24 October 2015

AMANAH MELAKA MELANGKAH MAJU

Parti AMANAH Negara Melaka melangkah terus dengan mengadakan retreat hari ini. AAMANAH Melaka telah mengenalpasti KPI, program, engagement dan sebagainya bagi menggandakan program mempromosi dan mendepani cabaran politik semasa.


22 October 2015

HARI MALANG PARLIMEN MALAYSIA : KIT SIANG DIGANTUNG 6 BULAN

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang digantung enam bulan oleh Dewan Rakyat ekoran dakwaan menghina speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia.
Usul untuk menggantung ahli parlimen Gelang Patah itu di buat oleh menteri di jabatan perdana menteri Datuk Seri Azalina Othman Said yang dibuat dalam suasana penuh protes dari ahli dewan khasnya pembangkang.
Usul itu menyatakan Lim telah mendakwa Pandikar menyalahgunakan kuasanya dan mensabotaj penyiasatan  ke atas 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Isnin lepas ketika membahaskan perlantikan pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Negara (PAC).
Usul itu juga menyatakan, Lim menuduh Pandikar sebagai diktator dan menyalahgunakan kedudukannya sebagai pengerusi kepada Dewan Rakyat.
"Dakwaan oleh yang berhormat Gelang Patah sangat serius dan satu penghinaan kepada spekaer Dewan Rakyat dan ia juga penghinaan kepada prosiding Dewan Rakyat," kata usul yang dibacakan oleh Azalina itu.
Walaupun dikenakan pergantungan, gaji dan elaun Lim tidak akan dibekukan.
Lim pada Isnin lepas telah mendakwa Pandikar menyalahgunakan kuasanya apabila membuat arahan beberapa bulan lalu supaya PAC tidak meneruskan siasatannya ke atas 1MDB ekoran pemindahan 4 anggotanya ke dalam kabinet.
Ini menyebabkan Pandikar menuntut Lim memohon maaf tanpa syarat dan menarik balik kenyataannya itu secepat mungkin.
Hari ini ketika usul itu dibahaskan, mulai jam 11.30 pagi selepas sessi soal jawab, para ahli parlimen berhujjah mengenainya termasuk tentang perkara-perkara teknikal dalam usul itu sehingga habis waktu pada jam 1.00.
Lim yang menentang usul itu ketika menggulong perbahasan mengenainya menyifatkan hari ini adalah "Hari yang memalukan bagi sejarah parlimen Malaysia".
"Saya sudah menjadi MP selama 40 tahun dan saya tidak pernah berasa sesedih ini bukan kerana saya akan digantung tetapi kerana apa yang berlaku hari ini.
"Saya tahu saya adalah mangsa terkini, ada penyakit di negara ini iaitu gergasi 1MDB.
"Jadikan pergantungan saya sebagai pengajaran kepada rakyat tentang keperluan 'Ubah' sehingga jatuhnya kerajaan Umno dan Barisan Nasional,"katanya menggunakan tema kempen DAP, Ubah.
Katanya, orang awam yakin tindakan Pandikar membekukan tindakan PAC menyiasat 1MDB adalah satu tindakan yang menyalahgunakan kuasa.
Azalina telah memberikan Lim cukup masa untuk meminta maaf dan menarik balik dakwaannya, namun Lim tetap menolaknya.
"Kerajaan tidak ada pilihan selain dari melaksanakan perkara ini," kata Azalina.

USUL UNDI TIDAK PERCAYA DR WAN AZIZAH

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail memfailkan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najb Razak hari ini di pejabat Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini.
Usul itu difailkan selepas Pakatan Harapan sebulat suara menetapkan ketua pembangkang Dr Wan Azizah Wan sendiri yang perlu membawa usul itu selepas ia dikemukakan Ahli Parlimen PKR dari Petaling Jaya Selatan Hee Loy Sian.‎
Dr Wan Azizah berkata usul itu bertujuan menolak kepimpinan Najib dan bukannya untuk menukar kerajaan.
Dalam kenyataannya selepas itu, Dr Wan Azizah yakin bukan 88 ahli parlimen pembangkang sahaja hilang kepercayaan kepada Najib tetapi juga di kalangan ahli parlimen Barisan Nasional (BN).
"Saya mempunyai sebab-sebab munasabah berkeyakinan bahawa majoriti dalam Dewan Rakyat, bererti bukan sahaja 88 orang Ahli Parlimen Pembangkang, tetapi juga bilangan Ahli Parlimen dalam Barisan Nasional yang mencukupi, yang telah hilang kepercayaan terhadap pimpinan Yang Amat Berhormat untuk menerajui Kerajaan," katanya dalam satu sidang media selepas itu (gambar bawah).
Sidang media Pakatan HarapanSidang media Pakatan HarapanUsul ini, katanya,  hanya berkenaan dengan kehilangan kepercayaan terhadap Najib dan bukannya terhadap Kerajaan.
"Ini kerana saya dan banyak lagi, tanpa mengira fahaman politik, kami percaya bahawa krisis ekonomi, sosial dan politik yang tenat dan sedang dihadapi negara ini berasal daripada krisis kepimpinan dalam negara. "Rakyat sedang menderita kos kehidupan yang semakin meningkat dan kesengsaraan ekonomi di bawah jagaan beliau di mana polisi-polisi beliau terbukti gagal. Transformasi yang dihebohkan itu sekadar retorik," katanya.  
Katanya, sungguhpun terdapat faktor luaran yang menyebabkan kejatuhan nilai ringgit seperti penurunan harga minyak dan harga komoditi, ‘sentimen’ yang disebutkan oleh ahli-ahli profesional dan ekonomi sebagai salah satu sebab kejatuhan ringgit adalah akibat daripada cara menguruskan siasatan skandal 1MDB dan RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Perdana Menteri.
Penyingkiran Datuk Gani Patail sebagai Peguam Negara secara tergesa-gesa tanpa penjelasan, pelucutan YB Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan YB Semporna Datuk Shafie Apdal, pembubaran selanjutnya pasukan bertindak menyiasat skandal 1MDB, pemindahan atau penukaran pengarah-pengarah yang mengetuai penyiasatan dan pegawai-pegawai SPRM yang menjalankan tugas penyiasatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, merupakan satu percubaan untuk campur tangan ke atas penyiasatan, katanya.
"Keadaan bertambah buruk dengan pelantikan pengerusi dan tiga anggota PAC Dewan Rakyat (ke Kabinet) yang menghalang PAC daripada menjalankan penyiasatannya terhadap pengurusan dan pengarah-pengarah 1MDB yang sepatutnya didengar di hadapan PAC," katanya lagi.
Bagi beliau, institusi-institusi negara telah diganggu-gugat daripada melaksanakan tugas-tugas tanpa rasa takut.
Kerajaan pimpinan Najib, katanya, semakin bertambah rakus dengan timbulnya pelbagai perundangan menindas yang disegerakan menerusi parlimen dan lebih dari seratus ahli aktivis, cendekiawan, wartawan dan pelajar disiasat, didakwa atau dihadapkan pertuduhan.
Meskipun terdapat jaminan di dalam parlimen, SOSMA dan undang-undang lain yang berkaitan dengan penahanan tanpa bicara telah diperalatkan terhadap mereka yang tidak ada kena-mengena dengan keganasan.
Perbicaraan dan pemenjaraan mantan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikutuk oleh badan kehakiman antarabangsa (contohnya ICJ) sebagai satu perbicaraan yang songsang dan penganiayaan politik, katanya.
Tokoh-tokoh tersohor dalam persidangan anti-rasuah antarabangsa (IACC) telah menggesa Perdana Menteri menjelaskan ‘derma’ RM2.6 bilion, katanya.
"Mereka mempersoalkan siapa membayar wang itu dan kenapa? Dan ke mana wang itu pergi? Tidak ada penjelasan yang munasabah diberikan," katanya.
Oleh yang demikian, katanya, tidak memeranjatkan untuk melihat pelabur-pelabur dalam dan luar negara mengeluarkan pelaburan mereka dari negara kita.
Mantan Perdana Menteri dan para pimpinan kanan kerajaan kini juga menyuarakan kebimbangan mereka terhadap kepimpinan Najib, tambahnya.   Menurut beliau, ratusan ribu rakyat biasa telah memberanikan diri selama 34 jam dalam keadaan hujan dan panas bagi mendesak peletakan jawatan Najib.
Tinjauan-tinjauan terkini menunjukkan bahawa populariti beliau telah menjunam ke tahap paling teruk dalam sejarah, dan beliau ditolak oleh rakyat.
Majlis Raja-raja telah mengeluarkan kenyataan yang tiada tolok-banding yang menggesa pihak berkuasa supaya menyiasat dan menghukum dalang-dalang yang terbabit dalam skandal 1MDB.
"Seluruh negara menyokong penuh tanpa kecuali gesaan Duli-duli Raja-raja Melayu," katanya.
Beliau yakin Ahli-ahli Parlimen akan mengundi menurut hati nurani.
"Kita mesti mengetepikan perbezaan politik dan meletakkan kepentingan negara mengatasi segala. Kita tidak boleh berdiam diri apabila kedaulatan, kemerdekaan dan maruah negara tergugat hanya kerana seorang manusia," kata Wan Azizah.   

4 TOKOH PEMUDA SERTAI AMANAH : BUKTI AMANAH HARGAI DAN MARTABATKAN PERJUANGAN ANAK MUDA

Parti Amanah Negara (Amanah) bakal melantik tiga lagi naib presiden, menjadikan jumlah lima semuanya, selepas pindaan perlembagaan parti itu diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).
Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata, dua  daripada quota itu masing-masing akan diperuntukan kepada wanita dan orang muda.
Ketika ini, dua naib presiden Amanah adalah Datuk Dr Mujahid Yusof dan Hasanuddin Mohd Yunus.
"Kami di peringkat nasional akan mencari tokoh muda sebagai salah seorang naib presiden parti. Walaupun ia baru bersifat cadangan, saya boleh sebut hari ini.
"Langkah ini kita ambil sebagai menonjolkan sifat inklusif kita dan pada masa sama memberikan ruang kepada orang muda untuk membuktikan kemampuan dan bakat mereka," katanya pada sidang media di Wisma Amanah hari ini.
Diminta mengulas kenyataan beberapa pemimpin tertinggi PAS kononnya Amanah hanya cabaran kecil kepada parti itu, Salahuddin berkata beliau tidak berminat untuk memberi reaksi terhadap perkara itu.
"Saya tidak perlu menjawab soalan itu sama ada kita kecil atau besar. Amanah akan terus aktif memposisikan kedudukannya sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa," katanya sambil menambah beliau baru sahaja pulang  dari bertemu tokoh gerakan Islam luar negara.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter