05 November 2014

TAK ADIL : TALIAN TELEFON KITA DIINTIP???


Media hari ini melaporkan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri mengakui bahawa kerajaan mengintip talian komunikasi pihak tertentu.

Bagaimanapun, intipan tidak melibatkan talian komunikasi ahli politik mahupun pihak awam, kata Nancy dalam satu jawapan bertulis di Parlimen.

Intip juga tidak dilakukan ke atas kiriman emel atau pos, katanya lagi dalam jawapan kepada Julian Tan Kok Ping (DAP-Stampin).

“Berdasarkan rekod sehingga kini, pintasan hanya dibuat kepada talian komunikasi dan tiada pintasan dibuat kepada emel atau pos.

“Daripada statistik talian komunikasi juga, tiada pintasan komunikasi yang melibatkan mana-mana ahli politik atau orang awam,” kata Nancy dalam jawapannya.

Tan meminta kerajaan mendedahkan jumlah terperinci kes pemintasan yang dijalankan ke atas ahli politik, suspek jenayah dan orang awam bermula 1998 sehingga 2014.

Sebagai rakyat yang berdaulat kita meminta kerajaan memberi jaminan dan membuktikan kepada semua rakyat bahawa tiada talian telefon orang awam yang diintip.

Akhir-akhir pelbagai pihak mendakwa talian telefon tidak selamat kerana terbuka kepada intipan pihak tertentu ...........kalau begitu kita sudah tiada privasi lagi. 

Gambar sekadar hiasan
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter