01 October 2011

Caj 5 % kepada penginapan dibantah

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil membantah tindakan Kerajaan Negeri Melaka mengenakan Caj Warisan 5 % kepada pelancong yang menginap di premis penginapan bermula dari 1 September 2011 adalah dipersoalkan, memandangkan kos penginapan yang sedia ada telah merangkumi caj perkhidmatan oleh pengusaha premis penginapan.

Ketuanya, Jauhar Md Dawi berkata Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil ( DPPKBK ) menggesa Kerajaan Negeri Melaka supaya keputusan tersebut dikaji dengan sedalam-dalamnya bagi mengelakkan penurunan kadar kedatangan pelancong ke negeri Melaka akibat daripada tindakan tersebut. "DPPKBK bimbang berikutan dengan tambahan caj tersebut maka pelancong akan merasakan beban yang tidak munasabah lalu beralih arah haluan melancong ke tempat lain.:

"Kerajaan Negeri harus memikirkan cara yang lebih sesuai untuk mencari dana bagi menjalankan aktiviti penyelenggaraan dan promosi pelancongan seperti dengan mengamalkan perbelanjaan berhemah tanpa sebarang pembaziran sepertimana yang telah berlaku baru - baru ini berikutan pembelian tender nombor pendaftaran kereta kerajaan negeri yang melibatkan wang berjumlah RM 317,000."

"Antara projek pembaziran yang lain adalah projek Pulau Melaka dan projek Eye On Malaysia yang gagal dilaksanakan oleh kerajaan negeri. Berjuta-juta ringgit duit rakyat Melaka hangus disebabkan kelemahan dan kelalaian kerajaan negeri Melaka pimpinan Datuk Ali Rustam." ujar Jauhar

Beliau berkata dengan duit yang sebanyak itu pelbagai projek pengindahan, pemeliharaan dan keceriaan dapat dilakukan tanpa mengenakan caj tambahan kepada pelancong yang sememangnya telah menyumbang kepada ekonomi negeri Melaka selama ini. Menurutnya, DPPKBK dengan ini mendesak agar caj ini tidak dikenakan kepada pelancong-pelancong yang datang melancong dan menginap di negeri Melaka.


Kenyataanya dipetik dari blog rasmi DPPBK hari ini.

Anak tidak sah taraf cecah 234,647 orang dalam tempoh empat tahun (2006-2010).


1. Statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mendedahkan jumlah anak tidak sah taraf kini mencecah 234,647 orang dalam tempoh empat tahun (2006-2010). Jumlah itu membabitkan 80,979 atau 34.5 peratus ibu beragama Islam dan mewakili sembilan peratus daripada keseluruhan 2,481,276 kelahiran dalam tempoh berkenaan.

2.Berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008.3.Ini bermakna secara purata, 2,500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari. Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat!4. Berapa jumlah kelahiran anak luar nikah di Melaka?5. 9% daripada jumlah kelahiran adalah anak luar nikah. Makna setiap 100 anak dilahirkan 9 adalah anak luar nikah. Dalam masa 10 tahun lagi jika tidak dibendung, anak luar nikah akan mencecah hingga 1 juta.6. Apakah tidak relevan lagi hudud dilaksanakan?

28 September 2011

Keluarga Mahathir beli Syarikat Arak terbesar RM2.9 bilion


"Polis jangan kacau, nanti kita ambil nama hantar ke Tawau".

"Saya tidak pernah menuduh siapa Pandi Kutty" - babi kecil.

"Keluarga Tun Mahathir beli Syarikat Arak terbesar di Asia Tenggara dengan harga RM2.9bilion, di Pengerusikan oleh Mirzan Mahathir".

"Najib kata saya tidak takut kepada Anwar, tapi bila Mahkamah Sapina Najib dia takut"................

Ikuti Ceramah Anwar Ibrahim di Alor Gajah pada 22 Sept 2011.

Tip untuk tahu SEJARAH itu BENAR atau PALSU

YB Saifuddin Nasution menyatakan dalam wacana wajarkah sejarah ditulis semula (anjuran Sinar Harian) bahawa Ibnu Khaldun     pernah memberikan bagaimana untuk menentukan sejarah itu BENAR arau PALSU.

Kerajaan Melaka begitu 'alergic' dengan Pembangkang, takut bayang-bayang sendiri

Kerajaan Negeri Melaka takut kepada  kepada bayang-bayangnya sendiri sehingga menafikan fakta bahawa 5 Dun Melaka diwakili oleh pembangkang iaitu DAP.

Dalam laman web rasmi Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Melaka http://adun.melaka.gov.my/   tidak di sertakan sekali maklumat tentang ADUN dan DUN dari Pembangkang.

Kerajaan Melaka tidak dapat menerima kenyataan bahawa 5 kerusi Dun di Melaka dimenangi pembangkang.

Macamana mereka boleh menafikan fakta dan tidak dapat menerima keputusan rakyat. Sepatutnya sebagai laman web kerajaan, pihak terbabit tidak mendiskriminasikan Adun pembangkang keraan mereka dipilih oleh rakyat dan juga berkhidmat untuk rakyat".

Ini bukan laman web Umno atau BN, ini laman web rasmi kerajaan yang menggunakan domain kerajaan iaitu gov.com.

Saya menggesa pihak berkenaan dan 'webmaster' laman web tersebut supaya segera membuat pembetulan agar rakyat tidak memandang serong kepada kerajaan.

Jangan dek kerana sentimen politik kita tidak dapat membezakan yang mana laman web kerajaan dan parti.


Untuk rekod 5 Dun dimenangi oleh DAP pada PRU 12 lalu iaitu melalui YB Betty Chiew, DUN Kota Laksamana; YB Khoo Poay Tiong, DUN Ayer Keroh; YB Lim Jak Wong, DUN Bachang; YB Goh Leong San, DUN Kesidang, dan YB Tey Kok Kiew DUN Banda Hilir

Burukkan Kelantan : Polis mesti bertindak terhadap Ali Rustam

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka mempersoalkan tindakan Polis yang begitu cepat bertindak terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang dikatakan memburuk-burukkan negeri Johor.


"Macamana pula orang Kelantan dengan Ali Rustam, apa yang Ali Rustam tak cakap tentang Kelantan. Dalam dan luar sidang DUN, sentiasa Kelantan diburukkan


"Beliau pernah melarang pegawai kerajaan pergi Kelantan. Beliau Pernah beliau menarik balik larangan itu".


"Di Melaka orang buang anak, di Kelantan orang buang anak dan dibakar anak itu, itu antara ucapan Ketua Menteri dalam sidang DUN."


Menurut AdlyKalau Polis Johor hendak bertindak terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang maka Ketua Polis Kelantan juga wajar bertindak terhadap Ali Rustam.


Beliau mempersoalkan mengapa Polis mahu bertindak terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang yang dituduh memburukkan Johor tetapi mendiamkan diri terhadap tindakan Ketua Menteri Melaka yang acapkali memburukkan negeri Kelantan.


"Burukkan Johor bertindak ? Burukkan Kelantan tak apa, 1Malaysia apa ? soal Adly sinis.


Adly berkata rakyat Johor sedang dihasut agar membenci Lim Guan Eng kerana beliau di anggap menjatuhkan imej Johor.


"Menjatuhkan imej Johor di luar negara. Johor selamat, YAB Lim kata tak selamat.?"


"Sedangkan secara faktanya Pulau Pinang paling selamat di Malaysia dengan indek Jenayah 27%." tegas Adly dalam blognya adlyzahari.blogspot.com 

Jamil Khir nasihatkanlah Najib supaya benarkan Kelantan laksana hudud


Hukum hudud bukan isu bermusim seperti yang dimainkan oleh parti pembangkang, namun ia adalah hukum yang perlu dilaksanakan secara berterusan jika pemimpin pembangkang benar-benar mahu melaksanakan hukum tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom berkata, tidak perlu pemimpin politik terus bercakap mengenainya untuk mendapat sokongan rakyat, kerana hudud adalah hukum Allah dan semua umat Islam perlu menerimanya.

"Di negara kita, hukum hudud ini sudah menjadi macam satu perkara bermusim serta menjadi ungkapan bagi pihak-pihak tertentu.

"Hukum hudud bukan soal retorik dan kita perlu cari kesefahaman sesama kita, bukan nak cari mana pemimpin yang benar atau salah," katanya kepada pemberita selepas Majlis Konvokesyen Politeknik Sultan Abdul Halim (Polismas) Jitra di sini, semalam.

Menurut Jamil, umat Islam di negara ini juga tidak harus berpecah dalam soal hukum hudud supaya agama Islam tidak menjadi tohmahan pengikut agama lain.

"Apa yang perlu umat Islam lakukan ialah gabungan penyatuan umat Islam dengan ketetapan pegangan akidah kita.
"Di dalam Perlembagaan, agama Islam ialah agama rasmi kita dan itu adalah platform untuk umat Islam untuk terus maju di negara ini," katanya.

Memang betul apa yang dikatakan oleh Jamil Khir, saya setuju sangat. Di bawah ini beberapa cadangan saya kepada Jamil Khir untuk beliau laksanakan segera supaya Hukum Hudud dapat dilaksanakan segera :-

1) Nasihatkan Najib dan Zahid Hamidi supaya bertaubat jangan mengeluarkan kenyataan bahawa Hudud TIDAK SESUAI kerana masyarakat majmuk dan situasi di negara kita belum sesuai.

2) Nasihatkan Najib supaya membenarkan Kerajaan Kelantan dan Terengganu melaksanakan Hukum Hudud dalam masa terdekat kerana kedua-dua negeri tersebut telah lama meluluskan enakmen jenayah syariah bagi melaksanakan hukum Hudud, Takzir dan Qisas.

3) Jangan berdolak-dalik lagi kalau betul semua pihak bekerjasama mengapa pemimpin Umno mengeluarkan pelbagai kenyataan negatif seolah-olah kita yakin Hudud boleh dilaksanakan kerana sebab-sebab tertentu.

4) Nasihatkan semua negeri-negeri BN menggubal enakmen negeri bagi memastikan pelaksanaan hukum Hudud, Takzir dan Qisas seperti yang dilakukan oleh kerajaan Kelantan dan Terenggau

Harap Jamil Khir jangan berdolak-dalik lagi .........................


Umno Pejuang Melayu yang MEMATIKAN MELAYU


Umno mengaku merekalah pejuang Melayu, Bahasa Melayu dan semua unsur-unsur melayu. Tetapi pada hakikat yang sebenarnya merekalah 'pembantai' Melayu, penghapus kedaulatan Melayu dan penggadai Melayu.


Sejarah telah membuktikan Umno :-


1) Mengurangkan kuasa Raja-Raja Melayu melalui pindaan perlembagaan negara pada awal 90-an
2) Mengadaikan tanah rezab orang Melayu 
3) Menghancurkan Bahasa Melayu melalui dasar PPSMI
4) Mengikis penggunaan tulisan jawi

dan sebagainya...

Terbaru Presiden Umno, Najib Razak mengumumkan pula bahawa kerajaan mahu menghapuskan terus kuota Bumiputera dan menggunakan sistem meritokrasi sebagai kaedah baru bagi mendesak usahawan Bumiputera untuk bersaing secara terbuka.

Saya bersetuju dengan pandangan Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Riduan Mohd Nor yang menyatakan bahawa “Penghapusan kuota Bumiputera ini adalah satu pengkhianatan Umno kepada orang Melayu dan bukan masanya perkara ini dilakukan.

Katanya, jika kuota dihapuskan, apa lagi yang tinggal sedangkan baki yang ada dari 30 peratus dahulu sebenarnya hanyalah tinggal 12.5 peratus sahaja.
Menurutnya, rakyat tidak lupa bahawa pada 2009, Najib jugalah orang yang bertanggungjawab menurunkan kuota ekuiti Bumiputera daripada 30 peratus kepada 12.5 peratus dan menurunkan ekuiti bukan Bumiputera daripada 25 peratus kepada 12.5 peratus.
Najib jangan gadaikan kepentingan dan kedaulatan orang Melayu. Mengapa tiba-tiba Najib bercakap pasal meritokrasi?????? Mesti ada sebabnya ................


Imbas kembali - 30 pengkhianatan Umno kepada orang Melayu1. Siapakah yang menukar wang Royalti kepada wang Ehsan pada tahun 2000 apabila PAS berjaya merampas negeri Terengganu dari tangan BN dalam PRU 1999? (Negeri Terengganu itu majoriti penduduknya adalah Melayu)
2. Siapakah yang menghalang kerajaan kedua-dua negeri bermajoriti 95% Melayu (Kelantan dan Terengganu) menikmati hasil royalti Petronas, sedang negeri-negeri seperti Sabah dan Sarawak tidak dikenakan tindakan sama?
3. Siapakah yang menghalau peneroka bandar dikalangan orang Melayu di Kg Berembang (KL), Kg Plentong (JB), Kg Chubadak (KL), Kg Malaysia Tambahan (KL)?
4. Siapakah yang menghalau Melayu Pulau Pinang dengan helah pembangunan hingga mereka merempat ke Seberang Jaya dan Kedah Selatan?
5. Siapakah yang menggadai Tanah Rezab Melayu hampir 50% dari 3 juta hektar pada 1948 kepada 1.6 juta hektar pada 1997?
6. Siapakah yang membunuh orang Melayu kerana perbezaan fahaman politik di Kg Memali, Lubuk Merbau dan Hutan Aji?
7. Siapakah yang membolot saham AP untuk menantu dan kroni, sedang ia adalah hak setiap rakyat dibawah dasar DEB?
8. Siapa yang melingkupkan dasar DEB hingga milikan ekuiti Melayu tersekat kepada 18% pada 2000.
9. Siapakah pula yang memansuhkan DEB, dan diganti dengan dasar Liberisasi dan Model Ekonomi Baru yang mesra kapitalis dan anti subsidi?
10. Siapa yang menyelewengkan dana untuk orang Melayu yang miskin dalam program PPRT?
Dari 54 billion yang diperuntukkan kepada orang Melayu hanya 2 billion sahaja yang sampai kepada orang Melayu, 52 billion lagi lesap di telan pentadbiran UMNO.
11. Siapa yang mengkhianat wasiat Raja-Raja Melayu menjelang kemerdekaan supaya tidak diserah bukit, gunung dan pulau kepada bukan Melayu?
12. Siapa yang mencipta krisis perlembagaan 1982 yang menyebabkan kuasa Yang DiPertuan Agung terhakis dan hanya sekadar menjadi rubber stamp Parlimen?
13. Siapa pula yang melucutkan kekebalan Raja-Raja Melayu pada awal 1990-an?
14. Siapa yang menggelarkan rajanya ‘NATANG’ bila namanya ditolak sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU12 yang lalu?
15. Siapakah yang mengubah sempadan kawasan undi majoroti Melayu bila Melayu sendiri menolak Umno dalam PRU 1999 dan tidak menambah kerusi Parlimen di Kedah, Kelantan dan Terengganu pada persempadanan semula tahun 2002?
16. Siapa yang melanggar peruntukan Perlembagaan mengenai hak-hak istimewa orang Melayu untuk mendapat biasiswa?
17. Siapa yang menukar biasiswa kepada pinjaman PTPTN dengan kadar 4%?
18. Siapa yang mencemar bahasa Melayu dengan istilah-istilah “infotainment”, “boulevard”, “presint”, “bajet” dan lain-lain?
19. Siapa yang menukar bahasa pengantar dari bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris dalam pembelajaran Sains dan Matematik pada ketika jurang pendapatan bandar-luar bandar semakin melebar?
20. Siapa yang mencadangkan syarat wajib lulus Bahasa Inggeris untuk SPM dan bahasa pengantar Inggeris di universiti-universiti?
21. Siapa yang jual air kepada negara jiran dengan harga 3 sen 1000 liter, dan jual balik kepada rakyatnya sendiri dengan harga 80 sen 1000 liter?
22. Siapa yang serah blok minyak kepada negara Brunei tanpa persetujuan DUN, Parlimen atau YDPA?
23. Siapa yang cuai menjaga tanahair sendiri hingga Pulau Batu Putih dan Singapura terlepas ke negara orang?
24. Siapa yang menghapuskan tulisan jawi dari diajar di sekolah-sekolah dalam tahun 1960an dahulu?
25. Siapa yang kata Sekolah Agama Rakyat (SAR) tempat melahir militan dan ekstrimist Islam dan mengwar-warkan perkataan “Sindrom Qiamulail” kepada anak-anak yang bersekolah ketika itu?
26. Atas alasan itu, siapa yang menghentikan geran perkapita kepada SAR hingga menyebabkan sebahagian institusi pendidikan agama hidup segan, mati tak mahu atau setengahnya berkubur tanpa nesan?
27. Siapa yang mencadangkan pelan pembangunan Kg Baru Kuala Lumpur hingga membuka milikan kepada 40% bukan Melayu?
28. Siapa yang kekang akta-akta maklumat, Auku dan pandangan kedua orang Melayu supaya orang Melayu senang diperbodohkan?
29. Siapa yang naikkan harga petrol, diesel dan barangan asas kepada ketika Melayu adalah golongan majoriti yang miskin di negara ini?
30. Siapakah pula yang memperbodohkan dirinya konon mengaku Melayu sedang nama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) dibuang dan diguna bahasa penjajah UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION (UMNO)?

27 September 2011

Hudud hanya untuk MUSLIM orang bukan Islam jangan bimbang

Ketua Pemuda PAS berkata, Hudud hanya untuk orang Islam bukan untuk bukan Islam.

Malangnya Umno mempolitik dan mempolimekkan hukum hudud semata-mata untuk mengalihkan isu yang sedang menghantui Umno seperti isu Kad Pengenalan palsu, daftar pemilih, ISA dan sebagainya.

Umat Islam yang taat kepada Allah sememangnya bercita-cita untuk Hudud diamalkan di negara kita. Pada masa yang sama rakyat bukan Islam tidak perlu bimbang kerana mereka tidak akan dipaksa menerima hudud.

Nasruddin membuat kenyataan ini ketika ditemui wartawan semalam.

158 orang mati akibat banjir


Angka kematian akibat banjir di Thailand sejak pertengahan Julai lalu terus meningkat kepada 158 orang manakala 61 orang lagi mati di Kemboja dalam masa dua minggu, kata pihak berkuasa di kedua-dua buah negara semalam.
Lebih 0.8 hektar tanah ladang di Thailand ditenggelami air banjir, bersamaan 11 kali ganda saiz negara Singapura.
"Sebanyak 23 wilayah di utara dan tengah Thailand ditenggelami banjir dan hampir dua juta penduduk terjejas akibat banjir dan hujan lebat," kata sumber dari Jabatan Pencegahan Bencana dan Mitigasi Thailand yang saya petik dari akhbar tempatan.
Menurutnya, banjir juga turut menjejaskan ibu kota Bangkok, yang terletak hanya dua meter dari aras laut.
Sungai Chao Phraya turut dinaiki air, melimpahi beberapa jalan raya walaupun pihak berkuasa telah membuat benteng di sepanjang tebing sungai bagi mengelak banjir.

Ternyata manusai  tidak dapat menandingi kekuasan yang Maha Esai. Allah hantar air dan angin yang besar serta kuat pun manusia dah bungkus,
Gambar Sekadar Hiasan 

Hudud : Orang Islam wajib percaya kepada keadilan Hudud


Saifuddin Nasution :-

1) Hajat Umno/BN tidak akan tercapai untuk memecahbelahkan PR kerana perpaduan sekarang lebih utuh.

2) MCA boleh keluar dari BN kerana kerajaan BN Terengganu terus membiarkan enakmen jenayah syariah tanpa sebarang usikan kepada enakmen tersebut. Jadi sepatutnya MCA  keluar dari kerajaan BN Terengganu bersetuju dengan enakmen tersebut.

3)Menteri Undang-undang pada ketika itu, Syed Hamid Albar terbuka dan mengajak wakil kerajaan Kelantan berdialog tetapi terhenti kerana ada surat amaran keras dari Dr Mahathir supaya Kelantan tidak menguatkuasakan enakmen tersebut.

Anthony Loke :

1) Tujuan Umno/BN adalah untuk memecahbelahkan PR khasnya bagi menghadapi PRU 13. 

2) DAP komited untuk terus bersama PR dan terbukti pentadbiran PR berjaya mentadbir negeri-negeri PR dengan baik.

3) Pemimpin DAP dan PAS serta PKR sudah tentu akan dapat menyelesaikan isu hudud ini pada 28 September ini.

Isu Hudud : Perpaduan dalam PR semakin kukuh

Serangan demi serangan dilancarkan BN tehadap PR. Pelbagai isu dihamburkan kepada PR oleh musuh politiknya BN. Semua ini tidak lain tidak bukan bertujuan untuk memecahbelahkan perpaduan erat dalam PR.

Ramai menjangkakan isu terbaru yang dimainkan iaitu Hukum Hudud tidak menjejaskan PAS/PR sebaliknya ia akan menambahkan lagi kefahaman rakyat terhadap hudud.

Isu ini akan tenggelam bersama-sama dengan labu-labu Umno/BN, Biarkan...biarkan...

Malangnya pemimpin Umno terus mengjahilkan diri sendiri atau mereka memang jahil atau sengaja buat-buat jahil. Apa yang boleh kita katakan ialah pemimpin Umno biadap dan sombong apabila menyatakana bahawa Hukum Hudud tidak sesuai diamalkan di Malaysia buat masa sekarang atas alasan masyarakat majmuk dan belum faham.

Tuan-puan nilaikan sendiri betapa biadap sikap pemimpin Umno yang berani mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa terhadap suruhan Allah!.

26 September 2011

Tahukah anda BERAPA KOS UBAHSUAI BAS YANG NAJIB-ROSMAH NAIK?


Perdana Menteri Najib Tun Razak diiringi isteri Rosmah Mansor menaiki bas sempena lawatan sehari beliau ke Perak di sini, Sabtu lalu.
Turut hadir Menteri Besar Perak, kaki bodek, Zambry Abd Kadir (kanan) dan isteri Sharifah Zulkifli (kiri) .

Gambar ini dirakamkan ketika Najib dalam perjalanan dari pekan Tanjung Tualang ke Sekolah Kebangsaan Changkat Tin bagi menghadiri majlis perkahwinan iaitu Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tualang Sekah, Nolee Ashilin Mohd Radzi dan pasangannya Ahmad Fariz Hassan.

Namun, ramai yang tidak tahu, inilah bentuk dan rupa bas yang dinaiki Najib dan isterinya itu. Kalau macam ini rupa bas yang dinaiki Najib dan Rosmah (macam hotel) memang tidak terasa apa-apa macam naik kapalterbang sahaja. Namun tahukah Najib bahawa bas yang rakyat naik kadang-kadang tiada air-condition, kadang-kadang kusyennya tercabut, bunyinya macam lori hantu. 
Saya mencadangkan supaya Najib dan Rosmah naik bas dari Batang Melaka ke Bandaraya Melaka, baru dia tahu betapa peritnya bas yang dinaiki rakyat.
Satu lagi yang saya ingin tahu, BERAPA KOS YANG DIBELANJAKAN UNTUK "RENOVATE" bas yang Rosmah dan Najib naik??????

Utusan HINA HUDUD


Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka menyelar sikap Akhbar Utusan Malaysia yang di lihat menjadikan isu Hudud sebagai bahan jenaka.

Memetik sebuah karikatur di dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 26/9/2011, menunjukkan seseorang berserban yang merujuk kepada Musyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz sedang mendengar lagu sambil berbaring. Karikatur tersebut juga menggambarkan irama yang keluar dari alat muzik tersebut dengan perkataan “ Hu..hu..hu..dudd..dudd..” .

Karikatur itu cuba menggambarkan bahawa Tuan Guru Nik Aziz telah membangkitkan isu lama, iaitu isu Hudud yang menjadisebutan ramai pihak akhir-akhir ini.

Muhamad Aizat Bahrudin, Ketua Penerangan Pemuda PAS Melaka (gambar)berkata, "sikap akhbar Utusan Malaysia yang menjadikan isu Hudud ini sebagai bahan lawak dan jenaka.adalah keterlaluan Sedangkan mempermainkan-mainkan hukuman Allah merupakan suatu dosa besar."

Tambahnya lagi, "hudud adalah hukuman yang di syariat oleh Allah. Ianya bukan hukum buatan manusia tetapi ia datang dari Allah. Penghinaan terhadap sesuatu yang datang dari Allah itu adalah sama dengan penghinaan kepada Allah."

Hari ini hukum Hudud telah digambarkan dengan wajah yang begitu hodoh seolah-olah perlaksanaannya merupakan suatu jenayah. Akhbar arus perdana begitu hebat mempolemikkan isu ini dengan pelbagai tafsiran dan pandangan akal.

"Satu demi satu penghinaan dilakukan terhadap undang-undang Islam. Jika sebelum ini Utusan menghina hukuman zina, hari ini kepada hudud pula. Esok lusa hina Allah dan Rasul pula secara terang-terangan." tambahnya lagi

Dewan Pemuda PAS Melaka mendesak agar Akhbar Utusan Malaysia memohon maaf terhadap umat Islam atas penghinaan tersebut.

BN takut bayang-bayang sendiri video klip ajak mari mengundi pun tak lulus

Rosnah Abd Rashid Shirlin in Undilah video
BN betul-betul tersepit dan takut kepada bayang-bayang sendiri. Apa sahaja yang dilakukan oleh orang lain selain dari Umno/BN akan dicurigai.

Itulah yang berlaku kepada Klip Video undilah, di mana ianya tidak diluluskan oleh kerajaan walaupun ramai pemimpin BN mengambil bahagian dalam Klip Video tersebut. Malah klip itupun tiada unsur berkempen parti hnaya mengajak rakyat mengundi itu sahaja tidak lebih dari itu.

Namun oleh kerana takut kepada bayang-bayang sendiri maka ianya dihalang dari ditayangkan di stesyen TV kerajaan.

enerbit video siaran pengumuman khidmat awam, 'Undilah' - Pete Teo - menyifatkan dakwaan klip video itu mempunyai mesej tersirat yang yang memihak kepada pembangkang sebagai "mengarut dan tidak masuk akal".

Semalam, ahli parlimen Kota Belud Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam tweeter menulis video yang diarahkan tidak disiarkan di stesen televisyen di seluruh negara oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, minggu lalu kerana "penuh dengan mesej separa sedar.”

"Ia mengandungi nada anti kerajaan tanpa disedari oleh penonton."

Abdul Rahman juga menulis bahawa perkara pokok yang dibincangkan boleh diterima tetapi video itu condong kepada mesej-mesej yang cuba dibawa oleh pembangkang.Itulah sikap jumud dan kolot BN yang tidak mempunyai jiwa besar dan penuh dengan buruk sangka.

25 September 2011

Bila agaknya Hudud sesuai di Malaysia?

NONEZahid Hamidi sudah pasti akan bersetuju dengan apa juga yang 'boss' beliau katakan dalam apa juga hal. Kalau beliau tidak bersetuju sudah tentu umur karier politiknya tidak panjang.

Sebab itulah dalam hal penting seperti hukum hudud pun beliau boleh bersetuju dengan Najib walaupun 'boss'nya itu berkata hukum hudud tidak sesuai diamalkan dalam negara kita dengan alasan masyarakat majmuk dan masa belum sampai.

Malaysiakini melaporkan hari ini bahawa Ahmad Zahid Hamidi berkata hukum hudud belum dapat dilaksanakan kerana masalah kesesuaian dalam masyarakat majmuk negara ini.

Beliau berkata sebagai orang Islam, keyakinan terhadap hukum hudud itu tidak timbul tetapi kesesuaian pelaksanaannya menyebabkan ia tidak dapat dilakukan kerana rakyat yang berbilang kaum.Kalau begitu agaknya bila hukum hudud ini akan sesuai dilaksanakan di negara kita? Mungkin Zahid menunggu sehingga semua rakyat Malaysia masuk Islam. Atau mungkin Zahid menunggu hingga semua rakyat Malaysia faham apakah hukum Hudud. Kalau begitu apa program yang parti Zahid buat untuk memafamkan rakyat tentang hudud.?


PAS memang sejak dahulu sentiasa konsisten memberikan kefahaman kepada rakyat tentang hudud termasuk kepada parti-parti komponen PR. PAS tidak pernah berganjak dari menyatakan kewajipan melaksanakan hudud, sehingga DAP sendiri menyatakan bahawa perkara itu boleh dibincangkan.


Malangnya Umno siang-siang lagi menyatakan hukum hudud tidak sesuai diamalkan di Malaysia.


Saya tidak hairan kalau DAP, MCA atau MIC menyatakan Hukum Hudud tidak sesuai kerana mereka majoriitinya bukan Islam tetapi yang memelikkan kita ialah Umno yang mengaku hebat Islamnya berani menyatakan hudud TIDAK SESUAI.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter