03 October 2015

TAHNIAH !!! Parti AMANAH Negara SUDAH BOLEH GUNA NAMA 'AMANAH'

AMANAH DAPAT KEBENARAN ROS GUNA NAMA BAHARU

Parti Amanah Negara (Amanah) hari ini mendapat kebenaran daripada Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk menggunakan namanya, menggantikan nama Parti Pekerja-pekerja Malaysia yang dikenali sebelum ini.

Presiden Amanah Mohamad Sabu berkata parti itu yakin RoS juga akan memberikan lampu hijau untuk beberapa perubahan lain yang dipohon, termasuk perlembagaannya.

Pada masa ini, RoS memberikan kebenaran untuk perubahan nama dan alamat, selain jawatan pengerusi parti kepada presiden.

Amanah, parti baharu yang dibentuk daripada serpihan parti Islam pembangkang PAS sebelum ini cuba membentuk parti baharu dikenali sebagai parti Progresif Islam tetapi ia ditolak RoS. Ia kemudian mengambil alih dan menjenamakan semula Parti Pekerja-pekerja Malaysia yang tidak aktif.

Mohamad hari ini menepis cakap-cakap yang menyatakan Amanah sedang berusaha keras memikat orang Melayu menyertai parti itu.

Katanya, parti itu kini mempunyai 30,000 ahli ketika ia dilancarkan secara rasmi pada bulan lalu, dan jumlah itu dijangka mencecah 10,000 menjelang Disember.

“Pada masa ini, kebanyakan ahli kita dari Kelantan,” katanya pada sidang media di George Town, hari ini, merujuk kepada negeri pantai timur yang dikawal PAS.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata Amanah akan mengadakan siri jelajah pertamanya di Johor pada 9 Oktober, yang akan turut dihadiri veteran DAP Lim Kit Siang dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Amanah menggantikan PAS dalam pakatan pembangkang baharu Pakatan Harapan, yang ditubuhkan baru-baru ini selepas Pakatan Rakyat terkubur Jun lalu akibat pertentangan tidak berkesudahan antara PAS dan DAP. – 2 Oktober, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/amanah-dapat-kebenaran-ros-guna-nama-baharu#sthash.WleUTqc4.bkWftgkc.dpuf

JOM SERTAI AMANAH NEGARA

NO TELEFON & SIAPA PERLU DIHUBUNGI

Untuk memudahkan rakyat Malaysia yang berminat untuk menjadi ahli Parti Amanah Negara.
1. PERLIS #019-4332318
(Shimi) 

2. KEDAH #012-3300727
(Yusrin)
3. PULAU PINANG #016-4632787
(Saiful Azwan)
4. PERAK #013-3848044
(Salman)
5. SELANGOR #019-2883829.
(Ar. Kamarul)
6. WILAYAH #01139118794
(Nik Abdul Razak)
7. NEGERI SEMBILAN #019-6210677
(Hj Shukri)
8. MELAKA #019-2334645
(Abd Yassin)
9. JOHOR #019-7617220
(Onn Jaafar)
10. PAHANG #019- 9101190
(Yusliyiddy)
11. TERENGGANU #01114944517
(Wan Mohd Aziadi)
12. KELANTAN #013-9015757
(Hj Rushdan)
13. SABAH #013-4618670
(Asraf Ashrafi)
14. SARAWAK #013-7202611
(Andri)
Hubungi mereka untuk mendapatkan penerangan lanjut berkenaan keahlian yang ingin anda pohon.. Jom sertai Parti Amanah Negara..!

AMANAH NEGARA PUNYA MASA DEPAN CERAH

Ramai yang mempertikaikan keupayaan parti baru AMANAH Negara untuk meneruskan kelangsungan perjuangannya di Malaysia. Perkara ini bukan sahaja diutarakan oleh rakyat terbanyak tetapi juga di kalangan ahli akademik dan penganalisis politik.

Namun bagi saya samada AMANAH akan terus subur atau layu di persada politik tanahair agak terlalu awal untuk diramalkan. Ini kerana parti ini baru sahaja dilancarkan pada 16 September lalu iaitu kira-kira 2 minggu. Mana mungkin sebuah parti yang baru lahir seperti ini dapat dijangkakan kelangsungan dalam masa yang singkat.

Ramai yang berhujah bahawa parti-parti serpihan dan nyamuk seperti ini akan berkubur dalam masa kurang setahun disebabkan masalah-masalah dalaman, kewangan, perkaderan dan ketahanan pemimpin dan ahlinya sendiri. Sejarah telah merakamkan bahawa parti-parti seperti Semangat 46, Berjasa, HAMIM, AKIM, Nasma, Parti Negara dan lain-lain berkubur tanpa nesan dalam jangkasama yang singkat. Semangat 46 umpamanya walaupun pada peringkat awal kelihatan hebat sehingga berjaya memerintah Kelantan bersama-sama dengan PAS, akhirnya ia juga mati dan kepimpinannya ramai yang kembali 'melutut' kepada Umno. Begitu juga Berjasa yang pernah menerajui Kelantan dan menyertai BN akhirnya berkubur.

Masalah kepimpinan yang tidak berwibawa dan ketiadaan pelapis juga menjadi antara penyebab utama yang menyebabkan sesebuah parti itu mati 'beragan'. Hanya seorang dua sahaja pemimpin yang berkarisma dan selepas mereka bersara atau meninggal dunia tiada pemimpin baru yang mampu meneruskan kesinambungan perjuangan menjadi duri dalam daging parti-parti yang baru ditubuhkan ini.

Namun begitu sebenarnya perkara yang paling utama yang menentukan kelangsungan dan kewibawaan sesebuah parti ialah ideologi dan prinsip perjuangannya. Hanya parti yang mempunyai prinsip perjuangan yang jelas sahaja yang mampu mendepani cabaran.

Selain itu masalah kewangan juga sering menghambat sesebuah parti yang baru ditubuhkan. Bukannya mudah untuk menguruskan sebuah parti jika tiada sumber kewangan yang tetap. Bayangkan kos operasi sebuah pejabat, gaji petugas dan aktivis, sumber kewangan untuk menjalankan aktiviti dan program, semua itu memerlukan bukan sedikit wang. Malah ianya mencecahkan puluhan ribu sebulan untuk ibu pejabat dan ribuan ringgit di peringkat negeri atau kawasan parlimen.

Bagi saya sebagai antara anggota awal yang menggerakkan AMANAH di peringkat akar umbi, saya yakin parti yang ditubuhkan oleh otai-otai politikus ini mampu pergi jauh dan berkembang maju.

Mengapa saya begitu optimis???

Jawapannya mungkin agak optimistik tetapi keyakinan ini bukannya omongan kosong. AMANAH sejak dari ura-ura penubuhannya telah menekankan bahawa prinsip perjuangannya adalah Islam. Ianya dibuktikan apabila parti tersebut telah membuat permohonan untuk mendaftarkan nama partinya sebagai Parti Progresif Islam atau dalam istilah lain Parti 'Harakah' Islam. Perlembagaan dan prinsip perjuangannya jelas meletakkan Islam sebagai matlamat  perjuangan dengan slogan 'Rahmatan Lil A'lamin'. Tetapi sudah menjadi lumrah dalam negara kita penggunaan istilah Islam sentiasa dicemburui. Belum pun sempat 24 jam permohonan dibuat menteri berkenaan telah membuat pengumuman bahawa kerajaan dan ROS tidak akan meluluskan permohonan parti yang ingin menggunakan perkataan Islam pada namanya. Malahnya menteri itu sendiri menyatakan bahawa nama Islam pada PAS juga sepatutnya tidak diluluskan. Kerajaan dan pihak berkuasa terdahulu telah membuat kesilapan membenar dan meluluskan penggunaan Islam pada PAS.

bersambung ...........


30 September 2015

SIAPA NAK CABUT GIGI PERCUMA BOLEH JUMPA BANDUAN BERGELAR DATO SERI

Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan hukuman setahun penjara ke atas bekas menteri besar Selangor Dr Khir Toyo selepas menolak rayuannya berhubung sabitan kes rasuah minggu lalu.
Mahkamah itu juga menolak tawaran doktor gigi berusia 50 tahun itu untuk melakukan khidmat masyarakat dengan menawarkan rawatan pergigian percuma kepada orang miskin sebagai ganti kepada hukuman penjara.
"Dalam analisis akhir, hukuman itu mesti mencerminkan keseriusan kesalahan itu," kata Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin.
Hakim Zulkefli berkata peguam Khir, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah telah berhujah bahawa hukuman penjara perlu menjadi pilihan terakhir kerana anak guamnya merupakan pesalah kali pertama dan tiada keganasan terlibat.
Mungkin selepas ini sesiapa yang sakit gigi dan  ingin mencabut gigi boleh pergi ke penjara di mana doktor gigi ini dipenjarakan.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter