22 August 2015

SIARAN LANGSUNG CERAMAH GERAKAN HARAPAN BARU - ROADSHOW NEGERI KEDAH


Jemput dengar ceramah isu-isu semasa di link ini

16 August 2015

RESOLUSI Nadwah Ulamak Nahdhah Jadidah 2015 (NUNJI15) AMAT BERMAKNA UNTUK KITA


Nadwah Ulamak Nahdhah Jadidah 2015 (NUNJI15) semalam berjaya mengumpulkan lebih dari 500 peserta yang mana 2/3 dari mereka adalah para asatizah. 

NUNJI yang dianjurkan semalam ternyata mendapat sambutan yang hebat kerana ianya memang dinanti-nanti oleh semua lapisan masyarakat untuk mendapatkan pandangan tentang perjuangan Islam, kewujudan parti Islam dan sebagainya. 

RESOLUSI NUNJI 15 

Nadwah Ulamak Nahdhah Jadidah 2015 (NUNJI15) yang bersidang hari ini, Sabtu 15 Ogos 2015, bersamaan 30 Syawal 1436H, di Shah Alam, Selangor, yang disertai oleh 500 perwakilan dan peserta, dan dikongsi kelilmuannya dari ilmuan dan ulamak Islam dalam dan luar negara memperakui bahawa keperluan memasakkan dan membumikan risalah Rahmatan Lil Alamin memerlukan usaha berterusan bersama dengan semua pihak dalam satu pendekatan inklusif.

Meyakini betapa besarnya amanah Islam dalam memenuhi kehendak perubahan politik semasa, dan kegagalan kerangka politik penindasan, dan kegagalan pentadbiran kerajaan yang telus dan bertanggungjawab, maka NUNJI’15 mengusulkan beberapa ketetapan resolusi untuk diambil ketetapan selanjutnya;

1. Meningkatkan tahap keberkesanan politik Islam melalui proses demokrasi dan pendemokrasian dalam kerangka kedaulatan undang-undang negara dan Perlembagaan Negara.


2. Memantapkan dan memperkukuhkan usaha secara berterusan dan gigih untuk menggali semula, dan memunggah semula khazanah Siyasah Syariyyah sebagai panduan berpolitik dan bernegara, dengan mengambil kira suasana / kondisi dan keperluan setempat bagi menelurkan FIQH SIYASAH ACUAN MALAYSIA.


3. Memperkukuhkan dan memperjuangkan konsep Muwathonah berpandukan kepada memenuhi HAK, dan membela sebarang pencabulan HAK, sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Negara berpandukan kepada ketetapan Siayah Syariyyah.

4. Memperjuangkan bahawa Syariat Islam perlu dipersembahkan dalam mafhum menyeluruh mengikut kebijaksanaan pendekatan dan tidak terhad kepada menyamakan Syariat dengan hanya Hudud semata-mata.

5. Menetapkan dan memperjuangkan bahawa satu dasar Islam yang memantulkan penghayatan makna Rahmatan Lil Alamin diterjemahkan melalui wujudnya sebuah Negara Madani melalui dasar Keterangkuman dan kepimpinan yang Beramanah kepada rakyat yang berbagai kaum dan agama di Malaysia.


6. Meyakini dan menghayati bahawa kepelbagaian Jamaah tidak boleh dijadikan alasan untuk menimbulkan budaya permusuhan dan budaya takfiri tetapi hendaklah diurus melalui adab perbezaan yang ditetapkan.


7. Meyakini bahawa dasar Islam Rahmatan Lil Alamin hendaklah diterjemahkan dalam amalan politik pemuafakatan dengan semua pihak yang berkongsi cita-cita yang sama dan beriltizam dengan persetujuan yang dibuat bersama.

8. Bersetuju sebulat suara untuk mengasaskan sebuah parti politik baru berpandukan kepada maqasid dan siyasah syariyah sebagai salah satu cara bagi mencapai ketetapan-ketetapan di atas.

Bagi mencapai matlamat resolusi yang dipersetujui, NUNJI’15 menyeru semua pihak untuk meneruskan usaha Islah pemikiran dan Islah organisasi dan kemudian mengembelingkan tenaga bersama untuk menjayakan ketetapan-ketetapan yang dibuat.


TAHUN DEPAN AHLI PARLIMEN BN AKAN BERTAMBAH KAYA

Perdana Menteri, Ah Jib Gor berkata kerajaan akan menambah peruntukan kepada anggota Parlimen yang kini sebanyak RM5 juta setahun pada tahun depan.
    
"Dulu RM1 juta, sekarang RM5 juta. Tahun depan tambah lagi. Saya akan umumkan apa-apa yang boleh kita bantu," katanya.
    
Najib yang juga menteri kewangan turut mengumumkan kelulusan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi membina stadium terbuka di Gerik. Tahun depan sudah pasti Ahli-Ahli Parlimen BN akan bertambah kaya dengan tambahan peruntukan. 

Senyumlah siapa yang jadi Ahli Parlimen BN. Ahli Parlimen Pembangkang sama sahaja. Sudah tentu mereka tidak akan dapat peruntukan itu. 

~ Gambar hanya sekadar hiasan.


SIARAN LANGSUNG CERAMAH PERDANA POLITIK SEMASA

SIARAN LANGSUNG CERAMAH ISU SEMASA - BERSIH 4, 1MDB, DERMA. RM2.6BIILION. KLIK LINK DI BAWAH.

klik DI SINI
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter