14 July 2011

Pasca Bersih 2.0 : Semakin ramai mengadu dikasari dan diancam bunuh

Malaysiakini melaporkan bahawa beberapa peserta perhimpunan BERSIH menggesa Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menyiasat dakwaan keganasan polis yang dialami mereka semasa perhimpunan itu Sabtu lalu.Diketua ahli jawatankuasa pemandu BERSIh 2.0, Maria Chin Abdullah, kira-kira 30 peserta menyerahkan memorandum kepada timbalan pengerusi Suhakam, Datuk Dr Khaw Lake Tee di ibupejabat suruhanjaya itu di Kuala Lumpur hari ini.

Antara yang membuat pengaduan ialah Azhar Kassim, anak saudara Allahyarham Baharudin Ahmad; Aktivis dari Sarawak Hii Tiong Huat; Liew Seng Tat, yang dikasari Polis berdekatan Hospital Tung Shin, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, yang dilanggar oleh Land Rover Polis dan seorang Pemuda India yang hanya dikenali sebagai Arun.

Selain mereka ini beberapa orang yang  cedera ialah Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim; Ahli Jawatakuasa PAS Pusat, Khalid Samad; Pengawal Peribadi Anwar Ibrahim dan lain-lain. Kita juga dapat melihat ribuan peserta Himpunan Bersih yang dikasari dengan gas pemedih mata, air kimia dan juga tindakan-tindakan ganas sebagaimana yang ditunjukkan di stesyen TV swasta dan antarabangsa selain dari internet.

Ambil iktibar dari pemecatan Polis Mesir


Sesiapa yang terlibat dengan insiden keganasan dan kezaliman terhadap rakyat pada Himpunan Bersih 2.0 9 Julai lalu sewajarnya mengambil iktibar dari apa yang berlaku di Mesir seperti yang dilaporkan oleh media dibawah.

Sumber : Malaysianinsider

Krisis politik: Mesir pecat 700 pegawai kanan polis

July 14, 2011
KAHERAH, 14 Julai — Hampir 700 pegawai kanan polis Mesir dibuang kerja ekoran insiden membunuh penunjuk perasaan ketika kebangkitan rakyat negara itu menggulingkan Presiden Hosni Mubarak awal tahun ini.
Menteri Dalam Negeri Mansour Essawy berkata seramai 505 jeneral dan 164 pegawai biasa akan ditamatkan perkhidmatan mereka mulai 1 Ogos ini.
Tindakan itu diambil ekoran protes yang berterusan di Dataran Tahrir di sini, menggesa kerajaan mempercepatkan tindakan ke atas anggota polis dan pegawai-pegawai Hosni yang berasuah.
Pihak tentera juga mengesahkan bahawa pilihan raya September ini akan ditangguh.
“Diputuskan bahawa (pilihan raya Parlimen) akan diadakan Oktober atau November,” kata seorang pegawai majlis tentera dipetik laporan BBC.
Laporan stesen TV Mesir berkata seramai 37 pegawai yang dipecat turut berhadapan dengan tuduhan membunuh penunjuk perasaan.
Lebih 800 penunjuk perasaan terbunuh ketika kebangkitan rakyat selama 18 hari yang membawa kepada Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari.

Pasca Bersih 2.0 : Senarai 91 pemimpin dan pegawai kerajaan yang mesti meletakkan jawatan

Kalau Pencacai Umno mengeluarkan senarai 91individu yang dihalang dari memasuki Kuala Lumpur pada 9 Julai, saya ingin mengeluarkan senarai 91 pemimpin dan pegawai kerajaan yang mesti meletakkan jawatan kerana salah laku dan kegagalan menguruskan Himpunan Bersih 2.0 dengan baik-

1) Mohd Najib Abdul Razak
2) Muhyiddin Mohd Yassin
3) Hishamuddin Hussein
4) Ahmad Zahid Hamidi
5) Shafei Afdal
6) Ismail Omar
7) Khalid Abu Bakar
8) Amar Singh
9) Koh Ghe Lye
10) Che Suza Che Hitam
11) Noh Omar
12) Semua Ketua Polis Negeri
13) Ketua Jabatan Siasatan Jenayah dan Kententeraman Awam Bukit Aman, Negeri-Negeri dan Daerah-Daerah
14) Semua Ketua Polis Daerah
15- 91) Semua Anggota Polis yang terlibat menzalimi rakyat dengan menembak gas pemedih mata, air kimia, menendang,menyepak, menangkap dengan rakus rakyat semasa perhimpunan.

Kesal dengan tindakan gantung Wakil Rakyat 6 bulan

PAS Kawasan Bukit Katil hari ini melahirkan kekesalannya di atas pergantungan 3 orang Wakil Ralkyat DAP selama 6 bulan dari menghadiri Persidanan Dewan Undangan Negeri (Dun) Melaka. Pergantungan itu diputuskan semalam.

Tindakan menggantung Ketua Pembangkang, YB Goh Leon San, Adun Ayer Keroh, YB Khoo Poay Tiong dan Adun Bandar Hilir, YB Tey Kok Kiew merupakan tindakan zalim dan tidak bertanggungjawab.Kesemua mereka digantung kerana dikatakan enggan mematuhi arahan dari Speaker.

Pada Hari pertama lagi Goh telah diarah keluar Dewan dan digantung 3 hari kerana mempertikaikan tuduhan Exco Kerajaan Negeri, Yunos Hussin yang menuduh judi sebagai sebahagian daei budaya orang Cina.

Sepatutnya Speaker memberikan peluang untuk pembangkang berhujah dalam isu budaya Cina ini kerana ianya melibatkan maruah seseuatu bangsa apatah lagi ia dikaitkan dengan perkara yang tidak elok iaitu judi. 

13 July 2011

172,868 'likes' Facebook Gesa Najib letak jawatan

Kira-kira 172,868 menyokong Najib berundur di mana mereka meng'klik' 'likes' pada Laman Facebook '100,000 Gesa Najib Berundur' yang baru diujudkan Sabtu lalu. Angka itu dirakamkan pada pagi hari ini.

Ini membuktikan bahawa majoriti rakyat tidak menyenangi cara Najib dan Kerajaan menangani Himpunan Aman Bersih 2.0 Sabtu lalu.

Adalah dijangkakan lebih ramai akan menyokong gesaan ini dari sehari ke sehari. Mengikut fakta yang disiarkan oleh Malaysiakini laman Facebook tersebut mencapai targetnya iaitu 100,000 (likes) pada hari Isnin iaitu hanya 2 hari ia dilancarkan dengan purata 300 'likes' untuk satu minit.

Fakta merupakan satu tamparan hebat kepada Najib dan kerajaan BN dalam alam cyber. Ternyata generasi Cyber begitu marah dengan tindakan Pencacai Umno yang menggunakan kekerasan terhadap peserta Himpunan Bersih 2.0 yang menyebabkan mereka mengujudkan laman Facebook menggesa Najib berundur.

Sumber : Malaysiakini

Bersih 2.0 : Dewan Muslimat desak tubuh Suruhanjaya Diraja, desak KPN dan TKPN letak jawatan


Dewan Muslimat mendesak agar satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan dengan kadar segera bagi menyiasat salah laku oleh pihak PDRM, pencabulan undang-undang serta perlanggaran Keluhuran Perlembagaan yang telah dilakukan oleh pihak berkuasa sepanjang menangani Himpunan Aman Bersih ini ; khususnya oleh Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri, Ketua dan Timbalan Polis Negara.
Dewan Muslimat mendesak agar jawatan Ketua Polis Negara dan Timbalan Ketua Polis Negara digantung sementara waktu bagi memberi laluan penyiasatan yang telus dan tanpa sebarang ”gangguan”.
Dewan Muslimat juga mendesak agar SUHAKAM segera mengambil tindakan dan apa jua inisiatif agar hak asasi manusia dalam negara ini terus terjamin.
Dewan Muslimat turut menyelar semua pihak yang terlibat menafikan hak dan kewajaran Bersih 2.0 daripada menggunakan Stadium Merdeka pada 9 Julai 2011. 
Dewan Muslimat mencabar UMNO dan Pemuda UMNO khususnya, bagi menyatakan pendirian apakah artis-artis Barat yang berpakaian menjolok mata lebih ”mulia” dan ”bersemangat partriotik” kepada negara ini berbanding rakyat Malaysia yang menuntut satu sistem dan perjalanan Pilihan Raya yang Bersih dan Adil?
Kenyataan Akhbar 
Aiman Athirah Al Jundi - Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Pusat.

Bersih 2.0 : Ditangkap dan digari kerana menegur Pencacai memukul orang awam

Kakak ini yang berasal dari Sabah ditahan kerana menegur pencacai yang memukul seorang pemuda Melayu. 4 orang pencacai memukul seorang pemuda telah ditegur oleh kakak ini. Akhirnya dia ditahan dan digari seperti seorang penjenayah. Lihat juga Pak Cik di sebelah dia. Apa salah Pak Cik tersebut sehingga dilayan bagaikan pembunuh, perompak dan sebagainya.

Bersih 2.0 : Kebenaran yang tidak dapat ditutup

Kebenaran yang tidak dapat di tutup. Adalah para penzalim dan pencacai masih mahu menafikan semua kezaliman dan keganasan yang dilakukan oleh mereka.

Rakyat yang tidak bersenjatan dipukul, ditendang, disepak, diterajang, ditangkap dengan ganas, diherdik, dimaki hamun dan bermacam-macam lagi.

Hukumlah dengan sekuasa kamu dapat menghukum. Kamu hanya dapat menghukum di atas dunia........Bagaimana pula di Akhirat nanti???????

Gambar-gambar kekejaman dan keganasan Pencacai Umno semasa Himpunan Bersih 2.0

Sila klik di link di bawah ini untuk melihat siri kekejaman dan keganasan pencacai Umno pada Himpunan Bersih 9 Julai lalu. Anda akan dapat melihat bagaimana pencacai ini melayan penyokong Bersih 2.0 seperti binatang atau penjenayah yang bahaya. 

Di manakah agaknya perasaan kemanusiaan mereka atau mereka sudah tidak dapat membezakan penjenayah dan rakyat marhaen yang tidak melakukan sebarang kesalahan berat atau memudaratkan manusia.   Semoga Allah membalas semua perbuatan kita di dunia ini setimpal dengan apa yang kita lakukan .... http://demokrasi93.blogspot.com/2011/07/koleksi-gambar-kekejaman-polis-semasa.html

12 July 2011

Pantun buat Pencacai dan Penzalim

Kuning Merah Hitam Jingga
Warna Hijau cantik menawan
Mengapa takut pada warna
Semua itu ciptaan Tuhan

Warna Kuning menggerunkan Umno
Pantang pakai kena tahan
Mengapa maju tetapi kuno
Dengan rakyat diajak berlawan

Himpunan Bersih cukup aman
Tiada rusuhan tiada keganasan
Polis pukul rakyat tak lawan
Itulah mereka pencinta kezaliman

Cina India Kadazan Melayu
Semua hadir berarak bersama
Mengapa fitnah tuduh melulu
Tanpa bukti tanpa fakta

Rakyat berhimpun dengan aman
Negara maju tiada paksaan
1000 lebih kena tahan
Inilah bukti zalimnya pemerintahan

Tiada senjata tiada kudrat
Datang berhimpun bersama kawan
Dipukul patah tulang empat kerat
Rakyat dilayan macam haiwan

Mabuk kuasa tamak kuasa
Orang Jahat takut jatuh
Rakyat bersedih pemerintah gembira
Semua ditahan kalau taj patuh

Hak asasi dicabul mereka
Semua undang-undang jadi mainan
Rakyat dimaki disepak dihina
Semua senyum tidak melawan

Rakyat lemah tidak kebal
Keganasan dan kezaliman depan mata
Pihak berkuasa tambah bebal
Hentam dan tangkap tak kira masa

Nasi Beriani jadi siulan
Di jaja ke sana di jaja kemari
Apakah rakyat akan maafkan
Kezaliman pencacai tidak terperi

Hanjing buruan taatkan tuan
Hanjing tua tak lalu makan
Baling batu sembunyi tangan
Takkan terlepas di Hari Kemudian

Tembak gas bagaikan dirasuk
Kena badan dan juga rusuk
Kalau hati sudah busuk
Hidayat dan petunjuk takkan masuk

Rakyat dizalimi bersolat hajat
Berdoa mohon semua selamat
Hati busuk sudah tersemat
Tiada kasihan tiada cermat

Malaysia perlekeh demokrasi kata PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menegaskan penggunaan pendekatan keras termasuk gas pemedih mata oleh polis untuk menangani perhimpunan Bersih 2.0 di ibu negara Sabtu lalu menunjukkan Malaysia memperlekehkan proses demokrasi.
Badan sedunia itu berkata Malaysia, yang turut menganggotai Majlis Hak Asasi Manusia PBB telah “mengehadkan kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan.”
Pakar-pakar hak asasi manusia PBB melahirkan pendirian tidak senang dengan penggunaan air berasid dan gas pemedih oleh pihak berkuasa keselamatan ke atas penunjuk perasaan aman, yang turut membawa kepada kecederaan dan satu kematian, kata pesuruhjaya tinggi hak asasi manusia agensi itu dalam satu kenyataan dari Geneva lewat malam tadi.
Malaysia dipilih menduduki majlis itu tahun lalu tetapi berhadapan dengan kritikan ekoran penggunaan undang-undang penahanan pencegahan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri dan perkembangan semasa boleh menjejaskan peluang ia dipilih semula menganggotai badan itu pada 2013.
Frank La Rue, Pelapor Khas PBB mengenai hak kebebasan pandangan dan pendapat berkata, tindakan Malaysia mengisytiharkan perhimpunan sebagai haram, menutup sebahagian besar ibu negara dan menangani peserta dengan cara sedemikian memperlekehkan kemajuan demokrasi.
Ahad lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan tindakan polis.
Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata polis akan menggunakan rakaman video sebagai bukti untuk mendakwa di mahkamah pihak-pihak tertentu khususnya media asing yang membuat tuduhan tidak beasas terhadap pasukan keselamatan.
Meskipun polis telah mengatakan bahawa pihaknya sudah membebskan kesemua 1,700 tahanan pada hari yang sama Sabtu lalu, PBB berkata tindakan menahan enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar Devaraj belum lagi dibebaskan daripada tahanan di bawah Ordinan Darurat.
La Rue berkata tindakan mengisytiharkan Bersih 2.0 sebagai gerakan haram tanpa bukti kukuh juga satu lagi halangan tidak munasabah ke atas hak sivil dan politik.
Bersih mendakwa telah dapat menghimpunkan kira-kira 50,000 orang di ibu negara tetapi dinafikan oleh pihak polis.
Sumber : Malaysianinsider
Gambar : Malaysiakini

Kerajaan Malaysia sama dengan Israel?


Sikap Israel dan Greece menghalang rombongan kemanusiaan itu dikecam oleh masyarakat antarabangsa kecuali Amerika. Kerajaan Malaysia menghalang kemasukan penyokong Bersih ke Kuala Lumpur yang dunia mengira unjuk rasa itu satu tindakan biasa dan sah.
Dalam hal ini sama saja kerajaan Malaysia dengan Israel dan Greece.
Itu tulisan Hj Subky Latif yang disiarkan oleh Harakahdaily.
Kita semua yakin majoriti rakyat Malaysia bersetuju dengan Hj Subky kerana kedua-dua rombongan itu iaitu Flotilla dan Bersih pergi ke destinasi masing-masing bukannya untuk melakukan keganasan dan kebobrokan tetapi atas tujuan keamananan. Flotilla untuk membantu rakyat Gaza yang dizalimi oleh Israel dan Bersih untuk menuntut kerajaan Malaysia dan SPR menambaikkan sistem pilihanraya.
Namun kedua-dua kumpulan tersebut dihalang oleh 2 buah kerajaan yang perangainya sama iaitu zalim. Apakah tidak sama kerajaan Israel dan Malaysia.????

Puisi buat Allahyarham Baharudin (Pejuang Bersih 2.0)

Puisi ,
Buat saudara Allahyarham Baharudin.
(sempena BERSIH 2) 


Kami tidak mengenali mu
Siapa kamu ,dari mana kamu
tapi kami tahu
datangmu  dan tujumu..

Engkau menjadi mangsa kekejaman
Kerakusan Insan berjiwa kebinatangan
Memang mati adalah satu kepastian
Namun , mati mu dalam sanjungan.
Mungkin itu adalah sebuah impian
yang begitu lama engkau idamkan
Dengan  penuh keikhlasan...

Dalam jutaan kehadiran 
Engkau insan pilihan
Usia  emas bukannya alasan 
untuk menjadi wira PERJUANGAN
untuk di lakarkan satu KEBANGGAAN..
Buat kami yang di TINGGALKAN...

Al Fatihah
Mas.10 Sya'ban 1432

Jaga rakyat jangan jaga Umno - Mohd Sabu

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mendesak pihak Polis supaya tidak bekerja untuk Umno dan berpihak kepada parti itu sebaliknya mereka hendaklah menjaga rakyat. Beliau menasihat Polis supaya menjaga rakyat bukannya menjaga Umno.

"Jika esok BN pergi (Kalah) anda masih berada di sini" kata Mohamad Sabu merujuk kepada tindakan Polis yang bertindak ganas pada Himpunan Bersih Sabtu lalu.


"Tetapi jika kamu menjaga Umno, jika Umno tumbang, kamu juga akan tumbang". "Masa masih belum terlamvat untuk bertindak professional semasa anda menjalankan tugas....jangan bekerja untuk Umno, yang mana di dalamnya amat buruk"


Beliau berkata demikian dalam ceramahnya di Tapak Ekspo Seberang Jaya malam tadi.

Mohamad Sabu juga mengajak para hadirin melaungkan Najib pembohong!, Najib Pembohong! atas tindakannya yang 'flip flop' dalam menangani Himpunan Bersih 2.0.

Beliau yang tercedera pada Himpunan tersebut berceramah di atas kerusi roda. Jumaat ini Muhammad akan menjalani pembedahan kaki akibat kecederaan akibat dilanggar oleh Land Rover Polis ketika beliau membonceng motorsikal untuk pada Himpunan tersebut. 

Turut sama menyampaikan ceramah ialah Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng. Kira-kira 5,000 pendengar hadir.


Mampukah Nasi Beriani RM25 menggantikan Nyawa Baharuddin?

Polis berulang-ulang kali mengungkit bahawa mereka memberi layanan amat sopan dan baik kepada rakyat yang ditahan pada Himpunan Bersih 2.0 Sabtu lalu. Namun mampukah Nasi Beriani yang kononnya berharga RM25 satu kepala 'membeli' kedurjanaan Polis, kesakitan dan kesedihan mangsa-mangsa kekejaman pada Himpunan tersebut :-

1) Mampukah kesedihan keluarga Allahyarham Baharuddin dan nyawa beliau dibayar dengan RM25 itu.?


2) Mampukah kecederaan yang dialami oleh Mohd Sabu, Anwar Ibrahim, Khalid Samad dan beribu-ribu peserta Himpunan dibayar dengan RM25 itu?


3) Mampukah imej negara kita yang tercalar dengan sikap tidak bertamadun pihak berkuasa menyepak, memijak dan memukul serta menembak gas pemedih mata, menyembur air kimia dan sebagainya (seperti yang dibuktikan dalam video klip jurugambar bebas dan stesyen TV luar negara) dibayar dengan RM25 itu.?

6) Mampukah jutaan duit rakyat yang hangus semata-mata digunakan untuk menghalang dan menzalimi peserta Himpunan Bersih ditebus dengan RM25 itu?

Mampukah, mampukah, mampukah SILA JAWAB DENGAN JUJUR!!!!!!!!!!

Peludah Warna


Kuasa gusar kini menggelegak murka
warna Kuning diisytihar racun berbisa
Diragut baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen,
Warna kuning yang teramat tenang dan penuh syahdu
kita kembalikan damai ke dalam kalbu

Kini cahaya matahari mungkin diramas
dan sinar kuningnya mungkin dicantas
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya

Kerana nikmat amat lama berkuasa
kuasa pun seolah menjadi hartanya

Nukilan : SN A Samad Said 

Kerajaan Negeri Melaka abaikan peniaga kecil biarkan masalah bertimbun sehingga berjumlah 890 kes

Kerajaan Negeri Melaka gagal menyelesaikan 890 masalah peniaga kecil Bumiputera negeri Melaka. Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas), Mohd Redzuan Abdullah berkata masalah tersebut terdiri dari pelbagai bentuk.

Beliau keengganan Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam bekerjasama dengan pertubuhan itu bagi menyelesaikan permasalahan itu menyebabkan beliau membawa perkara itu ke pengetahuan Perdana Menteri Najib Razak.

Kenyataan Redzuan disiarkan dalam akhbar Sinar Harian hari ini.

Ternyata kerajaan negeri gagal memainkan peranan mereka untuk membantu peniaga kecil sehingga jumlahnya bertimbun bukannya 1 atau 2 tetapi 890 masalah. Melihat kepada jumlah ini yang begitu banyak membuktikan kerajaan negeri hanya memandang sebelah mata kepada peniaga kecil Bumiputera dan melebihkan pelabur-pelabur luar yang sudah pasti memberikan banyak impak kepada ekonomi negeri berbanding dengan sumbangan peniaga kecil.

Exco Melaka hina kaum Tionghua dakwa judi budaya Cina

Exco Kerajaan Negeri Melaka, Yunos Hussin(gambar) telah menghina kaum Cina dalam Sidang Dun semalam. Semasa menjawab pertanyaan Adun Kesidang, Goh Leong San, Yunos berkata mesin judi tidak boleh disekat kerana bagi sebilangan masyarakat Cina judi adalah budaya mereka.

Ternyata Yunos telah menuduh judi sebagai budaya orang Cina sedangkan sudah berkali-kali pemimpin kaum Cina dan Budayawan Cina menafikan judi sebagai budaya mereka.

Pada Sidang Dun tersebut, Goh Leong San yang juga merupakan Ketua Pembangkang membantah kenyataan yang dikeluarkan oleh Yunos sehingga beliau digantung dari menghadiri sidang tersebut selama 3 hari.

Kaum Cina diharapkan dapat menilai dan membuat analisa terhadap tuduhan Yunos ini yang nyata mengguriskan hati rakyat Malaysia termasuk orang Melayu. Kita mendesak Adun dan pemimpin MCA serta Gerakan yang berbangsa Cina menyatakan pendirian mereka terhadap tuduhan Exco kerajaan negeri Melaka ini.

11 July 2011

Najib digesa hantar Hishamuddin untuk ujian EES dan susun semula pasukan Polis - Matthias Chang

Memalukan!!!! Itu yang boleh dikatakan kepada Perdana Menteri Najib Razak apabila penyokongnya sendiri mula menghentam beliau kerana gagal menguruskan himpunan Bersih 2.0 dengan baik dan matang.

Bekas Setiausaha Politik Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamed), Matthias Chang menyifatkan Najib gagal melaksanakan cadangannya sendiri agar perhimpunan dijalankan di stadium dan disifatkan pemimpin 'flip-flop' atau 'kluk-klek'. 


Sekali Najib kata boleh guna Stadium kemudian kata diam membisu, bila Bersih minta berjumpa untuk membincangkan isu penggunaan Stadium dia kata tak perlu jumpa cukup untuk berbincang dengan Polis dan anak buahnya sahaja. Akhirnya satu Stadium pun tidak dibenarkan.


Dalam tulisannya, Matthias memberikan masa sekurang-kurangnya 10 bulan kepada BN untuk boleh membetulkan balik kesilapan cara BN mengendalikan perhimpunan Bersih 2.0 ini.

Beliau juga menggesa Najib menghantar sepupu beliau, Hishamudin Husein iaitu Menteri Dalam Negeri untuk dianalisa  jiwanya  untuk “Enlarged Ego Syndrome” (EES) dan menyusun semula semua pegawai kanan Polis Diraja Malaysia.

Kita semua yakin rakyat Malaysia menyokong saranan Matthias Chang ini kerana jelas sekali lagi bahawa Hishamuddin dan Polis gagal menjalankan tugas mereka dengan baik dan professional semasa Himpunan Bersih 2.0. Kegagalan mereka berdua ini juga merupakan kegagalan Najib yang dilihat lepas tangan dalam isu ini.


Sumber : Harakahdaily

Najib penipu, dia hanya layak jadi Suami Rosmah - kata Mat Sabu

Timbalan Presiden, Mohamad Sabu berkata Najib adalah seorang penipu dan tidak layak menjadi Perdana Menteri. 

"Mula-mula dia kata kita boleh guna mana-mana stadium, dan bila kita minta jumpa dia, dia menafikan permintaan kita, Najib seorang penipu, dia tidak layak untuk memimpin Malaysia".

"(Untuk letak jawatan) terpulang padanya, tetapi dia seorang penipu. Sekurang-kurang kata awak akan siasat (tentang dakwaan keganasan Polis)....dia hanya layak menjadi Suami Rosmah (Mansor)" kata Mat Sabu dalam kenyataannya kepada wartawan ketika melawan Bangunan Dewan Undangan Negeri Selangor dengan kerusi roda hari ini. 


Kenyataan beliau ini disiarkan oleh Portal Malaysiakini hari ini.

Mat Sabu juga sempat menunjukkan kesan luka dikakinya akibat dilanggar oleh Land Rover Polis ketika dibawa dengan sebuah motorsikal untuk ke tempat Himpunan tersebut.

Kecederaan itu dilihat sedikit tetapi hakikatnya Mat Sabu akan menjalani pembedahan pada hari Jumaat.


Sementara itu Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad juga tercedera di kepala terkena tembakan canister gas pemedih mata (gambar kanan).Sumber : Malaysiakini

Sebahagian besar tahanan akan saman Polis?

Sebahagian dari orang ramai yang ditahan Polis sebelum, semasa dan selepas Himpunan Bersih 2.0 9 Julai lalu akan membuat laporan Polis kerana membuat tangkapan tanpa sebab; tangkapan diluar kawasan; tidak membenarkan orang kena tahan menghubungi keluarga yang bertentangan dengan seksyen 28 A (2) Kanun Prosedur Jenayah; dan lain-lain sebab yang telah dikenalpasti oleh peguam masing-masing. Mereka juga akan membuat pertimbangan untuk menyaman Polis.

Antara yang paling awal membuat laporan Polis ialah 2 Naib Presiden PAS iaitu Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub.


Harakahdaily melaporkan bahawa Mahfuz mempersoal penangkapan beliau yang dibuat tanpa dinyatakan alasan kepada mereka pada hari tersebut.

"Saya tanya apa alasan saya ditahan. Seorang anggota polis bertanya pula kepada saya adakah saya tak tahu hari ini (9 Julai) saya tidak dibenarkan masuk KL," kata Mahfuz."Saya kata, KL sentral tidak tidak termasuk dalam kawasan yang disebut dalam perintah larangan itu," tambahnya yang juga ahli parlimen Pokok Sena.Tidak mengindahkan penjelasan itu, polis kemudiaan dakwanya terus menangkap mereka.

Pihak Lajnah Undang-undang PAS dilaporkan sedang mengkaji semua tangkapan yang berjumlah lebih dari 1000 dan jika terdapat perkara-perkara yang menyalahi undang-undang mereka tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.


10 July 2011

9 Julai Hari Pembunuhan dan Pengebumian Demokrasi

Saya yakin rakyat Malaysia bersetuju bahawa tanggal 9 Julai boleh disifatkan sebagai hari pembunuhan dan pengebumian demokrasi sebagaimana yang dinyatakan oleh Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Memang sah pada hari tersebut demokrasi telah dibunuh dan setelah ianya mati ianya dikebumikan pula pada hari yang sama semalam.

Demokrasi di Malaysia sudah berkubur. Rakyat dilayan bagaikan binatang oleh kerajaan. Tidak ada tolak ansur langsung, apabila rakyat yang berhimpun secara aman dihadiahkan dengan gas pemedih mata dan air kimia yang sudah pasti ianya dibeli dengan duit rakyat.

Himpunan BERSIH 3.0 mungkin diadakan - Anwar


Anwar tidak menolak kemungkinan akan diadakan satu lagi perhimpunan selepas kejayaan mengumpulkan ribuan penyokong Bersih 2.0. semalam.
“Kami belum membincangkan perkara itu, tetapi kami tidak menolak opsyen-opsyen kami,” kata Anwar pada program dialog Professional Muda di Petaling Jaya hari ini.
Anwar Ibrahim juga memberitahu pesaing politiknya Najib Razak agar meneliti dengan berhati-hati ketegangan di peringkat akar umbi ekoran kejayaan Himpunan Bersih 2.0 semalam, dan tidak cuba menutup kebenaran dengan pembohongan.

Sehubungan itu Ketua Pembangkang ini berkata pentadbiran Najib cuba membohongi rakyat dengan memberikan maklumat tidak betul mengenai sambutan penyertaan dalam perhimpunan anjuran Bersih.

Sumber : Malaysiainsider

Kematian Baharuddin : Siapa bercakap benar????

Polis hari ini menafikan ada apa-apa kaitan dengan kematian peserta protes BERSIH 2.0, Burhanudin Ahmad semalam, dan mendakwa mangsa meninggal dunia akibat serangan jantung dan bukan dari komplikasi terdedah kepada gas pemedih mata.

NONETimbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Amar Singh berkata laporan bedah siasat awal menunjukkan mangsa meninggal dunia akibat penyakit jantung yang dialaminya.

Beliau berkata, siasatan mereka tidak menemui sebarang kecederaan luaran, ataupun kecederaan dalaman. 
Siasatan awal, katanya, menunjukkan jantung mangsa sedikit bengkak dan tiga arteri tersekat," katanya dalam sidang media hari ini. Siapa yang bercakap benar - keluarga Baharuddin menyatakan bahawa 4 tulang dada dan 3 batang giginya patah. Siapa yang bercakap benar dan siapa berbohong ini.

Semalam, dilaporkan Burhanuddin, yang menurut polis peserta perhimpunan, telah pengsan selepas didakwa terkena gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis ant-rusuhan di KLCC.

Burhanudin dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur, di mana dia kemudian disahkan meninggal dunia.


Dedahkan punca sebenar kematian Allahyarham Baharuddin kena gas atau kena balun?

Sehingga hari ini laporan Post Mortem punca kematian Baharuddin Ahmad 56 belum dikeluarkan lagi walaupun jenazah beliau sudah dikebumikan pagi tadi.

Baharudin meninggal selepas pengsan di perkarangan KLCC. Mengikut laporan awalnya, Baharudin sesak nafas selepas terkena gas pemedih mata yang ditembak pasukan keselamatan ke arah orang ramai yang menyertai perhimpunan itu.

Harakahdaily melaporkan bahawa cerita lain mula merebak sebaik sahaja jenazah Allahyarham dikeluarkan dari rumah mayat Hospital Kuala Lumpur jam 3 pagi tadi selepas menjalani postmortem.
"Empat tulang dadanya didapati patah manakala tiga batang giginya juga patah," kata Azhar Kassim, anak saudara Allahyarham Baharudin ketika ditemui Harakahdaily di rumah Allahyarham.
Sehingga kini, laporan postmortem tidak dikeluarkan oleh hospital kepada keluarga mangsa. Ia menjadi tandatanya keluarga kerana kenapa laporan itu tidak dikeluarkan sedangkan mayat dibenarkan untuk dikebumikan.
Usaha anak Allahyarham yang merupakan seorang doktor di HKL untuk mendapatkan laporan juga dikatakan tidak berjaya.
Mengapa laporan itu belum dikeluarkan lagi sedangkan dalam kes-kes biasa ianya dikeluarkan sebaik sahaja post mortem tersebut tamat.
Sebagai rakyat Malaysia kita mendesak pihak hospital supaya mengeluarkan laporan itu secepat mungkin bagi merungkai keraguan dan sangkaan buruk tentang kematian Allahyarham. Jangan cuba menyembunyikan fakta sebenar jika benar kematian Allahyarham adalah disebabkan tindakan ganas pihak tertentu bukannya semata-mata disebabkan gas pemedih mata.
Bak kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz ketika menziarahi keluarga Allahyarham pagi tadi.
"Macam mana kita mati, sakit jantung ke, kena pukul ke, semuanya akan didedahkan semula di akhirat kelak...ketika itu tidak siapa boleh berdalih," kata Nik Aziz menyambut kata-kata Nazrul kepada beliau itu.
Turut bersama Nik Aziz adalah pimpinan PAS Gombak termasuk Yang Dipertuanya, Ustaz Salahudin Nasir.

Inilah yang Pencacai Umno kata hanya 6,000 malah ada yang kata hanya 1000


Pencacai Umno menyatakan jumlah peserta Himpunan Aman semalam hanya 6000 orang. Malah ada yang menyatakan hanya tidak sampai 1,000 orang sahaja. Yang peliknya bilangan yang kena tangkap 1000 lebih, maknanya orang yang kena tangkap lebih ramai dari jumlah yang datang....

Gambar ini baru satu kumpulan tidak termasuk dari kumpulan yang berhimpun di hadapan Stadium Merdeka  dan lain-lain lokasi.

Jelas sekali Pencacai Umno dan Ketua Pencacai ini tidak tahu mengira ....mungkin mereka tidak lulus Matematik (Ilmu Hisab) semasa Peperiksaan Penilaian Darjah 5 atau UPSR pada zaman  sekarang.

Takziah buat keluarga Cikgu Radzi

Saya bagi mewakili PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan takziah atas pemergian Allahyarham Cikgu Radzi Yusof di Hospital Selayang awal pagi ini.

Sesungguhnya Allahyarham adalah seorang yang sangat berjasa kepada perjuangan Islam. Moga rohnya dicucuri rahmat disisi Allah dan ditempatkan roh para Anbia, Solihin dan Syuhada.

Catatan 9 Julai bukti kezaliman dan kedurjanaan BN dan pencacainya

Kami memulakan perjalanan ke Kuala Lumpur kira-kira jam 9.15 malam. Setelah berbincang ringkas bersama-sama ahli rombongan kami memutuskan untuk keluar dari Melaka menggunakan Tol Simpang Ampat bukannya melalui Ayer Keroh keraan dikhuatiri ditahan oleh Sang Pencacai Umno. Sebelum bertolak kami bersetuju melantik Abu Ariq Amsyar untuk menjadi 'Amir Sab'.

Dalam perjalanan kami masing-masing bercerita tentang kemungkinan-kemungkinan yang berlaku ke atas kami keesokan harinya. Antara yang dibayangkan ialah kami akan menghidu udara segar berwarna putih yang di'sedekah'kan oleh Si Pencacai Umno. Mungkin juga kami akan bermandi air wangi muntahan dari meriam air berwarna merah kepunyaan Pencacai berkepala merah. Malah lebih teruk dari kami mungkin akan menaiki 'limousin' Pencacai Umno untuk di'tarbiyah'kan selama beberapa hari di Pusat Tarbiyyah Pencacai Umno seperti yang dialami oleh 17 sahabat dari Jasin 3 hingga 6 Julai lalu.

Atau paling teruk kami akan dimasukkan ke rumah sakit akibat terkena belantan atau dipijak serta ditumbuk oleh Pencacai atau mungkin terkena 'canister' udara segar muntahan senapang khas Pencacai. Terbayang juga di kepala kami tentang banner yang digunakan semasa latihan Pencacai baru-baru ini iaitu Tembak Jika tidak mahu bersurai. Sebarang kemungkinan boleh berlaku bila berdepan dengan Pencacai yang tidak berhati perut dan bersifat seperti anjing yang sentiasa taat membuta tuli kepada tuannya.

Kami singgah untuk membasahkan tekak di R& R Seremban dan bertemu dengan Hassan, Hussin dan Mohammad serta Ibnu Sharif. Akhirnya kami mengambil keputusan untuk bermalam di Bangi dirumah saudar Ibnu Sharif bermalam di Surau berdekatan dengan rumah saudara Ibnu Sharif. Malam itu kami berjuang hebat dengan sang nyamuk yang ternyata kenduri besar dengan kesudian kami menginfakkan darah yang berharga kepada suku sakat mereka di situ. Serangan Sang Nyamuk malam itu cukup luar biasa sehingga ramai yang tidak dapat melelapkan mata.

Jam 5.17 pagi kami sudah bangun lantara 'kebaikan' Sang Nyamuk menyuruh kami berqiamullail. Jam 7.00 pagi kami sudah berada di rumah Saudara Ibnu Sharif untuk menerima undangan bersarapan pagi dengan pulut BERSIH 2.0 (warna kuning), mee hoon, kuih dan lain-lain. Ramai yang gagal menuruti sunnah Nabi pagi itu kerana makan begitu banyak hingga 'tangkap lengtuk'.

Bertolak ke KL menggunakan Komuter di Stesyen UKM. Seawal jam 9.00 pagi kami sudah berada di atas Komuter yang agak ramai penumpangnya. Di Stesyen Komuter lagi kami melihat kelibat Si Pencacai yang bersidai di Stesyen tersebu memerhatikan gerak gerak rakyat. Malah gambar kami juga di ambil oleh Si Pencacai yang bertindak bagaikan Paparazzi mengambil gambar Lady Diana dan buah hatinya.

Di atas Komuter saya menerima sms dari sahabat lama Abu Hakkam yang menyatakan bahawa lebih baik turun di Stesyen Bersepadu Bandar Tasik Selatan dan seterusnya menggunakan LRT ke Stesyen Hang Tuah. Saya dan sahabat-sabahat menurut sahaja cadangan Abu Hakkam yang sebenarnya menaiki koc yang sama. Akhirnya kami sampai di Stesyen Hang Tuah lebih kurang jam 9.45 pagi. Turun di Stesyen tersebut, kami lihat ramai Pencacai Umno yang majoritinya berpakaian preman. Kerjanya memerhatikan rakyat yang lalu lalang dan menyampaikan info pada Ketua Pencacai yang sedang rakus menunggu maklumat samada yang hak atau batil..............bersambung

Catatan : Ariq Amsyar

Najib dan Hishamuddin mesti letak jawatan

Kezaliman dan kekejaman Polis atas arahan Najib dan Hishamuddin tidak boleh disangkal lagi. Seorang meninggal dunia dan puluhan cedera akibat tindakan Polis menembak gas pemedih mata, air kimia dan memukul rakyat yang berhimpun secara aman semalam.

Tidak ada gesaan yang lebih sesuai kecuali mendesak kedua-dua pemimpin bongkak dan zalim ini meletakkan jawatan. Selain itu Ketua dan Timbalan Ketua Polis Negara juga mesti meletakkan jawatan masing-masing.

Bayangkan betapa zalim dan rakusnya Polis yang bertindak begitu zalim terhadap rakyat sedangkan mereka berhimpun dengan aman tanpa sebarang tindakan yang menyebabkan kerosakan harta awam dan sebagainya.

Jutaan duit rakyat hangus, satu sen pun saya tak redha

Jutaan duit rakyat hangus hari ini dek kerana tindakan Polis berlawan dengan rakyat pada Himpunan Bersih 2.0 petang tadi.

Duit rakyat hangus antaranya digunakan untuk :-

1) Pengangkutan
2) Minyak Helikopter
3) Elaun-elaun Anggota dan sebagainya.

Saya dan rakyat Malaysia tidak redha satu sen pun duit kami digunakan untuk urusan menghalang Bersih demi untuk kepentingan survival politik Umno
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter