04 August 2012

NAJIB CUBA 'PUJUK' RAKYAT KELANTAN

pakatan ceramah shah alam 041211 nik azizTiba-tiba sahaja Najib lembut hati hendak berbincang pasal royalti petroleum Kelantan, Padahal sebelum beliau berkeras dan tetap angkuh menyatakan bahawa tindakannya menyekat royalti adalah benar dan hak.


Hari ini, tidak semena-mena Najib seolah-olah melakukan u-turn. Mungkin ada apa-apa perancangan di pihak Najib untuk memujuk rakyat Kelantan. Najib sudah terlambat. Rakyat Kelantan tidak termakan dengan umpan royalti kerana mereka tahu itu memang hak Kelantan dan rakyatnya.


Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu, perdana menteri telah menghantar surat kepadanya, memintanya menghantar wakil untuk membincangkan pembayaran royalti minyak negeri.

Menurut Nik Aziz, surat itu dihantar kepadanya semalam dan sampai ke tangan setiausaha sulitnya Rosdi Mohamad, lapor Harakahdaily.

"Surat ni diterima oleh setiausaha sulit saya, encik Rosdi. 

"Tetapi kerana hari cuti, dia baru bagi kepada saya," beliau dipetik sebagai berkata kepada akhbar web PAS itu pagi tadi.

Nik Aziz (kiri) juga dilaporkan turut memaklumkan berita itu dalam tazkirah Subuh di masjid berhampiran rumahnya di Pulau Melaka, dekat Kota Bharu pagi tadi.

Beliau bagaimanapun berkata, sebelum menghantar wakil Kelantan untuk berunding, beliau akan menghadap sultan terlebih dahulu.

03 August 2012

NAJIB BENAR-BENAR RISAU TERPAKSA BERGEGAS KE SABAH

Najib Razak berkata terpaksa bergegas ke Sabah ekoran pembelotan dua anggota Parlimen BN, di mana beliau akan mengumumkan terma rujukan untuk suruhanjaya diraja (RCI) bagi menyiasat isu pendatang haram negeri itu.

Beliau juga menolak anggapan bahawa lebih ramai anggota parti komponen BN akan berpaling tadah, antaranya daripada Upko dan Parti Liberal Demokratik (LDP).

"Setakat ini ia hanya desas desus, tetapi apa yang lebih penting sekarang, kedudukan kita tidak tercancam dan kita mampu menangani cabaran ini," katanya.
Kalau setakat desas-desus tak perlulah Najib bergegas Sabah. Ini sudah tentu kes besar sehingga beliau terpaksa melutut kepada pimpinan BN negeri. Memang ramai yang didakwa akan menuruti jejak langkah Lajim dan Bumburing sebab itu Najib tak tidur malam.

Bercakap dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, beliau berkata, BN akan mengambil langkah yang perlu untuk mengukuhkan Umno dan BN di negeri itu.

Najib berkata beliau sudah bertemu beberapa pemimpin BN Sabah ekoran pembelotan sebelum ini tetapi akan sekali lagi turun pada pada Sabtu ini.

Sudah tentu lebih banyak janji ditaburkan bagi memastikan mereka tidak belot........alahai dapat durian runtuhlah pimpinan politik Sabah .......................puluhan malah ratusan juta mereka sanggup bayar asalkan jangan lompat sokong PR.

KISAH PENCURI LEMBU : PELIK TAPI BENAR

Ada sebuah negeri di zaman dahulu kala yang mengamalkan peraturan yang pelik tetapi diamalkan kerana Tok Demangnya mahukan peraturan di gunakan di negeri tersebut. Negeri itu diberi nama Milisial. Tok Demang itu pula bernama Ehjab Gir.

Di bawah pentadbiran Ehjab Gir ini ramai-ramai memanda-manda menteri ada yang jantan dan ada yang betina. Antara memanda menteri betina ialah Shih Rijit yang rupanya ada iras-iras pelakon pentas negara Andaia bernama Jaha Cilau  yang letaknya agak jauh dari Milisial.

Maka ditakdirkan berlaku satu peristiwa di mana sekawan lembu dicuri dan disembunyikan di sebuah desa bernama Gomonchah dalam daerah Tumping. Kalau hendak dikirakan jumlah lembu tersebut puluhan ribu malah mungkin ratusan ribu tetapi yang peliknya entah ke mana perginya lembu-lembu tersebut.

Dengan tidak disangka-sangka, kejadian mencuri lembu itu disedari oleh seorang anak muda Rafaza nama anak muda tersebut. Rafaza ini memang agak dikenali di negeri tersebut kerana dia mempunyai otak yang geliga dan pernah menuntut ilmu sampai ke seberang sungai di negeri yang agak jauh dari Milisial iaitu Unatod Kangdiman.

Sebaik sahaja Rafaza mendapat tahu bukti-bukti bahawa lembu-lembu itu dicuri maka Rafaza melaporkan kejadian itu berserta dengan bukti-bukti yang beliau dapat dari orang yang boleh dipercayai. Laporan Rafaza dibuat di rumah pasong Key Elumpir dan pihak berkuasa berjanji untuk ianya disiasat. Rafaza memberikan bukti bahawa ahli keluarga Shih Rijit terlibat dengan kejadian curi lembu tersebut.

Rafaza juga menunjukkan bukti bagaimana keluarga Shih Rijit memiliki harta yang banyak di mana mereka membeli harta tersebut dengan duit lembu tersebut.

Tidak lama selepas itu pihak berkuasa memberitahu bahawa tiada kes kecurian. Lembu itu pergi sendiri ke Gomonchah Tumpin tanpa di halau atau ditangkap oleh sesiapa pun. Pihak berkuasa berkata lembu-lembu cerdik dan terpelajar malah ada antara lembu-lembu tinggal di rumah-rumah besar yang mewah di beberapa tempat di Key Elumpur dan Sangapooorah jiran Milisial.

Maka Rafaza bersedih sebab beliau memang yakin bahawa kejadian itu berlaku dan banyak bukti-bukti sahih ada diserahkan kepada pihak berkuasa.

Malangnya Rafaza lupa kerana terlalu lama berkelana di Unatod Kangdiman, bahawa di negeri Milisial orang yang mengadu dan membuat tuduhanlah yang akan dihukum dan dipasong manakala yang dituduh melakukan kesalahan akan terlepas dan disanjung pula. Apatah jika orang yang dituduh ada kaitan dengan memanda menteri atau orang besar-besar.

Rakyat negeri Milisial memang sudah lama meluat dan menyampah dengan Ehjab Gir tetapi mereka belum berpeluang untuk menukar pemerintahan negeri tersebut kerana pemilihan pemimpin di negeri tersebut ditangguhkan sehingga ke tarikh yang Ehjab Gir dan isterinya Hamsor Nicnic sahaja yang tahu.

Akhirnya Rafaza yang ditangkap dan dihukum dengan hukuman yang berat. Menangis tidak berlagulah Rafaza ....................

MESTI LIHAT : SITUASI YANG TIADA DI NEGERI LAIN


KELANTAN DARUL NAIM YG DIKATA 'MISKIN'..TAPI....

Di negeri "miskin' itulah,
Mempunyai seorang Sultan, kesayangan rakyat.

Di negeri miskin itulah,
Jual beli dihentikan bila azan berkumandang..

Di negeri miskin itulah,
Selebriti wanita popular tanah air bertudung ayu..

Di negeri miskin itulah,
Berebut ibu ayah mendaftar anak di Maahad Tahfiz Sains..

Di negeri miskin itulah,
Diperkenalkan sistem gadaian Islam Ar-Rahnu menolak riba..

Di negeri miskin itulah,
Kerja 5 hari seminggu mula berkuatkuasa..

Di negeri miskin itulah,
Hari Jumaat dijadikan hari menuntut ilmu agama..

Di negeri miskin itulah,
Cuti bersalin mula ditambah dari 40 ke 60 hari..

Di negeri miskin itulah,
Elaun Menteri Besar dipotong untuk Tabung Serambi Mekah..

Di negeri miskin itulah,
Amalan memberi cenderamata kepada pemimpin dihentikan..

Di negeri miskin itulah,
Waktu bekerja pada bulan Ramadhan dipendekkan..

Di negeri miskin itulah,
Cuti iddah diberikan khusus kepada kakitangan wanita yang kematian suami..

Di negeri miskin itulah,
Tak mungkin sekali kelihatan pawagam dan tempat hiburan..

Di negeri miskin itulah,
Papan tanda cara menjaga aurat ditayangkan..

Di negeri miskin itulah,
Peringatan waktu solat di sepanjang jalan..

Di negeri miskin itulah,
Ramai orang mengenal mula mengenal Tuhan..

Di negeri miskin itulah,
Lahirnya tokoh-tokoh islam terkenal..

Di negeri miskin itulah juga,
Saim-saim ambo dilahirkan dan dibesarkan..

Gambar Tuanku Sultan Muhammad V memimpin jemaah ......

Kredit : Tee.R.W & I Love Kelantan

fb : 
Syahrul Wbc

02 August 2012

RAMLI YUSOF DIBEBASKAN, INFAKKAN RM753,000 DAN MUNGKIN JADI CALON PAS?

NONE"Saya telah bernazar untuk menggunakan semua wang ganjaran itu untuk membantu membina sebuah masjid di kampung saya di Kampung Bunut Susu, Pasir Mas. Saya telah membuat nazar itu sejak didakwa kerana saya mahu nama saya dibersihkan," kata Datuk Ramli Yusof bekas Pegawai Tinggi Polis yang dituduh dengan tuduhan palsu,


Pihak pendakwa telah menarik balik rayuannya berhubung saman terhadap bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan, Datuk Ramli Yusuff di Mahkamah Rayuan baru-baru ini.

Berikutan ini, kerajaan telah bersetuju untuk membayar ganjaran dan pencen Ramli, berjumlah RM753, 000 yang telah ditahan selepas beliau digantung perkhidmatan tiga bulan sebelum dijadualkan bersara pada penghujung tahun 2007.

Ramli memberitahuMalaysiakini bahawa beliau telah menerima sepucuk surat bertarikh 12 Julai yang memaklumkan bahawa pendakwa telah menarik balik rayuannya.

"Ini adalah yang terakhir daripada lima pertuduhan yang saya telah disalah dituduh sejak 2007," katanya.

Terdapat desas-desus Ramli akan menjadi calon parti politik pada PRU 13 nanti.


Msiakini

OLIMPIK : EMAS MASIH DALAM GAPAIAN ATLIT KITA

Kita masih mempunyai peluang cerah untuk menang pingat emas pada temasya Sukan Olimpik London yang sedang berlangsung sekarang. Sekurang-kurangnya kita mempunyai 2 peluang terbaik iaitu melalui pasangan bergu Koo Kien Keat-Tan Bon Heong dan peseorangan lelaki Lee Chong Wei.

Koo dan Tan hari ini melayakkan diri ke pusingan separuh akhir selepas mengalahkan pasangan Thailand Isara Bodin/Jongit Maneepong 21-16, 21-18 di pusingan suku akhir. Mereka akan berdepan dengan pasangan nombor dua dunia Cai Yun dan Hu Haifeng yang sering mengalahkan mereka dengan rekod 4-9.


Pada perlawanan terakhir mereka tahun ini iaitu kejohanan Piala Thomas di China pada Mei, beregu China itu mengalahkan pasangan Koo/Tan 21-17, 21-18.
Sementara itu, jurulatih kebangsaan Tan Kim Her berkata, beliau agak lega apabila anak didiknya berjaya menumpaskan pasangan muda dari negara yang berjiran dengan Malasyia itu.
"Bermain menentang Cai Yun, Fu Haifeng, peluangnya ialah 50-50. Tapi, kalau mereka dapat kalahkan pasangan itu, saya berani mengatakan pingat emas Olimpik 2012 akan menjadi milik mereka," katanya.
Dalam satu lagi perlawanan separuh akhir, Chung Jae Sung/Lee Yong Dae dari Korea Selatan mengalahkan pasangan Indonesia Mohamad Ahsan/Bona Septano 21-12, 21-16, yang akan mempertemukan mereka dengan pasangan Mathias Boe/Carsten Mogensen dari Denmark dalam satu lagi perlawanan separuh akhir Sabtu ini.
Dalam perlawanan peringkat suku akhir hari ini, pasangan Denmark itu menumpaskan Fang Chieh Min/Lee Sheng Mu dari Taiwan 21-16, 21-18.LEBIH RAMAI AKAN LOMPAT PARTI DI SABAH

Siapa sangka seorang yang berjawatan Timbalan Menteri dan seorang lagi Ahli Parlimen dari Sabah keluar dari Umno dan BN serta menyatakan sokongan terbuka kepada Pakatan Rakyat. Semuanya boleh terjadi kerana orang Sabah sedar betapa buruknya layanan BN kepada Sabah dan betapa sengsaranya rakyat Sabah dipinggirkan oleh pemimpin.

Malah kemungkinan lebih ramai lagi akan keluar dari parti komponen BN dan memberikan sokongan kepada PR dalam masa terdekat. Hal ini tidak mustahil kerana politik Sabah memang sentiasa mengejutkan. Siapa sangka Usno akan tumbang ditangan Berjaya dan Berjaya pula tersungkur dikaki PBS. Ini membuktikan bahawa kenyataan Anwar hari ini bahawa akan ada berita gembira dari Sabah sedikit masa lagi bukanlah omongan kosong.

Seperti menjelang episode 16 September, Ketua Umum PKR yang juga Ketua Pembangkang hari ini membayangkan lebih banyak "berita baik" akan datang daripada Sabah.

"Saya akan kembali ke Sabah pada 12 Ogos, dengan kemungkinan lebih berita baik... Kita kena bersedia," katanya kepada pemberita dengan ringkas yang dsiarkan oleh Malaysiakini.

Dua anggota Parlimen BN Wilfred Bumburing (Tuaran) dan Lajim Ukin (Beaufort) minggu lalu meletakkan jawatan dalam parti.


Kita percaya Najib sekarang sedang pening memeningkan apakah formula terbaik untuk mengekang  gejala keluar parti ini dari berlaku di Sabah. Kerisauan dan kebimbangan ini dibuktikan dengan kenyataan Naib Presiden Umno, Zahid Hamidi yang meminta pimpinan BN Sabah menyelesaikan isu dalaman parti mereka dengan segera.


Zahid dalam kenyataannya semalam kelihatan risau dan resah dengan situasi tersebut.

ZAHID AKUI UMNO SABAH BERGOLAK, PARLIMEN TAK JADI BUBAR

Kepimpinan Umno di Sabah perlu mengambil iktibar atas apa yang berlaku pada Umno Beaufort dan segera menyelesaikan masalah dalaman daripada berlarutan, tegas Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 


 Kenyataan Zahid ini membuktikan bahawa Umnoi Sabah memang sedang bergolak sekarang.walaupun dinafikan oleh pimpinan Umno Sabah.


NONEJelas sekali perkembangan di Sabah benar-benar merimaskan Ah Jib Gor dan pimpinan Umno yang sedang berkira-kira untuk membubarkan parlimen pada September ini. Jika pergolakan ini semakin hebat maka sudah tentu parlimen tidak jadi dibubarkan pada September.

"Saya tidak mahu menganalisis apa yang berlaku, tapi kita perlu ambil iktibar. Saya harap sokongan rakyat Sabah terhadap Umno tidak rapuh sebaliknya terus kukuh," kata Ahmad Zahid, yang juga menteri pertahanan, selepas menghadiri majlis berbuka puasa bersama warga Kementah di ibunegara semalam, lapor Malaysiakini.
    
Sabtu lepas, Datuk Seri Lajim Ukin mengumumkan berundur daripada jawatan ahli Majlis Tertinggi Umno, ketua Umno bahagian Beaufort dan pengerusi BN Beaufort berkuatkuasa serta-merta. 
    
Beliau bagaimanapun masih kekal sebagai ahli Umno.
    
Semalam, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah memberi perkenan terhadap pembatalan pelantikan Lajim sebagai timbalan menteri perumahan dan kerajaan tempatan.
    
Ahmad Zahid juga berkata Umno Sabah perlu melakukan pelbagai usaha untuk memperkukuh akar umbi parti dan berharap isu peletakan jawatan Lajim dan Timbalan Presiden UPKO Datuk Seri Wilfred Bumburing, Anggota Parlimen Tuaran, yang keluar daripada BN hujung minggu lepas, tidak mematahkan semangat penyokong parti itu.  

01 August 2012

TAHUKAH ANDA SIAPA BAKAL SUAMI ABBY?


Riuh rendah gossip pelakon Abby Abadi akan bernikah pada Disember ini. Tetapi tahukah anda siapa bakal suami beliau???

Dalam twitternya Abby menyatakan akan bernikah pada bulan Disember nanti. Tahun 2012 atau tahun berapa tidak dinyatakan secara jelas.

Abby dengan nada bergurau menyatakan di twitter miliknya pada 1 ogos, 12:21 pagi berkaitan pertanyaan seseorang tentang soal kahwin, Insyaallah bulan 12 nanti. Cara jawapannya agak betul walaupun nada bergurau dan tahniah diucapkan.

Mengenai calon suami, Abby ada memberikan ciri-ciri bakal suami yang beliau 'terlior', katanya kalau boleh dia 'gecor' kepada ustaz. Maka yang bukan ustaz kena cepat-cepat mengaku ustaz manakala yang sudah bergelar ustaz kena mengaku jadi Tok Guru ha3.

Sebelum mengaku jadi Ustaz kena pergi mengaji dahulu .........yang dah bergelar Ustaz pergilah buka kelas mengajar ..............

Namun mahukah anda tahu siapa bakal suami Abby Abadi. Siapa yang tahu silalah jawab ................saya tak tahu ...........


Jika tidak tunggulah sehingga masa yang dimaksudkan tiba ............bulan Disember itupun kalau ianya bukan gossip ....

KENA TANGKAP : RAFIZI TEGAS HANYA JAWAP SOALAN DI MAHKAMAH

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli ditangkap oleh polis pagi ini kerana didakwa terbabit dalam mendedahkan butiran perbankan yang berkaitan dengan skandal National Feedlot Corporation (NFC).

Rafizi telah disiasat di bawah BAFIA kerana didakwa mendedahkan butir-butir perbankan NFC dan pengarahnya.

Syarikat itu dikendalikan oleh suami dan anak-anak bekas menteri kabinet Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.


Sumber berita menyatakan bahawa Rafizi hanya akan menjawab segala persoalan berkaitan penangkapa dan dakwaan ke atasnya di mahkamah. Beliau mengambil keputusan berdiam diri apabila diajukan sebarang soalan. Semua soalan akan dijawab di Mahkamah.

31 July 2012

GEMPAR : KARPAL SUDAH TERIMA NEGARA 'ISLAM'?

Pengerusi DAP, Karpal Singh memang dari dahulu menolak negara Islam. Malah beliau pernah berkata langkah mayat saya dulu ika Negara Islam hendak dilaksanakan.

Sehingga kini, Karpal konsisten mempertahankan pendiriannya tidak menerima Negara Islam. Pendirian itu nampaknya tidak berubah dari dulu., kini dan mungkin tidak selama-lamanya.

Mengapa Karpal menolak negara Islam?Jawapannya mudah sahaja, dia tidak faham apa dia negara Islam dan pengisiannya. Dia tidak faham dan mungkin tidak mahu faham bahawa negara Islam adalah sebuah negara yang adil seadil-adilnya di mana rakyat yang bukan Islam akan dipertahankan hak dan kebebasan mereka. Karpal tidak faham bahawa negara yang ada sekarang tidak diketahui negara apa kerana ianya negara caca marba di mana undang-undangnya caca marba, sistemnya caca marba segala-galanya caca marba termasuk pendirian dan pandangan pemimpinnya caca marba tidak merujuk kepada apa-apa agama atau kitab.

Oleh kerana semuanya cacar marba maka negara menjadi caca marba, sistem ekonomi caca marba, sistem sosial caca marba semuanya caca marba. Maka tidak hairan negara kita berada dalam keadaan ekonomi tidak menentu, jenayah dan maksiat berada di paras kronik, pendidikan gagal membentuk rakyat yang berkahlaq dan berdisiplin, rasuah dan penyelewengan membarah dan sebagainya. Mungkin Karpal tidak tahu bahawa negara Islam dan sistem Islam mempunyai jalan penyelesaian ampuh mendidik manusia bukan sekadar menghukum seperti dalam sistem konvensional.

Karpal mungkin tidak sedar atau tidak tahu bahawa hudud yang menjadiu 'musuh ketat'nya hanyalah sebahagian dari undang-undang Islam sahaa. Masih banyak hukum-hukum dan undang-undang lain dalam Islam. Semuanya bukan sekadar untuk menghukum pesalah tetapi yang lebih penting mendidik serta memberi keinsafan kepada pesalah.

Kita tidak hairan kalau Karpal tidak faham dan benci kepada hukum hudud dan negara Islam kerana beliau sememangnya bukan seorang yang beragama Islam, Yang pelik dan ajaibnya ialah mengapa pemimpin Islam dalam Umno dan BN, ustaz/ustazah dalam Umno juga tidak faham, buat-buat tidak faham atau sengaja buat tidak faham.

Namun hari ini Karpal mengeluarkan kenyataan terbuka bahawa beliau menerima KONSEP NEGARA BERKEBAJIKAN yang dipopular dan diputuskan dalam Muktamar PAS tahun lalu dan sebelumnya, Syukur kerana Karpal setuju dan menerima KONSEP NEGARA BERKEBAJIKAN ( Nation of Care and opportunity). Negara Berkebajikan ialah sebuah negara yang selari dengan Negara Islam yang berkonsepkan undang-undang yang adil, telus dan selaras dengan Islam. Sebuah negara yang disebut sebagai Baldatun Toyyibatun Warabbun Ghofur). Cuma istilahnya tidak menggunakan Negara Islam tetapi pengisian dan pengamalannya adalah sama.

30 July 2012

SEORANG LAGI YB BN KELUAR PARTI?


MELUAN 25 Julai: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meluan, Wong Judat yang juga Naib Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), salah satu sekutu BN di negeri itu mengumumkan akan keluar parti.

Menurutnya, tindakan itu dibuat secara rasmi hujung Julai ini. “Pada 30 Julai nanti, saya akan bertemu dengan Presiden (SPDP), Sri William Mawan dan Timbalannya, Datuk Seri Tiong King Sing di Kuala Lumpur untuk membincangkan keputusan saya ini dengan mereka.

“Saya akan meletak jawatan daripada parti pada keesokan harinya (31 Julai). Bagaimanapun, hasil mesyuarat nanti tidak akan menjejaskan keputusan saya. Tiada apa pun yang boleh mengubah pendirian saya dan tiada siapa boleh menghalangnya,” katanya, lapor Borneo Post.

Kelmarin di Sabah, Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing turut keluar BN manakala Amsir Dani, orang kanan kepada Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Lajim Ukin meletak jawatan Ketua Umno Cawangan.Ditanya sama ada beliau menyesali keputusan itu dan kemungkinan kehilangan semua manfaat dinikmati selama menjadi wakil rakyat BN, beliau berkata: “Manfaat apa? Kepada saya? Saya tidak melakukan perkara ini untuk kepentingan peribadi.

“Saya sudah 48 tahun, bukan budak hingusan, 17 tahun. Saya sudah matang, jadi tiada apa sangat yang hendak dikesali,” kenyataan beliau dipetik.

Judat memegang jawatan Adun Meluan selama tiga penggal bermula dengan kemenangan beliau sebagai calon bebas pada 2011. Beliau menyertai SPDP pada 2003.

DUN Meluan berada dalam Parlimen Julau dan majoriti penduduk adalah kaum Iban. Satu lagi DUN dalam Parlimen ini ialah Pakan.Jelas perkembangan politik Malaysia amat merimaskan Najib Tun Razak. Ini semua sudah tentu akan mempengaruhi tarikh pembubaran Parlimen...............Ah Jib Gor bertambah takut???

BUKAN SELANGOR SAHAJA, PAHANG PUN DAPAT AIR 'FREE'

Bukan penduduk Selangor sahaja yang mendapat air percuma, penduduk Pahang juga dapat air percuma malah dalam kuantiti yang tiada hadnya. Berapa banyak mereka gunapun tidak perlu bayar. Hebat betul kerajaan BN Pahang, cipta rekod dunia sebab tiada kerajaan di dunia yang bagi 'Free' air 100 %.


Ikuti cerita di ini yang disiarkan oleh Sinar Harian.


 Penduduk di Kampung Sungai Pinang di Kuantan masih menggunakan air telaga untuk kegunaan harian walaupun negara kini pesat membangun.

Air perigi itu berbau sedikit hanyir dan kekuningan, namun mereka tiada pilihan dan tetap menggunakannya untuk memasak dan mencuci pakaian.


Mereka terpaksa menggunakan air telaga selepas pelbagai usaha dan rayuan dibuat kepada pihak bertanggungjawab tidak mendapat maklum balas positif.

Penduduk, Hawa Yunus, 62, berkata, dia tinggal di situ sejak 22 tahun lalu dan terkilan kerana terpaksa melalui keadaan itu sejak sekian lama.

Menurutnya, dia terpaksa menggunakan air tidak bersih untuk kegunaan harian kerana tiada pilihan lain.

“Saya sudah membuat rayuan ketika anak bongsu berusia 5 tahun. Sekarang anak saya sudah berusia 21 tahun, tetapi keadaan masih tidak berubah.

“Saya pernah mengisi borang untuk mendapatkan telaga tiub, tetapi diberitahu tiada peruntukan,” katanya.

Suri rumah, Melah Idris, 49, pula berkata, setiap hari dia akan menimba air perigi untuk kegunaan harian.


Satu-satunya perigi digunakan penduduk di Kampung Sungai Pinang.

“Kadangkala anak-anak malu untuk membawa air masak ke sekolah kerana tidak bersih dan berbau sedikit hanyir.

“Saya pernah menemui pihak bertanggungjawab, namun dimaklumkan memerlukan RM20,000 untuk proses pemasangan,” katanya ibu kepada lapan cahaya mata itu.

Seorang lagi penduduk, Maimun Mamat, 67, berkata, dia tinggal di situ sejak 43 tahun lalu dan keadaan tetap tidak berubah.

Menurutnya, setiap kali cucunya dari Kuala Lumpur pulang ke kampung, mereka akan membeli air mineral kerana tidak boleh menerima air perigi yang keruh dan hanyir.

“Sampai bila kami terpaksa melalui keadaan ini? Saya harap pihak bertanggungjawab dapat meninjau keadaan kami di sini. Tolonglah bantu kami mendapatkan bekalan air bersih,” katanya.


Gambar: Melah menunjukkan air perigi yang keruh.

GADIS BUKAN ISLAM BERPUASA, YANG ISLAM UMUR LEBIH 50 LEBIH PUN TAK PUASA

Gadis bukan Islam berumur 21 tahun sanggup berpuasa kerana katanya banyak nikmat beliau perolehi. Tetapi yang peliknya ada yang mengaku Islam dah lebih 50 tahun pun liat hendak berpuasa sehingga ramai yang ditangkap oleh Jabatan Agama Islam.

Sila klik di sini untuk menonton kilp video gadis tersebut bercerita mengapa beliau berpuasa.

Gambar sekadar hiasan sahaja.

29 July 2012

TAKBIR : PERENANG TUNISIA TARIK DIRI KERANA ADA ATLIT YAHUDI

Perenang Tunisia Taqi Murabit menarik dari menyertai acara saringan renang Sukan Olimpik London kerana acara saringan tersebut turut disertai perenang Israel yang merupakan anggota tentera Zionis yang saban hari mengebom rakyat Palestin yang tidak berdosa.

Tindakan beliau disifatkan suatu tindakan tegas terhadap kezaliman Zionis terhadap umat Palestin yang dibunuh bagaikan binatang saban hari tanpa belas kasihan dan peri kemanusiaan. Inilah semangat persaudaraan Islam dan sesama manusia yang ditunjukkan oleh seorang atlit yang mempunyai prinsip.

UNIFORM 'TERCANTIK" OLIMPIK : PECAT SHABERY CHEEK

Uniform kontinjen Malaysia di Sukan Olimpik London 2012 disifatkan paling buruk di kalangan semua negara yang menyertai sukan tersebut.

Siapa agaknya yang bertanggungjawab mereka dan meluluskan rekaan tersebut. Ianya benar-benar memalukan negara di mata dunia. Kalau sebelum Malaysia terkenal dengan uniform yang cantik dan kemas, menjadi bahan kutukan dan cacian media termasuk Yahoo di Sukan Olimpik London.

Kita menagih penjelasan dari Menteri Belia dan Sukan, Ahmad Shabery Cheek kerana gagal menjaga nama baik negara. Jika Shabery gagal memberikan jawapan yang munasabah kita desak beliau meletakkan jawatan kerana memalukan negara.

Ulasan Blogger SozchiliDan tak sangka juga apa yang aku rasa rupanya dirasai oleh orang lain. Disebabkan itulah tak hairan kenapa Yahoo melabelkan pasukan malaysia antara yang mempunyai uniform terburuk sekali di antara kesemua kontinjen yang menyertai kejohanan kali neh.
Lihat kat atas neh ;
Terus terang aku cakap, bukan jalur tue punca utama sebenarnya. Tetapi warna tue. Semacam tak masuk langsung. Oren, kuning dan hitam. Mainan warna tue sebenarnya tak berapa kena. Tak pasti nak cakap macam mana tapi yang pasti memang nampak buruk.

Tak caya?

Sila tengok siaran ulangan berita mengenai nya. Tengok live di tv. Lagi terserlah "keburukkan" nya beb. Tatau lah kenapa.. rasanya menteri2 di malaysia sekarang neh bersatu ahti tak buat kerja kot. Kali neh menteri belia dan sukan pula amek giliran bakal dikutuk.

Lebih mementingkan kpop dan acara hiburan yang langsung tiada faedah kepada sesiapa pun berbanding memantau persiapan pasukan olimpik malaysia ke london akhirnya membuahkan hasil pertama apabila dikutuk mempunyai antara uniform yang terburuk. Lepas neh apa lagi sejarah yang menteri kita nak cipta? Kita tunggu. ~sozcyili

UCAPAN TERBARU ANWAR DI SABAH, SEMPENA PELANCARAN PPS

Ucapan bernas Anwar semasa pelancaran ANGKATAN PERUBAHAN SABAH.Klik di sini

Anwar ulangi janji turun harga minyak; pendidikan percuma; tiada diskriminasi untuk Sabah dan Sarawak; Royalti Minyak Royalti 20% kepada semua negeri dan lain-lain.

KERAJAAN 'ANTI ISLAM' BERI BONUS PADA GURU AGAMA

Pelik! Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dikatakan anti Islam dan Melayu memperuntukan RM3.9 juta untuk pemberian bonus hariraya Aidil Fitri kepada penjawat awam dan guru Kelas Fardhu Ain (KAFA) seluruh negeri mulai 9 Ogos depan.

Pengumuman itu dibuat oleh pemimpin yang dikatakan sangat anti Islam dan Melayu iaitu Lim Guan Eng. Malah parti Lim Guan Eng juga dikatakan mendukung fahaman komunis. Pelik juga parti yang menjunjung fahaman komunis memberikan bonus kepada guru agama, setahu kita komunis anti agama.

Menurutnya, pemberian itu melibatkan setengah bulan gaji dengan minima RM600 dan RM300 sebagaimana tahun lalu dan ia tiada ada kaitan dengan gula-gula pilihanraya umum ke 13 yang bakal diumumkan pada bila-bila masa sahaja.

"Pulau Pinang juga turut umumkan pemberian bonus untuk kakitanganya dan guru KAFA menjelang Aidil Fitri akan datang.  

"Buka sahaja mereka malahan melibatkan anggota perkhidmatan awam d bawah Kerajaan Negeri dan badan Kerajaan Negeri Pulau Pinang, " ujarnya dalam kenyataan media tengahari tadi.


Mari kita renung segala tuduhan dan fitnah kepada DAP dan PR. Apakah fitnah BN selama ini benar atau fitnah semata-mata.
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter