01 February 2014

SIAPA KATA ORANG BENCI PAS, ABG MAT TERIMA KEMASUKAN 43 AHLI BARU

43 orang masuk PAS di Jelutong Pulau Pinang di mana mereka menyerahkan borang keahlian kepada Timbalan Presiden PAS yang juga Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang pada satu majlis malam tadi.

31 January 2014

PKR KAJANG : MCA DAN UMNO MULA KECUT PERUT

Memang secara asasnya Blog ini tidak bersetuju dengan keputusan Adun PKR meletakkan jawatan sebagai Adun untuk memberi laluan kepada Anwar Ibrahim bertanding di Dun tersebut. Namun ianya sudah berlaku dan mahu tidak mahu kita terpaksa menghadapi PRK Kajang. 

PAS, DAP dan PKR sebagai sebuah pakatan sudah tentu terpaksa bekerja kuat untuk menenggelamkan BN  dengan majoriti yang jauh lebih besar di saat rakyat cukup meluat dengan BN dan Najib Razak.

Di pihak BN pula perebutan mula berlaku. Umno mahu mereka bertanding manakala MCA tetap mengungkit bahawa kerusi itu milik mereka secara tradisi.

MCA pula mula menunjukkan kegerunan dan kengerian mereka untuk bertanding. Manakan tidak mereka kalah teruk pada PRU 13 hatta Presiden mereka Liow Tiong Lai pun hanya menang dengan majoriti kira-kira 200 lebih sahaja. Sebab itu hari ini Tiong Lai cuba mengalihkan rasa ketakutan mereka dengan menganggap langkah PKR untuk mengadakan pilihan raya kecil di Kajang satu "kesilapan"  dan mendakwa parti pembangkang itu tidak sensitif terhadap peningkatan kos sara hidup.

"Mereka ( PKR) perlu berusaha ke arah meningkatkan ekonomi dan bukan sengaja mengadakan pilihan raya kecil untuk agenda mereka sendiri," kata Liow ketika ditemui di majlis hari rumah terbuka MCA Tahun Baru Cina di Kajang.

Beliau berkata PKR tidak sepatutnya menggunakan pilihan raya kecil itu untuk menyelesaikan masalah dalaman parti itu.

Liow menggesa rakya supaya memastikan tindakan seperti  di Kajang itu tidak berulang.

Hakikatnya MCA sebenarnya takut kalah tetapi tidak mahu Umno bertanding kerana sekali mereka faraid kerusi itu kepada Umno susahlah mereka mengambilnya kembali pada PRU akan datang.

MCA memang tahu mereka menempah kalah kerana keadaan semasa yang cukup tidak menyebelahi BN sekarang dengan kenaikan harga barang, isu keselamatan dan ekonomi yang cukup parah.

29 January 2014

WAJIB BACA !!!!!! PENYELESAIAN 10 PERKARA ISU BIBLE BAHASA MELAYU

Ramai yang pernah membaca Penyelesaian 10 Perkara yang dipersetujui dan ditandatangani Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan Pengerusi Kristian Persekutuan Malaysia Bishop Ng Moon Hing dalam versi Bahasa Inggeris, namun tidak pula menemui versi perjanjian itu dalam Bahasa Melayu.

Sebelum saya bercerita panjang, di sini saya nukilkan isi kandungan Penyelesaian 10 Perkara yang dibuat dalam satu surat bertarikh 11 April 2011 versi terjemahan Bahasa Melayu bagi rujukan pembaca semua.

1. Bible dalam semua bahasa boleh diimport ke dalam negara, termasuk Bahasa Malaysia/Indonesia.

2. Bible ini juga boleh dicetak di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Ini adalah perkembangan baru, yang patut disambut baik oleh kumpulan-kumpulan Kristian.

3. Bible di dalam bahasa asal Sabah dan Sarawak seperti Iban, Kadazan-Dusun dan Lun Bawang boleh juga dicetak tempatan dan diimport.

4. Di Sabah dan Sarawak, dengan pengiktirafan kepada komuniti Kristian yang besar di negeri-negeri ini, tiada sebarang syarat dikenakan kepada pengimportan dan cetakan tempatan Bible dalam semua bahasa, termasuk Bahasa Malaysia/Indonesia dan bahasa Asal. Tiada keperluan untuk sebarang cop mahupun nombor siri.

5. Mengambil kira kepentingan komuniti Muslim yang besar di Semenanjung, Bible di dalam Bahasa Malaysia/Indonesia, samada yang diimport atau dicetak tempatan, mesti tertera perkataan “Christian Publication” (Penerbitan Kristian) dan lambang salib dicetak di bahagian muka depan.

6. Sejajar dengan semangat 1Malaysia dan pengiktirafan bahawa ramai yang berulang-alik di antara Sabah dan Sarawak dan Semenanjung Malaysia, tiada sebarang kekangan untuk mereka bagi membawa Bible dan bahan-bahan Kristian ketika perjalanan.

7. Satu arahan telah dikeluarkan kepada Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri untuk memastikan keputusan kabinet dilaksanakan dengan baik. Kegagalan untuk mematuhi arahan akan menyebabkan pegawai dikenakan tindakan disiplin di bawah General Orders. Satu taklimat komprehensif oleh pegawai tertinggi, termasuk Peguam Negara, akan diberikan kepada semua kakitangan awam yang terlibat untuk memastikan pemahaman yang baik dan perlaksanaan yang elok terhadap arahan ini.

8. Untuk Bible yang ditahan di Kuching, penerbit Gideon boleh mengambil balik 30,000 Bible tanpa sebarang bayaran. Kami akan memastikan mereka yang terlibat akan dibayar pampasan. Tawaran itu juga diberikan kepada para pengimport 5,100 Bible di Pelabuhan Klang, yang telah dipungut oleh Bible Society Malaysia (BSM) minggu lepas.

9. Selain isu Bible, kerajaan ingin menyatakan komitmen untuk terus bekerjasama dengan kumpulan Kristian dan semua kumpulan agama yang lain untuk mengatasi masalah antara agama dan bekerja ke arah mencapai semua aspirasi keagamaan mengikut perlembagaan, dengan mengambil kira undang-undang lain yang berkaitan dengan negara ini. Untuk memastikan perkara ini dilakukan segera, sebagai Perdana Menteri, saya akan bertemu dengan wakil-wakil daripada Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) tidak lama lagi untuk membincangkan penyelesaian masa hadapan.

10. Menteri-Menteri Kristian di kabinet akan membuat perjumpaan berkala dengan wakil-wakil Kumpulan Kristian untuk membincangkan isu-isu mereka dan bekerjasama dengan kementerian berkenaan dan saya, untuk menyelesaikannya.

Tahukan kita semua bahawa dalam 'Penyelesaian 10 Perkara', isu Allah tidak disentuh. Yang disentuh hanyalah Bible, secara khususnya Bible Bahasa Malaysia/Indonesia, yang mesti mempunyai perkataan “Penerbitan Kristian” dan lambang “Salib” di muka depannya jika ia diimport dan cetakan tempatan untuk kegunaan di Semenanjung Malaysia.

Namun begitu, tidak pasti samada ia melanggar penyelesaian 10 perkara ini jika ada mereka yang memiliki buku Bible Bahasa Melayu/Indonesi tanpa perkataan “Penerbitan Kristian” dan lambang “Salib” di muka depan dari Sabah dan Sarawak ke Semenanjung kerana perkara 6 menjanjikan tiada sekatan untuk berbuat demikian.

Saya bukan seorang Kristian, oleh itu artikel ini, saya tidak akan menyentuh mengenai penggunaan nama khusus Allah. Namun bagi saya, jika terdengar nama Allah, saya akan teringat Islam, jika terdengar nama Jesus, saya akan teringat Kristian. Jarang terkeliru. 

Minggu lepas, Najib telah menegaskan penyelesaian 10 perkara tertakluk kepada undang-undang yang sedia ada. Ini bermaksud jika wujud mana-mana undang-undang negeri mahupun persekutuan yang menyebut larangan penggunaan kalimah Allah oleh bukan muslim, kabinet akan memihak kepada undang-undang.

Maka sekarang persoalannya ialah apakah kabinet telah melanggar undang-undang atau menggalakkan golongan tertentu untuk melanggar undang-undang yang sedia ada dengan membenarkan Bible yang menggunakan kalimah Allah untuk diimport dan dicetak secara tempatan?

Kabinet kata boleh cetak dan import Bible Bahasa Malaysia/Indonesia yang menggunakan terjemahan God/Lord kepada Allah (saya tak pasti yang mana satu), tapi tertakluk pada undang-undang yang sedia ada. 

Kalau dah tahu ada negeri yang mempunyai undang-undang yang sedia ada yang tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam, mengapa kabinet masih benarkan?

Jika ada pihak yang didapati melanggar undang-undang yang sedia ada, mereka berkata kabinet yang memberikan lampu hijau. Kabinet pula kata, ya boleh tapi tertakluk pada undang-undang yang sedia ada – ia sama seperti “Pandai-pandailah kamu interprestasi apa yang ditulis.”

Bagi kumpulan yang selalu menembak kerajaan dan menyerunya menghormati perlembagaan dan undang-undang, inilah yang sedang dilakukan oleh kabinet dalam penyelesaian 10 perkara ini.

Bagi kumpulan yang mendesak kabinet menjunjung penyelesaian 10 perkara ini pula sebenarnya pula menyuruh kabinet melanggar perlembagaan dan undang-undang yang sedia ada bagi negeri-negeri yang tidak membenarkannnya.

Bekas pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) Dr Abdul Aziz Bari adalah betul dalam hal ini di mana beliau menegaskan penyelesaian 10 perkara bukanlah satu undang-undang.

Jika kerajaan betul-betul ikhlas dengan penyelesaian 10 perkara ini, Najib harus membawa penyelesaian 10 perkara ini untuk dibahaskan dan diluluskan di parlimen.

Betulkah penyelesaian 10 perkara ini satu perkara yang diterima oleh semua ahli di dalam kabinet? Melihat reaksi bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar, yang duduk di dalam kabinet ketika penyelesaian 10 perkara ini diwujudkan, telah menimbulkan kesangsian kepada persoalan ini.

Mungkin sebelum ke parlimen, Najib juga perlu mendapatkan pandangan daripada Majlis Raja-Raja dan mungkin satu referendum daripada rakyat Malaysia, samada penyelesaian 10 perkara ini boleh diterima.

Merdeka Centre dan UMCEDEL telah membuat kajian bahawa orang Islam Melayu di negara ini majoritinya (melebihi 70%) yang berpendapat kalimah Allah adalah esklusif untuk kegunaan orang Islam.

Mungkin mereka juga boleh membantu mendapatkan hasil kajian, berapa peratus orang Islam-Melayu yang tahu mengenai penyelesaian 10 perkara, dan berapa yang bersetuju dengan penyelesaian 10 perkara yang diutarakan Najib.

Sehingga itu berlaku, penyelesaian 10 perkara sebenarnya tidak wujud. Yang wujud ialah undang-undang yang sedia ada. 

Dan Najib tersepit dalam hal ini kerana beliau memerlukan sokongan masyarakat Melayu-Islam dari Semenanjung dan Kristian di Sabah-Sarawak untuk Umno-BN terus kekal hidup di PRU14.

Lebih memudaratkan, penyelesaian 10 perkara ini jika dipersetujui mahupun ditolak, mesti ada pihak yang dilihat ‘tewas’ dalam mempertahankan kesucian dan hak agama mereka.

Silap siapa akhirnya?

28 January 2014

SIDANG TERGEMPAT PARLIMEN DALAM MASA TERDEKAT???

Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang menyeru supaya sidang tergempar Parlimen diadakan dalam tempoh perayaan Tahun Baru Cina bagi menangani krisis ‘kangkung’ yang dihadapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ini, katanya termasuk percubaan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk meningkatkan lagi kebencian perkauman dan keagamaan serta ketegangan bagi mewujudkan keadaan yang dapat mencetuskan rusuhan kaum 13 Mei dalam negara ini.

Menurutnya, pada tahun 2008, bekas Perdana Menteri Tun Abdullah membubarkan Parlimen untuk mengadakan pilihanraya umum ke-12 dalam tempoh perayaan Tahun Baru Cina. 

“Jika Parlimen boleh dibubarkan dalam tempoh itu untuk mengadakan pilihanraya umum, maka tiada sebab mengapa sidang tergempar Parlimen tidak boleh diadakan dalam tempoh perayaan Tahun baru Cina, memandangkan terdapat banyak isu nasional yang perlu ditangani dengan segera,” ujar Penasihat DAP Kebangsaan itu dalam satu kenyataan sebagaimana di bawah.

Tindakan melempar dua bom Molotov ke dalam kawasan Gereja Assumption di Lebuh Farquhar, Pulau Pinang, awal pagi ini dan tindakan menaikkan pemidang Jesus is the son of Allah tanpa pengetahuan pihak berkuasa gereja di luar tiga buah gereja di Pulau Pinang kelmarin oleh pihak tidak bertanggungjawab yang cuba untuk meningkatkan kebencian perkauman dan keagamaan serta ketegangan adalah bukti wujudnya konspirasi jahat oleh sekelompok kecil pengkhianat yang cuba untuk menggoncang kestabilan negara ini dan kekacauan perkauman atau keagamaan.
 
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sanggup membuat cerita dongeng bahawa pernah ada konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan sewaktu Sambutan Tahun Baru di Dataran Merdeka walaupun tuduhan beliau itu tidak berasas sama sekali, kerana yang dianjurkan di malam itu hanyalah perhimpunan awam untuk membantah kenaikan harga barang.
 
Mengapa KPN diam membisu apabila pelbagai percubaan dibuat oleh pihak tidak bertanggungjawab yang bertindak seperti pengkhianat sejak beberapa bulan lalu secara tersusun untuk menghasut kebencian perkauman dan keagamaan dan cuba menimbulkan ketegangan untuk mencetuskan satu lagi kejadian 13 Mei dalam negara?
 
Apakah KPN lalai sama sekali dalam menjalankan tugas? Tiba masanya untuk KPN bangun daripada tidurnya dan menjalankan tugas terhadap negara dan rakyat bagi memelihara mereka daripada para pengkhianat yang sedang bersedia untuk menghasut kebencian perkauman dan keagamaan dan cuba menimbulkan ketegangan untuk mencetuskan satu lagi kejadian 13 Mei dalam negara. 
 
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menyebut bahawa hubungan kaum semakin tegang di bawah BN yang lemah.
 
Ada yang benar dan ada yang tidak benar pada kenyataan beliau – benar, Barisan Nasional lemah dan kerana itulah seluruh negara gempar dengan ‘kangkung’ dan perkara itu malah menjadi bahan berita antarabangsa akibat kerajaan yang lemah, tidak berkepimpinan dan tidak berpedoman.
 
Kenyataan beliau salah kerana kerajaan menjadi lemah bukan kerana ada percubaan oleh kaum Cina untuk menjatuhkan Melayu bagi menguasai politik dan ekonomi negara seperti yang berkali-kali didakwa oleh Mahathir.
 
Malah, jika ada orang yang bertanggungjawab atas keadaan semasa di Malaysia, orang tersebut adalah Mahathir sendiri yang telah mula memainkan sentimen perkauman dan keagamaan sejak sebelum pilihanraya umum 5 Mei dulu lagi apabila beliau menuduh saya bertanding di Gelang Patah untuk memusnahkan prinsip perkongsian kuasa antara kaum Melayu dan Cina di Malaysia – tuduhan yang tiada lain adalah dusta belaka. 

Langkah pertama untuk memulihkan keadaan Malaysia ialah dengan pihak tidak bertanggungjawab seperti Mahathir menghentikan tindakan tidak bertanggungjawab mengapi-apikan sentimen perkauman dan keagamaan serta meningkatkan ketegangan menerusi pembohongan.

Saya menyeru supaya sidang tergempar Parlimen diadakan dalam tempoh perayaan Tahun Baru Cina bagi menangani krisis ‘kangkung’ yang dihadapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, termasuk percubaan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk meningkatkan lagi kebencian perkauman dan keagamaan serta ketegangan bagi mewujudkan keadaan yang dapat mencetuskan rusuhan kaum 13 Mei dalam negara ini.

Pada tahun 2008, bekas perdana menteri Tun Abdullah membubarkan Parlimen untuk mengadakan pilihanraya umum ke-12 dalam tempoh perayaan Tahun Baru Cina. Jika Parlimen boleh dibubarkan dalam tempoh itu untuk mengadakan pilihanraya umum, maka tiada sebab mengapa sidang tergempar Parlimen tidak boleh diadakan dalam tempoh perayaan Tahun baru Cina, memandangkan terdapat banyak isu nasional yang perlu ditangani dengan segera.    


Memang wajar Sidang ini diadakan ...........mana tau ada orang yang akan usulkan PM ditukar baru sebab yang ada sekarang gagal menangani masalah penderitaan rakyat.

27 January 2014

ANWAR MENTERI BESAR SELANGOR ??

Peletakan jawatan Lee Chin Cheh sebagai anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang membuka persoalan sama ada tempat itu akan ditandingi oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Samad (kiri) berkata, walaupun hanya mengetahui pengunduran itu melalui media, beliau difahamkan bahawa PKR akan meminta Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berundur dan Anwar akan bertanding dalam pilihan raya kecil.

“Saya hanya dimaklumkan oleh Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution semalam bahawa PKR akan meminta Tan Sri Khalid berundur dan Anwar akan bertanding pada satu pilihan raya kecil,” katanya

Menjawab SMS Malaysiakini hari ini, beliau berkata, beliau akan membincangkan perkembangan itu dengan PAS negeri dan pusat dan merasakan ia masih memerlukan persetujuan ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat.

“Perkara seperti ini sepatutnya dibincang dengan semua parti,” katanya ketika ditanya sama ada PAS Selangor bersetuju dengan pengunduran Lee itu.

Spekulasi itu timbul ekoran laporan The Star Online bahawa Anwar akan menggantikan Khalid sebagai menteri besar.
 
Portal itu melaporkan bahawa Khalid bersetuju melepaskan jawatannya bagi memberi laluan kepada ketua pembangkang Dewan Rakyat itu.
 
Anwar bagaimanapun menafikannya.

mSIAKINI
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter