08 July 2011

Himpunan Aman : Suara Suhakam dibakulsampahkan?????


Suhakam dengan jelas menyatakan bahawa rakyat Malaysia mempunyai hak untuk berhimpun secara aman. Ini selaras dengan perlembagaan negara dan undang-undang dunia.
Sementara polis mempertingkatkan tindakan mereka termasuk memperoleh perintah mahkamah semalam, Suhakam mengulangi pendiriannya bahawa rakyat - dalam kes semasa Bersih 2.0 - mempunyai kebebasan berhimpun secara aman sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
Sehubungan itu Pengerusi Suhakam Tan Sri Hasmy Agam berkata, pihaknya berharap agar resolusi awal berkenaan perkara itu, yang dicapai selepas pertemuan Bersih 2.0 dengan Yang di-Pertuan Agong 5 Julai lalu, dapat dicapai antara pihak berkuasa dan gabungan tersebut dalam semangat perdamaian.
“(Suhakam) akan memantau perhimpunan itu sewajarnya,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.
Hasmy berkata Suhakam mengalu-alukan konsultasi yang sedang berjalan antara pihak berkuasa dan Bersih 2.0 berhubung dengan cadangan perhimpunan esok, yang  mahu diadakan di Stadium Merdeka, setelah menurut titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 4 Julai dan majlis menghadap pada keesokan hari.
“Walaupun mengalu-alukan perkembangan positif ini, dalam keadaan sekarang, Suhakam ingin mengulangi bahawa kebebasan berhimpun secara aman adalah terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan serta Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat dan kebebasan menyuarakan pandangan dan pendapat,” katanya.
Jika kerajaan tidak menghiraukan pandangan Suhakam ini maka benarlah bahawa kerajaan Malaysia membelakangkan Hak Asasi Manusia yang sepatutnya dijamin oleh semua kerajaan.

Seluruh dunia demo kuning bersama rakyat Malaysia

Demonstrasi seluruh dunia telah dirancang oleh aktivis-aktivis di sana serentak dengan demo Bersih 2.0 esok. Mereka akan berdemo di hadapan Suruhanjaya Tinggi Malaysia dan Konsulat di beberapa bandaraya seperti Sydney, Canberra dan Melbourne di Australia, London, Zurich, Stockholm dan Paris di Europah, dan dari  New York ke Los Angeles idi serata Amerika Syarikat.

Di Asia mereka juga merancang untuk mengadakannya di Jepun, Korea Selatan, Taiwan dan Hong Kong.


Mereka sudah pasti tidak diganggu tidak sebagaimana demo di Kuala Lumpur.

Bubarkan Suhakam jika pandangannya tidak dihormati

Suhakam ditubuhkan oleh Kerajaan dan diletakkan di bawah Kementerian Luar Negeri. Namun sejak ianya ditubuhkan pandangan dan pendirian Suhakam majoritinya tidak dipatuhi dan diikuti. 

Rakyat sebenarnya memang gembira dengan penubuhan Suhakam dan pendirian Suhakam sebenarnya amat dihargai oleh rakyat. Namun rakyat kesal dengan sikap kerajaan yang langsung tidak menghormati Suhakam dalam banyak perkara. Suhakam dilayan bagaikan anjing kurap yang merayu untuk mendapat makanan.

Terbaru Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menyatakan rasa kebimbangan tentang penangkapan dan penahanan beberapa Ahli Parlimen serta aktivis Bersih baru-baru ini di bawah Seksyen 3(1) Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Pencegahan Jenayah) 1969 dan menyeru pihak berkuasa untuk membebaskan mereka yang masih ditahan dengan segera.
Pengerusinya, Tan Sri Hasmy Agam berkata, mereka seharusnya berhak kepada perbicaraan terbuka dengan diwakili peguam seperti yang disebut dalam Perkara 9, 10 dan 11 UDHR yang menyatakan bahawa tiada sesiapapun boleh dikenakan tangkapan secara sewenang-wenangnya; setiap orang adalah berhak dengan sama rata sepenuhnya kepada perbicaraan adil dan terbuka; dan setiap orang berhak dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.
Menurutnya, sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menyokong standard tertinggi dalam mempromosi dan melindungi hak rakyat.
“Dalam perkara ini, Suruhanjaya telah berulangkali menyeru agar semua undang-undang penahanan pencegahan dimansuhkan dan mengulangi bahawasanya penahanan tanpa bicara adalah melanggar prinsip hak asasi manusia,” ujarnya dalam satu kenyataan.
Beliau juga mengalu-alukan konsultasi yang sedang berjalan di antara pihak berkuasa dan Bersih berhubung dengan cadangan perhimpunan, yang akan diadakan di stadium, setelah menurut titah DYMM Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 4 Julai dan majlis menghadap yang diperkenankan oleh DYMM Tuanku kepada Bersih pada 5 Julai 2011.
Katanya, walaupun mengalu-alukan perkembangan positif ini, dalam keadaan sekarang, Suruhanjaya ingin mengulangi bahawa kebebasan berhimpun secara aman adalah terkandung dalam Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan serta Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR), dan kebebasan menyuarakan pandangan dan pendapat adalah terkandung dalam Perkara 19 UDHR.
“Suruhanjaya berharap agar resolusi awal berkenaan perkara ini dapat dicapai antara pihak berkuasa dan Bersih dalam semangat perdamaian, seperti yang dititahkan oleh baginda Tuanku Yang di-Pertuan Agong, dan akan memantau perhimpunan itu sewajarnya,” katanya lagi.
Sumber: Hdaily.

Apa khabar semua, DI MANA ANDA SEKARANG?

Apa khabar teman-teman semua. Di mana kalian sekarang.....dalam perjalanan atau sedang berkira-kira untuk berkelana atau sudah sampai ke tempat yang dituju.

Beginilah keadaan kita yang seolah-olah berada dalam sebuah negara jakun yang tidak menghormati hak asasi rakyat. Kita dilayan umpama penjenayah dan perompak. Rakyat ditakut-takutkan, diugut dan diperbodoh-bodohkan oleh Sang Penguasa yang tamak haloba akan kuasa.

Semuanya gara-gara Sang Penguasa yang takut hilang kuasa akibat diri sendiri yang penuh suka membuat onar dan kejahatan. Sehingga diri sendiri takut untuk kehilangan kuasa, takut bila kuasa terlepas segala onar dan kejahatan terbongkar dan menuruti apa yang dilalui oleh penguasa dunia yang didakwa sebaik sahaja kehilangan kuasa.

Rakyat hanya mahu berhimpun secara aman dan santai .........tidak lebih dari itu. Bukannya mahu berlawan atau bersengketa dengan pencacai-pencacai Sang Penguasa. Rakyat hanya menagih pertolongan Sang Pencacai agar dapat menjaga ketenteraman perhimpunan mereka bukannya merayu supaya disembur dengan gas dan air kimia yang dibeli dengan duit rakyat sendiri.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) yang ditubuhkan oleh Sang Penguasa sendiri menggesa hak berhimpun secara aman seperti yang diperuntukkan oleh perlembagaan di hormati.

Semoga semua sahabat-sahabat ku yang cintakan keadilan dan kedamaian mendapat perlindungan dari Allah. Hanya Allah tempat kita mengadu hal .......

Kenapa haramkan 91 orang sahaja masuk KL?

Kenapa pihak berkuasa haramkan 91 orang sahaja dari memasuki KL. Kenapa tidak haramkan semua rakyat Malaysia dari memasuki KL termasuk Polis. Biarkan ayam, itik, kambing, anjing, babi dan lain-lain binatang sahaja duduk di KL Sabtu ini.

07 July 2011

DEMO BERTUKAR TEMPAT?

Mungkinkah demo BERSIH akan bertukar tempat? Tidak pula kita mendapat maklumat sehingga kini. Mungkinkah ianya diadakan di Shah Alam, Selayang atau di mana sahaja.

Pihak Makhluk yang tamak kuasa nampak jelas tidak mahu membenarkan ianya diadakan di Kuala Lumpur. Mungkin ada hikmahnya ia tidak diadakan di Kuala Lumpur ..........................mungkin tidak lama lagi ada arahan dan maklumat terbaru tentang demonstrasi itu ....

Halang rakyat ke KL : Lebih baik gulung sahaja jalanraya

Pelbagai cara digunakan untuk menghalang rakyat dari menghadiri perhimpunan Bersih 2.0 di Kuala Lumpur Sabtu ini. Terbaru permit bas dibekukan buat sementara. Bukankah kalau permit bas dibekukan rakyat masih boleh pergi dengan kereta, motor hatta basikal.

Kalau hendak halang carilah cara lain ......

Kalau boleh gulung jalan ....lebih baik Umno/BN gulung jalanraya supaya tidak boleh dilalui oleh rakyat untuk ke KL nanti.

Semangat Geng 17 makin membara

Semalam kesemua 17 sahabat kita dari Jasin yang dutahan Ahad lalu dibebaskan dari IPD Jasin setelah direman 3 hari. Jelas terpancar di wajah mereka bahawa semangat mereka makin membara untuk meneruskan perjuangan suci ini. Tarbiyyah selama 3 hari di lokap menambahkan lagi keyakinan mereka kepada perjuangan Islam ini.

Moga kita semua diberi kekuatan dan semangat jihad yang lebih tinggi oleh Allah S.W.T

06 July 2011

Hukumlah selagi kamu berkuasa

Orang mabuk kuasa akan terus menggunakan kuasanya untuk menghukum sesiapa sahaja walaupun mereka tidak sedar akan kezaliman yang dilakukan. Mereka berkuasa menghalang orang dari berhimpun, memakai baju dan sebagainya. Mereka menangkap sesuka hati dan mengurung orang sesuka hati.

Kita hanya mengadu kepada Allah. Insya Allah segala kezaliman yang dilakukan akan dibalas oleh Allah kalau tidak didunia ianya pasti di Akhirat.

Hukumlah selagi kamu berkuasa

Orang mabuk kuasa akan terus menggunakan kuasanya untuk menghukum sesiapa sahaja walaupun mereka tidak sedar akan kezaliman yang dilakukan. Mereka berkuasa menghalang orang dari berhimpun, memakai baju dan sebagainya. Mereka menangkap sesuka hati dan mengurung orang sesuka hati.

Kita hanya mengadu kepada Allah. Insya Allah segala kezaliman yang dilakukan akan dibalas oleh Allah kalau tidak didunia ianya pasti di Akhirat.

Program Hi-Tea MTD Bukit Baru diganggu makhluk tak diundang

Program Hi-Tea anjuran MTD Bukit Baru di Kg Musai, Bukit Baru semalam diganggu oleh makhluk yang tidak diundang. Sekatan jalanraya dari kedua-dua arah dilakukan oleh makhluk tersebut menyebabkan jalan menjadi sesak. Selain itu kira-kira 30-40 orang makhluk tersebut ada yang beruniform ada yang berpakaian preman memenuhi jalan masuk ke tapak Hi-Tea iaitu Markaz PAS Cawangan Kg Musai. Akhirnya ramai masyarakat Tionghua yang ingin turut sama hadir menjamu selera di program tersebut takut dan membatalkan niat mereka. Ini kerana mereka berasa tidak selesa dengan kehadiran makhluk bertopi biru tua tersebut.

Program Hi-Tea yang sepatutnya menampilkan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berjalan dalam suasana seolah-olah zon perang dengan kereta, lori dan black maria  mahluk tersebut memenuhi kawasan tapak Hi-Tea.
sedangkan program itu hanyalah program makan-makan dan ramah mesra.

Lebih memalukan Umno dengan muka tak malu mengadakan ceramah hanya kira-kira 20 meter dari tapak Hi-Tea PAS. Namun makhluk tersebut hanya memandang sahaja tanpa membuat sebarang bantahan dan amaran kepada Umno. Inilah sikap double standard yang melampau-lampau sekarang.

17 pejuang diraikan di tempat mereka ditahan

Kira-kira jam 9.00 pagi tadi semua 17 pimpinan dan ahli PAS Jasin dibebaskan dari IPD Jasin. Mereka diketuai oleh Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Hj Yuhaziad Abdullah yang juga merupakan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka.

Mereka kemudian diraikan dengan jamuan di Pejabat PAS Kawasan Jasin tempat di mana mereka ditahan Ahad lalu. Antara yang menyambut mereka ialah Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek dan lain-lain pimpinan negeri dan kawasan.

17 sahabat kita akan dibebaskan hari ini?

Tahanan reman ke atas 17 orang sahabat dari Jasin berakhir jam 9.00 pagi hari ini. Mungkinkah mereka akan dibebaskan atau disambung reman tidak pula kita ketahui.

Pimpinan PAS Negeri, Kawasan dan penyokong-penyokong PAS sedang berkumpul di luar IPD Jasin untuk menyambut mereka. Besar kemungkinan mereka akan dibebaskan dengan jaminan duit.

PAS Kawasan Jasin akan mengadakan majlis doa kesyukuran kepada semua tahanan dan makan tengaharii di Dataran Hamas jam 10-12 tengahari ini.


Pesuruhjaya PAS Negeri, Adly Zahari pula akan menziarahi rumah semua sahabat tersebut bermula jam 1.00 petang

05 July 2011

Najib tak perlu loghat nasihatkan kami, lebih baik pastikan Pemuda Umno tidak bertindak ganas

Perdana Menteri tak perlu loghat menasihati para peserta demonstrasi Bersih 2.0 kerana kami semuanya tidak berniat untuk membuat huru hara seperti para pendemo Umno/BN. Sejarah telah membuktikan bahawa demo yang dianjurkan oleh PR adalah aman, tenang dan bersih jika tidak ada provokasi dari Polis dan samseng jalanan Umno serta perkasam.


Najib dalam kenyataan balas tentang kesanggupan Bersih mengadakan demonstrasi di stadium berkata kerajaan bersedia memberikan kebenaran untuk demonstrasi di Stadium dengan beberapa syarat. 

"Pergi dengan aman, berkumpul dengan aman dan pulang dengan aman" kata Najib hari ini.


Bagi saya Najib tak perlu loghat. Lebih baik Najib nasihatkan pemuda Umno dan Perkasam supaya kalau hendak berdemo lakukan secara baik dan aman tidak seperti yang berlaku di Pulau Pinang baru-baru ini di mana mereka memecahkan cermin kereta dan sebagainya.

Ibrahim Ali demam dan terus pengsan bila Ambiga diterima menghadap

Semalam Presiden Perkasam, Berahim Ali menyatakan bahawa Datuk S.Ambiga tidak harus dibenarkan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berhubung perhimpunan haram yang hendak dianjurkannya memandangkan pertubuhan yang diketuainya adalah tidak sah.

Berahim seterusnya berkata Ambiga sepatutnya patuh kepada titah Seri Paduka Baginda supaya membatalkan perhimpunan yang dicadangkan itu tanpa perlu menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Katanya, tujuan Ambiga mahu menghadap Yang di-Pertuan Agong kononnya bagi mendapat titah supaya beliau membatalkan perhimpunan haram itu semata-mata untuk mengabui mata rakyat kerana selepas itu, kumpulan berkenaan akan mendakwa ia berjaya dalam “perjuangannya”.

"Kenapa perlu menghadap Yang di-Pertuan Agong? Kumpulan ini tidak sah. Juga (jika dibenarkan menghadap) ia akan menjadi ikutan kurang baik serta mempersendakan institusi diraja,” kata Ibrahim yang disiarkan dalam Bernama.

Namun hari ini Seri Paduka Baginda, Yang Dipertua Agong sebagai payung kepada rakyat berkenan menerima menghadap Ambiga, Samad Said, Zaid Kamaruddin wakil Bersih 2.0. Ini membuktikan bahawa baginda adalah seorang yang adil dan sentiasa mengambil berat kebajikan rakyat tidak seperti pimpinan BN dan Berahim yang hanya mementingkan diri.

Agaknya bila Presiden Perkasam mengetahui Bersih diterima memghadap beliau demam dan terus pengsan.

Bebaskan tahanan, pulangkan baju dan mohon maaf

Rakyat menuntut Polis melakukan 3 perkara di bawah :-

1) Pulang semua baju Bersih yang dirampas kepada tuan punya.
2) Bebaskan semua tahanan dan gugurkan tuduhan terhadap mereka
3) Mesti mohon maaf kepada semua yang ditahan, dituduh, dikasari dan sebagainya.

Bersiap untuk ke Stadium

Besar kemungkinan Demo Bersih 2.0 akan diadakan di stadium. Perkara ini dibayangkan oleh Pengerusi Bersih 2.0 S. Ambiga dan pemimpin tertinggi PR sebentar tadi.

Ambiga, Sasterawan Negara A Samad Said dan Presiden JIM, Zaid Kamaruddin diterima menghadap Yang Dipertua Agung petang ini. Sebaik keluar dari istana  Ambiga membuat kenyataan sedemikian. Namun kenyataan akhbar rasmi akan dibuat bila-bila masa sahaja sekarang.


Sebelum itu, Pakatan membayangkan akan bersetuju untuk berhimpun di stadium melalui tiga pemimpin kanan mereka.

Pakatan Rakyat juga menyeru kesemua individu yang ditahan kerana Bersih 2.0 dibebaskan serta-merta dan tuduhan terhadap mereka digugurkan di samping terbuka dengan tawaran Perdana Menteri agar berhimpun di stadium.
Pakatan Rakyat mengambil maklum kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam yang menyatakan kesediaan pihak kerajaan memberikan kerjasama untuk menganjurkan perhimpunan aman Bersih 2.0 di stadium

Monyet Pengkalan Samak masih menunggu janji Ali Rustam


Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek berkata monyet-monyet di Pengkalan Samak masih menunggu janji Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam yang berjanji untuk membina Taman Monyet di kawasan tersebut.


"Bukan sahaja manusia yang ditipu tetapi monyet juga beliau tipu, sekarang ini monyet-monyet di Pengkalan Samak sedang menuntut janji Ali Rustam semasa kempen Pilihanraya Kecil Dun Merlimau dahulu".

"Sebab itu Ali Rustam tak berani pergi Pengkalan Samak takut dikejar oleh Monyet" kata Ustaz Kamaruddin yang juga"

Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ceramah di Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil malam tadi

17 sahabat dilayan bagaikan penjenayah besar

Inilah gambar 17 orang sahabat kita yang ditahan di Pejabat PAS Jasin Ahad lalu. Kesemua mereka digari dan dirantai bagaikan penjenayah besar dan merbahaya. Insya Allah segala kezaliman dan kekejaman ini akan dibalas oleh Allah S.W.T.

Kesalahan mereka hanyalah kerana berada di dalam kawasan Pejabat PAS Jasin di mana terdapatnya sebuah meja yang diatasnya ada 113 helai baju Bersih 2.0 dan poster perhimpunan Bersih 2.0.

04 July 2011

17 sahabat yang ditahan dilayan seperti penjenayah berbahaya

Sedih melihat sahabat sendiri digari dan dirantai seperti penjenayah berbahaya. Apakah kesalahan mereka sehingga diperlakukan sedemikian rupa. Apa jenayah yang mereka lakukan sehingga tergamak air muka dan maruah mereka dimalukan sedemikian rupa.

Semasa di bawa ke mahkamah dan dikandang orang salah di Mahkamah Ayer Keroh pagi tadi, tangan kesemua 17 orang pemimpin dan ahli PAS Jasin dirantai. Berbahayakah mereka kepada keselamatan negara sehingga dilayan umpama pembunuh dan perogol bersiri.

Sama-sama kita berdoa agar mereka diberi kekuatan oleh Allah bagi menghadapi dugaan ini.

Guru Jaim di paksa hadiri makan malam bersama Muhyiddin malam ini

Ramai di kalangan guru-guru Sekolah Agama Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) merungut kerana dipaksa menghadiri program makan malam 1Malaysia bersama Timbalan Perdana Menteri di sebuah sekolah Cina di Machap Baru malam ini.

"Kami sudah tidak tahan dengan paksaan sebegini, bayangkan kami yang kebanyakan wanita dipaksa hadir pada program tersebut sehingga pukul 12.00 malam".

"Ada yang dari Sungai Rambai dan lain-lain tempat yang jaraknya agak jauh dari Machap Baru, kami berasa kesal dengan Jaim dan Kerajaan Negeri Melaka yang seringkali memaksa kami hadir pada program bersama pemimpin" kata seorang guru yang tidak mahu namanya disiarkan.

Selain itu menurut guru tersebut murid-murid sekolah Jaim juga dipaksa balik awal iaitu pada pukul 4.30 petang. 

Menurutnya sudah banyak kali sekolah diarahkan ditutup awal hanya kerana program-program bersama pemimpin kerajaan pusat.

Apa yang dikesalkan ialah semua guru-guru diwajibkan hadir dan sesiapa yang didapati tidak hadir akan diambil tindakan tegas oleh Jaim.

"Masa murid-murid belajar digadaikan hanya semata-mata kerana politik" tegas seorang bapa yang kesal.

Menurutnya satu lagi masalah timbul ialah ibubapa juga menghadapi kesulitan kerana terpaksa mengambil anak mereka lebih awal iaitu pada pukul 4.30 petang sedangkan majoriti dari mereka bekerja dan pulang paling awal jam 5.00 petang.

"Saya risau dengan keselamatan anak saya yang terpaksa menunggu saya mengambilnya agak lewat iaitu sekitar jam 5.45 petang".

"Anak saya kadang-kadang terpaksa menunggu saya seorang diri, siapa yang dapat menjamin keselamatan anak saya sedangkan sekarang ini bermacam jenayah berlaku melibatkan anak-anak sekolah" tegas beliau.

Tindakan Jaim dan kerajaan negeri Melaka benar-benar merugikan pembelajaran anak-anak kerana masa belajar menjadi pendek selain ianya membebankan guru-guru dan juga keselamatan murid-murid.

Mahkamah benarkan 17 tahanan di reman 3 hari

Mahkamah Ayer Keroh sebentar tadi membenarkan permohonan untuk tahanan reman selama 3 hari ke atas kesemua 17 orang Pejuang kita dari Jasin.

Mari kita sama-sama berdoa untuk Allah memberikan kekuatan kepada mereka dalam menghadapi dugaan ini.

Malu Perdana Menteri kena tipu

Sebagai seorang Perdana Menteri beliau sewajarnya memeriksa dan memastikan segala maklumat yang disalurkan kepadanya oleh pembodek dan pencacainya sendiri. Kita bimbang maklumat yang disampaikan kepada Perdana Menteri hanya untuk menyedapkan hati beliau dan juga untuk membodek beliau sahaja. 


Perdana Menteri sepatutnya serik dengan kejadian yang menimpanya sewakti PRU 2009  di mana beliau nyaris tewas di Parlimen Pekan kepada calon PAS Ustaz Ramli Mohamed di mana beliau hanya menang dengan majoriti 213 undi sahaja. Sedangkan maklumat yang diberi kepada beliau semuanya baik dan pembodek/pencacainya begitu yakin Najib menang besar. Akhirnya Najib kena tipu apabila hanya menang dengan undi pos dan undi Orang Asli. 

Sabtu lalu Najib sekali lagi ditipu oleh pembodek dan pencacainya. 

Naib Presiden PAS Dato Husam Musa berkata selaku rakyat Malaysia beliau merasa malu atas salah maklumat yang disampaikan kepada pemimpin terpenting negara ini sehingga Najib menyebut sesuatu yang tidak berasas dalam ucapan di Pasir Puteh sewaktu lawatannya ke Kelantan Sabtu lalu.


“Saya menggesa agar perdana menteri menyemak pihak yang telah memberikan maklumat tidak bertapis seperti itu bagi mengelakkan kenyataan yang sama berulang, yang boleh menjejaskan kredibiliti beliau,” katanya lagi.

Dalam ucapan pagi tadi di Pasir Putih,  Najib yang mengadakan lawatan kerja ke Kelantan berjanji akan menyediakan pejabat baru kepada Persatuan Pemandu Teksi Jajahan Pasir Puteh setelah kerajaan PAS Kelantan merampas tapak perhentian teksi di bandar Pasir Puteh itu dan menjualnya kepada sebuah syarikat swasta.

Beliau berkata kerajaan pusat akan mencari lokasi baru yang sesuai untuk dijadikan tapak perhentian teksi di dalam bandar Pasir Puteh.

Beliau juga meluahkan rasa kesal terhadap tindakan kerajaan negeri melalui PKINK yang memutuskan untuk menjual tapak perhentian teksi di Pasar Lama Pasir Puteh setelah lebih 20 tahun perhentian itu beroperasi.
“Insya-Allah kita akan bantu dirikan pejabat baru,” katanya.

Selain itu, kata Husam, perkembangan pagi tadi juga menunjukkan Barisan Nasional tidak mempunyai isu besar yang boleh dibangkitkan sehingga maklumat tidak berasas pun terpaksa dijadikan modal.

“Saya yakin, jika perdana menteri sanggup menggunakan maklumat atas angin seperti itu, tentulah dalam isu yang lain juga beliau mudah membeli maklumat bakul sampah, termasuk dalam isu himpunan menuntut pilihan raya yang bersih dan adil pada 9 julai ini.

“Isu yang lebih besar seperti rampasan wang royalti minyak Kelantan tidak pula disebut. Isu-isu janji pilihan raya Pengkalan Pasir, Manek Urai dan Galas yang belum selesai juga tidak disebutkan,” katanya lagi.

Husam berkata, beliau yakin kerajaan negeri bersedia memberikan tapak berkenaan untuk dimajukan dengan kemudahan yang lebih baik jika kerajaan pusat serius untuk memajukannya.

Katanya, apa yang berlaku ialah ada pihak tertentu pernah memohon untuk membeli tapak berkenaan bagi kemudiannya diserahkan kepada pihak lain untuk dimajukan tetapi permohonan tersebut telah ditolak oleh PKINK bagi mengekalkan kedudukan tapak teksi tersebut.

“Saya selaku anggota Kerajaan Negeri terkejut dengan dakwaan perdana menteri bahawa tapak stesyen teksi Pasir Puteh yang beroperasi sekarang telah dijual oleh PKINK. Selain itu, kenyataan beliau juga menyebut tapak itu telah dirampas oleh Kerajaan Negeri melalui PKINK,” katanya lagi sambil menambah, kenyataan Najib tidak berasas sama sekali.

Sumber : Malaysianinsider

Laporan terkini dari Mahkamah Ayer Keroh : Sahabat-sahabat masih menunggu perbicaraan

Prosiding mahkamah ke atas 17 orang sahabat kita masih belum bermula. Mereka sedang menunggu giliran.

Semua tahanan di bawa ke Mahkamah Ayer Keroh jam 9.30 pagi

Pimpinan dan ahli PAS yang ditahan di Jasin semalam akan dibawa ke Mahkamah Ayer Keroh untuk tindakan selanjutnya. Sehingga kini saya tidak mendapat maklumat tepat tentang dakwaan yang dikenakan terhadap mereka.

Semalam 17 orang ahli PAS Jasin ditahan di Pejabat PAS Jasin kira-kira jam 2.15 petang sebaik tamat program Seminar PAS Ganti Umno. Selain itu kira-kira 113 baju dan poster Bersih 2.0 dirampas.

Tok Guru Nik Aziz takut hadiri himpunan Bersih 2.0?


Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz menolak tuduhan dan anggapan beliau sengaja melarikan diri dengan mengerjakan umrah untuk mengelak dari menyertai himpunan Bersih 9 Julai ini. 

Bercakap di Madinah yang disiarkan menerusi Youtube beliau berkata tuduhan itu tidak tepat dan tidak betul.Kata Nik Aziz, tidak timbul beliau melarikan diri kerana beliau sudah menegaskan himpunan Bersih itu halal dan perlu disertai oleh orang ramai untuk menuntut pilihan raya bersih dan adil di negara ini."Himpunan itu atau demostrasi itu sama dengan kita berjemaah dalam melalukan ibadat," 

katanya.Baginya himpunan untuk menuntut supaya pilihan raya diadakan dengan adil sangat perlu kerana keadilan itu tidak pernah dirasai sendiri oleh beliau. "Setiap kali saya serta pilihan raya, saya tidak merasakan ia adil, tetapi selalu berat sebelah," katanya.

Dengan penjelasan itu tidak timbul kalau Menteri Besar Kelantan itu sengaja melarikan diri bagi mengelakkan daripada menghadiri himpunan terbesar tahun ini.Beliau sekali lagi menyeru supaya orang ramai menghadirinya tanpa merasa takut dan gerun kepada polis.

"Yang menangkap (polis) orang yang kena tangkap pun orang. Semuanya akan menghadap Allah," tegasnya. 

Apa yang hendak disampaikan bahawa tindakan polis itu bukan sesuatu yang perlu ditakut dan menjadi halangan kerana semua pihak ada tanggungjawab dan tugas masing-masing dan akan berhadapan dengan Allah s.w.t.

Sama ada apakah polis benar atau orang ramai salah kerana menghadiri himpunan itu Allah yang akan menentukan.

Sebelum ini saya mendapat tahu beliau dan setengah rombongannya akan pulang pada 10 Julai sehari selepas himpunan Bersih. 

Apakah dengan kenyataan itu Tok Guru akan mempercepatkan pemulangannya bagi membolehkan beliau bersama dalam himpunan yang kini dalam keadaan krtikal itu?

Mohd Sayuti Omar - Harakahdaily

PJ ajak ahli PAS berhimpun di IPD Jasin 8.00 pagi esok

Berhimpun di IPD Jasin bermula Jam 8.00 pagi esok. Sebarkan maklumat sebagai tanda sokongan kepada mereka yang ditangkap. - pesanan dari PJ Melaka di laman Facebook beliau.

PJ Melaka kutuk kezaliman pihak berkuasa, desak OKT dibebaskan segera

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Haji Adly Zahari mendesak pihak berkuasa membebaskan 17 orang pimpinan dan ahli PAS Jasin yang ditahan Polis petang semalam. 

Dalam kenyataannya di blog peribadinya, Adly berkata PAS Melaka mengutuk tindakan yang dilakukan oleh pihak berkuasa yang menangkap mereka yang terbabit.

"PAS Melaka juga merasa kesal kerana mereka yang ditangkap tidak dibebaskan setelah keterangan mereka diambil. Sebaliknya mereka terus ditahan di IPD Jasin"

"PAS Melaka mendesak pihak berkuasa agar membebaskan mereka yang ditahan." tegasnya yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Alor Gajah.

Menurutnya PAS Melaka akan terus memberikan pembelaan kepada mereka yang ditahan.

"Kami yakin bahawa mereka yang ditahan tidak melakukan sebarang bentuk kesalahan, jadi oleh itu mereka mesti dibebaskan serta merta tanpa syarat" ujar beliau.

Beliau juga berkata PAS Melaka berharap keluarga para ahli PAS yang ditahan agar bersabar dan sama-sama berdoa agar mereka segera dibebaskan.

Pra-Piala Dunia : Malaysia mara walaupun tewas 2-3 kepada Taiwan


Malaysia layak ke pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014 zon Asia walaupun tewas 2-3 di tangan Taiwan dalam perlawanan kedua di Stadium Perbandaran Taipeh di sini hari ini.
Pasukan negara mara dengan peraturan gol di tempat lawan apabila agregat terikat 4-4.
Malaysia telah menewaskan Taiwan 2-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada Rabu lalu,
Dalam pada itu laporan Bernama Online menyebut kejayaan skuad Harimau Malaya itu membolehkan anak buah Datuk K. Rajagobal bertemu Singapura pada pusingan kedua dengan perlawanan pertama di republik itu pada 23 Julai ini.
Perlawanan timbal balik dijadual berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini pada 28 Julai.
Singapura mendapatkan 'bye' pada pusingan pertama kelayakan zon Asia.
Pada perlawanan malam ini, Malaysia bermula dengan rentak agresif dan gerakan teratur membuahkan hasil seawal minit ketujuh menerusi Mohamad Aidil Zafuan Abd Radzak.
Mohamad Aidil melakukan rembatan kencang dari sepakan percuma hampir dari kawasan tengah padang selepas kapten pasukan, Safiq Rahim dikasari pemain lawan.
Tersentak dengan jaringan awal tersebut, Taiwan menggandakan asakan dan memperoleh jaringan penyamaan menerusi penyerangnya, Chang Han pada minit ke-30 yang mengalahkan penjaga gol negara, Mohd Sharbinee Allawee Ramli.
Bagaikan tidak mahu tunduk dengan keputusan 1-1 itu, Malaysia terus melancarkan serangan ke kubu lawan dan berjaya mendapatkan gol kedua negara selang sembilan minit kemudian menerusi hasil sepakan percuma Safiq Rahim.
Kegembiraan Malaysia bagaimanapun tidak kekal lama apabila Taiwan dihadiahkan sepakan penalti yang mudah disempurnakan oleh pemain tengah, Chen Po Liang pada minit ke-43 akibat kealpaan pertahanan dengan Mahali Jasuli mengasari Chen dalam kotak penalti.
Pada babak kedua, Taiwan mula menukar corak permainan dengan melancarkan serangan bertali arus sekaligus memberi tekanan kepada benteng pertahanan negara.
Benteng pertahanan negara dan penjaga gol Mohd Sharbinee Allawee bagaikan terus diuji bertalu-talu dan Taiwan sekali lagi dihadiahkan sepakan penalti kali kedua oleh pengadil apabila Mohamad Fadhli Mohd Shas mengasari Chen namun Mohd Sharbinee berjaya menyelamatan sepakan penalti oleh Chen pada minit ke-61.
Bagaimanapun kelegaan sementara tersebut bertukar tragedi apabila pengadil Vietnam itu sekali lagi menghadiahkan sepakan penalti kali ketiga kepada tuan rumah gara-gara Mohd Sharbinee Allawee didakwa mengasari Chen.
Xavier Tsan Yuan pantas memanfaatkan peluang tersebut untuk jaringan ketiga tuan rumah pada minit ke-74.
Bagaikan tersentak dari lamunan, skuad Harimau Malaya bangkit mencari penyamaan dengan membuat serangan namun corak permainan Taiwan yang banyak bertahan selepas gol ketiganya tidak membuahkan gol buat pasukan negara.
Malaysia tidak pernah mara ke pusingan akhir Piala Dunia sejak pertama kali beraksi dalam pusingan kelayakan pada 1974 untuk kejohanan di Jerman.
Pusingan akhir Piala Dunia 2014 akan berlangsung di Brazil.
Sumber : Malaysiainsider

03 July 2011

Senarai pimpinan dan Ahli PAS Jasin yang ditahan

1. Haji Yuhaizad Abdullah, Ketua Dewan Pemuda Negeri, TYDP Jasin
2. Fauzi Maelah - Ketua Penerangan PAS Kawasan Jasin, Ahli BPPNM
3. Yuzi Azhar Yosof - Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri
4. Cikgu Haji Ali Mahadi
5. Rashidi
6. Abdul Hannan
7. Ibrahim Talib
8. Bilal Azahari
9. Ustaz Azizan Anuar - AJK Dewan Pemuda PAS Negeri
10. Ustaz Hatta Abu Bakar
11. Ustaz Asri
12. Ustaz Saufi
13. Razif
14. Hashim
15. Haji Shamsudin
16.Adnan Abu
17.Bahari
18. Haji Yahaya.

Rampas baju BERSIH 2.0, duit tak ada rampas lagi senang

Rakan FB saya bergurau menyatakan bahawa rampasa-rampasan dilakukan oleh Polis terhadap baju BERSIH adalah kerana mereka tidak ada hendak membelinya....jadi rampas lagi senang.

Namun begitu ramai yang tidak berpuashati dengan tindakan Polis tersebut kerana menurutnya mengapa baju tersebut dirampas sedangkan ianya belum dipakai dan sepatutnya rakyat bebas memakai baju apa sahaja asalkan tidak lucah dan sebagainya.

17 ahli PAS Jasin ditahan di IPD Jasin

Seramai 17 orang pimpinan dan ahli PAS Jasin ditahan di Ibu  Pejabat Daerah Polis Jasin sebentar tadi. Mereka ditahan di Pejabat PAS Kawasan Jasin kira-kira jam.215 petang tadi, Kesemua mereka sedang disoal siasat.berkaitan rampasan baju BERSIH 2.0.

Turut berada di IPD Jasin ialah Pesuruhjaya PAS Melaka.

200 helai baju BERSIH di rampas di Jasin

Kira-kira 200 helai T-Shirt BERSIH 2.0 di rampas oleh Polis di Pejabat PAS Kawasan Jasin, Hamas Simpang Kemendor sebentar tadi.

Polis memasuki pejabat tersebut sebaik sahaja program Seminar PAS Ganti Umno selesai. Walaupun dibantah oleh beberapa pimpinan PAS Jasin antaranya Azrin Majid, Yuhaizad Abdullah dan Fauzi Maelah, Polis tetap dengan keputusan merampas baju tersebut.

Kira-kira 30 anggota Polis lengkap dengan black Maria memasuki pagar pejabat tersebut.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter