25 October 2012

MELAYU MENGEMIS KERANA KEGAGALAN UMNO


Semalam mantan Perdana Menteri berkata Masyarakat Melayu kini umpama pengemis di tanah air sendiri dan perlu menyokong Umno walaupun terdapat kekurangan, ataupun mereka tidak akan diendahkan,

"Kita penggemis di tanah air sendiri dan memerlukan pertolongan daripada orang lain walaupun sedikit," kata bekas perdana menteri itu dalam Kongres Ekonomi Melayu di Kuala Lumpur semalam.
Memang benar dakwaan Mahathir tersebut kerana kedudukan ekonomi orang Melayu jauh terkebelakang jika dibandingkan dengan orang lain khususnya. Dasar Ekonomi Baru (DEB) tajaan Umno juga gagal meletakkan martabat orang yang ditempat yang sepatutnya. Jangankan 18 %, 10 % pun tidak dicapai. Kedudukan sekarang pun banyak bantu dengan pegangan ekuiti GLC kalau tidak sudah tentu lebih jauh merudum.
Dr Mahathir sengaja menyembunyikan fakta dengan menyatakan bahawa sebab sebenar orang Melayu tertinggal adalah disebabkan orang Melayu berpecah. Dia sengaja mencari alasan sedangkan perkara ini berlaku kerana kegagalan Umno memerintah Malaysia sehingga ekuiti orang Melayu terus merudum. Antaranya sebabnya ialah pengamalan rasuah di kalangan pemimpin Melayu Umno; pengamalan kronisme sehingga projek-projek dibolot oleh segelintir orang yang berada di sekeliling pemimpin Umno; amalan Ali Baba dan sebagainya.

Sikap pemimpin Umno yang menjadikan hanya mereka yang rapat dengan Umno; kaki ampu; perasuah dan sebagainya sahaja yang diberikan peluang perniagaan menjadi antara sebab mengapa orang Melayu mengemis di negara sendiri. Ada orang Melayu yang berkeupayaan; kompeten; berbakat dan hebat dalam perniagaan dinafikan hak hanya kerana mereka bukan kroni Umno.
Janganlah Dr Mahathir hendak mencari alasan mengapa Melayu mengemis hanya kerana perpecahan sedangkan perkara sebenarnya ialah Umno sendiri yang gagal menguruskan ekonomi orang Melayu.

BANYAKNYA DUIT DIA, MANA DIA DAPAT?

Mahkamah Tinggi Syariah hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib -  anak kepada ketua menteri Sarawak - membelanjakan tiga suku juta ringgit dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, dengan menggunakan kad caj.

Seperti episod siri popular TV 'Lifestyles of the Rich and Famous', bil 
terperinci dari kad caj Platinum American Express mendedahkan perbelanjaan itu dibuat di kedai-kedai mewah seperti Harrods dan kedai Ferrari di London dan perjalanan ke Dusseldorf di Jerman serta ke Perancis.

Media melaporkan semalam betapa banyaknya duit ada Bilionaire Sarawak yang masih berkuasa sehingga sekarang.

Semua orang tahu bahawa Bilionaire yang mempunyai isteri muda berbangsa Arab itu memang kaya raya seolah-olah tidur atas duit. Bukan dia seorang yang kaya anak-beranak dia semuanya kaya raya. Ada yang punya bank dan gedung-gedung perniagaan besar. Harta bilion-bilion. Namun rakyat Sarawak masih belum nampak dan terus menyokong bilionaire tersebut,

Dalam perbicaraan kes tuntutan isterinya untuk harta pencarian semalam, mahkamah diberitahu bahawa penyata dari Januari hingga Jun tahun ini bagi kad caj American Express dari Maybank, yang menunjukkan perbelanjaan sejumlah RM782,520.55, Bukti tersebut dikemukakan di mahkamah dan ditandakan sebagai pengenalan.

Ia juga mendedahkan bahawa Bekir (kanan) mempunyai RM5 juta dalam akaun CIMB dan RM3 juta lagi deposit tetap dengan bank tersebut.

Pendengaran hari ini juga menyaksikan Bekir hadir di mahkamah selepas tidak hadir dalam dua prosiding sebelumnya.

Ini telah didedahkan hari ini oleh bekas isteri Bekir, Shahnaz A Majid, 49, yang memberi keterangan di mahkamah berhubung dokumen perbankan tersebut.

Shahnaz, yang merupakan kakak ratu jazz Sheila Majid, menuntut RM400 juta sebagai harta sepencarian dan hibah.

Dokumen-dokumen tersebut diperolehi ekoran perintah ex-parte yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah pada awal tahun ini, supaya semua akaun dan aset Bekir - sama ada di dalam atau di luar negara - dikemukakan di mahkamah.

Ini ekoran Bekir tidak mengemukakan butiran tersebut sepertimana yang dikehendaki untuk menyelesaikan kes penceraian mereka yang sudah lama berlarutan.

Dalam pendengaran 2 Oktober lalu, Shahnaz telah memberi keterangan mengenai kira-kira RM700 juta dalam akaun asing di bawah nama Bekir di Amerika Syarikat, negara Caribbean, Switzerland dan Hong Kong.

Bekir, seperti yang didakwa oleh Shahnaz, bernilai lebih RM1 bilion.

24 October 2012

MCA : NAK BELAJAR ISLAM JANGAN BELAJAR DENGAN UMNO

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata kalau MCA nak belajar Islam, jangan belajar dengan Umno, tapi belajar dengan PAS.

Kita setuju dengan kenyataan Ustaz Idris ini kerana kita tahu Umno sama-sama dengan MCA menentang hukum Islam dan HukuM Hudud. Mana mungkin seseorang yang menentang hukum Islam boleh mengajar MCA. Sebab itulah kita lihat bila Soi Lek menghina Islam dan hudud Umno senyap seribu bahasa seolah-olah menyokong kenyataan Soi Lek.

Ustaz Idris berkata demikian kepada wartawan ketika mengadakan bantahan terhadap tindakan Presiden MCA menghina hukum Islam dan hudud di Wisma MCA dekat Kuala Lumpur hari ini.

Lebih 200 umat Islam hari ini berhimpun secara aman  di hadapan Wisma MCA, Jalan Ampang, bagi membantah kebiadaban Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang menghina agama Islam.

Mereka yang terdiri daripada perbagai latar belakang termasuk wakil NGO Islam hadir bagi menyatakan rasa tidak senang mereka dengan sikap MCA yang tidak berhenti-henti menghina agama Islam.

Himpunan hari ini adalah anjuran Dewan Pemuda PAS Malaysia dan Dewan Ulamak PAS Pusat.

Mereka membawa sepanduk dan poster mengecam tindakan pemimpin MCA itu yang didakwa tidak tahu menjaga sensitiviti umat Islam.

Ianya berikutan kenyataan Soi Lek yang menyerang Islam habis-habisan dan secara berterusan.

Terbaru, beliau mendakwa negara yang melaksanakan hudud adalah negara yang paling tinggi gejala rasuahnya.

Sementara itu, PAS turut menggesa Soi Lek memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas kata-kata penghinaan yang telah dikeluarkan beliau.

Ustaz Idris Ahmad yang mengetuai himpunan itu berkata, pihaknya juga akan membawa isu itu kepada Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja dalam masa terdekat.

"Kita mendesak supaya MCA memohon maaf kepada seluruh umat Islam dan kita akan bawa isu ini kepada Yang di-Pertuan Agong.

Seramai lima orang dilihat masuk menyerahkan memorandum bantahan kepada wakil MCA di perkarangan pejabat pergerakan itu.

Selain Ustaz Idris, turut mengiringi semasa penyerahan itu termasuklah Setiausaha Dewan Pemuda PAS Malaysia Khairul Faizi Ahmad Kamil, Exco Pemuda Adram Musa serta Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Turut serta dalam bantahan itu, pengarah, penerbit dan juga pelakon terkenal Adam Hamid serta bekas pelakon terkenal siri Gerak Khas, Abby Abadi.

Sumber : Hdaily.

23 October 2012

DAP BELA TOK GURU, WAKIL UMNO SOKONG HINA ISLAM?

NONE
DAP hari ini berkobar-kobar mempertahankan PAS ekoran tuduhan pemimpin MCA bahawa mursyidul am parti itu Datuk Nik Aziz Nik Mat membenarkan orang Islam merogol bukan Islam.

Bangkit mempertahankan Nik Aziz yang dirujuknya sebagai "Tok Guru", Anthony Loke (DAP-Rasah) menyifatkan kenyataan Naib Pengerusi Wanita MCA Heng Seah Kie yang disokong Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek itu sebagai "paling biadap".

"Chua Soi Lek ialah presiden MCA yang paling biadap," katanya sambil menepuk meja.

Speaker Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia kemudiannya mematikan mikrofon Loke (atas) dan meminta anggota parlimen Rasah tidak membawa hujah politik luaran ke dalam dewan.

Bercakap dalam Persidangan Agung Wanita MCA di Kuala Lumpur kelmarin, Heng menuduh PAS membenarkan merogol wanita bukan Islam sekiranya mereka tidak mematuhi kod etika pakaian Islam.

Heng membuat kesimpulan itu berdasarkan video lama Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat yang didakwa menyebut wanita patut dirogol jika tidak menutup aurat.

"Daripada ucapan Nik Aziz, kami simpulkan bahawa Nik Aziz secara terbuka meminta orang Islam merogol bukan Islam, adakah saya benar?" tanya Heng di hadapan 1,032 perwakilan.

Bagaimanapun, pemimpin Umno Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) kemudiannya tampil berkata, Dr Chua hanya memberikan pandangan berhubung dasar negara dan bukan menghina Islam. Malangnya Ahli Parlimen Kota Belud mempertahankan kenyataan Heng Sieng Kie dan Chua Soi Lek.  

22 October 2012

NEGARA SEKULAR PUN TIDAK NEGARA ISLAM PUN TIDAK, HABIS TU MALAYSIA NEGARA APA?

Malaysia tidak diasaskan sebagai sebuah negara sekular dan tidak pernah diisytihar serta ditentukan untuk menjadi begitu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz.

Sebaliknya, kata Nazri, Malaysia diasaskan bawah prinsip pentadbiran Islamik bawah Raja-raja Melayu.

Perkataan sekular tidak wujud di dalam Perlembagaan Persekutuan, Nazri memberitahu Dewan Rakyat dalam sesi soal jawab hari ini.

Katanya lagi, perlembagaan menyebut dengan jelas bahawa Islam sebagai agama persekutuan.

Beliau kemudiannya memetik perlembagaan dan peruntukan undang-undang yang menyebut status dan fungsi Islam dalam negara ini dilindungi.

Jadi kalau Malaysia bukan negara Sekular dan bukan juga negara Islam, maka apa status negara kita.??

NONEHendak mengaku negara sekular, takut hati rakyat Islam terguris, hendak mengaku negara Islam, kerajaan BN pun tahu Malaysia bukan negara Islam.

INDEKS RASUAH DAN STATISTIK ROGOL TUTUP MULUT CELUPAR CHUA TOI LET & HENG


Chua Soi Lek menuduh bahawa 8 dari 11 negara amalkan hudud mundur dan korup. Cuba tuan-puan rujuk Indeks  Transparency International tentang rasuah.

Pada tahun 1996 – Indeks Rasuah Malaysia ialah 5.32 di tangga 26  mengatasi 3 negara Islam .
iaitu Jordan  dengan Indeks 4.89 di tangga 30; Turki dengan nilai indeks 3.54 tangga 33 dan Egypt – 2.8 tangga 41

Pada tahun 2011, Malaysia merudum di tangga 60 dengan nilai indeks 4.3 berada di bawah 
dari  6 negara Islam iaitu Qatar (7.2) tangga 22; UAE (6.8) di tangga 28;  Bahrain (5.1) di tangga 46; Oman; Kuwaut; Jordan (4.5) tangga 56 dan Saudi Arabia di 57 dengan indeks 4.4.

Walaupun Malaysia tidak mengamalkan hudud dan hukum Islam ternyata Malaysia berada jauh di belakang negara-negara Islam yang lain seperti di atas. 

Jadi hujah Soi Lek bahawa mengamalkan hudud dan hukum Islam menyebabkan negara mundur dan korup adalah bohong dan berniat jahat. Malaysia yang mengamalkan undang-undang sekular jelas RASUAH BERLELUASA lebih teruk dari 6 negara Islam yang lain.

Selain itu Timbalan Menteri Wanita dan Keluarga, Heng Sieng Kie menuduh Tok Guru menggalakkan orang Islam merogol orang bukan Islam. Ini adalah tuduhan yang amat berat dan fitnah besar. Kita ingin bertanya kepada Heng berapa ramai wanita bukan Islam telah dirogol di Kelantan, apa bezanya dengan negeri lain kalau benar Tok Guru menghalalkan rogol kepada orang bukan Islam.

Angka di bawah adalah statistik bilangan kes rogol bagi setiap 100,000 orang rakyat:

Pulau Pinang - 4.8 kes bagi 100,000 rakyat
Sarawak - 5.1 kes bagi 100,000 rakyat
Sabah - 5.3 kes bagi 100,000 rakyat
Pahang - 5.9 kes
KELANTAN - 6.0 kes
Perak - 6.6 kes
Kuala Lumpur - 7.1 kes
Selangor - 7.8 kes
Johor
MELAKA - 10.9 kes.
Perlis 

Ternyata kes rogol di Kelantan tidaklah berada di paras paling teruk berbanding Perlis, Melaka, Johor dan lain-lain. 

JADI DUA HUJAH DI ATAS SUDAH CUKUP MENJAWAB TUDUHAN DAN FITNAH SOI LEK & HENG SIENG KIE.

21 October 2012

TERKINI : SIARAN LANGSUNG CERAMAH TOK GURU NIK AZIZ SEKARANG

Ikuti siarang langsung ceramah Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sekarang di SINI.

Tok Guru bercerita tentang qurban dan isu-isu semasa.

IMEJ INI MENJAWAB SEGALANYA SIAPA HINA ISLAM?

Imej ini menjelaskan kepada kita siapa sebenarnya anti Islam dan sering menghina Islam.

Malangnya rakan kepada pelakon video dan Timbalan Menteri yang fitnah Tok Guru Nik Aziz ini iaitu Umno diam seribu bahasa, dayus, pengecut dan bisu takut untuk menegur Chua Toi Let dan Heng ini. Maka menjadi-jadilah Toi Let hina Islam dan hudud.

Kita yakin penghinaan Toi Let kepada hukum Islam dan Hudud ini akan menyedarkan umat Islam siapa Umno sebenarnya.

Umno tidak lebih dan tidak kurang sama dengan MCA sahaja dalam bab hukum Islam dan hudud ini. Sama-sama tentang hudud dan sama-sama hina Hudud.

Ayuh umat Islam mari sama-sama kita tolak MCA, Umno dan BN pada PRU 13 nanti. Jangan kita sekali-kali bersekogkol dengan orang yang hina dan perlekeh Islam dan hudud.

MCA TERUS HINA ISLAM, UMNO DAYUS TAKUT TEGUR SOI LEK

Presiden MCA, Chua Soi Lek terus menerus menghina Islam dan hukum hudud. Pada masa yang sama Umno menuduh DAP parti anti Islam, hina Islam dan mencabar Islam. Tetapi ianya dinafikan oleh DAP dan parti konsisten menyatakan bahawa Islam bebas diamalkan di negara kita dan Islam adalah agama rasmi Malaysia.

Namun sebenarnya parti yang berani menghina Islam terus menerus ialah MCA. Macam-macam diperkatakan oleh MCA khususnya Pelakon Video, Chua Toi Let. Semuanya didiamkan sahaja oleh Umno. Ternyata Umno DAYUS dan diperkudakan oleh MCA dalam isu hukum hudud ini.

Malah umat Islam Malaysia mula sedar siapa sebenarnya yang anti Islam dan anti hudud. Umno tidak menegur dan menasihat MCA kerana Umno juga tidak suka hudud dilaksanakan. Jadi samalah Umno dan MCA tidak suka dan benci pada hudud sebab itu Umno diam seribu bahasa.

Serangan melampau  Chua Soi Lek aka Pelakon Video terhadap PAS, hudud dan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menimbulkan keresahan dalam Umno sehingga Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak tidak boleh berkata apa-apa dalam isu ini.

“Ramai dalam Umno merungut, siapakah yang benarkan Chua serang Nik Aziz. Orang Melayu di kampung terfikir bagaimana seorang ulama dan hukum hudud boleh dibiarkan dihina Chua yang pernah dirakam video seksnya.

Kalau orang lain, mungkin tak seteruk ini. Tapi Chua, habislah Umno kali ini,” kata sumber dalaman Umno kepada Harakahdaily.
 
Kata beliau, walaupun Umno tidak menyukai Nik Aziz dan menyerangnya daripada sudut isu-isu di Kelantan dan kerjasama dengan DAP, akan tetapi Umno tidak pernah sesekali berani mengutuk peribadi beliau sebagai agamawan.

“MCA dakwa Nik Aziz galakkan rogol. Melayu mana yang percaya? Tuduh Nik Aziz rasuah pun tak masuk, ini tuduh benda yang tidak berasas ini. Video yang dijadikan bukti tu, semua orang Melayu tonton pun faham Nik Aziz sedang mengajar Islam dan menjurus kepada kebaikan,” kata sumber itu lagi.

Sumber itu turut mempersoalkan taktik yang digunakan MCA dan Umno untuk meningkatkan undi bukan Islam.

“Undi bukan Islam dah hilang. MCA berkata apapun tiada guna. Tapi sekarang MCA sedang menghalau undi Melayu kepada PAS. Orang Umno seperti saya pun terasa tidak tergamak untuk mengundi MCA, malah terasa kesian kat PAS.

“Macam mana orang Melayu boleh membiarkan orang Cina yang moralnya tercalar seperti Chua untuk menyerang seorang ulama bertaraf Nik Aziz tanpa berkata apa-apa. Betullah, hanya syaitan yang dikenali yang sanggup membiarkan keadaan sedemikian berlaku,”  tambah beliau.

Ketika ditanya mengenai tarikh PRU13, sumber dalaman itu memberitahu Harakahdaily, Pakatan Rakyat kini di depan dengan simple majority seperti yang dikatakan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

“Tapi selepas bom Chua dan MCA, Najib rasanya terpaksa saja meneruskan lakonan ini dan bertukar serangan kepada DAP. MCA serang PAS tak akan diberi liputan di berita bahasa Melayu, Umno pula serang DAP tidak diliputi di berita bahasa Cina. Perang di Facebook dan internet rasanya boleh diucapkan selamat tinggal,” kata beliau.


Sementara itu Naib Presiden PKR Datuk Chua Jui Meng mengesa Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memohon maaf kepada umat Islam kerana mengeluarkan kenyataan menghina Islam di dalam blog video dan Facebook.

Sebelum ini, Soi Lek yang juga Presiden MCA mendakwa seramai 1.2 juta rakyat Malaysia akan kehilangan pekerjaan sekiranya PAS melaksanakan hudud di Malaysia.

Soi Lek yang memetik satu SMS oleh individu tidak dikenali, menyenaraikan pelbagai industri yang terjejas dengan kehilangan pekerjaan sekiranya hudud dilaksanakan.

Jui Meng yang juga Naib Presiden PKR menambah Presiden MCA itu sepatutnya tidak mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana Soi Lek sendiri tidak memahaminya.

“Dia dan pemimpin MCA sekarang semakin lebih keras ‘menyerang’ agama(Islam) dan saya pada hari ini menuntut beliau memohon maaf kepada umat Islam di Malaysia,” kata Jui Meng ketika dihubungi TVSelangor.

Tindakan ini ujarnya, disebabkan kegagalan pemimpin Umno memberikan penjelasan kepada Soi Lek sehinggakan sanggup mengeluarkan kenyataan tidak berasas berkenaan pelaksanaan hukum hudud.

“Pemimpin Umno kini semakin lemah dalam medan politik, Umno kini sudah tidak mampu memperjuangkan sesiapapun sehingga untuk partinya sendiri.

“Dalam keadaan ini, MCA sudah naik kepala terhadap Umno dan tidak peduli sekarang, keadaan Umno akan semakin lemah di masa akan datang dengan MCA berterusan menyerang Islam,” katanya.

Jelasnya, sehingga kini tiada seorangpun kalangan pemimpin Umno yang berani menegur sikap Soi Lek yang secara terang-terangan banyak kali memperlekeh agama Islam dan pelaksanaan hukum hudud.

“Umno sudah tidak ada pendirian sendiri untuk berhadapan dengan MCA dan membiarkan MCA menyerang agama Islam,” katanya.

SPR CUBA TIPU RAKYAT LAGI

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Wan Ahmad Wan Omar menjelaskan, ratusan pengundi didaftarkan di alamat yang sama disebabkan masalah penempatan setinggan sebelum ini.

"Dalam kes di mana sekelompok pengundi menggunakan satu alamat, apa yang kita lihat di Kuala Lumpur hari ini tidak sama dengan 10 tahun lalu... demografinya sudah berubah," katanya dalam forum di Petaling Jaya hari ini.

Sebagai contoh, katanya, pada suatu masa terdapat ratusan pengundi didaftarkan menggunakan alamat sama di Sulaiman Court ketika terdapat komuniti setinggan pada 20 tahun lalu.

Tempat itu sekarang dibina kompleks membeli-belah Sogo.

"Sebelum ini, apabila penduduk setinggan mendaftar, mereka mungkin pilih satu alamat, mungkin kediaman ketua kampung, dan semua surat menyuratnya masuk ke situ," katanya.

Jelas sekali Wan Ahmad cuba menipu rakyat buat kesekian kalinya. Ini kerana pengundi yang didaftarkan atas alamat yang sama itu dibuat dalam masa kurang dari 5 tahun bukan 10-20 tahun seperti didakwa oleh Wan Ahmad.

Nampaknya jelas sekali Wan Ahmad cuba mencari alasan setelah SPR di'serang' dengan pelbagai bukti kukuh berlakunya penipuan dan penyelewengan dalam daftar pemilih.

Selepas ini apa pula alasan dan jawapan Wan Ahmad apabila kita kemukakan pula bukti bagi menjawab alasan dan helah terbaru Wan Ahmad ini.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter