15 January 2010

ROMBAKAN KABINET : SIAPA-SIAPA PUN SAMA SAHAJA

Selagi BN memerintah Malaysia sesiapa sahaja yang dilantik menjadi menteri akan tetap sama perangainya iaitu 'Yes Man'. Mereka tidak akan berani berkata tidak kepada 'boss' mereka. Juga mereka akan sentiasa membodek dan mengatakan ya boss, betul boss.
Jadi walaupun mungkin kabinet akan dirombak namun oleh kerana sistem dan parti yang memerintah tetap sama maka tidak akan ada perubahan yang besar. Semuanya hanya retorik dan slogan kosong sahaja.
Desas-desus mengenai kemungkinan berlakunya rombakan kabinet semakin kuat diperkatakan di kalangan ahli politik MCA ketika pakatan Datuk Seri Ong Tee Keat dan timbalannya, Datuk Seri Chua Soi Lek, mensasarkan Mac ini untuk mengadakan pemilihan baru bagi menyelesaikan krisis kepimpinan yang melanda parti itu.

NONEKetika Ong dan Chua mahu pemilihan itu diadakan selepas sambutan Tahun Baru Cina, kumpulan yang menyokong naib presiden Datuk Seri Liow Tiong Lai pula berkeras ia diadakan dalam bulan ini.

Mereka mendakwa Ong dan Chua sengaja melambat-lambatkannya supaya mempunyai lebih banyak masa untuk mengumpulkan sokongan.
Jadi kemungkinan rombakan kabinet dibuat kerana berlakunya perubahan dalam MCA dan mungkin juga pimpinan parti lain juga terlibat sama.
Kita tunggu lihat nanti.......

INSFLAH ! KUASA ALLAH SIAPA DAPAT HALANG


seorang lelaki mengangkat mayat seorang wanita yang ditemui di bawah runtuhan bangunan di Port-au-Prince, kelmarin. - AP

Pemandangan menyayat hati dan keadaan panik menyelubungi suasana di ibu negara Haiti ini selepas negara ini dilanda gempa bumi kuat, kelmarin.

Mayat bergelimpangan di jalan raya, mangsa cedera terbiar tanpa bantuan dan kawasan sekitar bandar ini dipenuhui bangunan runtuh dan jeritan mangsa cedera meminta pertolongan.

Ambulans yang sibuk membawa penduduk yang cedera semalam terpaksa mengelak mayat yang bergelimpangan di jalan raya dan kumpulan lelaki yang berjalan kaki sambil membawa mangsa dengan pengusung.

Mangsa yang masih terkejut merayau-rayau dalam keadaan bingung, sesetengahnya melaungkan nama ahli keluarga, berdoa atau meminta pertolongan.

Mereka yang mengalami kecederaan duduk di tepi jalan dalam keadaan bingung, menantikan doktor yang belum pasti akan datang.

Helikopter pasukan pencari dan penyelamat berlegar-legar di udara, di atas mayat-mayat mangsa yang terlungkup dalam timbunan runtuhan dan keluli.

Di tempat lain penduduk yang diselubungi suasana panik merayu-rayu meminta bantuan.

"Beribu-ribu penduduk membanjiri jalan raya sambil menangis dan membawa mayat yang berlumuran darah, mencari sesiapa yang dapat membantu mereka," kata pengarah bahagian perkhidmatan bencana Salvation Army di Haiti, Bob Poff.

Beberapa ribu anggota polis Haiti dan askar pasukan pengaman antarabangsa dikerahkan semalam untuk membersihkan sampah-sarap, mengawal lalu lintas dan menjaga keselamatan.

Namun, kemampuan mereka terbatas di tengah kemusnahan meluas itu dan pencuri mengambil kesempatan untuk menggeledah kedai sebelum bersembunyi di kalangan mangsa yang hilang tempat tinggal dan membawa barang milik peribadi mereka.

Penjara utama di ibu negara turut runtuh dan banduan dilaporkan melarikan diri, kata jurucakap agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Elisabeth Byrs di Geneva

Sumber : Utusan

GURU BERLEBIHAN : IPTA YANG SALAH KERAJAAN TAK SALAH?

Setiap kali berlaku masalah maka pegawai dan agensi-agensi kerajaanlah yang dipersalahkan kerajaan dan pemimpinnya tetap tidak bersalah. Pegawai dan agensi-agensi kerajaan akan menjadi kambing hitam manakala kerajaan dan menteri tetap menjadi kambing putih (betul ke perumpaan ini!).
Ingat tak tentang isu penyelewengan PPRT dahulu, yang salah dan dituduh adaah pegawai-pegawainya, menteri terlepas hidup senang lenang. Kereta mercedez menteri juga di'tangkap' tetapi menteri tidak ditangkap. Itu sudah menjadi resam dan adat di negara kita.
Penyelewengan projek PPRT (Program Pembangunan Rakyat Termiskin) itu terbongkar apabila berlakunya pendedahan Menteri Kemajuan Wilayah dan Pembangunan Luar Bandar (KPLB) yang baru dan ianya dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara tahun 2000.
Kedua-dua laporan itu semacam mengesahkan secara jelas kira-kira RM40 juta peruntukan projek telah diselewengkan pada era bekas Menteri KPLB sebelumnya.

Isu ini dihangatkan lagi dengan tangkapan-ditahan reman tiga orang pegawai tinggi kerajaan Pusat yang bertugas di agensi KPLB (RISDA, KETENGAH dan IBU PEJABAT). Menurut laporan media, tiga pegawai tinggi itu mempunyai maklumat berhubung penyelewengan projek PPRT itu. Tetapi menterinya terlepas dan kerajaan juga tidak bertanggungjawab kepada masalah itu.

Begitu juga dengan isu terbaru berkaitan dengan kegagalan guru-guru lepasan IPTA, pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Sekolah Rendah) mendapat tempat untuk mengajar di sekolah-sekolah kerajaan. Guru-guru berijazah ini seakan-akan dianaktirikan sedangkan rakan-rakan lepasan Institut Perguruan (IPG) semuanya mendapatkan pekerjaan di sekolah-sekolah kerajaan.

Walaupun isu ini tidak berkaitan dengan penyelewengan dan salah guna kuasa namun ianya membuktikan kelemahan pihak terbabit.
Jawapan Kementerian Pelajaran mudah sahaja seolah-olah berlepas tangan. Timbalan Menterinya berkata Institut pengajian tinggi awam (IPTA) tidak sewajarnya menawarkan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Sekolah Rendah), memandangkan ia telah ditawarkan oleh Institusi Pendidikan Guru (IPG).
Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, penawaran program berkenaan di IPTA menjadi salah satu punca masih ada guru lepasan ijazah yang menganggur tidak mempunyai tempat di sekolah-sekolah rendah.

Katanya lagi, graduan program berkenaan dari IPTA tak boleh mengajar di sekolah rendah sebab kita sudah ada lulusan dari IPG. Graduan IPTA sepatutnya mengajar di sekolah menengah, tapi bila ambil opsyen ini susah hendak dapat tempat di sekolah rendah.
Persoalannya bukankah IPTA menawarkan kursus tersebut atas persetujuan kementerian Pelajaran dan kementerian Pengajian Tinggi.
Apakah kedua-dua kementerian itu tidak memantau kursus-kursus yang ditawarkan oleh IPTA sehingga IPTA boleh sesuka hati menawarkan apa juga kursus yang mereka mahu.?
Mengapa selepas kursus itu ditawarkan dan graduan sudah menamatkan pengajian mereka, barulah kementerian pelajaran dan kerajaan sedar akan hal ini.?
Mengapa ianya tidak dikaji dan tindakan drastik dan pantas tidak diambil bagi mengatasinya.?
Terbukti kerajaan, kementerian dan menteri serta pegawai-pegawainya lembap dan tidur sehingga para graduan menjadi mangsa.
Kita semua faham ramai dikalangan pelajar-pelajar yang memilih kursus ijazah pendidikan kerana menyangka kursus itu bakal menjamin pekerjaan bila tamat pengajian nanti. Namun semua itu lebur dan hangus lantaran kelemahan kerajaan, menteri dan pegawai-pegawai yang diberikan amanah.

DAULAT TUANKU! RAKYAT BERSAMA TUANKU

Daulat Tuanku! terbukti rakyat Kelantan taat kepada Sultan dan Pemangku Raja yang sah di sisi perlembagaan.

Semalam kira-kira 5,000 rakyat jelata membanjiri Lapangan Terbang Kota Bharu untuk menyambut kepulangan Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra.

Pada sebelah malam pula Baginda sendiri mengimami solat hajat di Stadium Sultan Muhammad Ke-1V di mana majlis itu bermula dengan solat Maghrib. Semua pemimpin kerajaan negeri hadir pada program tersebut.
Adalah diharapkan kemelut istana Kelantan yang sedang berlaku sekarang akan selesai dengan cara baik dan berhikmah.

KHUTBAH GERHANA

Khutbah gerhana boleh diperolehi dari blog ini (Klik di sini). Jazakallahu Khairan Khatira diucapkan kepada Tuan Punya Blog tersebut.

INFO SOLAT SUNAT GERHANA

Sunat Gerhana atau juga dikenali sebagai solat sunat Kusuf atau Solat Khusuf merupakan solat yang didirikan sewaktu terjadi gerhana bulan atau matahari.
Definisi Kusuf dan Khusuf

Kusuf dari segi bahasa bermaksud terlindungnya cahaya matahari samada terlindungnya itu dalam bentuk juzu'nya atau keseluruhannya. Khusuf pula mutlak digunakan untuk lindungan cahaya bulan secara juzu' atau pun keseluruhannya. Ramai ulama' yang menyatakan bahawa kedua-dua kalimah itu boleh digunakan untuk kedua-duanya sekali samada gerhana bulan atau pun matahari.

Hukum Solat Sunat Gerhana

Hukumnya adalah sunat muakkadah atau pun sunat yang digalakkan.

Ini berdasarkan daripada hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang bermakna : Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tanda-tanda (kebesaran) Allah tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya kerana kematiaan seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat perkara itu maka sembahyanglah dan berdoalah sehingga kembali terang(hilang gerhana) apa dengan kamu.

Hadis ini keluar daripada mulut Rasulullah Saws.jpg pada hari kematian anak lelakinya Ibrahim di mana ramai orang mendakwa bahawa kematian Ibrahim inilah yang menyebabkan matahari bersedih sehingga berlakunya gerhana. Mengikut kepercayaan mereka ketika jahiliah di mana apabila berlakunya gerhana matahari atau pun bulan maka mereka beranggapan bahawa berlakunya sesuatu gerhana disebabkan kematian seseorang yang besar dan mulia.

Rasulullah Saws.jpg telah menyangkal kefahaman karut ini lalu bersabda sebagaimana tersebut. Begitulah juga dengan kebanyakan kita hari ini yang mana mereka bukan bersegera untuk solat gerhana apabila berlakunya sesuatu gerhana tetapi sebaliknya mencari sesuatu untuk memukul pangkal-pangkal pokok buahan supaya berbuah lebat. Perkara ini jika melibatkan kepercayaan yang berlawan dengan kekuasaan Allah dalam membuat sesuatu boleh membawa kepada syirik.

Waktu Solat Sunat Gerhana

Waktunya bermula ketika berlakunya gerhana dan berakhir dengan hilangnya gerhana tersebut dan keadaan menjadi seperti sedia kala. Begitu juga tidak diharuskan menambah ruku’ menjadi tiga bagi satu rakaat sekalipun gerhana berlaku panjang, atau memendekkan ruku’ menjadi satu bagi satu rakaat sekalipun gerhana sudah berlalu. Jika gerhana berlalu dan hilang sedang kita masih dalam keadaan bersolat maka dikira sah. Jika gerhana berlaku pada waktu yang ditegah padanya kita bersembahyang, maka dengan sebab gerhana kita disunatkan bersembahyang dan makruh pula meninggalkannya jika kita melihat fenomena gerhana. Ini adalah pendapat di sisi mazhab kita.

Cara solat

Gerhana Penuh Matahari

Solat gerhana ini disunatkan untuk ditunaikan secara berjemaah dengan diseru sebelum mendirikannya : as-Solatu Jaami'ah!! (Solat berjemaah)

Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Bulan

أُصَلِّى سُنَّةَ الخُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى

Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Taala.”

Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Matahari

أُصَلِّى سُنَّةَ الْكُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى

Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala.”

Niatnya : "Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat mengikut imam kerana Allah Ta'ala" - (Jika berimam) ataupun "Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Ta'ala" - (Jika solat seorang diri)

Solat gerhana ini boleh dilakukan secara berseorang atau secara berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah. Solat Gerhana mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 rukuk, dan 4 sujud. Iaitu seperti berikut :


Boleh dilakukan di mana-mana samada di rumah, musolla, surau atau masjid. Walau bagaimanapun yang afdhal ialah masjid yang didirikan Jumaat.

i. Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Matahari :

أُصَلِّى سُنَّةَ الكُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala.”


ii. Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Bulan

أُصَلِّى سُنَّةَ الخُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى

Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Taala.”


i. Solat gerhana dilakukan sekurang-kurangnya 2 rakaat seperti solat sunat biasa. Ia adalah yang sekurang-kurangnya. Yang akmalnya dilakukan dengan dua kali ruku’ dan 2 kali qiyam, pada tiap-tiap satu rakaat dengan tidak dipanjangkan bacaan pada kedua-dua rakaat.

ii. Yang terlebih akmal ialah dengan 2 rakaat, dengan 2 ruku dan qiyam bagi tiap-tiap satu rakaat dengan dipanjangkan bacaan pada kedua-dua rakaat.

Kaifiatnya adalah seperti berikut:

Berdasarkan hadis :

عن عائشة نحو حديث ابن عباس وقالت: أَنَّ رسول الله صلى الله عليه وسلم يوم خَسَفَتِ الشَّمْسُ قَامَ فَكَبَّرَ وَقَرَأَ قِرَاءَةً طَوِيلَةً ثُمَّ رَكَعَ رُكُوعًا طَوِيلاً ثُمَّ رَفُعَ رَأْسُهُُ فَقَالَ سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ وَقَاَم كَمَا هُوَ نَقَرَ قِرَاءَةً طَوِيلَةً وَهِىَ أَدْنى مِنَ القِرَاءَةِ الأُولَى ثُمَّ رَكَعَ رُكُوعًا طَوِيلاً وَهِىَ أَدْنَى مِنَ الرَّكْعَةِ الأُولَى ثُمَّ سَجَدَ سُجُودًا طَوِيلاً ثُمَّ فَعَلَ ِفي الرَّكْعَةِ الآخَِرةِ مِثْلَ ذلِكَ ثُمَّ سَلَّمَ وَقَدْ تَجَلَّتِ الشَّمْسُ فَخَطَبَ النَّاسِ فَقَالَ ِ في كُسُوفِ الشَّمْسِ وَالقَمَرِ إِنَّهُمَا آيَتَانِ مِنْ آياَتِ اللهِ َلا يَخْسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وََلا لحَِيَاتِهَ فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُمَا فَافْزَعُوا إِلَى الصَّلاَةِ.


Maksud: Dari Aisyah r.a. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah SAW berdiri (di masjid) pada hari terjadi gerhana matahari, lalu baginda mengadakan solat gerhana dan membaca bacaan yang panjang (seukur seratus ayat surah al-Baqarah), kemudian beliau mengangkat kepala dan mengucapkan Sami’ Allahhu Liman Hamidah, dan beliau berdiri lalu membaca bacaan yang panjang, sedang bacaan (dalam berdiri yang kedua) ini sedikit berkurang daripada bacaan yang pertama, kemudian beliau ruku’ dengan ruku’ yang panjang, sedang ruku’ ini berkurang dari ruku’ pertama, kemudian beliau sujud dengan sujud yang panjang (bertasbih seukur bacaan seratus ayat), kemudian beliau bertindak sepadan demikian (rakaat pertama) itu pada rakaat yang akhir (kedua), Selanjutnya beliau mengakhiri solatnya dengan salam, sedang gerhana matahari telah berakhir. Lalu baginda berkhutbah kepada manusia: “Pada gerhana matahari dan bulan, sesungguhnya keduanya adalah dua tanda (kebesaran) di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya tidaklah terjadi gerhana kerana kematian seseorang pula tidaklah kerana kehidupan seseorang. Maka apabila kalian melihat keduanya (gerhana) maka bersyukurlah kepada solat gerhana”

(Riwayat Bukhari 4-hlm: 358)

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرو بنِ العَاصِ أَنَّهُ قَالَ: لَمَّا انْكَسَفَتِ الشَّمْسُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ نُودِىَ بِ ( الصَّلاَةُ جَامِعَةً ) فَرَكـَعَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ رَكْعَتَينِ فِى سَجْدَةٍ. ثُمَّ قَامَ فَرَكـَعَ رَكْعَتَينِ فِى سَجْدَةٍ. ثُمَّ جُلِّىَ عَنِ الشَّمْسِ. فَقَالَتْ عَائشَةُ: مَا رَكَعْتُ رُكُوعًا قَطَُّ. وَلاَ سَجَدتُ سُجُودًا قَطَُّ. كَانَ اَطْوَلَ مِنْهُ.

Maksud: Dari Abdullah bin Amr bin Al-Ash, beliau berkata: “Tatkala matahari gerhana pada masa Rasulullah SAW, maka diserukan : ‘as solatu jami`ah’. Lalu Rasulullah SAW melakukan dua kali ruku’ dalam satu rakaat. Kemudian berdiri lagi dan melakukan dua kali ruku’ dalam satu rakaat. Kemudian matahari kembali muncul. Aisyah berkata: “Aku sama sekali tidak pernah melakukan ruku’ ataupun sujud yang lebih lama daripada itu”

(Sahih Muslim 2-hlm: 81) Secara ringkasnya seperti berikut : A Rakaat Pertama
1. Takbiratul Ihram.
2. Membaca doa iftitah.
3. Membaca Ta`awudz. ( تعاوز )
4. Membaca surah al-Fatihah.
5. Membaca mana-mana surah,yang terlebih afdhal surah ABaqarah.
6. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira membaca 100 ayat.
7. Iktidal (AllahuAkbar)serta membaca surah al-Fatihah dan membaca ali-Imran atau mana-mana surah.
8. Ruku dangan membaca tasbih kira-kira membaca 90 ayat.
9. Iktidal.(SamiAllahulimanHamidah)
10.Sujud dan membaca tasbih.
11.Duduk antara 2 sujud.
12.Sujud kembali.
13.Berdiri ke rakaat kedua.

B. Rakaat Kedua
1. Membaca surah al-Fatihah.
2. Membaca surah al-Nisa’ atau mana-mana surah.
3. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira membaca 70 ayat semasa ruku’.
4. Iktidal (AllahuAkbar) serta membaca surah al-Fatihah dan membaca surah Al-Maidah atau mana-mana surah. 5. Ruku dangan membaca tasbih kira-kira membaca 50 ayat.
6. Iktidal.(SamiAllahulimanHamidah)
7. Sujud dan membaca tasbih.
8. Duduk antara 2 sujud.
9. Sujud kembali.
10.Membaca tasyahud akhir.
11.Memberi salam.

  • Tiada iqamah tapi cukup sekadar ucapan : ( الصِّلاَةُ جَامِعَةً )
  • Mana-mana surah hendaklan mengikut susunan surah dari Al-Quran
  • Sunat menyaringkan suara pada bacaan Fatihah dan surah ketika solat sunat gerhana bulan dan perlahan ketika solat sunat gerhana matahari.
  • Disunatkan mandi untuk solat gerhana, seperti hendak solat Jumaat.

Khutbah Solat Gerhana :

Dalil dari Aisyah r.a. berkata :

ثم سلم وقد تجلت الشمس فخطب الناس فقال في كسوف الشمس والقمر إنهما آيتان من آيات الله لا يخسفان لموت أحد ولا لحياته فإذا رأيتموهما فافزعوا إلى الصلاة.


Ertinya : Selanjutnya beliau mengakhiri solatnya dengan salam, sedang gerhana matahari telah berakhir. Lalu baginda berkhutbah kepada manusia: “Pada gerhana matahari dan bulan, sesungguhnya keduanya adalah dua tanda (kebesaran) di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya tidaklah terjadi gerhana kerana kematian seseorang pula tidaklah kerana kehidupan seseorang. Maka apabila kalian melihat keduanya (gerhana) maka bertandanglah kepada solat gerhana”

(Riwayat Bukhari 4-hlm: 358)

i. Sunat membaca khutbah selepas solat sunat, walaupun gerhana sudah hilang. ii. Khutbahnya seperti khutbah hari raya tetapi tidak sunat bertakbir. iii. Isi khutbah hendaklah menyuruh para jemaah bertaubat, bersedekah, memerdekakan hamba, berpuasa, mengingati manusia supaya tidak lalai, jangan leka dengan dunia dan sebagainya. iv. Jika solat itu hanya terdiri dari wanita semata-mata, maka tidak perlu khutbah.

Secara umumnya bila pertembungan ini berlaku maka kaedahnya didahulukan yang paling ringan. Sekiranya sama nilainya, maka didahulukan yang paling kuat.

Contoh : i. Jika pertembungan berlaku di antara solat gerhana dengan solat jenazah maka didahulukan solat jenazah. ii. Jika pertembungan berlaku di antara solat gerhana dengan solat fardhu di awal waktu maka didahulukan solat gerhana kerana dibimbangi matahari atau bulan kembali cerah. Tetapi jika berlaku pertembungan itu diakhir waktu solat fardhu maka didahulukan solat fardhu. iii. Jika pertembungan berlaku di antara solat gerhana dengan witir didahulukan solat gerhana.


Matla’ Badrain. Abu Ishaq Bin Ali Bin Yusuf al-Fairuzabadi, Al-Muhazzab, Juz 1, terj : Ali Achmad, Muhammad Yasin, Abdullah & Huda, Perniagaan Jahabersa. Perniagaan Jahabersa. Ust Hj. Fadzil Hj. Ahmad. Hidup Ibadat , Pusat Pemasaran Motivasi, K.L Dr. Abdul Karim Zaidan, Ensiklopedia Hukum wanita dan keluarga, Kajian mendalam masalah wanita & keluarga dalam perspektif syariat Islam. Pustaka Dini.


atau

Rakaat pertama
1. Niat solat Gerhana, Takbir
2. Baca Surah Al-Fatihah dan surah
3. Rukuk
4. I'tidal
5. Baca Al-Fatihah dan surah
6. Rukuk.
7. I'tidal.
8. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.
Rakaat kedua
1. Niat solat Gerhana, Takbir.
2. Baca Al-Fatihah dan surah.
3. Rukuk.
4. I'tidal,
5. Baca Al-Fatihah dan surah.
6. Rukuk.
7. I'tidal.
8. Sujud
9. Tahiyyat Akhir

SOLAT GERHANA DI MADRASAH AR RAHMAH

Semua penduduk di sekitar Kawasan Bukit Katil dijemput untuk menunaikan solat sunat gerhana jam 4.00 petang ini di Madrasah Ar Rahmah Solok Gaong.
Insya Allah

14 January 2010

AKADEMI FANTASIA : APA YANG MEREKA KEJAR SEBENARNYA?

Realitinya, rakyat Malaysia masih inginkan Akademi Fantasia. Masih ramai yang datang mencuba nasib apabila uji bakat AF8 yang pertama diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Hampir 1,000 orang peserta yang menghadiri sesi uji bakat AF8 yang pertama baru-baru ini. Sambutannya sama hangat seperti tahun-tahun sebelum ini.

Orang ramai berpusu-pusu datang seawal 9 pagi untuk mendaftar. Pelbagai gelagat dapat dilihat, ada yang masih berlatih menyanyi ketika menunggu giliran, ada yang datang dengan alat muzik, malah ada yang membawa anak bersama-sama!

Apa yang mereka ingin kejar sebenarnya ..... kemewahan, populariti, kepuasan atau mungkinkah mereka mencari redha Allah.

PERSEMPADANAN BARU:BANYAK KERUSI MELAYU DIUJUDKAN?


Kalau sebelum ini 'wok yek' kerajaan BN, mengujudkan banyak kerusi campuran dalam persempadanan baru kawasan pilihanraya kali ini mereka akan bertindak sebaliknya. Kemungkinan besar mereka akan menambahkan lebih banyak kerusi melayu. Ini kerana Umno/BN dan sedar bahawa hanya orang Melayu yang menyelamatkan mereka pada pilihanraya umum ke 12 lalu sedangkan kerusi campuran dan kerusi majoriti bukan melayu di menangi PR.

Jadi kali ini mereka sudah tentu memperkudakan kuda tunggangan mereka SPR untuk memecahkan kerusi campuran untuk diujudkan kerusi majoriti melayu dengan lebih banyak. Sebagai contoh jika ada 3 kerusi campuran maka mereka akan memecahkan kepada 2 kerusi 'pure' Melayu dan 1 kerusi 'pure' Bukan Melayu. Jadi mereka menang 2 kerusi dan PR menang 1 kerusi sahaja. Itu lebih baik dari mereka hilang semua kerusi jika ia dikekalkan sebagai kerusi campuran.

Saya meramalkan kali ini lebih banyak kerusi parlimen akan diwujudkan di Melaka, Johor, Sabah, Sarawak dan Terengganu tetapi tidak di Kedah dan Kelantan. Selain itu kerusi-kerusi campuran juga seboleh-bolehnya dihapuskan digantikan dengan kerusi 'pure' Melayu dan 'pure' bukan Melayu.

Sebagai contoh kerusi Parlimen Bukit Katil di mana pengundi Melayu 52.73 % dan Bukan Melayu 47.27 %, kerusi ini akan dipecahkan menjadi kepada Parlimen Bukit Katil dan Hang Tuah Jaya di mana jumlah pengundi Melayu di kedua-dua kerusi ini akan ditingkatkan. Caranya dengan memasukkan DUN Ayer Keroh (yang pengundi Bukan Melayunya 64.87 % ) kepada Parlimen baru Hang Tuah Jaya. Jadi bilangan pengundi bukan Melayu di Parlimen Bukit Katil menjadi sedikit. Pada pilihanraya umum lalu BN hanya menang di parlimen Bukit Katil dengan undi lebih kurang 1,000 undi sahaja di mana 2 DUN di dalamnya dimenangi oleh PR iaitu DUN Banchang dan Ayer Keroh.

Kalau semasa persempadanan sebelum ini SPR berusaha untuk mengujudkan banyak kerusi campuran kali ini mereka berasa tidak selamat kerana pengundi bukan Melayu ternyata cerdik dan celik politik sepertimana pada pilihanraya umum ke 12 dahulu dimana majoriti kerusi campuran dan kerusi Bukan Melayu dimenangi oleh PR contohnya kerusi parlimen Kota Raja, Shah Alam, Kuantan dan lain-lain. BN hanya selamat di kerusi 'pure' melayu di pedalaman.

Semua tindakan di atas akan dilakukan oleh 'wok yek' Umno/BN iaitu SPR yang sudah sekian lama dilabelkan sebagai parti komponen BN yang terbaru bersama-sama dengan agensi-agensi lain yang sememangnya bias dan berpihak.

HENTI SERANGAN KEPADA TUAN GURU, BUANG MASA SAHAJA

Saya mencadangkan kepada Umno dan media pengampunya menghentikan serangan kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana ianya membuang masa, tenaga dan idea. Malah silap langkah dosa kering sahaja yang mereka perolehi kalau serangan itu berunsur fitnah dan tuduhan tanpa bukti.
Kalau musuh beliau berniat untuk jatuhkan beliau melalui kaedah saya rasa lebih baik mereka hentikan sahaja kerana lebih banyak serangan dan fitnah dikenakan kepada beliau lebih kuat sokongan dan wala' rakyat kepada beliau.

Andaikata beliau benar-benar menyalahgunakan kuasa dan melakukan rasuah, musuh beliau tidak perlu membuat laporan SPRM dan menuduhnya di media kerana SPRM sendiri sudah tentu akan secepat kilat membuat siasatan. Tidak sempat menunggu siang hari SPRM sudah tentu akan datang siasat walaupun jam 3 pagi kerana SPRM memang cekap dan pantas kalau ada unsur-unsur rasuah dan khabar-khabar angin pemimpin PR melakukan perkara jijik tersebut. Musuh beliau tidak perlu gusar ......SPRM sangat cekap, professional dan pantas dalam hal ini (jika ia melibatkan PR).
Pendapat saya ini (sokongan kepada Tuan Guru) bukannya pendapat kosong malah 2 orang Professor Madya dari 2 IPTA tersohor iaitu UM dan UKM juga menegaskan perkara yang sama.
Malah kedua-dua cendikiawan yang berasal dari Kelantan itu sudah tentu faham dan masak dengan kecenderungan dan fikrah politik orang Kelantan.
Professor Madya Agus Yusof dan Professor Madya Abu Hassan Hasbullah semalam mendedahkan bahawa walaupun diasak hebat dengan pelbagai tuduhan penyelewengan dan nepotisme, PAS Kelantan dan menteri besarnya Datuk Nik Aziz Nik Mat masih menikmati tanggapan positif rakyat.

Agus berkata biar dalam PAS sendiri berpecah, tetapi imej kerajaan Kelantan tidak terjejas. Rakyat (negeri itu) takut bahawa ini semua mainan media.
Prof Dr Mohd Agus Yusoff, seorang pensyarah sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia, juga berkata rakyat tidak merasakan Tok Guru beliau (Nik Aziz) bersalah.

Katanya lagi, ia tidak memberikan kesan besar jika hendak dibandingkan dengan penyelewengan lain (dalam negara) yang lebih besar.

Menurutnya dakwaan seperti Nik Aziz menerima kek bernilai RM500 ini akhirnya jadi bahan lawak sahaja.
Manakala Professor Madya Abu Hassan berpendapat asakan demi asakan terhadap kerajaan Kelantan tidak menggugat kepercayaan politik orang ramai kepada Nik Aziz apabila beliau masih meraih populariti berbanding pemimpin PAS lain.

Pensyarah kajian media itu juga berkata, data terkini menunjukkan bahawa sokongan terhadap Kelantan meningkat sebanyak 8 hingga 12 peratus (kepada 73.6 peratus) pada November lalu berbanding 63 peratus pada pilihan raya umum 2008.
Dr Abu Hassan, yang menjalankan tanggapan politik melalui pusat kajiannya Zentrum Future Studies, membuat kesimpulan tersebut berdasarkan tinjauan berterusan berhubung kepercayaan politik tokoh-tokoh politik yang dijalankan sejak pilihan raya lalu.

PERSEMPADANAN BARU : MELAKA DAPAT 2 PARLIMEN?

Ada pihak meramalkan bahawa bakal mendapat 2 parlimen baru jika persempadanan baru kawasan pilihanraya dilakukan pada masa terdekat ini.
Salah satu parlimen baru tersebut ialah Hang Tuah Jaya yang baru dinaikkan taraf menjadi Majlis Perbandaran. Ianya meliputi sebahagian DUN Durian Tunggal, Ayer Keroh dan Bemban.
Ini bermakna Hang Tuah Jaya meliputi DUN Durian Tunggal, Parlimen Alor Gajah; DUN Ayer Keroh Parlimen Bukit Katil dan DUN Bemban dari Jasin.
Satu lagi kawasan parlimen mungkin melibatkan pemecahan Parlimen Tangga Batu dan Kota Melaka. Tangga Batu sekarang ini mempunyai DUN Klebang, DUN Pantai Kundor, Paya Rumput dan Sungai Udang. Manakala Kota Melaka mempunyai Telok Mas, Kesidang, Bandar Hilir, Duyong dan Kota Laksamana.
Ramai berpendapat pihak terbabit sudah tentu akan menambah seberapa kerusi Parlimen di Melaka kerana negeri ini adalah antara kubu kuat BN. Selain itu kawasan yang dikuasai oleh PR khususnya DAP mesti dipecahkan bagi membolehkan BN memenangi kerusi terbabit.
Seperti yang kita ketahui setiap 10 tahun sekali persempadanan kawasan pilihanraya akan dibuat dan ianya mesti diluluskan di parlimen.

MALAYSIA AKAN JADI LEBIH MAJMUK PADA MASA DEPAN

Malaysia akan menjadi sebuah negara yang lebih majmuk pada masa depan. Sekarang ini kita kawan-kawan dari bangsa Tionghua, India, Iban, kadazan, melayu dan lain-lain yang menjadi rakyat negara kita yang lahir dan membesar di negara kita ini.
Sekarang ini kita dibanjiri pula oleh pendatang dari Indonesia, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Vietnam, Afrika dan lain-lain. Mereka ini sudah pasti berusaha untuk terus menetap dan menjadi rakyat negara kita kerana mereka tahu mudah untuk mereka mencari rezeki di negara ini.
Maka sejarah akan berulang kembali. Semuanya gara-gara kerajaan mahukan pekerja asing bekerja di negara kita kerana alasannya rakyat negara kita tidak mahu bekerja atau tidak cukup pekerja. Akhirnya inilah bahana yang kita dapat di mana di serata negara kita sekarang ini dibanjiri oleh Pak Hitam, Mat Bangla, Mamat/Minah Indon dan macam-macam 'warna' lagi.

Siapa yang membenarkan mereka ini masuk kalau bukan kerajaan yang ada sekarang. Setelah mereka diberikan kebenaran masuk maka melimpah-limpah pendatang asing yang datang secara haram dan tidak mahu pulang. Jumlah mereka ini bukannya sedikit malah mencecah jutaan orang.

Jadi selepas ini Malaysia akan menjadi sebuah negara yang lebih majmuk dari yang ada sekarang.

TOK GURU NIK AZIZ TERUS DAPAT SOKONGAN

政治分析员表示,一向来在回教徒心中德高望重的回教党精神领袖聂阿兹,尽管近期频频遭到滥权和裙带风关系指责,但是其崇高的民望却不受影响。

“虽然回教党内讧,但是吉兰丹州政府的形象却不受影响。州民都知道这都是媒体的炒作。”

“人民不觉得聂阿兹有错”


出身吉兰丹的国民大学政治科学系教授莫哈末阿古斯(Mohd Agus Yusoff)说:“人民不觉得他(聂阿兹)有错”。

“如果与国内其他更大宗的滥权案相比,这并没有多大的影响。”

“类似聂阿兹接收价值500令吉蛋糕的指责,最终只是沦为笑谈。”

丹州政府支持率上升12%

马来亚大学媒体研究系讲师阿布哈山(Abu Hassan Hasbullah)也认为,吉兰丹州政府虽然频频遭到指责,但是没有影响人们对聂阿兹的政治信任。与其他回教党领袖相比,聂阿兹依然备受欢迎。

他说,最新数据显示,吉兰丹州政府在去年11月获得的支持率,已增加8至12%至73.6%;2008年全国大选时的支持率仅有63%。

“一些媒体没有这个数据,并且显示吉兰丹州政府的支持率下降。”

他提醒,危机即转机,这将能够吸引注意力,并且提高声望和力量。

阿布哈山是透过其Zentrum Future Studies研究所,自上届全国大选开始便持续针对政治人物进行政治信任度的研究。他是根据全国超过2000名受访者的回应,达致上述结论。

自去年11月开始,形象向来清廉的聂阿兹遭到多个课题缠身,起初是被指受到商人赞助朝圣,跟着是其家人被指插手州政府运作,接下来是他被敦促准备接班人。

在这当中,聂阿兹委任女婿阿里法米担任吉兰丹发展机构首席执行员更是闹得沸沸扬扬,更遭到回教党内领袖的质疑。

若近期大选回教党可保政权


阿布哈山也同意莫哈末阿古斯的看法,如果在近期内举行大选,聂阿兹和回教党依然能够保住吉兰丹的逾20年执政权。

“如果现在大选,回教党一样会赢。虽然聂阿兹受到各种课题缠身,但是巫统还是很难胜出。”

“这些课题最终都会自动消失,只是时间的问题而已。”

然而,吉兰丹巫统宣传主任莫哈末阿威(Md Alwi Che Ahmad)却有不同看法。他表示,学术人员可以拥有许多看法,但是事实上,吉兰丹正面对问题。

“玛力勿莱区(Manek Urai)补选已经证明(回教党变弱了),他们只是以极少的微差票(65票)胜出。”

13 January 2010

BERLAKU ADILLAH KEPADA MAHASISWA

Jiwa kemahasiswaan dalam diri saya menebal. Masih terngiang-ngiang ditelinga saya deruan suara sahabat-sahabat berkempen pada rapat umum mahasiswa zaman saya dahulu. Sempat juga saya menyampuk dan memperdengarkan suara saya dalam siri kempen tersebut.
Masih segar dalam ingatan dan pengamatan saya suara Ahmad Tamimi Serigar memanggil saya untuk tampil kehadapan memberikan ceramah kempen pilihanraya mewakili sahabat-sahabat saya dahulu. Dengan seluar jean, rambut afro look dan pakaian selekeh, saya tampil ke depan walaupun sedikit gugup.
Kini semuanya hanyalah kenangan indah yang pasti tidak akan kembali lagi. Ah, lupakan semua itu. Saya kini berada di dalam medan perjaungan sebenar yang lebih mencabar, namun peristiwa itu sebenarnya adalah rentetan latihan kepada saya untuk mendepani perjuangan seterusnya.
Cuma setiap kali pilihanraya kampus diadakan saya teringat akan zaman tersebut. Zaman muda belia yang indah dan sukar dilupakan.
Kini musim pilihanraya kampus datang lagi. Kini pilihanraya kampus menjadi antara pilihanraya paling tidak demokratik di dunia disebabkan 'pengadil' pilihanraya kampus secara terang-terangan memihak kepada kumpulan tertentu.

Cuma satu yang saya pinta, berlaku adillah kepada semua manusia. Kita semua akan ditanya tentang apa juga yang kita lakukan di dunia. Apakah kita akan ada jawapan di hadapan Allah nanti jika ditanya tentang dosa yang kita lakukan kerana tidak berlaku adil.
Sementara itu dalam dalam satu kenyataan hari ini Kumpulan Pro-Mahasiswa melancarkan kempen 'Mahasiswa Tawan Kampus - 2010" (MiSi -10)
Pelancaran MiSi-10 sebagai isyarat awal mereka menuntut ruang pemilihan yang adil.
"Ini isyarat awal menunjukan bahawa keseriusan kami di peringkat mahasiswa untuk memastikan pilihan raya kampus yang akan berlansung dilaksanakan dalam satu ruang padang yang adil demi melahirkan kepimpinan mahasiswa yang berkualiti bagi membela nasib mahasiswa yang lain khasnya dan nasib rakyat Malaysia umumnya," kenyataan mereka dipetik.
Mereka juga turut mengemukakan beberapa tuntutan kepada pihak universiti melihat kepada beberapa kronologi kes yang berlaku sepanjang tahun 2009 yang didakwa mereka sebagai kongkongan terhadap demokrasi kampus.
Saya mengharapkan misi mereka ini berjaya dengan syarat semua pihak telus dan adil menjalankan amanah masing-masing.

RAMAI PELAWAT ASING 'HILANG' TERMASUK ALTANTUYA

Sejumlah 39,046 warganegara India ‘hilang’ di Malaysia selepas visa pelancongan mereka tamat tempoh dan perkara itu merupakan isu yang membimbangkan negara ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, mereka tidak dapat dikesan daripada rekod Jabatan Imigresen, menurut anggaran yang dibuat pada Jun tahun lepas.

Menurutnya, keadaan itu menyebabkan jabatan tersebut kurang berminat mengeluarkan visa waktu ketibaan kepada warganegara India kerana kemudahan itu telah disalahgunakan, terutamanya mereka dari Chennai.

Bagi saya ia bukanlah suatu yang menghairankan kerana seorang wanita Mongolia juga hilang di Malaysia iaitu Altantuya. Tetapi beliau hilang selepas dibom. Lebih pelik lagi ada pihak mendakwa rekod kemasukan beliau ke negara ini juga hilang.

Kerajaan dan pihak berkuasa mesti mencari dan menangkap kesemua pelawat asing yang tidak pulang ke negara asal mereka. Kita bimbang mereka ini dapat menetap terus di negara kita menggunakan Kad Pengenalan palsu atau dokumen perjalanan dan lawatan palsu. Perkara mungkin berlaku kerana hari ini segala macam dokumen boleh dicipta dan dibuat ......ada kes 'orang dalam' terlibat sama memalsukan dokumen tersebut.

UMNO JUARA SLOGAN BUKAN JUARA RAKYAT

Sejak dari dulu kini dan mungkin selamanya Umno akan 'menjual' slogannya kepada rakyat semata-mata untuk mengabui dan mempengaruhi rakyat menyokong mereka.

Macam-macam slogan yang mereka ketengahkan. Yang pasti setiap kali Perdana Menteri baru dilantik atau 'melantik dirinya sendiri' maka akan ada slogan dan 'kata-kata hikmat' terbaru yang mereka lontarkan kepada rakyat. Rakyat pun terlopong dan tenggelam dalam slogan tersebut.

Bermula dari Zaman Mahathir sehingga zaman Najib pelbagai slogan murni dan manis-manis dihidangkan kepada rakyat.

Zaman Mahathir
Dasar Pandang Ke Timur
Islamisasi
Bersih Cekap Amanah
Tradisi Membela Rakyat

Zaman Pak Lah
Islam Hadhari
Cemerlang Gemilang Terbilang
Selamat Aman Makmur (PRU 12)

Zaman Najib
1Malaysia Rakyat didahulukan Pencapaian diutamakan
Juara Rakyat
(Islam langsung tidak mendapat tempat dalam slogan-slogan Najib)

Persoalannya benarkan slogan itu menjadi amalan dan panduan kepada Umno dalam mentadbir negara dan menguruskan kesejahteraan rakyat. Rakyat terbanyak boleh menjawab soalan saya ini.

Soalan terbaru saya kepada kita semua, benarkah Umno mendahulukan rakyat dan benarkah Umno Juara Rakyat???????

KEK RM500 DAN SKANDAL RM4.6 BILION

SKANDAL PKFZ RM4.6 BILION

Skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) bernilai RM4.6 bilion telah mendedahkan kisah sebenar dibelakang konsep perkongsian kuasa BN.

Watak utama kontroversi ini ialah Kuala Dimensi Sdn. Bhd. yang membelitanah tersebut daripada Koperasi Kemajuan Pulau Lumut pada harga RM95 juta pada tahun 1999 dan kemudian menjualnya ke Lembaga Pelabuhan Klang pada RM1.1 bilion pada tahun 2003, meskipun wujud tentangan di dalam kerajaan terhadap pembelian pada harga tersebut. Kerajaan boleh mengambilalih tanah tersebut di bawah Kanun Tanah Negara pada harga RM10 sekaki persegi, tetapi memilih untuk membelinya pada RM23 sekaki persegi. Kuala Dimensi kemudian dilantik kontraktor untuk projek tersebut, dan telah melaporkan pertambahan kos sehingga RM3.3 bilion.

Projek ini yang kononnya hendak meniru kejayaan Jebel Ali Free Zone Authority (Jafza) di Dubai, telah mendedahkan kisah sebenar dibelakang konsep perkongsian kuasa BN memandangkan pimpinan pusat dan tempatan UMNO, seorang ahli Parlimen SPDP dan bekas Setiausaha Parlimen MCA terlibat di dalam salah satu peringkat projek ini. Maka kerajaan tak sepatutnya terkejut dengan keputusan Jafza, yang mengurus PKFZ sebelum ini, untuk menarik diri pada Julai 2007 di atas sebab campurtangan politik dan birokrasi.

Sekali lagi, Perdana Menteri telah gagal menunjukkan ketegasan politik apabila beliau bersetuju dengan permintaan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Chan Kong Choy untuk pinjaman mudah sebanyak RM4.6 bilion untuk projek tersebut. Ini merupakan satu ‘bailout’. Tambahan lagi, usul Pembangkang untuk membahaskan perkara tersebut di Parlimen ditolak. Kedua-dua insiden ini menggambarkan bagaimana niat kerajaan yang kononnya hendak melakukan yang terbaik untuk negara tidak dapat mengatasi risiko yang mereka hadapi untuk menyelesaikan perkara ini.

SKANDAL KEK RM500

Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat didakwa menerima hadiah kek, seberat 10 kg bernilai lebih RM500, daripada menantunya di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Dakwaan itu menuduh bahawa menantu Tuan Guru yang juga Ketua pegawai eksekutif PMBK Abdul Ariffahmi Ab Rahman, ketika menjawat ketua pegawai operasi perbadanan itu, meluluskan pembelian enam kek bernilai lebih RM3,000 September lalu kepada enam pihak, kata ketua penerangan Umno negeri.

Pihak yang mendakwa berkata isunya bukan pada harganya tetapi bagaimana (beliau) beli hadiah untuk diri sendiri dan bapa mertua? Tidak bolehkah guna duit poket sendiri?

Saya tidak berkompromi dengan rasuah dan penyelewengan, samada ianya besar atau kecil. Masalahnya ialah sisatan dan pendakwaan mestilah telus, adil dan professional. Kita mahukan semua orang yang terlibat samada Perdana Menteri, Menteri Besar, Menteri dan sesiapa sahaja yang terlibat disiasat secara telus dan tidak memilih bulu. Kita tidak mahu siasatan dan dakwaan hanya dilakukan kepada ikan bilis manakala jerung besar dipanggil untuk siasatan pun tidak.

Rakyat sudah muak dengan mainan dan drama berkenaan isu rasuah ini kerana akhirnya orang bersalah biasanya adalah pegawai, kerani, prebet dan sebagainya. Menteri dan orang-orang besar terlepas. Sebagaimana kes rasuah dalam Umno tidak ada seorang pun orang atasan di dakwa di mahkamah walaupun terbukti mereka bersalah. Hukuman yang dikenakan kepada mereka hanyalah gantung keahlian parti dan amaran sahaja.

Seperkara lagi saya mengharapkan pihak-pihak tertentu jangan bersifat memilih dalam melaporkan kes rasuah dan SPRM pula jangan memilih bulu untuk membuat siasatan.

Manakan sama RM4.6 bilion dengan RM500, walaupun saya tahu jika ada bukti kukuh kedua-duanya boleh dinyatakan sebagai rasuah. Tetapi kita mesti faham kes yang melibatkan amaun yang besar dan hebat itu mesti diberikan keutamaan.

Rasuah tetap rasuah, salahguna kuasa tetap salahguna kuasa....itu memang tidak dinafikan .....

AKTA ZALIM MASIH DIPERTAHANKAN

Terbukti kerajaan masih sayang dan tetap mempertahankan akta ISA. Malam tadi Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein berkata kerajaan tidak akan teragak-agak menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap pihak yang cuba menimbulkan isu perkauman dan keagamaan yang lebih serius sehingga menjejaskan keselamatan negara.

Nampaknya kerajaan BN masih mahu mempertahankan akta drakonian ini yang boleh menahan sesiapa sahaja tanpa bicara. Di mana ianya jelas bercanggah dengan Islam dan Hak Asasi Manusia.
Saya sebenarnya percaya bahawa akta dan undang-undang yang ada di negara kita selain ISA sudah lebih dari cukup untuk mendakwa dan menghukum setiap pesalah yang telah dibicara dan dibuktikan bersalah di mahkamah.

Dalam isu agama dan keselamatan misalnya kita mempunyai pelbagai akta dan undang-undang yang sesuai untuk membicara dan menghukum orang yang dituduh.

12 January 2010

KERA DIHUTAN DISUSUKAN ANAK DIRUMAH MATI KELAPARAN

Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan melantik 100 kakitangan antarabangsa yang berkelayakan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) bagi mengekalkan ekosistem intelektual di institusi tersebut.

Naib Canselornya, Prof. Datuk. Ir. Zaini Ujang berkata, pelantikan kakitangan tersebut akan dibuat sebelum Jun ini.

Bagi saya tidak salahnya untuk kita melantik kakitangan yang hebat dari luar negara. Namun begitu sebagai rakyat Malaysia saya amat berharap supaya pihak universiti dan kerajaan mengutamakan rakyat Malaysia sendiri untuk mengisi kekosongan apa juga jawatan yang ada di mana-mana jabatan atau IPTA.

Setelah dipastikan tidak ada anak tempatan yang layak barulah jawatan kosong itu diisi oleh orang luar.

Harus diingat peratus pengangguran di negara kita masih tinggi dan ramai yang sekarang ini bekerja 'menanam anggur' (penganggur).

Pada tahun hujung tahun 2008 bilangan penganggur di negara kita mencecah lebih dari 300,000 orang.

PENJARA KITA PENUH DENGAN REMAJA?

Tindakan undang-undang akan dikenakan terhadap 8,000 daripada 38,000 pelatih baru Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) bagi kumpulan pertama tahun ini yang gagal mendaftarkan diri selepas tarikh tutupnya esok.

Perkara tersebut dinyatakan oleh Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechik di Tuaran hari ini.

Kalau ditakdirkan semua yang terlibat itu bersalah dan tidak mahu membayar denda maka penuhlah penjara di negara kita ini dengan remaja yang kesalahannya kerana tidak mahu hadir kursus.

Saya mengharapkan pihak kerajaan dan PLKN mengkaji semula objektif dan matlamat program ini kerana terbukti ianya tidak menarik minat remaja untuk menghadirinya. Jumlah 8,000 orang bukannya jumlah kecil dan ini menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan program ini.

EYE ON DISITA : BERAPA DUIT RAKYAT HANGUS?

Walaupun Eye On Malaysia telah disita kira-kira seminggu lalu tetapi sehingga kini tiada penjelasan konkrit mengapa ianya disita dan berapa kerugian yang ditanggung oleh pihak terbabit.
Roda gergasi atau lebih dikenali Eye On Malaysia di muara Sungai Melaka yang dibawa ke Melaka lebih setahun lalu, disita pihak berkuasa minggu lalu.
Peristiwa ini benar-benar memalukan negeri Melaka disaat Melaka dikatakan menjadi negeri maju pada tahun ini.
Sehingga kini kerajaan negeri Melaka masih gagal memberikan penjelasan yang konkrit mengapa ianya disita dan berapa kerugian yang dialami oleh anak syarikat kerajaan negeri.

Tindakan menyita Eye On berkenaan dilakukan susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 November lalu, membenarkan permohonan pemilik asal roda gergasi berkenaan dari Belgium, Fitraco NV untuk mengambilnya balik dari Eye On Malaysia Sdn Bhd (Eom), pemilik roda itu di Melaka.

Arahan menyita dan mengambil alih roda berkenaan diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 November lalu.

Arahan bagi memaklumkan mengenai tindakan menyita tempat itu disampaikan oleh seorang peguam yang mewakili Fitraco NV kepada Ketua Pegawai Kewangan (CFO) Eom, Mahadzir Yunus di tapak roda gergasi terbabit minggu lalu.

Fitraco NV memfailkan saman pada Eom dan MST Ad Suria Sdn Bhd (MST Ad Suria) pada 15 September tahun lalu, selepas syarikat terbabit gagal melunaskan hutang pinjamannya sebanyak RM17 juta bagi menyewa dan membawa roda berkenaan ke Malaysia pada 2006.
Sebelum itu Kerajaan Negeri Melaka bersetuju untuk mengambil alih roda berkenaan setelah sebelum ini ianya beroperasi di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur dari 1 Januari 2007 hingga 31 Ogos 2008.

Kerajaan Negeri Melaka mempunyai kepentingan di dalam Eye On Malaysia ini menerusi Eom, sebuah syarikat usahasama yang ditubuhkan bersama MST Ad Suria. Kerajaan negeri diwakili Kumpulan Melaka Berhad (KMB).

Roda itu kemudian dibawa ke Melaka pada September 2008 dan beroperasi secara rasmi sebulan selepas itu.
Malangnya syarikat berkenaan gagal membayar hutang kepada pemilik asal Eye On.

Terbukti projek ini menanggung kerugian sehingga hutang Eom gagal membayar hutang. Oleh itu rakyat negeri Melaka berhak untuk mengetahui mengapa syarikat Eom gagal membayar hutangnya. Adakah disebabkan produk pelancongan gagal menarik pelancong mengunjunginya atau adakah terdapat penyelewengan sehingga hutang tidak dapat dibayar.

Rakyat sudah pasti ingin mengetahui kedudukan kewangan syarikat ini dan punca ianya gagal membawa keuntungan. Jumlah wang rakyat yang dilaburkan melalui Kumpulan Melaka Berhad untuk membawa dan mendirikan Eye On Malaysia bukannya sedikit.

Kerajaan negeri Melaka mesti memperincikan berapa jumlah pelaburan KMB dan berapa kerugian terkumpul setakat ini. Rakyat sudah tentu tidak mahu kerajaan negeri lepas tangan begitu sahaja.

Kegagalan projek ini membuktikan bahawa kerajaan negeri dan agensinya sekali lagi gagal menguruskan kewangan rakyat dengan baik sehingga ianya merugikan rakyat.

Ini bukanlah pertama kali syarikat yang berkaitan dengan kerajaan di sita oleh pihak berkuasa. Sebelum ini pejabat Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) pernah disita pada tahun 2006 berikutan kegagalan agensi itu membayar tunggakan hutang lebih RM2 juta.
Arahan sita itu dikeluarkan menerusi surat penghakiman Mahkamah Tinggi yang ditandatangani Timbalan Pendaftar, Elesabet Paya Wan bertarikh 28 Jun 2006.

UMNO JUARA RAKYAT ATAU JUARA SALAHGUNA WANG RAKYAT

Saya berasa terpanggil untuk membuat kenyataan tentang program Umno Juara Rakyat. Ada perkara yang perlu Umno jelaskan kepada rakyat tentang pelaksanaan program itu yang saa yakin rakyat mahu mengetahuinya.
Antaranya program tersebut sudah tentu menelan belanja yang besar dan penggunaan kakitangan yang ramai. Oleh itu Umno mesti menjelaskan kepada rakyat bahawa semua projek dan program yang dilaksanakan dalam siri kempen Umno Juara Rakyat adalah menggunakan wang, kepakaran dan jentera Umno sendiri.

KIta tidak mahu Umno mendabik dada bermegah dengan slogan Umno Juara Rakyat tetapi pada masa yang sama menyalahgunakan wang rakyat untuk kepentingan politik Umno dan mendakwa ianya adalah program Umno untuk rakyat. Adalah menjadi sesuatu yang sangat malang jika wang rakyat digunakan oleh Umno tanpa segan silu demi untuk kepentingan politik mereka.
Jika wang itu bukan wang Umno dan kakitangan kerajaan digunakan untuk melaksanakan program itu maka wajarlah Umno digelar Juara Menyalahgunakan Wang Rakyat bukannya Juara Rakyat.
Saya sedih kerana sejak dari dahulu Umno kerap kali menggunakan wang rakyat dan kemudahan awam untuk program Umno. Sebagai contoh pada musim kempen pilihanraya kita lihat jentera kerajaan kerapkali digunakan untuk membantu kempen BN malah Balai Raya dan bangunan KEMAS dan sebagainya digunakan sebagai pusat operasi kempen Umno.

Sudah sampai masanya Umno berubah dan membuat anjakan paradigma supaya mereka dapat membezakan harta Umno dan harta rakyat. Jangan mereka samakan Umno itu kerajaan dan kerajaan itu Umno.
Zaman sekarang zaman IT dan moden, rakyat sudah celik dan cerdik untuk memahami semua ini. Kita tidak mahu nanti rakyat menuntut setiap sen hak mereka dan Umno tidak dapat menjelaskan semua itu. Allah akan mengira semua pekerjaan dan kelakuan kita di dunia.
Sofi Wahab
Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka

'Terkawal', 9 Gereja diserang, PAS Tolak ISA digunakan

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengutuk serangan terhadap sembilan gereja sejak 8 Januari lepas berikutan bantahan meluas tentang isu penggunaan nama Allah oleh akhbar Herald.

PAS juga kesal dengan ugutan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang mahu mengunakan ISA bagi menyelesaikan masalah ini.

Jelas apa yang berlaku sekarang dan ugutan Menteri ini menafikan kata-kata manis Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menjamin bahawa keadaan di negara ini adalah terkawal.

PAS melihat bahawa Hishamuddin gagal menyelesaikan masalah ini walaupun sebelum ini mendakwa sudah mengenalpasti suspek yang membakar Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati.

Hingga kini rakyat bertanda tanya tentang tindakan lanjut Polis terhadap suspek-suspek itu.

Bilakah mereka akan ditangkap dan didakwa dimahkamah? Rakyat juga risau kerana setiap hari ada sahaja gereja yang diserang seperti rekod berikut;

8 Januari 2010

- Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati dibakar
- Gereja Assumption di Petaling Jaya dibaling bom api
- Gereja Life Chapel di Petaling Jaya dibaling bom api

9 Januari 2010

- Gereja Good Shepherd Luthern di Petaling Jaya dibaling bom api

10 Januari 2010

- Gereja Baptist Melaka di Durian Daun, telah disimbah dengan cat hitam.
- Gereja All Saints di Taiping dibaling bom api
- Pos pengawal SM Convent di Taiping dibaling bom api
- Gereja St Louis yang terletak bersebelahan SM Convent juga dibaling bom api
- Gereja Good Sheperd dekat Lutong Bazaar, Miri di baling bata

11 Januari 2010

- Pintu utama Gereja, Sidang Injil Borneo (SIB) di bangunan rumah kedai dua tingkat di Lake View Square, Seremban dibakar

PAS berharap agar Menteri tidak mengambil jalan mudah dan menjadikan isu ini sebagai Ops Lalang kedua, di mana suspek yang membakar gereja gagal ditangkap tapi orang lain pula disumbatkan ke dalam ISA demi kepentingan politik BN menjelang PRU-13.

Mesej rakyat kepada Menteri jelas, "Buat Kerja, Jangan Cakap Merapu-rapu".

PAS berharap agar rakyat pelbagai agama dinegara ini dapat bertenang dan tidak terus menerus melayan provokasi yang dicipta oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab. Rakyat perlu bekerjasama untuk menjaga rumah-rumah ibadat dan komuniti keseluruhannya dari menjadi sasaran penjenayah. Isu penggunaan nama Allah hanya boleh diselesaikan dengan akal yang waras bukannya dengan tindakan ganas.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

TAN LAWAN SPRM

联邦法院今日批准行动党加影市议员陈文华的上诉准令,以便挑战上诉庭在2009年12月17日宣判反贪污委员会可以在办公时间以外盘问证人的裁决。

以上诉庭主席阿拉勿丁(Alauddin Mohd Sherif )为首的法院三司,发出这项准令。另外2名承审法官是莫哈末卡查里和贺里力亚(Heliliah Mohd Yusoff)。

联邦法院另外择定日期开审

代表政府的高级联邦律师阿玛吉星(Amarjeet Singh)没有反对这项准令申请。

代表陈文华的律师卡巴星,要求联邦法院今日即刻审理此案,因为此事紧急和涉及执法单位。

但是,法院却因为上诉庭仍未发出书面裁决,因此无法在今日开庭审理。有鉴于此,阿拉勿丁宣布另行择定日期开庭审讯。

联邦法院三司发出上诉准令


今年39岁的陈文华是与离奇坠楼身亡的雪州行政议员欧阳捍华政治秘书赵明福,一起因为雪州议员拨款舞弊案件而遭到反贪会盘问,使到此案的裁决备受瞩目。

他是入禀法庭控告反贪会主席阿末赛益(Ahmad Said Hamdan)、反贪会助理总监莫哈末哈山朱基菲力(Mohammad Hassan Zulkifli)以及反贪会,声称他们日以继夜扣留他16小时盘问非法,导致他饱受肉体及精神上的折磨。

不过,上诉庭于去年12月17日以肃贪为由,裁决反贪会可以在非办公时间进行盘问证人,并推翻高庭之前裁决反贪会在非办公时间盘问陈文华属于非法的裁决。

上诉庭法官哈山拉(Hasan Lah)代表三司宣判时说,他们无法苟同高庭法官的判决,因此一致批准反贪会的上诉。

要求诠释法令中“天天”字眼

接着,陈文华是在去年12月22日透过卡巴星入禀上诉。他在入禀书中,把大马反贪会主席阿末赛益、雪州反贪会官员莫哈末哈山朱基菲力(Mohammad Hassan Zulkifli)及反贪会,列为第一至第三名答辩人。

申请人在入禀书中,共列出5大疑问,即:

(一)在2009年反贪会法令第30(3)(a)条文下,“天天”(day to day)的字眼是否只是办公时间,抑或是可以诠释为毫无止境的24小时又24小时。

(二)在2009年反贪会法令第30(3)(a)条文下,“天天”(day to day)的字眼应该照字面上翻译,抑或是根据1948/1967年通译法令下的17A条文来有目的的采用。

(三)在诠释2009年反贪会法令第30(3)(a)条文时,是否可参考1953年扣留条例第20条规。

(四)上诉庭的裁决,并没根据1983年联邦法院法官阿都卡迪(Abdoolcader)在莫达(Mokhtar Hashim)案中的宣判,是否正确。

法官在该案例中宣判时阐明:“我们必须强烈提醒,那些涉及盘问证人和嫌犯的人,在使用有异于常德盘问手法时,必须经得起严峻的考验。”

(五)2009年反贪会法令第30(1)(a)条文及第30(3)(a)条文,是否应该同读或分读。

malaysiakini

MESIR JADI HAMBA YAHUDI DAN AS

Bukan sahaja bercanggah dengan konsep persaudaraan dalam Islam, tindakan Mesir membina tembok keluli di sepanjang sempadan Mesir-Gaza juga dilihat sebagai tidak berperi kemanusiaan.
Ternyata kerajaan Mesir terus menjadi hamba Israel dan Amerika Syarikat. Tindakan mereka membina tembok ini sudah pasti akan menyukarkan umat Islam Gaza untuk mendapatkan makanan dan ubat-ubatan melalui sempadan kedua-dua negara itu.
Semalam barisan panel ulama Jordan mengeluarkan fatwa menyifatkan tembok keluli yang sedang dibina Mesir di sepanjang sempadan dengan Genting Gaza sebagai satu ‘jenayah’ dan menyeru umat Islam menghalangnya.

Seorang anggota gabungan Barisan Tindakan Islam (IAF), parti politik terbesar Jordan berkata tembok perkauman yang sedang dibina Mesir dengan kerjasama Amerika Syarikat (AS) dan Israel adalah sama seperti jenayah dalam penilaian Islam.

Mesir sebelum ini memberikan alasan bodoh menyatakan pembinaan tembok keluli berkenaan adalah satu ‘keputusan mempertahankan kedaulatan’ yang bertujuan menghalang penyeludupan dadah menerusi terowong di bawah sempadan yang digali secara haram dan digunakan untuk menyeludup bekalan dan senjata.

Ulama Jordan berkata, tembok itu akan ‘memburukkan lagi’ sekatan ke atas Genting Gaza dengan menghalang kemasukan bekalan makanan dan ubat-ubatan yang dibawa menerusi terowong rahsia.

Panel itu turut menyatakan, tembok itu akan menghalang penyeludupan senjata dalam perjuangan Hamas sekali gus membantutkan jihad menentang tentera Yahudi.

11 January 2010

ISU BESAR DITUTUP DENGAN ISU SERANG GEREJA

Memang sudah menjadi amalan dunia bahawa salah satu cara untuk menutup sesuatu isu besar dan rumit ialah dengan mencipta isu lain yang sensitif dan sensasi.
Semua orang tahu antara isu yang hangat diperkatakan sebelum ini ialah isu kehilangan enjin jet, isu PKFZ, isu kenaikan gula, isu MCA dan lain-lain. Kini isu-isu ini sudah hilang kerana ada isu yang lebih sensitif dan sensasi iaitu isu serangan ke atas gereka kristian.
Apakah isu ini sengaja direka dan ditempa oleh pihak-pihak tertentu untuk menutup isu lain yang sememangnya membuktikan Umno/BN lemah dan lembap dalam mentadbir negara.
Mahu tidak mahu kita terpaksa mengaku bahawa inilah satu antara seribu cara untuk menyelesaikan sesuatu masalah iaitu menutup isu dengan isu lain yang direkacipta.
Samada isu serangan gereja dan kalimah Allah ini direkacipta untuk kepentingan golongan tertentu sama-samalah kita fikirkan.
Rakyat sudah matang dan kenal siapa Umno/BN. Mereka sudah memerintah lebih 50 tahun .......tepuk dada tanya Iman, tepuk dada tanya akal fikiran kita jangan tanya nafsu .....

BENARKAH UMNO JUARA RAKYAT?

Umno melancarkan program Umno Juara Rakyat. Saya tertanya-tanya sendiri benarkan Umno Juara Rakyat sedangkan banyak sekali kezaliman dan tindakan Umno yang menekan dan menzalimi rakyat.

Antara tindakan TERBARU yang dilakukan Umno ialah :

1) Bayaran air bersih diswastakan dan kos bebanan ditanggung oleh rakyat. Malahan pemimpin Umno mendakwa memberi air percuma kepada rakyat Selangor adalah MEMBAZIR.

2) Harga Petrol naik tetapi pada masa yang sama mengabui mata rakyat dengan menawarkan harga Petrol RON 95 dengan harga rendah sedangkan kualitinya RENDAH

3) Merampas royalti rakyat Kelantan RM1bilion dan juga royalty untuk rakyat Terengganu.

4) Harga gula naik 20 sen

5) Tambang bas naik 30 %

6) Harga barangan dan perkhidmatan semakin meningkat

7) Pengangguran dan pembuangan kerja semakin meningkat

8) Tarif elektrik terus meningkat

9) Insuran motor kereta kelas 3 dimansuhkan di mana ini menyukarkan rakyat

10) Stem dan bil telefon naik, berbeza dengan sebelum diswastakan

11) Kadar Tol semakin meningkat

12) Merampas kuasa di Perak dimana mandat rakyat dikhianati demokrasi dicabuli

13) Mengambil tindakan disiplin terhadap Pegawai Pertanian yang bekerjasama dengan program pertanian negeri-negeri PR. Ini menindas rakyat yang tidak berdosa

KEZALIMAN UMNO YANG TIDAK AKAN DILUPAKAN RAKYAT :-

1) Pembunuhan rakyat yang tidak berdosa di Memali 19 Nov 1985

2) Pembaziran wang rakyat dalam isu PKFZ

3) Meminggirkan Bahasa Melayu dengan PPSMI

4) Menghapuskan tulisan jawi di zaman Khir Johari

5) Mendiskriminasikan rakyat Kelantan dan Terengganu di bawah kerajaan PAS

6) Menghapuskan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR)

7) Menghapuskan Biasiswa kepada pelajar miskin dan layak.

8) Menghapuskan kuasa Raja-Raja Melayu

9) Melemahkan sistek kehakiman dengan campurtangan Umno/BN

10)Persempadanan semula kawasan Pilihanraya dengan menafikan penambahan kerusi Melayu

11)Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh memiliki saham TH Plantation.

12) Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby, Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga syarikat kepada satu syarikat sahaja.

13. Gejala murtad berleluasa seperti kenyataan Mufti Perak, Dato' Harussani Zakaria bahawa 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.

14. Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.

15. Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.

16. Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.

17. Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.

18. Mendedahkan pelaburan wang Tabung Haji satu ketika lalu dalam dengan syarikat Judi Pan Sweep, seperti yang didedahkan dalam buku Exco Kerajaan Kelantan, Dato' Paduka Husam Musa.

19. Membiarkan MAKSIAT BERLELUASA di dalam negara

20. Syarikat milik kerajaan seperti Petronas TIDAK MEMBAYAR ZAKAT

ISU KALIMAH ALLAH : SIAPA POLITIKAN ISU INI?

Tuan Guru Hishamuddin Hussein meminta Pakatan Rakyat(PR) supaya bertaubat kerana sanggup memperjudikan kestabilan dan kemerdekaan negara dengan menjadikan isu kalimah Allah serta kejadian serangan ke atas gereja sebagai modal meraih sokongan politik walaupun sedar perkara itu boleh menyemarakkan api perkauman.

Tuan Guru itu berkata, tindakan PR mengeskploitasikan isu itu sangat tidak bertanggungjawab kerana ia boleh meruntuhkan keharmonian dan kestabilan yang dinikmati sejak merdeka.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan ceramah pendidikan sempena program UMNO Juara Rakyat, di Hulu Selangor semalam. Kenyataan beliau disiarkan oleh media hari ini.

Saya hairan mengapa Hishamuddin meminta PR yang bertaubat sedangkan PR dari awal isu ini tercetus telah mencadangkan supaya ianya dibawa ke meja rundingan secara terbuka dan matang.

PR juga mengutuk sekeras-kerasnya insiden membakar dan menyerang gereja sejak ia mula berlaku. PR juga tidak bersetuju dengan tindakan pihak tertentu yang menganjurkan demonstrasi di serata negara kerana sedangkan mahkamah telahpun menangguhkan keputusan membenarkan majalah Herald Katholik menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Sepatutnya Hishamuddin menasihatkan semua peserta demonstrasi tersebut membatalkan hasrat mereka untuk mengadakan demonstrasi sebaliknya Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri membiarkan demonstrasi tersebut berjalan tanpa sebarang nasihat supaya ianya dihentikan.

PAS ternyata berani membuat keputusan dan penegasan tentang penggunaan kalimah Allah walaupun keputusan PAS itu sudah tentu tidak popular dikalangan orang Islam. PAS berani membuat keputusan tempohari walaupun kemungkinan hilang sokongan orang Melayu. Ternyata PAS sanggup mengambil langkah yang tidak popular kerana BERANI KERANA BENAR.

Jika benar PAS ingin mempolitikkan isu ini sudah tentu PAS akan berpendirian sama dengan Umno dan pihak yang mengadakan demonstrasi. Malah PAS sudah tentu akan menjadi penganjur demonstrasi tersebut jika benar PAS mahu mendapat sokongan orang Melayu.

Jadi terbukti siapa yang mempolitikkan isu ini.

Bagi PAS walau dalam keadaan apa sekalipun (walaupun hilang sokongan orang Melayu), PAS tetapi konsisten dengan hukum Islam dan pandangan Islam dalam isu kalimah Allah ini.

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter