18 June 2011

Belanja katering kenduri bertunang anak Najib RM81,000?

Benarkah bil makan kenduri pertunangan anak Najib berjumlah RM81,000.? Ada sesiapa yang boleh siasat dan sahkan?

Kalau benar, malang sungguh bagi rakyat Malaysia kerana di saat rakyat menderita kerana kenaikan harga gula, tarif air dan barangan makanan ada pemimpin yang membazir.

Najib takut Mat Sabu?

Najib Razak takut Mat Sabu sehingga membatalkan ceramah Mat Sabu malam ini?


Pihak penganjur Majlis Pelancaran Pasukan Lifeline4Gaza (L4G) Malaysia yang dijadual dilancarkan jam 9 malam ini oleh Perdana Menteri, membatalkan slot pidato yang sepatutnya menampilkan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Selain Mohamad yang dijemput mewakili Pakatan Rakyat, pidato menyentuh isu Palestin yang diadakan di Stadium Badminton Cheras itu juga sepatutnya disampaikan oleh Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin sebagai mewakili BN.


Mengapa Najib begitu takut kepada Bang Mat sedangkan akhbar pencacai Najib menghentam Mat Sabu siang dan malam.PAS Melaka selesai lantik 'kabinet' penuh

PAS Negeri Melaka selesai melantik semua jawatan dalam 'kabinet' nya pada mesyuarat pertama petang ini. Pesuruhjaya PAS Negeri, Adly Zahari berkata perlantikan semua jawatan tersebut dipersetujui oleh semua ahli-ahli mesyuarat PAS Negeri.

Bekas Ketua Dewan Pemuda, Ustaz Kamaruddin Sidek dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya 1 manakala Yang Dipertua PAS Kawasan Tangga Batu, Ustaz Mohd Nor Omar diamanahkan sebagai Timbalan Pesuruhjaya 2. Ustaz Kamaruddin merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin.

Bekas Ketua Penerangan Negeri sessi lalu yang juga Yang Dipertua PAS Bukit Katil, Sofi Wahab dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya PAS 3. 

Asri Shaikh Abdul Aziz pula dilantik sebagai Setiausaha Perhubungan yang baru menggantikan Harun Mohamed yang sekarang menyandang jawatan sebagai Yang Dipertua PAS Kawasan Kota Melaka.

Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Azrin Abdul Majid dilantik sebagai Ketua Penerangan PAS Negeri yang baru. Manakala Husni Balis Ali dikekalkan sebagai Bendahari PAS Negeri.

3 orang Penolong Setiausaha telah dilantik iaitu Abdullah Jamil, Hedzir Abdul Rahman dan Abdul Halim Said.

Bahiki Ismail dipilih sebagai Pengarah Pilihanraya PAS Negeri menggantikan Mejar (B) Jasme Tompang.

Beberapa orang Ahli Jawatankuasa tambahan yang dipilih ialah Mohd Ali Sharif, Ashraf Mukhlis Minghat, Rafaie Ahmad, Ustaz Imran Abdul Rahman, Kapten (B) Mohd Jaafar, Mohd Fauzi Maelah, Dr Khatijah Jumangat, Ustaz Julasapiyah Kassim, Ustaz Kamis Saat,Ustaz Mohd Khairi Abdul Aziz. 

Sementata itu Rajah Shanmugan telah diamanahkan sebagai Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS Negeri Melaka. Sebelum ini Dewan-Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat telah dipilih pada Mesyuarat Agung masing-masing. Ustaz Zulkifli Ismail dipilih sebagai Ketua Dewan Ulama; Yuhaizad Abdullah sebagai Ketua Pemuda dan Hajah Kintan Man sebagai Ketua Dewan Muslimat.

'Kabinet' PAS Melaka dibentuk

PAS Melaka selesai membuat perlantikan untuk kesemua jawatan bagi sessi 2011/2013. Pesuruhjaya  PAS Negeri Haji Adly Zahari mengumumkan senarai nama-nama yang dilantik selepas selesai Mesyuarat Badan Perhubungan sebentar tadi : bahawa

Senarai Lengkap :

Pesuruhjaya : Haji Adly Zahari
Timbalan Pesuruhjaya  1 : Ust Kamaruddin Sidek
Timbalan Pesuruhjaya  2 : Ust Mohd Nor Omar
Timbalan Pesuruhjaya  3 : Mohd Sofi Abdul Wahab
Ketua Dewan Pemuda : Hj Yuhaizad Abdullah
Ketua Dewan Ulama : Ustaz Zulkifli Ismail
Ketua Dewan Muslimat : Hajah Kintan Man
Setiausaha : Asri Shaikh Abdul Aziz
Penolong Setiausaha : Hj Abdullah Jamil
Penolong Setiausaha : Hj Hedzir Abdul Rahman
Penolong Setiausaha : Abdul Halim Said
Pengarah Pilihanraya : Bahiki Ismail
Ketua Penerangan : Azrin Abdul Majid
Bendahari : Husni Balis Ali
Ketua DHPP : Rajah Shanmugam

AJK :
Ustaz Mohd Khairi Abdul Aziz
Dr Khatijah Jumangat
Ust Imran Abdul Rahman
Ust Kamis Saat
Ust Julasopiyah Kassim
Kapten (B) Mohd Jaafar
Ashraf Mukhlis Minghat
Rafa’ie Ahmad
Haji Mohd Ali Sharif
Mohd Fauzi Maelah

17 June 2011

GERAM adakan demo bantah kenaikan tarif air

Gerakan Anak Muda Melaka (GERAM) hari ini meneruskan kempen membantah kenaikan harga air negeri Melaka dengan mengadakan demonstrasi aman di perkarangan masjid Al-Azim selepas solat Jumaat sebentar tadi.

Sebelum ini GERAM telah membuat siri jelajah di setiap kawasan di negeri Melaka dengan mendapatkan tanda tangan rakyat Melaka selain siri-siri penerangan berbentuk ceramah dan risalah sebagai kaedah untuk memberitahu rakyat tantang kenaikan harga air yang membebankan itu.

Ketua Penggerak GERAM, Yuhaizad Abdullah dalam ucapannya pada demonstrasi tersebut berkata kerajaan negeri sengaja tidak mengeluarkan notis kepada rakyat bagi memaklumkan kenaikan air tersebut pada April lepas. 

"Beberapa exco kerajaan negeri sebelum itu telah memberitahu untuk mengadakan perbincangan sedangkan tarif air telah dinaikkan, sepatutnya perbincangan itu dilakukan sebelum tarif air dinaikkan bagi mendapat maklum balas rakyat, bukan selepas harga air dinaikkan".

"Tindakan kerajaan seolah-olah sengaja untuk mengelirukan rakyat supaya mereka tidak membantah kenaikan ini yang jelas membebankan rakyat" kata Yuhaizad yang juga merupakan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka.

Shamsul Iskandar pula menegaskan tujuan bantahan ini adalah untuk menyedarkan rakyat supaya bangkit membuat perubahan di atas tindakan kerajaan BN yang menekan rakyat.

"Apa guna status negeri maju andai rakyat masih lagi terbeban dengan pelbagai kenaikan. Rakyat Melaka perlu berani berubah, jangan anggap kerajaan Barisan Nasional akan kekal selamanya"

"Kita berjanji akan menurunkan harga air dan mengkaji balik segala perkara yang membebankan rakyat andai Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Melaka nanti" ujar Shamsul

Demosntrasi tersebut selesai dengan lancar dan aman setelah pihak polis membenarkan demonstrasi tersebut berlangsung sehingga tamat. 

Turut hadir menyertai demonstrasi tersebut ialah pimpinan Pakatan Rakyat perlbagai peringkat.

Mat Sabu gesa Polis Malaysia kembali kepada peranan sebenar


Jasin : Timbalan Presiden PAS, Muhammad Sabu menggesa Polis Malaysia supaya segera berubah dan kembali kepada peranan sebenar sebagaimana Polis di negara lain termasuk Eropah dan Indonesia.

"Sikap pihak polis di Malaysia sangat berbeza jika di bandingkan dengan sikap polis di negara lain dengan mengambil contoh di indonesia, di mana ketua polis Jakarta di sana akan membenarkan mana-mana pihak mengadakan demonstrasi aman dan para demonstran akan di lindungi dan perjalanan demonstrasi itu dikawal pihak polis."

"Begitu juga di negara-negara Eropah sebagai contoh hampir setiap minggu rakyatnya termasuk pelajar-pelajar akan mengadakan himpunan aman. Pihak polis mereka memberikan kebenaran dan mengawal keadaan sehingga tamat himpunan tersebut" kata Muhammad.

"Pihak polis memang ada kuasa, mereka boleh buat apa sahaja pada rakyat, kita bukan melawan pihak polis dan tiada niat untuk melawan, tetapi kita hanya melawan sistem pilihanraya yang kotor" ujar Muhammad.

Muhammad berkata BERSIH 2.0 sebagai penganjur tidak akan gentar dengan ugutan dan amaran pihak Polis yang jelas tidak peka kepada hasrat dan kehendak rakyat yang mahukan pilihanraya yang telus, bersih dan adil.

Menurutnya PAS sendiri akan mengarahkan seluruh ahlinya supaya hadir pada himpunan aman tersebut di mana kira-kira 300,000 ahli PAS dijangka akan mengambil bahagian pada hari tersebut.

Beliau berkata demikian pada ceramah pelancaran BERSIH 2.0 peringkat di negeri Melaka di Dataran Hamas, Kompleks PAS Jasin di sini malam tadi.

Timbalan ketua polis negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang sebelum ini telak mendesak bahawa pihak polis akan membuat tangkapan terhadap mana-mana mereka yang menyertai himpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai nanti di lihat suatu fenomena pelik di sebuah negara demokrasi yang di amalkan di Malaysia.

Turut hadir berceramah pada program tersebut termasuk Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari, Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar mD Akin dan Pengerusi DAP Melaka, Goh Leong San; Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Yuhaizad Abdullah  dan Yang Dipertua PAS Jasin, Kamarudin Sidek.

Kita beri senjata pada musuh, kita yang susah

Seperti dijangka kenyataan akhbar Timbalan Presiden PAS yang menyentuh isu berkaitan dengan kerajaan negeri Kedah dijadikan senjata oleh Umno negeri Kedah menghentam kerajaan Kedah.

Utusan Meloya hari ini menyiarkan kenyataan Pengerusi Perhubungan Umno Kedah yang meminta Kerajaan Pas Kedah memberi penjelasan berhubung kebimbangan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu tentang kemungkinan berlaku penyelewengan membabitkan sumber balak di negeri ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Kedah, Ahmad Bashah Md. Hanipah berkata, penjelasan itu perlu memandangkan perkara berkenaan dibangkitkan sendiri oleh Mohamad selaku orang nombor dua Pas dan bukannya oleh orang luar.

Tegasnya, rakyat negeri ini mempunyai hak untuk mengetahui perkara sebenar mengenai isu balak yang selalu dibanggakan oleh kerajaan negeri dengan mendakwa hasilnya meningkat berlipat kali ganda setiap tahun.

Kita memang sangat bersetuju dengan tindakan Mat Sabu membuat kenyataan tersebut tetapi bagi saya ianya patut dibuat dalam mesyuarat tertutup bukannya kepada akhbar atau media yang akhirnya dieksploitasi oleh musuh. Pembaca khasnya orang Umno dan atas pagar mudah terpengaruh dengan isu seumpama ini walaupun ianya tiada bukti tetapi seolah-olah ianya berlaku akibat mainan media yang pakar membuat spin atas apa juga isu.

Saya sekali lagi mencadangkan kepada semua pimpinan supaya terus membuat teguran dan kritikan kepada kerajaan PR tetapi perlu melihat situasi dan keadaan yang sesuai. Bukan semua perkara kita boleh berikan kenyataan khasnya kepada media yang sentiasa lapar dan kemaruk untuk membuat fitnah bagi memuaskan nafsu syahwat tuannya yang memang buas dan bernafsu besar.

Utusan lagakan Anwar-Mat Sabu pula

Bermacam-macam usaha jahat yang dilakukan oleh Utusan Meloya. Setelah cuba untuk memporakperandakan pemilihan PAS baru-baru ini, Utusan berusaha pula untuk menuduh PAS membelakangkan ulama', hari ini Utusan meneruskan kerja berdosa ini dengan menjadi batu api supaya Anwar dan Mat Sabu bergaduh.

Tak habis-habis Utusan mencari jalan untuk menambah dosa dengan memfitnah, mengadu domba, berbohong dan seribu satu macam sifat mazmumah.

2 hari lepas mereka menyiarkan kartun menghina dan mempersenda hukum Islam, hari ini mereka menyiarkan pula berita supaya Mat Sabu memohon maaf kepada Anwar Ibrahim sedangkan Anwar sendiri tidak pernah pun Mat Sabu berbuat demikian. Bila pula Utusan begitu lunak kepada Anwar. 

Inilah sifat media yang mempunyai prinsip pragmatik, sekular, berpegang kepada prinsip matlamat menghalalkan cara. Apa sahaja matlamat yang disuruh oleh tuannya mereka akan lakukan biarkan ianya berdosa besar. 


Maka keluarkan hamba-hamba sahaya dari ceruk rantau membuat kenyataan-kenyataan yang mengapi-apikan pergaduhan dan menjadi batu api. Dalam berita yang dimuatkan oleh Utusan hari Timbalan Presiden Pas itu digesa memberi penjelasan berhubung maksud gelaran mengaibkan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggambarkan perilaku seks luar tabii pemimpin itu sebelum ini.

Orang membuat gesaan itu ialah Anuar, bekas orang kuat Anwar yang kini menjadi pencacai Umno. BIla didakwa mahukan  penjelasan tentang gelaran yang pernah disebut oleh Mat Sabu kepada Anwar kononnya  ramai anak muda ingin tahu maksud sebenar gelaran yang diberikan itu.

16 June 2011

Baca Al Quran dapat piala, amal ajaran Al-Quran dapat penjara

Najib rasmi Tilawah al-Quran. Di negara Islam orang yang baca Al-Quran dengan suara merdu dapat piala, yang amal ajaran Al-Quran dapat penjara.- twitter Zunar dalam Harakahdaily

Sudahkah anda berlatih hidu gas dan air kimia?

Bagi yang akan hadir ke perhimpunan BERSIH 2.0 saya cadangkan anda belajar hidu asap dan air kimia sebagai persiapan untuk menghidu gas dan air kimia yang akan dihamburkan oleh hamba-hamba  BN pada 9 Julai nanti.

Selain itu berlatihlah berlari dan memanjat bukit kerana mungkin anda terpaksa berlari dan panjat bukit pada perhimpunan itu nanti. Pengalaman semasa menghadiri perhimpunan aman dahulu amat berharga untuk perhimpunan BERSIH 2.0 kali ini.

Anwar akan digantung lagi dari Parlimen?

Hari ini Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim kembali ke Parlimen setelah digantung selama 6 bulan. Anwar diarahkan keluar dewan pada Disember lalu selepas Jawatankuasa Hak dan Kebebasan mendapati beliau bersalah kerana cuba memesongkan Dewan Rakyat berhubung kempen 1Malaysia kerajaan.

Ahli Parlimen lain iaitu Karpal, Azmin dan Sivarasa, pula diarahkan keluar kerana menyokong Anwar dan menuntut Speaker membenarkannya mempertyhankan dirinya pada sidang tahun lalu.

Parlimen Malaysia telah mencatat sejarah paling buruk apabila menggantung Ketua Pembangkang semata-mata kerana membongkar kebobrokan yang dilaksanakan oleh kerajaan BN.

Nampaknya selepas ini jika kerajaan BN tidak mampu untuk menjawab soalan yang diajukan oleh PR mereka akan menggantung ahli Parlimen PR atas kesalahan-kesalagan yang sama. Kuasa di tangan mereka.

Mungkin Anwar dan lain-lain ahli parlimen akan menerima nasih yang sama.

'Kabinet' Pilihanraya PAS Melaka dibentuk Sabtu ini.


PAS Melaka akan membentuk kabinetnya atau jawatankuasanya yang baru Sabtu ini bagi membolehkannya bergerak lebih aktif mendepani cabaran.

Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari dijangka akan melantik beberapa orang muka baru untuk menjadi Timbalan Pesuruhjaya 1, 2 dan 3. Antara nama-nama yang dijangka dipertimbangkan oleh beliau ialah Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Ustaz Kamaruddin Sidek; Yang Dipertua PAS Kawasan Tangga Batu, Ustaz Mohd Nor Omar dan Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Masjid Tanah, Ustaz Imran Abdul Rahman.

Untuk jawatan Setiausaha Perhubungan pula, Adly dijangka mengekalkan penyandang jawatan penggal lalu iaitu Harun Mohamed yang juga merupakan Yang Dipertua Kawasan Kota Melaka.

Sementara jawatan Ketua Penerangan pula dijangka diamanahkan kepada muka baru kerana penyandangnya sekarang iaitu Sofi Wahab lebih berminat untuk menjadi Ahli Jawatankuasa biasa sahaja. Beliau telah 2 penggal memegang jawatan tersebut. Beberapa pimpinan peringkat kawasan seperti Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Azrin Abdul Majid, Ketua Penerangan Tangga Batu Ustaz Nordin Md Dahan dan Ketua Penerangan Bukit Katil, Yusof Wahab boleh dilantik  untuk menggalas jawatan tersebut. Azrin dan Yusof merupakan bekas Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka.

Husni Balis pula dijangka dikekalkan sebagai Bendahari PAS Negeri untuk penggal yang keempat. Beliau dilihat masih mampu untuk menguruskan kewangan PAS Negeri dalam menghadapi Pilihanraya Umum ke 13 ini. Namun begitu Adly masih mempunyai pilihan lain antaranya Timbalan Yang Dipertua Tangga Batu, Haji Rafie Ahmad dan Haji Ab Rahhim Idris untuk diketengahkan sebagai Bendahari Negeri.

Adly juga dijangka melantik Pengarah Pilihanraya yang baru bagi menggantikan Mejar (B) Jasme Tompang. Antara yang dikatakan layak untuk memegang jawatan tersebut ialah pemimpin veteran PAS Negeri, Haji Hassan Md Dahan, Setiausaha Jentera Pilihanraya Negeri sekarang, Bahiki Ismail dan Pengarah Majis Tindakan Dun Ayer Molek, Hj Mustafa Ali.

Beberapa orang Ahli Jawatankuasa tambahan akan dilantik bagi melengkapkan kabinet PAS Melaka selaras dengan perlembagaan yang memperuntukan kuasa kepada Pesuruhjaya untuk melantik Ahli Jawatankuasa tambahan. Beberapa nama mungkin dipertimbangkan antaranya Yusof Rahmat, Hassan Md Dahan, Dr Khatijah Jumangat, Aminuddin Abdul Jalil, Dr Hamzah Awang, Abdul Halim Said dan lain-lain.

Beberapa orang pimpinan PAS pelbagai peringkat yang ditemui melahirkan keyakinan yang tinggi kepada 'kabinet' yang akan dibentuk kelaki kerana mereka inlah yang akan memegang amanah memimpin PAS Negeri menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 yang akan diadakan tidak lama lagi 

Ahli jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Mahani Othman berkata barisan jawatankuasa yang dilantik itu mestilah  terdiri daripada mereka yang berkebolehan, berwibawa dan boleh diharapkan untuk PAS Melaka bagi menghadapi PRU Ke-13 dengan baik.

 "Kabinet baru yang akan dibentuk itu sudah pasti akan menggabungkan golongan ulama, profesional dan aktivis dalam PAS.

"Ini sejajar dengan langkah yang diambil oleh PAS Pusat yang memilih dan melantik kabinetnya dengan gabungan ketiga-tiga golongan itu dalam parti," katanya ketika ditemui di sini pagi ini.Setiausaha PAS Kawasan Bukit Katil, Ramii Dalip menaruh keyakinan tinggi terhadap Adly Zahari yang menurutnya mampu membawa perubahan kepada PAS Melaka.

"Beliau sudah pasti akan melantik saf kepimpinan yang dirasakan mampu untuk memacu perjuangan PAS di negeri Melaka ini lebih-lebih lagi Melaka merupakan satu-satunya negeri yang tiada kerusi PAS di Dun"

"Dalam ucapannya pada ceramah di Kota Melaka 2 hari lepas, Pesuruhjaya melahirkan keyakinan tinggi bahawa rakyat negeri Melaka akan berubah dengan syarat semua jentera bekerja kuat bag mengubah minda rakyat" ujar Ramli ketika ditemui di Taman Tun Rahah dekat sini malam tadi.

Adly telah dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka pada mesyuarat PAS Pusat awal minggu ini bagi menggantikan Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman. Beliau sebelum ini adalah merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS dan Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Melaka.

Pelancaran BERSIH 2.0 peringkat negeri Melaka malam ini

Pelancaran BERSIH 2.0 Peringkat Negeri Melaka akan berlangsung di Kompleks PAS Kawasan Jasin (Dataran Hamas), Simpang Kemendor malam ini bersamaan dengan 16 Jun 2011 jam 9 mlm. 


Pelancaran ini akan dilakukan oleh Timmbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. Turut hadir Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari, Pengerusi PKR dan DAP negeri Melaka, Shamsul Iskandar Md Akin dan Goh Leong San.


Seluruh rakyat negeri Melaka dijemput hadir.

Solat Sunat Gerhana

PAS Kawasan Bukit Katil mengadakan Solat Sunat Gerhana pada jam 5.00 pagi tadi. Solat tersebut diimamkan oleh Ketua Urusan Ulama Kawasan, Ustaz Mohd Khairi Abdul Aziz. Beliau juga membaca khutbah sempena gerhana yang berlaku pagi tadi.

Solat tersebut dilaksanakan di Surau Madrasah Ar Rahmah, Solok Gaong, Ayer Molek.

15 June 2011

Utusan sesat dan menyesatkan

Sebelum ini Utusan menyiarkan cerita-cerita porno video seks dengan memaparkan gambar-gambar lucah di dada akhbar itu.Setelah puas melalaikan rakyat Malaysia dengan gambar lucah kini Utusan menggunakan kartun pula untuk mengeliru dan menyesatkan rakyat.

Utusan (Ketua Pengarangnya) tidak sedar bahawa bukan sahaja mereka menyesatkan rakyat dengan menyiarkan kartun kontroversi itu hari ini, bahkan sebenarnya mereka mempersendakan hukum Allah yang qat'i dan tiada khilaf. Apa hukumnya? Alim ulama lebih faham!!!

Saya menggesa Utusan supaya menghentikan berita, laporan atau kartun seperti ini ianya bukan sahaja menyesatkan rakyat Malaysia malah menyindir dan mempersendakan Islam. Berani sungguh puak-puak ini mempersendakan Islam ciptaan Allah yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W. Tidak takutkah mereka kepada siksaan Allah.

Kalau jahil buat cara orang Jahil jangan cuba mempersendakan Islam. Belajarlah dari orang yang tahu. Kalau tidak tahu bertanyalah kepada yang tahu sebelum menyiarkan sebarang artikel, laporan, kartun dan sebagainya.

Sekali lagi saya menegaskan supaya kerajaan mengambil tindakan kepada Ketua Pengarang, Editor dan Utusan sendiri kerana jelas ia telah mempermain dan mempersendakan Islam.

Kerajaan mesti ambil tindakan keras terhadap Utusan Malaysia

Kerajaan Malaysia mesti mengambil tindakan keras terhadap Utusan Malaysia yang secara terang-terang menghina hukum Islam dalam isu membawa 4 saksi jika menuduh seseorang berzina. 

Utusan mesti ditarik permitnya kerana telah mengeliru dan menyesatkan umat Islam Malaysia dalam isu ini. Tahniah kepada Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka yang bertindak pantas mengecam Utusan Malaysia yang jelas biadap dan kurang ajar kepada Islam dan umat Islam.


Saya menyarankan semua Pertubuhan Islam samada politik atau bukan politik supaya membuat laporan Polis dan membuat bantahan aman terhadap Utusan. Tindakan Utusan yang berani mempersenda-senda hukum Islam ini amat dikesali. 


Ini bukan soal main-main, ini soal hukum Allah. Sesiapa yang mempertikaikan hukum Allah buruk padahnya. Tanyalah Ustaz apa hukumnya orang sedemikian.


Saya juga menggesa Jamil Khir dan Mashitah Ibrahim supaya mengeluarkan kenyataan tentang isu ini. 

Isu tarif air naik : PKR cabar BN berdebat

Parti Keadilan Rakyat Melaka menggesa supaya kerajaan BN Melaka berdebat dalam isu kenaikan tarif air negeri Melaka pada April yang lepas. Ini kerana Kerajaan Negeri yang menaikkan secara drastik tanpa ada sebarang inisiatif untuk berdailog bersama rakyat Melaka. Rata-rata kenaikan ini cukup memberi tekanan kepada rakyat yang menggunakan air di Negeri Melaka ini.

Beberapa tinjauan yang telah dilakukan mendapati ramai rakyat yang tidak sedar kenaikan ini dan amat kecewa dengan sikap Kerajaan BN Melaka. Oleh itu Keadilan Melaka bersama Pakatan Rakyat Melaka telah mengumpulkkan tandatangan dan telah berjaya mengumpul lebih lima ribu tandatangan bantahan.

Satu memorandum berserta dengan tandatangan yang telah dikumpul akan diserahkan kepada kerajaan negeri setelah selesai Debat nanti. Oleh itu diharapkan agar Debat ini akan memberi idea kepada kerajaan supaya dapat mengkaji semula harga tarif air ini. Keadilan Melaka yakin perbelanjaan untuk baik-pulih dan menaik taraf bukan sebab utama kenaikkan harga ini kerana kerajaan negeri telah mempunyai peruntukkan tersendiri.

Ini ternyata berbeza dengan kerajaan PR Selangor yang memberi air percuma dan mempertahan rakyat supaya tidak dibebani kenaikkan tarif air termasuk kerajaan negeri PR Pulau Pinang yang mengkaji semula tarif air dengan kerajaan Persekutuan.

Justeru kami berharap Debat ini akan disiarkan secara langsung supaya rakyat dapat menilai fakta-fakta yang akan dibangkitkan kelak. Dan beserta ini kami lampirkan harga baru tarif air Melaka 2011.
JUMLAH =RM24.65 ...... JUMLAH =RM23.45 Contoh pengiraan bagi bil air domestik (perumahan) untuk 27 meter padu:
Pertambahan RM 1.20.

Hairiz Nordin
Ketua Penerangan PKR Melaka
019-6872441

Pemuda kutuk Utusan biadap hina hukum Allah


Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka mengutuk Utusan Malaysia kerana dengan terang-terang menghina dan mempersenda hukum Islam. 

Ruangan kartun yang disiarkan oleh akhbar itu hari ini jelas cuba mempermain-main kan hukum Islam iaitu hukum tentang persaksian kes zina.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Aizat Baharuddin berkata tindakan akhbar tersebut jelas cuba mempermain-mainkan hukum Islam yang datangnya dari Allah.

"Dalam hukum Islam jelas dinyatakan bahawa apabila seseorang Islam di tuduh melakukan zina orang yang menuduh perlu di bawakan 4 orang saksi yang tidak fasiq"

"Namun, dialog kartun yang cuba di gambarkan oleh pelukis langsung tidak sensitif pada hukum Islam bahkan mempersendakan hukum Islam. Ia menggambarkan seolah-olah hukum membawa 4 orang saksi itu tidak boleh di guna pakai tetapi video dan gambar boleh di jadikan sebagai bukti. Kartun tersebut juga menggambarkan bahawa golongan agamawan begitu jahil dan tidak serius berbanding pihak polis."

"Ianya di percayai berkaitan tentang isu video seks dan liwat Anwar Ibrahim yang menjadi bahan utama akhbar itu" jelas Aizat.

Aizat berkata tidak hairanlah apabila khutbah Jumaat di Selangor bercerita tentang Qazaf dan fitnah,pemuda UMNO pula buat laporan, kononnya di agama politikkan. Mereka sebenarnya mahu membiarkan orang menjadi jahil dan buta agama seperti mereka."

"Ini lah akibatnya apabila akhbar Utusan Malaysia di 'UMNO' kan. Tidak lagi seperti dahulu. Campur tangan UMNO akan merosakkan semua, paling menyedihkan apabila agama sendiri di persenda. Mereka yang bekerja untuk akhbar ini fikir-fikirkanlah tentang rezeki yang akan di beri pada anak isteri." tambah Aizat

Sehubungan itu, Aizat menegaskan bahawa Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka mengutuk sekeras-kerasnya penghinaan terhadap agama oleh akhbar Utusan Malaysia. Justeru, Utusan Malaysia perlu meminta maaf kepada umat Islam kerana sesungguhnya penghinaan seumpama ini hanya akan merugikan umat Islam. 

"Cukuplah Islam di hina oleh musuh Islam, janganlah orang Islam sendiri yang menghina hukum yang Allah tetapkan di sebabkan kejahilan sendiri." kata Aizat dalam kenyataan yang dibuat di sini hari ini.

Media pencacai BN akan berkubur


Media pencacai lambat laun akan berkubur. Semuanya gara-gara media ini suka memfitnah, berbohong dan seringkali melanggar etika kewartawanan. Selain itu media pencacai ini mengampu tidak bertempat sehingga pembaca mereka meluat dan loya.
Perangkaan terbaru firma Audit Bureau of Circulations (ABC) sehingga 30 Jun 2010 menunjukkan edaran Utusan Malaysia milik Umno merosot 5.9 peratus berbanding tahun sebelumnya iaitu jatuh dari 181,346 naskhah kepada hanya 170,558.
Laporan ABC juga menunjukkan jualan The Star merosot dari 295,479 naskhah kepada 286,409 (-3.1 peratus), New Straits Times dari 120,770 kepada 109,341 (-9.5 peratus) dan Berita Harian dari 183,187 kepada 160,597 (-12.3 peratus).
Terbukti rakyat Malaysia sudah tidak lagi percaya kepada media pencacai sebegini. Hanya nombor ekor dan berita sukan sahaja yang benar yang lain boleh dibaca tetapi percaya jangan. Pembaca mesti memeriksa dan mencari media alternatif untuk memastikan kebenaran berita dan laporan yang disiarkan media pencacai ini.

Menteri Tidur, harga ikan melambung

"Saya rasa menteri mungkin tidur, kerana saya tidak hadir mesyuaat itu," kata bekas pelakon video Chua Soi Lek dalam sidang media di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu subsidi diesel super ditamatkan pada 1 Jun lalu, yang menyebabkan nelayan tidak lagi menikmati  harga diesel pada kadar RM1.25 seliter dan terpaksa membeli diesel pada harga biasa RM1.80 seliter seperti pengguna biasa.

Ekoran dari itu harga ikan melambung kerana kos operasi nelayan meningkat berkali ganda termasuk kos pengangkutan.

Apa juga keputusan yang dibuat oleh kerajaan BN kebelakangan ini dilihat kerap membuatkan rakyat makin sengsara. Dalam isu ini bukan sahaja nelayan yang susah tetapi rakyat keseluruhannya terpaksa membeli ikan dengan harga yang mahal. 

Sumber : Malaysiakini


PAS tidak akan bersatu dengan Umno

Pas tidak akan menyambut cadangan kerjasama yang dihulurkan oleh UMNO pada masa ini walaupun atas nama penyatuan Melayu kerana telah serik dengan sejarah silam.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, UMNO hanya menghulurkan tangan untuk bekerjasama dengan Pas apabila mereka berasa tersepit seperti yang berlaku pada Pilihan Raya Umum (PRU) 1969.

Bagaimanapun, katanya, selepas itu Pas ditendang keluar oleh UMNO apabila parti itu kembali kuat dan pulih.

"Sekarang apabila UMNO kembali lemah, mungkin akan kehilangan Putrajaya, sekali lagi dia menghulurkan tangan, marilah kita bersatu," katanya ketika berceramah sempena pelancaran perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) di Kompleks Pas Kedah di sini, malam tadi.

Oleh kerana tiada isu lagi untuk menarik simpati dari rakyat Umno menggunakan isu perpaduan dengan PAS bagi menunjukkan kepada rakyat bahawa mereka mahu kepada perpaduan tetapi PAS tidak mahu. Namun pada masa yang sama Umno terus menghina dan meminggirkan PAS dan orang Melayu. Royalti minyak Kelantan tidak diberi; JKKK BN/Umno ditubuhkan di negeri PR; diskriminasi terus dikenakan kepada negeri PR dan banyak lagi ...kalau mereka ikhlas ingin bersatu takkan mereka terus menerus menekan dan mendera PAS dan orang Melayu ..........

Apa guna bersatu dengan Umno sedangkan mereka terus menerus meminggirkan Islam; mengamalkan rasuah; menzalimi rakyat dengan menari subsidi; menekan rakyat dengan undang-undang zalim seperti ISA, AUKU dan lain-lain .............banyak lagi ...

Himpunan BERSIH : PERKASA mahu kekacauan berlaku

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali yang juga ahli Parlimen Pasir Mas bahawa beliau akan mengerahkan ahlinya dari seluruh negara untuk berarak pada hari yang sama bagi menyekat kemaraan Himpunan Bersih 9 Julai 2011 adalah membuktikan dengan jelas bahawa PERKASA adalah pertubuhan yang mahu kekacauan berlaku dalam negara kita. Malah kenyataannya yang mahu bertembung semasa perhimpunan tersebut adalah merupakan satu ancaman yang serius kepada keselamatan negara. Polis perlu menyiasat Datuk Ibrahim Ali berhubung ancaman yang telah dikeluarkan secara terbuka.

Sebenarnya Jawatankuasa Bersih 2 yang dipengerusikan oleh Dato Ambiga mahu membuat 8 tuntutan kepada pihak kerajaan bagi mengembalikan demokrasi yang telah tercemar selama ini. Tuntutan tersebut adalah membersihkan senarai undi, mereformasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal, akses media bebas & adil, tempoh minima 21 hari berkempen, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor. Dalam Himpunan Bersih 2 suatu memorandum akan diserahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Sri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. Himpunan aman tanpa senjata adalah kebebasan yang dibenarkan oleh perlembagaan Malaysia seperti yang tercatat dalam perkara 10. Adapun perkara 27 Akta polis(akta 344) mengenai kuasa untuk mengawalselia perhimpunan, perjumpaan dan perarakan yang diberi kuasa kepada pihak polis adalah bertujuan untuk menjayakan objektif kebebasan bersuara dalam perlembagaan bukannya menghalang kebebasan tersebut.

Pihak polis yang mempunyai kelengkapan mengawal rusuhan sebenarnya mampu mengawal keadaan dengan penuh hikmah. Pihak polis boleh menjaga keamaman Himpunan Bersih 2 dengan menyusun anggota polis di tepi jalan sepanjang himpunan menuju Istana Negara. Mereka yang didapati mewujudkan kekecohan perlu ditangkap. Jika pihak PERKASA dengan niat yang ikhlas mahu menghantar memorandum kepada pihak Istana maka mereka dibenarkan berhimpun dan berarak daripada laluan yang berbeza. Pihak polis perlu membuat perbincangan yang rapi dengan penganjur kedua-dua pihak. Saya yakin pihak polis yang mempunyai banyak pengalaman mampu mengawal keselamatan negara. Jika dua himpunan dapat berjalan serentak dengan aman maka saya penuh yakin pihak polis akan dihormati oleh rakyat dan masyarakat antarabangsa. Tetapi jika pihak polis hanya mengikut telunjuk pemimpin politik tertentu maka polis akan dihina oleh semua pihak.

Himpunan aman tanpa senjata adalah keperluan kepada demokrasi yang adil. Ratusan ribu rakyat tidak akan menghadiri Himpunan Bersih 2 jika mereka tidak ada tujuan yang khusus untuk mendapat satu pilihanraya yang bersih dan adil. Pihak kerajaan dan badan-badan bukan kerajaan juga sering menganjurkan perarakan semasa Sambutan Maulidurasul atau upacara agama tertentu. Ribuan orang akan berarak di jalan raya. Mereka mendapat hak untuk berhimpun. Persoalannya mengapa Bersih 2 seolah-olah dinafikan hak untuk berhimpun secara aman?

Suhaizan Bin Kayat
Ketua Pemuda PAS
Negeri Johor

(Selingan) Hensem la PJ engkau

Banyak sms dan posting di FB yang mengucap tahniah di atas perlantikan Hj Adly Zahari sebagai Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka yang baru. Macam-macam komen dilontarkan kepada saya.

Antaranya :

"PJ engkau hensem, muda, Insya Allah akan berjaya menaikkan PAS Melaka".

"Wah hensemnya PJ baru"

"PJ yang muda dan hensem".

Itulah komen-komen positif yang dilontarkan kepada saya. Untuk pengetahuan tuan-tuan antara faktor-faktor yang cukup membuat seseorang pengundi memangkah calon pilihanraya ialah hensem atau tidak hensem. Walaupun mungkin terlalu kecil kesannya tetapi tetap juga ada kesan. Kalau di kampus faktor hensem dan comel ini memang faktor yang besar. Ada pengundi yang tidak tahu untuk mengundi calon mana, akhirnya dia akan memilih calon yang hensem atau comel serta lawa.

14 June 2011

Ramainya yang murtad....apa kerajaan buat?

azlanMahkamah Syariah menerima 863 kes permohonan untuk menukar status agama Islam dari tahun 2000 hingga 2010, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.


Jamil dalam jawapannya berkata mengikut perangkaan yang dibekalkan kepada kementeriannya menunjukkan sejumlah 168 orang yang memohon untuk meninggalkan agama Islam diluluskan.
Bagaimanapun perangkaan yang dibekalkan kepada Dewan Rakyat itu tidak selaras dengan jumlah yang dikira.
Mengikut kiraan Malaysiakini, jumlah permohonan untuk murtad adalah 686 manakala permohonan yang diluluskan pula adalah 135 orang.
Mengikut data yang dibekalkan, jumlah tertinggi yang diluluskan adalah dari Sabah iaitu seramai 67 orang dan diikuti dari Negeri Sembilan dengan 33 orang.

Ramainya yang murtad. Sungguh menakutkan, namun kerajaan sebagai pihak yang berkuasa dilihat tidak serius menangani masalah ini. Mereka serius menghalang ceramah PR dan demo Bersih dari menghalang umat Islam murtad.

Undang-undang berkenaan murtad yang diwajibkan oleh Islam juga tidak dijalankan oleh kerajaan Malaysia yang mengaku sebuah negara Islam.

Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Hadi kaki ampu dan bodek DAP?

Pemimpin Umno menuduh bahawa hanya pemimpin yang kaki mengampu dan 'pak turut' kepada DAP sahaja akan selamat dalam Pas kerana golongan 'Anwarinas' tidak teragak-agak untuk menyingkirkan mereka yang berani berkata tidak.

Tuduhan ini dibuat oleh Ketua Penerangan Umno Selangor, Abdul Shukor Idrus. Bila pula pemimpin PAS mengampu dan membodek DAP. PAS sendiri tidak pernah melutut dan merayu kepada sesiapa sahaja dalam perjuangan politiknya. Hanya Umno yang sekarang ini gila talak merayu dan mengajak PAS dan DAP bersama mereka.


Kalau benarlah tuduhan pencacai Umno ini maka sahlah Tok Guru Nik Abdul Aziz dan Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang pengampu dan pak turut DAP sebab mereka dipilih dan dikekalkan sebagai Mursyidul Am dan Presiden PAS. Benarkah mereka pengampu dan pencacai DAP?

Setahu saya pemimpin PAS adalah pemimpin yang matang dan tegas berpandukan Islam. PAS berkawan dan bermusuh bukan atas dasar suka-suka tetapi semuanya dikaji dan dianalisis oleh AJK PAS Pusat dan Majlis Syura Ulama yang mengkaji secara halus samada ianya bertepatan atau tidak dengan Islam. Setelah itu barulah sesuatu langkah, prinsip, program atau perlembagaan itu diluluskan oleh Majlis Syura Ulama'. Hatta dalam pemilihan calon pilihanraya pun Majlis Syura Ulama' menjadi badan yang berkuasa untuk menolak dan menerima calon yang dikemukakan.

Tidak pernah pun PAS melutut samada kepada DAP atau PKR. Sebagai contoh semasa pembentukan kerajaan Perak dan Selangor, PAS tidak pernah melutut dan meminta untuk menjadi Menteri Besar dan Exco. PAS dipelawa dan sentiasa terbuka untuk bekerjasama atas dasar kebajikan, keadilan dan ketelusan tetapi bukan atas dasar rasuah, penyelewengan, kezaliman, kronisme dan sebagainya.

Umnolah yang sebenarnya mengampu dan melutut kepada PAS untuk membentuk kerajaan negeri di Selangor dan Perak sebaik sahaja keputusan PRU 12 diketahui. Umno sudah beribu kali melutut mengajak PAS bergabung dengan mereka. Malah sejak akhir-akhir ini Umno pula melutut kepada DAP mengajak DAP bergabung di dalam BN. Memang muka tak malu, muka tembok.

Tiada sebab untuk PAS gugur perkataan Islam

Ada usaha-usaha terbaru musuh-musuh politik PAS untuk menggugurkan Islam dari nama PAS. Usaha ini bukannya dilakukan oleh DAP, MCA, MIC ataupun Gerakan tetapi pemimpin dan juak-juak Umno yang beriya-iya mahu melihat nama Islam dalam PAS dibuang.

Mereka ini telah berusaha untuk membuang nama Islam dari PAS beberapa tahun lalu, tetapi gagal. Kini mereka cuba sekali lagi. Takut benar mereka kepada perkataan Islam. Benci sungguh mereka kepada perkataan Islam yang dipakai oleh PAS sejak ia ditubuhkan. Mengapa mereka begitu alergik dengan perkataan Islam.? Patutlah mereka tidak mahu kembali kepada Islam dari segi undang-undang, ekonomi dan sebagainya sebab mereka memang benci kepada perkataan Islam.

Ketua Dewan Ulama PAS, Dato Harun Taib berkata tiada sebab untuk Pas menggugurkan perkataan Islam pada nama parti itu yang digunakan sejak sekian lama hanya kerana Pas mengubah dasar perjuangan negara Islam kepada negara berkebajikan.

Beliau berkata, berpandukan al-Quran dan sunnah, perkataan kebajikan turut memberi makna kepada perkara kebaikan seperti dituntut agama Islam.

"Jadi, kenapa kita (Pas) kena ubah dan gugur perkataan Islam. Tiada sebab kita nak buat begitu," katanya.
Beliau diminta mengulas kenyataan pelbagai pihak yang mencabar Pas menggugurkan perkataan Islam pada nama parti itu bagi menjaga hubungannya dengan parti pembangkang lain.

Menurut Harun, Pas akan terus mengekalkan perkataan Islam dalam meneruskan matlamat serta dasar perjuangan parti itu sampai bila-bila.

"Sejak Pas ditubuhkan sehingga sekarang, kita telah guna perkataan Islam dan kita akan terus menggunakannya sampai bila-bila," katanya yang saya petik dari laporan sebuah akhbar arus perdana.

Pilihanraya Masjid : Umno berpenyakit bebal

Apabila Kerajaan Pakatan Rakayat Pulau Pinang memperkenalkan pemilihan jawatankuasa masjid ala pilihanraya, Umno yang bersikap berpenyakit bebal cuba eksploit isu ini dengan harapan supaya orang melayu semakin marah dengan Pakatan Rakyat kerana mempolitikkan masjid.

Pada hal pemilihan ini adalah cara sahaja berubah, dulu angkat tangan sekarang hendak dibuat ala pilihanraya.Pemilihan Jawatankuasa Kariah Masjid Pulau Pinang 2012-2013 adalah mengikut Seksyen 104 (1) (b) Enakmen Negeri Pulau Pinang 2004 dan 4(1) Kaedah-kaedah Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid (negeri Pulau Pinang).

Tatacara baru itu memberikan hak kepada anak kariah untuk mencadangkan jawatankuasa masjid masing-masing kepada Majlis Agama Islam Pulau Pinang sebelum mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.Selepas tarikh pencalonan ditutup Selasa lalu, 193 daripada 200 masjid sudah menghantar senarai pencalonan masing-masing yang membuktikan majoriti kariah menerima pakai tatacara pemilihan diperkenalkan. Malah, ada masjid mengadakan kompromi di kalangan ahli kariah masing-masing untuk mengelak berlakunya pertandingan.

Memang Umno anti pembaharuan, kerana selama ini mereka berfikiran jumud dan zero IQ. Sebab itu setiap pembaharuan yang dibuat selain daripada Umno ia akan ditentang secara melulu, walaupun akhirnya mereka akan meniru. Rakyat Malaysia tentu masih ingat ketika Kerajaan Kelantan memperkenalkan hari bekerja selama lima hari seminggu, pemimpin Umno menuduh kerajaan Kelantan malas dan akan merendahkan produktiviti. Tidak berapa lama kerajaan pusat mengikut jejak langkah yang sama.

Mereka akan manipulasi isu ini untuk menuduh kerajaan Pakatan Rakyat menimbulkan kecelaruan kepada orang Islam. Apa yang paling kelakar mereka berhujah kenapa kuil dan gereja tidak ada pemilihan ahli jawatankuasa seperti pemilihan ahli jawatankuasa masjid.

Sebenarnya Umno hendak melindung kerja jahat mereka terhadap institusi masjid di bawah kerajaan Barisan Nasional. Pemilihan yang tidak demokratik, ia hanya dipilih oleh pemimpin Umno bukan anak kariah. Perlantikan bukan ahli masjid, yang tidak layak dari segi peribadi untuk imarahkan masjid. Tetapi oleh kerana ia dibinkan dengan Umno maka semua boleh. Kita boleh lihat masjid di negeri Umno dan Pakatan Rakyat dari segi imarah. Masjid di negeri Umno mati sebelum ahli kariah mati.

Ustaz Idris Ahmad
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat

Kasihan 'Presiden' Parti Katak

Kasihan sungguh Presiden parti Katak,terpaksa menjerit melolong untuk membodek Najib supaya dirinya dipilih untuk bertanding pada PRU 13 nanti.

Beliau yang juga Presiden 'Perkasam' nampaknya lebih Umno dari orang Umno. Apa sahaja yang mahu dilaksanakan oleh PR semuanya dibangkang tanpa usul periksa. Yang penting baginya beliau mendapat publisiti dan political mileage bagi meneruskan kelangsungan karier politiknya yang kian sampai ke penamat.

Terbaru beliau ingin menganjurkan perhimpunan bagi menghalang BERSIH 2.0 mengadakan perhimpunan pada  9 Julai ini. Mungkin agaknya Presiden Perkasam ini dapat mengumpulkan setengah juta orang mengatasi BERSIH 2.0 yang hanya mensasarkan kehadiran sekitar 300,000 orang sahaja. Hebat Presiden Parti Katak ini mengalahkan Perdana Menteri yang gagal menarik minat belia hadir pada program 1juta Belia baru-baru ini.

Selain itu beliau juga mahu semua orang Melayu Pulau Pinang menghalang usaha Majlis Agama Islam Pulau Pinang yang mahu mengendali pemilihan AJK Masjid mengikut sistem pilihanraya. Tidak ada sebab dan tidak angin tiba-tiba pokok Perkasam ini bergoyang. Memang betullah Perkasam ini lebih sudu dari kuah.

Semoga Najib akan memilih beliau bertanding mewakili BN di Pasir Mas supaya beliau dapat dikuburkan di situ.

Tahniah buat AKP

Saya mengucap tahniah kepada AKP pimpinan Recep Tayyib Erdogan yang memenangi Pilihanraya Turki semalam.

Sesungguhnya kemenangan Erdogan amat besar ertinya kepada perjuangan Islam dan keadilan di seluruh dunia. Rakyat Turki telah membuat keputusan tepat berdasarkan fakta dan 'performance' kerajaan pimpinan Erdogan.


Diharapkan rakyat Malaysia akan menuruti jejak langkah rakyat Turki pada Pilihanraua Umum ke 13 nanti dengan memilih Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru yang bercita-cita ingin menubuhkan sebuah kerajaan berkebajikan yang sentiasa telus, adil dan berkebajikan.Parti Keadilan dan Kesejahteraan (AKP) Turki pimpinan Toyyib Erdorgan berjaya memenangi pilihan raya Turki buat kali ketiga berturut-turut dan sekalligus memecahkan rekod yang dipegang parti pimpinan Adnan Manderes sebelum ini.

AKP menang dengan undi popular sebanyak 49.9 peratus berbanding 37 peratus dalam pilihan raya 2002 dan 47 peratus dalam pilihan raya 2007.Bagaimanapun AKP gagal mencapai sasarannya untuk memenangi dua pertiga kerusi apabila hanya memenangi 325 kerusi iaitu kurang dua belas kerusi lagi dari jumlah sasaran dua pertiganya.Rakyat Turki, khasnya penyokong AKP dari pelbagai lapisan umur bagaikan berpesta di perkarangan pejabatnya di Istanbul dan juga di Ankara.

13 June 2011

7 perkara tuntutan BERSIH 2.0


BERSIH 2.0 yang akan menganjurkan himpunan aman pada 9 Julai nanti menuntut reformasi terhadap 7 perkara iaitu :-
 • Pendaftaran pengundi secara automatik ketika berusia 21
 • Reformasi bagi sistem undi pos untuk para pengundi luar bandar
 • Penggunaan dakwat yang tidak dapat dipadamkan bagi mengelakkan undi berulang-kali
 • Capaian media aliran utama untuk parti pembangkang
 • Tempoh kempen minimum 21 hari
 • Kebebasan badan penguatkuasaan bertindak berhubung kesalahan pilihan raya
 • Menghapuskan rasuah pilihan raya

Negara Berkebajikan Umno halalkan rasuah, tekan rakyat dan ugut rakyat

Geli hatiku apabila membaca kenyataan pemimpin Umno yang mendakwa mereka sudah lama merealisasikan negara berkebajikan. Sejak Najib Razak mengeluarkan kenyataan bahawa Umno telah lama menjadikan Malaysia negara berkebajikan, pencacai-pencacai Najib begitu hebat mengulangi kenyataan Najib ini.

Namun tahukah kita bahawa negara berkebajikan Umno adalah :-

1) Negara yang menghalalkan rasuah di mana pesalah rasuah seperti Ali Rustam, Isa Samad dan sebagainya tidak dihukum

2) Negara yang menzalimi rakyat dengan menarik subsidi minyak, gula, tarif elektrik yang menyebabkan harga minyak, gula dan barangan meningkat. Tetapi pada masa yang memberikan subsidi kepada IPP.

3) Negara yang sentiasa mengugut rakyat dengan undang-undang zalim seperti ISA, AUKU, OSA dan lain-lain

4) Negara yang dipimpin oleh pemimpin dan kroni mereka yang kaya raya tetapi rakyat terus miskin dan menderita.

BERSIH 2.0 dilancarkan di Melaka

Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Melaka melancarkan BERSIH 2.0 hari ini. Pelancaran tersebut dilancarkan bersama oleh Ketua DAPSY Melaka, Tey Kok Kiew, Ketua Dewan Pemuda PAS Melaka, Haji Yuhaizad Abdullah dan Ketua AMK Melaka, Law Bing Hau di Pejabat PAS Negeri Melaka di Semabok.

Dalam ucapan ringkasnya pada program tersebut, Haji Yuhaizad yakin anak-anak muda negeri Melaka akan turun beramai-ramai menyatakan sokongan kepada pimpinan BERSIH 2.0 yang menuntut suatu pilihanraya bersih, telus dan adil.

"Kita yakin anak-anak muda Melaka akan bersama-sama dengan anak-anak muda seluruh Malaysia turun untuk menyatakan bantahan dan menuntut pilihanraya yang bersih, adil dan telus" kata Yuhaizad.

Teh Kok Kiew dan Law Bing Haw juga melahirkan keyakinan yang sama di mana DAP dan PKR kata mereka akan menggerakkan seluruh ahli untuk sama-sama menghadiri perhimpunan aman tersebut.

Hati-hati bercakap kepada media

Sudah acap kali saya mengingatkan pimpinan supaya berhati-hati ketika bercakap kepada media. Saya pernah menegaskan perkara yang sama ketika berucap membahaskan ucapan dasar Presiden pada Muktamar ke 55 di Shah Alam dua tahun lepas. Namun nampaknya pemimpin atasan masih terus mengeluarkan kenyataan akhbar yang pada pandangan saya mendedahkan kita kepada serangan musuh.

Memang kita sedar ketika menjawab pertanyaan wartawan ataupun ketika mengeluarkan kenyataan akhbar. Oleh kerana itulah kita mesti berhati-hati setiap masa. Ada wartawan yang sengaja membuat provokasi supaya kita tersikap cakap dan sebagainya.

Kita semua tahu media yang sebahagian besarnya menjadi agen dan pencacai musuh sentiasa mencari peluang untuk menangguk di air keruh apa sahaja perkara negatif. Malah banyak kali apa yang tidak kita cakapkan pun mereka putarbelit dan siarkan.

Semalam Timbalan Presiden PAS yang baru., Haji Mohammad Sabu mengeluarkan kenyataan yang menyentuh kerajaan Kedah dan Kelantan serta Pulau Pinang. Hari ini Setiausaha Politik Menteri Kedah, Muhammad Sanusi Mohd Nor(kanan) menjawab kenyataan Mohammad Sabu di Malaysiakini. Nampaknya mereka berbalas hujah di media. Tindakan ini sudah tentu tidak baik. Alangkah baiknya jika sebelum mengeluarkan kenyataan yang mungkin sensitif dan kontroversi kita berhati-hati sedikit. Bawalah berbincang dahulu.


Saya syorkan perkara tidak dipanjang-panjangkan. Kalau nak berpolemik eloklah dibuat secara berdepan bukannya di media.

Jawapan kepada tuduhan PAS menolak penubuhan Negara Islam


Saya nukilkan tulisan 'Pak Sako' yang disiarkan di dalam Malaysiakini sebagai panduan dan rujukan kepada tetamu dalam menjawab serangan menggila BN yang kepanasan dengan isu negara berkebajikan yang menjadi tema ucapan dasar Presiden PAS pada Muktamar PAS Pusat kali ke 57 baru-baru ini.

A. Adakah perlembagaan PAS menolak Islam dan cita-cita menubuhkan negara Islam?

PAS tidak boleh lari daripada asas dan matlamat parti seperti yang terkandung di dalam perlembagaan parti. Oleh itu kita perlu meninjau dan memahami sedikit kandungan perlembagaan PAS.
NONE“Dasar”, “tujuan-tujuan” dan “usaha-usaha” PAS adalah tersenarai seperti di dalam Fasal-fasal 3 hingga 6 perlembagaannya. Fasal-fasal inilah yang merangkumi asas dan matlamat PAS. Jika diteliti, ketiga-tiga perkara ini tidak berubah; semuanya tetap sama seperti dahulu.
Misalnya, dasar PAS masih tercatat sebagai 'Islam'. Tidak pun dipinda kepada 'Kebajikan' ataupun 'Melayu'. Dua tujuan parti PAS masih ialah perjuangan untuk mewujudkan sebuah masyarakat dan pemerintahan yang menurut nilai-nilai hidup Islam, serta mempertahankan kesucian Islam.
Usaha-usaha parti pula menghuraikan langkah-langkah yang akan diambil oleh PAS untuk mencapai tujuan-tujuan parti. Di antara usaha-usaha utama PAS ialah untuk mendakwah kepada semua “umat manusia” (dengan menitikberatkan bukan Muslim), menjadikan Islam “sebagai panduan berpolitik dan bernegara”, dan “memperkenalkan nilai-nilai keIslaman” dalam usaha menegakkan keadilan dan membawa kemajuan ke dalam semua bidang termasuk “pemerintahan dan pentadbiran, ekonomi, sosial, serta pelajaran dan pendidikan”.
NONEMenurut Fasal 7 yang berhubung Hukum dan Kekuasaan pula, hukum tertinggi PAS ialah Al-Quran dan Sunnah, dan kekuasaan PAS yang dipegang oleh muktamar tahunan adalah tertakluk kepada hukum tertinggi tersebut.

Secara ringkasnya, kesemua yang disebutkan di atas merupakan rangka dan rancangan-rancangan penting dalam membentuk sebuah negara Islam.
Jalan untuk meminda atau membatalkan dasar, tujuan-tujuan dan usaha-usaha PAS bukanlah mudah.
Menurut Fasal 86, cadangan pindaan perlu dikemukakan oleh ahli parti kepada setiausaha agung parti, dan jika terima, persetujuan dua pertiga (66.7%) suara yang hadir di dalam muktamar tahunan PAS diperlukan untuk meluluskan sebarang pindaan.
NONEHasrat mana-mana ahli profesional jawatankuasa kerja pusat untuk membatalkan mana-mana fasal perlembagaan PAS yang berkenaan dengan Islam pasti akan dimatikan oleh perwakilan PAS. Tambahan, masa depan politik ahli profesional itu bersama-sama dengan puak profesional secara amnya juga mungkin terkubur.
B. Majlis syura ulama lebih berkuasa daripada jawatankuasa kerja pusat
Majlis syura ulama PAS ialah badan yang tertinggi di dalam hierarki kuasa PAS. Jawatankuasa kerja pusat, termasuk presiden dan timbalan presidennya, terletak pada peringkat yang kedua. Pada peringkat seterusnya ialah Dewan Ulama, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat (wanita).
NONEBerbeza daripada jawatankuasa kerja pusat, majlis syura lazimnya diwakili 100% oleh para ulama (Fasal 8(3)). Puak profesional tidak berpeluang untuk menguasai badan ini, apatah lagi menganggotainya.
Ahli-ahli majlis syura dipilih dan dilantik tidak lebih daripada lima orang oleh majlis syura ulama sendiri; empat orang oleh jawatankuasa kerja ulama pusat; empat lagi oleh jawatankuasa kerja pusat; dan dua masing-masing oleh Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat PAS (Fasal 8(4)).
Perhatikan bahawa pemilihan ahli-ahli majlis syura bukan melalui pertandingan demokratik sepertimana ahli-ahli jawatankuasa kerja pusat dipilih oleh ahli-ahli PAS di muktamar. Namun majlis syuralah yang mengawal halatuju jawatankuasa kerja pusat dan PAS seluruhnya.
Juga, lebih daripada 50% daripada ulama di dalam majlis syura dipilih oleh golongan ulama sendiri (sembilan ahli daripada 17 ahlinya dipilih oleh majlis syura dan jawatankuasa ulama pusat). Dominasi golongan ulama cukup kuat di dalam PAS walaupun jika jawatankuasa kerja PAS pusat dikuasai 100% oleh puak profesional.
Penguasaan kepimpinan ulama diperkukuhkan lagi oleh peranan majlis syura. Antara tugas utama majlis syura ulama ialah untuk 'menjamin' kekuasaan PAS tidak terkeluar daripada mematuhi hukum tertinggi iaitu Al-Quran dan Sunnah, dan muktamar tahunan adalah tertakluk kepada hukum itu (Fasal 8(1a)).
NONEMajlis syura juga bertanggungjawab mengeluarkan perintah supaya dasar Islam PAS dan peruntukan yang berkenaan dengannya (seperti tujuan-tujuan dan usaha-usaha parti) “dipatuhi dan dilaksanakan oleh mana-mana pihak atau badan di dalam PAS”, dan majlis syura perlu 'mengawasi' supaya dasar dan ketetapan serta kehendak-kehendak di dalam perlembagaan “dipatuhi dalam kegiatan, gerakan dan pentadbiran PAS” (Fasal 8(1b)).
Dalam erti kata lain, majlis syura tidak akan membenarkan jawatankuasa kerja pusat menyimpang daripada dasar dan tujuan-tujuan parti seperti penubuhan negara Islam walaupun sejengkal. Dengan itu, soal puak profesional menidakkan atau melawan matlamat negara Islam tidak timbul sama sekali. Mereka perlu melangkah mayat majlis syura dahulu.
Mampukah Datuk Nik Aziz Nik Mat menutup mata kepada peminggiran matlamat negara Islam? Tidak mungkin. Menurut perlembagaan PAS Fasal 9(1c), tugas Mursyidul Am ialah untuk “mengambil apa-apa jua langkah yang perlu bagi mengawasi dan memelihara perlembagaan, dasar dan hukum PAS dipatuhi dalam kegiatan, gerakan dan pentadbiran PAS”.
NONEApakah pendirian Mat Sabu – yang memenangi kerusi timbalan presiden PAS baru-baru ini – mengenai hal ini?
Mengikut temuramah akhbar, beliau “terus mendokong konsep kepimpinan ulama” dan berpendapat bahawa “Majlis syura perlu diperkukuhkan agar PAS tidak terkeluar daripada dasar perjuangan Islam”. Jelas bahawa Mat Sabu bukan ancaman kepada aspirasi negara Islam.
C. Kesimpulan
 • Nik Aziz, Ppresiden PAS Abdul Hadi Awang, timbalan presidennya Mat Sabu atau mana-mana ahli jawatankuasa kerja PAS pusat tidak pernah menolak atau menafikan harapan PAS untuk menubuhkan satu negara Islam suatu hari kelak.
 • Konsep 'negara berkebajikan' yang diwar-warkan PAS ialah satu dasar sosio-ekonomi semata-mata yang tidak bercanggah dengan ataupun membatalkan matlamat utama mewujudkan sebuah negara Islam.
 • perkasa first agm 270310 keris 03Ibrahim Ali, Mahathir Mohamad dan pemimpin-pemimpin Umno yang lain tidak perlu gelisah tentang halatuju PAS. Ini selagi majlis syura PAS yang menjadi nadi cita-cita negara Islam masih wujud dan tidak dibubarkan. Jawatankuasa kerja pusat hanya melaksanakan kehendak parti dan wajib mematuhi semangat perlembagaan parti.
 • Konsep 'negara berkebajikan' dan pemilihan puak profesional ke dalam jawatankuasa kerja pusat lebih merupakan satu strategi PAS untuk memancing undi kelompok bukan Muslim dan Muslim golongan sederhana yang was-was terhadap 'pengIslaman' Malaysia yang radikal atau menyeluruh.
 • PAS amat sedar bahawa negara Islam perlu dilaksanakan dengan lembut dan perlahan agar tidak ditentang masyarakat Malaysia yang tidak mendokong sebuah negara Malaysia yang berlandaskan Islam teokratik (yang tidak sejajar dengan semangat perlembagaan persekutuan Malaysia).
 • NONETidak ada konflik langsung di antara golongan profesional dengan fahaman 'kepimpinan ulama'. Bezanya hanya dari segi pendekatan, iaitu sebahagian daripada golongan ulama lebih cenderung berpakat dengan Umno untuk mendapatkan kuasa manakala puak profesional berpegang bahawa PAS perlu menolak pinangan Umno dan mengalahkan Umno untuk merampas tampuk kuasa.
 • Para pemimpin Umno yang kononnya melahirkan rasa dukacita terhadap slogan 'negara berkebajikan' PAS sebenarnya takut dengan pendekatan golongan profesional yang lebih agresif dan menolak usaha 'perpaduan' Melayu-Islam yang dipelopori Umno. Mereka berasa bimbang hilang undi jika penyokong Melayu atau bumiputera Umno lebih teruja dengan PAS yang 'berimej lembut' dan Pakatan Rakyat secara amnya.
Sumber : Malaysiakini
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter