27 August 2011

Keuntungan Petronas MENINGKAT, apa manfaat kepada rakyat?

Petronas mengumumkan kenaikan 48.6 peratus dalam untung bersihnya kepada RM21.7 bilion bagi suku pertama yang berakhir pada 30 Jun 2011 daripada RM14.6 bilion pada suku yang sama sebelumnya, disokong oleh harga minyak mentah yang kukuh serta usaha kumpulan ke arah kecekapan.Keuntungan sebelum cukai meningkat 44.4 peratus kepada RM30.9 bilion daripada RM21.4 bilion pada suku yang sama sebelumnya.


Syabas Petronas kerana berjaya mencatatkan keuntungan. Saya cuma ada 2 soalan yang hendak ditanyakan kepada kerajaan dan Petronas sendiri?
1) Berapa peratus agaknya keuntungan Petronas ini disalurkan kepada rakyat bagi memastikan kehidupan rakyat lebih sejahtera

2) Sudah Petronas membayar zakat perniagaan untuk tahun-tahun sebelum ini?

HARAP DAPAT DIJAWAB....


Penentang penjajah ditangkap, pemimpin Umno di'pelihara'

Antara intipati ucapan Tuan Guru Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang malam tadi ialah Penentang Penjajah seperti Dr Burhanuddin Helmi dan lain-lain ditangkap tetapi pemimpin Umno di'pelihara' oleh penjajah British kerana penjajah itu mahu mewarisi negara ini kepada orang yang sama 'fikrah' dengan mereka.

Jelas Umno mewarisi kemerdekaan dari penjajah kerana penjajah yakin Umno dapat menjaga kepentingan mereka pada masa depan. Sebaliknya penentang penjajah seperti Hj Abdul Rahman Limbong, Tok Janggut, Mat Kilau dan sebagainya mempertahankan tanah air dengan darah dan nyawa.

Lu fikirlah sendiri.....................

26 August 2011

Sekat Tazkirah, sekat perkembangan ILMU ISLAM


Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang (DPPNP) hari ini dalam kenyataan akhbarnya melahirkan rasa kesal dan membantah arahan Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) yang melarang penyampaian tazkirah Ramadan di semua masjid dan surau seluruh negeri ini. 

Ketuanya, Ustaz Shahril Azman Abdul Halim, menganggap ‘pengharaman’ berkenaan sebagai satu kejutan baru di Malaysia selepas negara ini diisytiharkan sebagai sebuah negara Islam. Kelmarin, Timbalan Pengarah Muip telah muncul di sebuah stesen televisyen dalam slot berita tengah hari mengumumkan larangan mengadakan tazkirah Ramadhan di semua surau dan masjid seluruh negeri Pahang dengan alasan telah menggangu ibadah orang lain dan majlis ilmu.

Tindakan MUIP ini jelas menyekat perkembangan Ilmu Islam dari disampaikan kepada umat Islam, Malang sekali apabila sebuah negara yang mengaku negara Islam menyekat Ilmu Islam dari berkembang hanya kerana sebab-sebab politik sedangkan penceramah atau pemberi tazkirah tidak langsung menyentuh politik secara khusus. 

Inilah akibatnya apabila orang-orang yang berkuasa takut rakyat celik agama dan celik ilmu. Siapa yang hendak dipersalahkan jika rakyat jahil dan tidak memahami agama.

Peringatan untuk PEMIMPIN PAS - Jangan GILA buat Kenyataan Akhbar

Saya menerima rungutan dari ahli dan penyokong PAS seluruh negara tentang budaya baru pimpinan PAS iaitu gila membuat kenyataan akhar di media termasuk media musuh - TV3, Utusan dan sebagainya.

Komen saya mudah sahaja - jangan gila untuk menonjolkan diri sendiri jemaah punah ranah disebabkan kesilapan kenyataan akhbar tersebut. Kita bercakap kita tidak sedar apa yang kita cakap. BANYAK CAKAP BANYAK SILAP. Musuh sentiasa menanti kenyataan kita...SEDIKIT KESILAPAN AKAN DIGUNAKAN UNTUK MENYERANG KITA.......Berhati-hatilah ......

Gambar di atas sekadar hiasan

Berapa saiz Malaikat dan Arasy Allah?

1) Hadis Nabi menyebut saiz Malaikat dari cuping telinga dengan bahunya adalah 500 tahun perjalanan - Masya Allah

2) Arasy Allah adalah sebesar-besar makluq ianya dipikul oleh 8 Malaikat.

Sumber : Kuliah Jumaat Senator Datuk Dr Johari Mat (26 Ogos 2011)


Kalaulah aku jadi Ketua Kampung


BERCHANG, sebuah kampung tradisional terletak di persimpangan strategik jalan raya Kuala Lipis - Gua Musang dan Kuala Lipis - Cameron Highlands. Kampung ini khabarnya telah hampir setahun ketiadaan Ketua Kampung setelah Ketua Kg yang lama meletakkan jawatan.

Khabarnya calon ketua kg yg baru sukar dicari kerana di kalangan penyokong parti pemerintah yg ada beberapa kerat di kg itu tidak berkelayakan. Namun oleh kerana sikap tidak demokratik dan jumud. maka calon-calon lain yg berkelayakan tidak disenaraikan semata-mata kerana mereka bukan penyokong parti pemerintah pada masa ini.

Aku anak Kg Berchang. Kalaulah aku jadi ketua kampung (aku tak nak), maka inilah beberapa agenda aku untuk memajukan Kg Berchang:
 1. Menyediakan atau mengemaskini data penduduk kg termasuk sejarah salasilahnya untuk kegunaan pelbagai.
 2. Menambahbaik prasarana sedia ada seperti menamakan setiap jalan dan lorong di dalam kg utk kemudahan penduduk dan penziarah, menambahbaik jalan ke tanah perkuburan, mendapatkan bantuan agensi kerajaan utk menambah baik kemudahan awam dan kebersihan di persimpangan jalan besar, mengusahakan dana pembinaan surau baru di Kg Selindang, mendapatkan kerjasama agensi kerajaan utk mewujudkan persekitaran landskap yg baik utk semua premis awam seperti masjid, surau, dewan orang ramai, kedai dan seumpamanya.
 3. Mengusahakan kemudahan sukan dan rekreasi yg lebih baik utk org ramai.
 4. Mengusahakan Tabung Kebajikan yg mempunyai sumber dana yg subur utk membantu penduduk kg yg ditimpa musibah atau memerlukan bantuan utk pelajaran dsbnya.
 5. Memastikan semua segmen masyarakat terlibat dlm jawatankuasa masjid supaya masjid menjadi pusat denyut nadi masyarakat.
 6. Menyuburkan budaya cintakan ilmu di kalangan generasi muda dan pendidikan sepanjang hayat utk generasi dewasa. 
 7. Mendesak pihak kerajaan menyegerakan pembinaan Sekolah Menengah Berchang yg tertangguh sejak lama.
 8. Mendapatkan khidmat nasihat pakar daripada pelbagai sektor utk "menghidupkan" kembali bumi pertanian Kg Berchang yg suatu ketika dulu subur dgn padi, jagung, tembikai dll. Dusun kg yg sudah 'pencen' perlu diremajakan kembali dgn projek tersusun dan komersil utk manfaat penduduk kg dan generasi pelapis.
 9. Menghidupkan kembali budaya berderau di kalangan penduduk kg di dalam kerja-kerja ekonomi dan kemasyarakatan.
 10. Mengkaji utk mewujudkan suatu institusi yg boleh menjadi ikon kpd Kg Berchang samada berorientasikan pendidikan, ekonomi atau sebagainya yg sesuai dgn suasana sosioekonomi setempat.
Dan lagi ....

Ini adalah sebahagian yg sepatutnya dibuat oleh Ketua Kg sebelum ini, namun oleh kerana pemilihan ketua kg mestilah mengikut restu umno, maka kg menjadi mundur sedangkan buminya subur dan rakyatnya kuat bekerja.

Catatan : Roslan Zainal Al Ahmadi  ......

Wang lebihan zakat bina bangunan, orang miskin dibiarkan

Riuh rendah seantero negara bahawa ramai orang miskin mendapat bantuan dari gereja lantaran kesusahan mereka untuk mendapat bantuan wang zakat. Ada antara mereka menyatakan bahawa memohon wang zakat macam meminta sedekah.

Malaysiakini melaporkan bahawa seorang individu yang ditahan dalam pemeriksaan di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) mengaku terdapat umat Islam murtad selepas mendapat bantuan gereja, kata bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.


Dr Asri berkata, dalam pengakuan kepadanya minggu lalu, ibu tunggal itu mengaku masih Islam walaupun tiga anaknya diterapkan ajaran Kristian dan diajar nyanyian keagamaan.

"Baginya, dilakukan semua itu untuk hidup. 

"Rupanya ramai lagi yang senasib dengannya berada di bawah bantuan pihak gereja," kata Dr Asri (kanan).

Dalam kenyataannya hari ini, Dr Asri berkata, gereja tidak memaksa supaya murtad tetapi pendekatannya "amat mempengaruhi".

Dr Asri bagaimanapun tidak mendedahkan nama gereja terbabit dan sama ada sebelas lagi yang ditahan dalam majlis di DUMC tergolong daripada pihak yang dikatakan murtad itu.
Menurut Asri, wanita itu memberitahunya, kesempitan hidup dan kesukaran mendapat bantuan zakat memulakan hubungannya dengan gereja, yang membantu dengan 'mesra dan sayang'.

"Walaupun saki baki akidahnya membantah untuk dia menukar agama, tetapi dia tidak dapat menafikan perasaan sayang dan terhutang budi kepada pihak gereja yang berjasa menyelamatkannya," katanya.

Justeru, Dr Asri menggesa sistem pembayaran zakat dipermudah dan kaedah yang menyukarkan dan "bagaikan peminta sedekah" hendaklah dihentikan.

"Jika zakat berfungsi, bukan muslim akan tertarik dengan Islam. 

"Jika ia tidak berfungsi, yang sudah Islam pun ingin keluar dari Islam!" kata pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) itu.

Jelas sekali kemiskinan menghampiri kekufuran. Apabila miskin makanan pun tiada, kehidupan sengsara maka mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk hidup tanpa menghiraukan amal perbuatan itu halal atau haram. Hatta mereka sanggup menggadaikan agama sekalipun.

Di Melaka, SPRM menyatakan bahawa wang lebihan zakat digunakan untuk membina bangunan Majli s Agama Islam Melaka (MAIM). SPRM menyataan demikian selepas ditanya oleh Pesuruhjaya PAS Melaka berpandukan kepada Laporan Ketua Audit Negara. 

Apakah benar duit zakat ini ada lebihan sedangkan ramai lagi umat Islam yang miskin dan dhaif.

25 August 2011

Aziz kata Dakwat kekal lebih baik dari Biometrik, jadi apa tunggu lagi

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Aziz Yusof hari ini mengakui bahawa penggunaan dakwat kekal untuk mengelak pengundian berganda, adalah kurang bermasalah daripada menggunakan sistem biometrik.

Bercakap kepada pemberita di Kuala Lumpur, pengerusi SPR, beliauberkata, walaupun biometrik adalah "sistem yang sempurna" di segi teorinya, tetapi wujud kelemahan bila diamalkan.Jadi kalau beliau sendiri telah mengakui bahawa penggunaan dakwat kekal lebih baik maka apa ditunggu lagi laksanakan sahaja supaya keraguan rakyat menjadi semakin kurang. Sekurang-kurang peratusan keraguan makin menurun. 


Inilah sikap SPR yang bercakap berbelit-belit semata-mata untuk mengelirukan rakyat.

Benarkah dakwaan PAS SUDAH BERUBAH, PAS GUGURKAN NEGARA ISLAM, PAS TAKUT PADA DAP?

Jawapan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man terhadap isu PAS sudah tinggalkan Islam, PAS sudah berubah, PAS gugurkan Negara Islam dan sebagainya.

Isu cincin USD24juta : Najib/Rosmah sila SAMAN Cikgu Bard

Rakyat menggesa Perdana Menteri dan isterinya Rosmah  segera menyaman Ketua Cabang PKR Rembau yang didakwa memfitnah Rosmah dengan isu cincin berharga USD24juta.

Selagi Najib atau Rosmah tidak menyaman Cikgu Bard selagi itulah fitnah ini akan berlanjutan. Mengapa Najib/Rosmah tidak mahu menyaman Cikgu Bard?

Tidak perlu tunggu lama-lama untuk saman Cikgu Bard yang dilihat semakin lama semakin menjadikan isu ini semakin senjata politik. Elok sekali Cikgu Bard ditutup mulutnya dengan saman tersebut.

Biar mahkamah membongkar perkara yang sebenar samada cincin itu memang ujud atau ia sekadar fitnah dari Cikgu Bard.

Perdana Menteri layan ulama' macam sampah?

Perdana Menteri sejak zaman Mahathir lagi melayan Ulama' macam sampah di mana semua nasihat para Ulama' dipandang sepi dan diketepikan begitu sahaja. Malah pandangan Mufti yang mereka lantik sendiri juga diketepikan begitu sahaja.

Itulah yang berlaku kepada Mufti Perak Harussani yang mendedahkan bahawa nasihatnya kepada 2 Perdana Menteri sebelum ini diketepikan terus.

Baik Mahathir, Abdullah Badawi apatah lagi Najib Razak.

Sila baca di sini  untuk maklumat sepenuhya.


24 August 2011

Penyokong PR keluar parti

Tanda-tanda kecil dan besar bahawa pilihanraya umum akan diadakan pada masa terdekat sudah banyak. Terbaru 3 hari lepas seramai 40 ahli Angkatan Muda Keadian (AMK) bertindak keluar parti dan menyertai UMNO setelah 10 tahun bergiat aktif di dalam parti. 


Majlis penyerahan borang UMNO telah berlangsung 3 hari lepas yang turut disaksikan Penyelaras Parlimen Gombak,  Megat Zulkarnain.

Menurut salah seorang daripada bekas ahli PKR iaitu Khairul Jasry tindakan mereka keluar parti adalah disebabkan rasa hilang keyakinan dengan perjuangan parti.

Mereka juga merasakan tidak dihargai setelah bekerja keras memastikan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menang di dalam jawatan yang disandang beliau pada masa kini. 

Majlis tersebut turut dihadiri beberapa Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Gombak.

Kita yakin selepas ini lebih ramai pelakon-pelakon 'tambahan' akan berlakon menyerahkan borang keahlian Umno kepada pemimpin Umno. Malah seperti biasa ratusan malah mungkin ribuan ahli PAS akan diupah untuk mengaku telah kepercayaan kepada PAS. Trend dan strategi kuno ini akan terus digunapakai oleh Umno sebuah parti kolot, mundur dan berminda 60-an.

PRU 13 : PR Melaka sudah bersedia hadapi BN


Pakatan Rakyat negeri Melaka sudah bersedia untuk menentang BN pada Pilihnaraya umum ke 13 akan datang.  Semua kerja-kerja asas telah siap hanya menunggu 'loceng' dari Najib sahaja.


PAS sendiri sudah lama mempersiapkan jentera dan bakal-bakal calon mereka. Semua peti undi di Dun yang akan ditandingi oleh PAS telah mengerakkan Unit Peti Undi dengan struktur organisasi yang lengkap sejak 2 tahun lalu. Kursus-kursus asas kepada petugas juga telah dilaksanakan.


Malah Majlis Tindakan Dun (MTD) di tiap-tiap Dun juga telah mendaftarkan sejumlah besar pengundi baru yang dikenalpasti mempunyai pandangan kritikal kepada BN. 

Kebanyakan Peti Undi di Dun-Dunmempunyai cawangan, ahli PAS dan penyokong yang ramai sebagai penggerak, struktur organisasi yang mantap dan pejabat atau markaz parti yang telah lama dibuku. Petugas-petugas khas juga telah dilatih bagi menggerakkan jentera penerangan, logistik, PACA dan sebagainya.

Memang tidak dapat dinafikan kemenangan sesebuah parti bergantung kepada jentera yang kuat di samping isu dan juga faktor calon. Macamana untuk kita menang jika cawangan atau cabang pun tak ada, jawatankuasa parti di peringkat Parlimen, Dun dan Peti Undi pun tiada malah lebih teruk lagi pejabat atau markaz di tiap-tiap peti undi pun tiada. Sehinggakan program ceramah pun tidak dapat dijalankan kerana tiada pejabat dan markaz.

23 August 2011

DAP Ketua Menteri Melaka jika PR menang?

Benarkah DAP akan menjadi Ketua Menteri Melaka jika DAP menang? Itu antara momokkan yang dibuat oleh Umno/BN untuk memerangkap PR dan rakyat Melaka. Tujuannya hanya satu iaitu menjauhkan pengundi Melayu dari PR dan akhirnya undi Melayu kepada PR akan terjejas teruk.

Dari maklumat dalaman PR, tidak pernah diputuskan bahawa wakil rakyat DAP akan dilantik menjadi Ketua Menteri jika PR menang. Dari mana semua fakta ini sudah tentu ianya datang dari Umno/BN. Mereka percaya dengan melemparkan fakta ini undi Melayu kepada PR akan merudum dengan teruk. Umno/BN tidak bimbang dengan peningkatan undi Cina kepada PR kerana sememangnya 'swing' pengundi Cina kepada PR sudah sampai ke tahap maksimum. Jadi mereka hanya perlu memastikan kira-kira 80% pengundi Melayu mengundi mereka.

Fakta bahawa jika PR menang majoriti di kerusi Dun Melaka, Wakil Rakyat DAP menjadi Ketua Menteri tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat majlis pimpinan PR negeri.. Ini semua adalah perang saraf Umno/BN.

Secara logiknya jika PR menang dan memerintah Melaka, sudah tentu PR akan mempunyai sekurang-kurangnya 15 kerusi Dun. Pada PRU 2008, DAP bertanding sebanyak 8 kerusi, PAS 13 kerusi dan PKR 7 kerusi. Ini bermakna jika DAP menang semua kerusi mereka mempunyai 8 kerusi dan PR memerlukan 7 kerusi dari PAS dan PKR untuk menjadi kerajaan di Melaka. Kerusi DAP, PKR dan PAS agak seimbang sahaja jika PR menang dan menjadi kerajaan. Tidak berbangkit DAP menjadi Ketua Menteri secara automatik kerana semuanya akan diputuskan oleh Majlis Pimpinan PR negeri dan Pusat.

Apa yang penting sekarang ialah PR mesti memastikan mereka memperolehi kerusi majoriti pada PRU 13. Rakyat jangan bimbang kepada PR kerana parti komponen itu telus, adil dan beramanah dalam menjaga kebajikan rakyat sebagaimana yang dibuktikan di negeri-negeri yang diperintah PR sekarang.

Perbicaraan Anwar : Tidak yakin keadilan MahkamahAnwar tidak yakin lagi dengan KEADILAN MAHKAMAH...

Praya Kotor : Di dunia kena LAKNAT di Akhirat kena LAKNAT - Tok Guru Nik Aziz

"Di dunia kena laknat, di akhirat pun kena laknat,” tegasnya yang juga Menteri Besar Kelantan kepada wartawan selepas menyampaikan sumbangan kuih raya kepada pasukan keselamatan yang bertugas pada hari raya di Dewan Teratai, Kompleks Kota Darul Naim, di Kota Baharu pagi tadi.


Tuan Guru berpandangan demikian terhadap sistem perjalanan sistem pilihanraya di Malaysia yang penuh dengan penipuan, penyelewengan dan kekotoran. 


Maknanya mana-mana wakil rakyat yang menang kerana penipuan/penyelewengan undi pos; pengundi mengundi 2 kali kerana ada 2 nama dalam daftar pemilih; pertolongan pengundi hantu dan sebagainya adalah kemenangan yang haram. Bagaimana dengan duit gaji dan elaun yang mereka perolehi dengan duit haram?


Begitu juga dengan kerajaan dan SPR yang membuat penipuan, penyelewengan dan tidak adil sudah tentu mereka akan menanggung dosa dan kesalahan menipu dan tidak amanah ini.


Itulah intipati dari kenyataan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang saya kira wajib direnungi oleh semua pihak baik kerajaan, SPR, pimpinan BN dan wakil rakyat BN.


Mari sama-sama kita mengambil keberkatan Ramadhan untuk memohon keampunan dari Allah dan bersama bertekad untuk memastikan pilihanraya kita bersih dan telus agar kita tidak dimurkai oleh Allah di Hari Akhirat nanti.


Sumber Berita : Harakahdaily

Keluhan Orang Muda : Macamana ini?

Alangkah baiknya jika kerajaan ........................

Kerajaan terus zalimi dan diskriminasi rakyat

Beberapa penduduk di Kampung Bukit Katil melahirkan kekesalan di atas sikap kerajaan negeri menzalimi dan mendiskriminasi mereka dalam isu pampasan tanah yang diambil oleh kerajaan.

Seorang guru dari Kampung Bukit Katil, Ustaz Mazlan Berahim, 45 berkata diskriminasi jelas berlaku apabila pampasan rumah beliau hanyalah RM70,000 sedangkan mengikut Jurunilai swasta ianya bernilai RM137,000. 

"Lebih parah lagi rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang saiznya jauh lebih  kecil dibayar RM60,000 lebih"

"Rumah seorang penyokong Umno yang hanya mempunyai 4 bilik dibayar dengan RM150,000 sedangkan rumah ayah saya yang mempunyai 7 bilik dan saiznya jauh lebih besar dinilaikan hanya RM160,000 sahaja, sedangkan pihak swasta menilainya dengan harga RM329,000" kata Mazlan yang merupakan anak jati Bukit Katil.

Beliau berkata tindakan kerajaan Melaka jelas menunjukkan sikap dendam dan diskriminasi terhadap rakyat tanpa asas kukuh.

Sementara itu Penyelia Dun Bukit Baru, Yusof Wahab(gambar) berkata kerajaan negeri jelas bertindak tidak professional dan terus berdendam dengan rakyatnya sendiri.

"Sepatutnya dalam hal pampasan seperti ini kerajaan negeri mestilah bersikap adil dan professional tidak membezakan rakyat dengan fahaman politik".

"Sikap kerajaan negeri sememangnya sudah lama diketahui oleh rakyat Melaka dan mereka hanya menunggu masa sahaja untuk menumbangkan BN di negeri ini:" kata Yusof yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil.

Kerajaan negeri tidak lama dahulu membuat keputusan yang drastik apabila bertindak mengambil tanah di Jalan Demang Hussein, Kampung Bukit Katil yang menempatkan Pusat Asuhan Tunas Islam dan surau atas alasan hendak membina jalan. Sehingga semua wang pampasan telah dibayar kepada penduduk terbabit kecuali kepada Pemegang Amanah PASTI serta 2 orang penduduk kampung iaitu Ustaz Mazlan Berahim dan ayahnya Haji Berahim Hitam. Tindakan ini dilihat mempunyai unsur-unsur diskriminasi.

Keputusan kerajaan negeri mengambil tanah tersebut mendapat tentang hebat dari penduduk setempat di mana beberapa siri demontrasi telah diadakan bagi membantah tindakan tersebut. Selain itu beberapa penduduk terbabit juga membawa kes ini ke mahkamah kerana membantah harga pampasan yang mereka sifatkan tidak munasabah.

Siri Penerangan 7 : Kejayaan Kerajaan PR Pulau Pinang

 • Memberi potongan RM100 setahun bagi bil air rakyat miskin
 • Wakil Rakyat tidak dibenarkan memohon tanah
 • Memberi bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat
 • Memberi sagu hati kepada para Hafiz Al Quran dengan peruntukan RM1.5 juta setahun
 • Menambah peruntukan kepada Jabatan Agama Islam daripada RM12.5 juta setahun(2008) kepada RM24 juta setahun (2011).
 • Menggalakkan majlis ilmu di masjid dan surau
 • Melaksanakan sistem tender terbuka sehingga 100% projek Jabatan Pengairan dan Saliran diperolehi kontraktor Bumiputera dan 98 % nilai projek Jabatan Kerja Raya Negeri juga diraih oleh kontraktor Bumiputera
 • Memberi saguhati RM100 kepada guru-guru KAFA sempena Maulidur Rasul
 • Semua Exco digalakkan menggunakan kapalterbang kelas ekonomi
 • Semua Exco digalakkan tinggal di hotel biasa bukan 5 bintang.

Siri Penerangan 6 : Kejayaan kerajaan PR KEDAH

Di bawah ini adalah senarai kejayaan kerajaan PR Kedah sejak mengambilalih tampuk pemerintahan dari BN :-
 • Meningkatkan hasil balak 205%. Sebelum 2006 hasil balak RM7-8 juta sahaja sedangkan pada 2009 hasilnya meningkat kepada RM35 juta dan 2010 RM53juta
 • Kadar kemiskinan berkurangan dari 7% pada 2004 kepada 3% pada 2008
 • Skim Kifaalah untuk pengurusan kematian bagi keluarga miskin sebanyak RM500 tanpa mengira agama dan bangsa
 • Membatalkan projek ZIPY(Zon Industri Petroleum Yan) untuk menyelamatkan 4200 ekar sawah padi bagi mengekalkan Kedah sebagai Jelapang Padi.
 • Berjaya melepasi defisit RM19juta dalam Bajet negeri Kedah 2010
 • Menurunkan cukai tanah demi untuk rakyat sehingga kerajaan kerugian RM50 juta setahun
 • Merancang untuk menambahkan 10,000 ekar tanah untuk penanaman padi
 • Mendirikan Kolej Universiti Insaniah 
 • Memberi geran kepada 7 Felda dan 9 tanah Felcra

22 August 2011

Permohonan MAAF : Kompas tolong sensasikan isu cincin USD24juta

Kompas meminta maaf kepada Najib Razak kerana menyiarkan isu cincin Rosmah berharga USD24 juta.

Kompas menyiarkan permohonan maaf itu di muka depan akhbar itu semalam. 


Selain itu Kompas meng'highlight'kan bahawa Najib sudah 2 kali mengunjungi tanah leluhur (suci) Mekah.Tindakan kompas ini sebenarnya memberikan publisiti percuma kepada isu cincin ini. Ianya menjadi lebih sensasi walaupun niat asalnya adalah untuk menafikan keujudan cincin USD24juta tersebut. Rakyat Malaysia mencadangkan Perdana Menteri dan isterinya menyaman pihak-pihak yang membuat tuduhan terhadap Rosmah. Adalah lebih baik puak-puak yang menuduh Rosmah ini ditutup mulutnya dengan tindakan mahkamah. Selagi Najib dan Rosmah berdiam diri tidak menyaman mereka ini selagi itulah mereka akan terus memainkan isu ini. 

Jadi kalau berani sila saman sesiapa sahaja yang membuat tuduhan itu wahai Najib dan Rosmah.

Perdana Menteri dan isterinya sepatutnya belajar dari kesilapan lama berkaitan isu pembelian kapal selam yang terus menimbulkan keraguan di kalangan rakyat lantaran kerana Najib tidak menyaman pihak-pihak yang menuduh beliau terlibat di mahkamah. Jika beliau membawanya ke mahkamah sudah tentu isu ini akan berakhir (itupun kalau beliau di pihak yang benar).Barang naik : Menteri Umno tipu rakyat lagi


Maka berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nor Mohamed Yakcop berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai kuasa untuk menentukan kenaikan harga barangan.
“Bukan kerajaan yang tentukan kenaikan harga sebaliknya ia ditentukan oleh pasaran dunia. Setiap kali berlaku kenaikan harga kerajaan sentiasa mencari mekanisme tertentu untuk mengawalnya dan pada masa sama melindungi pengguna.
“Hal ini memang disedari oleh pihak pembangkang iaitu PAS, tetapi mereka sengaja mempolitikan isu ini,” katanya dipetik Bernama Online.
Kalau macam itu tak perlu jadi kerajaan kerana gagal mencari kaedah untuk mengawal atau menurunkan harga barang. Sedangkan pada masa yang sama kerajaan memberikan sedekah RM19bilion kepada IPP dan RM4bilion kepada Pengusaha Lebuhraya berjumlah.

Selain itu kerajaan berlepas tangan dengan ketirisan akibat rasuah dan penyelewengan sebanyak RM28bilion. Bayangkan jika RM19bilion dicampur RM4bilion dan RM28bilion bermakna RM51bilion dibazirkan oleh kerajaan. Sepatutnya wang sebanyak itu boleh digunakan untuk membantu rakyat menurunkan harga minyak dan barangan.

Jika kerajaan BN sudah tidak mampu untuk memberikan kesejahteraan kepada rakyat eloklah mereka berundur dan memberikan laluan kepada PR pada PRU 13 nanti.

Matinya 'mulia' di bulan puasa2 ekor lagi binatang lindungan mati semalam. Macamana boleh pupus gajah kalau selalu kena langgar. Nasib baik keretapi yang langgar kalau kereta atau motor yang langgar alamat orang memandu dan penumpang kereta atau motor yang 'gol'.


Kira-kira 300 penumpang Ekspres Senandung Timuran, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang dalam perjalanan dari Tumpat ke Johor Bharu cemas selepas tren dinaiki merempuh dua ekor gajah dalam kejadian di Kilometer 407.5, Bukit Abu-Manek Urai, di sini, kelmarin.
Kejadian kira-kira jam 10.40 malam itu, menyebabkan pemandu tren terbabit terpaksa memberhentikan kenderaan secara mengejut sebelum terpaksa melanggar ibu dan anak gajah terbabit yang dilihat sedang melintasi landasan berkenaan.

Pengurus Kanan Unit Komunikasi Korporat KTMB, Fazil Ismail berkata, situasi mencemaskan itu menyebabkan perjalanan tren terbabit tergendala kira-kira enam jam sebelum meneruskan perjalanan kira-kira jam 4.30 pagi sebaik koc digantikan dengan yang lain.

Elok rasanya jalan keretapi itu dipasangkan 'Traffic Light' untuk keretapi berhenti bagi memberikan laluan Gajah Melintas .....(Gurau ke) ..........

Sumber : Hmetro

Mahathir tidak akan puashati selagi Mukhriz tak jadi Perdana Menteri

Sekarang sibuk kumpulan dalam Umno sendiri yang mahu menjatuhkan Najib Razak. Antara yang terang-terang mengkritik Najib ialah Tun Mahathir, Tengku Razaleigh dan beberapa orang lain serta NGO tertentu.

Mahathir pada suatu ketika dahulu mahukan Najib menggantikan Pak Lah kini mula menukar fikiran. Mungkin lagi cepat Najib turun maka lagi cepat Mukhriz naik memanjat heirarki Umno. Mahathir mempunyai power kerana segala isu dan skandal Najib ada dalam kocek Mahathir. Najib hanyalah budak suruhan Mahathir suatu ketika dahulu sudah tentu semua yang dilakukan Najib ada dalam pengetahuan Mahathir.

Mahathir tidak akan puashati selagi Mukhriz tidak menjadi Perdana Menteri. Mahathir berjaya menghambat Pak Lah dari kerusi Perdana Menteri, berjaya memastikan Khairy tidak menjadi menteri kabinet walaupun memegang jawatan Ketua Pemuda. Kini Mahathir mengatur perancanan rapi untuk mengheret Najib keluar dari Seri Perdana secara terhormat atau paksa. Mahathir memasang ayam tambatan baru siapa lagi kalau bukan Muhyiddin Yassin.

Mahathir secara terbuka mengkritik Najib sejak dahulu (lihat video di sini)

Memang nampak semacam ada gerakan terancang untuk menjatuhkan Najib yang sememangnya patut dijatuhkan kerana kebobrokan dan kefasadan yang dilakukan Najib walaupun hanya memerintah 2 tahun lebih.

Kita tunggu dan lihat apa akan terjadi kepada Najib selepas ini ........

Sir Penerangan 5 : Isu terkini Melaka

1) Membina Bangunan Maim berharga RM13 juta dengan duit zakat (Lebihan duit zakat kata SPRM)

2) Menghanguskan duit rakyat sebanyak RM317,000 untuk tender nombor plat kereta MCC 1 hingga MCC 15

3) Mengambil Tanah PASTI Bukit Katil atas alasan pembinaan jalan pada hakikatnya adalah kerana politik dendam dan khianat. Sehingga ini wang pampasan belum diberikan lagi walaupun tuan-tuan tanah lain sudah menerimanya kecuali seorang lagi tuan tanah yang tinggal berdekatan dengan Surau.

4) Memanjangkan tempoh operasi Pusat Maksiat sehingga jam 3.00 pagi sempena bulan Ramadhan

..............Isu-isu lain akan menyusul

21 August 2011

BN umpama Orang Tua NYANYUK

Malam tadi Ustaz Salahuddin Nasir dalam ceramahnya di Bukit Beruang membawa sebuah kisah orang tua nyanyuk. Tersebut kisah disebuah kampung seorang tuan nyanyuk satu hari pergi ke kebun getahnya untuk menebas. Sesampainya di kebun getahnya perutnya memulas. Lantas beliau cuba mencangkung namun tak boleh kerana parang panjangnya terselit dipinggal takut nanti luka pulak kaki terkena parang.

Lantas beliau mencabut parang panjangnya perlahan-perlahan dan menakik pokok getahnya untuk melekatkan parangya pada batang. Lantas beliau berlari-lari anak mencari 'port' yang sesuai untuk 'memerut.' Sebaik sahaja beliau mencangkung maka beliau terus 'melabur'. Selesai melabur beliau bangun dan berjalan dua tiga langkah dan ternampak parang panjang terlekat pada batang getahnya.

"Cilaka siapa pulak yang menakik batang getah aku sehingga rosak batang ini" (Moral dari ayat ini : Dia yang membuat salah dia menuduh orang lain - macam BN dia yang zalim dia tuduh orang lain zalim dan buat salah).
Dia sudah tidak ingat bahawa parang itu adalah parang dia dan dia yang menakik pokok getah tersebut.

Namun selepas itu terfikir pula orang tua nyanyuk itu dalam hatinya.

"Cantik pula parang ini, lebih baik aku ambil (curi)".

Orang tua itu melihat ke kiri dan kanan dan terus mencabut parang itu. (Moralnya ialah memang BN suka mencuri apabila tak ada orang melihat).

Selepas itu beliau mengintai-intai kalau-kalau ada orang melihat beliau mencuri parang tersebut. Beliau berjalan perlahan-lahan ke belakang. Tidak lama selepas itu beliau terpijak tahi (taik).

"Cis, cilaka betul, siapa pula yang berak di kebun getah aku ni, macam tak ada tempat lain ke nak berak" orang tua itu tidak ingat bahawa taik itu adalah taik dia sendiri. (Moral : Memang orang buat taik dia tidak akan mengaku dia yang buat taik. Sama macam BN pelbagai 'taik' yang dia buat tetapi dia tidak mengaku dan menuduh orang lain buat taik itu).

Orang tua mengesat-ngesat seliparnya yang terkena ke atas rumput.

Seterusnya beliau berjalan untuk balik ke rumah. Tidak lama selepas itu beliau terkejut kerana baru terbaru taik yang kuat.

"Cilaka betul siapa punya taik yang bau kuat ini, sampai ke sini baunya berak tak tentu tempat" marah orang tua itu. Dia tak ingat bahawa bau taik itu adalah taiknya sendiri sebab beliau tidak membasuhnya selepas 'memerut' tadi.

Kisah orang tua nyanyuk ini sama dengan perangai BN yang suka mencuri harta rakyat, tidak mengaku di atas  kesalahan dan kezaliman sendiri sebaliknya menuduh orang lain yang melakukannya.

Gambar di atas sekadar HIASAN

Siri Penerangan 4 : Kejayaan Kerajaan KELANTAN UNTUK RAKYAT

 • Menerajui kerja 5 hari oleh kakitangan kerajaan dan cuti 2 hari seminggu
 • Menerajui cuti bersalin 60 hari
 • Takaful Kifaalah untuk warga emas berusia 60 tahun ke atas, apabila meninggal waris mendapat wang RM2500
 • Mengurangkan kemiskinan ke kedudukan ke 6 berbanding semasa diperintah BN di kedudukan ke 2.
 • Melunaskan hutang kerajaan pusat setakat 2010 sebanyak RM220. Hutang yang ditinggalkan kerajaan BN sebanyak RM798 juta sehingga 2010 tinggal RM498 juta bakinya
 • Melancarkan bulan solat
 • Pinjaman tanpa RIBA untuk kakitangan kerajaan 
 • Dasar rumah 3 bilik supaya anak lelaki dan perempuan tidak tidur di bilik yang sama
 • Sejak memerintah Kelantan pada 1990 kerajaan negeri MENUTUP semua pusat perjudian
 • Projek Ladang Rakyat. Sahamnya diagihkan kepada penduduk miskin tanpa mengira kaum, agama dan parti. Mereka diberikan dividen dalam bentuk kewangan secara bulanan
 • Memperuntukkan RM1.5juta untuk 'Skim Al-Ziwaj untuk membantu belia mendirikan perkahwinan
 • Pajak gadai Islam untuk untuk mengelak rakyat menjadi mangsa penindasan
 • Pegawai Halaqat setiap Daerah untuk mengembangkan ilmu agama di kalangan rakyat
 • Kadar kemiskinan di Kelantan menurun 4.1 % 2008 berbanding 7.2 % pada tahun 2007 dan 10.4 % pada 2004.
 • Kategori miskin tegar di Kelantan hanya 0.6 % di mana jumlah lebih jauh kemiskinan tegar peringkat kebangsaan iaitu 0.8 %. 
 • Mempelopori penggunaan Dinar dan diikuti oleh kerajaan Perak pada 28 Feb 2011
Gambar hiasan : Pasar Siti Khadijah

BERSIH 3.0 akan diadakan tidak lama lagi?

PAS akan mengadakan mesyuarat khas bagi menimbang penyertaan dalam Jawatankuasa Khas Parlimen, kerana berpendapat BN tidak ikhlas dalam penambahbaikan sistem pilihanraya dan penubuhan Jawatan Khas parlimen itu tidak membawa sebarang makna setelah perdana menteri membuat kenyataan sedemikian.


Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man berkata ketidakikhlasan Umno/BN dalam mereformasikan sistem pilihanraya ini akan mempercepatkan usaha rakyat mengadakan himpunan aman BERSIH 3.0.


Beliau berkata demikian pada sidang akhbar yang disiarkan media hari ini. Kita semua yakin jika PAS dan pimpinan BERSIH meminta rakyat Malaysia sekali lagi berhimpun secara aman sebagaimana pada 6 Julai lalu, kita yakin kehadirannya akan berlipatkali ganda.

Siri Penerangan 3 : Malaysia dalam KRISIS

Malaysia dalam KRISIS :-
 • 12 tahun berturut-turut kerajaan Malaysia mengalami defisit
 • 10 tahun berturut-turut Malaysia gagal mencapai sasaran pertumbuhan ekonomi
 • 4.7 % purata pertumbuhan ekonomi dari 2001--2005 sedangkan sasaran adalah 7.5 %
 • 4.2 % purata pertumbuhan ekonomi dari 2006-2010, sedangkan sasaran adalah 6 %
 • KDNK negara lebih kecil dari KDNK Singapura bermula dari 2009, kali pertama dalam sejarah
 • RM352bilion wang Petronas diambil dari 2007-2010. Ini bermakna purata sumbangan Petronas setahun ialah RM81.25  setahun
 • 53.3 % adalah kadar hutang negara berbanding KDNK pada 2009, melonjak naik berbanding 35.1% dalam tahun 1998
 • 3 kali ganda peningkatan perbelanjaan kerajaan yang ditampung oleh wang Petronas dan hutang, dari RM68bilion (1998) kepada RM214bilion (2010).
 • Malaysia jatuh 26 anak tangga dalam indeks integriti institusi awam dalam laporan Daya Saing Global oleh World Economics Forum dari tahun 2007 ke 2009.
 • 2.6 % purata kenaikan gaji rakyat Malaysia antara 2000-2010 berbanding 3.2% purata kenaikan gaji dunia (termasul negara-negara miskin).
 • 4 % penurunan kuasa beli pengguna jika dibandingkan nisbah gaji dan inflasi antara 19990-2009
 • 40 % dari rakyat Malaysia mempunyai pendapatan isi rumah kurang dari RM1500 sebulan, menunjukkan masih ramai yang miskin
 • 3 dari 4 keluarga miskin ini adalah keluarga melayu/bumiputera
 • 34 % dari pekerja-pekerja Malaysia (dianggarkan seramai 4 juta orang) dibayar gaji kurang dari RM700 sebulan, iaitu bayaran di bawah paras kemiskinan
 • 62 % dari jumlah RM39 bilion bayaran subsidi dan pampasan ditanggung kerajaan setiap tahun adalah untuk subsidi kepada sektor korporat (Penjana Tenaga Bebas - IPP, konsesi lebuhraya).
 • RM4bilion sahaja untuk subsidi makanan (gula, gandum, beras) yang cuba ditarik balik oleh Umno/BN, berbanding RM19bilion subsidi kepada penjana bebas dan RM4 bilion pampasan kepada konsesi lebuhraya setiap tahun
 • RM19bilion untuk subsidi Penjana Bebas (IPP) - kroni berbanding hanya RM11bilion subsidi minyak   kepada rakyat yang bila-bila masa akan ditarik balik
 • RM466 bilion hutang peribadi yang ditanggung oleg isirumah rakyat Malaysia, paling teruk di Asia.
 • RM28bilion kerugian ditanggung negara setiap tahun akibat ketirisan, penyelewengan perolehan dan rasuah yang berleluasa
 • 3 kali ganda hasil negara hilang melalui rasuah, berbanding yang dibelanjakan untuk subsidi minyak rakyat..
 • 4.4 skor kedudukan indeks persepsi rasuah negara tahun 2010, sedangkan sasaran ialah 4.9. Skor ini lebih rendah dari 2009
 • 46 % rakyat berpendapat bahawa gejala rasuah semakin berleluasa pada 2010 berbanding 2009 kajian oleh Transparency International.
 • Berada di tangga ke 57 dalam senarai Laporan Pembangunan Dunia (NDP) 2010 mengenai kadar pembangunan insaniah jauh lebih rendah dari Korea Selantan (12), Hong Kong (21), Singapura (27) dan Brunei (37) 
 • 68.7 % sahaja rakyat Malaysia yang menamatkan pendidikan peringkat Menengah antara 2001-2009, berbading Korea (96.4%), Hong Kong (75.2%) dan Brunei (88.2%)
 • 1 orang dari 4 orang rakyat Malaysia tercicir dari pendidikan menengah dan tidak menamatkan pendidikan menengah dari 2001-2009
 • 29.7 % rakyat Malaysia yang memasuki alam pendidikan tertinggi, berbanding Korea Selatan (96.1%).

....bersambung...

KJ Tak Tanding PRU 13?

Ketua Pemuda Umno mula terasa bahang PRU 13 yang bakal menentukan masa depan politik beliau. Dalam kenyataan akhbarnya hari ini beliau berkata, dirinya akan akur jika tidak dicalonkan semula mewakili BN pada PRU 13 nanti.

Nada tersebut jelas menunjukkan bahawa Khairy mula terasa bahawa beliau mungkin diketepikan oleh Najib sebagaimana dinafikan jawatan dalam kabinet.

Pada PRU 13 kali ini Najib sudah tentu akan membariskan pasukannya dengan mencataskan semua orang-orang Pak Lah dan Muhyiddin. Sebab itulah Khairy mula terasa semacam mahu disingkirkan terus.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter