06 August 2011

250,000 orang Amah pula akan didaftarkab sebagai Pengundi?

Seramai 250,000 pembantu rumah warga asing yang bekerja di negara ini akan didaftar ke dalam sistem pendaftaran biometrik apabila majikan memperbaharui permit kerja mereka, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam.

Beliau berkata ia berikutan pembantu rumah tidak termasuk dalam kumpulan pekerja dalam industri yang terlibat Program Pendaftaran Biometrik Pekerja Asing Yang Sah.Mungkinkah selepas ini amah-amah ini juga akan didaftarkan sebagai pengundi yang sah bagi membantu BN menang besar menyapu bersih semua kerusi pada PRU 13 nanti. 


BN boleh buat apa sahaja kerana mereka ada kuasa dan agensi kerajaan yang taat membuta tuli kepada mereka. Selain itu pemimpin BN tidak pernah takut kepada amaran Allah tentang penipuan, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Apa yang penting mereka mesti menang walau dengan apa cara sekalipun seperti kata Najib.

Umno yakin menang besar di Selangor, manakan tidak puluhan ribu PATI didaftarkan oleh BN?

Umno yakin Pakatan Rakyat akan berkubur di Selangor pada pilihan raya umum ke-13 dengan Barisan Nasional (BN) boleh memperoleh majoriti 20 kerusi bagi mewujudkan kerajaan negeri yang kuat.


Ketua Penerangan Umno Selangor, Abdul Shukor Idrus memberitahu The Malaysian Insider, pada kali ini BN boleh memperoleh sekurang-kurangnya 38 daripada 56 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN).Pada Mac 2008 BN hanya memperoleh 20 kerusi di negeri paling kaya di Malaysia itu.                                            Umno Selangor kini diketuai oleh Datuk Seri Najib Razak sendiri dan meletakkan sasaran mahu merampas negeri itu dengan apa cara sekali pun.
Abdul Shukor meramalkan kemungkinan itu ekoran peningkatan dalam sokongan pengundi Melayu daripada 50 peratus pada 2008 kepada 65 peratus sekarang.
Katanya, ia juga disumbangkan oleh rasa tidak senang dengan kerajaan negeri diterajui Pakatan Rakyat dan juga kerja kuat kepimpinan Umno, yang terkejut dengan kekalahan pada Mac 2008.
Saya yakin dakwaan Shukor ini ada benarnya kerana Selangorlah antara negeri yang paling ramai pengundi-pengundi baru yang terdiri dari pendatang asing yang didaftarkan oleh SPR dengan bantuan JPN yang memberikan Kad Pengenalan.
Bukan setakat menang BN boleh memastikan PR hilang deposit dengan menambahkan lebih ramai PATI ada masuk pilihanraya umum ke 13 nanti. Apa gunanya diadakan pilihanraya kalau sistem pilihanraya yang ada ini penuh dengan penipuan dan penyelewengan. Lebih baik BN batalkan pilihanraya dan isytiharkan BN menang. Atau BN boleh meniru jejak langkah Hosni Mubarak yang mendapat sehingga 99.99 % undi di Mesir dahulu.

Daftar Pemilih : Penipuan dan Penyelewengan AGENSI KERAJAAN makin hebat, apa tindakan kita?

Penyelewengan dan penipuan agensi kerajaan makin hebat. Sekarang ini bukan setakat nama pengundi ada di dua tempat atau ujudnya pengundi yang mati dalam daftar pemilih tetapi sudah sampai ke tahap menggadai maruah dan keselematan negara. Apa tidaknya memberikan hak kerakyatan dan warganegara kepada pendatang asing yang tidak layak serta memberikan hak sebagai pengundi sah kepada pendatang asing. Bukankah itu amat merbahaya dan menjual maruah dan keselamatan negara.

Kita nampaknya hanya boleh membuat bantahan dan gesaan supaya dihentikan sedangkan petualang negara ini terus menjual dan menggadai keselamatan negara dengan kerja-kerja terkutuk itu tanpa henti.

Saya mencadangkan pimpinan PAS dan PR mengambil langkah yang lebih drastik dan terancang bagi mengatasi masalah.

Beberapa cadangan saya :-

1) Mohon menghadap Yang Dipertua Agong untuk mengadu hal yang dilakukan oleh Petualang negara ini.

2) Saman di mahkamah dengan kadar yang banyak.

3) Laporkan perkara ini ke peringkat antarabangsa khususnya PBB, Komanwel dan sebagainya

4) Anjurkan bantahan berterusan dengan cara yang sesuai

5) Arahkan semua ahli PAS buat solat hajat tiap-taip hari mohon Allah hapuskan petualang negara dan
hindarkan kita dari penpuan dan kezaliman petualang-petualang ini. Solat secara berjemaah atau individu

6) Boikot Pilihanraya sebagai jalan terakhir kerana kita tahu jika kita bertanding pun kita akan kalah.

Umno Dapat senjata baru

Sehari dua ini Umno/BN melalui pencacainya Utusan mendapat senjata baru untuk menghentam PR khususnya kerajaan negeri Selangor. Isu serbuan JAIS terhadap majlis anjuran sebuah gereja di Selangor terus diulas bagi menggambarkan kerajaan negeri Selangor lebih cenderung menjaga hati gereja dari Islam.

Tidak mustahil perkara sudah dirancang dengan begitu rapi oleh mereka bagi mengaut keuntungan politik. Mereka mahu menawan hati terutamanya umat Islam.

Satu lagi isu yang sedang menjadi senjata tumpul mereka ialah isu Ku Li menjadi Ketua Pembangkang menggantikan Anwar Ibrahim. Isu ini agak pelik kerana PR siang-siang lagi menyatakan bahawa tidak timbul langsung PR mahu mencari pengganti Anwar. Ianya hanya mainan seorang dua pencacai Umno yang semakin tenggelam dari arus perdana.

Kita yakin kedua-dua isu ini akan sekali lagi menjadi 'back fire' kepada Umno/BN sebagaimana isu-isu sebelum ini. Ternyata Umno/BN tidak cermat dalam mencari isu-isu yang sesuai untuk mereka menangguk di air keroh.

Apa pula isu yang Umno hendak mainkan Guan Eng 'buka puasa' di Masjid

Khamis lalu Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng isterinya Betty Chew hadir pada majlis berbuka puasa di Masjid Guar Perahu. Turut hadir Timbalan Ketua Menteri yang juga Adun Penanti, Datur Dr Mansor Othman.

Agaknya selepas ini apa pula isu yang hendak dimainkan oleh Umno dengan kehadiran Guan Eng. Mungkin ingin mengatakan bahawa Betty tidak menghormati Masjid dan umat Islam kerana tidak bertudung........(Saya hendak tanya Rosmah pakai tudung tak????)......Atau mungkin ada isu-isu yang lain....................

05 August 2011

200,000 warga Indonesia didaftarkan sebagai PENGUNDI

MANILA: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, seramai 200,000 warga Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi untuk memenangkan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua Pembangkang itu berkata demikian dalam satu wawancara eksklusif bersama sidang editorial  The Phillipine Star, dalam rangka lawatannya selama tiga hari ke Filipina.
Selain Warga Indonesia, katanya, rakyat Filipina di Sabah juga dibenarkan untuk mendaftar bagi membolehkan mereka mengundi parti pemerintah itu.
“Media Malaysia dan kerajaan mungkin telah melabel saya sebagai satu ancaman kepada negara dan menuduh saya menjadi satu gadaian untuk Zionis dan Amerika Syarikat, tetapi saya percaya orang ramai tidak boleh dipermainkan,” kata Anwar.
Anwar berkata,  demokrasi di Malaysia semakin merosot berikutan sistem pilihan raya yang semakin kotor.
Ia termasuk kontroversi terbaru membabitkan isu Penduduk Tetap (PR) yang mendapat kewarganegaraan untuk mengundi dalam pilihan raya.
“Demokrasi kami semakin merosot. Pilihanraya tidak bebas dan media dikongkong,” kata Anwar.
Sementara itu, Anwar turut menjangkakan beliau akan dihukum dalam kes fitnah yang dihadapinya sebelum Pilihan Raya Umum ke 13, untuk menafikan haknya bertanding.
“Mereka (Umno-BN) akan menghukum saya sebelum pilihanraya untuk menafikan hak saya untuk bertanding,” ujar Anwar.
Ketua Umum KEADILAN itu tiba di Manila semalam dan turut diundang untuk menyampaikan syarahan di Universiti Filipina di Diliman, Quezon City.
Beliau turut diiringi Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Khalid Jaafar.-Kd
Sumber : hanizan30

Isu JAIS serbu gereja : Jangan lupa ISU AGENSI KERAJAAN gadaikan keselamatan negara

Heboh 1Malaysia JAIS menyerbu sebuah gereja di Selangor kerana didakwa menyebarkan agama kristian kepada umat Islam. Kita tidak tahu samada ianya benar-benar berlaku. Ianya mesti disiasat. Jika benar berlaku perkara demikian maka ianya sesuatu yang serius. Saya tidak mahu komen lebih lanjut tentang perkara itu, kita tunggu laporan lengkap dari pihak yang terlibat iaitu JAIS, Dr Hassan Ali dan Kerajaan Negeri Selangor.

Saya cuma ingin mengingatkan saudara-saudara kita di Selangor bahawa di sana satu isu yang sangat besar yang tidak boleh dilupakan. Rakyat juga mesti sentiasa diingatkan supaya mereka tidak lupa dan tidak sedar akan kebejatan dan kezaliman yang dilakukan.

Isunya tidak lain tidak bukan ialah keselamatan negara iaitu memberikan hak warganegara dan hak mengundi kepada rakyat asing dengan sewenang-wenangnya. Maruah dan keselamatan negara digadaikan oleh puak-puak yang tamakkan kuasa. Mereka mengenepikan keselamatan dan maruah negara semata-mata kerana mabuk kuasa dan takut kehilangan kuasa.

PAS dan PR Selangor mesti memainkan isu-isu ini semaksima mungkin bagi memastikan rakyat sedar akan kebobrokan yang dilakukan oleh pihak terbabit. Kalau boleh segerakan tindakan saman di mahkamah. Jangan biarkan manusia jahat dan mabuk kuasa ini terus bermaharajalela menggunakan sedikit kuasa dengan sesuka hati.

Pengganti Najib sama sahaja selagi ianya orang Umno/BN


Sehari dua ini heboh pasal adanya desakan dari dalam Umno supaya Najib meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Antara kalangan ahli Umno yang lantang mengkritik kerajaan pimpinan Najib. 


Dua orang bekas menteri dan pimpinan kanan Umno iaitu Tengku Razaleigh Hamzah dan Kadir Sheikh Fadzir. Kedua-duanya sekarang sedang memimpin sebuah NGO yang dinamakan Amanah secara terang-terang mengkritik Najib dalam ucapan mereka ketika pelancaran NGO Amanah baru-baru ini.

Selain itu media juga melaporkan Pertubuhan Bekas-Bekas Ahli Parlimen (Penawar) yang dipimpin oleh Aziz Shamsudin juga dikatakan mendesak Najib meletakkan jawatan, tetapi semalam Aziz menafikan sekeras-kerasnya laporan tersebut.

Tetapi apa yang pasti sebuah group Facebook yang menamakan dirinya 100,000 menggesa Najib meletakkan jawatan telah dilancarkan dan lebih dari 200,000 penggemar Facebook telah menyokong gesaan supaya Najib berundur. 

Walaupun apa pun yang berlaku selepas ini, rakyat Malaysia harus sedar dan wajib sedar bahawa jika Najib berundur dan meletakkan jawatan siapa pengganti beliau. Ini kerana perangai dan sistem yang akan diamalkan oleh pengganti Najib akan tetap sama dengan Najib selagi penggantinya tetap dari Umno/BN. Maknanya jika Muhyiddin menggantikan Najib, beliau 2 X5, 5X2 sahaja sama dengan Najib.

Selagi Umno/BN memerintah selagi itulah Islam dipinggirkan, rasuah, kronisme, penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan sebagainya akan terus dipertahankan.

Oleh itu apa yang pasti rakyat Malaysia mesti bekerja kuat untuk mendapat pengganti Najib bukan dari kalangan Umno/BN tetapi dari Pakatan Rakyat. Jadi seluruh rakyat mesti memastikan PR menang pada PRU 13 nanti untuk mengubah negara kita menjadi sebuah negara berkebajikan yang telus, adil, selamat dan sejahtera.

Buku Konsep Asas Negara Berkebajikan di lancarkan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebentar tadi melancarkan buku tulisan Konsep Asas Negara Berkebajikan di Dataran Ilmu, Kota Baharu selepas beliau menyampaikan Kuliah Mingguannya.

Buku ini mengupas tentang konsep Negara Berkebajikan yang diasaskan oleh PAS dan perbezaan di antara Negara Berkebajikan dengan 'Welfare State' yang dibentuk oleh negara lain atau yang difahami oleh orang kebanyakan.

Semoga keujudan buku ini dapat memberikan kefahaman kepada rakyat tentang konsep negara kebajikan yang diasaskan oleh PAS dan dapat menjawab tohmahan dan dakwaan Umno/BN kononnya Malaysia sekarang sudah mengamalkan negara berkebajikan sejak dari dahulu lagi.

Turut hadir pada majlis ringkas pelancaran buku tersebut ialah Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dato Haji Takiyudin Hassan dan Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Ahmad Shamsuri Mokhtar.

Umair mengucap 2 kalimah syahadah di depan Nabi

Umair datang dari Mekah untuk bertemu Nabi di Madinah dengan niat tidak baik untuk membunuh Nabi. Sedangkan niat asalnya beliau ingin berunding untuk membebaskan anaknya yang ditangkap oleh tentera Islam semasa perang Badar.

Dipendekkan cerita bila Umair bertemu Nabi beliau berkata kedatangannya adalah untuk membincangkan tentang pembebasan anaknya yang menjadi tebusan tentera Islam. Katanya beliau banyak hutang dan tidak mampu untuk menebus anaknya.

Nabi memberitahu Umair supaya bercakap benar kerana menurut Rasulullah, Umair telah bertemu dengan Safwan sebelum datang ke Madinah dan berbincang untuk membunuh Rasulullah.

Umair tersentak dan akhirnya akur bahawa Rasulullah adalah Utusan Allah, mana mungkin seorang manusia biasa tahu apa yang dibincangkan oleh beliau dan Safwan satu persatu satu.

Akhirnya Umair mengucapkan dua kalimah syahadah di hadapan Nabi S.A.W.

Sedutan dari Kuliah Tok Guru pagi ini.

Latih lidah kita gunakan ucapan (tahyah) yang baik iaitu ucapan ahli syurga

Mari sama-sama kita latih lidah kita dengan ucapan ahli syurga iaitu Assalamua'laikum. Tok Guru dalam kuliah mingguan pagi Jumaat sebentar tadi menyarankan kita menjadi ucapan salam sebagai kelaziman kita. Beliau menyarankan perkara itu ketika menceritakan sirah Rasulullah S.A.W ketikan Umair bertemu dengan Nabi dan mengucapkan 'Selamat Pagi'.

SIARAN LANGSUNG KULIAH TOK GURU DARI DATARAN ILMU KOTA BAHARU

PENAWAR sudah jumpa 'penawar' nafi desak PM berundur

Persatuan Bekas-bekas Wakil Rakyat Umno (Penawar) menafikan laporan bahawa pihaknya telah memutuskan untuk meminta Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.


Presidennya Abd Aziz Shamsuddin berkata Penawar yang ditubuhkan pada Disember 2009 tidak pernah meminta agar Najib berundur.
Najib menjadi perdana menteri dan presiden Umno sejak awal 2009.
“Saya sama sekali menafikan kenyataan itu,” kata beliau sambil menambah, pada mesyuarat diadakan 29 Julai lalu Penawar tidak pernah membuat sebarang keputusan mahu menggesa agar Najib meletakkan jawatan.
“Sebarang bentuk persepsi yang salah harus dibetulkan,” kata beliau yang juga bekas setiausaha politik kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Ahli Parlimen Shah Alam.
Kita tunggu apa kata media yang sebelum ini melaporkan bahawa PENAWAR mendesak PM letak jawatan.
Mungkin PENAWAR telah diberi penawar oleh Najib sehingga terpaksa menafikan laporan media sebelum ini.

04 August 2011

Muhyiddin kena gugur kalau ada rombakan kabinet???


Rombakan kabinet mungkin diadakan sedikit masa lagi mungkin sebelum Pilihanraya Umum ke 13. Perkara ini tidak mustahil kerana Najib sendiri mengumumkan baru-baru ini bahawa Presiden MIC, G.Palanivel akan dilantik sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri bagi memastikan kaum India mendapat 2 menteri penuh dalam kabinet. 

Maknanya kemungkinan besar rombakan ini akan berlaku bila-bila masa sahaja. Ianya penting sebagai persediaan untuk Najib merancang dan menentukan strategi bagi kesinambungan BN dan dirinya sendiri. Beliau mungkin akan mencantas sesiapa sahaja yang dilihat 'menentang' nya.


Ada pihak menjangkakan bahawa selain Palanivel beberapa menteri dan timbalan menteri juga mungkin terlibat. Lebih parah lagi jika Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin sendiri terlibat. Ianya mungkin berlaku jika Najib berasa tergugat lantaran desakan supaya beliau meletakkan jawatan semakin hangat sekarang. Mungkin Muhyiddin dilihat sebagai orang yang terlibat secara tidak langsung dengan gerakan mendesak Najib meletakkan jawatan kerana dikatakan menjadi liabiliti kepada Umno/BN.

Sebuah NGO baru yang terdiri dari bekas-bekas wakil rakyat Umno yang dinamakan Penawar secara terang-terang mahukan Najib berhenti. Penawar diketuai oleh bekas Setiausaha Politik Mahathir yang juga bekas Menteri.

Kemungkinan untuk Muhyiddin dicantas tetap ada jika Najib benar-benar terancam atau jika Najib mula mencurigai Muhyiddin.

DNA babi haram rasuah tak haram

Orang Melayu sangat berhati-hati takut termakan makanan yang ada daging babi atau DNA babi tetapi mereka tidak gusar makan dari hasil rasuah duit kopi tumbuk rusuk tipu claim dan yang sewaktu dengannya walhal semuanya sama sama haram.

Banyakkan berdoa di bulan Ramadhan

Sahabat yang dikasihi, banyakkanlah berdoa dalam bulan puasa kerana Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: 


“Tiga bentuk doa yang dimustajabkan Allah: doa ibu bapa terhadap anak; doa orang yang berpuasa; dan doa orang bermusafir.” (Riwayat al-Baihaqi)

Muhyiddin ganti Najib?

Desas-desus bertiup kencang bahawa 'umur' Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia. Ini kerana Najib ternyata gagal mentadbir negara dengan baik. 

PR sudah lama mendesak Najib mengundurkan diri kerana sejak awal-awal pemerintahannya Najib sudah menampakkan yang dirinya gagak meneruskan kesinambung Allahyarham bapanya. Bila PR menggesa Najib berundur ramai juak beliau melenting. 

Kini timbul pula cerita baru bahawa ada gerakan dari dalam Umno yang membuat desakan samada secara terang atau 'sirr' (Rahsia). Malah ada pihak yang mengaitkan cerita ini dengan pemimpin tertinggi dan bekas pemimpin tertinggi Umno yang masih hidup walaupun sudah berumur kira-kira 80 tahun.

Apa yang pasti sebuah NGO bekas-bekas Wakil Rakyat (bukan Mubarak kaki ampu) secara terang-terang menggesa Najib berundur kerana menurut mereka anak Tun Razak itu hanya menjadi liabiliti kepada Umno. Walaupun ianya NGO kecil namun seorang Perdana Menteri sudah tentu tercalar imejnya kerana desakan ini.

Bagi kita apa yang penting Najib mesti segera memBERSIHkan namanya supaya kredibiliti beliau tidak dipertikaikan. Selain itu jika beliau berani tampil mengeluarkan hujah dan fakta di atas semua tuduhan, tindakan dan kezaliman beliau selama ini mungkin mereka yang tidak sukakan beliau tiada alasan dan sebab untuk menggesa beliau meletakkan jawatan.

Antara perkara yang mesti diberi perhatian dan mesti dijelaskan kepada umum ialah :-

1) Skandal Kapal Selam yang pernah tak boleh menyelam

2) Pembunuhan janda jelita berasal dari luar negara

3) Kejadian di sebuah pusat pelancongan di Negeri Sembilan

4) Layanan 'istimewa' kepada rakyat pada himpunan BERSIH 2.0

5) Tindakan menafikan royalti minyak kepada Kelantan

6) Layanan yang menafikan sistem federalisme terhadap kerajaan negeri-negeri PR

7) Rompakan kuasa kerajaan PR negeri Perak 

8) Perbelanjaan RM17 juta untuk lawatan Rasmi Perdana Menteri dan Rosmah ke luar negeri 2008-2011 

9) Kos RM49 juta untuk penyelenggaraan rumah rasmi PM dan TPM

10) RM10 juta untuk Bil elektrik dan air PM dan TPM untuk setahun11) RM111 juta untuk Peruntukan Program Permata Negara 


12) Penginapan Rosmah di Hotel Atlantis, Dubai - RM140,000 satu malam

13) Beg tangan Rosmah berjenama 'Hermezz Matte' - RM361,259.99

14) Cincin berlian - RM24 juta

15) Penganjuran Persidangan Wanita Pertama dunia yang dihadiri 14 wanita pertama majoritinya dari Afrika - RM4.5 juta

16) Gelang tangan - RM1.65 juta 

17) Kegagalan memastikan sistem pilihanraya bebas, telus dan adil

dan banyak lagi  ....................

Ada antara perkara di atas adalah tuduhan dan dakwaan pihak tertentu. Najib mesti tampil dengan bukti-bukti dan fakta untuk menafikannya. Kalau perlu beliau mesti menyaman pihak terbabit di Mahkamah supaya mereka berhenti membuat tuduhan dan dakwaan.


Sementara itu Portal Malaysiakini hari melaporkan bahawa PAS mendakwa wujudnya 'gerakan' dalam Umno untuk menyingkirkan Datuk Seri Najib Abdul Razak sebagai perdana menteri.

Setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata gerakan tersebut bagi menjatuhkan Najib sebelum pilihan raya umum ke-13 kerana presiden Umno dilihat sebagai "liabiliti kepada BN".

"Ada gerakan serius yang meminta supaya Najib daripada perdana menteri.

"Najib dan Rosmah dilihat liabiliti kepada BN kerana pada waktu ini ia memberi kesan negatif kepada pilihan umum akan datang," katanya dalam satu sidang media di Kuala Lumpur.

Beliau juga mendakwa laporan yang mengaitkan pemimpin PAS dalam pakatan sulit untuk menaikkan ahli parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai ketua pembangkang yang baru - bagi menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim - hanya satu usaha mengalihkan perhatian daripada gerakan dalam Umno tersebut.

PR tidak pernah ketandusan pemimpin, tidak perlu ambil Ku Li jadi pemimpin

Ada pihak menuduh Pakatan Rakyat teraba-raba mencari pemimpin baru bagi menggantikan Anwar Ibrahim. Bagi saya PR tidak begitu terdesak sehingga terjebak ke kancah permainan politik perang saraf Umno/BN. Tidak pernah berbangkit isu Anwar hendak digantikan. Apatah lagi penggantinya ialah orang di luar PR iaitu Tengku Razaleigh seorang pemimpin yang terbukti suka melompat parti sejak dari dahulu.

Pakatan Rakyat jika mahu menggantikan pemimpinnya sekalipun mempunyai ramai pemimpn berwibawa yang tinggi akhlaqnya, tiada skandal, berpendidikan dan yang penting juga isteri mereka tidak suka ber'shopping' dan membeli barangan bernilai jutaan ringgit.

Sebaliknya amat sukar untuk mencari pemimpin BN yang BERSIH dan suci, malah kekotoran mereka ditambah lagi dengan perangai ister masing-masing yang tidak senonoh.

Sebab itu isu Ku Li disebut-sebut sebagai pengganti Anwar hanyalah mainan media untuk mengalihkan perhatian rakyat. Jika pun mungkin Anwar hendak diganti, tidak sukar untuk mencari penggantinya yang BERSIH, berakhlaq, berkarisma dan sebagainya.

Namun dalam Umno sukar untuk kita mencari pengganti kerana masing-masing ada skandal, ada kepentingan peribadi. Sebaik sahaja seorang pemimpin baru naik, kita boleh rujuk fail peribadinya, maka terserlahlah siapa mereka dan perangainya bagaimana.

Kita boleh  memperolehi 1,000 pemimpin PR yang BERSIH, telus, professional, ulama dan sebagainya, tetapi    juga boleh mencari 1,000 pemimpin BN yang KOTOR, jumud, penuh skandal dan sebagainya. Kita mudah untuk mencari 1,000 pemimpin PR yang rajin ke masjid, dan kita juga mudah untuk mencari 1000 pemimpin BN yang kaki dangdut, night club dan sebagainya.

Gambar diatas hanya sekadar hiasan.

Tengku Razaleigh ganti Anwar hanya mainan pencacai Umno untuk alihkan isu

Isu perlantikan Tengku Razaleigh sebagai pengganti Anwar memimpin PR hanyalah isu rekaan 'Raja Spin' untuk mengalihkan isu sebagaimana yang mereka lakukan dari dahulu, kini dan selamanya.

Umno/BN sebenarnya terdesak dengan isu manipulasi agensi kerajaan yang bersekongkol dengan mereka untuk menipu pada pilihanraya akan datang. Bayangkan bagaimana undang-undang negara diceroboh dan dinodai dengan pendaftaran rakyat asing menjadi warganegara dan seterusnya didaftarkan sebagai pemilih bagi memenangkan BN.

Isu ini sudah terbongkar dan rakyat sedang memerhatikannya dengan teliti. Selain itu ianya juga sedang dipantau oleh pelbagai pihak termasuk dari luar negara. Lantaran itu rakyat mesti dikhayalkan dan dialihkan perhatian mereka kepada isu-isu lain yang mampu menarik minat mereka. Akhirnya isu Ku Li ditonjolkan .

Insya Allah isu ini tidak akan mengalihkan perhatian rakyat kepada isu MyPR dan MyKAD kerana rakyat sudah semakin matang dan tahu sepak terajang Najib serta petualang-petualang lain.

03 August 2011

Senarai Pembaziran Najib-Rosmah

Akhbar Suara Keadilan 27 bertarikh 2 Ogos mendakwa bahawa Najib-Rosmah memboroskan duit rakyat sewenang-wenangnya. Antaranya ialah :-


1) Lawatan Rasmi Perdana Menteri dan Rosmah ke luar negeri 2008-2011 - RM17 juta


2) Kos selenggara rumah rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri - RM49 juta


3) Bil elektrik dan air Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri - RM10 juta setahun


4) Peruntukan Program Permata Negara - Rosmah - RM111 juta


5) Penginapan Rosmah di Hotel Atlantis, Dubai - RM140,000 satu malam


6) Beg tangan Rosmah berjenama 'Hermezz Matte' - RM361,259.99


7) Cincin berlian - RM24 juta


8) Penganjuran Persidangan Wanita Pertama dunia yang dihadiri 14 wanita pertama majoritinya dari Afrika - RM4.5 juta


9) Gelang tangan - RM1.65 juta


Jika dakwaan di atas tidak benar kita minta Najib-Rosmah membuat penafian dan menyaman akhbar milik PKR ini.

Kesal dengan pengkhianatan terhadap negara

Saya menyokong penuh desakan dan permintaan ahli-ahli Parlimen PR supaya Perdana Menteri memanggil sidang tergempar Parlimen untuk membincangkan isu pengkhianatan pihak tertentu yang memberikan taraf kerakyatan dan hak mengundi sewenang-wenangnya penduduk tetap.

Ahli-ahli Parlimen tersebut termasuklah Salahuddin Ayub, Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong mewakili DAP dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.

Perpaduan hilang kerana memerintah tak betul

Ucapan Tengku Razaleigh dalam program pelancaran NGO barunya Amanah.

Jangan cakap tak serupa bikin sudahlah. Bila berdepan dengan pilihan antara kebenaran dan Umno/BN janganlah pula memilih Umno/BN.

Mereka menghentam kerajaan yang ada pada hari ini namun pada masa yang sama terus bersekongkol dengan BN.

Sanggup gadaikan negara untuk kemenangan BN?

Kita akan lalukan apa sahaja bagi mempertahankan Putra Jaya. Itu kata-kata yang keluar dari bibir seorang Perdana Menteri. Apa maknanya kata-kata itu?

Sehari dua ini kata-kata itu mula terserlah kebenarannya. Bagaimana penduduk tetap diberi taraf kerakyatan dalam 'sekelip mata'; penduduk tetap didaftarkan sebagai pengundi dan berbagai lagi perkara yang amat membimbangkan kita semua.

Betapa mudahnya pihak terbabit menggadaikan keselamatan negara hanya semata-mata untuk memenangkan parti mereka pada PRU 13 nanti.


Sementara itu Malaysianinsider melaporkan bahawa Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, langkah JPN “membenarkan” pemastautin tetap menukar status kepada warganegara adalah amat tidak bertanggungjawab.
Selain itu, beliau percaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut terlibat dalam “sindiket” itu.
“Perbuatan ini amat tidak bertanggungjawab dan saya tidak tahu bagaimana JPN boleh menukar status pemastautin tetap dalam tempoh hanya beberapa jam.
“Saya percaya ia dilakukan oleh sindiket, yang mana SPR, JPN dan sindiket ini yang beri laluan (untuk menukar status) selain diberi perlindungan oleh BN,” katanya kepada The Malaysian Insider.
Ahli Parlimen Kubang Kerian ini menambah, pihaknya masih mengumpulkan maklumat lanjut mengenai perkara itu sambil menambah, ia juga berlaku di negeri-negeri lain sebagai persediaan BN dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan penghujung tahun ini.

Insaflah wahai Utusan Malaysia


Ingatkan pada bulan Ramadhan Utusan Malaysia tidak menjalankan kerja memfitnah, memutarbelikan fakta, berbohong dan mengadu domba. Namun nampaknya akhbar itu (Ketua Pengarang, Pengarang dan Editor) semakin rancak menjalankan kerja-kerja terkutuk tersebut pada bulan yang penuh barokah ini.


Sehari dua ini mereka sibuk melaga-lagakan Pakatan Rakyat dengan menimbulkan cerita DAP mabukkan kuasa sehingga mahu meletakkan calon di kawasan majoriti Melayu; melaga-lagakan Anwar dan PKR dengan DAP dan PAS; melaga-lagakan Anwar dengan Ku Li dan sebagainya. 

Puasakah mereka ini sehingga perkara-perkara haram yang menjejaskan pahala puasa terus istiqamah dilakukan. Banyak lagi berita-berita lain yang berunsur pendidikan, pembelaan dan pengajaran boleh dimuatkan dalam Utusan Malaysia. 

Kita mendoakan Ketua Pengarang, Pengarang dan Editor serta sesiapa sahaja yang suka menabur fitnah, adu domba dan pembohong ini insaf dan bertaubat. Salah seorang Tuan Guru pernah berkata selagi fitnah, pembohongan dan adu domba itu terlekat pada pemikiran rakyat selagi itulah dosa mereka tidak diampunkan oleh Allah.

Mari sama-sama kita bertaubat kepada Allah sempena bulan baik Ramadhan ini.

Zahid Hamidi : Jangan cakap tak serupa bikin

Saya sangat bersetuju dengan pandangan Naib Presiden Umno, Zahid Hamidi yang mengharapkan golongan ulama agar tidak berpihak kepada mana-mana parti politik dalam menjatuhkan hukum terhadap sesuatu isu berbangkit.

Beliau berkata, golongan itu juga perlu seimbang dalam memberikan pendapat selaras dengan syariat Islam sebenar. Jika Ulama' yang ada pada hari ini benar-benar bebas dan tidak takut kepada sesiapa hatta pemerintah say a yakin banyak kekeliruan dan masalah akan selesai.

Namun demikian banyak Ulama'  yang rapat dan makan gaji dengan kerajaan takut untuk menjatuhkan sesuatu fatwa kerana takut 'sorrow' mereka 'missed'. Ulama ini tahu dan faham benar bahawa jika fatwa mereka bertentangan dengan nafsu pemimpin Umno maka sudah tentu mereka akan dipecat atau diambil tindakan seperti yang pernah dialami oleh Allahyarham Datuk Ishak Baharom yang dipecat dari jawatan mufti kerana mengeluarkan pendapat yang tidak disenangi oleh pemerintah. 

Saya mengharapkan Zahid Hamidi tidak sekadar bercakap kosong tetapi menghormati Ulama', fatwa dan pandangan mereka.

Gambar di atas sekadar hiasan

02 August 2011

Jangan BAZIRKAN RM317,000 duit rakyat untuk tender plat kereta MCC 1 hingga MCC 15.


Sejumlah RM317,000 duit rakyat bakal hangus hanya untuk perbelanjaan tender nombor plat kereta MCC 1 hingga MCC 15.? 


Bayangkan betapa besarnya pembaziran yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka apabila dengan sewenang-wenangnya membelanjakan duit rakyat untuk nombor plat kereta.! 

Apa manfaat yang rakyat dapat  dengan nombor plat kereta tersebut.

Maklumat yang diperolehi di Pejabat JPJ Melaka menyatakan bahawa sejumlah RM317,000 tender telah dibuat oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka. 

Sebagai rakyat kita menggesa kerajaan negeri membatalkan niat untuk menggunakan plat tersebut. Gunakan duit sebanyak itu untuk kebajikan dan kesejahteraan rakyat. Jangan membazir. Masih ramai rakyat yang menderita dan susah di negeri ini. Masih ramai anak-anak yang ingin menyambung pelajaran tetapi tidak mempunyai wang untuk meneruskan cita-cita murni itu lantaran kesempitan hidup keluarga mereka.

Kita mengharapkan selepas ini jika Kerajaan Negeri menang tender tersebut, mereka mesti mengeluarkan kenyataan rasmi kepada seluruh rakyat negeri Melaka berapa wang rakyat yang telah dibazirkan untuk mendapatkan plat MCC 1 hingga MCC 15 ini. Biar rakyat menilai sendiri apakah tindakan kerajaan ini bermanfaat kepada rakyat atau tidak?

Selamat Bersara Wahai PM Najib

Untuk menyelamatkan Umno/BN Najib mesti berundur dan bersara awal sebelum PRU 13. Najib sudah jadi liabiliti kepada Umno/BN. Najib sudah jadi beban dan 'biawak hidup' terhadap BN. Itu antara maksud nukilan AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor. Beliau menulis dalam Harakahdaily ....hari ini.

Mengapa sampai begitu sekali terjahan dan terkaman beliau kepada Najib. Apa salah Najib yang baru 3 tahun masuk opis Perdana Menteri. Baru 3 tahun bukan 22 tahun seperti Tun Mahathir .......mengapa begitu sekali Najib dihukum sedangkan tak nampak kesalahan besar beliau ....tanya seorang rakan.

Walaubagaimanapun saya yakin pembaca semua setuju dengan Dr Dzul malah mungkin orang Umno sendiri sependapat dengan Dr Dzul. Mereka merasakan Umno/BN akan lebih kuat jika Najib bersara secara sukarela atau dipaksarela. 

Banyak sekali kesalahan dan kepincangan dalam kerajaan pimpinan Najib, kata sahabat saya. Antaranya beliau meminggirkan Islam iaitu meneruskan kesinambungan pemimpin terdahulu....malah ada yang berpendapat tahap peminggiran Islam di zaman Najib lebih teruk sehingga slogan kerajaan beliau sudah tidak ada perkataan Islam atau unsur-unsur Islam, Kalau Mahathir ada Bersih, Cekap, Amanah, Islamisasi; Hussein Onn ada Bulan Dakwah; Pak Lah ada Islam Hadhari....Najib ada apa? 1Malaysia ....mana perkataan Islamnya.

Kepincangan lain tidak perlulah ditulis di sini kali ini ....Tuan-tuan dan puan-puan boleh fikir sendiri.....SELAMAT BERSARA PM NAJIB DEMI MASA DEPAN UMNO/BN .................

Perlantikan Pegawai Pengurus Pilihanraya : Pilihanraya Umum bila-bila masa akan dilangsungkan


Suruhanjaya Pilihanraya telah mula melantik Pegawai Pengurus Pilihanraya di semua konstituensi bermula 2 minggu lepas, demikian laporan yang dibuat oleh sebuah media hari ini. Sudah menjadi kebiasaan bahawa SPR akan melantik Pegawai tersebut 3 atau 4 bulan sebelum Pilihanraya Umum (PRU) dilangsungkan. Ini bermakna selepas perlantikan itu SPR boleh melangsungkan PRU pada Oktober atau November ini paling cepat.


Cakap-cakap bahawa PRU akan dilangsungkan pada tahun ini sudah lama kedengaran. Khabar ini semakin kencang selepas pemimpin BN dilihat semakin kerap turun padang malah Perdana Menteri sendiri dilihat begitu serius melakukan kerja ini. Sudah beberapa negeri beliau lawati dan sudah puluhan juta beliau umumkan projek-projek untuk memancing diundi di beberapa tempat. Malah beliau juga memperdagangkan jawatan menteri kepada MIC semata-mata untuk menarik sokongan pengundi India baru-baru ini.

Selain itu BN juga sudah meminta senarai bakal-bakal calon dari parti-parti komponen baru-baru ini. Umno juga telah menjalankan simulasi pilihanraya atau pilihanraya olok-olok baru ini sebagai persiapan mereka untuk menghadapi PRU.

Tidak syak lagi PRU akan berlangsung dalam masa terdekat. Rakyat diharapkan dapat menggunakan nikmat bulan Ramadhan ini untuk memohon petunjuk kepada Allah agar dapat memilih parti dan pemimpin yang ikhlas berjuang kepada Allah bukan parti yang sejak dari dulu meminggirkan Islam dan hukum hakamnya serta berani menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah.

Kerajaan PAS jauh lebih matang dari BN dari semua segi termasuk hiburan

NONEBukan perangi hiburan

Sebagai sebuah kerajaan, kepimpinan Kelantan telah mengambil jalan yang yang sederhana. Kelantan - melalui program seperti ini - memberikan pendidikan secara langsung dan tidak langsung untuk aktivis Muslim berinteraksi dengan dunia hiburan, sekali gus mendekati anak-anak muda. 

Jalannya bukan memerangi hiburan, sebaliknya mencari ruang untuk dimanfaatkan; maka rakyat dapat berhibur secara terarah dan tidak melampai batas.

Dengan itu Kelantan tidak menjadi kerajaan yang tidak bertanggungjawab yang membiarkan rakyat bebas lepas dengan hiburan tanpa bimbingan, tidak juga menjadi jumud sehingga mengharamkan segala bentuk hiburan, termasuk nyanyian, muzik dan filem.

Demikianlah, apabila sesebuah kepimpinan itu ada wawasan yangjelas dan nurani yang inginkan rakyat berada dalam bimbingan yang betul. Segala gerak kerja diselaraskan antara kehendak rakyat dan peraturan agama.

Sikap yang matang lagi sederhana diperlukan oleh rakyat dan umat pada setiap ketika. Bukan masanya untuk mengharamkan itu dan ini tanpa memberikan alternatif yang dapat membimbing rakyat yang pelbagai ragam dan kehendak. 

Janganlah pula jadi seperti kepimpinan yang hanya hendak 'memberikan keseronokan' kerana inginkan sokongan mereka rakyat tanpa memikirkan kesan dan masa depan.

Cumanya, masih banyak perkara yang perlu dibuat. Kita perlukan pembikinan karya-karya seni dalam pelbagai bidang yang berkualiti dan mendidik. Ada gabungan antara unsuran hiburan dan bimbingan secara terancang. 

Ada ikatan antara seni dan kehidupan insani secara berkesan. Ini memerlukan satu perancangan jangka panjang dan pendek. Semoga Kelantan mampu melangkah lebih jauh.Ulasan Mutaligat : Saya sangat bersetuju dengan pandangan Ustaz Asri. Kerajaan BN ternyata membiarkan anak-anak muda khayal dan terbuai dalam budaya hedonisme dan keseronokan. Bukan itu sahaja Kerajaan BN malah menggalakkan budaya mungkar ini berleluasa. Kita mendoakan para pemimpin BN diberi petunjuk hidayah oleh Allah agar kembali kepada Islam dalam semua segi.


Sedutan tulisan Ustaz Asri Zainul Abidin dipetik dari Malaysiakini.

Pilihanraya Olok-olok : Jangan gembira dengan keputusan BN kalah

Maklumat dalaman BN menyatakan bahawa Barisan Nasional (BN) boleh kehilangan Perak dan Negeri Sembilan pada pilihan raya umum ke-13, demikian menurut keputusan pilihan raya olok-olok atau 'simulasi' melainkan parti-parti komponennya meletakkan muka-muka popular yang berpotensi dan memastikan jentera di peringkat akar umbi menjana sokongan pengundi.
Portal internet The Malaysian Insider difahamkan pilihan raya latihan (Dry Run) yang diadakan baru-baru ini menunjukkan BN boleh kehilangan sehingga 15 daripada 56 kerusi di Johor, dikuasai Pakatan Rakyat (PR).
Persekitaran itu tidak pernah diduga tetapi BN telah hilang enam kerusi di Johor pada pilihan raya umum 2008.
Daripada enam kerusi itu PAS menguasai dua manakala DAP pula empat.
Laporan itu menyebut BN hanya akan menang 27 dari 59 kerusi Dun di Perak, begitu juga di Negeri Sembilan di mana PR akan memenangi kerusi majoriti berbanding BN yang dilihat semakin longlai di bawah pimpinan Mohamad Hassan sedangkan PR semakin kukuh dengan kepimpinan muda mereka.
PR Negeri Sembilan dilihat sangar bertenaga dengan kombonasi DAP di bawah pimpinan Athony Loke, PAS diketuai Taufek Abd Ghani, kedua-dua ADUN dan masih muda. Manakala PKR dengan Datuk Kamarul Bahrin Abas dibantu dengan populariti CIkgu Bard yang sentiasa terkehadapan dalam isu-isu semasa.
Namun begitu PR tidak boleh terlalu yakin dengan keputusan pilihanraya olok-olok BN kerana ianya hanyalah olok-olok dan BN sudah tentu mempunyai strategi terancang samada halal atau 'halam' bagi mengatasi masalah seperti yang diperolehi mereka semasa pilihanraya simulasi ini.
BN masih mempunyai jentera kerajaan dan parti komponen terbaru mereka yang semua orang tahu ianya amat berkuasa dalam menentukan keputusan pilihanraya ibarat Pengadil pun main sama dan tiang gol dialihkan untuk memastikan BN menang.
Gambar di atas sekadar hiasan.

Semoga cepat sembuh Ustaz Azizan dan Najib

Saya mendoakan agar dua orang pemimpin iaitu Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan Abdul Razak dan Perdana Menteri, Najib Razak cepat sembuh agar dapat memimpin kita semua ke arah kebenaran dan mentarbiyyah kita supaya dapat membezakan yang mana hak dan yang mana batil.

Najib dilaporkan menjalani pembedahan lutut manakala Ustaz Azizan dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) kerana masalah jantungnya.

Musibah penyakit kepada kita adalah amaran Allah supaya kita insaf dan dosa kita akan diampun oleh Allah jika kita bersabar dengan ujianNya itu, Insya Allah.

Amanah kepimpinan amat besar kerana disana kita akan ditanya ke arah mana kita membawa orang-orang yang kita pimpin. Adakah ke arah perbuatan maksiat seperti membiarkan program-program 'lagho' seperti jom heboh, menggalakkan sistem ekonomi riba, membiarkan negara dengan undang-undang bukan Islam, membiarkan rakyat dan kel;uarga sendiri tidak menutup aurat, menzalimi & menekan rakyat dan sebagainya atau kita sentiasa mengalakkan rakyat berbuat kebaikan dan menganjurkan negara dan negeri berkebajikan.

Adakah kita sebagai pemimpin kita menghayati konsep 'Amar Makhruf Nahi Mungkar' yang sewajibnya diamalkan di mana-mana sahaja apatah dalam sebuah pertadbiran negara.

01 August 2011

PM terima 20,000 ucapan hari lahir dan lebih 200,000 minta beliau letak jawatan

Media Sabtu lalu melaporkan bahawa Perdana Menteri menerima  20,000 ucapan hari lahir sempena hari lahirnyapada 23 Julai lalu. Pada masa yang sama beliau menerima lebih dari 200,000 'ucapan' supaya meletakkan jawatan dalam laman facebook 100,000 gesa PM letak jawatan. 

Alangkah baiknya jika PM meletakkan jawatan dalam Ramadhan ini lantaran kegagalan beliau mentadbir Malaysia khususnya dalam urusan melayani rakyat pada peristiwa BERSIH 2.0, penahanan 6 orang rakyat dengan ordinan darurat, kegagalan mempertahankan hak asasi manusia, kegagalan sistem pilihanraya, kegagalan mempertahankan sistem federalisme, menzalimi rakyat Kelantan dengan menafikan hak royalti minyak dan lain-lain

Sempena bulan baik dan hari baik ini adalah lebih baik kiranya beliau melepaskan jawatannya dan memohon maaf kepada rakyat Malaysia atas apa juga kesalahan dan kezaliman yang dilakukan selama ini. Rakyat sudah akan mengenang beliau sebagai seorang pemimpin negara jika beliau berjiwa besar memohon maaf kepada rakyat.

Jumlah ucapan hari lahir yang hanya 20,000 menunjukkan bahawa rakyat tidak senang dengan pentadbiran beliau. Jumlah itu hanya layak untuk seorang Adun atau Ahli Parlimen biasa. Sudah tiba masanya Perdana Menteri memikirkan masa untuk bersara dengan serius.

Bersama menggapai Lailatul Qadr

setiap tahun setiap kali Ramadhan menjelma antara topik hangat diperkatakan ialah Malam Lailatul Qadr.Iaitu mala yang lebih baik dari 1000 bulan atau lebih dari 83 tahun. allah menjanjikan bahawa malam Lailatul Qadr ujud dalam bulan Ramadhan. Sesiapa yang beramal dan beribadat pada malam tersebut akan dikurniakan ganjaran yang hebat. Mungkin pada tahun-tahun sebelum ini kita gagal menggapainya maka mari pada tahun kita bertekad untuk memperolehinya. oleh itu kita mesti sama-sama mempertingkatkan amal kita bermula dari malam pertama lagi.

Bersahur Menambah Keberkatan Berpuasa

Bersahur adalah sunat. Ianya menambah keberkatan berpuasa. Adalah disunatkan melambatkan sahur dan mempercepatkan berbuka bila tiba masanya. Adalah diharapkan kita dapat mengambil kesempatan bersahur dengan kita mengerjakan solat tahajjud, witir, tasbih, berzikir dan sebagainya. Tidak perlulah kita tidur selepas kita bangun bersahur. Selain itu kita boleh sama-sama membaca Al-Qur'an. Kita semua sudah faham dan tahu bahawa ganjaran yang dikurniakan Allah berganda-ganda di bulan Ramadhan ini. Pintu Syurga dibuka seluas-luasnya manakala pintu Neraka ditutup.

31 July 2011

TAWJIHAT RAMADHAN UNTUK PARA PEJUANG…..

RAMADHAN BULAN KEBERKATAN..APAKAH KITA MERASAI KEBERKATANNYA

Ya ikhwatie..,

Ramadhan Al Mubarak..bulan yang diberkati. Memang bulan Ramadhan ialah bulan yang penuh dengan keberkatan. Maksudnya bulan yang melimpah ruah kebaikan..lebih teruja untuk beramal soleh..amal soleh diganjari dengan pahala yang berlipat ganda..amal kejahatan dibalasi dengan dosa yang berganda juga kecuali bertaubat dan memohon keampunan ..Allah Maha Penerima Taubat dan membuka ruang keampunan yang lebih luas di bulan Ramadhan.

Namun apakah cukup bulan Ramadhan yang diberkati..? Bagaimana kita..? Apakah kita selaku ummat Nabi terangsang dan teruja untuk mendapat keberkatan? Dengan makna berlimpah ruah amalan kita..bertambah-tambah kebaikan dalam diri kita..? Atau kita hanya melalui bulan Ramadhan dalam rutin biasa kita sahaja..sahur sebelum subuh..menahan lapar dan dahaga di waktu siang..berbuka dan solat tarawih..dan di hujung bulan Ramadhan ini kita menyambut hari raya...?

Sebenarnya inilah peluang dan ruang untuk kita memperkasakan peribadi dan ibadah kita.. Berikut adalah modul-modul tarbiyyah untuk antum semua laksanakan :

1. Bangunlah seawal jam 4 pagi..ambil wudhu..solat tahajjud 8 rakaat..banyakkan istighfar paling tidak 100 kali,..banyakkan tahlil paling tidak 100 kali, banyakkanlah selawat paling tidak 100 kali...dan berdoalah sungguh-sungguh padaNya...mohonlah keampunanNya..mohonlah keikhlasan dariNya..mohonlah kekuatan dariNya..mohonlah agar istiqamah..mohonlah kebersihan jiwa dariNya...Dan wajib mendoakan kemenangan perjuangan PAS di bumi Melaka dalam PRU 13 ini…

2. Bacalah Al Quran sekerap yang boleh paling tidak sehari 1 juzuk.. `Sesungguhnya ibadah malam ianya lebih bersangatan kesannya pada jiwa dan lebih tetap pada bacaannya'..Al Muzzammil: 6

3. Istiqamahlah dengan wirid al ma'thurat..paling tidak wazifah sughro ( bacaan 3 kali )..jangan ditinggalkan..inilah makanan ruh yang amat lazat di bulan Ramadhan..

4. Usahakan solat fardhu subuh hingga ke 'isya berjamaah. Dan jangan tertinggal solat sunat rawatib 2 rakaat sebelum dan selepas dzohor, 2 rakaat sebelum asar, 2 rakaat selepas maghrib juga 2 rakaat selepas 'isya...Juga usahakanlah solat sunat Dhuha 2 rakaat.."Ya Allah..kalaulah rezkiku ada di langit turunkanlah ia..dan kalau ianya di bumi keluarkanlah ia..dan kalau ianya jauh dekatkanlah..dan kalau ianya dekat mudahkanlah..dan kalau ianya sedikit banyakkanlah..dan kalau ianya banyak ringankanlah ia...."

5. Usahakanlah sekerasnya agar antum tidak tertinggal untuk solat sunat tarawih..samaada berjamaah mahupun dibuat sendiri kerana kesibukan atau musafir atau yang lainnya. Bagaikan tidak ada makna bulan Ramadhan jika antum mengabaikan solat tarawih...kerana ianya hanya dapat dilaksanakan dalam bulan Ramadhan.

6. Solatlah sunat witir samaada 1 rakaat atau 3 rakaat..sebelum tidor atau pun selepas bangun dari tidor iaitu selepas mengerjakan solat tahajjud. Dan amalan ini tidak sayugianya hanya di bulan Ramadhan bahkan di setiap malam selain bulan yang berkat ini..

7. Sebelum tidor berwudhulah..jangan tidor lewat sebab nak bangun awal. Seeloknya bacalah surah al Mulk, al Waqiah atau surah Yaa Sin sebelum tidor..jadikanlah tidor itu juga sebagai ibadah...

7. Inilah juga peluang untuk diperbanyakkan pembacaan buku-buku Islami..menghafaz ayat-ayat Al Quran dan hadith-hadith Nabi S.A.W...sebagai memenuhi masa-masa yang terluang di bulan berkat ini.

Ya ikhwatie...aturlah elok-elok jadual ibadahmu ini di bulan Ramadhan..tidak sepatutnya ibadah di bulan ini sama seperti yang kita lalui di bulan-bulan yang lain. Ramadhan tetap bulan yang diberkati. Namun sewajarnya kita juga mendapat keberkatan yang sama sehingga selepas Ramadhan ini ..akan lahirlah sebuah peribadi yang hebat..yang kukuh ruhiyy ..kuat aqliy..muslih qalbiy..dan terdidik serta tenang nafsunya untuk meneruskan kerja jihad sehingga ke hembusan nafasnya yang terakhir dengan kalimah thoiyyibah..لا اله الا الله...

Wallahu a'lam.

Al Faqir Ust Mohd Noor Omar Al Jawi
Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter