21 June 2014

AIR TERCEMAR : SAMB DIDESAK BERI PENJELASAN

Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka memandang berat tentang permasalahan air yang tercemar di Daerah Jasin terutama di Sungai Rambai hingga ke Serkam.
Kami di beritahu masalah ini sudah hampir berlarutan hampir dua minggu tetapi pada dua hari lepas keadaan ini semakin buruk. Saya mendapat maklumat bahawa ada penduduk sudah membuat aduan kepada YB-YB tetapi malangnya tiada perubahan yang berlaku dan tiada tindakan yang sewajarnya di ambil oleh wakil rakyat dan pihak SAMB.
Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka mendesak pihak SAMB perlu memberitahu apa yang berlaku. Sekiranya ada pencemaran di loji penapis air SAMB perlu mengambil langkah yang sewajarnya kerana ianya melibatkan kesihatan dan nyawa manusia. Tindakan seperti notis pemberitahuan dan menutup loji penapis merupakan satu langkah yang perlu jika sekiranya ada masalah air bekalan yang tercemar. Di sini saya lampirkan dua gambar dari penduduk yang menunjukan bahawa bekalan air yang di dapati tercemar. Gambar pertama menunjukkan kertas PH menyatakan nilai kualiti air kepada bacaan asid dan gambar kedua air teh tarik yang di buat menjadi berkeladak berbeza dengan keadaan biasa.
DPPNM berharap Kerajaan Negeri mengambil tindakan segera dalam isu ini. Jangan apabila sudah berlaku sesuatu yang besar baru ingin ambil tindakan.

Jauhar Muhammad Dawi
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka

BERKATA BENAR WALAUPUN PAHIT - SULTAN PERAK

Sultan Perak bertitah Dewan Negara Perak mesti memberi sebaik-baik nasihat dan panduan serta sentiasa menyampaikan kepada baginda perkara yang benar walaupun ia pahit untuk dinyatakan.
Baginda bertitah setiap kebenaran wajib dipersembahkan kepada baginda tanpa sebarang rahsia.
“Jauhkan beta daripada cerita-cerita penglipur lara hingga mendorong beta untuk berkhayalan, lena dengan mimpi indah, sedangkan realiti yang berlaku dalam kalangan rakyat dan di dalam negeri sangat berlainan dengan apa yang diceritakan.
“Semoga anggota Dewan Negara akan membantu beta dengan segala keikhlasan dan kejujuran agar beta dapat menyempurnakan amanah dan tanggungjawab dengan adil lagi saksama,” titah baginda pada Mesyuarat Dewan Negara Perak ke-159 di Istana Iskandariah di sini, Jumaat.
Ia adalah Mesyuarat Dewan Negara yang pertama dipengerusikan baginda selepas bergelar Sultan.
Sultan Nazrin bertitah sumpah jawatan yang baginda zahirkan ketika dilantik sebagai Sultan adalah ikrar perjanjian baginda dengan Allah dan ia adalah amanah dan tanggungjawab yang berat.
Baginda bertitah ketika mesyuarat Dewan Negara Perak ke-150 pada 6 Mac 2012, mesyuarat terakhir yang dipengerusikan ayahanda baginda Sultan Azlan Shah, almarhum bertitah institusi raja akan kekal relevan jika terus mendapat penghormatan rakyat.
Sultan Nazrin bertitah almarhum telah meninggalkan legasi pemerintahan yang wajib dijadikan rujukan.
Baginda bertitah kata-kata peringatan yang dizahirkan ayahanda baginda semasa dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah oleh Universiti Sains Malaysia pada 28 Jun 1980 akan dijadikan pedoman.
Almarhum yang ketika itu masih seorang hakim yang dikenali sebagai Tan Sri Azlan Shah dalam ucapannya berkata: “…sejarah telah menunjukkan bahawa takhta yang dialihkan dari istana ke muzium sejarah adalah hasil daripada salah nasihat yang diberi oleh penasihat istana yang tidak bertanggung jawab kepada rakyat.
“Sebenarnya, penasihat istana ini adalah terdiri daripada mereka yang mencari keuntungan jangka pendek bagi kepentingan diri mereka sendiri tanpa memikirkan kepentingan rakyat dan negara.
“Apabila keadaan ini berlaku, maka lambat laun rakyat akan memberontak dan takhta akan tergugat. Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis rahsia atau pegawai istana digaji untuk melindungi dan menjaga takhta, namun tidak satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata.
“Jika kehendak rakyat jelata itu dimakbulkan Allah, maka berpindahlah takhta dari istana ke muzium seni dan budaya”.
Sultan Nazrin bertitah, almarhum telah memenuhi peranan seorang Raja Pemerintah yang berpegang teguh kepada konsep Raja Berperlembagaan.
“Almarhum telah melakarkan imej Raja Pemerintah yang disegani dan menyuntik kedaulatan takhta yang dihormati,” titah baginda.
Baginda bertitah daulat seseorang Raja Pemerintah itu akan ditentukan oleh kebijaksanaan dan kearifan serta keadilan dan kesaksamaan pemerintahan baginda.
“Pemerintah yang bijak dan arif, adil dan saksama, akan dilimpahkan rahmat Ilahi, negerinya makmur dengan pelbagai rezeki, dan Raja berupaya memberi payung naungan membolehkan rakyat hidup dalam rukun, damai, harmoni lagi sejahtera,” titah baginda.
-mStar

20 June 2014

NEGARA SEKULAR BUKAN, NEGARA ISLAM PUN BUKAN ......MALAYSIA BOLEH

Malaysia bukan Negara Islam dan juga bukan Negara Sekular. Jadi kalau begitu Malaysia negara apa..........Malaysia negara serba boleh. MALAYSIA BOLEH ........setuju atau tidak?


Dewan Ulama PAS Pusat menyifatkan Malaysia adalah "negara umat Islam" kerana kuasa majoritinya diperintah orang Islam, sementara pelaksanaan Islam belum terpakai sepenuh di negara ini.

Dalam kenyataan medianya, Ketua Penerangannya Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali berkata Malaysia juga tidak boleh ditafsirkan sebagai negara sekular sepenuhnya.

Ini kerana, katanya, terdapat peruntukan Islam sebagai agama Persekutuan mengikut Perkara 121 dan di peringkat negeri melalui Mahkamah Syariah yang membuka jalan kepada pelaksanaan Islam.

"Justeru, isunya ialah bukan status negara sama ada Islam atau Sekular tetapi ialah usaha untuk memberi makna bagi Islam yang lengkap dan syumul bagi peruntukan perlembagaan Islam sebagai agama Persekutuan.

"Ia menjadi kewajipan seluruh umat Islam sama ada yang telah berada di puncak kuasa atau sebagai rakyat yang mengundi memilih orang yang berkuasa untuk memberi makna yang signifikan untuk Islam di Malaysia," katanya.

Beliau mengulas perdebatan mengenai status Malaysia sebagai negara Islam atau sekular yang dicetuskan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom baru-baru ini.

Gambar sekadar hiasan

GERUN !!! : 6 KES ROGOL SEHARI, 1 KES BUNUH SEHARI

DARI PARLIMEN 

Indeks Jenayah Negara (Sehingga April 2014)

1) Kes Bunuh : 10 kes bunuh seminggu
2) Kes Rogol : 45 kes bunuh seminggu
3) Samun Berkawan Bersenjata : 2 kes seminggu
4) Samun Berkawan Tanpa Senjata : 300 kes seminggu
5) Samun Bersenjata Api : 1 kes seminggu
6) Samun Tanpa Senjata Api : 68 kes seminggu
7) Mencenderakan : 110 kes seminggu
8) Curi : 409 kes seminggu
9) Curi Motokar : 257 kes seminggu
10) Curi Motorsikal : 858 kes seminggu
11) Curi Van/ lori/jentera berat : 76 kes seminggu
12) Curi Ragut : 57 kes seminggu
13) Romapakan Pecah Rumah : 405 kes seminggu

KES JENAYAH
15 Kes Setiap Jam
368 Kes Setiap Hari
2594 Kes Setiap Minggu
11 023 Kes Setiap Bulan

- SITI ZAILAH MOHD YUSOFF, MP RANTAU PANJANG

Amankah hidup anda? Terjaminkah keselamatan anda? Harapkah anda pada undang-undang ciptaan manusia untuk menjaga manusia?

AYUH kembali kepada undang-undang Allah, JOM Support Islamic Law Kelantan

TUAN RUMAH MUSABAQAH .......DAN TUAN RUMAH RATU CANTIK

Tuan rumah Musabaqah ....habis musabaqah jadi Tuan Rumah Ratu Cantik .....

MALAYSIA BOLEH!!!!!

SEORANG LAGI PEJUANG KENTAL MENINGGALKAN KITA

Al-Fatihah... Telah kembali ke Rahmatullah Ayahanda Ahmad Suji Che Nik di Hospital Sik sebentar tadi.... Moga amalannya diterima sebagai jihad dan dihimpunkan dia bersama para siddiqin, syuhada' dan solehiin ... Hilanglah sebutir lagi permata perjuangan .....

Seorang pejuang kental. Moga semua amalan Allahyarham diterima Allah S.W.T

SAMA-SAMA ELAK TERSALAH SOKONG


19 June 2014

ISMA DAN PERKASA MANA KAMU .....DI SAAT RUMAH RAKYAT MELAYU DIROBOHKAN!!!!!!


Lajnah Tanah PAS Pusat Pusat telah pun panjangkan jemputan kepasa ISMA dan PERKASA untuk sesama turun padang dan demo di Dataran DBKL Isnin ini ...Kita tengok dan lihat samada depa turun padang atau tidak untuk pertahankan hak Melayu di Kg Chubadak atau selama ini hanya retorik

Pengarah JUHAM PAS PAHANG

TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ SEMAKIN SIHAT


Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang kurang sihat sekarang ini semakin sembuh dan kelihatan semakin ceria.

18 June 2014

RUMAH PANDA JUTAAN RINGGIT RUMAH RAKYAT ????


TIAP-TIAP HARI DIHIDANGKAN DENGAN CERITA ANAK HILANG


TERIMAKASIH KERANA RANAPKAN RUMAH RAKYAT

Blog ini mengucapkan terima kasih kepada kerajaan khususnya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur kerana tanpa belas kasihan meranapkan rumah rakyat walaupun Ramadhan bakal menjelang tidak lama lagi. 

Inilah contoh pihak berkuasa yang 'berhati perut' dan mendahulukan rakyat. Moga kalian terus megah dan bongkak dengan sedikit kuasa yang ada. Tetapi ingat kuasa itu tidak kekal selama-lamanya. Satu hari ini kita semua akan mati.

Media melaporkan bahawa Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Phesal Talib berkata kesemua "rumah haram" penduduk Kampung Chubadak Tambahan akan dirobohkan walau penduduk memfailkan injuksi di Mahkamah Tinggi.

Katanya, tindakan itu diteruskan kerana penduduk di kawasan itu sudah menetap "secara haram” sejak lebih 20 tahun lalu.

“Ya, kerja-kerja perobohan akan diteruskan kerana mahkamah sudah tetapkan (sebelum ini).

Penduduk berkenaan memohon injuksi tersebut pada 12 Jun lalu di Mahkamah Tinggi.

Mahkamah seterusnya membenarkan injunksi tersebut berkuatkuasa selama 14 hari, sehingga 26 Jun.

“Itu mereka yang failkan, (tapi) kita tetap teruskan perobohan,” katanya lagi.

Ahmad Phesal ditemui pemberita ketika lawatannya bersama media sempena pameran Greater KL dengan Invest KL di ibu negara hari ini.

Ahmad Phesal turut menepis dakwaan bahawa pampasan berjumlah RM7,000 terlalu sedikit manakala penempatan baru di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Bukit Jalil pula terlalu kecil.

'Apa yang tak munasabah?'

“Apa yang tidak munasabah? Mereka tinggal di sana secara haram. Kita pindahkan mereka di rumah PPRT daripada mereka terus tinggal secara haram di situ," katanya.

Ditanya mengenai dakwaan bahawa pemasangan bekalan elektrik dan air akan ditanggung oleh penduduk yang dipindahkan, Ahmad Phesal menganggap hal itu bukan satu masalah.

“Perkara itu bukan satu masalah, kita berikan wang pindah rumah sebanyak RM 1,000 setiap keluarga. Tetapi soal pampasan saya RM7,000 itu saya tak tahu. Itu (urusan) pemaju,” katanya.

Ditanya mengenai rundingan antara DBKL, pemaju dan penduduk mengenai pampasan, beliau menegaskan bahawa DBKL tidak terlibat dengan rundingan mengenainya kerana melibatkan antara pihak pemaju dan penduduk sahaja.

Minggu lalu, DBKL merobohkan dua buah rumah penduduk sementara enam lagi telah dikenalpasti tetapi gagal dirobohkan kerana bantahan keras penduduk setempat. Sementara kes bagi 58 penduduk kampung lagi kini dalam prosiding di Mahkamah Rayuan.

Penduduk diminta untuk memberi laluan untuk pembangunan kepada DBKL, Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan dan pemaju Sentul Murni Sdn Bhd.

Pembangunan yang akan dijalankan di kampung itu berkait dengan rancangan tahun 2006 untuk membangunkan bekas tanah rezab Melayu itu kepada satu kawasan perbandaran.

~ Mkini.

BERSEDIAKAH KITA MENGHADAPI RAMADHAN?

1) Berdoalah agar Allah swt. Memberikan kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dalam keadaan sihat wal afiat. Dengan keadaan sihat, kita dapat melaksanakan ibadah secara maksima di bulan itu, baik puasa, solat, tilawah, dan zikir. Dari Anas bin Malik r.a. berkata, bahwa Rasulullah saw. apabila masuk bulan Rejab selalu berdoa, “Allahuma bariklana fii rajab wa sya’ban, wa balighna ramadan.” Ertinya, ya Allah, berkahilah kami pada bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikan kami ke bulan Ramadhan. (HR. Ahmad dan Tabrani)
Para salafush-soleh selalu memohon kepada Allah agar diberikan kurnia bulan Ramadhan dan berdoa agar Allah menerima amal mereka. Bila telah masuk awal Ramadhan, mereka berdoa kepada Allah, “Allahu akbar, allahuma ahillahu alaina bil amni wal iman was salamah wal islam wat taufik lima tuhibbuhu wa tardha.” Ertinya, ya Allah, kurniakan kepada kami pada bulan ini keamanan, keimanan, keselamatan, dan keislaman dan berikan kepada kami taufik agar mampu melakukan amalan yang Engkau cintai dan redhai.
2) Bersyukurlah dan pujian kepada Allah atas kurnia Ramadhan yang kembali diberikan kepada kita. Al-Imam Nawawi dalam kitab Adzkar-nya berkata, “Dianjurkan bagi setiap orang yang mendapatkan kebaikan dan diangkat dari dirinya keburukan untuk bersujud kepada Allah sebagai tanda syukur dan memuji Allah dengan pujian yang sesuai dengan keagungannya.” Dan di antara nikmat terbesar yang diberikan Allah kepada seorang hamba adalah ketika dia diberikan kemampuan untuk melakukan ibadah dan ketaatan. Maka, ketika Ramadhan telah tiba dan kita dalam keadaan sihat wal afiat, kita harus bersyukur dengan memuji Allah sebagai bentuk syukur.
3) Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. selalu memberikan kabar gembira kepada para shahabat setiap kali datang bulan Ramadhan, “Telah datang kepada kalian bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah. Allah telah mewajibkan kepada kalian untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka.” (HR. Ahmad).
Salafush-soleh sangat memperhatikan bulan Ramadhan. Mereka sangat gembira dengan kedatangannya. Tidak ada kegembiraan yang paling besar selain kedatangan bulan Ramadhan karena bulan itu bulan penuh kebaikan dan turunnya rahmat.
4) Rancanglah agenda kegiatan untuk mendapatkan manfaat sebesar mungkin dari bulan Ramadhan. Ramadhan sangat singkat. Kerana itu, isi setiap detiknya dengan amalan yang berharga, yang dapat membersihkan diri, dan mendekatkan diri kepada Allah.
5) Bertekadlah mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan. Barangsiapa Jujur kepada Allah, maka Allah akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahkannya melaksanakan perkara-perkara kebaikan. “Tetapi jikalau mereka benar terhadap Allah, nescaya yang demikian itu lebih baik bagi mereka.” [Q.S. Muhamad (47): 21]
6) Pelajarilah hukum-hukum semua amalan ibadah di bulan Ramadhan. Wajib bagi setiap mukmin beribadah dengan dilandasi ilmu. Kita wajib mengetahui ilmu dan hukum berpuasa sebelum Ramadhan datang agar puasa kita benar dan diterima oleh Allah. “Tanyakanlah kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui,” begitu kata Allah di Al-Qur’an surah Al-Anbiyaa’ ayat 7.
7) Sambut Ramadhan dengan tekad meninggalkan dosa dan tabiat buruk. Bertaubatlah secara benar dari segala dosa dan kesalahan. Ramadhan adalah bulan taubat. “Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman, supaya kamu beruntung.” [Q.S. An-Nur (24): 31]
8) Siapkan jiwa dan ruhiyah kita dengan bacaan yang mendukung proses tadzkiyatun-nafs. Hadiri majlis ilmu yang membahas tentang keutamaan, hukum, dan hikmah puasa. Sehingga secara mental kita siap untuk melaksanakan ketaatan pada bulan Ramadhan.
9) Siapkan diri untuk berdakwah di bulan Ramadhan dengan membuat catatan kecil untuk kultum tarawih serta ba’da sholat subuh dan zhuhur, memberikan buku saku atau lebaran yang berisi nasihat dan keutamaan puasa.
10) Sambutlah Ramadhan dengan membuka lembaran baru yang bersih. Kepada Allah, dengan taubatan nashuha. Kepada Rasulullah saw., dengan melanjutkan risalah dakwahnya dan menjalankan sunnah-sunnahnya. Kepada orang tua, istri,anak, dan kaum kerabat, dengan mempererat hubungan silaturrahim. Kepada masyarakat, dengan menjadi orang yang paling bermanfaat bagi mereka. Sebab, manusia yang paling baik adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain.

~ TOKUBAN

16 June 2014

BAZAR RAMADHAN : SEWA PULUHAN RIBU NAK BANTU MELAYU?

Riuh pasal sewa bazar Ramadhan di Melaka yang kosnya sehingga puluhan ribu. Macam-macam dakwaan yang dilemparkan oleh pelbagai pihak disertakan sekali dengan bukti-bukti yang boleh dipercayai. Malah pihak berkuasa sendiri membuat kenyataan yang mengakui perkara ini.

Cuma blog ini ingin bertanya beberapa soalan :

  • apakah jumlah sewaan yang sebanyak itu dikenakan bagi membantu peniaga-peniaga Melayu?
  • rakyat menanti jawapan dari Ketua Menteri tentang kouta-kouta tertentu yang diberikan kepada orang-orang tertentu?
Kami tunggu jawapan mu!!!!

Di bawah antara keluhan rakyat :


Saya terpanggil untuk berkongsi pengalaman ketika melawat Tapak Bazar Ramadan Taman Cempaka, Melaka baru-baru ini. Apabila mendengar Bazar Ramadan Taman Cempaka, sudah tentu gah di kalangan orang Melaka. Inilah tempat yang paling sibuk di waktu malam selepas berbuka puasa, dengan kesesakan lalu lintasnya yang sangat 'menghiris hati dan jantung' sesiapa pun.

Ini ditambah dengan kawalan lalu lintas di Taman Cempaka oleh anggota SRS yang sombong. "Di sini tak boleh parking di situ tak boleh parking". Jadi di mana yang boleh letak kenderaan?

Itu satu perkara yang saban tahun diketahui umum jika manusia terlalu ramai di satu-satu tempat. Tetapi apa yang sangat mendukacitakan saya ialah 'harga yang tidak munasabah' di kalangan peniaga-peniaga Kemboja yang tidak mesra pelanggan.

Mereka ini berniaga di kedai-kedai tetap di bangunan sedia ada di Taman Cempaka. Mereka mengambil kesempatan dengan menaikkan harga yang terlalu mahal. Contohnya sepasang baju Melayu berharga RM139 sepasang, sedangkan di kedai yang dimiliki oleh bangsa bukan Melayu harganya cuma RM69 atau paling mahal RM89 sepasang.

Kita sedia maklum, peniaga Kemboja terkenal dengan perniagaan kain baju sejak 30 tahun dahulu. Malah saya masih ingat sewaktu saya kecil, peniaga-peniaga yang layak kita panggil nenek atau makcik membawa baju-baju atau kain mereka di atas kepala. Dengan rasa kasihan atas kesusahan mereka, kita pun membeli sehelai dua dengan cara berhutang.

Setelah 'pihak ini' maju dan mampu memiliki 'PR' (Permanent Resident) dan layak serta mampu menyewa kedai-kedai atau gedung perniagaan, mereka 'mengganyang semula' pelanggan (mungkin kesat perkataan ini tapi itulah kenyataan).

Saya rasa pembaca pun sedia maklum. Peniaga Kemboja memonopoli 98 peratus perniagaan kain baju Melayu di Taman Cempaka, Bandar Melaka, KB Mall di Muar dan merata tempat lagi di Semenanjung Malaysia.
Mengapa kita harus 'memberi muka' sangat kepada mereka sedangkan mereka datang ke negara kita yang tercinta ini atas dasar kasihan. Inilah kesan yang kita nampak atas dasar kasihan kita di masa lalu. Memang benar kerajaan kita terlalu baik tetapi kita harus ingat sampai bila peniaga-peniaga Melayu (Bumiputra) dapat bertahan dengan kerenah mereka?

Peniaga Kemboja memonopoli bidang ini tanpa belas kasihan kepada pelanggan-pelanggan Melayu, terutamanya yang kurang berada. Dengan muka yang masam dan serius mereka berniaga dan akhir sekali proses jual beli mereka mengatakan 'harga boleh kurang kalau nak'. Cuba fikirkan bagaimana harga nak kurang jika 'mereka' telah 'mark up' harga dua kali ganda? Mereka mengaut keuntungan berlipat kali ganda. Jangan terperanjat kalau saya katakan di sini 'mereka' hidup kaya dan mampu memandu BMW dan Mercedes Benz.

Kita tidak marah mereka berniaga dan kaya raya tapi mereka jangan lupa diri dan ingat siapa yang tolong mereka yang satu masa dulu 'menjaja' baju ke hulu ke hilir. Harap pihak berkuasa memantau perkara ini kerana mereka memonopoli semua premis perniagaan baju Melayu sedangkan 'taukeh' atau persatuan mereka yang sama mengawal segala urusan.

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter