01 August 2009

SEMBUR GAS & AIR SERTA TAHAN RAKYAT : KEZALIMAN MEMUNCAK

Kezaliman kerajaan 1Malaysia memuncak apabila terus bermusuh dan menzalimi rakyat dengan menyembur gas pemedih mata, air kimia dan menahan rakyat melalui budak suruhan mereka iaitu Polis.
Rakyat yang hanya mahu berhimpun secara aman tidak melakukan sebarang perancangan untuk merusuh dan merosakkan harta benda awam serta melakukan kekacauan disembur dengan gas pemedih mata, air kimia dan ditangkap tanpa belas kasihan.
Apa dosa mereka yang hanya ingin berhimpun menyatakan rasa benci dan muak dengan kekejaman ISA di perlakukan kekejaman sedemikian.
Beratus-ratus rakyat dilaporkan ditahan tanpa sebab.
Saya yang tidak ada 'rezeki' untuk bersama-sama menghirup nikmat gas pemedih kali ini, sekali lagi menegaskan, saya tidak rela dan tidak redha walau satu sen pun duit saya dan duit rakyat digunakan untuk membeli gas dan air kimia untuk disembur kepada rakyat.
Insya Allah kami rakyat Malaysia akan menuntut keadilan dan hak kami di Hari Kiamat nanti.

BEBERAPA PIMPINAN DAN AHLI PAS BUKIT KATIL DIZALIMI POLIS

Beberapa pimpinan dan ahli PAS Kawasan Bukit Katil ditahan Polis pagi dan tengahari ini. Antara yang ditahan ialah Ustaz Khairul Salleh, Azmi Abdullah, Firdaus Hadi dan Azizan Abdullah.

Turut ditangkap ialah Ketua Penerangan PAS Kawasan Zainal Mohamad, Hj Zakariah Mahmud dan Setiausaha Dewan Muslimat PAS Kawasan Masturan Hassan serta Abdul Latif Md Deris.
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kawasan, Jauhar Dawi juga ditangkap tetapi dibebaskan tidak lama kemudian.

31 July 2009

ADUN PMTG PASIR, YB DATUK HAMDAN MENINGGAL

ADUN PAS Permatang Pasir, Pulau Pinang, YB Datuk Haji Hamdan Abdul Rahman meninggal dunia pagi ini.
Beliau yang menjadi ADUN Kawasan tersebut sejak Pilihanraya Umum 1999 merupakan ADUN yang amat disayangi rakyat dan sangat berjasa kepada perjuangan Islam dan rakyat.
Beliau dianugerahkan gelaran Datuk baru-baru ini.
Kekosongan kerusi menyebabkan Pilihanraya Kecil terpaksa dilaksanakan. Sehingga ini sudah 3 pilihanraya kecil berlaku di kawasan Parlimen Permatang Pauh bermula dengan parlimen Permatang Pauh, DUN Penanti dan kali ini DUN Permatang Pauh. Kawasan ini mempunyai satu lagi DUN iaitu DUN Seberang Jaya yang diwakili ADUN BN.

30 July 2009

SEDIAKAN KELENGKAPAN UNTUK 1 OGOS

Kepada anda yang ingin menyertai Himpunan Aman Mansuhkan ISA anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) diharapkan dapat menyediakan kelengkapan untuk menghadapi sebarang kemungkinan.
Sebagaimana pengalaman kita dalam siri himpunan aman sebelum ini, beberapa kejadian yang tidak diingini mungkin berlaku akibat provokasi pihak-pihak tertentu yang mengganggu himpunan aman seperti ini.
Dari itu bersedialah anda dengan kelengkapan di bawah :-
1) Jangan lupa bawa handset yang telah di'charge' dengan penuh
2) Bawa kain serban, kain hujan dan sebagainya untuk menutup muka dari terkena asap-asap atau air yang diundang
3) Bawa cermin mata (kalau boleh safety glass) untuk melindungi mata dari asap-asap dan air-air yang tidak diundang.
4) Bawa baju hujan atau payung. Sekarang ini musim hujan dan musim orang suka sedekah asap dan air berubat yang mahal.
5) Bawa garam untuk dimakan ketika 'lapar' akibat tertelan gas 'oksigen' yang tidak diundang.
6) Bawa air mineral 5 atau 6 botol untuk mencuci muka dan minum ketika termakan dan terkena gas dan air yang tidak diundang.
7) Seelok-eloknya pakai kasut dan seluar track suit untuk berjoging ketika disembur dengan air dan gas yang tidak diundang.
8) Pakai baju berlengan panjang/jaket untuk mengelakkan gatal dan rasa 'enak' terkena air dan gas yang tidak diundang.
9) Seelok-elok datang dengan seorang atau 2 kawan mana tahu nanti kalau jatuh akibat kenyang makan gas boleh juga kawan tolong papahkan.
dan lain-lain.................Selamat Menghidu Gas dan Mandi dengan Air berubat yang TIDAK DIUNDANG.

MARI BERMUZAKARAH DAN BERFORUM

Saya sediakan ruangan untuk para tetamu blog ini menyampaikan pandangan, idea dan pengalaman masing-masing tentang apa juga isu dan cerita yang hendak disampaikan.
Ruangan FORUM tersebut ada di sebelah kanan blog ini. Insya Allah akan menjadi gelanggang untuk kita bertukar-tukar pandangan dan hujah.
Sila gunakan ruangan FORUM ini untuk mencari kebenaran dan keadilan. Gunakan secara berhemah.
Selamat berFORUM dan berMUZAKARAH.

H1N1 MEMBIMBANGKAN, TETAPI TIADA TINDAKAN TEGAS

Seorang wanita berusia 20 tahun meninggal dunia pagi semalam akibat jangkitan selesema A (H1N1), menjadikan angka kematian di negara ini meningkat kepada empat orang sejak seminggu lalu.

Perkembangan ini disifatkan oleh pihak berkuasa kesihatan sebagai "membimbangkan", lapor Bernama semalam. Namun begitu saya masih tidak nampak tindakan tegas di ambil oleh kerajaan.

Kerajaan hanya bertindak bagaikan telur separuh masak. Mungkin setelah berpuluh-puluh atau beratus orang mati barulah tindakan drastik akan diambil.

Oleh itu saya mengharapkan kerajaan bertindak segera bagi membendung wabak ini. Jika perlu hadkan aktiviti pelancungan, keramaian, penutupan operasi institusi terbabit sila lakukan jangan bertangguh. Mana lebih penting nyawa atau ekonomi? Fikirkan.............

BERNAS:SEMUA KEPENTINGAN NEGARA TERGADAI?

Padi dan Beras Negara (BERNAS) sebuah agensi yang sangat penting bagi menjaga keperluan beras negara juga hampir tergadai kepada bangsa asing apabila syer syarikat tersebut terlepas ke tangan orang laur. Mengapa ini terjadi?
Semua ini adalah kerana dasar liberalisasi ekonomi yang digunapakai oleh kerajaan sehingga membenarkan orang luar membeli saham syarikat-syarikat di negara kita. Ini bukan kes pertama tetapi sudah banyak kes seumpama ini berlaku yang membabitkan syarikat yang sangat penting kepada negara. Antaranya sebuah syarikat yang membekalkan ubat kepada Hospital di negara kita juga sebahagian besar sahamnya dipunyai oleh orang asing.
Alangkah bahayanya apabila syarikat yang menjaga makanan dan ubatan di negara kita dipunyai oleh orang asing. Salah siapa?
Ini sebuah adalah gara-gara kerajaan BN yang ada hari ini yang hanya melihat kepada keuntungan semata-mata tetapi mengenepikan kepentingan lain.
Sudah sampai masanya kita menukar kerajaan yang ada ini kepada kerajaan Pakatan Rakyat yang Insya Allah lebih bertanggungjawab, telus, berintegriti, professional dan sentiasa menjaga kepentingan rakyat seperti yang ditunjukkan oleh kerajaan Kelantan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Perak (sebelum ini).

SABTU YANG MALANG?

Apakah hari Sabtu, 1 ogos ini akan menjadi hari yang paling malang bagi demokrasi dan hak asasi manusia di Malaysia.

Gerakan Mansuhkan ISA (ISA) tetap bertegas ingin meneruskan Himpunan 100,000 secara aman walaupun pihak Polis BN telah memberikan amaran akan bertindak tegas atas alasan perhimpunan itu adalah HARAM di sisi undang-undang zalim dan tidak berperikemanusiaan Malaysia.

Mungkinkah peristiwa hitam himpunan membantah PPSMI akan diulangi malah lebih teruk lagi. Saya doakan ianya tidak berlaku sedemikian.

Pihak Polis sepatutnya mengambil pengajaran dari Himpunan BERSIH sebelum Pilihanraya Umum 2008 lalu di mana ianya berlangsung dalam suasana aman dan tenteram kerana tiadanya provokasi dari Polis. Ianya berbeza dengan himpunan PPSMI apabila rakyat yang berhimpun bertempiaran lari dan suasana kelam kabut berlaku kerana Polis melakukan provokasi dengan menembak gas pemedih mata dan air kimia pada awal himpunan lagi.

Maka saya sebagai rakyat Malaysia yang cintakan keamanan memohon jasabaik Musa Hassan agar memastikan himpunan GMI ini berlangsung dengan aman dan tenteram. Polis diharapkan dapat mengawal lalulintas dan sebagainya bagi memberikan keselesaan untuk rakyat berhimpun dan bergerak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum.

Tidak ada gunanya Polis melakukan provokasi dan bertindak kasar kerana rakyat bukannya hendak merusuh atau bertindak liar.

29 July 2009

RAKYAT KOMITED BANTAH KEMATIAN BENG HOCK

Rakyat negeri Melaka terus menzahirkan kekesalan dan bantahan terhadap kematian bekas Setiausaha Politik Exco Kerajaan Negeri Selangor Teoh Beng Hock. Minggu lalu 2 majlis berasingan dianjurkan oleh Pakatan Rakyat iaitu Program Menuntut Keadilan terhadap Beng Hock anjuran DAP yang diadakan di Dewan Pay Fong, Bandaraya Melaka dan Ceramah Perdana anjuran PAS di perkarangan Pejabat PAS Bukit Katil.

Kedua-dua program tersebut berjaya menghimpun kira-kira 5,000 rakyat yang ternyata marah dengan kejadian yang sungguh menyayatkan hati tersebut. Antara tetamu istimewa yang hadir pada program tersebut ialah Penasihat DAP, YB Lim Ki Siang dan Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, YAB Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin.

Dalam ucapannya di Pay Fong, Kit Siang menggesa kerajaan supaya memberikan ruang seluas-luasnya kepada Suruhanjaya Diraja yang ditubuhkan bagi menyiasat kematian Beng Hock dan mendakwa sesiapa sahaja yang didapati bersalah tanpa mengira pangkat dan kedudukan. "Rakyat sangat kesal dengan kejadian tersebut dan menuntut satu siasatan bebas diadakan segera"

"Kejadian ini amat malang untuk rakyat dan negara kerana seorang lagi rakyat yang tidak bersalah mati ketika dibawah jagaan pihak berkuasa" tegas Kit Siang.

Bendahari PAS Pusat, YB Dr Hatta Ramli pula berkata PAS sentiasa komited menentang segala kemungkaran dan ketidakadilan yang dilakukan oleh kerajaan BN.

"Teoh telah meninggal ketika di bawah siasatan SPRM, maka SPRM mesti bertanggungjawab sepenuhnya diatas kematian beliau" "SPRM dan kerajaan Malaysia tidak boleh lepas tangan begitu sahaja tanpa bertanggungjawab" kata Dr Hatta yang juga merupakan Ahli Parlimen Kuala Kerai.

Sementara itu Nizar ketika berucap di Bukit Katil menegaskan BN sudah ketandusan idea dan strategi sehingga sanggup memainkan isu perkauman dalam kes Beng Hock dan kemelut politik Perak. "Ini bukan isu perkauman Cina, Melayu atau India. Ini isu kebajikan, kedaulatan dan kesejahteraan rakyat, kita akan bela semua rakyat yang ditindas tidak mengira bangsa, agama dan warna kulit".

"Malangnya Umno bila mereka tersepit dan ditolak rakyat mereka menggunakan isu perkauman untuk menarik sokongan Melayu supaya kembali menyokong mereka" kata Nizar.

Selain itu Nizar juga berkata, beliau akan meneruskan perjuangan untuk menuntut hak rakyat dalam menentukan siapa yang akan menjadi kerajaan negeri. Sebab itu katanya, sebaik sahaja beliau diisytiharkan sebagai Menteri Besar yang sah oleh mahkamah baru-baru ini beliau terus berusaha untuk mengadap baginda Sultan Perak bagi memohon perkenan membubarkan DUN Perak namun hasratnya tidak kesampaian akibat beberapa masalah.

Akhirnya mahkamah mengisytiharkan Zambry sebagai Menteri Perak yang sah tidak sampai 24 jam selepas keputusan sebelum itu. Nizar juga berkata perjuangan menuntut keadilan di negara ini mesti diteruskan kerana banyak kes dan undang-undang yang jelas zalim dan menindas rakyat.

"Pakatan Rakyat komited untuk meneruskan perjuangan menegakkan keadilan dan membebaskan rakyat dari belenggu konkongan kerajaan zalim BN antaranya ISA, AUKU, OSA dan lain-lain"

"Perjuangan ini mesti diteruskan walaupun terdapat tekanan dan kekangan yang maha hebat seperti yang kami hadapi di Perak" ujar Nizar yang juga merupakan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak.

Turut hadir dalam kedua-dua program tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman, Pengerusi DAP Melaka, YB Goh Leong San dan pimpinan PR Melaka.

UTUSAN TAKUT PADA TOK GURU?

Saya pun tak faham tiba-tiba sahaja Utusan Meloya memohon maaf kepada Mursyidul Am PAS tentang laporan akhbar tersebut tentang kenyataan Tok Guru pada 15 Jun 2009.

Sebelum ini sudah ratusan kali Utusan memfitnah, salah lapor dan menipu tetapi kali ini mengapa BN takut benar kepada Tok Guru.

Memang Tok Guru ada membuat kenyataan untuk menyaman Utusan.

Pada 17 Jun, Tok Guru Nik Aziz menafikan laporan dan menyifatkannya "satu hasutan untuk mengajak orang ramai membencinya dan parti itu", termasuk menjelang pilihanraya kecil DUN Manek Urai baru-baru ini.

Beliau kemudian mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar berkenaan.

Tok Guru menafikan sekeras-kerasnya, penggunaan perkataan 'mesti'... nasihat saya mesti didengar seperti yang dilaporkan oleh Utusan.

Menurutnya bukan watak beliau, memberi nasihat kepada orang selepas itu paksa orang dengar dan menuruti apa yang dinasihatkan oleh beliau seperti yang disiar dalam Utusan Meloya, lebih-lebih lagi selepas itu penyiaran artikel yang ditulis seseorang.

Dalam kenyataannya Tok Guru berkata beliau telah menyerahkan kepada peguam untuk diambil tindakan dan terpulang kepada peguamnya apa tindakan yang perlu diambil seterusnya samada saman atau tidak.

Mungkin kerana kenyataan ini maka Utusan tidak semena-mena menarik balik kenyataan biadap dan fitnah tersebut.

Untuk itu saya menggesa Ketua Pengarang, Editor dan Wartawan surat khabar dan media pembodek BN supaya insaf dan sedar jangan lagi suka memfitnah, berbohong dan membuat laporan yang salah dan terpesong.

Ini kerana tuan-tuan bertanggungjawab di hadapan Allah jika menipu, memfitnah dan sebagainya. Selagi tulisan dan laporan itu terlekat pada pemikiran pembaca yang menyebabkan pembaca percaya dengan fitnah dan penipuan itu selagi itulah tuan-tuan akan dipertanggungjawabkan oleh Allah. Fikirkanlah ..............

Di bawah ini adalah permohonan maaf Utusan Meloya kepada Tok Guru Nik Aziz.

Utusan Malaysia memohon maaf kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz bin Haji Nik Mat, Menteri Besar Kelantan di atas kesilapan laporan mengenai kenyataan beliau yang disiarkan dalam Utusan Malaysia pada 15 Jun 2009.

YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz sebenarnya bermaksud bahawa "nasihat beliau tidak semestinya didengar" ketika mengulas mengenai cadangan kerajaan perpaduan pada sidang media itu.

Oleh itu, tajuk atas sebelah kiri, muka surat hadapan Utusan Malaysia pada 15 Jun 2009 iaitu Nasihat saya mesti didengar adalah salah serta bukan menggambarkan apa yang dimaksudkan oleh YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz pada sidang media itu.

Begitu juga fakta berhubung perkara yang sama pada berita penuh mengenai kenyataan beliau itu pada muka surat 7, Utusan Malaysia keluaran 15 Jun 2009, adalah salah.

Utusan Malaysia dengan ini menarik balik dengan sepenuhnya kesilapan tersebut dan secara tulus ikhlas memohon maaf kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz di atas kesilapan yang tidak disengajakan itu dan atas apa jua kedukaan atau pengaiban yang mungkin diakibatkan kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz daripada kesilapan tersebut.

ORANG MELAKA PUN DAH MATI KENA H1N1

Melaka semakin terdedah kepada Virus H1N1 semalam seorang wanita berumur 20 tahun meninggal akibat virus merbahaya ini.

Wanita terbabit merupakan mangsa keempat yang meninggal dunia akibat influenza A (H1N1) di negara kita. Beliau meninggal Hospital Melaka pagi semalam.

Nampaknya rakyat negeri Melaka kena berhati-hati kurangkan aktiviti di luar terutama tempat tumpuan orang ramai.

Saya mengesyorkan kerajaan negeri supaya mengambil tindakan lebih drastik untuk menangani wabak ini kerana terbukti ianya semakin serius. Antara langkah yang saya cadangkan ialah :-

1) Menghentikan serta merta semua aktiviti umum yang melibatkan orang ramai terutama penyertaan rakyat negara asing yang dikhuatiri membawa virus ini

2) Menutup semua IPTA/IPTS dan sekolah-sekolah selama seminggu mulai sekarang bagi mengurangkan risiko penularan wabak ini.

3) Menutup tempat-tempat pelancongan selama seminggu bagi menghadkan penyebaran wabak ini

4) Membuat penyaringan H1N1 untuk semua pelancong semasa mereka tiba di tempat penginapan, Lapangan Terbang, Stesyen bas dan sebagainya.

5) Mewajibkan semua penduduk memakai 'mask' ketika keluar rumah atau pergi ke tempat awam

6) Memberikan taklimat segera kepada semua rakyat negeri ini tentang bagaimana untuk mengelakkan virus ini dan cara mengurangkan risiko jangkitan.

7) Menutup semua premis maksiat (sarang pelacuran, disko, kelab malam, kedai judi dan lain-lain) yang mengundang bala dari Allah
8) Kerajaan negeri mesti kembali kepada ajaran Islam dengan mengamalkan sistem pentadbiran Islam.

NAJIB PUJUK KELUARGA BENG HOCK?

Semalam keluarga Teoh Beng Hock bertemu Najib di Putra Jaya. Baguslah seorang Perdana Menteri ingin berjumpa dengan rakyat.
Semoga lain kali Perdana Menteri akan lebih prihatin dalam apa juga masalah yang dihadapi oleh rakyat.
Namun begitu apa yang lebih penting rakyat mahukan pemimpin lebih telus, adil, berintegriti dan professional.
Kebelakangan ini rakyat semakin tertekan dengan pelbagai kes dan insiden yang jelas mengikis kepercayaan rakyat kepada kerajaan dan agensinya. Antaranya kes kematian Teoh Beng Hock, kes kematian Kugan dan lain-lain.
Manakala kes-kes lama yang masih tidak diselesaikan juga menuntut jawapan dari kerajaan. Antara kes yang menimbulkan tanda tanya dan tidak selesai sehingga kini ialah :-
1) Kes Memali yang berlaku pada 19 Nov 1985
2) Kes pembunuhan Norita Shamsuddin
3) Kes pembunuhan Mustakizah
4) Kes kematian S Kugan
5) Kes kehilangan Sharlinie
6) Kes pembunuhan Nurin
dan berbagai-bagai lagi kes kontroversi melibatkan dakwaan rasuah, salah laku melibatkan Khir Toyo, Rafidah Aziz, Samy Vellu dan lain-lain.
Kalau betul Najib ingin memujuk rakyat dan memberikan keadilan kepada 1Malaysia sila selesaikan kes-kes tersebut secepat mungkin atau sekurang-kurangnya laporkan kepada rakyat perkembangan kes-kes berkaitan.

ADA PhD TETAPI TIDAK CERDIK, UMNO JADIKAN HARTA KERAJAAN MILIK SENDIRI

Semalam saya sempat menonton siaran berita salah satu Stesyen TV. Dalam laporannya disiarkan kenyataan Dr Awang Adek Hussein yang mengulas mengenai kerjasama PAS dan Umno.
Beliau melahirkan kekesalannya kerana Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menolak kerjasama dengan Umno tetapi pada masa yang sama ingin kerjasama antara Kerajaan Pusat dan Negeri dieratkan.
Awang Adek berkata sepatutnya kerjasama PAS dan Umno juga mesti dieratkan kerana kerajaan pusat dan Umno adalah sama iaitu satu entiti.
Jelas sekali Awang Adek yang berkelulusan PhD ini tidak faham apa itu kerajaan dan parti politik. Dari segi politik PAS dan Umno sama sahaja iaitu sebuah parti politik yang berdaftar dan halal di Malaysia. Umno bukan Kerajaan Pusat dan PAS bukan kerajaan negeri.
Hubungan kerajaan negeri dan kerajaan pusat termaktub di dalam perlembagaan negara kita yang mengamalkan sistem federalisme. Kerajaan Pusat mesti menjalankan tanggungjawabnya membantu kerajaan negeri dalam apa juga keadaan atas semangat sistem federalisme walaupun parti mana sekalipun dipilih rakyat.
Apakah menteri Umno tidak faham sistem federalisme ini.? Atau memang sengaja buat-buat tidak faham.
Mungkin kerana tidak faham atau buat-buat tidak faham akan isu inilah maka Kerajaan Pusat tidak henti-henti mendera dan mendiskriminasikan kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Antaranya bantuan perkapita dilambat-lambatkan atau dipotong peratusannya, wang royalti minyak tidak disalurkan, keanggotaan Exco-exco, ADUN dalam jawatankuasa tertentu dinafikan dan lain-lain lagi.
Selain itu kita juga mendapati Umno dari peringkat paling bawah sehinggalah peringkat paling atas terus berpendirian bahawa harta kerajaan adalah harta Umno. Sedangkan harta kerajaan adalah harta rakyat bukan harta Umno. Maka tidak hairanlah Umno tanpa segan silu menggunakan harta kerajaan untuk berkempen memancing undi rakyat pada setiap kali pilihanraya. Begitu juga dikampung-kampung kita melihat Umno terus bermaharajalela 'menjajah' balai raya, pejabat Kemas, sekolah dan lain-lain untuk digunakan sebagai Pejabat Umno dan tempat Umno bermesyuarat dan mengadakan program.

28 July 2009

PILIHANRAYA NEGERI DI PERAK DAN TERENGGANU?

2 Negeri mesti mengadakan Pilihanraya Negeri dalam masa terdekat jika ingin kemelut politiknya berakhir. Jika tidak kemelut ini akan berterusan dan menganggu pentadbiran kerajaan negeri.
Kedua-dua negeri ini ialah Terengganu dan Perak (yang kerajaannya adalah HARAM hingga ke hari ini.)
Di Terengganu kemelut pertembungan Mad Said dan Derih Jusoh bagaikan tiada penghujung. Masing-masing tamakkan projek dan kekayaan dunia. Derih menteri Besar pencen yang kini masih bermimpi menjadi Menteri Besar tetap tidak mengiktiraf Mad Said sebagai Menteri Besar.
Manakala di Perak, Menteri Besar Kudeta, Zambry Abdul Kadir masih tidak senang duduk kerana bila-bila masa kerusi empuknya boleh digantikan oleh YAB Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin.
Oleh kerana itu saya ulangi gesaan saya untuk kesekian kalinya supaya MB HARAM Perak dan MB Terengganu menasihatkan Ke Bawah Duli Tuanku supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri masing-masing bagi memberikan peluang rakyat memilih kerajaan baru yang lebih kuat, telus dan amanah.

ROSMAH BAKAL DIPECAT?

Isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansur mungkin dipecat dari jawatannya sebagai Canselor Universiti Industri Selangor (UNISEL) jika desakan Pemuda Pakatan Rakyat diikuti oleh kerajaan negeri.

Sudah beberapa kali pemuda PR menggesa Rosmah dipecat namun beliau masih tidak dipecat atau meletakkan jawatan secara terhormat.
Pemuda PR yang terdiri dari Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor Hasbulah Ridhwan, Ketua AMK Selangor, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin (Jonah) dan Ketua DAPSY Selangor Lau Weng San, hari ini sekali lagi menggesa Rosmah diberhentikan dari jawatan Canselor tersebut.
Bagi saya jika Rosmah seorang yang berjiwa besar, menjunjung demokrasi dan seorang yang professional beliau tidak perlu menunggu masa untuk meletakkan jawatan. Ini kerana beliau sepatutnya sedar kontroversi yang menimpanya menyebabkan beliau tidak layak dan tidak sesuai untuk menjawat jawatan di institusi pendidikan seperti UNISEL.

UMNO SUDAH 'MATI PUCUK' MANA BOLEH KAHWIN LAGI

Umno bagaikan duda yang teringin sangat hendak rujuk dengan isterinya diceraikan dengan talak tiga.
PAS diibaratkan sebagai isteri yang diceraikan Umno dengan talak tiga pada tahun 1977 dahulu iaitu ketika Umno menendang PAS dari Barisan Nasional ketika Umno sedang gagah masa itu.
Malangnya Umno tidak boleh 'berkahwin' semula dengan PAS sebab telah ditalak tiga. Maka oleh kerana gila talak, maka pemimpin-pemimpin Umno hari ini memukul canang ke sana ke mari menyatakan pemimpin PAS beriya-iya benar dan bersedia untuk 'berkahwin' semula dengan Umno. Sedangkan hakikatnya Umno lah yang tergila-gila hendak kahwin semula dengan PAS kerana Umno sedang nazak sekarang.
Ibarat duda yang sedang sakit tiada orang yang menjaga makan minum makan pakai maka melarat dan menderitalah si duda. Inilah keadaan Umno sekarang yang nazak dan tinggal nyawa-nyawa ikan. Maka mereka berusaha untuk berpaut kepada sesiapa sahaja.
Walaupun PAS sudah menjelaskan bahawa tidak sudi untuk rujuk semula kerana tahu perangai buruk Umno yang jijik, jelik, jahat dan sebagainya.
Umno kena cari cina buta untuk rujuk semula dengan PAS. Siapa Cina buta tersebut? Adakah PAS ingin 'berkahwin' dengan Cina buta bercerai dan kahwin semula dengan Umno. ? Jawapannya pasti PAS tidak akan mahu bersama Umno semula. Saya boleh katakan bahawa Umno sudah 'Mati Pucuk' mana boleh berkahwin HARAM hukumnya.

KPI & NKRA : NAJIB TEMBERANG LAGI

Najib jual temberang lagi semalam. Sempena 100 hari pemerintahannya beberapa minggu lalu beliau menjual temberang dengan mengumumkan beberapa 'hadiah' kepada rakyat.

Antaranya diskaun tol dan lain-lain. Namun sedarkah kita bahawa rakyat ditipu oleh Najib atas darat. Tol ini hanya melibatkan pengguna lebuh raya yang ada 'touch n go'. Orang Kuala Tembeling, Kuala Sungai Baru, Ramuan Cina ada pakai kad 'Touch N Go' ke.? Kena tipu lagi....
Semalam Najib umumkan pula 6 teras utama kepada KPI iaitu :-
1) Meluaskan akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan
2) Mengurangkan kadar jenayah
3) Memerangi rasuah,
4) Meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah
5) Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman
6) Menambah baik pengangkutan awam
Tetapi sedarkan tuan-tuan dan puan-puan bahawa keenam-enam teras itu adalh cerita lama yang sebenarnya gagal ditangani oleh kerajaan BN dari dulu, kini dan mungkin selamanya. Mengapa ia diungkit kembali ...tidak lain tidak bukan kerana kerajaan BN gagal mengatasinya.
Lebih malang lagi kerajaan Najib menggunkan slogan, istilah dan term baru ini untuk mengabui mata rakyat yang sesetengahnya 'tidak nampak' akan mainan dan tipu helah kerajaan BN ini.

SIAPA YANG ANGGOTAI SURUHANJAYA SIASATAN KES TEOH?

Mungkin saya terlepas pandang dan ketinggalan berita-berita terkini sehingga kita tahu siapa yang menganggotai Suruhanjaya Siasatan kes kematian Teoh Beng Hock.
Namun seingat saya ianya belum diumumkan. Kalau sudah umumkan apakah agaknya penerimaan rakyat terhadap integriti anggotanya.
Atau kalau belum diumumkan mengapa lama benar Kerajaan BN ambil masa untuk umumkannya. Ada apa-apa ke?
Saya berharap anggota jawatankuasa itu nanti terdiri dari mereka yang benar-benar professional, telus dan berintegriti, jika tidak ianya menghabiskan 'bogheh' yo.

ISU LILIN DIRIUHKAN, KALUNG BUNGA DITUGU NEGARA DISENYAPKAN

Sehari dua ini lilin jadi bahan polemik. Apa salah lilin saya pun tidak tahu. Sedangkan lilin memang banyak manfaatnya terutama ketika 'blackout'. Namun sesekali lilin juga menjadi musuh terutama ianya kerap kali menjadi penyebab kebakaran.

Lilin juga menjadi sasaran apabila Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, DS Nizar Jamaludin memegang lilin dalam satu majlis anjuran DAP di Ipoh minggu lalu. Majlis itu bukannya upacara agama atau menghormati jenazah seperti yang difitnah oleh media.
Riuh rendah satu Malaya, Mufti, Ustaz-ustaz pegampu Umno dan pemimpin Umno mencerca dan menfitnah Nizar.
Tetapi malangnya mereka ini senyap sepi bagaikan ulama bisu dalam hal-hal berkaitan tafakur di Tugu Negara yang telah diamalkan oleh pemimpin BN/Umno sejak dahulu kini dan mungkin selamanya. Mengapa mereka senyap? Tau sama tau aje le ........

Selain itu mengapa mereka juga berdiam seribu bahasa bagaikan orang bisu mengenai hukum menjunjung ISA, pengamalan sistem riba, maksiat, judi, arak dan sebagainya.

NAJIB UMUM KRA, PINGGIRKAN TERAS UTAMA LAIN.

Semalam Perdana Menteri, Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Indeks Prestasi Utama (KPI) enam teras Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).
6 teras tersebut ialah :-
1) Meluaskan akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan
2) Mengurangkan kadar jenayah
3) Memerangi rasuah,
4) Meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah
5) Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman
6) Menambah baik pengangkutan awam
Kerajaan BN terbukti gagal melihat kepentingan isu-isu lain yang lebih mendesak dan kronik. Keenam-enam teras yang diumumkan oleh Najib hanya menjurukan kepada hal-hal materialistik dengan meminggirkan unsur-unsur Islam, pembangunan manusia, hak asasi manusia, pemerkasaan demokrasi, meningkat professionalisme Polis dan ATM dan lain-lain.
Islam sebagai agama dan sistem kehidupan sepatutnya diperkasa dalam sistem pentadbiran dan juga dalam kehidupan rakyat. Sudah sampai masanya Islam diamalkan sebagai undang-undang bagi menyelamatkan manusia dari kehancuran dengan kadar jenayah, maksiat dan keruntuhan akhlaq yang kronik dan membarah.
Manusia mesti dibangunkan kerana sehebat manapun kekuatan ekonomi dan intelektual mereka, andaikata jiwa tidak dibangunkan maka tunggu saat kehancurannya kerana manusia hanya berfikir mengikut hawa nafsu tanpa dikawal oleh iman dan keikhlasan.
Kerajaan BN terbukti tidak belajar dari kesilapan dan kesalahan mereka pada masa lalu. Rekod dan imej buruk Malaysia di mata dunia dengan ISA, kelemahan SUHAKAM, kematian tahanan Polis dan terbaru kematian Teoh Beng Hock nampaknya tidak dihiraukan oleh kerajaan. Sepatutnya pemerkasaan Hak Asasi Manusia menjadi teras utama dalam agenda KRA kerajaan ini.
Kedegilan dan kebongkakan kerajaan BN yang tidak mahu menjelmakan sistem demokrasi yang benar-benar telus dan professional semakin terserlah apabila Najib meminggirkan pemerkasaan Sistem Demokrasi dari senarai KPI yang menjadi agenda kerajaannya. Terbukti kerajaaan Najib begitu selesa dengan sistem yang ada kerana mereka tahu bahawa dengan sistem inilah sahaja BN akan terus berkuasa dan bermaharajalela di Malaysia.
Selain itu kerajaan Najib juga tidak memandang akan kepentingan meningkatkan professionalisme Polis dan ATM yang seringkali dilihat berkhidmat untuk mengekalkan pemerintahan kerajaan BN terutama semasa kempen pilihanraya dan situasi lain seperti layanan terhadap Pakatan Rakyat dan sebagainya.
Selagi kerajaan BN tidak melihat kepentingan menangani perkara-perkara yang saya sebutkan tadi maka sudah pasti negara kita akan berada di takuk lama dan hasrat kerajaan BN untuk membawa ke Malaysia ke tahap negara maju dari semua segi akan menjadi retorik dan ianya hanyalah mimpi di siang hari.

H1N1 MULA MENGGANAS DI MALAYSIA, BALA DARI ALLAH

H1N1 atau selsema babi mula mengganas di Malaysia apabila ianya meragut nyawa korban kedua semalam.
Seorang lelaki tempatan yang bekerja di Belgium, meninggal dunia akibat jangkitan Influenza A (H1N1) tengah hari semalam, menjadikannya korban kedua pandemik itu di negara ini, setakat ini.
Lelaki berusia 46 tahun itu dilaporkan mati akibat ‘pneumonia teruk dengan kegagalan pernafasan dengan kejutan septisemia dan kegagalan buah pinggang akut’ selepas tujuh hari mendapat rawatan di unit rawatan rapi di sebuah hospital swasta di Subang Jaya, dekat sini.
Sehingga kini lebih dari 1,000 orang dilaporkan dijangkiti virus merbahaya ini. Namun kita masih belum jelas apakah tindakan drastik yang dilakukan oleh kerajaan. Setiap hari Menteri Kesihatan mengumumkan bilangan mangsa H1N1 tetapi tindakan tegas dan serius masih belum dilakukan.
Mungkin kerajaan ingin menunggu ianya menjadi lebih parah baru tindakan hendak diambil. Sudah menjadi resam di negara kita sudah terhantuk baru terngadah.
Selain itu saya melihat wabak ini adalah bala yang diturunkan oleh Allah kepada manusia di dunia ini yang jelas zalim, tamak, ingkar dan bongkak kepada Allah.
Di negara kita juga kita lihat ramai umat Islam yang mengaku Islam tetapi meninggal ajaran Islam sebenar. Lihat sahaja bagaimana gejala maksiat seperti zina, minum arak, pergaulan bebas dan maksiat lain dilakukan tanpa segan silu. Malangnya kerajaan BN yang memerintah sekarang bukan sahaja tidak menghalang gejala ini malah menggalakkan program-program maksiat seperti konsert, pergaulan bebas, membiarkan sarang-sarang pelacuran terus beroperasi, penjualan arak secara bebas, perjudian diberikan lesen dan lain-lain.
Malah kerajaan sekarang begitu bongkak apabila terus meminggirkan hukum Allah dari sistem pentadbiran, menjunjung sistem ekonomi riba dan sebagainya.
Saya mengharapkan pemimpin yang ada hari ini insaf dan kembali kepada Allah demi keselamatan dan kesejahteraan kita semua di dunia dan akhirat.

27 July 2009

HUJAN LEBAT RISAUKAN PENDUDUK TAMAN MERDEKA/ANGKASA NURI

Penduduk Taman Merdeka dan Taman Angkasa Nuri cukup bimbang hari ini apabila hujan lebat telah meneggelamkan beberapa batang jalan di sekeliling taman ini.

Antara kawasan yang digenangi air ialah jalan di hadapan Kompleks Sukan MAKSAK. Air sedalam 1-2 kaki menyebabkan berlakunya kesesakan lalu lintas.
Sementara itu sumber berita melaporkan bahawa banjir juga melanda Sungai Putat, Melaka Baru dan Malim.

26 July 2009

UMNO TERUS MAINKAN ISU PERPADUAN, APA TINDAKAN PAS?

Umno nampaknya 'berahi' sungguh dengan isu kerajaan perpaduan sehingga ianya dibangkitkan semula sehari dua ini.
Mengapa isu ini terus diwar-warkan?, ianya tidak lain tidak bukan kerana :-
1) Isu ini mampu memecahbelahkan Pakatan Rakyat
2) Isu ini mampu memecahbelahkan pemimpin dan penyokong PAS
3) Inilah satu-satunya isu yang dilihat Umno mampu memberikan kelebihan kepada mereka
4) PAS nampaknya tidak serik-serik untuk meneruskan polemik berkenaan isu ini
dan lain-lain........saya memohon pemimpin PAS bertegas dalam isu ini agar Umno tidak terus memainkannya sebagai modal politik atau talian hayat untuk meneruskan sisa-sisa hidup mereka.
Memang tidak salah untuk berbincang dan berpakat dengan sesiapa sahaja, namun kita perlu menilai samada perbincangan itu memberikan impak yang lebih baik atau lebih buruk kepada jemaah dan gerakan kita.

PAKATAN RAKYAT AKAN BUAT KEJUTAN

Pakatan Rakyat Melaka akan melakukan kejutan pada Pilihanraya Umum akan datang.
Itulah luahan Setiausaha Jabatan Pilihanraya Negeri Melaka (JPNM), Bahiki Ismail ketika ditanya tentang peluang PAS dan PR dalam PRU 13 nanti.
"PR akan buat kejutan yang orang takkan percaya".
"Kamu pernah duga tak PR akan menang di Selangor, Perak, Kedah dan Pulau Pinang selain dari Kelantan" kata Bahiki.
Bahiki berkata senario semasa membuktikan bahawa rakyat negeri Melaka mula berubah terutama masyarakat Tionghua yang jelas telah jauh berubah berbanding pilihanraya umum ke 12 lalu.
Kita yakin jika pengundi Cina berubah dan mengundi PAS dan PR, maka BN akan tewas bukan sahaja di Melaka malah seluruh Malaysia.
"Jika 80 % pengundi Cina seperti di Bukit Gantang memangkah PAS, maka BN akan berputih mata dan jadi pembangkang di Melaka dan Malaysia".
"Kita mesti tingkatkan kerjasama sedia ada dalam PR dengan mendekati rakyat yang tertekan dengan kezaliman dan penindasan serta rasuah BN" kata Bahiki.
Menurut Bahiki, BN jangan mendabik dada kerana terbukti Khir Toyo, Mahdzir Khalid, Koh Tsu Kon dan Tajol Rosli telah mengalaminya dan ianya tidak mustahil akan terkena pula kepada Ali Rustam.

IBRAHIM ALI SUKA DITAHAN ISA

Ibrahim Ali wajar ditahan ISA untuk kali ketiga kerana beliau sendiri bersetuju agar akta drakonian ini diteruskan.
Mungkin agaknya akta ini sangat baik dan enak sebab itu Berahim mahu ianya dipertahankan.
Pengalaman Berahim ditahan ISA sebanyak 2 kali mungkin cukup manis dan lebih enak dari tinggal di rumah. Agaknya Berahim rindu untuk tinggal di istana ISA sekali lagi.
Dalam kenyataan media semalam Berahim berkata jika kumpulan penentang akta itu meneruskan Himpunan MANSUH ke Istana Negara, Perkasa akan turut serta bagi menyatakan sokongan terhadap akta itu.
"Perkasa akan turut serta kalau ia (demonstrasi anti-ISA) tidak dibatalkan atau pihak polis mesti ambil tindakan tegas (kepada mereka)," katanya, seorang ahli politik kaki lompat yang sentiasa mencari peluang untuk kepentingan diri.
Perkasa (Pertubuhan Pribumi Perkasa) adalah sebuah NGO yang diasaskan beliau.

HIMPUNAN 1 OGOS : 100, 000 RAKYAT AKAN HADIR BANTAH ISA

Saya yakin rakyat Malaysia akan bangkit menyatakan bantahan terhadap kekejaman ISA yang sudah bermaharajalela puluhan tahun tanpa belas kasihan.
Akta tidak bertamadun tidak mengenal mati hidup sakit demam maupun kasih sayang anak dengan ayah, isteri dengan suami dan sebagainya.
Kita mungkin masih ingat bagaimana Mohd Shah Satray yang masih ditahan sekarang tidak dibenarkan melawat ibunya yang sakit tenat sehinggalah ibu meninggal baru beliau dibenarkan keluar sebentar untuk menziarahi jenazah ibunya.
Kita juga masih terkenang bagaimana seorang ayah yang juga tahanan ISA hanya dibenarkan melawat anaknya setelah anaknya meninggal.
Selain itu As Syahid Ibrahim Libya pernah menentang penahanannya dibawah ISA sehingga beliau dibunuh kejam pada 19 Nov 1985 di Kampung Memali.
Berpuluh-puluh malah beratus-ratus pemimpin parti yang menentang kerajaan ditahan tanpa dibicarakan dan tidak diketahui apa kesalahan mereka.
Itu adalah antara rentetan kekejaman yang cukup menyayat hati kita. Maka sewajibnya kita turun beramai-ramai 1 Ogos ini untuk menyokong kempen memansuhkan ISA ini.

ISRAEL DAN BARAT KECUT PERUT

Ketua Pengawal Revolusi Iran berkata, negaranya mempunyai kemampuan untuk menyerang akses kemudahan nuklear Israel dan tidak takut jika diserang kerana meneruskan program nuklearnya.

“Jika Israel melibatkan diri dalam mana-mana serangan ke atas Iran, kami mempunyai kemampuan untuk melancarkan serangan di semua sasaran wilayah-wilayah yang diduduki oleh Israel di Palestin, kata Jeneral Mohammad Ali Jafari kepada televisyen, Al-alam.
Amaran Ali Jafari ini benar-benar memberikan tamparan hebat kepada barat dan Israel yang sememangnya pengecut dan penakut.
Keberanian dan ketegasan Iran ini wajar dijadikan contoh yang di mana Iran tidak pernah takut dan tunduk kepada kebongkakan barat.

CERAMAH MANSUHKAN ISA MALAM INI

Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka akan mengadakan ceramah mansuhkan ISA jam 9.00 malam ini di Surau Ustaz Ali, Permatang Pasir.

Penceramah yang dijemput ialah Ustaz Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat.

Seluruh rakyat dijemput hadir.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter