30 October 2009

AYUH BANGKIT SEDARKAH RAKYAT

Ayuh semua pencinta Islam dan keadilan, mari kita bangkit untuk sedarkah rakyat yang sedang dilalaikan oleh BN dengan budaya hedonisme dan madiyah (kebendaan).

Mari kita bebaskan rakyat dari belenggu kezaliman dan penindasan BN yang bermaharajalela mengumpul kekayaan dan kebendaan di dunia di kalangan mereka.

Rakyat mesti disedarkan segera supaya BN tidak terus menekan dan mengkeldaikan kita semua.

Oleh itu kita semua sebagai pejuang Islam dan rakyat mesti peka, sensitif, cekal, tabah dan bijak mencari peluang dan ruang untuk berdakwah kepada rakyat.

Ayuh .......!!!!!!!!!!!!!!!

MENGAPA MASIH SAYANGKAN AKTA ZALIM ISA?

Semua orang tahu mengapa BN bermatian-matian mempertahankan akta drakonian ISA. Sebabnya tidak lain tidak bukan adalah kerana kepentingan pihak tertentu dalam mempertahankan kuasa yang ada pada mereka.

Walaupun seluruh dunia mengatakan ISA zalim tetapi BN masih sayang dan mendewa-dewakan ISA.

Bukan susah sangat untuk membuang atau meminda ISA. Yang penting :-

1) Jangan tahan 'pesalah' tanpa bicara
2) Beri peluang mereka membela diri
3) Jangan tahan pesalah berdasarkan kepentingan politik BN.(Tahanan politik)
4) Beri peluang kepada mereka bertemu peguam dan keluarga sebaik sahaja ditahan dan semasa tahanan reman.
5) Jangan panjangkan tempoh tahanan tanpa dibicarakan-mesti ada kesalahan baru yang perlu dibuktikan bagi memanjangkan tahanan dan sebagainya.

TRAGEDI JAMBATAN : DAH TERHANTUK BARU TERNGADAH

Sudah terhantuk baru terngadah (betul ke ejaan tu?). Begitulah tradisi dan budaya di Malaysia. Bila sesuatu tragedi sudah berlaku barulah ada pihak berwajib menjalankan kajian bersungguh-sungguh mengapa tragedi tersebut berlaku. Sedangkan sebelum itu ketika membuat pemeriksaan dan 'approval' kepada sesuatu binaan sedikitpun mereka tidak endahkan spesifikasi dan keselamatan pengguna.
Inilah juga yang berlaku kepada jambatan gantung menghubungkan Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang dengan kawasan perkhemahan.
Apakah sebelum ini tidak ada pihak yang melakukan pemeriksaan?
Apakah sebelum ini Jabatan Pelajaran tidak bimbang dengan keselamatan pengguan jambatan itu?
Semalam barulah terhegeh-hegeh pihak berkenaan hendak melakukan siasatan setelah 3 nyawa melayang. Siapa yang harus dipersalahkan?

Adakah murid-murid yang berlari dan menggoyangkan jambatan itu bersalah?
Bila sudah berlaku tragedi masing-masing menuding jari menuduh antara satu sama lain. Namun mereka yang terbabit masih tidak mahu bertanggungjawab.
Media hari ini melaporkan bahawa kontraktor jambatan gantung yang runtuh di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan, Kuala Dipang, Kampar, Isnin lalu, akan dipanggil menghadap Jawatankuasa Siasatan dalam tempoh terdekat.

Pengarah Pelajaran negeri, Mohd. Radzi Abd. Jabar bagaimanapun berkata, pihaknya masih cuba mendapatkan maklumat lanjut mengenai kontraktor terbabit yang difahamkan bukan beribu pejabat di Perak.

''Saya difahamkan kontraktor yang membina jambatan itu bukan dari negeri ini dan kos bagi pembinaan jambatan itu juga masih belum diperoleh,'' katanya ketika dihubungi oleh Utusan Malaysia di Ipoh semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai siasatan terhadap syarikat yang terbabit dalam pembinaan jambatan gantung runtuh di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan, Kuala Dipang di Kampar, Isnin lalu.

JANGAN BAZIRKAN MASA BINCANG MASALAH 'DALAMAN'

Saya mengharapkan seluruh ahli dan penyokong PAS tidak membazirkan membincangkan masalah dalaman parti sedangkan masalah itu sebenarnya masalah tersebut sangat kecil dan tidak perlu dibincangkan lagi.

Biar ianya diuruskan pimpinan tertinggi. Kita diperingkat bawah mesti melipatgandakan usaha memenangi hati rakyat dan menjuarai isu rakyat.

Masalah 'dalaman' tersebut sebenarnya hanyalah mainan musuh sehingga semua orang menyangka ianya terlalu besar dan kronik, sedangkan ianya hanyalah perkara biasa sahaja.

Oleh itu mari sama-sama kita satukan hati dan gerakerja kita untuk mendaulatkan Islam dan menegakkan keadilan di dalam negara kita.

Pilihanraya umum sudah tidak berapa lama lagi. Kita mesti bergerak dari sekarang!!!!!!!!!

29 October 2009

MESYUARAT PAS PUSAT: KEPUTUSAN TERBAIK

Saya mendoakan keputusan mesyuarat khas PAS Pusat malam tadi adalah terbaik demi masa depan Islam dan keadilan di negara kita.

Terbukti pimpinan PAS matang dan berjaya menyelesaikan segala pertikaian dengan baik.

Keputusan untuk menyiasat samada PAS Selangor bersalah atau tidak juga merupakan suatu keputusan yang baik. Tidak apa yang hendak disorokkan kerana semuanya untuk kepentingan Islam dan keadilan.

Saya yakin Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man yang akan mengepalai jawatankuasa disiplin menyiasat kes tersebut berupaya untuk menggalasnya.

Semua pihak diminta bertenang dan menerima keputusan tersebut dengan hati terbuka. Namun begitu musuh-musuh PAS terus melancarkan serangan psikologi dan gerak saraf dengan menghantar SMS bahawa pimpinan PAS bacul, penakut dan mandom kerana tidak mengambil tindakan ke atas pemimpin yang dikatakan bermasalah.

Bagi kumpulan ini adalah musuh yang ingin melihat perpaduan di dalam PAS dan PR berkecai. Mereka melancarkan serangan ini bagi mengharu birukan pemikiran ahli dan penyokong PAS serta rakyat terbanyak.

Saya harap semua kita berhati-hati dan menilai semua berita. Apa penting pastikan berita itu dari sumber yang sahih dari mulut pimpinan PAS dan lidah rasmi PAS.

28 October 2009

KOMEN MENGGUNAKAN NAMA SAYA

Saya dengan ini memaklumkan bahawa sebarang komen kepada posting di dalam blog ini yang menggunakan nama saya (SOFI WAHAB) adalah dibuat oleh tetamu yang tidak bertanggungjawab.

Saya tidak akan menulis di ruangan komen tersebut mulai dari saat ini.
Jadi sebaran komen diruangan tersebut adalah dibuat oleh orang yang tidak bertanggungjawab
Saya sedang mempertimbangkan untuk menutup ruangan komen tersebut. HARAP MAKLUM

ISU MEMALI : HATI SAYA BENAR-BENAR TERSENTUH

Hati saya benar-benar tersentuh apabila membaca tuduhan akhbar Kosmo yang mengaitkan As-Syahid Ibrahim Libya dan sahabat-sahabatnya sebagai pengamal ajaran sesat.

Sanggup akhbar itu membuka kembali kisah tragis pembunuhan kejam penguasa zalim terhadap rakyatnya. Malah rakyat yang tidak berdosa itu pula dituduh sebagai pengamal ajaran sesat sedangkan As Syahid yang meninggal dunia itu ialah seorang ulama lulusan Libya yang diiktiraf ilmunya.

Mengapa begitu bebal penulis dan editornya membuat tuduhan tanpa usul periksa sedangkan peristiwa sudah lama berlaku dan semua orang tahu ustaz Ibrahim dan murid-muridnya tidak bersalah.

Tidakkah adakah perasaan kasihan dan simpati kepada balu ustaz Ibrahim (gambar) dan murid-muridnya.

Masih terngiang-ngiang di telinga saya kata-kata bonda tercinta saya ketika saya baru pulang dari sekolah menduduki peperiksaan SPM 24 tahun lalu iaitu pada 19 November 1985.

Bonda saya berkata " Mat (nama mesra saya), ada orang beramuk di Baling, 14 orang meninggal"

Saya mendengar dan minat. Tidak lama selepas itu RTM terus memfitnah Ustaz Ibrahim sebagai penderhaka, pengamal ajaran sesat dan sebagainya.

"Sapa yang dibunuh tu mak" tanya saya.

"Dengar cerita orang PAS, Ustaz PAS dan anak-anak muridnya" jawab Bonda saya yang ketika itu berumur dalam linkungan 48 tahun.

Walaupun saya baru berumur 17 tahun ketikan itu namun saya sudah terlibat dengan usrah PAS cawangan dan kawasan secara langsung dan saya faham akan perjuangan PAS dan perjuangan Ustaz Ibrahim Libya.

Bertungkus lumus Tuan Guru Nik Aziz mempertahankan Allahyarham As Syahid Ustaz Ibrahim Libya di Parlimen. Ketika itu Tok Guru satu-satu Ahli Parlimen PAS (Pengkalan Chepa) dalam dewan.

Akhirnya segala-gala teki terjawab apabila Sultan Kedah sendiri mencemar duli menziarahi pusara Ustaz Ibrahim. Selain itu ada anggota majlis fatwa Kedah yang memfatwakan Ustaz Ibrahim dan sahabat-sahabatnya adalah syahid.

As-Syahid kental mempertahankan nyawa, maruah, keluarga, pondok dan hartanya dari anggota pasukan keselamatan yang menyerang mereka atas arahan pimpinan Umno/BN ketika itu.

Ketika saya menuntut di utara tanahair saya sempat melawat kesan-kesan kezaliman penguasa ke atas As Syahid. Kesan peluru di dinding-dinding, pokok dan sebagai masih ada. Itupun selepas 2 tahun kezaliman dilakukan.

Seingat saya sudah 2, 3 kali saya menziarahi makam As Syahid dan sahabatnya. Setiap kali saya menziarahinya, air mata saya mengalir kerana sayu mengenangkan kezaliman penguasa keatas rakyat yang tidak berdosa. Mengapa begitu kejam mereka ini, tanya hatiku.

Apa yang saya kesalkan, Kosmo sanggup menuduh seorang alim lulusan Libya yang diiktiraf ilmunya dengan tuduhan ajaran sesat.

SAYA DENGAN INI MENGGESA KOSMO MENARIK BALIK TUDUHAN TERSEBUT DAN MEMBAYAR GANTIRUGI KEPADA BALU SEMUA AS SYAHID YANG DIBUNUH KEJAM PADA 19 NOVEMBER 1985.

SANGGUP MALUKAN NEGERA DEMI KEPENTINGAN DIRI

Tindakan BN merompak kuasa PR yang diberikan mandat oleh rakyat pada PRU 2008 menyebabkan kemelut politik Perak berlanjutan hingga kini.
Tidak lengkap dengan rompakan kuasa tersebut, BN merompak pula kuasa Speaker dengan mengheret dan menghalau Speaker DUN yang sah dengan kasar dan zalim pada persidangan DUN Mei lalu.
Lebih malang lagi semua perancangan itu diketuai sendiri oleh Perdana Menteri Malaysia ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri.
Sekarang satu dunia sudah tahu bahawa demokrasi di negara kita terjejas dan tercemar dengan perbuatan BN pimpinan Najib Tun Razak.
Rakyat yang memberikan mandat kepada PR berasa tertipu dan teraniaya dengan permainan politik kotor BN.

Hari ini sekali lagi negara kita dimalukan. Apabila Speaker dan ADUN Pakatan Rakyat dihalang dari memasuki Dewan persidangan. Speaker dihalang, jubah dan songkoknya dirampas hingga jubah rasmi Speaker terkoyak. Siapa punya angkara ini semua?
Riuh rendah satu dunia Najib mewar-warkan 1Malaysia tetapi di Perak semuanya dua. 2 in 1. Siapa yang malu.
Malu rasanya bila berdepan dengan rakyat negara luar yang bertanyakan kepada kita. Benarkah Wakil Rakyat di negara kamu menjual maruah dengan bertukar parti demi kebendaan. Perkara ini tidak akan berlaku jika BN tidak berusaha untuk merasuah. Namun ianya bukan suatu yang memelikkan kerana rata-rata pemimpin Umno juga terlibat dengan rasuah. Siapa tidak kenal Ali Rustam, Isa Samad dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya.
Jadi untuk menutup malu dan menyelesaikan kemelut ini saya cadangkan sekali lagi sila bubar DUN supaya BN dapat kuasa mutlak memerintah (itupun kalau BN menang). Atau PR dapat berkuasa kembali jika rakyat masih sayangkan gabungan tersebut.

BUBARKAN DUN DAPAT SELAMATKAN DEMOKRASI DI PERAK

Hanya dengan membubarkan DUN, demokrasi di Perak akan dapat diselamat dan dipulihkan. Jika tidak maka sudah tentu akan ada 2 MB, 2 Speaker, 2 Exco, 2 Sidang dan segalanya 2 walaupun kita berada di zaman 1Malaysia.
Pembubaran DUN ini bukan sahaja akan menyelesaikan kemelut politik Perak malahnya ianya memberi peluang kepada DUN Perak membersihkan DUN dari ADUN-ADUN yang tidak bermaruah yang boleh dijual beli dengan kebendaan dunia.
Andaikata DUN tidak dibubarkan saya yakin kedua-dua pihak akan mendakwa masing-masing adalah kerajaan haram, MB haram, Speaker haram, Exco haram, bajet haram dan segala-galanya haram. Bukankah ini akan mencemarkan nama baik negara dan negeri Perak.
Maka saya sebagai salah seorang rakyat yang cintakan perdamaian dan harmoni mencadangkan DUN Perak dibubarkan serta merta.

TERKINI DUN PERAK : DRAMA HARI INI BERAKHIR

Drama hari ini telah berakhir. Semua ADUN PR termasuk Menteri Besar dan Speaker DUN telah meninggalkan Bangunan SUK kira-kira jam 12.30 tengahari tadi dengan meninggalkan seribu kenangan bagaimana demokrasi, sifat perikemanusiaan dan tolak ansur dihumban dari otak manusia yang berkuasa hari ini.

Dengan sedikit kuasa yang dipinjamkan oleh Allah mereka berasa bongkak dan angkuh sedangkan semua kita berasal dari setitis air yang hina dan akan mengadap Allah bila-bila masa sahaja.

Insya Allah pimpinan PR akan terus komited menagih hak mereka yang diragut mahaguru 1Malaysia dengan cara biadap.

TERKINI SIDANG DUN PERAK : DEMOKRASI DIBENAMKAN

Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dalam sidang akhbar beliau sebentar tadi menyatakan bahawa :-
1) Demokrasi telah dibenamkan di Perak apabila ADUN PR dihalang untuk masuk ke DUN oleh Polis.

2) Kejadian tersebut adalah suatu ancaman sedangkan ADUN PR hadir berdasarkan notis dari Speaker yang sah.

3) Kekecohan berlaku adalah disebabkan tindakan pihak polis dan bukannya ADUN PR.

4) Nyawa YB Sivakumar terancam dan terjejas kerana beliau dicekik dan dihalang dengan keras.

5) Beliau menggesa Menter Keselamatan Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein meletakkan jawatan kerana tindakan biadap Polis hari ini benar-benar mencemar institusi polis.

6) Beliau kesal kerana ADUN-ADUN PR dihalang dengan peraturan yang melampau termasuk tidak boleh membawa masuk kamera.

7) Hari ini telah terkubur demokrasi di Perak.


TERKINI DUN PERAK : JUBAH SPEAKER KOYAK RABAK DIRAMPAS PENYAMUN/PENYANGAK

Jubah Speaker yang sah, YB Sivakumar koyak rabak ditarik oleh samseng/penyamun/penyangak dalam kejadian ngeri pencabulan demokrasi di Bangunan SUK Perak hari ini.
Dalam Sidang akhbarnya sebentar tadi YB Sivakumar menunjukkan kepada wartawan dan jurugambar cebisan jubah tinggal di tangannya setelah koyak ditarik oleh penyangak-penyangak yang bermaharajalela hari ini.
Sesungguhnya tragedi hari ini melengkapkan lagi rentetan kerakusan dan kezaliman BN sehingga sanggup membelakangkan demokrasi dan undang-undang akibat tamakkan kuasa.

TERKINI DUN PERAK : SIDANG AKHBAR DEDAHKAN KEJADIAN HARI INI

Speaker dan ADUN PR mengadakan Sidang akhbar di Perpustakaan Bangunan SUK.

Antara yang didedahkan dalam Sidang Akhbar tersebut ialah :-

1) Tindakan polis menghalang dan menahan Adun PR masuk seorang demi seorang. Ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

2) Ada usaha merampas jubah dan songkok Speaker. Songkok dan jubah Speaker akhirnya berjaya dirampas mereka.

3) Pihak Polis menggunakan kekerasan, ada yang menekan dan mencekik Speaker sehingga tidak boleh bernafas.

4) Kejadian hari ini lebih buruk dari kejadian 7 Mei.

5) Speaker Sivakumar mendedahkan tempat sulit Adun Pantai Remis telah diceroboh.

6) Speaker menjelaskan perjalanan dewan yang sah dan meluluskan tiga usul telah diluluskan.

Sumber : Blog Idhamlim

YB SIVA TANGGUHKAN SIDANG DUN PERAK

Speaker yang sah, YB Sivakumar menangguhkan sidang dalam keadaan Speaker haram masih mengendalikan sidang haram jam 11.50 pagi tadi.
TERKINI DUN PERAK : SIDANG HARAM LULUSKAN BAJET HARAM

Sidang haram kendalian Speaker Haram, Ganesan sekarang ini sedang meluluskan Bajet 2010 yang dibentang oleh Zambry Kadir.

Laungan bajet haram, speaker haram bergema di dalam DUN. Ganesan tetap meneruskan sidang tersebut. Begitu juga YB Sivakumar tetap meneruskan Sidang DUN yang sah.

TERKINI DUN PERAK : 1MALAYSIA 2 SIDANG DUN

Satu lagi sejarah tercipta di DUN Perak apabila 2 Sidang DUN berjalan serentak dalam satu Dewan. Satu Sidang dikendalikan oleh Speaker yang Sah, YB Sivakumar dan satu Sidang lagi dijalankan oleh Speaker haram, Ganesan.

1Malaysia, 2 Sidang DUN

TERKINI DUN PERAK : SIVAKUMAR TANGGUHKAN SIDANG

Speaker YB Sivakumar menauhkan sidang DUN pada jam 11.05 pagi tadi.

Sebelum itu Dewan meluluskan usul memberhentikan semua program Khidmat Negara dan semua perkhemahan bagi murid-murid sekolah. Usul tersebut dibentang oleh YAB Menteri Besar, Mohd Nizar Jamaluddin.

Selepas membentangkan usul tersebut YAB Nizar berucap menyentuh laporan Ketua Audit Negara yang melaporkan bahawa pentadbiran Nizar telah berjalan dengan baik dari segi pengurusan kewangan.

Nizar mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ketua Audit Negara dan semua jabatan-jabatan kerajaan.

Sidang akan disambung kembali selepas ini.

TERKINI DUN PERAK : 1MALAYSIA, 2PERAK, 3KATAK

Penyokong PR melaungkan 1Malaysia, 2Perak, 3katak diluar Bangunan SUK. Kira-kira 100 penyokong PR berkumpul di perkarangan bangunan tersebut dan mereka dihalang dan dikejar oleh Polis supaya bersurai.

Ada juga penyokong yang mengangkat akhbar Sin Chew Daily dengan menunjukkan berita muka depan bertajuk '1Malaysia Tragedy' yang merujuk kepada kejadian jambatan runtuh di Kuala Dipang.

TERKINI : MB BENTANG USUL TAKZIAH TERHADAP MANGSA KUALA DIPANG

Usul kedua dibentangkan oleh YAB MB Muhamad Nizar Jamaluddin (PAS - Pasir Panjang) berkenaan ucapan takziah kepada mangsa Jambatan runtuh di Kuala Dipang.

Nizar memohon dewan mengucapkan takziah dan mengusulkan program seumpama itu yang melibatkan anak-anak sekolah dihentikan sama sekali

Dewan mengusulkan ucapan takziah. Usul ini diterima sebulat suara.

ADUN BN dan Speaker tidak mengganggu sidang ini.
SIDANG DUN PERAK : SIDANG SAH SEDANG BERLANGSUNG

Speaker yang sah YB Sivakumar sedang mengendali sidang Dewan di mana ADUN Buntong sedang membentangkan usul yang Ganesan adalah speaker haram.

ADUN BN dan Speaker Haram tetap berada di dalam Dewan walaupun Ganesan telah menangguhkan sidang mereka pada jam 10.25 pagi tadi.

Sidang yang sah dimulakan dengan doa oleh YB Khalil Idham Lim (PAS- Titi Serong). Selepas Speaker mengarahkan semua ADUN bertafakur dan berdoa memperingati tragedi Kuala Dipang 2 hari lepas.

ADUN BN dan Speaker haram tidak mengganggu sidang ini seolah-olah tiada apa yang sedang berlaku di dalam Dewan.

SIDANG DUN : ADUN PR MASUK DEWAN SELEPAS SIDANG DITANGGUH

ADUN PR termasuk Speaker YB Sivakumar memasuki Dewan dan mengambil tempat di blok pembangkang.

ADUN Teja, Chan Lih Kang menggunakan mikrofon menyatakan, "Speaker haram, sila keluar dewan."

Speaker 'Haram' Ganesan menjawab bahawa beliau telah menangguhkan Sidang sehingga jam 11.30 pagi.

A Sivasubramaniam (DAP-Buntong) berdiri membentangkan usul dengan hujah Ganesan tidak layak jadi Speaker. Beliau juga menerangkan mengapa Ganesan adalah Speaker haram.

Semua ADUN PR menyokong dengan menepuk meja.

Ganesan tetap berada di kerusi Speaker tanpa menganggu ADUN Buntong berucap.

DUN PERAK : ZAMBRY BENTANG BAJET HARAM

DUN Perak yang bersidang dengan notis dari Speaker 'Haram' Ganesan telah mendengar pembentangan bajet Zambry Kader.

Beliau membentang bajet tersebut dalam keadaan kerusi ADUN PR kosong kerana dihalang dari memasuki Dewan.

Speaker 'Haram' pula menjalankan tugasnya dengan dikelilingi kira-kira 20 pegawai-pegawai khas yang mengawalnya.

Akhirnya sidang haram itu ditangguhkan kira-kira jam 10.25 pagi tadi.

TERKINI DUN PERAK : ADUN DIPUKUL?

Ada pihak mendakwa ADUN PR terus dikasari dan dizalimi. Mereka dipukul oleh orang tertentu.

ADUN PR mengecam tindakan zalim ini dan menyifatkan ianya sebagai pencabulan kepada demokrasi dan undang-undang.

DUN PERAK : SPEAKER 'HARAM' TANGGUHKAN SIDANG

Dilaporkan bahawa Speaker 'Haram', Ganesan menangguhkan Sidang selama sejam sehingga jam 11.20 pagi. Tidak diketahui mengapa sidang ini ditangguhkan.


Ganesan juga menghalang sebarang alat rakaman, kamera dan telefon bimbit dari di bawa masuk ke Dewan. Kita semua tahu mengapa Ganesan mengarahkan peraturan tersebut.

10.25 PAGI : ADUN TERUS DIHALANG

MB, Speaker dan ADUN PR terus dihalang. Mereka tetap berusaha untuk masuk bagi menunaikan tanggungjawab masing-masing.

Mengapa mereka dihalang.? Hanya BN, Zambry yang boleh menjawabnya.

10.20 PAGI : JUBAH DAN SONGKOK YB SIVA DIRAMPAS

Kezaliman terus memuncak apabila Jubah dan Songkok rasmi Speaker YB Sivakumar dirampas oleh Polis. Semua itu adalah bertujuan untuk menghalang YB Siva dari meneruskan tugasnya sebagai Speaker yang sah.

Semua ADUN termasuk YB Siva akan cuba sekali lagi untuk memasuki Dewan.

10.19 PAGI : ADUN TERUS DIHALANG DARI BERKUMPUL

Semua ADUN PR terus dihalang untuk berkumpul hatta di kawasan letak kereta. BN benar-benar takut kepada bayang-bayangnya sendiri sehingga menggunakan Polis untuk berdepan dengan rakyat.

10.14 PAGI : SONGKOK SPEAKER DIRAMPAS SB

Polis terus bertindak menghalang ADUN PR dari memasuki Dewan. Selain itu songkok rasmi Speaker yang dipakai oleh YB Sivakumar dirampas oleh SB

ADUN cuba sekali lagi untuk memasuki Dewan tetapi tetap di halang. Terbukti pihak tertentu sudah merancang untuk melengah-lengahkan ADUN PR dari memasuki Dewan.
10.13 PAGI : POLIS HALANG ADUN PR BERKUMPUL DI LUAR DEWAN

Menteri Besar Perak dalam kenyataan spontannya sebentar tadi menyatakan bahawa Polis telah menghalang Speaker, Menteri Besar dan semua ADUN PR dari memasuki Dewan.

Polis juga menghalang mereka berkumpul di luar pagar dan mengadakan sidang akhbar.


Nizar mengecam tindakan polis itu yang melanggar undang-undang dan mencabul demokrasi.

10.12 PAGI : SPEAKER CUBA DITANGKAP

Demokrasi sekali lagi dicabul oleh BN dan Polis. Speaker DUN Perak, YB Sivakumar cuba ditangkap dan dihalang dari memasuki Dewan. ADUN yang cuba mempertahankan YB Sivakumat ada yang ditolak sampai terjatuh.

Setelah berlaku pergelutan tadi semua ADUN PR undur dan terus keluar dari Bangunan dan pagar SUK. Sidang akhbar mungkin akan dibuat tidak lama lagi.

10.05 PAGI TERKINI DUN PERAK : SPEAKER DIHALANG MASUK DEWAN

Seperti yang saya jangkakan Speaker DUN Perak YB Sivakumar cuba dihalang oleh polis dari memasuki DUN Perak . ADUN lain dihalang. Berlaku tolak menolak antara ADUN dan Polis.

Semua ADUN PR dan Speaker Sivakumar mundur ke belakang apabila di halang oleh polis.

ADUN PR cuba sekali lagi ke lif untuk masuk ke dalam dewan dan sekali lagi dihalang oleh Polis, berlaku pertengkaran, akhirnya semua ADUN dibenarkan masuk kecuali YB Speaker.

Terbukti bahawa BN telah menggunakan Polis untuk menghalang demokrasi.TERKINI DUN PERAK : TEGAKKAN KEADILAN DAN UNDANG-UNDANG YB PR!!!

Seluruh rakyat Malaysia mengharapkan ADUN PR Perak berjaya menegakkan keadilan dan undang-undang di Perak. Rakyat yang memberikan mandat kepada PR pada PRU 12 dahulu amat berharap dan rindu akan kepimpinan PR di Perak.
Mari sama-sama kita berdoa agar Allah memakbulkan doa ADUN dan rakyat yang dizalimi sehingga kuasa mutlak mereka dirampas oleh penyamun dan perompak politik yang rakus dan ganas menggunakan kuasa yang mereka miliki.
Insya Allah, Allah akan memberikan petunjuk dan hidayat serta membukakan hati penzalim tersebut supaya kembali ke pangkal jalan dan sedar akan kebobrokan yang mereka lakukan.

TERKINI DUN PERAK

Bilangan anggota Polis juga agak ramai lengkap dengan pelbagai peralatan untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Yang pasti ADUN PR dan penyokongnya akan sentiasa mematuhi undang-undang. Cuma masalahnya seringkali pihak tertentu membuat provokasi dan menuduh penyokong PR yang tidak mematuhi undang-undang.
Seperti biasa Bangunan SUK dikawal dengan ketat. Orang awam kecuali staff sahaja dibenarkan memasuki bangunan tersebut.
Berita selanjutnya akan menyusul ............

LINTAS LANSUNG DUN PERAK

Semua ADUN PR termasuk YAB Menteri Besar, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin mula bergerak ke Bangunan SUK untuk menghadiri Sidang DUN Perak yang berlansung hari ini.
Jelas terpancar di wajah mereka semangat yang tinggi untuk menegakkan keadilan dan undang-undang dan membawa suara rakyat yang memberikan mandat kepada mereka.

SIDANG DUN PERAK : APAKAH SEJARAH LAMA BERULANG?

Pagi ini Sidang DUN Perak dijadualkan berlangsung jam 9.00 pagi. Seluruh pemerhati politik dan rakyat Perak menumpukan perhatian mereka kepada Sidang DUN yang telah mencipta 'rekod dunia' beberapa kali sebelum ini.

Apakah peristiwa Speaker di heret, penyangak masuk dewan, sidang bawa pokok, ADUN dihalang masuk dewan dan lain-lain akan berulang.

Antara perkara yang saya jangka akan berlaku ialah :-

1) Kemungkinan Speaker DUN, V Sivakumar dihalang masuk ke Dewan
2) ADUN-ADUN PR dilengah-lengahkan dari memasuki Dewan
3) Berlaku pertikaman lidah suasana kelam kabut di dalam Dewan akibat tidak puashati ADUN PR dengan perlantikan Speaker 'Haram' Ganesan.
4) Penyangak-penyangak akan sekali lagi menjadi samseng di dalam Dewan.
5) Dan lain-lain.

Kita tunggu dan lihat sebentar lagi bagaimana drama DUN Perak hari ini akan berakhir.

TAKZIAH UNTUK SAHABAT YANG DITIMPA MUSIBAH

Saya mengucapkan takziah kepada sahabat-sahabat yang ditimpa musibah sehari dua ini. Antaranya :-
1) Ibubapa murid-murid yang ditemui meninggal dunia kerana lemas dalam tragedi jambatan runtuh di Kuala Dipang, Perak.
2) 50 penduduk Kampung Kalansanan, Kota Kinabalu yang hilang tempat tinggal apabila rumah mereka musnah dalam kebakaran awal pagi semalam.
Saya mendoakan mereka semua bersabar dengan ketentuan Allah ini. Kepada sahabat-sahabat yang tinggal berdekatan ziarahlah mereka, berikan dorongan dan semangat untuk mereka meneruskan kehidupan di atas muka bumi Allah ini. Jika ada rezeki hulurkan sedikit derma untuk meringankan beban mereka.

KERAJAAN PERPADUAN SUDAH TUTUP BUKU

Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang hari ini berkata, PAS telah menutup pintu rundingan dengan UMNO untuk membentuk satu kerajaan perpaduan.

Katanya, pucuk pimpinan negara juga sudah berubah dan Pas belum mengetahui apakah sikap yang diamalkan oleh pemimpin negara sedia ada.

"Kerajaan perpaduan tidak ada lagi. Itu dah tutup buku. Perdana Menteri itu (sebelum ini) pun sudah berhenti.

"Pemimpin yang ada kita tidak tahu bagaimana sikapnya dan kedudukannya dan keadaan juga sudah berubah,” katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen di sini hari ini mengenai cadangannya pada Muktamar Pas ke-55 mengenai pembentukan kerajaan perpaduan.

Beliau berkata, UMNO juga tidak lagi membangkitkan isu kerajaan perpaduan sebaliknya UMNO dan Barisan Nasional (BN) buat masa ini sedang menguruskan krisis yang dihadapi oleh parti komponen mereka.

Jadi saya berharap semua pihak jangan lagi berapa sangsi dengan isu kerajaan perpaduan ini kerana ianya sudah berakhir dan tidak perlu diungkit-ungkit lagi.

PR JANGAN BIARKAN DIRI DISERANG

Sejak akhir-akhir ini semacam ada satu trend untuk memburuk-burukkan diri sendiri di kalangan pimpinan Pakatan Rakyat.
Pelbagai isu dan masalah dalaman di ceritakan di dalam media samada media cetak, elektronik maupun blog peribadi.
Kita semua mesti ingat bahawa walaupun kita bercakap atas kapasiti peribadi (di dalam blog), namun oleh kerana seseorang itu memegang jawatan tinggi dalam parti maka ianya dilihat benar dan menjadi kenyataan rasmi lebih-lebih jika ianya memberikan kelebihan kepada BN. Banyak sekali kenyataan akhbar dan kenyataan di dalam blog diambil oleh musuh dan dijadikan senjata ampuh mereka untuk mengikis kepercayaan rakyat sedikit demi sedikit.
Sebab itu kita mesti berhati-hati dalam membuat kenyataan di mana-mana media hatta blog peribadi.
Saya menuju teguran ikhlas ini kepada semua pimpinan Pakatan Rakyat agar kita tidak mudah memberikan 'senjata' berupa fakta dan perkaran dalaman parti masing-masing ataupun Pakatan Rakyat sendiri.

27 October 2009

ISU BESAR DITUTUP DENGAN ISU KEMELUT PAS

BN terus menggunakan isu yang dicipta mereka untuk menutup isu besar yang sedang melanda negara.
Kita semua tahu taktik menutup isu sebenar yang kronik dengan mencipta isu lain memang biasa digunakan BN dan kebanyakan parti pemerintah di dunia ini. Sebab itulah parti pemerintah dan Perdana Menteri akan memastikan 'kepala kantor' kepada surat khabar ini mestilah 'orang' mereka supaya sedang kerja-kerja jahat ini dilakukan.
Saya setuju sangat dengan Blogger 'Ada Otak Fikir-fikirkan' yang menyatakan di dalam blognya bahawa :-
Perkara utama yang berlaku setelah media menggempur isu tertentu banyak sekali isu besar dilupakan puhak berbalah yang lebih memikirkan hujah untuk mempertahankan diri.
Antara isu utama....Bagaimana kes rasuah bekas exco Perak , saksi utama boleh mengatakan tiada rasuah diambil oelh tertuduh walhal sebelum ini dalam laporan SPRM mereka tertuduh telah mengambil rasuah...
Beng Hock pula dikhuatiri membunuh diri 20 % manakala dibunuh pula 80 % menurut pakar patologi Thailand yang telah menguruskan kes seumpama 10,000 kes.Isu wang negara berpuluh bilion lesap didalangi oleh semua piahak berkepentingan MCA , UmNO dan sahabat kroni....melalui skandal PKFZ....
Bagaimana pula isu stadium runtuh...tutup saja ceritanya...Khir Toyo pula lega rumahnya yang hampir 20 juta itu tidak pula dikenakan tindakan oleh SPRM walhal mendiang Beng Hock hanya sebagai saksi boleh mati hanya disebabkan RM2,400 ringgit sahaja....
Banyak isu tenggelam akibat perbalahan , percakaran yang dimainkan oleh musuh sehingga kita semua terperangkap mainan mereka...
Memang benar sekali bahawa BN sedang cuba menutup isu-isu besar ini supaya rakyat lupa sebaliknya masing-masing menumpukan kepada isu kemelut dalam PAS. Sedangkan kemelut dalam MCA dan MIC dilupakan begitu sahaja.
Oleh itu saya mengharapkan rakyat tidak terpedaya dengan 'spin doctor' BN ini yang sentiasa mencari peluang untuk memesong otak rakyat dan mengalihkan pandangan rakyat dari isu sebenar.

10 PILIHANRAYA KECIL SEDANG MENANTI?

Jika dilihat kepada trend hukuman kepada Ahli Parlimen Batu, YB Tian Chua yang disabitkan kesalahan kerana mencederakan anggota Polis, maka kemungkinan besar ada 10 lagi pilihanraya kecil (PRK) bakal diadakan.
Khamis lalu Tian Chua telah dijatuhkan hukuman denda RM3,000 dan penjara 6 bulan kerana didapati bersalah menggigit Polis semasa dihalang untuk memasuki parlimen pada tahun 2007.
Mengikut undang-undang sesiaapa ahli parlimen atau ADUN yang dijatuhkan hukuman denda melebihi RM2,000 atau penjara lebih dari setahun secara automatik kerusinya kosong dan dihalang dari bertanding dalam pilihanraya selama 5 tahun.
Selain Tian Chua terdapat 9 orang lagi Ahli Parlimen dan ADUN dan sedang menunggu perbicaraan terhadap beberapa kes yang melibatkan perhimpunan haram iaitu himpunan BERSIH, PPSMI dan ISA.
Antara YB-YB tersebut ialah :-
Kerusi Parlimen
Batu - Tian Chua (PKR)
Kuala Selangor - Dr Dzulkifli Ahmad (PAS)
Titiwangsa - Dr Lo' Lo' Ghazali (PAS)
Petaling Jaya Utara - Tony Pua (DAP)
Gombak - Azmin Ali (PKR)
Subang - Sivarasa Rasiah(PKR)
Padang Serai - N Gobalakrishnan (PKR)
Kuala Kerai - Dr Hatta Ramli (PAS)
Kerusi DUN
Ronnie Liu (DAP)
Lau Weng San (DAP)
Jelas sekali jika mereka semuanya dijatuhkan hukuman denda melebihi RM2000 atau penjara lebih setahun maka kita akan berpesta pilihanraya kecil sebanyak 10 kali lagi.
Namun kita mengharapkan hakim-hakim yang membicarakan mereka dapat berlaku adil dan saksama jangan terpengaruh dengan anasir-anasir luar yang menangguk di air keruh untuk kepentingan politik mereka.

TIADA MASA UNTUK BERBALAH, HALAKAN 'SENJATA' KEPADA MUSUH

Fahamilah wahai sahabat pencinta perjuangan Islam sekalian. Musuh-musuh Islam amat lega dan gembira jika kita berpecah dan berbalah.
Mereka ketawa besar jika kita bercakaran dan berbantah-bantah
Mereka senyum simpul andai kita berkhilaf dan bertengkar
Mereka cukup gembira jika kita bermasam muka dan berdendam
Oleh itu jangan lagi kita terpengaruh dengan agenda mereka yang menggunakan apa sahaja untuk melemah dan memporak perandakan kita. Mari kita halakan dan gunakan buah fikiran, idea, tenaga, sumber dan apa sahaja yang ada untuk membebaskan rakyat Malaysia dari belenggu kejahilan, kezaliman, kebongkakan serta kebiadapan penguasa yang ada sekarang.
Tidak ada masa untuk kita bergaduh, bermasam muka, berselisih faham, curiga mencurigai dan sebagainya.
Bagi saya sebenarnya isu ini hanyalah mainan politik dan strategi musuh untuk melemahkan kita. Musuh sudah mengaturkan agenda jahat ini sejak mereka tewas teruk pada PRU 2008 dan 7 pilihanraya kecil sebelum ini.
Kini perancangan dan strategi mereka hampir berjaya. Kita terpaksa membuang masa untuk mengadakan mesyuarat khas kalaupun bukan muktamar khas.

Bayangkan berapa banyak masa, wang ringgit, bil telefon, masa dan idea yang terpaksa dicurahkan semata-mata untuk menyelesaikan isu yang remeh dijadikan besar oleh media dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya.
PAS Pusat dan Presidennya mesti memikirkan jalan terbaik untuk mengatasi kerja-kerja manipulasi dan eksploitasi musuh-musuh kita ini yang mungkin sudah berjaya meresap sehingga ke dalam kelambu kita sendiri.
Pimpinan mesti mengenalpasti siapa pengadu domba, pengganggu gugat, perintis jahat, penipu dan pengkhianat kepada perkara ini. Mereka ini (jika ada) mesti di bawa ke muka pengadilan (domestik) atau mahkamah jika benar ujud.
Kita tidak mampu untuk membuang masa berfikir untuk mengatasi masalah yang dicipta oleh mereka yang jahat ini.
Bagi saya jika benar 'kabinet' PAS yang ada sekarang tidak 'perform' maka rombakan sahaja dan gantikan dengan orang lain yang mungkin lebih diyakini ahli, penyokong PAS serta rakyat terbanyak.
Kita sudah tidak masa untuk membaikinya dalam masa yang lama. Pilihanraya Umum ibarat 'just around the corner'. Kalau kita asyik bercakaran (akibat fitnah yang dicipta musuh) saya bimbang kita akan terlepas semua negeri yang sedang kita perintah.
Rakyat terbanyak mula sangsi dengan situasi terkini. Mereka mungkin hairan dan mula kendur kepercayaan terhadap PAS akibat 'perbalahan' dalaman ini.
"Kalau gitu PAS dan Umno sama sahaja berbalah sesama sendiri" jelas salah seorang kawan saya yang mengaku tidak menyokong mana-mana parti.
"Tok Guru pun lawan Tok Guru??? Macamana ini?" tambahnya lagi.
Oleh itu PAS mesti mencari penyelesian terbaik terhadap isu remeh ini tetapi dianggap besar oleh rakyat yang memerhatikan perkembangan PAS dan PR. Silap langkah mereka berpaling semula kepada Najib.
Itu yang Umno mahu!!!!!!!!!!!!!!!

AWAS PENGADU DOMBA SEDANG BERMAHARAJALELA

Saranan Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad supaya ahli dan penyokong PAS berhati-hati dengan 'cybertroopers Umno' dan pengadu domba Umno memang ada kebenarannya.

Saya dihujani dengan pelbagai SMS dan email serta komen yang cukup meloyakan yang menghentam pimpinan PAS tidak kira Tuan Guru Nik Aziz atau Tuan Guru Haji Hadi. Mereka menyamar dengan pelbagai nama dan gelaran seolah-olah mereka sayangkan parti dan jemaah.

Dengan berselindung di sebalik, kata-kata "kalau sayangkan jemaah"; "kalau sayangkan perjuangan Islam' dan sebagainya, kumpulan ini bergerak secara online atau offline dengan satu tujuan untuk mengujudkan perasaan berpuak-puak, curiga mencurigai dan sebagainya.
Malangnya ramai di kalangan ahli dan penyokong PAS yang termakan dan terpedaya dengan hasutan dan kerja mungkar mereka ini sehingga kawan-kawan dan sahabat-sahabat saya sendiri mula percaya dengan fakta dan cerita yang dibawa.

Sebab itulah saya menanamkan iktikad di dalam hati bahawa segala berita dan info yang saya dapat mesti disiasat dan diselidiki kesahihannya. Pendapat pimpinan mesti dirujuk, jangan merujuk kepada media, web, blog dan lain-lain sumber yang tidak diketahui asal usulnya.
Tuan-puan saya sarankan supaya mendapatkan info dari lidah rasmi PAS iaitu Harakah dan Harakahdaily yang masih dipelihara ketulenan dan kesahihannya beritanya.
Media cetak, elektronik dan dunia cyber lain sekarang ini penuh dengan tipu daya dan tipu helah serta fitnah yang memerlukan kita semua berhati-hati. Jangan terus percaya bulat-bulat dengan fakta dan infonya.
Bayangkan ada laman web yang membuat fitnah menyatakan Tuan Guru Nik Aziz telah mengumpulkan harta berjumlah RM1 juta dan macam-macam lagi.

Kepada kaki fitnah dan adu domba ini saya ucapkan 'tahniah' kerana anda telah berjaya memfitnah dan menipu. Selagi tulisan anda melekat di dalam kepala otak pembaca selagi itulah anda bertanggungjawab kepada Allah sehinggalah anda memohon maaf kepada orang yang difitnah dan memohon ampun kepada Allah S.W.T.

KERUHKAN SUASANA, UMNO CUBA UMPAN

Umno cuba mengumpan lagi. Kali ini Muhyiddin cuba mengumpan PAS dengan mengajak PAS berunding dengan Umno atas nama perpaduan Melayu dan Islam.
Ini taktik lama, taktik mengambil kesempatan agar PAS semakin berkecamuk. Apakah Muhyiddin tidak sedar bahawa PAS sudah 2 kali membuat keputusan dalam Muktamarnya bahawa rundingan PAS-Umno sudah lama dihentikan. Ertinya PAS tidak akan bekerjasama dengan Umno atas dasar politik. Tetapi rundingan antara kerajaan negeri dan pusat akan berjalan seperti biasa.

Apakah pemikiran Muhyiddin sama standardnya dengan pemikiran sesetengah pengerusi JKKK iaitu tidak dapat membezakan yang mana parti yang mana kerajaan.
Saya ingin berpesan kepada Muhyiddin pimpinan PAS dan ahli PAS bukanlah bodoh dan dungu untuk termakan dengan umpan Muhyiddin. Lebih baik beliau tumpukan usaha beliau untuk mendapatkan kerusi no 1 dalam Umno iaitu jawatan Presiden Umno. Ini kerana Muhyiddin masih berpeluang untuk menjadi Presiden Umno kerana siapa tidak kenal ketuanya sekarang yang penuh dengan rekod 'cemerlang' dan 'bersih' sebelum ini.
Tidak perlu Muhyiddin memancing dan mengusik PAS dan pimpinan PAS. Mereka sudah matang dan kenal benar dengan Muhyiddin, Najib dan Umno.

JANGAN BERKHEMAH DI TEPI SUNGAI DAN PANTAI

Saya memang gerun dan khuatir jika membawa anak-anak bermain dan bersantai di tepi sungai, kolam dan pantai.

Bukan apa budak-budak memang amat suka bermain air. Tetapi mereka tidak tahu bahawa air adalah kawan merangkap musuh yang bahaya.

Sudah banyak kali tragedi menimpa (dengan ketentuan Allah), kanak-kanak lemas di dalam sungai, kolam dan laut. Semua ini patut menjadi pengajaran kepada kita semua.

Tragedi jambatan runtuh di Kuala Dipang malam tadi memang menyayatkan hati kita semua. Sudah pasti tragedi ini akan menjadi kenangan pahit ibubapa yang kehilangan anak yang disayangi.

Sebab itulah saya mencadangkan kepada pihak berwajib supaya tidak memberikan kelulusan kepada sebarang penganjuran program di kawasan berhampiran sungai, laut, air terjun malah kolam renang sekalipun. Kita beringat sebelum kena.

Memang susah untuk mengawal kanak-kanak yang sentiasa nakal, buas dan aktif ke sana ke mari. Mereka ini tidak sedar dan tidak tahu bahawa di sana ada bahaya yang menanti.

Semoga semua ini menjadi pengajaran kepada kita semua.

Gambar di atas hanya hiasan sahaja.

TRAGEDI KUALA DIPANG : MAYAT DITEMUI 2 HILANG

Mayat seorang murid yang lemas dalam tragedi Kuala Dipang malam tadi ditemui pagi tadi manakala 2 lagi dilaporkan masih belum ditemui.
Namun laporan media tidak menyebut nama-nama murid yang masih hilang.
19 lagi murid yang dilaporkan hilang sebelum ini ditemui dalam keadaan selamat.
Polis memberitahu bahawa mayat Dina a/p Nathan ditemui pagi ini kira-kira jam 8.40 pagi manakala 19 yang dikhuatiri lemas adalah selamat.
Kita doakan murid yang hilang akan ditemui dengan selamat.

ROMBAK 'KABINET' PAS PUSAT JIKA PERLU

Saya menyokong penuh usaha Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan Tuan Guru Nik Aziz yang mahukan PAS diperkukuhkan dengan pimpinan yang hebat dan mantap tanpa dipengaruhi oleh unsur-unsur luar terutama yang lunak dan manis dengan kawan-kawan kita Umno dan lain-lain parti.
Namun usaha memperkukuhkan parti tidak semestinya dibuat dengan begitu drastik dan terdesak. Banyak cara untuk kita perkukuhkan parti. Antaranya menukar pemimpin dan menasihatkan pemimpin yang mungkin bermasalah.
Dalam isu terkini yang melanda PAS yang saya sifatkan ianya kecil (cuma digembar-gemburkan oleh media - menangguk di air keruh) saya menaruh kepercayaan penuh kepada pimpinan untuk menyelesaikannya secara baik dan berhikmah.
Jika benar anggota pimpinan sekarang gagal memainkan peranan dengan baik maka memang wajarnya mereka ditukar kerana 'performance' mereka tidak baik. Ini perkara biasa dalam mana-mana organisasi.
Saya kira Tuan Guru Nik Aziz telah lama mempraktikkan perkara ini dalam PAS Kelantan di mana beliau sering membuat rombakan kabinet PAS dalam PAS Kelantan. Seingat saya sudah beberapa kali Tuan Guru menukarkan anggota harian PAS Kelantan. Sebagai contoh jawatan Setiausaha kerap ditukar. Telah begitu ramai S/U dilantik Tok Guru antaranya YB Cikgu Wan Rahim, YB Ust Wan Ismail, YB Dato Takiyuddin dan YB Zaki Ibrahim sekarang. Ianya bertukar tangan demi untuk menyuntik semangat dan idea baru.
Begitu juga dengan Tuan Guru Haji Hadi yang telah melantik beberapa orang baru dalam 'kabinet' 2009/2011, antaranya Ustaz Idris Ahmad sebagai Ketua Penerangan, Cikgu Pa sebagai Setiausaha (Orang lama yang baru pegang S/U) dan Ustaz Abdul Halim Abd Rahman sebagai Pengarah Pilihanraya Pusat (Orang lama yang dinaikkan kedudukan).
Dalam sejarah Islam sendiri Panglima Perang tersohor Khalid Ibn Walid juga digantikan dengan sahabat lain ketika perang sedang memuncak.
Tidak ada masalahnya untuk membuat rombakan 'kabinet' demi kebaikan organisasi dan ahlinya bagi mencapai objektif jangka pendek dan panjang.
Jadi saya yakin PAS Pusat juga mampu melakukan perkara yang sama jika dilihat ada anggota yang tidak mampu melaksanakan tugas dengan baik. Itu sudah menjadi perkara biasa. Jadi media tidak perlu mainkan isu ini. Manakala rakyat dan penyokong PAS pula jangan risau dan buruk sangka. Semuanya dilakukan demi kebaikan jemaah dan masa depan kita semua.
Sebab itu bagi saya jika PAS Pusat membuat rombakan 'kabinet' pada bila-bila masapun ianya tidak menjadi masalah. Kalau mesyuarat PAS Pusat esok membuat rombakan pun saya tidak hairan. Mungkin Setiausaha, Ketua Penerangan, Pengarah Pilihanraya dan lain-lain jawatan ditukar ganti itu perkara biasa.
Malah jika ada pimpinan yang ingin mengundurkan diri dan memberi peluang kepada orang lain itu juga perkara biasa. Cuma AJK PAS Pusat kena membuat pertimbangan sejawarnya dalam membuat sesuatu keputusan samada melantik, menukar atau menerima pengunduran sesiapa juga demi masa depan Islam dan kita semua.
Saya memang bersikap terbuka dalam hal ini.
Apa yang penting kita mesti merapatkan saf, berpadu tenaga dan mengatur strategi segera kerana saya jangka pilihanraya umum akan berlangsung dalam masa setahun lebih sahaja lagi.
Jangan bazirkan masa untuk memperbaiki rumah sendiri sehingga terlupa untuk 'menyerang' rakan-rakan politik kita dan mendampingi rakyat serta memenangi hati rakyat.
Kurankan politiking dalaman, giatkan usaha dan strategi untuk berhadapan dengan 'tentera ahzab.'

DUN PERAK : BN AKAN ULANGI SIFAT KURANG AJAR

Esok Sidang DUN Perak akan berlangsung lagi. Sebelum sudah beberapa kali DUN Perak mencatatkan rekod 'dunia' dengan aksi-aksi luarbiasa dan meloyakan tekak bagi sesiapa yang menontonnya.
2 MB, 2 Speaker, 2 Exco, Speaker di seret dan dikurung, Orang luar tak diundang masuk dewan dan macam-macam lagi. Malang Sidang bawah pokok dan di Hotel pun ada.
Semua ini gara-gara sifat kurang ajar BN yang tidak mahu menerima kekalahan mereka di Perak sehingga sanggup 'membeli' dan menculik ADUN sehingga ketiga-tiga mereka yang tidak bermaruah itu menyokong BN.
Esok sekali lagi peristiwa menarik dijangka berlaku. Ini kerana Speaker 'haram' yang dilantik secara tidak sah menggunakan 'kuasa'nya memanggil sidang DUN.
ADUN-ADUN PR tetap konsisten bahawa 'Speaker' Ganesan adalah Speaker palsu dan tidak sah. Maka semua notis mesyuarat yang dihantar adalah batal dan tidak sah. Namun mereka menghadiri Sidang tersebut berdasarkan 'notis' yang dihantar oleh Speaker yang sah iaitu YB Sivakumar.

Saya mengharapkan semua pihak bertenang dan kembali patuh kepada undang-undang. Saya juga bersetuju dengan keputusan PAS Perak yang mencadangkan supaya Sidang itu dibatalkan sehingga keputusan mahkamah terhadap rayuan MB Nizar diputuskan.

TRAGEDI KUALA DIPANG : MOHON ALLAH SELAMATKAN MANGSA

Saya mendoakan semua mangsa tragedi Kuala Dipang malam tadi diselamatkan oleh Allah S.W.T.

Sebagai seorang ayah saya amat memahami kesengsaraan dan kerisauan mereka tentang keselamatan anak-anak mereka.

Mangsa tragedi tersebut ialah murid-murid sekolah yang mengikuti Program Perkhemahan Satu Malaysia anjuran Kementerian Malaysia yang diadakan di SK Kuala Dipang.

Perkhemahan itu bertukar menjadi satu tragedi yang amat menyayat hati bila mana sebuah jambatan gantung yang melintasi sebuah sungai terbungkar dan roboh menyebabkan beberapa orang murid yang sedang melaluinya jatuh kedalam sungai lalu dihanyutkan oleh air yang dalam dan deras.

Kejadian malang ini berlaku kira-kira jam 10.30 malam tadi ketika para peserta bergerak ke dewan makan untuk makan malam dan pada ketika itu sekumpulan peserta ini melintasi titi gantung yang menghubungkan 2 kawasan tersebut. Lebih kurang 20 orang murid masih belum dapat dikesan. Sebahagian dari murid-murid tersebut ada yang selamat.

Diberitakan jambatan tersebut baru sahaja siap dibina dalam beberapa minggu lepas. Malangnya jambatan tersebut runtuh di mana tiangnya terbongkar dan runtuh.

Mengapa ini berlaku tidaklah saya ketahui. Saya menggesa pihak berwajib membuat siasatan dan membawa kes ini ke muka pengadilan jika berlaku penyelewengan dan kecuaian.

26 October 2009

EGM : SEMUANYA AKAN SELESAI

Insya Allah Rabu ini kekeliruan dan masalah kecil yang melanda PAS dan kepimpinannya akan selesai.

Media sebenarnya membesar-besar isu yang kecil. Isu ini diputarbelit, diolah dan diuli sehingga menampakkan PAS berada dalam keadaan genting dan tidak terurus.

Hari Rabu ini musuh politik PAS dan media kurang ajar ini akan tersandar ke dinding kerana PAS Insya Allah akan menyelesaikan isu ini mengikut perlembagaan parti dan kaedah Islam yang sudah lama diamalkan oleh PAS.

Kepada semua tetamu yang menghantar sms, email dan sebagainya kepada saya bertanyakan isu ini jangan bimbang dan panik semuanya akan selesai, Insya Allah.

BAJET PANADOL, RAKYAT SAKIT KEPALA?

Rakyat sedang menghadapi masalah yang cukup kronik. Antaranya gejala dadah, maksiat, jenayah dan sebagainya. Malangnya Najib gagal memperuntukkan bajet khas serta langkah drastik untuk mengatasi masalah tersebut.

Apa yang dipentingkan Najib dalam bajet tersebut ialah isu-isu remeh dan temeh serta hanya memandang dunia tanpa memikirkan kepentingan membangun manusia untuk persediaan jangka panjang khasnya untuk bertemu Allah di Yaumul Mahsyar.

Sebab itu Najib tidak meperuntukkan belanja yang besar dan 'reasonable' untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Saya bersetuju dengan YB Mahfuz bahawa Najib hanya menyediakan Panadol untuk tahan sakit akibat gejala dadah, maksiat dan lain-lain. Najib hanya melihat rakyat yang sakit kepala tetapi tidak melihat rakyat sedang dilanda kanser maksiat, jenayah, dadah dan sakit kronik lain.

Panadol hanyalah untuk tahan sakit bukannya untuk menyembuhkan penyakit.

RUANGAN SEMBANG-SEMBANG/MUZAKARAH SAYA TUTUP

Saya minta maaf kerana terpaksa menutup ruangan muzakarah/sembang-sembang kerana terdapat tetamu yang tidak diundang menggunakan nama saya untuk menipu dan sebagainya.
Untuk pengetahuan semua nombor telefon saya adalah sama dan tidak ditukar sebagaimana yang dinyatakan oleh tetamu yang tidak bertanggungjawab tersebut.
Tuan-tuan boleh menghubungi saya di talian telefon yang sama dari dahulu iaitu 019-682 1318 dan email : sofiwahab@gmail.com sebagaimana yang tertera di ruangan paling atas blog ini.
HARAP MAKLUM

PERSEPSI RAKYAT MULA BERTUKAR????

Dengan mainan media, serangan berterusan pimpinan BN dan putarbelitkan musuh yang melanda PAS sekarang ini sedikit sebanyak dilihat mampu mengubah persepsi rakyat kepada PAS dan PR.

Saya yakin ada usaha-usaha pihak musuh menyelinap masuk memporak perandakan PAS sehingga dilihat berada dalam keadaan gawat dan berkecamuk.

Isu desakan supaya mengadakan Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) bukan suatu isu besar bagi ahli PAS yang faham perjuangan Islam. Perbezaan pendapat merupakan perkara biasa, khilaf memang dibenarkan tidak ada masalah.

Namun dimata rakyat yang atas pagar, rakyat yang tidak memahami politik isu ini adalah besar dan menampakkan bahawa PAS seolah-olah berada dalam keadaan tidak menentu dengan berlakunya pergaduhan dan perselisihan dalaman. Ini sudah tentu memberikan impak negatif dan persepsi negatif di mata rakyat.

Sebab itu ada kawan-kawan saya yang menyatakan PAS sama sahaja dengan Umno bergaduh sesama sendiri kerana pangkat dan harta. Ini merupakan persepsi yang bahaya yang akhirnya menyebabkan rakyat meluat dan muak dengan PAS.

Sebab itu saya amat mengharapkan pimpinan tidak menggunakan media hatta blog persendirian untuk membuat cadangan, teguran, gesaan dan sebagainya. Ini kerana musuh-musuh PAS sentiasa mencari ruang walau sebesar zarah dan atom untuk memburukkan imej PAS supaya persepsi rakyat kepada PAS menjunam dan longgar. Akhirnya rakyat akan melihat PAS sama dengam Umno bahkan lebih teruk lagi kerana Tok Guru bergaduh dengan Tok Guru.

Ketika perkara ini berlaku sudah tentu akan ada makhluk perosak yang menangguhkan di air keruh memburuk-burukkan kedua-dua Tok Guru. Akhirnya nanti rakyat akan melihat Najib lebih baik dari Tok Guru. Ini merupakan persepsi yang bahaya.

ESQ BANYAK KELAINAN

Saya sempat menghadiri traninig ESQ 165 bermula Jumaat hingga Ahad lalu. Banyak ilmu motivasi, psikologi, mindset dan agama yang dapat saya pelajari dari training tersebut.
Cara penyampaian, 'material', pengurusan waktu dan lain-lain agak berlainan dari training-training yang saya ikuti sebelum ini.
Dengan bantuan multimedia dan penyampaian moderatornya training tidak dinafikan mampu membuat pesertanya menangis, meraung dan tersedu sedan. ......moga-moga Allah mengampunkan dosa saya dan dosa seluruh umat manusia.............

JANGAN MIMPI UNTUK LIHAT PAS BERPECAH

Musuh-musuh PAS tidak perlulah bermimpi untuk melihat PAS berpecah. Saya yakin pimpinan PAS sudah matang, cerdas dan mampu menyelesaikan apa juga isu yang melanda PAS.

Isu yang ditimbulkan oleh Tok Guru Nik Aziz ini merupakan isu kecil yang Insya Allah mudah untuk diatasi. Ini kerana pemimpin PAS tidak meletakkan kepentingan diri dan nafsu apabila mengambil keputusan dan tindakan.

Saya yakin Mesyuarat AJK PAS Pusat dan Pesuruhjaya PAS negeri-negeri Rabu ini akan menyelesaikan semua masalah yang ditimbulkan sehari dua ini.

Umno dan BN akan sekali lagi tertipu dengan kematangan berpolitik PAS. PAS Insya Allah akan terus bergerak ke hadapan untuk membebaskan rakyat Malaysia dari belenggu BN dan Umno.

ANAK MELAYU JUARA?

Anak Melayu juara? Juara apa .................penagih dadah teramai.
Media melaporkan bahawa 83 % penagih dadah yang dikenalpasti dari bulan Januari hingga Julai tahun ini adalah kaum Melayu. Bermakna kaum Melayu terus menjuarai carta penagih dadah tertinggi.
Mengapa keadaan ini terus berlaku. Siapa sebenarnya yang gagal. Kerajaan, agensi penguatkuasa, ibu bapa atau siapa?
Apa yang pasti kita semua kena kembali kepada Islam sebagai jalan penyelesaian kepada apa juga masalah.

25 October 2009

TAK PERLU EGM

Pas tidak perlu mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM) untuk membersihkan parti daripada kumpulan prokerajaan perpaduan kerana yang wujud hanya sedikit kekeliruan dan salah faham di kalangan pemimpin parti itu.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat yang juga Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, EGM yang dibuat oleh MCA dan UMNO berbeza, justeru beliau tidak nampak sebarang keperluan untuk Pas juga mengadakan EGM.

"UMNO buat EGM sebab pemimpinnya nak perkasakan parti ini melalui pindaan perlembagaan parti.

"MCA buat EGM sebab masalah dalaman pemimpin mereka dan saya rasa Pas tidak ada masalah sehingga perlu ke tahap nak buat EGM," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Azizan yang juga Menteri Besar Kedah berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mahu mengadakan EGM kerana mahukan Pas dibersihkan daripada kumpulan prokerajaan perpaduan.

Nik Aziz mahu EGM diadakan segera bagi mendapatkan keputusan sama ada pemimpin Pas yang menyokong perpaduan dengan UMNO diterima atau ditolak daripada parti itu.

Beliau menamakan tiga pemimpin bermasalah yang perlu 'dibersihkan' iaitu Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali.

Menurut Azizan, apa yang berlaku dalam parti itu hanya disebabkan perbezaan pendapat dan sedikit kekaburan mengenai sesuatu perkara.

"Perbezaan pendapat ini adalah satu rahmat dan ia tidak teruk seperti yang dikatakan oleh sesetengah pihak," katanya.

Utusan Meloya

MENGAPA MEDIA JADI MEDIUM PENYELESAIAN?

Saya sebagai salah seorang ahli PAS berasa sedih kerana pimpinan masih menggunakan media untuk menyuarakan pandangan dan kritikan kepada sesama sendiri. Tidak bolehkah mereka menyelesaikan sebarang isu samada kecil atau besar melalu musyawarah dan syura.
Jangan kita termakan dengan senjata musuh yang sentiasa mencari jalan untuk memecahbelahkan kita. Walaupun isu EGM ini bukanlah isu besar dan kronik namun bagi ahli bawahan ianya sedikit sebanyak mengguris hati ahli-ahli PAS bawahan.
Oleh itu saya mengharapkan semua isu yang sedangkan dihadapi oleh PAS mesti diselesaikan dengan segera dan tidak dihebahkan di media yang sentiasa memasang perangkap untuk membaham kita.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter