08 October 2010

LITAR GO KART DISITA. RM9 JUTA LAGI DUIT RAKYAT HANGUS???

Belum reda kisah Eye On Malaysia 'bungkus' dan hangusnya duit rakyat jutaan ringgit hari ini tersiar pula berita Litar go kart terbesar di Asia Tenggara iaitu Melaka International Motorsport Circuit (MMIC) yang terletak berhampiran Tol Plaza Ayer Keroh, Melaka, disita sejak 10 Ogos lalu, selepas pengurusannya gagal melunaskan bayaran sewa selama tujuh bulan bermula Januari lalu.

Arahan itu dikeluarkan Mahkamah Sesyen, Melaka selepas menerima permohonan Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) selaku plaintif, yang menamakan pengurus gelanggang berkenaan, Lembah Kelang Corporation (M) Sdn Bhd sebagai responden.

MIMC yang dibina dengan kos RM9.9 juta itu, sekali gus menjadi litar go kart terbesar di Malaysia, mempunyai kemudahan litar sepanjang 1.7 kilometer dan 10 meter lebar, selain litar pecut untuk motosikal sepanjang 200 meter.

Kemungkinan besar duit rakyat akan hangus lagi sebanyak RM9juta disebabkan ketamakan dan kerakusan kerajaan negeri menjalankan projek mega yang tidak berdaya maju ini.

Mahkamah menuntut supaya pengurusan litar itu membayar tunggakan sewa kepada PKNM berjumlah RM210,000, bermula dari tarikh 1 Januari sehingga 1 Julai lalu. MMIC adalah tarikan pelancongan kedua terbesar di Melaka yang ditutup dalam tempoh 10 bulan lalu, selepas Eye On Malaysia di muara Sungai Melaka, akibat masalah kewangan.

Roda gergasi itu sudah secara rasmi menamatkan operasinya pada Jumaat lalu.
Tinjauan media di luar litar berkenaan petang semalam, mendapati pintu masuk utama ke kawasan itu ditutup, manakala seorang pengawal ditempatkan bertugas di situ.

Litar berkenaan dibina kononnya bagi memberi kemudahan kepada orang ramai termasuk dari luar Melaka melakukan aktiviti go kart, selain sukan bermotor lain.Tetapi inilah akhirnya yang terjadi kepada projek ini. Duit rakyat hangus, hutang negeri bertambah. Yang kaya kroni dan suku-sakat mereka sahaja.

SELOKA GALAS 2

Pergi Ke Paloh tengok wayang
Singgah sebentar di Pangkal Kala
Jambatan Manek Urai tak nampak bayang
Janji baru di Galas pula

Pergi ke Aring cari rotan
Buat kerja jangan malas
Manek Urai janji jambatan
Apa pula janji di Galas

Fitnah dan ugutan jadi mainan
Janji Jambatan makan tuan
Rakyat Galas tak makan umpan
Rasuah dan sogokan tidak berkesan

Tok Pa Awang Adek tidak sepadan
Dua-dua kuat berangan
Jabatan kerajaan habis digunakan
Tidak malu tidak segan

Kakitangan kerajaan otaknya cerdik
Susah dibohongi susah ditipu
Orang Galas sudah terdidik
Tetap istiqamah bersama Tok Guru

Pengundi Galas memang ramai
Akhlaq mulia serta berhemah
Didikan agama sudah disemai
Akidah mantap dan istiqamah

Utusan Meloya mula memfitnah
Bohong dan tipu sudah sebati
Ingatkah tuhan ingatkan Allah
BalasanNya dahsyat selepas mati

Kita hambaNya memang kerdil
Taubat nasuha kesukaan Allah
SPR dakwa dirinya adil
Selalu senget berat sebelah

Penamaan calon hari Selasa
Mengundi pula hari Khamis
Keputusan ini memang sengaja
Nak balik mengundi kena mengemis

Banyak kali rakyat perasan
Tindakan SPR amat meluat
Mengapa tak takut balasan tuhan
Dalam kubur dan Hari Kiamat

26 Oktober hari penamaan
4 November hari mengundi
Esok Ku Li bagi jawapan
Pemimpin Umno ternanti-nanti

Ku Li tiba di Lapangan Terbang
Ramai sambut tak macam biasa
Pemimpin berprinsip orang sayang
Jangan abaikan harapan bangsa

Muhyiddin senyap takut rakyat
Janji dulu masih terlekat
Lain kali hamba berhikayat
Sambil bergurau memberi ingat

MELAKA MAJU 2010 : BEBERAPA CADANGAN SEBELUM ISYTIHAR MELAKA NEGERI MAJU

Bagi saya sesebuah negeri yang dikatakan maju bukan sahaja maju dari segi pembangunan fizikal tetapi juga maju dari segi pembangunan insan dan kesejahteraan rakyat

Melihat kepada situasi sekarang kerajaan negeri lebih banyak menumpukan kepada pembangunan fizikal tetapi meminggirkan pembangunan insan.

Oleh kerana itulah kita dapati maksiat berlaku dengan berleluasa, buktinya 3,119 anak luar nikah dilahirkan di Melaka antara tahun 2007-2009 (Sumber : Ucapan Exco Melaka dan disiarkan di dalam Media), pusat-pusat pelacuran terus beroperasi, pusat-pusat hiburan tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan, program-program hedonisme digalakkan dan berbagai lagi bentuk maksiat berlaku di negeri ini.

Kita bimbang jika kita maju tetapi manusia tidak dibangun dan tidak dimajukan, negeri kita menghadapi masalah sosial dan maksiat yang kritikal.

Andainya masalah sosial, maksiat dan keruntuhan akhlaq ini tidak dibendung dan dibasmi kita bimbang banyak duit rakyat akan hangus untuk dibelanjakan untuk menangani masalah ini.

Selain itu kita juga melihat masjid dan surau tidak diimarahkan dengan sepenuhnya. Banyak masjid dan surau yang hanya digunakan untuk solat tetapi tidak banyak program ilmu dijalankan. Ustaz-ustaz disekat dari mengajar walaupun mereka kelulusan Al-Azhar dan IPTA tempatan. Apakah Al-Azhar dan IPTA tempatan tidak diiktiraf oleh kerajaan negeri.

Rakyat negeri ini sebenarnya masih ramai yang miskin. Paras garis kemiskinan yang diletakkan oleh kerajaan negeri iaitu RM750 adalah tidak munasabah. Cukupkah RM750 untuk kehidupan sebuah keluarga sekarang dengan harga barangan dan perkhidmatan semakin naik.

Selain dari perkara di atas terdapat juga masalah-masalah lain yang perlu dilihat oleh kerajaan negeri, antaranya masalah jenayah dan perpaduan.

Jenayah semakin membimbangkan. Walaupun saya tidak mempunyai statistik jenayah tetapi secara umumnya rakyat masih berada dalam ketakutan kerana kes jenayah seperti pembunuhan, rompakan, ragut, rogol dan sebagainya masih tinggi.

Masalah perpaduan juga tidak kurang hebatnya. Bagaimana perpaduan di dalam negeri ini hendak ditingkatkan jika sebahagian rakyat dipinggirkan. JKKK, Pegawai Masjid dan sebagainya hanya dilantik dikalangan ahli dan pemimpin Umno sedangkan ada antara mereka yang tidak layak dan tidak patut menjawat sesuatu jawatan.

Manakala rakyat yang menyokong PR diketepikan terus. Maka jurang perpaduan menjadi semakin besar sedangkan sepatutnya institusi-institusi seperti JKKK, masjid, Surau, persatuan penduduk dan lain-lain sepatutnya bebas dari pengaruh politik kepartian.

Oleh itu saya mencadangkan beberapa langkah diambil oleh kerajaan negeri bagi merealisasikan Melaka sebagai sebuah negeri maju. Jika pada tahun 2010 pun status negeri maju ini tidak dicapai rakyat boleh bersabar. Apa yang penting negeri ini benar-benar maju dari segi fizikal dan spiritual.

Cadangan saya :-

PEMBANGUNAN INSAN DAN CEGAH MAKSIAT

1) Tutup pusat-pusat pelacuran dan pusat maksiat yang menjadi punca keruntuhan akhlaq dan masalah sosial dan jenayah.
2) Hadkan premis-presmis penjualan arak seperti yang dijalankan oleh kerajaan Kelantan
3) Tutup pusat-pusat perjudian seperti Toto, Magnum dan sebagainya
4) Imarahkan masjid dan surau dengan kelas-kelas pengajian.
5) Perbanyakkan program-program keagamaan khas untuk anak-anak muda supaya kita dapat bangunkan mereka menjadi rakyat yang baik dan mempunyai jati diri
6) Berikan bantuan kepada sekolah-sekolah agama rakyat bagi meningkatkan lagi prasarana dan motivasi kepada guru-guru dan murid-murid.
7) Berikan lebih banyak tauliah kepada ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah lepasan timur tengah dan IPTA bagi memberikan peluang kepada mereka mengajar agama.
8) Perbanyakkan slot untuk pembangunan Insan dan Islam dalam silibus IPT dibawah kerajaan negeri.
9) Tambahkan bajet untuk pembangunan insan

PERPADUAN DAN KESEJAHTERAAN RAKYAT

1) Bebaskan institusi masyarakat dari campurtangan politik
2) Libatkan semua lapisan masyarakat dalam semua program dengan tidak membezakan antara ahli dan penyokong parti-parti politik
3)Naikkan paras garis kemiskinan dari RM750 kepada RM1,500 supaya rakyat yang benar-benar miskin dapat dibantu dan dinaikkan taraf hidup mereka
4) Bebaskan pengaruh politik dalam perlantikan staff agensi kerajaan negeri
5) Bebaskan skim bantuan kepada rakyat dari pengaruh politik dan kronisme

EKONOMI

1) Kurangkan pergantungan kerajaan negeri kepada kerajaan pusat dan mencari sumber pendapatan sendiri untuk projek-projek pembangunan bukannya terus menambahkan hutang kepada kerajaan pusat
2) Batalkan semua projek-projek yang mungkin menjadi pembaziran sepertimana yang berlaku kepada Eye On Malaysia, Melaka Digital dan lain-lain.
3)Tutup mana-mana anak syarikat kerajaan negeri yang tidak berdaya maju dan sering mengalami kerugian kerana dikhuatiri lebih banyak wang rakyat hangus.
4) Perbanyakkan projek-projek keusahawanan dan perniagaan dengan membuka seluas-luasnya peluang kepada rakyat tanpa mengira ideologi politik, agama dan warna kulit.
5) Perbanyakkan skim galakan keusahawanan kepada rakyat miskin dengan memberikan modal perniagaan, skim bantuan khidmat nasihat dan lain-lain tanpa mengira fahaman politik.

PEMBANGUNAN FIZIKAL

1) Projek-projek tebatan banjir dikawasan-kawasan yang dikenalpasti sering mengalami masalah tersebut mesti disegerakan.
2) Dirikan premis-premis perniagaan untuk peniaga-peniaga kecil dengan sewa yang sangat minima.

GALAS : ESOK PENENTUAN KU LI TERIMA ATAU TIDAK, UMNO GUSAR

Esok kira-kira pukul 7 pagi Ku Li akan sampai dan terus ke Bilik Ketibaan Orang Kenamaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang.

Tengku Razaleigh Hamzah yang tiba dari London dijangka membuat pengumuman penting mengenai kedudukannya di Galas. Setuju atau tidak setuju beliau menerima tawaran menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil Umno bagi PRK Galas akan terjawab esok. Umno berdebar-debar menanti keputusan Ku Li yang keluar dari mulutnya sendiri bukannya penipuan dan pembohongan pemimpin Umno yang tak habis-habis menyatakan Ku Li sudah setuju.

Malah ada pemimpin Umno yang seolah-olah menyatakan Ku Li setuju menjadi calon untuk menggalas cabaran BN di kerusi itu.

Umno sangat mengharapkan Ku Li menerima jawatan tersebut untuk menang di Galas. Malah jika kalah pun Umno akan lepas tangan dan menuding jari bahawa Ku Li gagal memenangkan BN di Galas dan ianya juga menunjukkan pengaruh Ku Li sudah pudar.

Di pihak Ku Li sendiri beliau sudah tentu sedar bahawa pengaruhnya di DUN Galas tidak sekuat di DUN Nenggiri dan DUN Paloh. Ini kerana Ku Li tewas kepada calon PAS Dr Zulkefli Mohamed pada PRU 2008 dari segi undi Parlimen.

Semalam Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan mula 'kendur' dengan menyatakan bahawa Ku Li tidak akan setuju jika dicalonkan di Galas.

Namun, kata Ahmad, beliau secara peribadi menyambut baik keputusan Ku Li jika beliau menerimanya kerana ternyata Ku Li orang yang banyak pengalaman.

GALAS : BN TERASA BAHANG JAMBATAN

Janji BN semasa kempen PRK Manek Urai untuk membina jambatan atau gertak sehingga kini tinggal janji kosong.

PAS telah mula mengungkit janji ini dan BN mula terasa bahang penipuan dan janji mereka ini.

Semalam Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), Mohd Arshad terpaksa menjawab isu jambatan ini bagi pihak BN. Apa peliknya mengapa Muhyiddin diam seribu bahasa sedangkan beliaulah orang yang bercakap besar untuk membina jambatan berjuta ringgit itu.

Arshad terpaksa menebalkan muka menyatakan pembinaan jambatan di Kampung Manik Urai - antara projek pembangunan yang dijanjikan oleh BN dalam pilihan raya kecil DUN tersebut sebelum ini - mengalami kelambatan ekoran kosnya meningkat lebih dua kali ganda.

Menurutnya kos projek tersebut meningkatkan dari RM8 juta kepada RM17 juta.

Kenaikan kos tersebut, katanya, telah menyebabkan berlaku masalah teknikal, seperti reka bentuk dan pengambilan balik tanah.

07 October 2010

KU LI KALAH DI GALAS PADA PRU 2008

Walaupun pengaruh Ku Li sangat kuat di Gua Musang tetapi pada PRU 2008 beliau tewas di DUN Galas.

Mengikut pengiraan undi di Galas, Ku Li mendapat 3,826 undi sementara calon PAS bagi Parlimen Gua Musang Dr Zulkefli Mohamed mendapat 4,143. Ini bermakna Ku Li tewas dengan majoriti 317 undi.

Ini bermakna jika Ku Li bertanding PRK Galas ini sekalipun belum tentu beliau akan menang kerana rekod PRU 2008 membuktikan bahawa calon PAS lebih popular dari beliau di DUN ini.

Teka-teki sama ada Tengku Razaleigh akan menjadi calon berterusan di sebalik keputusan Umno-BN melantik beliau sebagai pengarah pilihan raya.

Umno-BN menyerahkan kepada bahagian Gua Musang mengemukakan nama calon kepada pucuk kepimpinan untuk pilih.

Tengku Razaleigh dijangka akan menjawab spekulasi itu apabila pulang ke tanah air dari London Sabtu ini.

SELOKA GALAS EDISI 1

Dari Kota Baharu pergi ke Galas
Singgah sebentar di Kampung Maras
Mari berjuang jangan malas
Meruntuhkan BN yang zalim menindas

Sungguh indah Kampung Peria
Penduduknya rajin dan juga ceria
Allahyarham Che Hashim banyak berjasa
Diingat dikenang sampai bila-bila

Kampung Paloh Kampung Nenggiri
Kampung Kerinting Limau Kasturi
Jasa Che Hashim terus diingati
Semasa hidup hingga ke mati

Tok Pa Awang Adek cantik rupawan
Kerusi Menteri Besar jadi idaman
Che Hashim Sulaima orang beriman
Disegani lawan dan juga kawan

Ku Li bijak main politik
Pengalaman banyak ilmu tinggi
Setiap saat setiap detik
Mesti bijak atur strategi

Hebat sungguh Gua Musang
Dulu mundur dan juga usang
Kini maju dipandang orang
Banyak pembangunan telah dirancang

Gua Musang manis dipandang
Banyak pembangunan sudah dibuat
Tanpa hiraukan agama dan undang-udang
Jabatan Kerajaan terus diperalat

Galas, Nenggiri dan juga Dabong
Penduduknya rajin tidak malas
Pecah simpanan pecah tabong
Bantu PAS menang di Galas

Pergi ke Gua Musang naik bas
Pergi ke Galas naik kereta
BN gentar lawan PAS
Takut kecundang malu tak terkira

Saufi Deraman bekas Tok Wakil
Kalah sekali menang sekali
BN pening terus berdegil
Cuba pelawa pujuk Ku Li

Angan-angan tinggi menggunung
Nak menang di Galas nak menang Kelantan
Muhyiddin Najib asyik termenung
Ku Li senyap tak bagi jawapan

Habis sepah madu dibuang
Di hina dimaki juga dicaci
Dulu dirinya tidak dipandang
Bila tersepit Ku Li dicari

Tipu rakyat kerja mereka
Sogok dan rasuah wirid harian
Sehingga kini tiada berita
Apakah Ku Li terima pelawaan

Tidak gentar Tidak Takut
Siapa calon pun PAS lawan
BN gelabah dan juga kecut
Rakyat cerdik tak makan umpan

Sekian dulu hamba berundur
Masa lain berjumpa lagi
Kelantan maju tidak mundur
Dapat keredhaan ampunan Ilahi

Nukilan : Mutaligat 2010

GALAS : MENGUNDI HARI KHAMIS, PENAMAAN HARI SELASA, ADA UDANG DISEBALIK 'MEE'


Mengapa SPR sengaja memilih hari pengundian PRK Galas pada hari Khamis dan penamaan calon pada Hari Selasa.

Sebagai rakyat Malaysia saya menuntuk jawapan konkrit dari SPR mengapa ini berlaku. Bukankah ianya akan menyusahkan pengundi Galas yang tinggal di luar untuk pulang mengundi menunaikan tanggungjawab mereka.

Bagi yang tinggal jauh sudah tentu mereka terpaksa mengambil cuti pada hari Khamis malah mungkin juga terpaksa bercuti pada hari Rabu lagi. Apakah ini demokrasi namanya. Mengapa SPR tidak memilih hari Sabtu sebagai hari pengundian jika benar SPR mahu peratus rakyat yang mengundi tinggi.

Apakah ada udang di sebalik 'mee' sehingga SPR bertindak sedemikian rupa. Kita kena ingat ramai pengundi Galas yang tinggal di luar Kelantan dan semua orang tahu majoriti pengundi yang tinggal di luar Galas adalah penyokong PAS kerana mereka ini adalah anak-anak muda yang terdedah kepada maklumat dan internet.

Tindakan SPR memilih hari Khamis sebagai hari pengundian sekali lagi mengundang keraguan besar di kalangan rakyat.

Kepada Pengerusi SPR SILA JELASKAN SEBAB MUSABAB MENGAPA MEMILIH HARI KHAMIS?????

DEBAT : PAS MELAKA SAHUT CABARAN, BILA-BILA MASA SAHAJA

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman berkata Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka sedia berdebat dengan Ketua Menteri Melaka bila-bila masa dan di mana sahaja berkaitan isu penubuhan Sekolah Harapan.

"Pucuk dicita ulam mendatang, orang dah menjual maka kita sanggup membelinya walaupun dengan harga yang mahal,saya minta beliau tentukan bila masanya dan di mana tempatnya, kalau boleh buat siaran langsung secara terbuka biar rakyat menilainya" ujar Ustaz Abdul Ghani dipetik dari akhbar Harakah edisi hari ini.

"Pengerusinya biarlah orang yang tak berat sebelah kepada mana-mana pihak, cari yang adil agar debat dapat berjalan dalam suasana ilmiah dan harmoni serta bersikap berlapang dada dalam mencari kebenaran" tambah Ustaz Abdul Ghani yang juga merupakan AJK PAS Pusat.

Beliau mengulangi bantahannya terhadap sekolah harapan kerana banyak mendatangkan keburukan kepada institusi masyarakat, sebaliknya mencadangkan agar kerajaan negeri kembali mengambil pendekatan Islam dalam menangani isu pembuangan bayi di kalangan remaja yang hamil luar nikah.

Isnin lalu Ketua Menteri dilaporkan mencabar PAS berdebat dalam isu sekolah hamil, Sekolah Harapan. Beliau berbuat demikian ketika berucap pada perhimpunan bulanan pentadbiran kerajaan negeri di Seri Negeri yang dihadiri oleh Pegawai-Pegawai Agensi Kerajaan Negeri dan Jabatan persekutuan.

06 October 2010

GALAS : ILHAM BELUM DAPAT SEBAB DUIT BELUM 'TURUN'

Timbalan Ketua Bahagian Umno Gua Musang, Mat Yusoff Abdul Ghani berkata, tarikh pelancaran jentera pilihan raya hanya diumumkan selepas lawatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di DUN Galas pada 13 Oktober.

Katanya kita masih belum buat keputusan bila akan melancarkan jentera pilihan raya.

“Kita tunggu Timbalan Perdana Menteri datang ke sini dulu (Galas), baru ada ilham,” ujar Yusof.

Yusof berkata demikian dalam sms kepada laman Malaysiainsider.

Nampaknya Umno Gua Musang belum mendapat ilham lagi bagaimana hendak memulakan gerakerja. Saya tahu mengapa mereka belum mendapat ilham sebab duit belum 'turun' ke Galas. Tak ada duit maka sudah tentu kerja tidak boleh jalan.

Sebab itu mereka menunggu Muhyiddin turun ke Galas dahulu barulah kerja boleh jalan kerana sudah tentu Muhyiddin akan membawa bersamanya duit yang banyak yang akan ditaburkan kepada pekerja Umno/BN dan pengundi Galas sebagaimana yang mereka lakukan pada setiap kali Pilihanraya umum dan kecil.

UMNO TEGUR UTUSAN, BAGAIKAN KETAM MENGAJAR ANAK BERJALAN BETUL

Umno dilaporkan telahpun memberi teguran kepada Utusan supaya bersikap lebih bertanggungjawab dalam laporan mereka

Laporan media menyebut hal itu dilakukan oleh Setiausaha agung parti itu, Tengku Adnan Tengku Mansor.

Adnan berkata, masalah yang wujud dalam Utusan mungkin hanya disebabkan oleh beberapa orang dalam sidang pengarang akhbar berkenaan.

"Mungkin sebab satu dua orang. Janganlah kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga," katanya dalam satu wawancara dengan Malaysiakini.

"Kita sudah beritahu mereka jangan tulis begitu... Wartawan perlu menulis dengan bertanggungjawab, gunakan fikiran supaya apabila kita tulis sesuatu, ia tidak menyakiti perasaan orang lain atau kaum lain," tambahnya.

Bagi saya apa yang dilakukan oleh Adnan ini tidak lebih bagaikan Ketam Mengajar Anaknya Berjalan Betul kerana Umno sendiri adalah bapak pembohong dan pemfitnah. Tidak usahlah berlagak bagaikan orang Alim memberikan tunjuk ajar kepada orang lain sedangkan diri sendiri bergelumang tidur baring dengan fitnah dan pembohongan.

Rakyat Malaysia boleh tergelak terbahak-bahak dengan laporan ini.

Namun begitu ada pihak sebenarnya berpendapat bukannya Umno memberikan nasihat supaya Utusan lebih berhati-hati tetapi Utusan sebenarnya diberi nasihat supaya berhati-hati dengan Presiden baru NUJ, Hata Wahari yang dilihat lantang memperjuangkan etika kewartawanan. Hata sendiri merupakan staff Utusan sudah tentu boleh diberi amaran dan sebagainya ..........biasalah tu

GALAS : MANA JAMBATAN 2 LORONG YANG MUHYIDDIN JANJIKAN DI MANEK URAI

Mana perginya jambatan dua lorong dianggarkan bernilai RM7 hingga RM10 juta itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam kempen pilihan raya kecil tersebut, bagi menggantikan satu jambatan merentasi sungai sedia ada di kawasan itu. Sehingga sekarang 'batang hidungnya' pun tak nampak. Ternyata Muhyiddin menipu rakyat Manek Urai dan seluruh rakyat Malaysia.

Agaknya memang adat resam pemimpin BN suka menipu dengan janji-janji manis. Belum pun Pilihanraya Kecil (PRK) Galas bermula, pemimpin BN/Umno telah menipu kita semua dengan dakwaan bahawa Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah telah menerima perlantikannya sebagai Pengarah Pilihanraya Umno PRK DUN Galas. Tetapi yang sebenarnya sehingga kini Ku Li masih belum membuat sebarang pengakuan samada menerima ataupun menolak 'pinangan' itu. Jadi sahlah pemimpin Umno menipu rakyat Malaysia.

Di Galas ini sudah tentu berbakul-bakul malah bertan-tan penipuan da fitnah akan dibuat oleh mereka. Dalilnya sebelum penamaan calon lagi, mereka sudah menipu rakyat dalam isu perlantikan Tengku Razaleigh. Rakyat Kelantan khasnya Galas diyakini sudah kenal sebagai pemimpin Umno dan siapa calon dan pemimpin PAS.

GALAS : KICK 'OFF' 26 OKT, PENENTUAN 4 NOV

Pengundian bagi PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Kelantan akan diadakan pada 4 November ini.

Pada sidang media di Putrajaya, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar juga mengumumkan tarikh penamaan calon akan diadakan pada hari Selasa, 26 Oktober ini.

PILIHANRAYA SARAWAK : BN TAKUT BUBAR DUN

Ketua Menteri, Abdul Taib Mahmud, jelas takut untuk mengumumkan tarikh pembubaran DUN sekarang. Taib tahu bahawa kedudukan BN di Sarawak sekarang ini genting lantaran begitu banyak isu-isu yang boleh merobek BN andai Pilihanraya diadakan sekarang.

Semalam Taib berkata terlalu sukar baginya menentukan tarikh pilihan raya Sarawak kerana masih banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum pengumuman mengenainya dibuat, lapor Berita Harian Online.

Beliau mengakui petanda untuk mengadakan pilihan raya kini semakin ketara, namun beliau belum dapat memberikan sebarang keputusan.

Kekalahan tanpa diduga BN di Sibu beberapa bulan lalu amat menyakitkan dan ianya menghantui BN sehingga sekarang. Siapa sangka BN akan tersungkur dengan begitu teruk walaupun lambakan dan unggunan rasuah dan janji dihamburkan kepada pengundi Sibu. Ini bermakna taktik lama dan tradisi BN menggunakan rasuah dan janji belum tentu menjamin kemenangan mereka.

GALAS : UMNO BERDEBAR MENUNGGU KEPUTUSAN KU LI

Ku Li masih belum memberikan jawapan rasmi kepada pelawaan Umno untuk melantik beliau menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil DUN Galas bagi pihak parti itu. Malah Ku Li sendiri menafikan bahawa beliau telah menerima pelawaan Umno tersebut.

Jelas sekali Umno begitu takut untuk berdepan dengan PAS di Galas sehingga terpaksa menebalkan muka mengambil Ku Li yang menjadi Pengarah mereka sedangkan sebelum ini Ku Li sering diketepikan begitu sahaja.

Sebenarnya pimpinan Umno kini berdebar-debar menunggu keputusan dari Ku Li samada menerima 'pinangan' Umno atau tidak. Jika Ku Li menolak maka sudah pasti maruah Umno tercalar teruk.

Ada kemungkinan Ku Li akan menolak kerana kita semua tahu betapa liciknya permainan politik Ku Li sejak dari dahulu. Beliau sendiri pernah menumbangkan PAS pada suatu ketika dahulu sehingga kerajaan PAS jatuh.

05 October 2010

MANA PERGINYA MONOREL YANG DIBANGGAKAN ALI RUSTAM?

Media hari ini melaporkan kekecewaan orang ramai tentang projek monorel kerajaan negeri Melaka.

Mereka melahirkan rasa kecewa dan tertanya-tanya berhubung projek pengangkutan monorel dan permainan roller coaster bernilai RM15.9 juta di tebingan Sungai Melaka yang masih belum beroperasi sehingga kini.

Apakah sekali lagi jutaan duit rakyat hangus sebagaimana projek Eye On Malaysia yang gagal.

Projek pengangkutan monorel dan roller coaster yang dibangunkan bagi tujuan meningkatkan lagi kedatangan pengunjung, mengikut jangkaan sepatutnya mula beroperasi pada 31 Ogos lalu, selepas beberapa kali tertangguh.

Perkhidmatan monorel kedua di negara ini selepas Kuala Lumpur dan memiliki landasan sepanjang 1.6 kilometer itu,sehingga kini tidak menampakkan hasilnya.

Mohd Ali pernah menyatakan bahawa kemudahan itu bakal menjadi hadiah istimewa kepada rakyat negeri ini menjelang hari kemerdekaan negara pada hujung bulan lalu, tetapi sehingga sekarang ia masih belum beroperasi, malah kami tidak tahu statusnya.

Keadaan samalah dengan isu Lapangan Terbang Batu Berendam yang sehingga kini hanya satu sahaja penerbangan yang menggunakan Lapangan Terbang yang dikatakan berstatus antarabangsa itu. Mohd Ali seringkali mendakwa bahawa lapangan terbang itu akan beroperasi secepat mungkin tetapi sehingga kini 'habuk pun tarak'.

Projek monorel dan roller coaster sepanjang 1.6 kilometer itu dimulakan pembinaannya pada Mac 2008, dijadual siap pada 31 Mei. Apakah ianya akan menambahkan lagi koleksi kegagalan kerajaan negeri Melaka dan menambahkan lagi jumlah duit rakyat yang hangus begitu sahaja.

2.8 ORANG ANAK LUAR NIKAH LAHIR SETIAP HARI DI MELAKA

Secara puratanya kira-kira 2.8 orang anak luar nikah lahir di negeri Melaka setiap hari sejak 2007 hingga 2009 lalu. Angka ini kemungkinan lebih besar pada tahun 2010. Mengapa ini berlaku. Angka ini dilaporkan sendiri oleh Ketua Menteri Melaka, Dato Seri Mohd Ali Rustam seperti yang disiarkan dalam media hari ini.

Ini menunjukkan bahawa kegagalan kerajaan negeri menangani isu ini sejak dari dahulu.

Persoalannya Mohd Ali menuding jari dengan meletakkan kesalahan ini kepada keluarga dan kegagalan sistem pembelajaran semata-mata sedangkan di sana terdapat lagi punca-punca lain yang jelas menyebabkan berlakunya perZINAan yang berleluasa ini.

Bukankah pergaulan bebas, pusat-pusat pelacuran, rumah urut, kelab malam, dangdut, disko dan keujudan hotel-hotel murah juga menjadi punca kepada mudahnya gejala zina ini berlaku. Apa yang kerajaan negeri dibawah pimpinannya lakukan dalam membasmi tempat-tempat maksiat ini.

Selain itu tindakan penguatkuasaan juga amat terhad kerana kurangnya anggota penguatkuasa JAIM bagi mengadakan pemeriksaan dan penangkapan pelaku maksiat ini.

Kerajaan negeri dilihat gagal menyedarkan anak-anak muda tentang pentingnya ilmu agama. Kuliah agama dan kelas pengajian hanya dihadiri oleh warga emas kerana ianya tidak menarik minat anak muda. Malah kelas-kelas agama ini semakin kurang lantaran tindakan kerajaan negeri menyekatnya atas alasan ustaz tiada tauliah dan sebagainya.

Kerajaan negeri juga dilihat menggalakkan program-program pergaulan lelaki dan perempuan di samping kebanyakan program mereka banyak menyelitkan unsur-unsur maksiat dan melalaikan seperti karaoke yang melibatkan percampuran lelaki dan perempuan.

Tempat-tempat maksiat tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan terutama di Taman Melaka Raya dan kawasan disekitarnya. Apa yang kerajaan negeri buat?????

Selagi kerajaan negeri gagal menyediakan persekitaran yang bebas dari maksiat di negeri ini selagi itulah remaja dan golongan muda terdedah kepada maksiat. Manakala ibubapa sukar untuk mengawal anak-anak muda mereka terjebak ke kancah maksiat.

Saya mencadangkan supaya kerajaan menutup serta merta semua pusat-pusat maksiat ini dan menghentikan semua program berunsur maksiat yang dianjurkan oleh agensi kerajaan negeri dan pihak-pihak lain. Selain itu program-progam agama ditingkatkan disamping menambah bilangan penguatkuasa JAIM bagi memantau kegiatan maksiat di negeri ini.

Janganlah kerajaan menuding jari kepada pihak lain sedangkan kuasa mutlak ada di bawah kerajaan negeri untuk mencegah kemungkaran. Mari sama-sama kita berganding bahu untuk mengatasi masalah ini kerana kita bimbang BALA Allah akan menimpa kita semua lantaran dosa besar yang berlaku saban saat dan minit di negeri kita ini.

ALI RUSTAM BERANI 'BERKOKOK' DARI JAUH

Ali Rustam diberitakan mencabar PAS Melaka untuk berdebat. Soalnya sekarang beranikah Ali Rustam untuk berdebat dengan PAS? Sedangkan sebelum ini PAS sudah lama mencabar Ali Rustam untuk berdebat dengan wakil-wakil PAS. Bulan Ogos lalu Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Yusof Wahab mencabar Ali Rustam selaku Ketua Bahagian Umno Bukit Katil berdebat dengannya atas apa juga isu, tetapi cabaran ini tidak bersahut.

Yusof mencabar Ali berdebat pada beberapa siri ceramah PAS di DUN Bukit Baru lantaran tindakan tidak bertamadun Umno Bukit Katil mengganggu ceramah PAS.

Tiba-tiba Isnin lalu Ali dilaporkan mencabar PAS berdebat ketika berucap di Majlis Pertemuan Kerajaan Negeri di Seri Negeri. Benarkah Ali Rustam berani berbuat demikian? Kalau dengan Cikgu Yusof pun Ali takut untuk berdebat inikan pula dengan Pesuruhjaya PAS Negeri Ustaz Abdul Ghani sendiri sudah tentu Ali kecut perut.

Banyak isu yang mesti Ali jawab dalam debat itu nanti jika ia benar-benar berlaku. Antara isu-isu tersebut ialah :-

1) Pembaziran wang rakyat sehingga hutang negeri Melaka meningkat
2) Kegagalan projek-projek kerajaan negeri antaranya Lapangan Terbang Batu Berendam, Eye On Malaysia dan lain-lain.
3) Maksiat yang membarah di negeri Melaka antaranya rumah-rumah pelacuran, pub, kelab malam, spa, rumah urut dan sebagainya yang tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan di negeri Melaka
4) Kelahiran anak luar nikah seramai 3,119 orang dari tahun 2007-2009 di mana secara puratanya 2.8 orang anak luar nikah dilahirkan sehari di negeri Melaka.
5) Masalah banjir yang sudah bertahun-tahun tidak dapat diatasi di negeri ini.
6) Kes rasuah yang melibatkan Ali Rustam sendiri sehingga ditegah dari bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada Persidangan Agung Umno lalu.
7) Projek-projek mega yang tidak menguntung rakyat malah membazirkan duit rakyat.
8) Tindakan tidak demokratik kerajaan negeri yang mencampuradukkan politik dengan insitutisi masyarakat dan pentadbiran agensi-agensi kerajaan negeri.
9) Laporan Audit 2009 yang jelas banyak kepincangan dan kekeliruan.
10)Status Melaka yang dikatakan negeri maju sedangkan sehingga sekarang kerajaan negeri tidak berani membentangkan secara terperinci indikator yang digunapakai untuk mengesahkannya.

Dan banyak lagi ...........

PMR : MOGA BERJAYA DAN MENDAPAT KELAPANGAN

Saya mengucapkan selamat berjaya kepada para pelajar yang menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang bermula hari ini.

Saya mendoakan anak-anak dan adik-adik yang sedang menduduki peperiksaan PMR berjaya berjaya dan mendapat kejayaan yang cemerlang.

Anggaplah peperiksaan ini sebagai dugaan yang mesti ditempoh oleh adik-adik semua dan ianya dijadikan medan latihan untuk menghadapi dugaan yang lebih besar dalam alam kehidupan di masa hadapan.

Apa yang penting anak-anak dan adik-adik jadikan ilmu yang dituntut ini sebagai bekalan untuk dibawa berjumpa Allah S.W.T kelak. Kejayaan hakiki kita semua ialah kejayaan menyelamatkan diri kita dan orang di bawah tanggungan kita dari api neraka dan hukuman Allah di Hari Kiamat nanti.

Seramai 479,675 calon menduduki peperiksaan PMR mulai hari ini hingga 12 Oktober.446,896 ialah calon dari Sekolah Bantuan Penuh, 5,069 dari Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Sekolah Perantis Tentera.

Sebanyak 11,370 calon adalah dari sekolah agama tadbiran negeri, 14,756 calon sekolah swasta, 334 calon persendirian perseorangan dan 1,250 calon dari Sekolah Agama Rakyat.

Sebanyak 34,022 orang petugas di 3,499 pusat peperiksaan disediakan bagi menguruskan perjalanan PMR.

Masih terbayang di hati dan otak saya ketika saya menduduki peperiksaan SRP pada tahun 1983 dahulu di Sekolah Menengah Jengka 18. Kawan-kawanku seperti Nordin, Hadi, Zamri, Umran, Najib, Rosliza, Zanariah, Azlina dan lain-lain sama-sama berjuang pada waktu itu. Kemana mereka sekarang????

GERAKAN PULA BERTELAGAH

Selepas jenuh menonton Umno, MCA dan MIC bertelagah kini tiba giliran Gerakan pula bercakaran dan berbalah. Begitulah resam BN asyik berebut kuasa lantaran tamak kepada kuasa dan pangkat.

Semalam Penasihat Gerakan, Lim Keng Yaik meletakkan jawatan kerana tidak puashati dengan Presiden Gerakan, Koh Tsu Kon.

Tindakan ini sudah pasti memulakan episod perkelahian baru di dalam Gerakan. Lim secara terbuka berkata beliau kecewa dengan cara presiden parti itu, Tan Sri Koh Tsu Koon menangani konflik yang melanda parti berkenaan.

"Beliau seseorang yang tidak suka campur tangan dalam menyelesaikan konflik kerana bimbang akan menyentuh perasaan orang lain,” katanya ketika menghadiri konvokesyen Universiti Terbuka Wawasan di Kuala Lumpur semalam.

Menurut Lim, sikap Koh yang sentiasa 'melepaskan tangan' telah mendatangkan banyak masalah dalam parti.

PAS AKAN SAHUT CABARAN ALI RUSTAM

Saya menerima email di bawah dari seorang pembaca tentang cabaran Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam yang mencabar PAS untuk berdebat. Cabaran itu dibuat oleh beliau ketika perhimpunan bulanan ke 10 pentadbiran kerajaan negeri Melaka.

Saya akan membawa perkara ini di dalam mesyuarat Badan Perhubungan Negeri Melaka dan saya yakins cabaran Ali ini akan disahut oleh PAS Melaka. Cuma saya bimbang Tok Ali yang kecut perut memberikan seribu alasan.

Insya Allah saya akan cadangkan kepada kepimpinan PAS Negeri supaya berdebat dengan Tok Ali atas apa juga tajuk.

--------------------------------------------------------

Email yang saya terima adalah seperti di bawah ini.

Pagi tadi (Isnin, 4 Oktober 2010) perhimpunan bulanan ke 10 pentadbiran kerajaan Negeri Melaka dijalankan di Dataran Seri Negeri, Ayer Keroh. Semua jabatan Kerajaan Negeri dan Persekutuan diarahkan menghantar wakil.

Perhimpunan bermula pada jam 8 pagi. Berbagai acara telah diatur. Kemuncaknya ucapan Ketua Menteri Ali Rustam yang mula bercakap pada jam 8.53 pagi dan berakhir pada jam 9.33 pagi, kira-kira 40 minit.

75% isi ucapan Tok Ali adalah hentaman kepada PAS, PKR dan DAP. Dia menyindir dengan menyatakan bahawa Pakatan Rakyat adalah pakatan yang terbaik dalam dunia. PAS yang lebih teruk kena belasah di antara yang lain.

Dia mengulang-ulangkan beberapa kali bahawa PAS menyalahgunakan mimbar masjid untuk mengata dan mengumpat umno-bn dalam khutbah solat 'Aidilfitri. Dalam masa bertarawih PAS juga bertazkirah setelah solat 4 rakaat dengan mengata dan mengumpat umno-bn. Katanya lagi, sepatutnya dalam bulan Ramadhan banyakkanlah 'amal ibadat dengan berzikir, solat sunat hajat, tahajjud dan sebagainya untuk mengharapkan malam 'lailaturqadar' bagi mendapatkan pahala berlipat ganda, tapi PAS buat kerja mengata dan mengumpat.

Katanya lagi (secara ringkas intisarinya), "PAS menghentam saya apabila kita buka Sekolah Harapan untuk budak-budak sekolah yang mengandung. Kita buat sekolah ni untuk mengelakkan budak-budak tu terus buat maksiat zina. Kita nak elakkan gejala buang bayi. Kita nak selamatkan mereka kerana zina dah berlaku. Budak dah mengandung. Tahun lepas ada 391 kes. Kes buang bayi bukan sahaja berlaku di Melaka tapi juga di Kelantan, Kedah dan Selangor yang PR perintah. Sekarang dah ada 11 orang yang dah mendaftar masuk sekolah ni."

"Siapa di sini yang nak berdebat dengan saya tentang isu ini sila datang ke depan ni. Saya nak ajak PAS berdebat secara terbuka dalam isu ini. Kita berdebat secara terbuka dalam TV1, TV2, TV3, TV9, Astro atau CNN. Biar rakyat tengok."

"PAS kata kena laksanakan hukum hudud. Dah 21 tahun PAS perintah Kelantan tapi hudud tak dilaksanakan jugak. PAS kata kerajaan Persekutuan yang halang. Bentangkanlah dulu, kemudian bawa ke Parlimen, kita nak tengok berapa orang yang sokong. Ada orang tanya saya samada saya sokong. Saya kena kaji dulu hudud yang PAS nak bentangkan."

Tok Ali tak lupa juga menyebut tentang YB yang bukan Islam masuk surau atau masjid sepertimana kes yang berlaku di Selangor. Katanya umno tak pernah buat macamana PR buat tu. Kesucian tempat sujud orang Islam kena jaga, katanya lagi.

Begitulah lebih-kurang intisari ucapan Tok Ali tu secara ringkas yang boleh saya tuliskan di sini. Tok Ali dah sebut di depan ramai nak ajak PAS berdebat. Apa lagi, PAS sambutlah ajakan dia tu. Hantarlah surat rasmi. Kita tengok samada dia balas dan setuju tak? Nampak macam sungguh-sungguh je dia mengajak. Tak taulah kalau-kalau dia cuma 'ajak-ajak ayam' je. Kononnya nak berlagak je depan kakitangan kerajaan. Tapi di belakang 'kecut telur', cari alasan dan dolak-dalih bila betul-betul diajak.

Tu lah dia pesen umno-bn. Bukan kita tak tau kan?

Saya ada sms pada Saudara Harun (S.U. Perhubungan) mengenai perkara ni. Saya fokuskan pada "ajak debat" tu.

Sekian, Selamat 'Aidilfitri. Maaf zahir dan batin kalau ada salah dan silap.

Wassalam.

SIAPA KATA KUASA POLITIK MELAYU TERHAKIS DENGAN KEMENANGAN PR

Siapa kata kemenangan PR pada Pilihanraya Umum yang lepas mengurangkan kuasa politik orang Melayu. Saban hari Umno cuba memperbodohkan orang Melayu dan dakwaan yang tidak berasas ini. Saya ingin memberikan beberapa contoh mudah untuk membuktikan bahawa kemenangan PR sebenarnya meningkatkan kuasa politik orang Melayu
Pada Pilihanraya Umum ke-12 terdapat beberapa parlimen di mana calon PR berbangsa Melayu/Islam mengalahkan calon BN bukan Melayu.

Contohnya :-

Parlimen Kota Raja – calon PAS, Dr Mariah Mahmood mengalahkan calon BN berbangsa India.

Parlimen Kuantan – calon PKR, Hajah Fuziah Salleh mengalahkan calon BN, Fu Ah Kiow.

DUN Kota Lama (Kelantan) – calon PAS, Dato Hj Anuar Tan Abdullah mengalahkan calon BN berbangsa Cina.

Contoh di atas jelas menunjukkan bahawa dakwaan Umno bahawa kuasa politik orang Melayu berkurangan dengan kemenangan PR adalah salah. Malah bilangan kerusi orang Melayu semakin bertambah di Parlimen dengan kemenangan PR.

04 October 2010

GALAS : UMNO AKAN TERUS SOGOK, UGUT DAN RASUAH PENGUNDI

Barisan Nasional (BN) negeri akan menggunakan modul di Manek Urai pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang bakal diadakan.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Awang Adek Hussin berkata, modul dan gerak kerja serta kempen politik di Manek Urai adalah yang terbaik pernah dicapai oleh BN sebelum ini berbanding pilihan raya kecil lain yang pernah diadakan di negeri ini.

Jika begitulah keputusan Umno maknanya Umno akan terus menyogok, merasuah, membeli dan memfitnah dan membohongi pengundi untuk memancing undi. Umno juga akan terus menggunakan jentera kerajaan dan kakitangan kerajaan untuk berkempen sebagaimana yang mereka laksanakan di Manek Urai dan lain-lain Pilihanraya Kecil dan Umum sebelum ini.

Ternyata Umno tidak pernah serik dan tidak insaf dengan segala kejahatan dan kezaliman mereka menggunakan harta dan wang rakyat untuk berkempen.

Dengan ini saya yakin rakyat Galas akan menolak Umno dan BN yang jelas tidak segan silu membaham harta rakyat untuk kepentingan politik mereka.

GALAS :SEMUANYA TUNGGU KU LI, BARU SEKARANG UMNO SEDAR KU LI HEBAT

Baru sekarang Umno sedar hebatnya Ku Li. Kalau sebelum ini Ku Li dipandang dengan sebelah mata sahaja khasnya ketika musim pemilihan Umno, kini Ku Li dilayan bagaikan raja, semua kerja dan perancangan di Galas perlu mendapat persetujuan Ku Li sedangkan Ku Li belumpun menerima perlantikannya sebagai Pengarah Jentera Umno di Galas.

Takut sungguh Umno kepada Ku Li. Hendak pilih calon tunggu Ku Li, hendak buat kerja kempen tunggu Ku Li semua tunggu Ku Li. Ku Li sekarang bukan lagi dilayan sebagai kuli tetapi diangkat mengalahkan Presiden Umno sendiri.

Hari ini Utusan menyiarkan laporan bahawa pergerakan Wanita UMNO akan mendapatkan pandangan dan nasihat Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebelum menentukan sebarang program untuk dijalankan menjelang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, kata ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Semuanya tunggu Ku Li .......Tahniah Ku Li.

Magnum menaja RM35,000 untuk Pesta Makanan 2010 - Apa komen Umno/BN?

Dipetik dari The Borneo Post 13 Julai 2010

KUCHING: Magnum 4D (Malaysia Timur) Sdn Bhd (Magnum) menaja sejumlah RM35,000 untuk Pesta Makanan 2010 semalam ( 12 Julai 2010).

Sejak 2006 pihak Magnum telah menyokong pesta terbabit dengan memberi sejumlah sumbangan wang untuk membantu Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) menganjurkan pesta yang bakal diadakan dari 31 Julai hingga 22 Ogos di Dewan Komuniti, Jalan Padungan.

Menurut Datuk Bandar MBKS James Chan pesta makanan ini adalah satu-satu yang seumpamanya yang bertahan sekian lama dan berjaya menjadi tarikan kepada 600,000 pengunjung pada tahun lepas daripada sumber rekod bancian MBKS.

Sejumlah 124 gerai didirikan untuk pilihan makanan daripada 11 gerai berkembar, 10 gerai makanan premium antarabangsa dan 70 gerai individu, dua gerai minuman beralkohol dan dua gerai minuman.

Makanan yang dijual adalah seperti makanan restoran, makanan Muslim, makanan Dayak, Jepun, Barat, India, sosej Taiwan, rojak, ikan BBQ, lok-lok, tim summ, penkek tiram, luicha, pansuh ayam, itik an chao dan banyak lagi.

“Mengikut kebiasaan, terdapat ruang memasak hidangan masyarakat Cina daripada pelbagai suku dengan promosi tiga hari bermula dengan klan Hainan pada 31 Julai sehingga 2 Ogos.

“Disusuli dengan Chawan dari 3 hingga 5 Ogos, Hakka 6 hingga 8 Ogos, Hokkien 9 hingga 11 Ogos, Kwong Wai Sien 12 hingga 14 Ogos, Hing Ann 15 hingga 17 Ogos, Foochow 18 hingga 20 Ogos dan Teochew 21 hingga 22 Ogos,” katanya.

Selain itu, terdapat gerai yang menjual makanan Vietnam, Filipina, Korea, Indonesia dan China untuk orang ramai mencuba.

GALAS : MUHYIDDIN MESTI MINTA MAAF KERANA TIPU RAKYAT

Pemimpin Umno khasnya Timbalan Presidennya, Muhyiddin Yassin memang 'muka tak malu' apabila mendakwa Tengku Razaleigh Hamzah telah bersetuju untuk menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil Galas bagi partinya Umno.

Siang-siang lagi Muhyiddin mendakwa Ku Li telah bersetuju walhal tuan empunya badan tidak pernah memberikan persetujuan.

Hari ini tembelang Muhyiddin terbongkar apabila Ku Li menyatakan pendiriannya di dalam laman twitter peribadinya. Beliau dengan jelas menyatakan bahawa belum memberikan keputusan samada menerima atau menolak perlantikan itu.

Ternyata Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno ini seorang yang menipu dan kaki temberang. Rakyat sepatutnya melihat perkara inis sebagai amat serius kerana integriti dan maruahnya jelas tercalar kerana sanggup menipu dan membuat temberang.

Saya mengharapkan Muhyiddin supaya memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana menipu kita semua.

GALAS 1 : SEJARAH PILIHANRAYA LALU

Rakyat negeri Kelantan sekali lagi diberi peluang untuk menzahirkan pendirian politik mereka setelah melakukannya pada Pilihanraya Kecil Manek Urai tidak lama dulu. Terbukti rakyat Kelantan tetap utuh mempertahankan maruah mereka apabila tetap memenangkan calon PAS walaupun dengan majoriti kecil di Manek Urai.

Kali ini sekali lagi maruah dan integiri rakyat negeri Kelantan khususnya Galas diuji. Pemergian Allahyarham wakil rakyat DUN Galas Allahyarham Che Hashim Sulaima meninggalkan seribu satu macam kenangan buat rakyat Galas. Namun begitu keputusan Pilihanraya Kecil pasca Pilihanraya Umum ke-12 memang memihak kepada Pakatan Rakyat dan ini memedihkan BN yang mengikut sejarahnya sering menang pada setiap kali pilihanraya kecil.

Sejarah DUN Galas

DUN Galas mula diujudkan selepas persempadanan semula kawasan pilihanraya tahun 1985 iaitu menjelang Pilihanraya Umum 1986. Sebelum itu kawasan DUN Galas terletak di dalam DUN Gua Musang yang termasuk di dalam Parlimen Ulu Kelantan. Selepas Parlimen Gua Musang diujudkan 3 DUN baru diujudkan iaitu DUN Dabong, Galas dan Paloh. Selepas itu iaitu pada persempadan baru pilihanraya tahun 2003 menjelang Pilihanraya Umum 2004 DUN Dabong ditukar nama menjadi DUN Nenggiri sementara Galas dan Paloh dikekalkan.
PAS tidak pernah menang di Galas sebelum Pilihanraya Umum 2008. Bermula dari DUN Galas diujudkan iaitu pada Pilihanraya Umum 1986 hingga 2004. Namun begitu pada Pilihanraya Umum 1990 dan 1995 DUN ini dimenangi oleh calon Parti Melayu Semangat 46 iaitu Haji Omar Mohammad sementara Tengku Razaleigh Hamzah terus memonopoli Parlimen ini sejak dari 1974 sehingga sekarang.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter