11 July 2009

DEWAN MUSLIMAT BANTU MANGSA KEBAKARAN

Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka telah menghulurkan bantuan kepada mangsa kebakaran di Kampung Terentang Jasin baru-baru ini.

Dalam majlis ringkas penyampaian derma tersebut, Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Dr Khatijah Jumangat sendiri menyampaikan derma tersebut keluarga Mohd Johari Hassan, 42 di rumah keluarga mereka di Kampung Terentang.

Keluarga Mohd Johari Hassan tinggal sehelai-sepinggang apabila rumah mereka hangus terbakar dalam satu kejadian pada kira-kira jam 10 pagi di Batu 20, Kampung Terentang, Jasin, di sini, baru-baru ini.

Menurut Mohd Johari Hasan, 42, sewaktu kejadian, hanya isteri dan tiga anaknya yang berusia empat tahun hingga enam bulan itu sahaja yang berada di rumah kerana beliau bertugas sebagai penyelia di Tangkak, Johor.

“Mujur isteri sempat membawa keluar anak-anak menyelamatkan diri dan setakat ini saya hanya mengetahui senaskah al-Quran milik saya yang berjaya diselamatkan manakala barangan keperluan yang lain semuanya hangus terbakar,” katanya.
Menurut adiknya yang tinggal bersama, Hamizah Hasan, 41, pelbagai dokumen penting, buku-buku serta pakaian sekolah dua anaknya yang berusia 17 dan 15 tahun semuanya hangus terbakar termasuk kereta milik beliau yang terletak dihadapan rumah.

Manakala jiranya seorang warga emas yang tinggal bersendirian, Maimon Muharam, 84, berkata, sewaktu kejadian, beliau sedang berada di bahagian dapur dan membuat persiapan untuk memasak nasi.

“Memang terdengar bunyi percikan kemudian apabila saya membuka tingkap terkejut apabila mendapati api sedang marak daripada rumah sebelah, saya hanya sempat membawa beg berisi dokumen penting dan ubat-ubatan keluar menyelamatkan diri,” katanya.

Seramai 40 anggota bomba termasuk dua pegawai dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima panggilan daripada orang awam kira-kira 10.50 pagi yang melibatkan lima jentera daripada Balai Bomba dan Penyelamat Tangkak, Merlimau, Bukit Katil dan dua daripada Jasin dikejarkan ke tempat kejadian.

Sementara itu Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Yuhaizad Abdullah berkata PAS Kawasan juga telah menghulurkan derma kepada mangsa terbabit.

Menurutnya sesiapa yang ingin menghulurkankan sumbangan bolehlah memasukkan terus ke dalam akaun Tabung Bencana PAS Jasin iaitu di Bank Islam bernombor 04033010002988 atas nama Parti Islam Se-Malaysia Kawasan Jasin.

PRK MANEK URAI : ABE UJI DAH TERUJI

Walaupun pelbagai tohmahan dan fitnah serta cercaan yang dilemparkan kepada calon PAS, Abe Uji namun beliau tetap tabah dan cekal menghadapi cabaran tersebut.
Penghinaan demi penghinaan dilemparkan Umno kepada beliau tetapi ternyata rakyat Manek Urai sayangkan beliau sehingga kemana sahaja beliau pergi tetap mendapat sambutan hangat dan mesra dari rakyat.
Antara penghinaan yang dibuat oleh Umno ialah Abe Uji hanyalah penjual ikan yang tidak berpendidikan tinggi. Penghinaan ini dilakukan oleh Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin dan Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan.
Penghinaan kepada Abe Uji ini telah mendapat reaksi spontan dari para penjual ikan di Manek Urai apabila mereka berkumpul beramai-ramai membantah penghinaan itu semalam.
Akhirnya ternyata penghinaan Umno itu menjadi 'back fire' kepada mereka apabila rakyat semakin benci kepada Umno yang ternyata tidak bermoral dan memandang lekeh dan keji kepada kerjaya sebagai penjual ikan.
Tanpa menghiraukan penghinaan itu Abe Uji terus menziarahi segenap pelusuk kampung di DUN Manek Urai. Setakat maklumbalas yang diterima amat baik dan PAS terus diyakini akan menang pada 14 Julai ini.
Sementara itu jentera BN semakin lemah dan longlai. Pemerhati politik berpendapat faktor utama kelemahan jentera BN adalah disebabkan kesilapan mereka memilih calon yang tidak mendapat sokongan akar umbi.

PRK MANEK URAI : PELAKON 'BOLLYWOOD' PALING HEBAT

2 pelakon 'bollywood' sedang berlakon menziarahi penduduk Manek Urai sedangkan sebelum ini tidak pernah berbuat demikian.

Kelihatan 'hero' utama Y Muhyiddin dan M Stopa sedang shooting di sebuah rumah di Manek Urai.

Syabas semoga berjaya menggondol hadiah pelakon lelaki terbaik dan pelakon pembantu lelaki terbaik.

PRK MANEK URAI : SAYA SAHUT CABARAN UMNO MEMANG TIDAK PERJUANGKAN ISLAM

Saya menyahut cabaran Muhyiddin supaya membuktikan Umno tidak memperjuangkan Islam. Bagi saya cabaran Muhyiddin itu tidak perlu disahut oleh pemimpin-pemimpin besar cukup sekadar saya sebagai ahli biasa PAS membuktikan Umno memang tidak memperjuangkan Islam.
Di bawah ini saya nyatakan bukti mengapa saya menyatakan Umno tidak memperjuangkan Islam. Tidak perlu saya gunakan dalil dan nas Al Qur'an dan Hadis Nabi kerana Umno sendiri kurang percaya kepada dalil dan nas tersebut sebab itulah banyak suruhan dan larangan Al Qur'an mereka langgar dan ketepikan.
Bukti Umno tidak perjuangkan Islam :-
  • Tidak meletakkan Undang-undang Islam sebagai undang-undang di dalam negara kita. Setelah lebih 50 tahun memerintah Umno/BN tidak berusaha ke arah pelaksanaannya secara terancang dan bersungguh-sungguh.
  • Perangai dan tingkahlaku pemimpin Umno tidak melambangkan mereka adalah pejuang Islam yang komited kepada Islam. Amalan rasuah berleluasa di dalam Umno, Aurat tidak ditutup, bermewah-mewah, suka membazir dan lain-lain.
  • Kerajaan pimpinan Umno zalim dan menindas rakyat - membunuh rakyat di Memali, menghukum rakyat tanpa bicara (ISA - bercanggah dengan Islam) dan lain-lain.
  • Islam semakin dikesampingkan dalam sistem pendidikan, muamalat, ekonomi, sosial. Riba berleluasa, maksiat digalakkan, sistem pendidikan menjuruskan kepada duniawi, sekolah agama dimatikan (dihentikan bantuan) dan sebagainya.
  • Penyalahgunaan jentera kerajaan (macam harta pusaka keluarga mereka) berleluasa dan menjadi amalan pemimpin Umno. Padahal semua itu adalah amanah Allah. Lihat sahaja bagaimana pemimpin Umno menggunakan jentera kerajaan untuk kempen di Manek Urai.
  • Dan banyak lagi.

Saya harap selepas ini tidak perlulah Muhyiddin mencabar PAS untuk membuktikan Umno tidak memperjuangkan Islam. Apa yang pentingkan Najib mesti menerima pelawaan Tok Guru Nik Aziz untuk berdebat.

DAFTAR PEMILIH : SPR TUNDUK KEPADA UMNO?

Arahan SPR Negeri Melaka supaya kempen mendaftarkan pemilih di Pasar Malam selama sebulan disifatkan sesetengah pihak sebagai tunduk kepada Umno.
"Terbukti SPR Negeri Melaka tunduk kepada kehendak Umno yang tidak bersetuju dan mengganas menghalang kempen DAP dan PAS minggu lalu".
"Sedangkan Pengerusi SPR, Tan Sri Aziz Yusof berkata ianya boleh dijalankan, mana satu yang betul ini, SPR Pusat atau SPR Melaka" ujar seorang pemilih baru yang tidak mahu namanya disiarkan.
Semalam SPR Negeri Melaka dalam mesyuarat dengan parti-parti politik di Pejabat SPR Negeri mengeluarkan arahan supaya kempen pendafataran pemilih di Pasar Malam tidak dibenarkan selama sebulan.

10 July 2009

PRK MANEK URAI : BN TAK HABIS-HABIS JANJI KOSONG DAN RASUAH

Ternyata BN memang tidak mempunyai strategi dan cara politik baru apabila terus menggunakan rasuah pembangunan dan janji murahan untuk memancing pengundi.
Semalam Mustapha Mamat berjanji akan menjadikan Manek Urai bukan setakat anak angkat tetapi anak emas.

Itulah janji Barisan Nasional (BN) jika berjaya merampas kembali Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai daripada genggaman Pas.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, berkata, jaminan itu disampaikan sendiri oleh Timbalan Presiden UMNO, Muhyiddin Yassin kepada beliau dalam pertemuan malam tadi di sini.

Menurutnya, BN memang ikhlas dan jujur membantu nasib penduduk DUN Manek Urai yang sewajarnya memang perlu dibela setelah diabaikan oleh kerajaan Pas Kelantan.
Macamana rakyat percaya BN ikhlas sedangkan sebelum ini (sebelum YB Ismail meninggal) pemimpin BN langsung tidak menjenguk Manek Urai tetapi sekarang baru berjanji itu dan ini.
Saya yakin cara politik lama BN ini sudah difahami semasak-masaknya oleh pengundi Manek Urai dan mereka akan menolak BN secara mutlak pada 14 Julai ini.

09 July 2009

PRK MANEK URAI : TIPU, PITIH DAN UGUT KUNCI KEJAYAAN BN

Tipu, pitih dan ugut jadi senjata bagi BN untuk menang di Manek Urai. Saya setuju benar dengan kenyataan Cikgu Wan Rahim yang mendakwa BN hanya mempunyai 3 senjata tradisional itu untuk menentang PAS.
"Hendak main isu, main strategi dan sebagainya semua tidak jalan" kata sahabat saya sebaik membaca komen Cikgu Wan Rahim.
Pitis BN memang ada, tipu memang sudah menjadi wirid harian BN dan ugut sudah jadi lumrah kerana BN memang ramai samseng kampung Dusun yang pengecut dan penakut sama.
Namun begitu saya yakin pengundi Manek Urai tidak akan termakan dengan 3 senjata tradisional BN itu.
Pitih mungkin mereka ambil tetapi belum tentu mereka mengundi BN.
Penipuan BN saya yakin akan dapat ditangani oleh jentera PAS yang sememangnya kemas, terlatih dan sentiasa berwaspada.
Ugut tidak menjadi masalah bagi penduduk Manek Urai kerana mereka mempunyai samseng 'gedebe' yang lebih hebat dari samseng kampung Dusun BN.
Pendek kata BN putus harap dan ketandusan idea untuk berdepan dengan PAS di Manek Urai. Saya yakin Muhyiddin akan pulang awal 14 Julai ini.

TAKZIAH : 'BERUK ALI' RUSTAM 'MENINGGAL'

Saya mengucapkan takziah kepada Ketua Menteri kerana 'beruk' beliau bernama Mek Wook 'meninggal dunia' semalam. Kematiannya menimbulkan tanda tanya mengapa 'beruk' tersebut mati sedangkan sebelumnya beliau sihat.

Mungkin Mek Wook ini menghadapi tekanan perasan seperti yang dilaporkan sahabat saya blogger angkasanuri.


Mengapa Mek Wook menghadapi tekanan perasan. Saya rasa beliau sedih kerana dipindahkan ke tempat baru yang berketuakan Ketua Menteri yang terbukti melakukan rasuah. Mek Wook juga mungkin faham bahawa rasuah itu jijik dan haram. Oleh kerana tidak sanggup bertuankan pemimpin rasuah maka lebih baik dia mati.

Blogger angkasanuri melaporkan bahawa Mek Wook tiga hari lepas 'diimport' oleh Kerajaan Negeri Melaka untuk mempromosikan produk pertanian di negeri Melaka. Mek Wook dibawa khas dari tuannya di Terangganu sebagai usaha kerajaan negeri Melaka untuk menunjukkan kepandaian beruk memetik dan mengupas kepala kepada pelancong dan pengunjung di Melaka.

Mek Wook ditambat di belakang kediaman rasmi ketMohd. Ali. Malangnya beruk berkenaan ditemui mati semalam.

Gambar : ihsan angkasanuri.

MUHYIDDIN MAIN SILAP MATA DALAM ISU PPSMI

Menteri Pendidikan Tan Sri Muhiyiddin Yassin sebenarnya cuba bermain silap mata dengan rakyat dalam isu pemansuhan PPSMI yang diumumkan semalam. Hakikatnya PPSMI tidak dimansuhkan tetapi hanya ditangguhkan sehingga 2012.

Saya amat bersetuju dengan pandangan Sasterawan Negara, A Samad Said yang membuat kenyataan bahawa Muhyiddin itu hanya menangguhkan pemansuhan PPSMI bukan memansuhkannya terus.

"Jika benar mansuhkan, sepatutnya tahun depan semua pelajar tahun satu, tingkatan satu dan tingkatan empat sudah mula belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu.

"Alasan mengatakan untuk mansuhkan perlu ambil masa tidak logik kerana ketika Perdana Menteri keempat dahulu mahu laksanakan hanya boleh ambil masa enam bulan, kenapa Perdana Menteri keenam perlu ambil masa tiga tahun untuk mansuhkan?" soal beliau yang saya petik dari Harakahdaily.
Saya harap rakyat tidak terpedaya dengan mainan silap mata Muhyiddin ini yang nampaknya cuba mengabui mata rakyat lebih-lebih lagi BN sedang terdesak di Manek Urai maka antara langkah untuk memancing undi rakyat di sana ialah dengan pengumuman penangguhan PPSMI ini.
Kalau kerajaan benar-benar jujur mengapa PPSMI tidak dihapuskan terus menjelang 2010. Bagi saya jika kerajaan benar-benar ikhlas sepatutnya pada sessi persekolahan 2010 subjek-subjek Sains dan Matematik mesti diajar dalam Bahasa Malaysia. Masa 6 bulan yang berbaki cukup untuk membuat persediaan untuk kembali menggunakan Bahasa Malaysia sebagai medium untuk subjek berkenaan.
Mengapa semasa PPSMI dipolisikan dahulu kerajaan hanya mengambil masa 6 bulan sahaja tetapi untuk menghapuskan kerajaan begitu liat sekali.
Kerajaan BN jangan menyangka bahawa rakyat mudah ditipu dengan silap mata seperti ini.

PRK MANEK URAI : APA HAK KHAIRY UTK KOMEN NASHA TIDAK KEMPEN DI MANEK URAI

Saya rasa pelik dan hairan dengan kenyataan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang menuduh Husam menjadi penghalang kepada tiadanya nama Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dalam senarai kempen PAS di Manek Urai.
Apa hak Khairy untuk membuat komen tersebut.?

Mana dia tahun nama Nasha tiada dalam senarai?

Mana dia tahu Husam yang menghalang?
Inikah standard seorang Ketua Pemuda Umno yang bertaraf Ahli Parlimen. Bercakap ikut sedap mulut sehingga diri sendiri kelihatan kurang cerdik. Jika ingin membuat komen biarlah kena tempat dan keadaannya, bukannya main hemtam keromo macam ini. Biarlah ada fakta dan bukti...........
Khairy dalam laporan sebuah media hari ini menuduh Husam menjadi penghalang kepada Nasharuddin untuk turun berkempen di Manek Urai.
Nasharuddin sendiri membuat kenyataan bahawa beliau akan turut berkempen di Manek Urai. Kenyataanya disiarkan di dalam media yang sama.

KERAJAAN PRIHATIN NAIKKAN INSURANS KERETA BERUMUR LEBIH 10 TAHUN

Kerajaan BN merupakan kerajaan yang 'sangat prihatin' kepada rakyat sebab itulah polisi insurans kenderaan yang berusia lebih 10 tahun dinaikkan.

Ternyata Satu Malaysia, rakyat diutamakan hanya slogan retorik Najib mengaburi mata rakyat.
Mana realiti slogan itu, belum pun sampai setengah tahun jadi perdana menteri unsur cengkaman terhadap rakyat sudah mulai nampak dan ini menambahkan kesengsaraan rakyat yang telah lama dibebankan dengan harga barangan yang melambung tinggi.

Kenaikan insurans kereta dan motosikal melebihi 100 peratus sebelum ini menjadi rungutan rakyat benar-benar membebankan rakyat.
Saya pernah membangkitkan isu ini beberapa bulan lalu. Namun ketika itu ianya tidak jelas dan tidak diberi perhatian sangat sehinggalah ianya meletup baru-baru ini.
Seperti yang kita sedia maklum masih ramai rakyat yang menggunakan kereta yang berumur 10 tahun ke atas. Malah kereta-kereta yang berumur 30 tahun ke atas seperti Toyata KE30, Toyota 'Tonggek', Datsun 120Y, Proton Saga Orient/Magma/Megavalve dan lain-lain masih banyak digunakan sehingga kini.
Kenderaan yang berumur 10 tahun keatas sebenarnya masih baik jika ianya diselenggara dengan baik.
Saya menggesa kerajaan supaya mengkaji semula polisi.
Rakyat Manek Urai mungkin ada jawapannya kepada kezaliman BN dalam isu ini. Gunakan kuasa 'demo' pada 14 Julai ini.

PEMUDA UMNO BERBOHONG LAGI

Pemuda Umno Bukit Katil yang mengganas menyerang petugas DAP dan PAS yang menjalankan kempen pendaftaran pengundi di Pasar Malam Melaka Baru minggu lalu berbohong lagi buat kesekian kalinya.
Semalam dalam kenyataannya di dalam sebuah media harian, Naib Ketua Pemuda Umno Bukit Katil, Jailani Khamis menuduh petugas-petugas DAP dan PAS membaling botol kepada mereka.
Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan ini kerana sebiji botol pun kami tidak bawa dalam kempen tersebut apatah lagi membalingnya ke arah mereka.
Saya yang turut berada pada program tersebut juga membantah kenyataan Jailani yang menyatakan kami berkempen politik sedangkan pembesar suara tersebut digunakan untuk mengajak orang ramai supaya mendaftarkan diri sebagai pemilih bukannya berceramah dan berkempen politik.
Diharapkan Jailani tidak menipu dan berbohong dalam hal ini.
Jailani terus membuat pembohongan seperti kenyataan beliau sebelum ini bahawa pihak kami membuat provokasi kepada Pemuda Umno. Sedangkan mereka yang memaki hamun dan mencaci kami dan ADUN-ADUN DAP dengan cacian yang berunsur perkauman dan tidak bertamadun.
Lebih malang lagi pegawai-pegawai MBMB dan Polis juga turut menerima cacian dari beliau dengan kata-kata seperti lembap, terhegeh-hegeh dan lain-lain.
Saya menyeru kepada Jailani supaya berpolitik secara professional bukannya membuat penipuan dan berbohong seperti ini.

PRK MANEK URAI : PAS SEMAKIN MELUNCUR LAJU, BN SEMAKIN TERDESAK

Maklumat yang saya terima dari 'Special Branch' saya bahawa kedudukan PAS semakin baik. Rakyat memberi sambutan yang amat baik dan diluar dugaan.
Antara beberapa faktor yang menyebabkan peningkatan ini ialah :-
1) Penghinaan BN kepada calon PAS yang merupakan seorang penjual ikan. Sedangkan rakyat Manek Urai kenal dan amat menghormati Abe Uji sebagai Pemborong Ikan yang berjaya
2) Penghinaan BN kepada rakyat Kelantan dalam isu penafian hak Kelantan untuk mendapat royalti minyak
3) Penghinaan BN kepada rakyat Kelantan dengan tuduhan bahawa Kelantan mundur dan tiada pembangunan sedangkan rakyat dapat melihat kepesatan pembangunan di Kelantan
4) Penafian BN terhadap kerajaan negeri yang berjaya menjalankan program kebajikan seperti Armalah, rumah rakyat, ladang rakyat, takaful kifaalah dan lain-lain

5) Penghinaan BN kepada Tok Guru Menteri Besar sendiri yang disifatkan oleh rakyat sebagai melampau.

6) Kesilapan BN Kelantan memilih calonnya yang tidak mesra rakyat dan tidak turun padang sebelum ini.

7) Penghinaan BN kepada pengundi Manek Urai dengan projek-projek mee segera yang jelas bersifat rasuah.

dan banyak lagi .....................

ASKAR WATANIAH DI SETIAP PARLIMEN : TAKTIK BN UNTUK UJUDKAN UNDI POS?

Baru-baru ada pihak yang berhasrat untuk mengujudkan Unit Askar Wataniah di setiap parlimen. Tujuan penubuhan ini masih kabur dan tidak jelas. Ini kerana negara kita sendiri sudah mempunyai Angkatan Tentera dan Pasukan Polis yang bersedia untuk mengawal keselamatan negara dan rakyat.
Ada pemerhati politik melihat tujuan penubuhan askar wataniah ini adalah untuk mengujudkan pengundi-pengundi Pos di kalangan anggota askar wataniah tersebut. Bayangkan jika satu parlimen mempunyai 2,000-3,000 pengundi Pos maka sudah tentu ini akan memberikan kelebihan kepada BN kerana kita tahu kebiasaannya undi pos ini sudah pasti memihak kepada BN. Dari statistik lalu kita melihat biasanya BN akan memperolehi minima 95% undi dari pengundi-pengundi Pos ini.
Lebih malang lagi PR tidak dibenarkan untuk memantau secara ketat proses pengundian pos ini.
Oleh sebab itulah ada pihak yang sangsi dengan tujuan penubuhan Unit Askar Wataniah di setiap parlimen ini.
Saya mengharapkan PR dapat memantau dan membantah penubuhan unit ini disetiap parlimen bagi mengelakkan ianya dieksploitasikan oleh pihak tertentu untuk kepentingan politik mereka.
Untuk rekod, Rejimen Askar Wataniah merupakan pasukan simpanan di dalam Tentera Darat Malaysia yang dulunya dikenali sebagai Pasukan Simpanan Tentera Darat. Rejimen Askar Wataniah merupakan benteng terakhir tentera darat dalam medan pertempuran. Rejimen Askar Wataniah telah ditubuhkan dengan rasminya pada 1 Jun 1958.
Pada 1861, unit sukarela tentera darat negeri-negeri Selat telah ditubuhkan di Pulau Pinang dengan nama Penang Volunteers. Unit sama juga telah ditubuhkan di Singapura. Pada 1902, Negeri-negeri Melayu Bersekutu (FMS) yang terdiri daripada Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang telah mula menubuhkan unit sukarelanya sendiri yang dikenali sebagai Malay State Volunteer Rifles (MSVR).[1]. Pasukan sukarela ini kemudian terus berkembang dengan penubuhan beberapa pasukan baru seperti Malay Federated Malay States Volunteer Force (FMSVF), 'Unfederated Malay States Volunteer Force (UFMSVF) dan Straits Settlement Volunteer Force (SSVF). Setelah tercetusnya Perang Dunia II, kesemua unit-unit sukarela ini telah diaturgerak dan berganding bahu bersama-sama pasukan tentera tetap dari Britain, India dan Australia untuk mempertahankan Tanah Melayu dan Singapura.

MANSUH PPSMI : MENGAPA TUNGGU 2012

Saya menyambut baik pemansuhan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). Namun terkilan dan kecewa mengapa kerajaan menunggu sehingga tahun 2012 baru hendak dimansuhkan sepenuhnya.
Bukankah itu akan menyebabkan murid tahun 4, 5 dan 6 sekarang akan akan menjadi mangsa penangguhan tersebut.
Terbukti kerajaan sebenarnya menipu rakyat sebelum ini dengan menyatakan bahawa dasar ini berjaya dan murid-murid tidak menjadi mangsa. Namun hakikatnya penipuan kerajaan ini terdedah dihadapan mata rakyat apabila anak-anak kita semakin mundur dalam pelajaran matematik dan sains.
Dalam isu pemansuhan ini kerajaan sekali lagi ingin bermain silap mata dengan menunggu sehingga 2012 barulah pemansuhan sepenuhnya dibuat. Apa sebabnya mereka menunggu sehingga 2012?
Saya menggesa kerajaan menjelaskan sebabnya secara terperinci dan rakyat berhak menolaknya.

Saya mengharapkan pengundi Manek Urai dapat mengajar kerajaan BN pada 14 Julai ini supaya dasar PPSMI ini dapat dimansuhkan paling lewat hujung tahun ini.

Semalam Menteri Pendidikan Muhyiddin Yassin yang juga Pengarah PRK Manek Urai BN mengumumkan dasar ini akan dimansuhkan pada tahun 2012.

08 July 2009

PRK MANEK URAI : UMNO BERSETERU DENGAN RAKYAT

Terbukti Umno/BN memang berseteru dengan rakyat. Tidak cukup Umno/BN mendera rakyat dengan kenaikan harga barangan akibat kenaikan harga minyak, Umno juga mendera rakyat Kelantan dengan pelbagai tekanan sebagai melambat-lambat bantuan perka pita, memberhentikan bantuan SAR, tidak menyalurkan wang royalti dan pelbagai lagi bantuan dari kerajaan pusat yang tidak diterima oleh mereka.
Kini Umno/BN pula berseteru dengan rakyat. Terbaru di Manek Urai mereka memperlekehkan penjual ikan dengan menghina calon PAS, Abe Uji kononnya beliau hanya seorang penjual ikan tidak layak bergelar ADUN sedangkan calonnya berkelulusan tinggi.
Jawapan kepada penghinaan itu, penjual-penjual ikan di Manek Urai akan mengadakan mengadakan perhimpunan Jumaat ini untuk membantah tindakan Umno yang didakwa telah memperlekehkan profesyen mereka.Mereka mendakwa, Umno dalam ceramahnya dalam kempen pilihanraya kecil DUN Manek Urai, telah perlekehkan profesyen peraih dan peniaga ikan.
Kenyataan yang dianggap memperlekehkan mereka itu, didakwa dibuat oleh ketua penerangan Umno, Ahmad Maslan dalam ceramahnya malam tadi.Perkara itu dinyatakan oleh penasihat jentera pilihanraya PAS Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dalam satu sidang akhbar pagi tadi.

07 July 2009

PRK MANEK URAI : MARUAH KELANTAN MESTI DIPERTAHANKAN

Pengundi Manek Urai mesti mempertahankan maruah negeri Kelantan dari terus dihina dan dicerca oleh pemimpin BN.
Sejak kempen pilihanraya Manek Urai bermula sebaik sahaja Allahyarham Pak Su Wil meninggal dunia, pemimpin Umno/BN tidak putus-putus menghina Kelantan dan rakyatnya dengan tuduhan Kelantan mundur, miskin, tiada pembangunan dan sebagainya.
Lebih teruk lagi ada yang menuduh Tok Guru tidak pandai memerintah. Macam-macam kata nista dikeluarkan kepada Tok Guru dan kerajaan negeri Kelantan. Bagi saya menghina Tok Guru dan kerajaan negeri adalah sama dengan menghina rakyat Kelantan.

Selain itu Umno/BN juga tidak putus-putus setiap hati menghina dan seolah-olah memandang rendah kepada rakyat Manek Urai dan Kelantan.
Manakan tidak Umno/BN sanggup merasuah rakyat dengan projek mee segera, beg sekolah dan lain-lain. Adakah taraf dan status rakyat Manek Urai sama nilainya seperti projek mee segera dan beg sekolah. Bukankah nilaian maruah manusia tidak boleh dijual beli.
Saya yakin kebongkakan dan kebiadapan BN/Umno ini akan dihukum oleh rakyat Manek Urai kerana Umno/BN telah menghina mereka.
Oleh itu rakyat Manek Urai mesti bangkit secara kolektif dan berjamaah menolak BN pada 14 Julai ini. Mari sama-sama kita kuburkan BN dan talkinkan BN di Manek Urai.

PRK MANEK URAI : PENYOKONG UMNO AKUI BN SILAP PILIH CALON

Ramai penyokong dan pengundi BN mengakui parti mereka tersilap memilih calon apabila Tuan Aziz diamanahkan sebagai calon BN di Manek Urai.
Ramai berpendapat jika Che Jalal atau Kak Ani dipilih tentangan BN kepada PAS akan lebih hebat kerana kedua-duanya lebih rapat dengan rakyat. Namun pemilihan Tuan Aziz menyebabkan kecenderungan rakyat untuk memilih calon PAS, Abe Uji lebih hebat. Ini kerana Abe Uji lebih dikenali dan rapat dengan rakyat.
Salah seorang penyokong BN berkata Tuan Aziz bukanlah calon yang mesra rakyat malah ramai pengundi tidak mengenali beliau. Lebih malang lagi beliau sebelum ini jarang sekali turun padang.
Sementara itu ahli dan penyokong PAS mengakui pemilihan Tuan Aziz sebagai calon BN memudahkan lagi kerja mereka untuk menarik sokongan pengundi atas pagar supaya mengundi PAS. Bagi mereka jika Che Jalal dan Kak Ani dipilih tugas untuk menarik pengundi atas pagar lebih rumit dan sukar kerana kedua-duanya dikenali sebagai pemimpin dari kalangan akar umbi.

PRK MANEK URAI : MUHYIDDIN CAKAP BESAR TIDAK PIJAK DI BUMI NYATA

Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin berkata nasib malang BN yang kalah 5 kali berturut-turut pada Pilihanraya kecil di Semenanjung akan berakhir di Manek Urai.
Rakyat berkata Umno dan BN sudah mati selepas kalah dalam pilihanraya kecil sebelum ini. Semuanya berakhir di sini. Kita mahu menang pilihanraya kecil kali ini," kata Muhyiddin dalam mesyuarat tertutup BN di Manek Urai semalam.
Bagi saya kenyataan Muhyiddin ini hanyalah kenyataan untuk menyedapkan hati dirinya, pemimpin BN dan juga penyokong BN yang semakin hilang arah.
Dari raut wajah mereka ketika proses penamaan calon semalam jelas terbukti mereka benar-benar dalam kebimbangan kerana kempen mereka selama sebulan lebih selepas kerusi ini kosong jelas tidak diterima rakyat.
BN sudah ketandusan idea dan strategi untuk berhadapan dengan rakyat Manek Urai yang matang berpolitik.
Lebih parah lagi sambutan terhadap calon PAS semakin hari semakin meningkat dan membuatkan Muhyiddin dan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Mustapha Mohamad semakin rimas.

Tidak hairanlah saya kalau kelibat pemimpin BN ini akan hilang sebaiknya peti undi ditutup pada 14 Julai nanti kerana sehingga kini PAS masih jauh didepan. Maklumat ini diperolehi dari sumber dalaman kedua-dua parti dan dari pihak-pihak lain.

06 July 2009

PRK MANEK URAI : MUHYIDDIN DAN STOPA MAMAT PUCAT GIGI

Muhyiddin Yassin dan Stopa Mamat benar-benar terkejut dengan kehadiran penyokong yang jumlahnya kira-kira 2,000 orang sahaja pada majlis penamaan calon tadi. Sedangkan sepatutnya bilangannya jauh lebih besar dari itu kerana mereka semuanya dibayar. Apa puncanya yang menyebabkan kehadiran tersebut kurang???? Saya yakin saudara-saudari juga sependapat dengan saya iaitu rakyat sudah meluat kepada Umno.
Lebih malang lagi kedua-dua pemimpin Umno tersebut tidak sangup untuk melihat lautan manusia yang datang untuk menyokong calon PAS Abe Uji. BN benar teruji hari ini. Merah padam muka Muhyiddin dan Stopa.

Pemerhati politik menganggarkan jumlah penyokong PAS melebihi 10,000 orang. Mereka terdiri dari pelbagai bangsa dan agama. Ternyata segala kemelut yang digembar-gemburkan media tentang isu babi di Kedah tidak memberi kesan.
Untuk itu saya berpesan kepada Muhyiddin dan Stopa bagi mengelakkan pembaziran wang rakyat ada baiknya calon mereka Tuan Aziz Tuan Mat menarik diri dan memberikan kemenangan percuma kepada Abe Uji. Ini kerana pada hari penamaan calon ternyata Tuan Aziz tidak dapat menandingi sokongan rakyat kepada Abe Uji.

PRK MANEK URAI : MUHYIDDIN AKUI BN MASIH BERADA DI BELAKANG

Dalam temubual semasa proses penamaan calon DUN Manek Urai pagi tadi, Timbalan Presiden Umno mengakui BN masih berada di belakang calon PAS dari segi sokongan.
"Kita akui kita masih berada di belakang, tetapi jarak kita dengan dia semakin hampir, Insya Allah kita akan dapat memintas mereka" itulah lebih kurang ungkapan yang digunakan Pengarah Pilihanraya DUN Manek Urai itu.
Nampak jelas BN amat tertekan sekarang sehingga Muhyiddin sendiri terpaksa mengaku bahawa dari segi sokongan calon PAS Abe Uji lebih jauh lebih kehadapan atau dengan kata lain sedang mendahului BN.
Kenyataan Muhyiddin selaku Pengarah Pilihanraya Kecil BN bagi DUN Manek Urai ini menggambarkan bahawa BN berada dalam keadaan terdesak untuk meraih undi.
Apa yang jelas masyarakat Manek Urai telahpun memberikan 'singnal' secara 'clear' bahawa BN akan ditolak pada 14 Julai.

Petugas PAS dan PR mesti mengekalkan momentum ini sehingga peti undi ditutup, pengiraan dibuat, penjumlahan dibuat dan pemenang diisytiharkan.
Insya Allah Abe Uji akan dijulang pada malam pengisytiharan pemenang pada PRK Manek Urai ini.

PRK MANEK URAI : SETIAP KALI PENAMAAN CALON AKAN ADA LAPORAN LUCU

Pada setiap kali penamaan calon akan ada laporan lucu lagi melucukan yang disiarkan TV 3 (suku) dan RTM.

Saya sengaja menonton Buletin 1.30 tengahari TV 3 (suku) hari ini untuk melihat bagaimana TV3 (suku) melaporkan perjalanan penamaan calon tersebut terutama dari segi bilangan penyokong kedua-dua parti yang hadir mengiringi calon masing-masing.
Nampaknya TV3 suku tetap tidak berubah kebudak-budakan dan tidak bertamadunnya. Tidak melaporkan perkara sebenar. Tidak pula dinyatakan jumlah anggaran penyokong PAS dan BN yang hadir. Sedangkan kebanyakan media internet dan laporan blogger menyatakan bahawa kira-kira 10,000 penyokong PAS dan hanya kira-kira 2,000 penyokong BN yang mengiringi calon-calon masing-masing.
Manakala Pengerusi SPR dalam temubualnya dengan TV3 (suku) turut sama mengikut rentak TV3 (suku) apabila menyatakan kira-kira 10,000 penyokong kedua-dua parti hadir.
Ini berlainan sekali dengan laporan yang dibuat jika penyokong BN lebih ramai dari penyokong PR. Sudah tentu berulang-ulang dilaporkan jumlah penyokong BN lebih ramai dari PR.
Di sinilah kita dapat melihat keikhlasan TV3 suku dan RTM ini. Dalam hal perkara nyata dan terbentang di depan mata pun mereka ingin berbohong. Tidakkah mereka sedar walaupun mereka berbohong tetapi kebenaran akan tetap dapat dilihat kerana sekarang ini dengan peralatan dan perisian yang canggih rakyat dari seluruh dunia dapat melihat proses penamaan calon tersebut secara live dengan menggunakan handphone dan sebagainya.
Jelas sekali mereka amat takut kepada bayang-bayang sendiri sehingga kebenaran sebegini pun hendak mereka tutup.

PRK MANEK URAI : YA ALLAH MAKBULKAN DOA KAMI

Pimpinan PAS termasuk Tuan Guru Nik Aziz, Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang dan Abe Uji berdoa memohon pertolongan Allah agar memenangkan perjuangan Islam sebelum mereka memulakan perarakan menuju pusat penamaan calon di Sekolah Menengan Sultan Yahaya Petra pagi tadi.
YA ALLAH MAKBULKAN DOA KAMI.

PRK MANEK URAI : PAS-BN, SATU LAWAN SATU

Sah, pertandingan satu lawan satu di Manek Urai. PAS vs BN. Tiada calon bebas sebagaimana di Penanti, Kuala Terengganu dan Penanti. Mungkin mereka sudah serik dan BN juga sudah serik menaja calon bebas agaknya.
Kini calon-calon sedang menunggu pengumuman rasmi calon dari Pegawai Pengurus Pilihanraya.
Adalah diharapkan kedua-dua calon dapat bertanding untuk menegakkan demokrasi di negara kita.
Kedua-dua belah pihak kelihatan begitu ceria. Penyokong PAS riuh dengan berselawat, bertakbir, bertahmid dan bernasyid manakala penyokong BN menyanyi dan menjerit-jerit.
Keadaan terkawal kerana kedua-dua pihak diletakkan dalam jarak yang jauh.

PRK MANEK URAI : BEG SEKOLAH DITUKARKAN DENGAN DASAR PPSMI, MANSUHKAN BIASISWA DAN KERUNTUHAN AKHLAQ

Apakah nilai beg sekolah yang dihadiahkan oleh BN kepada murid-murid sekolah di Manek Urai jika hendak dibandingkan kedurjanaan dan kesilapan BN mengamalkan dasar PPSMI, memansuhkan biasiswa dan keruntuhan akhlaq murid-murid akibat dasar pelajaran kerajaan BN yang gagal mendidik anak bangsa.
Namun itulah mentaliti menteri BN, Mustapha Mohamad yang nampaknya cukup berbangga dengan pemberian beg sekolah kepada 6,000 murid di Manek Urai sedangkan pada masa yang sama berapa ramai murid-murid yang menjadi mangsa PPSMI, mangsa dasar BN memansuhkan biasiswa dan juga menjadi mangsa kegagalan dasar pendidikan negara.
Cuba bayangkan betapa susahnya anak-anak orang kampung belajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.?
Cuba bayangkan berapa ramai anak bangsa yang terpaksa berhenti sekolah dan tidak melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi kerana tiada biasiswa?
Cuba bayangkan berapa ramai pelajar-pelajar yang terlibat dengan gejala maksiat, zina , khalwat, buang anak, mencuri, rompak, samseng dan sebagainya?
Semua ini adalah kegagalan kerajaan BN menguruskan hal-hal pelajaran dan pendidikan di negara kita.

Adalah BN ini menebus kegagalan ini dengan BEG SEKOLAH?????? Saya yakin pengundi Manek Urai akan MENGHUKUM BN pada 14 Julai ini.

PENAMAAN CALON PRK MANEK URAI : 10,000 PENYOKONG PAS VS 2,000 PENYOKONG BN

PAS ternyata mengalahkan BN pada pusingan pertama PRK Manek Urai apabila kira-kira 10,000 penyokong PAS mengiringi calonnya Haji Fauzi Abdullah atau Abe Uji berbanding hanya 2,000 penyokong BN yang dibayar untuk mengiringi calonnya Tuan Aziz Tuan Mat.
Jumlah penyokong ini menggambarkan bahawa jentera dan semangat PAS lebih hebat berbanding dengan BN. Siang-siang lagi BN sudah mengaku kalah dengan jumlah penyokongnya yang lebih kali ganda kurang dari penyokong PAS. Fenomena ini juga dapat dilihat pada penamaan calon PRK Bukit Gantang dahulu.

Majoriti penyokong BN dilihat terdiri dari orang luar yang diupah untuk meramaikan bilangan sedangkan majoriti penyokong PAS datangnya dari Manek Urai dan Kuala Kerai sendiri.

Pemerhati politik melihat ini adalah tanda-tanda BN akan tersungkur buat kali keenam berturut-turut dalam pilihnraya kecil di Semenanjung selepas PRU 2008 lalu.

PRK MANEK URAI : PAS DAN BN SAH BERENTAP, PENAMAAN RANCAK BERLANGSUNG

Calon BN Tuan Aziz Tuan Mat, 39, menjadi calon pertama menyerahkan kertas pencalonannya kepada SPR pada majlis penamaan calon yang berlangsung sekarang di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra Kuala Kerai.

Beliau menyerahkan kertas pencalonan pada jam 9.00 pagi.

Tidak lama selepas itu calon PAS, Haji Mohd Fauzi Abdullah atau Abe Uji menyerahkan borang pencalonan beliau. Abe Uji diiringi pimpinan utama PAS termasuk Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat.

Dari pengamatan kami, penyokong-penyokong PAS jauh lebih ramai berbanding penyokong BN.

PRK MANEK URAI : BN KALAH TERUK?

BN kalah teruk sehingga hilang deposit pada PRK Manek Urai? Benarkah begitu. Segalanya mungkin berlaku.
Yang pasti survey di blog ini menunjukkan BN ditolak secara total oleh tetamu blog ini apabila 90 % tetamu memilih PAS berbanding hanya 7% memilih BN dan 3 % lagi tidak pasti.
Tetapi survey ini hanyalah survey yang tidak kuat kerana kita tidak tahu siapa yang menyertai survey ini, apa kecenderungan politiknya, lokasinya dan lain-lain aspek penting dalam dunia kajiselidik yang memerlukan suatu sistem yang lebih menyeluruh dan sistematik.
Namun keputusan survey ini tidak boleh diperkecilkan kerana sekurang-kurangnya kita melihat penyokong-penyokong PAS dan PR walau di mana mereka berada mereka tetap setia kepada perjuangan PR walaupun pelbagai tohmat, cacian, fitnah dan maki hamun dibuat oleh Umno/BN kepada PR melalui media. Inilah kekuatan PR iaitu mempunyai ahli dan penyokong yang komited dan setia.

SUDAH SETAHUN KPI MASIH DALAM PENILAIAN

Orang bercerita pasal KPI dia juga hendak bercerita pasal KPI. Orang dah ada KPI dia masih terkial-kial memikirkan KPI.
Paling melucukan KPI belum diketahui Perdana Menteri sudah mengumumkan bahawa perkhidmatan menteri-menterinya memuaskan mencapai KPI. Ini satu penipuan besar kepada rakyat. Jangan fikir rakyat bodoh dan bangang untuk memahami tentang KPI ini. Rakyat sekarang sudah cerdik dan matang.
Semalama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan menteri KPI bercakap pasal KPI kerajaan OneMalaysia.
Najib berkata beliau berpuas hati dengan komitmen yang ditunjukkan oleh menteri-menteri Kabinet untuk mencapai Indeks Petunjuk Prestasi (KPI) yang merupakan satu transformasi kepada perkhidmatan kerajaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (KPI), Dr. Koh Tsu Koon memberitahu, Perdana Menteri juga akan mengumumkan mengenai beberapa inisiatif yang akan dilaksanakan berhubung KPI memandangkan setiap kementerian mempunyai bidang keutamaan yang berlainan.

''Ada kementerian yang lebih cepat untuk dinilai dan ada kementerian yang sukar dinilai kerana bidang berbeza.

''Kami akan cuba mengenal pasti bidang utama bagi menetapkan KPI dan Perdana Menteri akan mengumumkannya tidak lama lagi," katanya.
Dari kenyataan Koh Tsu Kon tersebut ternyata KPI masih belum jelas dan masih diperingkat penilaian dan kajian. Maknanya sudah setahun lebih memerintah KPI pun tak boleh disetkan lagi. Lembap dan memalukan. Saya yakin semua ini adalah kerana mereka sedang memikirkan bagaimana untuk menetapkan KPI yang paling rendah supaya menteri mudah mencapainya dan juga membolehkan rakyat ditipu dan dikelirukan.

PRK MANEK URAI : UMNO/BN MASIH AMALKAN POLITIK CARA TAHUN 60-AN

Walaupun kita sudah berada di abad ke 21 dan di era tahun 2000 namun Umno/BN masih mengamalkan cara politik lama iaitu menjadi pembangunan, janji, rasuah, ugut dan penipuan sebagai cara mereka berkempen.
Umno/BN masih merasakan bahawa rakyat mudah ditipu dan dikelirukan. Mereka lupa bahawa rakyat sudah cerdik, mudah mendapat maklumat dan matang cara berfikirannya.
Rakyat bukan lagi hanya memikirkan masa depan mereka malah mereka berpandangan jauh sehingga memikirkan masa depan anak cucu, cicit dan hari kiamat bukannya setakat 14 Julai, 2020 atau 50 tahun akan datang sahaja.
Sebab itulah apabila pemimpin Umno menjaja ke sana ke mari tentang pembangunan rakyat Manek Urai hanya memandangnya sinis kerana mereka tahu semua itu adalah tanggungjawab kerajaan samada pusat atau negeri.
Pusat tidak boleh menuding jari kepada negeri dan negeri tidak boleh menyalahkan pusat. Masing-masing mempunyai tanggungjawab masing-masing menjaga kebajikan dan kesejahteraan rakyat.
Saya tidak hairan jika BN akan sekali lagi di'tipu' oleh rakyat dengan menolak mereka walaupun pelbagai projek 'mee segera', bantuan segera, duit segera dan segala-galanya segera diberikan kepada pengundi Manek Urai. Ini kerana pengundi di sana sudah faham dan masak dengan perangai Umno/BN.
Penghinaan Menteri Wanita, Shahrizat Jalil kepada Manek Urai kononnya ketinggalan jauh dari segi pembangunan sudah tentu mengguris hati pengundi. Dhaif dan mundur sangat ke Manek Urai jika dibandingkan dengan pendalaman Sabah dan Sarawak atau kampung-kampung di pedalaman Terengganu, Pahang, Johor hatta Melaka.
Menteri Miti pula, Stopa Mamat menyerahkan ratusan malah ribuan beg sekolah kepada murid-murid sekolah di Manek Urai. Apakah itu yang murid-murid ini mahukan? Sebenarnya murid-murid ini mahukan pelajaran percuma, pembelajaran dan pengajaran Sains dan Matematik dikembalikan kepada Bahasa Malaysia. Murid-murid juga sebuah sistem pendidikan yang unggul bukannya sistem yang semata-mata berorientasikan peperiksaan dan keduniaan yang akhirnya melahirkan pelajar-pelajar rosak akhlaq, tidak menghormati ibubapa dan guru-guru. Itu yang murid dan ibubapa mereka mahu bukannya beg sekolah.
Jelas sekali pemikiran pemimpin Umno/BN masih kolot dan tidak bertamadun. Insya Allah mereka ini akan dihukum oleh rakyat Manek Urai pada 14 Julai ini.

05 July 2009

PRK MANEK URAI : SHAHRIZAT HINA RAKYAT KELANTAN

"Pusing-pusing saja di Kelantan, lihat sendiri, Manik Urai lagi teruk" itulah kata-kata Shahrizat yang jelas menghina rakyat Kelantan.

Shahrizat berkata demikian dalam satu program kempen di Manek Urai hari ini.

PAS MELAKA KEHILANGAN TENAGA BERJASA

PAS Melaka kehilangan seorang bekas pemimpinnya yang banyak berjasa kepada perjuangan Islam di Melaka.

Bekas Bendahari PAS Negeri, Haji Mohd Nor Jaafar, 74 meninggal dunia pagi tadi akibat komplikasi buang pinggang dan sakit belakang di Hospital Besar Melaka.

Jenazah beliau disembahyangkan rumah Allahyarham jam 4.15 malam petang tadi di Taman Ara, Batu Berendam.


Antara jasa-jasa beliau yang tidak dapat dilupakan ialah jasanya mengasaskan Pejabat PAS Negeri di Semabok. Beliau bersama-sama dengan beberapa yang lain berusaha sedaya upaya membina bangunan tersebut yang masih digunakan sehingga ke hari ini.


Selain itu Allahyarham pernah bertanding pada Pilihanraya Umum pada tahun 1986 di Parlimen Batu Berendam.

Jawatan terakhir beliau ialah Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Bukit Katil sessi 2007/2009. Antara pemimpin yang menyembahyang jenazahnya ialah Ketua Pemuda Negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek, ahli-ahli badan perhubungan negeri dan pimpinan PAS Kawasan Bukit Katil serta Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil serta bekas-bekas pimpinan PAS Negeri Melaka dan Kawasan Bukit Katil.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter