03 September 2011

Survey SIAPA PEJUANG KEMERDEKAAN SEBENAR?

Saya menjemput semua pengunjung blog ini untuk menyertai survey yang saya masukkan dalam blog ini. Harapan saya tuan-tuan dan puan-puan dapat memilihnya secara telus dan mengikut fakta sebenar yang dirasakan tepat.

Selamat Memilih...............Terima Kasih

PRU 13 11.11.2011 PAS Terengganu sudah bersedia, PAS negeri lain macamana?

Buatlah bila pun Pilihanraya kita sudah bersedia .......Umno pun sudah bersedia untuk menipu, memanipulasi dan menjadikan agensi berkaitan dengan pilihanraya sebagai kuda tunggangan ....


PAS Terengganu sudah bersedia kata Pesuruhjayanya bagaimana dengan PAS Negeri lain.....macamana hendak menghadapi penipu, perompak dan penyangak

02 September 2011

Isu Mat Sabu hina polis hanya untuk alihkan isu

Satu 'Malay' sibuk menceritakan tentang isu Mat Sabu hina Polis dalam peristiwa Bukit Kepong. Hebat sungguh pakar-pakar Spin Umno mencari isu untuk mengalihkan tumpuan rakyat terhadap isu sebenarnya iaitu penggadaian kedaulatan negara berkaitan dengan pemberian kewarganegaraan.

Sekarang ini portal-portal dan media alternatif juga sibuk memperkatakan tentang isu pejuang kemerdekaan dan komunis ini. Maka isu-isu besar lain dilupakan.

Bukan setakat rakyat yang lupa kepada isu sebenar, Pengerusi DAP Karpal Singh juga seolah-olah terkeliru dan terikut-ikut dengan psy war Umno BN ini.

Saya mengharapkan pemimpin PR dan rakyat tidak termakan dengan mainan spin Umno ini. Mari kita kembali halakan  'senjata' kita kepada petualang-petualang negara yang sanggup menggadaikan keselamatan dan kedaulatan negara dengan memberikan Kad Pengenalan dan kewarganegaraan serta hak mengundi kepada pendatang asing.

Siapa pejuang kemerdekaan sebenar?

Siapa pejuang kemerdekaan sebenar?

1) Pemimpin Umno yang bekerja dengan British
2) Pejuang-pejuang rakyat seperti Ahmad Boestamam, Pak Sako, Ibrahim Yaakub dll
3) Tokoh agama seperti Tok Ku Paloh, Haji Abdul Rahman Limbung, Tok Janggut, Abu Bakar Al Baqir, Burhanuddin Helmi dll
4) Pahlawan Melayu Tok Bahaman, Mat Kilau, Mat Salleh dll

Buku-buku sejarah di negara kita mendewa-dewakan bahawa pejuang kemerdekaan hanyalah pemimpin-pemimpin Umno sahaja. Merekalah yang dilaung-laungkan sebagai pejuang sebenar kemerdekaan. Benarkah perkara itu atau Inggeris dan pemerintah sekarang menyembunyikan fakta?

Selamat Kembali, perjuangan tetap kita teruskan


3 hari 'bercuti' dari dunia blog terasa rindu untuk menukilkan apa yang terbuku di hati. Saban hari musuh perjuangan Islam tidak henti-henti memfitnah dan mentohmah pimpinan Parti Islam walaupun di bulan Ramadhan malah di Hari Raya Aidil Fitri pun pencacai mereka terus menghamburkan senjata fitnah tidak kira masa dan waktu. Inikah yang dikatakan mahu kepada perpaduan sedangkan saban hari kita disumpah seranah, difitnah dengan cerita rekaan yang terbukti tidak benar. Namun oleh kerana mereka mempunyai media arus perdana maka mereka bebas melakukan apa sahaja.


Kita tidak kisah semua itu kerana Nabi Muhammad S.A.W yang maksum sendiri pun difitnah dengan pelbagai tuduhan seperti pemecah belah masyarakat, gila, ahli sihir dan sebagainya. Apatah lagi kita yang dhaif dan lemah itu. Semua itu kita serahkan kepada Allah. Apa yang penting kerja buat kita menyampaikan risalah Islam tetap kita teruskan. Samada kita menang atau tewas di dunia kita tetap akan menang di Hari Akhirat yakinlah.

29 August 2011

Kalau tak bohong bukan Utusan dan pemimpin Umno namanya

Utusan Meloya dan pemimpin Umno sekali lagi membuat fitnah dan  menyerang Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dengan tuduhan kononnya beliau menghina para polis Bukit Kepong dan membela Komunis yang menyerang balai polis itu.


Jelas sekali Utusan dan pemimpin Umno mereka-reka cerita, menipu dan memfitnah hanya untuk mendapat 'political mileage' dengan cara jijik dan kotor.


Hari ini Haji Mohamad Sabu mendapati apa yang dilaporkan oleh akhbar Umno, Utusan Malaysia berkaitan dengan tragedi Bukit Kepong adalah fitnah terhadap beliau dan PAS.

Sehubungan itu, beliau telah mengarahkan peguamnya untuk menghantar notis saman kepada akhbar itu dan memintanya meminta maaf dan menarik balik laporan palsu itu.


Saya tidak katapun Mat Indera itu Komunis, saya tidak sebut pun nama beberapa-beberapa Cina yang dilaporkan dalam akhbar itu bahkan selepas membaca laporan akhbar Umno itu baru saya tahu nama mereka," jelas Mohamad Sabu yang juga membuat sidang media khas di sini hari ini mengenainya.

Akhbar itu pula, kata Mohamad, hanya menyiarkan laporan mengenai ceramahnya di Pulau Pinang itu selepas semingggu.

"Saya ceramah 21 Ogos, Utusan siar 27 Ogos...jadi saya lupa apa yang tepatnya saya cakap, jadi saya tunggu rakaman itu dan pagi ini saya mendengarnya," kata Mohamad.

Inilah sikap buruk dan jahatnya Utusan dan pemimpin Umno yang sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapat sokongan dan simpati rakyat.

Rakyat sewajibnya menilai dan mengkaji semula sokongan kepada kaki fitnah seperti ini. Jangan kita bersekongkol dengan mereka kelak kita terpalit sama dengan kejahatan dan fitnah mereka.

Dr M disanggah : Negara hancur kerana salah sistem dan pemimpin BN

mahathir mohamad book signing ceremony 280811 on smiling
Kenyataan Dr Mahathir bahawa bukan sistem BN tetapi pemimpin yang salah adalah kenyataan yang dangkal. 

Hakikat sebenarnya ialah sistem BN itu sendiri yang diamalkan sejak dahulu khasnya dari zaman Mahathir adalah sistem yang menhancurkan negara. Sistem yang diamalkan ternyata menggalakkan kronisme, rasuah, penyelewengan dan penipuan.

Konsep kerajaan campuran dengan perwakilan semua kaum di negara ini masih merupakan satu "sistem yang baik", kata mantan Perdana Menteri itu.


Beliau menyalahkan masalah dan rasa tidak puas hati, sejak beberapa tahun yang lalu, bukan kerana sistemnya, tetapi dasar-dasar pemimpin yang mentadbir kerajaan.Katanya, bukan BN yang salah, tetapi dasar-dasar yang diikuti.

Sejak zaman Mahathir, kronisme semakin membarah; rasuah dihalalkan; demokrasi hancur dan berbagai lagi keboborokan diamalkan. Islam terus diketepikan dan dipinggirkan.

Mahathirlah yang menggalakkan kronisme, anak-anaknya pernah menjadi pengerusi puluhan syarikat; kroni-kroni BN menjadi kaya raya; indeks rasuah negara semakin merudum.


Antara kesalahan besar Dr Mahathir ialah :-

  • Menghalang Kelantan dari melaksanakan Hudud
  • Mengalakkan kronisme, rasuah dan penyelewengan
  • Mendiskriminasikan Kelantan dan Terengganu dari mendapat Royalti
  • Melaksanakan dasar PPSMI
  • Mengurangkan kuasa raja-raja Melayu
  • Sistem Pilihanraya yang tidak telus 
  • dan lain-lain

Ternyata bukan sahaja pemimpin BN yang salah tetapi sistem yang diamalkan oleh mereka sudah hancur. Undang-undang yang ada hanya sekadar atas kertas pendakwaan hanyalah kepada ikan bilis. Ikan jerung terlepas begitu sahaja.

Selagi BN dibiarkan  terus memerintah, selagi itulah masalah kronisme, rasuah dan sebagainya tidak akan hapus dan negara akan hancur jika BN dibiarkan memerintah.

BerHari Raya di Kuala Lipis

Tahun ini sekali lagi saya berhari raya di kampung halaman ku Kuala Lipis. Alhamdulillah ayahanda dan bonda semakin sihat.

Kepada semua saudara, mara, sahabat handai jiran taulan saya ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin semoga mendapat rahmat, keampunan dan bebas dari api neraka.


28 August 2011

Kezaliman, penipuan BN dan kuncu-kuncunya tidak dapat melawan kuasa Allah


Sejak akhir-akhirnya ini media menghamburkan kepada kita semua segala bentuk kezaliman, penyelewengan dan penipuan BN dan kuncu-kuncunya khususnya berkaitan daftar pemillih Pilihanraya. Dari kacamata manusia memang penipuan ini sukar dikekang dan dibendung lantaran pihak berkenaan mempunyai segala kekuatan dan kuasa untuk memastikan ianya berjalan. Inilah akibat dan bahananya bila pihak terbabit tidak takut akan balasan Allah di Hari Akhirat. Inilah akibatnya bila manusia mabuk kuasa, tamak kuasa dan kemaruk kuasa kerana takut kehilangan kuasa.  
Mereka tahu jika mereka hilang kuasa maka sudah tentu segala kejahatan, penyelewengan, salah laku, kezaliman dan segala macam kemungkaran yang mereka lakukan akan terbongkar dan mereka akan diadili di mahkamah dunia. Mereka lupa bahawa andainya mereka terlepas di dunia mereka akan menghadapi mahkamah Allah yang adil dan tidak ada seorang pun yang lepas. Pada hari itu tangan yang durjana, kaki yang jahat, mata yang bobrok dan sebagainya akan bercakap mengaku segala kejahatan yang dilakukan. Manusia tidak akan terlepas.
Lantaran bahawa kita semua sedar akan fitnah, kejahatan dan kebobrokan manusia, PAS mengambil inisiatif untuk mengadu kepada Allah bermunajat memohon Allah menyelamatkan kita semua dari tipu muslihat dan kejahatan manusia pada awal pagi semalam
Berucap ringkas dalam majlis munajat perdana yang dipancarkan ke seluruh dunia secara live, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, Kelantan terus memancak Islam dalam segenap aspek kehidupan sejak mengambil alih pentadbiran negeri ini pada akhir 1990.
“Usaha itu berterusan dilakukan sehingga ke saat ini. Ketika ini merupakan saat yang paling baik bagi umat Islam beribadat di akhir Ramadan bagi membersihkan diri kita daripada segala dosa,” katanya.
Menurutnya, hanya doa sebagai senjata akhir bagi orang Islam ketika berdepan dengan kegentingan bagi menghadapi pilihan raya bila mana pihak lawan cuba menggunakan pelbagai taktik kotor untuk mengekalkan kuasa.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, taktik buruk pihak lawan bagi mengekalkan kuasa hanya dapat dihadapi dengan munajat kepada Allah Taala.
Katanya di negara lain tentera digunakan bagi mempertahan kuasa pemimpin sedia ada, namun di negara kita pendatang diberi kad pengenalan bagi membolehkan pemerintah mengekalkan kuasa.
Kata beliau senjata doa tiada hijab yang boleh menghalang kerana ia akan terus sampai ke Allah Taala, lebih-lebih lagi kalau berkebetulan pula dengan Lailatul Qadar.
“Kita luahkan segala isi hati. Malam ini berkebetulan pula 27 Ramadan, iaitu malam-malam ganjil yang kemungkinan besar berlaku Lailatul Qadar. Allah Taala membuka pintu langit bagi membolehkan menerima terus doa daripada hambaNya,” ujarnya pada program yang diadakan di Dewan Zulkifli Mohamad , pejabat Perhubungan PAS Kelantan.
Di Melaka, pimpinan dan penyokong PAS bermunajat kepada Allah di Madrasah Ar Rahmah Solok Gaong bermula jam 3.00 pagi diketuai oleh Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka, Ustaz Mohd Nor Omar. Turut hadir Pesuruhjaya dan Ahli-ahli Badan Perhubungan PAS Melaka.

Sahur terakhir Ramadhan tahun ini


Esok adalah sahur terakhir Ramadhan tahun ini. Diharapkan kita berjumpa lagi dengan Ramadhan tahun depan. Terasa berat hati untuk meninggalkan Ramadhan....dan rindu untuk bertemu Ramadhan lagi.


Mari sama-sama kita memohon kerahmatan, keampunan dan pembebasan dari api neraka agar kita keluar dari Madrasah dan Pusat Tarbiah Ramadhan bagaikan kain putih diampunkan Allah dari segala dosa.

Amin
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter