03 April 2010

SANTA KLAUS SUDAH TURUN DI HULU SELANGOR

Santa Klaus sudah turun ke Hulu Selangor. Seperti juga pada Pilihanraya Umum dan Kecil sebelum ini Santa Klaus akan berjanji untuk memberikan apa sahaja kepada rakyat di kawasan yang berpilihanraya tersebut. Hanya emak dan ayah sahaja yang mereka tidak mampu beri, yang lain semuanya mereka boleh berikan asalkan rakyat menyokong BN
Saya hairan dan pelik dengan sikap dan tindakan pemimpin BN yang tidak serik-serik walaupun tewas di semua pilihanraya kecil selepas PRU 12 kecuali di Batang Ai dan Bagan Pinang, namun mereka sedikit tidak insaf. Perangai dan sifat buruk mereka umpama Santa Klaus yang turun ke kampung dan desa berjanji untuk memberikan ole-ole kepada orang kampung. Sedangkan sebelum ini batang hidung mereka pun tidak nampak.
Lebih malang lagi janji-janji Santa Klaus ini banyak yang tidak ditunaikan lebih-lebih lagi kalau mereka tewas pada Pilihanraya tersebut. Sebelum keputusan rasmi diumumkan mereka telah cabut lari balik ke Kuala Lumpur dan rumah-rumah masing-masing kerana dan takut rakyat menuntut apa yang mereka janjikan.
Cara mereka berpolitik tidak pernah berubah dari dulu, kini dan mungkin selamanya. Kalau di era 50-an dan 60-an mereka berjuang dan berkempen dan politik pembangunan kini mereka masih mengamalkan cara politik yang sama. Mereka bertindak bagaikan Santa Klaus keluar masuk kampung membuat pelbagai janji.
Saya sangkakan corak politik mereka di Hulu Selangor telah berubah kerana seringkali sebelum ini namun sangkaan saya meleset. Orang nombor 2 dalam BN, awal-awal menabur janji untuk membina empat sekolah baru, dan projek pembinaan banjir bernilai RM2 juta ringgit.

Muhyiddin juga berkata Kementerian Pendidikan sedang mengenalpasti tapak sesuai untuk membina sebuah sekolah aliran Cina.

Hari ini pula Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan projek perumahan baru untuk warga Felda di Gugusan Sungai Dusun.

Projek bernilai RM32 juta ringgit ini membabitkan 2,50 unit, setiap satunya bernilai antara RM42,000 dan RM75,000 ringgit.
Namun begitu saya yakin pengundi Hulu Selangor tidak termakan dengan politik pembangunan ala Santa Klaus ini kerana mereka faham memang kewajipan kerajaan membuat pembangunan untuk rakyat. Selain itu pengundi di sini juga sudah faham bahawa hasrat kerajaan BN untuk membuat projek tersebut hanya disebabkan adanya pilihanraya bukannya sebab lain.
Ini semua adalah rasuah politik yang sudah menjadi darah daging BN.

02 April 2010

UMNO WAJAR BERTANDING DI HULU SELANGOR

Umno sememangnya wajar bertanding di Hulu Selangor bukan MIC kerana Orang Melayu adalah pengundi teramai di sana. Namun begitu atas semangat 1Malaysia saya kira Umno hendaklah memberi laluan kepada MIC.
Jika Umno tidak memberi laluan kepada MIC, maknanya Umno masih tidak faham gagasan 1Malaysia. Bukankah gagasan 1Malaysia menyamakan semua kaum. Malah MEB yang baru dibentangkan oleh Najib pun sudah memberikan apa-apa keistimewaan kepada orang Melayu, jadi kalau begitu apa salahnya MIC bertanding di sana.
Umno kan sudah biasa berkorban untuk MCA dan MIC. Apa salahnya kali ini sekali lagi Umno faraidkan kerusi Hulu Selangor kepada MIC sekali lagi. Bagilah 'Macha' bertanding kesian sama itu 'Macha'.
Umno bukan sahaja biasa memberikan 1 DUN kepada rakan-rakannya malah 1 negeri pun mereka pernah bagi. Sebelum PRU 2008, Umno seringkali menjadi parti yang mempunyai majoriti di DUN Pulau Pinang. Kerusi mereka lebih banyak dari MCA dan MIC. Namun persoalan saya ialah mengapa ketika Umno majoriti di DUN Pulau Pinang mereka serahkan kuasa kepada Gerakan. Jadi kali ini elok kalau Umno 'sedekah'kan kerusi ini Palanivel, Timbalan Presiden parti Samy Vellu (PSV).

PRK HULU SELANGOR : PR DAN BN YAKIN MENANG?

BN dan PR nampaknya sama-sama yakin akan menang di Hulu Selangor. Masing-masing ada kerajaan. PR ada kerajaan negeri dan BN ada kerajaan pusat.

BN sudah pasti akan 'memperkosa' jabatan-jabatan kerajaan untuk tujuan meraih undi sebanyak mungkin. Manakala PR sudah tentu akan berpegang teguh kepada prinsip tidak akan menggunakan wang rakyat dan kemudahan awam untuk kepentingan parti.
Namun begitu semua orang sudah tahu bahawa program-program anjuran kerajaan negeri sudah banyak memberikan kesejahteraan kepada rakyat negeri Selangor. Rakyat sudah pasti sudah membezakan pemerintahan PR dan BN di zaman dahulu.
Pertamanya mereka sudah dapat menilai keikhlasan pimpinan PR yang jelas tidak membina kekayaan dengan menjadi pemimpin di negeri paling kaya di Malaysia ini. Berlainan dengan pimpinan BN yang mempunyai rumah berharga puluhan juta, kereta menjalar dan macam-macam lagi.
Rakyat juga sudah dapat merasai nikmat di bawah pemerintahan PR dengan program kebajikan dan kesejahteraan rakyat seperti air percuma, wang bantuan untuk pelajar cemerlang, skim-skim bantuan dan sebagainya. Semuanya akan dinilai oleh rakyat.
...................lain kali cerita lagi

PRK HULU SELANGOR : 17 DAN 25 APRIL PENAMAAN DAN PENGUNDIAN

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor ditetapkan pada Ahad, 25 April manakala penamaan calon ditetapkan pada 17 April.
Seluruh jentera PAS khasnya di Bukit Katil diminta bersedia untuk 'bertempur' menegakkan kebenaran di sana.

MEB : KERAJAAN KHIANATI SEMUA RAKYAT

Kerajaan telah mengkhianati rakyat samada bumiputera maupun bukan bumiputera. Tidak ada kouta untuk bumiputera dan bukan bumiputera di gariskan di dalam MEB. Lebih berbahaya lagi ialah kerajaan seolah-olah membenarkan rakyat asing menguasai ekonomi dan memegang ekuiti di dalam negara kita.
Dasar Liberalisasi Ekonomi Negara (DLNE) yang diumumkan tahun lalu dengan jelas menunjukkan bahawa rakyat telah dianaktirikan kini MEB lebih dahsyat lagi.
Mengikut DLEN pegangan ekuiti Bumiputera diturunkan daripada 30 peratus kepada 12.5 peratus dan ekuiti bukan Bumiputera dikurangkan daripada 25 peratus kepada 12.5 peratus. Dasar ini membenarkan ekuiti asing telah ditingkatkan daripada 49 peratus kepada 70 peratus, serta pemansuhan FIC dan Penubuhan Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas) manakala nilai hartanah yang boleh dibeli oleh warga asing pula ditingkatkan daripada RM250,000 kepada RM500,000.
Lebih malang lagi MEB langsung tidak menetapkan kouta Bumiputera dan Bukan Bumiputera, maknanya rakyat asing boleh membolot seberapa banyak ekuiti yang mereka suka tanpa had.

Saya menuntut penjelasan segera dari kerajaan berkenaan hal ini.

KEBEBASAN MEDIA TERUS BERKUBUR

Kebebasan media di negara kita terus berkubur apabila satu lagi akhbar dinafikan permit penerbitanya iaitu Konsep Era Pakatan. Kementerian Dalam Negeri telah memberikan pelbagai alasan yang tidak konkrit mengapa akhbar itu tidak disambung permitnya.
Terbukti bahawa kebebasan media di negara kita terus berkubur walaupun pemimpin negara mendakwa kita sedang menuju era negara maju.
Lebih malang lagi, rakyat terus disogokkan dengan laporan berat sebelah yang dihidangkan oleh semua media arus perdana di mana laporan tentang parti-parti selain dari BN sering dimanipulasi untuk menggambarkan keburukan mereka. Berita-berita yang disiarkan oleh media pengampu ini hanya untuk kepentingan BN. Malah etika kewartawanan sering dilanggar dengan memuatkan berita-berita palsu, fitnah dengan menyelewengkan fakta sebenar.

Saya menggesa kerajaan dan Kementerian Dalam Negeri supaya segera memperbetulkan keadaan ini supaya imej negara kita yang buruk dari segi kebebasan media dapat diperbaiki dengan segera.
Tindakan berat sebelah dan tidak demokratik ini tidak memberikan apa-apa kebaikan dengan negara dan rakyat. Jika tujuan kerajaan dan kementerian melakukan perkara ini adalah untuk menghalang rakyat mendapat maklumat sebenar maka bagi saya ia adalah silap. Ini kerana rakyat mempunyai alternatif lain seperti portal berita, blog, facebook dan lain-lain yang tersedia di internet.
Tidak ada gunanya menghalang kebebasan media kerana ianya menimbulkan lebih rasa tidak puashati dan kebencian rakyat kepada BN.
Sementara itu akhbar Konsep Erapakatan yang dinafikan permit penerbitannya akan digantikan dengan Kabar Erapakatan bermula April ini setelah 14 keluaran konsep sebelum ini.

Menurut Ketua Pengarang, Mat Zahari Ali, jualan akhbar erapakatan meningkat kepada 30,000 keluaran dan sedang berusaha untuk mengeluarkan Akhbar Kabar Erapakatan tiga kali sebulan.

Permit untuk kabar erapakatan ketika ini adalah berbentuk mingguan.

Kabar Erapakatan dijangka akan berada di pasaran pada 4 April ini dan ia dipasarkan di seluruh Malaysia termasuklah di Sabah dan Sarawak.

PENGHANTAR SMS GUGAT BN MUDAH DITANGKAP, PENGHANTAR SMS LUCAH SUSAH DITANGKAP?

Saya hairan dengan sikap kerajaan dan pihak berkuasa yang tidak serius dengan masalah sosial dan maksiat. Contohnya Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang Gandum berkata tidak banyak yang dapat kita dilakukan untuk menangani sms lucah yang kian berleluasa itu.

Salang berkaya setiap penerima SMS seperti itu dinasihati untuk tidak mengendahkan SMS tersebut


Beliau menasihati para penerima SMS berkenaan untuk membuat aduan mengenai perkara tersebut kepada penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang mereka langgani.

Bagaimanapun, menurutnya untuk mengesan dalang di sebaliknya bukan semudah yang disangkakan.

Beliau berkata Lazimnya, agak susah untuk mengesan mereka kerana mereka berkemungkinan bukan berada di dalam negara. Jawapannya beliau jelas menunjukkan kerajaan tidak serius untuk mengatasi masalah ini.

Namun pada masa yang sama kerajaan dan pihak berkuasa begitu pantas bertindak terhadap penghantar-penghantar sms yang didakwa menghantar sms bersifta hasutan, fitnah dan lain-lain. Tetapi mengapa dalam hal sms lucah ini mereka bersikap double standard begini.

Apakah kerajaan merasakan sms lucah dan perniagaan sms lucah perkara remeh dan ringan?

Sejak akhir-akhir kegiatan perniagaan sms lucah melalui telefon bimbit semakin berleluasa dan mereka semakin berani menghantar sms ini kepada sesiapa sahaja.

Antara contohnya seperti ini, Hi, saya HAMINAH Nikmati Koleksi video peribadiku yang hebat dan panas! sila hantar mesej HW ke **********(nombor penyedia perkhidmatan telekomunikasi tempatan). Notice! Hanya untuk umur 18 ke atas sahaja.”

RAKYAT PERAK BOSAN DENGAN PR, KALAU BEGITU BUBARKAN DUN

Utusan Meloya hari ini melaporkan bahawa rata-rata rakyat Perak mengaku semakin bosan dengan sikap pembangkang yang terus menimbulkan kekecohan ketika sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).
Akhbar pembohong dan kaki fitnah itu menemuramah 4 orang rakyat Perak yang semuanya kecewa dan marah kepada PR. Semua mereka sependapat bahawa mereka bosan, kecewa, malu dan bengang dengan PR yang dikatakan membuat kecoh di Dewan.
Jadi kalau begini keadaannya di mana 100 % rakyat Perak ( 4 orang ditanya semuanya benci pada PR) saya yakin sudah sampai masanya Kerajaan 'Perompak' Perak membubarkan DUN untuk memberi laluan kepada Pilihanraya Negeri.
Saya cadangkan DUN ini dibubarkan serta merta supaya semua ADUN PR yang membuat kecoh itu dikalahkan pada Pilihanraya baru itu nanti. Selepas itu nanti 100 % ADUN adalah dari BN. Maka senanglah BN hendak memerintah PR.
Bukan itu sahaja jika 100% rakyat Perak sudah meluat kepada PR saya yakin semua calon PR akan tewas dan hilang deposit.
Maka apa tunggu lagi Zambry bubar DUN sekarang biar padan muka Nizar, Ngeh dan Nga.
Persoalannya ..............ADA BERANI KA?

HEBAT SUNGGUH YB UMNO SEMUA DITAWAR JADI MB

Sehari dua ini riuh rendah pasal ADUN-ADUN BN ditawar menjadi Menteri Besar di Perak. Dua hari lepas Zambry menyatakan bahawa ada pihak menawarkan jawatan MB kepada beliau jika beliau melompat menyertai PR.
Semalam bekas MB Perak, Tajol Rosli pula mendakwa perkara yang sama. Hebat sungguh YB-YB Umno/BN ini sehingga semua orang mahukan mereka menjadi Menteri Besar. Semua ini diceritakan dengan panjang lebar oleh media pengampu BN.
Namun bila kita membongkar rahsia bahawa ADUN dan Ahli Parlimen PR ditawarkan dengan wang jutaan ringgit, media ini diam seribu bahasa dan tidak memuatkan cerita ini. Beginilah hebatnya media pengampu ini.
Saya juga hairan dengan SPRM yang langsung tidak berminat untuk menyiasat dakwaan wakil rakyat PR bahawa mereka hendak disogok dengan wang jutaan ringgit oleh ejen-ejen BN. Siapa sebenarnya SPRM ini ................

01 April 2010

MEB : LANGKAH ATASI RASUAH HANYA KOSMETIK SAHAJA

Perdana Menteri Najib Razak berkata mulai hari ini, tiga langkah tambahan akan dilaksanakan untuk meningkatkan integriti dan mengelakkan rasuah dalam urusan perolehan kerajaan.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, semua pembida dikehendaki menandatangani Surat Akuan Pembida dan pembida berjaya dikehendaki menandatangani Surat Akuan Pembida Berjaya.

Seterusnya, mereka perlu menandatangani teks perjanjian yg mengandungi klausa Pencegahan Rasuah Dalam Perolehan Kerajaan, tambah Najib.
Bagi saya langkah ini hanyalah kosmetik sahaja. Selagi SPRM dan lain-lain badan penguatkuasa tidak 100 % telus dan dilihat telus selagi itulah rasuah akan terus berleluasa.
Apa yang kerajaan BN kena buktikan ialah bentangkan laporan secara telus tentang isu berikut :-
  • skandal PKFZ
  • kehilangan enjin jet
  • Skandal pembelian jet dan kapal selam
  • Kehilanan wang PPRT
  • Dakwaan terhadap Khir Toyo
  • Skandal AP
  • Keruntuhan bermacam bangunan di Terengganu
  • Kapal selam tak boleh menyelam
  • Kes VK Lingam
  • dan macam-macam lagi dari awal pemerintahan BN sehingga sekarang.

Selagi semua kes tersebut tidak disiasat secara telus dan professional selagi itulah rakyat dan negara luar tidak akan percaya dengan janji-janji manis kerajaan BN untuk membenteras rasuah.

BEKAS TIMBALAN PRESIDEN MCA AKAN KELUAR PARTI?

BEKAS timbalan presiden MCA Tan Sri Lim Ah Lek kemungkinan akan keluar dari MCA walaupun beliau mengambil keputusan untuk menangguhkan hasrat untuk berbuat demikian sebelum ini.

Sumber parti memberitahu Bernama bahawa Lim mengubah pendiriannya selepas dirayu oleh empat veteran parti dalam satu pertemuan selama 90 minit di sebuah hotel di sini Rabu.

Empat tokoh berkenaan ialah dua bekas presiden dua bekas presiden -- Tan Sri Ong Ka Ting dan Tan Koon Swan serta timbalan presiden Datuk Seri Liow Tiong Lai dan bekas ahli Jawatankuasa Pusat (CC) Datuk Wong Mook Leong.

Lim sudah bersedia mengemukakan surat pengundurannya kepada setiausaha agung parti semalam tetapi menangguhkan niat itu selepas diminta oleh empat pemimpin veteran itu yang ingin bertemu dengannya hari ini.

Namun demikian keputusan beliau untuk menangguhkan hasratnya keluar parti bukan keputusan muktamad dan ramai pemerhati politik percaya beliau akan berbuat demikian pada masa terdekat ini.

Adalah difahamkan, Lim dalam draf suratnya telah menyatakan hasrat untuk keluar parti berikutan pemilihan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sebagai presiden pada pemilihan baru parti itu Ahad lalu. Beliau merasakan pemilihan Dr Chua yang mempunyai skandal sebelum ini tidak sesuai dengan prinsip moral yang dipegang teguh oleh Lim Ah Lek sejak dari kecilnya.

Dr Chua menewaskan penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat dan Ka Ting dalam pertandingan tiga penjuru merebut jawatan presiden.

Bagi saya keputusan Lim untuk keluar parti adalah keputusan yang tepat kerana kemenangan Dr Chua sebenarnya menambahkan lagi persepsi negatif negara luar kepada Malaysia kerana pemimpin yang mempunyai skandal dipilih menjadi Presiden sebuah parti yang sedang menjadi kerajaan. Ini jelas menunjukkan ahli dan pemimpin parti tersebut tidak sensitif dengan nilai moral.


KEMENANGAN CHUA : IMEJ MCA TERJEJAS TERUK - AH LEK

Bekas Timbalan Presiden MCA, Lim Ah Lek beliau berpendapat reputasi MCA telah terjejas kerana mempunyai seorang presiden yang terbabit dalam skandal video.
Lim, ketika ditemui media selepas perjumpaan dengan 4 bekas pemimpin MCA di sebuah hotel di Kuala Lumpur, menjelaskan bahawa beliau setia kepada parti sejak 42 tahun dan nilai moral yang disemai oleh ibu bapanya telah melarang beliau berdamping dengan parti di bawah kepimpinan baru.
Syabas diucapkan kepada Ah Lek yang jelas menjunjung nilai moral yang tinggi dan teguh pada prinsip. Bagi saya tidak ada gunanya beliau terus bersama parti yang dipimpin oleh pemimpin yang ada sekarang kerana terbukti ahli dan pimpinan MCA tidak mementingkan nilai moral lagi.

Kecewa dengan doktor di Hospital Besar Melaka

Kecewa dengan doktor di Hospital Besar Melaka

Saya teramat kecewa dengan tindakan segelintir golongan doktor yang memberi rawatan secara tidak berhemah.

Pada Rabu, 17 Mac 2010 isteri saya telah buat temujanji untuk mendapatkan rawatan kulit.

Sebelum ini saya bekerja di luar negeri Melaka. Apabila saya pindah dan bekerja di Melaka, isteri saya membuat temujanji di Hospital Besar Melaka.

Pada tarikh tersebut saya tidak dapat menemani isteri untuk menerima rawatan tersebut kerana berkerja.

Isteri saya dan anak saya yang berusia satu tahun lebih telah pergi untuk menerima rawatan mengikut temujanji yang ditetapkan. Isteri saya pergi pada awal pagi, dan dimaklumkan menerima rawatan pada sebelah petang.

Apa yang mengecewakan saya, apabila menerima panggilan telefon yang mengatakan doktor yang pertama yang memberi rawatan kepada isteri saya sangat kurang ajar dan tidak melambangkan imej seorang doktor.

Adakah patut doktor tersebut bertanyakan jenis ubat yang biasa isteri saya dapat sebelum ini dari hospital sebelumnya?

Isteri saya memberitahu, dia tidak tahu jenis ubat tersebut oleh kerana ubat tersebut selalu bertukar dan dia bukanlah seorang yang memahami nama ubat tersebut dalam istilah perubatan. Katanya, jika Panadol itu tahulah dia.

Disebabkan dia tidak tahu nama ubat yang sering dimakan, dia dimarahi oleh doktor tersebut.

Isteri saya terasa tersangat malu apabila dimarahi dengan kata-kata yang kurang menyenangkan untuk didengar.

Saya amat kecewa dan cuba menjejaki doktor tersebut. Akhirnya dengan bantuan seorang rakan di kementerian kesihatan di Putrajaya, saya mendapat nama doktor itu yang mempunyai nombor pendaftaran : 47315.

Oleh kerana terlalu marah dan rasa kecewa saya kemudiannya mengarahkan isteri saya untuk pulang dan pergi ke hospital swasta untuk menerima rawatan susulan.

Apabila isteri saya baru mula beredar, seorang doktor perempuan yang mungkin juga bertugas di situ memanggil isteri saya untuk bertemu dengan beliau.

Kalau tak silap dengar namanya ialah Dr. Sonaly. Isteri saya bertemu dengan doktor itu yang disifatkannya sangat mesra, dan lemah lembut.

Menurut isteri saya, doktor itu bukan sahaja cantik malah berbudi bahasa. Itulah yang melemahkan hatinya yang sedang marah.

Malah beliau memberitahu isteri saya jika ingin membuat rawatan susulan bolehlah berjumpa dengannya.

Saya dengan kesempatan ini ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Dr.Sonaly dan juga rakan saya yang membantu.

Saya berharap tindakan yang tegas diambil ke atas doktor yang bersikap kurang ajar dan tidak mesra pesakit. Saya juga berharap pihak hospital juga tidak menempatkan doktor seperti itu di klinik-klinik yang akan bertemu pesakit secara langsung.


Ridzuan Malik
Melaka

Dipetik dari Malaysiakini 17 Mac 2010.

PELAJAR SEKOLAH AGAMA DIANAKTIRIKAN?

Kementerian Pelajaran semalam mengumumkan nama 20 pelajar cemerlang SPM 2009 yang dianugerahkan Biasiswa Nasional 2010.
Dari senarai tersebut hanya seorang sahaja pelajar Sekolah Agama yang dipilih iaitu Khairunnisa Che Bahrun (Maahad Ahmadi, Tanah Merah, Kelantan.

Seperti yang kita sedia maklum begitu ramai pelajar cemerlang dari sekolah-sekolah agama ini terutama dari Kelantan, mengapa hanya seorang sahaja yang dipilih?

Apakah ada udang disebalik MEE?

MEB : MANA PERKASA YANG MENDAKWA JUARA MELAYU?

Model Ekonomi Baru (MEB) Model Ekonomi Baru (MEB) tidak akan mempunyai kuota pemilikan berdasarkan kaum jika pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN).
Laporan MEB yang diterbitkan oleh MPEN mencadangkan semua kuota pemilikan berasakan kaum dihapuskan secara beransur dan digantikan langkah-langkah meningkatkan keupayaan untuk semua.
Jadi dalam MEB ini apakah orang Melayu tidak lagi mendapat keistimewaan seperti yang digariskan di dalam Dasar Ekonomi Baru (DEB).
Apakah yang terjadi dengan orang Melayu selepas mereka tidak lagi mendapat keistimewaan seperti sebelum ini.?

Saya harap Perkasa boleh memberikan jawapan kepada pertanyaan saya ini?

31 March 2010

MEB : TIDAK DIBENTANG DI PARLIMEN TAKUT DIKATA CEDOK PR PUNYA?

Tiba-tiba sahaja Model Ekonomi Baru (MEB) diumumkan oleh Perdana Menteri semalam. Sekali lagi kerajaan bersikap diktator dengan tidak memberi peluang kepada rakyat untuk turut sama berbincang dalam mendrafkan MEB. Ianya langsung tidak dibahaskan di Parlimen bagi memberi peluang kepada rakyat (wakil rakyat) mengambil bahagian dalam mendrafkan MEB.
Mungkin agaknya kerajaan takut untuk membincangkan draf MEB di Parlimen kerana takut kerana banyak kandungan MEB diciplak dari Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) Pakatan.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat telah mengenalpasti beberapa kandungan utama dalam MEB yang mempunyai persamaan dengan AEM.

Antaranya ialah keperluan untuk mencapai pendapatan tinggi, pembinaan ekonomi yang utuh secara berterusan dan menjamin kesaksamaan, dan juga tumpuan untuk memberi bantuan kepada rakyat tanpa mengira kaum.


Jadi kerana takut dikatakan sebagai meniru AEB maka ianya tidak dibentangkan di Parlimen.

MEB : RAKYAT DIDAHULUKAN HANYA RETORIK

Kerajaan BN kononnya mengamalkan slogan Pencapaian diutamakan, Rakyat didahulukan. Tetapi semalam kerajaan BN sendiri membuka pekong mereka sendiri apabila bertindak membelakangkan rakyat dalam menggariskan sesuatu dasar kerajaan.
Buktinya kerajaan tidak pernah membentangkan dasar MEB ini diparlimen atau dibincangkan di parlimen sebelum ianya dilancarkan. Sepatutnya semua Ahli Parlimen yang mewakili rakyat di seluruh negara diajak berbincang terlebih dahulu sebelum MEB digubal dan dilancarkan.
Terbukti bahawa rakyat dibelakangkan dan dipinggirkan oleh kerajaan BN kerana MEB yang tersangat penting tidak langsung mengambil kira pandangan dan idea rakyat melalui wakil-wakil rakyat.
Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang berpendirian bahawa tindakan tersebut (MEB tidak dibentangkan di Parlimen terlebih dahulu) bercanggah dengan slogan "rakyat didahulukan" yang dicanang oleh kerajaan.
Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula berkata kerajaan sepatutnya membentangkan dasar tersebut di parlimen terlebih dahulu sebelum diumumkan.

Tambahnya, kerajaan juga perlu mendapatkan pandangan wakil rakyat melalui penubuhan jawatankuasa khas parlimen untuk meneliti dasar berkenaan, sebelum ianya diumumkan kepada rakyat.

"Ini menunjukkan kerajaan tidak serius dengan kedudukan parlimen dan pengasingan kuasa," katanya.

MEB PINGGIRKAN MELAYU? : MENGAPA PERKASA MEMBISU?

MEB telah dilancarkan oleh Perdana Menteri semalam. Dari analisis ringkas yang saya buat, MEB tidak meletakkan sasaran yang tepat tentang tahap pencapaian bumiputera sebagaimana Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang meletakkan sasaran 30 % ekuiti bumiputera.
Jadi jelas bahawa MEB tidak lagi memberikan keistimewaan kepada orang Melayu dan Bumiputera sebagaimana DEB.
Tujuan utama Model Ekonomi Baru (MEB) adalah untuk melonjakkan ekonomi negara untuk menjadi negara maju menjelang 2020 dan seterusnya meningkatkan pendapatan rakyat secara keseluruhan.
Antara lain MEB juga mensasarkan pendapatan perkapita rakyat daripada AS$7,000 (RM23,000) kepada AS$15,000 (RM49,000) setahun dalam tempoh 10 tahun.
Mana perginya semangat perkauman Melayu sempit yang diperjuangkan oleh Umno selama ini sehingga MEB mengenepikan terus sasaran untuk orang Melayu dan Bumiputera.

Saya cadangkan kepada Perkasa jika mereka benar-benar pejuang Melayu sila kemukakan rasa tidak puashati mereka kepada Najib tentang perkara ini. Namun sehingga kini Perkasa diam seribu bahasa kelu tidak terkata.

INIKAH CARA UNTUK MEMBASMI GEJALA BUANG BAYI?

SEBAHAGIAN artis popular tanah air (dari kiri) Misha Omar, Alyah, Erra Fazira dan Fauziah Latiff ketika menjayakan rakaman lagu tema kempen Kami Prihatin, "Harapan Tanpa Suara" di Studio NAR, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, 30 Mac. - Utusan/MOHD HATIM MAZLAN
INIKAH CARA YANG DIJALANKAN UNTUK MEMBASMI GEJALA BUANG BAYI. ?
TEPUK DADA TANYA IMAN WAHAI SAUDARA-SAUDARI TETAMU BLOG INI.

APAKAH CARA INI MAMPU MEMBERIKAN KESEDARAN KEPADA REMAJA ZINA ITU HARAM DOSA BESAR.?

APAKAH CARA INI MAMPU MEMBASMI PUNCA-PUNCA KEPADA PERZINAAN DAN BUANG BAYI SEDANGKAN PUNCA-PUNCA MAKSIAT SEPERTI PELACURAN, PERGAULAN BEBAS, KELAB MALAM, SPA, RUMAH URUT, DANDUT DAN LAIN-LAIN DIBIARKAN MALAH TERUS DIGALAKKAN.

MALANGNYA BILA ADA USTAZ-USTAZ YANG HENDAK MENGAJAR AGAMA DI MASJID DAN SURAU MEREKA DIHALANG KERANA KONONNYA TIADA TAULIAH DAN SEBAGAINYA!!!


要求辩论施政御词不果 霹州民联议员离席抗议


NONE在多次援引议会常规要求辩论霹雳州王储拉惹纳兹林昨日的施政御词不果后,民联28名议员于上午10点56分在原任民联大臣尼查的带领下集体离席抗议,导致州议会在民联议员座位一片空的情形下继续进行。

民联议员稍后在2楼的州议会图书馆召开记者会指出,由于他们提出辩论统治者施政御词和延长州议会辩论天数的要求受忽视,因此决定集体离席抗议。

在民联议员离席后,州议会继续进行,国阵议长甘尼申立即进入感谢统治者御词的辩论环节。此举立即遭到民联议员抨击,也非议议长罔顾民联议员的抗议,形同国阵在口头问答环节是自导自演和“自爽”。

应让路予手捧议会常规议员


他们认为,根据共和联邦国议会常规,只要议员手捧议会常规展开要求时,议长和其他议员应安静给予其发言,但甘尼申却关闭全体民联议员的麦克风,惹火了民联。

尼查承诺,只要国阵愿意在明日辩论感谢统治者御词,全体民联议员肯定会在上午10点准时出席参与辩论。

“不要说只是明天或我们要求的5天,就算州议会连开7天我们肯定奉陪,但必须进行辩论,以履行我们为民请命的职责。”

他也挑战国阵大臣赞比里进行辩论,否则是对统治者的侮辱。

记者会完毕后,民联议员前往州行动党总部商议,并无重返议会。

APCO RISIKO BESAR KEPADA NEGARA - ANWAR

Teks Ucapan Penuh Anwar Mengenai Apco Worldwide

Terima kasih kepada Tan Sri Speaker kerana memberi ruang kepada saya untuk memberi penjelasan mengenai peranan dan skop penglibatan firma perhubungan awam bernama APCO. Isu ini wajar diberi perhatian khusus kerana ianya bukan sekadar isu 1Malaysia atau 1Israel atau tohmahan yang dilemparkan kepada saya sebagai seorang agen Yahudi.

Namun demikian, isu-isu terbabit ditenggelami jika hendak dibandingkan dengan skandal dahsyat yang bakal didedahkan hari ini; yang tidak bersangkutan dengan kedudukan mahupun reputasi saya atau pun reputasi rakan-rakan saya. Sesungguhnya keselamatan negara kita dalam bahaya. Isu ini membongkar politik kronisme yang membarah serta rundingan sulit pihak tertentu sehingga membelakangkan kepentingan rakyat dan negara. Tidak dapat dinafikan lagi kini wujud ancaman terhadap keselamatan nasional, maklumat strategik negara terdedah kepada agensi perisikan asing dan tercalarnya maruah umat.

Bagi mengelak sebarang keraguan penjelasan saya hari ini bukan sekadar muslihat politik atau tuduhan tidak berasas, Insya Allah, setiap kenyataan saya hari ini akan disokong dengan dokumen, rencana malah salinan perjanjian yang ditandatangani oleh pihak-pihak terbabit.

Sehingga kini Perdana Menteri belumpun memberi sebarang maklum balas terhadap gesaan saya agar segera mendedahkan serta memperincikan bentuk hubungan di antara kerajaan dan APCO, apa skop tugasannya, jumlah peruntukannya, setiap penasihat yang terbabit; peranan serta pengaruh mereka dalam kerajaan.

Selama ini kita hanya dimaklumkan bahawa penglibatan APCO adalah terhad, tetapi kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan kebelakangan ini menunjukkan penglibatan yang lebih menyeluruh dan membimbangkan.

Ini berdasarkan kepada jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri sendiri yang menyatakan:

“Kerajaan ada melantik Syarikat APCO Worldwide Sdn Bhd untuk melaksanakan perkhidmatan berkaitan komunikasi kepada Kerajaan Persekutuan secara menyeluruh…APCO Worldwide juga disarankan menjayakan program untuk mempromosi dan meningkatkan imej Malaysia di luar negara ”

Manakala bagi pihak APCO sendiri, mereka merumuskan penglibatan mereka seperti berikut:

“APCO's work has included communication support for a broad range of reform initiatives undertaken by the government of Malaysia, especially in the areas of creating jobs, promoting education, and strengthening delivery of services to the people.”

Kenyataan tersebut sebenarnya membuka pekung serta memunculkan lebih banyak persoalan. Ini bukan syarikat perhubungan awam biasa yang sekadar menulis ucapan mahupun kenyataan akhbar ataupun bertindak melonjakkan imej Perdana Menteri walau itupun amat dikesalkan kerana ianya dilakukan menggunakan dana rakyat. Dilaporkan usaha ini menelan belanja sekitar RM 20 juta.

Secara sedar atau tidak kenyataan APCO mengakui bahawa lantikannya adalah untuk membantu strategi komunikasi yang menyeluruh, bermakna firma tersebut terlibat secara langsung memberi bantuan komunikasi di dalam pelbagai inisiatif dan dasar kerajaan. Ini bermakna, APCO terlibat secara langsung dalam mempengaruhi mesej yang disampaikan kepada rakyat dan saya akan terangkan dengan mendalam kenapa perkara ini sangat membahayakan kepada rakyat dan negara.

Pada 18hb Mac 2010, APCO mengeluarkan kenyataan menafikan penglibatan mereka dengan gagasan 1Malaysia, kononnya konsep itu wujud sebelum APCO dilantik sebagai firma perunding.

Penafian yang dibuat oleh APCO itu merupakan usaha mereka untuk mengelirukan kita akan tarikh sebenar firma tersebut terbabit dengan pentadbiran Perdana Menteri sekarang. Penafian tersebut menggambarkan bahawa ianya tidak mempunyai sebarang hubungan dengan pentadbiran Dato’ Sri Najib Razak, atau Dato’ Sri Najib sendiri, pembantunya atau para penasihatnya.

Sebuah portal berita telah melaporkan pada 28 Julai 2009 setakat mana penglibatan APCO dengan pentadbiran Perdana Menteri Dato’ Seri Najib.

Antara lain, dilaporkan bahawa perkhidmatan APCO ini diperkenalkan kepada Perdana Menteri oleh Omar Mustapha, penasihat Perdana Menteri yang juga teman lama YB Rembau dan rakan kongsi dalam firma perunding Ethos Consultancy. Saya akan buktikan selepas ini bagaimana perkaitan di antara Omar Mustapha dan APCO sebelum pun APCO dilantik secara rasmi sebagai perunding kerajaan.

Walaupun yang diumumkan kepada negara dan rakyat bahawa 1Malaysia dicetuskan sendiri oleh Perdana Menteri peranan Ethos Consultancy tidak boleh diremehkan. Ternyata kebanyakan dari kita tidak menyedari hubungan akrab eksekutif Ethos dan APCO yang masih berterusan.

Sebab itu kita tidak hairan, sebaik sahaja Dato’ Seri Najib menjadi Perdana Menteri, Omar Mustapha dikhabarkan membawa masuk APCO menjadi perunding komunikasi kerajaan.

Malah, laporan berita tersebut dengan jelas menyatakan bahawa seorang penasihat dari APCO telah pun ditempatkan di pejabat Perdana Menteri sejak dari awal Perdana Menteri mengambil alih.

APCO juga dilaporkan terlibat secara langsung dalam menentukan strategi 100 hari pentadbirannya, termasuklah mesej dan dasar utama seperti 1Malaysia dan inisiatif yang lain.

Berdasarkan laporan tersebut juga pegawai-pegawai kanan kerajaan dikatakan tidak selesa apabila Perdana Menteri ingin menganugerahkan kontrak bernilai RM20 juta kepada APCO untuk meneruskan kerja-kerja rundingan kepada kerajaan. Kontrak itu dijangka dianugerahkan antara bulan Julai dan September 2009; iaitu selepas penglibatan individu dari APCO yang dibawa masuk pada tempoh awal Perdana Menteri mengambil alih.

Semua ini bukan saya yang kata, bukan Pakatan Rakyat yang cipta – semuanya telah pun dilaporkan sejak tahun lalu dan ianya belum pun dinafikan pihak yang dikatakan terlibat.

Sebab itu mengambil kira beberapa peristiwa atau contoh yang berlaku apabila kerajaan ditipu oleh penasihat-penasihat asing sehingga menyebabkan kerugian berbillion ringgit; atau diaibkan di peringkat antarabangsa; saya melihat episod perlantikan APCO ini sebagai satu lagi kelalaian yang boleh merugikan dan membahayakan negara.

Adalah menjadi tanggungjawab saya untuk mengingatkan Perdana Menteri dan kerajaan untuk tidak mengulangi kesilapan dan kelalaian lepas apabila terlalu percayakan penasihat asing sehingga kita tidak memeriksa dengan tepat reputasi mereka serta penglibatan mereka sebelum ini. Apatah lagi perlantikan tersebut diselubungi misteri dan tanpa penelitian.

Dulu, mantan Perdana Menteri mengizinkan kerajaan melantik David Zaidner dari firma Marc Rich untuk menasihati agensi kerajaan dan Bank Bumiputra cuba memanipulasi pasaran timah sedunia sehingga kita kerugian besar. Tidak sewajarnya kita lupa skandal Maminco itu. Mantan Perdana Menteri ketika itu seolah-olah tidak meneliti dahulu rekod David Zaidner, yang diketahui umum tidak suka mengikut peraturan dan undang-undang di dalam amalannya.

Kemudian, episod yang membabitkan Jack Abramoff hanya untuk mendapatkan satu temujanji dengan Presiden Bush dalam tahun 2002 dengan membayar USD$1.2 juta tanpa memeriksa dahulu latar belakang Jack Abramoff.

Dalam tahun 2006, kerajaan Malaysia dimalukan apabila Jack Abramoff didapati bersalah menipu dalam satu transaksi kewangan sehingga dipenjarakan dan pada masa itulah semua penglibatan kerajaan Malaysia didedahkan. Abramoff juga merupakan seorang pelobi yang terlibat dalam penipuan tanah kaum peribumi Amerika Syarikat(Red Indian) untuk tujuan pembinaan kasino. Perlantikan Abramoff juga dibuat dengan penuh kerahsiaan dan pasti tidak diketahui umum sekiranya Abramoff tidak diheret ke muka pengadilan di Amerika Syarikat.

Walaubagaimanapun, mantan Perdana Menteri tersebut hanya memberikan tugasan yang spesifik kepada firma Marc Rich dan Jack Abramoff dan tidak melibatkan perjalanan jentera kerajaan yang menyeluruh.

Dalam konteks inilah, kita melahirkan kebimbangan kerana kenyataan keraajaan sendiri menjelaskan bahawa mereka memainkan peranan penting membentuk strategi komunikasi kerajaan dalam dasar-dasar penting terutamanya yang melibatkan rakyat. Kenyataan APCO menyatakan:

“will work to assist in strengthening the government’s online and other strategic communication capabilities to speed the delivery of accurate information to the media and public.”

Sekarang, kebimbangan kita bukan sahaja latar belakang APCO, tetapi bentuk penglibatan APCO dengan kerajaan Malaysia dan apakah maklumat yang telah dikongsi oleh kerajaan dengan APCO.

APCO DAN MODUS OPERANDI

Tetapi sebelum kita meneliti dengan lebih dalam kenapa penglibatan APCO secara rapat dengan kerajaan merupakan satu risiko yang wajar kita elakkan, kita perlu meneliti dahulu modus operandi firma-firma seperti APCO.

Hanya dengan memahami modus operandi yang digunakan oleh APCO, baru kita boleh memahami kenapa penglibatan APCO dengan kerajaan Malaysia diselubungi misteri dan rahsia.

APCO memanglah sebuah firma hubungan awam bertaraf antarabangsa. Reputasinya digilap kerana penglibatan tokoh-tokoh yang ada kaitan dengan pentadbiran Amerika Syarikat atau pun ahli-ahli politik di Capitol Hill.

Pada masa yang sama, APCO juga menggunakan khidmat mereka yang mempunyai pengaruh di dalam bidang atau kerajaan masing-masing. Kalau kita lihat senarai Panel Penasihat Antarabangsanya, ahli penasihat APCO termasuklah beberapa tokoh diplomatik dan tokoh perisikan Israel.

Oleh itu, adalah penting untuk Dewan dan rakyat memahami bahawa reputasi APCO adalah sebagai sebuah firma pelobi. Apa fungsi firma pelobi di Washington?

Selalunya mereka akan mengaturkan perjumpaan atau seminar untuk membaiki imej sesebuah organisasi; terutamanya pemimpin-pemimpin yang mempunyai rekod hak asasi atau rasuah yang buruk di mata dunia.

Jadi, fungsi utama mereka adalah untuk membaiki imej pemimpin-pemimpin (atau badan-badan) yang mempunyai rekod yang tidak baik. Saya akan senaraikan selepas ini contoh-contoh pemimpin sebegini; yang secara tidak langsung kini Perdana Menteri Dato’ Seri Najib telah mendapat penghormatan kerana tergolong dengan pemimpin-pemimpin sebegini.

Untuk menjalankan tugas ini, mereka juga perlu menjaga nama dan reputasi mereka sebagai firma perhubungan awam. Sebab itu ada beberapa perkara penting di dalam modus operandi mereka yang perlu kita fahami.

Pertama – mana-mana pihak yang mengambil APCO sebagai perunding akan menandatangani perjanjian. Salah satu bahagian utama di dalam perjanjian ini adalah mengenai perkara-perkara rahsia; dengan izin “Confidentiality” atau “non-disclosure”.

Reputasi APCO sebagai firma pelobi banyak bergantung kepada kemampuannya menangkis soalan-soalan mengenai peranan dan penglibatannya dengan badan yang melantiknya, terutamanya pemimpin-pemimpin yang berimej buruk ini.

Sebab itu, tidaklah sukar untuk Barisan Nasional ingin mengabui mata rakyat dengan meminta APCO mengeluarkan kenyataan menafikan penglibatan dalam 1Malaysia, atau peranan sebenar dengan kerajaan Malaysia. Biar saya ingatkan rakyat Malaysia tidak mudah untuk diputarbelitkan.

Mereka faham bahawa adalah menjadi sebahagian dari tugas APCO, seperti yang termaktub di dalam perjanjian lantikan bersabit perkara-perkara sulit dan rahsia; untuk melindungi klien mereka dan secara langsung menafikan penglibatan.

Saya ambil contoh dua perjanjian lantikan yang melibatkan APCO. Satu yang ditandatangani oleh kerajaan Malaysia dengan APCO bertarikh 4hb Ogos 2009 yang secara khusus memberi tugasan kepada APCO untuk membaikpulih imej kerajaan Malaysia. Ini mempunyai tandatangan Setiausaha Akhbar Perdana Menteri sendiri, iaitu Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad yang menunjukkan betapa dekatnya APCO dengan Perdana Menteri – sedangkan pada kebiasaannya perjanjian kerajaan hanyalah ditandatangani oleh pegawai-pegawai kerajaan sahaja.

Satu lagi contoh adalah perjanjian lantikan oleh Kerajaan Israel yang melantik APCO untuk menjalankan tugasan yang sama, bertarikh 9hb Januari 1992 . Pada jangka waktu yang sama, Ehud Barak masih berkhidmat sebagai Ketua Turus Angkatan Tentera Negara Israel.

Kedua-dua perjanjian ini dengan jelas menghuraikan peranan APCO sebagai pelobi; yang antara lain perlu menyimpan rahsia-rahsia kerajaan yang diberikan kepada APCO dalam menjalankan tugasan. APCO juga tidak boleh mendedahkan maklumat kecuali diberi keizinan oleh kerajaan Malaysia. APCO malahan terlibat dengan apa yang dipanggil sebagai komunikasi strategik yang menyeluruh.

Kita berhak menuntut kerajaan dan Perdana Menteri datang ke Dewan Rakyat dan berterus terang mengenai perjanjian yang telah ditandatangani dengan APCO – terutamanya semua soalan-soalan yang telah saya timbulkan minggu lalu mengenai tugasan, bayaran, penasihat-penasihat yang terbabit dan pengaruh mereka setakat ini.

Berbalik kepada modus operandi yang kita tekankan tadi. APCO dalam operasinya membentuk pertalian dengan kerajaan-kerajaan yang melantiknya menggunakan firma bersekutu (dengan izin “associates”) di seluruh dunia. Selain Asero, firma bersekutu lainnya adalah Global Political Strategies.

Di Israel, salah satu firma bersekutu adalah Asero Worldwide yang diketuai oleh Doron Bergerbest-Eilon, bekas Ketua Perlindungan dan Keselamatan, Agensi Keselamatan Israel dengan berpangkat Mejar Jeneral. Beliau juga adalah salah seorang penasihat antarabangsa kepada APCO.

Jadi kontrak-kontrak yang melantik APCO tidak semestinya di antara APCO dan kerajaan semata-mata. Kerajaan boleh sahaja melantik firma bersekutu APCO tetapi tenaga pakar dan jaringan penasihatnya serta jaringan sekutunya adalah dari APCO.

Kalau di Israel, lantikan dibuat melalui Asero Worldwide. Contohnya, kontrak lantikan bertarikh 9hb Januari 1992 itu adalah di antara kerajaan Israel dan sebuah firma bersekutu bernama GCI International. Tetapi apabila kita meneliti kandungan perjanjian tersebut termasuk tenaga utama yang akan menjalankan tugas-tugas melobi, salah seorang pengurus kanannya adalah Margery Kraus yang kini merupakan CEO APCO.

Oleh sebab itu, kita perlu berhati-hati dengan penafian oleh APCO bahawa ianya tidak terlibat. APCO sebagai sebuah firma mungkin tidak terlibat dengan idea gagasan 1Malaysia – Apa mungkin Perdana Menteri hadir ke Dewan Rakyat dan menyatakan secara tegas bahawa tidak ada mana-mana individu yang ada kaitan dengan APCO atau firma bersekutu dengan APCO atau penasihatnya yang terlibat dengan gagasan 1Malaysia? Kita pertikai gagasan penting bagi pentadbiran sekarang tidak tergolong dengan apa yang dikira sebahagian dari komunikasi yang menyeluruh.

Bolehkah Perdana Menteri menerangkan adakah sebelum Ethos atau Omar Mustapha; yang dikatakan bertanggungjawab membawa gagasan 1Malaysia bagi pertimbangan Perdana Menteri; Omar Mustapha atau mana-mana eksekutif Ethos tidak mempunyai apa-apa hubungan langsung dengan mana-mana individu yang ada kaitan dengan APCO? Perdana Menteri perlu menerangkan adakah kerajaan atau Ethos atau mana-mana firma yang dilantik kerajaan; pernah melantik Mind Teams Sdn Bhd iaitu nama syarikat sebelum APCO secara rasmi bertapak di Kuala Lumpur.

Paul Stadlen yang kini mengetuai APCO di Kuala Lumpur merupakan individu sama yang menandatangani perjanjian bagi pihak Mind Teams Sdn Bhd dengan Kerajaan Malaysia. Antara pengarahnya juga adalah Margery Kraus; CEO APCO dan invidu penting yang terlibat dengan akaun di Israel.

Perdana Menteri juga perlu menerangkan kepada Dewan; kenapa Omar Mustapha penasihat yang dipercayai Perdana Menteri dilaporkan membawa APCO untuk menasihati kerajaan dalam dasar-dasar penting terutamanya 1Malaysia? Tidakkah ini menimbulkan persoalan mengenai perkaitan di antara Ethos, APCO dan 1Malaysia?

Manakala itu Perdana Menteri beria-ia menonjolkan Omar Musthapa sebagai salah seorang ahli lembaga pengarah Petronas walaupun ditolak pada mulanya oleh Lembaga Pengarah atas alasan gagal membayar biasiswanya.

Soalan-soalan ini perlu dijawab oleh Perdana Menteri, kerana kita tahu modus operandi APCO yang diselubungi degan rahsia dan melibatkan banyak individu yang bernaung dengannya tetapi menggunakan firma-firma yang berlainan.


REKOD APCO

Kebimbangan kita mengenai penglibatan APCO dengan kerajaan Malaysia banyak bersabit dengan rekod APCO dengan pemimpin-pemimpin yang mempunyai rekod hak asasi manusia atau penyelewengan harta rakyat di seluruh dunia.

Ada dua aspek yang membimbangkan kita – pertama; APCO banyak memberi khidmat untuk memulihkan imej pemimpin-pemimpin sebegini yang menindas rakyat di negara masing-masing. Sehinggakan akhbar The Times of India menulis bagaimana APCO mempunyai diktator-diktator di dalam senarai pelanggannya . Rencana tersebut menyenaraikan antaranya:

“Adolf Hitler was a brilliant propagandist. Narendra Modi too believes in the power of image.

Which is probably why the chief minister hired a US lobbying firm which has serviced clients like former Nigerian dictator Sani Abacha and President-for-life of Kazakhstan Nursultan Abishuly Nazarbayev.

This Washington-based firm, Apco Worldwide, was hired by Modi sometime in August this year, in the run-up to an important Assembly election, to improve his image before the world community. Among its recent clients are Mikhail Khodorkovsky, a former Communist youth leader-turned-Russian billionaire with mafia links.”

Keduanya; mereka yang terlibat dengan APCO mempunyai kaitan yang sangat rapat dengan Israel serta ahli politik Amerika Syarikat yang mempunyai pandangan yang serong terhadap umat Islam.

Soalan saya kepada Perdana Menteri – jika ini reputasi dan rekod APCO yang diketahui umum; apakah mesej yang ingin disampaikan kepada rakyat melalui perlantikan APCO sebagai perunding kerajaan?

Apakah pentadbiran Perdana Menteri mengakui bahawa Perdana Menteri dan partinya Umno adalah setaraf dengan rejim-rejim diktator di dunia; sehinggakan khidmat APCO yang selama ini membaiki imej diktator perlu digunapakai?

Saya ingin kupas kedua-dua aspek dan memberikan bukti bahawa berdasarkan rekod APCO selama ini, sewajarnya kerajaan tidak melantik mereka kecualilah kepakaran yang diperlukan kerajaan adalah kepakaran menggunakan wang untuk membeli pengaruh di Washington.

Dalam tahun 2007, seorang wartawan penyiasat yang terkenal di Amerika Syarikat bernama Ken Silverstein telah menyamar untuk melantik APCO mewakili kerajaan Turkmenistan. Beliau telah melaporkan hasil siasatannya mengenai peranan dan pendekatan APCO membantu membersihkan imej diktator-diktator dunia di dalam sebuah rencana yang disiarkan di dalam Majalah Harper’s. Berikut antara pendedahan majalah tersebut:

Apco was the first firm i contacted, because it was a natural candidate to represent Turkmenistan: it has experience working not just on behalf of authoritharian regimes in general-the dictatorship of General Sani Abacha in Nigeria, for example, which employed the firm in 1995, the same year it hanged 9 democracy activists.”

Pendedahan Ken Silverstein itu jelas menunjukkan peranan yang dimainkan oleh APCO dalam membantu pemimpin-pemimpin yang begitu buruk rekodnya. Nama-nama yang disebut di dalam pendedahan tersebut termasuklah Barry Schumacher yang juga pernah terlibat di dalam tugasan lantikan kerajaan Israel pada tahun 1992 dan Jennifer Millerwise Dyck, bekas jurucakap CIA dan jurucakap Naib Presiden Dick Cheney; yang rekodnya di dalam perang di Afghanistan dan Iraq kita semua sedia maklum.

Sekiranya YB meneliti laporan tersebut, lebih membimbangkan adalah pendekatan yang diambil oleh APCO dalam menjalankan assignment itu.

Kepada kerajaan yang melantiknya, mereka dijanjikan pertemuan-pertemuan dengan pemimpin Kongres, dialog atau seminar dengan pelbagai institusi untuk memberi imej yang amat berlainan dengan apa yang berlaku.

Kepada pemimpin Kongres dan kerajaan Amerika Syarikat, mereka akan menjaja pertemuan-pertemuan ini sebagai peluang untuk mempengaruhi kepimpinan kerajaan yang melantik mereka sebagai perunding. Tidakkan ini satu amalan yang kurang beretika kerana ia seolah-olah mengambil untung di kedua-dua belah pihak? Bukankah ini satu isu yang besar apabila ada risiko campur tangan semata-mata untuk mendapatkan pertemuan-pertemuan di Washington?

Sebab itu saya akan terangkan selepas ini risiko-risiko yang telah ditanggung oleh negara apabila Perdana Menteri dicucuk hidung oleh Omar Mustapha dan juak-juak dari Ethos untuk melantik APCO.

Senarai pemimpin-pemimpin yang menggunakan khidmat APCO untuk membaikpulih imej diktator adalah panjang dan mengejutkan.

Selain Turkmenistan, Kazakhstan dan Azerbaijan; salah seorang klien APCO yang paling terkenal adalah bekas diktator Nigeria iaitu General Sani Abacha. Mengikut laporan-laporan BBC General Sani Abacha merupakan pemimpin berkedudukan No. 4 yang paling korup di dunia. Semasa pemerintahannya, berbillion-billion dollar dilesapkan. Wang yang dilesapkan oleh orang kanannya sahaja berjumlah USD$2.5 billion.

APCO sebagai firma perhubungan awam yang terlibat dengan komunikasi strategi mempunyai misi untuk melunakkan imej Sani Abacha yang melesapkan wang negara.

Aspek kedua yang membimbangkan kita adalah kehadiran ramainya tokoh-tokoh yang berkait rapat dengan kerajaan Israel dan organisasi pertahanan negara itu termasuklah agensi perisikan sebagai perunding atau penasihat APCO.

Tidakkah tindakan Perdana Menteri melantik APCO, yang umum diketahui rapat dengan tokoh-tokoh kanan rejim Zionis, merupakan sikap kepura-puraan? Di depan rakyat, kerajaan Barisan Nasional bercakap mengenai perjuangan Palestin, mengutuk rejim Zionist malah merotan pesalah-pesalah rakyat marhaen yang lemah untuk membuktikan ia sebuah kerajaan yang menegakkan Islam – adil atau tidak itu belakang kira.

Tetapi secara senyap di belakang, tanpa pengetahuan rakyat; Perdana Menteri dinasihati secara terus dan dekat oleh sebuah firma yang ditunjangi oleh tokoh-tokoh kanan rejim Zionis? Regim yang memenjarakan Gaza dan menindas baik umat Islam dan mereka yang beragama Kristian di Palestin.

Secara khususnya, saya ingin membawa perhatian Dewan kepada tiga tokoh utama Israel di dalam APCO iaitu Doron Bergerbest-Eilon, Ittamar Rabinovich dan Shimon Stein . Ketiga-tiga tokoh ini adalah tokoh kanan rejim Zionis.

Doron Bergerbest-Eilon adalah Ketua Bahagian Keselamatan dan Perlindungan, Agensi Keselamatan Israel. Apa itu Agensi Keselamatan Israel?( Israel Security Agency)

ISA adalah nama rasmi kepada satu organisasi yang cukup busuk namanya di kalangan umat Islam; iaitu Shin Bet. Apa ini Shin Bet? Shin Bet adalah adik kembar kepada Mossad; iaitu agensi perisikan Israel. Bezanya – Shin Bet adalah agensi perisikan dalam negara dan Mossad adalah agensi perisikan luar negara.

Siapa lagi tokoh-tokoh kanan rejim Zionis di dalam APCO? Antaranya Itamar Rabinovich; Duta Israel ke Amerika Syarikat, salah satu jawatan terpenting dalam rejim Zionis. Ini adalah jawatan diplomatik paling kanan dan hanya tokoh paling kanannya sahaja yang menjawat jawatan ini. Begitu juga dengan Shimon Stein iaitu mantan duta Israel ke Jerman. Kedua-dua ini merupakan jawatan diplomatik kanan buat Negara Israel. Kedudukan mereka yang kanan dalam lingkaran diplomatik memperlihatkan keupayaan mereka untuk mempengaruhi serta melobi bagi pihak APCO sekarang.


RISIKO KEPADA NEGARA


Sebab itu kita menimbulkan isu ini kerana ia melibatkan keselamatan dan reputasi negara serta maruah umat.

Kita jelas mengapa kita bangkitkan isu ini. Ianya kerana kita mempertikaikan tindakan kerajaan menganugerahkan kontrak perkhidmatan puluhan juta ringgit kepada sebuah syarikat yang mana ada dari kalangan eksekutif kanannya pernah memegang jawatan tinggi dalam organisasi seperti Shin Bet dan Kerajaan Israel. Kita khuatir kerana pentadbiran Dato’ Sri Najib seperti tidak runsing dan gundah mengambil sebuah firma yang tercemar dengan rekod berkhidmat untuk para diktator dan petindas. Sikap membisu Perdana Menteri pastinya mengundang pelbagai kemusykilan serta persoalan.

Membicarakan persoalan seperti komunikasi menyeluruh, pastinya ia berkait rapat dengan Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Penerangan dan banyak kementerian lainnya. Maknanya APCO mempunyai akses/terdedah kepada jaringan strategik serta penting dan pastinya memberi kesan kepada keselamatan negara.

Melantik organisasi asing yang mempunyai rekod seperti APCO, lalu mengamanahkannya dengan tanggungjawab besar serta kemudahan sedemikan rupa pastinya menggadai kepentingan negara. Oleh kerana itu saya menggesa kerajaan agar segara membatalkan kontrak perkhidmatan dengan APCO dan menubuhkan sebuah Suruhanjaya DiRaja untuk menyiasat skandal yang memalukan ini.

SPEAKER TOLAK USUL BAHAS ISU WANG EHSAN

Timbalan Speaker Dewan Rakyat sebentar tadi menolak usul Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub agar Dewan Rakyat membahaskan isu royalti minyak Kelantan. Alasan yang diberikan oleh Timbalan Speaker adalah dangkal dan tidak berasas.
Beliau menyatakan bahawa wang ehsan itu hanyalah istilah yang digunakan Perdana Menteri di mana hakikatnya kerajaan pusat tetap membayar wang royalti.

TINDAKAN BIADAP HALANG PIBG BERSUARA

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyelar keangkuhan Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menghalang Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) membincangkan soal dasar atau polisi sistem pendidikan negara.

Di Parlimen semalam, beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri, memperingatkan bahawa tugas PIBG hanyalah berkaitan soal bagaimana untuk menambah baik pelajaran di sekolah yang mereka menjadi ahli sahaja.

PAS kesal dengan dasar dan pemikiran kecil beliau yang juga Timbalan Presiden Umno. PAS berpandangan bahawa PIBG juga adalah medium terbaik untuk para ibubapa dan guru menyampaikan pandangan mereka khususnya yang melibatkan soal-soal pendidikan. Malah mereka berhak untuk membincangkan atau memberikan pandangan terhadap dasar dan polisi pendidikan negara kerana itu semua akan memberikan kesan kepada anak-anak mereka.

Sepatutnya, pihak Kementerian Pelajaran menjadikan mereka rujukan utama sebelum sesuatu dasar itu diperkenalkan kerana mereka berhak dan lebih memahami keperluan pelajar dan anak-anak mereka.

Mesyuarat dan Konvesyen PIBG akan menjadi lebih matang dan dilihat berwibawa jika mereka mampu membincangkan soal-soal dasar dan polisi negara disamping tidak mengabaikan isu-isu dalaman sekolah mereka.

Jika mereka tidak diberikan ruang untuk bersuara, dimanakah mereka ingin membawa pandangan mereka. Tidak semua ahli PIBG terlibat dengan NGO atau parti Politik. Jadi, apa salahnya mereka mengunakan medium yang ada untuk menyampaikan pandangan.

Pandangan Muhyiddin ini jelas menunjukan Kerajaan BN tidak terbuka menerima teguran rakyat dan masih mengamalkan dasar pekak telinga. Mereka hanya melayan aduan atau pandangan yang selari dengan kehendak mereka, sedangkan pandangan yang tidak mengikut kehendak mereka diketepikan dan dianggap sebagai pandangan politik. Walhal isu yang disentuh jelas melibatkan isu pendidikan, bukannya politik. Kalau orang politik sekalipun, bila berbicara isu pendidikan, ia tetap isu pendidikan bukan isu politik dan tidak perlu dipolitikan. Ternyata beliaulah yang cuba mempolitikan isu ini, bukan PIBG.

PAS mengucapkan terima kasih kepada Muhyiddin kerana membuktikan kebebalan dan keangkuhan Kerajaan BN pada rakyat.

PAS menawarkan kepada semua PIBG dinegara ini untuk menyampaikan pandangan mereka melalui wakil-wakil rakyat Pakatan jika BN sendiri sudah tidak mahu menerima pandangan mereka. PAS akan memastikan wakil-wakil rakyat Pakatan akan membawa isu mereka ke Parlimen dan sidang-sidang DUN. Pakatan tidak sesekali membiarkan rakyat terus menerus dinafikan hak dalam memberikan pandangan, dan perjuangan kita adalah suara rakyat.

PAS yakin rakyat akan memilih Kerajaan yang lebih baik dan lebih terbuka dalam pilihanraya akan datang dan Pakatan bersedia memberikan yang terbaik buat rakyat.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat.

TERKINI : ADUN PR KELUAR DEWAN DAN ADAKAN MESYUARAT KHAS

Oleh kerana tidak mendapatkan kerjasama dan keadilan sepenuhnya dari Speaker 'Haram' DUN Perak, Ganesa, semua ADUN PR keluar dari Dewan dan mengadakan Sidang akhbar di Perpustakaan. Selepas mereka keluar dari Bangunan Pentadbiran dan menuju ke Wisma DAP untuk mengadakan mesyuarat khas.
Keputusan selanjutnya akan diumumkan kemudian.

TERKINI DUN PERAK : SPEAKER 'HARAM' PAKAI UNDANG-UNDANG RIMBA

Speaker 'Haram' DUN Perak, Ganesan ternyata menggunakan undang-undang rimba apabila tidak membenarkan ADUN-ADUN PR mengemukakan soalan dan mengajukan peraturan Dewan untuk dibentang.
Apabila ADUN PR cuba mengutarakan peraturan Dewan semua pembesar suara ADUN PR ditutup. Terbukti Speaker 'Haram' ini menjadi patung kepada BN dalam usaha untuk mengekalkan kuasa mereka.
ADUN PR menyifatkan Sidang DUN yang sedang berjalan adalah Sidang yang menggunakan undang-undang rimba.

KEMELUT DUN PERAK TAK SELESAI TANPA BUBAR DUN

Walaupun semalam Sidang DUN Perak agak tenang namun hari ini ia kembali panas dan tegang. Pelbagai aksi dan kejadian berlaku, jeritan tempikan dan rasa tidak puas hati terus berlaku.

PR masih terus membantah perlantikan Ganesan sebagai Speaker yang menurut mereka tidak sah.

Saya yakin selagi DUN tidak dibubarkan masalah kemelut politik Perak akibat rompakan kuasa oleh BN tidak akan selesai.

MEB GAGAL KALAU PERANGAI LAMA DIULANGI

MEB yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam secara dasarnya memang baik. Tetapi sebagai seorang Islam apa juga perancangan dan program yang meminggirkan Islam tidak akan dapat berkat dan rahmat dari Allah.
MEB tetap akan bergantung sepenuhnya kepada sistem ekonomi konvensional yang tidak mengenal dosa dan pahala. Sistemnya tetap akan menggunakan akal manusia sebagai panduan dan peraturan. Sudah tentu sistem kapitalis berasaskan riba menjadi 'wirid' harian sistem ini. Sedangkan makan riba merupakan dosa di sisi Allah S.W.T.
Sekali lagi kerajaan dengan jelas meminggirkan Islam dan tidak ada langsung disebut tentang sistem ekonomi Islam semasa Perdana Menteri membentangkannya semalam.
Maka jika Islam tidak diletakkan sebagai asas maka manusia yang terlibat dengan MEB ini sudah tentu tidak takut untuk makan rasuah, menyalahgunakan kuasa, menyeleweng, kronisme dan sebagainya.

30 March 2010

MELAKA MAJU 20 OKTOBER 2010 (20-10-2010)

Ada maklumat yang saya perolehi bahawa Melaka akan diisytiharkan sebagai negeri maju. Samada ianya benar atau tidak saya pun tidak pasti. Jadi jika anda mempunyai maklumat bolehlah sampaikan maklumat itu kepada saya.
Bagi saya sudah tentu rakyat gembira dengan status baru Melaka ini. Tetapi saya sendiri tertanya-tanya benarkan Melaka sebuah negeri maju dari kacamata Islam?
Adakah kerajaan negeri hanya membuat ukuran kepada kemajuan fizikal semata-mata tanpa melihat pembangunan insan?
Bagaimana dengan bilangan anak luar nikah yang dilahirkan di Melaka seramai 393 orang tahun lalu?
Bagaimana dengan hutang negeri Melaka yang berbilion ringgit?
Bagaimana dengan kejadian banjir yang selalu berlaku di banyak tempat yang gagal ditangani sehingga sekarang?
Bagaimana dengan projek-projek membazir seperti Eye On Malaysia, Kincir Air, Projek Pulau Melaka, Melaka Digital Mall, MIBC dan lain-lain?
Bagaimana dengan kelemahan agensi-agensi dan anak-anak syarikat kerajaan negeri yang kebanyakannya mengalami kerugian?
Bagaimana dengan kegiatan maksiat seperti pelacuran, zina, kelab malam, dangdut dan lain-lain yang tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan?
Bagaimana dengan keputusan BN yang terus memberi kepercayaan kepada Ketua Menteri rasuah menerajui negeri ini?
.........................bersambung.............

RM52 BILION SAHAM BUMIPUTERA HILANG : UMNO/BN PENGKHIANAT?

Parti Islam Semalaysia (PAS) kesal di atas pengkhianatan kerajaan Umno/BN yang dengan kehilangan RM52 bilion saham bumiputera. Siasatan menyeluruh mesti dibuat ke mana lesapnya nilai saham yang begitu banyak yang diperuntukan kepada Bumiputera. Siapakah dalang yang mengkhianat hak Bumiputera perlu disisasat. Menteri yang bertanggungjawab mesti disiasat dan meletak jawatan.

PAS yakin dengan peruntukan wang sebanyak itu, pemilikan ekuiti bumiputera akan mencapai melebih daripada 30%. Tetapi akibat pengkhianatan amanah dan kejahilan pemimpin Umno/BN maka ekuiti bumiputera hanya mendapat 19.4% sahaja.

Mereka juga menjadikan modal supaya rakyat yang miskin akan menjadi abdi moden dan takut untuk menyokong PAS dan Pakatan Rakyat. Kerajaan Umno/BN memahami bahawa rakyat yang ,miskin adalah stok penimbal setiap kali pilihanraya. Memang kajian menunjukan rakyat yang miskin dan kurang pengetahuan begitu kuat bergantung dengan kerajaan melalui projek mee segera yang diberikan setiap kali pilihanraya

Pas menyedari bahawa kemiskinan yang dirancang supaya ia menjadikan modal dan halwa manisan untuk orang-orang Melayu/Bumiputera akan terus menyokong Umno/BN dalam setiap kali pilihanraya. Kerajaan Umno/BN memahami bahawa rakyat miskin adalah stok penimbal setiap kali pilihanraya. Memang kajian, menunjukkan rakyat yang miskin dan kurang pengetahuan begitu kuat bergantung dengan kerajaan terutama janji yang ditaburkan setiap kali pilihanraya.
Umno/BN akan mencanang bahawa Melayu mundur kerana ia adalah akibat ancaman daripada orang bukan Melayu. Mereka mendakwa kalau orang Melayu mahu selamat maka teruslah bersama dengan Umno/BN kerana Umno sahaja parti yang menjaga ketuanan Melayu di negara ini. Sebenarnya atas nama ketuanan Melayu menjadi tiket kepada mereka untuk menggadai hak orang Melayu di negara ini.

PAS berpendapat buatlah apa dasar sekalipun jika tidak membuang sifat pembaziran, rasuah dan ketirisan dan salah urus, maka dasar Model Ekonomi Baru (MEB) juga akan mengulangi kegagalan DEB sebelumnya, kerana pelakon yang sama membawa watak yang sama.

Ust Idris Hj Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

SAMY VELLU MASIH BELUM SEDAR DARI TIDUR

Terbukti Presiden Parti Samy Vellu (PSV), Datuk Seri Samy Vellu masih belum sedar bahawa sebenarnya MIC telah ditolak dan dihumban oleh rakyat pada Pilihanraya Umum ke 12. Sehingga kini Samy Vellu masih perasan bahawa MIC tetapi disokong oleh rakyat. Sedangkan pada Pilihanraya Kecil Lunas pun MIC kalah teruk di tangan calon PKR, S Manikumar.
Hari ini Samy Vellu masuk bakul angkat sendiri sekali lagi.
Beliau menolak dakwaan bahawa para pengundi di Parlimen Hulu Selangor tidak berminat dengan calon daripada MIC untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu.

Dengan muka yang yakin Samy Vellu berkata beliau percaya keadaan di kawasan pilihan raya berkenaan telah pun berubah sejak pilihan raya umum 2008.

Menurutnya Parti Samy Vellu (PSV) telah pun keluar daripada masalah, beliau berharap masyarakat akan cuba melupakan apa yang telah berlaku sebelum ini.
Samy berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan bangunan baru sekolah Tamil Jalan Tepi Sungai di Klang hari ini.

HUTANG NEGARA RM365 BILION, SEORANG RAKYAT TANGGUNG HUTAN RM14,061

Hutang Malaysia sekarang ialah RM375.6 bilion sebagaimana yang laporkan pada Sidang Parlimen hari ini. Jadi jika kita kirakan dengan lebih terperinci maka seorang rakyat Malaysia menanggung hutang sebanyak RM14,061 seorang.
Jadi kita semua ini masing-masing berhutang sebanyak RM14,061 setiap orang akibat kebobrokan kerajaan kita yang suka berhutang dengan boros.

KERAJAAN BELANJA BERHEMAH? BETUL KE?

Menteri Kewangan Kedua, Ahmad Husni Hanadzlah berkata kerajaan sedang melaksanakan perbelanjaan berhemah. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming dalam Sidang Parlimen hari ini.
Persoalannya benarkah apa yang diperkatakan oleh menteri itu? Rakyat boleh menjawab apa yang saya utarakan ini.

SIDANG DUN PERAK TERUS TERCEMAR

Kejadian heret Speaker, 2 Sidang DUN pada satu masa, Sidang bawa pokok dan sebagainya sudah sinonim dengan DUN Perak. Semuanya gara-gara kerakusan dan ketamakan BN merompak kuasa rakyat di Perak.

Hari ini sekali lagi Dewan yang mulia itu tercemar dengan kehadiran penyangak dan samseng yang berjumlah 150 orang yang tidak sepatutnya berada di dalam Dewan menganggu perjalanan Sidang DUN.
Namun oleh kerana kebimbangan BN (orang buat salah memang takut), mereka menghalalkan semua perkara walaupun bercanggah dengan undang-undang.
Negara dan negeri menjadi caca marba jika diperintah oleh orang yang tamak dan mabuk kuasa.

TERKINI DUN PERAK : SIDANG DITANGGUHKAN

Sidang DUN Perak ditangguhkan selepas bacaan doa oleh Mufti Perak sebaik sahaja DYMM Pemangku Raja Perak selesai merasmikan Dewan Perak. Ia ditangguhkan sekitar jam 10.45 pagi tadi.

Speaker haram Ganesan menanggugkan Sidang DUN ke hari Rabu (esok) jam 10 pagi.
Sidang DUN kali ini sekali lagi dicemari dengan kehadiran manusia yang tidak diundang yang dipercayai anggota Polis yang bertugas untuk memastikan kepentingan BN terjaga. Mereka berada dalam keadaan siap siaga terutama untuk memastikan kerusi Speaker tidak diduduki oleh YB Sivakumar.
Sekarang ini ADUN PR sedang mengadakan Sidang Media.

APA TINDAKAN PERKASA JIKA MIC BERTANDING DI HULU SELANGOR

Saya teringin sangat hendak melihat reaksi dan 'respons' dari Adi Jagat Melayu, Ibrahim Ali jika MIC dipilih menjadi parti yang bertanding mewakili BN di Hulu Selangor. Ini kerana kerusi tersebut sepatutnya ditandingi oleh Umno dan Orang Melayu kerana majoriti pengundinya adalah Melayu.
Jika benar Perkasa adalah pejuang Melayu Perkasa sudah tentu akan mendesak dan menggesa BN memilih calon Melayu bukannya dari keturunan India dari Parti Samy Vellu (PSV). Jika Perkasa berdiam diri maka jelaslah Perkasa tidak Perkasa tetapi hanyalah Pembodek.
Satu lagi, saya cadangkan Perkasa meletakkan calonnya di Hulu Selangor nanti jika BN dan Najib Razak tunduk kepada Samy Vellu dengan memilih calon Parti Samy Vellu (PSV) iaitu Palanivel menjadi calon.
Diharapkan permintaan saya ini ditunaikan oleh Adi Jagat Berahim jika benar beliau anak jantan yang bukan hanya berkokok tetapi berani menentang arus.

ADA YANG TIDAK KENA DENGAN UNDANG-UNDANG BANKRAP

Hari ini IKIM.fm membicarakan isu bangkrap pada program 'sembang pagi' (lupa apa nama slot itu).
Bagi saya ada sesuatu yang tidak kena tentang sistem 'membangkrap'kan orang ramai. Ini kerana rata-rata yang membuat panggilan menyatakan mereka adalah penjamin bukan peminjam. Bermakna di sana mereka menjadi mangsa adik-beradik, saudara-mara ataupun kenalan. Akhirnya mereka sendiri yang susah akibat diisytiharkan bangkrap oleh Jabatan Insolvensi.
Peminjam mungkin memang tidak mahu membayat hutang mereka. Peminjam seolah-olah terlepas kerana sudahlah mereka dapat duit atau barang free (kereta, rumah dan sebagainya), bank pula 'kejar' penjamin dan 'memblacklist'kan penjamin.
Jadi saya cadangkan kerajaan memikirkan hal-hal semasak-masaknya untuk mengelakkan sistem yang tidak adil kepada penjamin.

29 March 2010

BN TERASA BAHANG HULU SELANGOR

BN mula terasa bahang Hulu Selangor apabila sehingga berada dalam keadaan defensif kerana masalah perebutan calon antara MIC dan Umno. Perebutan ini tidak dapat dibendung lagi keraan masing-masing mendakwa mempunyai sebab mengapa calon mereka mesti diketengahkan pada pilihanraya ini.
Umno mendakwa calonnya berupaya untuk merampas kembali kerusi ini dari PKR. Manakal MIC mendabik dada menyatakan kerusi itu adalah milik mereka sejak sekian lama. Keputusan pilihanraya umum 12 tidak boleh dijadikan ukuran kerana menurut keadaan sudah berubah dan MIC melalui Timbalan Presidennya, G Palanivel berupaya untuk membalas dendam kerana kerana tewas kepada Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad pada PRU Mac 2008 itu.
Hari ini Taukeh Enjin Hilang, Zahid Hamidi memberi peringatan kepada pemimpin BN dan kuncu-kuncu mereka supaya supaya tidak membincangkan isu calon pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor secara terbuka.
Naib Presiden UMNO itu berkata, jalan terbaik adalah dengan menyerahkannya kepada kebijaksanaan kepimpinan tertinggi BN untuk membuat keputusan.

Tegasnya, pertikaian atau perbincangan mengenai isu itu secara terbuka hanya akan memberi peluang kepada pihak pembangkang untuk membidas.

Terbukti mula gentar dengan perkembangan ini apatah lagi komposisi pengundi di Hulu Selangor tidak memberikan kelebihan kepada Umno/BN kerana peratusan orang Melayu hanya 53.9 % sahaja manakala Cina 26.7 % dan India 19 %. Jumlah kesemua pengundi ialah kira-kira 60,000 orang.

KOLEKSI BANGUNAN RUNTUH DI TERENGGANU DARUL RUNTUH BERTAMBAH

Setelah pelbagai bangunan runtuh di Terengganu hari ini negeri tersebut menambahkan satu koleksinya dengan runtuhnya bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Kuala Terengganu petang ini.
Seorang buruh terbunuh manakala empat rakannya cedera apabila para besi bagi pembinaan tersebut runtuh.
Bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur UMT setinggi empat tingkat itu mula dibina pada 15 Disember 2008 dan dijangka siap 18 Oktober tahun ini.
Memang tepatlah negeri Terengganu diberi jolokan Terengganu Darul Runtuh.
Saya menggesa satu siasatan menyeluruh dibuat serta merta dan jika sekiranya terdapat unsur penyelewengan dan rasuah sila bawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan. Jangan ulangi sebagaimana kejadian runtuh sebelum ini di mana hasil siasatan dilihat tidak telus dan tiada tindakan konkrit diambil ke atas orang yang bertanggungjawab.

RAKYAT SEMAKIN MARAH KEPADA UMNO

Ada 2 perkara yang benar-benar menyebabkan rakyat kepada Umno/BN sehari dua ini. Pertama tindakan Umno yang seolah-olah menyokong apa yang diperkatakan oleh Presiden Perkasa, Ibrahim Ali. Kedua tindakan Umno Bahagian Bukit Bendera yang mahukan Ahmad Ismail kembali memimpin Umno bahagian itu.
Semua orang tahu Ibrahim Ali dengan lantang mengapi-apikan semangat perkauman sempit begitu juga dengan Ahmad Ismail mengeluarkan kenyataan berbau perkauman semasa Pilihanraya kecil Permatang Pauh.
Kedua-dua isu ini benar-benar menyebabkan rakyat marah khasnya orang Tionghua kepada Umno/BN.
Terbukti Umno masih bermain api dengan isu perkauman untuk meraih sokongan rakyat khususnya orang Melayu. Mereka masih mengamalkan cara politik lapuk dan kolot iaitu mengapi-api semangat perkauman sempit walaupun pelbagai onar dilakukan oleh pemimpin bangsa mereka sendiri mereka tetap menyokongnya. Sedangkan di sana ada parti lain yang berjuang untuk kebenaran dan keadilan serta kesejahteraan rakyat .

PERKASA MENJADI KELAB UMNO?

penang gerakan pc 141008 teng hock namSaya percaya Perkasa yang diasaskan Ibrahim Ali menjadi juara perkauman sempit yang sekarang ini tidak boleh dimainkan oleh Umno kerana ianya berlawanan dengan Semangat 1Malaysia yang diasaskan oleh Presiden Umno, Najib Razak.
Jadi mahu tidak mahu Umno tidak boleh menunjukkan belang mereka sebagai juara perkauman Melayu sempit. Jadi tanpa disedari atau sememangnya disedari, Perkasa memainkan peranan itu untuk memastikan Umno terus mendapat sokongan orang Melayu. Jika tidak Umno bimbang kehilangan sokongan pengundi Melayu kerana semangat 1Malaysia seolah-olah menyamaratakan semua kaum dan penganut agama.

Jadi Umno berfikir slogan 1Malaysia ini mungkin memberi kesan kepada Umno. Jadi Umno mesti mencari kuda tunggangan atau 'wok yik' untuk memainkan peranan mengekal dan menambahkan lagi sokongan orang Melayu kepada Umno.
Akhirnya Perkasa dilihat berjaya memainkan peranan ini. Malah mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir juga seolah-olah merestui semangat perkauman sempit Perkasa apabila turut sama merasmikan Perkasa.
Malangnya Mahathir dan Perkasa tidak sedar atau sengaja mahu mengguriskan hati rakyat Bukan Melayu. Akibatnya masyarakat Tionghua terutamanya semangat jijik dengan Umno dan Perkasa. Malah parti Gerakan rakan Umno juga marah kepada Umno dan Perkasa.
Ketua Gerakan Pulau Pinang, Datuk Teng Hock Nam menyelar bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung peranannya merasmikan mesyuarat agung tahunan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa).

Dalam kenyataannya hari ini Teng juga membidas negarawan itu yang menyampaikan ucapan yang didakwanya bersifat perkauman dan ‘menjijikan’.

Teng berkata Mahathir juga menggunakan peluang berucapa di perhimpunan NGO pelampau kanan Melayu untuk menyerang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan konsep 1Malaysia yang diperjuangkannya.

BUANG BAYI : APA YANG PAS TELAH USAHAKAN

Nampaknya semuia media arus perdana memfokuskan isu pembuangan bayi di negara ini. Seperti biasa pemimpin negara mengecam perbuatan tersebut dengan ucapan yang menggambarkan kekesalan terhadap gejala tersebut, ada yang sebak menangis mengenangkan peristiwa tersebut.
Saya mendapat respon banyak dalam Facebook saya, apa pula yang PAS buat untuk mengatasi masalah ini. Apakah PAS hanya pandai menyalahkan pihak kerajaan sahaja dalam isu ini. Inilah nasib malang PAS kerana apa yang PAS buat tidak diketahui oleh masyarakat. Media perdana tidak menyebelahi PAS, sehingga masyarakat tidak mengetahui apa yang PAS buat. Mereka menganggap bahawa PAS hanya sebuah parti politik untuk mendapat kuasa sahaja. Seolah-olah PAS tidak memperdulikan persoalan, moral dan akhlak remaja.

Saya ingin tegaskan sebagai sebuah parti Islam dasarnya ialah Islam dalam perkara 3 “Dasar Pas ialah Islam”. Maka jelaslah bahawa Islam yang hendak ditegakkan berbeza dengan apa yang hendak dipejuangkan oleh Umno/BN di negara ini.
PAS bukan sahaja sebagai parti politik tetapi ia adalah Gerakan pelitik dan gerakan Dakwah. Walaupun aktiviti Pas nampak lebih menonjol dalam politik, sebenarnya PAS juga sebagai gerakan dakwah. Justeru itu walaupun tarikh pilihanraya masih jauh, sebagai gerakan dakwah terus berjalan sebaik sahaja pintu pagar tempat mengundi ditutup. Dalam erti kata yang lain PAS akan bergerak sebagai sebuah parti Islam bagi menyebarkan risalah Allah di muka bumi ini.

PAS menggunakan pendekatan dalam membendung gejala buang bayi ini dengan kaedah mencegah dan menguatkuasakan undang-undang. Ada tohmahan PAS hanya hendak pakai undang-undang tanpa mendidik. Maka di bawah ini adalah jawapannya.

Antara program yang dilakukan untuk membendung gejala yang tidak bermoral supaya tidak berlaku pembuangan bayi ialah;

-Kuliah-kuliah yang mengisi kefahaman Islam dan penghayatan melalui ustaz dan tenaga pengajar PAS di masjid dan di surau. Pendidikan supaya mereka berakhlak dengan akhlak Islam. Kerana penghayatan agama adalah benteng yang paling kukuh dalam memerangi gejala ini.

-Pemuda Pas melalui program “Duta Penyelamat” yang turun berjumpa secara langsung dengan golongan muda mudi. Berjumpa dengan mereka yang duduk berduan yang boleh menjurus kepada perzinaan dengan penuh kasih sayang, menasihati mereka supaya mereka tidak melakukan perbuatan yang menghampiri zina.

-Pemuda dan Nisa’ turun ke padang bertemu dengan remaja yang datang ke tempat bandar besar pada hari keramaian seperti awal tahun baru dan sambutan kemerdekaan. Remaja dibekalkan dengan risalah kesedaran untuk mereka menjadi manusia yang jauh daripada perbuatan zina. Kerana malam itu ialah malam pesta anak muda yang menggerunkan kita sebagai orang yang beriman dan bimbnag tentang masa depan mereka.

-Di Kedah ada satu NGO yang dikendalikan oleh ahli PAS membuat kerja lapangan yang begitu menakjubkan iaitu LANDAS yang berpusat di Sungai Petani. Kumpulan ini telah bertindak membimbing mereka yang terjebak dengan kehancuran hidup seperti dadah, arak, pelacur. Mereka turun dengan bersemuka dan cuba membimbing mereka untuk kembali ke pangkal jalan.

-Di Selangor, kerajaan Pakatan Rakyat telah mengamanahkan kepada Exco Pas Dr Halimah untuk mengendalikan Program Pembangunan Modal Insan dengan kewujudan SPIES (Spirtual, Physical,Intellectual, Emotional, Social). Semua acuan yang dibuat melalui program belia remaja adalah menjuruskan kepada pembinaan jati diri remaja di negara ini.

-Di Kelantan adanya Unit Belia, untuk mengendalikan program belia seperti bina insan, sukan rekreasi, kursus motivasi

-Program hidup sihat diperkanalkan supaya hidup remaja terisi dengan memperkenalkan program sukan melaui Lajnah Sukan Dan Rekreasi Pemuda. Ini bertujuan untuk membuktikan bahawa dalam Islam juga ada sukan dan PAS bukan anti sukan.

-Kempen jauhi arak telah dibuat, kerana arak adalah ibu segala maksiat yang boleh menjuruskan kepada perzinaan.

-Untuk mengelak supaya faktor rangsangan seks dapat diatasi, maka pihak Dewan Pemuda PAS pernah berjumpa dengan Kementerian Dalam Negeri dengan membawa contoh majalah lucah yang bercambah di pasaran untuk dijadikan bukti supaya pihak KDN bertindak, malangnya dijawab kalau rakyat kita kuat iman maka tidak menjadi masalah. Pas bimbang majalah seperti ini yang merangsang nafsu seks kepada pembaca. Kalau yang boleh pihak kerajaan kawal pun mereka tidak buat apa-apa, apa tah lagi hendak diharap untuk kawal alam siber.

- Kempen supaya mengalakkan budaya hedonism di lancarkan supaya rakyat terutama remaja dapat mengelak untuk mendekati dengan budaya yang tidak sihat.

-PAS telah melatih anak-anak kecil lagi melalui pendidikan pra sekolah, sejak umur 4 tahun melalui Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI). Anak-anak kecil diajar supaya memakai pakaian menutup aurat, cintakan akhlak Nabi, doa dan hafalan ayat-ayat lazim. PAS menganggap mereka ialah generasi yang akan mewarnai zaman akan datang.

-Kelantan memperkenalkan kaunter berasingan di pasaraya. Semua ini sebagai langkah menutup pintu perzianaan.

-Kelantan mengadakan setiap tahun sepanjang bulan Rejab kempen bulan solat. Kerana solat adalah kunci untuk tidak mekakukan kemungkaran. Walaupun usaha ini dipandang remeh tetapi mempunyai impak yang besar.

-Beberapa program smart Muslim dan Smart Solat diadakan untuk melahir generasi yang bertaqwa kepada Allah dan mempunyai jati diri yang kental.
Setiap kali cuti persekolahan panjang, PAS telah mengadakan Kem Pembinaan Iman selama 2 hari semalam. Program yang terbuka kepada semua remaja yang berumur 12 tahun sampai 20 tahun.Pengisian ceramah, bengkel, motivasi pelajar cemeralang, qiamullai, tilawah al-Quran.
-Program Unit Amal dan Nisa’ sebagai satu program alternatif kepada remaja untuk program luaran yang bersifat rekreasi dan bersantai. Sudah tentu ia satu kelainan dengan Rakan Muda dan PLKN.

Setiap PAS negeri ada program yang tersendiri untuk memastikan remaja belia terbimbing. Contohnya di Kedah ada Kem Bina Shakhsiah. Program yang boleh dijadikan satu alternatif yang menjuruskan kepada pembinaan iman dan taqwa serta kekuatan fizikal.
Usrah remaja diwujudkan disetiap cawangan PAS, untuk memberi kefahaman Islam kepada remaja. Pengisian ibadat, akhlak dan adab pergaulan ditekan kepada mereka.

Mungkin orang mempertikaikan kenapa gejala tidak bermoral juga berlaku di Kelantan dan negeri yang PAS kuasai. Jawapannya kerana kuasa negeri amat terbatas, banyak peraturan dikuasai oleh kerajaan pusat. Banyak kuasa seperti polis, kastam, imigresen, Badan Pencegah Rasuah di bawah kuasa pusat. Rangkaian TV dibawah kerajaan Umno/BN, sistem pendidikan kebangsaan di bawah Umno, akta cetak yang membenarkan majalah hiburan di bawah Umno.
Secara keseluruhannya ini adalah kegagalan Umno dalam menangani isu ini. Malahan Umno menjadikan ini sebagai senjata untuk terus melekakan rakyat supaya rakyat tidak mempedulikan penyelewingan dan kegagalan mereka menguruskan negara. Mereka tahu apabila belia dilekakan, maka mudahlah mereka mendapat sokongan dan undi dalam pilihanraya.

Sekurang-kurangnya PAS dengan berbagai kekangan telah berusaha membendung supaya menutup pintu perzinaan yang berakhir dengan pembuangan bayi. Mungkin banyak lagi kekurangan dalam program yang perlu diperbaiki. Walau bagaimanapun usaha PAS adalah lebih baik daripada apa yang kerajaan umno/bn lakukan sehingga keadaan semakin parah.

Ust. Idris Hj Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

SYARIKAT RM2 DAPAT PROJEK MAKMAL PATOLOGI?

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub memohon kerajaan menjelaskan apakah rasional dan justifikasi berkenaan kontrak makmal patologi seluruh negara diswastakan kepada syarikat Akar Mulia Sdn Bhd.
Menurut Salahuddin, carian di SSM menunjukkan syarikat hanyalah sebuah syarikat RM2.00. Menunjukkan bahawa syarikat ini tidak mempunyai kemahiran, kewangan tidak kukuh dan tidak berpengalaman.

LAGI SAHAM BUMIPUTERA HILANG

Kemana agaknya pergi saham bumiputera yang nilainya mencecah RM5 bilion. Siapa bajingan yang membahamnya.? Mengapa begitu rakus sekali 'harimau' ini membaham saham tersebut sedangkan ianya hak orang ramai bukan hak kroni dan suku sakat Umnoputera.
Ahli parlimen Bagan yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini meminta penjelasan di Dewan Rakyat mengenai RM52 billion saham bumiputera yang dilaporkan ‘hilang’ daripada tangan bumiputera di Bursa Kuala Lumpur.Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen, Lim berkata permohonan penjelasannya itu dibuat berdasarkan sebuah artikel yang disiarkan oleh Bernama yang bertarikh 30 Jun 2009.
Saya sebagai salah seorang yang digolongkan sebagai Bumiputera tidak akan redha walau sesen pun saham ini jatuh ke tangan mereka yang tidak berhak.
Saya juga menggesa Pejuang Melayu sempit, Ibrahim Ali membongkar penyelewengan ini keran ianya selari dengan anutan Perkasa iaitu berjuang untuk kepentingan Melayu dan Bumiputera 'kononnya'.

TAHNIAH TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ DAN DR HARON DIN

Saya sebagai anggota parti mengucapkan tahniah kepada Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (PIC) dan Datuk Dr Haron Din kerana diamanahkan sekali lagi jawatan Mursyidul Am dan Timbalan Mursyidul Am PAS untuk tempoh lima tahun dari 2010 hingga 2015.

Keputusan ini dicapai dalam mesyuarat kedua Majlis Syura untuk sesi ini yang diadakan di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut pagi ini.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang mempengerusikan mesyuarat tersebut berkata, pemilihan semula Tuan Guru Nik Abdul Aziz kerana kelayakannya dan tidak mahu Mursyidul Am PAS itu bersara dari perjuangan.

Semoga PAS terus utuh di persada politik Malaysia dan dunia. Insya Allah hasrat dan cita-cita kita untuk mendaulat Islam dan kebenaran di negara kita akan tercapai. PAS semakin diterima oleh semua kaum dengan kepimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sesuai dengan slogan PAS FOR ALL.


BN TIDAK PENTINGKAN MORAL DAN BERSIH

Terbukti parti-parti komponen BN baik Umno, MIC dan MCA tidak mementingkan pemimpin yang tinggi moral dan bersih latar belakangnya. Keputusan pemilihan MCA semalam membuktikan dakwaan saya.
Ahli-ahli MCA mempunyai untuk memilih pemimpin yang tidak terbukti mempunyai skandal samada skandal rasuah, penyalahgunaan kuasa maupun skandal seks. Namun mereka tetap juga memilih pemimpin yang sudah terpalit dengan masalah moral. Mengapa ini berlaku. Apakah mereka sudah tidak kisah dengan perkara ini.
Saya yakin kalau di negara barat bukan sahaja ahli-ahli parti dan rakyat akan menolak pemimpin seperti ini malah pemimpin terbabit sendiri tidak akan berani bertanding kerana mereka ada maruah dan harga diri.
Tetapi inilah yang berlaku di Malaysia. Pemimpin Umno khasnya mendakwa mereka tidak mahu pemimpin yang mempunyai masalah moral dan skandal liwat (tuduhan kepada Anwar). Ini mereka diuji apakah Najib akan melantik pemimpin yang tidak bermoral untuk menjadi menteri kabinet. Jika beliau berbuat demikian maka jelas isu moral tidak memberi bekas kepada Najib dan kuncu-kuncunya dalam BN.

ROMBAKAN KABINET ..........

Ramai menjangkakan bahawa Perdana Menteri akan membuat rombakan kabinet selepas Presiden MCA, Ong Tee Keat tewas pada pemilihan parti itu semalam. Menteri Pengangkutan itu tewas teruk apabila hanya mendapat 578 undi berbanding Chua dan Ka Ting yang mendapat 901 dan 833 undi masing-masing.
Jika mengikut tradisi Presiden MCA akan dilantik menjadi Menteri kabinet. Jika Najib tidak mahu menggantikan Tee Keat sekalipun saya yakin bekas Presiden MCA itu akan meletakkan jawatan. Chua pula terpaksa dilantik menjadi Senator jika mahu masuk kembali ke dalam kabinet.
Seperkara yang menarik ialah apakah Najib mahu melantik Chua menjadi menterinya? ...........................kerana mungkin ada rakyat yang memandang sinis dengan perlantikan ini kerana 1Malaysia sudah tahu cerita Chua sebelum ini.

TAHINAH KEPADA PENYOKONG MCA

Tahniah kepada penyokong MCA kerana memilih Chua Soi Lek sebagai Presiden MCA yang baru. Semua orang kenal dan tahu siapa Soi Lek. Pemilihan beliau membuktikan bahawa penyokong MCA tidak menghiraukan rekod peribadi seseorang.
Bagi saya rekod peribadi sangat penting kerana ianya mencerminkan masa depan corak pentadbiran dan hala tuju parti.

Namun kita terpaksa akur dengan kehendak ahli MCA. Tetapi saya ingin melihat reaksi Najib, adakah beliau masih mahu melantik Soi Lek sebagai Menteri Kabinet sedangkan Soi Lek pernah meletakkan jawatannya selepas kes dahulu yang 1Malaysia sudah tahu.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter