28 June 2008

DEMO DI DATARAN PAHLAWAN DAPAT SAMBUTAN HEBAT

Demonstrasi di depan pintu masuk Mega Mall Dataran Pahlawan petang tadi mendapat sambutan hangat apabila disertai kira-kira 500 orang.

Polis yang tiba dari awal berkumpul dikawasan demo sejak jam 2.00 petang lagi. Seperti demo-demo sebelum ini pihak Polis tidak membenarkan penganjur menggunakan 'hailer' ketika memberikan ucapan.

Peserta demo meneriakkan reformasi, turun minyak, turun Pak Lah dan bertakbir meriuhkan suasana di hadapan Mega Mall tersebut. Ianya telah menarik ramai diantara pengunjung Mega Mall dan Mahkota Parade untuk bersama-sama menyertai demo tersebut.

Ramai pemerhati menyifatkan demo hari ini berjaya kerana ianya mendapat sambutan yang baik dari para pengunjung kawasan tersebut serta juga pemandu-pemandu kenderaan yang lalu lalang di kawasan tersebut.

Antara pemimpin Pakatan Rakyat yang menyampaikan ucapan pada demo tersebut ialah Ketua Angkatan Muda Keadilan Melaka, Tan Seng Toh, Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Negeri Melaka, Yusof Abdullah dan Ahli Jawatankuasa Angkatan Muda Keadilan Pusat, Ginnie Lim dan Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka.

Demo turut disertai oleh Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri, Harun Mohamed, Timbalan Ketua Dewan Muslimat Negeri Melaka, Hajah Sofiah Ahmad, pimpinan PKR dan PAS Bahagian dan Kawasan.

Demo anjuran Pakatan Rakyat dan PROTES tersebut merupakan siri kelima demo yang dianjurkan oleh rakyat Melaka selepas di adakan di Pekan Masjid Tanah, Pekan Jasin, Melaka Sentral, Air Terjun Bukit Sebukor Bukit Baru.

CAJ PARKING DAN PEMUNGGAHAN BARANG DI PASAR BORONG NAIK. PENIAGA BANTAH

Pagi ini saya bersama tiga orang YB dari DAP iaitu Ahli Parlimen Kota Melaka, YB Sim Tong Him; YB Goh Leong San, ADUN Kesidang; YB Khoo Poay Tiong, ADUN Ayer Keroh melawat Pasar Borong Melaka, di Batu Berendam.

Saya meninjau permasalahan peniaga-peniaga Pasar Borong dan pengunjung-pengunjung Pasar Borong yang tidak lama lagi akan dikenakan kadar caj parking yang baru. Mengikut kadar lama caj parking adalah RM1.00 untuk kereta dan RM3.00 untuk lori. Manakala untuk pemunggahan sebuah lori dikenakan RM3.00 sekali masuk.

Kadar baru pula ialah RM3.oo untuk parking dan setiap jam berikutnya akan dikenakan RM5.00 sejam. Ini bermakna jika sesebuah kereta diletakkan 3 jam di kawasan tersebut maka, tuan kereta tersebut membayar RM15.00 sejam.

Kawasan Parking Pasar Borong ini diuruskan oleh Syarikat Abimilin Harta Sdn Bhd.

Dari tinjauan saya, didapati semua peniaga dan pengunjung Pasar Borong ini membantah kadar baru Parking ini yang disifatkan membebankan mereka. Malah kadar caj adalah melampau. Ia adalah kadar caj tertinggi di Malaysia.

YB Sim dalam kenyataan akhbarnya kepada media menyifatkan kadar caj cukup membebankan peniaga dan pengunjung. Beliau mengharapkan syarikat yang mengendalikan parking supaya membatalkan hasrat untuk mengenakan kadar caj yang baru ini.

Saya menyifatkan kadar caj tidak masuk akal. Kadar ini mungkin sama dengan dengan kadar caj parking di Bandaraya-bandaraya besar di dunia.

Ianya amat tidak logik dan membebankan peniaga dan pengunjung. Dalam keadaan harga minyak dan harga barang yang semakin tinggi, peniaga dan pengunjung Pasar Borong terpaksa pula membayar kadar caj parking yang tinggi pula.

Saya bimbang nanti tidak ramai yang datang ke Pasar Borong disebabkan terpaksa membayar parking yang tinggi. Jika keadaan ini berlaku sudah tentu perniagaan para peniaga akan terjejas. Bayangkan orang ramai terpaksa membayar parking yang tinggi dan juga harga ikan dan sayur-sayuran juga tinggi.

Jadi sudah tentu peniaga akan rugi, pengunjung terpaksa berbelanja lebih dan semua orang terkena bahananya.

Oleh itu saya menggesa syarikat Abimilin Harta Sdn Bhd membatalkan hasrat untuk menguatkuasakan kadar baru ini. Saya mengharapkan kerajaan negeri dan MBMB memastikan kadar caj baru ini tidak dikenakan oleh Abimilin Harta Sdn Bhd.

27 June 2008

PESAWAT BARU AKAN DIGUNAKAN UNTUK BUNUH MANUSIA?


Ini adalah gambar pesawat baru buatan Airbus iaitu A400M yang digunakan untuk ketenteraan. Yang pasti pesawat ini akan digunakan untuk membunuh manusia. Memang manusia ini rakus, suka membunuh orang awam yang tidak berdosa seperti di Iraq,Afghanistan dan Palestin. Untuk makluman sebahagian dari komponen pesawat di buat di Melaka. Apakah kita dapat saham sama???

UMNO PERLIS BERGOLAK

Umno Perlis sudah pasti bergolak kerana akan berlaku pertembungan di antara 'orang' Tok Dan dan Tok Isa pada pemilihan Cawangan dan Bahagian yang akan bermula Julai ini. Pertembungan mungkin tidak dapat dibendung lagi kerana masing-masing ingin mencari pengaruh akar umbi bagi meneruskan kesinambungan kuasa masing-masing.

Tok Dan sudah pasti ingin menzahirkan bahawa beliau masih mempunyai sokongan akar umbi, apatah lagi Tok Isa bukanlah 'orang' Pak Lah. Beliau dipilih oleh Sultan.

Maka pertembungan ini sudah tentu menarik dengan masing-masing akan menggunakan apa sahaja senjata yang ampuh untuk 'mematikan' lawan masing-masing. Riak-riak pertembungan ini tidak dapat disembunyikan lagi.

Dalam bahagian Arau sendiri iaitu Bahagian Umno yang diketuai oleh Ton Dan dan adiknya Tok We sebagai Ketua dan Timbalannya, besar kemungkinan akan berlaku pertandingan di peringkat tertinggi tersebut.

Tok Dan, yang juga ketua perhubungan Umno Perlis, dijangka akan ditentang oleh bekas naib ketua bahagian itu Amir Hassan - sekarang setiausaha politik menteri besar Datuk Dr Md Isa Sabu.

Tok We, ahli parlimen Arau, pula mungkin dicabar oleh bekas pemimpin Pemuda bahagian Zainuddin Yom dan seorang lagi calon kumpulan pro-menteri besar, Khalib Ahmad.Zainuddin kini ahli jawatankuasa bahagian, sementara Khalib pula setiausaha khas menteri besar.

Jawatan naib ketua bahagian bakal menyaksikan pertandingan antara penyandangnya Sulaiman Shafie, bekas speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), dengan bekas ketua Pemuda bahagian Ammar Hassan, dikatakan pernah dicantas oleh Tok Dan.

Ketua Pemuda bahagian Rozabil Abdul Rahman, bekas setiausaha Tok Dan, akan ditentang oleh Abu Bakar Hamzah, bagi pihak kumpulan pro-menteri besar.

Menurut sumber itu lagi, Rozabil tidak diminati oleh perwakilan Pemuda Perlis kerana beliau "bukan orang tempatan".

Bagi jawatan ketua wanita bahagian pula, Mastika Junaidah Hussain (yang sepatutnya bersara) akan mempertahankan jawatan tersebut.Beliau akan ditentang oleh pencabarnya penggal lalu, Sabani Ahmad.

Bagi jawatan ketua Puteri, penyandangnya Rozieana Ahmad tidak akan mempertahankan jawatan tersebut kerana telah melepasi had umur pergerakan itu iaitu 35 tahun. Akibat kekosongan itu, Wan Noor Dizamdila Wan Mustapa telah menawar diri untuk jawatan tersebut.

Sumber itu menjelaskan, ahli-ahli bahagian tersebut terkilan dengan insiden pijak bendera Umno dan merobohkan bilik gerakan di semua lima kawasan DUN di saat-saat Tok Dan diura-urakan tidak tersenarai sebagai calon BN pada Februari lalu.

Sementara itu, mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semalam telah memutuskan untuk menunda pemilihan cawangan-cawangan di bahagian Arau - yang dijadualkan Julai dan Ogos depan - sehingga selepas pilihanraya kecil Sanglang, Perlis.

Pilihanraya kecil DUN itu, dalam bahagian Arau, akan diadakan susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kangar pada 18 Jun yang mengosongkan kerusi itu selepas menerima bantahan dalam petisyen pilihanraya calon PAS, Ustaz Haji Hashim Jasin, Pesuruhjaya PAS Negeri Perlis.

Dalam pilihanraya umum Mac lalu, kerusi itu dimenangi oleh calon Umno, Abdullah Hassan dengan majoriti kecil, 45 undi.

Sumber berita dan gambar : Malaysiakini

KAJI SEMULA PARAS GARIS KEMISKINAN

Kerajaan mesti mengkaji berapakah nilai Paras Garis Kemiskinan (PGK) sebenar selepas kenaikan harga minyak dan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan sejak akhir-akhir ini. Perkara ini mat penting kepada kerajaan dan rakyat bagi mendapat gambaran sebenar berapa jumlah fakir miskin yang terdapat di dalam negara kita.
Kerajaan diharap tidak menyembunyikan fakta sebenar kerana dikhuatiri nanti rakyat yang hidup di bawah paras garis kemiskinan terus menderita tanpa pembelaan.
Apa yang penting dengan memperolehi jumlah orang miskin yang sebenar ini, kerajaan akan lebih serius melaksanakan dasar-dasar dan program yang dapat membantu mereka.Dalam jawapan semasa sidang parlimen semalam, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Amirsham Abdul Aziz menjelaskan bahawa jika PGK adalah RM1,500 maka jumlah orang miskin di setiap negeri secara puratanya mencecah 24.3%.
Ini adalah anggaran sahaja, di mana adalah dijangkakan jumlah yang sebenar adalah melebihi 25 %. Angka ini sangat tinggi dan ia menggambarkan bahawa kerajaan BN gagal mentadbir negara dengan baik sehingga jumlah orang miskin melebihi 25 %.
Kita bimbang jika langkah-langkah drastik dan sistematik tidak ambil negara kita akan berhadapan dengan masalah sosial dan jenayah yang amat teruk kerana masalah kemiskinan ini.Dalam konteks negeri Melaka umpamanya jumlah keluarga yang diumumkan oleh Ketua Menteri sebelum ini adalah 785 keluarga.
Dengan keadaan semasa yang semakin mendesak ini sudah tentu jumlah ini bertambah dengan berlipatkaliganda.Adalah dijangkakan jumlah keluarga miskin di negeri Melaka ini melebihi 25 % jika PGK adalah RM1,500. Angka ini adalah sangat besar jika kita bandingkan dengan jumlah penduduk Melaka yang jumlahnya lebih kurang 1 juta orang.
Kerajaan Negeri Melaka mesti mengeluarkan statistik terbaru tentang jumlah sebenar keluarga miskin dan diharapkan fakta sebenar ini tidak disembunyikan. Program dan rancangan bersepadu dan menyeluruh mesti dijalankan dengan segera bagi memastikan golongan yang miskin tidak terus hidup dalam kedhaifan dan kesengsaraan.
Kita bimbang jika masalah kemiskinan akibat inflasi ini tidak ditangani dengan berkesan, gejala-gejala negatif seperti masalah sosial dan jenayah akan meningkat menyebabkan rakyat hidup dalam keadaan tidak aman dan celaru.
PAS Melaka mendesak kerajaan negeri Melaka agar berbincang dan mengusulkan kepada kerajaan pusat supaya menurunkan harga minyak dan mengawal harga barangan harian sebagai satu usaha untuk mencegah inflasi. Jika ini dapat dilakukan sudah pasti negara kita akan lebih aman dan sejahtera dengan penduduk miskin akan semakin berkurangan.

BILA MANTAN SEMAKIN MELUAT KEPADA PENYANDANG .........

Acap kali bekas penyandang sesuatu jawatan (mantan) mengkritik penggantinya. Macam-macam yang diperkatakan oleh mantan kepada penyandang. Keadaan inilah juga yang sedang melanda negara kita apabila mantan semakin sedar kesilapan yang dilakukannya memilih penyandang jawatannya yang beliau pilih sendiri.
Mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, sekali lagi mengulangi gesaannya kepada anggota Umno supaya bersatu dan 'menyingkir pemimpin yang telah bawa kecelakaan kepada parti dan negara'.

Gesaan itu seolah-olah ditujukan kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, sambil merujuk kepada prestasi Umno yang mengecewakan dalam pilihan raya Mac lalu.

'Negara Malaysia tidak lagi dianggap sebagai negara contoh oleh negara-negara membangun lain. Wilayah milik negara telah terlepas ke tangan negara kecil di selatan... Ekonomi negara kucar-kacir sehingga pelabur Malaysia pun tidak ingin melabur di Malaysia,' kata beliau.

Ini sedang cawangan-cawangan Umno di seluruh Malaysia bersiap sedia untuk mengadakan pemilihan pemimpinnya tidak lama lagi.

'Umno hari ini tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan tanah air.
'Ia berjuang untuk pengekalan kuasa dan kesejahteraan Presidennya. Perpaduan yang dituntut hanya untuk menyokong Presiden,' kata Dr Mahathir.

'Ini baik jika Presiden dapat membawa parti dan negara ke arah kejayaan dan kebaikan. Tetapi apa yang dilihat ialah keburukan dan kehinaan bagi parti dan negara.

'Dibawah kepimpinan Presiden ini Umno dan Barisan Nasional (BN) telah kalah teruk dalam Pilihan Raya Umum 2008,' tambahnya.

Dr Mahathir berkata demikian dalam ulasan terbarunya dalam bahasa Melayu, yang diisarkan di blognya, www.chedet.com, semalam dengan tajuk 'Perpaduan'.

Menurutnya, perpaduan dalam Umno 'sudah berkecai', parti-parti komponennya juga kalah di Semenanjung Malaysia dan Umno tidak lagi dianggap relevan di kalangan generasi muda di negara itu.


'Negara Malaysia tidak lagi dianggap sebagai negara contoh oleh negara-negara membangun lain. Wilayah milik negara telah terlepas ke tangan negara kecil di selatan... Ekonomi negara kucar-kacir sehingga pelabur Malaysia pun tidak ingin melabur di Malaysia,' kata beliau.


'Jika kita harus ada perpaduan, ianya hendaklah dengan tujuan memulih semula maruah dan kejayaan bangsa dan negara. Tidak ada sebab yang kepimpinan yang ada sekarang harus diperkuatkan dengan perpaduan di belakangnya,' tegasnya.


KLpos.com

CERAMAH USTAZ RIDHWAN MENARIK

Malam tadi saya berceramah dengan Ahli Jawatan Kuasa Dewan Pemuda PAS Pusat yang juga Pengerusi FORKAD, Ustaz Ridhwan Mohd Nor di Dataran Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil.

Hebat ceramah Ustaz Ridhwan malam tadi yang menceritakan jerih payah sahabat-sahabat di Selangor menghadapi Umno/BN sebelum BN menang. Berapa masjid yang dikunci, di'seal' dan ditutup oleh JAIS (Jabatan Agama Islam Selangor) Berapa ramai Ustaz-ustaz yang ditangkap atas 'kesalahan' memberikan ceramah tanpa tauliah?. Semua ini sahabat-sahabat di Selangor dah lalui, tetapi mereka tetap istiqamah sehinggalah Allah S.W.T memberikan kemenangan kepada Islam.

Beliau juga memaklumkan bahawa sekarang ini surau dan masjid di Selangor penuh dengan program-program seperti kuliah, tazkirah, forum dan sebagainya. Kehadiran masyarat setempat amat membanggakan sehingga ribuan manusia datang ke masjid dan surau. Jadi tidak hairan katanya, kalau PAS dapat menawan semua kerusi di pedalaman Selangor yang kini dikuasai pembangkang (BN).

SAMSENG KAMPUNG DUSUN


Lihat gambar di bawah ini. Dua orang samseng Kampung Dusun sedang bertegang urat. Gambar diatas diambil semasa ‘ penghulu parlimen’ Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz serius menegur Timbalan Pengerusi Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBCC) Datuk Bung Mokthar Raden ( BN-Kinabatangan) petang Selasa tidak lama selepas para ahli jawatankuasa kelab itu bertindak sendiri membuka halangan yang dipasang untuk menghadkan kawasan liputan media di Parlimen. Dua-dua tak boleh pakai ......satu kaki ampu satu lagi samseng parlimen.....
Sumber : Agendadaily

26 June 2008

CERAMAH USTAZ RIDHWAN MOHD NOR DI BUKIT KATIL MALAM INI

Seluruh rakyat negeri Melaka terutama yang berada di sekitar Bukit Katil di jemput untuk menghadiri ceramah umum anjuran Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil (DPPBK) malam ini bermula jam 9.00 malam di Dataran Pejabat PAS Bukit Katil.

Ceramah tersebut akan disampaikan oleh AJK Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Ridhwan Mohd Nor dan Adly Zahari.

Muslimin dan muslimat dijemput hadir bersama-sama dengan jiran-jiran, saudara dan ahli keluarga serta kawan-kawan

'BAI' BOLEH PAKAI SERBAN ORANG ISLAM TAK BOLEH?

KB: Polis Trafik Kelantan akan menghentikan pengeluaran saman terhadap penunggang motosikal beragama Islam yang memakai serban sehingga mendapat arahan lanjut daripada Bukit Aman dan Jabatan Peguam Negara.
Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, bahagian perundangan Bukit Aman kini sedang mengkaji untuk membuat penetapan mengenai bentuk serban yang boleh dipakai tanpa penunggang motosikal perlu memakai topi keledar.
Menurut beliau, pengecualian pada masa ini bagaimanapun hanya tertakluk kepada pemakai serban saja dan tidak membabit mereka yang memakai pelbagai hiasan yang menutup kepala lain termasuk semutar atau kopiah.
"Jika sesiapa didapati tidak memakai topi keledar atau serban ketika menunggang motosikal mereka akan tetap dikenakan saman," kata beliau.
Semalam akhbar melaporkan seorang pelajar sebuah sekolah pondok, Ahmad Nasir Darus, 27, didakwa di Mahkamah Majistret di sini kelmarin selepas disaman kerana tidak memakai topi keledar, tetapi memakai serban.
Peguam tertuduh, Ahmad Rizal Effande Zainal telah mengemukakan kepada mahkamah dokumen yang terkandung dalam Pemberitahuan Pengecualian 1975 kepada penunggang motosikal yang mengecualikan mereka memakai topi keledar iaitu mereka yang bergelar haji, hajah, lebai dan yang beragama Sikh.

klpos.com

BN PULAU SIDANG DUN PERAK ......SABAR LA IKUTLAH PERATURAN DEWAN


Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Perak dari BN memulaukan Sidang DUN hari ini. Kesemua 28 Ahli Dewan Undangan Negeri Perak Barisan Nasional (BN) mengambil tindakan memulau sidang Dewan Negeri Perak kerana keputusan Speaker Dewan yang tidak membenarkan ADUN Kubu Gajah Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar berucap.

Raja Ahmad Zainuddin ketika dihubungi memberitahu Agendadaily, menurut Setiausaha Dewan, berdasarkan giliran, beliau sepatutnya berucap. "Tapi saya tidak dibenarkan kerana kerajaan negeri bimbang untuk berhadapan dengan isu-isu yang akan saya bangkitkan," katanya.

Takkan YB semua marah kot. Speaker ada hak menggunakan budi bicaranya samada membenarkan atau sebaliknya seseorang ADUN berucap. Mesti ada sebabnya yang konkrit mengapa YB Kubu Gajah (bekas Ahli Parlimen pencen yang satu ketika 'bukan main hebat' di Parlimen) tidak dibenarkan berucap. Kesihan anak Raja ini berangan-angan sekurang-kurangnya nak jadi Exco selepas PRU 12 tiba-tiba terpaksa jadi wakil rakyat biasa lepas tu jangan pembangkang pulak .............dulu di Parlimen begitu garang berhadapan dengan pembangkang kini sendiri pembangkang...

Dengar cerita Menteri Besar Perak yang pencen Tajol Rosli pun tunjuk taring dalam sidang DUN tersebut ........Tajol membangkitkan isu Menteri Besar Perak ada membuat kenyataan Tajol Rosli tidak bersalam dengannya, sedangkan isu sebenarnya Menteri Besar Perak menjelaskan Tajol Rosli tidak pun melakukan serahan tugas secara rasmi seperti yang dilakukan oleh bekas Menteri Besar Selangor, Kedah dan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang.

Satu lagi isu yang dibangkitkannya ialah isu Pengarah Jabatan Agama Islam yang kini telahpun dilupai oleh orang ramai, tetapi bekas Menteri Besar itu 'menghidupkannya kembali' dan menggunakan dewan untuk 'menyerang' DAP dan Menteri Besar Perak.


Selain itu isu kafir telah dihidupkan semula oleh Tajol Rosli, kononnya pemimpin PAS telah mengkafirkan pemimpin Umno kerana berkawan dengan MCA dan MIC, tetapi sekarang PAS dan DAP sudah berkawan baik.

Isu yang ditengahkan bekas Menteri Beasar itu sudak tidak relevan lagi dan dianggap sudah lapok.

Dalam sidang dewan tersebut beliau cuba menjadi 'jaguh' untuk mempertahan dan membela akhbnar Utusan Melayu, dalam masa sama menuduh Kerajaan Pakatan Rakyat tidak mengamalkan kebebasan media apabila bertindak memboikut akhbar tersebut.

Beliau menyerang DAP kononnya peranan DAP yang telah membawa kepada Kerajaan Pakatan memboikat Utusan dan tindakan memboikat akhbar Utusan katanya bertujuan untuk menutup akhbar milik Melayu. , Sabar YB ... sabar..sekarang YB jadi Ketua Pembangkang bukan MB....'title' pun dah tukar dari YAB kepada YB takkan YB tak perasan kot .........SABAR YB SABAR.

DEMO DI DATARAN PAHLAWAN DEPAN MAHKOTA PARADE

Ramai yang bertanya tentang tempat sebenar Demo pada hari Sabtu ini. Ada yang menyatakan Dataran Pahlawan adalah di Ayer Keroh.

SEBENARNYA DATARAN PAHLAWAN ADALAH DI DEPAN MAHKOTA PARADE, BANDAR HILIR. JANGAN RAGU-RAGU LAGI.

AJAK KAWAN RAMAI RAMAI SABTU, 28 JUN, 3.00 PTG, PINTU MASUK DATARAN PAHLAWAN.

YB UMNO BERCAKAP TIDAK BERASASKAN REALITI

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Linggi, Ismail Othman dalam kenyataannya semalam menasihatkan para nelayan di Kuala Sungai Baru, agar tidak membuat andaian yang tidak jelas berhubung isu alam sekitar ekoran kerja-kerja mengorek bijih timah di kawasan perairan Selat Melaka berhampiran daerah tersebut.

Katanya, nelayan hanya boleh membuat andaian dan pelbagai gambaran mengenainya memandangkan ia tidak disokong oleh mana-mana kajian alam sekitar mengenainya.

Memang pandai ADUN ini bercakap dan memberikan pendapat macam Professor universiti terkenal atau umpama seorang Environmetalist terkenal.

Malangnya ADUN ini tidak peka kepada realiti sebenar yang berlaku kepada nelayan di kawasan tersebut. Saya ingin menarik perhatian YB tersebut supaya merujuk kepada keluhan dan aduan yang dibuat oleh para nelayan terbabit yang disiarkan oleh media arus perdana Mei lalu.

Dalam kenyataannya kepada media tersebut Pengerusi Persatuan Nelayan Kawasan Melaka Barat, Ab. Samad Ab. Malek berkata, rata-rata nelayan kawasan itu memperoleh pendapatan agak lumayan sebelum operasi mengorek bijih timah mula beroperasi di kawasan berkenaan kira-kira empat bulan lalu.

Katanya, sepanjang tempoh tersebut, nelayan di situ meliputi nelayan Kuala Linggi, Kuala Sungai Baru, Telok Gong, Kampung Baru, Tanjung Dahan, Kampung Tengah dan Ramuan China mendakwa hasil tangkapan berkurangan, sekali gus menjejaskan pendapatan mereka sehingga 30 peratus.

''Saya sendiri setelah hampir lapan tahun bergelumang dengan laut hanya berpuas hati dengan pendapatan hari ini yang saya peroleh sekitar RM1,500 sebulan kerana hasil tangkapan semakin berkurangan.

''Bayaran pampasan yang diberikan oleh syarikat bijih timah terbabit terlalu sedikit iaitu RM1,800 setahun, sedangkan permintaan nelayan RM1,800 selama sebulan, ini bermakna bayaran pampasan mereka kepada kami kira-kira hanya RM4.50 sehari," katanya kepada media tersebut yang disiarkan pada 19 Mei lalu.
Persoalannya sekarang apakah YB Ismail ingin menafikan fakta yang dinyatakan oleh nelayan di atas. Fakta tersebut bukannya ANDAIAN, tetapi merupakan pendapatan yang mereka perolehi sekarang, jauh berbeza dengan apa yang mereka perolehi sebelum projek ini dijalankan.

Kita harap YB BN ini dapat mengkaji dan seterusnya mengambil tindakan sewajarnya demi untuk kesejahteraan nelayan di kawasan tersebut yang kian sengsara kerana kurangnya pendapatan harian mereka. Apatah lagi sekarang ini harga minyak dan barangan harian sudah naik dengan mendadak.

BEBERAPA PENAMBAHAN FAKTA KEGAGALAN ALI RUSTAM SELEPAS 100 HARI MEMERINTAH ....CATATAN BROTHER DAMIAN YEO

Terima kasih kepada Damian kerana menambah beberapa fakta lagi tentang pemerintahan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam setelah 100 hari berakhirnya PRU 12. Memang banyak mungkin tidak cukup untuk kita tuliskan di sini ....
Di bawah ini dinyatakan fakta-fakta tersebut seperti tercatat di dalam blognya http://damianslyeo.blogspot.com/ :-

a) Bayaran atau kelewatan pembayatan kepada kerja-kerja kontrak di bawah kroni-kroni Ketua Menteri menyebabkan ramai-ramai subkontraktor yang susah dan merana tidak dapat 'payment'.

b) Banjir yang melanda kawasan bandaraya dan Masjid Tanah dan kegagalan membuat persediaan menghadapi banjir hanya kerana ingin mengindahkan Sungai Melaka
c) Banyak Menara Telco di bina di kawasan perumahan

d) Penguatkuasaan melampau oleh MBMB ke atas peniaga-peniaga kecil dan pengusaha di Taman Melaka Raya tanpa notis

e) Gagal memulihara dan mengekalkan tempat-tempat bersejarah atau 'buzzer zone'.
f) Gagal mewakili orang Melaka untuk mendapatkan kelulusan UNESCO untuk Bukit Cina

g) Menjadikan Melaka sebuah mini DISNEYLAND yang menyebabkan berlakunya kesesakan jalan dan pembaziran wang rakyat

h) 6 kali berlakunya 'blackout' dalam Dun Duyong ever sejak PRU 12

i) Membangun 3 projek bandar mega yang melibatkan 3 daerah ...(Membelanjakan duit rakyat dengan banyak

j) Meneruskan projek-projek yang tidak perlu dan tidak sepatutnya yang akhirnya menjadi Gajah Putih

k) dan banyak lagi ...........

PEMIMPIN UMNO MEMANG TIDAK ADA MARUAH DAN HARGA DIRI

Kebanyakan pemimpin Umno memang tidak ada maruah dan harga diri. Rata-rata pemimpin Umno yang disabitkan dengan kesalahan rasuah politik (politik wang) yang digantung atau diberi amaran oleh parti itu masih terus memegang jawatan seperti Ahli Parlimen, ADUN dan jawatan di dalam parti.


Ini semua disebabkan Umno merupakan sebuah parti yang tidak bermaruah dan didokong oleh pemimpin yang tidak bermaruah. Tidak hairan ada di antara mereka yang dibicarakan di mahkamah dan disabitkan dengan kesalahan terus mendapat kepercayaan pemimpin tertinggi. Lihat sahaja bagaimana Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Zaid Ibrahim dilantik menjadi menteri menjaga undang-undang sedangkan sebelum ini beliau digantung keahlian di dalam Umno kerana terlibat dengan rasuah politik.

Malangnya pemimpin yang dikatakan ingin membenteras rasuah iaitu Pak Lah terus memberikan kepercayaan kepada Zaid sebaik sahaja pergantungannya tamat. Jelas sekali Pak Lah tidak serius untuk membenteras rasuah.

Semalam seorang lagi pemimpin Umno yang digantung keahlian selama 6 tahun iaitu bekas Naib Presidennya, Isa Samad (gambar) tanpa segan silu mengumumkan untuk bertanding pada pemilihan Umno Disember ini. Kita tidak hairan jika Isa menang pada pemilihan nanti kerana orang yang dipilih dan perwakilan yang memilih memang sudah hilang pertimbangan untuk yang mana baik dan yang mana buruk. Isa yang disabitkan kesalahan kerana merasuah perwakilan pada pemilihan Umno sebelum ini digantung selama 3 tahun sejak 2005, setelah rayuannya diterima. Beliau dikenakan pergantungan selama 6 tahun mengikut hukuman asal.

Satu lagi contoh ialah bekas Ketua Menteri Melaka, Rahim Thamby Chik (gambar), 'pelakon Hindustan' yang semua orang tahu skandalnya sehingga beliau meletakkan jawatan sebagai Ketua Pergerakan Pemuda Umno. Namun selepas itu beliau bertanding jawatan Ahli Majlis Tertinggi Umno dan menang.

Dari senario diatas jelas membuktikan bahawa Umno sekarang ini penuh dengan pemimpin yang tidak bermaruah. Bak kata pepatah yang lebih kurang berbunyi "kalau Ikan busuk dikepala, maka rosaklah ikan tersebut keseluruhannya".

25 June 2008

AKAUN BERSUMPAH RAJA PETRA UNTUK 'INTAN PAYUNG' NAJIB

Raja Petra telah mengeluarkan satu Akuan Bersumpah yang sangat serius kerana melibatkan Rosmah , isteri Timbalan Perdana Menteri Najib membunuh Altantuya! Rosmah? Mengapa Rosmah? Saya tak percaya Rosmah begitu berani sekali, kalau dilihat dari perwatakannya, bakar bunga api atau pun mercun pun dia tentu dah tergedik-gedik; ini kan pula nak letupkan tubuh mongel Altantuya dengan C-4?

Tengoklah sendiri Penyataan Bersumpah Raja Petra dibawah ini :

Apa kata Najib? Kita nak tahu sejauh mana kegagahannya mempertahankan isteri kesayangnya itu. Hishamuddin , sepupu Najib dah sediakah dengan keris terhunus? kita akan menyaksikan aksi silat anak Raja Bugis.Dan bagaimana pula tindakan PM Abdullah Badawi satelah menerima perkhabaran ini? Ah ! Lebih baik kau cau dulu! Susah jadi PM ; kau nak pertahankan Najib mana ni? Apa yang pastinya , gempar lagi satu dunia!

ALI RUSTAM LAH YANG SEPATUTNYA BERBASIKAL ATAU JALAN KAKI KE PEJABAT

Ali Rustam di dalam blognya menasihatkan empat Ahli Parlimen Pakatan Rakyat berbasikal ke Parlimen tempohari komited menaiki basikal, jangan hanya sehari sahaja, katanya.

Dalam blognya Ali Rustam menulis "Saya ingin cadangkan kepada 4 Ahli Parlimen pembangkang yang naik basikal ke Parlimen naik basikal setiap hari selagi mereka jadi Ahli Parlimen bukan satu hari sahaja. Barulah berkorban dan rasa hidup berbasikal setiap hari kerana saya dimaklumkan inilah kali pertama mereka naik basikal kalau tidak berkereta sahaja."

Saya ingin mencadangkan kepada Ketua Menteri Melaka ini bahawa beliaulah yang sepatutnya menaiki basikal ke Pejabatnya di Seri Negeri kerana jarak dari rumah besarnya itu ke pejabatnya tidak sampai 1 km kalau lebih-lebih pun mungkin 1.5 km. Malah dengan jarak yang sedekat itu Ali Rustam sepatutnya berjalan kaki sahaja.

Malangnya sehingga kini tidak pernah Ali Rustam berjalan kaki atau menunggal basikal ke pejabatnya yang boleh dikategorikan jaraknya hanya 'sepelaung' sahaja.

Sudah berapa banyak duit rakyat dihabiskan untuk membayar minyak kereta Ali Rustam dari yang digunakan untuk 'memunggah'nya dari rumah ke pejabat dan dari pejabat ke rumahnya. Sudahlah kereta Ali Rustam road tax 'free', minyak 'free', drebar 'free' semua 'free'.

Rakyat bawahan yang berpenat lelah membayar minyak kereta Ali Rustam terpaksa mengikat perut dan berjimat untuk memastikan anak pinak mereka dapat makan dan bersekolah.

HARAKAH MESTI BINGKAS PIMPIN MEDIA PAKATAN RAKYAT

Kerajaan telah meluluskan permohonan akhbar rasmi PAS, Harakah untuk diterbitkan dua kali seminggu, seperti sebelumnya.

Lembaga pengarah Harakah mengemukakan permohonan tersebut sejurus selepas pilihanraya umum 8 Mac lalu.

Ketua pengarangnya Ahmad Lutfi Othman mengesahkan pihaknya telah menerima surat kelulusan tersebut daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) semalam. Dengan keputusan ini saya mengharapkan Harakah segera bingkas untuk memimpin media Pakatan Rakyat dalam era yang mencabar ini.

Saya tidak risau dari segi bahan-bahan yang akan dimuatkan dalam Harakah kerana sidang pengarang Harakah memang berkemampuan dan berpengalaman untuk menyediakan berita dan artikel bermutu. Tetapi apa yang dirisaukan ialah bagaimana untuk memastikan Harakah sampai ke setiap rumah rakyat Malaysia atau sekurang-kurangnya ke setiap kedai kopi di seluruh pelusuk kampung.

Dengan itu bahagian pemasaran Harakah mestilah memikirkan langkah-langkah drastik dan sistematik agar matlamat untuk menyebarluaskan pengedaran Harakah dapat dicapai.

Pengurusan Harakah mesti meletakkan target untuk dicapai dalam jangkamasa yang sesuai dan realistik. Kita tidak mahu pengedaran Harakah masih ditakuk lama. Ramai pembaca Harakah yang merungut kerana tidak tahu dimana untuk mendapatkan Harakah. Sebagai contoh di Melaka, tidak banyak kedai-kedai yang berani dan sanggup untuk menjual Harakah. Jadi strategi dan 'taktik' tertentu mesti diguna pakai bagi meyakinkan kedai-kedai ini agar mereka turut menjual Harakah.

Pengedar-pengedar mesti dilatih dan diajar tentang bagaimana untuk meningkatkan jualan dan pengedaran. Antara masalah yang dihadapi oleh pengedar ialah hutang yang tidak dibayar oleh pekedai dan juga hutang pengedar kepada Harakah. Dari maklumat yang saya perolehi ada pengedar yang berhutang ribuan malah puluhan ribu. Jadi oleh kerana hutang yang banyak maka pengedar tidak mahu lagi meletakkan Harakah di kedai-kedai tertentu yang akhirnya menyebabkan pembaca tidak dapat membeli Harakah.

Untuk itu, Harakah mesti memikirkan secara serius bagaimana untuk mengatasi masalah hutang ini yang akhirnya menyebabkan pengedaran Harakah ditempat-tempat terbantut.

Selain itu Harakah mesti memastikan ianya benar-benar menjadi akhbar parti-parti Pakatan Rakyat. Program, projek, aktiviti dan kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat mesti dimuatkan seluas-luasnya bagi memberikan maklumat tentang kehebatan kerajaan Pakatan Rakyat.

Untuk itu sudah sampai masanya Harakah memikirkan secara serius untuk menambahkan halamannya bagi memuatkan berita-berita dan artikel-artikel dalam Bahasa Inggeris, Mandarin dan Tamil. Kita khuatir masyarakat bukan Melayu tidak dapat maklumat yang betul tentang kerajaan Pakatan Rakyat andaikata kesemua berita dan artikel Harakah hanyalah dalam Bahasa Melayu.

Gambar ehsan Malaysiakini

SAH UMNO SEMAKIN CACA MARBA

Semalam saya memetik laporan Utusan Meloya bahawa (calon-calon yang terlibat dalam pemilihan UMNO ditegah menggunakan ejen, pelobi, pengurus kempen dan perayu undi bagi mengelakkan risiko digantung keahlian dan dipecat daripada parti.

Tataetika baru pemilihan UMNO yang diluluskan oleh Majlis Tertinggi (MT) baru-baru ini turut melarang calon-calon daripada menghadiri majlis perkahwinan, tahlil dan kesyukuran yang dikhuatiri digunakan untuk meraih undi.

Tataetika itu mengkehendaki ahli parti dan calon tidak terlibat dalam salah laku tersebut dan mematuhi ‘tempoh pemilihan’ yang meliputi jangka masa enam bulan sebelum dan enam bulan selepas pemilihan berlangsung.

Sepanjang tempoh pemilihan, ahli-ahli UMNO juga dilarang menerima atau membenarkan anggota keluarga, termasuk isteri, menerima sebarang bentuk hadiah seperti tambang percuma, kemudahan perjalanan, saham, konsesi, kontrak, gelaran dan anugerah.

“Kecuali majlis pertemuan yang dianjurkan oleh Ibu Pejabat UMNO Malaysia atau Jawatankuasa Penyelaras Pemilihan negeri di bawah seliaan Badan Perhubungan UMNO negeri, ahli-ahli parti dalam tempoh pemilihan dilarang menganjurkan sebarang pertemuan.
“Contohnya, ahli menghadiri dan menganjurkan kenduri atau majlis tahlil yang disertai pula oleh calon yang berucap untuk meraih undi,” menurut kandungan tataetika itu yang diperoleh Utusan Meloya hari ini.)
Ini laporan Utusan Meloya semalam.

Semalam Naib Presiden Umno Muhyiddin Yassin pula mengeluarkan kenyataan yang disiarkan oleh Utusan Meloya hari ini bahawa calon yang terlibat dalam pemilihan UMNO boleh menghadiri atau mengadakan kenduri kahwin dan tahlil asalkan tidak menyalahgunakan majlis itu untuk berkempen.

Beliau berkata, laporan akhbar semalam yang menyebut bahawa calon dalam pemilihan UMNO dilarang menghadiri majlis kesyukuran, perkahwinan dan tahlil yang dikhuatiri menggunakannya untuk meraih undi, adalah kurang tepat.

"Tentang tak boleh buat kenduri, tahlil itu tak betul. Siapa nak buat kenduri atau tahlil boleh buat. Cuma yang tidak boleh jangan gunakan majlis itu untuk berkempen, itu maksudnya," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Bangunan Pantai Bharu Holdings dan pembukaan bilik pameran Chevrolet di Klang semalam.

JELAS SEKALI UMNO SEMAKIN CACA MARBA. PERATURAN YANG UMNO BUAT PEMIMPIN MEREKA SENDIRI TAK FAHAM DAN MEREKA SENDIRI LANGGAR. KALAU PEMIMPIN YANG PERATURAN ITU PUN DAH PENING DAN 'BENGONG', ANAK BUAH LAGI 'BENGONG'.

INILAH PARTI YANG SUDAH NYANYUK DAN PENING KERANA DIPIMPIN OLEH MEREKA YANG MABUK KUASA.

JADI SUDAH SAMPAI MASANYA AHLI-AHLI UMNO BERAMAI-RAMAI MENINGGALKAN PARTI NYANYUK DAN PENING INI. AYUH MARI SAMA-SAMA MASUK PAS.

INSENTIF RM1 JUTA UNTUK PEMENANG PINGAT EMAS OLIMPIK, MEMBAZIR?

Timbalan Perdana Menteri, Najib Razak semalam mengumumkan bahawa mana-mana ahli sukan negara yang menang pingat emas di sukan Olimpik akan mendapat ganjaran RM1 juta dari kerajaan.

Manakala pemenang pingat perak pula akan memperolehi habuan sebanyak RM300,000. Keputusan ini dibincangkan pada Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Sukan yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri petang semalam di bangunan Parlimen.

Najib juga megumumkan bahawa kadar pencen para pemenang pingat berkenaan akan dinaikkan dari RM3,000 sekarang kepada RM5,000.

Keputusan ini jelas membuktikan bahawa kerajaan BN sudah hilang arah sehingga tidak dapat membezakan yang mana penting dan yang mana tidak penting. Sepatutnya dalam keadaan rakyat berhadapan dengan situasi sukar akibat kenaikan harga minyak dan barangan sekarang ini, kerajaan mesti memikirkan secara serius ke mana duit rakyat hendak digunakan. Bukannya berbelanja secara tak tentu pasal untuk perkara-perkara yang tidak penting.

Malah dalam keadaan sekarang kerajaan sepatutnya merombak semula peruntukan bajet kepada mana-mana kementerian dan Jabatan yang difikirkan tidak perlu atau boleh dikemudiankan demi untuk memastikan duit rakyat ini benar-benar dapat membantu mereka dalam situasi sekarang.

Kita tidak menafikan bahawa pingat Sukan Olimpik mampu menaikkan nama negara di persada antarabangsa, tetapi apa maknanya pingat emas, perak atau gangsa sekiranya rakyat sendiri menderita. Bukankah wang jutaan ringgit itu boleh disalurkan untuk membantu rakyat dalam apa juga bentuk.

Insentif untuk para pemenang Sukan Olimpik boleh diberikan sebagai galakan tetapi tidaklah dalam amaun yang sebesar itu yang dikira dapat membantu puluhan malahan ribuan orang miskin. Mungkin juga insentif boleh diberi dalam bentuk yang lain.

Jelas sekali kerajaan BN yang sering mengaku tidak cukup peruntukan untuk menurunkan harga minyak sebenarnya membelanjakan wang rakyat untuk hal-hal yang tidak penting. Akhirnya kantong kering, rakyat yang menjadi mangsa.

Kerajaan BN yang zalim ini tidak pandai menguruskan wang rakyat malah tidak arif untuk menentukan yang mana projek atau program perlu disegerakan, yang mana urgent, yang mana perlu diberika 'priority'.

Akhirnya kerajaan berbelanja mengikut nafsu tanpa memikirkan buruk baiknya. Yang mana yang rakyat fikirkan baik untuk mereka difikirkan tidak baik oleh pemimpin BN yang memerintah sekarang.

24 June 2008

KERAJAAN MAJU SETAPAK MUNDUR SETAPAK

Hari ini kita mendapat dua berita yang bertentangan tentang kebebasan media. Pertama kerajaan meluluskan permohonan Harakah untuk diterbitkan dua kali seminggu setelah bertahun-tahun permohonan diajukan kepada pihak berwajib. Sebenarnya Harakah bukan membuat permohonan baru tetapi Harakah hanya menuntut hak penerbitannya yang telah dicabul oleh kerajaan BN selepas Pilihanraya Umum 1999 lalu.

Walaupun keputusan ini tidaklah melambangkan kebebasan sebenar akhbar selagi Harakah tidak dibenarkan untuk dijual secara terbuka namun ianya dikiran langkah yang baik demi untuk merealisasikan kebebasan akhbar yang dilaung-laungkan oleh kerajaan.

Kedua, kerajaan mengambil langkah mundur ke belakang apabila menghadkan bilangan wartawan yang boleh membuat liputan sidang parlimen. Ini pula merupakan langkah yang jelas mencabuli kebebasan media.

Mengapa kerajaan bertindak sebegini rupa. Sekali bertindak seolah-olah memberikan sedikit kebebasan kepada media tetapi pada masa yang sama mengongkong media.

Memang jelas nampaknya kerajaan ini yang ada sekarang adalah keraajaan CACA MARBA yang seolah-olah pening kerana masalah politik dalaman mereka yang kucar kacir.

100 HARI PEMERINTAHAN ALI RUSTAM ........

Setelah Datuk Seri memerintah selama 100 hari selepas Pilihanraya Umum ke -12 :-

1) Datuk Seri menghadapi saman RM10 juta yang akan dibicarakan pada 30 dan 31 Julai ini

2) Datuk Seri bertindak zalim ke atas PASTI ....mengapa Datuk Seri tidak arahkan pendakwaannya di gugurkan

3) Datuk Seri terus mengamalkan pemerintahan yang suka membazir...Eye On RM40 juta dan lain-lain

4) Datuk Seri menipu rakyat menyatakan jumlah orang miskin di Melaka sedikit sahaja sedangkan golongan miskin di Melaka terus meningkat akibat kenaikan harga minyak dan harga barang

5) Datuk Seri terus mengamalkan tindakan yang tidak demokratik menafikan peruntukan untuk ADUN Pakatan Rakyat Melaka

6) Datuk Seri terus melantik kroni Datuk Seri menjadi Datuk Bandar, Speaker dan lain-lain bukannya atas dasar kelayakan ...

7) Datuk Seri terus menambahkan hutang kerajaan negeri Melaka sehingga mencecah lebih RM1 bilion.

8) Datuk Seri terus menyiksa rakyat dengan menggali bijih di Kuala Sungai Baru menyebabkan nelayan di sana susah untuk cari makan

9) Datuk Seri terus menjadi pembodek nombor wahid (satu) terhadap kepimpinan Pak Lah sedangkan Pak Lah adalah pemimpin yang lembap dan lemah.

10)Datuk Seri membiarkan pelacuran berleluasa di Bandar Melaka sejak dari tahun 70-an lagi.

11) Datuk Seri terus menggalakkan program-program maksiat dan melalaikan seperti Pesta Melaka yang menyelitkan pertandingan ratu cantik, karaoke dan sebagainya ....
12) Datuk Seri ............oh........ Datuk Seri .......

UMNO SEMAKIN CACA MARBA DAN SESAT

Umno memanglah sebuah parti busuk lagi membusukkan. Banyak langkah-langkah yang diambil bagi mengelakkan kekecohan pada pemilihan Umno dilihat tidak demokratik, tidak masuk akal dan kebudak-budakan.

Umno telah semakin sesat dengan mengharamkan perkara yang dihalalkan oleh Islam iaitu kenduri dan mengeratkan silaturrahim. Malah keputusan ini sebenarnya akan merenggangkan ahli-ahlinya yang sudah sedia bermusuhan.

Sistem Kuota yang diamalkan sejak zaman Tun Mahathir merupakan sistem yang paling tidak demokratik dan menghalang persaingan sihat di antara calon-calon yang bertanding. Semua ini menyebabkan kepimpinan Umno menjadi 'mandom' dan lemah, hanya dipimpin oleh orang yang tidak layak tetapi menang disebabkan sistem kouta yang menyelamatkan seseorang calon terutama posisi Presiden dan Timbalan Presiden.

Hari ini akhbar pengampu Umno dalam edisi internetnya melaporkan bahawa calon-calon yang terlibat dalam pemilihan UMNO ditegah menggunakan ejen, pelobi, pengurus kempen dan perayu undi bagi mengelakkan risiko digantung keahlian dan dipecat daripada parti.

Tataetika baru pemilihan UMNO yang diluluskan oleh Majlis Tertinggi (MT) baru-baru ini turut melarang calon-calon daripada menghadiri majlis perkahwinan, tahlil dan kesyukuran yang dikhuatiri digunakan untuk meraih undi.

Tataetika itu mengkehendaki ahli parti dan calon tidak terlibat dalam salah laku tersebut dan mematuhi ‘tempoh pemilihan’ yang meliputi jangka masa enam bulan sebelum dan enam bulan selepas pemilihan berlangsung.

Sepanjang tempoh pemilihan, ahli-ahli UMNO juga dilarang menerima atau membenarkan anggota keluarga, termasuk isteri, menerima sebarang bentuk hadiah seperti tambang percuma, kemudahan perjalanan, saham, konsesi, kontrak, gelaran dan anugerah.

“Kecuali majlis pertemuan yang dianjurkan oleh Ibu Pejabat UMNO Malaysia atau Jawatankuasa Penyelaras Pemilihan negeri di bawah seliaan Badan Perhubungan UMNO negeri, ahli-ahli parti dalam tempoh pemilihan dilarang menganjurkan sebarang pertemuan.

“Contohnya, ahli menghadiri dan menganjurkan kenduri atau majlis tahlil yang disertai pula oleh calon yang berucap untuk meraih undi,” menurut kandungan tataetika itu yang diperoleh Utusan Meloya hari ini.

Selepas ini pemimpin Umno yang bertanding nampaknya kena berkurung di rumah tidak boleh menghadiri kenduri, membuat kenduri, tahlil dan sebagainya. Memang untuk mereka selamat dari diambil tindakan mereka kena duduk dalam gua.

Bagaimana kalau kenduri tersebut di anjurkan oleh saudara-mara atau adik beradik mereka yang juga merupakan ahli Umno yang akan mengundi pada pemilihan cawangan atau bahagian?

Bagaimana kalau mereka terpaksa mengadakan kenduri kahwin anak atau kenduri arwah ahli keluarga yang meninggal? Nampaknya mereka kena panggil jin dan binatang ternakan untuk hadir sebab mereka ditegah memanggil manusia yang bercop Umno.

Inilah bukti bahawa berada dalam keadaan yang sangat kritikal dan tenat. Pertentangan dan perkelahian sesama mereka sudah sampai ke tahap kronik sehingga keputusan yang tidak masuk akal seperti di atas di ambil.

Saya melihat semua keputusan ini di ambil adalah semata-mata untuk menyelamatkan Pak Lah dan kuncu-kuncunya yang kian hari kian tersepit.

Kita mengharapkan Umno supaya dimuziumkan kerana ianya jelas sudah tidak relevan dan sudah ditolak oleh rakyat.

Pemilihan UMNO di peringkat cawangan akan bermula dari 17 Julai hingga 24 Ogos ini, bahagian dari 9 Oktober hingga 9 November manakala peringkat Pusat yang menjadi tumpuan perebutan jawatan tertinggi parti dari 16 hingga 21 Disember.

KERAJAAN SELANGOR MULA TERUJI

Kerajaan Selangor mula diuji dengan ujian dalaman di mana didakwa salah seorang pegawai kanan Menteri Besar terlibat dengan salah laku atau penyalahgunaan kuasa. Sesungguhnya ujian sebegini memang akan dihadapi oleh mana-mana kerajaan kerana lubuk duit atau projek memang ada di depan mata.

Sekiranya seseorang itu tidak kuat iman dan tiada ketahanan diri sudah pasti akan terjerumus ke kancah sedemikian. Hal ini juga di dakwa berlaku di Kelantan dan Terengganu (1999-2004) tetapi kedua-dua kerajaan ini berjaya mengekang bibit-bibit pembabitan pegawai mereka dalam kes rasuah. Akhirnya ketelusan dan keikhlasan mereka teruji dan diperlihara oleh Allah.

Saya tidak menuduh Pegawai Kanan MB Selangor itu bersalah sehinggalah beliau dibuktikan bersalah. Apa yang ingin saya nukilkan di sini ialah semua individu yang memegang apa juga jawatan di kelima-lima kerajaan Pakatan Rakyat mestilah mengutamakan integriti dan keikhlasan dalam menjalankan tugas.

Rakyat tidak mahu adanya unsur pilih kasih, penyelewengan, rasuah dan sebagainya menjadi 'zikir' mereka. Kita mahu perangai buruk dan jijik pegawai-pegawai BN diteladani oleh pegawai-pegawai kerajaan Pakatan Rakyat.

Semoga Allah memelihara Tuan-tuan semua.

23 June 2008

KEPIMPINAN MELALUI TELADAN

Pemimpin Kerajaan BN sepatutnya mencontohi empat orang Ahli Parlimen Pembangkang yang menaiki basikal untuk menghadiri sidang parlimen hari ini.

Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan semua ahli kabinet yang bermatian-matian mempertahankan tindakan menaikkan harga minyak dan pada masa yang sama meminta rakyat mengubah cara hidup sepatutnya yang menaiki basikal bukannya Ahli Parlimen Pembangkang.

Malangnya Pak-Pak Menteri masih menggunakan kereta kerajaan yang dibiayai oleh duit rakyat untuk ke sana ke mari mengapa mereka tidak mengubah cara hidup. Mereka hanya memotong elaun keraian 10 % sedangkan mereka menikmati puluhan ribu duit rakyat dalam bentuk elaun dan gaji setiap bulan.

Mengapa mereka tidak sanggup mengubah cara hidup. Malah mereka terus bermewah dan boros. SAYA CADANGKAN PAK-PAK MENTERI INI 'PARKING' SEMUA KERETA KERAJAAN DAN GUNAKAN KERETA SENDIRI DENGAN DUIT SENDIRI MEMBELI MINYAK, 'REPAIR' DAN SERVIS.?

CONTOHILAH AHLI-AHLI PARLIMEN PEMBANGKANG YANG MENAIKI BASIKAL TU AMACAM???


Laporan Tranungkite dan gambar agendadaily

Empat Ahli Parlimen pembangkang hari ini berbasikal ke bangunan Parlimen sebagai tanda protes kepada kerajaan terhadap kenaikan harga bahan api. Mereka ialah Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, N Gobalakrisnan (Padang Serai); Zulkifli Noordin (Kulim Bandar Baru); dan Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan).

Mereka berkata, tujuan mereka menaiki basikal untuk menunjukkan kesusahan yang ditanggung oleh rakyat ekoran kenaikan harga minyak.

Mereka berbasikal dari Bank Negara mulai jam 9.30 pagi dan tiba di Parlimen, 10 minit kemudian.

Namun pada masa yang sama perkarangan Parlimen tempat letak kereta penuh dengan kereta Ahli Parlimen termasuk pembangkang, pegawai kerajaan dan para pemerhati.

Malah ada yang terpaksa meletakkan kereta di luar kawasan Parlimen. Mereka yang turut mencabar Perdana Menteri datang ke Parlimen menaiki basikal bagi merasai kepayahan yang dihadapi rakyat serta menunjukkan contoh mengubah gaya hidup.

PAK LAH PATUT KUBURKAN SAHAJA KONSEP ISLAM HADHARI

Pak Lah sepatutnya kuburkan sahaja konsep Islam Hadhari kerana ianya jelas mengelirukan orang ramai. Konsep ini bukan sahaja ditolak oleh PAS malah rakyat terbanyak juga menolaknya.

Kalau sewaktu ianya dilancarkan sebaik sahaja Pak Lah menjadi Perdana Menteri, rakyat menerimanya kerana tidak faham dan tertipu dengan kata-kata hikmat Pak Lah kini rakyat sudah faham sebab itulah Pak Lah dan Islam Hadhari ditolak pada Pilihanraya Umum lalu.


Dua buah kerajaan negeri juga menolak konsep ini secara rasmi iaitu kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang, selain Kedah, Kelantan dan Perak, walaupun mungkin tidak membuat kenyataan rasmi tetapi secara praktikalnya konsep Islam Hadhari yang kabur ini juga ditolak oleh kerajaan masing-masing.

Sekarang ini Mufti Perlis pula terang-terang menolak konsep Islam Hadhari. Dalam Forum di Kota Baharu Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah memilih nama yang salah apabila menggunakan perkataan Islam Hadhari.

Kata beliau, memilih nama tersebut adalah sesuatu yang bermasalah kerana ramai tidak faham mengenainya.

Apabila ditanya makcik dan pakcik di kampung mereka susah hendak menjawabnya. Lainlah kalau ditanya apa itu Wawasan 2020, mereka boleh menjelaskan.

Ini sudah cukup untuk menggambarkan mereka tidak faham tentang konsep Islam Hadhari. Ia berlainan dengan Wawasan 2020 yang diperkenalkan Perdana Menteri sebelum ini, katanya pada Wacana 100 Hari Pemerintahan Pakatan Rakyat di Balai Islam, malam tadi.

Dr Mohd Asri juga memberi perumpamaan seperti kuih tahi itik (kuih manis) yang dijual di Kelantan sukar dipasar ke tempat lain kerana namanya tidak menarik.
Beliau turut bimbang pendekatan Islam Hadhari yang diuar-uarkan pemerintah sekarang hanya menghabiskan lebih banyak peruntukan kerajaan bagi menjelaskan konsep yang sukar difahami.
Menurutnya konsep itu hanya akan menjadi retorik kepada pemerintah sahaja, sedangkan banyak pihak tidak faham mengenainya.

Kalau Pak Mufti pun dah tolak apa yang rakyat tunggu lagi. Mari kita sama-sama tolak Islam Hadhari yang mengelirukan itu.

Saya mencadangkan Pak Lah supaya kembali kepada Islam sebenar jangan dok berselindung dengan perkataan Hadhari yang tidak diketahui mana asal usulnya, hanya digunakan untuk mengabui mata rakyat bagi meraih sokongan.

Orang nak buat Islam dia pun nak buat juga tapi Islam yang dia nak buat adalah Islam Amerika atau Islam liberal = Islam Hahdhari.

Sumber Petikan : Harakahdaily.

TERUKNYA KAMPUNG SENDIRI, APA KERAJAAN BN BUAT?

Saya terpanggil untuk 'mengetuk' keyboard menulis tentang kampung sendiri setelah membaca laporan Harakahdaily hari ini. Laporan itu memuatkan gambar sebatang jalan dalam kampung saya. Lebih manis lagi laporan itu disediakan oleh kekanda saya sendiri blogger darigaunghati (http://darigaunghati.blogspot.com/).

Saya tidak malu untuk mengaku bahawa kampung saya sendiri yang bernama Lubuk Kulit cukup ketinggalan dari segi infrastruktur jika hendak dibandingkan dengan kampung-kampung lain samada di negeri Pahang atau Melaka.
Sayu rasanya saya diperantauan melihat keadaan kampung sendiri dimana kedua-dua insan tersayang (ayahanda dan Bonda) masih berjuang bersama-sama sahabat dalam perjuangan Islam PAS walaupun umur mereka sudah melebihi 75 tahun. Sudah lebih 50 tahun mereka berjuang menyedarkan saudara mara, namun mereka masih tertipu dengan pujuk rayu Perikatan dan BN (sekarang) pada setiap kali pilihanraya.

Tetapi itulah hakikatnya kampung saya yang letaknya agak jauh dipedalaman Kuala Lipis. Semua ini adalah bahana pentadbiran kerajaan BN yang telah memerintah Pahang lebih 50 tahun. Tidak pernah walau sesaat pun Pahang diperintah oleh PAS dan pembangkang.

Pemimpin BN mewar-warkan undi BN rakyat senang, namun semua itu hanya omongan kosong. Sesuai dengan namanya Lubuk, dah lah Lubuk, Kulit pula maka mungkin kerana itulah kerajaan BN Pahang membiarkan kampung ini terus ketinggalan jika hendak dibandingkan dengan kampung-kampung jirannya.

Mengapa kerajaan BN menganaktirikan kampung saya ini sedangkan penduduknya 'hangit' Umno,tidak pernah PAS atau PKR menang di Peti Undi ini.

Selepas Pilihanraya Umum ke-12 8 Mac lalu, wakil rakyat Jelai iaitu YB bagi kampung ini dilantik menjadi Exco Kerajaan Negeri, namun nampaknya tiada perubahan.

ALI RUSTAM MESTI LETAK JAWATAN

Saya menggesa Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam supaya meletakkan jawatan kerana kredibilti dan imejnya terjejas teruk setelah di saman RM10 juta baru-baru ini.

Mohd Ali telah disaman oleh Abdul Hamid Mustapah, 48 seperti yang disiarkan oleh akhbar SIASAH edisi 103 minggu ini.

Beliau selaku Ketua Menteri mesti menunjukkan teladan yang baik kepada pemimpin bawahan kerana dakwaan beliau terhadap Abdul Hamid (gambar) dinafikan oleh bekas CEO Southern Hospital tersebut. Sudah tentu dakwaan ini boleh dipertikaikan sebab itu Abdul Hamid berani mengambil tindakan mahkamah terhadap Mohd Ali.

Sebagai rakyat Melaka, saya berasa malu kerana mempunyai seorang Ketua Menteri yang dipertikaikan integritinya. Seorang Ketua Menteri sepatutnya menyiasat secara teliti dan menangani masalah sesuatu agensi kerajaan seperti Hospital Southern dengan berhati-hati cermat bukannya membuat tuduhan melulu sehingga 'membuka pekung di dada'.

Dalam samannya Abdul Hamid menjelaskan bahawa Mohd Ali Ketua Menteri Melaka itu telah menfitnahnya dengan tuduhan bahawa beliau telah mengarahkan kakitangan Hospital Southern supaya tidak memberikan rawatan kepada bekas Exco kerajaan Negeri Melaka, Haji Abdul Rahaman Abdul Karim dan isteri kepada Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka.Abdul Rahaman sekarang ini adalah Ahli Dewan Undangan Negeri Pantai Kundor.

Mohd Ali juga di dakwa menfitnah dengan menuduh Abdul Hamid menipu beliau berkenaan akaun Hospital Southern.Kes ini telah difailkan oleh Tetuan Putchucheary Firoz & Mai di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada akhir 2005 dan kemudiannya dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Melaka atas permohonan pihak defendan.

Kes ini yang bernombor MT1-23-1-2007 akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi Melaka pada 30 dan 31 Julai 2008 ini. Abdul Hamid akan diwakili oleh Tetuan Putchucheary Firoz & Mai manakala Mohd Ali akan diwakili oleh Tetuan Lee & Hishamuddin.Abdul Hamid mendakwa kedua-dua tuduhan tersebut di lakukan oleh Mohd Ali semasa mesyuarat komitee Staffing dan Kewangan Hospital Southern di Seri Bendahara, Ayer Keroh pada 15 Ogos 2005.
Kisah saman Abdul Hamid ini telah saya dedahkan dalam posting saya yang terdahulu dan ianya telah disiarkan oleh akhbar SIASAH baru-baru ini.

Saya dengan ini sekali lagi menegaskan supaya Mohd Ali MELETAKKAN JAWATAN bagi memberi laluan kepada orang lain yang mempunyai kredibiliti dan imej yang lebih baik darinya untuk menjadi Ketua Menteri Melaka.

ALI RUSTAM HINA MERLIMAU?

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam telah menghina orang Merlimau apabila mengkategorikan Merlimau sebagai pekan kecil. Dakwaannya itu samalah menganalogikan Merlimau sebagai pekan 'cowboy' dalam drama koboi 'High Chaparral' (betul ke ejaan ni).

Memang tidak dinafikan Ali Rustam sejak menjadi Ketua Menteri tak habis-habis menbawa projek pembangunan ke kampungnya Bukit Katil. Semuanya di Bukit Katil...bomba, kompleks pentadbiran negeri, Jabatan Kimia, Mahkamah dan lain-lain semua dalam parlimen Bukit Katil.

Ini menyebabkan rakyat didaerah lain meluat kepada Ali Rustam ini yang jelas menganaktirikan kawasan lain.

Mudah sahaja kalau kita hendak mengajar Ali Rustam ni, jatuhkan beliau pada Pilihanraya Umum ke-13 nanti, sudah tentu kita akan dapat Ketua Menteri yang baru.

Di bawah ini saya muatkan tulisan Blogger Sebolku yang berasa terhina akibat kata-kata Ali Rustam terhadap Pekan Merlimau. (Gambar hiasan Arked Mara Merlimau).
Ali Rustam begitu menghina penduduk Merlimau dengan menggambarkan ianya sebagai pekan kecil walhal ianya sudah bertaraf bandar sejak tahun 80an lagi. Taraf Bandar bagi Merlimau adalah berdasarkan kepadatan penduduk.

Ya, Rupa Merlimau memang seperti pekan kecil, ianya adalah disebabkan oleh dasar kerajaan negeri Melaka yang terlalu mementingkan pembangunan di daerah lain.Pembangunan di daerah Jasin lebih tertumpu kepada "pekan" Jasin. Maka "Pekan" Jasin kelihatan lebih besar dan lebih maju akibat daripada segalanya yang melibatkan kedaerahan diletakkan di Jasin.

Walhal hakikatnya lebih separuh penduduk daerah Jasin itu berada di Merlimau, (DUN Serkam, DUN Merlimau dan DUN Sungai Rambai).Merlimau sepatutnya mengepalai Daerah Jasin, dan patut diberi nama Daerah Merlimau.

Walaupun tanpa penumpuan kerajaan negeri terhadap Merlimau, orang-orang Merlimau tetap lebih menonjol dalam sesuatu yang berkaitan dengan daerah Jasin.

Ahli Parlimen Jasin, orang Merlimau atau Jasin?Ketua Pemuda PAS Jasin, orang Merlimau atau Jasin?

Blog Jasin Daily, orang Merlimau atau Jasin?

Perlukah saya lakukan kempen menukar nama daerah Jasin kepada Daerah Merlimau? Supaya rakyat yang lebih ramai penduduk di kawasan pantai lebih menikmati pembangunan?

SYABAS RAJA PETRA ....KAMU MEMANG BERANI

Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang terkenal dengan Blognya Malaysia Today sekali lagi menggegarkan Najib dan Rosmah Mansor (tak senang duduk laki bini ni) apabila membuat akuan bersumpah 18 Jun yang mendakwa Rosmah dan dua lagi nama yang dikaitkan dengan kes ini berada di lokasi jenayah sebelum wanita warga Mongolia, Altantuya Shariibu diletupkan dengan C4.

Raja Petra Kamarudin, yang mendakwa mempunyai maklumat pembabitan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu itu, akan disiasat polis.

Raja Petra, yang diseret ke mahkamah awal bulan lalu atas dakwaan serupa, mendakwa ketiga-tiga berada di lokasi jenayah sebelum wanita warga Mongolia diletupkan.

Berani sungguh RPK ini, bukan calang-calang orang berani mendakwa 'Intan Payung' pemimpin No.2 negara ini yang dituduhkan terlibat dengan pembunuhan kejam ini. Beliau sanggup turun naik balai di soalsiasat kerana dakwaannya terhadap Rosmah dan yang lain-lain tu.
Kalau kita ada beberapa orang blogger dan aktivis yang berani macam ni, sudah tentu banyak lagi isu-isu hangat akan terbongkar pekungnya.

Syabas, RPK berani kerana benar takut kerana salah.

Sumber : Malayskini


STADIUM HANG JEBAT TIDAK TERURUS

Saya sempat melawat Stadium Hang Jebat Ahad lepas. Jelas dari pengamatan saya, stadium ini tidak terurus dan menjadi gajah putih sahaja. Jutaan duit rakyat dibazirkan tetapi manfaatnya kepada rakyat amat minimum. Berapa kalikah agaknya pemuda-pemuda kampung diberikan peluang untuk bermain bola di sini.?

Persoalannya mengapa ia menjadi sedemikian. Adakah ianya dibina hanya semata-mata mengujudkan projek untuk diperolehi oleh kroni-kroni orang tertentu? Stadium ini seolah-olah stadium yang ditinggalkan dan tidak digunakan.
Lebih memalukan lagi kecacatan stadium ini dapat dilihat dengan jelas dari jalanraya dihadapannya distadium ini yang merupakan jalan utama menghubungkan Lebuhraya Utara-Selatan dengan Sungai Udang, Masjid Tanah dan lain-lain.

Sebuah akhbar harian pernah melaporkan bahawa stadium sunyi sepi kerana jarang digunakan. Mengapa?
Rakan saya, Khirul Che Salleh, Setiausaha Lajnah Penerangan PAS Negeri Melaka, melahirkan kekesalan di atas kelemahan dan kelalaian pihak berwajib yang menguruskan stadium ini. Beliau menggesa pihak-pihak berwajib supaya segera memperbaiki keadaan ini bagi memastikan stadium yang bernilai jutaan ringgit dapat digunakan sepenuhnya supaya duit rakyat terus tidak dibazirkan.
"Kerajaan Negeri sepatutnya memantau perkara ini kerana ianya melibatkan maruah kerajaan dan rakyat, jangan nanti orang berkata orang Melaka ni pemalas, stadium macam ini pun tak terjaga" jelas beliau.

Di bawah saya nukilkan gambar-gambar beberapa sudut stadium itu yang jelas memalu dan memualkan tekak kita semua.
Bahagian bawah lantai tempat dipenuhi dengan lumut akibat kesan air.

Tandas yang kotor tidak dibersihkan. Terdapat juga banyak najis burung di dalam tandas tersebut.Tumbuhan meliar tumbuh di bahagian luar stadium berhampiran pintu masuk penonton.Bunga-bungan hiasan yang tidak dipotong mencacatkan lagi landskap stadium ini.

22 June 2008

LATEST NEWS : DEMO PROTES DITUKAR KEPADA 28 JUN

Demo yang dijadualkan pada 29 Jun dibatalkan dan ianya akan dilangsungkan sehari sahaja iaitu pada 28 Jun. Jadi seluruh rakyat Melaka dijemput untuk sama-sama turun menyatakan bantahan beramai-ramai pada hari tersebut.

Demo anjuran PROTES dan Pakatan Rakyat ini akan bermula pada jam 3.00 petang di mana seluruh rakyat akan berkumpul di Pintu Masuk Dataran Pahlawan. Diharapkan seluruh pejuang rakyat dapat mengajak saudara-saudara, jiran-jiran dan kawan-kawan masing-masing untuk sama-sama menyertainya.

Ayuh mari kita teruskan bantahan sehinggalah kerajaan BN menurunkan harga minyak atau kerajaan BN sendiri akan DITURUNKAN.


INGAT DEMO PADA 28 JUN, 3.OO PETANG DI PINTU MASUK DATARAN PAHLAWAN

GAMBAR-GAMBAR DEMOHey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter