25 April 2009

HAK DAN BATIL SUDAH HILANG DARI KAMUS UMNO

Saya sangat terkejut apabila menjenguk internet malam tadi setelah hampir satu hari tidak berkesempatan untuk berbuat demikian lantaran kesibukan dan kerja-kerja lain yang terpaksa dilakukan. Isu-isu yang banyak tidak dapat diulas dengan panjang lebar dan kritis kerana tiada masa untuk memberikan penumpuan bagi merujuk fakta dan maklumat dari pelbagai sumber.
Jari-jari hanya mengetuk keyboard komputer mengikut sedap mulut dan kata hati tanpa disokong fakta-fakta yang dapat menguatkan hujah.
Namun terfikir di dalam minda saya bahawa kebatilan, hak, akhlaq, kebaikan, dosa dan pahala sudah tidak ada dalam kamus Umno dan kamus otak pemimpin Umno.
Mereka tidak kisah untuk melantik sesiapa sahaja menjawat jawatan penting walaupun seseorang terlibat dengan rasuah, gila kuasa, penyalahgunaan kuasa, penuh dengan kontroversi, berskandal, kaki raba, kaki kebas, kaki songlap, kaki gaduh, samseng, dituduh membunuh dan sebagainya.
Pengumuman rombakan 'kabinet' Umno semalam menambahkan lagi deretan bukti-bukti bahawa Umno tidak menghiraukan hak dan batil untuk melantik pemimpin.
Ramai individu yang dipertikaikan rekod dan latarbelakangnya terus dikekalkan atau dilantik semula maupun baru dilantik memegang jawatan-jawatan utama dalam Umno.
Malangnya mengapa ahli dan penyokong Umno terus menerus memberikan sokongan dan wala' kepada pemimpin seperti ini. Butakah mereka, pekakkah mereka atau mungkin hidayah sudah tiada dalam hati mereka?
Saya merayu kepada sekelian rakyat Malaysia kalaupun ahli dan penyokong Umno sudah tertutup hati mereka, janganlah pula sekelian rakyat Malaysia mengikut jejak ahli dan penyokong Umno.
Kita berdoa kepada Allah supaya membukakan pintu hari pemimpin, ahli dan penyokong Umno serta juga seluruh rakyat Malaysia supaya menerima kebenaran. Amin

BN BAGAIKAN HARIMAU KEHILANGAN TARING DAN KUKU

Taring ada tapi sudah patah, kuku ada tapi sudah tumpul. Itulah yang terjadi kepada BN terutama Umno yang tiba-tiba menjadi lemah dan dayus tidak berani untuk masuk bertanding di Penanti. Sedangkan sebelum ini parti-parti lainlah yang sentiasa mencongak samada ingin bertanding atau tidak lantaran takutkan BN.
Kini keangkuhan dan kebongkakan BN dihukum oleh rakyat sehingga BN takut untuk berhadapan dengan rakyat di Penanti.
Mesyuarat MT Umno pimpinan Presiden Umno yang paling kontroversi digelar 'Bapa Kegagalan' tidak mencapai kata sepakat samada ingin bertanding atau tidak. Akhirnya menyerahkan urusan ini kepada Biro Politik Umno untuk memutuskannya.

Saya mencadangkan supaya Umno menyerahkan kerusi ini kepada MIC kerana Samy Vellu siang-siang lagi menyatakan bahawa BN mesti bertanding di Penanti. Nampaknya Samy Vellu lebih jantan dan berani dari Najib. Mengapa anak Tun Rahah ini dayus dan pengecut.
Apa yang pasti BN dan Umno sebenar takut untuk berhadapan dengan mahkamah rakyat sekali lagi setelah mereka dimalukan dengan semalu-malunya di Permatanh Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau. Malah Najib mula digelar sebagai Bapa Kegagalan selepas imej BN tercalar teruk akibat kekalahan demi kekalahan BN ini.
Najib tahu bahawa rakyat meluat dan terus muak serta loya dengan BN walaupun Umno dan MCA sudah membuat perubahan kepimpinan. Namun kepimpinan baru ini tidak ada bezanya selain meneruskan kezaliman, kelemahan, kebongkakan, ketamakkan dan lain-lain sebagaimana kepimpinan lama.
Sebab itulah Najib terpaksa mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan samada bertanding atau tidak. Namun begitu saya yakin BN akan tetap meletakkan calon menentang PR sekurang-kurangnya menaja calon bebas. Kemenangan percuma tidak akan diberi kepada PR.

ROMBAKAN KABINET UMNO : RASUAH, SALAH GUNA KUASA, KONTROVERSI DAN SKANDAL TERUS DIHALALKAN

Terbukti Najib meneruskan tradisi Umno dengan tidak mengambilkira integriti dan akhlaq seseorang bagi dilantik menjadi pemimpin Umno.

Pemimpin yang ternyata terlibat dengan rasuah dan salah laku seperti Mohd Ali Rustam dan Adnan Yaakub terus dikekalkan menjadi Pengerusi Perhubungan Umno negeri masing-masing sedangkan Ali didapati bersalah oleh Lembaga Disiplin Umno. Manakala Adnan terlibat dengan kontroversi saman RM63 juta baru-baru ini.

Saya hairan apa kriteria yang diambil kira oleh Najib sehingga kesalahan besar seperti itu pun tidak dapat dilihat oleh beliau. Begitu juga dengan Tengku Adnan yang dilantik semula sebagai Setiausaha Agung Umno, di mana Ku Nan juga penuh dengan kontroversi.

Jadi jelaslah bahawa pemimpin Umno dan dasar Umno memang merestui rasuah, salah guna kuasa dan kontroversi serta skandal.

Rakyat wajib melihat perkara dan mesti terus menolak Umno kerana sudah pasti Umno tidak akan berubah walaupun ketuanya berubah.

CERAMAH WAHID ENDUT DI BUKIT KATIL MALAM INI

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, YB Hj Mohd Abdul Wahid Endut akan berceramah di perkarangan Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil malam ini bermula jam 9.00 malam. Sebelum itu satu jamuan meraikan kemenangan PAS di PRK Kuala Terengganu dan Bukit Gantang diadakan di tempat yang sama.

Seorang dermawan telah meninfakkan seekor lembu untuk dijadikan jamuan untuk program malam ini.

Seluruh rakyat Negeri Melaka dijemput hadir.

24 April 2009

ALI RUSTAM, MAT SAID, MAT TAIB, SAHIDAN, ANNUAR MUSA, MAHDZIR KHALID, NAN YAAKUB TAK TIDUR LENA MALAM INI

Biasanya malam Jumaat begini ramai orang akan tidur lena maklumlah 'malam sunat'. Namun nama-nama yang saya sebutkan dalam tajuk posting saya ini kemungkinan besar tidak tidur lena malah mungkin terus tidak dapat melelap mata.
Apa tidaknya besok mereka ini bakal mendapat berita buruk atau baik. Tetapi ramai yang menjangkakan mereka-mereka ini akan mendapat berita malang iaitu dilucutkan jawatan dari menjadi Pengerusi Perhubungan Umno Negeri masing-masing.
Mereka ini tewas pada pemilihan MT Umno ataupun mempunyai masalah tersendiri yang menjadi sebab musabab Najib 'memecat' mereka. Ada juga yang memang tidak sebulu dengan Najib dan dicap sebagai penyokong kuat Tun Pak Lah (TPL).

Saya cadangkan mereka kalau tidak lena tidur elok rasanya solat tahajud dan solat hajat serta tidak lupa membaca Al-Qur'an itu adalah lebih baik dari menghirup koi 'kaw' sambil melakukan kerja-kerja yang mungkin tidak berfaedah.

JANGAN BUANG MASA BUBARKAN DUN PERAK JIKA ZAMBBRY BENAR-BENAR KUAT

Banyak masa dan tenaga serta wang ringgit terbuang lantaran tindakan BN merompak kuasa dari kerajaan yang mendapat mandat rakyat iaitu PR.
Semuanya gara-gara BN tamakkan kuasa sehingga sanggup membelakang rakyat.

Sudah berapa kali saya tidak terbilang isu ini diulangi agar BN yang mendabik dada handal dan gagah membubarkan DUN Perak (itupun kalau BN benar-benar kerajaan yang sah).
Kini semuanya menjadi haru biru dan 'tidak ketahuan' (kata orang utara). Saban hari dan minggu ada sahaja perbicaraan dijalankan di mahkamah berkaitan dengan kes ini. Nizar saman Zambry, Zambry saman Nizar dan sebagainya. Speaker dan Setiausaha Dewan juga terbabit sama, semua ini sepatutnya tidak berlaku dalam DUN dibubarkan dengan segera dan rakyat diberikan mandat untuk memilih kerajaan baru.
Samada BN atau PR menang kita serahkan kepada rakyat. Apa yang hendak ditakutkan kalau BN benar-benar hebat dan gagah. Selepas pilihanraya itu Zambry boleh memerintah dengan senang lenang dan boleh tukar kereta baru dan karpet baru di pejabatnya sekali lagi.

23 April 2009

SPR SEMAKIN TERSERLAH MENJADI KELDAI TUNGGANGAN BN

Semakin hari semakin banyak dalil yang menunjukkan SPR menjadi keldai tunggangan BN. Harapan yang Pengerusi baru SPR Aziz Yusuf akan melaksanakan pembaharuan selepas mengambilalih tampuk kepimpinan dari Rashit Abdul Rahman hanya tinggal harapan apabila SPR semakin terserlah kearah menjadi 'parti komponen' BN atau menjadi satu sayap dalam Biro Umno.
Sehari dua ini SPR beriya-iya benar untuk menghad bilangan penyokong yang hadir pada hari penamaan calon yang saya tidak nampak rasionalnya. Mungkin kerana BN gagal mengerah penyokong yang ramai pada hari penamaan calon maka SPR cuba menghadkan kehadiran penyokong. Nampak jelas apa juga tindakan SPR mengubah undang-undang dan peraturan pilihanraya ada kaitan dengan kepentingan BN.
Sebelum dalam kes 3 DUN di Perak ramai mempertikaikan tindakan SPR yang didakwa mengambilalih tugas Speaker menentukan kesahihan surat perletakan jawatan ADUN.
Semalam SPR sekali lagi mencetuskan kesangsian di kalangan rakyat. Kali ini SPR dilihat cuba bermain mata dengan BN apabila menangguhkan keputusan mereka samada akan mengadakan pilihanraya kecil atau tidak. Apakah SPR ingin memberikan masa kepada BN menyelesaikan masalah mereka atau SPR sedang mencari jalan untuk sekali lagi tidak mengadakan Pilihanraya Kecil sebagaimana di Perak dahulu.
Segala isu yang saya bangkitkan diatas sudah cukup untuk dijadikan dalil bahawa SPR sudah lebih dari layak untuk menjadi parti komponen terbaru BN atau setidak-tidaknya menjadi sayap terbaru dalam Umno.

SELAMAT BERSUKAN WAHAI NISA' KU

Saya mengucapkan Selamat Bersukan kepada seluruh anggota Nisa seluruh negara yang akan berkampung di Shah Alam pada 25 April ini.

Semoga semuanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Jadikan sukan ini sebagai tempat untuk beriadah dan merehatkan fikiran di samping merapatkan hubungan silaturrahim di kalangan anggota Nisa.

Selain dari itu jangan lupa banyak pengajaran dan pengalaman yang pasti akan ditimba dari sukan ini baik sebelum, semasa dan selepas sukan ini dijalankan.

Ilmu-ilmu kepimpinan, kesabaran, strategik & taktik, pengurusan masa, hubungan sesama manusia, 'convincing skill', 'negotiation skill', perancangan, 'budget' dan sebagainya sudah pasti akan ditimba secara sedar atau tidak.

Saya doakan sukan ini akan menghasilkan sesuatu yang baik demi masa depan perjuangan Islam.

NAJIB SEMAKIN TERSEPIT DAN TERTEKAN

Perdana Menteri sebelum Najib semuanya mengambilalih tampuk pemerintahan dengan berita gembira dan suasana politik yang stabil dan kondusif.
Namun bagi Najib beliau terpaksa berdepan dengan isu diri sendiri, politik dalaman Umno yang bercelaru, politik dalam BN yang tidak menentu, kelemahan BN yang ketara, rekod buruknya di mata dunia, keadaan ekonomi yang goyah dan teruk serta bermacam-macam lagi masalah yang cukup menekan dan membelenggu anak Tun Razak ini.
Secara ringkas saya nukilkan masalah yang masih kusut dan masai 'sekusut' dan 'semasai' fikiran Najib :-
1) Kontroversi dalam dirinya tentang isu Altantuya dan komisen kapal selam masih belum terjawab dan dibersihkan.
2) Masalah rasuah dalam Umno semakin parah dan membarah
3) Masalah parti-parti komponen BN seperti MCA, MIC dan Gerakan terus menghantui BN
4) Kekalahan demi kekalahan yang dialami BN membuktikan rakyat menolak BN dan Najib
5) Tuduhan dan dakwaan akhbar luar negeri terhadap keterlibatan Najib dalam kes Altantuya sedikit sebanyak mencemarkan nama baik Malaysia dan Najib. Sepatutnya Najib menyaman semua akhbar tersebut bagi membersihkan nama beliau, malangnya sehingga ini Najib berdiam diri.
6) Kegawatan ekonomi negara masih gagal ditangani Najib
7) Slogan yang digunakan Najib ternyata tidak diterima rakyat bahkan ianya hanya slogan recycle yang diciplak dari orang lain.
8) Sikap kerajaan pimpinan Najib yang tidak mahu berubah dengan meneruskan legacy kerajaan BN terdahulu seperti pengekalan ISA, PPSMI, AUKU dan lain-lain menyebabkan rakyat tidak mempercayai Najib dan BN
Serta banyak lagi isu yang membelenggu Najib yang jika sekiranya tidak diatasi dengan segera sudah tentu akan menyebabkan rakyat semakin mual dan jelak dengan BN.

ADA SESUATU YANG TIDAK KENA DENGAN KEPUTUSAN KABINET

Ada sesuatu yang tidak kena dengan keputusan Kabinet berhubung penyelesaian pertikaian mengenai agama anak-anak yang kekal menganut agama asal ibu bapa masing-masing semasa berkahwin, walaupun ibu atau bapa mereka memeluk Islam.
Keputusan itu mempunyai percanggahan dengan undang-undang yang sedia ada samada undang-undang sivil dan undang-undang syariah.
Saya berharap kabinet dapat mencari jalan penyelesaian terbaik dengan mengambil kira semua aspek bagi menjernihkan suasana dan keharmonian keluarga, masyarakat dan negara.
Pengadilan dan undang-undang kepada isu hak penjagaan kepada anak masing-masing mestilah diperkemaskan.

ALI BAKAL DICANTAS 2 MINGGU LAGI?

Ada desas-desus menyatakan bahawa Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam bakal dipencenkan oleh Najib Razak dalam masa 2 minggu lagi. Benar atau tidak saya tidak dapat pastikan.
Bagi saya Mohd Ali patut meletakkan jawatan serta merta, jangan nanti dimalukan dengan lebih teruk dengan 'pemecatan' beliau oleh Najib.
Malangnya Mohd Ali masih terus mempertahankan jawatannya tanpa memikirkan tentang maruah dan harga diri. Malah beliau tanpa segan silu mempertahankan jawatannya dengan mengatakan beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan cuma ianya berlawanan dengan etika dalam Umno.
Senang sungguh Mohd Ali memperbodohkan rakyat. Jawapannya itu menunjukkan bahawa beliau merendah-rendahkan rakyat. Sedangkan semua orang tahu bahawa beliau terlibat dengan rasuah politik wang yang menyebabkan beliau dihalang dari bertanding dalam pemilihan Umno baru-baru ini.

PRK PENANTI : MEDIA LAGA-LAGAKAN PAS DAN PKR

Media cuba mensensasikan isu kononnya PAS Kawasan Permatang Pauh menggesa calon PAS diletakkan bertading di DUN Penanti.

Antara media tersebut menyebut ahli PAS percaya hanya calon PAS yang berintegriti, istiqamah dan tahan uji. Laporan itu menyebut PAS Kawasan, telah mengemukakan cadangan kepada Presiden PAS, Haji Abdul Hadi Awang.

Saya yakin isu ini hanya diperbesar-besarkan oleh musuh-musuh PAS yang sentiasa mengintai peluang untuk memecah belahkan perpaduan dalam PR. Saya ingin memberikan amaran kepada media supaya berhati-hati dalam membuat laporan. Ini kerana silap laporan dosa jawabnya.

22 April 2009

BERANIKAH NAJIB BERTINDAK SEUMPAMA AHMADINEJAD?

Saya memang berniat untuk menukilkan isu ini sejak 2 hari lepas, namun kerana kesibukan akhirnya terlupa untuk menyentuh isu besar ini.

Syabas diucapkan kepada Presiden Iran Dr Mahmoud Ahmedinejad yang sekali lagi membuktikan keberanian beliau berkata yang haq walaupun dibenci oleh manusia.

Presiden Ahmadinejad kelmarin menyelar Barat yang menggunakan Holocaust sebagai alasan untuk melakukan kekerasan ke atas penduduk Palestin dan kecamannya itu telah menyebabkan semua pemimpin negara Kesatuan Eropah (EU) bertindak keluar dari dewan di mana persidangan antiperkauman anjuran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) diadakan, di Geneva.

Terbukti beliau merupakan negarawan Islam yang bukan hanya beretorik tetapi berani berkatabenar walaupun dihadapan para penzalim dan penyokong negara zalim dan biadap tersebut.

Beliau tetap meneruskan ucapannya walaupun diganggu oleh 2 orang badut sewel yang membaling hidung badut ke arah beliau.

Pokoknya adakah pemimpin negara kita seperti Najib Razak berani bertindak seperti Dr Mahmoud AhmediNejad.??

Yang pasti Perdana Menteri kita kecut perut dan tidak berani menyaman media luar walaupun beliau didakwa melakukan sesuatu perkara yang tidak pernah dibuktikan. Adakah orang seperti berani untuk menghentam Israel, Amerika dan Britain di atas kekejaman dan kezaliman mereka?

PRK MEMBAZIR, JUAL CAMRY TIDAK MEMBAZIR

Pemimpin BN ternyata beretorik sahaja dalam apa juga isu membabitkan penjimatan duit rakyat. Kalau dalam isu PRK Penanti mereka berkata BN tidak mahu bertanding untuk menjimatkan duit rakyat namun di Ipoh pemimpin BN bertindak melelong kereta rasmi kerajaan negeri Toyota Camry hingga menyebabkan duit rakyat terbazir begitu sahaja.

Bukankah kereta baru sahaja dibeli oleh kerajaan PR tidak sampai pun 1 tahun namun kerajaan HARAM BN Perak bertindak melelongnya semalam. Sudah pasti selepas ini kerajaan HARAM BN Perak ini akan membeli kereta baru dengan menggunakan duit rakyat. Mungkin mereka akan membeli Proton Perdana ataupun Mercedez. Begitulah mentaliti kerajaan dan pemimpin BN, apa sahaja tindakan mereka hanyalah untuk mengabui mata rakyat. Mereka menipu diri sendiri tanpa mereka sedari.
Saya menyeru rakyat di negeri Perak supaya membuka mata untuk bangkit secara mutlak menolak BN pada PRU 13 nanti.

PEMILIHAN DLM PAS : BEREBUT BUAT KEBAJIKAN, TIADA RASUAH DAN LOBI MELOBI

Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka, Imran Abdul Rahman berkata bahawa tindakan 7 Kawasan PAS di Wilayah tidak mencalonkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam mesyuarat agung masing-masing adalah perkara biasa dan menjadi tradisi PAS sejak dari dahulu lagi.

"Biasanya para perwakilan akan menyerahkan urusan pencalonan kepada AJK Kawasan yang baru dilantik kerana mereka lebih memahami dan mengenali pemimpin berbanding perwakilan yang hadir pada mesyuarat agong".

"Sebab bila tiba agenda pencalonan pemimpin pusat, para perwakilan akan mencadangkan ianya diputuskan di dalam mesyuarat pertama AJK yang dilantik, jadi tidak timbul PAS kawasan tidak mahu mencalonkan sesiapa pada mesyuarat agong tersebut" kata Imran.

Ahli Jawatankuasa Lajnah Penerangan PAS Negeri Melaka, Haji Yassim Musa berkata media sepatutnya faham akan tradisi pencalonan dibuat dalam mesyuarat AJK dan jarang sekali dilakukan semasa mesyuarat agong.

"Laporan media bahawa pencalonan tidak buat adalah tidak benar sama sekali".

"Saya bimbang media sengaja membuat spekulasi untuk menghangatkan berita mereka. Atau mungkin juga mereka mempunyai agenda untuk melaga-lagakan pemimpin PAS" kata Yassim

Sementara itu Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Puhat Bedol berkata dalam mana-mana organisasi pun akan ujud perbezaan pandangan dan pendapat. Ianya sudah menjadi lumrah kepada kejadian manusia.

"Dalam PAS perbezaan pandangan dan pendapat memang ujud, namun ianya tidak sampai ke peringkat berpecah belah kerana pemimpin PAS mempunyai fikrah dan panduan yang sama iaitu Al-Qur'an dan Hadis malah PAS juga mempunyai Majlis Syura Ulama' yang sentiasa mengawal selia hala tuju dan prinsip perjuangan PAS".

"Jadi dakwaan bahawa ada team A, team B, kumpulan pro-pakatan dan juga pro-kerajaan perpaduan adalah andaian dan tohmahan media dan musuh-musuh PAS, perbezaan pandangan dan pendapat memang ujud tetapi ianya tidak sampai ujudnya kumpulan dan 'group' tertentu".

"Jika ada pertandingan sekalipun ianya tidak sampai ke peringkat lobi melobi dan rasuah serta politik wang seperti yang berlaku dalam Umno sehingga ramai yang didapati bersalah" kata Puhat.

Puhat berkata pertandingan untuk menjadi ketua dan pimpinan di dalam PAS adalah perkara biasa dan digalakkan bagi kita mencari ketua yang benar-benar sanggup berjihad dan berkorban. Apa yang kita kejar adalah keredhaan Allah dan kita berusaha untuk menegakkan kalimah Allah di atas dunia ini.

"Jadi memang tidak ada unsur lobi-melobi, fitnah memfitnah, surat layang dan sebagainya. Ahli dan perwakilan mesti pandai memilih dan menilik siapa yang sebenarnya mereka akan angkat menjadi pemimpin."

"Pemimpin yang tidak sanggup berkorban masa, duit dan diri akan diketepikan dalam usaha kita menjadikan parti kita semakin mantap dan gagah. Pemimpin juga mesti berpandangan jauh, berkarisma, mempunyai daya kepimpinan yang baik, tahu merancang dan memandu jemaah untuk mencapai target yang dituju."

"Sebab itu Tuan Guru Nik Aziz mencadangkan supaya hanya pemimpin yang layak dan mampu sahaja yang bertanding pada pemilihan kali ini, yang tidak mampu hendaklah menolak pencalonan"
"Saya mengharapkan seluruh pemimpin dan ahli PAS supaya tidak terpengaruh dengan mainan media yang cuba melaga-laga mereka" ujar Puhat.

KM TIDAK BERMARUAH, LUCAH PULA

Malang sekalibagi rakyat negeri Melaka mengangkat seorang Ketua Menteri yang tidak bermaruah dan tiada harga diri. Sudahlah dibuktikan bersalah terlibat dengan rasuah dan politik wang oleh Lembaga Disiplin Umno kini bercakap pula perkara lucah dan kotor. Kata orang bercakap ikut sedap mulut sahaja.

Bagi saya seseorang Ketua Menteri mestilah ada harga diri dan maruah. Kalau sudah terbukti bersalah beliau mestilah meletakkan jawatan secara terhormat.

Saya memohon Najib Razak segera menukarkan Ketua Menteri Melaka ini secepat mungkin.

Jangan pula kerana marah tidak tentu pasal bercakap bagaikan Mat Rempit dan setaraf dengan kutu ditepi jalan.

Pada Sidang DUN Melaka hari ini Ali bercakap bagaikan seorang Mat Rempiy.

"Saya nak tanya Betty betul ke isu Elizabeth tidur dengan lelaki Melayu sedangkan mereka belum berkahwin, Yang Berhormat ada tengok tak video itu," kata Ali Rustam.

Tuan-tuan nilaikan sendiri.

21 April 2009

MEDIA TIDAK FAHAM TRADISI PAS ATAU SENGAJA LAGA-LAGAKAN PEMIMPIN PAS

Memang menjadi tradisi PAS bahawa Mesyuarat Agong akan menyerahkan kepada jawatankuasa baru yang dilantik untuk mencalonkan pemimpin PAS Pusat. Setiap kali agenda pemilihan jawatankuasa pusat para perwakilan dalam mesyuarat kawasan tradisinya akan menyerahkannya kepada AJK baru Kawasan.
Perkara sudah lama diamalkan. Jadi ada laporan yang menyatakan mereka tidak mencalonkan pemimpin dalam mesyuarat agong memang benar kerana ianya dicalonkan oleh AJK yang baru dilantik.
Jadi media sepatutnya faham akan tradisi ini dan melaporkan bahawa pencalonan tidak buat. Atau mungkin media sengaja membuat spekulasi untuk menghangatkan berita mereka. Atau mungkin juga mereka mempunyai agenda untuk melaga-lagakan pemimpin PAS.

BERTINDAK SEGERA KE ATAS MB PAHANG DAN KM MELAKA

Perdana Menteri mesti bertindak serta merta dengan menukarkan sekurang-kurangnya 2 orang Menteri Besar dan Ketua Menteri kerana terbukti mereka telah melakukan kesalahan yang besar yang memalukan kerajaan BN.

Menteri Besar Pahang Adnan Yaakub dan Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam adalah mereka yang sepatutnya dilucutkan jawatan masing-masing serta merta tanpa lengah lagi.

Semalam Mahkamah Tinggi Kuantan mengeluarkan perintah mandamos terhadap menteri besar Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakub supaya membayar pampasan sebanyak RM63 juta kepada sebuah syarikat pembalakan, Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd (SGM) dalam masa 14 hari.

SGM sebelum ini menyaman kerajaan negeri Pahang kerana enggan mengeluarkan lesen pembalakan kepada syarikat berkenaan untuk mengeluarkan saki kayu balak diatas tanah milik Umno Bahagian Pekan di Mukim Bebar.

Pertikaian SGM - Kerajaan negeri gagal diselesaikan dan akhirnya syarikat berkenaan membawa kesnya ke mahkamah Tinggi, Rayuan dan akhirnya Mahkamah Persekutuan yang memihak kepada SGM.

Berikutan itu kerajaan negeri diarah membayar sebanyak RM60 termasuk faedah kepada SGM tetapi kerajaan negeri tidak pernah membuat apa-apa pembayaran kepada SGM.

Kelemahan dan tindakan Adnan yang lembap. lemah dan menyalahgunakan kuasa sehingga kejadian memalukan di atas sudah cukup untuk menjadi alasan beliau mesti dilucutkan jawatannya.

Begitu juga dengan Ali Rustam yang dibuktikan oleh Lembaga Disiplin Umno telah terlibat dengan rasuah yang amat memalukan negeri Melaka dan Malaysia amnya.

Jadi saya menyeru Perdana Menteri supaya segera melakukan tindakan drastik melucutkan jawatan mereka untuk digantikan dengan orang lain.

Malah jika tidak ada calon lain yang layak dari BN saya cadangkan supaya Perdana Menteri mengarahkan DUN bagi kedua-dua negeri itu dibubarkan bagi memberi peluang kepada rakyat memilih kerajaan dan Menteri Besar serta Ketua Menteri baru yang telus, bersih dan berintegriti.

ONE MALAYSIA, KPI, NAKHODA ZAMAN TAPI RAKYAT TAK LUPA ALTANTUYA

Najib mula mengeluarkan pelbagai slogan guna untuk memancing dan menarik sokongan rakyat. Pemikiran Najib jelas dangkal dan jauh tertinggal kebelakang kerana beliau menyangkakan pemikiran rakyat Malaysia masih sama seperti tahun 70-an atau 80-an boleh ditipu dengan slogan dan 'tag line'.

Maka timbullah slogan One Malaysia, Nakhoda Zaman, KPI dan sebagainya. Najib lupa bahawa semua itu adalah slogan lama yang hanya dicat baru tetapi enjin tetap lama dan buruk serta lapuk.

Rakyat Malaysia hari ini bukannya mahu slogan dan retorik semata-mata tetapi mahu melihat tindakan dan pelaksanaan.

Najib masih meneruskan semua dasar rimba dan lapuk Perdana Menteri lama antaranya ISA, OSA, AUKU, POLITIK LAMA (Race, Royal, Religion), diskriminasi, rasuah, kronisme dan lain-lain. Selagi semua ini tidak diperbaiki selagi itulah retorik dan slogan Najib akan ditertawakan oleh rakyat Malaysia.

Satu lagi perkara yang mesti diselesaikan oleh Najib ialah isu Altantuya. Najib tidak bersalah dan tidak ada kaitan dengan isu itu selagi ianya tidak dibuktikan di mahkamah. Namun tindakan celupar akhbar luar negeri yang mendakwa Najib terlibat menyebabkan rakyat Malaysia dan dunia luar terus sangsi dengan beliau.

Oleh itu saya sekali lagi merayu YAB Datuk Seri supaya menyaman akhbar-akhbar itu demi untuk membersihkan nama baik Datuk Seri dan negara kita. Rakyat tidak mahu negara luar memandang serong kepada Perdana Menteri kita semua. Najib adalah Perdana Menteri saya, tuan-puan dan kita semua.

PEMUDA UMNO PMTG PAUH GALI KUBUR SENDIRI

Pemuda Umno Bahagian Permatang Pauh menggali kubur sendiri apabila kesemua ketua Pemuda di 24 cawangan Umno di kawasan DUN Penanti, mahu BN meletakkan calonnya bertanding dalam pilihanraya kecil di situ.

Ketua Pemuda bahagian Permatang Pauh, Mohd Zaidi Mohd Said berkata mereka mahu pilihanraya, orang muda semangatnya lain

Saya tidak hairan mengapa pemimpin di peringkat bahagian dan akar umbi memang mahu pilihanraya kecil diadakan kerana semasa kempen nanti mereka akan mendapat durian runtuh kerana BN sudah tentu akan mengeluarkan duit yang banyak macam air untuk dibelanjakan oleh jentera kempen.

Kebanyakan duit ini akan disalurkan melalui Umno Bahagian, Pemuda dan Wanita Bahagian. Maka kenyang lah pemimpin di peringkat bahagian. Pekerja-pekerja Umno di peringkat bawah hanya dapat kuah tetapi pemimpin bahagian dapat isi dengan habuan yang banyak. Sebab itu mereka beriya-iya benar menggesa BN meletakkan calon kerana mereka tahu banyak duit akan 'masyuk' poket mereka.

KELANTAN CALON HUSAM TIMBALAN PRESIDEN?

PAS Kawasan di seluruh Kelantan memilih Husam sebagai calon Timbalan Presiden PAS? Tajuk utama akhbar Sinar Harian memaparkan tajuk utama PAS Kelantan pilih Husam.

Bagi saya tidak ada salahnya PAS Kawasan atau negeri menzahirkan siapa yang mereka sokong untuk apa-apa jawatan sekalipun. Mereka mempunyai hak berbuat demikian. Malah saya sangat yakin pimpinan dan ahli PAS amat matang dalam perkara memilih kepimpinan.

Sesiapa yang terkeluar dari batas-batas akhlaq Islam sudah tentu ditolak dan tidak akan naik menjadi pemimpin di mana-mana peringkat sekalipun. Sebab itulah bagi saya soal pemilihan dan pencalonan ini tidak perlu disorok-sorok malah lebih baik ia dibuat secara terbuka dan diumumkan.

Husam dan penyandang jawatan sekarang memang layak untuk memegang apa juga jawatan tertinggi parti. Masing-masing mempunyai kelebihan dan advantage masing-masing.

PENANTI TUNGGU TELATAH BARU PEMERINTAH

Kekosongan kerusi dewan undangan negeri (DUN) Penanti di Pulau Pinang mengundang reaksi baru dari pemerintah negara ini dengan cadangan untuk tidak mengadakan pilihanraya kecil.

Perdana Menteri sendiri memulakan komen dengan membayangkan tidak patut berlaku pilihanraya kecil atas perletakan jawatan wakil rakyat tanpa sebab.Suruhanjaya pilihanraya (SPR) mengambil masa hingga rabu depan untuk bermesyuarat menentukan status kes Penanti berkenaan.

Secara tiba-tiba pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) turut bersuara dengan nada yang sama menyebelahi pandangan tidak patut berlaku pilihanraya kecil dalam keadaan ini.Semua ini adalah telatah terkini pemerintah yang masih terkial-terkial selepas kalah dalam pilihanraya kecil dua bukit 7 April lalu.

Orang ramai memang masih ternanti-nanti apakah yang akan diputuskan pemerintah kerana alasan pilihanraya akan menghabiskan banyak wang hanyalah untuk menyembunyikan keburukan pemerintah dalam menguruskan pilihanraya.

Memang pilihanraya akan menjadi sumber kepupusan wang rakyat apabila ia diurus secara tidak telus dan tidak profesional seperti yang diamalkan selama ini.

Apabila berlaku pilihanaya kecil wang rakyat telah dihanguskan dengan pelbagai projek "mee segera" yang memang tujuannya jelas untuk memancing undi.Kelulusan projek segera seperti ini juga dipercayai bagi membolehkan para kontraktor menyumbang wang panas untuk membantu calon parti pemerintah.

Ini tidak dikira tindakan klandestin lain seperti membiayai 13 calon bebas di Bukit Selambau. Dari mana wang diperolehi untuk melakukan semua ini kalau tidak eksploitasi dana awam yang dibiayai rakyat.

Bagi mengendalikan satu pilihanraya yang telus dan bersih bukan memerlukan biaya yang besar.

Hanya pilihanraya kotor dan penuh ekspoitasi tajaan BN yang memerlukan biaya berlipat ganda.

Sumber : Purnamakelantan

RM4 JUTA UNTUK SAR DAN SEKOLAH TAMIL, RM2 JUTA UNTUK SEKOLAH CINA

Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Tamil juga mendapat sumbangan sebanyak RM4 juta telah disumbangkan kepada SAR pada Mac lalu. Manakala sebuah 25 Sekolah Jenis Kebangsaan Cina mendapat RM2 juta baru-baru ini.

Terbukti kerajaan PR memang mengutamakan pendidikan rakyat berbilang kaum tidak seperti kerajaan BN yang bukan sahaja tidak membantu SAR malah menarik balik bantuan perka pita kepada SAR sehingga banyak SAR di Malaysia bagaikan hidup segan mati tak mahu malah ada yang terpaksa di tutup terus.

Rakyat seharusnya menilai kerajaan manakah yang berkebajikan?

Kerajaan Negeri Selangor dibawah Jawatankuasa Tetap pendidikan telah memperuntukkan sebanyak RM 10 juta untuk menyediakan suasana pembelajaran terbaik kepada sekolah-sekolah negeri ini.

Sumbangan ini juga diberi keutamaan kepada sekolah-sekolah yang sangat memerlukan bantuan daripada Kerajaan Negeri.

Siapa kata kerajaan PR miskin dan tidak melaksanakan pembangunan?

GAMBAR BOGEL !! MUSUH KETANDUSAN IDEA POLITIK

Musuh-musuh politik PR terbukti sudah ketandusan idea untuk berhadapan dengan PR dan rakyat. Sebab itulah selain dari 3R (Royal, Race dan Religion) dijadikan modal politik mereka pada setiap kali pilihanraya, kini mereka menjadikan penyebaran gambar-gambar lucah dan tidak senonoh sebagai senjata untuk melemahkan pemimpin dan ahli PR.

Walaupun mereka tidak mengaku tetapi apa lagi alasan munasabah mengapa gambar-gambar sedemikian disebarkan.

Dalam kes Exco Kerajaan Selangor, Elizabeth Wong misalnya, beliau dikatakan tidak mempunyai musuh peribadi. Jadi tidak sebab untuk individu tertentu mengedarkan gambar beliau melainkan kemungkinan ianya dikaitkan dengan politik.

Sebab itu ada pemimpin politik yang secara terang-terang mengaku akan mengeksploitasikan isu ini untuk kepentingan politik. Sungguh jijik dan biadap pemimpin politik murahan seperti ini. Patutlah dirinya ditolak rakyat dan ahli Umno sendiri.

Kini setelah 2 bukan Elizabeth bercuti dan kes gambar itu disiasat, gambar baru pula diedarkan di dalam internet. Siapa punya angkara ini. Tiada kerja lain selain mengacau orang................

Moga-moga rakyat terus menolak parti yang mengamalkan POLITIK LAMA seperti ini .................

PEREBUTAN JAWATAN DALAM PAS : BEREBUT-REBUT MELAKUKAN KEBAIKAN

Dari dahulu saya tanamkan dalam diri saya bahawa perebutan jawatan di dalam PAS adalah perebutan untuk melakukan kebaikan bukannya berebut-rebut untuk pangkat dan kuasa seperti yang ahli dan pemimpin Umno kejar selama ini.
Ini kerana jawatan dalam PAS akan menjanjikan kepada kita perkara-perkara berikut :-
1) Tak naik pangkat
2) Kena tukar kerja
3) Di caci, dihina dan sebagainya
4) Masa dan duit habis untuk perjuangan
5) Tidak ada masa untuk bersenang lenang
6) Amanah yang besar mesti ditunaikan
7) Kewajipan sebagai seorang Islam berjuang menegakkan Islam.
dan lain-lain ..............
Oleh itu bagi saya pertandingan untuk menjadi ketua dan pimpinan di dalam PAS adalah perkara biasa dan digalakkan bagi kita mencari ketua yang benar-benar sanggup berjihad dan berkorban. Apa yang kita kejar adalah keredhaan Allah dan kita berusaha untuk menegakkan kalimah Allah di atas dunia ini.
Jadi sepatutnya tidak ada unsur lobi-melobi, fitnah memfitnah, surat layang dan sebagainya. Ahli dan perwakilan mesti pandai memilih dan menilik siapa yang sebenarnya mereka akan angkat menjadi pemimpin.
Pemimpin yang tidak sanggup berkorban masa, duit dan diri mesti diketepikan dalam usaha kita menjadikan parti kita semakin mantap dan gagah. Pemimpin juga mesti berpandangan jauh, berkarisma, mempunyai daya kepimpinan yang baik, tahu merancang dan memandu jemaah untuk mencapai target yang dituju.

SIDANG DUN BN VS SIDANG DUN PR

BN Perak akan memanggil Sidang DUN pada 7 Mei antara lain bertujuan 'memecat' Speaker DUN sekarang V.Sivakumar melalui usul undi tidak percaya dalam DUN tersebut. Notis persidangan DUN dikeluarkan oleh Setiausaha Dewan yang telah dilucutkan jawatan oleh Speaker iaitu Abdullah Antong Sabri.
Persoalaannya:-
1) Adakah notis tersebut sah setelah Abdullah dilucutkan jawatannya?
2) Adakah persidangan itu sah jika ianya dilangsungkan juga?
Jelas sekali kemelut politik negeri Perak terus tidak tentu hala, haru biru dan caca marba ekoran dari tindakan BN merompak kuasa rakyat.
Sebelum ini Speaker DUN Perak, V Sivakumar telah menggantung jawatan setiausaha DUN Perak, Abdullah Antong Sabri kerana mengeluarkan notis untuk mengadakan sidang DUN pada 7 Mei lalu tanpa pengetahuan dan persetujuannya.
Sivakumar berkata, beliau menggantung tugas Abdullah kerana mengeluarkan notis tersebut yang dianggap sebagai satu tindakan ketidakpatuhan.
Sehingga ini masa depan politik negeri Perak terus kabur. Persoalannya jika Persidangan DUN 7 Mei ini tidak sah, adakah DUN Perak akan terbubat dengan sendiri kerana tidak bersidang melebihi 6 bulan.???

NAKHODA ZAMAN YANG SUDAH LAPOK DAN TIDAK RELEVAN

Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) mesti mampu menjadi parti 'nakhoda zaman' untuk membawa perubahan kepada negara ini.

Perdana Menteri berkata, apa yang beliau maksudkan sebagai parti 'nakhoda zaman' ialah BN perlu melakukan perubahan mendahului zaman yang sepatutnya dilakukan oleh semua pemimpin BN.
Bagi BN mesti menyedari bahawa BN adalah nakhoda zaman yang sudah ketinggalan zaman dan tidak relevan lagi. Sebab itulah di Semenanjung mereka tewas semua Pilihanraya kecil (4-0). Hanya di Sarawak sahaja mereka menang 1 kerusi, itupun penuh dengan kontroversi.
Najib Razak tidak perlu mengeluarkan pelbagai slogan dan tag line kerana rakyat sudah lama mengenali siapa Najib Razak, pemimpin BN dan parti-parti komponen BN. Politik lama yang mereka amalkan iaitu perkauman, pembangunan dan kezaliman akan terus ditolak rakyat.

20 April 2009

ALI LETAK JAWATAN SEGERA SEBELUM DIMALUKAN

Sekali lagi saya merayu kepada Ketua Menteri Melaka dan ADUN Bukit Baru, Mohd Ali Rustam supaya meletakkan jawatannya serta merta sebelum beliau mendapat malu yang lebih besar jika disabitkan kesalahan oleh SPRM.
Saya yakin Ali sebenarnya masih mahu meneruskan tanggungjawabnya sebagai Ketua Menteri kerana bagi orang Umno pangkat dan kuasa adalah segala-galanya. Sebab itu mereka sangat tergila-gilakan kuasa dan pangkat walaupun amanah tersebut tidak dapat dijalankan selaras dengan perintah Allah dan Rasul. Mereka tidak takut kepada Allah yang mahukan pemimpin yang adil, amanah, bersih, telus dan tidak menyalahgunakan kuasa.
Mereka bukan sahaja tidak menjalankan perintah Allah dengan mentadbir secara Islam malah berani melanggar perintah Allah seperti mengamalkan rasuah, menyalahgunakan kuasa dan sebagainya.
Oleh kerana sayangkan pangkat dan kedudukan maka pemimpin Umno begitu susah untuk meletakkan jawatan walaupun mereka telah terbukti bersalah dan tidak berintegriti.

BN PENIPU TAK MAHU TANDING PRK PENANTI ELAK MEMBAZIR. INI BUKTINYA !!!

Ingatkah tuan-tuan bagaimana Barisan Nasional sewenang-wenangnya menyuruh Ahli Parlimen dan ADUN mereka meletakkan jawatan tanpa sebab yang kukuh hanya kerana untuk menukar Menteri Besar.
Perkara ini pernah berlaku selepas bekas Menteri Besar Selangor Muhammad Muhammad Taib meletakkan jawatan pada 1997 selepas dirinya dilanda dengan seribu satu masalah iaitu isu bawa lari wanita dan bawa duit 'cash' keluar negeri dengan banyak.
DUA kerusi dikosongkan iaitu Ahli Parlimen Kuala Selangor Abu Hassan Omar mengosongkan kerusi Parlimen Kuala Selangor dan Adun Permatang Jamaluddin Adnan mengosongkan kerusi beliau pada 2 Mei 1997.
Pilihanraya kecil Kuala Selangor dan Permatang diadakan serentak pada 29 Mei 1997 dan Abu Hassan menang dan dilantik sebagai Menteri Besar Selangor yang baru dan Jamaluddin Adnan menjadi Ahli Parlimen Kuala Selangor. Tidakkah ini membazir? Mengapa BN melakukan perkara sedemikian yakni berani meletakkan jawatan sedangkan ianya sudah tentu membazirkan duit rakyat. Bukan satu DUN malah satu DUN dan satu Parlimen.
Sebenarnya bukan niat BN untuk tidak membazirkan duit rakyat dengan tidak bertanding di Penanti. Tetapi sebab sebenarnya ialah mereka tahu BN akan dimalukan dengan semalu-malunya kali ini setelah tewas 4-0 sebelum ini.
Terima Kasih kepada Pyan kerana mengingatkan saya semula kepada sejarah lama ini.

RAHIM THAMBY CHIK DAN JAMALUDDIN JARJIS DAPAT JAWATAN PENTING DLM KABINET BARU UMNO?

Dua orang penyokong dan pengampu kuat Perdana Menteri dan Presiden Umno iaitu Jamaluddin Jarjis dan Rahim Thamby Chik bakal dilantik ke jawatan penting pada mesyuarat pertama MT Umno di bawah kepimpinan Najib Jumaat ini.
Kedua-dua 'pemimpin terkenal' Umno itu sudah akan mendapat suntikan baru untuk meneruskan karier politik mereka. Mereka berdua 'hidup' kembali selepas Najib mendapat kuasa mutlak baru-baru ini.
Namun ini hanya ramalan saya. Kalau betul ....tahniah kepada kedua-dua mereka!!!!

MANA TOK NAN DAPAT DUIT RM63 JUTA?

Tok Nan Menteri Besar diarahkan mahkamah Tinggi Kuantan supaya membayar gantirugi kepada syarikat Seruan Gemilang Sdn Bhd sebanyak RM63 juta hari ini.

Persoalannya mana Tok Nan nak ambil duit sebanyak itu kalau sekadar gaji dan elaun Menteri Besarnya.?

Namun saya pasti Tok Nan akan ada cara untuk menyelamatkan dirinya. Apa-apa pun Tok Nan masih mempunyai untuk membuat rayuan di mahkamah.

BUKAN 18 TAPI 26 ADUN TAK SOKONG MAT SAID

Sebenarnya 26 ADUN Terengganu yang tidak menyokong Menteri Besar, Datuk Ahmad Said supaya meletakkan jawatan iaitu 18 dari BN dan 8 dari PAS. Jadi jika mereka bergabung dan membentuk kerajaan negeri yang baru sudah pasti mereka adalah kerajaan yang kuat.
Hari ini Setiausaha Kelab Penyokong BN Terengganu, Alias Abdullah mendakwa, sehingga hari ini jumlah ADUN yang menolak Ahmad meningkat daripada 10 kepada 18 orang.
Menurutnya, ADUN terbaru menyertai kumpulan mereka termasuklah beberapa exco kerajaan negeri.
"Bagaimanapun, saya tidak dapat mendedahkan nama-nama exco terbabit untuk menjaga kedudukan mereka sekarang," katanya kepada Malaysiakini.
Jadi dengan itu bahawa kedudukan Mat Said memang terumbang-ambing sekarang. Bila-bila masa beliau boleh diterajang dari kedudukan idaman Idris Jusoh iaitu kerusi Menteri Besar.
Namun begitu saya juga menyeru Mat Said menimbangkan untuk bergabung pula dengan PAS jika ditendang dari jawatannya. Jika Mat Said bergabung dengan PAS sudah tentu kumpulan beliau dan PAS kemungkinan besar boleh membentuk kerajaan campuran. PAS ada 8 ADUN dan hanya memerlukan 9 ADUN lagi untuk menubuhkan kerajaan dengan 'simple majority'. Tidak mustahil untuk ianya berlaku, jika Mat Said benar-benar ikhlas.

'ROADBLOCK' BERHAMPIRAN SERI NEGERI APA HAL?

Saya mendapat maklumat Polis membuat berkawal dengan agak ramai di sekitar Seri Negeri. Apa yang berlaku tidak dapat saya pastikan. Mungkin ada perkara besar berlaku agaknya. Apa khabarnya nanti saya updatekan.

Pelbagai khabar angin yang saya dengar namun ianya sekadar khabar angin sahaja.....belum KOMPOM!!!

PEMILIHAN PAS : JANGAN TERPENGARUH DENGAN MEDIA

Saya mengharapkan seluruh pemimpin dan ahli PAS supaya tidak terpengaruh dengan mainan media yang cuba melaga-laga pemimpin PAS dengan melabelkan mereka dari kem-kem tertentu.

Terbaru mereka melabelkan mereka sebagai kumpulan pro-kerajaan perpaduan dan pro-Pakatan Rakyat. Sebelum label seperti kumpulan Erdogan dan bukan Erdogan. Ini semua adalah perang saraf yang dilontarkan ditengah-tengah kehangatan pemilihan PAS yang sedang diperingkat pencalonan di peringkat kawasan.

Saya berasa yakin bahawa ahli dan pimpinan PAS sudah matang dengan sepak terajang dan mainan media yang memang suka memecahbelahkan PAS.

Seperti biasa pemilihan dalam PAS tidak akan memberikan apa-apa kesan kepada perpaduan dalam PAS. Hatta jika ada pemilihan di peringkat Presiden pun saya yakin PAS tetap akan utuh dan padu kerana kita berpegang kepada Al_Qur'an dan Hadis tidak sebagaimana Umno yang berprinsipkan kepada hawa nafsu.

UMNO BERMAIN POLITIK DI SURAU

Umno sering menuduh PAS menggunakan masjid dan surau untuk tujuan politik. Namun tuduhan itu menunjukkan kedangkalan Umno tentang ajaran Islam. Apabila Ustaz-ustaz yang mengajar di masjid dan surau membacakan ayar-ayat Al-Qur'an dan Hadis mereka menuduh PAS bermain politik di masjid dan surau. Sedangkan mereka jahil tentang Islam dan tetap beriman bahawa politik tidak ada kena mengena dengan Islam.

Namun saya ingin menjelaskan di sini bahawa PAS tidak pernah menganjurkan program parti di dalam masjid atau pada mana-mana program dan aktiviti surau maupun masjid. Malangnya Umno lah yang sering menggunakan kemudahan awam seperti sekolah, balai raya, masjid dan surau untuk kepentingan politik mereka. Bayangkan bagaimana biadapnya Umno apabila tanpa segan silu menggunakan balai raya untuk dijadikan pejabat Umno cawangan. Di Melaka perkara sebegini sudah menjadi lumrah. Bagi pemimpin Umno harta awam dan harta rakyat adalah harta Umno dan BN.

Semalam Umno di Melaka sekali ini menunjukkan belang mereka apabila menyediakan kaunter pendaftaran keahlian Umno pada majlis Perasmian Surau dan Balairaya Taman Angkasa Nuri, DUN Durian Tunggal. Program di bawah Japerun Durian Tunggal dan JKKK Gangsa ini di adakan di kawasan Surau dan Balai Raya tersebut. Selepas ini saya tidak hairan jika papan tanda Umno Cawangan Taman Angkasa Nuri akan didirikan di perkarangan Balai Raya tersebut.

Lebih malang lagi acara perasmian yang disempurnakan oleh Ketua Menteri dan ADUN Durian Tunggal, Wahab Latip juga dicemari dengan program berunsur judi. Pihak penganjur telah mengadakan pertandingan meneka berat buku dan jumlah muka surat. Setiap peserta yang ingin menyertai pertandingan tersebut dikenakan 50 sen untuk sekali teka. Bukankah ianya ada unsur-unsur judi?

Inilah Umno, kalau tidak menggunakan kemudahan rakyat dan awam serta menyelitkan program-program berunsur judi dan maksiat itu bukan Umno namanya.
Sumber : Blog Angkasa Nuri

19 April 2009

PEMIMPIN KERAJAAN NEGERI MELAKA TAKUT ISYTIHAR HARTA

Terbukti barisan kepimpinan kerajaan negeri Melaka yang diketuai oleh Perasuah, Mohd Ali Rustam takut untuk mengisytiharkan harta masing-masing. Memang kita menjangkakan bahawa Ketua Menteri dan barisan exconya sudah pasti tidak akan berani mengisytiharkan harta masing-masing kerana mereka semuanya mempunyai harta yang jauh dari kemampuan masing-masing. Dari mana harta itu mereka dapat itu ianya perlu diselidiki oleh SPRM.

Speaker DUN Melaka yang sepatutnya meluluskan permohonan DAP agar usul ini dibahaskan pada Sidang DUN akan datang sebaliknya menolak usul tersebut untuk menjaga kepentingan Ali Rustam dan Exconya.

Bendahari Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Jauhar Dawi dalam kenyataannya kepada Blog Mutaligat kesal dengan sikap Speaker yang jelas tidak menunjukkan sikap professional dalam menjalankan tugas yang diamanahkan kepadanya.

"Sepatutnya beliau meluluskan usul ini untuk dibahaskan dan kemudian wajar diterima oleh semua ADUN demi untuk membuktikan kepada rakyat bahawa pemimpin kerajaan negeri adalah bersih dan berintegriti".

"Pemimpin Kerajaan Negeri Melaka sepatutnya bersedia untuk membentangkan dan mengisytiharkan harta mereka sebagaimana yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor" kata Jauhar.

Menurutnya selagi Mohd Ali dan Exconya enggan mengisytiharkan harta masing-masing selagi itulah rakyat Melaka akan terus sangsi kepada integriti dan ketelusan pemimpin kerajaan negeri.

Jauhar mencadangkan supaya kerajaan negeri bersikap proaktif dengan mencontohi kerajaan negeri Selangor secepat mungkin walaupun usul yang dibawa oleh DAP agar pemimpin kerajaan negeri mengisytiharkan harta ditolak Speaker.


KESAL UNDI TIDAK PERCAYA DITOLAK SPEAKER

Ayer Keroh : Ahli Jawatankuasa Lajnah Penerangan PAS Melaka, Ramli Dalip (gambar) kesal kerana usul undi tidak percaya DAP yang dikemukakan kepada Speaker DUN Melaka untuk dibahaskan pada persidangan DUN akan datang ditolak.

Usul tersebut dihantar kepada Speaker DUN Melaka oleh Ketua Pembangkang DUN Melaka, YB Goh Leong San yang juga ADUN Kesidang sebulan lalu.


Dalam laporan media minggu lepas Goh tidak berpuashati kerana usul tersebut ditolak sedangkan ianya telah memenuhi semua syarat.

Sidang DUN Melaka akan berlangsung dari 20 dan 23 April ini.

Ramli berkata Speaker DUN Melaka, Datuk Othman Mohammad sepatutnya bertindak adil dengan membenarkan usul ini dibahaskan kerana ianya sangat penting kepada negeri dan rakyat Melaka.

Menurut Ramli, usul undi tidak percaya ini penting untuk melihat samada Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam masih mendapat kepercayaan Ahli Dewan Undangan atau sebaliknya. Jika usul itu ditolak selepas dibahaskan bermakna beliau masih mendapat kepercayaan untuk meneruskan tugasnya sebagai Ketua Menteri atau sebalinya jika beliau kalah maka Ali Rustam mesti meletakkan jawatan.

"Ketua Menteri yang terbukti terlibat dengan rasuah sepatutnya meletakkan jawatan namun sehingga kini beliau masih berdegil dan terus memegang jawatan tersebut tanpa segan silu".

"Sepatutnya beliau sebagai seorang Ketua Menteri mesti menjaga maruah diri dengan meletakkan jawatan, namun oleh kerana beliau sendiri sudah hilang maruah maka beliau sanggup meneruskan tugasnya sedangkan sepatutnya jawatan tersebut dipegang oleh seorang yang berintegriti, bermaruah, bersih dan telus" kata Ramli yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil.

Ramli kesal kerana sepatutnya Speaker kena sedar bahawa usul ini penting kepada Ketua Menteri kerana jika usul ini ditolak pada persidangan DUN nanti bermakna Ketua Menteri masih mempunyai sokongan kuat dari ADUN.

Namun oleh kerana usul ini ditolak maka kita tahu mengetahui secara sah adakah Ketua Menteri masih mendapat sokongan jitu dari ADUN atau sebaliknya.

Katanya, Speaker harus mempertimbangkan semula usul ini agar ianya dapat diterima semula untuk dibahaskan pada persidangan DUN akan datang demi kepentingan rakyat dan negeri Melaka.

15 MAT REMPIT ROGOL GADIS : INILAH HASIL DARI PENDIDIKAN NEGARA KITA

Berita bahawa 15 mat rempit berumur 17 hingga 19 tahun merogol seorang gadis di Felda Chini, Pekan Selasa lepas merupakan antara rentetan kejadian jenayah yang sering menghiasi dada-dada akhbar sejak akhir-akhir ini.
Kejadian jenayah seperti ini di kalangan juvana semakin hari semakin membimbangkan. Penjenayah-penjenayah ini yang sepatutnya masih di bangku sekolah atau Kolej sudah tidak berminat untuk belajar. Persekolahan dan pendidikan formal yang dilalui oleh mereka bermula dari tadika hingga Tingkatan lima iaitu lebih kurang 12 tahun langsung tidak dapat mendidik mereka menjadi insan yang kuat beragama dan berakhlaq.
Kelemahan sistem pendidikan negara ditambah pula dengan suasana persekitaran di negara kita yang kerajaan sendiri menyuburkan budaya hedonisme, membiarkan tempat-tempat maksiat dan memberikan lesen untuk rumah-rumah urut, tempat hiburan menjadi remaja lebih mudah terjerumus ke kancah maksiat dan jenayah.
Malangnya setiap kali hal ini dibincangkan ibu bapa dijadikan mangsa di mana ibu bapa dituduh tidak pandai mendidik anak dan membiarkan anak-anak mereka menjadi liar. Memang tidak dapat dinafikan ibu bapa juga bersalah. Tetapi menuding jari meletakkan kesalahan 100 % kepada ibu bapa bagi saya tidak tepat. Sedangkan apabila anak-anak keluar rumah mereka terdedah dengan 1001 macam unsur-unsur dan tempat-tempat maksiat yang dibiarkan beroperasi oleh pihak berkuasa.
Ditambah pula dengan sikap kerajaan yang memberikan lesen kepada majalah-majalah separa lucah, gagal membendung penjualan CD lucah, rancangan TV yang hanya mementingkan hiburan, menggalakkan konsert dan sebagainya. Maka tidak hairanlah remaja menjadi liar dan ganas serta suka melakukan jenayah seperti rompak, rogol, rempit dan sebagainya.
Oleh itu sudah sampai masanya rakyat Malaysia menukar kerajaan BN yang jelas gagal mentadbir negara dari semua segi termasuk pendidikan. Pilihanraya ke 13 akan datang mari sama-sama kita tumbangkan BN dan digantikan dengan kerajaan PR yang Insya Allah akan mentadbir negara dengan adil, berkebajikan, telus dan lebih bertanggungjawab.

PRK PENANTI : BN TAK PERLU TANDING JIKA MAHU JIMATKAN DUIT RAKYAT

Naib Presiden PAS, Datuk Haji Husam Musa berkata jika benar BN ingin menyelamatkan duit rakyat dari dibazirkan maka jangan bertanding pada PRK Penanti.

"Jangan hanya cakap sahaja tidak mahu bertanding tetapi bila tiba hari penamaan calon mereka menghantar calon pula".

"Kita ingin melihat sejauh mana keikhlasan BN dalam membuat kenyataan. Masalahnya setiap kali Pilihanraya kecil BN bukan sahaja menghabiskan duit rakyat dengan projek mee segera malah menggunakan jutaan duit rakyat untuk mengangkut dan menempatkan Polis berkampung di kawasan pilihanraya" kata Husam.

Katanya, perbelajaan di pihak BN juga puluhan juta pada satu-satu pilihanraya dan kita tidak tahu dari mana mereka mendapat duit sebanyak itu.

"Dahlah SPR belanjan ratusan ribu mungkin mencecah setengah juta, BN pula sewenang-wenangnya menggunakan duit rakyat untuk kepentingan mereka".

"Menteri-menteri datang berkempen menggunakan kereta kerajaan dan agensi-agensi kerajaan semuanya menggunakan duit rakyat" ujar Husam dalam ucapan beliau pada majlis Hi-Tea anjuran Persatuan Anak-anak Melaka di Perantauan di Dewan Sivik, Majlis Bandaraya Petaling Jaya semalam.

Jadi, kata Husam, jika benar-benar Najib dan BN ikhlas ingin menjimatkan duit rakyat maka tidak perlulah mereka meletakkan calon di Penanti. Apatah lagi DUN Penanti merupakan tempat yang hampir pasti akan menguburkan BN sekali lagi.

PRK PENANTI : NAJIB PERDANA MENTERI DAN PRESIDEN UMNO PALING LEMAU

Kenyataan Presiden Umno bahawa BN kemungkinan besar menarik diri dari bertanding pada Pilihanraya Kecil Penanti membuktikan bahawa beliau Presiden Umno dan Perdana Menteri paling lemau pernah dilahirkan oleh negara kita Malaysia.
Tidak pernah dalam sejarah seorang Presiden Umno membuat kenyataan yang BN kemungkinan tidak bertanding pada mana-mana Pilihanraya Kecil. Kenyataan Najib semalam menunjukkan bahawa beliau seorang penakut dan pengecut.
Kita semua tahu Najib bukannya berniat untuk menyelamatkan duit rakyat hangus jika berlaku Pilihanraya Kecil tetapi sebenarnya beliau takut BN akan kalah sekali lagi. Kekalahan sudah tentu akan menambahkan contengan arang di muka beliau sudah penuh dengan hitam legam arang selepas kalah 4-0 dalam PRK sebelum ini.
Usahlah Najib hendak berdolak dalik sedangkan dirinya sendiri takut kepada bayang-bayang sendiri lantaran masalah kronik yang sedang dialami oleh Umno dan dirinya sendiri.
Semalam Najib Razak berkata beliau tidak menolak kemungkinan Barisan Nasional (BN) tidak akan menyertai pilihanraya kecil DUN Penanti, Pulau Pinang.
Pengerusi BN itu berkata BN perlu melihat terlebih dahulu sama ada pilihanraya kecil itu menguntungkan rakyat atau sebaliknya.
"Tak tahu lagi (sertai atau tidak) kita tengok dulu tapi saya tak ketepikan apa juga kemungkinan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis `Sambutan Meraikan Perdana Menteri' peringkat Parlimen Pekan semalam sempena pelantikannya sebagai Perdana Menteri pada 3 April lepas, lapor Bernama.

PRA-MUKTAMAR PAS : USTAZ HADI DITENTANG, MAT SABU TANDING TIMBALAN PRESIDEN?

Buat pertama kali Presiden PAS Tuan Guru Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang kemungkinan ditentang untuk jawatan Presiden pada Muktamar PAS tahun ini. Setakat ini seorang calon lain untuk jawatan Presiden telah dinamakan apabila PAS Kawasan Bukit Bintang mencalonkan Mursyidul Am PAS, Datuk Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam. Samada Tuan Guru Mursyidul Am menerimanya atau tidak belum dapat kita pastikan.
Bagi saya tidak ada salahnya untuk jawatan Presiden PAS dipertandingkan kerana ia menggambarkan bahawa demokrasi berjalan dengan subur dan baik di dalam PAS. Ini berbeza dengan Umno yang sememangnya sudah lama mematikan demokrasi di dalam parti lapuk tersebut.
Sementara itu Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu pula sedang mempertimbangkan sokongan akar umbi untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PAS. Setakat ini beliau belum mengumumkan secara rasmi untuk bertanding jawatan tersebut.
Menurut sumber yang boleh dipercayai, Mohamad Sabu akan berbuat demikian jika beliau mendapat bilangan pencalonan yang memberansangkan.
Bagi saya pertandingan merebut jawatan di dalam PAS tidak menjadi kesalahan dan masalah. Ini kerana pemimpin PAS sudah matang dan mempunyai tarbiah. Insya Allah kita di dalam PAS tidak akan ujud rasuah (politik wang), fitnah memfitnah, lobi melobi dan sebagainya.
Semua kita mengamal dan beriman kepada Ayat Al-Qur'an "dan bertolong-tolongan dalam perkara kebaikan, jangan kamu bertolong-tolongan dalam perkara kejahatan".
Insya Allah pertandingan merebut jawatan di dalam PAS akan sentiasa menghasilkan sesuatu yang baik dan menambahkan ketaqwaan ahli dan pemimpin.
Tok Guru Mursyidul Am telah berpesan bahawa hanya pemimpin yang layak sahaja sepatutnya menawarkan diri untuk bertanding.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter