awal lagi angkat bendera putih tidak berani berdepan dengan Ku Li. Mereka menyerahkan urusan tersebut kepada Umno Pusat.
Stopa Mamat, Alwi dan Awang Adek sedar akan diri mereka bahawa betapa kerdilnya mereka untuk berdepan dengan bekas Naib Presiden Umno dan Menteri Kewangan tersebut. Semasa Ku Li menjadi pemimpin kanan Umno di era 80-an dahulu mereka hanya budak hingusan yang belum pun dikenali oleh sesiapa hatta Umno kampung.
Kita tunggu apa tindakan dan ulasan dari Najib dan kuncu-kuncunya tentang isu Ku Li dan royalti minyak Kelantan ini.

BN SUKA TONTON 'TARIAN BOGEL'????

“Pimpinan BN amat suka menonton ‘tarian bogel” kata kawan saya Ahmad kepada kawan saya seorang lagi bernama Suhaimi.


“Biar betul engkau ada bukti ke, jangan tuduh sembarangan nanti silap haribulan dapat dosa kering kerana buat fitnah dan tohmahan melulu” jawab Suhaimi dengan serius.


“Betul jawab Ahmad, cuba engkau tengok, bila pimpinan PR ‘bogel’kan rahsia parti dan tidak puashati pada pimpinan mereka, sepantas kilat pimpinan BN khususnya Umno buat komen, PR berpecahlah, PR bergolak, PR akan berkubur dan macam-macam lagi”.


“Pendekata memang mereka suka menonton ‘tarian bogel’ iaitu pendedahan masalah dalaman parti lawan mereka, dah tentu mereka akan eksploitasi habis-habisan” ujar Ahmad.


“’Tarian Bogel’ yang saya maksudkan di sini ialah rahsia dan strategi parti yang didedahkan atau dibogelkan oleh individu dalam PR sendiri yang akhirnya dieksploitasi oleh BN” jawab Ahmad secara serius.


“Kalau macam itu aku fahamlah, bukannya engkau maksudkan mereka ketagih tengok tarian bogel tetapi mereka ketagih untuk mengeksploitasi masalah-masalah dan isu yang ‘dibogelkan’ oleh pimpinan dan ahli PR sendiri yang memburukkan parti mereka sendiri”.

"Kadang-kadang masalah yang di'bogel'kan itupun bukannya besar manapun tapi dibesar-besarkan oleh media dan pimpinan BN untuk kepentingan politik mereka"tegas beliau.


“Tau pun!, takkan aku nak tuduh mereka sembarangan, tuduhan tanpa bukti boleh didakwa tahu. Dalam Islam pun secara asasnya semua tuduhan yang kita buat mesti ada saksi yang baik tidak fasiq, beriman dan sebagainya.”tambah Ahmad.


“Saya tahu semua pimpinan BN khususnya Umno alim-alim dan warak belaka kan!!!” kata Ahmad.


“Takkan mereka sanggup menonton filem lucah atau separa lucah. Kalau ada yang perangainya macam itu (suka tonton vedio lucah) maka kita doakan beliau panjang umur dan segera bertaubat. “ kata Ahmad mengakhiri perbualan kami.

PIMPINAN PR SEDEKAHKAN ‘SENJATA’ KEPADA BN

BN terus menerus mendapat senjata baru apabila Ahli Parlimen Bayan Baru, Zaharain secara terbuka menyerang kepimpinan Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim sehari dua ini. Entah apa salahnya tiba-tiba Zahrain bertindak demikian. Terjahan dan serangan beliau ke atas pimpinan kerajaan negeri dan Pemimpin Umum PKR itu sedikit sebanyak memberikan ‘modal’ kepada BN untuk mendakwa bahawa PR khususnya PKR berada dalam keadaan yang kucar-kacir.

BN sebenarnya sentiasa mencari jalan untuk menunjukkan bahawa PR berada dalam keadaan yang berpecah-belah dan kucar-kacir. Sebab itulah sebarang perselisihan dan keretakan dalam parti-parti PR akan di’highlite’kan semaksima mungkin untuk menggambarkan betapa dahsyatnya keretakan dalam parti lawan mereka.

Minggu lepas selain dari kritikan pedas Zahrain kepada Anwar, berita perletakan jawatan Timbalan Pengerusi Pimpinan PKR Negeri Pahang, YB Azan Ismail, Ahli Parlimen Indera Mahkota juga mendapat tempat meluas dalam media. Begitu juga dengan hukuman gantung jawatan kepada YB Khalid Samad dan amaran bertulis terhadap Pesuruhjaya PAS Selangor menghiasa muka depan dan tajuk utama media pengampu BN.

Selain itu Zulkifli Nordin terus ‘memberi sedekah’ ‘senjata’ kepada BN apabila terus menunjukkan keras kepala beliau tidak mahu tunduk kepada partinya sendiri. Isu ini terus menerus dicanang dan dimuatkan dalam media. Malah Zulkifli sendiri mendapat keistimewaan apabila mempunyai ruangan tulisannya sendiri dalam media pengampu BN.

Saya yakin selagi ahli dan pimpinan PR sendiri terus menginfakkan senjata kepada BN selagi itulah BN akan terus gembira (gumbira) dengan mendapat senjata percuma dari lawannya.

Kepada semua pimpinan PR saya menyeru supaya berlapang dada dan bertoleransi dalam apa juga masalah samada berkaitan dengan PR atau masalah parti masing-masing. Gunakan saluran parti secara rasmi dan jangan menggunakan media sebagai penyelesai masalah. Ini kerana media itu sendiri sebenarnya musuh yang amat besar. Jika kita menggunakan media sebagai penyelesai masalah maka jelaslah sebenarnya kita sudah tidak mengenal yang mana kawan dan lawan.

BN sebenarnya sekarang berada dalam keadaan paling tidak stabil dengan masalah dalaman MCA yang kusut masai tidak dapat diselesaikan. Begitu juga dengan MIC dan Umno. Walaupun kedua-dua parti itu dilihat tenang sekarang tetapi hakikat sebenar adalah sebaliknya. Bila-bila masa sahaja ianya boleh menutup. PPP juga sampai sekarang masih bersifar naga kepada dua iaitu ada 2 Presiden. Najib selaku Pengerusi BN sampai sekarang gagal menyelesaikan masalah dalam parti-parti komponen BN. Jadi untuk mengabui mata rakyat maka isu-isu seperti ini dicipta disamping isu Kalimah Allah dan lain-lain.

Jadi marilah sama-sama kita berbincang secara anak-beranak jika ada masalah. Jangan kita buka keaiban ‘isteri’ dan ‘suami’ kita kepada media ………………

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter