02 December 2010

Ketuanan Melayu wajib dijunjung bukan Ketuanan Melayu.

Riuh rendah sehari dua ini Umno mengeksploitasi isu ketuanan Melayu kerana mereka tahu inilah sahaja benteng terakhir mereka untuk mendapat sokongan orang Melayu. Pelbagai tuduhan dilemparkan kepada pimpinan PR kononnya PR meminggirkan orang Melayu, menghina orang Melayu dan sebagainya.

Bagi saya isu ini adalah isu lapuk yang di’recycle’ oleh Umno untuk mengembalikan sokongan orang Melayu yang semakin layu terhadap mereka. Setiap kali Umno menyedari sokongan orang Melayu berkurangan maka mereka akan memainkan isu ketuanan Melayu ini.

Padahal Umnolah juara dalam menghapuskannya kedaulatan dan ketuanan Melayu. Siapa yang menghapuskan biasiswa untuk orang Melayu, memencilkan bahasa Melayu dengan pelaksanaan PPSMI, menyahkan adat kebudayaan Melayu dan menggadaikan tanah rezab Melayu sehingga dilaporkan separuh dari 3 juta hektar tanah rezab Melayu sudah terlepas kepada orang lain.

Sebagai contoh Pulau Pinang yang dikuasai BN lebih 50 tahun, orang Melayu terpencil dan terpinggir sehingga menjadi seperti pelarian dan berpindah ke Seberang Perai dan Kedah Selatan. Di Kuala Lumpur, orang Melayu hanya menguasai kawasan hitam di Chow Kit, sedangkan kawasan pertumbuhan ekonomi di Bukit Bintang dikuasai oleh orang bukan Melayu.

Siapa yang meminda perlembagaan Negara pada sehingga kuasa Raja-Raja Melayu semakin berkurangan. Tindakan Umno yang menjadi teras pemerintahan BN meminda perlembagaan ini benar-benar biadap sehingga kuasa Raja-Raja Melayu pun mereka kurangkan.

Mereka cuba menggambarkan bahawa Umno itu Melayu, dan Melayu itu Umno. Selamat Umno, selamatlah Melayu kononnya. Walhal kerana adanya Umnolah maka Melayu benar-benar layu!

Isu yang cuba diketengahkan oleh Umno dan agen-agennya semenjak Mac 2008 adalah untuk menjerat PAS supaya berasa simpati terhadap nasib bangsanya. Seolah-olah PAS kini mengenepikan kepentingan orang Melayu sebelum ini. Umno beranggapan bahawa punca tergugatnya Islam dan terpinggirnya Melayu disebabkan kemenangan PR dan persepakatan PAS bersama dengan PKR dan DAP. Dan kesemua bebanan ini ditujukan kepada PAS dan PR sebagai punca sedangkan PR baru menjadi kerajaan selama 2 tahun lebih serta pada masa yang sama terpaksa merawat kudis buta tinggalan kerajaan BN sebelum ini.

Adakah Umno sudah lupa, Melayu di Pulau Pinang bukan terpinggir kerana DAP tetapi kerana kezaliman kerajaan BN yang telah menguasai negeri tersebut sejak 50 tahun dahulu. Adakah Umno sudah lupa, merekalah yang telah merobohkan masjid / surau di Selangor malah merekalah yang menjadikan Melayu dungu, pak angguk dan jahil dengan agama selama ini.

PAS sudah beratus kali menegaskan bahawa orang Melayu akan selamat jika Islam berdaulat. Islam selamat, Melayu Selamat, semua orang Selamat. Allah menegaskan bahawa Rasulullah diutuskan oleh Allah untuk membawa rahmat kepada sekelian alam tidak kira apa bangsa dan keturunan.
Melayu Selamat belum tentu Islam Selamat. Adakah kita mahu Melayu Selamat tetapi Islam entah kemana. Bangsa Melayu mungkin selamat tetapi apa yang berlaku kepada orang Melayu yang bergelumang dengan Maksiat. Apa berlaku kepada Melayu yang murtad??????

Sudah sampai masanya Umno menyedari bahawa Ketuanan Melayu sudah tidak relevan, hanya ketuanan Islam yang relevan tanpa mengira masa, bangsa, tempat dan warna kulit.

Berikut adalah senarai pengkhianatan Umno kepada bangsa Melayu walaupun saban hari berwirid dengan Ketuanan Melayu, semuanya retorik sahaja.

1. Siapakah yang menukar wang Royalti kepada wang Ehsan pada tahun 2000 apabila PAS berjaya merampas negeri Terengganu dari tangan BN dalam PRU 1999? (Negeri Terengganu itu majoriti penduduknya adalah Melayu)

2. Siapakah yang menghalang kerajaan kedua-dua negeri bermajoriti 95% Melayu (Kelantan dan Terengganu) menikmati hasil royalti Petronas, sedang negeri-negeri seperti Sabah dan Sarawak tidak dikenakan tindakan sama?

3. Siapakah yang menghalau peneroka bandar dikalangan orang Melayu di Kg Berembang (KL), Kg Plentong (JB), Kg Chubadak (KL), Kg Malaysia Tambahan (KL)?

4. Siapakah yang menghalau Melayu Pulau Pinang selama lebih 50 tahun BN memerintah dengan helah pembangunan hingga mereka merempat ke Seberang Jaya dan Kedah Selatan?

5. Siapakah yang menggadai Tanah Rezab Melayu hampir 50% dari 3 juta hektar pada 1948 kepada 1.6 juta hektar pada 1997?

6. Siapakah yang membunuh orang Melayu kerana perbezaan fahaman politik di Kg Memali, Lubuk Merbau dan Hutan Aji?

7. Siapakah yang membolot saham AP untuk menantu dan kroni, sedang ia adalah hak setiap rakyat dibawah dasar DEB?

8. Siapa yang melingkupkan dasar DEB hingga milikan ekuiti Melayu tersekat kepada 18% pada 2000.

9. Siapakah pula yang memansuhkan DEB, dan diganti dengan dasar Liberisasi dan Model Ekonomi Baru yang mesra kapitalis dan anti subsidi?

10. Siapa yang menyelewengkan dana untuk orang Melayu yang miskin dalam program PPRT?
Dari RM54 billion yang diperuntukkan kepada orang Melayu hanya RM2 billion sahaja yang sampai kepada orang Melayu, RM52 billion lagi lesap di telan pentadbiran UMNO.

11. Siapa yang mengkhianat wasiat Raja-Raja Melayu menjelang kemerdekaan supaya tidak diserah bukit, gunung dan pulau kepada bukan Melayu?

12. Siapa yang mencipta krisis perlembagaan 1982 yang menyebabkan kuasa Raja-Raja Melayu terhakis?

13. Siapa pula yang melucutkan kekebalan Raja-Raja Melayu pada awal 1990-an?

14. Siapa yang menggelarkan rajanya ‘NATANG’ bila namanya ditolak sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU12 yang lalu?

15. Siapakah yang mengubah sempadan kawasan undi majoroti Melayu bila Melayu sendiri menolak Umno dalam PRU 1999 dan tidak menambah kerusi Parlimen di Kedah, Kelantan dan Terengganu pada persempadanan semula tahun 2002?

16. Siapa yang melanggar peruntukan Perlembagaan mengenai hak-hak istimewa orang Melayu untuk mendapat biasiswa?

17. Siapa yang menukar biasiswa kepada pinjaman PTPTN dengan kadar 4%?

18. Siapa yang mencemar bahasa Melayu dengan istilah-istilah “infotainment”, “boulevard”, “presint”, “bajet” dan lain-lain?

19. Siapa yang menukar bahasa pengantar dari bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris dalam pembelajaran Sains dan Matematik pada ketika jurang pendapatan bandar-luar bandar semakin melebar?

20. Siapa yang mencadangkan syarat wajib lulus Bahasa Inggeris untuk SPM dan bahasa pengantar Inggeris di universiti-universiti?

21. Siapa yang jual air kepada negara jiran dengan harga 3 sen 1000 liter, dan jual balik kepada rakyatnya sendiri dengan harga 80 sen 1000 liter?

22. Siapa yang serah blok minyak kepada negara Brunei tanpa persetujuan DUN, Parlimen atau YDPA?

23. Siapa yang cuai menjaga tanahair sendiri hingga Pulau Batu Putih dan Singapura terlepas ke negara orang?

24. Siapa yang menghapuskan tulisan jawi dari diajar di sekolah-sekolah dalam tahun 1960an dahulu?

25. Siapa yang kata Sekolah Agama Rakyat (SAR) tempat melahir militan dan ekstrimist Islam dan mengwar-warkan perkataan “Sindrom Qiamulail” kepada anak-anak yang bersekolah ketika itu?

26. Atas alasan itu, siapa yang menghentikan geran perkapita kepada SAR hingga menyebabkan sebahagian institusi pendidikan agama hidup segan, mati tak mahu atau setengahnya berkubur tanpa nesan?

27. Siapa yang mencadangkan pelan pembangunan Kg Baru Kuala Lumpur hingga membuka milikan kepada 40% bukan Melayu?

28. Siapa yang kekang akta-akta maklumat, Auku dan pandangan kedua orang Melayu supaya orang Melayu senang diperbodohkan?

29. Siapa yang naikkan harga petrol, diesel dan barangan asas kepada ketika Melayu adalah golongan majoriti yang miskin di negara ini?

30. Siapakah pula yang memperbodohkan dirinya konon mengaku Melayu sedang nama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) dibuang dan diguna bahasa penjajah UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION (UMNO)?

01 December 2010

KETUANAN ISLAM MESTI DIJUNJUNG BUKAN KETUANAN MELAYU

Melayu Selamat belum tentu Islam selamat
Melayu Selamat belum tentu bangsa lain selamat

Apa makna kalau Melayu selamat Islam hancur
Apa makna kalau Melayu selamat Islam terpinggir

Islam selamat, Melayu Selamat
Islam selamat, semua bangsa Selamat

Islam bawa rahmat kepada seluruh Alam
Islam penyelamat semua bangsa

Mana penting Ketuanan Melayu atau Ketuanan Islam
Ketuanan Melayu jamin Melayu Selamat?
Ketuanan Melayu jamin Islam Selamat?

Ketuanan Islam jamin semua orang Selamat
Ketuanan Islam dijamin oleh Allah
Ketuanan Melayu dijamin oleh Siapa?

Ketuanan Melayu wajib dijunjung bukan Ketuanan Melayu.

KENALI 'THIRD FORCE' DAN TANGANINYA SEGERA

PR mesti segera mengkaji dan menyiasat siapa yang dikatakan Third Force yang mungkin diasaskan oleh BN untuk menjejaskan peluang PR pada PRU ke 13 nanti. Tidak mustahil BN akan menggunakan bermacam strategi untuk membinasakan PR termasuk menaja dan membiayai kumpulan-kumpulan serpihan dan third force untuk mengkucar kacirkan PR termasuk bertanding dalam pilihanraya.

Oleh kerana itu PR mesti awal-awal lagi memberikan kefahaman kepada rakyat supaya mereka benar-benar faham dengan situasi semasa supaya mereka tidak terjerat dengan permainan politik BN yang licik menangguk di air keruh.

Bagi saya antara golongan yang boleh dikategorikan sebagai Third Force adalah Perkasa dan bekas pemimpin-pemimpin Parti komponen PR yang berpatah arang dan berkerat rotan dengan parti asal mereka. Namun begitu bagi saya pengaruh mereka ini tidaklah besar namun ianya mesti ditangani dari sekarang supaya mereka tidak memporak peranda perpaduan dalam parti asal mereka.

Biasalah bila seseorang itu keluar parti kerana tidak puas hati atau kalah dalam pertandingan mereka akan mencari kesalahan parti lamanya dan berusaha untuk menarik sokongan dari ahli-ahli parti asal mereka. Gejala ini merupakan gejala yang tidak sihat dan boleh disifatkan sebagai api dalam sekam atau sebagai anai-anai melakukan kerja pemusnah secara senyap. Ini amat bahaya!

Dari itu sebelum terlambat PR mesti mencari jalan untuk menghentikan semua pengaruh negatif ini supaya ianya tidak membarah dan akhirnya menyebabkan kita rebah semasa berada di medan sebenar nanti.

UMNO TUNDA PEMILIHAN : SATU LAGI TANDA PILIHANRAYA HAMPIR

Keputusan Umno menunda Pemilihan Parti 2011 memberikan 'dalil' besar bahawa pilihanraya umum semakin hampir, kemungkinan besar pada tahun 2011. Kita semua faham jika pemilihan Umno berlaku sudah tentu perpecahan dalam Umno akan parah, rasuah berleluasa dan pelbagai perkara buruk akan berlaku.

Lewat malam semalam, Presiden Umno Najib Razak mengumumkan bahawa pemilihan parti itu pada 2011 akan ditunda selama 18 bulan bagi memberi ruang untuk mengukuhkan parti.

Katanya, keputusan yang dibuat sebulat suara oleh majlis tertinggi itu melibatkan pemilihan bagi peringkat bahagian dan jawatankuasa tertinggi parti.

Najib berkata ini merupakan peruntukan dalam Perlembagaan parti yang bukan kali pertama tetapi beberapa kali kita gunakan supaya seluruh perhatian dan tenaga kita terarah ke arah memantapkan proses penyediaan pemantapan parti kita.

Najib berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi itu di ibu pejabat parti berkenaan di Kuala Lumpur.

Dengan perkembangan ini saya mengharapkan semua jentera terus komited dan menggiatkan lagi gerakerja pilihanraya dan serius mendekati rakyat bagi memenangi hati mereka.

RAKYAT DIDAHULUKAN????

Subsidi kepada IPP RM15.1 bilion, subsidi kepada rakyat hanya RM11 bilion. Adakah ini yang dikatakan rakyat didahulukan?"

Sila jawab!!!

Minyak naik lagi, RON 97 naik 15 sen lagi.

KERAJAAN PR : MASA BULAN MADU SUDAH BERLALU

Masa untuk berbulan madu untuk PAS dan Pakatan Rakyat sudah berlalu. Masa dua tahun lapan bulan mandat yang telah diberikan oleh rakyat melalui undi protes dalam PRU 8 Mac 2008 sedang diperhatikan oleh rakyat. Media Umno BN telah hilang kewarasan untuk memastikan tuannya tidak hilang kuasa di Pusat. Mereka sudah mengalami keperitan seperti cacing kepanasan apabila terlepas negeri Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang. Mereka marah bukan kerana Melayu tidak terbela dan Islam tidak terjaga. Selama ini pun mereka yang menghina Islam dengan menutup surau dan hendak menangkap Dr Harun Din & Datuk Ishak Baharom.

PAS mengharapkan jentera PAS dan Pakatan Rakyat mesti ada kesungguhan untuk mempertahankan kemenangan. Perlu diingatkan mempertahankan kemenangan lebih sukar daripada mendapat kemenangan. Persepsi rakyat sedang diburukkan oleh media Umno setiap hari terutama televisyen yang menjadi rujukkan utama rakyat. Jalan keluar mesti dilakukan untuk membentuk persepsi rakyat supaya menyebelahi Pakatan Rakyat. Penentuan undi ialah kebanyakan dibuat oleh golongan yang hanya menjadi pemerhati dan tidak berparti. Contohnya jika satu lokaliti mempunyai 100 orang pengundi, yang berparti hanya 40 orang sahaja, selebihnya ialah mereka yang hanya membuat keputusan terakhir. Kebiasaanya mereka ini akan mengundi BN kerana terpengaruh dengan media, wang dan jentera kerajaan.

Walaupun kita tidak mampu untuk melawan media perdana BN seperti televisyen, namun usaha pencerahan pemikiran rakyat mesti dibuat.

Sebenarnya Pakatan Rakyat mempunyai lambakan isu yang banyak dalam bentuk menerang atau menyerang. Risalah dan akhbar parti begitu cantik menjawab isu, namun gagalnya ialah risalah tersebut tidak sampai kepada sasarannya, kerana dilonggok di markaz, masjid dan surau sahaja. Mekanisme ini mesti dibetulkan dengan segera. Individu yang bertugas secara tetap perlu dilantik supaya tidak berlaku pembaziran maklumat dan wang.

Usaha daftar pemilih mesti dibuat, tidak cukup dengan laungan semangat Sepenuh tenaga mesti ditumpukan untuk menggerakkan daftar pemilih. Untuk suku terakhir yang akan tamat pada Disember. 2010 maka perlu program ops daftar pemilih dibuat secara serius secara mingguan dan terancang. Pimpinan kawasan, pemuda, ulamak, muslimat, nisa' dan amal kena tumpu kepada daftar pemilih. Kena jadikan ini agenda utama jika mahu kekalkan kemenangan dan menawan Putrajaya. Biar kita resah sekarang daripada kita menangis akibat kecuaian kita yang tidak buat kerja untuk menang.

Kain-kain rentang yang ditulis untuk menjawab isu seperti "Umno khianat tanah Rezab Melayu" "Umno menghakis Kuasa Raja-Raja Melayu" "257 ribu anak luar nikah daripada tahun 2000-2008. Kain ini mesti ditukar dalam masa dua minggu,dengan isu-isu yang lain, kemudian diletak di tempat yang strategik. Ini adalah satu cara untuk membentuk minda pengundi yang selama ini dirosak oleh media Umno.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Bukan Islam baca Al-Quran : Perkembangan baik, tapi Umno TAKUT

Sejak akhir-akhir ini ramai di kalangan pemimpin Bukan Islam berminat untuk merujuk Al Quran dan menggunakan terjemahan Al Quran dalam ucapan mereka.

Namun begitu pemimpin Umno begitu takut apabila pemimpin bukan Islam mula berjinak-jinak dengan Al Quran. Bermacam alasan mereka berikan; takut salah tafsir, menghina Al-Quran, mencemarkan kesucian Al Quran dan sebagainya.

Sepatutnya pemimpin ini diberikan galakan supaya mereka tambah minat untuk membaca dan merujuk kepada Al Quran dalam apa juga permasalahan manusia. Jika mereka melakukan kesalahan mereka bukannya dihalang dari merujuk kepada Al Quran tetapi kesalahan itu diperbetulkan. Malangnya pemimpin Umno bukannya menggalakkan mereka mendekati Al Quran malah terus melemparkan pelbagai tuduhan dan fitnah kepada pemimpin yang membaca terjemahan Al Quran ini.

Perangai inilah sebenarnya yang menyebabkan orang bukan Islam terus menjauhi Islam dan memusuhi Islam kerana mereka dihalang dari mendekati Islam. Lihat sahaja contoh MCA dan MIC walaupun sudah berkawan dengan Umno lebih dari 50 tahun tetapi sehingga kini mereka tidak berminat kepada Islam. Ini kerana Umno sendiri pun meminggirkan Islam.

Saya pun tidak faham mengapa Umno begitu takut apabila pemimpin Bukan Islam menggunakan terjemahan Al Quran dalam ucapan mereka. Mungkin Umno terasa tercabar kerana orang Bukan Islam merujuk Al Quran tetapi Umno meminggirkan Al Quran. Atau Umno takut orang Bukan Islam faham Islam dan seterusnya menyokong PAS dan PR.

Sebagai seorang Islam kita sepatutnya gembira dan bersyukur apabila orang Bukan Islam mula berjinak-jinak dengan Islam dan menjadikan Al Quran sebagai salah satu rujukan mereka.

Di harapkan selepas ini semua pemimpin dan penganut Islam terus memberikan sokongan padu kepada orang Bukan Islam merujuk kepada Al Quran dalam apa juga permasalahan manusia.

Isu ini tercetus semula apabila ADUN Hutan Melintang, Perak, S.Kesavan dilaporkan membacakan terjemahan Al Quran merujuk kepada ayat yang lain dari apa yang sepatutnya.

Bagi saya adalah bukan suatu perkara yang pelik jika Umno tidak suka pemimpin Bukan Islam menggunakan ayat Al Quran. Ini kerana Umno sendiri selalu meminggirkan Al Quran dalam tindakan seharian mereka. Dalam isu menghalalkan judi dan riba, judi bola, mendedahkan aurat, meminggirkan hukum hakam Islam dan sebagainya jelas Umno membelakangkan Al Quran.

30 November 2010

MENARA 100 TINGKAT : NAJIB BERDEGIL

Semalam, mantan Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad memberi amaran bahawa rancangan kerajaan bagi membina bangunan 100 tingkat Warisan Merdeka akan menyaksikan lebihan hartanah dan ruang npejabat yang kini sudahpun melanda Lembah Klang.

Namun hari ini Najib berkata cadangan pembinaan menara Warisan Merdeka setinggi 100 tingkat oleh Permodalan Nasional Bhd akan hanya diteruskan jika ia berdaya maju.

Katanya, projek berkenaan mesti juga menyumbang ke arah pembangunan ekonomi yang lebih luas dalam ruang kawasan terbabit dan mewujudkan peluang perniagaan.

Ternyata Dr Mahathir sudah menyesal dengan kesilapan beliau membina projek-projek mega seperti menara KLCC dan sebagainya sehingga banyak bangunan dan ruang pejabat tidak disewa dan tidak terjual.

Kini Najib ingin mengikuti jejak Mahathir melakukan kesilapan yang sama. Sepatutnya Najib mendengar dan menuruti nasihat Mahathir memberhentikan niatnya untuk membina menara tersebut yang sudah tentu menyebabkan pembaziran duit rakyat.

PR MAKIN KUKUH SELEPAS PERSIDANGAN MB DAN KM

PR yang sememangnya semakin kukuh dan hebat selepas PRU 12 dilihat bertmabah kukuh dan padu selepas berakhirnya Persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat semalam.

Beberapa resolusi yang dipersetujui bersama pada persidangan tersebut terbukti menafikan dakwaan media jahat yang menuduh PR semakin goyah dan goyang dengan beberapa perkembangan terkini termasuk isu pemilihan PKR yang dilihat begitu berkecamuk.

Namun semua itu sebenarnya hanyalah mainan media yang sentiasa menangguk di air keruh bagi menggambarkan keburukan PR di mata rakyat.

Penasihat DAP, YB Lim Kit Siang berkata PR masih lagi bernyawa dan bersemangat dan merancang untuk terus ke depan dalam perjuangan politik di Malaysia.

Katanya, beliau percaya bahawa persidangan kemuncak ini ini merupakan peristiwa penting bagi 'turn around' Pakatan Rakyat, 'turn around' untuk mengembalikan momentum politik bagi melakukan perubahan dalam pilihanraya umum akan datang.

Sementara itu, bagi presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, negeri-negeri Pakatan Rakyat perlu muhasabah atau memeriksa kelemahan dan kekuatan diri bagi membetulkan kesilapan dan menambah keyakinan rakyat negeri lain terhadap kepimpinan mereka.

Katanya, usaha meneruskan kesinambungan kejayaan mereka mentadbir negeri dengan baik ini penting agar menjadi kekuatan dalam menghadapi pilihanraya umum akan datang.

DASAR PERTANIAN CACA MARBA

Tindakan kerajaan untuk mengadakan kerjasama strategik untuk mewujudkan tapak pengeluaran makanan di luar negara membuktikan dasar pertanian negara yang caca merba dan tidak mempunyai perancangan strategik. Menurut Dato’ Seri Najib Tun Razak ia sebagai satu usaha untuk membendung kemungkinan berlakunya krisis makanan yang berpunca daripada kenaikan harga yang melampau dan kekurangan bekalan

Parti Islam Se-Malaysia PAS konsisten daripada dahulu sampai sekarang meminta kerajaan menjadikan negara ini jangan mengenepikan sektor pertanian. PAS mengingatkan kepada kerajaan bahawa sektor pertanian bukan sahaja untuk mengurangkan kadar import yang menyebabkan wang negara mengalir keluar. Lebih daripada itu sektor pertanian mesti dianggap sebagai sektor keselamatan dalam pemakanan. Sekiranya berlaku sesuatu di dalam negara insyaAllah rakyat selamat kerana bekalan makan mencukupi. Tetapi dalam keadaan sekarang siapa boleh memberi jaminan jika berlaku sesuatu.

Cadangan Perdana Menteri untuk menanam makanan di luar negara, seolah-olah negara kita gurun sahara yang hanya boleh tumbuh pokok kaktus sahaja. Sedangkan bumi Malaysia adalah bumi yang subur dan tidak perlu merempat ke negeri lain untuk mengemis tanah. Satu ketika dahulu di Kedah di bawah pimpinan Tan Seri Sanusi Junid menanam padi atas bumbung, seolah-olah negeri Kedah berada di atas planet lain.

Keresahan Dato’ Seri Najib akan berlaku krisis makanan di negara ini menunjukkan pemimpin negara celaru dan bertindak tanpa merujuk kepada pakar ekonomi ketika melaksanakan dasar pertanian negara. Rakyat Malaysia tentu masih ingat kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bahawa negara lebih ekonomik mengimport makanan daripada menanam sendiri. Analogi yang beliau buat, seekar tanah pertanian hanya boleh memberi pekerjaan kepada lima orang, tetapi jika mendirikan kilang, akan memberi peluang pekerjaan kepada 500 orang.

Menurut Kementerian Pertanian nilai import makanan dalam lima tahun telah meningkat daripada tahun 2005 sebanyak RM 17.7 bilion kepada RM26.7 bilion iaitu peningkatan purata tahunan 10.2%. Berapa banyak wang negara mengalir keluar negara. Alangkah baiknya jika kita mempunyai pemimpin yang mempunyai wawasan yang jauh seperti pemimpin PAS, wang negara pun selamat dan keselamatan negara juga akan selamat.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

29 November 2010

TUAN MELAYU ADALAH UMNO?

Tuan Melayu adalah Umno? Betul ke? Sebab itulah Umno begitu kuat mengungkit isu ketuanan Melayu kerana mereka perasan merekalah Tuan Orang Melayu.

Mengapa Umno mahu pertahankan slogan ketuanan Melayu? Sebabnya ia memberi kelebihan kepada Umno.

Namun begitu Naib Presiden PAS, Dato Mahfuz Omar berkata Tidak ada guna jika 'ketuanan Melayu' hanya diguna untuk mempertahankan pencuri dan perompak sebagai pemimpin negara.

Sebaliknya beliau menegaskan, Melayu hanya akan terus menjadi tuan jika pemimpinnya bermaruah dan maruah orang Melayu adalah dengan Islam.

"Melayu akan terus jadi tuan kalau Melayu itu bermaruah, dan maruah orang Melayu adalah Islam.

"Tidak ada guna kita pertahan ketuanan Melayu, kalau pencuri jadi tuan," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas isu 'ketuanan Melayu' yang cuba ditanam oleh Umno dalam pemikiran orang Melayu.

Jelasnya, Umno bertindak demikian kerana hanya mahu mengekalkan kuasa mereka, dan mahu memugar kembali kepercayaan orang Melayu kepada parti itu yang sudah luntur.

Sedangkan katanya, yang menjadikan Melayu lemah adalah sikap pemimpin Umno sendiri yang merosakkan kepercayaan itu.

Kepercayaan itu bukan sahaja pudar di kalangan Melayu, malah turut terkesan kepada bukan Melayu.

Menyedari hakikat itu, PAS katanya membawa pendekatan dakwah agar orang Melayu bermaruah dengan Islam.

Hasilnya, PAS diterima sebagai tuan, bukan sahaja oleh Melayu malah bukan Melayu juga.

"Orang bukan Islam boleh terima pemimpin Melayu di kalangan PAS untuk jadi pemimpin dia.

"Orang bukan Islam boleh terima Tok Guru Nik Aziz jadi pemimpin dia di Kelantan, Datuk Seri Ustaz Azizan di Kedah, Datuk Seri Nizar di Perak dahulu," katanya.

Ceramah Us Kamal Shaari malam esok

PAS Kawasan Bukit Katil akan meneruskan siri ceramah umumnya malam esok di Pajabat PAS Bukit Baru yang diceroboh oleh Umno tidak lama dulu. Ceramah ini adalah pertama kali di adakan di markaz PAS Bukit Baru selepas diceroboh oleh Umno tidak lama dulu.

Umno yang dengan muka tidak tahu malu menceroboh Markaz tersebut dengan menurunkan banner dan papantanda PAS sedangkan PAS masih lagi penyewa yang sah dan surat perjanjian Sewaan masih valid sehingga sekarang.

Dengan secara samseng Umno memecah 'mangga' kunci dan menggantikannya dengan mangga baru sedangkan tuan rumah bangunan itu tidak pernah mengeluarkan notis menamatkan kontrak sewaan itu. PAS membuat laporan Polis dan kembali menguasai markaz itu dengan persetujuan tuan rumah.

inilah sikap Umno dan pemimpinnya yang bertindak bagaikan penyangak dan perompak hak orang lain.

insya Allah ceramah malam esok akan mendedahkan semua kejahatan dan kebiadapan Umno Bukit Katil dan Bukit Baru.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter