06 October 2015

TPPA : TOLAK BN PADA PRU 14 DEMI KEPENTINGAN RAKYAT DAN INDUSTRI TEMPATAN

TPPA : TOLAK BN PADA PRU 14 DEMI KEPENTINGAN RAKYAT DAN INDUSTRI TEMPATAN

Parti AMANAH Negara (AMANAH) Negeri Melaka kesal dengan persetujuan Malaysia yang menandatangani Perjanjian Kerjasama Trans-Pasifik (Trans-Pacific Partnership Agreement - TPPA) dengan Amerika Syarikat semalam.

Perjanjian yang dipersetujui itu jelas tidak memihak kepada Malaysia dan akan memberikan kesan yang lebih buruk kepada rakyat negara ini.

AMANAH Negeri Melaka hairan dan pelik mengapa kerajaan Malaysia begitu yakin bahawa TPPA adalah baik sedangkan kerajaan gagal memberi keyakinan kepada rakyat tentang kebaikan TPPA. Sudah sekian lama rakyat menyatakan penentangan terhadap TPPA dan kerajaan sendiri gagal menjawab segala persoalan tersebut tiba-tiba dengan tidak semena-mena Perdana Menteri bersetuju dan menandatangani TPPA tersebut.

Sehingga kini kerajaan gagal memberikan keyakinan kepada rakyat walaupun MITI cuba berbuat demikian sejak sekian lama.Menteri MITI, Dato Mustapha Mohamad sendiri pun gagal meyakinkan rakyat.

Di antara kesan yang sangat merugikan serta menyusahkan rakyat ialah hampir 70-80% harga ubat akan menjadi mahal yang sudah pasti tidak mampu dibeli oleh golongan miskin. Kenaikan harga ubat akan mencecah sehingga 800-1000% dari harga sekarang kerana ubat yang sekarang dijual di Malaysia yang dihasilkan oleh syarikat tempatan yang lebih murah tidak boleh dijual lagi kerana Malaysia terikat menggunakan ubat patented (asli) yang dihasilkan syarikat famarkeutikal dari luar negara. Bagaimana rakyat yang berpendapatan rendah ingin membeli ubat dengan harga yang tinggi begini.?

Kesan lebih buruk juga terpaksa dihadapi oleh petani kita jika TPPA ini dilaksanakan nanti. Mereka terpaksa bersaing dengan hasil pertanian luar negara yang bebas untuk dipasarkan di negara kita. Industri padi dan beras umpamanya bakal menerima kesan buruk apabila beras dari Ameria Syarikat yang menerima subsidi yang tinggi dipasarkan di negara ini. Ratusan ribu keluarga petani padi di negara ini akan mengalami penderitaan jika TPPA dimeterai di mana hasil padi mereka bakal berdepan saingan sengit dari beras luar negara.

Kesan seterusnya ialah syarikat-syarikat besar dari negara luar akan bebas berniaga di negara kita menyebabkan usahawan-usahawan kecil terpaksa bersaing dengan mereka. Sudah tentu syarkat-syarikat kerdil ini tidak mampu bersaing dengan gergasi-gergasi ini yang mempunyai modal yang besar, teknologi yang tinggi dan hebat. Ini seolah-olah meletakkan kepentingan syarikat asing mengatasi kepentingan rakyat kita. Ini juga seperti memberi kuasa kepada negara maju seperti AS, Singapura dan Australia, Britain dan sebagainya untuk menguasai ekonomi negara kita.

TPPA juga menyebabkan kerajaan terdedah kepada tindakan mahkamah dan boleh disaman oleh pelabur luar. Tindakan ini boleh diambil oleh pelabur luar melalui tribunal antarabangsa yang berpangkalan di Washington, Amerika dan Geneva, Switzerland. Saman ini boleh diambil jika terdapat dasar-dasar kerajaan yang boleh merugikan hak pelabur luar dan menghalang aktiviti perdagangan mereka. Ini tentunya menjejaskan bidang kuasa kerajaan dalam menentukan apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.

TPPA juga bakal menjejaskan bidang guaman, pelaburan dan pelbagai khidmat profesional tempatan yang lain yang terpaksa berhadapan dengan persaingan pasaran terbuka. Persoalannya mampukah industri kepakaran dari syarikat perkhidmatan kita bersaing dengan syarikat gergasi dari luar negara yang sudah tentu lebih berprestij dan berpengalaman?

TPPA melanjutkan perlindungan hakcipta bahan-bahan rujukan kepada 120 tahun dari 50 tahun selepas kematian penerbit seperti yang diamalkan sebelum ini. Kesan ini menyebabkan segala bahan-bahan rujukan yang kini percuma dan telah didigitalkan akan menjadi terhad kepada pengguna. Ini juga bermakna segala bahan rujukan wajib dibeli atau wajib dibayar sewa, sekaligus menghadkan kemudahan ilmu kepada rakyat yang kurang mampu.

Sehingga kini kerajaan gagal menjawab semua kebimbangan dan keraguan yang saya utarakan di atas. Parti AMANAH Negara negeri Melaka mendesak kerajaan supaya mengkaji semula perjanjian ini dan mengambil langkah sewajarnya bagi membatalkan perjanjian TPPA yang jelas merugikan rakyat negara kita.

Golongan yang paling terjejas sudah tentulah rakyat miskin yang berpendapatan rendah. Kesempitan dan kesengsaraan akibat dari GST pun belum reda kerajaan sekarang membawa bala seterusnya iaitu TPPA ini.

Kepada rakyat Malaysia, Parti AMANAH Negara Melaka menggesa rakyat menilai semula sokongan kepada BN yang menjadi kerajaan sekarang. Rakyat wajib menolak BN pada pilihanraya ke 14 akan datang.

Kegagalan demi kegagalan yang dilakukan oleh kerajaan dengan dasar-dasar yang merugikan serta menzalimi rakyat sudah cukup menjadi penyebab kepada rakyat untuk menolak BN pada pilihanraya akan datang.

Jangan ulangi kesilapan lalu, yang menyebabkan kita terus sengsara sehingga kini.

Sofi Wahab
Pengarah Komunikasi Parti AMANAH Negara Melaka

05 October 2015

AKHBAR YAHUDI SIFATKAN NAJIB MESRA YAHUDI?

Ketika rakyat Malaysia mengadakan bantahan terhadap keganasan Yahudi kepada rakyat Palestin Jumaat lalu, Perdana Menterinya, Najib Razak mendapat pujian sebuah akhbar Israel.
Tahniah kepada Najib atas ucapan pujian ini.
Media hari ini melaporkan bahawa sebuah akhbar Israel, The Times Of Israel hari ini memuji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana dikatakan bercakap positif tentang agama Yahudi dan mengiktiraf negara itu sebagai "teman bicara sah" semasa Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Amerika Syarikat baru-baru ini.
Menurut akhbar tersebut, sebelum ini pemimpin terdahulu dari Najib mengambil sikap tidak mesra terhadap negara Israel dan Yahudi.
"Walaupun Najib melemparkan kritikan, agak ketara pemimpin Malaysia itu bercakap positif mengenai agama Yahudi dan mengiktiraf Israel sebagai 'teman bicara sah'.
"Malaysia secara formalnya merupakan negara Islam dan beberapa pendahulu Najib tidak mesra kepada Israel dan Yahudi," tulis akhbar itu dalam artikel bertajuk "Malaysian PM calls for ‘new dawn’ in Muslim-Jewish relations".
Bekas perdana menteri keempat, Tun Dr Mahathir Mohamad di antara pemimpin Malaysia yang sebelum ini lantang mengkritik Israel kerana penjajahannya terhadap negara Palestin.
Dr Mahathir juga digambarkan media barat sebagai seorang yang "anti Yahudi" kerana kelantangannya membela rakyat Palestin.
Jumaat lalu, lebih 40 pertubuhan bukan kerajaan dan parti politik pembangkang membuat demonstrasi di depan kedutaan Amerika dan Masjid Jamek bagi membantah tindakan ganas Israel ke atas penduduk Palestin.
~ Sumber : MDLI.COM

SIAPA UNTUNG DAPAT ORGAN NAJIB??

Secara diam-diam Datuk Seri Najib Razak rupa-rupanya sudah menyatakan ikrar menjadi penderma organ.
Agak-agaknya untung atau rugi siapa yang dapat organ Najib. Iaitu tuan organ yang pernah menerima derma RM2.6bilion. Mungkin penerima organ itu nanti juga akan menerima derma sebanyak itu. Siapa tahu???
Namun apa yang pasti menerima organ itu sudah tentu beruntung kerana dengan kuasa Allah mungkin insan itu boleh meneruskan hidupnya dengan lebih bermakna kerana mendapat organ baru. 
Media melaporkan bahawa kesediaan Najib mendermakan organnya hanya diketahui melalui kemas kini status beliau di Facebook awal petang ini.
Melalui akaun rasmi beliau, perdana menteri berkata amalan menderma organ boleh membantu menyelamatkan nyawa orang lain.
"Sempena Minggu Kesedaran Pendermaan Organ hari ini, saya harap lebih ramai akan turut serta. Saya sudah berikrar, anda bila lagi?" tulis beliau.
Turut dipaparkan pada status itu adalah sekeping kad - lengkap dengan logo 1 Malaysia yang mengesahkan beliau memberikan ikrar sedia mendermakan organnya.
Pada kad itu juga terpapar perkataan Pusat Sumber Transplan Nasional di Hospital Kuala Lumpur.
Seperti biasa, setiap pos perdana menteri cepat mendapat reaksi pengguna Internet.
Sehingga jam 4.50 petang ini status berkenaan mendapat lebih 2,200 like dan dikongsi lebih 100 kali.

JANGAN LAWAT SHAH ALAM - BAHAYA

Anda semua dinasihati tidak melawat Shah Alam kerana pencemaran udaranya sudah sampai ke tahap berbahaya. Orang Shah Alam pula dinasihatkan jangan keluar rumah atau mungkin mereka boleh berpindah sementara ke kawasan yang lebih selamat.
Gambar masjid Shah Alam yang kami petik dari Portal Malaysiakini jelas menunjukkan betapa tebalnya jerebu di Ibunegeri Selangor tersebut. 
Bernama hari ini melaporkan bahawa Shah Alam mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) berbahaya iaitu 308 dan yang tertinggi setakat 9 pagi ini.
Menurut portal Jabatan Alam Sekitar, sebelum ini kawasan berkenaan mencatakan bacaan IPU tidak sihat iaitu 189, setakat 10 malam tadi.
Lima kawasan mencatatkan bacaan IPU sangat tidak sihat iaitu Batu Muda di ibu negara (271), Petaling Jaya (256), Banting (249), Pelabuhan Klang (243) dan Putrajaya (235).
Sejumlah 24 kawasan mencatatkan bacaan IPU tidak sihat berbanding 29 kawasan setakat 10 malam tadi, iaitu Larkin Lama dan Muar di Johor, Alor Setar dan Bakar Arang (di Sungai Petani), Kedah, Bandaraya Melaka dan Bukit Rambai di Melaka, Nilai dan Port Dickson di Negeri Sembilan.
Turut merekodkan bacaan IPU tidak sihat ialah Balok Baru dan Indera Mahkota (di Kuantan) serta Jerantut di Pahang, Jalan Tasek, S K Jalan Pegoh (di Ipoh) dan Seri Manjung di Perak, Seberang Jaya 2, Perai dan USM di Pulau Pinang; Kuala Selangor, Kemaman, Kuala Terengganu dan Paka di Terengganu; serta Cheras di ibu negara.
Sejumlah 14 kawasan lagi mencatatkan bacaan IPU sederhana pagi ini berbanding 13 kawasan setakat 10 malam tadi, iaitu Kota Tinggi, Pasir Gudang, Langkawi, SMK Tanjung Chat, Tanah Merah, Tanjung Malim, Kangar, Tawau, Kapit, Kuching, Samarahan, Sarikei, Sibu dan Sri Aman.
IPU antara 0 hingga 50 adalah baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (berbahaya).
Orang ramai boleh merujuk portal apims.doe.gov.my untuk mengetahui bacaan IPU semasa.

04 October 2015

TOLAK PEMIMPIN DAN PARTI KURANG AJAR

Pengarah Komunikasi Parti AMANAH Negara (AMANAH) Negeri Melaka, Sofi Wahab berkata rakyat Malaysia seharusnya menolak pemimpin dan parti yang kurang ajar yang mengeluarkan ucapan untuk mahu 'melempang' kaum Cina. Ucapan tersebut memang kurang ajar, biadap dan tidak bertamadun.

"Mana mungkin seorang pemimpin yang memegang jawatan bertaraf timbalan menteri boleh mengeluarkan kenyataan biadap dan kurang ajar seperti itu. Ianya jelas mengguriskan hati bukan sahaja kaum Cina malah semua rakyat Malaysia yang kita hidup dalam suasana harmoni dan aman damai".

"Kenyataan seperti ini adalah kenyataan seorang yang angkuh dan samseng yang langsung tidak tahu menilai dan menghargai perasaan orang lain" katanya yang juga merupakan Pengerusi AMANAH Kawasan Bukit Katil.

Menurutnya kenyataan seperti itu boleh menimbulkan suasana tidak baik di kalangan rakyat Malaysia yang majmuk dan berbilang agama dan kepercayaan.

Beliau menggesa pemimpin berkenaan menarik balik dan memohon maaf dengan seberapa segera bagi menjernihkan kekeliruan yang timbul dan mengekalkan suasana harmoni yang sedia ada.

Sementara itu bekas Presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik menyifatkan kenyataan kontroversi terhadap kaum Cina yang dibuat Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai "kurang ajar".
"Itu ucapan kurang ajar. Saya tak pernah bermimpi atau terfikir untuk lempang orang Melayu.
"Itu salah, hendak cakap pun salah, inikan pula hendak lakukan. Ini kurang ajar," kata Dr Ling kepada pemberita dalam sidang media Pesta Minda Malaysia ke 11, Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman di Setapak sebentar tadi.
Malah, Dr Ling juga berkata anggota Parlimen Pasir Salak itu perlu memohon maaf kepada rakyat Cina di negara ini atas keterlanjurannya.
“Patut (minta maaf) jika beliau ada berkata begitu, dia patut minta maaf,” katanya.
Khamis lalu, Tajuddin mengeluarkan kenyataan tersebut selepas Duta Besar China ke Malaysia Huang Huikang melawat Jalan Petaling pada 25 September lalu.
Beliau kemudian menafikan membuat kenyataan begitu.
Lawatan Huang itu dilakukan sehari sebelum perhimpunan berbau perkauman dianjur pihak tertentu yang membuat beberapa desakan bagi 'mengubah' keadaan di pusat komersial didominasi peniaga Cina itu.
Huang didakwa menimbulkan kontroversi dengan mengeluarkan kenyataan bahawa negara China menentang sebarang bentuk ekstremisme dan rasis terhadap kaum tertentu.


Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter