29 January 2010

PAS TELUS DAN TERBUKA

Keputusan Jawatankuasa Disiplin parti menggantung keahlian Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad selama 6 bulan dan memberikan amaran bertulis kepada Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, YB Dato Hassan Ali membuktikan PAS adalah telus dalam apa juga tindakan yang diambilnya.

Cuma saya mengharapkan kedua-dua mereka diberikan masa dan peluang untuk membuat rayuan dan membela diri sekali lagi walaupun mungkin mereka telah melakukannya semasa penyiasatan dahulu.

Hukuman ke atas Khalid dan Hassan diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini.

DUN PERAK : BUBAR JANGAN TAK BUBAR, TETAPI ......!!!!

DUN Perak akan dibubarkan. Begitulah ramalan pelbagai pihak. Itulah juga yang dimahukan oleh pimpinan PAS Perak.

Persoalannya betul ke PAS dan PR boleh menang dengan gerakerja yang kita lakukan selama ini.

Sila jawab soalan saya dibawah :-
1) Berapa banyak pengundi baru yang telah kita daftarkan sejak PRU 12 hingga sekarang?
2) Adakah wakil rakyat kita disenangi dan sering menyelesaikan masalah rakyat?
3) Adakah wakil rakyat kita mudah didekati dan mesra rakyat?
4) Adakah kita sudah mengenalpasti kecelaruan daftar pemilih di semua DUN?
5) Adakah kita sudah bersedia dengan jentera yang kuat?
6) Adakah kita sudah bersedia dengan segala strategi dan jentera untuk berhadapan dengan penipuan ketika pilihanraya
7) Adakah kita sudah cukup bersedia dari segi fizikal, mental, kewangan dan lain-lain?
8) Adakah kita sudah bersedia dengan strategi politik dan lain-lain khusus untuk berhadapan dengan Umno/BN?
9) Adakah kita sudah bersedia calon yang berwibawa?
10) Adakah kita sudah mengenalpasti senjata-senjata yang akan digunakan oleh Umno/BN untuk menyerang kita?
11) Adakah kita ..................

DR NOVANDRI KAWAN SAYA, CERMAT SIKIT BUAT TUDUHAN!!

Dr Novandri merupakan kawan lama saya semasa menuntut di utara tanahair dahulu. Mungkin beliau sudah tidak ingat kepada saya tetapi saya masih ingat dan kenal siapa beliau, ayah beliau dan dari mana asal usul beliau.
Saya tidak mahu mengungkit dari mana asal beliau kerana kita semua berasal dari Adam dan Hawa. Semuanya bersaudara ....tak gitu Doktor!!!!
Cuma tuduhan beliau bahawa blogger Aduka Taruna adalah ahli PAS atau digelar Blogger PAS ....itu kena cermat sedikit. Aduka Tarunan sendiri pun tak silap saya tidak pernah mengaku sebagai Blogger PAS. Sila check samada beliau sudah mendaftar sebagai ahli Kelab Blogger PAS.......yang ditubuhkan beberapa bulan lalu.
Tuduhan Dr Norvandri tidak berasas dan ianya sudah dijawab oleh blogger Alhusseyn (sahabat lama saya).
Satu lagi saya minta Dr Norvandri selidiki sejarah tentang kebiadapan Umno terhadap Raja-raja Melayu. Ini kerana Doktor mendakwa Umno tidak penah biadap kepada Raja-raja Melayu.
Bagi saya Umno memang tidak pernah biadap kepada Raja-raja Melayu TETAPI Umno pernah kurang ajar, zalimi, DERHAKA dan sebagainya kepada Raja-raja Melayu. Tidak perlu saya nukilkan di sini semua rakyat Malaysia tahu khasnya dalam isu pindaan perlembagaan menghadkan kuasa Raja-Raja Melayu.
Pimpinan Umno juga pernah membawa lari puteri Raja.......sila baca sejarah ................

APA ALASAN PUSAT NAFIKAN ROYALTI KPD KELANTAN?

Apa alasan kerajaan pusat yang masih berdegil tidak mahu membayar royalti kepada rakyat negeri Kelantan.?
Sebaliknya menukarkan royalti menjadi wang ehsan sedangkan tercatat di dalam perjanjian bahawa ianya adalah royalti bukan wang sedekah.
Alasannya tidak lain tidak bukan ialah :-
1) Bimbang kerajaan negeri Kelantan dapat banyak duit dengan itu lebih banyak projek pembangunan dan kebajikan dapat dilaksanakan. Maka susahlah BN untuk merampas kembali Kelantan.
2) Hasad dan dengki pimpinan Umno/BN Kelantan sehingga sanggup bersekongkol dengan kerajaan pusat menafikan hak rakyat Kelantan
3) Keras kepala dan samseng sehingga sanggup memperbodoh-bodoh dan mempermainkan rakyat Kelantan dengan alasan yang tidak masuk akal.
4) Sifat khianat yang bersarang dalam jiwa sehingga senang melanggar perjanjian yang sudah dimeterai sekian lama.
Ada lagi tak alasannya ..............sila tambah .....

PILIHANRAYA KAMPUS : ORANG TUA LAWAN BEBUDAK

Saya rasa pelik dan terkilan dengan sikap pentadbir IPTA tidak habis-habis cari pasal dengan budak-budak. Mengapa begitu sukar dan susah orang-orang tua di IPT untuk berlaku adil dan bersikap telus dalam menguruskan pilihanraya kampus. um student ambush vc 2
Apa yang budak-budak itu boleh buat kalaupun mereka menang pilihanraya kampus. Samada kumpulan Pro-Aspirasi atau Pro-Mahasiswa yang menang dan menguasai Majlis Perwakilan Mahasiswa/Pelajar (MPM/MPP) mereka tidak mempunyai apa kuasa pun. Jadi tidak usahlah orang-orang tua buat kacau bilau seolah-olah orang-orang tua ini yang gila kuasa bukan budak-budak tersebut.
Orang tua yang sudah bangka ini tidak perasan dirinya sudah bangka sanggup berlawan dengan bebudak hingusan. Namun yang peliknya si tua bangka ini begitu takut budak-budak pro-M ini menang.
Saya yakin tetamu blog ini pun tahu sebab apa si tua bangka pentadbir IPTA beriya-iya benar berlawan dengan budak-budak pro-M. Semua itu adalah kerana 'Sorrow' punya pasal. Tekanan politik dari luar mahukan mereka memastikan budak-budak pro-M kalah. 'By hook or by crook' orang tua ini mesti cari jalan supaya pro-M tak menang.
Jadi macam-macam helah dan tindakan yang mereka buat. Akhirnya negara luar dan rakyat sendiri mentertawakan si tua bangka, IPTA dan negara kita kerana universiti bertelagah dengan pelajar-pelajar kerana berebut kerusi MPM/MPP.
Memang dasar muka tembok ..........
Sementara itu Malaysiakini melaporkan bahawa suasana tegang menyelubungi Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur malam semalam apabila lebih 500 mahasiswa berkumpul dan bertelingkah berhubung keputusan pilihan raya kampusnya.

Lebih 300 pelajar daripada kumpulan pro-Mahasiswa (pro-M) melancarkan bantahan berhubung pengundian secara berkomputer atau e-undi sejurus selepas keputusan menunjukkan kumpulan pro-aspirasi (pro-A) kembali menguasai universiti ini.

Bantahan yang bermula jam 10.30 malam semalam berlanjutan selama sejam di pejabat canselori
, UM.

6 NKRA APA YANG ADA RASA SEKARANG?

Enam NKRA yang dicanang oleh kerajaan BN 1Malaysia iaitu ialah :-
 • meluaskan akses pendidikan berkualiti ;
 • Mengurangkan kadar jenayah;
 • Memerangi rasuah;
 • Meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah;
 • Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman dan
 • Menambah baik pengangkutan awam.

Meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti.

Pada pandangan anda sejauh mana ianya telah berhasil. Adakah anda yakin pendidikan di negara kita benar-benar berkualiti sedangkan ranking IPTA negara kita semakin merudum di persada dunia. IPTA terus dilihat 'berkonfrontasi' dengan pelajar dalam pilihanraya kampus yang mana ia menggambarkan IPT seolah-olah sama taraf dengan sekolah menengah.

Sekolah-sekolah di pedalaman negara kita masih kurang prasarananya. Rakyat masih terpaksa membayar yuran dan pelbagai bayaran lain berjumlah ratusan ringgit pada setiap kali sekolah dibuka. Sekolah-sekolah dikelas-kelas mengikut kategori tertentu di mana terdapat sekolah-sekolah yang seolah-olah dianaktirikan terutama sekolah agama dan sekolah agama rakyat.

Mengurangkan kadar jenayah

Saya yakin semua rakyat sedang berhadapan dengan situasi trauma dan takut dengan kadar jenayah di negara kita. Beranikan anda membiarkan anak anda berjalan seorang diri untuk ke kedai yang letaknya 100 meter dari rumah anda terutama waktu malam. Sudah berapa ramai kanak-kanak diculik, dirogol dan dibunuh di lokasi yang berdekatan dengan rumah mereka. Kejadian ragut, rogol, rompak, amuk, bunuh saban hari berlaku. Malah ada dibunuh secara kejam oleh keluarga sendiri. Malangnya pasukan keselamatan sering digunakan untuk mengganggu program-program ceramah dan demontrasi aman rakyat dan pelajar sedangkan mereka mempunyai tugas hakiki yang lebih penting. Berapa ramai pula pasuka cawangan khas yang ditugaskan semata-mata untuk tujuan memantau parti-parti politik bukan BN.?

Memerangi Rasuah

Sehingga kini rakyat masih melihat bahawa SPRM hanya serius dan pantas bertindak terhadap individu-individu dan pimpinan parti-parti PR berbanding dengan BN. Ada laporan yang dibuat bertahun-tahun terhadap pemimpin BN tetapi tiada tindakan. Beberapa pemimpin Umno jelas dibuktikan terlibat dengan rasuah ketika pemilihan Umno seperti Ali Rustam, Amid Nordin, Isa Samad dan lain-lain tetapi SPRM tidak pernah menyiasat mereka ini.

Meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah

Kerajaan dilihat tidak jujur dalam mengklasifiksikan status rakyat. Purata garis kemiskinan sepatutnya dinaikkan kepada RM1500 pendapatan sebulan bukannya RM750. Bayang apa yang rakyat boleh makan dengan pendapatan RM750. Terdapat juga kes-kes di mana rakyat miskin ini tidak mendapat bantuan sewajarnya hanya kerana mereka penyokong PR. Diskriminasi terus berlaku dan jika ianya berterusan maka hasrat untuk membasmi kemiskinan tidak akan dicapai. Masih ramai rakyat miskin dinegara kita.

Memperkasa prasarana di luar bandar dan pendalaman

Masih banyak kampung dan desa terutama di pedalaman Sabah dan Sarawak serta negeri lain-lain yang masih tidak mempunyai kemudahan air bersih dan elektrik 24 jam. Selain itu rakyat di kawasan itu masih menggunakan jalan tanah merah atau pengangkutan air untuk perhubungan mereka. Di harap kerajaan dapat memperbaiki keadaan ini dalam masa terdekat.

Menambah baik pengangkutan awam

Cuba tuan-tuan naik bas awam. Tuan-puan akan tahu 'performance'nya. 'Servis'nya macamana, waktu perjalanan macamana dan lain-lain.

BANTULAH INSAN TIDAK BERNASIB BAIK INI!!!!!!!!!!

"Mak adik nak pergi rumah ayah" itu antara kata-kata anak bongsu Puan Suhaiza Abdul Halil saban hari.
Anak kecil berumur 5 tahun itu sering mengajak ibunya menziarahi pusara arwah ayahnya. Pusara ayahnya dipanggil rumah.

Mendengar cerita sahabat saya tentang perkara itu sedih dan berlinangan air mata saya mengenang nasib Puan Suhaiza, 42 seorang ibu tunggal yang mempunyai 3 anak yang tinggal di Taman Ayer Keroh Height, Melaka.

Sudah jatuh di timpa tangga itulah antara ungkapan yang boleh kita umpamakan kepada keluarga beliau. Suaminya meninggal dunia kira-kira 6 bulan lalu kerana sakit jatung. Beliau pula mengidap sakit pernafasan dan terpaksa bergantung kepada alat bantuan pernafasan 24 jam. Beliau tidak boleh melakukan sebarang pekerjaan kerana masalah tersebut. Anaknya yang berumur 11, 9 dan 5 tahun semuanya bersekolah.
Puan Suhaiza pernah dimasukkan ke wad ICU selama beberapa hari, ketika itu Doktor menyatakan peluang beliau untuk hidup hanyalah 1 %. Namun kuasa Allah beliau sembuh tetapi terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan selama 24 jam. Selepas beliau sembuh sedikit suaminya pula dipanggil Allah S.W.T mengadapNya buat selama-lamanya.

Perbelanjaan harian, belanja sekolah, bil elektrik & air, tambang bas sekolah dan lain-lain semuanya terpaksa dicari. Hendak bekerja tidak mampu. Ke mana lagi tempat beliau mengadu. Ibunya pula terpaksa menjalani rawatan dialisis 3 kali seminggu kerana sakit buah pinggang.
Alat pernafasan beliau itu pula terpaksa di'servis' dengan perbelanjaan RM400 sekali 'servis'.

Saya sempat melawat beliau malam tadi bersama-sama dengan ADUN Ayer Keroh, YB Khoo Poay Tiong, ADUN Bachang, YB Lim Jak Wong dan beberapa orang pimpinan PAS Cawangan Ayer Keroh Height.

Menurut Puan Suhaiza setakat ini beliau telah mendapat bantuan dari beberapa pihak antaranya JAIM, PAS dan badan-badan lain tetapi ianya tidak mencukupi. 2 hari lepas pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat juga ada membuat tinjauan ke rumah setelah dilaporkan oleh ADUN Ayer Keroh beberapa hari lepas. Sebelum ini laporan yang dibuat kepada JKKK tidak mendapat maklum balas yang baik.

Seperkara Puan Suhaiza juga amat mengharapkan manfaat dari skim Takaful arwah suaminya akan dilunaskan oleh pihak Takaful Ikhlas cepat mungkin. Ini kerana sehingga kini pihak Takaful menjelaskan bahawa manfaat itu tidak dapat ditunaikan kerana masalah teknikal di mana arwah suami gagal melaporkan kepada Takaful Ikhlas tentang penyakitnya di dalam borang permohonan menyertai skim tersebut.

Namun alasan itu tidak boleh diterima kerana polisi beliau telah diluluskan dan wang caruman telah dibuat selama lebih setahun. Mengapa baru sekarang selepas suaminya meninggal baru syarikat tersebut menyatakan arwah dan keluarganya tidak berhak mendapat manfaatnya. Bukankah Doktor yang memeriksa arwah sudah mengesahkan arwah sihat dan layak menyertai skim takaful tersebut.

Sementara AJK PAS Kawasan Bukit Katil, Che Saidi Ismail berkata pihaknya akan sedaya upaya menuntut hak Puan Suhaiza bagi memastikan Takaful Ikhlas membayar wang manfaat itu bagi meringankan beban Puan Suhaiza sekeluarga.

Kepada sesiapa yang ingin membuat sebarang derma dan pertanyaan sila hubungi Che Saidi Ismail di talian 0123348412. Saya akan menyiarkan nombor akaun Puan Suhaiza dalam blog ini dalam masa terdekat.

28 January 2010

ZULKIFLI NORDIN LOMPAT PARTI?

Utusan Malaysia hari ini menyiarkan bahawa Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin tidak menolak kemungkinan akan menyertai parti lain untuk meneruskan perjuangan politiknya.

Akhbar itu memuatkan sms Zulkifli semalam yang berbunyi "Saya akan tunggu dan lihat apa tindakan mereka dalam tempoh sebulan ini, insya-Allah baru saya akan melihat tindakan lanjut yang sewajarnya.

Memang tiada siapa boleh menghalang seseorang rakyat Malaysia dari keluar masuk parti. Itu hak peribadi. Ibrahim Ali, Suhaimi Said, Ezam Mohd Nor dan lain-lain adalah antara ahli-ahli politik yang sering keluar masuk parti mereka sukai. Tiada siapa boleh menghalang mereka.

Di Sabah dan Sarawak pula perkara melompat parti sudah jadi lumrah kerana bagi mereka melompat parti sama seperti menyalin kain pelikat. Saya hendak tukar kain tukar sahaja, siapa hendak menghalang.

Namun bagi seorang yang beragama Islam dan faham akan perjuangan Islam semua perkara yang kita lakukan di dunia ini akan dikira dan dinilai oleh Allah S.W.T walaupun sebesar zarah sekalipun. Baik yang lakukan maka baiklah balasan Allah, sebaliknya kalau jahat maka tunggulah hukuman dari Allah.

Melompat bukanlah perkara kecil, ianya tidak sama dengan membuang duri di tepi jalan. Ia akan menentukan hala tuju perjuangan kita. Kita mesti faham berjuang tidak boleh keseorangan ianya memerlukan jemaah. Nabi sendiri berpesan supaya beriltizam dengan jemaah dan dengan kepimpinan Islam. Jemaah yang kita hendak sertai dan anggotai mestilah jemaah yang mempunyai matlamat perjuangan yang jelas bukan setakat untuk perjuangan atas dunia tetapi ianya mampu membawa kesejahteraan hingga ke akhirat. Apa guna berjuang siang dan malam tetapi perjuangan tidak diredhai Allah.

Apakah kita mahu menganggotai jemaah yang tidak mahu kepada hukum Islam, tidak mahu mengamalkan undang0-undang Islam, sistem ekonomi Islam dan sebagainya. ?

Apakah kita mahu menjadi pengikut kepada jemaah yang pemimpin dan anak isterinya pun tidak menutup aurat?

Apakah kita mahu menjadi pengikut jemaah yang menghina ulama' dan meminggirkan Islam sejak kita merdeka 50 tahun?

Jadi saya mengharapkan Zulkifli dapat memilih jemaah yang mahu kepada Islam jika beliau mahu melompat parti. Beliau sendiri sebenarnya pernah bersama-sama dengan jemaah Islam sebelum ini.

KERETA 'DUCK' TAK LULUS PUSPAKOM?


Saya dimaklumkan bahawa kenderaan 'Duck' yang digunakan untuk membawa pelancong dari daratan ke dalam laut tidak mendapat kelulusan puspakom.
Kenderaan yang mempunyai 38 tempat duduk tersebut digunakan untuk perjalanan antara Porta de Santiago, Sultanate Palace, Independence Memorial Museum, Mahkota Parade dan Pulau Melaka38-seater yang memakan masa selama 45-60 minit.
Jika benar ianya tidak mendapat kelulusan dari Puspakom maka ianya sudah tentu tidak selamat untuk digunakan. Saya menyeru kepada syarikat berkenaan supaya memastikan kenderaan ini benar-benar selamat untuk digunakan kerana ianya amat merbahaya kepada keselamatan penggunanya jika ia tidak mematuhi spesifikasi puspakom.
Jangan nanti sudah berlaku kemalangan baru ini menyesal dan mengambil tindakan sewajarnya.
Kenderaan itu akan masuk ke dalam laut berdekatan Pulau Melaka dan menuju ke arah Pulau Besar untuk memberikan peluang kepada pelancong melihat masjid terapung iaitu Masjid Selat Negeri.
Kenderaan ini yang bernombor MBU 2009 dipunyai oleh Duck Ventures (M) Sdn Bhd. Syarikat tersebut telah menandatangani perjanjian dengan Perbandanan Sungai dan Pantai Melaka Sdn Bhd di Ayer Keroh pada tahun 2008 bagi memulakan program pelancongan tersebut.
Tiket berharga RM38 untuk dewasa dan RM22 untuk kanak-kanak manakala pelajar dikenakan RM28.

Manakala pakej RM100 dikenakan kepada sebuah keluarga dengan 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak.

Projek Runtuh : Bukti Wang Ehsan Tidak Berkat

Parti Islam Se-Malaysia (PAS), menyelar tindakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang masih enggan membayar wang royalti Kepada Kelantan tetapi memaksa Kelantan menerima wang ehsan bernilai RM 20 juta pada Mac ini.

Pengakuan Kerajaan BN bahawa memang terdapat pengeluaran minyak di Blok PM302 iaitu kawasan perairan bertindih Kelantan-Thailand membuktikan bahawa penafian mereka selama ini adalah satu pembohongan. Dakwaan bahawa wang ehsan diberikan kerana hasil yang diperolehi di Blok PM302 menguatkan lagi bukti ketidak jujuran Mustapha Mohamad kepada rakyat Kelantan.

BN juga menafikan hak Kelantan terhadap hasil minyak bagi telaga di Pelantar Bintang yang bertindih dengan negeri Terengganu. Walaupun pakar Geologi telah mengesahkan ianya hak Kelantan, tetapi demi kerakusan mereka, BN sanggup berbohong.

Dalam mana-mana uruniaga dan perjanjian dengan Petronas, terma 'wang ehsan' tidak pernah wujud. Hanya terma 'wang royalti' sahaja yang ada. Kerajaan BN culas dalam hal ini dan mengunakan 'terma 'wang ehsan' seolah-olah Kelantan meminta sedekah walhal sumber minyak itu keluar dari perut bumi Kelantan.

PAS yakin jika wang ehsan ini dibawa masuk ke Kelantan, ianya adalah sumber yang tidak berkat kerana diberikan atas niat politik iaitu mahu meraih undi Kelantan kepada BN.

Wang yang tidak berkat ini jika digunakan akan memberikan mudarat dimasa hadapan. Kita sudah melihat contoh yang nyata terhadap apa yang berlaku di Terengganu setelah menerima wang ehsan. Pelbagai projek dijalankan, tetapi hasilnya yang kita lihat pada tahun lepas sahaja amat memeranjatkan.

Beberapa bangunan yang dibina mengunakan wang ehsan telah runtuh antaranya, Stadium Sultan Mizan di Gong Badak, Masjid Kampung Puteh, Dewan Sek.Men. Wakaf Tapai dan menara telekomunkasi di Besut dilaporkan tumbang.

Pusat Akuatik di Batu Burok, Kuala Terengganu pula bocor dan Siling Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di Seberang Takir runtuh.

Inilah bukti hasil ketidakikhlasan wang ehsan, dimana kerajaan negeri kini terpaksa menangung kerugian yang besar dan duit rakyat hangus begitu sahaja.

PAS berharap tragedi ini menjadi peringatan kepada rakyat Kelantan dan seluruh negara bahawa Allah juga tidak redha dengan ketidakikhlasan Umno-BN yang sanggup menafikan hak rakyat demi untuk kepentingan mereka.

PAS menyeru Ahli dan penyokong untuk bersama-sama bersolat hajat diseluruh negara malam ini dan berharap agar Kelantan mendapat hak mereka.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

PAS Kutuk Penangkapan ISA, Mahu 10 tahanan dibicarakan

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengutuk pengunaan Akta ISA terhadap 10 orang suspek pengganas termasuk beberapa pelajar asing dari luar negara. Salah seorang yang ditahan juga adalah rakyat tempatan.

PAS bertegas menolak penggunaan Akta ISA dan mahu 10 tahanan ini dibicarakan dimahkamah terbuka. Keengganan Menteri Keselamatan Dalam Negeri mendedahkan nama 10 suspek berkenaan menimbul kecurigaan kepada rakyat.

Sewajarnya identiti mereka didedahkan bagi menunjukan pihak Kerajaan benar-benar membuat tangkapan dan membuat siasatan penuh ke atas mereka. Penahanan dibawah Akta ISA tidak memberikan apa-apa jawapan kepada rakyat, kerana kita tidak tahu sama ada mereka benar-benar bersalah atau sengaja dikambing hitamkan demi untuk menunjukan Menteri keselamatan Dalam Negeri menjadi hero dalam membantu Amerika yang kini giat memburu Pengganas antarabangsa.

Malaysia sebelum ini terkenal sebagai negara transit kepada pendatang tanpa izin, transit kepada aktiviti pengedaran dadah, transit kepada aktiviti pelacuran, transit kepada aktiviti penjualan bayi, transit kepada pengubahan wang haram, transit kepada aktiviti cetak rompak dan negara transit kepada pengganas. Tetapi itu semua tidak bermakna Kerajaan boleh menangkap orang sesukahati tanpa membuktikan mereka bersalah dimahkamah.

Adalah satu kezaliman jika orang yang dituduh itu tidak bersalah tetapi ditahan dibawah akta ISA dan terpaksa melalui musim-musim penderaan yang mengerikan untuk tempoh masa sekurang-kurangnya 2 tahun di Kamunting atau di Kluang.

PAS yakin, dengan tindakan terbaru ini jelas rakyat sudah melihat bukti bahawa Malaysia adalah negara Polis, dan Menteri yang juga ahli Politik Barisan Nasional bebas menahan sesiapa sahaja tanpa perlu membuktikan kesalahan mereka. Maka, tidak mustahil juga akta ini akan digunakan suatu hari nanti kepada pemimpin-pemimpin Politik atau rakyat yang tidak bersetuju dengan parti Menteri tanpa perlu dibuktikan kesalahan mereka.

Ops Lalang dan penangkapan pemimpin Reformasi membuktikan perkara berkenaan. Sehingga kini mangsa yang telah bebas tidak tahu apakah kesalahan mereka hingga terpaksa merengkok dalam penjara dan disiksa. Pihak Polis juga hingga kini gagal membuktikan kesalahan mereka dan jelas segala pertuduhan yang dibuat semasa penahanan adalah fitnah.

PAS mendesak Kerajaan mendakwa 10 tahan ini bersama tahanan-tahanan sedia ada dimahkamah dan mansuhkan akta ISA.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

PAS Kutuk Insiden Kepala Babi

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang membaling kepala babi di perkarangan masjid Taman Datuk Harun di Petaling Jaya dan Masjid Al-Imam Al-Tirmizi, Taman Seri Sentosa, Jalan Klang Lama.

Perbuatan khianat ini jelas bertujuan untuk memprovokasi umat Islam untuk bertindakbalas. PAS berharap agar umat Islam dinegara ini dapat bertenang dan tidak terpengaruh dengan provokasi ini.

Sejak keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember lalu yang membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahaan untuk 'God', jenayah membakar, menyerang dan cuba menimbulkan ketegangan kaum menjadi-jadi.

PAS berharap agar pihak Polis meningkatkan rondaan keselamatan dan juga membuat siasatan segera terhadap insiden yang dilaporkan. PAS juga menyeru kepada rakyat dan NGO membantu pasukan keselamatan bagi memantau perkara ini bagi mengelakkan tindakan yang tidak bertanggungjawab ini terus berlaku.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

BUATLAH APA SAHAJA SELAGI KAMU BERKUASA

Orang yang berkuasa boleh melakukan apa sahaja selagi mereka berkuasa. Samada mereka mabuk kuasa, tamak kuasa, gila kuasa atau menyalahguna kuasa itu kita tafsirkan sendiri. Pokoknya orang yang berkuasa boleh menggunakan kuasa sewenang-wenangnya tanpa batasan, sebab mereka berkuasa. Orang yang tidak berkuasa hanya mampu merayu dan memohon simpati dari orang yang berkuasa.
Peristiwa pembatalan tujuh calon pro-mahasiswa di Universiti Putra Malaysia (UPM) dibatalkan kemenangan mereka dalam pilihan raya kampus itu Selasa lalu menunjukkan bahawa orang yang berkuasa boleh melakukan apa yang mereka suka.

Pembatalan itu susulan mereka didakwa berkempen secara berkumpulan dan menggunakan Internet melalui laman sosial Facebook.

Semua mereka calon umum daripada 16 kerusi, mendapat surat memaklumkan pembatalan itu daripada Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPM pada 6.40 petang semalam.

Calon-calon yang mendapat undi terbanyak di kerusi-kerusi berkenaan akan menggantikan kekosongan tujuh kerusi berkenaan.

Cuma saya nak ingatkan diri saya dan tuan-tuan dan puan-puan sekelian, kuasa yang kita ada di dunia hanyalah sedikit dan sementera sahaja jika hendak kita bandingkan dengan kuasa Allah S.W.T. Lambat laun kita akan mati dan berdepan dengan Allah. Kita akan diadili walaupun sekecil mana sekalipun kebaikan dan kejahatan yang kita lakukan.

Jadi berhati-hatilah bila kita menggunakan kuasa yang kita ada........!!!!!!!!!

PETUA KENALI SIAPA YANG BERDEMONSTRASI

Dalam ceramah Naib Presiden PAS, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man di Bukit Katil Sabtu lalu beliau memberikan petua bagaimana untuk mengenali siapa penganjur sesuatu demonstrasi yang dijalankan di Malaysia.

"Kalau nak kenal siapa yang berdemo senang sahaja, kalau Polis tak kacau, itu maknanya Umno yang demo tu".

"Kalau PAS dan PR yang demo sudah tentu Polis akan kacau dan buat macam-macam" kata Tuan Ibrahim disambut gelak ketawa oleh hadirin.

Bagi saya memang benar dan tepat apa yang beliau katakan kerana kalau PR yang demo macam-macam boleh lakukan, tembak gas, sembur air, road block sana-sini, tangkap dan sebagainya.

Baru-baru ini kita tahu banyak demo dilakukan kerana membantah pengunaan kalimah Allah dalam sebuah majalah kristian. Polis tak kacau dan malah pimpinan negara pun kata mereka tidak boleh buat apa-apa terpulang kepada para peserta demo samada hendak berdemo atau tidak berdemo.

Jadi maknanya demo itu direstui oleh Umno atau memang Umno sendiri yang lakukan ..........betul tak!!!!????

NEGERI MANA PALING MISKIN?

Negeri mana paling miskin dan paling kaya di Malaysia. Negeri BN atau negeri PR. Semua ini ada fakta yang tidak dapat dinafikan. Jadi pihak media dan BN jangan sembrono menuduh yang bukan-bukan kepada negeri-negeri Pakatan Rakyat kerana hakikatnya negeri yang paling miskin adalah negeri BN dan negeri paling kaya ialah negeri PR.
Kalau tidak percaya sila rujuk statistik dan data dari Kementerian Kewangan.
Kerajaan Kelantan hari ini mendedahkan bahawa kadar kemiskinan di Kelantan telah menurun kepada 4.1 peratus pada 2008 berbanding 7.2 peratus pada 2007 dan 10.4 (2004).

Ini bermakna kadar kemiskinan di Kelantan 0.3 peratus lebih tinggi daripada purata kadar kemiskinan peringkat negara iaitu 3.8 peratus.

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa berkata, bagi kategori penduduk miskin tegar Kelantan hanya mempunyai 0.6 peratus, di mana jumlah itu jauh lebih rendah berbanding peringkat kebangsaan 0.8 peratus.

Beliau berkata, perangkaan tersebut didedahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop ketika rombongan Kelantan datang berunding mengenai teras asas dan pemulihan projek bagi perlaksanaan RMK-10, 25 Januari lalu.

ISA MASIH MENCENGKAM

Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Tun Hussein semalam, mengesahkan 10 orang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana dipercayai terlibat dengan organisasi pengganas antarabangsa.
Jelas sekali undang-undang ISA yang berkuasa menahan sesiapa sahaja tanpa bicara masih mencengkam dan terus dipertahankan. Walaupun kerajaan melaung-laungkan untuk mengubah atau memperbaiki undang-undang drakonian ini tetapi ianya masih belum menjadi kenyataan.
Sampai bilakah undang-undang yang bertentangan dengan Islam ini akan digunapakai. Mungkin selepas kerajaan BN jatuh pada pilihanraya akan datang barulah ianya dihapuskan. Selagi ada BN, ISA sudah tentu akan ada kerana mungkin ada udang di sebalik 'mee' mengapa ia dikekalkan.

Sebagai rakyat Malaysia saya amat mengharapkan ia dikaji dan seterusnya dihapuskan dengan segera bagi memastikan hak asasi manusia di bumi Malaysia ini dipertahan dan didaulatkan. Undang-undang lain yang ada di negara tercinta ini sudah cukup untuk memastikan ketenteraman dan keselamatan negara kita.

27 January 2010

TAK ADA CARA LAIN CARI DUIT?

Bila datang ceramah PAS aku kena hulur duit.....derma jihad! Itukah saja cara cari duit bagi orang PAS lain cara tak ada ke? Tanya seorang pemuda yang pertama kali datang ceramah. Tetapi sebelum itu memang beliau telah diberitahu bahawa bila datang ceramah PAS kena bagi derma.

Bagi ahli PAS fikir-fikirlah .......cara nak cari duit. Jangan hanya bergantung kepada derma jihad .......!!!!!!

Itu antara keluhan dan cadangan seorang rakyat 'atas pagar' .....sekali fikir betul juga. Dua kali fikir memang PAS sebenarnya hendak beri peluang kepada rakyat mendapat pahala (mohon Allah berikan redha dan pahalaNya) dengan menginfakkan duitnya untuk kerja-kerja Islam.

BN BERJAYA MEMPEROLEHI 2/3 DI PARLIMEN?

Apakah benar BN akan memperolehi jumlah kerusi 2/3 di parlimen tidaklah dapat saya pastikan kebenarannya. Namun spekulasi itu boleh jadi akan menjadi kenyataan atau boleh jadi tidak berlaku sedemikian.

Semua itu bergantung kepada kekuatan dalaman dan kejituan pegangan ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat. Samada seseorang ahli parlimen Pakatan Rakyat benar-benar kuat semangat perjuangannya atau sekadar ingin menjadi wakil rakyat untuk memuaskan nafsu sendiri, itu hanya boleh dijawab oleh tuan empunya diri.

Bagi saya dan barangkali rakyat Malaysia, mereka yakin bahawa Ahli Parlimen PAS akan tetap bertahan dengan perjuangan mereka kerana sudah terdidik dengan tarbiah Islam bahawa melompat parti dalam perbuatan khianat dan berdosa kepada Allah. Apa tidaknya seseorang ahli sudah berbai'ah berjuang menegakkan Islam dan tidak akan lari perjuangan. Ikrar ini telah dibuat semasa ahli PAS mengisi borang keahlian dan sekali ikrar dibuat di dalam sijil keahlian PAS.

Insya Allah ahli PAS yang faham dan terdidik dengan perjuangan Islam tidak akan mudah menjual perjuangannya walaupun ditawarkan jutaan ringgit. Ini terbukti sebagaimana di Kelantan pada tahun 2004 apabila kerajaan PAS tetap bertahan walaupun pelbagai janji dan ugutan dibuat oleh lawan.

Namun saya tidak tahu sejauh mana kekentalan dan kekuatan semangat kawan-kawan dalam PR. Diharapkan mereka juga kuat dan semangat seperti pemimpin dan ahli PAS. Pengajaran di Perak benar-benar mengguris hati seluruh rakyat khasnya penyokong PR.

Saya membuat komen ini kerana Malaysiakini melaporkan bahawa khabar angin bertiup kencang yang menyebut bahawa beberapa Ahli Parlimen PR akan menyertai BN tidak lama lagi.

Ahli parlimen dari Pulau Pinang itu juga dikatakan sudah mendapat persetujuan daripada ahli parlimen Pakatan Rakyat yang lain untuk turut melompat. Dia juga didakwa sedang memikat beberapa ahli parlimen pembangkang yang lain lagi.

Rancangan mereka ialah menjadi ahli bebas sebelum menganggotai Parti Cinta Malaysia (PCM) yang baru ditubuhkan dan dipimpin oleh Tang Weng Chew.

SIAPA YANG SUKA MAIN KEPALA BABI?

Nampaknya provokasi terhadap masjid, gereja dan rumah ibadat di Malaysia masih berterusan. Hari ini kepala babi dikesan dilontarkan di dua masjid sekitar Jalan Klang Lama, di ibu negara.

Kepala babi berkenaan dijumpai di masjid Taman Datuk Harun di Petaling Jaya dan di masjid Taman Sentosa.

Insiden itu merupakan yang terbaru perbuatan merosak dan mencemarkan rumah-rumat ibadat sepanjang tiga minggu lalu, yang membabitkan 11 gereja, sebuah kuil Sikh, sebuah masjid dan dua surau.
Persoalannya siapa yang melakukan perkara ini. Pada pandangan saya terdapat pihak-pihak yang cuba menangguk di air keruh.

BERIKAN KEBEBASAN KEPADA MAHASISWA

Saya menyokong saranan dan pandangan Saifuddin Abdullah yang mahukan pihak universiti bersikap liberal tidak mengenakan banyak peraturan terhadap penuntut yang ingin membuat awam di sudut pidato, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi DatukSaifuddin Abdullah.

Sebaliknya mereka perlu mengggunakan kebijaksanaan dan kaedah terbaik bagi kewujudan semula sudut itu di universiti membawa perubahan positif penuntut khususnya dalam meningkatkan kemahiran pengucapan awam, katanya.

"Sudut pidato adalah platfom yang sesuai untuk melahirkan mahasiswa yang serta mempunyai kemahiran insaniah seperti berpidato dan berfikir kritis.

"Saya bimbang jika terlalu banyak peraturan dikenakan ini akan mematikan mereka dalam meluahkan pelbagai idea sekaligus melenyapkan minat mereka pengucapan awam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan semula Sudut di perkarangan Kompleks Perdanasiswa Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

Sudah sampai masanya mahasiswa diberikan kembali kebebasan seperti yang pernah diamalkan pada era 60-an dan 70-an dulu. Tidak ada gunanya kita mengongkong mahasiswa sehingga mereka menjadi jumud dan lemah serta tiada daya keintelektualan.

Mahasiswa juga dilihat lembap dalam memberikan idea dan pandangan serta cadangan kerana mereka telah sekian lama di kongkong

Nizar to sue TV3 if no apology given

Pakatan Rakyat Menteri Besar Dato Seri Hj Muhammad Nizar Jamaluddin demanded today that national television channel TV3 apologise to him for announcing on air last night that his special assistant was detained by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) for being involved in the of sand.
Denouncing TV3's claims as "lies and falsehoods", he alleged that the TV station has "bad intentions to defame him".

Nizar said that he is arranging for litigation action to be taken against the TV station if it does not issue an apology within 24 hours or divulge the name of the special assistant detained.
He also urged the MACC to disclose the name of the person in custody.
“We are in the midst of obtaining the video of that telecast to determine the exact words,” Nizar added.

否认特别助理涉走私沙案被捕尼查要两电视台道歉否则起诉

民联霹雳州原任州务大臣莫哈末尼查今日否认两家私营电视台昨日的报导,即涉及走私沙案件而遭反贪委员会逮捕的38名嫌犯当中,有一人是他的特别助理。根据《马新社》报道,尼查给予两家电视台24小时的限期,即明日下午3点之前,针对有关诽谤报导公开道歉。这两家电视台分别是第三电视和TV9。“若这两家电视台不公开道歉,我们将毫不犹豫的采取法律行动。”他说,若这两家电视台在24小时内公开致歉,将不会面对法律行动。

KENYATAAN AKHBAR HARI INI

1) Isu sekolah berprestasi tinggi (SBT)

2) Isu rasuah

26 January 2010

PASTIKAN PILIHANRAYA KAMPUS ADIL DAN TELUS

Sudah bertahun-tahun pilihanraya kampus dicemari dengan campurtangan pentadbir yang jelas memihak kepada kumpulan pelajar yang menamakan diri mereka pro-Aspirasi (pro-A). Semada secara jelas atau terlindung kegiatan pentadbir berat sebelah telah diketahui umum.
Malang sekali apabila pihak pentadbir bertindak sebegini kerana ianya seolah-olah mendidik pelajar-pelajar supaya membelakangkan undang-undang dan demokrasi. Kalau di menara gading pun pihak pentadbir berani berbuat demikian maka sudah tentu di institusi lain 'rakan-rakan yang sewaktu' dengan mereka sudah tentu melakukan perkara yang sama.
Musim pilihanraya kali ini nampaknya sikap berpihak ini tidak dapat dikikis. Pelbagai peraturan yang tidak masuk akal masih dikekalkan. Pelajar-pelajar pro-A dilihat mendapat layanan yang lebih baik dan mesra berbanding pro-Mahasiswa (pro-M).
Parti-parti politik khususnya Umno secara terang-terang membantu pro-A, malah ada pihak mendakwa Umno menyalurkan wang kepada pro-A.
Sebagai buktinya unsur-unsur rasuah mula disemai dalam kehidupan kampus dengan Umno memberi peruntukan sebanyak RM 20,000.00 kepada jentera penggerak Aspirasi UTHM," kata Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Johor, Zabidie Abas dalam suatu kenyataan medianya baru-baru ini.

Beliau berkata, pilihan raya kampus (PRK) yang dijalankan di Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) mutakhir ini didakwa telah tercemar menerusi campurtangan Umno sekali gus hal itu membangkitkan rasa kurang senang dalam kalangan pelbagai pihak.

Bagi saya cukuplah segala kejahatan dan penipuan yang dilakukan oleh pentadbir dan Umno ini. Marilah sama-sama kita bebaskan semua institusi dari kongkongan politik.

DEBARAN 9 FEB LEBIH HEBAT DARI GEMPA BUMI?

Ada pihak mendakwa debaran dan gegaran 9 Feb lebih hebat dari gempa bumi. Betulkah begitu? Pada hari itu akan ditentukan siapa Menteri Besar Perak yang sah setelah BN meragut kuasa rakyat tahun lepas.
Rakyat masih ingat dan tidak akan lupa kekejaman dan kerakusan BN merompak mandat rakyat yang diberikan kepada PR.
9 Feb juga bakal menentukan ketelusan sistem kehakiman negara kita. Rakyat akan menghormati sistem kehakiman jika ianya benar-benar adil dan dilihat adil dengan tidak menyebelahi mana-mana pihak. Rakyat tidak mahu tangan-tangan ghaib mempengaruhi keputusan mahkamah.
Sehingga ini banyak keputusan mahkamah yang dipertikaikan oleh rakyat. Kali ini rakyat mahukan suatu keputusan yang adil dan saksama dengan hujah-hujah yang bernas dan masuk akal. Mereka akan berpuashati jika keputusan itu tidak berpihak kepada mereka tetapi biarlah keputusan itu benar-benar professional dengan hujah dan fakta yang tepat dan masuk akal.
Semoga sistem kehakiman negara kita dihormati dan benar-benar memberikan keadilan kepada semua pihak.

SAMAR MENYAMAR : PEGAWAI KHAS NIZAR KENA TANGKAP?

Disaat situasi politik yang tidak menentu di Perak sekarang ini, maka ramailah 'mamat' yang akan menyamar diri atau 'disamar diri' mereka oleh orang tertentu untuk mengaut keuntungan samada dari segi politik atau apa-apa sahaja.

Musuh akan mencari apa juga peluang untuk memburuk-burukkan PAS dan PR demi mencapai keuntungan politik mereka.

Maka akan tersebarlah cerita Pegawai itu pegawai ini (yang dikatakan ada kaitan dengan pemimpin PR) rasuah, kena tangkap dan sebagainya.

Ini merupakan cara politik tidak bertamadun yang menuduh orang tanpa bukti kukuh sekadar untuk memalukan seseorang.

Diharapkan taktik dan strategi begini tidak digunakan lagi pada masa akan datang kerana ianya berunsur fitnah dan tohmahan belaka.

Berita yang keluar di TV 3 kononnya seorang Pegawai Khas Datuk Seri Hj Muhammad Nizar Jamaluddin ditahan SPRM adalah mengejutkan semua bekas Pegawai Khas Datuk Seri Hj Nizar dan pegawai-pegawai khasnya yang masih bertugas di pasir Panjang dan di Parlimen Bukit Gantang.

Setiausaha PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir Masduki menafikan berita tersebut. Di dalam blog beliau berkata dakwaan yang dibuat oleh berita di TV3 adalah palsu dan berniat jahat. Sekalipun yang ditahan mengaku sebagai pegawai khas Hj Nizar, sepatutnya TV3 terlebih dahulu mendapat pengesahan daripada YB Dato' Seri Hj Nizar adakah orang tersebut benar-benar pegawai khasnya.
Ternyata setelah disemak tidak ada seorang pun pegawai khasnya yang ditahan oleh SPRM. Berita yang keluar di TV3 malam tadi cukup memalukan. Berita ini telah menjejaskan reputasi beliau sebagai Ahli Parlimen dan juga ADUN, juga sebagai Menteri Besar Pakatan Rakyat Negeri Perak.

Sehubungan dengan itu, YB Dato' Seri sedang berbincang dengan peguamnya bagi mengambil tindakan undang-undang.

PROVOKASI KEPADA PR

Risalah Provokasi & Memburukkan Pakatan Rakyat, Angkara Siapa?

Taman Sri Cempaka, Peringgit, Melaka (26 Jan 2010) - Pada jam 7.30 pagi tadi, Biro Penerangan AMK Melaka telah menerima satu aduan daripada seorang penduduk di Taman Seri Cempaka, Peringgit Melaka yang terkejut apabila telah menerima satu naskhah risalah yang berbentuk provokasi dan memburukkan Pakatan Rakyat.


Naskhah Risalah yang tidak mempunyai tajuk tersebut telah diletakkan pada "wiper" kenderaan penduduk di Taman Sri Cempaka.


Lebih mengejutkan naskhah risalah tersebut telah memuatkan temubual ekslusif bersama Mufti Besar Perak, Ustaz Harussani Zakaria yang menyentuh parti PAS iaitu parti komponen Pakatan Rakyat. Malah gambar Ustaz Harussani Zakaria juga telah menjadi penghias majalah tersebut. Kesahihan temubual tersebut tidak dapat dipastikan.


Dalam masa yg sama sehelai risalah tidak berwarna turut berunsurkan provokasi terhadap Pakatan Rakyat turut diselitkan di dalam naskah risalah tersebut.

BUKAN PR TETAPI BN YANG BERMASALAH

Media arus perdana saban hari menceritakan keburukan dan pergeseran parti-parti komponen BN. Tetapi yang sebenarnya parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) sudah lama bermasalah dan ianya berlarutan tanpa dapat diselesaikan.
Kemelutnya bukan sekadar diperingkat bawahan malahan melibatkan kepimpinan tertinggi parti. Pihak-pihak yang berbalah bukannya berebut jawatan ketua cawangan atau bahagian tetapi jawatan Presiden parti dan lain-lain jawatan penting.
MCA dan PPP umpamanya sehingga kini sedang berusaha sedaya upaya untuk mengatasi masalah mereka, namun ternyata ianya buntu dan sukar untuk diselesaikan. Jadi saya menasihatkan media janganlah cuba mengalihkan isu perbalahan dalaman MCA, PPP dan lain-lain parti komponen BN dengan mengutarakan berita pergeseran dan perbalahan dalaman parti-parti komponen PR.
Walaupun MCA dan PPP cuba menyelesaikan masalah mereka secara tertutup namun rakyat mengetahui bahawa ianya masih terus parah cuma menanti belah sahaja.
Semalam Perdana Menteri, Najib Tun Razak berkata, panduan terbaik telah diberikan kepada pimpinan parti berkenaan dengan harapan kepimpinan mereka mampu mencari formula terbaik untuk menyelesaikan masalah parti masing-masing.

Menurutnya, ada tanda bahawa kemelut itu kini semakin reda dan ia diterima baik di kalangan anggota parti berkenaan.

Secara tidak langsung kenyataan Najib itu membuktikan bahawa kemelut itu masih berlarutan dan sukar diselesaikan.

25 January 2010

PECAT MAHASISWA : KERAJAAN KEBUDAK-BUDAKAN

Saya menyifatkan cadangan kerajaan untuk memecat pelajar yang terbabit dalam perhimpunan membantah mendesak demokrasi kampus dipulihkan sebagai kebudak-budakan.student protest 230110

Bagaimana sebuah kerajaan boleh bertindak demikian bila berhadapan dengan pelajar yang tidak terlibat pun dengan politik luar. Pelajar hanya menyuarakan hasrat mereka dalam ruang lingkup politik kampus. Mereka juga bertindak mengadakan himpunan aman setelah tuntutan dan memorandum mereka tidak diendahkan oleh pihak kerajaan.

Saya berasa pelik dengan cadangan itu, kerajaan seolah-olah ingin bermusuh dengan pelajar dan pada masa yang sama cuba mengajar pelajar dengan undang-undan g kuku besi dan drakonian iaitu mengugut dan mengongkong pelajar.

Apakah kerajaan mahukan pelajar dan graduan kita menjadi 'yes man' 'pak turut' seperti pemimpin Umno dan BN yang sentiasa takutkan ketua mereka. Walaupun ketua melakukan kesalahan ahli dan anak buah mereka tidak berani menegur dan bertindak menasihatkan ketua mereka.

Sepatutnya menggalakkan pelajar supaya pro-aktif berfikiran kritis dan berani menegur pemimpin dan pentadbir universiti. Selagi tindakan mereka tidak menganggu pelajar lain dan tidak ganas, mereka mestilah diberikan kebebasan untuk berkumpul secara aman.

Semalam 9 orang pelajar ditangkap kerana enggan bersurai pada perhimpunan aman anjuran di ibu negara.

Wakil Jawatankuasa: Kelantan tolak, Awang Adek dan Umno Khianat

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyelar tindakan Senator Datuk Dr. Awang Adek Hussin yang mendakwa bahawa sebuah jawatankuasa yang turut disertai kerajaan negeri Kelantan akan ditubuhkan bagi menentukan jenis projek dan kaedah penyaluran wang ihsan.

Awang Adek cuba menunjukan bahawa Kelantan seolah-olah bersetuju dengan penubuhan Jawatankuasa. Kenyataan putar belitnya jelas menyimpang jauh dengan pendirian Kelantan yang menolak idea Wang Ehsan bagi mengantikan Wang Royalti bagi isu minyak dinegeri itu. Menteri Besar kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan;

"Kalau dijemput untuk runding terima wang ihsan, saya tak akan pergi, kerajaan negeri seratus-peratus akan tolak. "

"Kalau nak bagi ihsan tak payah rundinglah, kerana dia paksa dan saya tidak akan terima"

Sebagai orang Kelantan, Awang Adek sewajarnya mempunyai rasa kebersamaan dengan rakyat untuk pertahankan hak dan sumber negeri Kelantan bukannya mengkhianati rakyat.

Kempen Umno Juara Rakyat di Kelantan sudah gagal sebelum dilancarkan dek kerana isu tuntutan Royalti ini. Maka PAS mengingatkan Awang Adek yang menjadi Timbalan Menteri dari pintu belakang pejabat Perdana Menteri agar tidak memainkan wayang pacak yang enggan dilihat oleh rakyat. Tuntutan rakyat Kelantan jelas, bayar wang royalti bukan wang ehsan.

Kalau Kelantan terima wang ehsan hari ini maka sampai bila-bila pun ianya akan kekal wang ehsan sama seperti yang BN Terengganu hadapi sekarang. Maka rakyatlah yang akan rugi kerana berbilion wang royalti yang jadi hak negeri telah dirompak oleh Kerajaan Persekutuan. Ketahuilah, rakyat Kelantan bukannya peminta sedekah sampai perlukan duit ehsan, rakyat Kelantan berhak dapat Royalti.

PAS berharap dengan keputusan tegas Kerajaan Negeri itu, maka wang ehsan tidak menjadi keperluan atau isu sekarang. Sekiranya wang ehsan itu masuk ke Kelantan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan maka ianya adalah wang haram dari segi semangat federalisme.

PAS yakin, Umno akan mengunakan wang itu sepenuhnya bagi menjalankan kempen Umno Juara Rakyat di kelantan dengan menaja wakil rakyat dan Umno Bahagian mengadakan program bersama rakyat. PAS juga yakin rakyat Kelantan memahami perkara ini, dan sesekali tidak akan membiarkan Kelantan menjadi seperti Terengganu yang kembali kepada BN setelah wang ehsan ditaburkan.

PAS juga mahu Jabatan Audit Negara memeriksa akaun Jabatan Pembangunan Persekutuan yang ditubuhkan oleh BN disemua negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat, kerana rakyat mahu tahu berapa banyak duit mereka dibazirkan oleh 'Kerajaan haram BN' ini.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

DUN PERAK BUBAR SEBELUM 9 FEB?

Minggu lepas angin dikatakan bertiup kencang bahawa DUN Perak akan dibubarkan. Tetapi selepas itu angin tersebut berlalu dengan sendirinya. Namun hari ini perkembangan yang dinantikan oleh sekelian hamba rakyat negeri Perak terjawab apabila dilaporkan Mahkamah Persekutuan akan memutuskan pada 9 Februari depan kes pertikaian berhubung siapakah menteri besar Perak yang sah.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Dato Seri Muhammad Nizar hari ini.

Kini terpulanglah kepada pemimpin BN samada mereka ingin membubarkan DUN sebelum 9 Febuari atau sebaliknya.

Saya yakin jika keputusan mahkamah akan menyebelahi Nizar, sudah tentu DUN Perak akan dibubarkan oleh Zambry secepat tetapi sebaliknya jika Zambry dikekalkan sebagai Menteri Besar sudah tentu DUN tidak akan dibubarkan.

Ternyata walaupun BN mendabik dada bahawa rakyat sudah kembali menyokong BN tetapi mereka tetap takut untuk berhadapan dengan rakyat di mahkamah rakyat iaitu pilihanraya. BN sebenarnya takut kepada bayang-bayang sendiri.

Kita tunggu dan lihat apa keputusan mahkamah pada 9 Feb ini. Saya berpendapat Zambry akan kekal kerana satu dunia sudah tahu standard mahkamah di negara kita.

Rakyat Perak sudah lama teraniaya dengan tindakan BN merompak mandat rakyat yang diberikan kepada PR dan Nizar.

Rakyat semakin hairan mengapa begitu susah mahkamah membuat keputusan. Inilah padahnya apabila hak dan kepentingan rakyat dinodai oleh UMNO BN melalui rampasan kuasa tempoh hari.

Rakyat Perak tidak akan merasai ketenteraman, pegawai-pegawai kerajaan sentiasa dihantui masalah kerana bila-bila masa boleh bertukar boss (Menteri Besar). Mereka menjalankan kerja dalam keadaan tidak senang hati.

Pelabur luar tidak berani menangung risiko melabur di Perak kerana dibimbangi polisi kerajaan negeri akan berubah kerana kerajaan boleh bertukar bila-bila masa sahaja. Mereka bimbang dasar kerajaan dan perjanjian yang dimeterai tidak diiktiraf dan terbatal.

Inilah bahana dan bala akibat ketamakan BN/Umno yang mabuk kuasa.

APA SUDAH JADI DGN PRO-M USM

Penamaan calon Pilihanraya Kampus di USM berlangsung hari ini. Sejumlah 39 kerusi akan dipertandingkan, tetapi diberitakan pro-M hanya meletakkan tiga calon. Setakat ini pro-Aspirasi sudah 17 menang tanpa bertanding.

Turut bertanding kali ini ialah enam calon bebas.
Apa sudah jadi dengan politik kampus USM. Kumpulan pro-M lemah longlai tidak bermaya. Di mana perginya 'waris-waris' sebelum ini. Apakah sudah tiada generai pewaris lagi.

Proses penamaan calon di UM, UKM dan USM berjalan dari jam 9 pagi hingga 12 tengahari, dan dari jam 9 pagi hingga 1 tengahari bagi kampus UTM.

TOK GURU HARAP TOK NGGULU JADIKAN KELANTAN ISTIMEWA

Mohamed Zainal Abidin Hussin

Kota Bharu, 24 Jan - Penghulu seluruh Kelantan dicabar untuk terus menjadikan Kelantan istimewa dan berada di depan dalam kepimpinan peringkat akar umbi di negara ini.

Demikian dinyatakan Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik di majlis penyampaian amanat dan angkat sumpah perlantikan penghulu di Balai Islam Lundang pagi ini.
"Sekejap tadi kita mendengar seorang penghulu membaca ayat-ayat suci al-Quran dipermulaan majlis dan saya dimaklumkan telah ramai di kalangan penghulu kita yang mampu menjadi imam solat," ujar beliau.
Semua ini katanya adalah ciri-ciri istimewa yang hanya ada di Kelantan dan ia perlu diperkukuhkan sehingga masyarakat di negara ini dapat menjadikan kita sebagai ikutan.
Beliau turut menarik perhatian berkenaan peristiwa Pemangku Raja yang menjadi imam solat hajat di Stadium Sultan Muhammad ke IV baru-baru ini.
""Mana ada negeri lain di negara ini yang pemangku raja sudi untuk jadi imam solat hajat dan ini adalah keistimewaan yang sungguh besar yang dikurniakan Allah kepada kita sekelian," katanya.
Berkaitan pembangunan yang pesat di Kelantan beliau menceritakan bagaimana pelawat bangsa India dari Kapar memberitahu rasa terkejut melihat Kelantan selepas 20 tahun tidak berkunjung ke sini.
"Kawan kita dari Kapar, seorang India beritahu saya bahawa selepas 20 tahun tidak datang ke Kelantan beliau amat terkejut mendapati pembangunan di negeri ini begitu pesat dengan pelbagai kawasan pertumbuhan baru," tambah beliau.
Dato' Nik Aziz bagaimanapun melahirkan rasa kurang senang dengan sikap segelintir pemimpin masyarakat seperti penghulu yang belum dapat memperbaiki diri dengan meninggalkan amalan-amalan yang tidak sesuai dengan status seorang pemimpin.
"Bila kita dilantik, kita kena ingat kita bukan setakat wakil kerajaan di kampung tetapi wakil atau khalifah Allah SWT," jelasnya
Dengan itu beliau mahu semua penghulu tidak meninggalkan solat berjamaah di masjid, mengamalkan solat Dhuha, Qiamullail dan berusaha bersungguh-sungguh meninggalkan perbuatan merokok.
Seramai 758 penghulu menerima watikah di majlis tersebut manakala 25 menerima anugerah mengenang jasa kerana tamat tempoh perkhidmatan.
Turut hadir, Timbalan Menteri Besar, Dato' Haji Ahmad Yakob, anggota Exco Kerajaan Negeri dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

MALAYSIA LEBIH BAIK JIKA TIADA PEMBAZIRAN

Naib Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Malaysia sebenarnya jauh lebih baik dari keadaan sekarang jika kerajaan yang ada tidak melakukan pembaziran.
"Oleh kerana terlalu banyak pembaziran maka banyak duit rakyat dihangus begitu sahaja tanpa memberikan manfaat kepada rakyat".
"Bayangkan ada laptop yang dibekalkan ke sekolah untuk program PPSMI yang berharga RM43,000 sebuah sedangkan harga sebenar sekitar RM3,000, untung atas angin RM40,000 sebuah".
"Negara kita sekarang jauh ketinggalan dari segi daya saing, kita berada di belakang Vietnam, Singapura, Thailang hatta Indonesia sekalipun" tegas Tuan Ibrahim.
Beliau berkata semua ini adalah gara-gara pemerintah hari ini yang rakus menggunakan hasil kekayaan negara yang melimpah ruah.
Tuan Ibrahim juga menegaskan program Umno Juara Rakyat juga sebenarnya hanyalah retorik sahaja. Sedangkan pada masa yang sama Umno menindas rakyat.
"Lihat sahaja dalam kes royalti minyak mengapa kerajaan pusat menganaktirikan rakyat Kelantan sedangkan Kelantan adalah negeri majoriti orang Melayu".
"Mereka juga sanggup mendaratkan minyak di Thailand kerana dengki kepada Kelantan, inikah kerajaan Umno yang dikatakan membela rakyat dan orang Melayu" tegas beliau.
Beliau berkata demikian pada ceramah umum anjuran Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil dan PAS Cawangan Bukit Katil Sabtu lalu.

MELAKA MAJU 2010 : BEBERAPA CADANGAN UNTUK KERAJAAN NEGERI

Bagi saya sesebuah negeri yang dikatakan maju bukan sahaja maju dari segi pembangunan fizikal tetapi juga maju dari segi pembangunan insan dan kesejahteraan rakyat

Melihat kepada situasi sekarang kerajaan negeri lebih banyak menumpukan kepada pembangunan fizikal tetapi meminggirkan pembangunan insan. Oleh kerana itulah kita maksiat berlaku dengan berleluasa, buktinya 393 anak luar nikah dilahirkan, pusat-pusat pelacuran terus beroperasi, pusat-pusat hiburan tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan, program-program hedonisme digalakkan dan berbagai lagi bentuk maksiat berlaku di negeri ini. Kita bimbang jika kita maju tetapi manusia tidak dibangun dan tidak dimajukan, negeri kita menghadapi masalah sosial dan maksiat yang kritikal.
Andainya masalah sosial, maksiat dan keruntuhan akhlaq ini tidak dibendung dan dibasmi kita bimbang banyak duit rakyat akan hangus untuk dibelanjakan untuk menangani masalah ini.

Selain itu kita juga melihat masjid dan surau tidak diimarahkan dengan sepenuhnya. Banyak masjid dan surau yang hanya digunakan untuk solat tetapi tidak banyak program ilmu dijalankan. Ustaz-ustaz disekat dari mengajar walaupun mereka kelulusan Al-Azhar dan IPTA tempatan. Apakah Al-Azhar dan IPTA tempatan tidak diiktiraf oleh kerajaan negeri.

Rakyat negeri ini sebenarnya masih ramai yang miskin. Paras garis kemiskinan yang diletakkan oleh kerajaan negeri iaitu RM750 adalah tidak munasabah. Cukupkah RM750 untuk kehidupan sebuah keluarga sekarang dengan harga barangan dan perkhidmatan semakin naik.

Selain dari perkara di atas terdapat juga masalah-masalah lain yang perlu dilihat oleh kerajaan negeri, antaranya masalah jenayah dan perpaduan.

Jenayah semakin membimbangkan. Walaupun saya tidak mempunyai statistik jenayah tetapi secara umumnya rakyat masih berada dalam ketakutan kerana kes jenayah seperti pembunuhan, rompakan, ragut, rogol dan sebagainya masih tinggi.

Masalah perpaduan juga tidak kurang hebatnya. Bagaimana perpaduan di dalam negeri ini hendak ditingkatkan jika sebahagian rakyat dipinggirkan. JKKK, Pegawai Masjid dan sebagainya hanya dilantik dikalangan ahli dan pemimpin Umno sedangkan ada antara mereka yang tidak layak dan tidak patut menjawat sesuatu jawatan. Manakala rakyat yang menyokong PR diketepikan terus. Maka jurang perpaduan menjadi semakin besar sedangkan sepatutnya institusi-institusi seperti JKKK, masjid, Surau, persatuan penduduk dan lain-lain sepatutnya bebas dari pengaruh politik kepartian.

Oleh itu saya mencadangkan beberapa langkah diambil oleh kerajaan negeri bagi merealisasikan Melaka sebagai sebuah negeri maju. Jika pada tahun 2010 pun status negeri maju ini tidak dicapai rakyat boleh bersabar. Apa yang penting negeri ini benar-benar maju dari segi fizikal dan spiritual.

Cadangan saya :-
PEMBANGUNAN INSAN DAN CEGAH MAKSIAT

1) Tutup pusat-pusat pelacuran dan pusat maksiat yang menjadi punca keruntuhan akhlaq dan masalah sosial dan jenayah.
2) Hadkan premis-presmis penjualan arak seperti yang dijalankan oleh kerajaan Kelantan
3) Tutup pusat-pusat perjudian seperti Toto, Magnum dan sebagainya
4) Imarahkan masjid dan surau dengan kelas-kelas pengajian.
5) Perbanyakkan program-program keagamaan khas untuk anak-anak muda supaya kita dapat bangunkan mereka menjadi rakyat yang baik dan mempunyai jati diri
6) Berikan bantuan kepada sekolah-sekolah agama rakyat bagi meningkatkan lagi prasarana dan motivasi kepada guru-guru dan murid-murid.
7) Berikan lebih banyak tauliah kepada ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah lepasan timur tengah dan IPTA bagi memberikan peluang kepada mereka mengajar agama.
8) Perbanyakkan slot untuk pembangunan Insan dan Islam dalam silibus IPT dibawah kerajaan negeri.
9) Tambahkan bajet untuk pembangunan insan
PERPADUAN DAN KESEJAHTERAAN RAKYAT

1) Bebaskan institusi masyarakat dari campurtangan politik
2) Libatkan semua lapisan masyarakat dalam semua program dengan tidak membezakan antara ahli dan penyokong parti-parti politik
3)Naikkan paras garis kemiskinan dari RM750 kepada RM1,500 supaya rakyat yang benar-benar miskin dapat dibantu dan dinaikkan taraf hidup mereka
4) Bebaskan pengaruh politik dalam perlantikan staff agensi kerajaan negeri
5) Bebaskan skim bantuan kepada rakyat dari pengaruh politik dan kronisme
EKONOMI
1) Kurangkan pergantungan kerajaan negeri kepada kerajaan pusat dan mencari sumber pendapatan sendiri untuk projek-projek pembangunan bukannya terus menambahkan hutang kepada kerajaan pusat
2) Batalkan semua projek-projek yang mungkin menjadi pembaziran sepertimana yang berlaku kepada Eye On Malaysia, Melaka Digital dan lain-lain.
3)Tutup mana-mana anak syarikat kerajaan negeri yang tidak berdaya maju dan sering mengalami kerugian kerana dikhuatiri lebih banyak wang rakyat hangus.
4) Perbanyakkan projek-projek keusahawanan dan perniagaan dengan membuka seluas-luasnya peluang kepada rakyat tanpa mengira ideologi politik, agama dan warna kulit.
5) Perbanyakkan skim galakan keusahawanan kepada rakyat miskin dengan memberikan modal perniagaan, skim bantuan khidmat nasihat dan lain-lain tanpa mengira fahaman politik.
PEMBANGUNAN FIZIKAL
1) Projek-projek tebatan banjir dikawasan-kawasan yang dikenalpasti sering mengalami masalah tersebut mesti disegerakan.
2) Dirikan premis-premis perniagaan untuk peniaga-peniaga kecil dengan sewa yang sangat minima.

KOMEN DAN FEEDBACK

Saya mengucapkan berbanyak terima kasih atas komen-komen dan feedback dari tetamu blog ini. Untuk pengetahuan semua di peringkat permulaan memang saya membuka seluas-luasnya kepada para tetamu untuk membuat komen kepada artikel yang dimuatkan di dalam blog ini.

Namun selepas beberapa lama ruangan ini telah disalahguna dengan mengunakan nama saya untuk membuat komen. Berkali-kali saya memberikan amaran tetapi insan yang tidak bertanggungjawab itu menggunakan nama saya juga untuk membuat komen seterusnya.

Selain dari itu terdapat juga komen-komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan mencarut yang tidak sesuai untuk digunakan pada keadaan dan tempat tertentu.

Jadi untuk itu saya terpaksa menapisnya dulu. Maaf dipinta.

Sofi Wahab

MELAKA MAJU 2010?

Melaka Maju 2010?

 • Maju Rasuah, Ketua Menteri pun rasuah semasa pemilihan Umno
 • Maju Bazirkan duit rakyat, Eye On rugi RM8juta dan lain-lain
 • Maju Maksiat, 393 anak luar nikah dilahirkan pada 2009
 • Maju Berhutang, hutang kepada kerajaan pusat ratusan juta belum dibayar
 • Maju segala-galanya

APAKAH BENAR MELAKA MAJU??????

SEHINGGA INI BELUM ADA PENGISYTIHARAN SECARA RASMI!!!!

Melaka hasilkan 393 ‘produk’ luar nikah

Seramai 393 orang anak luar nikah dilahirkan di Melaka pada tahun 2009. Pada tahun 2008 seramai 388 orang anak luar nikah dilahirkan di negeri ini.

Jika 393 orang anak luar nikah dilahirkan bayangkan berapa banyak perzinaan berlaku di negeri ini. Sudah pasti jumlah perzinaan yang tidak menghasilkan anak jauh lebih banyak dari perzinaan yang menghasilkan 393 orang anak luar nikah tersebut.

Malangnya kerajaan negeri langsung tidak risau dengan masalah ini apabila terus membiarkan pusat-pusat maksiat beroperasi tanpa had terutama di Melaka Raya. Selain itu kedai-kedai seperti kedai 24 jam dan kedai-kedai runcit yang menjual arak tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan di serata pekan-pekan kecil dan mudah dibeli oleh remaja dan semua golongan. Tidak ada usaha untuk mengurangkannya.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter