29 December 2015

PARTI ISLAM MESTI BERHATI-HATI ELAKKAN FITNAH, AMALKAN POLITIK BARU!

Sifat sebuah Parti Islam adalah menjadi cermin kepada orang lain. Sebab itu PAS sebuah Parti Islam yag lama di Malaysia serta AMANAH parti yang baru ditubuhkan dan mendakwa juga adalah parti Islam mesti berlagak dan berperangai sebagai parti yang benar-benar menjunjung Islam bukannya hanya pada mulut sahaja.

Apa juga yang dikata dan dilakukan oleh kedua-dua parti 'otai' dan baru itu mestilah dalam ruang lingkup Islam. Maka anggota-anggotanya mesti berhati-hati mengatur dan menyusun kata-kata. Juga berhati-hati dalam mengatur rentak dan tari di pentas politik negara kita. Jangan terikut-ikut dengan politik kotor yang diamalkan oleh orang lain yang tidak berjuang di landasan Islam dan demokrasi serta keluhuran undang-undang. 

Kita sebagai rakyat samada yang Islam dan belum Islam sangat mengharapkan pimpinan serta ahli PAS dan AMANAH dapat membuktikan mereka benar-benar komited dengan dasar yang mereka perjuangkan. Jangan pula ada antara mereka menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal, fitnah jadi halal, tohmah jadi 'makanan', pembohongan jadi hobi dan adu domba jadi wirid. 

Fitnah adalah perkara keji yang menjadi dosa besar dalam Islam. Impak dan akibat fitnah amat besar kepada seseorang atau organisasi. Silap haribulan ada yang merana sampai bila-bila lantaran fitnah dan tohmah sebegini. Umpama Dato Seri Anwar Ibrahim yang merengkok dalam penjara akibat dakwaan liwat yang tidak pernah dibuktikan di Mahkamah Syariah sedangkan jenayah itu berkaitan dengan hukum Islam. 

Siapakah agaknya yang berani berhadapan dengan Allah di mahkamah Akhirat nanti akibat dari kerja-kerja fitnah dan tohmah ini.? Adakah anda berani?

Sehari dua ini kita lihat ramai di kalangan ahli dan pimpinan Parti-Parti yang mengaku mendokong Islam dan memperjuangkan Islam berani melemparkan tuduhan dan fitnah kepada pihak lain yang tidak sehaluan dengan mereka. Kalau dahulu kita lihat fitnah dan tohmah ini jadi mainan dan wirid anggota dan pimpinan parti yang tidak memperjuang Islam tetapi hari ia menjadi sebaliknya. Mungkin penyakit ini berjangkit di bawa oleh virus yang bernama 'dendam' dan 'kebencian'.

Apakah ada dalil dan fatwa baru yang menghalalkan fitnah, tohmah, adu domba dan pembohongan sedemikian?  Apakah politik menghalalkan cara seperti ini sudah menjadi budaya dalam negara kita.?

Budaya seperti ini bukanlah sesuatu yang baik. Ianya tidak memberikan apa-apa kebaikan kepada pembangunan ummah dan insan di negara kita. Budaya ini akan menjerumuskan rakyat negara kita menjadi masyarakat yang hidup dalam politik fitnah dan tohmah yang tidak berkesudahan. Malah lebih teruk lagi ia akan menimbulkan bibit-bibit kebencian dan pemusuhan yang nyata sehingga mengakibatkan pertelingkahan dan perkelahian yang tidak menguntungkan pembangunan insan di tanahair kita. 

Apa yang membimbangkan kita ialah budaya ini bukan sahaja menjadi hobi pimpinan yang 'otai' malah pimpinan-pimpinan pemuda dan remaja yang sepatutnya terdedah dengan budaya politik baru juga turut terikut-ikut dengan stail politik 'orang tua' kaum 'otai' tersebut. Ini ditambah lagi dengan kewujudan media sosial seperti Facebook, Whatsapp dan lain-lain di mana fitnah, tohmah dan pembohongan ini berlaku setiap saat tanpa boleh dikawal. Pelbagai ragam dan cara digunakan bagi menarik pelanggan untuk produk-produk fitnah, tohmah dan pembohongan ini. Ilustrasi, gambar karton berbentuk humor dan sebagainya merancakkan lagi 'produk' ini di samping 'produk-produk' tradisional berupa kenyataan akhbar dan sebagainya.

Nasihat saya kepada 'taukeh-taukeh' produk ini bertaubatlah, kembalilah kepada akhlaq Islam yang jadi siulan dan wirid perjuangan kita semua. Kepada yang menjadi pelanggan 'produk' ini berhati-hatilah. Selidiki atau 'tabayyun' dulu apa berita yang kita terima. Jangan jadi pemyambung kepada 'taukeh-taukeh' produk hodoh dan karut ini yang belum tentu menjanjikan pahala kepada kita. 

Kepada pimpinan dan ahli-ahli PAS dan AMANAH serta sesiapa juga ayuh kita amalkan politik baru yang 'gentleman', professional, progresif dan amanah. Jangan kita berbicara mengikut sedap mulut kelak kita ditertawakan orang, malah yang lebih teruk lagi takut-takut fitnah dan tohmah kita itu menjeratkan kita di Akhirat kelak.

Terbaru  Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar, menuntut sahabatnya Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia Muhammad Khalil Abdul Hadi menarik balik tuduhan bahawa ‘Amanah hanya akan dengar cakap DAP. 

Sudah pasti Khalil ada sebab dan alasannya sendiri mengapa beliau berani mengeluarkan kenyataan sedemikian. Sementara Fakhrulrazi dan seluruh ahli AMANAH sudah tentu tidak setuju dengan kenyataan Khalil yang jelas tidak berasas itu. Oleh kerana itulah kita mengharapkan kenyataan-kenyataan sebegini samada dari PAS, AMANAH, UMNO atau sesiapa sahaja wajib dielakkan.

Malah ianya kadang kala terpaksa diselesaikan di mahkamah yang sudah tentu membuang masa, wang dan tenaga. 

Ayuh para politikus dan rakyat Malaysia mari sama-sama kita berubah dan mengamalkan politik sihat dan serba baru. Elakkan fitnah, tohmah, bohong dan adu domba ...........

28 December 2015

MAHASISWA TERUS DITINDAS, YURAN NAIK - AMMAR ATAN

Perdana Menteri mungkin boleh menipu mahasiswa yang memberi sokongan penuh kepadanya tetapi bukan terhadap mahasiswa di seluruh negara yang rasional dan sedar akan realiti pelbagai kos pengajian yang terpaksa ditanggung, kata Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) Nasional.
Exconya, Mohamad Ammar Atan berkata, kos pengajian dan perbelanjaan mahasiswa meningkat dalam peratusan yang cukup tinggi ekoran pemotongan bagi belanjawan pendidikan tinggi sepanjang tempoh dua tahun berturut-turut.
Hal ini katanya, boleh dilihat pada kenaikan tidak munasabah kadar beberapa jenis yuran terhadap mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan paling ketara peningkatan menjangkau 300 peratus bagi Yuran Dana Kebajikan pada tahun ini berbanding 2014.
Beliau berkata, yuran kemasukan pelajar UIAM bagi tempoh sama turut meningkat sebanyak 32 peratus manakala yuran kolej kediaman untuk pelajar Ijazah Sarjana bertambah sehingga mencecah 27.7 peratus.
Situasi kenaikan kadar yuran juga dikenakan bagi Yuran Akademik (Per Subjek) yang menyaksikan kenaikan 3.4 peratus berbanding tahun 2014.
Ammar yang juga bekas Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (UM) turut memberitahu yuran kolej kediaman bagi pelajar Ijazah Sarjana di kampus itu pula naik mendadak sehingga 50 peratus berbanding tahun lalu.
Menyifatkan jaminan Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini kononnya yuran pengajian universiti tidak akan dinaikkan sebagai hanya menyedapkan hati pelajar, beliau berkata, hakikatnya penuntut di universiti juga dibebani dengan banyak lagi kos perbelanjaan.
“Ini tidak termasuk kos-kos yang terpaksa ditanggung oleh mahasiswa yang lain seperti kos membeli buku, peralatan belajar, makan dan minum, pengangkutan awam, dan kenaikan kos sara hidup yang lain.
“Tatkala mahasiswa dan rakyat terus dihimpit, pihak kerajaan terus-menerus mengeluarkan kenyataan dan mengambil tindakan yang tidak berpijak di bumi nyata dan membutakan mata terhadap realiti dan kesan sosio-ekonomi yang ditanggung mahasiswa seluruh Malaysia.
“Pada masa yang sama, kerajaan tergamak memotong belanjawan terhadap biasiswa, dermasiswa dan pinjaman kepada mahasiswa,” jelas beliau lagi dalam kenyataannya hari ini.
Najib ketika membentangkan Bajet 2016 pada 23 Oktober lalu mengumumkan pengurangan peruntukan Kementerian Pengajian Tinggi daripada RM15.785 bilion kepada RM13.378 bilion.
Bagaimanapun, jaminan Presiden Umno itu kononnya pengurangan dana tersebut tidak akan menyebabkan kenaikan yuran universiti turut diulangi sekali lagi oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
Kelmarin, Zahid antara lain menyebut pengurangan sebanyak RM2.4 bilion itu tidak harus dijadikan alasan universiti untuk menaikkan yuran pengajian.
Bahkan, ujarnya lagi, mempunyai hikmah tersembunyi untuk universiti menonjolkan sifat berdaya tahan dalam mengharungi cabaran ekonomi semasa.
Gambar di atas hanya sekadar hiasan.
Sumber : Malaysiadateline

27 December 2015

KONVENSYEN PAKATAN HARAPAN SANGAT BERMAKNA

Tidak ada sesuatu yang menghairankan atau mengejutkan dalam dunia politik di mana-manapun, justru ia sangat cepat berubah.
Hari ini bermusuhan, esok menjadi sahabat, kemudian kembali menjadi musuh lagi dan kemudian menjadi sahabat kembali.
Begitulah dunia politik di mana-manapun dan dunia politik di Malaysia demikian juga keadaannya, ia terus berubah dan berubah, tidak ada apa yang mengejutkan. Malah sukar diramalkan.
Dalam keadaan begini, dasar sesuatu parti, biasanya, boleh saja dikompromi untuk disesuaikan dengan keadaan dan tuntutan perubahan.
Perubahan pada satu-satu parti politik boleh saja berlaku sama ada sesebuah parti itu sudah wujud begitu lama, atau baru, ramai atau sedikit jumlah ahlinya dan sebagainya.
Yang menggerakkan perubahan itu biasanya ditentukan oleh pucuk pimpinan tertinggi sesebuah parti itu, ataupun dilakukan dalam perhimpunan besar sesuatu parti itu.
Proses perubahan ini akan terus berlaku, bergantung kepada strategi dan keperluan yang dikira mendesak oleh pimpinan sesebuah parti itu. Namun setiap parti politik terdedah kepada perubahan.
Tetapi yang tidak boleh dikompromi oleh sesebuah parti politik ialah perjuangan untuk menegakkan keadilan, kebebasan, membela hak rakyat, perjuangan menentang kezaliman dan segala yang mungkar.
Perjuangan ini tidak boleh dikompromi sama sekali dan tidak boleh berubah, sama seperti malam tidak boleh ditukar menjadi siang dan begitulah sebaliknya. Siapapun dan parti manapun yang berkuasa, perjuangan untuk membela hak rakyat ini menjadi asas parti itu.
Mengkesampingkan dasar ini, nescaya mengundang penolakan rakyat yang menyebabkan parti itu akan tewas dalam menghadapi pilihan raya.
Di sinilah, saya kira, pemimpin dan pendukung Parti Amanah, walaupun parti itu baru berusia tiga bulan lebih, sangat memahami hal ini. Dari itu, mereka mungkin tidak terkejut dengan pelbagai perubahan dalam dunia politik tanah air dan bersedia menerima hakikat ini.
Dengan pengalaman yang panjang pemimpinnya dalam politik selama ini, saya kira, Amanah kini memberikan tumpuan pada gerak kerja atau program yang sudah dan akan diatur, terutamanya program peduli rakyat diseluruh negara.
Ini kerana yang penting, bagi Amanah, ialah persepsi rakyat terhadapnya yang kini dilihat sangat positif. Kepeduliannya kepada rakyat semakin terserlah.
Pada 9 Januari nanti, Pakatan Harapan akan mengadakan Konvensyen Nasionalnya sehari suntuk di Shah Alam dan tentunya Konvensyen ini akan melakarkan rancangan jangka panjang dan jangka pendeknya untuk masa depan.
Dalam kesibukannya membuat persiapan Konvensyen ini, saya tidak fikir pimpinan dan pendukung Amanah, mempunyai kesempatan untuk memikirkan perubahan yang berlaku di sesetengah parti politik.
Seorang penyokong kuat Amanah, dari Shah Alam, Ramlan Wahab, secara tegas menyatakan: “Biarkanlah parti politik hendak seribu kali berubah. Yang penting Amanah mesti berusaha keras mendekati rakyat, peduli akan nasib mereka yang kini dihimpet oleh harga barang naik.”
“Bagi saya,” kata Ramlan, seorang peniaga mini market, “Rakyatlah yang akhirnya akan menentukan nasib sesebuah parti politik itu. Undi di tangan rakyat.”
Pandangan yang sama diberi oleh Rashidi Sazali, seorang peniaga barang makanan dari Kepung, yang mengatakan: “Pengundi tak kisaah, hendak berapa kali seesebuah parti itu berubah. Pengundi hanya mengundi parti yang membela rakyat, peduli akan kesusahan rakyat.”
“Saudara tahu,” katanya, “peniaga kecil seperti kami sangat sukar untuk menyambung nafas perniagaan. Harga barang terus naik. Pembeli kekurangan daya beli. Rakyat menderita. Nilai wang terus merosot.”
Seorang aktivis Amanah di Ampang, Arshad Hamid, menyatakan bahawa pihaknya telah membuat tinjauan rambang kepada sesetengah pendukuk dan ini kata-kata mereka:
“Kami tidak peduli berapa kali sesebuah parti itu hendak berubah. Yang menjadi perhatian kami ialah parti mana yang dilihat membela rakyat. Itulah yang akan kami undi nanti.”
Kata pula seorang pegawai yang bertugas di sebuah syarikat IT di Petaling Jaya,  Imran Ahmad, “Dalam pilihan raya akan datang, nasib parti politik akan ditentukan oleh pengundi berdasarkan prestasi mereka dalam membela rakyat. Tidak kira parti itu lama atau baru, ramai atau sedikit jumlahnya.”
Ini sebahagian dari pendapat orang ramai mengenai persepsi rakyat dalam pilihan raya akan datang.
Oleh itu, saya yakin, tentunya Parti Amanah dan Pakatan Harapan kini tidak sibuk memikirkan perubahan pada parti politik yang ada.
Ini kerana, pada akhirnya, pengundilah akan memangkah parti yang benar-benar boleh membela rakyat, bukan parti yang pnuh rhetoric.
Dengan demikian, saya yakin Konvensyen Pakatan Harapan 9 Januari nanti akan memfokaskan persoalan membela rakyat, justru inilah isu yang akan menentukan hidup mati sesebuah parti politik dalam PRU akan datang.
Nukilan : Pak Syukur (Malaysiadateline).

PARTI AMANAH BUKA TADIKA CILIK AL FATEH PERTAMA DI MELAKA

Parti AMANAH Negara, Negeri Melaka menempa sejarah menubuhkan Tadika Islamnya yang pertama iaitu Cilik Al Fateh di Taman Seri Jati, Sg Putat, Batu Berendam. Ianya dikendalikan oleh AMANAH Cawangan Sungai Putat. Ianya diuruskan sendiri oleh Ketua Cawangan AMANAH Sg Putat, Hj Mohd Ali Sharif  yang juga merupakan Timbalan Ketua AMANAH Kawasan Parlimen Bukit Katil.

Laporan lanjut sila klik link Blog Greenboc di SINI 
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter