15 August 2012

BELUM BERLAWAN SUDAH MENGAKU KALAH?

Sebagai seorang rakyat Melaka saya berasa kesal dengan sikap kepimpinan Pakatan Rakyat Melaka yang awal-awal lagi mengaku kalah. Belum lagi gendang pilihanraya umum ke 13 diketuk pemimpin yang lemah semangat ini mendakwa PR hanya mampu menang 9 kerusi sahaja iaitu pertambahan sebanyak 4 kerusi berbanding PRU 12 dahulu.
"Cakap berdegar-degar tetapi awal-awal lagi dah terberak dan terkincit" kata seorang dari penyokong Umno yang ditemui.

"Pemimpin lemah tenaga batin dan kecil jiwa macam ini wajar ditukar dengan pemimpin yang kuat semangat dan berjiwa besar" komen penyokong tegar PR ketika diminta komen tentang kenyataan pemimpin PR yang disiarkan dalam Themalaysianinsider semalam.

Rata-rata penyokong PR kesal dengan sikap pemimpin tersebut yang seolah-olah tidak yakin dengan gerakerja mereka sendiri. Inilah yang boleh kita katakan belum bertanding sudah kecundang.

"Tak ada semangat langsung, orang sepatutnya kita percaya dan yakin dengan segala usaha yang kita buat buikannya melemahkan semangat orang lain" tambah seorang lagi penyokong tegar PR.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi PKR Melaka, Shamsul Iskandar Mat Akin semalam beliau mendakwa PR hanya akan menang di 4 kerusi tambahan iaitu Klebang, Machap, Paya Rumput dan Duyong. Maknanya hanya PKR dan DAP yang akan menang pada PRU 13 akan datang.

Kenyataan beliau itu sebenarnya menyinggung perasaan kami penyokong PAS yang bekerja siang malam memastikan kemaraaan PR di Melaka. Kami bekerja untuk semua bukan hanya untuk PAS tetapi untuk PR.

Jangan lemahkan semangat kami. Sebagai seorang pemimpin besar yang berjiwa besar dan hebat kita mesti sentiasa peka dengan segala usaha ahli-ahli bawahan.

Kami tetap yakin dengan segala gerakerja kami dan berserah kepada Allah untuk menentukan segalanya.

Nukilan : Insan terhina - Bukit Katil.


BEKAS TIMBALAN PRESIDEN PAS SOKONG UMNO?

Melihat kepada kemesraan bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dengan Perdana Menteri, Najib Razak dan lain-lain pimpinan Umno, beliau dilihat sekarang ini lebih suka berada bersama mereka berbanding menghadiri program-program anjuran PAS. Jarang sekali kita lihat Nasharuddin bersama dalam program PAS. Mengapa beliau lebih senang dan mesra bersama dengan pemimpin Umno berbanding dengan pimpinan PAS 


Kita tidak kisah jika beliau baik dan mesra dengan pemimpin Umno kerana sebagai seorang Islam kita memang digalakkan mengadakan hubungan silaturrahim dengan sesiapa sahaja hatta kawan-kawan bukan Islam. Tetapi jangan pula kita meminggirkan program parti dan pada masa yang sama menghentam parti dan membelakangkan keputusan parti. Sebagai anggota jemaah kita mesti berdisiplin dan memberikan wala' kepada kepimpinan. 

Sebagai seorang yang hebat mentarbiyyah ahli sebelum ini, perkara asas tarbiyyah ini tidak perlu kita ajar kepada Nasharuddin. Beliau bertaraf murabbi dan Tok Guru besar Tarbiyyah. Namun bukan sedikit yang gugur dalam perjuangan hanya kerana dugaan kecil seperti tewas dalam pemilihan parti, ditawarkan pangkat, harta dan sebagainya.


Amat malang jika Nasharuddin boleh terperangkap dalam mainan politik dan strategi Umno. Jangan kerana tidak terpilih pada pemilihan yang lalu beliau membuat 'U Turn'. Takkan sebab sekecil itu beliau semakin renggang dengan PAS. Ingatlah perjuangan yang dibawa oleh Datuk Fadzil Noor. Nasharuddin sendiri diamanahkan oleh Datuk Fadzil Noor menjadi Setiausaha Agung PAS. Disitu bermulalah karier politik Nasharuddin sehingga diamanahkan sebagai Setiausaha Agung beberapa penggal dan seterusnya diamanahkan menjadi orang nombor 2 dalam jemaah.

Sebagai seorang sahabat dan anak didik beliau ketika beliau menjadi pimpinan PAS dulu dan sekarang kita sentiasa berdoa agar beliau tidak masuk dalam perangkap musuh yang sememangnya sentiasa mencari pelunag untuk 'membaham' kita semua.

Sementara itu Dewan Pemuda PAS Kelantan meminta Nasharuddin melepaskan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Bachok di atas tindak tanduk beliau kebelakangan ini yang mengguriskan hati pengundi-pengundi Bachok yang memilihnya pada PRU 12 lalu.

Semalam Harakahdaily melaporkan bahawa Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) meminta bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa menyatakan pendiriannya dengan jelas samada masih ingin bersama PAS atau membawa haluan yang bertentangan dengan kehendak parti.

"Jika beliau sudah tidak berminat bersama-sama dengan PAS, amatlah wajar untuk beliau meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Bachok daripada terus menerus mengkhianati amanah yang diberikan oleh rakyat Bachok di dalam PRU12 yang lalu," kata Setiausahanya, Mohd Nuri Mat Yaacob dalam kenyataannya yang dihantar kepada Harakahdaily.

Beliau mengulas kenyataan Nasharudin  yang dikeluarkan oleh beliau seperti yang tersiar di dalam Buletin Utama TV3 hari ini di mana beliau mencadangkan agar PAS keluar dari Pakatan Rakyat jika DAP menentang hudud.

Beliau juga dilihat bersama-sama dengan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak di Mekah sedangkan pada awal Ramadhan lalu beliau telah pergi ke sana.

"DPPNK melihat cadangan beliau tersebut hanyalah mengulangi hujah-hujah yang diratib oleh pemimpin-pemimpin Umno selama ini. 

"Sedangkan semua pihak sedia maklum bahawa kerajaan pusat yang ditunjangi oleh Umno dan BN lah yang sebenarnya menghalang pelaksanaan hudud di Kelantan selama ini," kata Nuri dalam kenyataannya. 

Ditambah dengan sikap beliau yang dilihat pro Umno sejak kebelakangan ini, DPPNK melihat amat wajar untuk beliau membuat pengisytiharan rasmi adakah beliau masih setia bersama PAS atau sebaliknya. 

"Jika beliau sudah tidak berminat bersama-sama dengan PAS, amatlah wajar untuk beliau meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Bachok daripada terus menerus mengkhianati amanah yang diberikan oleh rakyat Bachok di dalam PRU12 yang lalu," katanya.

Bagi DPPNK, katanya, PAS sedikitpun tidak rugi jika individu seperti beliau mengangkat kaki meninggalkan parti.

Gambar : Nasharuddin bersama Najib dan beberapa pimpinan Arab di Mekah.

14 August 2012

UNDI PAS BERDOSA?

Setelah ada 'Ulama' Umno menghukumkan bahawa undi DAP haram dan berdosa, tidak mustahil selepas ini akan ada pula 'fatwa' bahawa  mengundi PAS juga haram dan berdosa.

Mungkin 'Ulama-ulama' upahan ini akan memberikan hujah bahawa berdosa dan haram mengundi PAS kerana PAS tidak taat kepada pemerintah dan kerajaan. Mereka juga mungkin berhujah, PAS haram dan berdosa disokong kerana PAS ingkar akan perintah Allah yang mahu umat Islam bersaudara dan berpadu antara satu sama lain.

Mungkin akan ada yang berhujah PAS adalah golongan 'Bughah' yakni penderhaka kepada pemerintah sepertimana tuduhan yang dilemparkan kepada As-Syahid Ustaz Ibrahim Libya dan sahabat-sahabat beliau yang syahid di Memali pada 19 November 1985.

Ayat Al-Qu'ran "Wahai Orang yang beriman, Taatlah kamu kepada Allah, Taatlah kepada Rasul dan kalangan pemimpin antara kamu...". sering digunakan untuk menguatkan hujah supaya semua rakyat taat tanpa berbelah bahagi kepada kerajaan. Sedangkan ulama-ulama tafsir menegaskan bahawa ketaatan kepada Allah dan Rasul adalah mutlak manakala ketaatan kepada manusia termasuk pemerintah adalah tidak mutlak dan bersyarat. Tidak ada ketaatan kepada manusia jika kita disuruh melakukan maksiat atau manusia itu sendiri diketahui mengingkari perintah Allah.

Perkara ini adalah perkara asas dalam agama di mana anak juga tidak wajib taat kepada ibubapa dalam perkara-perkara maksiat dan bertentangan dengan hukum Allah.

Di dalam keadaan Umno/BN yang seolah-olah bagaikan orang yang hampir lemas mereka akan mencapai sahaja untuk bergayut bagi mengelakkan diri mereka tenggelam dan mati kelemasan. Kalau ada najis pun mereka cuba bergayut tidak kira apa sekalipun. Sebab itulah jawatankuasa pemikir mereka (think tank) mereka setiap saat memikirkan apa bentuk serangan, tohmah, fitnah dan tindakan yang sesuai digunakan tidak kira halal atau haram. Yang penting matlamat mesti dicapai.....MATLAMAT MENGHALALKAN CARA ...........

13 August 2012

JIKA TUN GHAFAR UMUR PANJANG, DIA PUN MASUK PAS

Bukit Katil : Timbalan Presiden PAS, Haji Muhammad Sabu berkata jika bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghafar Baba masih hidup beliau juga akan menyertai PAS sama seperti anaknya Tamrin Ghafar.

"Di akhir hayatnya Tun Ghafar sudah membayangkan bahawa Umno semakin menyimpang jauh dari perjuangan membela orang Melayu dan Islam".

"Beliau sudah nampak bahawa Umno semakin teruk dengan gejala rasuah dan penyelewengan yang dahsyat" ujar Muhammad.

Beliau berkata demikian pada ceramah Badar Al Kubro anjuran Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka di Kampung Bukit Katil malam tadi.

Muhammad berkata semasa Tun Ghafar sakit teruk,, beliau menziarahi negarawan itu dan menghabiskan kira-kira 2 jam berbual dan bertukar-tukar pandangan tentang sejarah perjuangan beliau dan isu-isu politik semasa.

"Mat, engkau kena lawan Umno sungguh-sungguh, Umno dah teruk"

"Umno ini ibarat gajah, badannya besar tetapi kaki plastik" tambah Muhammad Sabu.

Menurutnya kata-kata Tun Ghafar benar-benar berlaku pada hari ini di mana Umno dilihat semakin hari semakin menghampiri saat kematiannya di mana berduyun-duyun ahli malah bekas-bekas pimpinan Umno meninggalkan Umno.

"Siapa sangka anak Tun Ghafar sendiri, Tamrin yang ada bersama kita malam ini akan meninggalkan Umno dan masuk PAS".

"Kalau Tun Ghafar masih hidup, saya yakin beliau juga akan meninggalkan Umno dan masuk PAS, jadi keputusan Tamrin masuk PAS menunaikan hasrat dan keinginan Allahyarham bapanya yang di akhir hayatnya sudah nampak betapa teruknya Umno". tambah Muhammad.

Selain itu, Timbalan Presiden PAS juga menyeru seluruh rakyat negara ini termasuk Melaka menjejaki langkah umat Islam di seluruh dunia khususnya di dunia Arab yang telah membuat perubahan menukar kerajaan yang zalim dan korup dengan kerajaan baru melalui sistem demokrasi.

Sementara itu, Tamrin Ghafar dalam ucapannya menyatakan bahawa beliau sudah lama nampak betapa teruknya Umno yang menjadikan rasuah sebagai cara untuk mengumpul harta dan wang.

"Umno semakin teruk khususnya selepas Mahathir mengambilalih tampuk pemerintahan, sehingga pemimpin-pemimpin Umno semuanya kaya raya".

"Sebelum zaman Mahathir kita lihat Perdana Menteri kita berjuang atas landasan semata-mata untuk membantu rakyat" ujar Tamrin yang menyampaikan ucapan rasmi pertamanya selepas menyertai PAS dua hari lepas.

Majlis malam tadi dimulakan dengan program penyampaian duit raya dan barangan kepada anak-anak yatim seluruh Melaka diikuti dengan Iftar Jamaie dan solat tarawikh.

Selain Mohamad dan Tamrin turut menyampaikan ceramah pada program tersebut ialah bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Pekan yang juga  bekas Adun Pulau Manis, Dato Arif Sabri Abdul Aziz dan Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Haji Adly Zahari.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter