13 March 2010

MP BAGAN SERAI BERANI BERDEPAN DENGAN SOLAT HAJAT

Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri yang melompat memasuki 'Parti Katak' hari ini menegaskan bahawa beliau tidak akan mengosongkan kerusi parlimen berkenaan walaupun ada pihak dalam pakatan pembangkang mendesaknya berbuat demikian.NONE

Ini bermakna Mohsin berani berdepan dengan rakyat dan bersedia untuk menerima apa sahaja hukuman berikutan dari solat hajat yang akan dilakukan oleh Ustaz Ahmad Awang dan rakyat Bagan Serai.

Kita mengucapkan 'syabas' kepada Mohsin di atas keberanian beliau tersebut. Jawapan beliau memudahkan Ustaz Ahmad Awang dan rakyat Bagan Serai membuat keputusan samada mahu meneruskan niat mereka melakukan solat hajat atau tidak.

Dalam kenyataanya hari ini, Mohsin berkata beliau tidak terfikir untuk mengosongkan kerusinya dan sebaliknya akan meneruskan khidmatnya sebagai wakil rakyat bebas sehingga pilihan raya umum yang akan datang.

Saya cadangkan supaya Mohsin bersama-sama mendirikan solat hajat tersebut bersama-sama dengan rakyatnya bagi memohon petunjuk dari Allah.

TEE KEAT VS TIONG LAI VS KA TING VS SOI LEK?

Mereka berlumba-lumba untuk menjadi Presiden MCA kerana tamakkan kuasa dan pangkat. Ini kerana bagi mereka kedudukan sebagai Presiden parti komponen BN sudah tentu banyak keistimewaan.
Jawatan dijadikan batu loncatan untuk mengumpulkan kekayaan, mencipta nama dan menjadi sanjungan orangramai.
Maka tidak hairan ramai yang aktif dalam parti-parti komponen BN kerana untuk kesenangan dunia.
Setakat ini Tee Keat sahaja yang telah mengumumkan keputusannya untuk bertanding jawatan berprestij itu. Yang lain masih tunggu dan lihat.

TNB JANGAN KHIANATI RAKYAT, JANGAN SABOTAJ PROGRAM PR

Diberitakan program Datuk Seri Anwar Ibrahim disabotaj oleh TNB. Benar atau tidak tuan-tuan kena periksa dahulu.

Tetapi yang pasti lampu padam secara tiba-tiba ketika Anwar sedang mengadakan pertemuan dengan 800 orang rakyat disebuah restoran di Mersing semalam. Dalam 5 minit Anwar berceramah, bekalan elektrik padam.

Ketua Pemuda AMK Johor, Zabidie Abas mendakwa belum sempat juruteknik TNB keluar dari kerja khianat, mereka diserbu oleh petugas PR. Akhirnya dalam 3-4 minit mereka akur dan menyambungkan semula bekalan elektrik.

Bagi saya kerja jahat TNB ini seperti didakwa Zabidie merupakan suatu pengkhianatan kepada rakyat kerana TNB seolah-olah turut sama berpolitik dan menjadi cawangan kepada Umno. Jika benar TNB ingin berpolitik saya cadangkan CEO TNB meletakkan jawatan dan bertanding sebagai calon BN pada Pilihanraya Umum akan datang.

MCA HANCUR LEBUR?

MCA bakal hancur lebur selepas 28 Mac ini? Kini keadaan semakin kusut apabila kemungkinan kuda tua pun mahu masuk campur merebut kembali jawatan tertinggi parti. Semua kemelut ini berlaku kerana masing-masing tamakkan kuasa dan kedudukan. Mereka bukannya memikirkan kepentingan rakyat tetapi masing-masing berfikir bagaimana hendak merebut kuasa dan memastikan nafsu mereka dipenuhi.
Media hari ini melaporkan bahawa lapan bahagian MCA negeri ini secara sukarela akan mencalonkan bekas Presiden parti itu, Tan Sri Ong Ka Ting untuk bertanding merebut jawatan tertinggi parti tersebut pada pemilihan baru MCA 28 Mac ini.

Mereka memutuskan untuk berbuat demikian kerana yakin kepimpinan Ka Ting bukan sahaja mampu memulihkan krisis parti yang berlarutan tetapi menstabil dan membebaskan MCA daripada sebarang krisis.

Jika benar Ka Ting ikut serta pada pertandingan kali ini sudah tentu kemelut MCA ini akan semakin kusut dan bercelaru.

Saya cadangkan supaya Ling Liong Sik, Lee Kim Sai, Lim Ah Lek, Ting Chiew Pih, Loke Yuen Yow dan lain-lain bekas pemimpin MCA turut serta pada pertandingan merebut jawatan MCA ini.

Cuma seorang sahaja yang jangan bertanding .....iaitu Chua Jui Meng. Kalau Chua pun masuk ....itu berat ..........sebab beliau dah masuk PKR.

BUKAN USTAZ NASHA SEORANG HADIR PROGRAM BERSAMA TPM

Tindakan timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa hadir dalam program bersama Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bercakap soal “perpaduan politik Islam” menimbulkan kecurigaan banyak pihak.

Laporan di blog-blog berhubung kehadiran mereka pada pelancaran buku Natrah pada 9 Mac lalu, mengaitkannya dengan idea kerajaan perpaduan antara PAS-Umno, yang menjadi isu hangat sebelum ini.

Apa yang saya tahu Ustaz Nasharuddin menghadiri program tersebut atas kapasiti peribadinya bukan mewakili parti. Malah selain Ustaz Nasharuddin beberapa pimpinan PAS dan PKR juga hadir pada program itu. Antaranya ialah Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad dan Setiausaha PKR pusat, Saifuddin Nasution Ismail.

Saya bukan hendak membela sesiapa tetapi menceritakan hal sebenar. Kalian boleh membuat andaian dan pemerhatian sendiri di atas fakta yang saya nyatakan ini.

ISU MELAKA BAHAGIAN 3

4) ISU PEMBAZIRAN

a) Eye On Malaysia disita.

Fitraco NV memfailkan saman pada Eom dan MST Ad Suria Sdn Bhd (MST Ad Suria) pada 15 September tahun lalu, selepas syarikat terbabit gagal melunaskan hutang pinjamannya sebanyak RM17 juta bagi menyewa dan membawa roda berkenaan ke Malaysia pada 2006.

Sebelum itu Kerajaan Negeri Melaka bersetuju untuk mengambil alih roda berkenaan setelah sebelum ini ianya beroperasi di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur dari 1 Januari 2007 hingga 31 Ogos 2008.

Kerajaan Negeri Melaka mempunyai kepentingan di dalam Eye On Malaysia ini menerusi Eom, sebuah syarikat usahasama yang ditubuhkan bersama MST Ad Suria. Kerajaan negeri diwakili Kumpulan Melaka Berhad (KMB).
RM8 juta duit rakyat Melaka hangus disebabkan kelemahan dan kelalaian kerajaan negeri Melaka pimpinan Ali Rustam.
Eye On Malaysia yang dipindahkan ke Melaka pada tahun 2008 dahulu di sita oleh Mahkamah Januari 2009 kerana kegagalan syarikat tersebut membayar hutang kepada pemilik asalnya iaitu syarikat dari Belgium, Fitraco NV.
Pada 8 Februari 2010, MST Ad Suria Sdn Bhd (Syarikat usahasama agensi kerajaan negeri) diperintahkan membayar kos RM35,000 dan defendan kedua, Eye On Malaysia Sdn Bhd membayar RM10,000 kepada Fitraco NV.
Syarikat dari Belgium itu juga dibenarkan memindah keluar roda gergasi 'Eye of Malaysia' dan boleh memasuki tanah milik syarikat "Eye On Malaysia Sdn Bhd. Mahkamah juga memerintahkan tanah itu dibaikpulih seperti sedia kala selepas roda itu dibuka.
Ini bermakna roda gergasi, Eye On Malaysia dan tapaknya ini akan hanya tinggal nama dan menjadi bahan sejarah. Mungkin ianya boleh dimasukkan sebagai destinasi pelancongan terbaru Melaka.

b) Pusat Bowling Antarabangsa Melaka (MIBC) yang dirasmikan pada 1Ogos 2009, yang terletak berdeketan MITC, Ayer Keroh yang mempunyai 52 lane telah menelan duit rakyat sebanyak RM15 juta.

c) Projek Pulau Melaka terdiri dari 4,387 unit rumah kediaman dan 4,180 unit separa perniagaan termasuk pusat pelancongan mewah, hotel serta pelbagai aktiviti pantai dengan kos yang bernilai RM1.46 bilion dan dilaporkan telah terjual sebanyak RM195.3 juta iaitu sebanyak 1,419 unit sehingga 31 Januari 2005. Malangnya projek ini akhirnya menjadi projek gajah putih apabila sebahagian besar banguan yang dibina tidak siap dan tidak berpenghuni. Masjid yang tersergam indah tidak digunakan secara maksimum kerana tidak ramai orang Islam tinggal di kawasan tersebut. Walaupun kerajaan negeri cuba menukarkan projek ini menjadi ‘Pulau Arab’ namun hasilnya sehingga kini belum diketahui.

d) Kincir air berharga RM1.47 juta di Sungai Melaka juga merupakan projek yang membazir. Tambahan pula kincir air ini rosak dan tidak dapat berfungsi.

e) Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam yang dirasmikan oleh Perdana Menteri baru-baru ini masih tidak berfungsi kerana tidak ada satu pun syarikat penerbangan baru yang menggunakan lapangan terbang ini. Kos menaiktaraf lapangan terbang tersebut mencecah sehingga RM 131.5.

Idea awal menaik taraf adalah untuk menjadikan lapangan terbang ini sebagai hub tambang murah dengan mensasarkan syarikat seperti Air Asia dan FireFly serta MAS. Namun sehingga ini syarikat-syarikat tersebut masih tidak sudi untuk memulakan operasi di sini. Terbukti bahawa kerajaan negeri tidak melakukan kajian yang teliti dari segi komersil sebelum meluluskan projek ini.

f) Projek Monorel yang menelan belanja sebanyak RM210 juta sedang dalam pembinaan. Stesyenny akan dibina di Tol Ayer Keroh bagi menghubungkan laluan tersebut ke pusat bandar sejauh 30 kilometer. Tujuan pembinaanny adalah untuk masalah kesesakan jalan raya yang sering berlaku terutamajalan masuk ke Banda Hilir. Sistem monorel ini akan disambung dari Stesen Tuah melalui Jalan Tun Ali dan Jalan Tun Mutahir sebelum bersambung semula dengan Stesen Taman Rempah bagi melengkapkan satu pusingan. Persoalannya adakah projek ini bernilai komersil dan menguntungkan.???
Projek-projek lain yang harganya tidak masuk akal dan membazir!!

g) Dataran Klebang. Segalanya telah musnah samada struktur pantai, ekosistem laut, spesies hidupan laut, tempat tumpuan pelancong menikmati keindahan laut, membunuh para peniaga di pantai Klebang dan hilangnya satu indentiti Melaka iaitu belacan dan cencaluk kerana di sini merupakan tempat yang banyak menghasilkan penangkapan udang geragau yang diperlukan untuk membuat belacan dan cencaluk.

Kerajaan hanya mementingkan keuntungan yang diperolehi dari pemaju saja tanpa memikirkan kelansungan hidup para nelayan.

Selain itu projek-projek lain yang jelas membazir dan tidak munasabah harganya ialah :-

· Projek Lebuhraya Sungai Udang Ke Durian Tunggal berharga RM 280 juta sepanjang 21 km atau RM 14 juta sekilometer di mana hanya separuh adalah 4 lorong kereta;
· Menara Taming Sari berharga RM23 juta
· Projek Hang Tuah Mall berharga RM 8.5 juta;
· Projek air terjun Bukit Beruang berharga RM 1.7 juta;
· Projek pintu gerbang MBMB berharga RM 2.7 juta;
· Jeti Parameswara berharga RM 13 juta;
· Satu unit tandas awam berharga RM 125,000/-
· Bandaraya Mall(Taj Mahal di Bangunan MBMB) berharga RM 4.5 juta;
· Projek pesiaran kaki Jonker Walk sepanjang 600 meter berharga RM 1.8 juta atau RM 300 sekaki;
· Bunga pasu berharga RM800 sebuah di sepanjang Jalan Bendahara;
· Air pancut dan pesiaran kaki di depan Mahkota Parade berharga RM 2 juta dan jalan berbatu yang rosak sebaik ia disiap berharga RM 2.5 juta.
· Projek mencantikkan Sungai Melaka telah makan belanja hamper RM 100 juta dan akan makan belanja tambahan RM 100 juta lagi. Pihak kerajaan telah berjanji bahawa banjir kilat akan diatasi kerana air pasang tidak akan melimpah keluar dan air Sungai Melaka akan sebersih sehingga boleh cuci mata. Semua janji ini hanya omong-omong kosong.

ISU MELAKA BAHAGIAN 2

2) ISU ANAK-ANAK SYARIKAT KERAJAAN NEGERI MELAKA MENGALAMI KERUGIAN

Sebilangan besar anak-anak syarikat kerajaan negeri Melaka mengalami kerugian disebabkan pentadbiran dan pengurusan kewangan. Ini juga disebabkan kerana amalan kronisme di mana individu yang dilantik ke jawatan tinggi di dalam syarikat terbabit tidak berkelayakan dan tidak kompeten. Sebagai contoh pada tahun 2007 21 anak syarikat kerajaan negeri Melaka mengalami kerugian di mana MITC mencatatkan kerugian paling tinggi iaitu RM9,980,207, Pertam Construction (RM5,444,102), Perbadanan Melaka Holding Sdn Bhd (RM5,184,168) dan lain-lain.

3) ISU PENDIDIKAN

a) PASTI terus dizalimi

Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di seluruh negeri Melaka terus ditekan oleh kerajaan negeri Melaka sehingga kini kes ini belum selesai.

13 PASTI diseluruh kawasan di dalam negeri Melaka telah menerima surat amaran dari Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) yang mengarahkan kesemua PASTI tersebut berdaftar di bawah JAIM. PASTI-PASTI ini dituduh melakukan kesalahan di bawah Enakmen Pengawalan Sekolah-sekolah Agama Islam (Melaka) 2002.

Surat (JAIM/6/(S) 223/1-34 (4) yang ditandatangani oleh bekas Pengarah JAIM Abdul Halim Tawil antara lain memberi amaran bahawa jika kesemua PASTI tersebut enggan mendaftar dengan JAIM dalam masa 14 hari dari tarikh surat itu tindakan akan di ambil mengikut enakmen tersebut.

Antara PASTI yang menerima surat amaran tersebut ialah dari Kawasan Alor Gajah iaitu PASTI Munawwaarah 2 & 3; Kawasan Bukit Katil - PASTI Jaya Insan(Bukit Katil), PASTI Ar-Rahmah (Solok Gaung), PASTI Darul Islam (Bukit Beruang); Kawasan Jasin - Ar-Roudhah, Al-Istiqamah, Al-Amin, As-Syakirin, As-Solihin; Kawasan Kota Melaka - As-Syarifah, Al-Hidayah; Kawasan Tangga Batu - PASTI An-Nuriah.

Kes saman PASTI ini masih berjalan dan tidak pasti bila ianya akan tamat.

b) Sekolah Agama negeri diserah kepada pusat

Lapan buah Sekolah Menengah Agama termasuk Sekolah Menengah Agama Tahfiz JAIM telah diserahkan kepada kerajaan Pusat.

Sebelum ini Kolej Al Dirasat Al Islamiah Al Arabiah iaitu Pusat Pengajian berkembar dengan Universiti Al Azhar Mesir yang ditadbir oleh JAIM telah diserahkan kepada Kolej Islam Melaka yang terletak di Kuala Sungai Baru walaupun mendapat bantahan daripada para pelajar dan kakitangan kolej tersebut.

ISU MELAKA BAGAGIAN 1 :

1) ISU KEPINCANGAN PENGURUSAN KEWANGAN DAN PENTADBIRAN AGENSI KERAJAAN NEGERI MELAKA

Laporan Ketua Audit 2009 bagi negeri Melaka menjelaskan ketempangan dan kelemahan kerajaan negeri dalam pengurusan kewangan mereka.

Antara perkara yang dibongkar di dalam laporan itu ialah :

a) Pengurusan Kelas Agama dan Fardhu Ain (KAFA) yang tidak mengikut prosedur. Contohnya dalam urusan perlantikan guru-guru; kurikulum yang tidak mematuhi dasar; akaun amanah KAFA tidak mengikut prosedur; bantuan perka pita yang diberikan oleh pusat tidak dibelanjakan mengikut tempoh dan matlamat pemberian; guru berlebihan dan sebagainya.

b) pengurusan pembayaran emolumen guru kontrak di bawah skim Gred S11 Kerajaan Negeri adalah tidak memuaskan kerana Kerajaan Negeri telah terlebih berbelanja sejumlah RM17.83 juta bagi bayaran elaun guru KAFA.

c) elaun 20 guru masih dibayar ke akaun bank walaupun telah meletakan jawatan mulai tempoh tahun 2005 hingga 2007. Mengikut perkiraan audit, elaun yang perlu dibayar balik oleh guru adalah berjumlah RM120,000 setahun dan usaha belum diambil bagi menuntut elaun yang terlebih dibayar.

d) JAIM tidak dapat mengesan elaun terlebih bayar kepada seorang guru sehingga guru berkenaan membuat bayaran balik secara sukarela sejumlah RM6,932.

e) Semakan Audit terhadap pembayaran ganjaran guru mendapati berlaku kelewatan antara lima hingga 41 bulan bagi menjelaskan ganjaran berjumlah RM378,774 kepada 395 guru walaupun perkhidmatan guru tamat semenjak bulan Disember 2004.

f) Bayaran ganjaran berjumlah RM114,051 bagi 123 orang guru kontrak Kerajaan Negeri yang ditawarkan lantikan semula masih belum dijelaskan walaupun tempoh kontrak perkhidmatan tamat sejak awal bulan Januari 2005.

g) Perbelanjaan berjumlah RM3.11 juta dari tempoh bulan Januari hingga Jun 2008 telah dijelaskan bagi pembelian perabot, komputer dan membaiki bangunan sekolah dengan menggunakan wang akaun amanah KAFA tanpa kelulusan JAKIM.

h) iii) Lawatan Audit ke enam SRA JAIM dengan pegawai Unit Pembangunan JAIM mendapati pembayaran bagi sembilan kerja pembaikan di enam SRA JAIM berjumlah RM0.39 juta dijelaskan kepada kontraktor tanpa lawatan dan pengesahan JAIM. Selain itu enam kerja pembaikan bagi lima SRA JAIM berjumlah RM0.30 juta telah dijelaskan pembayarannya kepada kontraktor walaupun tidak mengikut spesifikasi kerja.

i) Sejumlah RM0.50 juta untuk SRA JAIM Paya Rumput, Masjid Tanah yang diterima sejak Februari 2007 untuk pembinaan bangunan baru tidak digunakan sebaliknya dilabur dalam simpanan tetap.
j) Bantuan projek untuk SRA JAIM Ramuan China Besar sejumlah RM0.39 juta yang diterima pada November 2006 hanya bermula pada Julai 2008. Ini berpunca daripada masalah perebutan pelaksanaan projek antara pihak LEKAS dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong. Kelewatan projek pembinaan telah mengakibatkan suasana pembelajaran yang tidak selesa.

k) SRA JAIM Bukit Tembakau mempunyai seramai 281 murid tiada bilik darjahyang mencukupi sehingga tempat letak kereta telah disusun dengan kerusi meja untuk dijadikan kelas

l) Semakan Audit mendapati sejumlah RM12,720 telah dibayar kepada oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada penama terlibatmelalui akaun bank mereka walaupun status penerima bantuan telah meninggal dunia.

m) Surat Pekeliling Perbendaharaan Bil. 13Tahun 1999, mensyaratkan Agensi pelaksana boleh memasukkan item bagi pengangkutan dan kemudahan peralatan untuk pengurusan projek melalui kontrak kerja. Item yang dibenarkan ialah kemudahan komputer jenis desktop dan telefon jenis atur bagi projek yang melebihi RM0.50 juta.

n) Semakan Audit mendapati Jabatan Parit dan Saliran Negeri Melaka telah menetapkan beberapa keperluan Pegawai Penguasa Projek di dalam Fasal 110 spesifikasi dokumen kontrak seperti desktop, telefon bimbit dan kamera. Adalah didapati satu projek bernilai kurang daripada RM0.50 juta telah dibekalkan dengan Notebook dan telefon bimbit yang mana projek ini tidak kelayakkannya. Manakala lima projek dibekalkan dengan telefon bimbit yang mana hanya layak dibekalkan telefon jenis atur.

o) Semakan Audit mendapati bayaran bulanan secara pukal telah dipinda pada akhir November 2008 kepada kadar sewa RM20 sepetak mengikut bilangan petak dan waktu operasi atas permohonan Syarikat Konsesi.

p) Keputusan ini telah diluluskan oleh Mesyuarat Khas Jawatankuasa Kewangan dan mesyuarat Majlis Penuh masing-masing mengikut Bil. 1 Tahun 2008 dan Bil. 11 Tahun 2008. Bagaimanapun bayaran ini dikuatkuasakan oleh MBMB secara mengebelakangkan tarikh (back date) sejak mula penswastaan iaitu pada awal bulan Mei 2006 walaupun tarikh kuat kuasa ini bertentangan dengan keputusan Mesyuarat Majlis Penuh Bil. 12 tahun 2007 yang menetapkan tarikh kuat kuasa mulai awal bulan Mei 2007.

q) Mengikut perjanjian penswastaan sehingga akhir Julai 2008, hasil yang sepatutnya diterima berjumlah RM8.10 juta berbanding sejumlah RM5.64 juta selepas pindaan kadar sewa. Pengurangan bayaran bulanan ini menyebabkan MBMB telah kehilangan hasil berjumlah RM2.46 juta dan keputusan ini tidak menjaga kepentingan MBMB. Selain itu, daripada sejumlah RM5.64 juta, sejumlah RM2.19 juta atau 38.8% masih tertunggak.

r) Pendahuluan Emolumen - Klausa 4.1.12 kepada surat perjanjian menetapkan gaji, PERKESO, KWSP dan elaun anggota MBMB yang bertugas dengan Syarikat Konsesi secara pinjaman bagi menjalankan tugas penguatkuasaan dibayar oleh Syarikat Konsesi.
s) Semakan Audit mendapati dari mula penswastaan sehingga bulan Julai 2008 seramai 33 anggota penguatkuasa MBMB yang bertugas dengan Syarikat Konsesi telah dibayar emolumen secara pendahuluan sejumlah RM2.89 juta melalui sistem gaji MBMB di mana RM0.63 juta masih tertunggak. Amalan ini bertentangan dengan syarat surat perjanjian dan pembayaran pendahuluan ini menjejaskan aliran tunai MBMB kerana jumlah tunggakan adalah tinggi.

t) Semakan Audit mendapati, sehingga akhir bulan Julai 2008 hasil pembahagian kompaun yang telah diterima oleh MBMB adalah berjumlah RM2.81 juta berbanding sejumlah RM2.25 juta selepas kelulusan pindaan kadar kompaun berbayar. Kesan dari kelulusan pindaan secara kebelakangan, MBMB perlu membayar kepada Syarikat Konsesi pembahagian kompaun tambahan sejumlah RM0.56 juta. Selain itu, tiada bukti perjanjian tambahan dibuat dan kelulusan daripada Jawatankuasa Penswastaan Negeri tidak diperoleh bagi memperakukan keputusan ini.

u) Perintah 8, Perintah Pengangkutan Jalan (Peruntukan Tempat Letak Kereta) (MBMB), 2005 menetapkan kawasan tempat letak kereta yang telah di warta boleh dikenakan caj dan kesalahan boleh di kompaun mengikut perintah 46(1) dalam Perintah yang sama. Perbandingan telah dilakukan antara 118 kawasan tempat letak kereta berkupon yang diswastakan dengan 132 kawasan tempat letak kereta yang diwartakan. Semakan Audit mendapati empat kawasan yang menyediakan 1,092 petak telah mengenakan caj letak kereta dan kompaun terhadap kesalahan, namun kawasan ini tidak di senarai dalam kawasan yang diwartakan. Ini bermakna kawasan tersebut telah beroperasi sebelum pewartaan menyebabkan caj dan kompaun yang dikeluarkan tidak sah di sisi perundangan. (Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2008, Negeri Melaka)

v) Sehubungan dengan laporan audit diatas maka pihak MPMBB sewajarnya memulangkan wang kompaun yang telah dibayar oleh rakyat. Kawasan yang terlibat adalah Taman Bachang Mall, Semabok Perdana, Lorong Kg.Jawa, Taman Bukit Piatu Mutiara. Jumlah kompaun yang terlibat dari Januari hingga Julai 2008 adalah berjumlah RM38,320.00.

TAHNIAH KEPADA RAKYAT : PEMBENTANGAN GST DITANGGUHKAN

Pembentangan Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) untuk bacaan kali kedua dan ketiga yang dijadualkan pada sesi Persidangan Dewan Rakyat bermula Isnin ini akan ditangguhkan.

Menteri Kewangan Kedua, Ahmad Husni Hanadzlah menjelaskan, penangguhan itu kerana kerajaan masih lagi mengumpul pandangan, penerimaan dan maklum balas rakyat mengenai dasar tersebut.

Tahniah saya ucapkan kepada rakyat kerana kejayaan memberikan tekanan kepada kerajaan BN yang sememangnya tidak pernah mempedulikan nasib rakyat. Penangguhan ini membuktikan bahawa rakyat mempunyai kuasa untuk menekan kerajaan supaya tidak menggunakan kuasa yang ada pada mereka dengan sewenang-wenangnya.

Namun begitu rakyat jangan leka dengan keputusan ini kerana sudah menjadi kebiasaan bagi kerajaan BN bahawa mereka berundur setapak dalam berbagai isu sebelum ini tetapi mereka bangkit seribu langkah ke hadapan selepas itu.

Saya tidak hairan kalau selepas ini kerajaan BN selepas ini meneruskan rancangan memperkenalkan GST kerana inilah antara cara bagi mereka untuk mengaut duit rakyat dengan mudah. Dianggarkan kerajaan akan mendapat sekurang-kurangnya RM1 bilion dari cukai GST ini jika ia dikuatkuasakan.

Rakyat susah kerajaan senang.

8,000 IKUTI CERAMAH ANWAR DI MERSING

Terbukti rakyat semakin menerima perjuangan PR walaupun pelbagai fitnah dikenakan kepada pimpinan PR khasnya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng dan Tok Guru Nik Aziz.
lu
Malam tadi ceramah Anwar di Mersing dihadiri oleh kira-kira 8,000 rakyat yang bersimpati dengan perjuangan PR menegakkan kebenaran dan keadilan.
Sahabat saya di sana menyatakan kehadiran ini adalah luarbiasa kerana sebelum ini Mersing adalalah kubu kuat BN sejak sekian lama.
Kehadiran rakan-rakan dari kaum Cina dan India juga amat memberangsangkan di mana dianggarkan lebih dari 1,500 orang dari kalangan mereka yang hadir.

12 March 2010

POLITIK BARU SEMAKIN DITERIMA

Politik baru yang terdiri dari :-

1) Perjuangan melampaui batas kaum, budaya dan warna kulit
2) Perjuangan untuk semua
3) Perjuangan yang jelas, telus dan professional
4) Perjuangan membenci rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa, kronisme dan lain-lain

......jelas semakin diterima rakyat Malaysia.

Manakala politik lama/kuno yang memperjuangkan :-

1) Semangat perkauman sempit
2) Kekayaan, pangkat, kuasa dan darjat
3) Rasuah, kronisme, tidak demokratik

......semakin ditolak oleh rakyat. Insya Allah politik amalan Umno, MIC, MCA, Gerakan dan komponen BN lain akan berkubur.

KEMELUT MCA : APA TAKUT LAWAN TETAP LAWAN

Saya mencadangkan kepada Naib presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai supaya bertanding jawatan Presiden menentang Ong Tee Keat. Apa yang hendak ditakutkan, jika kita yakin kita berada di pihak yang benar dan berupaya membuat perubahan kepada parti apa yang hendak dikhuatiri. Apa yang penting agenda perubahan dari sebuah parti kolot seperti sekarang yang berjuang atas dasar perkauman kepada sebuah parti yang berjuang untuk Malaysia baru iaitu mengenepikan perkauaman sempit.

Hari ini Liow berkata beliau hanya akan mengumumkan jawatan yang bakal ditandinginya pada pemilihan parti 28 Mac ini selepas mendapatkan pendangan daripada anggota parti di seluruh negara.

Bagi saya Liow tidak seharusnya menunggu lama kerana ahli sedang menanti keputusan semua pemimpin yang bernafsu untuk merebut pangkat dan kuasa itu. Jadi lagi awal lagi mudah untuk mereka menolak dan me'ludah' pemimpin yang mereka meluat.

TAHNIAH SAPP KERANA TEGAS DAN ISTIQAMAH

Tahniah saya ucapkan kepada pimpinan Parti Progresif Sabah (SAPP) yang tetap setia bekerjasama dengan Pakatan Rakyat (PR). Malah di Parlimen SAPP juga tetap menyokong PR untuk menumbangkan pentadbiran Barisan Nasional yang ada ketika ini.

Presiden SAPP, Yong Teck Lee berkata pendirian SAPP kekal di mana SPP keluar dari kerajaan BN pada 2008 kerana kami hilang kepercayaan terhadap BN dalam menyelesaikan masalah sabah yang semakin hari semakin buruk.

Menurut beliau, sebarang pembohongan oleh beberapa orang ahli politik di Kota Kinabalu, Sipitang dan Sandakan dan di Internet dalam beberapa hari ini kononnya Sapp sedang kembali kepada BN adalah percubaan terdesak untuk melemahkan perjuangaan Sapp untuk Sabah.

Inilah contoh seorang pemimpin yang tegas dan berprinsip tidak seperti sesetengah pemimpin yang bila susah dan digertak mudah luntur perjuangannya. Adalah diharapkan SAPP akan terus bersama-sama dengan PR bagi menumbangkan BN di Sabah dan Malaysia.

UMNO TAKUT PECAT KU LI

Umno takut untuk memecat Ku Li walaupun beliau seringkali menempelak Umno dan pimpinannya. Mengapa Ku Li tidak di'jentik' oleh Umno. Jawapannya Umno takut Parlimen Gua Musang dan kesemua DUN di dalamnya terlepas kepada PR seperti yang berlaku pada pilihanraya 1990 ketika Ku Li berada dalam Semangat 46.

Jadi mahu tidak mahu Umno terpaksa membiarkan Ku Li bercakap apa sahaja yang di mahu. Ku Li sebenarnya tahu bahawa Umno tidak akan berani memecatnya sebab itulah beliau berani menentang arus dalam Umno.

Semalam Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata beliau ingin terus kekal bersama-sama dengan UMNO selagi beliau masih dikehendaki oleh parti itu.

Selaras dengan pendirian itu, katanya, beliau tidak akan keluar daripada UMNO dan menjadi wakil rakyat Bebas seperti yang didakwa beberapa pihak sebelum ini.

Terbukti Umno sebenarnya mengamalkan sikap double standar ....takut bertindak ke atas orang tertentu dan pada masa yang sama bertindak garang kepada ikan bilis yang tiada apa-apa kepentingan.

11 March 2010

STADIUM RUNTUH : SIAPA BERSALAH HERET KE MAHKAMAH

Kegagalan semua pihak yang dilantik membina Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA) di Gong Badak, Terengganu, mengikut spesifikasi yang ditetapkan dalam kontrak menjadi punca bumbung stadium itu runtuh pada 2 Jun lalu, kata Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said.

Jadi jika benar semua pihak bersalah maka sila dakwa semua mereka, jangan ada yang terlepas. Jangan hangat-hangat tahi ayam, lepas diam tanpa tindakan. Bukan sedikit duit rakyat hangus begitu sahaja disebabkan kelalaian dan kelemahan pihak berkenaan.

Saya juga mengingatkan pihak berkuasa supaya menyiasat Idris Jusoh, Exco dan semua yang terlibat. Jika Idris dan Exconya terlibat heret mereka ke mahkamah, jangan biarkan seorang pun petualang yang menyebabkan stadium ini runtuh.

Dalam kejadian tersebut, bumbung stadium yang menempatkan pintu A, B, dan B1 ke tempat duduk awam serta tempat duduk tetamu diraja serta orang kenamaan runtuh.

Ia berlaku selepas setahun stadium bernilai RM292 juta itu siap dibina dan menjadi venue utama sukan termasuk menjadi tuan rumah Sukan Malaysia (Sukma) 2008.

Menteri besar berkata, laporan kertas siasatan berhubung kejadian tersebut mendapati semua pihak yang dilantik membina stadium tersebut, menyumbang kepada keruntuhan bumbungnya

APA PR BUAT DI SELANGOR SELEPAS 2 TAHUN

Banyak sekali projek dan program yang dilakukan oleh kerajaan negeri Selangor untuk memberikan kesejahteraan kepada rakyatnya. Namun media menyembunyikan perkara ini malah melaporkan bahawa kerajaan negeri Selangor langsung tidak melakukan apa-apa serta gagal menunaikan janji dalam manifestonya.

Antara program yang telah dijalankan ialah :-

1) Memperuntukkan sebanyak RM56 juta bagi pelaksanaan program-program “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) fasa 1, yang meliputi: Pertama, Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS). Pada tahun 2009, seramai 11,858 orang bayi yang lahir sejak Januari 2008 di negeri Selangor menerima RM100 setiap seorang untuk program tersebut, yang melibatkan perbelanjaan sebanyak RM13.5juta.

(2) Program Bekalan Air Percuma sebanyak 20 meter padu kepada semua meter individu. Bantuan ini ternyata dapat membantu mengurangi beban kewangan rakyat sebanyak RM10.40 setiap bulan. Kerajaan Negeri membelanjakan RM9.8 juta sebulan untuk tujuan ini. Oleh itu, saya menyeru agar rakyat Selangor menghargai dan menggunakan air dengan cermat di rumah dan pejabat.

(3) Program Hadiah Anak Masuk Universiti, iaitu bantuan wang tunai RM1,000 kepada anak Selangor yang mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Bantuan ini bagi membantu ibu bapa miskin menampung keperluan kewangan bagi anak mendaftar di IPT tersebut.

(4) Skim Mesra Usia Emas (SMUE) bagi membantu mengurangi beban kewangan waris warga emas dan orang kelainan upaya (OKU) di Selangor. Sebanyak RM2,500 disumbangkan oleh Kerajaan Negeri kepada setiap orang yang mendaftar dan layak menerima bantuan. Sehingga hari ini, Kerajaan Negeri membelanjakan RM21.6j dan disampaikan kepada 9,778 waris. Kad keahlian pelbagai guna pula diberikan kepada dua golongan ini untuk mendapatkan kemudahan manfaat kesihatan, makanan dan diskaun tertentu.

(5) Program Meningkatkan Hasil Batuan dan Mineral. Peningkatan pendapatan daripada sumber alam ini, seperti pasir, dapat disalurkan semula kepada seluruh rakyat Selangor yang memerlukan pembelaan dan bantuan kewangan.

(6) Program Pusat Khidmat Krisis Sehenti (OSCC). Sebanyak enam pusat ditubuhkan di enam hospital di seluruh Selangor bagi membantu mangsa keganasan rumah tangga mendapatkan rawatan, termasuk khidmat kaunseling dalam kes penderaan kanak-kanak, dan pelindungan wanita.

(7) Program Tabung Pendidikan Anak-Anak Pekerja Ladang, iaitu sumbangan ditawarkan kepada anak-anak keluarga miskin untuk menyambung pelajaran dalam kursus kemahiran teknikal di INPENS. Setakat ini, 130 pelajar sedang mengikuti kursus tersebut.

(8) Pada tahun 2009 agenda MES fasa 2 memberi insentif kepada golongan pekerja awam. Wanita pekerja awam yang bersalin diberi suti 90 hari. Suami yang isterinya bersalin diberi cuti 14 hari manakala isteri yang kematian suami diberi cuti sebulan. Kerajaan Persekutuan dilaporkan kelmarin baru menimbang untuk memberi kelulusan cuti bersalin 90 hari.

(9) Program, aktiviti serta insentif dalam agenda “Merakyatkan Ekonomi Selangor” fasa 3 bakal diteruskan pada tahun 2010 ini.

(10) Bagi merancakkan ekonomi negeri dalam keadaan kegawatan ekonomi global yang belum reda pula, Kerajaan Negeri memulakan enam projek besar, yang dilaksanakan secara pelaburan modal asing (FDI) yang bernilai RM50 ribu juta atau RM50 bilion, dan dijangka menyediakan 150 ribu lowongan kerja di pelbagai peringkat.

(11) Enam projek itu adalah pembersihan dan pembangunan Sungai Klang, peningkatan hasil tanaman padi di daerah Kuala Selangor dan Sabak Bernam, penambah baik rangkaian pengangkutan awam, pemodenan rangkaian jalur lebar, pembangunan kawasan pinggir bandar di Petaling Jaya dan Kelang, pembangunan projek rumah terbengkalai, dan pengambilalihan syarikat konsesi air Selangor.

(12) Garis Kemiskinan Negeri Selangor kini ditetapkan pada kadar baharu, iaitu pendapatan isi rumah sebanyak RM1,500 sebulan. Kerajaan Persekutuan pula menetapkan Garis Kemiskinan pada pendapatan RM740 sebulan. Ia bermakna, dianggarkan sebanyak 30 peratus daripada 5.4 juta orang penduduk Selangor tergolong dalam kelompok berpendapatan RM1500 sebulan.

(13) Bagi memastikan program-program pembasmian kemiskinan terus dilaksanakan, maka kerjasama dan sokongan semua lapisan jentera pelaksana dan agensi sokongan sangat diperlukan terutama dalam usaha mengenal pasti warga Selangor yang tergolong dalam kelompok RM1500 sebulan. Usaha ini penting bagi memastikan bantuan-bantuan dapat terus disalurkan kepada mereka yang benar-benar memerlukan.

(14) Dalam aspek menyediakan tempat perlindungan, Kerajaan Negeri membantu membaik pulih rumah dengan anggaran kos RM7,000 sebuah atau dibina semula dengan kos RM30,000 bagi rumah tiga bilik tidur. Bagi tujuan ini, kerajaan negeri memperuntukkan RM6 juta untuk baik pulih rumah tahun 2010.

(15) Kerajaan Negeri Selangor, memperuntukkan RM1 juta bagi membantu ketua isi rumah yang tergolong miskin tetapi mempunyai kemahiran tertentu untuk memajukan diri dalam bidang perusahaan dan seterusnya berusaha keluar daripada kepompong kemiskinan. Kerajaan Negeri juga menyediakan bantuan bagi rakyat yang memerlukan rawatan penyakit katarak mata sebanyak RM700, bantuan RM60 sekali rawatan cuci buah pinggang, dan pembedahan kecil tidak melebihi RM1,500.

(16) Kerajaan Negeri turut membantu pembangunan Kampung Baru/Tersusun/Bagan di Selangor. Pada tahun 2009, sebanyak RM4 juta dibelanjakan untuk pembangunan kampung baru seluruh Selangor. Bagi tahun 2010, peruntukan yang sama ditambah kepada RM5.4 juta. Padahal kerajaan dahulu hanya memperuntukan RM200 ribu untuk tujuan ini. Secara logiknya, peruntukan tersebut jauh daripada mencukupi!

(17) Pembangunan semula kawasan Bukit Botak merupakan antara contoh terdekat di Selayang ini, iaitu apabila Kerajaan Negeri mengambil alih pengurusan projek dengan memastikan reka bentuk rumah, lanskap persekitaran dan keperluan awam menepati keperluan hidup sekarang. Usaha yang berterusan ini bakal memahat keyakinan dan sokongan rakyat terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor.

Dan banyak lagi ...........

Sumber :Harakahdaily

IBRAHIM ALI BUKAN DIBELI TAPI GILA TALAK

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali hari ini menyangkal dakwaan Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad bahawa beliau dibeli atau mungkin dibeli oleh mana-mana pihak.

Bagi saya Ibrahim Ali mungkin tidak dibeli oleh mana-mana pihak cuma beliau sebenarnya GILA TALAK. Dulu beliau dalam Umno kemudian masuk Semangat 46, keluar balik masuk Umno dan selepas itu keluar jadi Bebas dan berpaut pada PAS untuk jadi Wakil Rakyat.

Kini beliau GILA TALAK balik kepada Umno sebab itu beliau gila-gila mendokong perjuangan Umno melalui semangat perkauman Melayu sempitnya. Apa sahaja yang beliau cakap sekarang semuanya sealiran dengan Umno. Malah beliau lebih Umno dari Presiden Umno, pimpinan Umno dan ahli Umno.

Pada pandangan saya Ibrahim melakukan semua ini adalah untuk mencari publisiti bagi mencuri peluang agar Umno 'melutut' kepada beliau dan memilihnya untuk bertanding mewakili Umno/BN pada Pilihanraya akan datang.

Beliau sudah tidak mempunyai peluang lagi untuk mewakili PAS kerana orang PAS tidak akan mempercayai beliau lagi untuk kesekian kalinya.

Jadi saya mengharapkan pimpinan Umno mengambil Ibrahim kembali untuk menjadi ayam sabung Umno dan letakkan beliau bertanding di Pasir Mas semula bagi menguji kehebatan beliau di sana. Barulah kita tahu samada Ibrahim menang di Pasir Mas pada PRU 12 atas kehebatan peribadinya atau kerana rakyat mahu kepada PAS.

TANGKAP, HALANG DAN GERTAK BUKTI BN TERTEKAN

Sejarah telah membuktikan bahawa sesebuah kerajaan yang tidak berupaya untuk berdepan dengan rakyat melalui hujah dan fakta akan menggunakan kuasa dan kekerasan untuk mempertahankan kuasa mereka. Banyak kerajaan melakukan skrip yang sama bila rakyat bangkit mempersoalkan kezaliman, ketidakadilan, ketidaktelusan dan sebagainya yang dilakukan oleh kerajaan.

Sesebuah kerajaan yang zalim dan tidak adil serta korup malah buruk dalam segala segi sudah tentu tidak mempunyai hujah untuk menjawab isu yang disuarakan rakyat. Itulah yang berlaku kepada BN pada hari ini yang menggunakan kekuasaan yang mereka ada untuk menghalang program-program PR seperti ceramah,dialog, jamuan dan sebagainya.

Ceramah dihalang dan diganggu atas alasan tiada permit sedangkan ianya diadakan dalam premis persendirian. Walaupun sudah banyak kes mahkamah memihak kepada penganjur ceramah tetapi pihak berkuasa terus juga melakukan gangguan dan menyekat ceramah seumpama itu. Terbaru program menyambut ulang tahun pemerintahan PR kali kedua disekat dan dihalang walaupun ianya di adakan di premis kerajaan negeri Selangor.

Selain itu semalam AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman ditangkap atas alasan menceroboh kawasan Felda sedangkan beliau diundang untuk berdialog oleh peneroka Felda terbabit di dalam rumah persendirian.

Banyak lagi kes seumpama itu yang berlaku di seluruh negara yang membuktikan BN benar-benar dalam keadaan tertekan sekarang.

PARTI PERKAUMAN BAKAL BERKUBUR

Parti-parti berasaskan perkauman seperti Umno, MCA, MIC dan lain-lain bakal berkubur jika mereka terus memainkan isu perkauman sebagai taktik untuk menarik sokongan. Ini kerana rakyat Malaysia hari ini dan akan datang sudah celik politik dan faham bahawa rakyat Malaysia sudah tidak boleh lagi berjuang atas assabiyah dan perkauman sempit. Parti-parti itu tidak boleh hidup dengan membakar api perkauman kerana ianya jelas merbahaya dan ketinggalan zaman.

Umno, MCA dan MIC terbukti sudah lapuk dan ketinggalan zaman kerana masih mengamalkan politik perkauman sempit sesuai dengan nama parti masing-masing iaitu Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno), Malaysian Chinese Association (MCA), Malaysia Indian Congress yang dengan jelas menggunakan nama kaum parti mereka.

Rakyat sudah faham dan muak dengan telatah ketiga-tiga parti tersebut yang sering mengapi-apikan semangat perkauman masing-masing untuk meraih sokongan. Umno dengan kononnya semangat Melayu yang hebat mengapi-apikan orang Melayu dengan slogan pertahankan orang Melayu, DEB, pertahankan tanah Melayu dan sebagainya. Tetapi pada masa yang sama membiarkan orang Melayu terus miskin, mundur dan ketinggalan. Yang maju, kaya, hebat dan masyhur adalah kroni-kroni Umno.

Begitu juga dengan MCA dan MIC.

Petunjuk jelas bahawa masa depan parti-parti perkauman ini gelap ialah keputusan Pilihanraya Umum 12 di mana MCA dan MIC ditolak rakyat di mana kedua-dua parti itu tewas teruk dalam sejarah pilihanraya Malaysia. Manakala Umno hanya dapat bertahan di kawasan luar bandar dan ulu.

Tidak syak lagi jika mereka tidak mahu berubah manakala kerajaan BN tidak mahu mengamalkan demokrasi dan keadilan sepenuhnya maka mereka akan dimasukkan ke muzium oleh rakyat.

SIDANG DUN MELAKA DICEMARI PERKATAAN KURANG MANIS

Dilaporkan Sidang DUN Melaka terus panas dengan isu-isu yang dibangkitkan oleh ADUN PR yang terbukti tidak dapat dijelaskan dengan fakta lengkap oleh kerajaan. Namun begitu insiden biadap dan kurang ajar terus berlaku. Agda ADUN yang mengeluarkan perkataan bodoh dan sebagainya kepada ADUN lain dan ini dibiarkan sahaja oleh Speaker tanpa tindakan yang sewajarnya.

Diharapkan Speaker dapat berlaku adil pada masa hadapan.

Selain itu kerajaan juga gagal menjawab beberapa isu yang dibangkitkan selain awal-awal lagi menolak usul yang dihantar awal oleh ADUN PR. Antara usul yang ditolak ialah berkaitan pengisytiharan harta oleh Ketua Menteri, Exco dan ADUN.

Mengapa usul ini ditolak? Mungkin saudara-saudari boleh memikirkannya.

JANGAN LAYAN ZUL NORDIN

Saya mencadangkan kepada semua pemimpin dan penyokong PR supaya tidak lagi membuat apa-apa kenyataan tentang Zulkifli Nordin kerana bagi saya ianya membuang masa dan memberi publisiti percuma kepada Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru tersebut. Biarlah beliau melayari bahtera perjuangan dan kehidupan beliau seorang diri. Buang masa sahaja kita bercakap dan bercerita tentang beliau sehingga beliau perasan bahawa dirinya amat berharga dan diperlukan.

Bagi saya beliau akan diam dengan sendirinya bila kita tidak lagi bercakap mengenai isunya.

Biarlah Umno mengambilnya menjadi ahli Umno jika mereka mahu dan Zul sudi.

PRAYA KERAJAAN TEMPATAN : NAJIB TAKUT BN KALAH

Siang-siang lagi Najib Razak tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan Pulau Pinang dan Selangor hendak mengujudkan kembali pilihanraya Majlis Kerajaan Tempatan. Najib berkata, Kerajaan Pusat berpendapat pilihan raya kerajaan tempatan yang sudah dimansuhkan sejak sekian lama tidak perlu diwujudkan semula.

Menurutnya, ini kerana proses tersebut tidak semestinya menjamin perkhidmatan pihak berkuasa tempatan (PBT) akan menjadi lebih baik.

Yang sebenarnya Najib takut calon-calon BN yang diletakkan pada pilihanraya tersebut tewas teruk kerana rakyat tahu tembelang orang BN/Umno yang majoriti Mr 1-10%.....sama dengan penasihat Sadiq Sigaraga dalam cerita P Ramlee.

Untuk mengelakkan malu seboleh-boleh Najib akan menghalang pilihanraya majlis kerajaan tempatan itu diadakan semula.

10 March 2010

CADANGAN SUPAYA DS ALI RUSTAM JADI IMAM SOLAT ISTISQA'

Saya mencadangkan supaya kerajaan negeri Melaka mengadakan solat sunat istisqa ekoran keadaan kemarau yang agak luar biasa yang kini dirasai oleh seluruh rakyat Melaka dan Malaysia.

Saya juga mencadangkan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam menjadi Imam Solat Istisqa ini dan ianya boleh diadakan di Stadium Hang Jebat.

Datuk Seri Ali boleh memilih hari dan tempat yang sesuai tetapi bagi saya Jumaat ini atau minggu depan adalah tarikh yangs sesuai sekali.

Selain itu selepas menunaikan solat sunat istisqa itu, saya cadangkan Datuk Seri Ali menyampaikan tazkirah mengenai pengertian solat itu berdasarkan hadis-hadis Rasulullah.

Di Kelantan program solat sunat dan tazkirah seperti di atas akan diadakan Jumaat ini di Stadium Sultan Muhammad ke-IV. Apa salahnya kerajaan negeri Melaka meniru Kelantan atas perkara-perkara yang baik seperti ini.

BERANIKAH UMNO/BN TARIK GELARAN AL QARDHAWI

Umno/BN mungkin berasa salah kerana mengurniakan Al Qardhawi sebagai Tokoh Maal Hijrah Malaysia tahun lalu. Ini kerana tokoh tersebut 'menempelak' Umno/BN dengan mengeluarkan fatwa yang jelas membela Anwar kerana Al Qardhawi sebenarnya yakin dan percaya Anwar tidak bersalah dan beliau berkata benar walaupun pahit.

Persoalannya sekarang adakah Umno/BN berani menarik balik gelaran Tokoh Maal Hijrah tersebut dari tangan Al Qardhawi dan diserahkan kepada orang lain yang 'yes man'.

Bagi saya Umno/BN sekarang sudah tersilap langkah. Mungkin mereka cuba mendapatkan 'political mileage' dengan menabalkan Al Qardhawi sebagai Tokoh Maal Hijrah tetapi pada masa yang sama mereka di'tikam' oleh Al Qardhawi yang jelas tidak mahu bersekongkol dengan sesiapa juga dalam apa juga isu. Yang penting bagi beliau ialah menegakkan kebenaran.

SIAPA ULAMA UPAHAN LAWAN YUSOF QARDHAWI

Umno/BN sudah tentu akan mencari ulama upahan untuk menentang dan menangkis fatwa Ulama' tersohor dunia Dr Yusof Al Qardhawi. Kerajaan Malaysia yang ditunjangi Umno sepatutnya menerima fatwa Al Qardhawi itu dengan terbuka kerana mereka jugalah yang menabalkan Al Qardhawi sebagai tokoh Maal hijrah Malaysia tahun lalu. Takkanlah tokoh yang disanjung oleh Umno/BN dari segi keilmuan itu tidak dipercayai oleh Najib dan kuncu-kuncunya termasuk Al Sheikh Jamil Khair.


Anwar dan PKR sedang mengedarkan VCD fatwa Al Qardhawi yang berjudul 'Fatwa Mutakhir Dr Yusuf Al Qardhawi berhubung konspirasi II terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim', video itu diterbitkan oleh Institut Penyelidikan dan Pembangunan Wanita.

Video selama 33 minit itu dirakamkan di kediaman Al Qardhawi di Doha dan diterjemahkan oleh ahli jawatankuasa pusat Pas, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin.

Dalam rakaman itu, tokoh tersohor Islam itu berkata sesiapa yang menyebarkan sesuatu dakwaan yang tidak benar boleh dihukum sebagai fasik.

Saya yakin Umno/BN sekarang sedang mengumpul maklumat untuk menangkis hujah dan dalil Al Qardhawi yang dimuatkan dalam VCD itu. Siapakah ulama' upahan Umno, apakah Harussani, Jamil Khir, Hamid Othman, Masyitah atau mungkinkah ulama' dari negara luar.

ANWAR JADI 'RECORDING ARTIST' PULA

Anwar Ibrahim memang dikenali sejak dahulu sebagai pemidato hebat. Sejak dari beliau menjadi pemimpin pelajar sehingga sekarang pidatonya memang diminati ramai. Sebab itulah kemana sahaja beliau berpidato pasti ramai peminatnya datang. Mereka bukan sahaja terdiri dari orang Melayu malah dari pelbagai bangsa. Itu memang tidak dapat dinafikan.

Tetapi hari ini Anwar dinaikkan taraf setakuk lagi iaitu sebagai 'Recording Artist' kerana dilaporkan Polis sekarang menjadi 'penerbit kepada albumnya'.

Polis akan merakam kenyataan Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pagi esok berhubung ceramah beliau ke seluruh negara.

Kenyataan Anwar akan dirakam pada jam 11 pagi di ibupejabat PKR di Merchant Square, Tropicana.

Menurut seorang pegawai pejabat PKR, mereka menerima surat untuk tujuan tersebut dari ibupejabat polis Seberang Perai Tengah.

Surat tersebut, katanya, yang bertarikh 4 Mac, meminta bantuan Anwar dalam siasatan tersebut.

Ia berkaitan dengan empat laporan polis berhubung ceramah beliau di Pulau Pinang bagi menjelaskan mengenai kes liwat terhadap beliau.

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Ketua pembangkang dan ahli parlimen Permatang Pauh itu, dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Sumber : Malaysiakini

SATU LAGI PENEMPATAN MELAYU BAKAL GHAIB

Sebuah lagi kawasan penempatan Melayu bakal ghaib di Melaka. Ini kerana beberapa buah rumah orang Melayu bakal diambil alih oleh kerajaan negeri Melaka atas alasan pembangunan. Mahu tidak mahu mereka terpaksa 'menggadaikan' tanah kepunyaan mereka kepada kerajaan. Apa kuasa yang ada pada mereka untuk menghalang kerajaan dari mengambilalih tanah mereka. Apa yang mereka boleh buat ialah terima sahaja tawaran kerajaan.

Inikah kerajaan yang dikatakan menjaga kepentingan orang Melayu sedangkan tanah kepunyaan orang Melayu semakin berkurangan di negeri ini kerana diambil alih oleh kerajaan atas alasan pembangunan yang majoritinya merugikan orang Melayu.

Kawasan yang akan diambil alih ini ialah sebuah penempatan orang Melayu yang strategik di antara Kampung Bukit Pulau dan Kg Ku Sayang di Bukit Baru. Seramai 31 tuan tanah akan terlibat dengan pengambilalihan ini.

Saya sebagai seorang Melayu memohon kerajaan negeri ini berfikir dua kali sebelum mengambil kawasan ini demi kepentingan orang Melayu di kawasan ini yang saiz pemilikan tanah oleh orang Melayu semakin kecil di kawasan tersebut. Apa lagi yang akan tinggal jika semuanya hendak diambil dan dimajukan sedangkan kemajuan itu tidak memberikan manfaat kepada orang Melayu!!!

MEMBELA PENEROKA FELDA JADI KESALAHAN?

Apakah membela peneroka Felda menjadi kesalahan sehingga ditahan reman dan dihadapkan ke mahkamah.? Pelik tetapi benar. Itulah yang berlaku kepada AJK PAS Pusat Mazlan Aliman yang ditahan semalam atas alasan menceroboh kawasan Felda. Bila pula kawasan Felda menjadi kawasan larangan. Bukankah negara kita negara bebas dan rakyat berhak menyuarakan pandangan kepada kerajaan.

Harakahdaily melaporkan bahawa Mazlan Aliman ditahan satu hari atas untuk siasatan kerana dakwaan menceroboh Felda Lembah Klau.(Baru saya tahu Felda Lembah Klau kawasan larangan?????)

Difahamkan Mazlan membuat lawatan ke Felda berkenaan untuk menziarahi tiga peneroka yang ditahan polis sebelum ini atas dakwaan menceroboh kawasan Empangan Krau serta mengadakan dialog dengan generasi kedua di Felda berkenaan.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah Raub petang semalam ketika membuat laporan polis berikutan tindakan pengurusan Felda bekenaan yang cuba menahannya.

Pagi tadi, Mazlan dibawa ke Mahkamah Majistret di hadapan Siti Hajar Mustaffa untuk proses tahanan reman.

Yang Dipetua PAS Kawasan Raub, Dr Mohd Nilam Manaf ketika dihubungi mengesahkan Mazlan ditahan selama satu hari untuk siasatan dan esok sekali lagi akan dihadapkan ke mahkamah yang sama.

Sementara itu, Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri, Roslan Zainal menyeru penyokong Pakatan Rakyat terutamanya ahli PAS hadir beramai-ramai di mahkamah pagi esok bagi memberikan sokongan kepada Mazlan yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

APA KHABAR MP BAGAN SERAI?

Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli setakat ini berdiam diri dan tidak memberikan respon kepada gesaan Ustaz Ahmad Awang. Beliau sakitkah atau di'kidnap' oleh orang tertentu. Yang pasti beliau sekarang mesti 'keluar' dari persembunyian kerana Ustaz Ahmad Awang dan rakyat khasnya pengundi beliau di Bagan Serai sedang mencarinya.

Sepatutnya sebagai seorang anak jantan yang begitu hebat mengkritik pimpinan PKR dan PR beliau mesti berani tampil bertemu rakyat. Jangan diam seribu bahasa. Berani kerana benar takut kerana salah.

Kalau tidak berani muncul seorang ajaklah kawan-kawan beliau dari kalangan Umno dan bebas duduk di belakang beliau.

Hari ini Ustaz Ahmad Awang berkata tempoh yang diberikan kepada Mohsin untuk respon kepada permintaannya hampir tamat. Jika Mohsin berdiam diri juga, solat hajat tujuh malam bagi memohon hukuman Allah terhadap ahli parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli yang keluar parti akan dimulakan pada Sabtu ini.

Menurut Ahmad, tindakan itu terpaksa diambil kerana selepas tamat tempoh tujuh hari yang diberikan kepadanya - supaya kembali kepada Pakatan Rakyat atau mengisytiharkan sokongan terbuka kepada gabuangan itu - gagal ditunaikan.

TANGKAP MAZLAN KERANA TAKUT BERHUJAH

Terbukti Felda dan kerajaan gagal menjawab segala isu yang diketengahkan oleh Mazlan Aliman dan NGO pimpinannya Anak sehingga beliau ditangkap oleh Polis. Itulah sahaja cara dan kaedah BN dan agensinya berdepan dengan rakyat.


Mazlan yang juga Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak), ditahan polis Pahang di Raub tengah malam tadi dipercayai berkaitan dengan dialog bersama peneroka Felda Lembah Klau, yang menyentuh pengurusan Felda.

Mazlan sebelum ini mengetuai deligasi 200 peneroka tanah rancangan Felda dari Pahang, Perak, Negeri Sembilan dan Johor menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkenaan beberapa perlanggaran hak asasi dan ketidakadilan pengerusan Felda ke atas peneroka setelah lebih 50 tahun ia diwujudkan.

Beliau masih dalam usaha menghubungi Mazlan tetapi belum dapat bercakap dengannya kerana dipercayai masih ditahan di ibu Pejabat Polis Daerah Raub.

UMNO CHERAS MAIN ISU LAPUK

UMNO Bahagian Cheras menyifatkan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ulama yang sanggup menggadaikan pengetahuan agama demi kepentingan politik.

Di samping itu Umno Cheras juga menggunakan isu lama iaitu menjual pengetahuan agama yang ada untuk menghalalkan perjuangan Pas dan juga menuduh Tuan Guru mengkafirkan orang lain, terutamanya UMNO.

Ternyata Umno Cheras menggunakan isu lapuk untuk menghentam Tuan Guru sedangkan isu kafir mengkafir sudah lama berkubur. PAS tidak pernah mengkafirkan Umno, namun Umno sering terasa apabila PAS bercakap soal hukum. Siapa makan cili dia terasa pedas.

TEMPLATE BARU. APA PANDANGAN ANDA

Saya menukar template blog ini kepada yang lebih simple tetapi padat. Apa pandangan anda? Sila komen

09 March 2010

PROGRAM PAS TERUS DAPAT SAMBUTAN

Program PAS terus mendapat sambutan yang amat menggalakkan di kalangan rakyat negeri Melaka. Kalau dihujung Februari lalu Pemuda PAS bersama Pemuda DAP dan PKR berjaya mengadakan Rumah Terbuka Tahun Baru Cina di Bukit Baru, Ahad lalu Pemuda PAS Melaka sekali lagi membuktikan kejayaan mereka menjayakan program yang besar. Buat kali kedua Kejohanan Bowling Terbuka Melaka yang telah dianjurkan oleh Department of Art, Culture and Spots (DACS) ewan Pemuda PAS Negeri Melaka dengan kerjasama DACS ewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil serta Jaringan Siswazah Malaysia (JASA Melaka) telah berjaya diadakan dengan meriah dan muhibbah . Program sehari suntuk itu dirasmikan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Ust Kamaruddin Bin Hj Sidek bertempat di Ampang Super Bowl, Mahkota Parade, Melaka.

Sebanyak 25 buah pasukan telah menyertai kejohanan ini yang datang dari pelbagai daerah dan dari NGO seluruh Negeri Melaka. Antara NGo yang mengambil bahagian ialah JASA Melaka, Dewan Siswazah UTM cawangan Melaka dan lain-lain.

Kejohanan ini telah dimulakan secara tepat jam 10.40 pagi dan berakhir pada sebelah petangnya. Setiap pasukan yang terdiri daripada 3 orang pemain di mana mereka bermain sebanyak 3 permainan (games).

Tempat pertama telah dimenangi oleh pasukan Madu Dua dengan jumlah jatuhan pin sebanyak 1509, Naib Johan pula telah disandang oleh Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil iaitu pasukan 59 dengan 1441 jatuhan pin dan tempat ketiga pula telah disandang oleh pasukan Hijera dengan 1438 jatuhan pin.

Manakala bagi jatuhan pin Individu terbanyak telah dirangkul oleh cikgu Saferi Bin Abdullah dengan jumlah jatuhan pin sebanyak 1198.

Hadiah telah disampaikan oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS negeri Melaka, Sdr. Yuzi Yusuf dan Pengarah DACS Melaka Sdr. Azizon Borhan yang mewakili Ketua Pemuda. Hadiah untuk Johan berupa wang tunai sebanyak RM300, Medal, Sijil serta Hamper. Manakala bagi Naib Johan pula ialah wang tunai sebanyak RM200, Medal, Sijil serta Hamper dan tempat ketiga pula telah menerima wang tunai sebanyak RM150, Medal, Sijil serta Hamper.

Bagi memraikan para peserta yang mengambil bahagian, pihak penganjur juga telah menyediakan 5 buah hamper sebagai hadiah cabutan bertuah serta medal dan sijil penyertaan kepada setiap peserta.

Beberapa orang peserta yang ditemui melahirkan rasa gembira dengan penganjuran kejohanan ini kerana ianya ternyata merapatkan silaturrahim antara pemuda-pemuda dan rakyat negeri Melaka dengan Pemuda PAS.

"Selama ini kami memandang serong kepada PAS kerana kami menyangka mereka hanya bergaul dan berkawan sesama mereka sahaja dan tidak mahu terlibat dengan sukan dan rekreasi seperti ini"

"Namun kini kami faham dan yakin bahawa PAS bukan sahaja sebuah parti politik tetapi juga adalah pertubuhan dakwah dan badan kebajikan yang memainkan peranan dalam semua segi" tegas Azmi salah seorang peserta yang datang dari Padang Jambu, Melaka.

"Ucapan Ketua Pemuda benar-benar menyedarkan kami bahawa anak-anak muda mempunyai peranan yang besar dalam memastikan negeri dan negara kita terus maju dari segi fizikal dan spiritual"

"PAS terbukti bukan sahaja parti politik yang tertutup tetapi ianya jelas terbuka dan boleh berbincang dan bekerjasama dengan sesiapa sahaja" kata Aizat dari Taman Merdeka.

Sementara itu Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Ustaz Kamaruddin Sidek dalam ucapan perasmiannya melahirkan rasa syukur di atas sambutan yang diberikan oleh para peserta yang menyertai kejohanan tersebut yang membuktikan bahawa rakyat semakin mesra dengan PAS dan tidak ada halangan bagi mereka bersama PAS dalam apa juga program.

Beliau seterusnya menekankan bahawa PAS adalah sebuah parti yang universal dan terbuka dalam apa juga keadaan di mana PAS akan sentiasa berusaha untuk mendekati rakyat serta membela rakyat dalam apa juga isu dan masalah.

Disamping itu menurutnya PAS khasnya Dewan Pemuda akan terus menjalankan program kepemudaan seperti sukan, seni, budaya dan rekreasi bagi memenuhi citarasa golongan muda. Namun yang pasti katanya, PAS akan menyediakan program alternatif yang sudah semestinya tidak berlawanan dengan prinsip Islam.

PAS KOMPONEN PENTING PR

Pada hari ini, 8 Mac adalah hari yang paling bermakna buat rakyat dan Pakatan Rakyat (PR). Dua tahun yang lalu iaitu pada 2008 rakyat telah menunjukan betapa seriusnya mereka mahukan perubahan dalam kepimpinan negara. Kelantan kekal di tangan PAS dan lima negeri lagi jatuh ke tangan PAS, PKR, DAP iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan (Mujurlah Wilayah tidak ada DUN).

Dengan kejayaan itu, ia memberikan inspirasi kepada penubuhan PR yang mengukuhkan kedudukan rakyat yang bencikan kezaliman BN. PR menguasai 82 kerusi Parlimen dan BN menguasai 140 kerusi Parlimen.

Selepas 8 Mac 2008, Umno kembali menyedari bahawa mereka kini kembali bersendirian menjadi juara BN selepas kekalahan teruk komponen lain kecuali parti-parti di Sabah Sarawak. Umno cuba memujuk PAS untuk bergabung di Selangor, Perak dan Kedah. Di Perak mereka mengunakan Mufti Negeri itu, Tan Sri Harussani Zakaria untuk memujuk PAS mewujudkan kerajaan campuran dengan Umno. Namun PAS terbukti sebagai parti yang mementingkan persahabatan dan tidak pernah lupa akan dosa-dosa Umno-BN kepada rakyat. Ke semua tawaran penuh tipu muslihat itu ditolak dan PAS nekad mewujudkan Kerajaan Pakatan.

Walaupun ramai yang mempersoalkan pendirian PAS berhubung usaha Umno itu, namun jelas bahawa PAS adalah parti yang berprinsip dan tidak mudah terpengaruh. PAS memiliki 3 Menteri Besar di Kelantan, Kedah dan Perak ketika itu.

Umno yang kecewa dan tidak berpuashati dengan kekalahan teruk itu menukar Presiden mereka pada tahun 2009 dan Tun Abdullah Badawi disingkirkan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai penggantinya.

Sedang diperingkat PR, Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Ismail meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen dan memberikan laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding semula di Permatang Pauh sebagai tiket untuk memasuki semula Parlimen sejak dipecat oleh Tun Mahathir pada tahun 1998.

Dengan kembalinya Anwar yang kemudiannya dilantik menjadi Ketua Pembangkang di Parlimen, PR menjadi lebih kukuh. Usaha mewujudkan PR secara rasmi dibuat dan PR didaftarkan secara rasmi dalam senarai Pendaftar Pertubuhan.

Kerusi PR bertambah selepas PAS kembali menguasai Parlimen Kuala Terengganu dan menjadikan kedudukan di Parlimen 83 PR, 139 BN pada Januari 2009. Dan BN ketika itu terdesak untuk melakukan rombakan strategi.

Tanpa memikirkan kepentingan dan sensitiviti rakyat, Umno-BN melakukan kezaliman terbesarnya dengan merompak Kerajaan PR di Perak melalui strategi membeli 3 orang ADUN- Behrang, Changkat Jering dan Jelapang.

Gabungan PR yang begitu muda, dengan usia kurang dari dua tahun ketika itu turut menerima pelbagai cabaran.Umpama anak kecil yang belajar bertatih, PR tidak mengenal erti putus asa.

Dengan kesepakatan PR, cadangan DAP Kedah untuk keluar PR ditarik balik dan semua pihak kembali bekerjasama.Di Selangor, Umno cuba melagakan PR dengan isu-isu Kerajaan Perpaduan, isu agama-Arak, Nama Allah, Kepala Lembu dan sebagainya. Namun PAS mempunyai cara yang tersendiri, dan PR tidak dapat digoyahkan.

Tidak cukup menyerang PAS, DAP di Selangor difitnah sebagai parti yang ditaja oleh samseng dan kongsi gelap. Malah isu kematian Teoh Beng Hock juga menjelaskan lagi usaha memfitnah DAP yang dikatakan menyalahgunakan dana rakyat melalui penyelewengan beberapa ADUNnya. Namun hingga kini belum ada ADUN yang disabitkan bersalah. Rakyat pula bertanya, kenapa ADUN PR dikejar oleh SPRM macam mengejar penjenayah besar, sedangkan Khir Toyo dan beberapa ADUN BN yang dilaporkan mengamalkan rasuah semasa memerintah lambat diambil tindakan.

PKR juga diserang dengan pelbagai isu, dari kes ADUN Bukit Lanjan hinggalah kes YBK yang mana jelas Umno cuba menunjukan kepada rakyat yang kononnya PR menindas rakyat.

Di Pulau Pinang, isu kontraktor Melayu tidak habis-habis diungkitkan. Tetapi rakyat tahu bahawa begitu banyak kontraktor Melayu mendapat manfaat dengan pemerintahan PR. Yang gagal dapat projek adalah kontraktor Umno yang selalu mengambil tender kemudian menjualnya pada bukan Melayu.

Di Kelantan, Umno-BN menumpukan serangan kepada batang tubuh Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Pelbagai isu peribadi beliau dijadikan bahan oleh Umno, namun rakyat Kelantan lebih mengenali beliau menolak fitnah-fitnah yang dilontarkan Umno.

Penat menabur fitnah, kini BN berusaha kembali untuk menguasai 2/3 Parlimen dengan membeli beberapa ahli Parlimen. Bermula dengan Ibrahim Ali di Pasir Mas, BN kemudiannya membeli secara borong 3 ahli Parlimen PKR yang keluar secara bergilir-gilir.Bermula dengan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed, kemudian Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng dan Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri. PKR turut memberikan satu lagi ahli parlimen yang paling bermasalah iaitu ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin sebagai 'hadiah'- Beli 3 dapat 1 'percuma'. Yang pasti ramai menganggap mereka adalah 'sampah-sampah' terbuang yang dihambat keluar bagi membersihkan PR.

Walaupun PR kini tinggal 78 kerusi namun, itu sedikitpun tidak melunturkan kekuatan PR. Pergolakan Pakatan secara dalaman dan luaran adalah lumrah bagi mana-mana organisasi. Namun PR masih kekal bersatu walaupun permulaannya seperti anak-anak yang mula bertatih, namun PR cepat belajar dari apa yang berlaku.

PAS mengucapkan tahniah buat seluruh kepimpinan PR, ahli dan mereka yang menyokong PR selama 2 tahun kebelakangan ini. Kekuatan PR bukanlah kerana satu, dua atau tiga individu sahaja. ianya adalah kekuatan semua pihak dari akar umbi hinggalah ke pucuk pimpinan.

Kepada semua wakil rakyat PAS berharap agar anda menunaikan amanah rakyat dengan sebaiknya dan ingatlah, sesungguhnya amanat rakyat yang terpikul dibahu bukanlah barang mainan yang boleh digadai sana sini. Jika hari ini anda fikir boleh menjual diri anda dengan wang ringgit, ketahuilah ketika mati nanti tidak mustahil akan datang orang-orang yang membenci kezaliman itu diatas kubur anda pula.

Di peringkat PAS kita mengharapkan kerjasama dari semua ahli, penyokong dan kepimpinan untuk sama-sama melangkah kehadapan demi untuk kebaikan rakyat dan semua pihak. PAS meletakkan perjuangan Islam sebagai keutamaan dalam memberikan keadilan, kesejahteraan dan manfaat buat semua. Kerana perjuangan Islamlah yang meletakan PAS berdiri teguh pada hari ini dan menjadi komponen Pakatan yang amat penting, efektif dan progresif hari ini.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

SURAT LAYANG : JANGAN HARAP KAMI TERPENGARUH

Tengahari ini saya menerima surat layang dari diposkan dari Kuala Lumpur. Semua isi kandungannya ditaip mungkin untuk mengelakkan tulisan tangan si pengirim dikenali oleh penerima. Antara isi kandungan surat tersebut ialah menghentam Ketua Menteri Pulau Pinang di samping melaga-lagakan beliau dengan pemimpin DAP Melaka yang lain.

Motif sebenar surat tersebut bagi saya ialah untuk memburuk-burukkan Guan Eng dan juga memecahbelahkan PR disamping melaga-lagakan sesama pemimpin DAP.

Isteri Guan Eng, YB Betty Chiew juga turut dihentam dalam surat tersebut.

Cuma saya ingin nyatakan kepada pengirimnya adalah lebih elok beliau meletakkan nama sebenar supaya kami dapat mengkaji samada benar atau tidak tuduhan tersebut. Jika tiada minta maaf lah .....saya akan bakulsampahkan sahaja sebab sudah pasti ianya tuduhan yang tidak bertanggungjawab dan tiada asas.

BN GILA TALAK

Sudah 2 tahun BN kalah di Kedah, Selangor dan Pulau Pinang namun pemimpin BN masih 'gila talak' tidak dapat menerima kekalahan mereka. Tak habis-habis mereka menghentam kerajaan ketiga-tiga negeri ini hatta dalam perkara remeh temeh dan tidak munasabah. Lebih menyedihkan mereka menafikan fakta dan statistik sebenar tentang kejayaan kerajaan PR. BN terlupa bahawa rakyat sekarang cerdik dan terdedah kepada maklumat. Terus-menerus mereka memperbodohkan rakyat melalui media kuda tunggangan mereka seperti Utusan Meloya, TV3 suku dan lain-lain.

Contohnya hari ini Utusan Meloya mendakwa bahawa tempoh dua tahun yang diberi kepada pakatan pembangkang bagi mentadbir beberapa negeri membuktikan pakatan rapuh itu tidak bersedia menjalankan tugas selaku kerajaan.

Sebaliknya Utusan mendakwa pemimpin kerajaan campuran DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas di beberapa negeri dilihat lupa menjalankan tugas sebagai parti pemerintah apabila fokus utama mereka adalah terus mengkritik Barisan Nasional (BN).

Buta sungguh hati dan mata pemimpin BN sehingga langsung tidak nampak kebaikan yang dijalankan oleh kerajaan negeri PR. Apakah pemimpin BN menganggap rakyat akan buta seperti mereka.

Bagaimana dengan 20 meter padu air percuma, bantuan RM1000 untuk pelajar cemerlang, takaful kifaalah, elaun guru agama dinaikkan, elaun untuk para hafiz, tanah yang dikurniakan kepada rakyat Perak, pengurusan kewangan yang baik dan telus serta banyak lagi.

Seperkara yang memualkan saya ialah panggilan kerajaan pembangkang yang ditujukan kepada kerajaan negeri Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang. Bukankan di negeri tersebut PR adalah kerajaan dan Umno/BN pembangkang. Bingung sungguh Utusan Meloya dan pemimpin BN istilah pun hendak dipesongkan....

BENARKAN UMNO PERJUANG AGAMA, BANGSA DAN RAJA

Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohd Fairus Kamaruddin berkata perjuangan memartabatkan bangsa dan agama, raja-raja Melayu yang telah disepakati dulu kini hancur di PKR. Sebab itulah beliau memilih wadah baru untuk berjuang di dalam UMNO atas prinsip untuk memperjuangkan bangsa serta agama.

Namun saya hairan sejak bila pula Umno memperjuangkan agama, bangsa dan Raja-Raja Melayu.

Setahu saya pemimpin Umno sendiri tidak menampakkan diri mereka sebagai pejuang agama, dalam perkara asas pun mereka tidak taat kepada agama seperti menutup aurat (khasnya wanita Umno dan isteri pemimpin Umno) inikan pula untuk berjuang menegakkan Islam. Judi, sarang maksiat dan sebagainya dibiarkan sahaja di negara ini, adakah ini contoh pemimpin yang mahu berjuang Islam.

Umno membela bangsa????? Benarkah? Bangsa Melayu sekarang ini merempat di negeri sendiri. Ekonomi orang Melayu tertinggal jauh ke belakang, yang kaya pemimpin Umno dan kroni-kroninya. Tanah orang Melayu sudah semakin kecil saiznya kerana kegagalan pemimpin Umno mempertahankannya. Banyak lagi contoh kegagalan Umno.

Raja Melayu dipertahankan???? Ini adalah hujah yang paling menggelikan hati. Siapakah yang meminda perlembagaan Malaysia sehingga kuasa Raja-Raja Melayu dihadkan dan semakin mengecil. Adakah Pemimpin PAS dan PKR yang menghina raja-raja dengan meminda perlembagaan.

Lu fikirlah sendiri.

SELAMAT JALAN ZUL NORDIN

Selamat Jalan Zul Nordin jangan harap PAS akan terima Zul untuk kembali menjadi ahli parti itu.....

08 March 2010

PERHIMPUNAN PR SAMPAI BILA PUN TAK ADA PERMIT

Polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) terpaksa menghentikan seketika majlis makan malam sempena ulang tahun kedua Pakatan Rakyat (PR) di Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru di Kuala Lumpur malam semalam kerana penganjur tidak mempunyai permit mengadakan ceramah di luar dewan itu.

Ketika ditemui pemberita kemudian, pemangku Ketua Polis Dang Wangi ACP Abdul Aziz Zakaria berkata polis mendapati penganjur majlis itu tidak mempunyai permit untuk menyampaikan ceramah di luar bangunan. on

Saya hendak bertanya kepada Polis bila pula Polis memberikan permit kepada PR bagi mengadakan perhimpunan di KL. Semua permit perhimpunan yang dipohon akan ditolak. Jadi apa guna memohon kalau kita sudah tahu akan ditolak.

Lebih malang lagi perhimpunan di dalam premis persendirian pun ditolak hatta premis kerajaan negeri yang sah juga tidak diluluskan......Saya harap pada masa akan datang pihak Polis bersikap lebih adil lebih-lebih lagi Polis baru dapat naik gaji.

NEGERI PR JAUH LEBIH BAIK DARI BN

Selangor

1) mencatat jumlah pelaburan sebanyak RM6.76 bilion tahun lalu.

2) mengalami pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga 7 peratus tahun ini, berbanding penguncupan sebanyak 3.87 peratus pada 2009.

3) mencatatkan penurunan indeks jenayah sebanyak 5.3 peratus iaitu sebanyak 54,339 kes sepanjang tahun 2009 berbanding 57,704 kes pada tahun sebelumnya

4) menggariskan peruntukan sebanyak kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) sepanjang 2010. Peruntukan ini diberikan kepada SAR yang tidak pernah mendapat sebarang peruntukan kewangan dan peralatan pembelajaran dari kerajaan negeri mahupun sumbangan individu," menurut kenyataan tersebut.

Pulau Pinang

1) merekodkan lebihan belanjawan sebanyak RM88 juta, selain kelulusan sebanyak 104 projek industri.

2) mewujudkan 200 ekar hub pendidikan untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan terunggul.

3) Bantuan kewangan kepada SAR berjumlah RM97,000 setiap sekolah, RM60,000 setiap sekolah Cina dan RM63,000 setiap sekolah Tamil.

4) berjaya membasmi kemiskinan tegar dalam masa satu tahun serta menjamin bantuan sebanyak RM500 sebulan kepada setiap keluarga.


Kedah

1) menggariskan jumlah pelaburan keseluruhan lebih RM839 juta sehingga September tahun lalu.

2) Kini dengan keluasan 1,000 hektar, kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai setiap tan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. Sedangkan di bawah pentadbiran BN, dengan keluasan yang sama, hanya mampu mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu setiap tan metrik.

Kelantan

1) Berjaya mengadakan program kebajikan, termasuk program Kifalah, Perbadanan Ladang Rakyat, dan juga pembangunan Bandar Baru Tunjung sebagai sebuah pusat komersil baru.

2)berjaya mengambil alih bekalan air daripada Thames Water kepada Air Kelantan.

3) PMBK (Perbadanan Menteri Besar Kelantan) menjadi agensi pelaburan utama negeri yang sebelum ini gagal di bawah pemerintahan BN sebelum 1990


BANYAK LAGI SEBENARNYA KEJAYAAN NEGERI PR INI SELAIN YANG DIGARISKAN DI ATAS.


Rakyat di empat negeri berkenaan turut menunjukkan perpaduan kaum yang lebih kukuh walau berdepan dengan "masalah perkauman yang meruncing."

Pakatan Rakyat secara tuntas memperlihatkan kerjasama dan muafakat utuh demi memasti serta menjamin kemaslahatan rakyat.

Pakatan Rakyat akan sentiasa menjunjung prinsip-prinsip Perlembagaan yang menjamin hak orang Melayu, agama Islam sebagai agama Persekutuan, kedudukan istimewa Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi," menurut kenyataan yang diedarkan biro komunikasi PKR itu lagi.

Sumber : Malaysiakini

POLIKLINIK AYER KEROH PANAS, AIR COND ROSAK

Poliklinik Ayer Keroh yang menghadapi masalah berkulat sebelum ini, sekarang pula menghadapi masalah tanpa hawa dingin sehingga suhu meningkat kepada 31.5C.

Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM1.8juta untuk memperbaiki sistem penyaman udara yang menjadi punca bangunan poliklinik tersebut berkulat.Akan tetapi, setelah ia mula beroperasi semula pada 28 Sept 2009, hanya 4 bulan saja, sistem penyaman udara pula ROSAK.

Ini jelas menunjukkan Kerajaan Barisan Nasional tidak pernah berubah. Amalan projek diberikan kepada kroni-kroni BN telah menyebabkan kecacatan dalam projek mereka. Akibatnya keutamaan rakyat dikorbankan dan merugikan masyarakat.

Kejadian ini jelas menunjukkan kerja tidak dijalankan dengan betul dan menyusahkan para pesakit yang mengunjungi klinik ini. Ianya juga tidak adil kepada semua kakitangan klinik tersebut yang terpaksa bertugas selama 8 jam dalam suasana yang panas.

Mana slogan "RAKYAT DIDAHULUKAN. PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"

Nampaknya, untuk menghapuskan ketidakadilan ini, satu-satu caranya ialah MENOLAK BN, MENUKAR KERAJAAN!!!!

Sumber : Facebook YB Khoo Poay Tiong, ADUN Ayer Keroh

MCA : 1MALAYSIA, 3 PUAK

MCA dalam AGMnya semalam menyatakan sokongan kepada gagasan 1Malaysia yang antara lain amat mementingkan perpaduan di kalangan rakyat. Malangnya di dalam MCA sendiri tiada perpaduan apabila sekarang ini parti itu sudah berpecah kepada 3 golongan. 1Malaysia, 3 Presiden.

Pemilihan pucuk pimpinan MCA pada 28 Mac diramal bakal menyaksikan kemunculan dan pertembungan antara tiga puak dalam parti itu.

Tiga puak tersebut ialah Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Datuk seri Kong Cho Ha, Liow Datuk Seri Tiong Lai dan Datuk seri Ong Ka Chuan, dan yang akhir Datuk Ong Tee Keat.

Terbukti sekarang bahawa perpecahan paling teruk bukannya berlaku dalam PR tetapi ianya berlaku dalam BN khasnya MCA.

Media tidak habis-habis menghentam PR tetapi sebenarnya ianya adalah salah satu cara untuk menutup kelemahan dan perpecahan mereka khususnya dalam MCA. Saya yakin rakyat khususnya Tionghua sudah pasti muak dengan perkembangan dalam MCA dan sudah pasti parti itu akan ditolak oleh rakyat khasnya orang Tionghua.

PERCAYA ULAMA' ATAU PERCAYA KONSPIRASI?

Mana nak percaya Ulama' tersohor, Prof Dr Yusof Qardhawi atau konspirator? Itu pertanyaan yang saya ingin lemparkan pada tuan-puan tetamu blog ini.

AL-Qaradawi mengeluarkan fatwa yang dimuatkan di dalam CD terhadap pertuduhan liwat yang dihadapi oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah diedarkan kepada orang ramai.

Dalam rakaman sidang video itu antara lain mengandungi mengenai fatwa ulama dunia Islam itu terhadap pertuduhan liwat yang dihadapi oleh Anwar yang juga ketua pembangkang.

Sidang video itu telah dirakamkan pada 14 Februari selama 33 minit itu di kediaman Dr Yusuf di Doha, Qatar termasuk terjemahan percakapan beliau yang dilakukan oleh ahli jawatankuasa PAS Pusat, Abdul Ghani Shamsuddin.

Cakera padat yang bertajuk "Fatwa Mutakhir Dr Yusuf al-Qaradawi berhubung konspirasi II terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim" telah diterbitkan oleh Women's Institute of Research Development dan Advancement (WIRDA) diedarkan secara percuma.

Jadi terpulanglah kepada tuan-puan untuk membuat keputusan. Tepuk dada tanya Iman jangan tanya selera atau nafsu.

PEMUDA AMK PATAH TANGAN DIKERJAKAN ....???

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pusat, Shamsul Iskandar Mohd Akin melaporkan bahawa seorang aktivis AMK, Tahir, skuad AMK Hulu Selangor patah tangan dan koyak baju dalam insiden di Kelab Sultan Sulaiman malam tadi.

Kekecohan berlaku pada majlis perhimpunan sambutan ulang tahun kedua, Pakatan Rakyat di Kampung Baru, Kuala Lumpur apabila polis cuba menyuraikan Lebih seribu penyokong yang menghadiri upacara berkenaan. Penyokong PR berang dan melaungkan slogan ‘reformasi’ sambil bertakbir apabila Polis mula menyuraikan perhimpunan itu.

Beberapa penyokong juga mencerca polis yang cuba mengagalkan ceramah yang sedang mereka ikuti.

Antara pemimpin Pakatan yang hadir ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dan naib presiden PAS, Mahfuz Omar

PILIHANRAYA KERAJAAN TEMPATAN : CONTOHI PULAU PINANG

Saya mencadangkan kepada kerajaan negeri lain supaya mencontohi kerajaan negeri Pulau Pinang yang mahu mengujudkan pilihanraya Majlis Kerajaan Tempatan bagi memberikan peluang kepada rakyat memilih pemimpin yang mereka sukai diperingkat kerajaan tempatan.

Bagi saya pilihan raya itu mampu mengembalikan keberkesanan pihak berkuasa tempatan menjalankan tugas di kawasan masing-masing. Ini kerana pemimpin yang diangkat menjadi ahli majlis kerajaan tempatan sudah tentu akan bertanggungjawab sepenuhnya dengan janji-janji mereka semasa berkempen dalam pilihanraya tersebut. Mereka juga sudah pasti akan menyediakan manifesto mereka sendiri bagi merancangkan pembangunan dan pengurusan kerajaan tempatan yang mereka wakili.

Kita dapati banyak masalah dan kelemahan yang berlaku di peringkat kerajaan tempatan sekarang adalah kerana kegagalan pihak berkuasa tempatan menjalankan tugas seperti yang diharapkan oleh rakyat. Ada diantara ahli majlis yang dilantik tidak layak dan tidak mempunyai kepakaran dalam bidang-bidang yang berkaitan dengan pentadbiran kerajaan tempatan. Akhirnya pengurusan kerajaan tempatan lemah dan lembap serta menyusahkan rakyat.

Dari itu sudah sampainya masanya pilihanraya kerajaan tempatan ini diujudkan kembali sebagaimana yang pernah berlaku kira-kira 40 tahun lalu di mana ketika itu kerajaan Perikatan telah menjalankan pilihanraya majlis tempatan. Namun selepas itu ianya telah dihentikan.

SIAPA KURANG AJAR RAKYAT ATAU .......????

LAPORAN MALAYSIAKINI

Polis 'cemari' ulangtahun Pakatan

Satu kekecohan berlaku sebentar tadi apabila polis cuba menyuraikan perhimpunan sambutan ulang tahun kedua, Pakatan Rakyat di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Lebih seribu penyokong yang menghadiri upacara berkenaan berang dan melaungkan slogan ‘reformasi’ sambil bertakbir.

Beberapa penyokong juga mencerca polis yang cuba mengagalkan ceramah yang sedang mereka ikuti.

Antara pemimpin Pakatan yang hadir ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dan naib presiden PAS, Mahfuz Omar.

Turut dijadualkan berucap pada malam ini ialah Ketua Umum, PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lebih 20 anggota polis bersama Unit Simpanan Persekutuan (FRU) tiba kira-kira jam 9.50 malam dan terus menyerbu pentas ceramah ketika naib presiden PKR, Azmin Ali sedang berucap.

Apabila melihat kehadiran polis, Azmin tidak membuang masa dan terus 'menyapa' mereka.

"Tempat yang kita kumpul malam ini dimiliki oleh kerajaan Selangor, bukannya Umno ataupun (Datin Seri) Rosmah Mansor. Ini tanah persendirian, pemiliknya adalah MB (Tan Sri) Khalid Ibrahim.

"Kita kumpul sini dengan aman, Umno jangan takut (kepada) rakyat, polis marilah berkawan dengan rakyat," katanya.

Ceramahnya kemudian ditangguhkan ketika jawatankuasa "Majlis Ulangtahun Pakatan Rakyat' berbincang dengan pihak polis.

Pada masa yang sama dua truk FRU yang dilengkapi meriam air juga kelihatan berada di Kelab Sultan Sulaiman ini.

Selepas perbincangan kira-kira 15 minit, ceramah berkenaan dibenarkan diteruskan tetapi orang ramai diminta berpindah ke dalam bangunan kelab.

Pasukan polis dilaporkan terus berada di sekitar kawasan bagi memantau keadaan.

Azmin kemudiannya meneruskan ceramahnya di sebuah bilik yang sesak dengan penyokong Pakatan Rakyat.

Kira-kira jam 10.25 malam, Anwar tiba bersama isterinya, Datin Seri Wan Azizah.

Ketika ceramahnya Azmin mendakwa "tadi ada beberapa pemimpin dibelasah oleh polis".

[Baca berita penuh]

07 March 2010

MCA RETAK MENANTI BELAH

Perhimpunan agung tahunan (AGM) MCA bermula kira-kira jam 9.50 pagi tadi menyaksikan betapa hebatnya perpecahan dalam MCA. Bayangkan bagaimana sebuah parti yang dikatakan kuat di bawah BN, Timbalan Presiden dan Naib Presiden dan sebahagian besar menyokongnya tidak hadir dalam mesyuarat agung parti.

TheStar melaporkan presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat adalah antara 19 anggota jawatankuasa pusat yang hadir.

Sehingga malam tadi, lebih 500 anggota perwakilan pusat MCA telah mendaftar untuk menghadiri perhimpunan agung hari ini. Jumlah ini kalau tidak silap saya kurang dari separuh dari perwakilan yang sepatutnya hadir. Ini menunjukkan bahawa Presiden MCA, Ong Tee Keat sebenarnya sudah tidak mendapat sokongan majoriti ahli MCA kerana lebih dari separuh perwakilan memulaukan mesyuarat agung ini.

Sementara itu di atas pentas, hanya kerusi untuk penyokong Ong disusun. Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya di mana terdapat dua barisan kerusi disusun di atas pentas.

Tahun ini, hanya satu barisan kerusi kelihatan disusun di atas pentas, selepas kumpulan penyokong

Datuk Seri Chua Soi Lek dan Datuk Seri Liow Tiang Lai memutuskan untuk memulai AGM hari ini.

Perkembangan ini memberikan tamparan hebat kepada MCA dan BN. Walaupun media menutup cerita kemelut MCA ini namun semuanya diketahui oleh rakyat. Sebenarnya kemelut dalam BN sendiri lebih hebat dari masalah dalam PR.

GESA KM DAN EXCO MELAKA ISYTIHAR HARTA

Saya menggesa Ketua Menteri, Exco dan semua ADUN termasuk ADUN PR Melaka mengisytiharkan harta masing-masing bagi memberikan keyakinan kepada rakyat bahawa pimpinan BN dan PR di negeri ini bersih dan telus. Selagi perkara ini tidak dilakukan, rakyat akan terus syak wasangkan kepada KM, Exco dan semua wakil rakyat negeri Melaka.

Terlalu banyak tuduhan dan tohmahan yang ditujukan khasnya kepada Ketua Menteri, Exco dan ADUN BN yang antara lain menyatakan Ketua Menteri, Exco dan ADUN BN mengumpul kekayaan dan harta yang tidak setimpal dengan pendapatan dan elaun mereka.

Oleh kerana itu saya menggesa kepimpinan negeri ini mengisytiharkan harta mereka kepada rakyat bagi membersihkan nama mereka. Pengisytiharan ini mestilah merangkumi harta isteri dan anak-anak mereka.

Sebelum ini saya merasa kesal dengan tindakan DUN Melaka menolak usul ADUN PR yang meminta DUN Melaka membahaskan usul untuk supaya Ketua Menteri, Exco dan ADUN mengisytiharkan harta masing-masing. Penolakan ini menyebabkan rakyat semakin sangsi dengan ketelusan mereka. Apa yang hendak mereka takutkan jika benar mereka bersih dan telus.

ROYALTI MINYAK : SOKONG POHON INJUNKSI

Saya menyokong penuh tindakan Kerajaan Kelantan memohon injuksi bagi menghalang pengeluaran minyak oleh Petronas di semua pelantar di perairan negeri itu. Itu hak Kelantan dan rakyat Kelantan. Jika itulah yang terbaik bagi Kelantan dalam menuntut royalti.

Tindakan kerajaan pusat menafikan hak Kelantan mendapat royalti merupakan tindakan zalim dan tidak mengikut undang-undang yang mereka sendiri buat.

MCA HANCUR LEBUR

BN menghentam PKR habis-habisan tetapi mereka tidak sedar rakan sebantal mereka MCA bukan sahaja berkecamuk tetapi hampir hancur dengan masalah dalaman berebut kuasa dan pangkat. Jadi cara untuk menutup pekung ini ialah dengan mewar-warkan masalah musuh di dada-dada akhbar.

Jadi rakyat jangan risau dengan perkembangan dalam PR kerana sebenarnya BN lah yang sedang dilanda ribut taufan.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter