13 August 2011

Isu bacaan Al Qur'an : Ustaz Zahid lebih ALIM dari Dr Asri dan Dr Juanda

zahid hamidi wavingMaka berkatalah Naib Presiden Umno, Sahibus Samahah Al Fadzil Ustaz Ahmad Zahid Hamidi, bahawa tindakan Jabatan Hal Ehwal Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) melarang masjid dan surau menghentikan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu subuh di negeri itu tidak akan berlaku jika kerajaan negeri Pulau Pinang sensitif terhadap agama Islam.

Beliau berkata, perkara itu berlaku kerana kerajaan yang memerintah negeri berkenaan adalah parti yang langsung tidak sensitif terhadap isu-isu agama Islam.

"Saya amat dukacita fatwa yang dikeluarkan oleh JHEAIPP yang selama ini tidak ada sebarang kajian dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai larangan itu," katanya kepada pemberita di Bagan Datoh hari ini yang disiarkan oleh Portal Malaysiakini.

Ahmad Zahid berkata, larangan yang dikeluarkan oleh JHEAIPP itu adalah arahan daripada pentadbiran kerajaan negeri.

Beliau berkata, kerajaan negeri Pulau Pinang seharusnya merujuk fatwa itu kepada Yang Di-Pertuan Agong selaku ketua agama.

Katanya, apa yang dikhuatiri sekarang ialah larangan tersebut akan menjadi ikutan kepada negeri lain yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.Yang peliknya Ustaz Zahid Hamidi tidak pula mengeluarkan nas, dalil dan hujah-hujah dari Al Qur'an dan hadis Nabi hanya hujah akal fikirannya sahaja. Hebat betul Ustaz Zahid sehingga ilmunya lebih hebat dari bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin dan Mufti Perlis sekarang Dr Juanda Jaya. 


Mengapa pula Ustaz Zahid tidak memberikan kenyataan tentang hujah-hujah Asri dan Juanda kalau betul beliau ada dalil dan nas yang berkaitan dengan isu ini.


Di bawah ini hujah-hujah Dr Asri mana pula hujah dan nas Ustaz Zahid Hamidi :-


Fatwa atau arahan ini bagi saya selaras dengan kehendak syarak. Seperti yang lepas, saya berpegang kepada alasan-alasan berikut menyokong keputusan berkenaan;

azan islam call to prayer1. Apa yang Islam syariatkan untuk diangkat suara, hanyalah azan. Adapun selain dari itu, tiada nas yang menyuruh kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain. Bahkan perbuatan itu dilarang oleh Nabi Nabi Muhammad SAW. Apatah lagi dalam Islam ketenteraman orang lain dipelihara melainkan jika ada pengecualian tertentu yang diizinkan oleh syarak.

2. Walaupun bacaan al-Quran dan zikir amatlah baik. Namun kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita. Mungkin orang lain ingin membacanya sendiri, atau ingin membacanya pada waktu lain, atau mereka sedang sakit atau ada anak kecil yang tidur, atau mereka tidak difardukan solat seperti wanita yang haid atau bukan muslim dan lain-lain.

3. Ramai orang bukan muslim keliru antara azan dan bacaan-bacaan selain azan yang dilaungkan menerusi corong pembesar suara. Mereka menyangka bacaan-bacaan itu adalah azan yang disuruh oleh Islam, lalu mereka bersangka buruk dengan Islam yang harmoni ini. Apatah lagi bacaan itu mengambil masa yang lama, sedangkan azan yang sebenar tidak lebih dari lima minit.

4. Sebenarnya, Nabi Muhammad SAW sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Nab, kata Abu Sa'id al-Khudri: “Ketika Nabi beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi berada di tempat ibadah baginda. 
kaabah mekah islam holycity 080307 largeLalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih). 

Dalam hadis ini Nabi Muhammad SAW melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga menganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain. Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. 

Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya. Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin rh mengulas hadis ini dengan katanya: “Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita lihat mereka yang melakukan hal ini dengan menunaikan solat menggunakan pembesar suara (luar masjid).

pakistan terror school 071204 badshahi mosque"Mereka itu jika menyakiti sesiapa yang ada di sekeliling mereka, maka mereka berdosa..tiada syak lagi meninggal perbuatan ini lebih afdal yang pada hakikatnya tiada faedah pun, sebab insan tidak bersolat dengan mereka yang di luar masjid, sebaliknya dengan mereka yang berada dalam masjid... dengan itu kita berpesan kepada saudara-saudara kita, khususnya para imam masjid jangan lakukan ini...boleh jadi sesetengah orang telah solat dan perlu tidur dan berehat, boleh jadi dia sakit lalu terganggu dengan suara ini, boleh jadi juga masjid dekat dengan rumah, pada musim panas pula dan anak-anak kecil terganggu dengan bunyi pembesar suara.

Kesimpulannya, masalah ini telah menimpa sesetengah orang sehingga mereka menyakiti jiran-jiran masjid atau rumah mereka dalam perkara yang tiada faedah baginya”. (Ibn Uthaimin, Syarh Riyadh al-Salihin: http://www.ibnothaimeen.com/all/eBook-o.shtml).
Bayangkan kenyataan ini dikeluarkan oleh ulama besar dan terbilang tersebut di negara Arab Saudi yang penduduknya semua Islam. Bagaimanakah pula bagi negara yang seperti kita.
azan call for prayer5. Ulama silam juga telah mengingatkan hal ini, bahawa bacaan-bacaan lain di menara-menara masjid adalah dilarang kerana boleh mengganggu orang ramai.
Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) pernah berkata: “Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan perantaranya lalu bercampur aduk. Para ulama membenci segala yang ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan.
"Dalam kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-'Ilmiyyah). 
berita harian larang pembesar suara waktu subuh 120811Ini adalah larangan ulama pada zaman yang belum ada pembesar suara yang gangguannya tidaklah setakat mana, bagaimana jika mereka melihat keadaan pembesar suara pada zaman ini?

Maka, dengan itu memang wajar arahan meminta dielakkan bacaan-bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar dan dalam masjid. Mematuhi hal ini bukan kerana isu politik semata, tetapi itu arahan Nabi Muhammad SAW dan juga menjaga Islam yang harmoni.
Umat Islam Pulau Pinang sepatutnya menyokong keputusan ini, dan saya menyokongnya.

Penyelewengan Wang Zakat Melaka : Tiada kes kata SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Melaka menyatakan tiada kes penyelewengan wang zakat terhadap laporan PAS yang mahukan ianya disiasat. Laporan itu telah dibuat begitu lama iaitu pada 28 Februari 2011 dan ianya dipendamkan sehinggalah semalam

Pesusuhjaya PAS Melaka, Haji Adly Zahari sendiri mengungkitnya dengan datang sendiri ke Pejabat SPRM di Alai semalam.


Laporan PAS itu menyebut tentang penggunaan wang zakat RM13.5 juta bagi membina bangunan MAIM. Persoalannya kenapa wang Zakat digunakan, sedangkan kontrak sudah diberikan kepada kontraktor untuk membina bangunan tersebut dengan tukaran tanah milik MAIM. Akhirnya tanah tersebut hilang, duit zakat pun habis


Dalam kenyataannya kepada Haji Adly, Pegawai SPRM itu menyatakan bahawa tiada unsur rasuah berlaku cuma kesilapan teknikal.


Setelah diasak oleh Pesuruhjaya PAS Melaka, akhirnya SPRM meminta PAS menyiasat sendiri. Jawapan ini memang suatu jawapan yang sangat tidak bertanggunjawab dan memalukan. Tugas SPRM menyiasat laporan bukannya bertegang urat dan mempertahakan orang yang disiasat.

BERSIH 2.0 dapat dana jutaan ringgit dari luar negara?

bersih rally july 9 crowd face-off with police 1
Pengerusi Bersih 2.0 menyangkal tuduhan bahawa pertubuhan itu dibiayai oleh agensi luar negara.


Datuk Ambiga Sreenevasan berkata perhimpunan gerakan rakyat pada 9 Julai lalu dibiayai sepenuhnya oleh masyarkat berbilang kaum negara ini.

"Untuk perhimpunan itu, ia dibiayai sepenuhnya oleh rakyat Malaysia," katanya.

Selain dana daripada kerajaan negeri Selangor, Ambiga mendedahkan bahawa sumber lain datang dari rakyat Malaysia yang membuat pemindahan bank dalam jumlah kecil ke akaun mereka sebelum perhimpunan itu.

Bulan lalu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mempertahankan peruntukan RM15,000 yang disalurkan untuk perhimpunan itu, sambil menyifatkan wang berkenaan sebagai sumbangan kecil kerajaan pimpinan beliau dalam menegakkan demokrasi di negara ini.

Walaupun perhimpunan 9 Julai itu tidak menelan perbelanjaan yang besar, Ambiga berkata sebahagian besar dana yang dikumpulkan dikhaskan untuk mengikat jamin peserta sekiranya mereka ditangkap oleh polis.

Sesetengah wang itu juga digunakan bagi membayar gaji kakitangan Empower, sebuah NGO yang bertindak sebagai sekretariat BERSIH 2.0, serta elaun bagi sukarelawan lain.Ternyata tuduhan melulu pihak memusuhi Bersih berniat jahat dengan cuba mengaitkan Bersih dengan pihak asing. 

12 August 2011

Pulau Pinang HALANG baca Al-Qur'an guna pembesar suara WAKTU SUBUH?

TASEK GELUGOR: Media hari ini melaporkan bahawa Jabatan Hal Ehwan Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) mengarahkan semua masjid dan surau di negeri itu menghentikan bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu subuh kerana amalan itu bercanggah dengan hukum syarak dan boleh mengganggu orang lain di dalam dan luar masjid.

Arahan itu selaras dengan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri pada 7 April lalu dan surat pekeliling mengenai larangan sudah dikeluarkan pada 3 Ogos lalu dan diedarkan kepada semua jawatankuasa kariah masjid.

Kita tunggu ulasan dan pandangan Ulama-ulama dan juga orang-orang yang mengaku macam Ulama'.

Gambar : Pengerusi Kariah Masjid Padang Menora, Hamir Mahamud menunjukkan Surat Pekeliling yang diterima dari JHEAIPP semalam.

Jawab Mashitah : PAS pilih JAIS atau DAP ...jawabnya PAS Pilih ISLAM


Maka bertarilah kalam Mashitah, Ulama Wanita Umno dalam akhbar Sinar Harian hari ini menghentam PAS kononnya PAS takut kepada DAP sehingga tidak berani menegakkan kebenaran dalam isu pemeriksaan JAIS terhadap gereja kristian baru-baru ini. 


Katanya, PAS sudah tunduk kepada DAP dan tidak lagi berjuang dengan prinsip asalnya iaitu Islam. 

Saya hairan sejak bila pula Mashitah simpati dan peka terhadap perjuangan PAS. Apa yang menyebabkan tiba-tiba beliau simpati kepada PAS. Lebih baik dia mereformasikan Umno supaya mengambil Islam sebagai asas perjuangan. 

Dengan kuasa yang ada mereka boleh melaksanakan Islam di dalam negara kita ini. Undang-undang murtad yang sepatutnya sudah lama digubal dan digunapakai di Malaysia ini tidak dilaksanakan oleh Umno sebab apa? Mengapa Mashitah tidak bising?

Dalam isu JAIS ini, PAS tidak pernah tunduk kepada sesiapa. PAS tetap dengan prinsipnya iaitu aqidah umat Islam mesti dipertahankan. PAS sudah lama berjuang supaya undang-undang murtad ditegakkan di negara kita......malangnya setiap kali PAS mengusulkannya di Parlimen ianya ditolak mentah-mentah oleh Umno. Usul mengenai murtad ditolak mentah-mentah termasuk usul yang pernah dibentangkan oleh YB Salahuddin Ayub pada Sidang Parlimen beberapa tahun lalu. Sudah beberapa kali PAS cuba usulkan malangnya ia tetap ditolak mentah-mentah oleh kerajaan pimpinan Umno.


PAS mengambil langkah yang cermat dalam hal ini kerana PAS kenal siapa JAIS dan PAS juga tahu kewujudan gerakan kristianisasi. PAS mengambil langkah mengikut undang-undang murtad ala Umno (sangat minima) yang ada di dalam negara kita. 

PAS kenal JAIS, PAS kenal siapa di dalam dan dibelakang JAIS. Semua orang tidak lupa JAIS pernah merobohkan surau, JAIS pernah menghalang Ustaz mengajar di Masjid dan Surau. JAIS pernah menangkap Ustaz ....Kalau JAIS begitu sombong dan angkuh merobohkan surau atas dasar politik sempit apakah tidak ada kemungkinan JAIS juga melakukan apa sahaja kerjanya untuk kepentingan pihak tertentu.


Dalam masa yang sama PAS tidak akan sekali-kali berkompromi dengan pihak-pihak yang melanggar undang-undang sedia ada. Jika benar ada unsur-unsur penyebaran ajaran kristian kepada umat Islam ianya mesti dihalang dan dibenteras. Sebab itu PAS ingin bertemu dengan gereja dan JAIS untuk mendapatkan maklumat sebenar dan selepas itu mengambil ketetapan yang sahih dan tepat.

PAS sejak dari dahulu konsisten dalam hal menjaga aqidah ....tetapi siapa yang selalu memberikan jawapan bahawa isu murtad ini isu remeh, baru sedikit yang murtad ....siapa yang selalu mempersenda-sendakan isu murtad ...tepuk dada tanya iman.

Semua orang tahu siapa Umno dan apa tindakan Umno dalam isu murtad. Mengapa dalam isu JAIS ini Umno begitu beriya-iya mengambil tahu. Bagaimana dengan pendedahan Mufti Perak, Tan Sri Harussani bahawa ratusan ribu umat Islam murtad di Malaysia. Apa tindakan Umno? Mana undang-undang murtad yang digubal oleh kerajaan Umno? Bagaimana dengan kisah murtad Aishah Bokhari, Hartina Kamaruddin dan lain-lain mengapa sehingga hari ini ianya senyap dan sunyi. Mengapa Umno yang berkuasa tidak mahu menyokong usul PAS yang mahukan undang-undang murtad yang selaras dengan tuntutan Islam di gubal dan diamalkan di negara kita?

Mengapa Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas yang dipecat? Siapa pula yang menyokong IFC suatu ketikan dahulu. Adakah PAS atau pemimpin PAS yang menyokong IFC? Sedangkan PAS konsisten menentangnya ..

Saya mengharapkan Mashitah tidak payahlah sibuk menempelak dan memperlekehkan PAS. Ada baiknya beliau memperjuangkan perkara-perkara asas Islam dalam Umno yang masih belum diselesaikan. Alangkah baiknya beliau menasihat dan memastikan isteri Perdana Menteri dan menteri-menteri Islam tutup aurat. Itu belum kita sentuh isu-isu besar seperti hukum Islam, riba, hudud dan sebagainya. Cukup buat permulaan Mashitah selesaikan isu aurat itu dahulu,,,,,yang mana dalam PAS, kanak-kanak PASTI (Tadika PAS) pun tahu aurat mesti ditutup......................

11 August 2011

Trio Dato T muka tak malu - masih mahu pegang jawatan di SPR dan Menteri

Berikut adalan insan-insan yang mukanya tidak malu. 1) Hishamuddin Hussein 2) Aziz Yusof 3) Wan Ahmad Wan Omar.

Kalaulah mereka ini ada maruah dan harga diri saya pasti mereka sudah lama meletakkan jawatan lantaran pendedahan demi pendedahan dibuat oleh rakyat Malaysia tentang kepincangan dan penyelewengan serta kesilapan tidak sepatutnya yang dilakukan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

Mengapa mereka ini masih mahu duduk di kerusi empuk mengetuai kementerian dan Suruhanjaya yang menjadi harapan rakyat sedangkan segalanya telah terbukti berlaku kebobrokan dan penggadaian maruah dan keselamatan negara.

Rakyat Malaysia mahu mereka ini meletakkan jawatan serta merta sebelum mereka dimalukan dengan dilucutkan jawatan oleh pihak berwajib dan berkuasa. Selain itu rakyat Malaysia menuntut daftar pemilih dan pangkalan data Jabatan Pilihanraya digantung sementara supaya ianya boleh disiasat dan diperiksa serta diBERSIHkan.Kalah pilihanraya tiket untuk jadi MENTERI


Sesiapa hendak menjadi menteri di zaman pemerintahan Najib mestilah kalah pilihanraya sebab Najib merasakan orang yang kalah pilihanraya ialah orang yang kuat pengaruh dan hebat.

Sebab itulah Najib melantik orang-orang yang kalah pada PRU menjadi menteri. Paling baru beliau melantik Presiden MIC, G. Palanivel yang kalah di Parlimen Hulu Selangor pada PRU 12 dulu menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Manakala Koh Tsu Kon dan Shahrizat yang kalah juga pada PRU 2008 juga diberikan jawatan menteri.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang menang pilihanraya tidak pula dilantik ....

Selepas ini entah siapa pula akan dilantik menjadi menteri. Mungkin Presiden Perkasam, Ibrahim dan Mahaguru Silat Omar Din pula akan dilantik sebagai Menteri atau mungkin juga Jamaluddin Jarjis dilantik semula sebagai Menteri..........Cuma ada juga yang pucat gigi takut-takut digugurkan dari jawatan idaman orang Umno ini ................

Sehingga kini Malaysia sudah ada 30 orang menteri suatu bilangan yang tidak masuk akal. Malaysia hebat sehingga kadang-kadang kita kita pun keliru menteri yang ramai-ramai apa yang mereka buat, tanggungjawab kementerian masing-masing kita keliru kerana banyak sangat.

Inilah slogan untuk mengundi pada PRU 13 nanti


MARI MENGUNDI 
AYUH UNDI DONG (Indonesia)
Tayo'y bumoto (Tagalog)
 چلووٹو (Urdu)
আসুন ভোট (Bangladesh)
Hãy bỏ phiếu (Vietnam)
ચાલો માતાનો મત (Gujarati)
चलो वोट (Hindi)
ออกเสียงลงคะแนน (Thailand)


Idea asal : Kartun ZunarBN akan menang besar PRU 13?


BN diyakini akan menang besar pada Pilihanraya Umum akan datang seandainya semua pilihanraya umum diadakan selepas Pemilih yang didaftarkan pada suku kedua 2011 ( April - Jun)  disahkan. Ini kerana jika daftar pemilih itu diluluskan ditambah dengan pendaftaran pemilih selepas PRU 12 begitu banyak penyelewengan dan penipuan telah dibuat bagi memberikan kelebihan kepada BN. 

Memang tidak syak lagi BN akan menang besar dengan dakwaan dan alasan di bawah :-


1) Ratusan ribu warga asing didaftarkan sebagai pemilih ( Telah dibuktikan sejak akhir-akhir ini).
2) Puluhan ribu pengundi yang didaftarkan lebih dari dua tempat mengundi (Telah dibuktikan)
3) Pengundi Pos iaitu Tentera dan Polis didaftarkan juga sebagai pengundi awam.(Telah dibuktikan)
4) Ribuan pengundi yang meninggal dunia masih ada namanya dalam daftar pemilih, dan 'hantu-hantu' yang memegang kad pengenalan sah atas nama pengundi yang meninggal akan datang mengundi ( Telah lama berlaku)
5) Rasuah dan ugutan politik terhadap pengundi (Telah lama berlaku)
6) Monopoli media dan fitnah media yang bergentayangan tanpa rasa takut dan malu (Telah lama berlaku)

dan banyak faktor lain ................

10 August 2011

Melaka Maju 2010 : Rupa sebuah Pekan di negeri MAJU

Baru sekejap tadi melalui Pekan Batang Melaka yang sepi dan suram. Tidak terlintas di fikiran saya bahawa Pekan Batang ini terletak di dalam sebuah negeri yang mengaku dirinya negeri maju.

Kalau tuan-tuan berkesempatan sudilah kiranya melawat dan menziarahi pekan ini yang begitu 'maju' sesuai dengan lokasinya yang terletak dalam negeri paling 'maju' di Malaysia. Negeri di mana terletaknya Lapangan Terbang Antarabangsa yang kapalterbang pun tidak turun di sana, hanya sesuai untuk medan permainan layang-layang.

Di Pekan Batang Melaka juga ada sebuah stesyen keretapi yang rupanya masih macam zaman kolonial British,. Agaknya ini standard sebuah stesyen keretapi di negeri maju.

09 August 2011

Hakim jatuhkan keputusan kes polis tembak pemuda PAS di Batu Burok sebentar lagi

Setengah jam lg, mahkamah akan buat keputusan kes polis tembak pemuda pas di batu buruk. Doakan  


sumber FB Ust Azman Syafawi.

PR mesti berani lakukan anjakan paradigma

Politik baru yang didakwa diasaskan oleh Pakatan Rakyat PR melampaui sempadan perkauman, agama dan warna kulit. Ketiga-tiga parti utama PR iaitu PAS, PKR dan DAP sejak dari awal penubuhannya membuka keahliannya kepada apa juga bangsa di negara ini berbanding dengan Umno, MCA maupun MIC yang menghadkn keahlian kepada kaum mereka sahaja. Stail politik lama mereka sudah lapuk dan tidak mendapat sokongan rakyat.

Cuma sekarang ini rakyat mahu melihat perpaduan dalam PR benar-benar utuh atau tidak. Rakyat mahu melihat PR membuat lonjakan paradigma dalam berpolitik dengan tindaka-tindakan drastik yang tidak terfikir oleh kita suatu ketika dahulu tetapi jika diamalkan ianya akan menambahkan lagi sokongan dan dokongan rakyat kepada PR.

Satu saranan untuk kepimpinan PR. Buktikan bahawa PR bukan parti perkauman dengan meletakkan calon-calon Melayu dari PAS atau PKR bertanding di DUN atau Parlimen yang majoriti Cina yang berpotensi menang seperti Parlimen Bukit Bintang, Kota Melaka, Seputih, Bagan dan sebagainya, Begitu juga PAS dan PKR disarankan  menyerahkan kerusi yang majoriti Melayu yang berpotensi menang  kepada calon-calon Cina dari DAP seperti kerusi parlimen Bachok, Kubang Kerian, Pengkalan Chepa, Marang dan sebagainya.

Jika ini dapat dilakukan sudah tentu PR memberi peluang kepada perubahan minda politik rakyat secara total dengan mengenepikan terus sentimen perkauman sebaliknya memilih calon yang mendokongi parti yang berpolitik secara matang, telus dan professional.

Bayangkan jika pengundi Cina di Kota Melaka mengundi calon PAS yang bertanding di kawasan itu dengan mengenepikan calon MCA atau Gerakan dari bangsa Cina sendiri. Sudah tentu ini memberikan impak baru kepada landskap politik negara kita. Begitu juga jika pengundi Melayu di Pengkalan Chepa mengundi calon DAP dengan mengenepikan calon Umno yang jelas mewakili parti korup dan kotor.

Selain itu cadangan ini sudah tentu memberi peluang kepada parti-parti komponen PR untuk bertapak di sesebuah negeri yang sukar untuk dimenangi oleh parti-parti tertentu walaupun dengan satu kerusi. Misalnya jika PAS bertanding di kubu kuat DAP di Melaka Insya Allah PAS boleh menang dan PAS boleh mengatur tapak di Melaka. Begitu sebaliknya jika DAP bertanding di kubu kuat PAS di Kelantan dan Terengganu Insya Allah DAP menang dan parti itu boleh bertapak di negeri Pantai Timur tersebut.

Saranan ini jika menjadi kenyataan diyakini mampu mengubah landskap politik negara kita sekaligus menguburkan sistem politik lama Umno/BN yang bermazhabkan politik perkauman sempit.

Saya mencadangkan supaya perkara ini difikirkan secara serius oleh pimpinan tertinggi PR.

Sofi Wahab
Timbalan Pesuruhjaya 3 PAS Melaka
Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil

08 August 2011

A Samad Said bertanding pada PRU 13

Saya mencadangkan Sasterawan Negara (SN) Datuk A Samad Said bertanding pada PRU 13 nanti bagi menyedarkan rakyat bahawa semua lapiran masyarakat di negara ini mahukan perubahan dan tidak tahan lagi berada di bawah pemerintahan BN. 

A Samad Said dilihat sebagai ikon baru dalam politik rakyat Malaysia dan beliau mampu untuk memberikan impak besar kepada rakyat Malaysia. Dedikasi dan komitmen beliau kepada BERSIH 2.0 dilihat amat menakjubkan keraan beliau sedar hanya dengan pembaharuan sistem pilihanraya sesebuah negara yang adil, telus dan sejahtera dapat diujudkan. Bagaimana untuk kita membina sebuah negara yang begitu jika kerajaan yang menang bukannya pilihan rakyat sebenar tetapi ianya adalah pilihan daftar pemilih yang penuh kotor, ia adalah pilihan Pendatang Asing Tanpa Izin yang didaftarkan secara haram dan mengaibkan.

Dari itu alangkah baiknya jika Pak Samad bertanding bagi mewakili mana-mana parti bagi memberi peluang kepada rakyat memikirkan perjuangan Pak Samad.dalam mereformasikan sistem pilihanraya dan negara.


Semalam Pak Samad menegaskan, sudah tiba masa golongan muda melakukan “perubahan rejim” selepas 54 tahun negara ditadbir oleh Barisan Nasional (BN).
Sasterawan Negara ini menjadi perhatian di sebalik perhimpunan Bersih 2.0 baru-baru ini.
Bercakap pada pelancaran kempen Jom Baca Media Alternatif anjuran Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Samad, 76, berkata, perubahan tampuk pemerintahan negara boleh dilakukan golongan muda pada pilihan raya umum ke-13.
“Sudah tiba waktunya kita adakan ‘regime change’ (perubahan rejim), kita sudah memberi masa kepada orang yang memerintah sekarang ini 54 tahun,” katanya.
“Dan, kita sudah tidak harus lagi memberikannya lebih daripada itu.
“Banyak perkara boleh dilakukan anak muda antaranya ‘merubah’, maksudnya sudah tiba masa kita adakan ‘regime change’, ia mungkin terletak di tangan anak-anak muda,” katanya di hadapan kira-kira 60 orang termasuk mahasiswa.
Dalam ucapan perasmian di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur Selangor itu, Samad juga berkata, rakyat seharusnya bersikap matang dan tidak lagi memilih “golongan bangsawan” untuk memerintah negara.
Bagaimanapun kata seniman ini, persoalan itu harus ditanya kepada diri sendiri dan perubahan boleh dilakukan dalam pilihan raya umum ke-13.

Apa guna buat pilihanraya kalau ianya penuh dengan penipuan

Satu demi satu penipuan dan penyelewengan dikemukakan oleh Jentera Pilihanraya PAS. Dari kisah penggadaian maruah dan keselamatan negara dengan pemberian taraf kewarganegaraan dan hak mengundi sehinggalah kepada seorang mengundi mempunyai 2 nama di tempat mengundi berlainan. Semua ini membuktikan betapa dahsyat penipuan dan penyelewengan yang dilakukan oleh agensi terbabit dengan bersekongkol bersama BN.

Agensi ini sanggup diperkudakan oleh Umno/BN hanya kerana habuan kebendaan, pangkat dan kedudukan. Apa ertinya sebuah pilihanraya jika ianya tidak adil dan penuh dengan penipuan. Lebih baik batalkan sahaja pilihanraya dan isytiharkan BN menang 100%.

Sempena bulan puasa ini saya menasihatkan diri saya dan diri sesiapa juga supaya kembali insaf di atas segala kerja buat dan tindak tanduk kita. Semua kerja yang kita lakukan akan dipertanggungjawabkan oleh Allah S.W.T. Pada hari Hisab nanti kita tidak mampu untuk menipu dan mempertahankan diri di hadapan Allah.

Bayangkan betapa besar penipuan yang dilakukan di mana semua rakyat Malaysia ditipu. Bagaimana untuk mereka yang terbabit dengan penipuan untuk memohon maaf kepada rakyat yang sudah meninggal dunia........dari itu sesiapa yang terlibat dengan penipuan dan kerja jahat ini marilah sama-sama kita bertaubat kepada Allah dan kita bersihkan segala kekotoran dalam daftar pemilih dan sebagainya.

Ucapan Takziah untuk keluarga Allahyarham Mozaimi Mohamad

Saya mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Mozaimi Mohamad, Ketua Penolong Pengarah Pendidikan JAIM yang pulang ke rahmatullah malam tadi. 


Saya mengharapkan keluarga Allahyarham sabar dengan ketentuan Allah ini.


Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau dan ditempatkan bersama para anbia, syuhada dan solihin, Amin.


Sofi Wahab
Timbalan Pesuruhjaya 3 PAS Melaka
Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil

07 August 2011

Penjelasan Tuan Guru Presiden tentang Isu JAIS dan Gereja

PAS bukanlah sebuah parti yang mudah termakan dengan provokasi dan maklumat dari kaki lima. Namun PAS bertindak dengan lebih teliti dan cermat dalam apa juga isu khasnya yang melibatkan kepentingan dan kedaulatan Islam atas dasar inilah PAS akan bertemu dengan JAIS dan pihak Gereja bagi mendengar penjelasan mereka.

Akidah Islam bukan sesuatu yang boleh dipermainkan. Kita mempunyai undang-undang yang mesti dipatuhi. Walaupun ianya tidak 100 % selaras dengan Islam tetapi ianya sedikit sebanyak mampu untuk mempertahakan akidah Islam. PAS memang dari dahulu berusaha untuk mendaulatkan undang-undang Islam, namun ianya terhalang oleh kerana Umno sebagai tunggak kerajaan BN masih terus meminggirkan undang-undang Islam dan tidak mahu menyokong hasrat PAS untuk menegakkan hukum Islam.

Isu JAIS serbu gereja : Ternyata PAS jauh ke hadapan dan matang

Ternyata PAS adalah sebuah parti yang matang, terbuka, telus, adil dan tidak tergesa-gesa dalam sebarang keputusan yang hendak diambil.

Sekali lagi kepimpinan PAS menunjukkan sikap terpuji dengan bersedia bertemu dengan semua pihak yang terlibat dengan isu tersebut. Hari ini PAS mendengar sendiri penjelasan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dr Hassan Ali selepas PAS akan bertemu dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).


Tujuan perjumpaan tersebut ialah untuk mengetahui sendiri apa yang berlaku sewaktu serbuan kontroversi di majlis makan malam untuk mengutip dana, minggu ini.

Presiden PAS, Datuk Abdul Hadi Awang berkata parti itu akan menemui kedua-dua pihak yang terbabit dalam insiden tersebut untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

Bercakap dalam sidang akhbar di ibupejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini, beliau berkata, sebelum sebarang kesimpulan dibuat, mereka mesti adil dan mendengar penjelasan semua pihak yang berkenaan.

Inilah PAS sebuah Parti Islam yang terbuka, matang dan realistik tidak mudah terpengaruh dengan fitnah, serangan psikologi dan sebagainya. PAS mahu menyiasatnya sendiri sebelum mengambil sebarang ketetapan.PAS tidak melatah dan terpengaruh dengan provokasi dan serangan politik sempit Umno yang sentiasa ingin menangguk di air keroh. Kita tidak tahu samada isu ini dirancang secara khusus oleh pihak-pihak tertentu yang untuk kepentingan politik sempit mereka. Oleh sebab itulah PAS mahu menyiasatnya dengan teliti.

Pecat Pegawai tertinggi JPN dan SPR, tukar orang lain

Sebagai seorang rakyat Malaysia yang prihatin dan sedar akan kedaulatan dan keselamatan negara menggesa kerajaan memecat Pegawai tertinggi SPR dan JPN serta merta sebelum negara tergadai dan keselamatan negara lebih terancam lantaran kebiadapan mereka memperdagangkan hak kewarganegara dan hak mengundi.

Mengapa sampai begitu sekali mereka sanggup lakukan hanya semata-mata kerana takut kalah pada PRU 13 nanti. 

Tidakkah memberikan taraf warganegara dan hak mengundi kepada PATI akan menyebabkan :-

1) Hak warganegara asal akan terjejas kerana terpaksa berkongsi dengan PATI
2) Hak melantik kerajaan terjejas kerana undi PATI juga besar jumlahnya.
3) Hak istimewa rakyat Malaysia asal terpaksa dikongsi bersama dengan orang yang tidak berhak iaitu PATI
4) Keselamatan negara boleh digadai bila-bila masa kerana sesuatu tujuan dengan memberikan kewarganegaraan bila-bila masa diperlukan
5) Hak warganegara dan hak mengundi menjadi bahan dagangan dan mainan bila-bila ia boleh digadaikan

Sehubungan dengan itu juga saya menggesa pihak berkuasa supaya menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kes hingga ke akar umbi. Jangan hanya menyiasat pegawai-pegawai kerajaan sahaja malah pimpinan Umno/BN juga mesti disiasat kerana merekalah yang didakwa menjadi dalang kepada kegiatan ini bagi menjaga kuasa mereka.

Jika kerajaan BN gagal menjalankan tanggungjawab diatas sebagai rakyat Malaysia, hamba menjunjung kasih taat setia kepada Raja dan Negara, merayu Baginda Yang Dipertua Agong dapat mengambil tindakan yang sesuai keatas pengkhianat negara kita yang sanggup menjadikan hak kewarganegaraan dan hak mengundi sebagai barang gadaian demi kepentingan peribadi mereka sendiri.

Isu JAIS serbu Gereja : Umno/BN, Pusat Zakat dan Utusan Meloya sila jawab persoalan di bawah?


Di bawah ini adalah persoalan yang dilontarkan oleh Dr Asri Zainul Abidin terhadap tindakan JAIS menyerbu sebuah gereja yang menganjurkan program makan malam yang dihadiri juga oleh Umat Islam. Saya mengharapkan persoalan yang diajukan oleh bekas Mufti Perlis ini dijawab oleh pihak yang berkenaan. Soalannya ialah :-

1. Ke mana perginya wang zakat kita? Ratusan juta hasil kutipan yang diumumkan saban tahun, apakah tidak mampu untuk membantu fakir miskin ini keluar dari kesusahan mereka sehingga tidak perlu meminta 'sedekah' kepada orang lain?

2. Mengapa kerenah biokrasi begitu tinggi untuk fakir miskin mendapatkan bantuan zakat? Semua orang yang pernah berurusan dengan hal ini, akan ada pengalaman mereka sendiri.
Untuk mendapatkan RM100-200 pun, begitu banyak kerenahnya. Sedangkan pejabat zakat kelihatan mewah, gaji pegawai dan bos begitu tinggi dan peralatan urusan juga begitu canggih.
Apakah belanja yang tinggi itu hanya untuk urusan mencari pembayar, tetapi tiada kesungguhan yang memadai untuk mencari penerima yang layak?

3. Tujuan zakat antaranya untuk mendekatkan hati manusia dengan Islam. Sebab itu, ada hak untuk golongan muallaf. Bagaimanakah mungkin pengurusan zakat gagal melakukan hal ini, sehingga yang sudah Muslim ingin meninggalkan Islam kerana gagal mendapat bantuan dari umat Islam khususnya zakat?!

4. Bukan sesuatu yang haram untuk seseorang Muslim menerima bantuan daripada bukan Muslim. Apatah lagi, jika mereka dalam kesusahan yang amat.
Tindakan mereka menerima bantuan tidak boleh dipersalahkan, sebaliknya perbuatan pihak muslim yang sepatutnya memberi bantuan kepada mereka tetapi tidak melakukannya itulah yang patut disalahkan.

5. Jika dibincangkan di sudut bantuan, pada asasnya, kita tidak boleh menyalahkan orang lain kerana memberikan bantuan. Adalah menjadi hak setiap untuk memberikan bantuan kepada sesiapa yang mereka mahu.
Selagi mengikut peraturan dan undang-undang, seseorang boleh memberikan bantuan kepada sesiapa sahaja tanpa terbatas dengan agama atau bangsa.
Janganlah jika kita gagal membantu – sedangkan kita mampu - kita menyalahkan orang lain yang membantu.

6. Setiap orang akan terpengaruh dengan pihak yang berbuat baik kepadanya. Itu fitrah manusia. Jika dia lemah iman, mungkin agamanya juga diserahkan.

Sumber : Tulisan Dr Asri dalam Malaysiakini.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter