25 June 2011

Undang-undang baru pakai baju kuning menyalahi hukum

Undang-undang baru diperkenalkan di Malaysia iaitu pakai baju kuning salah di sisi undang-undang. Siapa punya undang-undang tidak pula diketahui kerana ianya tidak pernah dibentang dan diluluskan di Parlimen.

Satu demi satu keajaiban berlaku di Malaysia. Kadang-kadang terasa lucu, kadang-kadang terasa pelik .....semuanya gara-gara Umno/BN takut kepada bayang-bayangnya sendiri.

Sehari dua dilaporkan beberapa  orang pemuda ditangkap Polis kerana memakai baju kuning  ..........

Bicara Datuk T jadi medan hentam Anwar

Perbicaraan Datuk T semalam menjadi medan menghentam dan menuduh Anwar. Media hari terus memfitnah Anwar dengan menyatakan lelaki dalam video itu adalah Anwar walaupun mahkamah tidak pernah membuktikan Anwar yang berzina tersebut.

Media terus berani mengumpul koleksi dosa besar dengan fitnah dahsyat ini.

Dakwalah Anwar di Mahkamah Syariah dan bawakan 4 orang saksi yang tidak fasik.

Pandangan anda Eskay, Rahim Thamby Chik dan Shuaib Lazim layak untuk menjadi saksi di Mahkamah Syariah????

Siapa tidak kenal Rahim Thamby Chik  ?????????????

Bicara Datuk T jadi medan hentam Anwar

Perbicaraan Datuk T semalam menjadi medan menghentam dan menuduh Anwar. Media hari terus memfitnah Anwar dengan menyatakan lelaki dalam video itu adalah Anwar walaupun mahkamah tidak pernah membuktikan Anwar yang berzina tersebut.

Media terus berani mengumpul koleksi dosa besar dengan fitnah dahsyat ini.

Dakwalah Anwar di Mahkamah Syariah dan bawakan 4 orang saksi yang tidak fasik.

Pandangan anda Eskay, Rahim Thamby Chik dan Shuaib Lazim layak untuk menjadi saksi di Mahkamah Syariah????

Siapa tidak kenal Rahim Thamby Chik  ?????????????

24 June 2011

Demonstrasi : Umat Islam bakar Utusan

Kira-kira 300 umat Islam berhimpun secara aman di hadapan Masjid Bukit Katil selepas solat Jumaat sebentar tadi bagi menzahirkan bantahan terhadap Utusan Malaysia. Mereka membakar akhbar Utusan Malaysia yang disifatkan biadap dan kurang ajar terhadap Islam. 

Demontrasi aman yang berlangsung kira-kira 25 minit tanpa sebarang gangguan dari pihak Polis. Beberapa pimpinan PAS Negeri dan Pemuda Negeri serta kawasan menyampaikan ucapan mengutuk tindakan Utusan yang menyiarkan kartun yang mempersendakan Islam.

Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek berkata Utusan Malaysia telah mempersendakan hukum Islam dan ini jelas boleh menjejaskan aqidah Islam seseorang.

"Kita bimbang dengan tindakan Utusan yang sengaja mengelirukan umat Islam tentang hukum Islam yang diturunkan oleh Allah".

"Utusan dengan sengaja mempermainkan hukum Islam dan tindakan ini amat dikesalkan. Kerajaan mestilah mengambil tindakan tegas ke atas akhbar biadap ini" kata Ustaz Kamaruddin yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin.

Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka, Ustaz Mohd Noor Omar pula mengajak seluruh rakyat Malaysia memboikot  akhbar Utusan yang ternyata menjadi pencacai Umno yang sengaja mencari jalan untuk mempersendakan Islam.

"Kita menggesa Utusan memohon maaf terhadap seluruh umat Islam di Malaysia dan dunia tentang tindakan biadap mereka mempermainkan hukum Islam" tegas Ustaz Mohd Noor yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Tangga Batu.

Turut berucap pada demonstrasi tersebut ialah Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Musa Mohammad dan Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil Jauhar Md Dawi.

Tayang Video lucah : Pemandu bas kena 3 tahun penjara, Dato T hanya kena denda

Ketua AMK dalam Twitternya, menyatakan bahawa undang-undang 1 Malaysia!! Seorang pemandy bas yang menayangkan video porno kepada seorang penumpang wanita  dihukum penjara 2 tahun, Datuk T yang menayangkan video ke seluruh Malaysia hanya didenda ....

(A bus driver who showed #!@%*# to 1 female p#!@%*#enger jailed 3 years this mth. Dtk T(rio) showed to whole M/sia got fined only @anwaribrahim #fb)

Sokong tayang video seks, tindakan yang memalukan

Bingung dan terpedaya, itulah yang boleh kita ungkapkan kepada kira-kira 100 orang yang tidak kenali berhimpun di perkarangan bangunan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di Jalan Duta, pagi ini.

Kehadiran mereka bagi menyatakan sokongan mereka kepada trio 'Datuk T' yang mengaku bertanggungjawab dalam kes tayangan video lucah di Hotel Carcosa Seri Negara pada Mac lalu.
Video itu, yang dirakam di tempat yang tidak dikenalpasti, didakwa menunjukan aksi seks individu mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

Macamana mereka boleh menyokong orang yang melakukan dosa dengan menayangkan video lucah kepada orang ramai, sedangkan perkara itu bertentangan dengan agama dan undang-undang negara. Lebih dahsyat lagi mereka juga menyokong Trio itu yang memfitnah orang lain yang mana dosa fitnah amat besar di sisi Allah.

Inilah akibatnya apabila mereka tidak mengambil agama sebagai panduan hidup. Mereka boleh dicucuk hidung ke  sana ke mari walaupun disuruh melakukan dosa.

Semoga Allah memberi hidayah kepada mereka yang dicucuk hidung ini.

Demo bantah kebiadapan Utusan lepas solat Jumaat

Seluruh umat Islam di Malaysia diharapkan turut sama hadir pada demonstrasi aman membantah kebiadapan akhbar pencacai Umno yang menghina hukum Islam melalui kartun yang disiarkannya minggu lalu.

Umat Islam mesti sensitif terhadap isu ini kerana ianya ternyata menghina bukan sahaja umat Islam tetapi agama Islam sendiri. Sekarang ini penghinaan terhadap Islam bukannya dilakukan oleh golongan bukan Islam tetapi umat islam sendiri sanggup menghina agama dan hukum Islam tanpa takut kepada Allah.

Di Melaka demonstrasi ini akan diadakan di beberapa masjid yang telah ditetapkan.

23 June 2011

Jual apa pun tak salah janji tak ganggu BN

Apa sahaja yang anda ingin jual tidak akan salah disisi Polis dan kerajaan Malaysia hatta VCD lucah sekalipun. Malah menjual VCD lucah yang didakwa sebagai Anwar Ibrahim digalakkan oleh mereka.

Anda hanya tidak boleh menjual apa-apa sahaja yang boleh dikategorikan menggugat kuasa kerajaan BN termasuklah baju kuning bertulis BERSIH 2.0.

Inilah yang berlaku kepada AJK Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Gombak, Razali Abdul Ghafur yang ditahan Polis di Balai Polis Sg Merab malam tadi. Beliau hanya dibebaskan kira-kira jam 1.00 pagi.

Inilah keadaan yang berlaku kepada kerajaan BN sekarang yang sebenarnya sedang meniti hari kematian mereka. Ternyata BN takut kepada bayang-bayangnya sendiri.

AWAS Pendaftaran PATI ada agenda tersembunyi?

Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggesa pendatang asing tanpa izin (PATI) dan majikan yang menggaji mereka supaya tampil dan mendaftar di bawah proses pemutihan dan pengampunan melalui Program 6P yang
akan bermula 11 Julai depan.

Niat kerajaan untuk mendaftar semua PATI memang baik. Cuma kebelakangan terlampau banyak aduan yang kita terima tentang tindakan pihak tertentu mendaftar warga asing sebagai pengundi setelah mereka diberi kad pengenalan.

Persoalannya sekarang kita bimbang proses pendaftaran PATI ini akan diseleweng dan disalahgunakan untuk mendaftarkan PATI sebagai warga negara dan mereka didaftarkan sebagai pengundi sah.

Kepada pimpinan PR fikir-fikirkanlah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BN takkan bagi air percuma, sebaliknya tarif air dinaikkan

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air tidak berhasrat untuk mengusulkan kepada kerajaan program pemberian air "1,000 liter pertama percuma" kerana ia menggalakkan pembaziran.

Timbalannya, Noriah Kasnon, berkata caj yang dikenakan kepada rakyat masih berpatutan dan tidak membebankan berdasarkan tarif air sedia ada bagi semua negeri."Kementerian mengambil pendekatan ini ke arah mendidik dan menggalakkan penggunaan air secara berhemah demi memastikan kelestarian sumber air untuk diwarisi generasi akan datang," katanya ketika menjawab soalan Datuk Dr Marcus Mojigoh (BN-Putatan) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.


Jangan mimpi untuk kerajaan BN memberikan air percuma seperti kerajaan PR Selangor (20 meter padu air percuma) sebaliknya mereka akan berusaha untuk me'ringan'kan beban rakyat dengan menaikkan tarif air dari masa ke semasa. Baru-baru kerajaan Melaka menaikkan tarif air walaupun Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) untung besar.


Inilah sikap kerajaan BN dari dahulu kini dan mungkin selamanya iaitu menekan rakyat sesuai dengan slogan mereka RAKYAT DIDAHULUKAN dengan kenaikan harga barang dan sebagainya.

Kurang ajar punya manusia

Kami membaca berita tentang Ibrahim Ali daripada PERKASA mendakwa kononya akan mempertahankan keamanan dan menghalang BERSIH 2.0 daripada mengadakan perhimpunan pada 9 haribulan Julai dengan penuh rasa marah dan kesal. 

Tindakan dungu membakar dan memijak gambar Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan merupakan suatu penghinaan yang sungguh menjelikkan. Tambahan pula menggelarkan beliau dengan panggilan “wanita Hindu” adalah bersifat kurang ajar dan jelas menggambarkan sikap biadab Presiden PERKASA itu sendiri.Kami ingin menyatakan dengan jelas bahawa perhimpunan yang dirancang adalah dipelopori oleh masyarakat madani tanpa sebarang perintah daripada mana-mana parti politik. Tuntutan telah pun disampaikan bahawa kami menuntut pilihanraya yang bebas dan adil serta demokrasi liberal yang tulen. Untuk bertahun lamanya kita telah melihat pengaturan undi dan penentuan sempadan pilihan raya yang memberi kelebihan kepada pihak tertentu (gerimander). Tidak lupa juga liputan media yang berat sebelah dan mendiamkan sebarang kritikan ke atas parti pemerintah.


Tidak pernah ada 'lapangan permainan' politik yang sama rata dan kita telah lelah melihat pelbagai gangguan politik. Amalan rasuah yang menjijikkan begitu tersebar luas sehingga seakan-akan telah membudaya di dalam masyarakat.

Inilah masanya untuk perubahan, dan biarlah BERSIH 2.0 menjadi pemangkin kepada perubahan itu. Ancaman Presiden PERKASA bahawa apa-apa pun boleh terjadi pada hari tersebut dan masyarakat Tiong Hua hendaklah membeli makanan tambahan untuk disimpan di rumah tidak akan melunturkan semangat kami untuk berarak demi demokrasi. Keputusan pilihanraya terkini di Sarawak jelas menunjukkan tiada sebarang perubahan telah dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya untuk memastikan sebuah pilihanraya yang bebas dan adil seperti yang dijanjikan.

Dengan itu kami telah membuat keputusan bahawa satu-satunya cara untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap kebejatan sistem yang ada sekarang adalah dengan mengadakan satu perhimpunan aman. Hak untuk berhimpun adakah hak asasi yang termaktub di dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan, Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia 1948 (Artikel 20) dan Kovenan Antarabangsa Hak-hak Sivil and Politik 1966 (Artikel 21).Kepada saudara Muslim yang berniat untuk terus berkecuali dan tidak mahu ambil peduli dengan tindakan angkuh yang tidak menghormati prinsip-prinsip demokrasi, kami ingin mengingatkan bahawa tindakan berdiam diri hanya akan memperkukuhkan pemerintahan kuku besi yang korup, dan tiada perubahan akan dapat dilihat dengan hanya berdoa untuk perubahan tanpa sebarang usaha.

“Sesungguhnya, Tuhan tidak akan merubah keadaan sesuatu kaum melainkan mereka mengubah apa yang ada dalam diri mereka sendiri” [Qur'an 13:11]

Sekiranya demokrasi itu mencambahkan “semangat penentangan”, maka sebenarnya ia telah pun menjadi sebahagian daripada sejarah dan budaya umat Islam. Imam-imam kepada mazhab-mazhab fekah utama dalam Islam bersungguh-sungguh memprotes daripada mazhab mereka dijadikan mazhab rasmi negara pada zaman itu. Ramai telah dipenjarakan akibat kritikan terhadap pemerintah di zaman mereka. Kita adalah pewaris kepada tradisi ini, yang membekalkan umat Islam hari ini dengan khazanah idea-idea yang demokratik.Rejim kuku besi haruslah diajar bahawa cukuplah apa yang telah mereka lakukan selama ini. Ayuh hadir pada 9 haribulan Julai, baik lebatnya hujan ataupun teriknya mentari, kita akan berada di sana, berarak untuk kebebasan dan demokrasi.

Catatan : Dr Ahmad Farouk MusaPengerusi dan Pengarah, Islamic Renaissance Front (IRF) dipetik dari Malaysiakini.

Terkenangkan Almarhum Ustaz Fadzil Noor

Hari itu tanggal 23 Jun 2002 saya dalam perjalanan pulang dari Temerloh ke Batu Berendam,Melaka. Jam menunjukkan lebih kurang 12.30 tengahari. Tiba-tiba saya teringat akan keadaan Ustaz Fadzil yang sakit kuat HUKM. Beberapa hari sebelum itu saya menelefon sahabat di Kuala Lumpur bertanyakan tentang keadaan Ustaz Fadzil. Beliau menjawab Ustaz dalam keadaan stabil.

Beberapa ketika selepas itu satu saya menerima SMS yang menyatakan Almarhum telah kembali ke Rahmatullah pada jam 10.30 pagi. Saya menerima berita sedih tersebut agak lambat. Terasa sunyi dan sepi dunia ini kerana pemergian beliau amat menyedihkan bukan sahaja saya tetapi pasti seluruh ahli PAS juga berkongsi perasaan yang sama. 

Saya menerima  sms dari sahabat mengajak saya ke Kedah untuk menziarahi jenazah Almarhum. Apakan daya saya tidak dapat menunaikannya kerana masalah tertentu.

Pemergian beliau memang tidak dapat dicari ganti.  Ilmu mantik, pandangan politiknya yang jauh dan istiqamah beliau dalam perjuangan tidak ada tolok bandingnya. Tidak hairan bagaimana pemergian beliau ditangisi oleh seluruh ahli PAS. Jalan ke Muasassah Darul Ulum 'jammed' berpuluh-puluh kilometer. Rakyat yang ingin ke tanah perkuburan Al Marhum terpaksa berjalan kaki berpuluh kilometer jauhnya.

Lebih mengejutkan selepas pemergian beliau beberapa tahun selepas itu, seorang pilot menceritakan bahawa pesawat dipandunya yang membawa jenazahnya dilindungi oleh awan sepanjang perjalanan dari Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Kepala Batas, Kedah. Itu semua kuasa Allah. 

Sehingga kini selepas 9 tahun Al Marhum meninggalkan kita terasa seolah-olah seperti baru semalam ianya berlaku. Semangat perjuangan beliau masih terasa bahang kepanasan. Bacaan politiknya sungguh tajam. Beliau menjadi pemimpin politik pertama yang menziarahi Anwar sebaik bekas Timbalan Perdana Menteri itu dipecat oleh Mahathir. Beliau tanpa berfikir panjang menubuhkan GERAK yang berjaya menghimpunkan seluruh parti politik alternatif dan NGO tanpa mengira ideologi perjuangan bangsa dan agama. GERAK menjadi asas kepada penubuhan Barisan Alternatif (BA) yang menggabungkan PAS, DAP dan PKN teras kepada BA.

Malah cetusan politiknya juga menjadi dorongan dan perangsang kepada anak-anak muda menggerakkan reformasi selepas Anwar ditangkap dan dipenjarakan.

Sesungguhnya pemergian Al Marhum amat memberikan kesan kepada kita semua. Semangat dan istiqamah yang berjuang hingga ke sedutan nafas terakhir memberi perangsang dan semangat kepada kita semua rakyat Malaysia yang cintakan keadilan, ketelusan dan bencikan kezaliman.

Al Fatihah.


Berniaga baju pun tak boleh di Malaysia

Satu undang-undang baru diperkenalkan di Malaysia iaitu peniaga tidak dibenarkan menjual baju berwarna kuning bertulis BERSIH. Kita tidak tahu bila undang-undang diluluskan di parlimen dan digazetkan. Tiba-tiba sahaja peniaga di halang dari menjualnya.

Harakahdaily melaporkan bahawa Polis malam tadi mengarahkan seorang aktivis PKR, Razali Abd Ghafur agar tidak menjual baju berwarna kuning bercetak perkataan 'Bersih' kepada orang ramai atau bakal berdepan tindakan.

Amaran tersebut yang didakwa "arahan pihak atasan" diberikan kepada beliau pada majlis ceramah Jelajah Selangor Tawan Malaysia (Jelas 2) di Kampung Sungai Merab Luar, Bangi.Ceramah tersebut dihadiri Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazree Yunus.

"Pada mulanya dia datang ke gerai saya, minta ambil gambar. Lepas ambik gambar, saya tanya awak siapa. Dia bagi tau dia polis sambil tunjuk IC polis.

"Kemudian dia ambik dua helai baju Bersih, dan suruh saya jangan jual baju itu. Katanya arahan dari atasan," katanya kepada Harakahdaily hari ini.Menurutnya, beliau kemudiannya dijemput ke Balai Polis Datuk Abu Bakar Baginda dan dirakam kenyataan selama 20 minit.

Arahan tersebut dipercayai ada kaitan dengan rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang mahu mengadakan himpunan aman 9 Julai ini.Dalam respon segera, Shuhaimi turut mempersoal tindakan pihak berkuasa itu.

"Sejak bila jual baju tak boleh? Umno BN makin gila," tulisnya di Twitter.Sebelum ini, polis juga telah memberi amaran kepada penganjur himpunan itu agar membatalkan hasrat mereka.

Ratusan laporan polis juga turut dibuat diseluruh negara termasuk oleh Umno.Selain itu, polis juga memberi amaran akan membuat tangkapan awal sebagai pencegahan.Bagaimanapun, Bersih sehingga kini tetap dengan pendirian akan meneruskan himpunan itu.

PAS bersama dengan rakyat yang teraniaya

Tidak puas hati dengan hasil pencarian mereka, para nelayan dari 3 buah kampong iaitu Kg. Lereh, Kg. Hailam dan Kg Balik Bukit telah ber’piket’ untuk meluahkan rasa hati mereka. Hasil pencarian mereka terjejas akibat projek pemasangan paip bawah laut oleh pihak Petronas Penapisan Melaka di sepanjang pantai berdekatan.

‘Piket’ yang bermula jam 4.30 petang Rabu dijalankan di Pengkalan Kg Hailam semalam. Ianya turut dihadiri oleh pemimpin masyarakat tempatan dan dikawal rapi oleh pihak keselamatan. Antara isu yang dibincangkan ialah pampasan akibat kehilangan hasil pencarian yang hanya diberikan kepada para nelayan di sekitar Pantai Puteri dan Tanjung Bidara.  Yang DiPertua PAS Kawasan Tangga Batu Ustaz Mohd Noor Omar bersama-sama bertemu dan berbincang dengan nelayan terbabit.

Di samping dapat bermesra dengan para nelayan di situ,Ustaz Mohd Noor  menyatakan simpatinya terhadap permasalahan yang dirasai oleh mereka. Beliau berjanji untuk terus mengikuti perkembangan dan bersama dengan para nelayan memperjuangkan nasib mereka

Jangan berdalih : Arahan Presiden semua ahli PAS mesti hadir himpunan BERSIH 2.0

Jangan berdalih dan mencari seribu alasan lagi. Sebelum ini Tok Guru Nik Abdul Aziz, Dewan Ulama' dan Dewan Pemuda telah mengarahkan semua ahli PAS hadir pada Himpunan BERSIH 2.0 9 Julai ini.

Hari ini Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang juga mengarahkan semua ahli dan penyokong PAS agar datang ke Kuala Lumpur pada 9 Julai ini bagi menyertai perhimpunan Bersih 2.0.

"Saya menyeru semua ahli dan penyokong PAS menyertai perhimpunan Bersih 9 Julai ini untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil," kata Abdul Hadi dalam sidang media bersama Harakah di Pejabat Agung PAS, dekat sini sebentar tadi.Perhimpunan Bersih 2.0 akan diadakan di Kuala Lumpur 9 Julai ini. Pengerusi Bersih 2.0 adalah bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Srenevasan.
Anggotanya terdiri dari para pemimpin NG0 manakala PAS, PKR dan DAP menyokong perhimpunan itu.
Kita tidak mahu mendengar alasan dari ahli. Apa yang kita mahu dengar ialah kami akan turun ke Kuala Lumpur walau dalam keadaan apa sekalipun.

PAS ada BUKU HIJAU, Umno ada BUKU BIRU (VCD BLUE)?

PAS akan menyiapkan Buku Hijau iaitu sebuah buku yang akan memperincikan Negara Berkebajikan yang bakal direalisasikan oleh PAS dan PR jika menang pada PRU 13 nanti. Sebahagian besar prinsip dan konsep Negara Berkebajikan PAS telah digariskan oleh Presiden PAS dalam ucapan dasar beliau pada muktamar PAS Pusat awal bulan ini. 


PAS juga telah menubuhkan Jawatankuasa Khas untuk mengkaji secara mendalam pelaksanaan Negara Berkebajikan. 


Malangnya Umno tidak dapat menyediakan jawapan dan fakta untuk berhujah dengan PAS dalam isu Negara Berkebajikan. Mereka hanya ada Buku BIRU (VCD BLUE) sebab itu sekarang ini di Melaka mereka menayangkan VCD lucah yang memfitnah Anwar Ibrahim sehinggakan Pak Imam, Pak Cik dan Mak Cik yang menontonnya mengeleng kepala dan tersipu-sipu malu.

PAS sokong dasar perjuangan bukan individu

Kesanggupan Pas bekerjasama dengan individu yang dikecam kerana menyokong penubuhan Majlis Antara Agama (IFC) serta menganjurkan 'Forum Memeluk Islam' membuktikan betapa parti itu tidak konsisten dalam memperjuangkan Islam.
Merujuk kerjasama Pas dengan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk Ambiga Sreenevasan, 

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, ia jelas menunjukkan tindakan Pas kini hanya didorong keinginan mendapatkan kuasa.

Ingin saya tegaskan di sini PAS tidak menyokong dan membantah terhadap sesuatu perkara bukan kerana individu dan personaliti tertentu tetapi PAS berbuat demikian kerana dasar perjuangan yang dibawa seseorang.

Sebab itulah jika sesuatu perkara itu salah dan bertentangan dengan agama PAS akan tentang tidak kira ia Ambiga atau Anwar Ibrahim. Yang salah tetap salah yang betul tetap betul. Semasa Ambiga menyokong IFC PAS menentangnya tetapi bila Ambiga menyokong BERSIH PAS bersama beliau pula.

Ini menunjukkan PAS terbuka samada menyokong atau membantah sesuatu perkara. Ianya bukan dibuat secara semberono tetapi dilihat dan dikaji secara mendalam sebelum sesuatu keputusan di buat. 


Dalam hal BERSIH 2.0 ini adakah kita sanggup sistem Pilihanraya kita kotor, tidak telus dan terdedah kepada penipuan dan penyelewengan. Sudah tentu jika seseorang itu waras mereka akan menyokong tuntutan BERSIH 2.0. Namun oleh kerana hati sudah tertutup kepada kebenaran dan ketelusan mereka menentangnya tanpa usul periksa dan kajian mendalam.

Sama juga sebagaimana yang berlaku dalam politik Malaysia, PAS sentiasa menentang keburukan dan kedurjanaan Umno tetapi dalam hal-hal yang berkaitan dengan kepentingan rakyat, kedaulatan Palestin dan sebagainya PAS sedia bekerjasama dan menyokong pendirian dan tindakan Umno/BN. 

Tidak perlulah pemimpin Umno hendak mengajar PAS dalam hal ini kerana Umno sendiri sebenarnya tidak menentang IFC pada ketika itu. Umno hanya berdiam diri takut kepada MCA dan MIC. Malah pemimpin-pemimpin Umno sendiri ada yang menandatangani surat sokongan kepada IFC. Menteri-menteri kabinet yang bukan beragama Islam juga pernah membuat tuntutan kepada kerajaan BN tentang isu berkaitan.

22 June 2011

Semua mesti pakai Baju BERSIH 2.0 pada 2 Julai ini

Sebagai suatu usaha menyahut seruan himpunan aman Bersih 2.0 yang bakal diadakan pada 9 Julai ini di ibu kota, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan menyarankan seluruh warga pemuda PAS di semua peringkat termasuklah anak-anak muda yang prihatin agar menjadikan 2 Julai ini sebagai Hari Pra Bersih 2.0 dengan memakai baju Bersih 2.0 yang berwarna kuning.

Soalan peperiksaan semua orang kena jawab dengan jujur

SOALAN PEPERIKSAAN (SILA JAWAB DENGAN JUJUR) - Disediakan oleh Cikgu Umno XSuka Masjid)

1. Presiden parti manakah yang telah menyerahkan Temasik kepada Lee Kuan Yew?
A. Presiden DAP
B. Presiden PAS
C. Presiden UMNO

2. Siapakah yang menyerahkan hak milik tanah Melayu di Genting Highland selama 999 tahun kepada Lim Goh Tong, dan menukar hutan hujan di situ kepada lubuk judi?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

3. Siapakah yang bertanggungjawab terhadap kehilangan 50 bilion saham bumiputera sejak merdeka?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

4. Siapakah yang menyusutkan keluasan tanah rezab Melayu yang ditinggalkan British hampir 50% sejak merdeka?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

5. Siapakah yang telah menyerahkan Pulau Batu Putih / Tanjung Pagar kepada Singapura baru-baru ini?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

6. Siapakah yang memberi arahan supaya membunuh orang-orang kampung di Memali, Kedah pada 19 Nov 1985?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

7. Negeri manakah peniaga / ekonomi Melayu lebih besar dari bangsa lain?
A. Negeri UMNO
B. Negeri PAS (Kelantan)

8. Siapakah yg menghilangkan RM 28 bilion setahun dgn audit negara mencatat audit yg pening kepala ?
A. UMNO/BN
B. PR

9. Siapakah yg me'lego' telaga minyak pada Berunai berjumlah 300 billion ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

10. Siapakah merampas Perak ala samseng dan mafia ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

11. Siapakah yg memberi arah supaya menyumbat ke dalam ISA MP dan rakyat dalam operasi lalang dahulu ?
A. Presiden PAS
B. Presiden DAP
C. Presiden UMNO

12. Siapakah yg selalu menaikan harga barang ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

13. Siapa yg menolak hukum islam selama ini ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

14.Siapakah yg memberikan subsidi insentif pada kroni IPP, RM 19 billion tetapi pada rakyat subsidi mahu di hapuskan terus ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

anda fikirlah siapa agaknya petualang BANGSA AGAMA dan NEGARA! SILA KONGSI PADA SEMUA!!

BERSIH 2.0 vs PENGOTOR

Orang yang PENGOTOR, jahat dan suka menipu memang tidak suka kepada keBERSIHan. Sebab itulah bila ada pihak-pihak yang ingin mengadakan Himpunan BERSIH 2.0 yang menuntut suatu sistem pilihanraya yang telus dan sistematik mereka yang pengotor ini menentangnya habis-habisan.

Orang yang PENGOTOR memang tidak suka sesuatu yang telus, bersih, baik, adil, amanah, hak, benar dan tiada penyelewengan. Mereka suka kepada penipuan, penyelewengan, kotor, jijik, fitnah, tidak, zalim dan lain-lian. Segala sifat-sifat mazmumah memang tidak sukai oleh si PENGOTOR.

Maka saya tidak hairan jika himpunan BERSIH 2.0 yang dianjurkan oleh mereka yang mahukan sistem yang telus, baik, adil, amanah dan sistematik akan dihalang oleh si PENGOTOR. Antara pertubuhan yang tergolong dalam PENGOTOR ialan Umno, Perkasa(m), Kimma dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya.

PENGOTOR yang sifatnya memang jijik sudah tentu suka untuk membuat kacau, haru biru, hara huru bila BERSIH ingin mengadakan himpunan aman kerana memang sifat PENGOTOR suka kepada benda-benda yang tidak baik. Sama seperti lalat yang suka kepada SHIT.

YB Khoo cabar Ali Rustam minta maaf

Ahli Dewan Undangan Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong mencabar Ali Rustam supaya memohon maaf diatas pembohongan yang dilakukannya baru-baru ini.

Ketua Menteri Melaka itu telah menuduh DAP memindah pengundi luar untuk dimasukkan dalam parlimen Bukit Katil dimana katanya 25 orang pengundi diletakkan dalam satu alamat. Tuduhannya disiarkan di dalam akhbar arus perdana.

Khoo berkata tuduhan Ali Rustam ini amat berat kerana ianya melibatkan DAP dan SPR.

"Saya telah menulis surat kepada ibupejabat SPR di Putra Jaya bagi memastikan tuduhan ini benar atau tidak".

"SPR telah membalas surat saya dan menjelaskan bahawa tiada kejadian memindahkan pengundi seperti yang dituduh oleh Ketua Menteri".

Menurutnya tuduhan Ali Rustam tersebut ternyata tidak berasas dan merupakan suatu pembohongan yang nyata yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang yang berjawatan Ketua Menteri.

"Kita cabar Ali Rustam supaya memohon maaf kepada DAP dan rakyat Melaka kerana beliau telah membuat pembohongan yang besar" kata Khoo ketika menyampaikan ceramah di Pejabat PAS Bukit Beruang malam tadi.

Polis beli anjing RM30,000, rakyat makin sengsara

Pendedahan Adun Ayer Keroh pada ceramah beliau di Bukit Beruang malam tadi :-

1) Adun Ayer Keroh berkata Polis telah membeli anjing berharga RM30,000 di saat rakyat makin sengsara dengan  kenaikan harga barang.

2) Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) memang untung tetapi Ali Rustam mengarahkan SAMB membeli bangunan Digital Mall yang tidak laku dengan harga RM50 juta. Akhirnya bagi menampung kos ini SAMB menaikkan tarif air, rakyat terbeban.

3) Kementerian Pelancongan membazirkan duit rakyat dengan membayar RM1.8 juta untuk membina Facebook Cuti-cuti 1Malaysia.

4) Program 1 juta belia anjuran kerajaan pusat bazirkan RM27 juta duit rakyat. Apatah lagi ianya tiada sambutan

5) Restoran berhampiran Zoo Melaka yang dibina pada 2007 menelan belanja RM2 juta. Sepatutnya kos tidak sebanyak itu. Malah restoran itu tidak maju.

6) Setakat ini BN mendaftarkan kira-kira 3,500 pengundi sebulan di Parlimen Bukit Katil suatu perkara yang membimbangkan. Dari mana datangnya pengundi seramai ini.

Negara berkebajikan PAS tiada rasuah, tiada kronisme dan tidak menekan rakyat

Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa berkata negara berkebajikan PAS jauh berbeza dengan negara kebajikan yang dicanang oleh Umno.

"Mereka tuduh PAS tiru mereka, dan mereka dakwa BN sudah lama menjadikan Malaysia negara kebajikan"

"Kita tidak tiru negara berkebajikan yang penuh dengan rasuah, kronisme, penyelewengan dan lain-lain, negara berkebajikan kita bebas dari semua itu" ujar Mujahid yang juga merupakan ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Mujahid berkata negara berkebajikan yang PAS ingin bangunkan bukannya negara kebajikan iaitu negara 'welfare' sebagaimana yang difahami oleh Umno tetapi ianya jauh dari hanya semata-mata 'welfare'.

"Negara yang kita akan bina ialah sebuah negara yang bersifar negara yang baik, yang mendapat keampunan di sisi Allah"

"Kita akan pastikan rasuah dikurang dan dihapuskan, tiada kronisme, tiada penyelewengan dan sihat hidup sejahtera di dalamnya" tambah Mujahid.

Menurutnya, negara 'berkebajikan' yang didakwa dibentuk oleh Umno sekarang ialah negara yang menzalimi rakyat dengan menarik subsidi minyak, gula dan sebagainya tetapi pada masa yang sama memberikan subsidi kepada IPP iaitu YTL Power, Genting Sanyen, Malakoff sebanyak RM19 bilion.

"Negara berkebajikan Umno ialah negara yang mengamalkan rasuah di mana RM20 bilion hilang akibat rasuah dan ketidakcekapan pentadbiran dan sebagainya".

"Negara berkebajikan Umno ialah negara yang menekan rakyat dengan kenaikan harga barang disebabkan kenaikan tarif elektrik, kos pembuatan, kenaikan harga minyak dan kenaikan harga gula. Bila kos meningkat, pengeluar, peruncit menaikkan harga dan rakyat terpaksa membeli barangan dengan harga yang tinggi" kata Mujahid.

Beliau berkata ini berbeza dengan negara berkebajikan PAS yang akan berusaha memberikan kesejahteraan kepada rakyat.

"Kita akan memberhentikan subsidi kepada IPP, menghentikan konsesi Tol dan menghapuskan rasuah" kata Mujahid.

Beliau berkata demikian pada ceramah yang dianjurkan oleh PAS Kawasan Bukit Katil dan Majlis Tindakan Bukit Baru di Bukit Beruang malam tadi. Selain Mujahid ceramah tersebut turut menampilkan Adun Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong dan aktivis veteran PAS Ustaz Mohamad Yusof.

21 June 2011

Tamparan hebat buat BN, hampir 100 % responden sokong Himpunan BERSIH 2.0

Kira-kira 1,312,917 atau 99 % responden menjawap 'Ia sepatutnya dibenar diteruskan' pada survey yang dijalankan oleh The Star online. Sehingga survey itu terpaksa dihentikan mungkin kerana ianya tidak memihak kepada Kerajaan. 

Manakala pilihan satu lagi - 'Ia harus dibatalkan' - hanya dipilih oleh 14,222 responden( 1%). Ini merupakan tamparan hebat kepada kerajaan BN yang siang-siang lagi mengugut rakyat supaya jangan hadir. Survey ini membuktikan bahawa rakyat mahukan perubahan kepada sistem pilihanraya Malaysia yang tidak telus dan penuh dengan perkara yang meragukan.


Sumber : Malaysiakini

Husam menang saman

Mahkamah Tinggi di sini, semalam menetapkan 20 Julai depan sebagai tarikh keputusan taksiran ganti rugi saman fitnah yang dikemukakan Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa bersama dua plaintif lain terhadap sebuah akhbar, tiga tahun lalu.

Timbalan Pendaftar Mahkamah, Nariman Badruddin membuat keputusan itu dalam kamar, selepas mahkamah membenarkan tuntutan plaintif kira-kira empat bulan lalu. 

Kesemua plaintif termasuk Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Perdagangan dan Perpaduan Masyarakat Kelantan, Datuk Anuar Tan Abdullah hadir mendengar keputusan itu.

Plaintif menamakan defendan dari akhbar Mingguan Watan, M Goenawan Mohamed, Wan Bahador Wan Ismail@Baha Azuwan, Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, Naluri Teratai Sdn Bhd dan Tristan Media Distributors.

Saman RM15 juta difailkan terhadap defendan yang didakwa menyebarkan fitnah menerusi artikel siaran akhbar Mingguan Watan bertajuk: ‘Siasat Pemimpin Pas Kelantan Seleweng Ekuiti PKINK’, bilangan 17, 21 hingga 27 Disember 2008.

Menerusi artikel berkenaan, Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) dikatakan rugi RM21 juta akibat penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan beberapa pemimpin Pas Kelantan yang juga ahli lembaga pengarah PKINK berkait satu projek anak syarikatnya.

Malah artikel itu juga menyebut: ‘Watan difahamkan pindaan perjanjian itu menyebabkan kerugian kepada PKINK kerana untuk melindungi kroni-kroni pemimpin Pas yang dipercayai menjadi ‘pelabur tempatan’ itu yang memegang 50 peratus ekuiti berkenaan.

Susulan itu, Husam menghantar notis supaya defendan-defendan memohon maaf secara terbuka namun mereka menerbitkan pula artikel 4-10 Januari 2009 menegaskan tidak akan meminta maaf.

Seterusnya, Husam menuntut defendan membuat bayaran ganti rugi sebanyak RM5 juta kepadanya atas perbuatan fitnah yang dilemparkan dengan menuntut ganti rugi teladan, teruk, punitif, faedah pada kadar lapan peratus setahun ke atas jumlah ganti rugi yang dibenarkan mahkamah.

Kata Husam, beliau bersyukur dengan kemenangan yang dapat mematahkan fitnah terhadap dirinya bersama dua plaintif lain itu.

“Saya sangat bersyukur kerana itu memang satu fitnah secara terang terangan dan Watan pun sudah ditutup serta tidak keluarkan sebarang penerbitan lagi.

“Defendan-defendan pula yang tidak hadir ke mahkamah hari ini (semalam) bagaimanapun kita minta ganti rugi itu paling kurang RM5 juta untuk setiap plaintif,” katanyaNota : Lain kali jangan memfitnah orang sesuka hati, buruk padahnya rugi di dunia apatah lagi di Akhirat.


Husammusa.com

Pemuda PAS cabar Perkasa Melaka


Melaka : Dewan Pemuda Pas Negeri Melaka mencabar Perkasa Negeri Melaka agar menegur Presiden mereka, Dato' Ibrahim Ali agar tidak meneruskan hasrat untuk turun pada 9 Julai nanti.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Aizat Baharuddin berkata kenyataan Ketua Penerangan Perkasa Negeri Melaka, Abdul Mujid Jafaar yang mengatakan perhimpunan BERSIH 2.0 itu bertujuan untuk menghasut rakyat menentang kerajaan dan mengalakkan rusuhan seperti yang berlaku di Mesir dan beberapa negara Arab lain adalah umpama 'cakap tak serupa bikin'.

"Perkasa Negeri Melaka seharusnya menegur Presiden utama mereka agar tidak turut serta turun berhimpun 9 Julai nanti."

"Perkasa Negeri Melaka hanya mahu menjadi hero' dengan mengeluarkan kenyataan sebegini. Mereka tidak sedar bahawa, Presiden mereka sendiri beriya-iya untuk turun walaupun tindakan tersebut di bimbangi akan mencetuskan pertembungan dan situasi yang tidak aman."

Perkasa Negeri Melaka dalam Akhbar Melaka Hari Ini, edisi 21 Jun 2011 juga menggesa agar tindakan undang-undang seperti menggunakan akta Hasutan dan akta polis bagi membuat pencegahan awal.

Sebelum ini, Dato' Ibrahim Ali berkeras akan turun ke jalanan bagi menentang himpunan Bersih 2.0 nanti walaupun di minta oleh pihak Bersih agar membuat himpunan itu pada hari lain.

"Persoalannya beranikah Perkasa Negeri Melaka tidak menghantar penyokong apabila Presiden Perkasa sendiri mengeluarkan arahan untuk turun 9 Julai nanti? Mereka perlu memilih samada ingkar pada arahan Presiden mereka atau hanya cakap tak serupa bikin." 

"Kalau Perkasa Melaka hantar peserta maknanya mereka sendiri yang cuba mencetuskan situasi yang tidak aman bukan BERSIH 2.0" ujar Aizat yang terkenal dengan blognya aizatlegendz.

Menurut Aizat, Dewan Pemuda Negeri Melaka akan menghantar seramai mungkin penyokong ke Kuala Lumpur 9 Julai nanti sebagai sokongan kepada BERSIH 2.0. Minggu lalu Pemuda Pakatan Rakyat negeri Melaka telah melancarkan program memobilasikan pemuda di negeri Melaka supaya turun seramai mungkin pada himpunan aman tersebut.

Isu kartun hina Islam : Utusan masih degil tidak mohon maaf

Utusan media pencacai Umno seperti juga tuannya berdegil tidak memohon maaf terhadap tindakannya menyiarkan kartun menghina hukum Islam minggu lepas. Walaupun desakan demi desakan dihamburkan kepada pencacai Umno tersebut mereka tetap biadap diam seribu bahasa..

Semalam Dewan Pemuda PAS Kelantan telah menghantar memo bantahan kepada Utusan meminta akhbar pencacai itu memohon maaf. Jika tidak Pemuda Kelantan akan melancarkan kempen besar-besaran memboikot Utusan. Sebelum itu Dewan Pemuda Pusat juga melakukan perkara yang sama.

Sungguh keras hati akhbar pencacai Umno ini sehingga perkara sensitif seperti ini pun iaitu yang berkaitan dengan aqidah pun mereka tidak memohon maaf kepada pembacanya. Mungkin mereka sudah bertaubat kepada Allah, namun yang pasti kepada manusia mereka kena mohon maaf selagi ianya tidak dimaafkan oleh manusia mereka kena berusaha supaya dimaafkan oleh manusia yang membacanya.

Ali Rustam cerminlah diri sendiri sebelum tuding jari pada orang lain

Hendak tergelak pun ada, hendak termuntah pun terasa bila membaca kenyataan Ketua Menteri Melaka yang disiarkan di dada akhbar online pencacai Umno iaitu Utusan.

Ali Rustam berkata rakyat perlu berhati-hati dan jangan cepat terpengaruh dengan gelagat pemimpin yang berselindung di sebalik imej warak tetapi secara diam-diam melakukan maksiat.

Beliau berkata lagi, pemimpin yang korup moral itu sewajarnya perlu ditolak oleh rakyat dan bukannya dijulang selaku orang layak untuk dijadikan sebagai pemimpin.

Menurutnya, jika rakyat terus percaya terhadap pemimpin yang korup moral, ia sudah pasti akan memberi kesan negatif terhadap cara hidup masyarakat hingga boleh menjejaskan kepimpinan negara.

Sedarkah Ali bahawa apa yang dicakapkan oleh beliau itu terkena pada dirinya sendiri yang dibuktikan bersalah melakukan RASUAH semasa pemilihan Umno beberapa tahun lalu. Tetapi oleh kerana tidak malu dan bermuka tembok Ali terus juga menjadi Ketua Menteri Melaka. 

Selain itu sedarkah Ali bahawa ramai pemimpin Umno yang ada sekarang akhlaqnya rosak dan buruk. Cuma bukan perangai kita untuk mendedahkan aib pemimpin Umno terbabit. Kita tidak seperti Umno yang bukan sahaja mendedahkan aib orang malah sanggup membuat fitnah dan tohmah serta berbohong demi untuk mengekalkan kuasa.

Ali oh Ali betul-betul memalukan orang Melaka  .....lain kali bila hendak bercakap fikir dahulu takut nanti orang termuntah dan terbahak-bahak ketawa bila membaca kenyataan kita.

20 June 2011

Zulkifli Nordin hina Dr Yusof Qaradhawi

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru Zulkifli Noordin sebenarnya menghina ulama' tersohor Dr Yusof Qaradhawi apabila mendakwa bahawa Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradawi sebenarnya diperdaya ketika ulama tersohor itu mengeluarkan fatwa menyokong ketua pembangkang dalam kes liwat.

Zulkifli mendakwa beliau merupakan antara individu bertanggungjawab di sebalik muslihat itu mendedahkan, semua helah itu dirancang oleh Anwar bagi memastikan Dr. Yusuf percaya, bahawa pertuduhan liwat adalah fitnah dengan menyembunyikan fakta sebenar.

Ternyata Zulkifli menghina Ulama' tersohor itu. Takkan Dr Yusof mudah ditipu sebegitu rupa sehingga mengeluarkan fatwa dan hukum sesuka hati tanpa usul periksa, Beliau bukannya Ulama terompah kayu atau Ulama' pengampu seperti yang ada di negara kita sekarang. Mustahil beliau mengeluarkan kenyataan atau fatwa dengan sewenang-wenangnya. Takkanlah Dr Yusof boleh mudah percaya kepada orang seperti Zulkifli Nordin tanpa usul periksa.

Kalau hendak berbohong biarlah logik wahai Zul ....orang semua kenai hang ............

Pusat tetap tak setuju Sekolah Harapan

Timbalan MenteriKementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat Senator Heng Seai Kie dengan jelas menyatakan bahawa kerajaan pusat tidak bersetuju dengan penubuhan Sekolah Harapan yang ditubuhkan oleh kerajaan negeri Melaka yang diilhamkan oleh Ali Rustam.

Beliau menjelaskan demikian ketika menjawab soalan berkaitan kementeriannya yang diajukan oleh Ahli Parlimen Tangga Batu, Idris Haron pada sessi soal jawab di Parlimen hari ini.

Antara alasannya ialah kerajaan pusat mempunyai mekanisme dan institusi yang telah ditubuhkan sejak sekian lama.

Najib sudah ada jawatan dalam kerajaan PR - Mungkin Duta Besar Malaysia di Mongolia

Perdana Menteri Najib Razak jangan bimbang dan bersedih jika BN kalah pada Pilihanraya Umum akan datang kerana jawatan sudah disediakan untuk beliau. Perkara itu dinyatakan oleh Anwar semasa menyampaikan ucapan menutup Konvensyen Pilihanraya PKR di Shah Alam semalam.

Apa jawatannya ....mungkin Duta Besar (Bertaraf Menteri) di negara Mongolia agaknya.

Pemimpin PR akan dibeli

Umno/ BN akan meneruskan taktik kotor 'membeli' pemimpin-pemimpin PR menjelang Pilihanraya Umum akan datang. Hal ini dinyatakan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dalam ucapannya menutup program Konvensyen Pilihanraya Keadilan di Shah Alam semalam.
Pemimpin yang dibeli ini akan di'recycled'kan untuk mengecam dan memfitnah dasar-dasar PR dan pemimpin-pemimpin PR bagi menjatuhkan imej dan kredibiliti pemimpin dan PR sendiri.
Menurut Anwar menjelang pilihan raya harga naik pemimpin-pemimpin PR di pelbagai peringkat ini akan naik melambung.
"Mereka akan cari, tak dapat pemimpin kanan, pemimpin negeri. Tak dapat negeri, pemimpin cabang. Tak dapat cabang, pemimpin ranting. Tak dapat ranting, pemimpin tewas termasuk yang gagal menjadi calon", katanya melontar jangkaan. 
Untuk itu semua pemimpin pelbagai peringkat tidak kira yang besar atau kecik yang hebat atau tidak hebat mesti bersedia untuk berhadapan dengan cubaan dan ujian yang hebat ini. Jangan kita tewas dan tumpas di tangan 'malaun-malaun' ini yang tidak tahu halal haram dosa pahala. Jangan kita menjadi duri dalam daging, musuh kepada perjuangan Islam nanti kita dilaknat oleh Allah S.W.T.

19 June 2011

Mati 'accident' penyakit paling bahaya di Malaysia

Malaysia mencatatkan purata 17 kematian setiap hari akibat kemalangan jalan raya sepanjang tahun lalu.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan berkata, penunggang dan pembonceng motosikal kekal sebagai penyumbang terbesar statistik terbabit.

Beliau berkata, daripada 397,330 kemalangan yang dilaporkan di seluruh negara tahun lalu, sebanyak 6,218 adalah kemalangan maut.Banyak faktor yang menyumbang kepada 'penyakit' ini, antaranya :


1) Pemandu tidak berakhlaq (samseng jalanan)
2) Mabuk
3) Jalanraya tidak diselenggara dengan baik
4) Dan sebagainya ..............

BERSIH 2.0 : Ahli PAS Wajib turun

Ketua Dewan Ulama PAS Pusat mengeluarkan arahan kepada seluruh ahli PAS supaya turun pada perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

Pendapat beliau disokong oleh Naib Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr Mahfodz Mohamed yang berkata himpunan itu perlu kerana setakat ini tiada pembaharuan dalam sistem pilihanraya Malaysia.

"Saya sependapat dengan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat iaitu semua ahli PAS WAJIB turun untuk menuntut pilihanraya yang bersih dan adil -yang masih lagi tidak dilayan oleh pemerintah" katanya kepada Harakah baru-baru ini.

Sorotan : Pengarah, Pengedar dan Penayang Video Seks masih tidak didakwa

Pengarah, Pengedar dan Penayang Video Seks yang memfitnah Anwar sehingga sekarang masih belum didakwa di mana-mana mahkamah walaupun kesalahan yang dilakukan jelas bersalahan dengan undang-undang negara.

Jelas sekali orang terbabit mempunyai imuniti atau kekebalan kerana tidak langsung di'cuit' atau di'jentik' telinga oleh Polis. Inilah situasi yang ada di negara kita. Mana-mana individu yang bersekongkol dan sanggup menjadi pencacai Umno/BN sudah tentu selamat dan tidak akan didakwa walau sebesar mana kesalahan yang dilakukan.

Begitu lambat dan lemah pasukan penyiasat sehingga perkara yang jelas berlaku di depan mata sebegini pun tidak berjaya dibuktikan. Apakah bukti tidak diperolehi atau ada tangan-tangan ghaib yang menyelamatkan orang terbabit.

Sudah beberapa bulan kes ini berlaku tetapi masih tiada perkembangan berlaku .........................tetapi kalau ianya melibatkan pemimpin PR sebelum subuh lagi Polis, SPRM dan sebagainya bertindak....

Hadir BERSIH 2.0 jangan pakai seluar dalam

Saya tertarik dengan cadangan seorang pengunjung portal Malaysiakini yang menamakan dirinya Yop Nazeri Sain yang menyeru semua peserta himpunan BERSIH 2.0 supaya tidak MEMAKAI SELUAR DALAM. Katanya jika peserta tidak memakai seluar dalam andai ditangkap dan diarahkan menanggalkan seluar sudah tentu pihak terbabit tidak sanggup melihat anda berbogel. Jadi sudah tentu mereka tidak sanggup melihat 'anu' anda.

Komen Yop Nazeri Sain :


PERINGATAN: Kepada saudara2 ku yg akan menyertai Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai nanti JANGAN LUPA membawa bersama garam halus sebungkus - Air 100PLUS - Tuala Kecil untuk menutup mulut dan mengelap peluh dan yang paling penting JANGAN PAKAI SELUAR DALAM (Sebagai persediaan sekiranya anda ditahan di lokap polis nanti apabila mereka mengarahkan anda menanggalkan seluar sudah pasti mereka tidak mahu melihat anda berbogel).
SILA SEBARKAN PESANAN INI KEPADA YG LAIN!

Himpunan BERSIH 2.0 wajib disertai

Ketua Urusan Ulama' PAS Kawasan Jasin, Ustaz Faizal Ahmad menyeru seluruh ahli PAS supaya hadir pada demonstrasi BERSIH 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai nanti. Ahli PAS wajib hadir maka menyatakan sokongan kepada kehendak rakyat yang mahukan pilihanraya bersih dan telus.

"Ahli PAS wajib hadir kerana ianya merupakan tanggungjawab kita sebagai ahli PAS dan orang Islam yang mahukan pilihanraya yang adil, telus dan bersih".

"Mursyidul Am PAS, Tok Guru Nik Abdul Aziz dan Ketua Dewan Ulama PAS, Ustaz Harun Taib telah mengarahkan seluruh ahli PAS turun padang, tiada alasan lagi" tambah Ustaz Faizal.

Menurutnya kalau Mursyidul Am PAS yang uzur akan turut sama hadir pada demonstrasi itu, takkan lah kita yang sihat dan muda takut dan untuk turut sama hadir.

Isu Palestin dipolitikkan Umno

Umno memang tidak beretika dan sentiasa mengambil kesempatan walau dalam keadaan apa sekalipun.  Majlis Pelancaran Pasukan Lifeline4Gaza (LL4G) Malaysia malam tadi pun dipolitikkan oleh Umno apabila Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang sepatutnya menyampaikan ucapan dibatalkan di saat akhir.


Program tersebut cuba dimonopoli oleh Umno BN termasuk NGO milik mereka, Aman Malaysia sedangkan isu Palestin adalah isu sejagat bukannya isu yang sewajarnya dipolitikkan.


Jelas sekali Umno cukup terdesak sekarang. Semua program aktiviti yang melibatkan rakyat mahu dikuasai oleh mereka 'by hook or by crook'.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter