12 April 2016

KENYATAAN MEDIA AMANAH TENTANG ISU DR ZAKIR NAIK

KENYATAAN MEDIA
ISU ZAKIR NAIK: REAKSI AMANAH TERHADAP TULISAN PROF. RAMASAMY
1. Parti Amanah Negara (AMANAH) mengucapkan terima kasih kepada Prof. Ramasamy kerana telah menggugurkan perkataan ‘Satan’ yang digunakannya terhadap Dr. Zakir Naik dalam penulisan asalnya. Budaya gelaran menghina dan mencaci adalah sesuatu yang wajar dihalang kerana amalan ‘name calling’ ini tidak mendatangkan apa-apa manfaat kecuali menyemarakkan lagi kepanasan suasana yang sudah panas.
2. Tindakan Prof. Ramasamy menggugurkan perkataan tersebut boleh dipuji kerana walaupun tidak bersetuju dan tidak berpuas hati, beliau masih rasional dan bersedia menerima teguran. Ini berbeza dengan sikap sebahagian yang lain yang terus mempertahankan penggunaan istilah menghina walaupun mengetahui ianya amalan tidak berakhlak.
3. Prof. Ramasamy menyatakan bahawa Dr. Zakir Naik menyeru orang Islam untuk membenci orang bukan Islam. Kami tidak faham dari mana datangnya tanggapan sedemikian. Setakat yang diketahui Dr. Zakir Naik hanya menjelaskan bahawa terdapat aspek-aspek tertentu di dalam kitab-kitab agama Hindu berhubung konsep ketuhanan yang selari dengan ajaran Islam. Ia bukan bertujuan menyebarkan kebencian terhadap orang Hindu, tetapi menjelas secara ilmiah berdasarkan kajian akademik tesis beliau bahawa ajaran agama Hindu ada persamaan dengan Islam dalam aspek tertentu. Tesis beliau ini boleh diterima atau ditolak oleh pendengar dan ianya dikemukakan secara ‘matter of factly’ dan bukan secara menghina. Jika dilihat secara posistif tesis yang dikemukakan sebenarnya berpotensi untuk merapatkan jurang sedia wujud atas sebab adanya persamaan seperti yang dinyatakan.
4. AMANAH tidak menafikan kemungkinan ada yang tersinggung dengan pembentangan Dr. Zakir Naik kerana ianya mencabar kepercayaan dan pegangan sedia ada. Namun, jika ianya berlaku sekalipun ia tidak bererti ada niat tidak baik di sebalik pembentangannya. Sememangnya tajuknya rumit dan berupaya menimbulkan salah faham sekalipun ianya dibentang secara berhemah. Malah lebih lagi jika ada pihak-pihak tertentu sengaja ingin menimbulkan perbalahan.
5. Oleh itu sekiranya timbulnya reaksi negatif daripada masyarakat Hindu terhadap pembentangan Dr. Zakir Naik, ianya sepatutnya sudah dijangka. Ini adalah kerana Dr Zakir Naik merupakan seorang beragama Islam yang ingin menceritakan mengenai aspek ajaran Hindu yang tidak pernah didengari masyarakat Hindu.
6. Oleh kerana ianya boleh dijangka maka cara bagaimana untuk mengurus reaksi negatif ini sepatutnya difikirkan lebih awal. Ianya semestinya bersifat bijak lagi berhemah untuk meredakan kemarahan tersebut. Di antara cara memberi reaksi yang baik adalah seperti yang terkandung dalam kenyataan Mufti Pulau Pinang. Beliau tidak menjawab kemarahan dengan kemarahan tetapi sebaliknya menyeru dengan tenang supaya masyarakat bukan Islam mendengar terlebih dahulu pembentangan Dr. Zakir Naik dan menilai fakta-fakta yang dikemukakan. Sikap beliau adalah sikap seorang pendakwah yang ingin membawa masyarakat kepada kefahaman dan pencerahan.
7. Sebaliknya ada juga di kalangan masyarakat yang ingin mengambil kesempatan untuk melakukan perbalahan melalui isu ini. Mereka menjawab kemarahan dengan kemarahan sambil mencabar dua-dua pihak untuk berbalah dan bergaduh. Dengan itu masyarakat akan berpecah dan bergaduh atas isu ini dan segala penyelewengan yang telah mereka lakukan akan ditutup dan dilupai.
8. AMANAH menyeru semua pihak untuk berhati-hati dengan golongan ini. Mereka tidak bersikap sebagai pendakwah tetapi sebagai agen provokator. Mereka wujud di kedua-dua belah pihak dan seruan mereka perlu ditolak.
9. AMANAH ingin menyeru seluruh masyarakat, sama ada Islam dan bukan Islam untuk mempunyai sikap terbuka terhadap perbincangan yang menyentuh perbezaan kefahaman dan kepercayaan selagi mana ianya dilakukan secara tertib dan berhemah agar segala hujah dinilai secara ilmiah dan bebas dari sentimen dan emosi. Perbincangan ilmiah tidak semestinya menyebabkan perbalahan tetapi sebaliknya boleh menghasilkan persefahaman antara yang berbeza pandangan dan kepercayaan.
“Harapan Baru”
KHALID ABDUL SAMAD
Pengarah Komunikasi
Parti Amanah Negara
12 April 2016

RAMASAMY CAN AMEND HIS STATEMENT

On Zakir Naik: Deputy Chief Minister of Penang, Prof Dr Ramasamy, has forgotten his 'democratic values'.
As DAP is a party that upholds the fundamentals of democracy, we are very confident that Prof Dr Ramasamy, Deputy Chief Minister, is very familiar with such universal values.
When Prof Dr Ramasamy outspokenly criticised any appearance by Dr Zakir Naik, it seems that he has somehow forgotten DAP's values.
Also unfortunate, a senior leader of a state and a Deputy Chief Minister of Penang, selected the 'less accurate' and 'unwise' statements by Dr Zakir Naik and chose to oppose the latter's lecture.
This has opened up the suspicion that Prof Dr Ramasamy maybe is not an open-minded person after all.
Prof Dr Ramasamy as a Professor and holder of a PhD degree, should enable him to intelligently debate with Dr Zakir.
Unfortunately, Prof Dr Ramasamy chooses to do otherwise.
Despite everything else, it is not too late for Prof Dr Ramasamy to retract his earlier statement and make amends.
He may even choose to attend one of the lectures given by Dr Zakir Naik and take the opportunity to pose intelligent questions directly.
Prof Dr Ramasamy could still redeem himself after all in the eyes of the rational minded majority people of Malaysia.
Dr Zaidi Zakaria
Ketua
Amanah Permatang Pauh
Pulau Pinang

11 April 2016

BILA UMNO/BN TERGUGAT SOKONGANNYA ISU PERKAUMAN DAN AGAMA DIMAINKAN????


UMNO/BN KALAH CINA PERINTAH MALAYSIA

UMNO Kalah
Cina Memerintah?
------------------
Saya telah berhenti minum pagi di R&R Temerloh pagi ini.
Selepas minum pagi saya akan menyertai kawan2 di Felda Bukit Goh, Kuantan Pahang dalam siri lawatan ke seluruh negara yang bertema 'Melayu Bermaruah' -
Selamatkan Malaysia.
Semasa minum pagi di R&R tersebut saya duduk bersebelahan dengan seorang anak Melayu sambil saya makan semangkok lontong.
Di hadapan beliau ada seorang lagi anak Melayu.
Mengenali saya anak Melayu yang duduk sebelah saya berkata "Kalau Umno kalah nanti Cina DAP mererentah negara".
Dalam hati saya berkata berkesan sungguh kempen orang2 Umno bahawa jika Umno kalah Cina akan berkuasa.
Saya telah dapat menerangkan sedikit kepada kedua2 anak Melayu tersebut yg itu cuma helah orang2 Umno.
Mereka takut orang Melayu beralih sokongan, lari daripada Umno dan menyokong parti2 dalam Pakatan Harapan seperti PKR, Amanah dan DAP termasuk juga Pas.
Saya beri tahu kedua2 mereka perkara itu tak betul.
Di Selangor bila Barisan Nasional kalah Menteri Besar tetap orang Melayu. Setiausaha Kerajaan Negeri Melayu, Pegawai Daerah2 Melayu, PKNS Melayu, Perangsang Melayu, MBSA Melayu, MBPJ Melayu.... malah semua kekal macam biasa ... Melayu.
Begitu juga semasa Pakatan Rakyat memerentah di Kedah, Perak dan juga di Kelantan pemerentah adalah di tangan Melayu.
Cuma di Pulau Pinang Ketua Menterinya Cina.
Tapi di Pulau Pinang memang selama2nya Ketua Menterinya Cina.
Wong Pau Nee, Dr Lim Chong Yu, Dr Koh Su Koon dan sekarang Lim Guan Eng.
Selain dari Pulau Pinang semuanya Melayu. Dari Perlis hingga ke Sabah.
Saya tanya kepada mereka apa yang orang Melayu nak takut?
Semuanya Melayu.
Sultannya Melayu.
Perdana Menteri Melayu. Timbalan Perdana Menteri Melayu. Menteri2 ramai Melayu. Tentera Melayu. Polis Melayu. Pegawai Kerajaan Melayu.
Malah semuanya Melayu.
Saya bertanya kepada mereka bagaimana Cina nak memerentah bila hampir semua jawatan penting dipegang orang Melayu.
Mereka tak boleh jawab.
Mereka tak mampu jawab. Sebab alasan mereka tak kukuh.
Sebenarnya anggapan Umno kalah Cina memerentah tak betul. Karut.
Ini hanyalah rekaan orang2 Umno.
Apa yang orang2 Melayu, Cina, India, Kadazan, Dayak dan lain2 mahu ialah mereka mahu pemimpin2 yang lebih baik, lebih amanah dan hidup secara sederhana.
Selepas setengah jam saya memberi hujjah saya beredar menuju ke Felda Bukit Goh, Kuantan.
Sepanjang saya berbicara dengan mereka tidak ada langsung mereka mencelah dan mengemukakan apa2 alasan yg menguatkan hujjah 'Umno kalah Cina berkuasa'.
Bagi saya orang2 Melayu masih confuse dan tak tahu membezakan parti dan kuasa.
Inilah cabaran pada kita yang bergerak ke seluruh negara.
Orang Cina bukan nak ambil alih kuasa dari orang Melayu. Orang Cina nakkan pemimpin Melayu yang amanah, baik, sederhana dan mempunyai kualiti kepimpinan yang baik.
Ramai orang Melayu, Cina, India, Kadazan dan Dayak serta yang lain2 berharap Pakatan Harapan terdiri Dari PKR, Amanah, DAP serta Pas boleh melakukannya.
Selamat berjuang.
TS Muhammad Muhammad Taib
Felda Bukit Goh
10 April 2016

RAKYAT SEMAKIN SENANG SELEPAS SETAHUN GST DILAKSANAKAN

Majlis Memperingati Ulang Tahun Pertama 'Baby ku' bernama GST. Ada 2 soalan yang mohon dijawab oleh Si Dia :
1) Apakah harga barang turun selepas setahun 'baby ku' ini lahir?
2) Adakah rakyat semakin senang dengan kelahiran 'baby ku' ini. Contohnya pelajar mendapat biasiswa, yuran pelajar di semua peringkat dimansuhkan, rakyat mendapat rawatan percuma, kemudahan asas rakyat khususnya di Sabah dan Sarawak bertambah baik dll.

Jika soalan-soalan di atas gagal di jawab atau pun jawapan itu tidak memberikan sebarang perkara positif kepada rakyat maka rakyat wajar melakukan sesuatu pada PRU 14 nanti. !!!!!!!!!!!!!!

NEGARA RIMBA, KUASA DIGUNA UNTUK SELAMATKAN PEMIMPIN

Ini kisah sebuah negara rimba. di mana Raja Rimba akan menggunakan kuasanya untuk menghapuskan sesiapa sahaja yang menentang dan melawannya. Siapa yang melawan maka pendek umurnya.

Undang-undang rimba ini jugalah yang digunakan oleh manusia yang berkuasa untuk menentang rakyatnya yang ditindas dan dizalimi. Ia diamalkan di seluruh dunia yang pemimpinnya mabuk kuasa dek kemewahan dan keseronokan dunia. Hendak apa sahaja dia dapat.

Walaupun pelbagai undang-undang dikenakan kepada rakyat yang cukup zalim dan menekan namun rakyat tidak boleh berbuat apa-apa kerana mereka akan ditangkap dan dikenakan pelbagai tindakan.

Kuasa yang ada pada manusia tersebut digunakan untuk memastikan mereka tidak kehilangan takhta dan kedudukan. Pelbagai undang-undang diperkenalkan hanya untuk memastikan kuasa mereka kekal sampai bila-bila. Malangnya si pengampu yang perutnya buncit kenyang makan dedak menjadi pengampu dan pelapik mengiyakan semua tindakan manusia yang berkuasa tersebut.

Namun manusia yang berkuasa itu lupa bahawa hidup ini hanya sementara ..........mahkamah Allah akan mengadili semua manusia nanti.

Gambar di atas sekadar hiasan tidak ada kena mengena dengan kisah Raja Rimba di atas.


RAKYAT SARAWAK BANGKITLAH BELA DIRI KITAK SENDIRI

Rakyat Sarawak ayuh bangkit untuk membela diri anda sendiri. Anda boleh membuat perubahan. Apa yang penting tuan-puan mesti berani berubah.

Lihatlah sekeliling tuan-puan. Bagaimana dengan kemudahan asas elektrik, air bersih dan sebagainya. Apakah kemudahan itu setanding dengan tempat-tempat lain dalam negara kita. 

Negeri Sarawak hasilnya banyak. Tetapi ke mana pergi hasilnya. Anda ada kuasa untuk menukar kerajaan pada PRN yang akan datangnya. Ayuh buatlah perubahan. Kepada pengundi Sarawak contohi kawan-kawan anda dari kaum Tionghua di Sarawak yang begitu bijaksana apabila memberi amaran keras kepada BN pada Piliharaya Negeri yang lalu di mana mereka memberikan kemenangan 12 kerusi kepada DAP di kawasan yang majoriti pengundi Tionghua. 

Kali ini sentimen pengundi Tionghua tetap sama. Mereka tetap akan memilih calon-calon DAP. Malaysiakini melaporkan bahawa Penganalisis politik Universiti Putra Malaysia, Profesor Jayum Jawan memberitahu Malaysiakini bahawa sokongan terhadap DAP mungkin akan kekal, jika pun tidak bertambah baik.
"Majoriti masyarakat Cina akan terus menyokong DAP dalam pilihan raya negeri akan datang.
"Mereka masih tidak berpuas hati dengan parti pemerintah terutamanya disebabkan oleh apa yang mereka lihat sebagai kegagalan kepimpinan negeri untuk membuka lebih banyak peluang perniagaan yang terus dikuasai oleh segelintir individu dan kepentingan," katanya.
Kenyataan Jayum itu nampaknya disokong oleh penemuan kajiselidik yang dikeluarkan Merdeka Centre pada hari Rabu.
Hanya 41 peratus daripada pengundi Cina yang ditinjau, merasakan bahawa negeri ini menuju ke arah yang betul, berbanding dengan purata keseluruhan 55 peratus.
Sebaliknya, terdapat sedikit perbezaan antara responden bandar dan luar bandar yang ditinjau mengenai perkara itu, dan angka-angkanya hampir dengan purata.
Walau bagaimanapun, ia tidak jelas bagaimana sentimen ini akan diterjemahkan dalam bentuk undi.
Juga membantu keadaan DAP, kata Jayum, ialah Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) tidak mampu untuk menyuarakan kepentingan masyarakat Cina, dan sedang dilanda perbalahan kelompok dalaman.
Ini tidak baik bagi percubaan BN untuk memenangi semula pengundi Cina.
Bagaimanapun, Jayum percaya bahawa ia akan menjadi satu pembaziran sumber untuk DAP meneroka kawasan pedalaman Sarawak, kerana ia tidak akan dapat menembusi kerusi-kerusi tersebut.
Sementara itu, seorang lagi pemerhati politik, kurang yakin tetapi masih merasakan DAP akan dapat mempertahankan kedudukannya di kawasan bandar yang mempunyai majoriti masyarakat Cina.
Pengarah Institut Asia Universiti Tasmania, James Chin berpendapat masyarakat Cina masih curiga dengan Adenan.
Katanya, Ia tidak dinyatakan secara terbuka tetapi ramai merasakan Adenan tidak mempunyai penguasaan sepenuhnya dengan Taib sebagai yang dipertua negeri.
Beliau memberitahu Malaysiakini bahawa DAP telah memenangi kerusi majoriti Cina dalam pilihan raya negeri yang lalu dengan majoriti yang begitu besar dan tidak mungkin parti itu boleh kalah di kerusi-kerusi berkenaan.
Mungkin, sebaliknya, margin kemenangan DAP boleh berkurangan.
Chin berkata, cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan pada April tahun lepas juga merupakan satu topik hangat.

PM ICELAND LETAK JAWATAN, PM NEGARA ANTAH BERANTAH TAK TERASA KE????

Perdana Menteri Iceland Sigmundur David Gunnlaugsson meletakkan jawatan semalam susulan pendedahan Panama Papers yang menunjukkan isterinya memiliki syarikat luar pesisir dengan tuntutan besar pada sebuah bank negara itu yang telah ditutup.
Kebocoran dokumen firma undang-undang yang mempunyai kepakaran menubuhkan syarikat luar pesisir itu berjaya menarik tumpuan dunia terhadap pemimpin dan tokoh-tokoh dunia di seluruh dunia.

Ia menimbulkan keraguan awam bagaimanapun golongan berkuasa menyembunyikan wang mereka dan mengelak cukai.
Jurucakap kerajaan Iceland berkata tuntutan terhadap bank di negara itu dibuat oleh syarikat milik isteri perdana menteri berjumlah lebih 500 juta Icelandic crowns (AS$4.1 juta), laporReuters.
Gunnlaugson berkata aset isterinya dicukaikan di Iceland.
Beliau membuat keputusan meletakkan jawatan selepas ribuan orang berhimpun di depan parlimen pada Isnin dengan melemparkan telur dan pisang serta mendesak pengunduran pemimpin yang berkuas sejak 2013 itu.
Anggota politik pembangkang mendesak sebuah pilihan raya baru diadakan dan memfailkan usul tidak percaya di parlimen.
Bank-bank utama di Iceland ditutup susulan krisis kewangan pada 2008.
Macamana dengan PM negara Antah Berantah, agak-agaknya beliau juga akan letak jawatan tak, sebab media seluruh dunia telah mendedahkan berbagai perkara kontroversi tentang beliau.

Sumber : Mkini

10 April 2016

UMNO/BN KALAH CINA MEMERINTAH MALAYSIA

UMNO Kalah
Cina Memerintah?
------------------
Saya telah berhenti minum pagi di R&R Temerloh pagi ini.
Selepas minum pagi saya akan menyertai kawan2 di Felda Bukit Goh, Kuantan Pahang dalam siri lawatan ke seluruh negara yang bertema 'Melayu Bermaruah' -
Selamatkan Malaysia.
Semasa minum pagi di R&R tersebut saya duduk bersebelahan dengan seorang anak Melayu sambil saya makan semangkok lontong.
Di hadapan beliau ada seorang lagi anak Melayu.
Mengenali saya anak Melayu yang duduk sebelah saya berkata "Kalau Umno kalah nanti Cina DAP mererentah negara".
Dalam hati saya berkata berkesan sungguh kempen orang2 Umno bahawa jika Umno kalah Cina akan berkuasa.
Saya telah dapat menerangkan sedikit kepada kedua2 anak Melayu tersebut yg itu cuma helah orang2 Umno.
Mereka takut orang Melayu beralih sokongan, lari daripada Umno dan menyokong parti2 dalam Pakatan Harapan seperti PKR, Amanah dan DAP termasuk juga Pas.
Saya beri tahu kedua2 mereka perkara itu tak betul.
Di Selangor bila Barisan Nasional kalah Menteri Besar tetap orang Melayu. Setiausaha Kerajaan Negeri Melayu, Pegawai Daerah2 Melayu, PKNS Melayu, Perangsang Melayu, MBSA Melayu, MBPJ Melayu.... malah semua kekal macam biasa ... Melayu.
Begitu juga semasa Pakatan Rakyat memerentah di Kedah, Perak dan juga di Kelantan pemerentah adalah di tangan Melayu.
Cuma di Pulau Pinang Ketua Menterinya Cina.
Tapi di Pulau Pinang memang selama2nya Ketua Menterinya Cina.
Wong Pau Nee, Dr Lim Chong Yu, Dr Koh Su Koon dan sekarang Lim Guan Eng.
Selain dari Pulau Pinang semuanya Melayu. Dari Perlis hingga ke Sabah.
Saya tanya kepada mereka apa yang orang Melayu nak takut?
Semuanya Melayu.
Sultannya Melayu.
Perdana Menteri Melayu. Timbalan Perdana Menteri Melayu. Menteri2 ramai Melayu. Tentera Melayu. Polis Melayu. Pegawai Kerajaan Melayu.
Malah semuanya Melayu.
Saya bertanya kepada mereka bagaimana Cina nak memerentah bila hampir semua jawatan penting dipegang orang Melayu.
Mereka tak boleh jawab.
Mereka tak mampu jawab. Sebab alasan mereka tak kukuh.
Sebenarnya anggapan Umno kalah Cina memerentah tak betul. Karut.
Ini hanyalah rekaan orang2 Umno.
Apa yang orang2 Melayu, Cina, India, Kadazan, Dayak dan lain2 mahu ialah mereka mahu pemimpin2 yang lebih baik, lebih amanah dan hidup secara sederhana.
Selepas setengah jam saya memberi hujjah saya beredar menuju ke Felda Bukit Goh, Kuantan.
Sepanjang saya berbicara dengan mereka tidak ada langsung mereka mencelah dan mengemukakan apa2 alasan yg menguatkan hujjah 'Umno kalah Cina berkuasa'.
Bagi saya orang2 Melayu masih confuse dan tak tahu membezakan parti dan kuasa.
Inilah cabaran pada kita yang bergerak ke seluruh negara.
Orang Cina bukan nak ambil alih kuasa dari orang Melayu. Orang Cina nakkan pemimpin Melayu yang amanah, baik, sederhana dan mempunyai kualiti kepimpinan yang baik.
Ramai orang Melayu, Cina, India, Kadazan dan Dayak serta yang lain2 berharap Pakatan Harapan terdiri Dari PKR, Amanah, DAP serta Pas boleh melakukannya.
Selamat berjuang.
TS Muhammad Muhammad Taib
Felda Bukit Goh
10 April 2016
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter